Rasszisták vs. jópofák
2008. december 01. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Rasszisták vs. jópofák

 Mint ismeretes, nemrégiben Kiskunlacházán megerőszakoltak és brutálisan meggyilkoltak egy 14 éves kislányt. A rendőrség hírzárlatot rendelt el, ennek ellenére számos információ jelent meg a borzalmas ügyről. Ezek közül a politika mezejébe az a részlet emelte a gyilkosságot, hogy az elkövetők - a helyi közvélemény szerint - cigányok voltak. Ez aztán megteremtette a lehetőséget arra, hogy egyes polgártársaink a hülyeségnek és az aljasságnak a legváltozatosabb keverékeivel álljanak ki a nyilvánosság elé, vagy éppen hallgatásukkal bizonyítsák hülyeségüket és aljasságukat.

 A nemzeti imbecillisek természetesen egyből lecsaptak a témára, a gaztettet cigányrasszista, antimagyar cselekményként értelmezve (mintha a cigánybandák úgy bánnának egymással, mint a hímes tojással). Ebben nincs semmi meglepő, tőlük nem is vártunk mást.

 A szomorú az, hogy mivel a mainstream média évtizedek óta lapít, mint szar a fűben, a kuruc-félék az egyedüliek, akik Magyarország egyik legsúlyosabb problémájáról, a cigányság jelentős részének az általános normákkal szembeni - mondjuk így - ellentmondásos viszonyáról beszélnek egyáltalán. Aztán meg mindenki csodálkozik, nagy ártatlan szemeket meresztve, ha az ő narratívájuk válik uralkodóvá.

 Amin viszont még mi is meglepődtünk, az az volt, hogy az internetes fórumokon e tragikus ügyben is felbukkantak régi ismerőseink, a köcsögséget jófejségnek tartók, a „minek mentek oda?” nézet hirdetői. Ők a megkardlapozott fidesz-nagymamákra és a dunaszerdahelyi fociszurkolókra alkalmazott receptjüket most így módosították: A lány minek mászkált egyedül az utcán? Miért kell 14 évesen buliba járni? Miért öltözött fel csinosan? A kislány iwiwes adatlapja alapján többen azt is leszögezték, hogy Nóri diszkóskurva volt. Sőt, cigány. Egy finomított változat szerint a szülők a felelősek. (Amúgy Nóri egy iskolai rendezvényen lépett fel, s pár percre lakott a kultúrháztól, de ez teljesen irreleváns. A fenti véleményekkel többek között az Index és az Origo vonatkozó fórumain találkozhatunk.)

 Na de mindezek magánszemélyek, nekik joguk van hülyének vagy patkánynak lenni. Csakhogy van nekünk egy államunk, s vannak nekünk közhivatalnokaink és képviselőink, akik éppen azért kapják fizetésüket, hogy a cigányság problémáinak megoldásán dolgozzanak. Nos, ők eddig egy árva szóval sem kommentálták a kiskunlacházi tragédiát. Ez normális esetben akár érthető is lenne, hiszen a tettesek hivatalosan egyelőre ismeretlenek (persze mindenki név szerint tudja, hogy kik voltak, s az is kiszivárgott, hogy többeket már le is tartóztattak - ezt persze cáfolták), s ráadásul, mint tudjuk, nem a bőrszín számít. Csakhogy... Hogyan is volt az a nagycsécsi és az a pécsi eset? Mit mondott Mohácsi Viktória? Miben is reménykedett Teleki László? És most vajon miben reménykedik? És vajon miről beszélget Gréczy Zsolt? És ott lesz a kislány temetésén a rendészeti miniszter? Vagy Gyurcsány Ferenc sírógörcs közepette őt is leváltja?

 A válaszokat nyilván mindenki sejti, mint ahogy azt is, hogy az ügy - és minden hasonló ügy - elmismásolása fent nevezettek részéről hova fog vezetni.

 ***

 Ismét jelezzük, hogy szerintünk a bűn nem etnikumfüggő. Azt a közhelyet viszont le kell szögeznünk, hogy az a szociokulturális környezet, amelyből az emberek kikerülnek, meghatározhatja a bűnre való fogékonyságot. Márpedig ha valaki javítani akar a cigányság helyzetén, akkor a romák jelentős részét körülvevő szociokulturális környezet megváltoztatásán kell dolgoznia, nem pedig bűnözők védelmén.

 Igen, nem cigány gazemberből is van bőven, és tudom, hogy a móri vérengzést sem cigányok követték el, s hogy ha nem lennének cigányok, akkor is bárki bármikor gyilkosság áldozatává válhatna. Csakhogy erre hivatkozva elhalasztani a cselekvést több mint hiba: faszság.

 ***

 A hosszú távú megoldás csak az oktatás, oktatás, oktatás hármasa lehet, kiegészülve kényszerítő - igen, kényszerítő - eszközökkel. Munkára, tanulásra és bűnkerülésre kényszerítőekkel. Ez utóbbira lenne is pár ötletünk:

 Először is az illetékesek fogjanak egy Magyarország-térképet, egy piros ceruzát és egy bűnözési statisztikát, majd ez utóbbi alapján satírozzák be a térképet. A bűncselekményektől legfertőzöttebb területek legyen a legpirosabbak, a nyugalmasabbak rózsaszínek, a Rózsadomb pedig fehér (a sikkasztást, korrupciót, közokirat-hamisítást ezúttal ne vegyék figyelembe).

 Aztán fogják azt az 1,2 milliárd forintot, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal a Médiaedge:cia
Hungary Média Ügynökség Kft.-nek fizetne ki az idén kommunikációra, ezt megfejelhetik a Grey Worldwide Hungary Kft. negyedmilliárdjával, s ebből a pénzből küldjenek rendőröket a legpirosabb vidékekre, egy csomó lőszerrel.

 Aztán adják el a vadiúj vízágyúkat és a rendőrség tömegoszlató felszerelésének nagy részét, a szlovákok biztos megvennék őket. Magyarországon az elmúlt 52 évben nem volt olyan illegális tüntetés, amelyet 50 rohamrendőr ne tudott volna egy-egy seprűnyéllel két perc alatt szétverni; sőt összesen egy olyan tüntetés volt, amelyet indokolt is lett volna feloszlatni (ezt az egyet meg pont nem verték szét). Az így befolyt pénzből telepítsenek még több rendőrt a piros foltokba.

 Ami pedig az oktatást illeti: a 13. havi nyugdíjat teljesen szüntessék meg; az így megtakarított pénzből remek bentlakásos iskolákat lehetne építeni. Mi pedig vállaljuk, hogy hordjuk hozzá a téglát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr58797136

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vastagbőr 2008.12.01. 17:44:46

Félelem és rettegés KiskunlacházánPéntek (rendben) lezajlott Kiskunlacházán a megerőszakolt és meggyilkolt és 14 éves Nóri emlékére rendezett fáklyás felvonulás. Az MTI szerint 3000-en, más helyszíni beszámolók szerint 8-10 ezren vették ezen részt. Felesl…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pg2 2008.12.02. 00:02:28

malacka69 2008.12.01. 17:40:13
"mavo
»Olyan kisvárosban lakom, ahol a lakosság fele cigány«
Szoktál pókerezni? Blöffölni nem szép dolog.
Ilyen város pedig nincs!"

Nem nyert. Persze, ha úgy közelítjük a kérdést, hogy ahol sok a cigány, az eleve putrifalva, akkor igazad van... (Amúgy meg te is ugyanúgy fölmehetsz a KSH-ra, police.hu-ra, obv-re, cemi-re, a kuruc is ad linket, azokat is lehet jobban átnézni, hajrá, keresgessél. Miért mindig mással ásatjátok elő az adatokat, amit aztán utólag jól lehazugoztok? Mert nem is az igazság az érdekes, hanem a jó böszme kötözködés, bunkózás. Utcán is így viselkedsz?)

Turbulencia 2008.12.01. 18:58:33
Lehetne akár igazad is. Egyet néztek el az elveidben osztozókkal: a statisztika utólag készül. Nem lehet "előre tudni" az eredményt. Ismerős módszer: még a 80-as években is előszeretettel igazoltattak, motoztak átlag hétköznap, nyílt utcán, fényes nappal hajviselet, öltözet, ilyesmik miatt. Magyarán külső jegyek alapján kriminalizáltak embereket, csoportokat, az esetek jó részében alaptalanul. Ezt sírjuk vissza? A kádári rendőrterror módszereit? Mennyetek már...

Crile Fisher
"Azzal mi lenne a probléma, ha a tisztességes, dolgozó részét ennek a népcsoportnak úgy neveznénk..."
Ennyire beteg ötletet már rég hallottam. A píszí is nagyon beteg, de ez még azon is túltesz. És mégis, hogy döntenél? Kéne kérni hatósági igazolást, ki a cigány, ki a roma, aztán azt jól látható helyen tűzze ki a ruhájára, nehogy tévesen szólítsák meg?

Werwolf
"Amit latok: a közbiztonsag rohamosan romlik."
Ez hál' isten, nem igaz, alaptalan vádaskodás, vagy finomabban fogalmazva: hangulatjelentés. A részletes indoklást, adatokat a proszektura.blog-ban írtam le, nem kopizok, nem ismétlek. Igazából csak az látszik, mennyire tematizált a közbeszéd. Szerintem ugyan összeesküvéselmélet, hogy a pártok szándékosan mérgesítenék a helyzetet, de van olyan csoport, ami aktívan részt vesz benne.

"Elkuras es segelymilliardok helyett ideje lenne a közbiztonsagra költeni." "tessek rendöröket beallitani, öket valos, kemeny intezkedesi jogkörrel ellatni"
Szerintem nem kéne a demokratikus normákat meghaladni rendőrileg. Ne legyünk naívak. A rendőrségre költött milliók akár ellenünk is fordulhatnak, ráadásul nincs nagy preventív ereje, különben is, megelőzni máshol és korábban kell. Hanem ami a rendfenntartással kapcsolatban hasznos lehetne: hamár, hogy "van cigáynbűnözés, de van köztük rendes is", akkor nosza, tessék azokat a rendeseket megkeresni, aztán beszervezni őket rendőrnek, polgárőrnek (nem spiclinek!). Csak szót értene a "fajtájával".

"Az viselkedesevel amugy is kizarja magat a tarsadalombol, nem jar neki semmi." ---- Azért a társadalmi lét nem ilyen. Egyszerűen beleszületünk, és nincs idomár, aki jutalmazná a mutatványokat...

Werwolf 2008.12.01. 20:00:14
liberalis tenyközles (pg2): "szerintem hazudnak" - beszaras, LOL:))
Ha gondolod, föl is lapozom neked azt a könyvet, amire a kuruc.info hivatkozik. Azt mondják, az van odaírva, pedig nem az van odaírva, amit a kuruc.info állít. Így jó? Ezt te hogy hívnád? Tényközlés? Szerintem hazugság.

Turbulencia 2008.12.01. 20:30:21
"a cigány jogvédők valójában a becsületes cigányok ellenségei"
Tehát akkor ne védjük a kiszolgáltatottakat, az igazságtalanul, ok nélkül meghurcoltakat. Akkor mivégre pampogunk még mindig a 2006-os rendőrattakon? Nehogymá...

neantropus 2008.12.01. 20:51:26
"amikor azon dolgoznak, hogy egy lecsúszott, kultúra nélküli limpen réteg, ami történetesen többé-kevésbé egybe esik egy rasszal"
Tegyél néhány kirándulást Szatymaz, Mórahalom, Csengele, Kígyós környékén. Például. De Kétegyháza Medgyesegyháza is szóba jöhetne, stb. Hátha találsz olyat a délalföldi tanyavilágban, aki történetesen pont nem esik egybe azzal a rasszal, ellenben csontszegény...

Tgr 2008.12.02. 02:44:19

Közbeszéd tematizálása témában:
www.fn.hu/belfold/20081016/szegenysegbol_erosodtek_fel_szelsosegek/

A cikk közepén lévő kép szerintem roppant tanulságos.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.02. 05:27:20

malac,

te szerencsétlen fórumdroid.

Nem ma kezdtem fórumozni, szerencsére évek óta polfórumnak a közelébe sem megyek, épen a te alattomos fórumdroid fajtád miatt. Amint pg2 is célzott rá, a te fajtáddal nem lehet vitatkozni, és pontosan azért, amit itt is csinálsz: arra célozgatsz, hogy a másik hazudik, aztán személyeskedésről nyervákolsz, amikor méltó választ kapsz az ostoba vádaskodásodra.

A te fajtáddal pont az a gond, hogy a maga igazáért csúsztat, a csillagokat lehazudja az égről, ha azt hiszi, azzal egy vitában felül tud kerülni a másikon, vagy csak éppen kötözködni van kedve, és ki akarja élni a bunkó hajlamait.

S mivel saját maga ilyen, ezért képtelen elhinni, hogy más nem így működik, mint jelen esetben is történt.

Külön siralom, ahogy a fajtád két veretes becsületsértés közé a menetrendszerű beszúrja nyifogást, hogy jaj, ez bánt, jaj, ez személyeskedik. Igen, én személyeskedem a te fajtáddal, mert mást nem érdemelsz, mint hogy elhajtsanak a büdös kurva anyádba, ahová való vagy.

Valamikor öt éve még leírtam volna a lakhelyem nevét, mert naív voltam. Mert akkor még azt hittem, ha megírom az igazat, a másik képes ezt elismerni. Azóta éppen elég hozzád hasonló fórumdroiddal volt dolgom, ezért tudom, írhatok akármit, nem számít, mert nem vitatkozni akarsz, hanem magadnak bizonygatni, hogy igazad van, és ezért anyádat képes volnál megbaszni, ha úgy hozná a helyzet.

Maradjon is így. Leszarom, mit akarsz hinni.

Nem te vagy az, akinek bármit is bizonyítanom kell, mert nem érdekel, mit hiszel és mit nem.

Az emberek véleményére adok csak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.02. 05:41:37

pg2 2008.12.02. 00:02:28,

"külső jegyek alapján kriminalizáltak embereket, csoportokat, az esetek jó részében alaptalanul. Ezt sírjuk vissza? A kádári rendőrterror módszereit? Mennyetek már..."

Már nincs mit visszasírniuk. Sajnos.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.02. 05:59:28

pg2,

egyébként konkrétan ahol lakom annak csak egy része putrifalva, méghozzá elég kis része. Van a határban egy pár putrisodott lakóház, amúgy egész konszolidált, meglátszik, hogy itt jóval az átlag feletti a munkáltatottak száma a cigányok köüzt, tehát akár az 50%-ot is elérheti.

