A Kárpát-medence betiltva - Ilyen szomszéd pedig nincs I.
2008. november 19. írta: TuRuL_2k2

A Kárpát-medence betiltva - Ilyen szomszéd pedig nincs I.

 A hazai állapotokról szóló Ilyen ország pedig nincs sorozatunk után elindítjuk az Ilyen szomszéd pedig nincs szériát is. Szlovákiából abszurdabbnál abszurdabb, elkeserítőbbnél elkeserítőbb hírek érkeznek arról, hogy hogyan bánik az ország az ott élő magyar kisebbséggel. A magyar iskolák büntetése, a magyar helységnevek elleni küzdelem, a Benes-dekrétumok megerősítése és a magyarverés után az a hír adta meg a végső lökést, ami szerint Szlovákia fellép a Kárpát-medence kifejezés használata ellen.

 Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes szerint a magyar politikusok a kifejezésen ugyanazt értik, mint Adolf Hitler a Mein Kampfban használt lebensraumon, azaz élettéren. A politikus közölte: küzdeni fog az elnevezés használata ellen. Szlovákia kormánya már meg is kezdte a nagy küzdelmet, a belügyminisztérium megtagadta egy hagyományőrző egyesület bejegyzését, mert a civil szervezet alapszabály-tervezetében az állt, hogy a Kárpát-medencében élő nemzetek kulturális értékeinek megőrzéséért kíván tevékenykedni. A belügyminiszter az elutasítás indokolásában arra hivatkozott: a Kárpát-medence elnevezés veszélyezteti Szlovákia területi egységét. A minisztérium álláspontja szerint a Szlovák Köztársaság területén csak egy nemzet él, a szlovák.

 Mi lehet a következő lépés? Betiltják a gulyáslevest és a Gundel-palacsintát az iskolai menzákon? Különadót vetnek ki a magukat magyar nemzetiségűnek valló szlovák állampolgárokra?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr80778042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: polmavo 2008.11.20. 05:00:01

Szarba nyomott orrAszongya Uj Péter, Fico, a csúnya populista szívatja a Klónt. Tisztelem Uj Pétert, mert nem hülye és jól is ír, ezért fáj a szívem, amikor azt kell mondanom, Uj Péter elmaradt egy brosurával. Fico (és nem mellesleg Ján barátunk) ugyanis…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.joshua 2008.11.19. 18:13:41

Ezt a sorozatot sajnos rögtön vagy a tizedik bekezdéstől kellett volna elkezdeni...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.11.19. 18:14:34

Igazad van, lehet, hogy visszamenőlegesen feldolgozom a többit is.

states 2008.11.19. 18:17:43

Hát nem mindenki van ezen a véleményen, ki látta tótavé legújabb bérkibordnoki szösszenetét az Indexen? w.blog.hu/2008/11/18/igazsagot_magyarorszagnak

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.11.19. 18:21:48

states:
Láttuk, hivatkoztunk is rá...

mr.joshua 2008.11.19. 18:23:37

Én ezeket direkt nem nézem meg, rosszul aludnék.

states 2008.11.19. 18:36:43

Azon mindig elgondolkodom, hogy ezeket a tótavéket vajon mi motiválja még a pénzen kívül, mert kell legyen valami plusznak, de nem tudom, mi lehet az. Egyébként nem csak aljas és ostoba, amiket írogat, visszatérő érve például, hogy mit keres Horvátország a Nagymagyarország térképen, hanem még cenzúrázgat is, és nem az anyázókat, elsősorban, hanem, akik értelmesen szólnak hozzá, illetve akik az állami megbízásait firtatják...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.19. 19:09:06

1) Szlováliának nem adok egy évet és nagyon komoly gazdasági problémák lesznek arrafelé. Szerintem ennek a felvezetése ez a túlfűtött nemzeti öntudat...

