A búzát az ocsútól
2008. november 08. írta: Téglagyári Megálló

A búzát az ocsútól

Manyi Bécinek, szeretetvel 

 

 Cikkemmel Grétsy tanár úr nyomdokaiba kívánok lépni, annyiban talán eltérve az ő gyakorlatától, hogy nem eufemizálok, és kimondom: a világnézetem miatt gyomlálok a nyelvben, és nem valamiféle nyelvtudományi vagy nyelvművelői hozzáállás alapján. Igen, vannak szavak, amiket nem szeretnék használni, mert rossz nézőpontot képviselnek. A mögöttük rejlő életformát nem tartom jónak. Lássuk tehát az élő magyar nyelv hét főbűnösét a vádlottak padján:

beszólás:
Aki beszól nekem, azt lefejelem, írhatnánk az Oxford Advanced Dictionarybe példamondatként, ha felkérnének erre. Merhogy mi nem szeressük a kritikát, és bármilyen kritika az csak rosszindulatú lehet. A bűnbánatnak, belátásnak még a fogalmát sem ismerjük. De a másik irány is érdekes: szólni már nem tudok, csak beszólni. Ha valakinek a figyelmét fel akarom hívni egy hibára, azt csak úgy tudom megtenni, hogy megalázom. Mert a másik bizonyosan képtelen az önvizsgálatra. Medve, tudod mit csinálj a fűnyíróddal!!!

szivatás:
Ez valami szocializmus-kori szó lehet, reakciós családomban sose hallottam. A szivatás lehet jó vagy rossz, aszerint, melyik oldalán állunk. Ha a tanár dolgozatot írat, akkor szívat. Ha megleckéztetjük a kis köcsög hatodikost, akkor szívatunk, muhaha (a muhaha szót legközelebb fogom bírálni). Mit szólnánk ahhoz inkább, ha a szenvedésről értekeznénk? Hogy annak milyen szerepe van az életünkben. Ha megírjuk a dolgozatot, egyrészt szembenézhetünk magunkkal, ami előnyünkre válhat, másrészt akár tanulhatunk is vele (az olvasó jól érzékeli a rablóból lett pandúr életfelfogását). A szivatás azt sugározza, hogy bármilyen szenvedés káros. Meg hogy az az ügyes, aki másokat szívat. Nem csoda, hogy itt tartunk.

homofób:
Kétfajta ember létezik. Mi, liberálisok, akik felvilágosultak vagyunk és támogatjuk a homoszexuálisok házasságát, meg a többiek, akik nem. Ezek a sötét középkor pártfogói, intoleránsak, és hát mondjuk ki, amit a szívünk (oppardon, racionalitásunk) mondat: fasiszták. Vagy... vagy talán nem kellene vélemény alapján valakit megbélyegezni? És biztos, hogy azokkal van a baj, akiket homofóbnak címkéz a liberális média? Mert szeretik mutogatni a nagyvárosi csőcseléket, és azt mondják, ha nem támogatod a liberális felfogást, akkor ilyen vagy...

interaktív:
Hát ettől kifejezetten a gutaütés kerülget. Eredetileg ezt a számítástechnikában használták, ma már azonban a beszélgetés is interaktív. Tessék mondani, milyen beszélgetés az, ami nem interaktív? Van még interaktív tábla, nem tudom a krétás változat az milyen volt, arra a diák nem tudott írni? Bölényszar ez kérem. Meg zizegő szó.

szabadosság:
Itt nem értek egyet népszerű kátóllikus írónkkal, aki módfelett szereti ezt a szót használni. A hideg ráz ettől, és a képmutatás, mint olyan jut eszembe. Meg az a másik író, aki, midőn azt a választ kapta feleségétől, hogy nem tudja, a gyerek mit csinál a kertben, azt mondta: „akkor menj ki és tiltsd meg neki”. Biztos valami szabadosságot csinál a gyermek, járhatott legendabeli írónk fejében.

„csak papír”:
Mondják ezt sokan, amikor rákérdez a szomszéd, hogy mikor fogtok összeházasodni. Ugyan minek, hiszen csak papír. Ugye az alapvető tévedés az az, hogy itt írásbeliségről lenne szó. Egy állami esküvőnél talán. De egy egyházinál? A kimondott szó, hölgyeim és uraim, ha ez még mond valakinek valamit. A nagyapám 67 évig tartotta magát ehhez a szavához. Utána már csak azért nem, mert elhunyt. A nagyanyámat tessék békén hagyni, természetesen ő is hű volt a szavához, ugyanennyi évig, csak az én patriarchális világszemléletem miatt jutott eszembe a nagyapám. No meg lehet, hogy azért, mert a férfiak eleve gyanúsabbak.

„mindent megadni”:
Mondja nekem a bótos - huszonéves nő - hogy ő azért nem vállal gyereket, mert nem tud neki mindent megadni. Nohátkéremszépen. Tényleg az kell egy gyereknek? Nem valami ürügy ez? Látom a tévében azokat a fiatalokat, akiknek mindent megadtak - egyrészt kilóban is mérhető a minden, másrészt a viselkedésükben. Mert a büdös kölyök egy idő után követelni is fogja a mindent, ha megadják neki, nénike is megmondhatja.

 


 Az írás ötlete zadari nyaralásom alatt pattant ki a fejemből, a kép pedig Agnes Denes Wheatfield - A Confrontation című installációját ábrázolja (Manhattan, 1982). Agnes Denes kiállítása 2009. január 18-ig látogatható a Ludwig Múzeumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2755558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

states 2008.11.08. 12:12:46

- Gyurcsány Ferenc miniszterelnök

Ács Ferenc 2008.11.08. 12:14:55

Őrnagy: van, USA-import. A "nem mondod"-ot ráadásul időnként egyes reakciós kollégák is használják, őszinte megbotránkozásomra.

Celeb
Helyileg hol vagy (mondjuk ez inkább vicces)

no mail, no problem 2008.11.08. 12:18:45

"a szívatás ugyanis a 80-as évek végének terméke"

mar a 70-es evek vegen, 80-as evek elejen is hasznaltak a katonasagban.

