Rasszisták vs. kamatospénz
2008. november 05. írta: TuRuL_2k2

Rasszisták vs. kamatospénz

 Hétfőre virradóra gyújtóbombás támadás érte a nagycsécsi cigánysor egyik házát, majd a támadók rá is lőttek az ablakon keresztül a bentlévőkre. A lövöldözésben a ház lakói közül ketten életüket vesztették.

 
A Hírszerző felvétele

 A tragédia után mindenki azt találgatta, mi lehetett az indíték, kik követhették el a a bűncselekményt a szegény, segélyből és alkalmi munkából élő, cigány férfi és asszony ellen. Egyre többen vélték úgy, hogy rasszista támadás történhetett:

 Mohácsi Viktória, az SZDSZ EP-képviselője rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Nagycsécsen, ahol azt sérelmezte, hogy a rendőrség (más, korábbi esetekhez hasonlóan) nem vizsgálja az esetleges rasszista indítékot: „A Molotov-koktélos támadások április 18-án kezdődtek a Tolna megyei Fadd településen. Azóta Magyarország több városában, községében történt hasonló eset, s azt mindegyik településen gárdás felvonulás előzte meg vagy követte.” Mohácsi kijelentette, hogy ő is fél, nem tudja, hogyan tovább.

 Bordás Géza, a megyei cigányi kisebbségi önkormányzat elnöke szerint célzott támadásról, egyértelműen szélsőjobboldali tettről van szó. Óvatosabban fogalmazott Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, szerinte nem zárható ki az uzsorások támadása, de az sem, hogy a Magyar Gárdánál is szélsőségesebb, vagy egy abból kivált, újnáci csoport szervezi és hajtja végre a támadásokat. Horváth Aladár szerint a rendőrségnek megerősített szolgálattal kellene védenie a falvakban a cigányok lakta részeket, ugyanis a továbbiakban hasonló támadásokra lehet számítani.

 Ifj. Bogdán János és Balogh József, az Országos Cigány Önkormányzat szóvivője, illetve elnökhelyettese úgy látják, etnikai jellegű támadás áldozata lett az a két ember, akit hétfőre virradóra lőttek agyon a borsodi kistelepülésen. Mind mondták: „amíg ilyen emberek szabadlábon vannak, addig egyetlen cigány sem lehet biztonságban Magyarországon”.

 Az első hírek szerint a mélyszegénységben élő cigányok életét talán legjobban megkeserítő kamatospénz, az uzsorások által nyújtott többezer százalékos THM-ű kölcsönök esetleges ebben az esetben nem lehetett oka a támadásnak. Egy mai cikk szerint azonban ez mégsem olyan biztos: a faluban sokan úgy tudják, Tibiéket már korábban is sarokba szorították az uzsorások.

 Amíg nem találják meg a gyilkosokat, addig nem lehet biztosat tudni, de mire jó a cigány politikusok hangulatkeltése? Eddig egyetlen olyan esettel sem találkozhattunk, ahol kiderült volna, hogy magyar gárdisták támadtak romákra, annál több uzsorás pénzbehajtó akcióról hallhattunk. Kik jelentenek nagyobb veszélyt a magyarországi cigányokra? A radikális jobboldaliak, vagy az uzsorások és saját politikusaik? Mi segítene rajtuk többet, egy megfizethető mikrohitel-szolgáltatás, vagy a Magyar Demokratikus Charta?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr50751132

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.02.04. 15:31:49

Gyurcsány Ferenc az uzsorások hálójában? A többi képviselővel együtt Gyurcsány Ferenc is közzétette 2008-as vagyonnyilatkozatát (és feleségéét is). Miniszterelnöki fizetése bruttó 18 millió forint volt tavaly, amit feltételezhetően továbbra is jótéko…

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.02.04. 15:31:03

Gyurcsány Ferenc az uzsorások hálójában? A többi képviselővel együtt Gyurcsány Ferenc is közzétette 2008-as vagyonnyilatkozatát (és feleségéét is). Miniszterelnöki fizetése bruttó 18 millió forint volt tavaly, amit feltételezhetően továbbra is jótéko…

Trackback: Reakció - polgári underground 2008.11.24. 13:45:47

Rasszisták vs. kamatospénz II. A nagycsécsei esethez hasonlóan a pécsi, kézigránátos gyilkosságnál is kétféle lehetséges indíték kerül elő: vagy a rasszizmus ölt, vagy az uzsora-biznisz vezetett a tragédiához.  Beindult az ismerős kórus: Teleki…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.05. 20:56:14

A cigánysággal az a baj (többek között), hogy abszolút nincs igazi értelmisége. Ez a nagy különbség a magyar cigány és az amerikai néger között: a négerbűnözés is nagyon magas, viszont ott van egy kvalifikált néger réteg. Itt meg cigányban nincsen. Kétféle diplomás cigány van: az egyik a szemétláda rasszovnyik (Mohácsi Viktória et al.), aki egyszerűen véresszájú etnobiznisz-lovag, a másik pedig az a néhány szem cigány, aki elvégez egy egyetemet - aztán a lehető leggyorsabban, violensen asszimilál. Vegyes házasságot köt, gyerekeit nem cigányként neveli, és olykor még felmenői kapcsolatait is megszakítja vagy minimalizálja.

