Nemzeti vacsoracsata
2008. október 18. írta: Ács Ferenc

Nemzeti vacsoracsata

 Látszatországban mára végképp kiürült a politika. Mindent felzabált a bulvár, körítés helyett főfogássá vált a hatásvadászat, amelynek alá kell rendelni jövőt, méltóságot, mert méltóságból nem lesz mandátum. Aránylag találékony a magyar politikus, legalábbis az első vonalban (mögötte jobbára őt utánzó klónok hada tülekszik) és oszt, szoroz: érdemi politikai cselekvésre itt nincs igény (szerinte), csak kenyérre és cirkuszra, és ha az elsőre már hitelből is csak vékonyabbra futja, legyen az utóbbi díszesebb, hosszabb. Bátran csinálnak hülyét magukból, mórikálnak, rongyot ráznak, vagy éppen kutyát hagynak el, esetleg elbóvlisodott férfimagazinban nyilatkoznak. Azt hiszik, ez jó nekik.

 Magyarország leszakadása, lassú, de egyre érezhetőbb tönkremenetele leginkább abból az ostoba rövidlátásból fakad, hogy a stratégiai ügyek, a sorskérdések feláldozhatóak a rövid távú politikai előnyök oltárán, „hiszen utána majd mi – persze nélkülük – úgyis rendbe tesszük.” Holott többen éppen ezért a mentalitásért nem jutnak el a rendbetevés lehetőségéig. Aki itt a másik fél megsemmisítésére épít, orosz rulettet játszik az országgal, miközben körülöttünk mindenki kooperál a másikkal, az ellenfelével. Legyen bár közhely, de nemzeti minimum Európában mindenütt létezik, csak nálunk lehetetlen létrehozni. Képtelen rá az elégtelenül teljesítő politikai osztály. Az egyre elkeseredettebb elemzők még mindig az ír és a portugál példát emlegetik, de érdemes szokni a gondolatot, hogy inkább majd a szlovákok és a románok hátát nézegethetjük (felkészül: Horvátország, Szerbia).

 A magyar politikusból leginkább a hazánk iránti alázat, a jövőbe tekintő felelősségérzet és a korrekt alapokon zajló verseny képessége hiányzik. Akkor hát örüljünk a szombati „nemzeti csúcsnak”? Lám, egy asztalhoz ülnek a vezérek, a tekintélyek, és az egyéb notabilitások, itt az olyannyira hiányolt párbeszéd lehetősége, hátha végre nemcsak a harci tüzet fokozó párttévék hízlalásában egyeznek meg! De miért is kellenek tisztességes politikai dealekhez színházi díszletek? Előkészítetlen témafelvetések, átlátszó fontoskodások, hétórás produkció kamerák előtt, afféle nemzeti vacsoracsata, amelynek során nyilvánvalóan nem lehet komolyan megállapodni semmiben. Egyezségekre jutni csak politikai döntést követő hosszú szakmai egyeztetések után, újbóli politikai megerősítéssel lehet, ami semmiképpen nem egy hét munkája. Tizennyolc évnyi guanót nem lehet egy partvissal, öt perc alatt eltakarítani. Nem is akarják, persze.

 És a válság? Ott sem cirkuszi külsőségekre, hanem egy darab parlamenti plenáris ülésre, esetleg egy dolgozószobára van szükség, egy, a munkát a szereplésnél hangyányit jobban kedvelő miniszterelnökre, akinek köszönnek, nem köpik le pár percig, néhány ellenzéki pártelnökre, megegyezési hajlandóságra, és még több, nem látványos tárgyalásra. De a szombati találkozó kizárólag a magát újra nyeregben érző Gyurcsány Ferenc megerősödését szolgálja, amelyhez rúgkapálva, beakadt lemezjátszóval, de az ellenzék is kénytelen asszisztálni, mert különben igen komoly negatív kampány fenyegeti, és ez erodálhatja magabiztosnak tűnő előnyét. Egy találó régi bon mot szerint a szocialisták legjobban a válságmenedzseléshez értenek, azon válságokéhoz, amelyeket ők maguk állítanak elő. Ez ma is igaz: a szemétdombot, amelynek elhordására a kormányfő most drámai szavakkal maga köré hívja a nemzet „elitjét” (hahaha) nem kis részben ő maga gereblyézte össze az utcánk közepére. A távolmaradó Sólyom László (és Tölgyessy Péter) borítékolhatóan népszerűtlen álláspontot fogalmazott meg, amikor azt mondta, hogy ez a show a felelősség elmosását szolgálja, alkalmatlan a komoly döntésekre, és nem is legitim a parlamentarizmus szempontjából. Kétharmados parlamenti döntéseket nem lehet delegálni a miniszterelnök protokollvendégeire. Most nem érdekes, hogy a köztársasági elnöknek igaza van, ugyanis látszat-népfrontozni kell, azt szeretik a kádári népek. A Heti Hetesben majd nyilván jól megrugdossák az államfőt ripacsék, hogy mit keresett Jordániában, amikor éppen össze kell borulni, ez az összefogás, meg a többi banális marhaság. Holott a valódi nemzeti összefogás az új pártfinanszírozási törvénnyel, az összeomlást megelőző nyugdíjreformmal, a csendben kimúlt magyar külpolitika alapjainak konszenzusos feltámasztásával kezdődik, hogy csak három kulcsterületet mondjunk. De ezekben nem lesz megegyezés. Napirenden sincsenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr35717359

