Rasszisták vs. kamatospénz II.
2008. november 24. írta: TuRuL_2k2

Rasszisták vs. kamatospénz II.

 A nagycsécsi esethez hasonlóan a pécsi, kézigránátos gyilkosságnál is kétféle lehetséges indíték kerül elő: vagy a rasszizmus ölt, vagy az uzsora-biznisz vezetett a tragédiához.

 Beindult az ismerős kórus: Teleki László azt mondja, jobban odafigyelne a társadalom a hasonló esetekre, ha kiderülne, hogy rasszista gyilkosság történt. A helyi roma vezetők szerint rasszista indíttatású volt a támadás. Mohácsi Viktória szerint nem lehet kizárni, hogy etnikai okai voltak a robbantásnak. Gréczy Zsolt és demokratikus chartás barátai szélsőségesekről, gyalázatos merényletekről beszélgetnek. A cigányellenességet hangsúlyozó narratíva nem marad visszhang nélkül, a Neue Zürcher Zeitung már egyenesen kelet-közép-európai neonáci fellendülést alapoz a magyarországi cigányok elleni támadásokra.

 A hvg.hu friss értesülése szerint a meggyilkolt házaspár érintett volt a kamatos-pénz piacon. Igaz, nem kapták, hanem adták. Ha az újság értesülése helytálló, akkor érthető az is, miért zárta ki azonnal a rendőrség az etnikai indítékot: nem olyan régen már volt szamurájkardos-ketrecharcos konfliktusa az áldozatoknak a konkurenciával. Hihető-e az, hogy erről nem tudtak a helyi kisebbségi önkormányzat rasszizmust kiáltó vezetői? Igaz, egy rasszista szálat ebben az esetben sem lehet kizárni: ha rasszista uzsorások végeztek cigány uzsorásokkal.

 A cigányok elleni, egymást érő, nem egy esetben emberéletet követelő támadások mindenképpen tragikusak, ha uzsorások az elkövetők, ha rasszisták (Pécsett a gyermekeik szeme láttára haltak meg a szülők, aminél kegyetlenebb dolgot elképzelni is nehéz). Viszont mind a Magyarországon élők mindennapjai, mind az ország külföldi megítélése szempontjából rendkívül káros, ha egyes politikusok (akár szűklátókörűségből, akár saját jól felfogott érdekeik mentén) a magyar cigányság elleni hadjáratot vizionálnak, miközben eddig ennek megalapozottsága legalábbis kétséges. Hálistennek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr67785731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.25. 18:02:36

mg,

és egész Magyarország Hős utca, Bihari utca, estébé. Easy life.

pg2 2008.11.25. 18:14:03

Francois Pignon
Igen, pont erre célzok, de úgy tűnik, az okos legények nem értik. NEM oldalfüggő az elhatárolódó, a legkevésbé liberálisnak nevezhető megoldás szorgalmazása. Amikor arról van szó, hogy a magyarok *hajlanak* a rasszizmusra, akkor az pártoktól függetlenül igaz, nem a nemzeti oldal lenácizása. De természetesen azok túloznak, akik azt mondják, hogy nem kéne rögtön kizárni egy valamilyen eshetőséget. Az nem túlreagálás, hogy droidok (egyébként csekély számú) hada hördül föl ilyenkor jó hangosan, mert állítólag ők ezzel meg lettek gyalázva.

Más. Sokadszor olvastam végig a Jobbik porgramját. Van egy pont, amin mindig elakadok, és nem értem. Aszondja: "A társadalmi asszimilációra nem alkalmas csoportok tömeges bevándorlásának megállítása." Namost. Ha már itt vannak, akkor azt a bevándorlás megállítása elkésett. Ha meg nincsenek itt, hogyan fogjuk eldönteni, hogy alkalmasak-e? Vagy már eleve tudják? Akkor miért nem nevezik meg, kikre gondolnak? Továbbá. Mi az hogy asszimilációra nem alkalmas? És más népcsoportok, kultúrák stb. egyetlen lehetséges sorsa nálunk miért az asszimiláció és miért nem az integráció? Vagy az már túlmutat a tétlenség keretein?

Mali nagyon ciki. Szívesen átengedem az itteni antimagyart hörgőknek, biztos jól megértenék egymást. Persze ezt az időleges vakságot, hogy olykor nem veszik észre, hogy az időlegesen nekik tetsző ember esetleg "libsi", netán cigány*, komcsi stb., méginkább cikinek érzem. Vagy mondjuk inkább elvtelenségnek? Vagy ne legyünk ennyire megbélyegzők, és csak vegyük úgy, hogy önálló véleményalkotásra alkalmatlan, unatkozó hörgőkórus?

* A vajda, ugyebár, nem annyira színmagyar; kíváncsi lennék, szupertoleráns ifjaink miként beszélgetnének el vele a cigánybűnözésről, meg annak lehetséges rendezéséről a Heti Válasz előzetes méltatása nélkül...

kill004
Ez egy blogbejegyzés, ha jól látom. Mint arra már utaltam fentebb, nem fogadom el hiteles forrásnak. Amúgy sem igazol semmit. Bocs.

átlátó 2008.11.25. 18:44:31

Elolvastam mindent, tanultam belőle, miközben a szekér haladt....és nem történt semmi, csak az idő ment és ment és ment. Nekem a faszom ki van már az egymás győzködésétől. Beilleszkedett a cigányság túlnyomó többsége a rendelkezésére álló többévszázad alatt? Nem. Hatásos megoldást akarok már, nem pampogást.

pg2 2008.11.25. 19:52:32

kill004 2008.11.25. 15:43:51
1. "Egy pár esetet ha bemutatnál" -- Sűlt agyú! Nem azt mondtam, hogy ilyen eseteket fogok fölsorolni, henem hogy veletek ellentétben nem ilyen magasan húzom meg a rasszizmus alsó határát... Nem lenne rövid a sor, persze ilyenkor atombiztos, hogy az indíték lopás, fenyegető magatartás (ugyebár ez a csúsztatás, mert mint tudjuk, ezek jellemzők a cigánybűnözésre) stb., amit esetleg követett szócsata, ilyenkor hirtelen felindulásból, de többnyire önbíráskodásról, esetenként valóban önvédelemről van szó. Ez így magában nem rasszizmus, csak ha közben fennhangon üvölti: "megdöglessz büdös cigány". Szerintetek. Mert nehéz vizsgálni, mi lett volna az eredmény más szereplőkkel. Csupán magánvélemény, hogy kevesebb halálos áldozat.

2. a) Én is nagyon sajnálom, ezért (is) nem szavazok rájuk.
b) TGM véleményére adtam egykoron. Jóideje azonban hülyeségeket beszél. Van ilyen minden oldalon, minden országban. Egyébként meg mi meglepő van abban, hogy cigányok elmennek rasszizmus ellen demonstrálni? Inkább, mint a Black Panther-taktika adoptációja.
c) Nem kell, ismerem az esetet, épp azért írtam ide. Nem tűnik föl semmi?
d) Nem a személyes részvételt hiányolom, hanem az érveket. Nem rettegni meg reflexből gyalázkodni kell, hanem kicsit figyelni, végiggondolni a történteket stb...
És hova mennél el megveretni magad?

Stb. Bocsi, dolgom akadt...

kill004 2008.11.25. 21:50:48

pg2

1. "Egy pár esetet ha bemutatnál" -- Sűlt agyú! Nem azt mondtam, hogy ilyen eseteket fogok fölsorolni, henem hogy veletek ellentétben nem ilyen magasan húzom meg a rasszizmus alsó határát..
De hol? Magyarországon? Te azt böfögöd itt, hogy nálunk az a jellemző, hogy valaki kizárólag azért nem kap munkát, azért húzodnak el mellőle a buszon..stb, mert cigány. Nem, hanem azért ahogy viselkedik, amit mond, tesz. Namost, ha 10 cigány emberből 8 ilyennel találkoznak, akkor általánosítanak az egyének, szerintem jogosan. Te rasszizmusnak hívod, én tapasztalatnak. Mondom, nem voltak tapasztalataid cigányokkal. Nekem voltak pozitívak, negatívak egyaránt.(negatív sokkal több) Én ez alapján ítélek, te pedig szociológiai tanulmányok alapján. A "megdöglesz büdös cigányt" pedig nyugodtan helyettesítsd be az "öld meg a köcsög parasztot/magyart"-al, jellemzőbb.Az érveket hiányolod, barom? Mi mellett érveljek? Hogy a cigányok felzárkóztatására szánt pénzt, hogy nyúlják le a volt és a jelenlegi kormányok. Vagy, hogy a cigány vezetőknek a rasszistázáson kívül mást is kéne tenni a népükért. Vagy, hogy vannak alapvető normák, amit be kéne tartani? Az adónk nem elég, az oktatásunk nem elég? Tartsam oda a harmadik orcám is, vagy mi a szar? Elmész te a bús picsába!

"Nem rettegni meg reflexből gyalázkodni kell"

Retteg a franc, de 200 feldühödött cigány közé fegyvertelenül bemenni öngyilkosság. Hülye meg nem vagyok. 1-2 még elmegy, de 200....

"És hova mennél el megveretni magad?"

Sehova, nem vagyok mazochista.

Azé' fekete párducokat ne vizionálj; nem az az ország, nem az a kor, nem az a rassz és nem az a történelmi helyzet.

Kiderült kisbarátom, hangember vagy. Pofa van, tapasztalat nulla.
Majd gyere vissza, ha láttál élő cigányt.

pg2 2008.11.25. 22:15:09

kill004 2008.11.25. 15:43:51
folyt.

"úgy állnak hozzá a gyermekeik taníttatásához"
Mert hogy állnak hozzá? És ki hibáztat kit és miért? Hahó, olvasni! -- ahogy te mondod...
Egyébként meg tessen már ránézni egynémely irományra. "A különböző képzettségi kategóriákban a roma foglalkoztatottság aránya mintegy 10 százalékponttal alacsonyabb, mint a teljes népességé." Ez abból a tanulmányból van, amire a kuruc.info hivatkozva azt állítja, hogy "csak" a képzetlenség az oka az alacsony foglalkoztatásnak (kétségtelen, az egyik legjelentősebb), munkáltatók részéről nincs diszkrimináció. Hát, izé. Olvasni...

"A rablások tettesei egyre fiatalabbak"
Ez is egy jó példa az összemosásra, csúsztatásra. Előbb általánosságban beszél, aztán EGY konkrét eset kapcsán megjegyzi, hogy az elkövetők (egy kivételével; de hányan lehettek, ketten?) romák voltak. Olvasni...
Másfelől, ezt összerakva más tapasztalatokkal, előbb jön ki a mélyszegénység okként, mint a származás, rassz. Legalábbis olyasmi területeken figyelhető meg. Így volt ez a 70-es 80-as években is, csak akkoriban a Nyírségben volt gyakoribb...

"A mindennapi tapasztalat"
Ja, ja, érezhető is rajta a mindennapok verejtéke. A britt tudósokat meg itt szerkesztik a szomszédban, a hulladékot el szoktam tenni magamnak...

Belfaston meg gondolkodjál, vajon miért írtam a tizenévvel ezelőtti Budapest kapcsán...


Archenemy 2008.11.25. 13:52:46
"De ebből nem következik, hogy mindenhol rasszizmus van, ahol meghal egy cigány ember."
Nem hát. De az sem, hogy biztos nincs. Ha a körülmények tisztázatlanok, és valaki kiengedi a szellemet a palackból, próbálja meg pórázon tartani. A rendőrség legalább röviden indokolhatott volna... Nem?
A kommentelők és egyes politikai elöljáróik észbeli képességeit és felkészültségét, vagy talán szándékait pedig jól mutatja, hogy az ügy kapcsán szerencsétlenül fogalmazó politikus miatt hajlandók tüzeskedve mindent elmeszelni ide keverni bármit, amivel mocskolódni lehet, leszarva a romakérdés megoldására törekvők minden erőfeszítését. Mert nem csak az a néhány hülye politikus van. Több mint siralmas.


átlátó 2008.11.25. 18:44:31
Egymás győzködése nélkül aligha találunk olyan hatásos megoldást, ami ha nem is mindenkinek, de lagalább sokaknak tetszik. Mondjuk az érintettek közül...

zoli29 2008.11.25. 22:42:54

OFF,

A hirkereso.hu oldalon a Hírextra hírei között ez olvasható: "Orbán cigány?"
(A Hírextra köztudottan nem éppen Fidesz-közeli portál...)
Beindult a suttogó propaganda a radikális jobboldali szavazók leválasztására.

pg2 2008.11.25. 23:16:27

kill004 2008.11.25. 21:50:48
A rasszizmus fogalma nem a földrajz körébe tartozik. Nem állítottam sehol kizárólagosságot, buszos sztori nem volt. Lécci mutass már rá! Kevesebb gombát kéne nyalni öcsisajt, sokat vizionálsz.
A tapasztalat úgy tűnik nem reprezerntatív mintából jött. Innentől egész egyszerűen alaptalan vádaskodás. Persze rasszizmust általánosítani mocsok dolog. Cigánybűnözést nem...

"Mondom, nem voltak tapasztalataid cigányokkal. Nekem voltak pozitívak, negatívak egyaránt."
Te mondod. De az általánosításaid nem túl meggyőzőek. Olvasni meg tanulj meg, az inkriminált felkiálltás, amit igyekszel megfordítani, nem az, aminek látni szeretnéd. Ugye, szerinted is csak akkor rasszista egy gyilkosság, ha közben ilyesmi hangzik el, esetleg kerül ilyesmi felirat valahova a környéken...
És ugye, neked még mindig nem az a fontos, hogy megint történt egy súlyos bűntény Magyarországon? És hogy meg kéne akadályozni, hogy újrainduljon a robbantgatós-leszámolós népi játék, ami előbb-utóbb mindenki nyugalmát megrontja, és mindenoldali prominenseinket is eléri?