A négerek ebből a szempontból nehezebb helyzetben vannak, de egy cigánynak könnyebb asszimilálnia, már csak a külső jegyek kisebb eltérése miatt is (hála a szoláriumdivatnak). Így a cigányságnak nincs kire felnéznie. Az etnobizniszeseket ugyan magukénak tudják, de azt legbelül a cigány is tudja, hogy ezek, amikor elvtelen rasszista magyarellenes dumákat nyomnak, akkor hazudnak. Továbbá etnobiznisz-cigány nem tart el egy másikat se: az a mi dolgunk, a mi adónkból etetik őket.

tevevanegypupu 2008.11.05. 21:07:07

Cyprianus
Az nyilvanvalo, hogy egyelore szo sem lehet integraciorol. Ahhoz ket generaciovaltas kellene legalabb es tanult cigany szulok, hogy egyutt tanulhassanak magyar es cigany gyerekek. Es persze a magyar szuloknek is el kellene fogadni, hogy jol viselkedo cigany gyerekekkel jarjanak egyutt a gyerekeik. Ha nem lenne az szdsz-nek erdeke, hogy a szethuzas es gyanakvas megmaradjon, akkor lehetne szeparalt osztalyokkal kezdeni a tanulast, es aztan mar az altalanos iskola felso tagozataba mehetnenek egyutt is. Gyalazat ahogy kevernek es megprobalnak manipulalni ezek az ugynevezett emberi jogokbol elo hivatasos politikusok.

kill004 2008.11.05. 21:47:58

tevevanegypupu: "Es persze a magyar szuloknek is el kellene fogadni, hogy jol viselkedo cigany gyerekekkel jarjanak egyutt a gyerekeik."

Hidd el, ezt már rég elfogadtuk.

Vidéki 2008.11.05. 21:57:15

Nem tudom megérteni, miért nem hoz a magyar országgyűlés törvényt az uzsorakamat ellen.
Vannak EU tagországok, ahol maximálták az elkérhető kamatot, mégsem pusztultak ebbe bele!

Alfőmérnök 2008.11.05. 22:21:53

Vidéki, én ehhez nem nagyon értek, úgyhogy lehet, hogy hülységet mondok:
én úgy tudom, hogy Magyarországon is van egy maximuma az elkérhető kamatnak. Csakhogy a szerződéseket úgy kötik meg - ha egyáltalán hivatalos szerzőséket kötnek - , hogy ne látszódjon, hogy ez törvénytelen.

Francois Pignon 2008.11.05. 22:30:35

Úgy tudom az uzsorásszerződésekbe nem szoktak kamatot írni, hanem már eleve a visszakérendő összeg felvételét írják bele.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.05. 22:40:15

Én is úgy tudom, hogy összegeket írkálnak le, nincs szerződés, szóbeli az egész. De közben biztos lett, hogy uzsorások voltak?

Alfőmérnök 2008.11.05. 22:43:10

Pignon, én is így tudom. Azt mindenestre tudom, hogy van ilyen is. De ahogy most utánanéztem, valóban nincs törvény a maximális kamatra. De akko miért kell így megírni az uzsoraszerződéseket?
Valaki, aki ért a témához?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.05. 22:48:07

a providentes hitelek nem ilyen hihetetlenül magas százaélokkal mennek?

Francois Pignon 2008.11.05. 23:05:42

Gyakran az ingatlant kérik fedezetnek, és ezekre a szerződésekre hivatkozva szerzik meg. Ezek pedig a szolgáltatás és ellenszolgáltatás feltűnő aránytalansága miatt érvényteleníthetőek lennének. És úgy ugye nyilván nem feltűnő az aránytalanság.

heima (törölt) 2008.11.05. 23:11:18

Egy szerződést nem kell leírni, érvényes akkor is ha szóban köttetett.

Sejtésem szerint azért csinálják úgy, hogy nem kamatot kérnek, hanem a valóságnál nagyobb összegre szerződnek, mert így nehezebb bizonyítani a hitelnyújtást - ha ugyanis tömegesen fordulnak az ügyfelek a hatóságokhoz, akkor teljesen korrekt szerződéssel is hamar megdőlhet az uzsorás, mert könnyen ráfogható h üzletszerűen hitelezik, ami magánszemélyeknek tilos.

heima (törölt) 2008.11.05. 23:16:07

a provident rövid időre ad alacsony összeget, azért jön ki rá többszáz százalékos THM. Valószínűleg évi kamatmértékben sem olcsó, de nem is kell még egy évig se fizetni - felveszel 40ezret visszafizetsz egy hónap múlva mondjuk 45-50-et. Nem olcsó, de nem is kifizetetlenen. Egy lehetőség akkor, ha vlaki pénzszűkében van, és nem tud kihez fordulni. Persze sokan ugyanúgy nem tudják használni, mint egy hitelkártyát vagy egy életbiztosítást, esetleg devizahitelt de hát ez van, attól még kár lenne betiltani.

Alfőmérnök 2008.11.05. 23:17:54

Nekem Pignon és heima magyrázata is reálisnak és logikusnak tűnik.
Az viszont meglep, hogy egy szerződést nem kell leírni. Egy szerződéshez tanúk kellenek, amit az aláírás igazol, nem?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.05. 23:21:07

úgy tudom, hogy egy ideig a provident is működött ilyen cigánysorokon, de most már nem (legalábbis a Csereháton). Valszeg ez egy logikus lépés, ha nem látják biztosítottnak a pénz visszafizetését. Ők meg megfélemlíteni nem tudnak.