A cigánybűnözés elkötelezettjeinek bevallom, egy darab késelésről tudok, akkor egy cigány késelt meg egy másikat, a fehérek közt csak egy elég durva knock outtal záródó verekedés volt eddig max.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.02. 06:59:25

A kiskunlacházi polgármester egy nagyon okos politikus és jó városvezető. Nézzük a konkrét helyzetet: A településen megölnek egy kislányt. Ezen a településen körülbelül 200 cigány lakos (illetve ezek közül néhány) már hónapok-évek óta terrorban tart 9000 magyar lakost. Elterjed a szóbeszéd, hogy a kislány haláláért is ezek a renitens lakosok a felelősek. És mit csinál a polgármester? Fáklyás felvonulást, megemlékezést szervez, mederbe tereli a rettenetet, a fájdalmat és az elkeseredést. Remek ember! Belegondoltatok, mi (is) történhetett volna Kiskunlacházán, ha polgármesternek nincs ilyen empatikus és helyzetfelismerő képessége? Isten áldja polgármester úr!

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.02. 07:56:22

bbjnick,

teljesen jellemző, kinek a seggétnyalod ...

A drága polgármester úr konkrétan azonnal kijelentette, hogy _biztosan_ cigányok tették, ahogyan egyébként a magyarok többsége _automatikusan_ a cigányokat vádolja.

Ugyanezek a magyarok gyalázkodva visítoznak, ha Mohácsi Viktória annyit merészel mondani, hogy a molotovos esetekben nem lehet kizárni a rasszista indokot.

Ja, és persze, 200 cigány lakos (illetve ezek közül néhány) simán tud terrorizálni 9000 másikat, hogyne, hogyne.

És akárkit megölnek, kirabolnak, meglopnak, ha hazudik akár valaki, mostanra teljesen tuti, hogy csak egy (több) büdös cigány tehette, ergo adott az út minden efféle bűn megelőzédére: szögesdrót mögé az összes cigánnyal, és azonnal megszűnik bűnözés..

Ha nem, akkor ugye térden csúszva kértek bocsánatot?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.02. 08:35:49

Mavo, tesó!

Te engem összekeversz valakivel, mert én senkinek nem nyalom a s*ggét. Se most, se máskor (mondom, az valaki más lehet):-)

És:

1) miért is kellene bocsánatot kérnünk (és mi ez a többes szám?) és kitől is?

2) hol mondtam, írtam én olyat, hogy minden cigányt szögesdrót mög kellene zárni és akkor megszűnne a bűnözés?

3) szerinted nem tud 200 vagy akár 2 ember is terrorban tartani egy közösséget? (Mondok egy példát: ha én minden éjjel százhetvenes tempóban fel-alá száguldozok a falumban egy 3000 köbcentis motorral, garantáltan nem fog senki aludni --- terrorizáltam őket, pedig csak egyszál magam baromkodtam --- gyorsan megjegyzem: nincs motorom:-D.)

4) a "drága polgármester úr", mint a helyzetben lévő veszélyt jól fölismerő településvezető a közös megemlékezéssel elejét vette annak, hogy az indulatok parttalanul áradjanak szét. Én úgy tudom, ezen a megemlékezésen ott voltak a helyi cigányvezetők is, tehát nem valami kimondottan az a cigányellenes happening volt. És én úgy tudom, a polgármester egyáltalán nem mondott olyat, hogy ez a szörnyű gyilkosság cigányok műve lett volna. (A rendőrségnek az a dolga, hogy kiderítse ki volt/ki voltak a gyilkosok.) Olyat mondott, hogy legyen vége annak, hogy néhányan élhetetlenné teszik a települést (de az jogos is, nem, hogy néhány sz*ralak miatt ne szenvedjen egy egész kisváros?)

5) ha nem akarod megérteni miről beszélek, akkor nem is fogod megérteni

Békesség!

ü
bbjnick

kill004 2008.12.02. 09:13:11

Te mavo gyerek!

Értem én, hogy gyűlölöd a magyarokat, de orvos látott már? Nálam is így kezdődött.....oszt nézd meg, hova jutottam. XD

Valandil 2008.12.02. 09:58:00

@Werwolf

Nem kevés a rendőr, sőt,még soha nem voltak ilyen sokan. Kádár alatt 25k volt a létszám, most (a határőrök beolvadásával) 45k. Az igazi baj az, hogy nem közbiztonsági vagy bűnügyi rendőrségünk van (ha egyáltalán a miénk), hanem karhatalmi. (Kiskunlacházán is a dakotákat védték a rohamosztagosok pénteken.)


Az is szomorú, hogy a mostanihoz képest a Kádár-éra rendőrsége a demokratizmus csúcsa volt (ellentétben a SZDSZ-legendával, miszerint mindenkit begyűjtöttek a "kényes" napok előtt; szigorúan ki volt adva, miszerint tilos pl. márc. 14-én v. okt. 22-én akár csak hangosan is szólni bárkihez) és az általános szellemi szint is sokat esett (pedig a rendőrvicceknek igenis volt alapja!).

burian 2008.12.02. 10:01:01

Mavo
A térdencsúszva bocsánatkérésről jut eszembe.
Ha végül kiderül, hogy a szóban forgó cigány banda gyilkolt és erőszakolt, akkor te visszajössz ide, megtéped a ruhád, hamut hintesz a fejedre és beállsz gárdistának. Vállalod?
Ha nem vállalod, akkor mélyen, belül pontosan tudod, hogy minek mi a valószínüsége. Tisztában vagy a valósággal és számításból, érdekből torzítasz.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.12.02. 10:16:08

Azoknak, akik szerint a kereskedelmi média nem terjeszti a posztban megfogalmazott véleményt:
vastagbor.blog.hu/2008/12/02/kihivo_kepek_a_kozossegi_portalokon

burian 2008.12.02. 10:17:48

PG2
Tisztában vagyok azzal, hogy a szegénység nem kapcsolható csak a cigánysághoz. Nem is írtam ezt. Azt írtam: a lecsúszott, kultúra nélküli, lumpen réteg nagyrészt egybeesik a szóban forgó rasszal.
Két dolog. A szegénység a bűnözés melegágya - ez közhely. Valójában azonban úgy áll a dolog, hogy a lumpen szegénység a bűnözés melegágya. Mondok egy kivételt, csak, hogy érthető legyen: a szegénységi fogadalmat tett szerzetes nem lesz bűnöző.
Ami a szegényt megkülönbözteti a bűnözőtől az a kultúra, a társadalmi normák ismerete. Hidd el, van fogalmam a szegénységről és a nincstelenség nem feltétlenül jelent minden tekintetben lecsúszást. A szegénység csupán állapot, a lumpenség viszont mentalitás.
A másik, ami árnyalja a helyzetet, az, hogy nem csak a cigányság csúszik le és lumpenizálódik. A"white trash" létezik. Érdekes és árulkodó, hogy ezt a fajta lecsúszást és kriminalizálódást elcigányosodásnak szokták hívni. Azért, mert erre a néprétegre jellemző. De a kifejezés elárulja, hogy mögötte nem rasszizmus áll, hanem egyszerű tapasztalat. Egy életvitel megnevezése, amit jószerivel - de nem kizárólag - cigányok gyakorolnak. Senki, soha nem bántotta, az egyre kisebb számban létező zenész cigányokat, pedig cigányok. És senki nem védi a cigány életvitelt folytató, amúgy fehér bőrű figurákat.
Ha mégis, akkor az csak egy hülye lehet. Hidd el, az emberek többsége azért nem tart itt.

Askeladden (törölt) 2008.12.02. 10:45:14

Tisztára felesleges kiejteni azt a szót, hogy "cigány".
Nem a barnább bőrrel és a fekete hajjal, nem az indiai eredettel, meg nem az általuk már nem nagyon beszélt indoeurópai lovári nyelvvel van baj.
Jobb a Halmozottan Hátrányos helyzetű, HHH-s, Háköb, megnevezés. A lényeg, hogy nem tudnak úgy viselkedni, mint ahogy a Köztársaságunk hagyományaiból, norma rendszeréből elvárt lenne. Tehát ezzzel a normasértő társasággal van probléma.
Bentlakásos, munkaterápiás intézetekre lenne szükség a felzárkóztatásukhoz. Ha egyáltalán komolyan gondolnák a felzárkóztatásukat.
Mézes madzag és korbács. Ezek használnának: Mézes madzag: a normális polgári élet lehetősége. (iskolákon, munkahelyeken keresztül)
Korbács: a normasértések szigorú megtorlása. (de tényleg, hogy fájjon!)
A választás szabad.
De most nincs aki ezt menedzselné, a politika magára hagyta a társadalmat, boldoguljon mindenki, ahogy tud. Naná, hogy ezek a szerencsétlenek állatiasodnak el a leghamarabb. :-(

Askeladden (törölt) 2008.12.02. 10:50:29

neantropus:

Létezik(inkább létezett) a "tisztes szegénység" fogalma.
Ma a kertévék, reklámok világában, nincs ilyen. Fogyassz! Ez a lényeg, pörögjön a gazdaság, legyenek munkahelyek (kínában).
A lumpenek amúgy több pénzt tapsolnak el, mint amennyiből egy normális, átlagos többgyermekes család él. De nem baj, mert van válalkozó aki keres rajtuk. :-(

vizipipa 2008.12.02. 11:54:00

Azt, hogy a kiskunlacházi polgármester mit mondott, könnyű ellenőrizni: www.barikad.hu/node/20994
Igen, egyértelműen romaerőszakról beszélt.

jozicsenko 2008.12.02. 12:47:21

mavo: Olaszliszka, Makó-Magyarcsanád, Zámoly után van arcod ilyet írni?

:-))

tényleg beteg vagy :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.02. 13:23:56

"Hatan voltak!

20:25 A menettel együtt haladó munkatársunk a tömegben találkozott egy helyi fiatal lánnyal, aki személyesen is ismerte Horák Nórát. A lány elmesélte kollégánknak, hogy a Nórit megtámadó cigány fiatalok összesen hatan voltak, de az egyik 16-17 év körüli társuk nem akarta bántani a kislányt, sőt az esetet (állítólag) jelenteni akarta a rendőrségen, ezért felakasztották(!!!). Ma volt a temetése.

Tudósítónk a lánytól megtudta, hogy Nórit már többször fenyegette ugyanez a cigánycsapat azzal, hogy megerőszakolják és megölik, ha nem adja oda magát nekik. Mint megtudtuk, Nóri este a diszkóban összeveszett a barátaival és ezért utasította vissza, hogy hazakísérjék. Az egyedül sétáló lányon fenyegetői ekkor váltották be gaztettütek. Kiskunlacházán általános a fiatal magyar lányok megfenyegetése."

www.barikad.hu/node/20955

Csak ha már a polgármester beszéde belinkelésre került, akkor érdemes elolvasni a hozzá kapcsolódó cikket is.

Egyébként ez is azt bizonyítja, hogy igazam volt. ha a polgármester most nem szervezi meg ezt a gyászmegemlékezést, akkor - ha a helybelieknek ennyire nyilvánvaló, hogy mi történt (nem azt mondom, hogy így volt: bár ez egykönnyem ellenőrizhető) - akkor a nyílt összecsapásnak nagyonnagy valószínűsége lett volna. Így, ezzel a gyűléssel némi reményt kaptak az emberek (hátha mostmár végre kapcsol a nagypolitika):-(

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.12.02. 13:29:01

Mavo, Malac és a többiek: kérünk, ne személyeskedjetek, és senki ne bassza meg az anyját. Legalább ma ne.

burian 2008.12.02. 13:47:55

Askeladden
Ezzel sem értek egyet. A nyelv arra való, hogy használják. Ezek a eufemizmusok, gyengítések, hogy "meleg", "roma", arra valók, hogy távolítsák a szóba hozott dolgot, érzékeltessék, hogy amiről beszélünk, arról nem lehet bizonyos fdolgokat kimondani, védelem alatt állnak, tabuk. Ezt nem ma találták ki. Isten nevét sem illet a szájunkra venni. Csak nem mindegy, hogy egy társadalom mit tabusít. Maga a dolog ettől még nem változik. A mozgássérütnek nem lesz könnyebb felmenni a lépcsőn attól, hogy nem nyomoréknak hívják. Képmutatás helyett akadálymentesítéstjavaslok. Minden rokkant jobban örül ennek, mint a szenteskedésnek. Ha cigányokról van szó, akkor cigányokról kell beszélni.
Az a mondat, hogy: "A bűnelkövető egyes szélsőséges feltételezések szerint roma származású.", mást jelent, mint az, hogy: "A gyilkosok a közeli cigánytelep lakói." Az első mondatból érezhető, hogy a megfogalmazó mögötti hatalomnak esze ágában sincs tenni bármit. A második sima ténymegállapítás.

Gandalf Garaboncias 2008.12.02. 14:30:31

pg2 írta:
"Na, a Heti Válasz megint föltalálta a spanyolviaszt ezzel az uszkai dologgal. Mit sem törődnek vele, hogy vidéki cigányokat földművelésbe integráló programok 1992-től vannak Magyarországszerte. Példálózás kedvéért utána lehetne nézni a mo.-i szociális földprogramoknak is, amik eredményét ráadásul meglehetősen aprólékos szociális kutatás mutatja be."

Egyetértek, régóta vannak ilyen lehetőségek, de én arra utaltam, hogy ezeknek a hatásáról, gyakorlati alkalmazásáról nem jelennek meg írások a médiában. Sajnos. Szerintem a cigányság nagy részéhez el se jutnak ezek a régóta élő lehetőségek.

