Betyárbecsület
2008. november 22. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Betyárbecsület

 Van itt ez a nevetséges balhé széljobb fronton. Igazából nem a történet érdekel, hanem egy vetülete: mikor árulhatjuk el az ismerőseinket, vagy akár az ellenségünket?

 Szerintem ugyanis soha. Ez egyfajta betyárbecsület. Jogállamban ugyan az embernek kötelessége jelenteni, ha valamilyen bűncselekményről tudomást szerez, de nem tudom elképzelni, hogy bejelentettem volna a rendőrségen, ha felismerek egy kődobálót, nem hiszem, hogy bárkinek is szólnék, ha tudomást szereznék róla, hogy Gyurcsány Ferencet valaki le akarná önteni egy vödör szarral. Nem szólnék, mert nem vagyok spicli.

 Mostanában sokat olvasgattam a Kádár rendszerről (Ungváry Krisztián: Elhallgatott múlt könyvét rágtam át). Kicsit tisztult a képem a kommunizmusról, az emberek motivációjáról és kiszolgáltatottságáról. Sokat gondolkodtam azon, hogy mit tettem volna, ha szüleimmel fenyegetnek, vagy mit tennék, ha gyerekeim továbbtanulásával, életével fenyegetnének, cserébe azért, hogy egy-két ismerősömről írjak jelentéseket. Anyám azt mondta, hogy nem engedték volna, hogy eláruljam magam. Nem engedték volna, hogy beszervezzenek, akár annak árán sem, hogy ezáltal ők, mi, vagy bármelyik szeretett személy tönkre mehet. Elhiszem nekik, hiszen ők abban a rendszerben éltek és megmaradtak reakciósnak. Hiába vitték apámat kihallgatásra, hiába nem vették fel négy évig anyámat az egyetemre, mert x-es volt. Nyilván így engem is meg tudtak volna menteni.

 Na de ma, amikor az embert nem fenyegetik ilyen rettenetes következményekkel, mi kell ahhoz, hogy valaki feljelentsen, beáruljon egy barátot, szomszédot, ellenséget?  Mi kell ahhoz, hogy az ember árulkodjon az iskolában? Mi kell ahhoz, hogy valaki bemártsa egy kollégáját? Mi kell ahhoz, hogy valaki csúnya pletykákat terjesszen? Mi kell ahhoz, hogy valaki feljelentse a szomszéd vállalkozót?

 A borászunk mesélte, hogy a falujukban élt egy idős bácsi, aki az illegális pálinkafőzőjéből éldegélt. Aztán az egyik szomszéd feljelentette, másnapra a bácsi öngyilkos lett.

 Ne hivatkozzon senki arra, hogy a rendet képviseli, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy mikor van helye annak, hogy szóljunk a rendőrségnek: ha a szomszéd szétveri a családját, ha egy öreg nénit kirabol egy zsebes, ha egy politikus korrupciós ügybe keveredik. Persze, akkor szólni kell, de különben kis spiclik vagyunk, besúgók.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr13781581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.22. 15:52:40

Jaj, műanyag, ne fárassz, a szerző jóval több, mert egyrészt maga dobhatja fel a labdát, másrészt akár moderálhat is (becsületükre legyen mondva, itt nemigen szoktak).

Lola pedig de jure törvénytelenségekkel ért egyet. Na de kérdés, hogy mi a társadalomra veszélyesebb, a repülő sörösdoboz, vagy egy hatalmát csalással szerző és erőszakkal megtartó kormány? Szerintem az utóbbi. Tehát az első törvénytelenség (Loláé) éppenséggel benne van az arányos válaszban.

Vagy a régi jó magyar (igazi) alkotmányosság szerint: az ellenállási záradékban...

Francois Pignon 2008.11.22. 15:56:27

Nohát, Lola írásai alatt hogy forr mindig a levegő ;)
Látom sikerül érdemi kérdéseken is vitázni. ;) Megjegyezném, hogy mindenkinek az aktivitása megtekinthető a nickjére kattintva.

plastik02 2008.11.22. 16:02:18

boltból lopni is kisebb bűn, mint a kormányé

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.11.22. 16:02:56

Azért van valami zseniális abban a gondolati ívben, amely néhány kommenten át a kurva logikus pondróságtól (tesó feljelentése adócsalásért) eljut a szőlőbányákig. Ezt tanítják valahol?

irrelevant 2008.11.22. 16:08:51

"kurva logikus pondróságtól (tesó feljelentése adócsalásért)"

Ki írt ilyesmit? Tudnád idézni?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.11.22. 16:08:57

Márpedig nem lesz egyik verzió sem! A forradalom kb. annyira hiányzik ide, mint mókusnak az erdőtűz, arról nem is beszélve, hogy ki csinálná? Havanna telep lakosai, vagy a rózsadombi parasztok? Netán újmagyar, prémsapkás, akkora öntudatunk van, mint a kumiszospoharunk társaság? Politikusaink meg szépen elvannak foglalva a szabadrablással, amíg a lábos közelében vannak. A dolog pártfüggetlen! Elég jól lehet élni ellenzékben is. Teljesen egyenértékű ebben a két bagázs! Senki nem akar itt változást, max.Te, meg a kommentelők egy része, esetleg én... De ká. kevesek vagyunk a kis kommentjeinkkel...

Francois Pignon 2008.11.22. 16:09:43

Kálmán&Tóni, Orbán, illetve Gyurcsány mindenről eszébe juthat az embernek, ez a poitikai logika egyik eleme.

Más: Hát válasz nélkül hagyjátok Balavány felvetését a másik topikban? Ha már megtisztelt...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 16:59:02


szoval szabad masszivan hazudni, sot becsulet es dicsoseg dolga. mindig tanul az ember.