Francois Pignon 2008.11.05. 23:21:51

Tényleg nem kell leírni. Csak elég gáz egy komolyabb szerződésnél ha nincs tanú, az újságosnál viszont elmegy. ;)

heima (törölt) 2008.11.05. 23:23:56

a Ptk. szerint lehet írásban, szóban (ilyenek pl a pannon express csomagok), és ráutaló magatartással is (pl ha felszállsz egy BKV járműre) szerződést kötni, kivéve pár esetet pl ingatlan átruházás, ahol kötelező az írásbeliség.
A későbbi bizonyíthatóság persze más kérdés...

heima (törölt) 2008.11.05. 23:31:29

Sőt, nemfizetés esetén, ha írnak egy új szerződést egy nagyobb összegről, (amiért cserébe már semmit nem kap), felmerülhet a fenyegetettség is, ami miatt a szerződés semmis.

De igazából tényleg csak akkor érdekes a dolog, ha ingatlanra akarnak szert tenni, akkor szükséges a dokument.

Nem rég volt olyan eset, hogy Baranyában rajtaütéskor az uzsorásnál többszáz bankkártyát találtak - egyszerűen társkártyát zsaroltak ki az ügyfelektől, és levették a segélyt, nyugdíjat a számlákról, még kiszállni se kell. Hatékonyabb mint a provident.

Tintahal Kombájn 2008.11.05. 23:41:05

Ez a poszt így semmit sem állít. Van, hogy igen, van hogy nem, és az is, hogy talán. Szuper. De ez hagyján, örvendetesen nem kezdett el cigányozni. A végén a kérdés viszont abszolúte rossz, eszményi dolgot hogy a rákfaszfenébe akarsz összehasonlítani valami teljesen materiálissal, sőt, annak ősmintájával? Ennyi erővel mi segít neked jobban egy számítógép a lakásodba, vagy a magyar himnusz? Félre ne értessék, a demokratikus charta egy vicc, de ez így akkor sem korrekt.

Alfőmérnök 2008.11.06. 00:00:04

csatlakozom az előttem szólóhoz

Tintahal Kombájn 2008.11.06. 00:03:19

"Mi segítene rajtuk többet, egy megfizethető mikrohitel-szolgáltatás, vagy a Magyar Demokratikus Charta?"
Ez az a bizonyos kérdés, eléggé a végén, mivel az utolsó mondat. A párhuzam asszem érthető.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 00:04:36

jó, ez tényleg nem összehasonlítható, illetve nem kizáró

Alfőmérnök 2008.11.06. 00:30:52

A kérdés szerintem eleve irónikus volt. A két dolog nyilvánvalóan nem összehasonlíthó. Az egyik (MDC) egy kapitális baromság, a másik meg egy gyakorlatias, megfontolandó, azaz vitára bocsájtható javasat.

heima (törölt) 2008.11.06. 00:39:05

lefordítom nektek ezt a rendkívül bonyolult és összetett írói képet: "pofázni könnyebb a semmiről mint tenni is valamit"

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 00:40:27

heima, ha ezt nem írod le tuti senki sem értette volna meg

Tintahal Kombájn 2008.11.06. 00:41:25

Oké, heima, akkor most vedd az én példámat és ugyanaz jön ki. Második próbálkozás?

Alfőmérnök 2008.11.06. 00:41:29

ironikus, rövid o-val, bocs

heima (törölt) 2008.11.06. 00:52:32

srácok, nektek sikerült belekötni ebbe a mondatba, nem nekem. persze legalább annyira értelmesen mint a guci melegbolt poénon.

megölitek az írott nyelvet a hülyeséggel.

"akkor most vedd az én példámat és ugyanaz jön ki. Második próbálkozás? " ne haragudj, de ez már a liberális alternatív világok olyan szintje, amit én már nem érthetek. nálatok ez elvárás, hogy szavakat úgy kell tudnotok sorba rakni, hogy értelmes mondatok jöjjenek ki lényegi tartalom nélkül?

Tintahal Kombájn 2008.11.06. 01:03:36

"Tintahal Kombájn · sardobalo.blog.hu 2008.11.05. 23:41:05
Ez a poszt így semmit sem állít. Van, hogy igen, van hogy nem, és az is, hogy talán. Szuper. De ez hagyján, örvendetesen nem kezdett el cigányozni. A végén a kérdés viszont abszolúte rossz, eszményi dolgot hogy a rákfaszfenébe akarsz összehasonlítani valami teljesen materiálissal, sőt, annak ősmintájával? Ennyi erővel mi segít neked jobban egy számítógép a lakásodba, vagy a magyar himnusz? Félre ne értessék, a demokratikus charta egy vicc, de ez így akkor sem korrekt."

Feltételeztem rólad, hogy ha vagy olyan jó, hogy válaszolj szeráény hozzászólásomra, akkor elolvasod az alapot. Nem volt olyan sok hozzászólással feljebb. Persze, egyszerűbb általánosítani, és poszt-earo-szuperkult dolgokat feltételezni, amit nagyon szépen köszönök is, örülök, hogy nagyra tartasz, de többre értékelném, ha használnád az agyadat és a szmecskéidet.

Köszike.

heima (törölt) 2008.11.06. 01:22:16

Értékelném ha állító tőmondatokat használnál, nem homályos utalgatásokat meg képeket, mert a postíróval szemben neked kurvára nem megy. Az alapot olvastam, egybevágó példát nem látok benne, ellenben klasszikus liberális szájtépést annál többet. Szóval WTF?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.06. 01:27:44

Pár hete volt a tv-ben a Kenedi János. )
A "Kenedi jelentésről" számolt be, mondjuk így.
A következőt mondta: Az lepte meg őt igazán - mivel a besúgó/tartótiszt vonalat már elég jól ismerték -, hogy mennyire profi, és felkészült volt az a dezinformációkat, és manipulációkat terjesztő, belföldön az embereket teljesen egy álvilágba ringató, de még a nyugatnak is tökéletesen profin hazudó hálózat amiről nem hogy ilyen részletességge, de jóformán alig tudtak. (Persze, lehet terelés is, de mégis érdekes így kimondva, mint kvázi magyarázat.)