Askeladden (törölt) 2008.12.02. 15:20:04

"sima ténymegállapítás."

ja, lehet sima is, meg lehet kéjelegve, örömködve is mondani, hogy már megint a cigányok! Önigazolásként.
Az, hogy a cigányok ebben az országban is élnek és egyre többen lesznek, tény. Ezt a dolgot lehet szeretni, nem szeretni, tök indiferens, nem változtat a lényegen.

burian 2008.12.02. 16:08:16

Figyelj. Ha egyszer megint a cigányok voltak, akkor mit kelljen mondani? Hogy, áh dehogy? Mint a Fekete Lovag a Gyalog-galoppban?
-Csak egy karcolás.
-De hát nincs lábad!
-De van. (Közben nincs.)
Válaszolj kérlek egy kérdésre! Kinek jó a maszatolás?

pg2 2008.12.02. 16:24:04

Na, bbjnick, azért a polgármester út bölcsességéhez a praktikázás is vastagon hozzátartozik. Ha valóban lincsközeli volt a hangulat, ahogy beállítod (én ezt innen nem tudom eldönteni), akkor még igazad is lehet. Ettől függetlenül nem hogy nem vette elejét a szóbeszédnek, hanem kifejezetten támogatta a szónoklatával, tecsőn megtalálod, de pl. kuruc.info is szépen taglalja. Viszont kicsit gagyi, hogy az általad is említett összkisebbségi (és nem cigány) vezetők és a jelenlévő rendőrezredes kérte, hogy biztosítson nekik is lehetőséget a megszólalásra, vagy mondja el ő maga, hogy a nyomozás eddigi állása halványan sem alapozza meg a "cigány elkövetők"-gyanút (nem azt mondták, hogy kizárja!). Ezt Répási meg is ígérte, aztán mondta amit mondott (mást meg nem engedett oda), majd másnap sajtóban elhatárolódott saját magától... A szóberszédből ismert részletek ellenére senki nem jelentkezik az egymillióért, még inkognitóban sem. Ja, és Sztojka név ismerős?

mavo, nagyon rossz napod lehetett. Szerintem te is tehetnél a hangnemért, pl. nem kéne fölvenni a kesztyűt...

Valandil 2008.12.02. 09:58:00
"a mostanihoz képest a Kádár-éra rendőrsége a demokratizmus csúcsa volt"
Hát, apafej, ezt melyik csecsből szoptad? Munkáspárt? Kurucinfó? Barikád? Vagy magadtól találsz ki ilyen faszságot?

neantropus 2008.12.02. 10:17:48
Persze, ez egy jól ismert jelenség. Az etnikum/szegénység kriminalizációja. És úgy hülyeség, ahogy van. "Szalonképes" változatai a élettér- és fajelméletek, amik rendre bűnös fajokkal operálnak. Először is a lumpen viselkedés és/vagy mélyszegénység sem egymással, sem valamely etnikummal nem azonosítható, még ha az ilyen csoportok kizárólagosan egy etnikumból kerülnének is ki. Másrészt a természetes (mert fékezetlen) társadalmi mozgás következményeként ilyen helyzetbe kerülők nem vesztik el etnikai identitásukat, nem azonosulnak más etnikummal. Harmadrészt, azért, mert te nem tudsz kulturális elemekről, még nem kultúra nélküli rétegekről vagy csoportokról van szó. Egész egyszerűen így válik szitokszóvá pl. a cigány.

Askeladden 2008.12.02. 10:45:14
Amikor ilyeneket mondasz, te is normasértő vagy, legalábbis köztársaságunk alkotmányával és "hagyományaival" nem összeegyeztethető rassz alapon személyiségjegyek általánosítása.

neantropus 2008.12.02. 13:47:55
:-D Azért Isten nevével kicsit más a helyzet, azt nem az elmebeteg píszí miatt nem lehetett. Amúgy meg a cigányok is cigánynak mondják magukat, az OCÖ sem ORÖ stb., ezen csak a hochüberkorrektek lovagolnak.

pg2 2008.12.02. 16:34:41

Pisti, az aragorn 2008.12.02. 14:30:31
Egyrészt sokan el sem jutnak odáig, másrészt jelentős probléma, hogy a támogatás (és a fújolóknak: nem a pénzbeli, hanem a szakértői) egyszer csak véget ér. Vagyis hiába sikerült egy-egy faluban a gettósodást megállítani a cigányok földhöz és ezáltal munkához juttatásával, az elvonuló segítő csapat nyomában pár éven belül újra gaz veri föl a határt. A hatékony érdekérvényesítés eszközrendszere még az amúgy évtizedek óta földet művelő paraszthoz sem ért el...

pg2 2008.12.02. 16:36:19

Ehhez képest a HV cikke fölmutat egy hamiskás bukolikus idillt, így képzeli a városi ember, aztán tessék, cigány, boldogulj...

Askeladden (törölt) 2008.12.02. 16:42:04

"nem összeegyeztethető rassz alapon személyiségjegyek általánosítása"

???

Pont azt írtam, hogy nem a rasszjegyekkel van a baj, hanem az életvitelükkel.

Nem a színükkel, hanem a szagukkal van gond.
(ha nincs szaguk, akkor probléma sincs.) (sarkítva)

burian 2008.12.02. 18:09:23

PG2
Azt hiszem te most más kultúrafogalommal operálsz mint én.
Van a baktériumkultúra, aztán van az a kultúrafogalom, ami egy csoport összes viselkedési mintáját tekinti kultúrának (antopológiai szemlélet) és van egy harmadik, amelyik nem gondolja azt, hogy a kultúrának számít a normasértés és keresi azkat a mintákat amelyeket a magasabb szerveződésű társadalmak rendre létrehoznak, mint kultura.
Jelenleg - de én nem ismerek a múltban sem olyan pillanatot, amely cáfolná az állításomat - a cigánykultúra egy fosztóképzős szóösszetételnek felel meg. Az, amit európai értelemben kultúrának tartunk nem szerepel még csak nyomokban sem a cigánykultúrában. Az okok messzire vezetnek, de a jelenség igaz és a legnagyobb akadálya bármiféle integrációs szándéknak.
Én azt mondom, hogy el kell döntenünk, hogy minek tartjuk magunkat, milyen értékeink, tulajdonságaink, hagyományaink, viszonyulásaink vannak. Ez nem bűn, ez egészséges dolog, kár idekeverni a nácizmust. Attól, hogy azt monjuk, az épített környezet érték, még nem lesz senki náci.
Viszont egy ilyen kijelentés azzal jár, hogy aki szerint az általunk meghatározott értékek nem azok, azok kiírják magukat a társadalomból. Olyan nincs, hogy "beemeljük" az ő értékeiket a miénkbe, ha egyszer ezek ellentétesek. Képesnek kell lennünk az elutasításra. Ez nem bűn ez a minimális elvárás egy életképes társadalommal szemben.
Ezért mondom én mindig, hogy tisztán kellene beszélni.
Kérlek ne azonosíts fajvédő nácikkal. A kriminális rétegeket nem kell kriminalizálni, azok már azok e nélkül is. Nem a szavaktól lesznek azzá. Azok. Ne rám haragudj, amiért kimondom. Haragudj azokra akik képtelenek betartani minimális normákat. Haragudj azokra, akik ide sülyesztették őket. Bár megjegyzem, itt egy olyan népcsoportról beszélünk, akiket sokszáz év óta Európa egyetlen országa, egyetlen társadalmi berendezkedése sem volt képes integrálni, talán mert a normarendszerük összeegyeztethetetlen az európaival.
Azon kellene gondolkodni, hogy mihez kezdünk ezzel a ténnyel. A demográfiai adatok alapján a közeli jövőben ez nagyon súlyos probléma lesz.

Gandalf Garaboncias 2008.12.02. 20:50:36

Ebből a szempontból a HV-cikk mindenképpen inkább propaganda, pozitív példamutatás és nem pedig tényfeltáró riport. De pont ezért tartom jónak a cikk megírását, nem a tartalmának az időtállósága miatt.

pg2 2008.12.02. 21:22:47

Askeladden 2008.12.02. 16:42:04
Én sem azt írtam, hogy a ránézeti rasszjegyeket tartod rossznak, és hát ezt most hogy, na fúj, hanem hogy általános rasszjegynek tartod az adott viselkedést. Ezt hívjuk faji előítéletnek. Az általánosítás téves: van ilyen is, meg van másmilyen is. Ez is cigány, meg az is, előfordulhat, hogy nem is férnak meg egymással. Az orvoslati javaslatod, na azt most hagyjuk...

neantropus 2008.12.02. 18:09:23
"Azt hiszem te most más kultúrafogalommal operálsz mint én."
Biztos lehetsz benne.

"nem gondolja azt, hogy a kultúrának számít a normasértés"
Hm? Ez most ilyen értekezésbe burkolt lesajnálás lesz? Bűnös cigányság? Már megint? Öregfiú, ne spekulálj annyit, árt a frizurának. Olvass inkább néprajzosokat, mesegyűjtőket, hallgass egy kis világzenét, népzenét, tudod, Janácek, Kodály, Sebestyén Márta, nézz meg egy-két jó filmet, tudom ajánlani pl. Paradzsanovot, de akár egyik-másik Kusturicát is, próbálj meg szembesülni azzal, hogy vannak más népek is, hogy a kultúra általánosan létező, sokszínű valami, nem csak a turáni néptestvérek fajmagyar szenteskedése a "magasabb szerveződésű társadalmak rendre létrehozottja", netán terméke, vagy minek is lehetne nevezni azt a politikaitéveszme-centrikus 'nemzeti' giccshalmot.

"Az, amit európai értelemben kultúrának tartunk nem szerepel még csak nyomokban sem a cigánykultúrában."
"Az okok messzire vezetnek, de a jelenség igaz és a legnagyobb akadálya bármiféle integrációs szándéknak."

Ez eddig csak sima mocskolódás, szűk látókör, elzárkózás. Szerintem tudom, mire fut ki a levezetés, édelgő okoskodás.

"Viszont egy ilyen kijelentés azzal jár, hogy aki szerint az általunk meghatározott értékek nem azok, azok kiírják magukat a társadalomból. Olyan nincs, hogy »beemeljük« az ő értékeiket a miénkbe, ha egyszer ezek ellentétesek. Képesnek kell lennünk az elutasításra."

Az épített környezet nem tudom hogy jött ide. A következményként bemutatott állítás, valójában társadalmi kirekesztéssel való fenyegetés az a felsőbbrendűségi mizéria, amivel tisztességes ember nem nagyon áll szóba: a totális kisajátítás, az elutasítás és lealázás hazugságra épített kultúrája. De úgy van, mentsd föl magad gyorsan -- nem bűn. Nem hát: érzéketlen, önelégült butaság.
Egy akármilyen társadalom is csak a maga támasztotta elvárásoknak akarhat megfelelni, másként nem is lenne társadalom -- így az életképes jelzőnek is inkább csak rossz áthallásokkal terhelt, hangulatfestő szerepe van, semmint jelentése ebben a kontextusban.

"Ezért mondom én mindig, hogy tisztán kellene beszélni.
Kérlek ne azonosíts fajvédő nácikkal. A kriminális rétegeket nem kell kriminalizálni, azok már azok e nélkül is. Nem a szavaktól lesznek azzá. Azok."

Azonosítod te magad. Én ugyan mást mondtam volna. Ez a kriminális most kire vonatkozik? Ha jól sejtem, ugye, nem a nácikra? Ez inkább olyan cigányos. Na ezért nem kell nekem azonosítani téged.

"Haragudj azokra akik képtelenek betartani minimális normákat."

Például a józanság minimális normáját? A jóhiszeműségét? A szolidaritásét? A felebaráti szeretetét? A hazugsággal, a kirekesztéssel, a szervezett erőszakkal, a megalázással való szembehelyezkedését? Vagy mit kéne még számon kérnem? És egész pontosan kin? Ez volna a tiszta beszéd?

"Haragudj azokra, akik ide sülyesztették őket. Bár megjegyzem, itt egy olyan népcsoportról beszélünk, akiket sokszáz év óta Európa egyetlen országa, egyetlen társadalmi berendezkedése sem volt képes integrálni, talán mert a normarendszerük összeegyeztethetetlen az európaival."

De itt már pontosítottad is, igen jól gondoltam. Nincs kire haragudnom. Állításaid minden tényszerűséget tendenciózusan kerülnek. EZ a gátja az integrációnak, ez a süketelő, féművelt, gőgös elutasítás, a saját kultúrális gyökereit sem ismerő, tudatlanságába bezárkózó önhittség...

pg2 2008.12.02. 21:32:50

Pisti, az aragorn 2008.12.02. 20:50:36
"Ebből a szempontból a HV-cikk mindenképpen inkább propaganda..."
Persze, pozitív, csak ez a többedik "cigányság - ahogy mi látjuk" cikk, és valamiféle oprettjelenet, szép színes 19. századi pannó kezd fölsejleni előttem. Aztán lehet, hogy így jó kezdeni, aztán ha már szalonképes téma lesz, kell jobban belemenni...

burian 2008.12.02. 21:46:14

pg2
Te engem jobban gyűlölsz mint az erőszakoló gyilkosokat. Nézz magadba öreg. Semmit nem tudsz rólam, de velem foglakozol, nem pedig a problémával. ha azt mondom zsidó vagyok, elhiszed?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.12.02. 22:29:36

mavo

Kb. 8 millió tahóbbnál-tahóbb személyeskedés után elmondanád végre, h Olaszliszka, Nyírkáta, Mezőfalva véletlen-e, h mind roma?

Éééérted, a csoportosan elkövetett önbíráskodásra/lincselésre kéne példát mondanod nem romákkal kapcsolatban.
Nem megy öreg? Így hát anyabaszóskodsz, faszoskodsz. Ennyit tudsz.
Magyarországon 50% cigánylakossal bíró város, amiben tökéletes rend és nyugalom van. Az évszázad blöffje, b+!

Vicces fijjú vagyol te, mavo gyerek. De most már ülj le, kapsz egy elégtelent az "érv" nevű tantárgyból.

pg2

Fölmentem az iránymutatásod szerinti honlapokra, de nem találtam azon olyan várost, amiben kb. 50% roma lakosság lenn, és odajárnak a festők tájképet pingálni a nyugalomról.

A te logikád szerint az a helyes vitastílus, ha vki össze-vissza hadovál bármit, és akkor két lehetőségünk van csak:
- hiszünk neki,
- ellenőrizzük.
Nem gondolod, h annak is van helye, h ha vki állít vmit, akkor abban kételkedjünk, és visszakérdezzünk? Főleg, ha nem egyezik a saját tapasztalatunkkal.
Ha pedig ekkor csak hablatyol, személyeskedik, meg arról pampog, h ő biz' nem hazudik, de érdemben nem válaszol, akkor hadd gondoljam már azt, h valóban hazudik, vagy kissé eufemisztikusabban: blöfföl.

Üdv.

pg2 2008.12.02. 22:50:45

neantropus 2008.12.02. 21:46:14
"Te engem jobban gyűlölsz mint az erőszakoló gyilkosokat."
Nem. Én a prejudikatív, téveszmékre alapozott általánosítást, a minden feltett kérdés mögött egyetlen bűnt és bűnöst tudó, paranoid, ködszurkáló hadakozást viselem nehezen.