Smurfette 2008.11.08. 12:26:43

Pont mert igen ritkan hallom a kornyezetemben ezeket komolyan emlegetni, a fenti szavak nagy reszet kedvelem. Atcsaptak ellentetukbe. Mint a 'modern' :))

ekkerjoz 2008.11.08. 12:27:57

Khm, ha már nyelvtan, a képen nem búza vagyon, hanem árpa.
A búzát az ocsútól tisztítás közben választják szét.
Az ocsú nem gyom, hanem a cséplés, magtisztítás során képződő törött szem, léha, toklász, pelyva, és néha gyommagvak együttese.
A konkoly viszont veszélyes gyom, ezért nem jó, ha a búza közé keveredik.

no mail, no problem 2008.11.08. 12:30:34

mar a masik blogban sem ertettem, mi a bajuk az embereknek, a "nem mondod", vagy a "ne mondja" fordulattal. en peldaul igy szoktam kifejezni a melyseges erdektelenseget az eppen hallott tortenettel kapcsolatban, kulonosen akkor, ha egyaltalan nem szerettem volna hallani. volt, aki teljesen megsertodve hagyta abba a tortenetet.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.08. 12:35:40

Őrnagy Őrnagy · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.08. 12:08:13

"Azzal mi baja van?"

1. modoros
2. buzis

tevevanegypupu 2008.11.08. 12:37:35

az ellenzek vezere
vezerszonok.....haaaaaaaaaaaa!!!!

Gerolsteiner 2008.11.08. 12:40:27

Szerintem semmi gond ezekkel a szavakkal, csak a használatuk ne legyen túl szabados. Ha a tanár azért írat dolgozatot, mert ki nem állja a lurkókat, akkor igenis szívat. A diploma meg sok embernek csak egy papír, mások viszont mindent megadnának érte. Persze, nem beszólni akarok, de hát a blogolás már csak egy ilyen interaktív műfaj. Abban viszont egyetértünk, hogy nem mindenki homofób, aki nem támogatja a melegek házasságát.

InteriorLulu 2008.11.08. 13:05:28

Cikkeddel egyáltalán nem jársz Grétsy nyomdokain, hisz míg ő nyelvész, és ezen az alapon ápolja a magyar nyelvet, te kimondottan a világnézeted, az általad rossznak tartott életforma indíttatásából gyomlálsz ki és minősítesz elkerülendőnek szavakat, kifejezéseket. Amihez persze minden jogod megvan.
Csak épp közöd nincs Grétsy Lászlóhoz.

Ami meg a konkrétumokat illeti.
A homofób szó bűnössé nyilvánításának magyarázata egyoldalú és csúsztató. Mint ahogy a csak papír kifejezésé is.
Az interaktívnál sehogy sem értem, mi köze a világnézetedhez?
A szabadosság esetében a képmutatást, mint bűnössége okát nem bírom felfedezni, de amúgy sem, hogy mi is a baj vele?

Ahogy látom egyébként, a kommentelők javarésze eltévesztette a házszámot, hisz téged alapvetően félreértelmezve, vagy mert nem érdeklik a szándékaid, sorol fel neki nem tetsző szavakat, kifejezéseket. Vagy mert nem vevők a katolikus világnézeti alapú megbélyegzéseidre.

devadel 2008.11.08. 13:07:44

hát, ha nektek igazatok lenne, akkor úgy kéne beszélnünk ma is, hogy isa pur es humu, meg hogy isten áljda meg kendteket. azért valószínűleg (természetes) oka van annak, hogy ez nem így van. miért pont a ti fiatalságotokban beszélt nyelvet kellene kiragadni a feljődési (ha jobban tetszik változási) folyamatból, és rögzíteni. erre kellenének érvek.

dr. Erika Zangolna 2008.11.08. 13:22:11

Interior Lulu - megírtad helyettem a kommentemet. Köszönöm.

Komment helyett egy, a szerző számára bizonyára rém ellenszenves cikket ajánlok szeretettel mindenkinek:

members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/limes/nadasdy-adam.html

sakwa 2008.11.08. 13:38:41

Engem a "Ezt kikérem magamnak!"-kal lehet őrületbe kergetni, mindig azt válaszolom rá: "Hát megkaptad!"

vilo (törölt) 2008.11.08. 13:52:49

nagyon jó cikk, még ilyet!
-"valóban?"

amúgy klasszikus:
-mi a "vok"?
-a "vagyok" "agy" nélkül...

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.11.08. 13:59:46

és a beszívni? az, kérem, hová tartozik?

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.11.08. 14:13:28

Ha a bejegyzés írójának életformájával rendelkező embert felszólítja a tanítónéni, hogy egyetlen szóval jellemezze az olyan embert, aki utálja a buzikat, akkor mit mond? És arra a kérdésre, hogy milyen az a műsor, amelynek tartalmát a nézők/hallgatók befolyásolják?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.08. 14:16:15

"A "nem mondod"-ot ráadásul időnként egyes reakciós kollégák is használják, őszinte megbotránkozásomra."
Botrány! Büntetést nekik rögvest.:)

"2. buzis "

Doomahammer, Tölgy, eN, Loxon és a többiek, mit szólnak ehhez?
Azt mindig tudtam, hogy maguk buzik, de hogy én is, az még új.

9gui 2008.11.08. 14:16:54

Interior Lulu

Szerintem semmiben nem különbözik Grétsy Lászlótól. Bizonyos szavak nem tetszenek neki ilyen-olyan okok miatt, ezt közzéteszi, és kész. Nekünk pedig semmilyen okunk nincs rá hogy egyetértsünk, hiszen csupán az ízléséröl beszélt. G.L. is pont ezt csinálja, csak ő ismertebb...

Egyébként nekem is van hasonló listám, ezekt rühellem:
"ez egy kihívás"- nem, hatig bennmaradni a munkahelyeden nem kihívás, megmászni a Mount Everestet igen. Vagy jelentenek a szavak valamit, vagy nem.
"jó kérdés"-diákoktól gyakran hallom. Tudom, hogy az, én tettem fel. Inkább mondd, hogy fogalmad sincs mi a válasz.
"azt gondolom"-szerintem csak simán csúnya.
"van kisugárzása"-jaj ne! Csak nem Csernobilból jött?