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törzskocsma 2008.10.18. 17:10:00

Mégis mi volt ez az egész?A Nemzeti Csúcs csattanós pofont ad a gazdasági világválságnakNos, nagyrészt végigszenvedtem a Nemzeti Csúcs megbeszélésnek nevezett ülését. Igen, az ülés nagyjából tökéletesen lefedi az egész esemény lényegét. A megbeszélés kife…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mxplanet 2008.10.18. 12:31:48

most pedig nekiállnak a libamájnak, kaviár-pezsgőnek, és folytatják..

Bummer 2008.10.18. 12:35:50

Igazából csak az ebédet kéne közvetíteni. Valószínűleg az a legizgalmasabb része.

zoli27 2008.10.18. 12:35:52

Kósa azt ígérte, hogy parizeers kiflit fog enni. :)
Juhász Attila, az MDF által pénzelt Political Capital elemzője, arról beszél, hogy Dávid Ibolya nem a népszerűségre hajt, és milyen nagyszerű beszédet mondott.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 12:38:10

miért, Áder mit mondott?
vagy mit olvastatok ki a gipszéből..?

zoli27 2008.10.18. 12:38:24

Szögezzük le, hogy a Fideszen kívül pl Békesi László és Petschnig Mária Zita is adócsökkentést javasol, persze kiadáscsökkentéssel párosítva...

Bummer 2008.10.18. 12:41:53

Hát ha Békesi és Petschnig azt javasolja, akkor szerintem a Fidesz gyorsan vonja vissza.
A Fidesz adó- és járulékreformról beszél. Nem kellene megint Orbán szájába adni, hogy januártól egykulcsos 18%-os adó, mert azt nem mondta. Azt Dávid Ibolya mondta.

Francois Pignon 2008.10.18. 12:45:13

Szamárfül,
érthetően, világosan és elegánsan osztotta ki az egész összejövetelt, mindenféle felesleges bájolgás és hülye populizmus nélkül.

(Amúgy épp most búcsúztatják Jörg Haidert, ott legalább nem akar többnek látszani a protokoll annál ami.)

zoli27 2008.10.18. 12:45:51

Bummer,
Orbán konzekvensen "radikális" adócsökkentésről beszél, márpedig közgazdasági 1X1, hogy ez kiadáscsökkentés nélkül nem lehetséges, ha közben az államháztartási egynesúlyt is meg akarjuk őrizni.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 12:59:22

Jörghöz:
azért legalább anyira pikáns h kiderült, meleg volt Haider (miközben támadta őket), mint a kokós, éjszakai élet császára-DajcsTomika, aki meg a családmodelles dumiák mellett mutatott furán... :P

lafi 2008.10.18. 12:59:36

Sziasztok..
Most regiztem, hogy hozzá szóljak... szóval nektek nem tűnt fel, hogy MI EZ MOST fent a csúcson? Szerintem "végre kitalálták" (újra) nálunk is a 2 kamarás parlamentet! Valaki szólhatna nekik... persze, hogy ez a valóságban az alsóház lenne. Na meg persze, ha az lenne, akkor KOMPETENCIA ALAPÚ lenne, de működne! Egész biztosan működne! És azért van igaza az ÁLLAMFŐNEK, mert (most) NEM ÍGY MŰKÖDIK AZ ÁLLAM !
Ez így egyeseknek csak választási kampány.. Lásd (MDF, Dávid Ibolya... majd 2010-től jöhet azután az ADÓCSÖKKENTÉS.. brrr!) másoknak üres fecsegés... A kormányt meg semmi sem kötelezi semmire. A szakértőkkel nem 5 percben kell (különösen nem válság idején) egyeztetni. Erre megvolnának a megfelelő érdekegyeztető fórumok és bizottságok.
Hajrá, irány a két kamarás parlament! Alkotmány módosítást!