"Nézz magadba öreg."
Az én világomban nincs gonosz.

"Semmit nem tudsz rólam, de velem foglakozol, nem pedig a problémával."
Mert most éppen te vagy a probléma megtestesítője.

"ha azt mondom zsidó vagyok, elhiszed?"
Ha téged megnyugtat. Ettől még nem leszel más nekem, mint amit eddig leírtál.

burian 2008.12.02. 23:14:39

PG2
Na jó, még egy próba, aztán feladom.
Amikor azt írtam, hogy minden magasabb szerveződésű kultúra létrehoz bizonyos mintákat, akkor a következők jutottak eszembe: maják, ókori Egyiptom, Kína, afrikai királyságok, görögség, Mezopotámia stb.. Csupa árja dolog ugye? Az európai kultúrán kívül, amit azért én, mint európai mégiscsak referenciának tartok a magam számára, számtalan helyen létrejött ugyanaz. Épített környezet, művészet, törvények, vallás, írásosság és még csomó minden.
Mit tud felmutatni a cigányság sok száz év európai tartózkodás után?
A szájbőgőt. Jó esetben. De kezdik elfelejteni azt is.
Áruld már el, hogy mi a jófrancot kellene tisztelni ebben a "kultúrában"! És ha már itt tartunk, hogy va az, hogy Európa minden országában csak a baj van velük, toloncolják ki őket mindenhonnét? Mindenhol a világon beszűkült szittya magyarok élnek? Sehol nincs egy pont a világon, ahol ez a sok jó és szép, amit én nem látok a beszűkült rasszizmusom miatt, végre gyökeret ereszthet és szárba szökkenhet?

pg2 2008.12.02. 23:38:48

malacka69
Késő van, fáradt vagyok. Nem igazán érdekel, de örülök, hogy sikerült fölkeltenem az érdeklődésed. Nézd meg mégegyszer. Segítségként: Komló, Mohács, Selye, Hernád, Sajó, Cserehát, Szabolcs, ilyesmik. Ne feledd a mikrocenzusokat sem! Érdkességként, ha még nem mondtam volna. Visegrád nincs egészen kétezres, mégis város, Kiskunlacháza 9 ezres és község. Ja, és gondolj bele abba, hogy bár egyes becslések szerint 1,2 millió cigány volna hazánkban (túlzás), a 2001-es népszámláláskor összesen kb. 200 ezer vallotta magát valamiként annak (identitás, anyanyelv, társasági nyelv).
Aztán ha az első, visszakézből válasz megjött, akkor ezt az érvet ültesd át az 1910-es, Teleki-féle népszámlálás magyar népességi adataira is, elsősorban Erdélyben és Felvidéken. Na, hogy fest a kép?
A helyi vicc szerint Mánfán csak cigányok laknak, a népszámlálás szerint a kb. ezres faluban csak ötvenöt. Szóval a helyismeret sem elhanyagolandó.

pg2 2008.12.03. 01:17:52

neantropus 2008.12.02. 23:14:39
"...maják, ókori Egyiptom, Kína, afrikai királyságok, görögség, Mezopotámia...
Mit tud felmutatni a cigányság sok száz év európai tartózkodás után?"

Szerintem már az sem lebecsülendő, hogy meg tudtak maradni. Tudod, mindenhonnan kitoloncolják őket, időnként itt-ott irtogatnak is belőlük, csak úgy, végső megoldás gyanánt...
Ezek a történelmi zagyvaságok, amivel ilyen furcsán rőfölgetsz kultúrákat, hogy hierarchiákat kimódolva nyugodtan lehessen megalázni, lenyomni bűnbaknak kikiáltani népeket, csoportokat, és mindezt kényelmes fotelből nézni végig élő adásban, hát bocsi. Tulképp miért nem csinálunk mi is egy jó kis háborút, mint a szerbek? Igazi genocídiummal. Végtére is a szkipetárok is ilyen aljadék nép, érted, ezt szerintem még Hágában is tudják, csak a rend kedvéért szarakodnak annyit, vehetnénk példát, igaz, ők meg a bolgárokat utálják, azok meg a török cigányaikkal küzdenek folyton. Na, de a szerbeknél tartottunk, azoknak még jutott a bosikból is, azok is pont olyanok, mint a cigányok. Szóval miért is nem csinálunk rendet? Vagy nekünk elég a szájkarate? Bezzeg a digók! Hogy megmutatták, hogy ők aztán a szőröstalpú románokat! Vagy azok is mind cigányok voltak? Ja, bocsi. Úgy tűnik, ebben a balkáni térségben nincsenek is mások...

"Áruld már el, hogy mi a jófrancot kellene tisztelni ebben a »kultúrában«!"
Nem kell tisztelni. Egyszerűen csak el kell viselni azt a nagyon fájó gondolatot, hogy másként is lehet élni. Egész biztos, hogy a lealázás, sárba döcskölés, örökös vádaskodás a legtöbb, amit a közbéke érdekében tenni tudsz? Ezzel akarsz meggyőzni, erre teszel még egy próbát? Nem tudnád csak egyszerűen leszarni, mint szükséges rosszat? Tulképp ezek után mit vársz a szerbektől, szlovákoktól? Mit tegyenek ők az ő cigányforma magyarjaikkal?

pg2 2008.12.03. 01:27:48

"Nézz magadba öreg."
Az én világomban nincs gonosz.

Tartok tőle, ez egy kis magyarázatra szorul. Nem magamat fényezném, hogy én csak jó lehetek, nem. Egyszerűen csak annyi, hogy nem hiszek a világ jó-gonosz bipolaritásában.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.12.03. 01:57:52

Kedves pg2!

Ez a lacházai ügy sokkal jelentősebb annál, hogy a rendőrség heteket-hónapokat tökölgessen rajta. Addig molyolnak, míg baj nem lesz (azért mondom, mert nagyon nem szeretném; de érted te ezt). Ha van a faluban valami szóbeszéd, akkor a rendőrségnek először ennek kellene utána járni (míg fel nem robban ez a szóbeszéd), mert nagyon nem mindegy a vizsgálat eredménye. Nyilván, nem értek hozzá, de valószínűleg egy kis DNS-ke innét meg onnét és máris... máris tudunk valamit érdemben mondani és nem csak mellébeszélni. Már tegnap is késő volt, nemhogy holnap. Szóval, itt már a "szépszó" nem játszik.

Más: a szkipetárokat ne hasonlítsd össze a cigányokkal, mert nem lehet. Az albánok egy nemzet, sokszáz éves kultúrával, történelemmel, államisággal, a cigányság pedig sem egységes nyelvvel, sem egységes etnikai tudattal nem rendelkezik, nemhogy nemzettudattal. Ez semmivel nem teszi őket kevesebbé vagy többé, mint az albánokat, csak, nyilván, nem ugyanaz a kategória (hanem egy másik).

Én évekig dolgoztam együtt különböző kisebbségi (cigány) vezetőkkel, mozgalmárokkal, értelmiségiekkel, stbkkel. Ha a "problémák" szóba kerültek mindannyian ezt modták: szociális kérdés. Szép dolog/dolgok a nyelv/nyelvek, a folklór/folklórok, a mifene/mifenék, de itt, Magyarországon, ilyen jellegű probléma nincs. A cigányokat itt senki nem gátolja abban, hogy úgy beszéljenek vagy énekeljenek, ahogy éppen nekik tetszik. Itt a probléma szociális, amíg ezt érdemben nem kezelik, addig csak egyre rosszabb és rosszabb lesz a helyzet (bármiféle ideológiai maszlaggal öntjük is le a valóságot). Munkahelyeket, megélhetést kell biztosítani és a többi már részletkérdés. Aki renitens azt s*ggbe kell rúgni, aki integrálódni szeretne azt maximálisan támogatni kell. Ennyi - mondták a cigány vezetők (négyszemközt).

Az integráció az egy külön érdekes történet. De erről szeretnék majd egy blogbejegyzést írni, ha meglesz és talállak, odalinkelem neked:-)

ü
bbjnick

burian 2008.12.03. 07:35:38

Kedves pg2!

Neked hol húzódik az elviselhetőség határa amikor azt javaslod, viseljem el, hogy máshogy is lehet élni? Neked mi fér bele?

Egy checklist, pipáld be, mi az, amit elfogadsz.

Emberölés
Csoportos garázdaság
Nemi erőszak
Italozás
Betörés
Rablás
Lopás
Munkakerülés
Közüzemek jogtalan használata
Adóelkerülés
Zaklatás
Zajongás
Szemetelés
Rongálás
A közjavak puszítítása
Segélyekkel való üzérkedés
Prostitúció
Orgazdaság
Uzsora
Zsarolás
Önbíráskodás
Kiskorú veszélyeztetése
Családon belüli erőszak
Oktatási törvény megsértése
Orvvadászat
Erdőirtás
Állatkínzás
Csalás
Szélhámosság

Ezek eddig nagyjából büntetőjogi kategóriák. Jöjjön a nehezebb része.

Mit gondolsz arról, akinek a kultúrájába nem fér bele a munkavállalás, ha a munkáért kapott bér nem sokkal több, mint a segély.
Mit gondolsz arról, aki segélyért szül gyereket.
Mit gondolsz arról, aki jószerivel írástudatlan.
Mit gondolsz arról, akinek a családjában a leánygyermekek tizenévesen szülnek.
Mit gondolsz arról, aki a segélyt pókerautomatába dobálja.
Mit gondolsz arról, aki a családja számára ingyen juttatott ingatlant tönkreteszi.
Mit gondolsz arról, aki úgy viselkedik, hogy ezzel a környezetében élőkben tartós félelmet vált ki.
Mit gondolsz arról, aki a környezete állapotával nem törődik, sőt, rongál, pusztít, szemetel?
Mit gondolsz arról, akit annyira sem érdekel a saját gyereke jövője, hogy az ingyenes iskolába járassa?
Mit gondolsz arról, aki a gyerekét használja bűnelkövetésre?

Kérlek, függetlenül attól, hogy ki az elkövető, minősítsd a fentieket (kérlek, kivételsen ne engem), aztán térjünk vissza arra, hogy ezek itt fennt szerinted mennyiben tartoznak a tolerálandó kultúrális másság kategóriájába.

Éntőlem mindenki olyan nyelven beszél, amilyenen akar, olyan ruhát hord, amilyet akar, olyan hitbéli meggyőződése van, amilyen neki tetszik (kivéve, ha ezzel másokat veszélyeztet).
Olyan ünnepei vannak, amilyet akar, olyan művészetet csinál és élvez, amilyet akar (ha ezzel nem okoz másoknak kárt.)

Szerintem a kultúrális tolerancia határa ez. És én ezt betartom, sőt támogatom, hogy mindenki építse a saját kultúráját. Fessen, zenéljen, írjon regényt. Ami ezekből számomra is érthető, az élvezem. Hallagtok mindenféle zenét, népzenét is, más népek zenéit is. (Képzeld még cigány zenét is. Nem cigányzenét és nem mulatóst, bár manapság az a valódi cigányzene.) Ismerem azt a néhány naív cigány festőt, akiknek néha van kiállításuk. Helyén kezelem őket, látom az értékeiket, látom a gyengéiket. Nekem ez a kultúrális tolerancia. Ebben az értelemben nyitott vagyok.

És igen, a világ nem jó és rossz, hanem színes és árnyalt, viszont aki képtelen eldönteni, hogy adott tett jó vagy rossz, az nem morális lény. Minden társadalom alapja, hogy igyekszik a jó és rossz cselekedeteket szétválasztani. A valóság persze árnyalt, de morális értelemben nem szabad, hogy az legyen, mert az összeomláshoz vezet.
Szóval a döntési szabadságod nem abban áll, hogy eldöntöd, hogy adott kérdésben döntesz-e, hanem, hogy a cselekvést besorolod a morális rended szerint. Azt elfogadom (bár furcsállom), ha valaki azt mondja: szerinte lopni szabad. Azt nem fogadom el, ha valaki maszatol és azt mondja a lopás kapcsán, hogy a kultúrák különbözőek. Én még nem láttam olyat, hogy valaki megmagyarázta volna, hogy pontosan miben is áll ez a kultúrális különbözőség. Mi az ami a többségi társadalom szerint törvénytelen, tűrhetetlen, elfogadhatalan, de a szóban forgó kisebbségnek mégis joga van hozzá, mert kultúrája szerves, elválaszthatatlan része. Hogy ne értsd félre megint, mondok egy példát.
Bizonyos vallások tiltják a vérátömlesztést. Számomra, és gyanítom, hogy az emberek többsége számára elfogadhatatlan, hogy egy anya inkább hagyja meghalni a gyerekét, de nem fogad el idegen vért, vallási meggyőződése miatt. Ugyanakkor értem, tudom, hogy ez valóban kultúrális különbség és ambivalens gondolataim vannak bármilyen döntés születik. Itt a jog, az orvosi etika, a szokások, és különféle hiedelmek találkoznak és okoznak feszültséget. És a tét sem csekély, emberéletről van szó, mégis azt mondom, ez az a helyzet, amikor eltérő, de együtt élő kultúrákról lehet beszélni.

Amit viszont te képviselsz a cigányság és a konkrét eset kapcsán, az az egyik legkárosabb, legveszélyesebb álláspont, amivel valaha találkoztam, mert pont azoknak a felemelkedését gátolja, akiket véd, hisz a meglévő állapotot konzerválja és közben tovább szítja az indulatatot azokban, akiknek permanensen önfegyelmet kell gyakorolniuk saját, nem csekély kárukra. Leveszi a döntés felelősségét azoknak a válláról, akiket amúgy a társadalom (a magadfajták szűklátokörüsége nélkül)beleszorítana a döntési kényszerbe. Halogatást és önfelmentést eredményez a döntéshozókban és adja a lovat a bűnelkövetők alá és végül belehajszolja a társadalmat az önbíráskodásba.
Kétlem, hogy ez lenne a szándékod, én jószándékot sejtek az elvakultságod mögött.

Ebből a nézőpontból vizsgáld meg kérlek az álláspontodat és próbáld meg ne csak az egyik fél szemszögéből nézni a helyzetet, hanem egy picit felülemelkedni és látni az egészet.
Tégy egy kísérletet, próbáld meg megérteni mások vélményét, elvileg te vagy a toleráns, kezd rajtam. Hidd el ez az áldozat jóval kevesebb, mint amit azoktól követelsz, akiket nap, mint nap komolyabb, valós sérelmek érnek. Tégy egy gondolatkísérletet és képzeletben add fel egy időre az álláspontodat, és gondold végig mi hová vezet. Attól, hogy az ember a valóságról beszél, gondolkodik még nem követ el bűnt.

