A karhatalom kedvenc dala - 1956
2008. október 23. írta: nénike

A karhatalom kedvenc dala - 1956

 Seress Rezső Szomorú vasárnapja után a második legpusztítóbb erejű magyar dal. Csakhogy...

 Induljunk el onnan, hogy a forradalom leverését követően, egészen 1957 januárjáig nem volt hermetikusan lezárva a magyar-osztrák határ. Menekült is mindenki, akinek nem jött be igazán a kádárizmus. A fiatalabb forradalmárok nem ismerték kellően a rendszer lélektanát, nem volt bennük az idősebbekben ’47 óta felhalmozódott - a kérdésüket sem hiszem el - tapasztalat. Nekik küldték ezt a számot.

 A megtorlásügyi szakemberek november 4-e után azzal szembesültek, hogy kevesebb a megbüntethető reakciós, mint amennyivel előzetesen kalkuláltak, haza kell tehát hozni a menekülteket, a nyugodt hétköznapokba visszailleszkedő polgárokat pedig újra elő kell venni. Így történhetett, hogy MSZMP-s káderek lobbiztak akasztásért, (Brusznyai Árpád gimnáziumi tanár esetében sikerrel). Az év elején rendelte meg a Magyar Rádió a Honvágy című nótát, mely aztán kapóra jött az interregnum időszakában. Az 1956-ban született alkotás az újonnan formálódó MSZMP rádiós propaganda részeként terült szét az éterben novembertől, belezenélve a disszidáló magyarok lelkébe, szívébe. A dal igazi féregvírusként a forradalmárok a hazaszeretetét kihasználva támadt. Az elmenekült kedves hallgatók egy része, köztük Wittner Mária is – talán e melódia hatására, szépen visszajöttek. A történetet onnan már ismerjük.

 Vannak sokan, akik még az ötvenes évekből ismerik a dalt, a magunkfajta közép-öregek az egykori Kontroll Csoport tolmácsolásában hallottuk először. 1987-ben azonban még világos volt, hogy eljátszása valójában egy totális rendszer arca elé tartott tükör: ilyen eszközöket használtok.

A Bojtorján együttes interpretációja azonban a dal teljes félreértésről tesz tanúbizonyságot, ráadásul a Fidesz egyik kampányrendezvényének színpadán mutatták be:

 A szirupos szöveg, a keserédes bayerzsolti értelemben vett erdélyi romantikát idézi, s helyezi pozitív kontextusba. Ott, ahol zúg az a négy folyó, hogy mást ne mondjunk ugye. Csak ezt (az eredetileg Gommermann István szerzeményt) elhárító tisztek nyomatták egészen a megtorlások nyitányáig. (Akampányban a Szabad Európa Rádió is kezükre játszott.)

 A dal egyébként egy amerikai sláger koppintása. A szerző és felesége - tudva, hogy a rendszer használja dalukat - 1956 végén elmenekült az országból. Az érzelmes szerzeményt, bűnös előélete okán kéretik értékén kezelni! Én Eisemann Mihállyal vagyok. 

Honvágy

Oly távol, messze van hazám,
Csak mégegyszer láthatnám!
Az égbolt, a felhő, a vén hold, szellő,
Mind róla mond mesét csupán.

Holdfényes májusok,
Muskátlis ablakok
Hozzátok száll minden álmom.
Ott, ahol élt anyám,
Ott van az én hazám,
Ott lennék boldog csupán.

A sorsom jó, vagy rossz nekem,
Itt minden, minden idegen.
Más föld, más ég, más táj, más nép...
Bárcsak otthon lehetnék!

Holdfényes májusok,...

Oly távol, messze van hazám,
Csak mégegyszer láthatnám.

Holdfényes májusok,...

Holdfényes májusok,...

...Csak még az egyszer láthatnám!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr30726495

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vegyeskazetta 2008.10.23. 15:21:13

A Chumbawamba dala 56-rólA Sztálin-szobor ledöntése az angol szalonanarchisták elismerését is kivívta.   A That's How Grateful We Are (Ennyire hálásak vagyunk) a zenekar 1990-es, Slap! című lemezén szerepel, a címe a budapesti Sztálin-szobrot ledö…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.10.23. 11:51:29

Kemény történet ez is.