Manyi Béci 2008.11.22. 17:09:10

" Mi kell ahhoz, hogy valaki bemártsa egy kollégáját? Mi kell ahhoz, hogy valaki csúnya pletykákat terjesszen? Mi kell ahhoz, hogy valaki feljelentse a szomszéd vállalkozót?"
Hm.
Egy gyújtó hangú (csak vicceltem!:) ) poszt, ami feljelentésre bíztat?
reakcio.blog.hu/2008/06/12/kommunistak_reszkessetek
Ó. hát persze ez más, nekünk igazunk van, stb stb. :)

Jó Tündér: ;-)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.22. 17:12:36

Mi van, ma mindenki bikaszart reggelizett? :)

Nagyon forr a levegő itt is meg a szomszéd topikban is...

Inkább kívánjatok boldog születésnapot Lolának! ;-)

Elekjano 2008.11.22. 17:14:18

Naná, hogy szabad hazudni,pont te ne tudnád, Jó Tündér Elek Gáborkám? Ennél már csak az IRL adatokban szabad kutatgatni jobban, azokat színezgetni kicsit és ideöklendezni, mint Lola édesanyjáét.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 17:19:48


milyen kis cukik a konzi gyerekek. :)))

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.22. 17:19:50

most hirtelen az jutott eszembe, hogy Deutsch Tamás anyjának a nevét is megtudhattuk:)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 17:22:59


az mind semmi, de az en anyam, meg a Deutsch Tamas anyja kozepiskolai osztalytarsak is voltak, nem nagy orszag :))

Ács Ferenc 2008.11.22. 17:23:36

A híradós Elek? Otthoni perpatvar? De mitől szabadultak itt el az indulatok? Kénytelen leszek az egészet elolvasni :) pedig unom a Polgárúr-témát :)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.22. 17:24:41

nana, JT, nem szeretem a kurucos módszereket

Francois Pignon 2008.11.22. 17:29:20

Höő, nem szeretjük mi itt a kurucos módszereket!

JóTündér már a múltkor belinkelte Lola anyjának az életrajzát, és azt hiszem nem is ez volt az első hasonló eset. Azért jó lenne ilyesmiből nem rendszert csinálni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 17:30:22


jo nem csinalok rendszert, de azert ilyen hatterrel kommunistazni, hogy ugy mondjam bator. :))

Ács Ferenc 2008.11.22. 17:41:13

Töröltem Jo Tunder azon hozzászólásait, amelyben Lelky Lola édesanyjának adataival élt vissza. Kérek mindenkit az anyázás kerülésére, próbáljátok ki esetleg az érvelést.

plastik02 2008.11.22. 17:41:57

hazudni szabad, de leleplezni nem ér! :D

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 17:56:06


kedves Acs Feri,

en amellett erveltem, hogy lelkylola nem mond igazat. leirt egy allitast, en megcafoltam, te azt mondod, na ezt nem lehet.
jo, elfogadom, de azert kicsit furcsa ez az egesz.

P.S mintha ti elnetek most picit vissza az erofolennyel, bizonyos szemelyes adatok egyenlobbek mas szemelyes adatoknal ? hmm.

irrelevant 2008.11.22. 17:56:13

Ha igaz, amit Jo Tunder írt, még a négy év is sántít. Ezt nem akarjátok tisztázni? Elég a moderáció?

betyár (törölt) 2008.11.22. 17:56:54


" otvospeter · fricska.blog.hu 2008.11.22. 13:43:38

MG: lányoknak is meg lehet mondani, ha hülyeséget írnak, márpedig Lola sorozatban gyártja a vállalhatatlan posztokat. "

kinek vállalhatatlanok ezek a posztok? Neked? De neked nem is kell felelősséget vállalnod értük. Lolának nyilván vállalhatóak:P

irrelevant 2008.11.22. 18:01:20

Igen, nekem.
Szerintem eljön majd az idő, amikor a Reakciónak is.

BK 2008.11.22. 18:01:38

Szerintem vicces, hogy morális tanmesét akar Lola faragni egy "kiborult a bili a nemzeti radiklis sci-fi-iben" történetből, mert ez csak egy nagy adag kavargó fekália, amiből sok mindent levonni nem lehet.

Amúgy meg a szomszédomat tényleg nem fogom feljelenteni, mert "olyan a szeme villanása, mint annak az Újpest-sállal betekert fejű lonsdale-pulcsisnak a TV-ostromnál". Mert ez hülyeség, akinek a szomszédjráól ilyenek ugranak be, az túl keveset foglalkozik a saját életével. :) A rendőrség készítsen felvételeket és kapja el azt a bolondot! Ha valakitől hallanám, hogy le akarja önteni Fletót? Tegye meg nyugodtan, mert egyrészt vicces, másrészt majd ha nem elég ügyes, vállalja, hogy az őrezredesek odanyomják a falra.

De ennek a sok beteg elméjű kurucosnak, meg Tomcatnek a történetét hozni példáként nem komikus? Mások mocskolását űzte a kurucinfó úgyis évekig, Tomcat meg tudjuk, hogy nem épelméjű, persze, hogy ilyen történésekbe fullad az egész! Az ő világuk teljesen más koordináta-rendszerben működik.

p.s.: Csak én érzem úgy, hogy a családi történetet Lola hatodik szintű shield-ként használja, amitől azt várja, hogy az érvei 100%-osan megkérdőjelezhetetlenek lesznek? Nincs ott gond, ha egy gondolatmenetet az támogat, hogy valakinek a szüleivel-nagyszüleivel mit tett a történelem? Most akkor én is minden hozzászólásomhoz fűzzek hozzá egy rohadt erős családi sztorit és onnantól verhetetlen az álláspontom? Ha hozok egy kulák-sztorit, az 25 pont, ha egy másik családi ágról egy gestapo-sat, az +12 pont? Ha valakinek a szülei munkásőrök voltak (gondolom így is elég rosszul érzi magát miatta), akkor az érvei már meg sem állhatnak?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.22. 18:02:04

Jo Tunder · eg.nol.hu 2008.11.22. 16:59:02

Ezt a beírást csak Manyika szereti, de ő is baller, ronda állatai vannak, mifene.
De a hazugsággal kapcsolatos erkölcsi vitákat ajánlom egyszer átfutni. Meg fognak lepődni.
Szabad-e letagadni a bujtatott ember hollétét az igazságtalan és zsarnoki üldözői előtt?
Ma este JT és Manyika ezen gondolkozzon.