Feltételezhező egyébként, hogy azért nem lehetnek
teljeskörűen nyilvánosak az akták, mert pont ez a bizonyos
"dezinformáló csoport" az, ami a mai napig szinte érintetlenül
dolgozik a háttérben, és nem a valamikori tartótisztek és egyéb alantasabb feladatot ellátó szereplők védelme az
igazán fontos kérdés, hanem libikééké az. Fizetett arcok,
teljesen nyilvánvaló.

Persze Észkombájn, és libike valahogy nem annyira
profi még, mondhatni. Ezt vagy tudjuk be a hálózat lezűllésének, vagy annak, hogy egyre messzebbre
kell nekik a valóságtól elrugaszkodniuk.

states 2008.11.06. 08:46:13

Ezeknek az ügyeknek egyelőre a legfigyelemreméltóbb momentuma, hogy a rendőrség hasonlóan az egyéb molotovkoktélos támadásokhoz az égvilágon semmilyen eredményt nem tud felmutatni. Leszámítva azokat az eseteket, amikor őket, mármint a rendőröket éri ilyen jellegű atrocitás az utcai randalirozás során. Így aztán a hivatásos és megélhetési rasszistázók kiélhetik magukat az ATV-től a Népszaváig, Horváth Aladártól Vásárhelyi Máriáig...

Francois Pignon 2008.11.06. 09:20:04

Nem, a legutóbbi hasonló támadás elkövetői (pontosabban gyanúsítottjai) már megvannak.

states 2008.11.06. 09:50:52

Francois
Most melyiknek, mert a legutóbbi a Nagycsécsei, és egyáltalán mit lehet tudni, mert ugye a kérdés az, hogy az elkövetők is cigányok, avagy nem?

Francois Pignon 2008.11.06. 09:59:48

Még a Tarnabodira gondoltam. Az elkövetők általában meglesznek, kivéve ha tényleg egyértelmű a politikai indíték (például vállalják a Magyarok Nyilai), bár eddig az ilyen támadások politikusok házait szokták érni.

Francois Pignon 2008.11.06. 10:03:53

Hát erre kíváncsi vagyok:
index.hu/politika/belfold/uzsi1566/
Ha valaki találkozik vele, ossza majd meg velünk!

states 2008.11.06. 10:29:02

Ezen már az ember tényleg nem tudja, sírjon vagy nevessen. Maradjunk a sírásnál...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 10:39:01

states: Kenediék ennél jóval többet is állítanak:)

Francois Pignon 2008.11.06. 10:41:51

Kill004, köszi. Elég kemény, van rajt pár érdekes motívum. A New York felirat az uzsoráson gondolom külön élvezetet nyújthat Bayer Zsoltnak. ;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.06. 10:54:28

Az uzsoranaptár mintájára lehetne egy bűnözőnaptárat is készíteni, amin nagyméretű rajzok magyaráznák el az írni-olvasni nemigen tudóknak, hogy melyek a bűnözőélet fázisai:

lenne rajz
a kerítésen bemászóról
az áramütöttről
az öregasszonyt megerőszakolóról és feldarabolóról
a kocsmában késelőről
esetleg
életkép a börtönidillről
lenne rajz a rendőrről is aki bamba f*szként tehetetlenül bámulja az egész folyamatot
ha rám hallgatnának történelmi perspektívát is adnának a dolognak
lerajzolnák hogy
hogyan vágták le a tolvaj kezét Szent László idejében
hogyan húzták karóba a gyilkost még a XVIII. században is
vagy a nemi erőszakot hogyan torolták meg
nemiszervkimetszéssel, kerékbetöréssel, karóbahúzással, lefejezéssel, majd karóbahúzással Szép Fülüp Franciaországában

kill004 2008.11.06. 10:57:42

A 2. képen egy kis ellentmondás van: fehér baseball ütős uzsorások vs. merdzsó. :-)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.06. 11:20:25

Kopasz, neonáci uzsorások, szőke kárvallottak.
Így megy ez.

"states, kurva nagy ügynökök vagyunk:"
Úgy tűnik, igen. Gyorsak voltatok mindenesetre.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 11:28:49

gloire:D:D te tényleg beszűkült vagy, olvastad az írást és még így is:D

heima (törölt) 2008.11.06. 12:00:20

beszűkült? vagy csak párhuzamos interpretációja van? kizárod az alternatív véleményeket!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 12:07:44

nem heima, nem zárom ki az alternatív véleményeket, de magamról tudom, hogy mi vagyok, és ebből következik, hogy gloire beszűkült:)
tippem szerint az NBH nem áll olyan jól anyagilag és kapacitásilag sem, hogy egy sima blogra 2-3 embert állítson, na ez meg a másik érv

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.06. 12:14:31

"tippem szerint az NBH nem áll olyan jól anyagilag és kapacitásilag sem, hogy egy sima blogra 2-3 embert állítson, na ez meg a másik érv"

Ezek szerint hárman vagytok. )

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 12:26:30

gloire:D na, ez most megmosolyogatott, köszi

heima (törölt) 2008.11.06. 12:36:09

calam, te mondasz X-et, glorie Y-t, harmadik idegen félnek egyenértékű a két állítás.