Kíváncsi vagyok képes vagy-e rá.

kill004 2008.12.03. 08:41:40

Kedves malac, bbjnick, neantropus!

Látom, bejöttetek a csőbe! :)

Érvelni próbáltok egy olyan emberrel szemben, akinek nincsenek érvei. Felesleges.

Askeladden (törölt) 2008.12.03. 09:39:25

Jobboldali roma rendfenntartó szervezet alakul

www.fn.hu/belfold/20081202/jobboldali_roma_rendfenntarto_szervezet_alakul/

Talán így alulról épülve el lehet indulni, amikor a romák határolódnak el a saját szélsőségeseiktől.
Megkérdezik tőlük, hogy: milyen romák vagytok ti, hogy miattatok szívjon minden roma származású?

(a jobboldali itt nem sovén magyarkodót, hanem konzervatívat jelent! Akik nem szélsőliberális, "a társadalom a hibás "mentalitásból akarják kezelni a dolgokat.)

burian 2008.12.03. 10:07:29

Askeladden
Ezt jó kezdeményezésnek tartom.
Van veszélye, nagy baj lenne, ha Magyar Gárda vs. Cigány Gárda meccsé fajulna a dolog, de szerintem megéri a kockázatot. Félek, hogy a gyerekek iskolába kísérése ugyanaz, mint a parlagfűirtás, de hátha mégsem, hátha ez végre az aminek nevezi magát.
Érdemes lenne figyelni erre a dologra és a legcsekélyebb sikerre is pozitívan reagálni, megerősítéssel bátorítani, sőt akár tevőlegesen is támogatni. A pozitív viszajelzéseket fontosnak tartom, nem szabad, a kezdeményezőket magukra hagyni, de beavatkozni, rátelepülni sem szabad.
Több ilyet!

pg2 2008.12.03. 12:16:18

bbjnick · 2008.12.03. 01:57:52
"...hogy a rendőrség heteket-hónapokat tökölgessen ... Ha van a faluban valami szóbeszéd..."

Persze. Miért nem a rendőrségnek mondod?
Gondolod, hogy nem kérdezték ki a falu hírcsövét?

"egy kis DNS-ke innét meg onnét és máris..."

Tévedésben vagy: a DNS-en nincs monogramm. Utólag két minta összehasonlításával azonosít. Esetleg simán gyanusítsunk, vegyünk mintát találomra, aztán...? Mi alapján válogatnál? Akire mutogatnak? És ha negatív, akkor megyünk tovább, akár egészen 10 millióig? Egyrészt rohadt drága, úgyhogy inkább csak bírósági szakaszban szokták elrendelni, ha máshogy nem lehet bizonyítani. Másrészt ugyebár ujjlenyomatot sem lehet csak úgy venni bárkitől. A gyanúsítás nem egy szimpla lutri, hanem hatósági eljárás...

"Szóval, itt már a »szépszó« nem játszik."

És a feltételezett rendőrségi tökölődésnek mi köze a szép szóhoz?

"Más: a szkipetárokat ne hasonlítsd össze a cigányokkal, mert nem lehet."

Nem? Szerintem utazz oda. Nézd meg Tiranát, Shkodrát, Elbasant, Përmetet, ilyesmi. Egyébként meg Koszovó? Mond valamit? Az nem Albánia.

"Az albánok egy nemzet..."

Persze, Albániában. Máshol meg kisebbség. Ettől függetlenül maga Albánia sem egy homogén ország, minden völgyben más náció lakik, rengeteg nyelvvel és nyelvjárással. Például. Nem mellesleg a több száz éves történelem sem tudta megakadályozni a(z akkori) legnagyobb szomszédot a genocídiumban...

"a cigányság pedig sem egységes nyelvvel, sem egységes etnikai tudattal nem rendelkezik"

Csak érdekességként: az amerikai vagy a svájci nemzetnek sincs egységes nyelve. De milyen is lenne az etnikai tudat? Csak úgy, egységesen. Másfelől mink sem nagyon vagyunk egységes magyarok, elég, ha veszünk innen párakat. Másfelől sokféle identitás van, nem kell feltétlenül "etnikainak" lennie, hogy egy csoportot azonosítson...

"Ez semmivel nem teszi őket kevesebbé vagy többé, mint az albánokat, csak, nyilván, nem ugyanaz a kategória"

Azt hittem, nem kell magyarázni az ad abszurd vett dolgokat, de úgy látszik, túl direktre sikerült. Azért én látok némi párhuzamot abban, ahogy a töbségi nemzet kezeli őket, amilyen képet kialakított róluk. Sok gyerek, minden teli lesz velük, erőszakosak velünk szemben, stb. Vagy nem ez a baj velük?

"Itt a probléma szociális, amíg ezt érdemben nem kezelik, addig csak egyre rosszabb és rosszabb lesz a helyzet ... Munkahelyeket, megélhetést kell biztosítani ... Aki renitens azt s*ggbe kell rúgni, aki integrálódni szeretne azt maximálisan támogatni kell. Ennyi..."

Ebben egyetértünk. Miért is kell ezt annyira fölturbózni mindenféle ideológiákkal? Vagy ez csak példaként jött ide, hogy egyes cigányok milyen elképesztő módon tudnak hozzáállni? Ugye, nem...?

neantropus 2008.12.03. 07:35:38
"Neked hol húzódik az elviselhetőség határa amikor azt javaslod, viseljem el, hogy máshogy is lehet élni? Neked mi fér bele?"

Nekem például az is belefér, hogy nyilvánvaló hülyeségeket és rasszista faszságokat olvassak, merthogy az is egy vélemény. És kb. itt a határ ebben az irányban...

kill004 2008.12.03. 08:41:40
A szokásos. :-S Nagyon eredeti...

Askeladden 2008.12.03. 09:39:25
Bocsi, hogy azt mondom, jellemző reagálás. Ugyan a cikk és az esemény kevésbé szól arról, hogy jobboldali, de neked ez az első szó, és persze rá kell pirítani a "szélsőséges liberálisokra" is. Nincs itt valami difi?

neantropus 2008.12.03. 10:07:29
Szerintem meg nem kéne több. Az egy MG is sok volt. Megint egy "civil szervezet", ami a közbiztonsággal foglalkozik. Tényleg azzal? Miért nem azon dolgoznak, hogy legyen több cigány rendőr meg polgárőr?
Másfelől nem hiszem, hogy nagyon hiányozna nekik a te tevőleges segítséged. Ha eddig nem foglalkoztál velük, meg szerinted se kultúrájuk, se szabálykövető kedvük, se munkavállalási képességük, akkor ez most hirtelen mitől lett pozitív? Askeladden megadta a hívószót? Nem kéne neked magadba szállni kicsit?

burian 2008.12.03. 12:46:04

pg2
Nem barátom, nem kellene magamba szállni.
Semmire sem válaszoltál, SEMMIRE. Folytatod az ostoba, demagóg faszságok mantrázását. Szépen válaszolgass sorban a feltett kérdésekre, utána vitapartner leszel. Így csak egy szánalmas hülye.

Askeladden (törölt) 2008.12.03. 12:55:01

pg2

Ha hiszed, ha nem, én a romáknak szurkolok. Szeretném ha ki tudnának törni abból a szellemi nyomorból ahol ma vannak, természetesen tudom, hogy a többségiek nagy része is nagy sötétségben él. Én kifejezetten egy sok színű, sok szokású Magyarországot szeretnék, ahol azért be van tartva a btk, és van tekintélye a rendőrségnek. Én nem teszem meg a romákat, vagy a zsidókat bűnbakoknak, nem akarom olcsó magyarázatokkal megmagyarázni azt, hogy szar a helyzet ebben az országban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.12.03. 13:10:34

van abban valami szépség, hogy találsz 3 példát, ahol cigányok (kik is ők? honnan tudod?) vertek meg (lincseltek embereket), akkor az összes cigányra kivetíted. Egyébként akik Bp-t rendszeresen megszállják nemzeti ünnepeken, Molotov-koktéllal a zsebükben a legritkábban cigányok.

Askeladden (törölt) 2008.12.03. 13:38:47

pg2

"az amerikai vagy a svájci nemzetnek sincs egységes nyelve."

Hivatalos nyelv az USÁ-ban a spanyol? Nem hiszem, bár van az USA himnusznak spanyol nyelvű változata is.

pg2 2008.12.03. 13:38:50

neantropus 2008.12.03. 12:46:04
"Semmire sem válaszoltál, SEMMIRE."
Dehogynem. Rasszizmusban eljutottunk a határig. Tényalapot nélkülöző üres vádaskodásokkal nem foglalkozom. Pont.

Askeladden 2008.12.03. 12:55:01
Bocsi, most nézem csak, én nem azt az FN cikket olvastam.
zona.hu/article/1816/tobb-ezer-roma-rendszabalyozna-a-romakat.html#article_rest
Szóval, nem tudom, honnan jön ez a jobboldaliság, cigányokat a legkevésbé szokta érdekelni a patkó két szára. Annál sokkal pragmatikusabbak. Az is különös, hogy a riportban még azt mondja, a vezetőiknek kéne erkölcsi bizonyítvány, az FN már úgy tudja, minden tagjának. Meg azért az is érdekes, hogy pont egy olyan roma önkormányzat kezdi szervezni, ahol azért nincsenek olyan sokan és a környékbeliekkel is nagyjából jól vannak (érdekesebb lenne mondjuk Gyöngyös vagy Szerencs környékén). Az is érdekes, hogy bár már egy éve tervezik-szervezik, még neve sincs, meg semmi konkrétum, csak többezer jelenkező (szimpatizáns?). Szóval szerintem inkább furfang, mint valódi kezdeményezés. Hogy kezdeményezésként mit érne, azt már fentebb leírtam.

pg2 2008.12.03. 13:42:44

Askeladden 2008.12.03. 13:38:47
"Hivatalos nyelv az USÁ-ban a spanyol?"
Az USA-nak nincs hivatalos nyelve. Viccesnek tűnik, de így van. Izmoznak is rajta jó ideje, mert állítólag elviselhetetlenül sokba kerül nekik a bizonyos tájakon nélkülözhetetlen mindenre kiterjedő többnyelvűség. (Vannak települések, ahol kevesen értik és még kevesebben beszélik az angolt.)

Askeladden (törölt) 2008.12.03. 13:50:08

"a patkó két szára"

A jobboldaliság alatt én konzervatív értékrendet értek.
Szerintem a Fidesz meg a Jobbik nem jobboldali pártok.
Természetesen ilyen jobboldaliságot nem nézek ki ezekből a vidéki romákból, de nem is zárom ki.
Nem tudom, hogy az fn mire alapozza információit.

"pont egy olyan roma önkormányzat kezdi szervezni, ahol azért nincsenek olyan sokan és a környékbeliekkel is nagyjából jól vannak"

Hát meg kell őrizni a jó viszonyt, lépni kell, nehogy csak Horváth Aladárék határozzák meg a magyarországi romák imédzsét.

Amúgy a hagyományos romaság egy hagyományaikhoz ragaszkodó, korrekt macsó társaság, amiből ugyan lehetne finomodni, de kiindulásnak jobb, mint a totális értékvesztés.

Askeladden (törölt) 2008.12.03. 13:55:00

"Az USA-nak nincs hivatalos nyelve."

Persze, Magyarországnak sincs. Ugyan az ügyintézés nyelve a magyar, de a nyelvismeret hiánya miatt elméletileg nem érhet senkit sem hátrány. A nemzeti és etnikai kisebbségek meg szabadon használhatják anyanyelveiket, bár gyakorlatilag nem élnek vele.

burian 2008.12.03. 14:02:56

pg2

Pont. Ez a legszebb. Ahogy csattan a szó. Ahogy lehullik a redőny a beszűkült agyad elé. Te kis toleráns. Te nyitott ember. Bruhaha.

Egyszerű fundamentalista vagy. Tartsd továbbra is a fejed a homokban. Ne válaszolj a kényelmetlen kérdésekre, maradj hülye. Ha valami nem fér bele a kétdimenziós papírvilágodba akkor az fúúúúj, abcug, rasszistaaa!!! Ezzel meg van oldva minden.

- Aúúúú, mama, becsíptem a fütyim a cippzárral!
- Csúúnya, csúúnya, rasszista cippzár!
- Anyaaaa, má megin' becsíptem!
- Pedig nem megmondtam, hogy csúúúnya, csúúnya, rasszista cippzár. Fújj, de borzasztóan rasszista! RASSZISTA!!!

Kb. így nézel ki kívülről. Vicces és szomorú. Sajnálatraméltó.
Ignorállak. Te vitaképtelen, kártékony szerncsétlen.

burian 2008.12.03. 14:04:42

Askeladden
Az USA hivataols nyelve az angol. Majdnem német lett de nem az. Viszont az ügyintézés a hivalokban bármely nyelven történhet és ez probléma is.

vizipipa 2008.12.03. 15:46:14

" Az USA hivatalos nyelve az angol. Majdnem német lett, de nem az."

Az ilyen beírások sokat rontanak a szavahihetőségen. Ez egy sokszor cáfolt legenda. Annyi igaz belőle, hogy az USA egyik állama szerette volna (akkor), ha a törvényeket németül is megjelentetik. Na, ez nem ment át (akkor).

pg2 2008.12.03. 16:27:44

Askeladden 2008.12.03. 13:50:08
"a patkó két szára"
Szerintem úgy általában, de cigányság részéről főleg nincs túl sok értelme az eszemtörténeti kategóriáknak. Ha mindehhez hozzávesszük a mai magyarországi politikai erők önmeghatározása és a média okozta zűrzavart, szerintem jobb ezeket kikerülni.

"Amúgy a hagyományos romaság..."
Már ha van ilyen. Nálunk a vándorcigányság nem annyira jellemző, de pl. Franciaország, Benelux, Anglia felé meg abból van sok. Ott a letelepedés számít asszimilációnak. Mit tekinthetünk hagyományosnak?

kill004 2008.12.03. 20:35:26

neantropus!

Az USA-nak nincs hivatalos nyelve, az angol a "nemzeti nyelv".
( de, például Kaliforniában 1986-ban megszavazták, hogy a hivatalos nyelv az angol legyen)

A többivel egyetértek. ( Ugye megmondtam, hogy felesleges?) :-)

kill004 2008.12.03. 20:49:04

pg2

Ezt neked találtam: "A liberális egy olyan állat alatti lény, amelyik teljesen immunis a tényekre".