Manyi Béci 2008.11.22. 18:21:02

Tölgy kedves,
ez olyan szép volt...
Mindjárt sírok.:)
Izé
Platón mit mond a témában?

plastik02 2008.11.22. 18:22:01

bújtatott ember - kuruc-szerkesztőség
beszarok :D

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 18:28:33


tolgy, nem fogok moralfilozofiai vitakba bonyolodni. ugyanis nem gondolom azt, hogy mindig minden korulmenyek kozott igazat kell mondani. errol itten szo nem volt. arrol volt szo, hogy valaki, nevezzuk X-nek radikalis hangneme't egy allitassal magyarazta, es az allitasrol tudnia kellett, hogy hamis. ennyi tortent, es pliz ne magyarazd meg.

P.S en mindig azt hittem, hogy a Manyika karakter a Tirpak csaladhoz tartozik, ugy mint a Margit meg az a Kovacsize.

Manyi Béci 2008.11.22. 18:32:34

És milyen jól hitte, Tündér úr.:)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.22. 18:33:10

Manyika,
jól sejti.

JT,
nem is kell morálizélni, ok. De mondjuk, én meg nem kezdek bele valószínűségszámításba itten, és ottan nem tolatok le, hogy: Ugyan má!
Tett egy morális kijelentést, majd kivonja a megvitathatóság alól. Ögyes.
Nem szadeszes mégis kend?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.22. 18:34:54

milyen rossz lehet mindenhol szadeszosokat keresni:D

BK 2008.11.22. 18:38:41

"Tett egy morális kijelentést, majd kivonja a megvitathatóság alól. Ögyes." - én azt hittem eddig, hogy ez Lola bejegyzéseinek ars poetica-ja. :)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 18:39:42


kedves tolgy,

az mind semmi. en siman azt mondom, hogy fuj a szel es hideg van, amikor egyaltalan nem vagyok meteorologus. es igen, ha
igenis nyugodtan beszelhetsz valoszinusegrol, eselyekrol ilyesmirol, a centralis hatareloszlas tetelt meg esetleg csak szormenten erintsd.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.22. 18:39:49

nem kell keresni, az áteredő bűn mindig szembejön.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.22. 18:42:00

Oszt ha megkérdik, miért mondtam ezt-azt, akkor mondhatom, hogy hagyjatok békiben?
És így beszélve ítélhetek meg másokat, indoklás nélkül? Kis Hierón :)

plastik02 2008.11.22. 18:42:21

BK 2008.11.22. 18:38:41
"Tett egy morális kijelentést, majd kivonja a megvitathatóság alól. Ögyes." - én azt hittem eddig, hogy ez Lola bejegyzéseinek ars poetica-ja. :)

valószínűleg Lola valójában SZDSZ-es!

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 18:42:37


az "es igen, ha" hogy kerul ide ? elhatarolodom tole.

Turbulencia (törölt) 2008.11.22. 18:46:49

"nem hiszem, hogy bárkinek is szólnék, ha tudomást szereznék róla, hogy Gyurcsány Ferencet valaki le akarná önteni egy vödör szarral."

Valóban, bűn lenne egy ilyen jó poént megakadályozni. De mi a konzervatív-keresztény-reakciós erkölcsi útmutatás arra az esetre, ha valaki Orbán Viktort akarná leönteni egy vödör szarral? Csak kíváncsi vagyok.

irrelevant 2008.11.22. 18:50:15

Esetleg Morvai Krisztinát, horribile dictu?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 18:50:30


tolgy,

en azt mondtam, hogy X hazudott. hazudott mert olyasmirol beszelt aminek a tudataban kellett, hogy legyen, es egeszen brutalisan tert el az igazsagtol. velelmezhetem-e azt, hogy X ezzel a hazugsaggal bujkalo
uldozotteket akart menteni ? nem. pont.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.22. 19:00:15

Turbulencia, otvospeter,
ezek sugalmazott kérdések voltak netán?
mert akkor már megy is a feljeletés, és nem a rendőrségnek, hanem:
-Hallo tessék, Szilvásy.
-Hallo, tudomást szereztem róla, hogy Gyurcsány Ferencet, Orbán Viktor és Morvai Krisztinát horribile dictu valaki le akarja önteni egy vödör szarral.
ja, és
Lola, boldog szülinapot!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.22. 19:02:08

JT,
velelmezhetem-e azt, hogy X ezzel a hazugsaggal nagyobb rosszat akar megelőzni?

irrelevant 2008.11.22. 19:02:16

Abban biztos vagyok, hogy Lola nem köp be minket.
Krokodil, te viszont minden erőddel törekedj a jogot és az erkölcsöt megsértő cselekmények megakadályozására. Majd a rendőrhatóság kideríti, hogy Turbulencia és Jómagam bűnösök vagyunk-e és kiszabja ránk méltó büntetésünket.

Hattory Hanzo 2008.11.22. 19:02:19

BK

"p.s.: Csak én érzem úgy, hogy a családi történetet Lola hatodik szintű shield-ként használja, amitől azt várja, hogy az érvei 100%-osan megkérdőjelezhetetlenek lesznek?"

A gáz akkor van, amikor a shield-ről kiderül, hogy valójában csak kettes, de ráfestettünk egy kurva nagy hatost, és bíztunk a vakítás erejében

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.11.22. 19:06:30


kedves tolgy, szeretnem ha megosztanad velem, mi az a nagyobb rossz amit meg akart ezzel akadalyozni.

elkepzelheto, hogy az egyik google robot figyeli a netet es ha ma nem talalt volna egy olyan mondatot amit lelkylola leirt akkor megcelozta volna Kamcsatkat egy atomgombaval, csak en valahogy ezt nem tartom eletszerunek.