Az elüldözött feleség is hiába állította határozottan h bottal se piszkálná a cigánygyereket, nyilván tudta is magáról az igazságot, mégse érdekelte a narancsot vagy téged, nyomtad a párhuzamos interpretációt. Akkor neked miért kéne hinni?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 12:40:54

nem kell hinni, heima, de szerintem te is tudod, hogy irreális. olvad el azt a belinkelt posztot, utána dönts, szerintem. De felőlem gondolhatod, hogy az nbh ügynöke vagyok, de erre ott tényleg nincs kapacitás-szerintem.

heima (törölt) 2008.11.06. 13:23:08

olvastam, gagyi mint a többi, több szót nem érdemel. Pölöskeieknek (Galgagyörk) is rengeteg józan érvük volt, mégis megbírta írni a narancs, amit, meg te is bírtad terjeszteni. hiába reklámozod magad meg bizonygatsz, az alternatív interpretáció él és virágzik.

Cypriánus 2008.11.06. 13:43:53

szóval tök jó, ahogy aMancs cseréli az áldozatot az elkövetőkkel. Persze alogikájuk egyszerű, a cigány-magyar konfliktusban mindig a (rasszista) magyar a hibás, a "mélyszegénységben, szegregációban" élő cigány pedig olyan ártatlan, mint a ama született bárány, az anygalok csak azért nem ragadják rögvest a mennybe, hogy a kérgesszívű magyar bűnösöknek próbatételül szolgáljon, hátha megjavulnak...de nem, ezek a szemét rasszisták állandóan jönnek a kitalált kerti lopásokal, meg garázdaságokkal, meg gyilkosságokkal...nem segít ezeken a hülye rasszista magyarokon semmi, nem eurokonformak, nem píszík.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.06. 13:51:50

CYPRIANUS!

Szerintem sz*rnak a Mancsosok is, és az összes többi ballib is a cigányokra, nem a cigányokat szeretik ők, hanem a magyarokat gyűlölik. A magyarságot, mint entitást. S mivel ez egy létező konfliktus, hát nyilván azok mellé állnak, akik nem (a) magyarok. Érdemes lenne ennek a végére járni, hogy miért gyűlöli a ballib olyan megveszekedetten a magyarságot? A magyar ballib a magyarságot! Biztos van rá jó okuk. Hát nem? Hát de::-(

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.06. 13:59:09

én vagyog az nbhtól.
csak nem fizetik pár éve a dioptriapénzt, és azért folyton melléképelek.

hiba 2008.11.06. 14:01:47

Kedves bbjnick!
A magyar balliberális nem gyűlöli a magyarságot, sőt szereti. Erősen hiszi viszont, hogy az akkor járna jó úton amerre ő gondolja. Erről annyira meg van győződve, hogy szemellenzősen csak egy irányba lát, elveszíti a kritikus gondolkodás képességét és gyűlölni kezdi azt ami ellentmond a világképének. Esetünkben annyira gyűlölik a rasszizmust, hogy szeretni kezdik azt, akit súlyt vagy potenciálisan súlythat és azt meg annyira szeretik, hogy hibáit is elfelejtik.
A magyar jobboldali persze nem ilyen....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.06. 14:09:49

Kedves hiba!

Ez szép csak irracionális!!! Miben különbözik akkor egy mai magyar balliberális egy kommunistától? Sztálin például annyira hit az ideológiában, hogy amikor rájött, hogy az orosz muzsik nem fér bele a marxista utópiába, akkor effektíve nekiállt kiirtani a parasztságot. Csak az ideológia ne sérüljön. Most akkor várjuk meg amíg a balliberálisok, az ideológia szent nevében, teljesen tönkreteszik, ad absurdum, megsemmisítik az országot???

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.06. 15:30:04

Hát Szamárfül, rólad nem gondoltam volna.

Yasashi Tanuki 2008.11.06. 20:58:50

Mikrohitelt befektetéshez szokás adni és a befektetés profitjából szokás visszafizetni.
A cigányoknak a megélhetéshez kell a hitel mivel az aktuális napi megélhetésre szánt segélyt idő előtt elköltötték ebből az következiki, hogy soha nem fogják tudni visszafizetni.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.06. 21:15:05

nem fogok belemenni hosszabb vitába, de az a segély, amit kapnak nyilvánvaló módon nem elég egy hónapra.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.11.06. 22:29:19

Ez az, dolgozni kéne! Nem a segélyt várni. Egyébként a hócipő tele van ám! Meséljetek, hol kap egy fehér (csak vegyünk egy egyszerű fehér tanár hozzátartozóit...) temetési segélyt, ha megölik? Hol van itt hátrányos faji megkülönböztetés? Én látok!!! Ja, miket mondanék, ha még fajgyűlölő is lennék???!

heima (törölt) 2008.11.07. 22:10:23

nem akarok belemenni hosszabb vitába, de a cigányok mocskos sok államtól származó pénzt kapnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.09. 13:23:21

Nem akarok belemenni hosszabb vitába, de nem gondoljátok, hogy nem egészen kétmillió ember ha "megidvezül" sem tud eltartani tízmilliót? Ha nem szolgáltattuk volna/szolgáltatnánk ki totálisan az iparunkat a piacszerző szándékkal idejövő külföldi tőkének (amely kiviszi az országból a profitot és, az első adandó alkalommal fölszámolja a magyarországi üzemeket) és az olcsó és mesterségesen olcsón tartott külföldi mezőgazdasági termékek nem árasztották volna/árasztanák el korlátlanul a magyar piacokat, akkor talán volna munka az iparban és a mezőgazdaságban is, cigánynak, nemcigánynak egyaránt, és nem falnánk föl egymást, mint a veszett kutyák.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.10. 01:33:30

Megnéztem ma a "Szólás Szabadságát."
Mohácsi Viktória "rasszista sorozatgyilkosságokról" beszélt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.10. 07:09:08

Ön valótlant állít, kedves Mohácsi Viktória!
Ön úrinő... Egy úrinő nem állít valótlant, kedves képviselőasszony!