Francois Pignon 2008.10.18. 13:07:19

Jól van, Szamárfül, ez aztán nagyon fontos és lényegretörő hozzászólás volt. (Vajon mindenki meleg, aki ivott már melegekkel?)

Francois Pignon 2008.10.18. 13:15:27

Üdv, lafi, kezdetnek egy jótanács: óvatosabban bánj a nagybetűkkel, mert könnyen Kündüvel vagy Downloaddal azonosíthatnak, és azt nem biztos hogy szeretnéd. ;)

lafi 2008.10.18. 13:17:59

OKé!
köszönöm...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 13:18:42

Pignon, off volt, de nem hülyeség: már 2007-ből is vannak cikkek e témában
pride.hu/article.php?sid=2580de többet
de nem akarom túlragozni..

Francois Pignon 2008.10.18. 13:22:04

Szamárfül, engem nem érdekel különösebben, de nem rémlik, hogy homofób lett volna, ahogy Deutsch sem szokott a család szentségéről prédikálni. Szóval nem értem, mire föl állítod be a két politikust hipokritának.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 13:24:14

asszem, elúszik a téma és idecsördít Ács úr... azért pikáns.

heima (törölt) 2008.10.18. 13:30:19

mszp.hu/belfold/bovebben/nemzeti-csucs-2

"Orbán Viktor, átgondolatlannak minősítette a Nemzeti csúcsot. Bár minden korábbi felszólaló az összefogás szükségességét hangsúlyozta, azonban Orbán Viktor úgy tűnik, mindezt nem fogta fel, s most is arról szónokolt, hogy ezt az országot tönkretették. A Fidesz elnöke egész egyszerűen képtelen az együttműködésre, úgy látja, hogy a válság kvázi önmagunknak, legalábbis a kisebbségi kormánynak köszönhető, mintha nem is volna nemzetközi előzmény. Orbán úgy látja, hogy ismét megszorító csomagról van szó."

Hát nevetnem kell :D

Alfőmérnök 2008.10.18. 13:32:08

lafi:

Egyetértek És eléggé bosszant, hogy mindenki úgy tünteti fel magát, mint aki "az ország javát akarja", de alkokotmánymódosításról senki nem mer beszélni.

Alfőmérnök 2008.10.18. 13:33:03

lafi:

Egyetértek. És eléggé bosszant, hogy mindenki úgy tünteti fel magát, mint aki "az ország javát akarja", de alkotmánymódosításról senki nem mer beszélni.

kamasuka 2008.10.18. 13:34:36

Azt írja az index Fodor Gáborral kapcsolatban:

"Fodor Gábor azt kérte a két politikai oldaltól, hogy ismerjék el egymásról, mindegyikük az ország javát akarja."

Akkor Horn Gábor mifasznak MONDTA azt, hogy őt jobban érdekli az SZDSZ sorsa, mint Magyarországé??? :D

Ács Ferenc 2008.10.18. 13:34:44

Belehúzott az agysebész szekció: Semjén a nyugdíjemeléseket félti, a magyar történelem legbutább miniszterelnöke pedig adóemelést javasol, miután 2002 után bedöntötte a kasszát. Borsik János, kedvenc szakszervezeti arisztokratáim egyike (a No 1. Gaskó) pedig a tévékben dúló kultúrszennyről értekezik. Jobb, mint a rádiókabaré!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 13:36:47

szóval, ha vacsoratcsata:
ti hány pontot adnátok rá..?!

zoli27 2008.10.18. 13:37:20

Wekler Ferenc?? Ez viccnek is rossz.

Ács Ferenc 2008.10.18. 13:37:28

No és itt van az egykori SZDSZ-es pártigazgató, a rafkós mecseki szőlősgazda is, aki nem kispályázott: a parlamentben soroltatta át a földjeit, hogy többet érjenek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 13:40:05

hmm, tkp ezt tették a nagy hírös századforduklós elnökkök is:
Széll Kálmán a vasútat terelte a bitrokai felé, Klebersberg a közvilágítást vezettett ki Hidegkútra - miután ott lett háza... stbstb
De ezekkel nem csak ennyi a baj..

Ács Ferenc 2008.10.18. 13:42:31

Akkoriban is volt korrupció, de működött, épült az ország. Ez ma nincs így.

mxplanet 2008.10.18. 13:42:52

amúgy miért négy guriga egy szaros terembérlet??