Turbulencia (törölt) 2008.11.22. 19:06:46

otvospeter,

Nőket semmilyen körülmények között ne öntsünk le egy vödör szarral, maradjon ez a férfiak kiváltsága.

Krokodil,

Azt sugalmazod, hogy Szilvásy blogol "Lelkylola" néven?? :D

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.22. 19:11:53

Hihetetlen, hogy mit rugóztok ezen a felvételi sztorin.
1. már a posztban is ki van javítva.
2. tényleg nem vették fel, csak negyedszerre, mert X-es volt

és most már menjetek inni, csajozni, stb.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2008.11.22. 19:34:35

Csináljuk meg! Meg tudjuk csinálni! Hajrá!!! (A többire nem emlékszem, nem akarok emlékezni, miket mondott Fecó még...)

Kenguru 2008.11.22. 19:41:56

Kinai K es Toni:
"A túlságosan logikus gondolkodás (a bűn az bűn, fel kell jelenteni) egyenesen vezet a sztálinizmushoz meg a nácizmushoz. "

Hadd idezzek egy europai konzervativ politikust:
"Crime is crime is crime; it is not political"
en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Thatcher
:)

Tomcat meg a kurucinfo jol megerdemlik egymast.
Majd mindegyiket feljelenti szepen valaki.
Embert baratjaratol...

sergei 2008.11.22. 20:01:40

Nem olvastam végig az összes kommentet, de szörnyűnek tartom, hogy milyen szemellenzős emberek vannak.

Lola! Teljesen igazad van!

Aki nem érti, és szeretné érteni, az olvassa el az Ember Tragédiáját, és gondolkozzon el rajta, hogy miért van Lucifernek mindig igaza. (megsúgom: a hideg logika embertelen. Ebből nem tud kitörni a legtöbb Tótavé-rajongó például. El van ájulva önnön (vélt) következetességétől, közben fel sem merül benne, hogy ember. De mindegy. Aki érti ezt, az nem ír ide hülyeségeket és nem lovagol lényegtelen hibákon.)

BK 2008.11.22. 20:07:04

Na, príma, Lola válaszolt a kritikus kommentek viszonylag érdektelenebb részére, megsértődött rajta és így jól itthagyhatja az érdemleges kérdések megválaszolását. :)

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.11.22. 20:31:17

" otvospeter · fricska.blog.hu 2008.11.22. 16:08:51
"kurva logikus pondróságtól (tesó feljelentése adócsalásért)"

Ki írt ilyesmit? Tudnád idézni? "

Mi közben voltunk inni meg csajozni, úgyhogy válaszolhatunk.

1) Lelkylola azt írta, hogy az asszonyverő szomszédot feljelentené, a kavicsdobáló csókát meg nem.

2) Te logikátlansággal vádoltad Lolát, mondván, hogy a bűn az bűn, és aki különbséget tesz, az következetlen, logikátlan, irracionális.

3) Ebből az következik, hogy szerinted a logikailag helyes lépés az, ha az asszonyverőt és a kődobálót is feljelenti az ember. Eszerint viszont - a logika szabályai szerint - az adócsaló tesódat is fel kell jelentened. (Ha ez szerinted nem következik, akkor ugyanolyan logikátlan vagy, mint Lola, akit ezért kritizálsz).

4) Ezután jön - igaz, nem a te részedről - a szőlőbányázás.

Mi természetesen nem állítjuk, hogy feljelentenéd a tesódat, ha nem kér számlát a vízszerelőtől. Azt viszont igen, hogy nem mered végigvinni a saját elvszerűségedet. És azt is, hogy minden racionális megfontolás szerint meleg vagy, de ez szerintünk nem baj, nekünk például van egy meleg barátunk, akit kifejezetten kedvelünk.

4)

thetriggerhappy 2008.11.22. 20:31:45

akkor sokadszor is leírom: nem véletlen mgy nagy boldogsága, a reakció egyes bejegyzései egyre inkább hajaznak a tomcat féle vonulathoz.
kedves lelkylola,
ha a tv ostromkor 56-ra asszociáltál, akkor pont olyan ostoba hőbörgő vagy mint a hír tv riportere.

irrelevant 2008.11.22. 20:55:15

KK és TT

1. és 2. pontod tény, a 3. már nem, az a te saját elméleted.

Ugyanis én nem mondtam, és nem is gondoltam, hogy fel kell jelenteni az adócsaló testvért/szomszédot. Mindössze úgy érzem, hogy semmilyen bűnnel nem túl szerencsés _szimpatizálni_. Megértem, ha valaki kénytelen adót csalni a megélhetésért, de nem szimpatizálok a dologgal, ha a testvéremről/szomszédomról van szó, akkor sem. A kődobálók helyébe is bele tudom magam képzelni valamilyen minimális szinten, de nem szimpatizálok velük. Igyekszem semmilyen bűnnel nem szimpatizálni, legyen az törvényileg büntetendő vagy csak a saját erkölcsi ítéletem szerint bűn (pl. abortusz).

Nem csak ebből a posztból derült ki, hanem Lola korábbi írásaiból is, hogy ő szimpatizál a kődobálókkal, teljes mértékben megérti őket és ha fizikailag erősebb lenne, még részt is vett volna ebben a tevékenységben. Ezt neveztem logikátlannak. Hogy bizonyos törvénytelenségekkel szimpatizál, mert azt a komcsik ellen csinálták, bizonyosakat meg elítél, mert azokat a komcsik csinálták.

Remélem, így már világosabb.