"Hogy a cigányok felzárkóztatására szánt pénzt, hogy nyúlják le..."
Na látod, erről pl. tudnék mesélni, biztos jól elkvaterkáznánk.
A betartandó normák meg *mindenkire* vonatkoznak. Azt hívják liberális minimumnak. Ott aztán hatványozottan érvénytelen a ha te így, akkor én meg kerbekenész. Szóval csak ne tessék visszapasszolni, hogy a cigányok kezdték -- mert akkor esetleg eljutunk egészen a 20-as évek kakastollas tanyavilágáig.

"a cigány vezetőknek a rasszistázáson kívül mást is kéne tenni a népükért"
Melyik vezetőjükre gondolsz? Mert, ugye, a nem is olyan régmúlt magyar történelmének szégyenletes és még lezáratlan fejezete, hogyan pakliznak a politikai pártok a magyarországi kisebbségek képviseletének bedarálására, pártos kisajátítására, degradálására.

200 feldühödött cigány? Mire gondolsz? Moszkva tér? Úgy tudtam, munkában voltál. Beteg ember! Nem csak kommenthősként lehet ellenvéleményt nyilvánítani, persze nem muszáj demonstrálni, de akkor a szád is annyira legyen itt nagy!

És miért is olyan távoli a BPP? Nem ti pofáztok állandóan arról, hogy magyarellenesség van, "antimagyar rasszizmus"? És szerinted egy ilyen pécsi eset pont nem azzal a tanulsággal szolgál, hogy fegyverkezhetnek is? Hogy vannak csopportok, amik lassacskán ott grasszálnak a még éppen kezelhetőség határán? És gondolod, megállnak a gazdasági alvilágnál, ha egyszer lelépnek a hatóságok látóhatáráról? Biztos vagy benne, hogy a vélt vagy valódi rasszizmusra csak abban a történelmi helyzetben születhetett olyan reakció, máskor máshol nem lehet hasonló?

pg2 2008.11.25. 23:28:55

A falra Magyarország szerintük legkomolyabb problémáit írták fel a helyszínen megjelent szakkolisok: populizmus, demagógia, nyolcszázezer mélyszegény, kiskapuk, urambátyám, állampolgári apátia, cigányság helyzete, erkölcsi válság, ellenségkeresés.

A feliratokra ezt követően pirossal az álproblémákat írták rá. A politika úri huncutság, fasiszta-kommunista, ne politizálj, ülj otthon, cigánybűnözés - ilyenek kerültek a közel kétméteres dobozfalra

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 00:21:15

kill004,

te is folyamatosan 200 bedühödött cigányokkal talákszó, ha kimész a zuccára? Há beszarás, mer én is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 00:26:21

"Beilleszkedett a cigányság túlnyomó többsége a rendelkezésére álló többévszázad alatt? Nem. Hatásos megoldást akarok már, nem pampogást."

1. beilleszkedett a szlovákiai magyarság a Szlovák nemzettestbe bő 85 év alatt, vagy rasszizmusról rikoltozik?

2. hatásos megoldás? Ha valaki ilyet ír, az vélhetőleg tudja, mi az, csak szerény kimondani a frankót. Ha nem, akkor miről beszél, mit követel?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 00:28:11

kill004,

szori, a mútkó negyvenötezer feldühödött cigányok jöttek velem szembe a Leonárdó da Vircsi uccába, szóval alábecsülted te eztet a problémát.

pg2 2008.11.26. 01:16:05

Aszondja. Jó múltkor lehetett az. Leonardo utcában per pillanat áll még kb. három ház. A többit lebontották, mert véletlenül sem lakosságcsere keretében futureal befektetői csoport (olyasmi, mint otp, miegymás) corvin-szigony projectet bonyolít. Ott a Tömő utca sarkán vagyon egy kisbolt, ami annak előtte kocsma volt. Na, ottan voltak feldühödött cigányok, nem is kevesen. Oda jártam le hozzájuk, mert ő velük újítattam fel a lakásomat. Tudtak mindent: falaztak, betonoztak, vakoltak, burkoltak, villanyt vezettek, szereztek nekem Borsodból vízszerelőt (annem cigán vót). Én meg közben Airto Moirát hallgattam, meg Flora Purimot. Aztán amikor megkérdezték, mi ez, mondtam, hogy ilyen brazil zene. Hát, csak nevettek rám, hogy gondoltam rájuk is. Ennyire dühösek voltak mind. Nincs probléma: embernek kell nézni őket.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.26. 03:31:10

Mavo, ezt ne. A szlovákiai magyarok között a bűnözési arány nem masszív több mint tízszerese a többségiekének - vagyis analógiáról szó sincs. A "beilleszkedés" alatt a szlovákok elszlovákosodási elvárást, önfeladást értenek, ezt várják el. Itt a magyarok nem várnák el a cigányságtól, hogy beolvadjanak: csak azt, hogy a társadalmi normákat (viselkedési szabályok, bűnözés kerülése, stb.) fogadják el. Ha a cigányok között nem volna annyi közveszélyes gazember, illetve a többségen élősködő violens lumpen életmódú alak (akik épp dolgozhatnának, de semmi kedvük hozzá), akkor itt elhiheted, hogy senkit se érdekelne, hogy cigányul vagy magyarul beszélnek az utcán...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.26. 05:42:46

Molnárgörény!

"Itt a magyarok nem várnák el a cigányságtól, hogy beolvadjanak" - írod.

Nem mondom, kérdezem: nem lehet, hogy éppen ez a baj???

ü
bbjnick

kill004 2008.11.26. 08:30:16

pg2

Utoljára:
"Mert hogy állnak hozzá? És ki hibáztat kit és miért? Hahó, olvasni! -- ahogy te mondod..."

www.indavideo.hu/video/Ciganybunozes_3

""A rablások tettesei egyre fiatalabbak"
Ez is egy jó példa az összemosásra, csúsztatásra. Előbb általánosságban beszél, aztán EGY konkrét eset kapcsán megjegyzi, hogy az elkövetők (egy kivételével; de hányan lehettek, ketten?) romák voltak."

A miskolci rendőrkapitány 2008 augusztusáról beszél, amikor is 27 rablás történt Miskolcon amiből 26-ot cigányok követtek el.( statisztika a mikom oldalán, keresd meg)

"Melyik vezetőjükre gondolsz? Mert, ugye, a nem is olyan régmúlt magyar történelmének szégyenletes és még lezáratlan fejezete, hogyan pakliznak a politikai pártok a magyarországi kisebbségek képviseletének bedarálására, pártos kisajátítására, degradálására."

És ezt nem vették észre, vagy így megvan az audi, meg a nagy lakás, oszt ez elég. Még ma sem tűnik föl nekik, vagy nagyon jól tudják mi folyik, csak a pénz fontosabb, mint a cigányok jövője?
(Egyértelmű, hogy a gané politikusok csinálják a műsort, de lehet ilyet is mondani:" kösz, de így nem")

"Belfaston meg gondolkodjál, vajon miért írtam a tizenévvel ezelőtti Budapest kapcsán..."

Belfastban politikai-vallási balhé volt, Budapesten bandaháború.

"200 feldühödött cigány? Mire gondolsz? Moszkva tér? Úgy tudtam, munkában voltál. Beteg ember! Nem csak kommenthősként lehet ellenvéleményt nyilvánítani, persze nem muszáj demonstrálni, de akkor a szád is annyira legyen itt nagy!"

Nem vagy te tisztában semmivel. Lehúz a paraszt 8-10-12 órát, hazamegy, beájul, másnap meg kezdi előröl. Ha mellette, még megverik/kirabolják a cigányok hazafelé, az csak plusz. A rendőrök szart se csinálnak, semmi nem, változik( esetleg rosszabbodik). Van ereje, kedve ezek után demonstrálni? És kivel? A másik nyomorulttal, aki 60 rogóért bassza a fajtáját a tecsó pénztárban? A többség nem állami csöcsön lógó szociológus, bazdmeg!

"És miért is olyan távoli a BPP?......."

Ha a cigányok előjönnek egy barna seregggel az nem reakció lesz, hanem akció.

"A tapasztalat úgy tűnik nem reprezerntatív mintából jött. Innentől egész egyszerűen alaptalan vádaskodás."

Hát nem, de valahogy a 80-as, 90-es években keletkezett szociológiai tanulmányokból, 2007-ben összeollózott tanulmányok se azok.

"Aszondja. Jó múltkor lehetett az. Leonardo utcában..."

És? Találkoztál 8-10 cigánnyal akik normálisak voltak( akkor)
Jut rájuk 100, aki meg nem. Mondom ember, hogy köztük dolgozom, beszélgetek velük. Nekem onnan jönnek le a dolgok, neked meg 1 db esetből, és tanulmányokból. ( de örülök, legalább láttál cigányt)

mavo.
"
te is folyamatosan 200 bedühödött cigányokkal talákszó, ha kimész a zuccára? Há beszarás, mer én is."

Te nagyon hülye! A 200 a tgm féle eset kapcsán jött elő, nem napi tapasztalat. Az 4-5.

"A falra Magyarország szerintük legkomolyabb problémáit írták fel ......."

Legyek demagóg? Nem firkálni kell, hanem tenni ellene. Úgy látszik van idejük. Vagy elmenni a gecibe kapálni. Több haszna van.Az "értelmiségi" baszakodást mindig az átlag szopja be. Magyar- cigány egyformán.

kill004 2008.11.26. 09:02:01

pg2


„Az elmúlt néhány hónapban olyan helyzet alakult ki Miskolcon, amelyre nem lehetett előre felkészülni. A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség mindent elkövetett és elkövet a bűnmegelőzésért, de egy újfajta bűnözési mód és egy eddig ismeretlen – a közösségi együttélés alapvető normáit semmibe vevő – rendzavarás jelent meg. Sok esetben a zaklatás a házak falain belül, lépcsőházakban, és nemcsak a közterületeken történik. Az elkövetők egyre erőszakosabbak, célpontjai pedig elsősroban a védtelen idős emberek és a gyerekek.”

És most nagyeszű barátom, jó szociológus módjára, kérdezd már meg: Honnan tudod, hogy cigányok?

Karcolt lendület 2008.11.26. 10:01:33

www.blikk.hu/cikk.php?cikk=125571

Az a "Csillag" biztosan az árja testvériség tagja...

pg2 2008.11.26. 10:56:37

Molnargoreny "akik épp dolgozhatnának"
1990 előtt a romák foglalkoztatottsága 97%-os volt. Ma 25%. Biztos azért, mert elment közben a kedvük. Überfaszság.

kill004
"amiből 26-ot cigányok követtek el" (tegyük hozzá, köztük magyarokkal)
Gondolom 1. a felderített esetekről beszél, és 2. nem arról, hogy minden cigány bűnöző. 3. Mennyire lehet hivatalos az az adat, ami nem szerepelhet nyilvántartásban? Ez a ti bajotok, hogy hallotok valamit, akkor rögtön mögéhalljátok azt is, amit mindenképp ki akartok hozni belőle.

"de lehet ilyet is mondani:" kösz, de így nem""
Ezt a magyar politikusoknak kéne mondanod elsősorban. Érdekes módon, ha a miniszterelnök gané, akkor nem beszél senki arról, hogy minden magyar gané. Mert van másik magyar gané is, olyankor az éppen hatalmon levő nem a mi emberünk. Van legalább két magyarság. A cigányság viszont minden tekintetben egy, nincsenek náluk vagyoni, családi, iskolázottsági, foglalkoztatottsági, kriminalisztikai, nézetbeli stb. különbségek, de még csak lelki alkat szerint is mind ugyanolyan, ha egy valamit hibázik közülük, az természetesen mindet jellemzi. Anyád.

"Belfastban politikai-vallási balhé volt, Budapesten bandaháború."
Amibe nem mellesleg politikusok is belekeveredtek. Azért azt a fika kis bandaháborút igen nem értem, miért kell hozzá pl. szlovák titkosszolgálat. Robbantgatásokkal, ártatlan áldozatokkal is.

"Ha mellette, még megverik/kirabolják ... A rendőrök szart se csinálnak"
Sürgősen fordulj állami csöcsön lógó orvoshoz. Az előbb még a rendőr bizonyította, hogy cigánybűnözés van, most meg már utána sem megy.

"Találkoztál 8-10 cigánnyal..."
Persze, az én tapasztalatom nem általánosítható, én mindig csak a kivételbe futok bele. Öcsibácsi, szedd már össze magad, nagyon kilóg a lóláb.

"A 200 a tgm féle eset kapcsán jött elő"
Nem mellesleg én ott voltam, na nem demonstrálni, csak nézelődni. Én is nyuszi vagyok. És nem volt 200 és nem volt földühödött. Sebaj, hagyjuk. Te valami mást láttál hazafelé menet...

"Legyek demagóg? Nem firkálni kell, hanem tenni ellene."
Nem, ne legyél. Ennél jobban semmiképp. Egyébként éppen ez van: tesznek. Nem kommentelnek összevissza baromságokat.

"Honnan tudod, hogy cigányok?"
Nem tudom, de majd te megmondod. Szerintem meg inkább mélyszegénység. Az már föl sem tűnik, hogy a szegénységet 'magánhadsereggel' gondolják megoldani. Értem én, hogy a városnak nincs pénze, azt is értem, hogy nem a városvezetők szabták el az eddigi szociális, oktatási meg munkaügyi költségvetéseket, valamit meg tenni kell, de egyetlen szó nem esik soha arról hogy ez csak átmeneti, hogy volna hosszabb távú megoldási javaslat. Az 'újonan beköltözöttek' meg nyilván rosszhiszemű jogcímnélküliek, aka önkényes lakásfoglalók, a város vezetése egyáltalán nem tehet semmit, soha, sehol a gettósodás ellen...

kill004 2008.11.26. 11:54:30

pg2

""amiből 26-ot cigányok követtek el" (tegyük hozzá, köztük magyarokkal)
Gondolom 1. a felderített esetekről beszél, és 2. nem arról, hogy minden cigány bűnöző. 3. Mennyire lehet hivatalos az az adat, ami nem szerepelhet nyilvántartásban?"