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 13:43:29

" okt. 18. 13:26Bajnai: Úgy kell eljárnunk, mint egy szanitécnak"

hmm, úgy tudom, a csatatereken nem ahhoz rohannak a segítők, akik a leghangosabban kiabál, hanem aki csendben szenved... a kiabálókban még van erő, őket hagyják iutoljára.
de asszem Bajnai nem így értette.

zoli27 2008.10.18. 13:51:16

Gyurcsány a szünetben sajtótájékoztatót tartott, amelyben Orbánt bírálta. Ennyit arról, hogy a miniszterelnök félre akarja tenni a pártpolitikai érdekeket...

hvg.hu/itthon/20081018_nemzeti_csucs_devizahitelek_javaslat.aspx

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 13:57:48

még visszafogott volt: a múltkor leperverezte Ov-t.
cserébe a lebolondozásért?
nem is tudom követni... :D

zoli27 2008.10.18. 14:01:24

Kósa Lajos hozta a formáját.

Francois Pignon 2008.10.18. 14:02:38

Jaj, Hiller meg ünnepi szónoklattal készült. Mintha egy Kossuth-szobor előtt állnánk március 15-én.

Bummer 2008.10.18. 14:03:26

Demján "Sanyikám, legalább te tudnál számolni" Sándorék társasága kétségtelenül nem kér most adócsökkentést.
Mit kér helyette? Bércsökkentést. Mintha az nem ugyanaz lenne. Egyfelől.
Másfelől a bércsökkentés ugye arra jó, hogy mind az adó, mint a munkaerőköltségeket lecsökkentik. Két legyet egy csapásra.
Orbánék bölcsen azt mondják, hogy adócsökkentést adunk, tessék belőle munkahelyet teremteni. Hát nem a foglalkoztatottság a gyenge, Sanyi?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.18. 14:13:36

hehe, Kökény meg Dr. Ház differenciáldiagnózisáért kiált :)

"lumbáljukmeg!"

heima (törölt) 2008.10.18. 14:17:17

rémisztő egyébként, hogy mennyire nem érti a magyar politikai és értelmiségi elit a globál makró dolgokat. manhattani zsidó bankárok emberi mohóság, meg nem fog begyűrűzni de mégis begyűrűzött, ennyi elemző képességet tud felmutatni az elit.

Ács Ferenc 2008.10.18. 14:17:54

Én hiányolom KÜNDÜT a nemzeti csúcsról. Szerintem nem lógna ki, de komolyan.

Bummer 2008.10.18. 14:25:33

heima, amint a mellékelt ábra mutatja, a legkevésbé az ún. független szakértők, bankárok, befektetési házak vezetői értik a globál makró dolgokat.
különben nem lenne válság.

Google 2008.10.18. 14:36:25

Nem nemzeti csúcs ez, hanem bio-piac.
Itt Hiller eladhatja az oktatási programját, Kökény az egészségügyit, Simor szabadon (?) elmondhatja, hogy a 2000-es évek elején kezdődött a felelőtlen gazdálkodás politikája, Kóka eladhatja az SZDSZ termékét stb.

Pedig lehetne új Magyarország, lehetne új a politika, csak ehhez új választások kellenének! Demján azt sem szeretne, biztos!

És milyen sunyi dolog az, hogy minden tervet, költségvetést az utolsó pillanatban adnak elő, hogy hozzászagolni se tudjon senki.
Ennyit a közös tervezésről, ennyit az együttgondolkodásról!
A szocik mindig mindent jobban tudnak!
Dávid is felsorakozott hozzájuk! Az erkölcsi alapja is megvan már hozzá!

heima (törölt) 2008.10.18. 14:41:28

"heima, amint a mellékelt ábra mutatja, a legkevésbé az ún. független szakértők, bankárok, befektetési házak vezetői értik a globál makró dolgokat.
különben nem lenne válság. "

persze, meg minden politikus lop, csal, hazudik, a vállalkozók mind adócsalók, az orvosok mind hálapénzhiénák, a köztisztviselők mind a seggüket vakargatják, tanárnak csak a selejt megy és persze minden bankár zsidó.

Bummer 2008.10.18. 14:50:32

Tényleg, mi van az Albert házaspár népszavazásával?