%!"+"==%+"@&#°˛^´˙`ł~ˇ^!!!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.10. 10:46:04

Szív küldi szívnek! M. V. képviselőnőnek küldjük Brüsszelbe a következő zenei videót értünk végzett önzetlen és áldozatos tevékenységéért köszönettel

www.youtube.com/watch?v=q2rIrKenXas&feature=related

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.11.15. 09:52:28

namármost, aki nem arrafelé él, annak elképzelése sincs arról, hogy működik ez az uzsorás téma.

van az, amikor az ember eladja neki egy évre előre a jövedelmét. jellemzően a segélyt vagy a családi pótlékot egy fix (nagyobb összegért). Pl havi 50-60 ezer forintot egyszeri 250 ezerért. (érdekes párhuzam: privatizáció kicsiben)
ez úgy megy, hogy az uzsorás elveszi a bankkártyát (pinkóddal együtt) és egy év múlva visszaadja (ha addig nem adja el a delikvens a követlező évet is neki). van olyan is, amikor a bankkártyát nem veszik el, csak az utalás napján ott strázsál a ház előtt két szekrény, elvisznek az automatához, kivetetik veled a pénzt és elveszik.
(ha néha lefülelnek egy-egy uzsorást, jellemzően találnak nála házkutatáskor 50-100 db bankkártyát pinkóddal együtt.

a másik módszer az, amikor - szintén segélyosztáskor vagy fizetési napokon - az uzsorás emberei elmennek mulatni a többiekkel. ilyenkor van vidámság, és egy-egy melós tutira kifut a pénzből az ivás közben. az uzsorás embere ilyenkor mindig tud segíteni egyegy tízezressel, ha kell. aztán együtt iszik a többiekkel.
buli után, vagy másnap pedig jön a hidegzuhany: a tízezres helyett mondjuk 30at-50et kell visszaadni.

ha valakinek elege van a dologból, és elmegy feljelentést tenni, akkor első körben jelentkezik az uzsorás - függően attól, hogy mit tudott elintézni már a dolog ejtésével a szerveknél - hogy probléma van. jellemzően először barátságosak, megpróbálják elintézni, mert "a balhé senkinek sem kell".
mondjuk elengednek a kamatból, esetleg megdobnak még egy kis kápével (a meglévő tartozás terhére) úgy, hogy azért nem kell külön visszaadni semmit.

ha ennek ellenére sem lépsz vissza a feljelentéstől, vagy már visszaeső jelentgetős vagy, akkor jön a retorzió. 2-3 kocsira való szekrényalkatú tag, feszítővassal, basaball ütővel. rossz esetben molotovkoktéllal. általában törnek zúznak, rosszabb esetben gyújtogatnak - megmutatják, hogy a feljelentés nem megoldás. sőt. vagy az adóst (jellemzően a férfit) jól összeverik, hogy tanuljon a dologból. no persze a feljelentést vissza kell vonni, mert beígérik a következő látogatást.

sikerült már hathatós rendőri segítséggel ilyeneket lekapcsolni, de ez a bűnözési forma nagyon megy az ország lecsúszottabb részében.

a puffogtatós gyújtogatos dolog vélhetően példastatuálás volt. sajnos a falánkságuk páratlan, egy idő után azokra nyomulnak rá, akik eddig nem vettek fel pénzt tőlük uzsorakamatra. ha más nem, rákényszerítik. mert pl leég a tető. vagy betörnek az ablakok.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.15. 10:21:53

denevér,
az nagyon durva, hogy embereket adóssá tesznek, függésbe kényszerítenek.

Az az érdekes, hogy ez az uzsora üzlt nem nagyon izgatja a hazai jogvédőket. Pedig a szegényekből nyomorgókat csinál, és a teljes leszakadást jelenti. De a szociális érzékenység z esetben nm működik.
Másrészt, gyakorlatilag egy, a feudális jóval kiszolgáltatottabb sorsot. De a szabadság- és jogvédőinket nem ez izgatja. A rasszizmus valahogyan kelendőbb árucikk. Talán mert az uzsora viszonylag egyszerű rendészeti kérdésként megoldható lenne.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 13:16:24

tölgy,
ez az uzsora dolog a jogvédőket is zavarja, csak nem olyan egyszerű a dolog.
A dolog úgy néz ki, hogy az a segély, amit kapnak nem elég a hónap végéig, ezért felvesznek uzsorakölcsönt. Ezzel persze bekerülnek egy rossz körbe, amiből nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen kikerülni. De a kevés pénz miatt, amiből élnek folyamatos krízishelyzetben élnek szükségük van valamilyen pótlólagos bevételre, és mivel nincs más a környéken ezért fordulnak az uzsorásokhoz.
Szóval egyrészt valamit kell kezdeni az uzsorásokkal, másrészt pedig az űrt, ami esetleg utánuk keletkezik valamilyen módon be kell tölteni. Szóval nehéz, és nem simán rendészeti kérdés.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.15. 13:28:27