Kopizz már be 1-2 hivatalos adatot az elkövetők származásáról.
Ja, hogy olyat nem lehet, mert nyilvántartani, mert az rasszizmus.
Imnnentől a rendőr szava nekem többet ér mint a tiéd.

"A cigányság viszont minden tekintetben egy, nincsenek náluk vagyoni, családi, iskolázottsági, foglalkoztatottsági, kriminalisztikai, nézetbeli stb. különbségek, de még csak lelki alkat szerint is mind ugyanolyan, ha egy valamit hibázik közülük, az természetesen mindet jellemzi"

Ezt én mondtam, te szerencsétlen???
idézet tőlem: "Mondom, nem voltak tapasztalataid cigányokkal. Nekem voltak POZITÍVAK, NEGATÍVAK egyaránt.(negatív sokkal több)"

"Anyád." Meghalt szegény 4 éve. Tüdőembóliában. Én találtam meg, rá kellett törni az ajtót.(kifogytunk az érvekből?)

"Amibe nem mellesleg politikusok is belekeveredtek."

Alapvetően más a két eset. Belfastban a protestáns és katolikus közösségek közt feszültség van, ami évszázadokra vezethető vissza. Magyarországon a politika-maffia kombó újraosztotta az üzleti piacot. Pont.

"Az előbb még a rendőr bizonyította, hogy cigánybűnözés van, most meg már utána sem megy."

A kettő miért zárja ki egymást? Elkövetik, bejelentik, kimegy a rendőr(ha), széttárja a kezét, kevesen vagyunk, oszt jónapot.
Ahol pedig elfogás lesz belőle, ez az arány.( de biztos ELŐRE tudják melyik esetben cigány az elkövető, és csak azt kezdik el felderíteni.)

"Persze, az én tapasztalatom nem általánosítható, én mindig csak a kivételbe futok bele. Öcsibácsi, szedd már össze magad, nagyon kilóg a lóláb."

Nem egy helyen élünk, ennyi az egész.
"A cigány népesség mai elhelyezkedéséről megállapítható, hogy mintegy 20 %-uk a Dél-Dunántúl megyéiben (Zala, Somogy, Baranya, kevésbé Tolna megye területén), 51 %-uk az északkeleti országrészben (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, ill. Hajdú-Bihar megyék), közel 10 %-uk a fővárosban koncentrálódik."


"Egyébként éppen ez van: tesznek. "

Meg is van a látszatja. Ha esetleg a pofázáson kívül valami eredményről is beszámolnál, szívesen venném. Addig meg kuss! ( vagy a rasszista magyarok miatt nem jönnek azok az eredmények?)

"Nem tudom, de majd te megmondod. Szerintem meg inkább mélyszegénység. Az már föl sem tűnik, hogy a szegénységet 'magánhadsereggel' gondolják...."

Megint terelsz. Mondtam én, hogy a politikusok nem tehetnek semmiről?
Megint idézet tőlem "Hogy a cigányok felzárkóztatására szánt pénzt, hogy nyúlják le a volt és a jelenlegi kormányok."
Elnézést, hogy a többi bűnüket nem sorolom fel, de akkor holnap estig írhatnék.

Lakatos Attilára? Valami reagálás?

pg2 2008.11.26. 13:25:05

Kussozzál otthon a kutyádnak.

kill004 2008.11.26. 13:39:46

pg2: "Kussozzál otthon a kutyádnak. "

Ennyi? Ennyire tellett?

pg2: "Anyád."

Mert ez finomabb volt, igaz? Szerrrencsétlen! (direkt 3 r betű)

pg2 2008.11.26. 13:41:56

"Ezt én mondtam, te szerencsétlen?"
Igen. Végig erről beszélsz, szerencsés! Kapj már magadhoz! Még ha magas is az általad cigányoknak látott emberek közt a bűnözés, nem jelenti azt, hogy kollektíve vagy genetikailag lennének bűnözők. Semmi okunk rá, hogy akárhány akármilyen akárki miatt egész népességeket, társadalmi csoportokat bélyegezzünk meg, meszeljünk el tudj' isten milyen (értsd: lehet, hogy értékes, lehet, hogy értéktelen) lehetőségeket.

Az, hogy óvodásszintű fordulatokat (pl. neked vannak tapasztalataid, mondtam én ilyet) is beleszősz önigazolásképpen a mondókába, még nem teszi igaz megállapítássá a mantrázást: a véleményalkotásod nem igazolja a tapasztalatiságot, mert sehonnan nem megerősíthető. Puszta vélekedés, mondhatni előítélet. Ami alapjáraton nem baj, mert amíg az embernek nincs konkrét ismerete, addig nyilván csak előítélete lehet, valahogy közelíteni kell a dolgokhoz. Amivel én vitatkozom, az az, ahogy az előítélet ellehetetlenít bármely más megközelítést vagy értékelést. Be kéne végre látni, hogy a valóság ismerete jobb, még ha időnként fájdalmas is a korrekció. Amit te igazságként tételezel, nem egyéb hangulatjelentésnél.

Amúgy is valami gond van, jellemzően szőrözős kötözködéseid és (ne is haragudj, de szerintem szándékos) félrehallásaid, tendenciózus félremagyarázásaid vannak. Itt ez a Belfast pl. Nem igaz, hogy nem látod, nem a konkrét történelmi folyamatok közt kell keresni a párhuzamot, nem igaz, hogy nem érted, hogy a mindenki életét, ártatlanokét is megrontó végeérhetetlen gyűlölködésre hoztam példának. De ha annyira zavar, akkor legyen neked izraeli palesztin kérdés. Az jobb lesz? Vagy ott meg az lesz a baj, hogy Magyarországot nem a 2.vh után hozták létre? Persze, minden történelmi helyzettől különbözik a miénk, semmiben nincs semekkora hasonlóság, mert a cigányok annyira de annyira mások, hogy ehhez hasonlót a Föld nem hordott a hátán. Meg persze a magyarok is...

Lakatos Attilára reagáltam, megismétlem, hogy ne kelljen visszaolvasnod: Kíváncsi lennék, hogy beszélgetsz el vele a cigánybűnözésről meg annak lehetséges felszámolásáról a Heti Válasz előzetes méltatása nélkül. Persze, ezen pampogni már csak gondolatkísérlet, merthogy a cikk megjelent. De mit gondolsz mondjuk Zsigóról? Az már nem az a betyárromantikás hagyományos szerveződés. Mert ugye, egy vajda, na, az megmutatná a(z egy és osztatlan) népének, azzal a magyarok is szót értenének. Na ja. Csak ma már 21. század van, föl kéne ébredni...

pg2 2008.11.26. 13:43:01

1:1 Hagyjuk a személyeskedést.

pg2 2008.11.26. 13:47:21

rrrépa, rrretek, mogyorrró?

kill004 2008.11.26. 14:41:09

pg2

Látod, lehet így is.
Nos, nem állítottam, hogy genetikailag bűnözők a cigányok. Azt mondtam sokkal több a cigányok közt a bűnöző, mint a magyarok közt. Amíg részletes, friss tanulmányok nem állnak rendelkezésre, a cigányok bűnözési arányairól, addig csak a mindennapi tapasztalat számít. Te meg ezt értsd meg, addig csak ez van. Hogy ez előítélet? Nem hiszem. Előítéleteim a hottentottákkal lennének, ha.
Most gondolkodj el azon, hogy van A ember akinek van valami élménye B dologgal kapcsolatban. A B dolgot C ember nem ismeri, nem tud utána nézni, de megmagyarázza A-nak, hogy ő jobban ismeri. És ha A embernek más a véleménye B-ről, akkor óvodás, hülye.

A Belfast-tal azért kötekedtem, mert tényleg semmi köze a budapesti robbantásokhoz. A palesztín- zsidó ellentét se jó példa, de majdnem.

Meglepődnél, de beszélgetek cigánybűnözésről cigányokkal, meg másról is. Elég sok mindent meg lehet tudni. Aki kivakaródzott a szarból, mennyire utálja a putris cigányt. Vagy mi a véleményük a magyarokról.(egy jó részük leszúrkálna minket, hidd el, vagy ne) . Ameddig az szdsz-mszp-mdf-fidesz-hez közel álló szociológusok pályázati pénzekből
írkálják, kopizzák össze a tanulmányaikat, nekem nem mérvadóak.(ez sajnos az egész magyar mutyivilág jellemzője)

Azt hiszed azért haragszom a cigányok egy részére, mert a boltból ellopnak 1 liter tejet? Nem koma, a bűncselekmények brutalitása miatt. Az öreg nénik kirablásához miért kell őket megerőszakolni, majd a lábukat levágni? Vagy passzióbol magyar embereket verni. Ha ezeket tagadod nem itt élsz, vagy bekötött szemmel jársz.

Lakatossal kapcsolatban: nyilatkozott olyanokat, amiket 20 éve nem mondanak ki, pedig vannak. Ezért respect. Tudom, hogy nem szent ember, nem kőműves kanállal szererzte a vagyonát, de jobb mint a mohácsi viki féle banda.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.26. 15:20:25

bbjnick: Miért volna ez baj? Elvárjuk, hogy a kínai ne kínaiul gagyogjon a villamoson? Nem hinném... Tőlem povedálhat a cigány is oláhul, romungróul, vagy ahogy akar - csak ne ordítson, ne bassza ki a tuja ablakát, és ne molesztáljon mást, nem is beszélve a megtámadásról. Továbbá ne ugassa hangosan (mondhatni ordítva) ötödmagával, hogy "dögöljön meg az összes szemét geci magyar. Mármint azok, akik őket eltartják, merthogy az ordítozók szemlátomást hozzávetőleg két napot nem dolgoztak életükben összesen...

A polkorrekt etnobizniszes szemétládákat (mint Mohácsi Viktória, Horváth Aladár, és hasonlók) pedig uszításért és gyűlöletkeltésért rég be kellett volna börtönözni. De ha valamelyiket meglincselik, hát nem fogok feketébe öltözni, mert ezek a szemetek több kárt tesznek, mint ezer cigánybűnöző.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.26. 15:21:40

"Az öreg nénik kirablásához miért kell őket megerőszakolni, majd a lábukat levágni? LOL " Ez a hét kérdése, nyertél!

kill004 2008.11.26. 15:24:08

Szeva calam! Te is meggyüttél? Hiányérzetem is volt!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.26. 15:25:45

nem, eddig is olvastam, csak tetszett a mondatod

kill004 2008.11.26. 15:26:32

"Ez a hét kérdése, nyertél! " Mit? :-)

kill004 2008.11.26. 15:30:54

Á nem! pg2 nekem kicsit olyan volt, mint egy falafelbe oltott calam.:)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.26. 15:33:38

falafelbe oltott calam? az mit jelent? sarat majd dobálom:)

kill004 2008.11.26. 15:35:35

Mr Falafel. Így már megvan?

pg2 2008.11.26. 15:57:04

A B C ---- Különös, hogy az absztrakciós készségek, úgyismint általánosítás, lényegkiemelés, tényállás rögzítése, csak akkor működnek nálad, de akkor nagyon, amikor azt kell belátni, hogy 1. nincs rasszizmus, 2. a cigányok olyanok, 3. a vitapartner csak hangember, nem tud semmit.

Vannak etnikai statisztikák a bűnözésről, csak nem a kerületi/városi rendőrkapitányságok állítják össze az éppen szolgálatot teljesítő közeg szemrevételezése alapján. Vajon miért? Az állításod, hogy sokkal több közöttük a bűnöző, csak korlátosan igaz. Igaz, ha börtönstatisztikákat nézünk. Nem biztos, hogy beigazolódna, ha minden ügy fel lenne derítve, és egész biztos, hogy bizonyos bűnesetekben magyarbűnözésről kéne beszélni. Vö. gazdasági bűncselekmények (ilyen pl. az adócsalás, és most nehogymá megint a Kulcsár jöjjön elő).

Szerintem robbantás és robbantás között lehet párhuzamot vonni. Mindegyik túlteljesíti a célját: nemcsak a célszemélyt öli meg, hanem komoly pusztítást végez ártatlan emberek nyugalmában.

"Meglepődnél..." Az biztos. Mert nem köszön vissza az elmondottakból. Tipikusan hegyiemberektől hallok ilyesmi érvelést (személyes megjegyzés, nem bizonyít semmit).

"Aki kivakaródzott a szarból..." Sejthetően te sem szeretnéd fölvállalni a putris magyarok problémáit, esetleg a hajléktalanokét, hogy ne kelljen annyit utaznod. Azt sem szeretnéd, ha a róluk kialakult kép alapján ítélnék meg a te magyarságodat vagy bármi mást. Ugye?

Szociológiai tanulmányok külföldi megrendelők saját pénzéből, maguk álltal összeállított értékrendszere szerint is születnek. Amúgy országértékelések "melléktermékeként". A magyar mutyivilágnak nem feltétlenül van köze hozzá, aztán ha nagyon más, mint amit itthon propagálnak, akkor persze van nagy csodálkozás. De ez elég ritka. Persze, ezek a tanulmányoik ritkán tárják föl mélységében vagy részletesen a magyarországi társadalom problémáit.

Ez a tej érdekes.