Google 2008.10.18. 14:55:37

Mind azt érzem, hogy a külvilágnak szeretné Gyurcsány bebizonyítani, össze tudnak fogni ők bárkivel, még a Vérfarkassal is.
De nem is tudnak, és nem is akarnak.
Csak megfelelni akarnak a külföldnek, azoknak, akik őket favorizálják!
Hiába hangsúlyozzák itt egyesek, hogy az utóbbi két évben hozzáfogtak a rendbetételhez a szocik, ha azelőtt négy évig is ők voltak azok, akik semmit nem csináltak!
A semmittevésnek is van ára. Ez.l

Bummer 2008.10.18. 14:59:44

Az valami gyönyörű egyébként, hogy összehívják a tanácskozást, hogy mit is csináljunk a válsággal, és az ülés előtti pillanatban benyújtják a válság kezelésére szolgáló költségvetést.

Francois Pignon 2008.10.18. 15:03:07

Tippem a végére: Miután mindenki sorra elmondta az egymáshoz nem kapcsolódó kis mondandóját, Gyurcsány előkap egy nyilatkozat-tervezetet, amit eddig senki nem látott, és aláírásra kéri a meghívottakat. Persze lesz benn olyan gondolat a felelőség elkenéséről, ami miatt jóízléssel vállalhatatlan.

Bummer 2008.10.18. 15:03:42

Grósz Károly beszél?

Bummer 2008.10.18. 15:07:45

Ez ki egyébként? nem hallottam.

zoli27 2008.10.18. 15:09:57

Podolák kimondta a lényeget: a Fidesz tehet a válságról.

Bummer 2008.10.18. 15:13:28

Egyébként nem értem, hogy miért nem kért a MGYOSZ 5 éves bércsökkentési programot. Ömlene a tőke. Komolyan.

Bummer 2008.10.18. 15:18:31

Gúr Nándor szerint nem vagyunk még túl a pénzügyi válságon.

heima (törölt) 2008.10.18. 15:21:50

Gúr Nándor ezek szerint egészen biztosan nemfüggetlen szakértő, bankár, vagy befektetési ház vezető:)

Ács Ferenc 2008.10.18. 15:22:25

Elemében van a sztrájk-bizniszmen:
Gaskó: Lehetetlen, hogy ne legyen béremelés

Bummer 2008.10.18. 15:26:55

Hogy lehet, hogy az önkormányzati választáson csupa narancssárga megye lett, most viszont szoci önkormányzati politikus túltengés van?

Google 2008.10.18. 15:34:58

Itt a szoci politikát kell eladni, az látszik.
Vajon sikerül-e?
Nem úgy tűnik!

Bummer 2008.10.18. 15:35:51

Google, szerintem az is látszik, hogy nincs szoci politika.
Fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak hangzatos szólamokn és ordasozáson kívül.

Francois Pignon 2008.10.18. 15:38:55

Tök jó, 5 órai monológsor után Szili Katalin azt a javasolja, az érdemi kérdésekkel foglalkozzanak helyükön, az Országgyűlésben. Gratulálok.

Francois Pignon 2008.10.18. 15:42:37

Azt is megtudtok, Gyurcsányék éveken át adót csökkentettek. Aztakurva...

heima (törölt) 2008.10.18. 15:43:45

Vajon felelős miniszterelnök felelős helyzetben meghozza a felelős döntést?

reality 2008.10.18. 15:45:33

Mi értelme volt a "Csúcsnak", ha most Ferink elmondja, mit kellen/fog "csinálni"?

zoli27 2008.10.18. 15:47:07

Ugyanaz mint a Parlamentben: miniszterelnöki viszontválasz, amire a többiek már nem reagálhatnak.

Bummer 2008.10.18. 15:47:16

Az volt az értelme, hogy a csúcsról legyen szó, ne arról, hogy éppen mit kúrnak el.

reality 2008.10.18. 15:49:31

GYF most atyaian lezárja a vitát, és kioktatja a résztvevőket: úgy is ő itt a zseni, a helyzet magaslatán áll, tudja mit kell őneki "csinálni".

Bummer 2008.10.18. 15:50:18

Gyurcsány egyetért a pénzügyminiszterrel. Sőt, Bajnaival és Gúrral is. És Dávid Ibolyával is.
Fantasztikus. Megvan a nemzeti minimum.

Francois Pignon 2008.10.18. 15:51:16

Milyen vitát? Nem vártam túl sokat ettól a találkozótól, de azt is sikerült alulmúlni. Mi értelme volt 60 ötperces beszédnek?

Bummer 2008.10.18. 15:57:00

Glatz potenciális antiszemita. Azt mondta, hogy a magyarok fegyelmezetlenek.