:D

burian 2008.12.03. 21:39:53

kill004
Hát, pórul jártam. Ez van. Ijesztő ez a fajta beszükültség. A nyitottság jegyében, ugye.
Borzasztóan le vagyunk maradva. Mi még ott tartunk, hogy multikulti, miközben Európa gőzerővel próbálja visszacsinálni, mert nagyon-nagyon nem vált be. Lehetne levonni tanulságokat, de nem, nekünk elvi alapon kell megkapnunk a saját pofonunkat.
És pont, akik azt hirdetik, hogy virágozzék minden virág, azok a leggörcsösebbek bármilyen más vélemyénnyel, sőt a tényekkel kapcsolatban is. Hiába no, a fundamentalizmus, az fundamentalizmus, mindegy, milyen elvi alapokon áll.
Pedig én csak a liberális alapdogmát kérném számon, mint minimumot: mindenki tegyen úgy, ahogy akar, egészen addig, amíg másokat nem akadályoz hasonló szabadságában.
Nem tudom, ki hogy van vele, szerintem ha megölnek, az kicsit akadályoz a szabadságomban. Vagy lehet, hogy nem, csak mámeg rasszista vagyok?! Fene az iszonyú rasszista fejemet, teringettét. Na megyek a négynemzetiségű, rohadt rasszista családomhoz, csuklyákat fogunk varrni éjszaka, meg gyakoroljuk a lángoló kereszt állítását. Gyerek is már majdnem jár, itt az ideje, hogy megkapja az első Mausert és Horváth Aladáros lufikra lődözzön vele. Majd a nagyika drága megtanítja, ő is rasszista, két dolgot tud jól: mákosgubát készíteni és cigányt lincselni. Csak mostanában már gyengécske, járókerettel mozog, de még így is széttép egy talicska kancigányt két szunyókálás között. Mindig benne is van a napi újságban, újra lecsapott a rasszista nagymama. Végveszélyben a cigányság. Vagy nem ez szokott lenn az újságban? Ugye, hogy ez szokott lenni. Vagy nem? Vagy igen? Teljesen bizonytalan vagyok a valóságot illetően. Hát, persze, mert rasszista vagyok! Így már mindent értek. Minden, ami van, az nincs, mindennek az ellenkezője igaz. Így már helyreállt a kép, köszönöm.

kill004 2008.12.03. 22:14:04

neantropus,
Ezt a kört én már lefutottam a pg2 gyerekkel, azért mondtam, hogy felesleges. Érvek, tapasztalatok, adatok nem számítanak.

Csak szólok, ál-liberális pajtásaink jellemzője a kognitív disszonancia, illetve a következő kérdések feltevése:

1, honnan tudod?
2, adatok?
3, forrás?
4, tanulmányok?

...és a következő megállapítások a vitapartnerre, illetve a vitapartner érveire, tapasztalataira, forrásaira, idézett tanulmányaira:

1, hülye vagy
2, anyád
3, fércmű
4, nekem más a tapasztalatom (ilyenkor fogynak el az érvek)
5, nem értesz hozzá. (itt meg már pláne)

Szóval, az igazi ál-liberális(ez most képzavar volt, de sebaj) ezekről ismerszik meg.
És, természetesen rasszista vagy az egész családoddal együtt, ahogy én is. Pötty.
:-)

pg2 2008.12.03. 22:29:12

Hát, így is lehet...

Invictus 2008.12.03. 22:36:53

calam · sardobalo.blog.hu 2008.12.03. 13:10:34

"Egyébként akik Bp-t rendszeresen megszállják nemzeti ünnepeken, Molotov-koktéllal a zsebükben a legritkábban cigányok."

Jah, mert a felgyújtott kukák stb. az egy súlyú a lincseléssel.
Hagyjátok már abba ezt a komcsi nyugger stílusú sírást a "csőcselék" miatt, mintha ezek akár az első 20-ban is benne lennének az okok közül, amiért szarban van ez az ország. Figyelemelterelésre arra nagyon jók a plazmatv-Blikk-Tesco háromszögben mozgó tipikus maszopszavazóknak (akik ugye a kilőtt szemű, megvert járókelőre, a majdnem agyonvert dunaszerdahelyi szurkolóra és a megerőszakolt és megfolytott kislányra egyaránt annyit böfögnek fel, hogy "minek ment oda"... undorító egy emberfaj, sajnos ismerem őket testközelből is.)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.12.03. 22:38:28

invictus: tévéostrom? tank?

az szép, hogyha annyi érvet tudsz büffenteni, hogy: mocskos komcsi, ez gyenge

Invictus 2008.12.03. 22:43:09

Tudnék mást is, maradjunk annyiban, hogy kicsit más helyzetben van az a falusi kisöreg aki naponta retteghet, hogy mikor verik agyon a cigók a pénzéért, vagy ha nem is, akkor azért, hogy nem fosztják-e le a veteményesét, mint a panelproli, aki a tv előtt szörnyűlködött a tv ostromon meg a tankon (a fotelből kiabálva a rendőröknek, hogy lőjetek már, élessel).

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.12.03. 22:45:32

köszi invi, a szegény bácsi, aki retteg A Cigóktól:D:D

kill004 2008.12.03. 23:04:06

calam!

Invictus 2008.12.03. 22:43:09
"falusi kisöreg aki naponta retteghet, hogy mikor verik agyon a cigók a pénzéért,"

Hogy miket írnak egyesek! Honnan veszik? Viccnek is rossz! Bezzeg a Magyar Gárda által félelemben tartott, megnyomorított cigányokról semmi? Mi?!
Hi-he-tet-len!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.12.03. 23:06:12

kill, te is vicces figura vagy, absztrakciós készség nélkül, ja bocs, nem, igazad van. "Egyszer igaz, mindig igaz"

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.12.04. 00:53:14

hú, lehet, hogy hoztál 3 példát is, akkor már nyilván igaz mindenkire...

pg2 2008.12.04. 01:45:31

Invictus 2008.12.03. 22:36:53
"Jah, mert a felgyújtott kukák stb. az egy súlyú a lincseléssel."

Jah. Vagy amit ti csináltok, az súlytalan? Bagatel.

Autók, kirakatok, utcakövek, miegymás. Meg olyankor nem igazán lehet járni az utcán. Van, akinek félelmetes. Tudod, öreg bácsikák. Nyilván a rendőrtől félnek, nem vitás, akinek tán vigyázzban kéne végignéznie a zombik ámokfutását? Ráadásul ilyen aljas összemosást: a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Szép, emberséges szokás bestiálisan legyilkolt emberek emlékére fröcsögni, imitált indulattól hörögni, mindennapi eszmehordalékotokat velük emblematizálni, méricskélni holttestük politikai súlyát, haláluk körülményeit kukák felgyújtásával tenni egy sorba.

Alávaló és gusztustalan.

Arkhimédész 2008.12.04. 08:45:50

Két olyan oldal feszül itt (is) egymásnak, akik evidenciának fogják föl a saját igazságukat, s így a mások az övékétől eltérő nézetei csak 2 csoportba oszthatóak: Vagy felvilágosítani való (még nem velejéig romlott) tudatlan, vagy aljas hazaáruló / fasiszta (a két jelző ebben a megközelítésben (nem tartalmilag tehát) egyenértékű.

Az ilyen emberek között folyó mondom, de nem hallom jellegű diskurzusnak legyenek a felek bármily értelmesek és műveltek egyébként egyetlen hozadéka van csupán: A saját gondolkodásuk radikalizálása. És a belső ellenségkép erősítése. pg2 és neantropus "beszélgetése ékesen bizonyítja ezt.

Ha valaki eljut arra a szintre, hogy a napnál is világosabbnak érzi a saját gondolkodásának igazságát, akkor történjen bármi, azt a belső igazságot csak még erősebbnek fogja érezni.
Az ennek ellentmondó tényeket vagy nem veszi figyelembe, vagy azzal ellentétes tények (feltételezések, elvek) citálásával nyomja el. Ilyenkor az egyik oldal ( nevezzük pg2-nek)
a másik irányba kioktató (s ezzel bicskanyitogató) "liberális" eszmerendszerből (jól ki van az találva) fakadó felsőbbrendűséget sugároz, a másik oldal pedig (nevezzük neantropusnak) egy idő után ettől, vagy korábbi hasonló vagy hasonlónak vélt tapasztalatok által begőzölve borítja rá a budit fröcsögve az ellenre...

Arkhimédész 2008.12.04. 09:35:28

S hogy a témához is hozzászóljak:

bűnözés, és annak rasszokhoz kötődő megnyilvánulási formái

Van ugye a bűnözés, és vannak a bűnözésnek megnyilvánulási formái. Ezek között vannak olyanok, amik arányiban jóval nagyobb számban köthetőek bizonyos népcsoporthoz, mint a többihez.

Teljesen igaz, hogy rendőrautókat gyújtogatni, kukákat borogatni, és az éppen regnáló (hazugság és félrevezetés révén megválasztott) kormányt fenyegetni mindenféle szalonképtelen vagy antidemokratikus módon ez a magyarok sajátja. Mint ahogy a "rebellis" bélyeget nem véletlenül tette ránk a történelem. Ez magyar sajátosság lehet, de ez alapján mégsem nevezhető minden magyar ember fasisztának és garázdának, a magyar nemzet pedig összességében főleg nem. Hiszen a többség elitéli ezt. És bár indulhatott volna forradalomnak is 2 évvel ezelőtt az az elemi országos felháborodás, az ügyes média a létező garázda megnyilvánulások reflektorfénybe állításával a magyar emberek nagy többségét elhatárolódásra késztette az utcai eseményektől, és azokról a társadalmat ügyesen leválasztotta.
Az utcai "vagányokat" ezzel teljesen magára hagyva és nevetségessé téve.

Mondhatjuk azt, hogy ebben az esetben (is) a magyar társadalom elhatárolódott saját tagjainak extrém megnyilvánulásaitól. Mint ahogy kiveti magából antiszociális, bűnöző életmódot folytató tagjait is. És mindig is kivetette.
Sosem azonosult velük.

A magyar gyerekek előtt példaként a magyar bűnözők sosem jelenhettek meg! Bizonyos bűncselekmények (rablás, erőszak, betörés) tartós antiszociális viselkedést a magyar társadalom nem fogadja el, nem látja igazolhatónak így nem is örökíti át a tagjaira. Ezért ezek, bár mindig felbukkannak mindegyik nép esetében nem tudnak elterjedni és elfogadottá válni a magyar kultúrában.

Ezért nem beszélhetünk (rablás, erőszak esetén pl) magyar bűnözésről (csak magyar bűnelkövetőkről) és ezért beszélhetünk ugyanezen cselemények esetében cigánybűnözésről.

Pontosan azért, mert a fönti bűnözési típus a cigányság széles rétegei körében bocsánatos bűnnek számítanak, különösen, ha az áldozat fehér ember. Sőt, gyakaran nehogy bocsánatos bűn, de ezzel kérkedni lehet, és elismerést lehet kivívni általa.

(Gyorsan megjegyzem, mielőtt belekötne akárki, hogy természetesen nem minden cigány bűnöző, nagyon sokan tisztességesek közöttük, és a tiszteletre a dolgozó, törvénytisztelő cigányok nagyon is érdemesek,mert nekik abból a szociális közegből érkezve nyílván nehezebb ezt megvalósítani, mint egy hetedíziglan dolgozó felmenőkkel rendelekző magyarnak.)

Szóval a cigánybűnözés létezik. A cigánybűnözés akkor is létezik, ha sokan tagadni próbálják. A létezése nem a cigány elkövetők cigány mívoltából következik, hanem abból, ahogyan a cselekményhez az elkövető környezete (az övéi) viszonyulnak.

Lakatos Attila, a borsod megyei cigányvajda keltett általános megütközést 2 hónapja egy miskolci fórumon, amikor a cigánybűnözést ideológiailag tagadó liberális értelmiség egyik felszólalójának ellenében az alábbi szavakkal válaszolt: "Cigánybűnözés márpedig van. Felnőtt egy korosztály, akik soha nem dolgoztak, ezek nem ismernek sem Istent, sem embert..."

És nagyon igaza van.

Hogy mit lehet kezdeni ezekkel? A hivatalos verzió az oktatás, oktatás, oktatás. Ez így igaz. De előbb ki kell nyitni a cigányság érintett széles rétegeinek fejét ehhez. Először is erő kell ehhez.
Nem megosztottság. Aztán, ha az erő megvolt, és a cigány érzi is azt, akkor, jöhet az oktatás, oktatás, oktatás. De amíg a pedagógusok kezéből minden eszközt ki van véve, amíg meg lehet élni pusztán abból, hogy gyereket csinálunk minél többet, addig, amíg a rendőrség és a büntetés nem tud visszatartó erővé válni, addig az oktatás megmarad a tanulni vágyó családok gyerekeinek kiváltsága. De lassan már az sem, mert ez a vad erőszakos integráció már az egyébként kezelhető de hátrányos helyzetű gyerekek elé is a kezelhetetlen társaik példáját állítja: Csinálhatsz bármit, valódi büntetés nincs. Nem kaphatsz fenyítést, rúghatnak ki, de még meg sem buktathatnak 4-es korodig. Akkor sem, ha nem tudod leírni a nevedet.

Vajon én akkor most rasszistának számítok, vagy nem?

Kérlek világosítsatok fel! :)

burian 2008.12.04. 11:11:42

Rasszista vagy a javából!
Ezt én, a budiborogató mondom. Csak azt nem tudom, hogy hol védtem én kukagyujtogató széljobbos csőcseléket? Keresem, keresem, de nem találom.
Egyébként igazad van. Illetve nincs. Mert rasszista vagy.

Arkhimédész 2008.12.04. 11:51:20

Én sem emlékszem, hogy védted volna őket.
De a másik oldal (is) időnként automatikusan egybegyűjti ellenfeleit, és azokat egy tömegként kezelve már senkit nem érdekel, hogy a benne lévők egyénénként mit borogatnak éppen: kukát, budit, vagy a sebeiket...