Sokan kimondtak hasonlókat mindkét oldalon, csak a nagy magyar média letojta. Most hirtelen nagyon aktuális, jól jön nekünk egy pirospozsgás, kerekarcú ember, aki jól megmondja, aztán attól rend lesz. Afféle operettjelenet a 19. századból. Már rég nem ott tart a cigányság, hogy vajdák vezessék. Elképzelem, ahogy pl. Bódi Guszti bokázik egyet előtte, aztán megy tovább mutyizni a Norbival. Vagy hát vele ugye nincs baj, megcsinálta a maga bizniszét (kivakarózott a szarból, ahogy te mondod), neki nem kell a vajdarendszerbe betagozódni, csak a putrisoknak meg a nagyon brutális tolvajoknak. Meg aztán milyen is lenne a vajdák jogállása? Gondolkodj.

pg2 2008.11.26. 16:06:35

Molnargoreny
Miközben gyűlöletkeltésért basztatsz másokat, a leggusztustalanabb gyűlöletkeltő rágalmakat mantrázod, nem kis részben magadnak is ellentmondva. Oláhul vagy hogy üvöltik, hogy dögöljön meg az összes magyar? Vagy ezt, csak azért, hogy mindenki jól értse, ezt azért magyarul teszik? Esetleg te beszélsz jól cigány nyelveket, és tolmácsolsz mindannyiunk épülésére?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.26. 16:28:26

pg2: Magyarul üvöltik. Nevezetesen:a hármas villamoson. Nincs semmilyen ellentmondás, legfeljebb a fejedben némi rövidzárlat: szó nincs arról, hogy engem a cigány nyelvjárások használata zavarna. A cigánybűnözés, illetve a mindenhol megnyilvánuló provokatív kulturálatlanságuk és agresszivitásuk, az viszont csakugyan zavar.

Rágalmakat? Ugyan, nézz már utána az egyedül rendelkezésre álló Póczik Szilveszter-féle kriminológiai adatoknak (gugli). Voltál már fogdában? Mert én Budapesten és környéként az összesben, meg a börtönökben is. Nem kell ahhoz statisztikusnak lenni, hogy lássam: az ott ülők több mint fele cigány, míg a lakosságnak legfeljebb egy tizede. Vagyis: legalább tízszeres a bűnözők/priuszosok aránya köztük. Költözz le egy cigányfaluba, aztán ott legyen ekkora a szád...

kill004 2008.11.26. 16:55:47

pg2

"A B C ---- Különös, hogy az absztrakciós készségek, úgyismint általánosítás, lényegkiemelés, tényállás rögzítése, csak akkor működnek nálad, de akkor nagyon, amikor azt kell belátni, hogy 1. nincs rasszizmus, 2. a cigányok olyanok, 3. a vitapartner csak hangember, nem tud semmit."

Működik ez nálam másra vetítve is. De most nem másról beszélünk. A téma: cigányok.

"Vannak etnikai statisztikák a bűnözésről, csak nem a kerületi/városi rendőrkapitányságok állítják össze az éppen szolgálatot teljesítő közeg szemrevételezése alapján. Vajon miért?"

Bekopizom már neked a felderítési statisztikákat, hátha...

www.police.hu/statisztika/bunugy/ismfelder0608.html

"Aki kivakaródzott a szarból..." Sejthetően te sem szeretnéd fölvállalni a putris magyarok problémáit, esetleg a hajléktalanokét, hogy ne kelljen annyit utaznod. Azt sem szeretnéd, ha a róluk kialakult kép alapján ítélnék meg a te magyarságodat vagy bármi mást. Ugye?"

Nem is gyűlölöm őket, mint a cigány a putris fajtát. Tényleg kérdezz már meg, mondjuk 10 cigány ismerősödet(ha van annyi), aki beilleszkedett, hogy mi a véleménye, a 10 gyereket "nevelő" putriban lakó, segélyből élő cigányról. Ha megvan gyere vissza írd le!

"Szociológiai tanulmányok külföldi megrendelők saját pénzéből, maguk álltal összeállított értékrendszere szerint is születnek. Amúgy országértékelések "melléktermékeként"."

Amit szintén ezek a szociomókusok csinálnak meg.

"A magyar mutyivilágnak nem feltétlenül van köze hozzá, "

Nem-e? Egész falka él ebből, ezért is van a beszarás, hogy mi lesz ha jön a másik banda.

"Persze, ezek a tanulmányoik ritkán tárják föl mélységében vagy részletesen a magyarországi társadalom problémáit."

Na ugye. Azokat a tanulmányokat is szeretem, hogy 784. helyen állunka korrupciós listán...tudod brit tudósok...
Egy olyan országban, ahol azt sem tudják hány cigány él (Miskolc-Lyukóvölgyben találtak a rendőrök szlovák, román, ukrán cigányt is) ne gyere már nekem ilyen "tanulmányokkal"

"Sokan kimondtak hasonlókat mindkét oldalon, csak a nagy magyar média letojta. Most hirtelen nagyon aktuális, jól jön nekünk egy pirospozsgás,"

Akkor levezetem, hátha úgy menni fog: Lakatos úgy vajda, ahogy én. Ő egy hmmm, hogy is fogalmazzak, nem mindig egyenes úton járó ember. Akitől a cigányok egy része tart.
Akik az ő területén élnek. Földrajzi és kriminológiai értelemben. Kiimondott olyan dolgokat, amiket más az elmúlt 20 évben nem.(hogy miért? az okokat nem tudom,találgathatnék,de nem akarok) Ki is mondott ki még ilyeneket?Légyszives egy pár linket, idézetet, ha lehetne.

"Mindegyik túlteljesíti a célját: nemcsak a célszemélyt öli meg, hanem komoly pusztítást végez ártatlan emberek nyugalmában."

Akkor mér' nem ezt mondod, baszki? Jössz itt Belfast-tal, utána meg az ember vitázzon veled 2 napot, hogy hülyeséget írtál.

"tapasztalatokat" nem írtam, igaz? Mondjuk te sem tényeket....

pg2 2008.11.26. 17:01:51

Molnargoreny
Ha jól sejtem, nem börtönpszichológusként, netán segítőként stb. jártál ezeken a helyeken, ha egyáltalán. Vagy esetleg ez csak afféle levezetés, így a nevtelenségből bármit ki lehet nyomatni? Nem olyan ez egy picit, mint a te hármas villamosod?
Póczik? Idáig jutottál a témában? Egyetlenegy deduktív fércmű? Vagy ez is ott van a ... ... ajánlójában?
Az "empírikus vizsgálatokkal" (sebtiben szemrevételezés, külső jegyek alapján való besorolás) mindig is bajban voltam. Bocs, nem tudom elfogadni, részemről érv kizárva.
A kérdésre vonatkozóan előző kommentem...

jozicsenko 2008.11.26. 17:20:09

szép jo este

mg: majd megvédi magát, korábbi írásai alapján sejtem miért járt ezeken a helyeken

látom pg2 keresi még a liberális minimumot, kár hogy ennyien, ennyi idő alatt nem tudtuk meggyőzni csak arról, hogy demagóg nácik vagyunk

kár hogy úgy beszélsz itt a dolgokról, hogy süt rólad: életedben nem utaztál még villamoson, cigányok között (vagy ha igen, mind lobotómiát kaphatott elötte, mert voltam hasonló helyzetben, mint mg)

Egyébként utaztál már villamoson? vagy a budai hegyekből csak lehoz a BMW, az irodád elött meg kitesz a sofőr? :-P

ma délelött a kossuthon elég sokat beszéltek a fatolvajokról, nem mondták ki, de a tolvajok java bezony cigány ám -de hagyjuk, maradjunk a liberális minimumnál: ha öt év alatt nő meg az a fa akkorára, mond pg2:

öt évi munkád megvédésére TE mire lennél képes?

vagy jóliberálisként átadnál mosolyogva, mert tudod, hogy az árából beiskolázzák a gyerekeket?

kill004 2008.11.26. 17:28:12

calam! Mentsd ki a tesót egy-két linkkel!

jozicsenko 2008.11.26. 18:15:17

calam:

egy link, szegedről:

www.delmagyar.hu/forum/roma_hirek/12/2002373/?action=kifejt

ez csak egy link, a net tömegével van tele az ilyenekkel

persze, mivel nincs mellettük liberális szociologus szakvélemény, nem elfogadható, csak náci propaganda

pg2, pg2 de szar lehet neked rettegve élni ennyi náci között... :-(

jozicsenko 2008.11.26. 18:20:35

ui: az 56-62. hozzászólásnál ujságcikkek vannak bescannelve

sok

közös bennük, hogy nem csak valami "bűneset" történik, de sokszor feltünő kegyetlenséggel bánnak el az áldozatokkal, aki javarészt nők vagy idősek

te tényleg ezeket véded?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.26. 18:25:00

kill, bocsánat, de lehet, hogy meg kell osszam a díjat közted és jozicsenko között, a következő kérdés miatt:

"te tényleg ezeket véded? "
Ez is díjazott kategória

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.26. 18:29:48

ja, nem még mindig nem tudom pontosan mit kellene érteni rajta, de el tudom képzelni

kill004 2008.11.26. 18:31:28

jozicsenko:

Te náci vagy, nem is vitás!

Hogy képzeled, hogy ilyen blogoknak, híreknek mi hiszünk. Linkelj nekünk adatokat, majd azoknak( de csak ami nekünk tetszik, ne fércműveket) hiszünk.
Meg ilyenek, hogyaszondja :" voltam hasonló helyzetben"
És? Hogy egy klasszikust idézzek: "Amit te igazságként tételezel, nem egyéb hangulatjelentésnél." na még egyet: "véleményalkotásod nem igazolja a tapasztalatiságot, mert sehonnan nem megerősíthető. Puszta vélekedés, mondhatni előítélet"

Üdvözlettel: Liberális kispajtások
:)

kill004 2008.11.26. 18:37:57

calam! Mr falafel egy radikális jobboldali kommentelő, aki az ellenfelét néha, hát.... finoman szólva ledorongolja. Te, meg ugye ismered magad....

ps.: Nem rémlik falafel vitája jó tündérrel?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.26. 18:40:21

nem, nem emlékszem rám, de ismerem magam jól, és nem ismerek magamra

pg2 2008.11.26. 18:45:25

kill004 2008.11.26. 16:55:47

"Bekopizom már neked a felderítési statisztikákat, hátha..." -- Hátha mi? Nem látok benne külön cigányokra vonatkozó adatot. Vagy mi a nagy etvasz? Hogy a lopás, betörés földerítettsége masszívan 30% alatt van, az élet ellenieké meg 80% fölött, a gazdaságiaké meg még jobb? Az esetek száma is érdekes, nem csak a felderítettségi arány. Azt ugye tudod, hogy csak az ismertté vált esetekben nyomoznak? Magyarán, amiben volt följelentés. Ugye, meglepően kevés az adócsalás, viszont milyen sok a szerzői jogi szarakodás...

"Nem is gyűlölöm őket, mint a cigány a putris fajtát"
Kíváncsi lennék, neked ki az a 10 ismerősöd, akivel ilyet sikerült beszélgetned.

"Amit szintén ezek a szociomókusok csinálnak meg... Egész falka él ebből..."
Vagy nem. Persze, nem muszáj tájékozódni, elég lemenni az utcára, és máris lehet általános ítéletet mondani.

"Na ugye." -- Bocs, tévedtem. Azt hittem, már sikeresen túljutottál mondatkiegészítési feladaton. Ez, ugye azt jelenti, hogy részleteiben nem tárja föl, *csupán* a főbb tendenciákat jeleníti meg. Nem pedig azt, hogy elhallgatja a kisebbségi problémák jellegzetességeit, és csak hazudja a rasszizmust.

"hogy 784. helyen állunka korrupciós listán" -- Ilyen sok ország volna a Földön? Hmmm...

"Miskolc-Lyukóvölgyben..." -- Nem fogod elhinni, Röszkénél meg varégok, kazárok, szkipetárok, vizigótok! Az is mind cigány, és a Lyukóvölgyi kánaánba igyekszik a magyar segélyekért!

"Akitől a cigányok egy része tart. Akik az ő területén élnek. Földrajzi és kriminológiai értelemben." -- Szóval klánfőnököket kéne támogatni. Az bizonyítottan nagyon jót tesz a jogállamiságnak, no meg a korrupciónak is. De legalább nem félnek a tisztességes magyar emberek: tudják, kinek a területén élnek, aztán az úgy jó, nincs vita. Esetleg közhatalmat is lehetne adni nekik az ő területükön. Kriminológiai értelemben is. Mondjuk Miskolc vajon elég lesz neki? Vagy esetleg Tiszaújvárostól Barcikáig?

Na, sebaj. Én már kezdek belefáradni, lassan más dolgom is van. De figyi, másnak is rossz a kedve ezektől a hírektől, amik mostanság vannak, azt mégsem rohannak neki a cigányok. A megoldás keresése nem biztos, hogy a végső felé kell terelje az embert. Meg azért az is egy nagy félreértés, hogy a tolerancia azt jelenti, szertni kell őket. Nem kell, vannak roppant fárasztó alakok köztük is, meg persze vannak bűnözők is. De nagyon sokan vannak köztük, akik nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak, és elsősorban nem a rassz miatt. Az csak afféle bónusz. Őket szokás előbb megtalálni, mert a kétkilós smukkos kancigánnyal viszonylag kevesen húznak újat, ha nem muszáj. Csak ez a réteg meg már rátalált a rasszán kívüli pajtásaira. Szóval nem a cigánysággal van a baj, hidd el...

pg2 2008.11.26. 18:47:37

jozicsenko ---- Retteg a franc. Egyébként meg nácikkal nem vitatkoznék. Szerintem te csak szimplán inbecilis vagy. Meg nem is védek senkit, ha nem tűnt volna fel, az előítéletességgel van bajom. Azzal a rahedli baromsággal, amivel egymást akarjátok túllicitálni. Nekem mindegy, hülyítsétek csak egymást tovább...