2) Tótaárpikát is az motiválja, mint Hidvégibatikát...

www.romnet.hu/jegyzet/jegyz313.html

"Mi jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket" --- nem ismerős ez az attitűd???
l

homoródkarácsonyfalvi 2008.11.19. 19:32:50

Iliescu alatt hoztak egy törvényt, hogy tilos az Erdély nevet használni hivatalos iratokban. Itthon alig foglalkoztak vele, ha jól emlékszem, akkor is szoci kormányzás volt.

states 2008.11.19. 19:47:58

Volt itt egyáltalán olyan, amikor nem szoci kormányzás volt, Antallék alatt az MSZMP vígan tovább kormányzott, ez ma már ennyi év távlatából teljesen nyilvánvaló, mint ahogy Antall dilettantizmusa is, Orbánék 4 éve pedig legfeljebb egy lélegzetvételnyi szünetet jelentett az 50 év alatt...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.19. 22:04:57

states, bbjnick,

elég nagy kár, hogy szövegértelmezésre képtelen szellemi visszamaradottak vagytok.

És ebben nem mentségetek, hogy kivételesen turul és a többi reakciós is társatok lett.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.19. 22:10:54

states,

megalol. Hogyne, Antallt és aztán Borosst is a komancsok vezérelték kézileg, aztán másfél bloggal odébb majd harákolsz, hogy demostnemorbánkormányozsőtkettőnullnullegybensem.

Jelzem, megfázott a lányom a kurva libsibolsik miatt ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.19. 23:05:23

bbjnick,

Hidvégi-B. Attila szokatlanul radikálisan, túlzóan, keményen fogalmaz, igen. Rendkívül fontos részletekben tér el az övétől a véleményem. Ettől még az általad az ő véleményébe vízionált gyűlölet sajnos a saját cigánygyűlöleted kivetítése marad, semmi más.

"Horthy-fasiszta" 2008.11.20. 00:03:58

Miért nem adjuk meg a felvidéki magyarokon kívül a felvidéki cigányoknak is a magyar állampolgárságot? Tíz éven belül Szlovákia népszavazással csatlakozna Magyarországhoz...:)

(Azért előtte a Hidvégi-B. Attila féléket likvidálni kéne. Állom a repülőjegyét Malmöbe.)

states 2008.11.20. 00:33:45

mavo
Lehet, hogy az én szövegértelmezésemmel baj van, de főleg akkor, ha téged értelmezlek, mert először is mit jelent az a megalol.
Meg amúgy egy szóval sem írtam, hogy Antallékat a komancsok vezérelték, azt írtam, hogy Antall dilettáns volt. Ami alatt főleg azt értem, hagyta, hogy a kisz- és párttikárok szétprivatizálják alatta az országot, noha erre lehetett volna ráhatása, ellentétben például a médiaügyekkel, amit a szemére szoktak vetni. Ami a Hidvégi-féléket illeti, csak annyit, hogy az Olaszliszkán meggyilkolt tanár lánya ma azt mondta a tárgyaláson, csak a rugdosó lábakat nézte, nem az arcokat...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.11.20. 01:00:08

Mavo, tesvírem! Ne má' he!

Hogy bbjnick gyűlöli-e a cigányokat, azt kérdezd meg azoktól a cigányemberektől, akikkel együtt dolgozott vagy azoktól, akiknek a gyerekeit korrepetálta, például...

Azt pedig te is olyan jól tudod, hiszen tudsz olvasni, mint én, hogy Hidvéginek a hivatkozott cikke talán a legelvakultabb és legmagyarallenesebb szöveg, amit valaha leírtak magyarul. Az a csávó (ha csávó egyáltalán) vagy eszét vesztette a gyűlölettől vagy szed valamit. Ba'z'ki, mi az hogy:

"A magyar kormánynak példát mutatott Szlovákia, hogyan kell kezelni a nácikat, és majd ne csodálkozzon se Orbán Viktor se Gyurcsány Ferenc, ha Jan Slota tényleg tankjába pattan és széttapossa Budapestet, ledönti a lovasbohócnak nevezett Szent István szobrot, és megfésüli a kócos asszonyt, azt a tehetséges külügyminiszterünket, aki a munkaügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárca után kénytelen lesz rendvédelmi feladatokat is ellátni."

Há' normális???