Francois Pignon 2008.10.18. 15:59:22

Glatz Ferenc egy pöcs. Milyen dolog már az, hogy mások szájába adja a saját véleményét?

Bummer 2008.10.18. 16:01:05

Nem a szakértői kormány miniszterelnökjelöltjét hallgatjuk?

kamasuka 2008.10.18. 16:01:45

Már csak baszniuk kéne egyet egymással a teremben, hogy nekünk is szép legyen a napunk.

Katasztrófális volt ez az egész. A FiDESZ és a KDNP meg hozta a hülye formáját: odament, a parlamentben meg kivonulnak.

A végén a fél hetes összefoglalóban meg lehozzák a Gyurcsány összest, 1-5 másodpercben az ellenzéki reagálásokat, és 10 percben Ibi asszonyt, oszt jónapot.

Aztán a sok ökör meg majd azt hiszi, hogy minden rendben, jólét van, és kormányunk/pártunk kezében tartja az irányítást, aztán ha szopás van, Fleto majd ráfogja a válságra, ha a választásokkor lesz szopás, mert addig felvesznek 101212613613 milliárd forint hitelt, akkor meg majd a FIDESZre kenik ezt is.

Ki van ez találva. Kérdés, az ország lakosságának hány százaléka fogja ezt újból beszopni?

Szóval a nagy lófaszt nekik, meg annak is aki volt olyan hülye, hogy szóbaállt ezzel az ökör Fletóval!

kamasuka 2008.10.18. 16:05:07

Az indexen mellesleg még mindig kint van a nap egyetlen kormányzatiként felhasználható "tanulsága": "Kellemetlen Orbánnak Demján felszólalása". Az index is marad olyan reménytelen, mint volt.

Ács Ferenc 2008.10.18. 16:07:18

Glatz Ferenc megbuggyant. Az árvízi hajós meg úszik tova.

Francois Pignon 2008.10.18. 16:12:07

Glatz méltó befejezése volt az izének.
Tényleg nem voltak minimális várakozásaim sem, de most mégis csak nézek, és az jár a fejemben: Ez mi volt ez az egész, bazmeg?

Bummer 2008.10.18. 16:18:28

Egyszer már írtam: Gyurcsány sokat szeretne keresni a válságon. Pénzt. Ezért kell neki a politikai túlélés, a csúcsszervezői feladatkör. Ha csúcs van, meg csúcsok, akkor arról van szó, nem a költségvetésről, az adótörvényekről.
Gyurcsány megint nyomathatja, hogy tervezzünk előre, ne két, ne három, hanem 5 évre. Minden évben 3 évvel előre tervez, az aktuális problémákat sose kell megoldani.
Elegem van.

zoli27 2008.10.18. 16:20:48

Ki hatalmazta fel Glatzot, hogy utólag értelmezze a felszólalók beszédeit?
A zárszó is érdekes volt: Glatz megkérdőjelezte Kósa Lajos véleményét az ún. vízgeerblyézésről. Ja, és Navracsicsot nyilvánosan renderintette.

Ennyit arról, hogy mit ért a baloldal párbeszéd alatt.

zoli27 2008.10.18. 16:37:02

"Az indexen mellesleg még mindig kint van a nap egyetlen kormányzatiként felhasználható "tanulsága": "Kellemetlen Orbánnak Demján felszólalása""

Tényleg érdekes, hogy ők ezt találják a nap fő tanulságának. Ennek ellenére én megvédeném az Indexet, mert ők mindkét irányba kritikusok.

Google 2008.10.18. 17:11:56

Jó, hogy Demjánnak nem kellemetlen a saját felszólalása.
Főleg azután, hogy a haza és haladás bölcse már két éve megkérdezte:

"-Sanyikám, normális vagy te?"

Miután nyilvánosságra került, hogy letácsolták picikét, még mindig képes a miniszterelnököt és láthatóan újabban Dávidot nyomatni.
Úgyhogy mi is megkérdezhetnénk:

- Sanyikám, normális vagy te?

zoli27 2008.10.18. 18:48:35

Most néztem a Tényeket, a kommunikáció láthatóan föl van építve.
A legfőbb üzenet, hogy Orbán kezet fogott Gyurcsánnyal.
Dávid Ibolya pedig felajánlotta magát az MSZP-nek. Ő a felelős konzervatív politikus, aki hajlandó kimondani, hogy drasztikus megszorításokra van szükség, és a válság miatt össze kell fogni, a stabilitás érdekében meg kell szavazni a költségvetést. Gyurcsány majd eljátssza, hogy szociáldemokrataként ő nem engedheti meg az ilyen népnyúzó intézkedéseket, kicsit enyhítenek a csomagon, végül az ország érdekében elfogadják a költségvetést.