Cypriánus 2008.11.26. 18:47:56

Molnárgörény!
alátámasztom magam is, létező jelenség az amit írsz! Valóban vamn "magyarozás"...maqgam is halottam már olyat hogy "meg kell már oldamni a magyarkérdést!!!" meg egy 13 éves cigány kiscsaj szájából hangzott el, amikor-teljesen finoman, mint felnőtt a gyerekhez, minden etnikai komponens nélkül, de tényleg rászoltunk a 8 éves öccsére, aki már másodszor fejelte le hátulról nekifutva egy ismerősömet a Nyugati pu előtt , hogy
" Na, mi van magyarok?! NEKTEK MÁR SEMMI SEM JÓ????!!!"
és csak 13 éves volt!!! Mi lesz ezekből ha felnőnek???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pg2 2008.11.26. 18:55:53

Cypriánus ---- Hű az annya! És rögtön le is igazoltattade, vagy csak a punáját fogtad meg? Honnan tudod, hogy 13? Valamit te nem mondassz el, asszem. Nagyon rossz álom lehetett!

pg2 2008.11.26. 18:58:42

kill004 ---- Tudod mit! Ne hidd el. Akar meggyőzni téged a franc. Gondolj, amit akarsz, vagy hagyd, hogy mossák az agyad ezzel az egész etnikai hülyeséggel, túlfeszítve, túldramatizálva mindkét oldalról, aztán majd lehet leadni a kis cédulát két év múlva. Olyat válassz, aki majd ingyen netet ígér minden háztartásba, hogy továbbra is lehessen jót mulatni ezeken a kommentvagány droidokon...

Cypriánus 2008.11.26. 19:02:34

álomnak se lett volna jó, de megtörtént. amúgy saccoltam, persze 132-14 év közt bármi lehetett.
De a kommented újabb gyönyörű példája, hogy a magyar baloldal mindössze csak a valósággal nem hajlandó szembenézni...

Zetek 2008.11.26. 19:03:56

Azzal, hogy mit ír a nemzetközi sajtó nem érdemes foglalkozni. Pl. mi sem piszkáljuk a töketlen svájciakat, hogy a nagyvárosaiknban megrendezett bőrfejű kokntra néger körmérkőzés most éppen hogy áll. (Pl. St. Gallenben volt egy ilyen körmérkőzés.) Apropó, hogyan lehet, hogy még nem bombázták szét az országot, mert akanton címere egy római vesszőnyaláb, melyről a fasizmus kapta a nevét. Ráadásul az NZZ tudósítója Prágában dekkol és a onnan ír Magyarországról.

pg2 2008.11.26. 19:21:53

Cypriánus ---- Virtuális tökönrúgás. Engem te ne azonosíts a magyar baloldallal !

Zetek ---- Értem. Tehát amikor arról ír majd egy amerikai lap, hogy a magyarországi titkosszolgálatok kisstílű politikai botrányokba keverednek időnként, és a parlament a kormány hatásos aktafektetését hallgatólagosan eltűrve továbbra sem akarja földeríteni az ügynökmúltat, akkor ne higyjünk nekik, mi sem foglalkozunk azzal, hogyan oldják meg a háborús költségvetésüket meg a sorozatos bankcsődöket. Kéne megint egy vasfüggöny, asszem.

pg2 2008.11.26. 19:28:13

A címer lehet, hogy régebbi, mint az olasz fasizmus, amit viszont szétbombázták.

kill004 2008.11.26. 19:34:37

pg2

"Hátha mi? Nem látok benne külön cigányokra vonatkozó adatot. Vagy mi a nagy etvasz? Hogy a lopás, betörés földerítettsége masszívan 30% alatt van, az élet ellenieké meg 80% fölött, a gazdaságiaké meg még jobb?"

"egész biztos, hogy bizonyos bűnesetekben magyarbűnözésről kéne beszélni. Vö. gazdasági bűncselekmények"

Tehát, ha a gazdasági bűncselekmények a magyarokra jellemzőek, és a felderítettsége 80% fölött van, a lopás, betörés pedig a cigányokra jellemző( + a rablás), annak a felderítettsége pedig 30% alatt, azt jelenti, hogy annyi magyar van majdnem börtönben mint amennyinek kell, (- politikusok + maffiózók) viszont cigányokból harmadannyi. Ehhez vegyük, hogy a börtönökben 50% körüli a cigányok aránya( míg a lakosság 10%-a )akkor érdekes eredményt kapunk.

"Kíváncsi lennék, neked ki az a 10 ismerősöd, akivel ilyet sikerült beszélgetned."

K. Ferenc, hidegburkoló Avas- dél II-es ütem ( ez 1, hidd el nem csak 10 van, pontos címet nem írok miatta, nem baj?)


"Vagy nem. Persze, nem muszáj tájékozódni, elég lemenni az utcára, és máris lehet általános ítéletet mondani."

eltebtk.aspnet.hu/palyazat2008.aspx

Felhívnám a figyelmed a " Giambattista Vico életműve a XVIII századi olasz irodalom kontextusában" című pályázatra, potom 14 milláért.

"Ilyen sok ország volna a Földön? Hmmm..."

bocs szmájlit nem raktam, azt hittem ehhez a számhoz nem kell, mert egyértelmű. Úgy látszik nem.

"Az is mind cigány, és a Lyukóvölgyi kánaánba igyekszik a magyar segélyekért!"

Nem ezek üzletelni, seftelni jönnek, aztán lepihennek a tezstvíreknél. ( bár, ha a szlovák szociális segélyezést/árakat nézem megérné nekik)

"Szóval klánfőnököket kéne támogatni."

Ne adj a számba olyat, amit nem mondtam! Olvass vissza!

"De nagyon sokan vannak köztük, akik nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak, és elsősorban nem a rassz miatt. Az csak afféle bónusz. Őket szokás előbb megtalálni, mert a kétkilós smukkos kancigánnyal viszonylag kevesen húznak újat, ha nem muszáj."

De ki találja meg őket, könyörgöm? Az a jellemző, hogy a normálisan viselkedő kiszolgáltatott cigányokat vegzálják a magyarok? Ez most komoly? Inkább fordítva igaz.

Francois Pignon 2008.11.26. 19:38:24

A fasces a francia címerben is benne van, sőt ott a washingtoni Capitoliumban is.

kill004 2008.11.26. 19:43:28

pg2

"hagyd, hogy mossák az agyad ezzel az egész etnikai hülyeséggel"

Félve merem leírni: nem mossák, tapasztalom

", túldramatizálva mindkét oldalról,"

Nohát! Most már minkét oldalról?

pg2 2008.11.26. 19:44:19

Abban mindenki egyetértett: nem vezet semmire, ha stigmatizáljuk egymást.

www.mno.hu/portal/599742

kill004 2008.11.26. 19:58:47

pg2

Elolvastad?

"a korabeli baloldal, főként a liberálisok – már a rendszerváltozás előtt – tisztában voltak azzal, milyen lehetőségeket rejt a korabeli hazai és főként nemzetközi politikai térben a kisebbségvédelem. „A kilencvenes évek közepére biznisz lett a jogvédelem”, meglátása szerint elsősorban a „demokratikus ellenzék külföldre juttatott propagandaanyagai miatt”

". Az ellentétek – hangsúlyozta – nem rasszista természetűek, inkább a kezeletlen etnokulturális gondok a gyökerek."

"Szarka Ágota felhívta rá a figyelmet: a költségvetésben jövőre 54 százalékkal kevesebb pénz jut a felzárkóztatásra, az oktatáshoz köthető romaalapok folyamatosan szűkülnek."

A miniszterelnöki megbízott szerint „nincs miért szégyenkeznie a szociálliberális kormányzatnak”

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 20:45:06

"A szlovákiai magyarok között a bűnözési arány nem masszív több mint tízszerese a többségiekének - vagyis analógiáról szó sincs."

Irdatlan nagy telitalálat. Pontosan azért, mert a szlovákiai magyaroknak nem rúgták ki cca 70-80%át a rendszerváltás magasságában.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 20:52:37

pg2 2008.11.26. 01:16:05

Nocsak, nocsak. Ha ez így van, akár össze is futhattunk, én 93 és ~96 közt (úgy fél évet leszámítva) szinte mindennap jártam arrafelé, azt a bizonyos daVircsi-Tömő utca sarki kocsmát pedig nagyon kedveltem a kádár-kori árlistával a falon, és hátul az ócska biliárdasztallal, meg persze a Szigony utcai kis éttermet (szuterén), és persze az Alfát az Illés-mittommi sarkon, ahol kétharmad áron adtak másfélszeres adagokat, és lehetett kapni barna Kapsreitert.

Közben természetesen naponta raboltak ki, öltek és erőszakoltak meg cigánybűnözők, elnézést, ezt elfelejtettem mondani.

(Mély nosztalgiába zuhanva picsog kicsit)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 20:58:04

bbjnick,

"Nem mondom, kérdezem: nem lehet, hogy éppen ez a baj???"

Írd át szlovák nyelvre, az elejére írd, hogy magyarok, és képben is vagyunk.

A különbség összesen annyi, hogy a szlovákoknál mi nem a cigányok, hanem a zsidók szerepét töltjük be.

jozicsenko 2008.11.26. 20:58:32

szép jó este!

pg2: az előitélettel van bajod?

az első dolog, amivel végre egyetértünk!

ugyanis ha visszaolvasod, sőt, maga a poszt is emmiat jött létre: rasszisták vagy uzsora?

ugyanis elege van sokunknak (najó, magam nevében beszélek:) nekem abból az előitéletes hozzáállásból ma, Magyarországon, hogy én csak náci lehetek, ha nem értek egyet Mohácsi Viktóriával

megtámadtak több családot, sajnos halottak is vannak

és mivel jön Mohácsi, az elfogulatlan, cseppet sem előitéletes képviselőnk?

hogy itt bántják a cigányokat, mindenki ellenük van, stb

majd hozzáteszi, hogy a gond a társadalommal van baj, hogy keveset segítek rajtuk, stb: vagyis: náci vagyok, mert nem adózok többet, hogy több segély kapjanak?

érted a lényeget: helyből náci mindenki, aki nem ítéli el a dolgokat, és nem vágja rá: a magyar gárda volt!
(hogy rivalizálás, uzsora, vagy egyszeruen: MÁS dolog állna mögötte, az fel sem merül, csak az:) náci vagy ha azt mondod, nem a magyar gárda volt

ennyit az elfogultságról: a cigány csak áldozat, a magyar csak náci lehet?
(s hogy aki az ellenkezőjét látja, tapasztalja, az csak balszerencsés ember, aki rossz helyen volt rossz időben, megtévedt vajon, vagy mi? )

calam: a hét vicce szerintem egy friss index hir: Gyurcsány nem fog hazudni - eszem eldobom, ha szegény József Attila élne, a versében lehet ezt írná:

"Alszik a széken a fakabát,
szunnyadozik az ÁVH-s,
máma már nem hazudik tovább -
aludj el szépen, kis Balázs."

ui: érzékeny bölcsészektől bocs az átköltésért .-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 21:04:21

pg,

"1990 előtt a romák foglalkoztatottsága 97%-os volt. Ma 25%. Biztos azért, mert elment közben a kedvük. Überfaszság."

Korrigáljunk, a férfiak közt sem érte el a 80%-ot, de tény, harmada sem maradt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 21:05:51

jozicsenko,

idén lassan 50 körül lesz a hasonló esetek száma.

Hm, de aktívak lettek hirtelen ezek az uzsorások.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 21:09:57

"és mivel jön Mohácsi, az elfogulatlan, cseppet sem előitéletes képviselőnk?

hogy itt bántják a cigányokat, mindenki ellenük van, stb"

Hazudta jozicsenko. A valóságban:

"Mohácsi Viktória azt mondta: nem tudni, hogy a támadás etnikai indíttatású volt-e, de ezt sem szabad kizárni."

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.26. 21:17:55

jozi, nem fog menni, inkább hallgass mavora, és verselni sem muszáj mindenkinek én sem teszem

pg2 2008.11.26. 21:39:09

kill004 2008.11.26. 19:34:37

"Tehát, ha a gazdasági bűncselekmények a magyarokra jellemzőek..."
Látod, ez a belemagyarázás. Amiről nem tudunk semmit, arra extrapoláljunk, vagy így, vagy úgy, de kijön, amit akarsz.

1. Először is nézd meg, gazdasági bűncselekményből mennyi van. Ugyebár, ez azt jelenti, ennyi a följelentés, nem tudjuk, mennyi olyan ügy van, ahol nem, vagy csak későn támad gyanú (itt ugye nincs véres kés, betört ablak stb.); mennyi a lezsírozott eset, ahol jó eséllyel csak bosszúból vagy politikai akaratból születik (névtelen) följelentés (lásd VII. kerület, csak hogy egy extrát mutassunk, de lesz még Pécs 2010 stb.); mennyi az annyira "jó" elkövető, hogy lehetetlen befogni (pl. Postabank, de a többszáz milliós adótartozások listáját is lehetne mazsolázni). Egyébként egyáltalán nem biztos, hogy a földerítés után börtönbe kerül a delikvens, tehát legalább is kétséges, hogy a "magyarbűnözők" 80%-a rács mögött lenne.

2. Nézd meg, mennyi lopás, betörés, rablás stb. van, szám szerint az ismert gazdasági bűnesetekhez képest. (Persze van egypár gazdasági, ami a vagyon elleniben szerepel, de azt most hagyjuk). Viszonylag ritkán kell tartani a följelentés miatti bosszútól, meg a biztosító is csak rendőrségi papírra fizet, így ezeknek az eseteknek a zöme ismerté válik. A föl nem derítettekről (több, mint 70%!) nem tudjuk, hogy kik követték el. Ha a lebukottak mind cigányok volnának is, akkor sem tudjuk. De a lebukottak sem mind cigányok. Talán területi összevetésből valamire lehetne jutni. Talán. Ugyanez áll a személy elleni bűnesetekre (sokkal jobb földerítési aránnyal),és azt se felejtsük el, hogy van, aki több rubrikában is szerepel.