ü
bbjnick

amondó (törölt) 2008.11.20. 06:56:42

:-) látom megfogadtátok az ötletem a szlovák sorozat indításáról

Hattory Hanzo 2008.11.20. 08:54:09

Ez ugye az az ország, ahol az államfő, Gasparovic azon parázott ország-világ előtt, hogy nincs méltó hely elszállásolni az angol királynőt és a férjét? Muhaha

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.20. 09:10:59

homoródkarácsonyfalvi: Aha, akkor valószínűleg a székely ismerősöm cégét ezért hívják R-Day-nak. XD

Erre a kiskapura már én is gondoltam, ravasz fickók ezek a tótok. Kitiltották a nemszlovák nemzeti szimbólumokat, ugyanakkor nem tudtam, mit kezdenének, egy Kárpát-medence domborzata és vízrajza térképpel. Itt a válasz. :P

Askeladden (törölt) 2008.11.20. 10:33:25

Van ilyen szlovák kifejezés:

Karpatská kotlina

A Kárpát-medence egésze Trianon előtt szlovák élettér is volt. 1918 után inkább Csehszlovákia cseh területére ment a szlovák munkaerő. Ma is ez a tendencia, ma több szlovák tanul Prágában, mint a csehszlovák időben. Prágában több szlovák él, mint Kassán!

szpal 2008.11.20. 11:45:30

a magyar alkotmányban van egy ilyen rész, hogy "tudományos igazságok kérdésében dönteni, kutatások tudományos értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak." 70/G. §

aztán ugye valami fura okból - Fico nélkül is - betegesen ragaszkodunk pl. a Zempléni-hegység elnevezéshez, holott ha valaki ránéz a google mapsre, világosan látja, hogy ott Tokajtól Eperjesig húzódik valami hegyláncféle. Ugyanígy az 50-es évek velünk élő öröksége a "kék túra", ami előtte Szt. István túra, vagy mi volt. Szóval lehetne itthon is rendet tenni, ha már a nevekről van szó.

Aztán tegnapelőtti hír, hogy "Former Republic of Yugoslavia" Macedónia beperelte Görögországot a névvita miatt a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságnál, mondván, Görögország megsérti Macedónia azon jogát, hogy tagságra törekedjen nemzetközi szervezetekben. Tehát a nevek igenis fontosak. Valami idézetet tud valaki erről?

ValleyFloydRoad 2008.11.20. 14:06:03

Az utolsó mondatra reagálnék. Nem fogják betiltani, mert szerintem a gulyást a Slota félék és fél Szlovákia biztos "ősi" szlovák ételnek tartja, Gundelről meg kitalálják, hogy szlovák ősök leszármazottja. Egy másik szomszéd országban Mátyás királyt, Ady Endrét, Bartókot is simán románnak tartják, így ezen sem csodálkoznék.
A szlovákok a magyar szent koronában vonulgatnak föl valami fesztiválon, ehhez kapcsolódva érdemes tudni, hogy a történelmi Magyarország szlovák neve Uhorsko, míg a maié Madarsko, szóval mintha semmi szerves történelmi összefüggés nem lenne a két dolog közt. Így aztán nem csoda, hogy akár Slovensko is lehet Uhorsko utódja és a szent koronában masírozás pedig teljesen egyértelmű dolog ezek után. A címerükbe pedig magyar nemzeti jelképeket építettek be. Ezekhez a magyar politikának egy szava sincs.

Bladecatcher 2008.11.20. 14:25:11

Úgy tudom a Kárpát-medence szlovákul így hangzik: Uhorsko. Magyarország pedig Madarsko. Magyarul: a nyelvükben igen konkrét nyoma van még mindig annak, hogy ők bizony Nagy-Magyarország része voltak.

Bladecatcher 2008.11.20. 14:26:26

(Bocs Valley:-) nem nyúlni akartalak, csak nem frissítettem:-D

Askeladden (törölt) 2008.11.20. 14:52:45

"Úgy tudom a Kárpát-medence szlovákul így hangzik: Uhorsko."

LOL :-(

Uhorsko vagy Uhry a történelmi Magyar királyságot jelöli.

A Kárpát-medence meg Karpatská kotlina

"Magyarország pedig Madarsko"

Trianon utáni Magyarország Mad'arsko. Ez a trükk, nem az Uhorsko.

A Uhorsko az Hungaria, Hongrie, Ungarn, Hungary, Vengrija.

Németben, angolban stb. nincs 1920 után új neve ( pl. Magyaria, Magyarland)

Tehát vicces helyzet: A történelmi nevet preferáljuk-e, vagy az önelnevezést?

Erre jó, ez a szlovák-magyar adok-kapok, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzuk.