9gui 2008.11.08. 14:20:02

Interior Lulu
"Grétsy nyomdokain, hisz míg ő nyelvész, és ezen az alapon ápolja a magyar nyelvet"

Ez mit jelent? Mit csinál ő pontosan? Nincs szarkazmus a kérdésben, csak ezek szerint nem vagyok képben pontosan a munkásságával.

balba 2008.11.08. 14:21:11

"Igen, vannak szavak, amiket nem szeretnék használni"

helyesen:

"Igen, vannak szavak, amelyeket nem szeretnék használni"

köszönjük a kioktatást. Engem egyébként rohadtul nem érdekel ha más összekeveri (bár én helyesen használom), de ha nyelvhelyességgel foglalkozol, írj helyesen.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.08. 14:22:26

Őrnagy Őrnagy · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.08. 14:16:15

Ha pl. rózsaszín inben parádézol, és azt mondom, hogy buzisan öltözködsz, azzal nem azt állítom, hogy homoszexuális vagy, hanem azt, hogy buzisan öltözködsz.

Figyelj jobban. Értsd is meg, amit olvasol, ne reflexből hadonássz. ;)
A blogonmagázódás pedig buzis. Pont.

mr.joshua 2008.11.08. 14:26:46

" tevevanegypupu 2008.11.08. 10:52:38
Kedves Elpet

nyitott ajton donget, nagyon zavar minden ilyenfele beszely. Foleg akkor es kivaltkeppen, ha idosebb holgyek es urak hasznaljak ezt a stilust, na akkor valoban ki leszek idegelve illetve gyomorideget kapok. (:Trefat felreteve valoban. Elszomorito tovabba a szovegi massalhangzok elhagyasa, a mondat vegen felfele ivelo hang, a helyhatarozok rossz alkalmazasa, meg az indokolatlan idegen szavak hasznalata magyar szovegben."

Elszomorító továbbá az ékezetek elhagyása...
Bocsánat, teve! :)

Ács Ferenc 2008.11.08. 14:28:28

Őrnagy: Igen, azonnali honormegvonást kaptak. :D

pg2 2008.11.08. 14:42:14

Elpet: "a nyelvi jelenségek híven tükrözik a szellem megnyilvánulásait" -- Hah! Nem inkább eleve maguk azok? (Márcsakúgy részben, persze.) Egyébként meg (szerintem) nem a gondolkodás, hanem a közlési vágy megjelenési formája. Pl. ha döntenem kell, gondolataimba mélyedek, gondolkodom -- a legritkább esetben fennszóval, bár az is előfordul nagy magányban; a "kérek egy kiló kenyeret" nem igényel különösebb szellemi erőfeszítést, mégsem cetlire írva tudatom a boltossal...

Kedves Őrnagy! A "nem mondod", "ne mondjad már" konglomerátumokat gyakorta hallottam gyerekkoromban (70-es évek) felvidéki rokonoknál nyaralva. Lehet, hogy mégsem (csak) Pesten találták ki? És a "na ne mondja" még ennél is sokkal régebbi: a Hacsek és Sajóban már megtalálhatni...

tevevanegypupu: Az idegen szó honosodásáig idegen. Egyedi jelentéstartalma, -árnyalata okán kerül a beszélők ajkára (mert nincs pontos magyar megfelelője), valójában gazdagítják a nyelvet, hiszen a rokonértelmű is megmarad. Amelyik nem ilyen, rendre elkopik, eltűnik. A vélekedés, miszerint üldözendők, mert "rombolják a magyar nyelvet", nyelvpolitikai bugyutaság, kommenista "kultúrharc"-maradvány.
A szövegi mássalhangzó elhagyása meg mi a fészkes fene? Van esetleg nem szövegi is?

is: a szívatás (bár mindenki szivatásnak mondja), szivattyú sokkal régebbi: már a 70-es évek közepe-végén föltűnik a kamasz-szlengben, a bazdmegezés meg még régebbi. Semmi közük a műveltséghez, egyszerűen szleng, simán hallhattad (volna) orvos/ügyvéd/"pártmufti"-palántáktól és kültelki proli/paraszt kölkektől egyaránt, ha akkor lettél volna olyan környezetben. Ha már a kornál tartunk.

InteriorLulu: Grétsy nyelvművelő, jobb esetben stiliszta. A nyelvész tudós, azt kutatja, hogyan "működnek", fejlődnek a nyelvek, nem bajlódik nyelvpolitikai baromságokkal. Mint amilyen egyes szavak nem kívánatossá nyilvánítása is, pl. itt fentebb. Amúgy stimt.

pg2 2008.11.08. 14:49:17

Te balba! Mi a franc jelentéskülönbség van az ami és amely között a nyamvadt affektáltságon kívül? Mi az hogy helyesen? A kis szöszi, az helyes, de az amely csak egy nyomorult modorosság...

pg2 2008.11.08. 14:50:59

Úlfhéðinn! Márpedig a "buzis" egy bugris beszólás. Pont.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.08. 14:55:46

kíváncsi lennék mit szólna ehhez a bejegyzéshez Nádasdy Ádám:)

9gui 2008.11.08. 14:58:29

pg2
A szívemből beszélsz, de amikor ehhez hasonló észérvek kerülnek elő, akkor jön a válasz, miszerint "elveszítjük az anyanyelvünket",illetve "ne lovagolj a szakkifejezéseken". Várj csak tít percet, és megkapod. Ott szoktam inkább átkattintani csajos honlapokra:))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.08. 15:03:19

Őrnagy Őrnagy · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.08. 14:16:15
Úlf-fal szóba állni :)

balba 2008.11.08. 15:06:27

pg2

"Kidobta az orvosságot, amely megmentette az életét."

vagy

"Kidobta az orvosságot, ami megmentette az életét."

Pont az ellenkezője.

balba 2008.11.08. 15:07:57

Ha esetleg nem lenne világos, az "ami" az előző tagmondatra vonatkozik, míg az "amely" az előző tagmondat tárgyára.

pg2 2008.11.08. 15:10:03

Kedves cikkíró! Ha te nem szeretnéd használni a fentebbi szavakat, fordulatokat, ám ne tedd. De mitől lesz jobb a "mögöttük rejlő életforma", ha "rossz nézőpontot képviselő"-nek, kerülendőnek, netán helytelennek tituláljuk őket, jelentésüket világnézeti hozzáállással eleve elhatározzuk, és nem elhangzásuk, környezetük viszonyában tulajdonítunk nekik valamit, mondjuk hangulatot, stílusértéket, netán jelentést? Mitől jobb, ha a közlési szándékkal megáldott/megvert embert ledöngöljük, ahelyett, hogy a közlendőjét próbáljuk meg kihámozni?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.08. 15:10:08

Viszont, Manyika már a második poszt ihletője. Reakciós múzsa.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.11.08. 15:10:08

megélhetési

ez a hungarikum, lelkecskéim.