2+. (Az sem lenne egy utolsó szempont egyébként megnézni, de ezt nehézkes dolog fölmérni, hogy mekkora értékekről van szó itt és ott. Illetve lehetetlen egzaktul fölmérni, mekkora károk keletkeztek: a öreg néni nyugdíja hónapos létbizonytalanság, ha ehhez még üvegeztetni, zárat szerelni, kórházba menni is kell, az még súlyosabb, egyéni tragédia. A VII. kerület százmilliói olyan közvagyon, ami nem folyt be, igazából senkinek nem hiányzik nagyon, egyéni sorsok közvetlenül nem múlnak rajta. Viszont lassan gyógyuló csúnya seb a magyar közéletiségben, bizonyára az országképet is jobban alakítja, mint néhány tucat betörés. Nehéz megmondani, ki a nagyobb gazember.)

3. A börtöntöltelékek közül mennyi a cigány? Érdekes kérdés. Szerzőtől, vizsgált börtöntől, módszertől függően 30-65%. Az sem lényegtelen szempont, hogy milyen időtartamot vizsgálunk. Kisebb lopásokért pár hónap, gyilkosságért tényleges életfogyt is járhat. Számolhatnánk az összes kiszabott büntetést egy adott időszakban, illetőleg csinálhatunk pillanatképet, hogy éppen most hányan vannak bent. A kettőt sokféleképpen lehet kombinálni, ehhez még vegyük hozzá, nem mindig egyértelmű, ki cigány, ki nem (de ez külön fejezet). Ezért ez a nagy szórás. Kétségtelen, ez az arány mindenképp magas a népességi arányokhoz képest. De ennél többet nem igazol.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 22:02:22

ja, és joti,

ha valóban ávéhá lenne, akkor te jelenleg nem komentezgetnél sehova. Ellenben éppen vízzel töltött slaggal tesztelnék a bőrödet, és pár (kussban maradó) hozzátartozód kivételével senki se sejtené, hogy élsz-e egyáltalán.

A folyamatos ávózás egyébként az ávó _valódi_ áldozatainak szembeköpése, egészségedre, az igaz magyarnak arra sül el.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.26. 22:38:32

pg2: mentőorvosként jártam ilyen helyeken. Amint azt rólam már sokáan tudják. Budapesti mentősként minden kapitányság fogdájában megfordultam. Nem is egyszer. Ha gondolod, megjelölheted bármelyiket, csukott szemmel bevezetlek a fogdába...

Ami a cigányság viharsebesen csökkenő foglalkoztatottságát illeti: ott is kettőn állt a vásár. Azt kimondani, hogy a Mavo által valszeg nagyjából pontosan becsült szocializmus alatti 80 % (a többi sitten volt, kmk-zott, vagy leszázalékoltatta már magát) nem csupán a gazgenyó munkáltatók meg a rasszisták miatt ment le 20-25 %-ra. Biztos, hogy ilyen része is volt - de a kmk (közveszélyes munkakerülés, ha a fiatalabbak nem tudnák - valaha ezt is büntette a törvény) megszüntetésével rengeteg emiatti kényszermunkavállaló azonmód kilépett és elkezdett gagyizni a Keletiben, kurvát futtatni és hasonlókat csinálni. Úgyhogy a csökkenésnél is alighanem félúton az igazság a "rasszista" (miszerint minden cigány munkakerülő) és a polkorrekt (miszerint szegények mind áldozatok) között. Egy részüket kirúgták, más részük megunta a képzetlenségük miatt fárasztó, kemény és nem jól fizetett munkát, és átment szépen magától a feketegazdaságba meg a bűnözésbe. Ezt megkönnyítette nekik az, ami a fő baj: hogy cigányéknál a család a börtönbekerülést nem erkölcsi megsemmisülésként fogja fel, hanem olyasmi betegségnek tekintik, mint a kanyarót. Elkapták, pech, de majd elmúlik...

pg2 2008.11.26. 22:47:27

kill004 2008.11.26. 19:43:28
"Nohát! Most már minkét oldalról?" ---- Most már??? Eddig nem ezt mondtam volna? Nem toltál le a BPP-ért? Utánanéztél már Zsigónak? Lehet, hogy te nem is olvasol, csak vagdalkozol?

kill004 2008.11.26. 19:58:47
"Elolvastad?" ---- El hát. Azért tettem ide. De azért, mert egyeseknek biznisz a jogvédelem, még nem mondta azt, hogy akkor most mindenki a picsába el. Attól, hogy etnobiznisz mindenhol van, még nem mondja azt, hogy akkor most minden (bármely) kisebbség bűnözők hada...


mavo · mavo.blog.hu 2008.11.26. 20:45:06
Honnan nézzük. 1990 előtt 97%, ma 25% :: 97%-25%=72% :: 100%-25%/97%=74,23%. Vagyis, a cigányság 72% került lapátra (ha közben nem változott a népesség, kétlem), illetve a foglakoztatottak 74% került lapátra...

Szigony szuterén még van. Alfa: Illés-Korányi. Sajna bezárt.

"A különbség összesen annyi" ---- Igen, mert megvan a saját cigányprogramjuk. De egyébként Pressburg táblát sem fogsz soha látni Pozsony határában...


jozicsenko 2008.11.26. 20:58:32
"a poszt is emmiat jött létre: rasszisták vagy uzsora"
Ahüm. 1. Mintha nem is lehetne más oka egy robbantásnak. Amióta a Mali exponálta magát, és benyomta a médiába ezt az uzsorát (nem baj), azóta már a csapból is ez folyik (baj). 2. És el is olvastad az egyébként még mérsékeltnek is tekinthető posztot, vagy a cím után föladtad? Mutass már rá, hol derül ki, hogy te náci vagy? Hol teszi egyértelművé a poszt, hogy valahol ezt mondta volna bárki is?

"és mivel jön Mohácsi" ---- Na, mivel? "Mohácsi Viktória szerint nem lehet kizárni, hogy etnikai okai voltak a robbantásnak." Érted! Nem azt mondja, hogy tutkó, a rohadt fasiszta masírozó gecik, hanem azt, hogy ez is lehet, meg az is lehet. Nem tudjuk. Öcsisajt! Olvasni. Ha nem megy, idegen szó, akármi, szótárt elő. Ha ott sincs, kérdezzél, segítünk...

"ennyit az elfogultságról: a cigány csak áldozat, a magyar csak náci lehet?" ---- Jelen helyzetben, a 800.000 mélyszegénységben élő magyar/cigány ember nagyon könnyen válik áldozattá. Nem a "fasiszták", hanem úgy egyébként, bármi áldozatává. Nincs sok esélyük, érdekérvényesítő képességük gyakorlatilag zéró. Minek ezt a helyzetet tovább nehezíteni pl. ilyen hőbörgéssel? A magyarok nagy része nem szimpatizál náci eszmékkel, és még többen vannak, akik nem is tesznek érte semmit. A többiek meg elférnek a demokratikus keretek közt, amíg nem tépik a keretet. Tudod, demokratikus társadalmi normák...

mavo · mavo.blog.hu 2008.11.26. 21:04:21
"férfiak közt sem érte el a 80%-ot" ---- Hirtelen nem találom a forrást, utánanézek.

pg2 2008.11.26. 23:34:24

Molnargoreny
"csökkenő foglalkoztatottságát illeti: ott is kettőn állt a vásár" ---- Ja, a KMK, igen, az érdekesen alakította a foglalkoztatást. Nagyjából azt valósította meg, mint egy közepes szociális háló. Egyébként nem kényszermunkavállalás (a kényszer nem vállalás), hanem bújtatott munkanélküliség.
Maradjunk a 80%-nál, mint névleges foglalkoztatottság. (Bár a Geodéziánál én nem nagyon láttam cigányokat, empíria, nem számít.) A cigányok akkor is nagyjából ott éltek, mint most: Borsod, Szabolcs, Zala, Baranya. Zalát leszámítva főleg az azóta jobbára megszűnt nagyipar meg bánya szívta fel őket, oda nagyon iskola sem kellett. Szóval ez az esés nem annyira a nem akarás eredeménye, velük együtt szív a magyar melós is. Az előítéletesség inkább ott mutatkozik, hogy az azonos iskolázottsági kategóriákban átlag 10%-kal kevesebb dolgozik. Gondolhatjuk, hogy ennyire nem akarnak, de nem tűnik túl életszerűnek. Inkább az lehet, hogy a korábbi iskola nélküli megélhetés nem igazán motivált a tanulásra. Mostanra meg nagyjából behozhatatlan hátrány lett belőle. 600% gazdasági függőségnél luxus az iskola. (Összehasonlításként: az átlag 150%, cemi 2006. április)
Az sem tűnik életszerűnek, hogy a rendszerváltás után fölkerültek volna Pestre, bár a kmk megszűnése bizonyára kedvezett a futtatásnak, gagyizásnak. A többi igen, nagyjából így gondolom én is. A börtönbekerülés nagyon így van.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.27. 01:13:01

De bizony hogy fölkerültek. Hajdanán a dzsumbujtelepeken (Bihari 8., Illatos út 5., Hős utca 15., Cserei utca, Szatmár/Stubnyai utca), valamint a nyócker egy bizonyos részén kívül Pesten csak elszórva, mondhatni "diaszpórában" éltek cigányok. Én még a rendszerváltás előtt kezdtem dolgozni, így akkor is bejártam már Pestet. Mostanra a VII. kerület, a VI. kerület, a Ferencváros (amit aztán Gegesy kiürített), és hasonlók is keményen megteltek.

Ennek oka pedig a tanácsi bérlakások de facto megszüntetése volt: a régi bérlők ezeket megvették, aztán ha tehették, eladták. Olcsón, méghozzá, hiszen a lepusztult százéves bérromok a kutyának se kellettek. Így aztán önmagát erősítő folyamat lett a cigányosodás: ahová betelepedett egy agresszív-zajos-veszélyes család, onnan menekült a maradék magyar - aztán jöhettek a többiek is. A régi bérlakásokban már csak a pénztelen öregek maradtak a hajdani bérlőkből, és az egész régi Pest egy szép nagy slum lett.

Nagyon is sokan felköltöztek Pestre. Ijesztően sokan. Lesz is baj belőle, ha így folytatódik.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.27. 01:15:15

A migrációnak volt még egy oka, megint csak posztszoci, most jutott eszembe. Hajdan - ha még emlékszik rá valaki - volt tulajdonszerzési korlátozás is! Valamint Pestre csak x évi lakcímbirtoklás után költözhettél, és x év után vehettél egyáltalán lakást (na nem mintha pártolnám ezt a rendszert, de ez volt - a szocializmusban se nagyon akarták Pestet tovább tölteni). Ez aztán sutty, megszűnt, Borsod és Szabolcs meg megindult erre.

kill004 2008.11.27. 07:57:36

pg2

Most ki magyaráz bele, mit mibe? Legalább amiket korrábban írogatsz azt vállald:

"ha minden ügy fel lenne derítve, és egész biztos, hogy bizonyos bűnesetekben magyarbűnözésről kéne beszélni. Vö. gazdasági bűncselekmények (ilyen pl. az adócsalás, és most nehogymá megint a Kulcsár jöjjön elő)."

erre én:
"Tehát, ha a gazdasági bűncselekmények a magyarokra jellemzőek..."

Majd te:
"Látod, ez a belemagyarázás. Amiről nem tudunk semmit, arra extrapoláljunk, vagy így, vagy úgy, de kijön, amit akarsz."

"Amiről nem tudunk semmit, arra extrapoláljunk, vagy így, vagy úgy, de kijön, amit akarsz."

Nem, én interpolálok. Ha 100 ismertté vált rablásból 30 a felderített, és ebből 29 cigány elkövető, akik az első, 2, 5, 10, stb. rablást elkövetik, te hogy interpolálnál?

1. pont: a vélt, és az ismertté vált ügyek közt azért nincs akkora különbség:
www.pwc.com/extweb/pwcpublications.nsf/docid/EE3A2B7A07DF1085802570F50039C266

2. pont: Mivel nem készülhet statisztika az elkövetők etnikai származásáról, ( hála liberális barátainknak ) a rendőrkapitányt elég autentikusnak tartom , hogy neki higgyek. ( mégegyszer: nincs más forrás )

3. pont: Akkor az én 50%-om elég pontos lehet. Ossz, szorozz, átlagolj, kb ez jön ki. Meg nézz utána a büntetési tételeknek .
"A rasszista érvrendszer egyik kedvelt toposza, hogy „cigányokkal vannak tele a magyar börtönök”. A tényekkel – egyes helyeken ötven százalék körüli a roma fogvatartottak aránya – nehéz lenne vitatkozni, de hogy ez miért van így, annak egész más magyarázatai vannak, mint amit rasszista honfitársaink hangoztatnak." -tudjuk: szegénység, rasszizmus.

"Most már??? Eddig nem ezt mondtam volna? "

Nem! Mindig eljátszod velem ezt! Keresgessek én, az előző kommentjeid között!

"Mielőtt bizonyítani vélitek, hogy a cigányok a rasszisták, próbáljátok meg összeszámolni, hány magyarnak mondták, hogy az állás már betelt, a sorban mögötte álló cigányt meg fölvették."

"Szóval nem a cigánysággal van a baj, hidd el... "

A többit keresd meg te!

Ez volt az alap álláspontod. Majd ezek után ( gondolom, miután beláttad, hogy egy-két baromságot leírtál) általánosságban kezdtél beszélni A rasszizmusról.