Bladecatcher 2008.11.20. 15:16:04

Askeladen, ezért írtam, hogy úgy tudom. Kösz, hogy kijavítottál.

Askeladden (törölt) 2008.11.20. 15:25:27

Bocs. Van némi egybeesés kétségtelen! :-)

De az egyik földrajzi másik meg politikai fogalom.
Amúgy meg a történelmi Magyar Királyság volt kisebb is meg nagyobb is, mint a Kárpát-medence. A matricán ábrázolt közkedvelt térkép idején meg egy államszövetség része volt.

www.parameter.sk/rovat/kulfold/2008/11/19/nagymagyarorszag-kepet-hordja-autojan-nehany-magyarorszagi-parlamenti-kepvi

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.20. 16:30:06

Macedónia nevehivatalosan is Macedónai Volt Jugoszláv köztársaság, ezzel van baja a görögöknek. A Kárpát-medence nem Mo. hivatalos neve, közhasználatban forgó elnevezést ezért hiszej, hogy egykönnyen be lehetne tiltani, ráadásul tudományos terminus is. Attól még, hogy a Zemlpéni-hg. egy része le lett szakítva Szlovákiáűval, attól az még földrajzilag egy hegység, egy táj.

Amúgy: Lapp Tanács - a lappok határokon átívelő nemzetközi szervezete (a lappoknak a Svédoban, Finnoban és s norvégoknál autonómiája van). Ausztria - védhatalmi szerep Dél-Tirol fölött.

Askeladden (törölt) 2008.11.21. 08:52:20

"A SME című liberális pozsonyi napilap szerint "provokatív" a Kárpát-medence kifejezés használata Szlovákiában: a lap értesülései szerint a szlovák belügyminisztérium emiatt utasította el a magyar nemzetiségű gyerekek népi együtteseit támogatni kívánó Pentaton civil szervezet bejegyzését.
A révkomáromi Dagmar Certanská 2008 szeptembere óta szeretné bejegyeztetni a civil szervezetet, amelynek célját "a Kárpát-medencében élő nemzetek szellemi, kulturális és tárgyi értékeinek a megóvásában" jelölte meg - írta csütörtökön a SME.
A minisztérium a "nemzetek" és a "Kárpát-medence" kifejezéseket kifogásolta, és közölte Certanskával: Szlovákiában csak egy nemzet él."

A "Pentaton" elnevezésbe is simán beleköthetett volna, de annyira már nem ért a témához! :-)

Askeladden (törölt) 2008.11.21. 09:28:21

Itt nem látok ki rajzolódni semmilyen kárpát-medencét, pedig igen korrektnek mondható ez a térkép:

images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.thomasgraz.net/glass/map-popov.gif&imgrefurl=http://www.thomasgraz.net/glass/map-popov.htm&usg=__9n2pbFc0X2vFtbOM-wSGGIE3Q9Q=&h=944&w=1200&sz=92&hl=hu&start=10&um=1&tbnid=PnXHoEiBcUHBFM:&tbnh=118&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Daurel%2Bc%2Bpopovici%26gbv%3D2%26um%3D1%26hl%3Dhu%26lr%3Dlang_hu%26sa%3DN

Az osztrák fél hajlott volna az elfogadására (1906-os javaslat), de a magyar elit ragaszkodott a Szent István-i Birodalomhoz (gyakorlatilag a Kárpát-medencei magyar élettérhez.)

Cypriánus 2008.11.24. 18:45:56

jelenleg Caplovicék a magyar nyelvű helységnévtáblák betiltásán gondolkoznak.

Most kétségbeesetten kérdezhetném, mi lesz, de mi lenne-betiltják a magyar helységnévtáblákat, és nem történik semmi.

Cypriánus 2008.11.24. 18:47:14

mármint ezt nem beletörödően mondom, csak a jelenlegi kormány szart sem fog tenni, Brüsszelnek meg az egész közömbös.
Slota meg jót röhöghet újra a megalázott felvidéki magyarokon.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.13. 16:12:11

@mavo: mavo, Szűcs minszterasszony - és mások - egy 1 9 9 2-es tv. nymoán kap a párttitkári múltjára is visszamenőleg jutalmat...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.13. 16:13:53

mit sírunk,
még nem is követeltek korridort a békési tótok irányába...
süti beállítások módosítása