Üdv!

burian 2008.12.04. 12:35:31

De hiszen akkor előítéletesen általánosít, pont mint egy rasszista. Nem azt hallja meg, amit mondok, hanem azt, hallani akar, vagy amit feltételez. Nahát... Mik vannak.

pg2 2008.12.04. 13:28:25

Arkhimédész 2008.12.04. 08:45:50

Kedves olvtárs! Azt hiszem, muszáj kioktatnom téged is, mert nem elég erős még az ellenségképem. Valamint nem érzem magamban azt az erőt, azt a felsőbbrendűséget, hogy eljátszva a "vágok egyet jobbra, intek egyet balra" álcentrizmusát egyértelműen letegyem a garast valamelyik térfélen, bírált téveszmék ismételgetésével.

Dedós érv, de úgy tűnik, "azon az oldalon" már csak ez hathat. Vagy ez sem... A fasiszta szót általánosságban az eddigi 229 kommentben csak Werwolf írta le és te, illetve Francois Pignon egyszer, mintegy megelőző csapásként Jó Tündér felé olasz hírek kapcsán.

Azt gondolom, ideje lenne paphoz, esetleg pszichológushoz járni. Sokat segíthet üldözési mánia leküzdésében lelki-emberi kérdésekkel foglalkozni. Érdemes próbálkozni az egy valamibe vetett megingathatatlan bizalomig eljutni, nevezzük bár Istennek vagy az élet értelmének; ami nem *valami ellenében* fogalmazódik meg, hanem erőt és türelmet ad a mindennapokhoz, segít az elsőre tán meg sem értett dolgok jelenlétét elviselni, feldolgozni.

Továbbá. Nagyon elhatárolódom attól, ha eddig nem tűnt fel, hogy liberális, konzervatív, nacionalista, fasiszta, cionista, (szélső) jobbos, balliberális stb. meghatározásokat használjam. Netán az itt valamiért mellőzött, bár anno ügyesen kódolt népi/urbánus fogalompárt. Nem látom értelmét, részben mert egyik-másik az eszmetörénet mai fokán meghaladottá vált, eredeti jelentésével nem vagy nem teljesen azonosítható, s így a terminológiai viták eluralkodhatnak; részben mert a mai politikai szereplők önmaghatározása és a média révén iszonyat zavar uralkodik a fejekben ezek tartalmát illetően; és leginkább azért, mert jól láthatóan széles körű mozgalom indult ezek szitokszóvá degradálására.

És ezzel el is jutottunk egy olyan pontra, ahol már a vitáról kéne vitatkozni. Nagyon úgy tűnik, a szavak jelentése, legalább részben, igazán relatívvá vált, és időleges, éppen a célnak megfelelő; ha netán valaki tartósabb, számonkérhető jelentést keres bennük, nos, menthetetlenül eltéved bűvészkedéseitek során. Bennem erőst az az érzés támad ettől, hogy nincs komolyan vehető viszonyulási rendszer, úgy is mint eszme, világnézet az idehányt epés élcelődések mögött, inkább csak afféle tendenciózus spekulációk, amik remekül illeszkednek a tematizált közbeszéd pillanatnyi fordulataihoz, a közbutítók szándékához. Így sikerül jól elrejteni minden valós problémát. Hogy rövidre fogjam: nem látom, hogy volna a fentiekben bármi, amivel lehet vagy érdemes volna vitatkozni.

S hogy tegyek egy próbát visszaterelgetni a kommentek fonalát a poszt fölvetéseihez, megfontolásra ajánlom a következőt:

És hozzá járula Ábrahám és monda: Avagy elveszted-é az igazat a gonosszal egybe? [...] Távol legyen tőled, hogy ilyen dolgot cselekdjél, hogy megölöd az igazat a gonosszal, és úgy járjon az igaz mint a gonosz: Távol legyen tőled! (1Móz 18:23,25)

Arkhimédész 2008.12.04. 15:10:48

Kedves pg2!

Köszönöm, hogy válaszra, sőt kioktatásra méltattál. :)

Nos, a centrizmussal, akár még az álcentrizmuzmussal kapcsolatban is igazad lehet. Ez bizonyára régi beidegződés lehet nálam. 3 évvel ezelőtt még hittem és tettem azért, hogy középen maradjak, annak ellenére, hogy a 2 egymással hadban álló politikai oldal antigravitációs taszítása nagy erőkkel próbált mindig a másik irányba terelgetni. Azonban 2006 őszén szinte egyidőben törvényesen megválasztott miniszterelnökünk intett be ennek a(z idézem) "kurva országnak" legendás hazugságbeszédével, s annak igazságbeszéddé való nemesítésével, valamint verték agyon Olaszliszkán Szögi Lajost aljas rasszista megfontolásból,csak azért mert magyar volt. És tehették ezt azért, mert megállt, amikor meg kellett állnia.

Azóta az én világom, s még elég sokaké ebben az országban erőteljesen megváltozott. A garast azóta kell letennem. Minden alkalommal. Bocsánat tehát az álcentrizmusért.

Az uralkodó eszmeirányzatok néven nevezése, vagy a néven nevezéstől való elhatárolódás teljesen mindegy szerintem. A példámmal (hazaáruló / fasiszta) a két oldal csúcsjelzőinek egyenértékűségére s az ebből következő univerzálissá tehető értelmetlenségére akartam rávilágítani.

Az egyvalamiben való megingathatatlan bizalomig való eljutás szép dolog. Nagyon szép. Annyira, hogy szinte már magánügy.

Közüggyé akkor tud válni, ha ezt a szilárd hitet embertársaink javára, (vagy ne adjon isten kárára) kívánja az adott megingathatatlan hittel rendelkező embertársunk felhasználni. Nagy kár, hogy ez viszont aszerint működik, amit az első kommentemben írtam. A pap, vagy a pszichológus közül én inkább az elsőt ajánlanám.

Menj el például a Cserehátba, beszélj mondjuk a híres kéki templom plébánosával, vagy bárkivel azok közül, akik ismerik is azt a közeget, amiről kérdezned sem kéne őket. Beszélgess velük. Jót tenne Neked is, és biztosan nekik is. De kérdezheted a borsodi iskolák iskolapszichológusait is. Hidd el, ismerős lesz, amit hallani fogsz, és mégsem fogod érteni.

"Avagy elveszted-é az igazat a gonosszal egybe? [...] Távol legyen tőled, hogy ilyen dolgot cselekdjél, hogy megölöd az igazat a gonosszal, és úgy járjon az igaz mint a gonosz: Távol legyen tőled!"

Az idézet jó. Nagyon jó.

Sokatmondó, ahogy Ábrahám, a földi halandó inti az ő mindenható Istenét a helyes és irgalmas cselekvés fontosságára. Persze ettől még Szodoma és Gomorra azzá vált, amivé Isten büntetése tette azt.

Azt kéne megértened, hogy sokan vannak, vagyunk olyanok, akik nemhogy nem előítéletből tudjuk és mondjuk a magunkét, hanem a személyes megtapasztalás révén. És azt kéne még megértened, hogy ezen belül sokan vannak, vagyunk, akik ugyanazt akarják, mint Te is. Vagyis az igazakat meg szeretnék őrizni akkor is, ha 14 éves gyönyörű lányunkról van szó, és akkor is, ha a falu szélén életét tengető tiszta szívű roma ember az illető.

Csak egyet nem tudok: Mi történik majd, ha már nem lesz majd 10 igaz azokon a telepeken, amikért Te Ábrahámként emelsz szót nagyon is tiszteletreméltó módon?
Mert most még bizonyára van. Még van. De a bűn, és a bűn büntetlenül hagyása sőt támogatása nagyon rossz hatással van ám a közgondolkodásra...

S mint látod a fejekben iszonyú zavar van. S félek lesz ez még zavarosabb is.

Üdvözöllek.

pg2 2008.12.04. 15:20:52

Arkhimédész 2008.12.04. 09:35:28
Részben , asszem kicsit felszínesen olvastam.

"A magyar gyerekek előtt példaként a magyar bűnözők sosem jelenhettek meg!"
Csak néhány példa: Rózsa Sándor, Sobri Jóska, Angyal Bandi. Bizonyos bűncselekményeket követtek el. (Mást ne mondjuk, a mindent megszépítő népemlékezet szerint tipikus cigánybűnt: lótolvajlást.) Nem kis tételben. Vagy a közelmúltból, bár még nem kanonizálódott: Ambrus Attila. A hamis állításból levezetett következtetéseket már nem kommentálom.

"Sőt, gyakaran nehogy bocsánatos bűn, de ezzel kérkedni lehet, és elismerést lehet kivívni általa."

Ez kétségtelenül így van. Biztos liberálkomcsi ávós vagyok, ha azt mondom, hogy azért nem volna baj átlátni ezt az okokig lemenően. (Magam mentségére csak azt tudom mondani, hogy a megértés vagy arra való törekvés még nem elfogadás, végképp nem védelem vagy propagálás.) Ja, és végképp nem volna baj levonni azt a következtetést, hogy ezek szerint a börtönnek vitatható preventív ereje van nevezett körben, de legalább is vitatható költséghatékonyságú.

"Lakatos Attila..."
Azért kíváncsi volnék, vajon ő is ugyanazt érti-e az inkriminált terminuson, mint az azt "ideológiailag tagadó liberális értelmiség"-et lehordók java: cigánybűnözés = bűnös cigányság. Nem tudom, hogy írjam le, hányszor és hova, hogy végre erről legyen szó mindenféle szitokszavakkal való árkászkodás helyett: beszélhetnénk cigánybűnözésről, ha széles körben elterjedt mértéktartással a cigányok által elkövetett bűnökről lenne szó, nem azonosítva "néhány" cigányt a cigánysággal, s főként nem azonosítva a cigányságot a mélyszegénységgel, lumpenekkel és bűnözői rétegekkel.

pg2 2008.12.04. 15:27:06

neantropus 2008.12.04. 11:11:42
"Csak azt nem tudom, hogy hol védtem én kukagyujtogató széljobbos csőcseléket?"
Néha én is felszínesen olvasok, kétségtelen. Csak megnyugtatásul, a komment "Invictus 2008.12.03. 22:36:53"-ra vonatkozott...

Arkhimédész 2008.12.04. 15:10:48
Bocsi, most nem érek rá, estefelé válaszolok.

Arkhimédész 2008.12.04. 15:49:33

Nohát, látom eszedbe jutott még ez az. :)

A példának felhozott legendás alakok imázsán azért ne felejtsük el, az elmúlt 60 év osztályharcos erényei is sokat fényeztek...

De ettől függetlenül még igaz, hogy az említett betyároknak volt híre és nem feltétlen rossz híre a magyar nép körében. Amiért tisztelték őket, az a magyar rebelliós hagyományok tovább éltetése. S mint ilyen magyar sajátosság.

Azonban az egyszerű magyar ember akkor sem és ma sem szeretne betyárt nevelni a fiából! S ez egyáltalán nem lényegtelen.

Ambrus Attila pedig szintén azért vált hőssé, mert oly szinten tette lóvá a magát lejáratott rendőrséget, hogy azt nem lehetett semlegesen nézni. Ambrus Attila ráadásul senkit nem gyilkolt meg. Sem rendőrt, sem banki alkalmazottat. Ő egy igazi modernkori betyár volt. Aki megérdemelte a börtönt, de rászolgált a hírnevére is.

És még egyszer mondom: a magyar gyerekek nem Ambrus Attilák szeretnének lenni.

A börtön azért nem preventív erő a bűnözők számára, mert részben tele van emberi jogga, másrészt odabent azt csinálnak egymással, amit akarnak.

Igazad van, a halálbüntetés visszaállítása néhány esetben jóval költséghatékonyabb megoldás volna. Lásd Olaszliszka, vagy Pénzes Henrietta felgyújtója...

A cigánybűnözés természetesen nem egyenlő bűnös cigánysággal. Éppen a cigánybűnözés makacs tagadása az ami a teljes cigányságot mossa össze a bűnnel - helytelen reakcióként. A roma áldozat rassz jellegét hangsúlyozni, és etnikai indíttatásban reménykedni (teleki államtitkár úr kis t-vel természetesen) és tendenciózusan elhallgatni az elkövető hovatartozását mégis ezt idézi elő.

Gondolkodj el ezen kérlek!

Üdvözlettel.

Tőled külön megkérdezem: Szerinted rasszista vagyok?

Francois Pignon 2008.12.04. 17:49:07

"Magyarországot és Csehországot bírálták csütörtökön a szlovákiai roma szervezetek, mert szerintük mindkét országban, de különösen Magyarországon növekszik a rasszista indítékú bűncselekmények száma."
bővebben:
mno.hu/portal/601525

Arkhimédész 2008.12.04. 20:34:35

Szerintem igazuk van.

Magyarországon bizonyosan növekszik a rasszista indítékú bűncselekmények száma. A klasszikussá vált és a tanúvallomások alapján egybehangzóan dokumentált "Öld meg a magyart" lfelszólítás (Olaszliszka 2006.) a rasszista jellegű bűncselekmények erőteljes terjedését jelzi. Ilyenről hetente hallani.Mint ahogy a szerencsétlen idióta 5 barcsi suhanc is, akik elindultak cigányt verni, és képesek voltak 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozni egy (!) cigány nőnek. Több, "magyar veri a cigányt, csak mert cigány" indíttatású balhéról viszont nem hallottam.

pg2 2008.12.05. 10:59:50

Arkhimédész 2008.12.04. 20:34:35
"Több, »magyar veri a cigányt, csak mert cigány« indíttatású balhéról viszont nem hallottam."
Persze, mert inkább kővel dobál, házat gyújt fel vagy épp "jellegzetes cigány elkövetési mód" miatt bizonyíték nélkül letartóztat és akár börtönre is ítél. Persze, biztos jó okuk van rá, és ezt nem nevezhetjük rasszizmusnak, mert nem hangzik el közben az ominózus "Öld meg a cigányt"...

Askeladden (törölt) 2008.12.05. 11:19:37

"Szögi Lajost aljas rasszista megfontolásból,csak azért mert magyar volt."

"A klasszikussá vált és a tanúvallomások alapján egybehangzóan dokumentált "Öld meg a magyart" lfelszólítás"

Te ezt komolyan ebből vezeted le? :-(

pg2 2008.12.05. 11:22:47

Remélem, ebből azért nem az jött le, hogy tagadom a cigánybűnözést, és/mert a lincselőket védem stb. Csak továbbra is kitartanék amellett, hogy mindkét oldali faszakodást le kéne állítani.

Arkhimédész 2008.12.05. 11:41:26

pg2 2008.12.05. 11:22:47

Egyetértek. Mindkét oldali faszakodást le kellene állítani.
A különbség a nézeteink között valszeg csak abban mutatkozik meg, hogy hogyan. És mivel kellene kezdeni. Abban, hogy hol szorít jobban a nadrág.