Shore 2008.11.22. 20:59:25

kavicsdobáló:))

Kavicsot az ember a gyerekeivel dobál a folyó parton.
Kaviccsal rendőrt dobálni kicsit buzis (vagy budai úrilány tempó).

irrelevant 2008.11.22. 21:02:29

Meleg vagyok? Hehe. Mondja ezt egy ilyen nick. Nem Vali + Pityu, Ildi + Sanyi, hanem Kálmi + Tóni :D

Turbulencia (törölt) 2008.11.22. 21:31:35

Ha jól értem, a cikk arról szól, hogy Tomcat bemártotta a kurucot, és Lola szerint ez árulás, hiszen a kuruc is valahol közös ellenségünk (Gyurcsány) ellen küzd.

Tomcat verziója meg ez (hozzászólása a saját cikkéhez): "Ha egy idióta tör-zúz melletted, vagy rosszabb, összevissza lövöldöz melletted a lövészárokban, te mit csinálsz: szemet hunysz fölötte, és reméled, hogy így is többet árt az ellenségnek, mintha semmit sem csinálna, vagy lelövöd a gecibe, mielőtt nagyobb bajt csinál?"

Francois Pignon 2008.11.22. 21:43:33

Ezt az egész PolgárT vs. kuruc.info meccset szánakozással és kárörömmel vegyes élvezetes műsornak látnám, ha el tudnék vonatkoztatni attól, hogy ezek így együtt meg egymás ellen is a mostani tehetségtelen kormány legnagyobb aduászai.
kuruc.info/r/6/30823/
Vidám műsor is lehetne máskor, de nem az, amikor szinte egyedüli segítségei voltak az elmúlt két évben Gyurcsány Ferencnek.

De azért nem restek errefelé is lőni, csakhogy kis színt vigyenek néha a Gyurcsány-front politikájukba:
www.bombagyar.hu/index.php?post=1614

Francois Pignon 2008.11.22. 21:48:27

Zárójel: Pedig Molnárgörényt egyértelműen komolyabb embernek tartom PolgárT-nál meg Blogin-nál, sajnálom, hogy belement ebbe, amikor emlékeim szerint felszólalt a Hollán-utcai balhé ellen, akkor elhalkították. Amikor jólesik, akkor meg publikálják az írását.
Tényleg nem megalázó ez, Molnárgörény, hogy akkor írhatsz oda, amikor a pólóárusnak megfelel a mondanivalód?

jozicsenko 2008.11.22. 22:13:22

hi!

kellett nekem sörözni, lemaradok egy istenes anyázásról....
(bocs Lola)

röviden a lényeg, Tomcaték nélkül:

itt, ebben az országban mindenki kommunista /kommunista ivadék volt, van és lesz, és ezek után csak Jótündér mondhatja meg a frankót, mert még kitart a Gyurcsány mellett???

a hideg logika miatta ugye mindenki más, aki elfordult az egyigazúttól (a Népszabadságtól, konkrétan, ugye) az megbízhatatlan, mertha egyszer elfordult/megtagadta, megteszi többször is. hiába no, hazudtunk reggel, délben meg este

huhh, emberek, megyek vissza inne...

jozicsenko 2008.11.22. 22:13:53

megyek vissza innen, inni, no

hiba 2008.11.22. 23:00:18

Én igazán nagy rajongója vagyok a széljobbos valóságshownak (bár néha irodalmi remekműveket is revitalizálnak) de azért árulásról beszélni a zártosztályon kicsit durva. Az itt vitázó srácok 1 éve sem voltak a szellem arisztokratái, de jelenlegi elmeállapotuk már kívül áll a racionális világon. Ha a köztük folyó homokozó vitát valaki tragikus árulásként fogja fel, hááát...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.23. 10:26:01

Ha egy kommentet kibasztok a picsába, illik kibaszni minden hozzákapcsolódó szálat.

Pláne, ha a kedves olvasónak így az marad, hogy egy ismeretlen beírás miatt a komplett reakciós stáb stílustalanul gyaláz valakit.

Gerinctelen faszság, asszem úgy hívják kevésbé úri körökben, mint a tiétek.

jozicsenko 2008.11.23. 10:34:17

mavo: még besörözve is összetudtam rakni, hogy a szerző édesanyját emlegették

szerinted korrekt lenne, ha most emlegetném a tiedet?
nem, mert semmi köze anyunak a te dolgaidhoz
(én a részemről lezárom a dolgot)

irrelevant 2008.11.23. 10:34:31

Igen, ezt én is be akartam írni, hogy Ács Feri volt az utolsó ember, aki egyben el tudta olvasni és meg tudta érteni a vitát, ez az utókor számára már nem adatik meg. Tényleg idióta döntés volt.

zsögödbenő 2008.11.23. 10:57:55

Hát ez a vita épületes olvasmány volt... :) :P A poszt sajnos kevésé, szokványos félérdektelen, stílustalan Lola-féle agyömlemény...
Alapvetően két megjegyzés tolakodik elő belőlem:
1. Látom, hullámokat vetett, hogy valaki "visszaélt" Lola édesanyjának adataival, melynek nyomán megkérdőjeleződött a poszt egyik állításának valóságtartalma...Lola kb, minden posztjában megemlegeti, példálózik családjának valamely tagjaival, ráadásul elég sokszor elejtett olyan megjegyzéseket, amikből az átlagosnál kisssé jobban tájékozódott pógár levonhatta a megfelelő következtetést szüleinek személyazonosságra vonatkozólag...Az a kommentelő, aki pedig utánanézett Lola édesanyja oskolai előmenetelének, midnen bizonnyal nyilvános adatbázisban tett ezt...szóval az adatokkal való visszaélést kevéssé érzem....
2. Úgy általában elárulhatná már valaki a reakció törzsgárdájából, hogy miért kell hetente többször pattogni TC, kuruczék és hasonló agyamentek tevékenységén? Ezek létüket és továbbélésüket, potenciális veszéyként való mutogatásukat nagyjából annak köszönhetik, hogy ilyen posztok és egyebek által szélesebb körökben is tudnak, olvasnak, írnak stb. róluk....az atv-n még megértem, hogy foglalkoznak vele, de hát ők a retegésből élnek (ld. Újságíróklub, amely a magyar média megszórakoztatóbb műsora...)