Természetesen semmi sem egyszerű.
De a rasszizmus ellen szervezkednek, tüntiznek, pedig ha valami, a rasszizmus biztosan nem csökkenthető így.
Az uzsora elleni jogvédő tüntikről és népmozgalmakról még nem hallottam.
Nem-e lehet-e, hogy az ez előbbi esetben sem is a cigányok sorsa izgatja a jogvédőket, csak éppen ez a "harc" az identitásuk? (De igen, lehet. Mi az hogy, nagyon is!)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 13:33:40

tölgy, igazából nem is az a fontos, hogy valakik (kik is úgy általában a jogvédők?) mit mondanak, hanem, hogy mi a helyzet, és ennyiben az uzsora nagyon komplikált, mert ez nem csak erről szól, hanem sok más aspektusa is felmerül. Abba nem szívesen megyek bele, hogy általunk nem ismert emberek (kik is?) identitásába menjünk bele, sok ismerősöm aki szegényekkel foglalkozik, ténylegesen értük, a helyzetük javításáért dolgozik.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.15. 13:38:26

"...az űrt, ami esetleg utánuk keletkezik
valamilyen módon be kell tölteni."

Az űrt, ez jó. De akkor mi lesz a rasszista
sorozatgyikosságokkal? Mert ha megszűnnek
akkor azt az űrt is ki kell tölteni ami esetleg utánuk keletkezik?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.11.15. 13:40:54

calam,
olvasd el, amit írtam. sokszor a segély el sem jut a rászorulókhoz.
a jogvédőknek halvány lila fingjuk nincs róla, mi van bp határán túl.
alig hiszem, hogy bármilyen publicitást kap a dolog egyáltalán - reálisat meg végkép nem - ugyanis az "elnyomók" nem teszik ki az ablaka, az elszenvedők meg nem bloggerek, újságírók. inkább nem beszélnek róla, nehogy problémájuk keletlezzen a dumálásból.
a fókusz pedig nem jár arrafelé.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.11.15. 13:42:27

az űr betöltésére lenne az önkormányzatok közösségi hitel elgondolása. de ez alig képzelhető el úgy, hogy mostanság sok ŐK már fizetésképtelen.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 13:51:43

gloire, szerintem most másról van szó. Számomra ez nem politikai kérdés, most legalábbis biztosan nem az.
Denevér, a közösségi hitel nem fogyasztásra való, hanem vmi beruházásra, ráadásul már volt rá kisérlet Mo-on és nem volt sikeres. Egyébként nem tudom kikről beszéltek, akiket ismerek, azok járnak telepre/terepre. Ezenkívül a Mancsban nagyon sok ilyen témájú írás jelent meg az utóbbi időben, elég reális képet festve a szomorú helyzetről. Szóval sok gond van, de nem elsősorban nem rendészeti kérdés.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.15. 14:05:43

Oké, értem.
"Ha lesz tiltakozás szólj és megyek!"
. )

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.15. 14:42:26

"sok ismerősöm aki szegényekkel foglalkozik, ténylegesen értük, a helyzetük javításáért dolgozik. "
A szegénységből két szakma él meg: az uzsorás és a szociális munkás/szociálpolitikus.
Azt hiszem, a második csoport jobban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 14:45:40

tölgy, grat, ez építő jellegű hozzászólás volt, ráadásul nyitott, a problémák iránt érzékeny vélemény.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 14:46:39

amúgy igen, azaz utcai szociális munkás, aki a téli fagyban járja mondjuk a VIII. kerültet, az tényleg kibaszott jól megél belőle, bazmeg

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 14:52:09

tudod, hogy mennyit keres egy ember, aki kutatóintézetben mondjuk 30 év után phd-vel?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.15. 15:14:07

calam,
ezt a szocpolos biznicet jobban ismerem, mint te valaha fogod. A Viiii. keres talpalónak olyan a helyzete ebben a hierarchiában, mint a verőlegénynek az uzsorásoknál. Csak morzsákat kap, de kap.
Nézz körül eccer fenn, ha oda engednek a mézesbödön közelébe.
Régi bölcsesség: "Minél nagyobb a baj, annál nagyobbat lehet kaszálni belőle."

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 15:27:13

tudod, ismerek olyan figurát, aki az egyik alapítvány vezető embere, minden télen beül a krízis autóba, az átmeneti intézmények vezetői olyan jól keresnek, hogy néhány évente el tudnak menni szabadságra, ilyen kurva jól ismered ezt a "bizniszt"
mondjuk a kérdésemre nem válaszoltál

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.15. 15:48:52

Én egyszer beleláttam egy ilyen alapítvány
dolgaiba, már írtam egyszer.

Kaptak X milát, szereztek
egy belvárosi lakást.

Aztán vettek épeket, printereket,
projektort, amit akarsz.

Aztán kiosztottak egy kissebb vagyont a
haveri költőnek, haveri írónak.

Aztán a lóvé elfogyott, a program félbe maradt.
Nem tudom ma mi lehet velük.

"Ha lesz tiltakozás szólj és megyek!"

heima (törölt) 2008.11.15. 15:58:39

Összegezzünk:

1 -nem elég havi 130-150k egy cigánycsaládnak alanyi jogon havonta állambácsitól, mert elfogy hóvégéig

2 -nem elég a pénz a phd szociómókusoknak a zintézetben, pedig akad köztük olyan jólképzett játékos is, aki képes volt az egyes megállapításra jutni 500 oldalon 1248 idegen kifejezésen és 1569 lábjegyzeten keresztül 3 év alatt!!!

Megoldás:

1. Több pénzt a cigányoknak.!
2. Több pénzt a szociómókusoknak!
3. Fizessen több adót a probléma fő oka, a társadalom legalja: a Nagy Diplomás Heteró Fehér Férfi!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.11.15. 16:00:03

Számítógépeket vásároltak of korsz,
és romákat nem lehetett látni körülöttük.