pg2 2008.11.08. 15:17:41

@balba He? Má mé? Az "amely" a "mely" kérdőszó kötőszói változata, korábban két szóban írták "az mely", majd a névelő kopásával a 19.sz. elején kialakult az "a' mely", ami később összeolvadt, s lett amely. A "mely", "amely" archaizmus, mai formája "mi", "ami", jelentése pontosan ugyanaz, hangulata, stílusértéke más. Amire te gondolhatsz, az a "mely" kötőszóként használata, (a)mi gyakori, s (a)mi valóban zavaró.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.11.08. 15:19:06

a mikor talizunk majd telcsizekre rezdülve ezt találtam egy hivatalos kivitelezési útmutatóban (homlokzati hőszigetelés):

"Van, aki a simább felületet kedveli a dörzsölés esetén is, más a finoman cuppantott, „rücsis” homlokzatot részesíti előnyben. "

szó szerint kopipasztázva

pg2 2008.11.08. 15:20:42

@balba Sürgősen keress valami mondatelemzési segédletet, ami (amely) megoldja a problémáidat.

pg2 2008.11.08. 15:28:02

@balba Gondold végig, egy csomó ilyen van a magyarban: a/mikor, a/hol, a/kivel stb., vagy imhol...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.08. 15:33:25

Manyika túl szép.
Úlf, maga meg nem érti az iróniát. Több fűszert használjon, van élet a són meg a borson túl is.

InteriorLulu 2008.11.08. 15:51:38

9gui.
"Szerintem semmiben nem különbözik Grétsy Lászlótól. Bizonyos szavak nem tetszenek neki ilyen-olyan okok miatt, ezt közzéteszi, és kész. Nekünk pedig semmilyen okunk nincs rá hogy egyetértsünk, hiszen csupán az ízléséröl beszélt. G.L. is pont ezt csinálja, csak ő ismertebb..."

A cikkírónak nem ilyen-olyan okok miatt nem tetszenek szavak, hanem olyan ok miatt, melynek semmi köze a nyelvhasználathoz, nyelvhelyességhez. Szavak, kifejezések vélt vagy valós jelentése alapján, az alapján, hogy mit sugallnak, negligálja őket, és ennek semmi köze nincs a nyelvműveléshez, ami pedig ugye Grétsynek szakterülete.
Ez kimondottan - és a cikkíró által bevallottan! - egy világnézeti alapú és szubjektív rostálás. És ez "csupán" annyiban különbözik Grétsy László munkásságától, hogy ő nem világnézeti alapon és nem szubjektíven nem rostál...

Teddypompom 2008.11.08. 15:51:42

Kérem! Uraim!
Az politikailag "legferkventáltabb" (itt most kézzel mutogattam az idézőjelet) kifejezésről elfeledkeztek.
Pedig azzal kezdődött minden baj.
Az ország romlása. A szennypatak folyóvá dagadása.
Az értékek elértéktelenedése.

Pedig már régóta várom ,hogy egy nemzeti érzelmű bölcsész lerántsa a leplet .
Igen .Róla van szó.
Én magam Tgm.-től hallottam elsőként.
Aztán elterjedt mint a ragály: ÉN ÚGY GONDOLOM........

Aztán jött a következő csapás.
Középiskolai tanárként szembesültem vele,hogy a kölykök minden átmenet nélkül egyszer csak azt mondják ,hogy : VAU(WOW)
Egytelen ellenszere, az alkalmazóival szászor leiratni hogy: Hű, nahát, hinnye,(esetleg ajvé).

dajalap 2008.11.08. 16:00:05

mire megértettem mi baja a t. posztolónak lement a nap :P

úgyhogy kisérletből - és mert rohadtul unatkoztam:

** a hét BŰN **

... ( értem én hogy még nem vágja de bűn az amit őszintén nem bocsátasz meg MAGADNAK... :P ) és a hét szó amit választott zavart össze, mert azt hittem hogy én aki hatot ( öt és felet ) ebből nyugodt lélekkel használok és néha gyakorlok is ...bűnbe estem. dehát nem mert megbocsátom magamnak ha barátainkkal szivatjuk egymást ill. ha beszólunk a pénztárosnak ha át akar vágni. ( A "szabados" az mi ? Tényleg fogalmam sincs :D )

** 25 éve mindenki tudja **

...hogy hol és hogyan kell használni ezeket a szavakat. Viselkedési formaként sincs az az ember aki ne csinálná a nagy részüket valamilyen szinten. ( persze a szavak megjelenése előtt se volt soha, nemhogy ember, élőlény se ). Itt a kulcs az hogy a viselkedések hordereje széles skálán mozog... a játékostól a beborult sötétségig. És ahogy a rögeszmésség tönkretesz sokmindent, úgy a játékra viszont még szükség is van a tanuláshoz.

A világ lehet felőlem bináris de a valóság azért, a világ megélése... az ennél legyen már bonyolultabb.

** A "Mindent Megadni" azért sántít **

szerintem pont azok életükben nem hallották akiknek az életmódja ( életKORA esetleg nem? ) ennyire idegesíti a postolót. Ezt a kifejezést talán a postoló rétege találta ki. Aki nem érti mit takar a MINDENT szó, azt talán vonatkoztasson el az anyagiaktól és fogja fel hogy itt a FIGYELEMről van szó. Aki saját magát is alig tudja összetartani ( érzelmileg, érzésileg, szeretettel és nem a karrierjét ) az nem biztos hogy szeretné tönkretenni egy gyerek életét.

a MINDENTbe egyre többminden tartozik, az aki bonyolult világban nőtt fel nem tehet róla hogy bonyolult vágyakkal bonyolult mindennapok bonyolult életén át talál csak magára, és nem elvárható tőle hogy eljátsza hogy emellett még lesz ideje, azaz ereje kivetíteni magát, a szeretetét egy gyerekre is. Aki ezt nem érti, az feltehetőleg a depresszió ill pánikbetegségről is azt hiszi hogy "hisztéria" és nyugtatóval oldaná meg.

Közvetlenül körülöttem nőnek fel a gyerekek akiknek meg TUDJÁK adni a figyelmet, és azok is akiknek NEM. Az okok mindig összetettek... mindenki tehet róluk, a kedves olvasó is, nincs bűnbak, ilyen a világ.