irrelevant 2008.11.23. 11:23:20

zsödögbenő

Lola nem azért ír a széljobbosokról, mert potenciális veszélyként értékeli őket, hanem mert szimpatizál velük. Újabban. (Korábban még élcelődött a turbómagyarokon a nyomtatott újságban). Ebben a posztban is azon sajnálkozik, hogy TC utálja a Kurucot és viszont, a Jobbik meg mind a kettőt, sőt még a saját gárdájának bizonyos tagjait is. Ó, bárcsak Morvai előtűnne a ködből és személyes bájával, kisugárzásával rendet teremtene a nemzetmentők között!

zsögödbenő 2008.11.23. 11:42:39

ötvöspéter
ez meglehet, mármint a szimpatizáás, de a megjegyzésem általánosabb próbált lenni ezügyben, úgy összességében felülreprezentáltak az ezzel a csapattal foglalkozó posztok...(egyéb, jóval fontosabb/érdekesebb témák meg alulreprezentáltak, netán egyáltalán nem jelennek meg....). CSak azt furcsállom, hogy zömmel közéleti kérdésekről szóló konzi blogban miért ilyenek az arányok...

plastik02 2008.11.23. 12:01:19

szerintem a kuruc téma nincs felülreprezentálva a reakción. az ilyen örvendetes eseményeket pedig kár lenne kihagyni a hírfolyamból.

Alfőmérnök 2008.11.23. 13:27:28

zsögödbenő 2008.11.23. 10:57:55
"az adatokkal való visszaélést kevéssé érzem...."

Lehet, én viszont érzek némi disszonanciát az illető nickneve és azon szokása között, hogy más nicknevek, kommenetlők családtagjainak adatait "leplezi le".

Ács Ferenc 2008.11.23. 15:02:26

zsögödbenő:

1. Bárki írhat a _saját_ anyukájáról, de a máséról valós adatokat (név, születési dátum, foglalkozás, stb.) nem közölhet, ezért minden online fórumon azonnali és visszavonhatatlan nicktörlés jár. Ez ugyanis a legsúlyosabb etikai vétség a netvitákban. Az nem érv, hogy te tudod, hogy ki a rokona. Ha ő maga nem nevezi meg, akkor te nem kötheted össze a nickjét a valós nevével. Itt csupán a hozzászólást töröltem. Nagyon ritkán szoktunk moderálni, egyikünk sem szeret ezzel élni.
De számos panasz érkezett, hogy ez az olvasónk a különböző posztokban folyamatosan a vitapartnerek szüleinek, testvéreinek, nagyszüleinek, gyerekeinek vélt vagy valós adataival "érvel", ami pl. rágalmazás esetében, amely szintén előfordul a módszerei között, elég súlyos következményekkel járhat. Itt most ez nem fajult idáig, de csúnyán megütheti a bokáját, aki ezt a harcmodort választja, és ennek mi nem akarunk terepet adni. Én legalábbis biztos nem.

2. Az Újságíróklubot én is szórakoztatónak tartom. Pont olyan elfogult zombiműsor, mint a Jobbik TV hasonló adása. Kedvencem Avar János, aki szerintem még látta Lenint. Ő akkor is megfellebezhetetlen Amerika-szakértő lesz, amikor mi mát rég meghaltunk. És hogy miért kell ilyen témákról poszt? A Reakciónál véleményszabadság van. A széljobb témában kevés olyan mondata van Lolának, amivel egyetértenék, de nem baj. Jókat vitatkozunk. És én speciel szórakoztatónak tartom a "hazafiak" belső cirkuszait.
Szólj hozzá!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.23. 16:39:39

Nos ugye Ács Feri, ez ugye úgy megy, hogy valóban, a személyes adatokat közlő kommentet illik törölni. Majd az egész szálat dettó.

Továbbá. Lolitácska épenséggel a szélsőjobb kedvenc toposzait böfögi fel, és véletlenül mindig szélsőjobb szemszögéből, olyan furcsa tehát, ha elkezdik ezért utálni, és ha egy idő után reflexből szemetek vele.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.23. 17:07:17

Például ilyen szösszenetekre gondolok:

"Bocsánat Lola, a mi hibánk. Még 3-4 hete egy buli után a lépcsőházban megdugtuk Jó Tündér nőjét, de csak annyit tudott kideríteni, hogy két reakciós volt; mivel csak téged ismer, most rajtad keresztül próbál bosszút állni."

Az apropó: egy kimoderált post.
Aki mondja: a mi fiúnk, istenhívő konzervatív, a blog rendes szerzője.
Aki kapja: ballib söpredék.

Ezért ez maradhat. És nem ez az egyetlen,persze.

zsögödbenő 2008.11.23. 18:36:33

1. Ács Feri · reakcio.blog.hu 2008.11.23. 15:02:26
De számos panasz érkezett, hogy ez az olvasónk a különböző posztokban folyamatosan a vitapartnerek szüleinek, testvéreinek, nagyszüleinek, gyerekeinek vélt vagy valós adataival "érvel"