Francois Pignon 2008.10.18. 18:52:42

Én az RTL híradót néztem, ott viszont nem volt első számú hír, a most benyújtott költségvetési tervezet és a családipótlék-emelés elhalasztása megelőzte.

zoli27 2008.10.18. 18:54:09

A Tények röviden így összegezte a "csúcsot":
"800 milliárdos segélycsomagról beszélt Gyurcsány, megszorító csomagról Orbán"

Francois Pignon 2008.10.18. 18:57:00

A Tények(?) végén én is elkaptam ezt, bizony az Árokásóért kiált.

zoli27 2008.10.18. 19:21:53

Az ATV-n pedig azt állították: a jegybankelnökök egyetértettek az adócsökkentés elhalasztásával. Ezzel szemben az igazság az, hogy Surányi és Járai egyértelműen kiállt az adócsökkentés mellett.

zoli27 2008.10.18. 19:30:50

"Az ATV-n pedig azt állították: a jegybankelnökök egyetértettek az adócsökkentés elhalasztásával."

Bocsánat, félreértettem! Csak a Simorról állították ezt, és ő tényleg ezt mondta.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.10.18. 19:43:19

A Veres Kettes, Klub, Népszabadság ezt nyomja. Valaki meglepődött?

SheronComb 2008.10.18. 19:58:07

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=154243
Magyar Hírlap
Ki nyer a válságon?
A gazdaságról magyarul

Google 2008.10.18. 19:58:08

Miért is kell a csúcs? Egy csomóba kerül, és láthatóan nem azt mondják utána, ami ott elhangzik.
Azt a 8 milliót meg is spórolhatták volna.

Karcolt lendület 2008.10.18. 22:19:52

Miközben Demjánon kívül minden vállalkozói szervezet felszólalója az adócsökkentés mellett volt (nem biztos, hogy reálisan, de természetesen), de persze a balsajtó ebből levonyja a következtetést, hogy Gyurcsány akarja a frankót. (Miközben Demján az adócsökkentésre szánható pénzt lazán elkérné a neki masszívan előnyösebb módon: kedvezményes hitel formájában.)

Kérdés, Demjánnak milyen remek megrfendeléseket ígértek...

Francois Pignon 2008.10.18. 22:23:26

Még mielőtt megszólalt volna, már szóvá tettem hogy is került ő Dávid Ibolya mellé Csányi helyére ;)

zoli27 2008.10.18. 23:20:00

Az adócsökkentés egyáltalán nem ördögtől való dolog még a mostani helyzetben sem, csupán azért számít tabunak, mert a kormány nem akar érdemben hozzányúlni a kiadásokhoz.
Arra lenne szükség, hogy pl egy 800 milliárdos adócsökkentés 1000-1100 milliárdos kiadáscsökkentéssel párosuljon. Így már meg is lenne a bevételkiesés fedezete, és tartalék is maradna a kasszában. Az már politikai döntés kérdése, hogy azt az 1000-1100 milliárdot honnan vesszük el.

A legnyilvánvalóbbak:
- nyugdíjas/diák utazási kedvezmények, 13. havi nyugdíj, családi pótlék, gáz- és távhőtámogatás csak a rászorulóknak járjon
- rokkantnyugdíjazás felülvizsgálata és szigorú ellenőrzése
- akinek lenne lehetősége dolgozni, de nem él vele, ne kapjon szociális támogatást

zoli27 2008.10.18. 23:22:44

Demján és Futó valószínűleg valamilyen paktumot kötöttek Gyurcsánnyal (meg Dáviddal), más magyarázata nem lehet annak, hogy miért mondják azt: nem kérünk adócsökkentést.

Ács Ferenc 2008.10.19. 11:09:39

"SheronComb · szlovakrendszam.5mp.eu 2008.10.18. 19:58:07
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=154243
Magyar Hírlap
Ki nyer a válságon?
A gazdaságról magyarul"

Második vonalas MIÉP-celeb a négyezer példányban értékesített, Széles képére formált Magyar Hírlapból. Bolond lyukból bolond szél.

Francois Pignon 2008.10.23. 14:36:31

Remek. ;) De homofób volt?

Ács Ferenc 2008.10.23. 15:05:41

A Bombagyáron küldöttséget akartak meneszteni "Jörg" temetésére.

zoli27 2008.10.23. 15:46:37

OFF:
Index címlap: "Európai hírek rántják magukkal a forintot"

Tehát nem Magyarországgal van a baj, értitek. Mi már éppen beindultunk volna, de ezek a fránya európai hírek...