"Utánanéztél már Zsigónak? "

Talán Zsigó Jenő a roma parlament elnöke?
Mert ő is löki a cigány faszságot, mint a többi megélhetési.
Olyan kiismerhető! Mindenki hibás, csak a cigányok nem!

"El hát. Azért tettem ide. De azért, mert egyeseknek biznisz a jogvédelem, még nem mondta azt, hogy akkor most mindenki a picsába el. Attól, hogy etnobiznisz mindenhol van, még nem mondja azt, hogy akkor most minden (bármely) kisebbség bűnözők hada..."

Namost kis hazánkban van 2 db jogvédő, aki hisz is benne. Aztán van még 8, aki azt hiszi az USA-ban él a 60-as évek elején. A többi megélhetési.
www.rimaszombat.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6326

Szép család! Ajánlom figyelmedbe Sztojka Katalint: "Legismertebb kalocsai botránya az volt, amikor még a kilencvenes években rajtakapták, hogy - a nagymérvű hazai cigányellenességet bizonyítandó - rasszista feliratokat fest a cigány önkormányzat épületére.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.27. 09:43:47

Molnárgörény,
Ez igaz talán 5 évig kellett Budapesten dolgozni, tehát bejártak vagy más módon oldották meg a munká, hogy lakást kaphassanak. Ennek egyébként az volt az oka, hogy nem volt elég lakás, nem erkölcsi okok miatt korlátozták. Így persze nem a preferált csoport (munkások) jutott lakáshoz a korrupció miatt, hanem kicsit magasabb státusú csoportok.

jozicsenko 2008.11.27. 10:06:37

jó reggelt!

kill004: korábban ketten is beemeltük egy cikket, de nem volt rá válasz (mármint hogy saját maguk csinálják a hülyeségeket)

pg2: az adófizető kisebbségnek elviszik minden pénzét, majd ha azonnal nem ért egyet az mszmp véleményével, gyakorlatilag besorolják elöbb a fideszhez, utána szimplán a nácikhoz
függetlenül attól, hogy egyetért-e velük, vagy csak egyszerűen Belefáradt az egészbe és már véleménye sincs...

éééérted: belefáradtam abba, hogy ha nem bólogatok azonnal akkor máris a másik oldalt tolom... (ezért érzem Nácinak magam: nem értek egyet pártunkkal)

Mohácsi megjelenik mindenhol, amikor valami történik egy cigánnyal, és jön a szélsőjobbal -közben beleszaladt egypár "pofonba", mert sorra derültek ki dolgok, ezért ma már árnyalja a véleményét: elöször (galgagyörk, nagycsécs, fadd, pátka) simán a magyar gárdát látta mindenhol

mavo · mavo.blog.hu 2008.11.26. 21:09:57 + pg2
"Mohácsi Viktória szerint nem lehet kizárni, hogy etnikai okai voltak a robbantásnak." : korábban másokat mondott!

(konkrétan: egy önkényes lakásfoglalás után a Magyar Gárda segített pakolni az elzavart családnak -a tulajnak, nem a beköltözönek!!- majd amikor ugyanabban a faluban történt valami incidens, rögtön a Magyar Gárdával jöttek és mind a mai napig őket emlegeti, Faddon meg felvonult a Magyar Gárda, tehát csak ők dobhatták a koktélt)

finomodott a stilusa, de a mondani való semmivel sem szelidebb: bántják a szegény lakásfoglaló cigányokat, a szegény erőszakoskodó cigányokat, a szegény szomjas cigány fiatalokat nem szolgálják ki sörrel, stb

A mai HVG-ben arról irnak, hogy megjelentek a kisebbségvédők és arról beszéltek, jobb ha a rasszista vonalra helyezik a hangsúlyt

majd:
belfold.ma.hu/tart/cikk/aa/0/27886/1/kekhirek/Nagycsecsi_gyilkossag_Mohacsi_Viktoria_gyors_rendori_vizsgalatot_kert

ééérted: ő lemegy, ott a rasszizmusról beszélnek, tehát szól a rendőröknek, hogy ne hagyják ki ezt se a pakliból (beszélnek, mert elötte megkérték őket hogy erről beszéljenek????)

uraim: tessék Cavingtont szedni, sok agyhugykő, felejtenek...

Cypriánus 2008.11.27. 10:29:01

Kedves Molnárgörény!
Te is orvos vagy...zsír!!! :)

pg2 2008.11.27. 11:51:40

Molnargoreny
"ahová betelepedett egy agresszív-zajos-veszélyes család" ---- Ez is egy fura kép. Először is a cigány családok meglepően kis számban ilyenek, rendszerint a tisztán cigánylakta házakban is kiközösítik őket. Másrészt nehogy már ne legyen veszekedős magyar család, asszonyt-gyereket verő, fehér "családaapa", részeges lumpen. Mivel az ilyenek nagyrészt látványosan rossz körülmények közt élnek (most éppen nem érdekes, ki miatt), közkedvelt általánosítás, hogy ezek már csak mind ilyenek. Előszőr csak a nagyon csórókra, aztán abból szeretjük kiemelni a cigányokat, és mégegyszer általánosítani az egész cigányságra, aztán meg jön az "én sokat ismerek, hát, van köztük rendes is" -- menjetek már a búsba...

A dzsumbuj szerintem nem egy-egy ház. Ki is hagytál néhányat, ami már a rendszerváltás előtt is volt: Szabolcs utca eleje, Berda-Aradi-Bocskai, Béke tér környéke, Garay piac környéke, Liget-Hölgy, Kápolna stb. Csak néhány a "diaszpórákból". Nyócker bizonyos része? Egyes számban? A Gegesy által szerinted kiürített részen elég rég járhattál: nézz már be egyszer a Balázs Bélába pl., de a Ferenc tér sem lett teljesen "kiürítve".

A régi bérlők, akik olcsón megvették a lakásukat, nyilván úgy menekültek, hogy csak kiléptek az ajtón és még a villanyt sem kapcsolták le maguk mögött. Ha meg eladták, a beköltözők nyilván csakis lakásfoglalók. A lepusztult romokat az önkormányzat el sem adhatta, igaz, ezzel volt sok trükközés. A következő ugye az lesz, hogy a (nyilván cigány) lakásmaffia direkte a cigányoknak vásárolta föl fél Pestet, és ingyen szétosztogatta a putrisok közt, csakhogy jól az agyára menjenek a magyaroknak...

A beköltözési szabályozás nem csak úgy sutty szűnt meg, én még 94-ben is szívtam miatta. Szabolcsban meg alig hinném, hogy a közlönyt olvasgatnák, hogy na, mikor szűnik már meg valami szabályozás. Ha jönni akar, jön, nem érdeklik holmi törvények. Ha meg esetleg lakást akar venni, akkor lehet, hogy nem is olyan csóró. Szóval nem olyan koherens ez a vázlat... A Pest föltöltése meg, hát, nézz utána. A nyóckerbe pl. konkrétan betelepítés folyt az 50-es években. Persze, ezt akkor úgy hívták, hogy megoldjuk a lakáshelyzetet, meg a Ganz is közel volt, volt indok. Másrészt meg egy jó ideje ürül ki a város. Nem csak a népesség fogy, de a migráció is más irányú...

kill004
Mennyémá, megint félremagyarázol. Először is, ha minden gazdasági ismertté vállna, meg mind föl is lenne derítve, akkor is elvétve találnál köztük cigányt. Találnál, de nem mondhatnánk, hogy jellemző, ezért bátorkodtam megelőlegezni, hogy ez valószínű "magyarbűnözés". Viszont az ismertté vált néhány eset (nézd meg pl. összesen hány adócsalás van, miközben mindenki arról harsog, hogy adót csal a fél ország) földerítettségéből arra következtetni, hogy a "magyarbűnözők" 80%-a rács mögött van, majd a "cigánybűnözőket" tévesen beazonosítva a lopás stb. kategóriákban szereplőkkel, és ebből kihozni (de nem leírni, mert később jól jön, hogy te ilyet nem is mondtál), szóval kihozni, hogy a magyarországi bűnözés 150%-ban cigány, hát, ne is haragudj, de kicsit szájbarágós. Aztán most meg hirtelen nem érted, mire mondom, hogy belemagyarázás. Nem kéne neked elmenni a búsba?

Másrészt NEM tudjuk, hogy 30% felderítettségben (ez ugye, országos) mennyi cigány van. Az, hogy a miskolci rendőrkapitány bemondott ex has egy számot (per darab!), nem kéne általánosítanod. De látod, ez van: amit ki akarsz hozni, az kijön.

Egyébként meg nézz már utána, mi a különbség az extra- és az interpolálás között. Tanulni, tanulni, tanulni...

"Mindig eljátszod velem ezt!" ---- Én szoktam visszaolvasni. Egyébként ezt ugatom két napja, de nekd nem tűnik föl. Ha az ember nem tépi véresre a száját, akkor biztosan hülyeséget beszél, mi? Ha valakihez nem kerül oda az eposzi jelző, akkor biztos azért, mert imádom. Kezdem azt hinni, hogy benned nem harag, hanem rosszindulat van. Stílus, apafej, stílus...

calam
Nem dolgozni kellett 5 évig, hanem bejelntett lakcímnek kellett lennie. Aki ismeri az akkori szabályozást és gyakorlatot, az tudja, hogy az ideiglenes bejelentés is bizalmi dolog volt, mert onnantól gyakorlatilag nem lehetett kitenni senkit, vagyis szopás. Másrészt bejelentésnél meg kellett nevezni az okot: rokon, bérlő, stb. Harmadrészt a lakásállomány nagyrészt tanácsi volt, a bejelentés is a tanácson történt: tanácsi lakás főbérlője max. asszem 30%-t adhatott bérbe, különben kirakhatták. Ezt pl. azzal lehetett kijátszani, hogy rokonként, eltartóként állandóra lettél bejelentve, aztán utána igényeltél lakást, hogy szétköltöznétek, és így egy másik, kicsit egyszerűbb ügyet kellett megzsírozni.

jozicsenko
Azonnal hagyd abba a régi újságok olvasását. 2008 van! Olyan hülyeségeket hordassz össze, hogy az már fáj.

pg2 2008.11.27. 12:00:32

calam
Ja, és bejelentett lakcím nélkül nem lehetett munkát kapni, minkahely nélkül nem lehetett bejelentkezni. És még volt ugye a kitiltás kedves intézmény, az akkori rendszerellenes szervezkedés megnehezítésére. Volt, akit Bp-ről, volt, akit egész Pest megyéből tiltottak ki. Ezt nem lehetett megtenni azzal, akinek állandója volt...

pg2 2008.11.27. 12:02:09

Ja, és most nem fogok ráérni, a rám lapátolandó földet tartalékoljátok holnapig. :-)

jozicsenko 2008.11.27. 12:05:29

ok, holnapig csendben leszek :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.27. 12:13:34

"a kmk (közveszélyes munkakerülés, ha a fiatalabbak nem tudnák - valaha ezt is büntette a törvény) megszüntetésével rengeteg emiatti kényszermunkavállaló azonmód kilépett és elkezdett gagyizni a Keletiben, kurvát futtatni és hasonlókat csinálni"

Hát konkrétan a java részük az nem, de persze te ezeket láttad, ezek voltak a feltűnőek. Egy részük (amúgy is csak bejárt) délnek vagy keletnek ment, egy részük meg már eleve ott volt.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.27. 12:32:41

igen, de a bejelentett cím lehetett vidék is, így emiatt jártak be ingázva, vagy éltek munkásszállókon. És így meglehetett a szükséges idő, de akkor is a korrupció miatt nem az elméletileg preferált rétegek kapták a lakásokat.

kill004 2008.11.27. 16:32:54

pg2

Tényleg nincs értelme a vitának veled. Vannak logikai bakugrások a mondanivalódban, de ez téged nem zavar. Minden statisztika nélkül "megelőlegezed", hogy a gazdasági bűncselekmények jelentős részét magyarok követik el, viszont a cigányok nem követhetik el a lopások, rablások jelentős részét. Miért igen az első, és miért nem a második? Miből következtetsz erre? Hisz nincs statisztika! Én legalább valamiféle adatokat próbálok belerángatni ebbe a vitába, meg egy rendőrfőnöki nyilatkozatot( tudom ez semmit nem ér, mert csak), te ezt sem. Az interpolálás kifejezés talán nem volt a legszerencsésebb, én az utólag betold az előző és a következő érték alapján-ként használtam. A nagy valószínűséggel, lehet jobb lett volna. Hangsúlyozom: nem minden rablást, lopást, garázdaságot cigányok követnek el, de az ilyen típusú bűncselekmények elkövetése rájuk jellemző. És itt értünk körbe. Te nem hiszed, de az ellenkezőjét sem tudod bizonyítani.