Oké, ez alapján korrekt a hozzászólás törlése, természetesen vannak nem átlépendő határok. Ugyanakkor posztírónk is felhagyhatna azzal a szokásával, hogy családja sérelmeit sorolja folyamatosan, mint valós, megtörtént eseményeket, tényeket - ugyanakkor ha ezeknek a tényeknek a valóságtartalma megkérdőjeleződik, akkor rögtön sértődés, személyiségi jogok emlegetése és hasonló zajlik...természetesen védendőek ezek a jogok, ámde ha leírogatja, hogy milyen hátrányokat szenvedtek el a komenyizmus alatt (megjegyzem, sok család a jeek szerint sokkal súlyosabbakat...), akkor talán elvárható lenne a pontosság...avagy hozzon fel teoretikus, fiktív példákat...
2. A komolyabb baj szerintem továbbra is az, hogy kissé sokat foglalkoztok TC-vel és társaival. A véleményszabadság szép dolog, természetesen bárki írhat naponta több posztot is erről, ámde néha kissé olyan íze kezd a dolognak lenni, mintha Mórickaként mindenről AZ jutna eszbe egynémely szerzőnek. Tényleg nem egészen értem, hogy néhányszázezer média- és netvalóságban tobzódó emberen kívül nem is ismert figuráknak és üzelmeiknek minek kell ennyi teret szentelni....Egy ideig valóban szórakoztató, akárcsak bolgárúrék heti rendszerességű megmondomatutit típusú aggódással vegyített álbölcselkedése a világ és kis hazánk dolgairól, de azért ettől még ez marginális marad....

hiba 2008.11.23. 18:43:48

Mavo a Te csajodat is? De úgy látom Te csak annyit bírtál kideríteni, hogy valami jobbos volt...

Most hogy újra rajtaragadtam a Redl ezredes-en, pedig csak bele akartam nézni, visszakanyarodnék Lola eredeti felvetéseinek egyikéhez, nevezetesen a kádárkori besúgás nemzeti folklórjához. Én azért a Javított kiadás óta nem tenném egyetlen családtagomért sem ilyen romantikus hévvel tűzbe a kezem. Viszont az akkori besúgásra kényszerítetteket bármilyen szinten összevetni a maiakkal épp ezért is nemzetárulás nekem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.23. 21:01:57

hiba,

te kis ütődött, persze, hogy nem a lényeget csípted meg.

Asszem az a bajod, hogy a te csajodat nem kúrták meg a reakciósok. Vagy az, hogy megbaszták, de te tudod.

plastik02 2008.11.23. 21:21:08

mavo, nyilván senki nem gondolta, hogy kktt bárkit is meg tudna dugni egy házibuliban, aki nem reakciós kínai. felesleges ezen lovagolni, miért ne kamuzhatna ilyet? jó tündér meg majd leközli, hogy valójában kktt akkor épp nem is buliban voltak, hanem a youpornon lógtak és ezt kémprogramok adataival alá is tudja támasztani.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.23. 21:29:31

jozicsenko,

dehogynem, össze tudtam, és ebből két adalék jött nekem össze.

1. Jo Tunder Lolitácska személyi adatait felhasználta és publikált belőle valamennyit. Mivel anonim kluba írogatunk, ezért faszkorbács jár.

2. Lolitácska sorsverte mamáját 8 évig nem veték fel a Zegyetemre, holott mindannyiszor 4592715 pontot ért el a szükséges 120-ból, csak sajna a tények a 8 év dolgában ...hát szóval nem stimmeltek.

3. Én megértem, ha valakit ez a jobbszélre kavar, van, aki agyilag ennyit tud csak, ez van. Csak engem ne terheljen a szerencsétlen családjával, mert az én családom sorsa sem volt szebb és jobb (de ha Lolitácska papája kényszermunkás volt bányában, majd szól, most a papám életében korában megesett talán ha hat év laza gulágot ne erőltessük, mi az ahhoz, hogy az ő mamáját vegzálták, meg aztán arra az ő papája esetében sok esélyt nem látok), csak én elfogadom, és nem uszulok hetedíziglen is, és nem sírok hetetnte posztban, hogy de szar nekem, és de bezzeg a rohatt komcsik.

Persze én vagyok a fasz, hogy a magam hátterével nem komcsizok, ő meg de, holott a családja első blikkre tizedannyit szívott, mint az enyém.

Talán azért, mert én úgy vagyok, hogy ha az ávós apuka nem rontja, akkor a meghurcolt apuka nem emeli az egyén nívóját.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.23. 21:36:32

plastik02,

a helyzet az, hogy amíg lolitácska marad a reakció publija, addig lesznek indulatok, amíg lesznek indulatok, addig a reakció olvasottsága nő.

plastik02 2008.11.23. 21:48:16

mavo: felsleges személyeskedni, lola írjon csak. írja le a véleményét, erről szól a blog vagymi. amivel nem értek egyet abba belekötök, másrészt meg erről szól.
nyilván sokan olvassák, mert általában provokatív témákat dob fel, provokatív stílusban, dehát ha övé a reakció velvetje, hát ez van. szerintem belefér.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.23. 21:58:12

ja, jó.

Mindig is élvezni fogom, ha valaki tizedannyi sérelemértordít,, mint amennyiről én általában hallgatok, ez így van rendjén.

plastik02 2008.11.23. 22:01:07

szerintem családi sérelmeket reklámozni, azzal megtámogatni bármilyen érvelést eleve ciki. sose hozakodnék elő ilyennel nagy nyilvánosság előtt. de arra értettem az előző kommentemet, hogy nem kell lola személyét támadni, ott vannak a posztjai, azokat lehet kritizálni, ezen nem kell túllépni.

jozicsenko 2008.11.23. 22:04:56

re, hi, józanul!
:-)

szép jó este!

mavo: ami engem ebben az egészben a legjobban undorít, a kettősmérce, amiről halványan írsz itt: 17:07:17

taszít, és undorítónak találom, hogy a baloldali botlásokat elnézik, a jobboldaliakat meg órahosszat sorolják

legyen ennek vége: aki adótcsal (pl) azonnal bukjon bele, az apeh ostoros különalakulata faszkorbáccsal náspángolja, stb

most ez ugy néz ki: baloldali: jajj, hát megtehette, ha nem csukták le, akkor nem bünös (medence meg áfa, ugye? elavult, azért uszta meg csak...), ha meg jobboldali, és TI magatok, a baloldal nem tudta lecsukni, akkoris állandóan visszaemlegetitek, úgy, mintha Elítélték volna őket (elég ha másodikok leszünk a listán, kontra: Zushlag, aki iparszeruen vitt mindent, bele a pártkasszába)

szoval ez fáraszt, de nagyon: holnaptól csukjatok le mindenkit, aki adótcsal, de kérlek ne hagyjátok ki egyetlen pártvezéreteket se

hogy holnap után meg nem lesz, aki az mszp-t, szdsz-t, a polghivatalokat és a mávot vezesse?