Akit érdekel, az eredeti 55-ből, Dean Martintól:
www.youtube.com/watch?v=1MWN_duZfIs

Poós Károly 2008.10.23. 12:12:56

Errefelé vendéglőben gründolt szalonparaszt lakodalmakban éneklik, meg a vasárnapi rádiós szív küldi-jókívánság-kosár elmaradhatatlanja. Elég bugyuta szerzemény.
A rendszer szegénységi bizonyítványa. Semmivel sem különbek a bizniszjobbos haknibandák nemzeti áriái, meg az a seperc zenei ízlés, amivel ezeket a szerencsétlen tiniket hülyítik a karhatalmi-kereskedelmi adók.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.10.23. 12:34:42

Nagyon érdekes.
Elgondolkodtató.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.23. 13:16:41

Sajnos nem csak a nyálas dalocska szirénhangjai csábításának engedve szállingóztak vissza, akik egyáltalán szállingóztak.
Szivesen találkoznék újfent a "belga gróffal",??!! aki el is hitte magáról, hogy belga gróf, és őt valóban adoptálta még Bécsben egy belga arisztokrata család. Hosszú, kacskaringós történet, nincs felhatalmazásom a kiteregetésére, amúgy is csak a befejezés lényeges. Hazafias kiképzést követően vállalta a kalandot, s már az első kisérleténél tetten érték.
És nem ő volt az egyetlen. Bécs tele volt szervezőzseni azsant' provokatőrökkel, szorgalmasan szállították az anyagot visszafelé.

backg 2008.10.23. 13:32:03

mms://stream.songo.hu/eMusicStream/Kontroll_Csoport/12354-El__felvetelek/06-Holdfenyes_majusok-Kontroll_Csoport-El__felvetelek.wma

Nekem sajnos nincs meg egészben (csak kazin), de jó lenne, ha valaki megosztaná a társasággal.

backg 2008.10.23. 23:54:28

Csak előkerült, digitalizáltam bakelitről.

www.youtube.com/watch?v=p3UI5vN9_nQ

Géza Fispán 2015.04.18. 18:33:35

" Induljunk el onnan, hogy a forradalom leverését követően, egészen 1957 januárjáig nem volt hermetikusan lezárva a magyar-osztrák határ. Menekült is mindenki, akinek nem jött be igazán a kádárizmus. A fiatalabb forradalmárok nem ismerték kellően a rendszer lélektanát, .."

Induljunk!

1957 januárjában senki sem ismerhette a kádárizmust, mivel még el sem kezdődött igazán...nem csak a fiatalok. A megtorlás is később kezdődött a kínai és az NDK-s elvtársak _hogy elvegyék a saját lázadozóik kedvét , mivel a közhiedelemmel ellentétben ott volt az első felkelés a szovjet zónában.._lényegesen nagyobb megtorlást követeltek. A halálos ítéletek megálltak kb annál a számnál ahány kivégzett, meglincselt, elesett kommunista volt a forradalom alatt . Persze lehet ez is urbán legend.

búvár kondér 2015.04.18. 19:20:42

no de kérem , milyen dolog elverni a port egy dalon??? ....amikor szochazás házmesterünk van , vöröscsillagos miniszterelnökünk , a radikális jobboldalunk Putyin fszán élvezkedik, a munkásőr békemenetel, maffiózó belügyér, III/III-as állomtitkár ....és a többi kisdobos.

Háááááát menjetek ti a Zépítő táborba FIN-t tartani 60-70 évesen.

Géza Fispán 2015.04.18. 19:42:33

@búvár kondér: Szochazás házmester...? Hm nem vaskeresztes vitéz volt Dunyhás tesvér.? ? :)

búvár kondér 2015.04.18. 19:50:08

@Géza Fispán: Szochazás az a nem sovány! A vitéz az a sohasem hazudó volt de csak gyalog vitéz mint társadalmi kapcsolat a kisgé., vagy ge..

Géza Fispán 2015.05.09. 11:34:42

A házmester_ amíg létezett ilyen_ nem lehetett szochazás, annak adtak valami komolyabb hivatalt( mint a csókosokna most is, pl a gázszerelő akadémikusnak is.. vagy a felcsúti szekércsárásnak 400 000 000-t) a vizézeknek is telket, rangot...néhány akasztásért mint Héjjas Inánéknak ugyi..

Géza Fispán 2015.05.09. 11:35:57

A házmester_ amíg létezett ilyen_ nem lehetett szochazás, annak adtak valami komolyabb hivatalt( mint a csókosoknak most is, pl a gázszerelő akadémikusnak is.. vagy a felcsúti Szekér csárdásnak 400 000 000-t) a vitézeknek is telket, rangot...néhány akasztásért mint Héjjas Ivánéknak ugyi..
süti beállítások módosítása