** Gyereket vállalni szép **

csodálatos dolog, de nem kötelező, van akinek egyenesen NEM VALÓ. A gyerek nem is érdem és nem is bűn, egy kemény de szép életmód amit sokak tudnak, de vannak akik nem tudnak, nem is akarnak folytatni. Aki pedig ezt a különbséget nem érti az az örökélet c. piramisjáték egy kései variációjával győzködte magát kényszerpályára. Neki jó szórakozást a tragédiához.

** azt hogy a HOMOFÓB mit keres itt... **

:D azt már végképp nem értem
aki nem néz szembe a félelmeivel az összeroppan alattuk basszus. a homofób az aki NEM MER GONDOLNI SE RÁ :D
mert fél hogy úgymarad. de ennek is vannak fokozatai.

én ( technokrata jobbos szoclib keresztényzsidó buddhista shintoista bizonytalan szavazó ) néha megijedek a melegektől...

vannak meleg barátaim de igenis félek valahol, nem tőlük hanem főleg mert NEKEM azt elképzelni hogy milyen a meleg szexualitás nyilvánvalóan NEM JÓ
de néha ( bocsánat a magyartalanságért ) ELKÉPZELŐDIK. És felőlem házasodhatnak, felvonulhatnak, akármennyit bulizunk és dolgozhatunk is együtt, nevetünk sírunk és mégis

megijedek néha a saját gondolataim láttán. kifejezetten félek attól hogy a fejemben ragadnak azok a képek, bár tudom hogy nem vagyok homoszexuális, nem tudnék az lenni ha akarnék se :P

Néha hagyom is, mert egyszerűbb egyszer elborzadni mint félni tőle hogy mi lenne ha nem borzadnék el :DDDD de általában inkább kerülöm a gondolatokat.

Sztem kicsit homofób vagyok.
de csak kicsit mert ettől még tök jóban vagyunk
csak szexről ne legyen szó a társaságban, de szerintem még sose volt.

...

** ezek a dolgok nem kell hogy PONTOK legyenek **
** hanem SKÁLÁK **

Ahogy bár elvileg minden inter - aktív, az Interaktív az ahol élő egyenesben megy a valóság nevű műsor, nem fevételről.

Latinból jön ám mindkét fele, és ennél érthetőbb már nem is lehetne.

Teddypompom 2008.11.08. 16:13:00

Nem tartozik szorosan a topik témájához , de ha már itt tartunk, én büszke és öntudatos homofóbnak tartom magam.
(Most kamingautolok)
De a mentségem ,hogy három évig dolgoztam egy filmes korhatárbizottságban.
Szóval nekem minden alapom megvan rá.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.08. 16:34:05

A homofób egy csodálatos kifejezés. Kifejezi azt a hihetetlen felszínességet, amely a valós gondolatok sokféleségét próbálja a baloldali értelmiség skatulyáiba gyömöszölni.

Először is. A fóbia irtózást jelent, akire a homofób jelzőt használják, arra inkább az egynemű szerelmet gyakorlók gyűlöletének címkéjét szeretnék akasztani. A kifejezés tehát ilyen oldalról is pontatlan. Az irtózást is elítélendő magatartásként értékelni - nos, ezt elég határozottan kellene visszautasítani.

Aztán. Ha a homoszexuális kifejezés nem politikailag korrekt, a homofób miért használható?

És még tovább. A homofób jelentése: azonostól irtózó. Nos, olyan ostoba ember nincs, aki a hozzá hasonlóktól irtózna. Ha valakinek ellenérzései vannak mondjuk a férfi párokkal kapcsolatosan, az alkalmasint éppen a tőle eltérőek iránt viseltetik negatív érzésekkel. Igencsak csodabogár az az ember, aki viszolyog a hozzá hasonlóktól, nem is nagyon van ilyen.

Ha viszont bevezetjük a homofil kifejezést, boldogan sorolhatjuk gyakorlatilag az egész emberiséget ebbe a kategóriába, hiszen a hozzá hasonlóakat mindenki kedveli. A vaskos módon buzizók jól érzik magukat más vaskos módon buzizók társaságában, tehát homofilek.

Ennyit erről a szóról, melynek elemzése fellebbenti a fátylat arról a gondolkodási zűrzavarról, ami elárasztott bennünket.

tevevanegypupu 2008.11.08. 17:19:27

pg2
szo vegi massalhangzo!
Azt is utalom, ha valaki nem olvassa el amit irt csak ugy kuldi.(:

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.08. 17:46:36

Őrnagy Őrnagy · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.11.08. 15:33:25

"Úlf, maga meg nem érti az iróniát."

Mint büszke "bugris" (lásd fent), hogyan is érthetném? XD
Most mi van, a mimóza-crew egy újabb taggal bővült? Ehh.

szpal 2008.11.08. 18:18:49

Kerüljük a cigány szavak használatát!
kuruc.info/r/1/22510/

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.08. 18:27:57

A "beszólás" eredetileg katonai szakkifejezés.

Azt jelenti, hogy valaki megaláztatás, valós vagy vélt sérelmének okán valamely megjegyzést tesz valamely elöljárójának, amely megjegyzés személyes jellegű, ám miatta a függelmi viszonyok folytán hivatali visszaélés jellegű megtorlás fogja érni, melyet orvosolni nincs módja. Az ilyen megjegyzésnek a civil életben más jellegű következményei vannak (kölcsönös anyázás, pofozkodás, késelés, több generációs vérbosszú), katonai körülmények között gyakori szolgálatbeosztást - főként őrség -, a fegyvertisztítás nagy figyelemmel történő ellenőrzését, WC-takarításra való sűrű beosztást és még számos, akár sokkal durvább visszaélést kell megtorlásként figyelembe venni. A beszólás oka általában elkeseredettség vagy nemtörődöm nyegleség, következmény nélkül sosem marad.
Például ha engem egyszer aktiválnak a Tirpák Hadseregben, nagyon kell vigyáznom, hogyan szólok Őrnagynak, mivel én csak főhadnagy vagyok, az is csak tartalékos.
Hozzá kell tenni, hogy a katonaságnál járatos kifejezések ( pl. az "Öcsém!" felkiáltás indulatszóként használata) nem katonaviselt emberek szájából visszás, és a rendes idejüket kiszolgált férfiak megvetését vonja maga után.

pg2 2008.11.08. 19:33:35

@tevevanegypupu: No lám, mégis csak van értelme az egybeírás-különírásnak (és így, mert igekötősödés); főleg ékezetek elhagyása mellett. Szóva' ne tessen utá'kozni, én elolvastam, amit írtam, sőt, azt is, amire írtam.