Jól írja tölgy. Ez ma egy igen elterjedt
szelete a gazdasági bűnőzésnek.

"Ha lesz tiltakozás szólj és megyek!"

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 16:07:09

gloire, ez nagyon sajnálatos, az ilyenekkel kell kezden valamiti. Spec. amiről én beszélek, azaz egyik legismertebb hajléktalanokat ellátó alapítvány. Illetve kerületi átmeneti szállás. Szóval általában, legalábbis amennyire én tudom a helyzet nem egészen az, mint amit tölgy állít.

heima (törölt) 2008.11.15. 16:08:21

wow, a hajléktalanok is kapnak uzsorát?

heima (törölt) 2008.11.15. 16:21:56

Nézzük a szociálpolitika nyomorát, kedvenc olvasmányból, a Magyar Köztársaság költségvetéséből:

Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet: 609,6 millió Ft
Civil szervezetek és az Anti-diszkriminációs törvény alkalmazása: 164,0 m Ft
Foglalkoztatás és szociálpolitikai információs és tanácsadó szolgáltatások 150,0 m Ft
Szociális alap és szakosított ellátások fejlesztése: 1450,0m
Hálózatfejlesztési központok és szociális képzések, felkészítési feladatok támogatása: 145,0 m ft
Hajléktalan ellátás fejlesztése: 566,8 m ft
A társadalmi kirekesztés elleni küzdelem, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését elősegítő programok támogatása: 50,0 m Ft
Roma telepeken élők lakhatási és szociális integrációs programja: 516,0 m Ft
Roma Integráció Évtizede Program végrehajtása: 150,0 m Ft
Civil szervezetek, kapcsolódó feladatok támogatása 173,4 m ft
Az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség fejlesztése terén egyes kiemelt feladatok támogatása 852,7 mft
Magyarországi Cigányokért Közalapítvány 600,0 mFt
Hajléktalanokért Közalapítvány: 30,0 Ft
Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvány: 80,0

éppen csak szemezgettem...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.15. 18:08:41

calam,
nyugodj meg, és a hal fejét ismerem, ami bűzlik. Már vagy 30 éve rendesen lehet éln a szegénységből és cigányságból. Az egyik kedvenc történtem, az amikor új irodába költöztek a szocpolos szagértők és lakberendezőt hívattak, vagy amikor egy szegénység elleni konferencián a nagy meleg miatt a szálloda medencéjében tartották meg az előadásokat.
A kérdésedre: a 30 éves gyakorlattal bíró phd-s szociomókus kereshet nettó 130-240 közt, ha nem töketlen, akkor kutatái és pályázati pénzekből ehhez hozzátesz havi 100-t, és évente 2-3 egzotikus helyen tartott konferenciára elmehet a pályázati-alapítvány-közpénzekből. Ha nem így él, akkor töketlen.

A másik nagy pénzrabló-pénzelfolyató hely az átképzési támogatások, tanfolyamok. Azt a szoci network simán lenyúlja, teljesen értelmetlen, kamu képzésekre.

Képzeld el calam, mi lenne ha a szociomókusoknál is lenne minőségellenőrzés: ha a tevékenységük eredményeképpen nm javul a szegénység vagy a cigányság helyzete, akkor elcsapnánk őket. Létezne még ilyen szakma?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.15. 18:22:51

az ilyen sztorikon mindig jókat mosolygok: hallottam egyszer, mindig igaz:D
az a gáz, hogy nem a szociológusok (nem szociomókus, az nem tudom mi) döntenek, hanem a politika...szopacs

heima (törölt) 2008.11.15. 18:30:45

"az a gáz, hogy nem a szociológusok (nem szociomókus, az nem tudom mi) döntenek, hanem a politika"

ne viccelődjél már, 6 éve a ballib van hatalmon, a szoció-holdudvarával együtt, a kormány nem csinál mást, mint amit a háttér mond neki - vagy szerinted jobboldali elhajlók ülnek a minisztériumban, vagy 6 éve ki lett rúgva mindenki, aki nem haver?

semmi más nem történik, mint amit a ballib "szakma" akart: több alanyi segélyt az embereknek, pozitív diszkrimináció, lenyúlható civil pénzek, seggkinyaló felzárkóztató programok, tóbbszáz fős módszertani központok meg háttérintézmények, ahol egész nap lehet kávézni meg cigizni, meg esélyegyenlőség hegyekben.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.15. 18:43:48

calam,
ha figyeltél, én a hal fejéről beszélek. Az pedig szorosan be van épülve a politika - háttéranyagokat írnak, javaslatokat, terveket, stb. Jó pénzért, intézményi támogatásért, személyes karrierért cserébe.
A politika legfeljebb a keretszámokat dönti el, de a programokat a "szakma" dönti el.

2 év a kormány kinézte az egészségügy és oktatás visszavágását, akkor taktikai okokból nekiestek a tanárok és orvosok lejáratásának.
Ezt a szociális "szakmát" még nem nézték ki, de azért ismerjük. Gyakorlatilag semmit nem oldottak meg, de legalább a "szakma" művelői nem munkanélküliek.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.16. 14:36:39

"Iványi Gábor népes rokonságának 28 tagja is a hajléktalan-bizniszében talált megélhetést." - szent emberek mind, a magukét osztják, önzetlenek, stb.

arokaso.blog.hu/2008/09/27/ivanyi_gabor

süti beállítások módosítása