Arkhimédész 2008.12.05. 11:47:50

Askeladden 2008.12.05. 11:19:37

Dehogyis, ez csak egy hivatalosan is dokumentált példa volt.
A levezetéshez nem kell semmilyen logikai művelet. Azt adja a megtapasztalt valóság. Az, aminek Te a másik, fölső végén kapszkodsz,abban amelyik még kint van a vízből. De a hajó jelenleg süllyed, és nem tudjuk milyen mély a víz. Persze lehet, hogy szerencséd lesz, lehet, hogy nekem is. Azonban ha ez a kisebbségi politika folytatódik változatlan formában ebben az országban, akkor biztos, hogy sokkal mélyebb annál, mint amiben bízunk mindannyian.

pg2 2008.12.05. 13:59:31

Arkhimédész 2008.12.05. 11:41:26
Valahogy pl. észre kéne venni, hogy a cigányok révén támasztott segélyellenességet az éppen most munkanélkülivé váló magyarok ezrei is szívni fogják, sőt, még jobban, ők most kezdik, tehát nem kapnak a csökkenés miatt kompenzációt 2010-ben (khm). Aztán ha ezt fölfogta a tisztes cigányrasszistázós társaság, akkor talán elkezdhetne azon is gondolkodni, hogy a gyurcsánytakarodj sem fog megoldást hozni, inkább valahogy rá kéne már szorítani az egész politikai osztályt, hogy politizáljon, vagyis cselekedjen "kommunikáció", vagyis pártpropaganda helyett. Valami ilyesmi. Konkrét cselekvési javaslatot tőlem ne várj.

pg2 2008.12.05. 14:05:05

Illetve volnának konkrét javallataim, csak ezeknek első ránézésre nincs közük a cigánykérdéshez. Viszont amíg nincs tisztességes állami adminisztráció hányattatott kis hazánkban, addig nincs is értelme külön foglalkozni etnikummal. Meg úgy általában sem nem semmi más szakpolitikai kérdéssel.

Arkhimédész 2008.12.05. 15:55:49

pg2 2008.12.05. 13:59:31

Kedves pg2!

A gond nem az, hogy a segélyek megkurtítását munkanélkülivé váló magyarok is szívni fogják. Ha az lenne a baj, hogy a magyarok is, nos akkor beszélhetnénk valóban rasszista hozzáállásról. A cigány megdögölhet, de a magyar az kapja meg a mindennapi betevőt?
Ez nem így működik. Nálam legalábbis biztosan nem.

A segéllyel nem az a baj, hogy zömében a cigányok kapják, és nem a magyarok!

A baj az vele, hogy a segélynek ideiglenesnek, áthidaló megoldásnak kellene lennie. Nem lenne szabad megengedni széles néptömegeknek, hogy erre alapozhassák a megélhetésüket. Nem lenne szabad a munkabér sokkal vonzóbb alternatívájává válni!
Mert így eszükbe sem jut munkát keresni. Úgy érzik tehetnek akármit, őket etetni kell, mert az "ingyen ebédhez" úgyis joguk van.

Na minden jót, én elköszönök. Addig is járd az országot, utazz vonattal éjszaka szárnyvonalakon, látogass el az egészségpénztárak ügyfélváróiba, menj végig a cigánysoron, és beszélgess a házuk előtt ácsorgókkal. Sokféle emberrel fogsz találkozni. Bizonyára igazakkal is, talán többel is, mint gondolnám. Kívánom, hogy ők jussanak először eszedbe, mikor otthon újragondolod az itt olvasottakat.

Szia! T.

kill004 2008.12.05. 16:29:39

Kávé helyett V. - Munkanélküliség okozta stresszhelyzet
2008.12.05. 13:05 zero

A 168 óra is beszállt a remek sorozatunkba, ugyanis Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének "Magyar lelkiállapot 2008" címmel jelent meg tanulmánykötete. A szerkesztője Kopp Mária, az intézet tudományos igazgatóhelyettese:

"-Ráadásul itthon fokozódik az előítélet a szegényekkel, a munkanélküliekkel szemben. A közvélekedés szerint: lusták, nem akarnak dolgozni.

-Pedig nem a lustasággal van baj. Külön kutattuk a romák helyzetét, és kiderült: a cigány férfiak szenvednek leginkább attól, ha nincs munkájuk. Ők ezt nehezebben élik meg, mint mások, hiszen a cigány társadalom különösen konzervatív. Ott, ha egy férfi elveszíti a férfiszerepét, képtelen eltartani a családját, az számára elviselhetetlen stresszhelyzetet teremt. Belebetegszik, bele is halhat. Felméréseink azt is kimutatták: negyven év fölötti cigány férfiakat alig találni. Szinte „eltűnt” a nemzedékük. A romáknál a legtöbb az alacsony végzettségű, őket sújtották leginkább a társadalmi átalakulások."

pg2 2008.12.05. 17:45:46

Arkhimédész 2008.12.05. 15:55:49

"Ha az lenne a baj, hogy a magyarok is,"

Kis helyreigazítás: "a most munkanélkülivé váló magyarok"-at írtam. Nem mintha az eddigi 7-8%-ban nem lett volna magyar, és cigány most nem válna munkanélkülivé, csak hát ugye az a 40-50 éve aktuális terminus, hogy a magyarok dolgoznak, a cigányok meg segílykíbű' élnek. Mintegy erre próbáltam utalni. Nem kell észrevenni, hogy néha a rasszista tamtam miatt szív az emberfia... Sebaj. Dögöljön meg a szomszéd tehene is.

"A baj az vele, hogy a segélynek ideiglenesnek, áthidaló megoldásnak kellene lennie."

Ezzel meg az a baj, hogy azzal kezdődik, hogy a baj az... Kicsit komplexebb a probléma, bár e kijelentéssel egyet értek. Viszont ha neked jó átmenetiségnek, hogy normatíve odatolják, aztán egyszer majd elfogy, és majd akkor nekiindul és bármit elvállal akármennyiért, akkor nem. A segélyeket nagyfokú együttműködéshez kell kötni. Nem űrlapokat kell kitöltetni, meg mindenféle igazolásokat kérni, amit bármelyik haver megcsinál, ha mégsem, akkor lehet venni a piacon...

"Nem lenne szabad megengedni széles néptömegeknek, hogy erre alapozhassák a megélhetésüket. Nem lenne szabad a munkabér sokkal vonzóbb alternatívájává válni!"

1. Egyrészt nem hiszem, hogy tisztességesen meg lehet ezt tenni. Tessék megvizsgálni a benyújtott igazolásokat. 2. Azért annyira jól még így sem lehet keresni vele. (+1. Azt a cseppet sem mellékes játszmát, hogy a dolgozók hagyják minimálbéren adminisztráltatni magukat, nem a szoc.hálón kéne leporolni...)

pg2 2008.12.05. 17:51:38

kill004 2008.12.05. 16:29:39
Ennyire sematikus, közhelyes ömlenyt ideborítani, már bocs, de tényleg ezekkel raksz egy kupacba?
A munkanéküliség azért tényleg elég stresszes, persze belehalni, közvetlenül abba, hát, nem is tudom. Honnan tudja? Visszajárók?

kill004 2008.12.05. 18:48:41

pg2

Ó, ez nem kifejezetten neked ment. A ballib megmondóemberek, bértollnokok hülyeségére volt ez példa. Aztán akinek nem inge, nem veszi magára. Akinek meg inge, kezdjen öltözködni.

Béke veled testvér! :)

burian 2008.12.06. 10:59:08

Németországban nagyon hasonló a probléma. Olyan magas a munkanélküli segély összege, illetve olyan kicsi a különbség a belépő szintű fizetések és a segély között, hogy nagyon komoly tömegek nem is próbálkoznak a munkába állással. A legnagyobb probléma a másodgenerációs törökökkel van illetve azokal, akik már megkapták az állampolgárságot, minden juttatásra jogosultak, de máskülönben még (kulturálisan) nem integrálódtak Vagyis nincs belső igényük a munkába állásra, csak pénzre van szükségük. Bonbon: magyarok - nem cigányok - is jó sokan vannak ebben a csoportban.
A másik gond, hogy bizonyos idő elteltével minden személyes motiváció megszűnik és a munkanélküli berendezkedik a segélyezett életvitelre.
Van olyan magyar származású, mára német ismerősöm, akinek konkrét, jól fizető állást kínáltam, kicsit számolt, majd úgy döntött, kényelmesebb, jobb a német segély.
A megoldás valószínüleg csak az lehet, hogy a segélyt képzéssel együtt lehessen csak igénybe venni. A képzés hinyszakmákra kell mutasson, pár hónap segélyezett tanulás után pedig el kell helyezkedni. Vagy egyénileg, vagy a kitanult területen, szervezetten. Ha nem vállalja, akkor ugrik a segély. A segély egyébként lehetne kiegészítő jellegű is. Tehát ha valahol valakinek van egy négyórás állása, azért nem kellene, hogy elveszítse a segélyét. A lényeg az lenne, hogy képes legyen belőle megélni. Az alacsony díjazású vagy rövidített munkaidős állás is jobb, mint a semmi. Vállakozóknak is jó lenne. Most inkább feketén foglakoztat, mert olyan magasak a járulékok. Ha valaki munkanélkülieket foglakoztat, mondjun négy órás munkaidőben, akkor érdemes lenne a járulékterheit jelentősen csökkenteni. Rengeteg segélyt lehetne ezzel megtakarítani. Számszakilag is jobban járna az állam, de hosszú távon mindenképp, hisz, aki dolgozik, az máshogy viszonyul mindenhez, mint aki segélyen él. Most az állam inkább segélyt ad, társadalmilag nagyon drágán, de nem csökkenti a munkaadók járulékfizetési kötelezettségeit. Így mindenki rosszul jár és nő a feketegazdaság. Rugalmasabban kellene ehhez hozzáállni. Feltéve, ha a közjó még bármilyen szinten szempontnak számít a politikában. Ezt kétlem. Sokféle módszer lehetséges, csak mi bele vagyunk sülve ebbe a rendszerbe.

pg2 2008.12.06. 13:13:38

neantropus 2008.12.06. 10:59:08
Ilyesmivel izmoznak az angolok is, de szinte az egész Nyugat. A 80-as, 90-es években még úgy tűnhetett, elég osztogatni és van miből. Nem is nagyon ellenőrizték. A uniós egyezmények egyik korai vívmánya, hogy az ellátásra a tagországok bármelyikében jogosult a delikvens. Vagyis, mivel bárhol dolgozhat, bárhol lehet munkanélküli, nem kell a segélyért stb. hazautazni, viszont az adminisztráció egyeztetése mindenféle adatkezelési aggályok miatt nagyon sokat csúszott. Ügyes húzás volt, hogy valaki mondjuk párizsi lakosként bejelentkezett munkanélkülinek, majd bérelt egy lakást Londonban, és két hetet itt, két hetet ott töltve havonta kétszer vette föl a mindenféle segélyt.

Nem annyira arról van szó, hogy jobban megéri a segély, hanem *bizonyos igényszinten* elegendő. Mondjuk egy német segélynél nehéz jobb magyar fizetést adni. Viszont a támogatásaik mellé vannak kötelmek. Ha pl. valaki nem hordja oviba/suliba a gyereket, azonnal megvonják tőle a gyerekvédelmi segélyt. Bizonyos mennyiségű hiányzás esetén az orvosi igazolás sem segít. Ilyenkor kötelezhetik nevelési tanácsadásra, ilyesmik. Ha az megvan, kaphat újra. Nem célszerű hanyagnak lenni, mert egy idő után a gyereket veszik el. Fontos a bizalom, a szülők többsége partnernek tekinti a hivatalnokot, nevelési tanácsadót, tanárt stb., nem átverendő fapicsának; tőlük meg alapelvárás, hogy ne csupán adminisztrációs tételnek tekintsék az előttük állót, hanem tényleg segítsék. Stb...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.10. 15:44:39

neantropus 2008.12.02. 10:01:01

Mivel én nem állítottam se pro se kontra, hogy cigányok voltak vagy sem, nekem nem lesz miért bocsánatot kérnem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.12.10. 15:51:14

malac,

nem értem, látom, nem értd.

Tudod az úgy megy, hogy amíg értelmes emberekkel vitatkozom, addig elbeszélgetünk egymással. ha olyasmit állít, ami nekem nem fér a világképembe, akkor megnézek minden általam elérhető forrást, és ha nem az ő igazát bizonyítja, ezt közlöm vele.

Ellenben a fórumdroid az nem néz utána, helyette sandán célozgatni kezd, mint te tetted.

Nos, az ilyen férgekkel így beszélek. Ez van.

burian 2008.12.14. 11:55:58

Mavo
Forráskeresgélés helyett emeld fel a segged és menj ki az utcára. Ugyanis a világképed és a valóság között minimális az átfedés. Az "elérhető forrásaid" nem vágnak szájon, ha az utcán sétálva három másodpercnél tovább tartod a tekinteted egy cigányon. A cigány, főleg, ha több is van belőle, habozás nélkül megteszi. "Mit néző köcsög paraszt?! " Ha ezt a mondatot hallod, akkor tudhatod, hogy hamarosan igazi multikulti élményben lesz részed. Élvezd te is a kulturális különbségeket, ne csak másokat bíztass rá!
Mondok egy sztorit, úgyse hiszed el. Amikor először megvertek a cigányok, körbeálltak sokan, késeket fogtak rám, de nem ők vertek meg, hanem a gyerekeik. A felnőttek csak álltak a késekkel és bíztatták a kölyköket. Visszaütni nem lehetett, akkor megszurkáltak volna. Kulturális különbség. Valóban az. Nem is kicsi. De persze én rasszista vagyok, általánosítok, meg minden. Valójában a személyes tapasztalataim illúziók. Hogy is lehetne összevetni néhány nagy verést, kirablást meg ilyen nüanszokat, azzal a sok fontos és igaz internetes forrással. Sehogy.
Egyébként a forrónyomos nyomozás épp a szokásos hathavi altatás szakaszába jutott. Ha már mindenki elfelejtette az egészet, akkor szépen, fű alatt lesz egy ítélet, vagy még az sem. Nehogy elszabaduljanak a rasszista indulatok. Érted. Nehogy.
Ez a nehogy, ez mindennél fontosabb. Azon kellene elgondolkodnod, hogy miért. Van valami elképzelésed, vagy a "világképed" még a kérdések feltételét is tiltja?
süti beállítások módosítása