És mé' baj, ha elmarad a szó végi mássalhangzó (meg nem is csak szó végén)? Így keletkezett az "a" névelőnk, pl.; és megvan annak is a szabályossága, hogy mikor, hol marad el, nem csak olyan ad hoc "nyelvi nyegleség"...

pg2 2008.11.08. 19:45:34

"a mimóza-crew egy újabb taggal bővült"

Ha netán rám gondolt, kedves Úlf, ne aggódjon, én csak ritkán kapok olyan fokú epeömlést, hogy annak mások által is látható nyomát hagyjam. Csak így, buzisan...

(Mellesleg a buzi végére biggyesztett s egy képző, nagyjából a jelentését úgy lehetne feloldani, hogy buzinak tűnik, vagyis ha ön szerint valami buzis, akkor az azt jelenti átlag nyelvi beszélő megítélése szerint, hogy ön első blikkre buzinak vélelmezi, azzal egy kategóriába sorolja. Ha van pont, ha nincs.)

Jaj, Elpet! Akkor én nem is mondhatok ilyeneket? E-kategóriás voltam, brühühűűű

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.08. 20:00:49

Azt nem szeretem a Reakcióban, hogy mire az ember hozzászólna egy témához, már ott van (jó esetben csak) 78 komment, amelyet végig kellene olvasnom, hogy releváns legyek. Ki képes erre? Kinek van erre ideje?

Úgyhogy drasztikus módon ezúttal átugrom a kommenteket, hogy véleményezni tudjak.

1. A nyelvhasználati tudatosság növelése minden "nyelvművelés", azaz mindenféle nyelvi igényesség alapja. Vagyis üdvözlöm a posztot.

2. Az egyes kifejezésekhez:

A "beszólás" agresszióra való felhívás. Amikor pl. tanárra mondják, a tanuló azt jelzi vele, mintha egyenrangú volna a tanárral, holott nyilvánvalóan nem az. Vagyis az ilyetén használat nyilvánvalóan a rend felforgatását is célozza.

A "szívatás" szerintem a (homo)szexuális agresszió eszköze. Az használja, aki az aktusban nem AKAR résztvenni. Ilyeténképp ismét csak a viszony nem-elfogadása, ha valaki azt mondja a másikra, hogy "szívatja".

A "homofób" egyszerűen visszavágás a sok köcsögözésre és buzizásra. Része a nyelvi háborúnak, mely a melegség elfogadtatása érdekében zajlik.

Az "interaktív" arra a problémára reflektál, hogy a legtöbb beszélgetés ma már nem "interaktív". Vagyis a hiányt, amelyet embertelenségünk okozott, varázsszavakkal próbáljuk kitölteni.

A "szabadosság" szintén egy nyelvi háború része. A konzervatívok kísérlete, hogy a szabadságban hívő (vagy azt szerintük félreértő) embereket megvbélyegezzék.

A "csak papír" eredete ott keresendő, hogy az emberek nem értik a szövegeket, nem tudnak olvasni, elvesztette jelentőségét az írásban rögzített tudás. Jellemzően olyanok használják ezt a kifejezést, akiknek fogalmuk sincs az írásos szövegek jelentőségéről (akár bizonyos beszédaktusok, pl. házasságkötés esetében), és megvetik azokat, akikre valójában irigykednek.

"Mindent megadni" senkinek sem lehet. Aki ezt állítja, az lekezeli embertársát, mert azt képzeli, hogy érti, az ő (azaz egy másik ember) számára mit jelent a "minden". Aki szereti a másikat, az sohasem érzi úgy, hogy "mindent" megadott neki.


3. Most pedig elolvasom a kommenteket is. :-)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.08. 22:03:36

pg2

Nézze, először én is " I " kategóriás voltam, aztán összeszedtem magam egy " A " kategória erejéig. Furcsa mód ezért lettem tartalékos tiszt.

De semmi baj, majd amikor harckocsizó zászlóaljparancsnok leszek Tirpákiában, eljön polgári alkalmazottnak, aztán majd beszélgetünk kávézás közben.

Csak ne szóljon be.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.08. 22:18:09

pg2 2008.11.08. 19:45:34

"Ha netán rám gondolt, kedves Úlf"

Nem, kedves pg2, nem rád gondoltam. Főleg, hogy most először láttam a nickedet. Ilyen hamar azért nem szoktam ítélkezni...

Turbulencia (törölt) 2008.11.08. 22:38:59

Téglagyári Megálló,

beszólás, szivatás: Semmi gond nincs ezekkel. Olyasmit fejeznek ki, amire nincs más szó.

homofób: Kell egy szó azokra, akik utálják a melegeket. Ha jól értem, te utálod őket, de ezt normálisnak és Istennek tetszőnek tartod, és szerinted a Meleg Büszkeség napja helyett a hívőknek kellene felvonulniuk a Meleg Szégyen napján :))

szabadosság: régimódi, 19. századi gondolkodás jele.

"csak papír", "mindent megadni": ezek a modern, liberális gondolkodás jelei, ahogy írod. És akkor mi van? Mi legyen azokkal, akik így gondolkodnak? Már csak az inkvizíció segíthet?

Turbulencia (törölt) 2008.11.08. 22:46:03


talizunk, pusza, stb.: idegesítő, de nem a magyar nyelv gyalázása miatt, hanem mert tapasztalat, hogy nem az IQ-bajnokok használják őket

"nem mondod", wow: idegesítő, de nem feltétlenül a műveletlenség jele. A wow szerintem be fog ágyazódni a magyar nyelvbe.

Médiák: nincs ezzel semmi gond, csak akkor, ha "médiumok"-nak mondják őket.

magázódás blogokon: hülyeség, de időnként vicces, meg hasznos lehet a túlfűtött kedélyek lehűtéséhez.

pg2 2008.11.08. 23:46:13

Hm... A médiumok közös asztaltáncoltatást terveztek. Vagy itt is inkább médiák?

pg2 2008.11.08. 23:49:39

Egyébként meg mégis inkább média. Azt se nagyon mondjuk, hogy a sajtókban megjelent híresztelés. Valahogy (nekem) nem hangzik jól, más érvem nincs. Meg mindig méhdiák ugrik be :-P

pg2 2008.11.08. 23:57:31

@Elpet: Valami készül az ukrán határon? Vagy csak sokára kávézunk?