Az utolsó bekezdésed, meg nem is értem. Nem akarom most itt mondatokra szedni, úgyhogy írd már le még egyszer, magyarul. Vagyis, értem a szavakat, de a mondanivaló, egy nagy, sötét zaj.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.27. 17:03:05

kill004, ha a "magyarok" esetében egzakt statisztikát követelsz, akkor a cigányoknál miért nem hiányzik ez?

kill004 2008.11.27. 17:38:09


Hú, calam, már neked is fordítsak? :)

A "minden statisztika nélkül", mindkét nációra vonatkozott.
Olvasd el még egyszer, lassan!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.27. 18:09:06

én pont erről beszélek, ha nincs statisztika, akkor az érvelésed összedől

kill004 2008.11.27. 18:18:35

Calam!

pg2 feltételezte, hogy a gazdasági bűncselekmények zömét magyarok követik el.
Én azt feltételeztem, hogy a lopások, rablások zömét cigányok követik el.
statisztika egyikről sincs, de pg2 azt
" előlegezte" meg, hogy az ő feltételezése igaz, az enyém meg nem.

pg2 2008.11.27. 23:20:59

Nah, kis szabadidő. Gyors leszek, de nem rövid.

calam ---- Én csak albérleteztem, bejáró soha nem voltam (mivel kmk), úgyhogy azt a részét nem jártam végig.

kill004
Nézd, én nem logikázok, hanem van egy világképem. Ezt sok év alatt sok minden alakította. Hogy miért olyan, amilyen, bizonyára néhány apró momentummal, "sztorival" érzékletessé tehetném, de ha nem bánod, most sem mennék bele személyes dolgokba. Ebbe a világképbe bizonyos dolgok, pl. eszmekonzervek, parttalan hőbörgések nem férnek bele. Finnyás ember vagyok, ha tehetem, figyelek, hogy mi esik ki a számon. És mivel személyes motiváltság is van a családtörténetben a kisebbségi lét megértésére, ezért igyekszem is a kisebbségi létet megérteni, megalapozhatatlan általánosítások és ítélkezés helyett. Ehhez csak annyit, hogy kisebbség sokféle van, nem csak etnikai, lelkiismereti vagy szexuális. Most épp ezekkel operál előszeretettel néhány bölcs történész ifjú, de ennél sokkal súlyosabb gondok vannak, amikkel úgy tűnik addig nem lehet érdemben foglalkozni, amíg álproblémákon rugózik szinte az egész ország. Szerintem ezeket jó lenne hamar letudni. Ami neked logikai bakugrás, az innen nézve csak annyi, hogy nem megyek bele számomra nyilvánvaló zsákutcákba. Tehát ahogy mondod, engem nem zavar.

Tehát fussunk neki mégegyszer a cigánybűnözés--bűnös cigányság témakörnek.

"Minden statisztika nélkül "megelőlegezed""
Azért nem minden statisztika nélkül. A népszámlálások és különféle becslések alapján (2006) kb. 700-800 ezerre tehető a cigányság lélekszáma (500 ezer és 1,2 millió között). Ebből aktív korú kb. 400e. Ebből munkanélküli vagy passzív kb. 300e. Marad kb. 100e. (Persze aki passzív, még lehet cégtulaj, de nem biztos, hogy kifizetődő.)
Magyarország működő vállalkozásai 2006-ban: kft: 173e, bt: 157e, egyéni: 352e. Vajon hány gazdasági döntést hozó cigány lehet ezek vezetőségeiben? Nem tudjuk. Csak saccoltam. Az ismerté vált gazdasági bűncselekmények igazán érdekes, nagy értékű részét nem is itt követik el, hanem a pénzintézeteknél, rt-knél és a közigazgatásban. Oda általában egyetemi végzettség kell, nem feltétlenül, de szokták kérni. Ráadásul ezeket körbezsongja a média, mindenki tudja, kikről van szó. Tudom, Kulcsár. Az 1, azaz egy.
(Vajon hány diplomás cigány lehet, és ebből mennyi a közgazda? Nem tudjuk pontosan, saccolok: elhanyagolhatóan kevés.)

"viszont a cigányok nem követhetik el a lopások, rablások jelentős részét"
Dehogynem, elkövethetik csak nincs erre vonatkozó adat. Azt meg végképp nem lehet mondani, hogy mindet ők követnék el. Keresnünk kell valami indirekt módot, ami árulkodik. Egyrészt börtönstatisztikák, ezen már túlvagyunk, másrészt nézhetnénk területi statisztikákat: a cigányos környékeken vajon sokkal több esetről tudunk-e. Ehhez azonban jár két további megfontolás: 1. nem mindenki megy a szomszédba tyúkot lopni -- a "profi" messzebb megy, nem beszélve a "turnézó" garázdákról; 2. a felderített max. 30% feltehetőleg a pancserok, vagy akiket már a környezetük is utál és fölnyom. És akkor, ha nem bánod, a területi statisztikákat én most nem kezdem el szétszálazni...
Vagyis annyit tudunk meg, hogy a gazdasági bűnözésből feltehetőleg kevés válik ismertté (a "cigánybűnökhöz" képest mindenképp), így a börtönökben a nagy felderítési arány ellenére sem lesznek sokan, nem fogják "jelentősen" "rontani" a statisztikát: a börtönlakók fentebb említett 30-65%-a cigány, vagyis a "cigánybűnök" elkövetői is feltehetőleg valami ilyesmi arányban lehetnek cigányok. Persze nem csak ezek a bűnelkövetések vannak, tehát valamiképpen korrigálnunk kell, hogy föl vagy le, azt most nehéz lenne megmondani, de ez nem szavazással vagy érzelmi úton eldöntendő kérdés. Egyszerűen nem tudjuk. Annyit tudunk csak, hogy a börtönpopulációban a cigányság felülreprezentált, ehhez hozzávéve a bűnesetek ismerté válását és felderítési arányát feltételezhetjük, hogy bizonyos elkövetéseknél szintén felülreprezentált (ez ugye azt jelenti, hogy a népességi arányhoz képest).
Vagyis, ha nagyon optimisták vagyunk, és lefelé korrigáljuk a legkisebb értéket, és azt mondjuk 20% a cigány elkövetők aránya, akkor persze rögtön csalásról beszél majd egy csomó ember, pedig ez is elég rossz: tekintetbe véve a népességi arányokat, azt jelenti, hogy kb. kétszer annyi ismert cigány elkövető van, mint nemcigány. Vagyis ha 100 nemcigányból x, akkor 100 cigányból 2x. Persze ez területenként nagyon változó. Lehetünk pesszimisták is, és akkor a 65%-ot korrigáljuk fölfelé, és kihozhatjuk akár azt is, hogy 150% a cigányok részesedése a bűnözés egyes fajtáiból, vagyis egy cigány (figyelembe véve a népességi arányokat) nagyjából és egészében tizenöt, vagyis egy kisebb rablóbanda.
Ezek után már csak azt kellene eldöntenünk, hogy ki is a cigány. Igazából ez a kulcskérdés, mert minden számítás ezen dől össze, hogy az egyik statisztika szerint az önmeghatározás a fontos, a másik szerint a környezeté. A 60-as 70-es években ezt úgy oldották meg, hogy azt tekintették cigánynak egy csomó fölmérésnél, akiről a tanácselnök, a pap, a tanítónő stb. azt mondta. Mindegyikkel vannak gondok. Önmeghatározás: Az asszimilációval halványul a cigány identitás, jó eséllyel a problémásabb eseteket fogjuk cigánynak látni, bár kevesebben lesznek. Környezet: Cigánynak vélt nemcigányok is képbe kerülnek, inkább az általános cigánykép meghatározására jó. Jó eséllyel a mélyszegényekkel többen lesznek, de az asszimiláltakkal együtt. Az elöljárók besorolása pedig valamilyen rögzült szempontrendszert fog megjeleníteni. Egyébként ezért nincsenek etnikai bűnügyi statisztikák.
Ésatöbbi. A politikai és közbeszédbeli cigányképről már ne is beszéljünk, az úgy katyvasz, ahogy van, bármelyik oldalról is nézed. Persze, a gazdag cigány mesevilág, folklór az sehol nincs ebben a vitában, pedig lehet, az is fontos lenne a cigányásg meghatározásánál, és talán békésebbé is tenné a vizsgálódást.

Amúgy ez a levezetés sem egy kiforrott valami, csak egy példa, hogy mennyire sok mindent kell figyelembe venni, mielőtt egy, a környezetünkből érzelmi alapon (személyes tapasztalat) levont következtetést nagyon általánosítanánk. Mivel én az én környezetemben mást tapasztalok (vagy csak másként állok hozzá, most mindegy), ezért másként élem meg a kérdést, és ebből csak üvöltözés lehet, ha nem próbálunk valami egységes mércét keresni. A vita, a másik meghallgatása erre nagyon jó, nekem is jót tett, utánanéztem egy csomó dolognak, aminek eddig nem. Köszönöm a segítséget.

Melyik utolsó bekezdést nem érted?

kill004 2008.11.28. 09:57:37

pg2

"Nézd, én nem logikázok, hanem van egy világképem. "

Nekem is, de ebbe belefér a logika. Álproblémák vannak , de ezeket egymagában a többségi társadalom nem fogja tudni megoldani.
Nekem az volt a bajom , hogy amikor elkezdtél ebbe a posztba írogatni, úgy tűnt, te is a "minden cigány ártatlan, minden magyar rasszista" kaszthoz tartozol. Ahogy haladtak a kommentek, ez a hozzáállásod árnyaltabb lett. Mint ahogy az enyém is.(gondolom)
Amit nem értettél meg bennünk,( MG, jozicsenko) az az, hogy minket elsősorban az elmúlt pár év növekvő erőszakkosága háborít fel, aminek nagy része a cigányok számlájára írható. ( idős emberek kirablása, brutális megölése, ok nélküli magyarverések) És ez bizony szubjektív, itt nincs statisztika, mint ahogy te is szubjektív benyomások alapján ítélsz. Erre azt mondani, hogy baromság, meg kocsmai pletyka, ugyanolyan hiba, mintha én azt mondanám, a te pozitív tapasztalataid a cigánysággal nem léteznek, mert csak.( mint ahogy én is mondtam, hogy voltak pozitív élményeim, csak több a negatív) Ezeket a "tapasztalatokat" nem kéne ám lebecsülni, mert ha így tesztek és ti is csak mantráztok, még mindig nem jutottunk közelebb a megoldáshoz. Persze, hogy irritáló a fehérbűnözés is, ( politika-maffia-adócsalás) de Átlag Bélát, ez nem annyira érdekli,( mert azt hiszi nem hat ki a mindennapi életére, pedig de) mint amikor hazafelé kirabolják, megverik, lelopják. Majd ugyanez az ember azt hallja, hogy a cigányok nem tehetnek semmiről, hanem a szegénység,stb...blabla. Ezek után mit csinál Bélánk? Valószínűleg leköpi a tévét, és még jobban utálja a cigányokat.
Itt jönne be az OCÖ, roma parlament, stb felelőssége, aki ilyen esetekben ( főleg, ha volt benne, egy kis " dögölj meg köcsög magyar") azt mondaná: igen, az én népemből tették, elítélem, kivetjük magunk közül az ilyen embereket. De ez soha nem történik meg. Ellenben én rasszista, kirekesztő vagyok, ha csak a problémát is felvetem. A másik dolog a "minőségi" oktatás, amit követelnek/tek. Az milyen? El kell járni az iskolába, és tanulni! Ennyi az egész. Megint csak személyes példa. A legkisebb fiam 3. osztályos, 18- an vannak az osztályban, 5 cigány. ( ez Miskolc egyik preferáltabb része; ennyit a szegregációról. A szegregáció, szerintem ma már főleg nem faji, hanem gazdasági.) Egyik cigány osztálytársa segélyosztási napok után nem jár be. Elmondása szerint ilyenkor sokáib ébren van, másnap nehezen tud felkelnii. A tanárnőjük minden évben többször jár továbbképzésre. Ezt a gyereket MINDEN NAP(!) + 1-2 órában korrepetálja, mert az írás-olvasás nehezen megy. A slusszpoén, hogy amikor kérdőre vonta a gyereket, hogy miért nem jött iskolába, a szülők, bepanaszolták az igazgatónál. Ez az egész, kinek a felelőssége? Már megint a többségi társadalomé? A cigány fejekben is rendet kéne rakni, de sürgősen!

Hogy milyen brutalitásról beszélek?
Nézd végig! 2007 augusztus, Miskolc, belváros, 23 óra ( a kamera órája ne zavarjon meg, akkor még nem is volt kamera)

www.indavideo.hu/video/Ciganyok_fosztogatnak_Miskolcon

jozicsenko 2008.12.01. 12:45:52

re, sziasztok!

hagy egészítsem ki Kill004et: lehet, hogy az Zuschlag, Kulcsár, Tocsik, a zsidó negyedet átjátszók értékben nagyságrendekkel több kárt okoznak, mint az összes cigánybünöző együtt, de azt azért nem érzem meg, mert Gyurcsányék igy is, úgy is a bérem x%át elviszik, és max nem jővőre, hanem tizenx év mulva lesz az adóm normális szinten

megszoktam, igy jártam

de hogy ezek mellé még kell szoknom az is, hogy bármikor kirabolhatnak, a nőrokonaimat megerőszakolják, stb no ezek után küldöm el az elkövetők összes rokonát és minden cimboráját a búsba

és nagyon-nagyon amerikás leszek: Fegyvertartást fogok követelni, mert ha az állam nem véd meg (pg2: mert legyünk őszinték: qvára nem véd meg, kell a lőszer a focihuligánok ellen), csak és kizárólag én fogom magamat megvédeni

és akkor hálát adok majd a honvédségnek, hogy tudok AK-t pucolni...

pg2 2008.12.01. 14:13:06

Vajon elpusztítod-e az igazakat is a gonoszokkal együtt? Talán mégis van ötven igaz ember a városban, valóban elpusztítanád-e és nem bocsátanál meg a városnak az ötven igaz miatt, akik ott találhatók? Távol legyen Tőled, hogy ilyet cselekedj, hogy megöld az igazat a gonosszal együtt, hogy olyan legyen az igaz, mint a gonosz!

jozicsenko 2008.12.03. 12:11:59

nem

senkit sem akarok bántani, de mondd meg, mi a hatékony védelem ma

mi a hatékony önvédelem ma?

mert a rendőrök nem kisérnek haza 8 millió embert, engem sem fog senki hazakisérni

ha a lacházai kislány a te lányod lett volna, liberális szeretettel mondtad volna, hogy hááát, a körülmények?

ha ilyen környéken akár csak 5 percre kellene magára hagynod, akkor is liberális megértéssel gondolnál a sarkon beforduló fekete autóra?
süti beállítások módosítása