holnap után lesz valaki az élén, ha másnem, Rákosi nyomán: az élre áll az élmunkás, újra a szővőnök lesznek az igazgatók és a kalauzok a mávvezérek - persze amig őket is le nem csukják, hops nem, bilibe ért a kezem és felébredtem...

jozicsenko 2008.11.23. 22:06:13

ui: ha meg hullik a forgács, és jut a levesbe fidesz, jobbik, mdf, kit érdekel? tőlük is tisztulna a közélet

plastik02 2008.11.23. 22:07:19

jozi: legalább te érted amiről beszélsz? :D

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.24. 00:19:48

Francois Pignon: nem "errefelé lőttem", hanem utánközöltem egy itteni hozzászólásomat. Továbbá annak a postnak a 132. kommentje táján (kérdésre válaszolva) mindent leírtam, amit tudni kell. Vagyis, ha hiszed, ha nem:
1./ Azt írok, amit akarok, se témát nem ad senki, se központi akarat nincs, se megfelelni nem kell senkinek. Ha valakinek nem tetszik kommentálhatja ezt.
2./ Nem homogén fasisztabanda a BGY, mert az olvasók többsége szerintem higgadt jobboldali. Nekik írok, nem a gőzösfejűeknek.ű
3./ Egyetlen esetben vették le egy írásomat (igen, a Hollán utcai tüntetés ellen szólót). Máskor semmilyen hasonló cenzúroid jelenséget nem tapasztaltam - holott elég sok, a többi szerző vonalával nem igazán egyező írást közöltem. Továbbá egyértelművé tettem, hogy kicenzúrázni kétszer lehet engem: először és utoljára.

Ha hiszed, ha nem: azért posztoltam meg ezt, mert tényleg nagyon nem tetszett az a fentebbstílű nyálverés, amit ti blogcsúcsnak neveztetek. Szerintem nem volt csúcs és nem volt konzervatív. Ha azt akarod bemagyarázni, hogy TC vagy Blogin szócsöve vagyok, hiába fáradsz...

Téglagyári Megálló 2008.11.24. 10:22:35

Uramisten, mi volt itt a hétvégén.

Anonymouse 2008.11.24. 15:57:57

ennyire gáz postot itt még nem olvastam
a postszerző számára a legerősebb társadalmi kohéziós erő az, hogy a szabályokat áthágók tartsanak össze.
na hajrá!

Karcolt lendület 2008.11.24. 17:22:27

A poszt érdekes morális kérdést vet fel, de ennek megoldására a betyárbecsület - vagy ahogy a művelt szicíliai mondja: omerta - csak terrorista sejtekben vagy szervezett bűnözői körökben erkölcsi Lola-T (reakcio.blog.hu/2008/04/26/bauernel_a_lola_t).

Ezeken a szervezeteken kívül kicsit bonyolultabb megítélni, hogy az, aki az állam rendjéért, a társadalmi együttélést lehetővé tevő szabályok betartásáért felelős szervezeteknek beszámol valamilyen köztörvényes bűnről, az spicli-e vagy felelős honpolgár. Még akkor sem egyértelmű ez, ha a kormányunk és a rendőrségünk sem igazán felel meg annak az erkölcsi mércének, amit teljesen jogosan elvárnánk tőlük.

mokkaczuka 2008.12.03. 17:01:03

Ahelyett, hogy örülnétek neki, hogy nácikák osztják egymást...

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2008.12.04. 01:20:52

Én nem látok itt semmi furcsát. A gyűlölködő, hatalom és pénzéhes, agresszív, gátlástalan emberek más falat híjján egymás húsát kezdték ugyanazzal a vehemenciával rágni, amivel eddig más emberek életét próbálták tönkretenni gerinctelen, izléstelen, és erkölcstelen módon. Ilyen, amikor saját farkába harap a kígyó.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.12.04. 06:53:02

"Gyurcsány Ferencet valaki le akarná önteni egy vödör szarral. "

Ha ez megtörténne, tömegek vonulnának az utcára, tiltakozásul az ő szeretve tisztelt megmentőjük védelmében, aki energiát és kb. a világ összes szenvedélyét belepakolva menti a hazát a szarból....
....abból, amelyikben miatta vagyunk nyakig elsüllyedve. Hát nem jogos, h tiszteljük őt ezért?

X Y kronosz óra 2008.12.04. 09:48:50

megöltem

Magyarországon általános vélekedés, hogy a szabályok áthágásán keresztül vezet az út a sikerhez. Gondold csak el, hogy mi lenne itt, ha mindenki felnyomná a számlákkal trükköző, látóterébe kerülő honfitársát.

Azt hiszem, hogy itt a szabályokkal van a gond, és a nyomorgatás ellen játszanak össze a népek. Ezt hívja Lola betyárbecsületnek.

etna 2008.12.04. 19:04:41

Korrekt szöveg. Meg kellett írni. A radikálisok lekezelésével s a velük szembeni fölényeskedéssel nem értek ugyan egyet (ez inkább a kommentekben jött elő), de a lényeg bizony az: nem spicliskedünk.
Tomcat kiírta magát az erkölcsi lények közül.

Kicsit Karcos 2010.09.27. 02:34:17

"Jogállamban ugyan az embernek kötelessége jelenteni, ha valamilyen bűncselekményről tudomást szerez"

A lónak a faszát kötelessége, hányszor kell még olvasni ezt az ökörséget? Még a kommunizmusban sem volt általános feljelentési kötelezettség, nemhogy egy jogállamban.
süti beállítások módosítása