@Úlf: Akkor félreértettem, bocs.

tevevanegypupu 2008.11.09. 00:20:45

pg2
nem utalkozom masokat, en nem olvastam el, csak gyorsan elkuldtem es azert lett felreertheto amit irtam, mert raadasul ekezet nelkul irok.
Az idegesit nagyon, ha valaki rosszul hasznalja a -ban -ben -ba -ba ragokat, foleg ha televizioba' vagy radioba' beszel az illeto..

"csak papir" - ha a hazassagkotes ellen hasznaljak ezt a lekicsinylo formulat az inkabb azert lehet, mert felnek elkotelezni magukat az egyuttelok "orokre". Viszont ha egy par megis eljut az oltar ele, akkor utana mar soha tobbet nem fognak ilyen csacsi modon nyilatkozni az eskuvorol. Meg akkor sem, ha a hazassag rosszul sikerult. Az egyhazi eskuvoi szertartas minden ember eletenek egyik legfontosabb es legszebb esemenye.

Turbulencia (törölt) 2008.11.09. 03:41:34

pg2,

Az asztalt speciel a médiumok táncoltatják, de a hírek számomra a médiákból jönnek. A helyzet kissé bonyolult, angolul (és állítólag latinul) a medium többesszáma media, de magyarul hülyén hangzana ha a médium többesszáma média lenne.

Angolul a többesszámot használják (mass media, electronic media, multimedia) ilyen értelemben.

Végül is ízlés dolga, nekem mindegy. Magyarul már olyat is olvastam, hogy "a médium a média többesszáma", ami az angol fordítottja lenne :))

google-találatok száma:

média 1 640 000 000
médiák 137 000
médium 333 000 000
médiumok 486 000

A "médium"-ra főleg spiritiszta dolgok jönnek előkelő helyen, "médiumok"-ra pedig médiák-médiumok hitviták:)

Széna Tomi 2008.11.09. 06:50:02

Ma reggel hallottam a Vas.Újságban ezt a rendkívül bántó mondatot (pedig csontig benyaltak az öregnek):
"Az öreg harcos végül letette a fegyvert"

Ismerve a történteket, ez kb. olyan, mint az alábbi:
"Sínen van, mint József Attila"

Manyi Béci 2008.11.09. 08:34:09

Tök szuper ez a post, köszike, puszika. Maga egy szimpatikus ember!
Már én is terveztem valami hasonlót a Tirpákba' a jó és rossz világnézetről, nézőpontról, szavakról, Géza bácsiról, de most baromira el vagyok havazva, de tényleg.:(((. Összefüggésekről! Arról is, ja.Itt van például ez a tepertős pogácsa buziság. Hát milyen affektált modorosság már a töpörtyűt tepertőnek hívni, bakker?! De a legjobban azokat gyűlölöm, aki azt mondják: seremetyevói repülőtér. Na, azokat meg tudnám ölni, hülye köcsög birkák. Jobberek, mondanom sem kell. Pffh.

states 2008.11.09. 09:01:44

- valóságshow
- valóságsó
sőt:
- valóságshó
- celeb

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.09. 09:32:02

Manyi Béci

Örülök, hogy ismét üdvözölhetjük, elhanyagolt bennünket mostanság.

Ha Ön így, akkor én meg:

Paprikás burgonya
Gránátos kocka
Ízes derelye
Darás metélt
Sampion gomba

És még:

Konyhai ülőke

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.09. 09:43:49

pg2

Nem tudom, készül-e valami. Csupán eszembe jutott, hogy páratlan katonai képzettségemet hagyjuk parlagon heverni, és ez nem jó.

ÁrPi 2008.11.09. 10:07:20

betyár 2008.11.08. 11:15:25

Írod dzsucseharcosnak:

"" és méltatlan a köztársaság/parlementarizmus szelleméhez, hogy az ellenzék állandóan kivonul a miniszterelnök úr beszéde előtt az ülésteremből:)) ""

Következőképpen is:

Méltatlan az egyik ha nem a legfőbb közjogi méltóságunk!
(Értsd t.i.: Felelőtlen ellenfelei (re-ágálói) nem méltatják meghallgatásra, s nem kap őt megillető méltatást sem. Méltás, méltatás nélkül kényszerül élenjárni.)

Hazánk bajainak legfőbb forrása, hogy méltatlan a miniszterelnőkünk!

Széna Tomi 2008.11.09. 10:13:34

Huhh, most nézem, hogy a lényeget lefelejtettem: Wass Albertről volt szó...
Ezer bocs!

pg2 2008.11.09. 11:00:24

tevevanegypupu
Megértem, ugyan tendencia, és nem új keletű. Nem tudom biztosan, de mintha a múlt században lett is volna rá javaslat, hogy szűnjön meg az n.
A rádióba' vagy általában a médiába' megjelenő egyéntől meg miért lenne zavaróbb? Ez nekem valami avítt dolog, hogy ott valami "királyi" magyart kell beszélni. Ha sokan használják így, akkor azoknak a "királyi" lesz zavaró. Virágozzék ezer virág.

Turbulencia
Na jó, a többes amúgy is egy furcsa eset a magyarban. De a médiák is elég furán hangzik. Miért nem szokjuk meg ugyanolyan gyűjtőfogalomként, mint a sajtót, aminek nincs többese? (Ha már, ugye, angolul sem medias, simán átvették a latint, a multimedia meg egy más eset...)

Manyi Béci
Meg kell bántsalak, a töpörtyűt a magyarok kb. fele mondja tepertőnek. Innen a tepertős pogácsa. A sznobizmus a burgonyás.
No és a szelet cipó párizsiasan?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.09. 11:04:56

Bundáskenyér.

Ez mindent visz, akár a terített durchmarsch.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.09. 11:42:52

Manyika,
magát itten nem értik.
Lángszóró kell nekik!

Széna Tomi 2008.11.09. 11:58:01

sertés szűz
Gordon Blue

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.09. 12:38:57

(Ja, meg azt sem szeretem a Reakcióban, hogy -- amennyiben nem jóbarátról van szó -- senki sem törődik a másik véleményeivel. (Mondjuk másképp nem is lehetne itt ennyi komment.))

A blogokon magázódás szerintem is "buzis". Annak, hogy mi "buzis" és mi nem az, semmi köze nincs az ember szexuális orientációjához, amint arra Úlfhéðinn kolléga éleslátóan rávilágított.

Francois Pignon 2008.11.09. 12:42:18

A magázódást én sem szeretem ilyen helyen. De szerintem nem buzis, simán csak modoros. (A buzi szót amúgy én sem homoszexuálisokra szoktam használni ;) )

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.11.09. 12:58:00

@Francois Pignon:

A "buzis" és "modoros" jóformán szinonimák. :-)

Amúgy tényleg van olyan ember, aki azt képzeli: attól, hogy egy fiú a fiúkhoz vonzódik, rózsaszín gatyát fog húzni az Andrássy út közepén? Ez pont ugyanolyan (öltözködésbéli) "buzis" modoroskodás, mint blogokon a magázódás.

Alfőmérnök 2008.11.09. 13:26:36

Tehát akkor lehet "buzis" egy ellenkező neműnek írt szerelmeslevél is?:)

tevevanegypupu 2008.11.09. 13:53:26

Tatjana levele Anyeginhez.(:

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.09. 15:30:29

Széna Tomi

Gordon blau
Pulykagordon

OFF, csak eszembe jutott.

Szegeden volt egykor a néhai Bárka étterem, amelynek megszűnését hagyni Bartha polgármester és csapata történelmi léptékű, vétkes mulasztásainak egyike.

Az étlapon fejezetcímek voltak nagy betűvel aláhúzva, mint Levesek, Készételek, Frissensültek stb., alattuk az adott fejezetekhez tarozó ételek. Az egyik fejezet csak egy ételt tartalmazott, és így szólt:

FŐZELÉKEK:

Főzelék ....... Ft

Turbulencia (törölt) 2008.11.09. 15:55:00

pg2,

"Na jó, a többes amúgy is egy furcsa eset a magyarban. De a médiák is elég furán hangzik. Miért nem szokjuk meg ugyanolyan gyűjtőfogalomként, mint a sajtót, aminek nincs többese? (Ha már, ugye, angolul sem medias, simán átvették a latint, a multimedia meg egy más eset...)"

Mert a nyelv nem a logika szabályai alapján működik. Média-médiák-médium-médiumok ügyben még hosszú harc és zűrzavar várható, aztán valami győzni fog. Én a 90-es években történetesen a médiát-médiákat szoktam meg, és szomorúan látom a médiumok előretörését :)

További infó:
index.hu/kultur/klassz/mancsndy/

Aptyuka2 2008.11.10. 05:14:24

Én a kihívás szóra rángok, és a "legalább ...-an haltak meg". Mintha a halálnak szurkolnánk...

phaidros 2008.11.10. 09:08:00

- Pusszantás (nagydarab, kopasz, vastag láncostól, telefonba, eltartott kisujj)

Ulf, buzis? :)

eN 2008.11.10. 15:15:56

két kedvenc:
szülcsi felcsi
oda használata ide helyett pl add oda nekem azt a poharat

betyár (törölt) 2008.11.10. 18:13:07

Elpet,

a bundás kenyérrel mi a baj? Lehet ezt másképp mondani?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.10. 18:16:27

A bundás kenyérrel nincs baj.

Csak nagyon tetszett a finomkodó változata előtte, úgy mint

"cipószelet párizsiasan"

Úgyhogy lehet másképp mondani ...

betyár (törölt) 2008.11.10. 19:38:17

Elpet,

köszi, már aggasztani kezdett, hogy esetleg nem szereted. A cipószelet párizsiasanról eszembe nem jutott volna a bundás kenyér:))

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.11.11. 13:17:46

Az én halálom a "közbeszéd". Rettenetesen utálom ezt a szót.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.11.11. 16:07:38

Hogy a blog témájánál maradjunk:

+++Konzi: a tökéletes nyelvi kiméra; a kofanyelv, MANCS zsurnalizmus és édibédi köznyelvi becézgetés összevegyítése valamivel, amivel nagyon nem kéne. Olyan olvasni, mint palatáblán sikló kréta csikorgását hallani. Brr. Amikor olvasom, mindig fölteszem magamban a kérdést, hogy a szerző tényleg konzervatív-e, vagy csak pozőr. (Igen, Gabrilo: ebben ÖN a hibás.)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.11. 16:32:26

elGabor 2008.11.11. 16:07:38

"Konzi: a tökéletes nyelvi kiméra; a kofanyelv, MANCS zsurnalizmus és édibédi köznyelvi becézgetés összevegyítése valamivel, amivel nagyon nem kéne."

Na, a "konzi" szó használata aztán tényleg buzis. Jó hogy már nem KONZY. :D
Őszintén remélem, hogy legalább élőszóban nem használja senki...

Francois Pignon 2008.11.11. 16:38:53

Vagy konzee ;)) Amúgy osztom, ez egy borzalmas kifejezés.

Askeladden (törölt) 2008.11.12. 09:56:59

"tepertős pogácsa buziság. Hát milyen affektált modorosság már a töpörtyűt tepertőnek hívni, bakker?! "

Talán Te "töpörtyűs pogácsá"-nak nevezed? :-)
Nálam a "töpörtyű" törpét jelent, a "tepertő" meg valami melléktermék, ami a szalonnából marad a zsír kiolvasztása után. Általam ismert felhasználási módja a pogácsába sütés, bár állítólag van aki zacskóból eszi. Az én környezetemben nem fordul elő ilyen lény, de már hallottam ilyesmiről.

Askeladden (törölt) 2008.11.12. 10:00:34

Elpet:

karottás :-)

A magázással amúgy meg mi a baj? Én a bizalmaskodó tegeződést utálom.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.11.12. 10:16:21

"A magázással amúgy meg mi a baj? Én a bizalmaskodó tegeződést utálom."

Offline természetesen_egyáltalán semmi_baj sincs a magázással, sőt. A dolog nem erről szól.
Egy blogon vagy fórumon sztem más a helyzet. Ez így alakult. De ezt már leírtam fent.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.11.27. 08:43:48

www.mno.hu/portal/595183

na, ez kurva jó jegyzet kivételesen az MNO-n

Udvardy Zoltán
Ha azok, akiket a dolog valóban érint, komolyan veszik a felhívást, szótárakkal a kézben, tömött sorokban álldogálnak majd az anarchoszindikalista Szabó Ervin mozgalmárról mai napig elnevezett fővárosi könyvtár előtt, hogy lecseréljék régi lexikonjaikat újakra. De mit kezdjünk a leselejtezendő mozgalmi (jel)szavakkal?
süti beállítások módosítása