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.23. 17:17:22

zoli27 · zoli27.blog.hu 2008.10.18. 23:20:00

>akinek lenne lehetősége dolgozni, de nem él vele, ne kapjon szociális támogatást

Ez konkrétan legalább 10 éve így van.

zoli27 2008.10.23. 17:30:49

dzsucseharcos,
"Ez konkrétan legalább 10 éve így van."

Lehet, hogy az elmúlt fél évben nem nézett tv-t? Kistelepülések polgármesterei számolnak be róla, hogy nem így van. Lehet, hogy van olyan jogszabály, amely kinyilvánítja, hogy ez egy követendő elv, de a valóság nem ez.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.24. 03:45:32

zoli27 · zoli27.blog.hu 2008.10.23. 17:30:49

Az van a jogszabályban, hogy be kell jelentkezni a munkaügyi központban a jövedelempótló támogatások igényléséhez. Az említett kp. vagy tud adni munkát, vagy nem. Ha tud adni, akkor ott kell dolgoznia az igénylőnek.Lehet, hogy nem tartják be - nem tudom, én inkább arra tippelek, hogy nincs munka. Bármilyen hihetetlen, rendkívül elterjedt elképzelés, hogy a "munkanélküliség" nevű jelenség nem létezik, ennek akár egy kistelepülés polgármestere is áldozatul eshet.

zoli27 2008.10.24. 09:12:36

dzsucseharcos,
Teljesen mindegy, hogy ragozzuk; a lényeg, hogy mindenki tudja, hogy Magyarországon nem érvényesül a rászorultsági elv a szociális támogatásoknál. Nem a munkanélküli segélyről van szó, hanem az egyéb juttatásokról, és vszínűleg te is hallottad azokat a kistelepülésekről, falvakból érkező beszámolókat, hogy luxusautókkal mennek az önkormányzathoz felvenni a segélyt.

A munkanélküli segély egyébként úgy működik (saját tapasztalat), hogy megnézik, milyen hosszú volt az addigi munkaviszonyod, és annak arányában kiszámítják, hány hónapig kapsz segélyt, és miután az az idő lejárt, nem kapsz többet, függetlenül attól, hogy nem tudsz vagy nem akarsz munkát találni.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.10.24. 15:59:41

A lényeg pontosan a részletekben van, tehát egyrészt tudjuk, hogy luxusautókkal járnak igényelni stb., másrészt tudjuk, hogy nem a jogszabályok engedik ezt meg. Tehát arra kell rájönni, hogy miért nem érvényesül a rászorultsági elv, ha a jogszabályokban 50-féleképpen benne van. Én nem a munkanélküli-segélyről beszélek, hanem azokról a támogatásokról, amik utána következnek. (Nagyon jellemző, hogy az emberek többsége ezeknek a létezéséről sem tud, szemben azokkal, akik folyton valamit "igényelni" tolonganak az önkormányzatoknál.) A mostani szociális rendszerben van rengetegféle támogatás. Ezek egyike pl. a jövedelempótló támogatás, ami a nyugdíjminimumhoz képest van megállapítva, vagy a rendszeres szoc. tám. A közhiedelemmel ellentétben ezekből a havi 30-40 ezrekből nem lehet fényesen megélni, sőt, az állam sem ezekbe roppan bele, és a közhiedelemmel ellentétben ezek kiosztása munkához van kötve. Ezért nem elég az a varázsszó, hogy "munkára ösztönzés" ill. "rászorultsági elv", meg a többi, mert a probléma egyszerűen nem itt van. Hanem pl. ott, hogy valaki úgy veszi fel a támogatást, hogy közben (sokkal több pénzért, de feketén) dolgozik, ami szimpla csalás, vagy valaki elnyer egy csomó támogatást (korrupció révén), vagy nagy családot tart fenn csak a támogatások megszerzése érdekében, de azokat nem a családra (higiénia, lakáskörülmények, oktatás) költi, hanem egyéb célokra, ami szimpla igénytelenség stb. Mostanában mindenki tele van a szociális rendszer megvágására irányuló ötletekkel, melyekkel önmagában annyit lehet elérni, hogy akiknek eddig ténylegesen szükségük volt (átmenetileg, valamilyen katasztrofális életesemény hatására) a puszta túléléshez erre a rendszerre, azok még nehezebb helyzetbe kerülnek, a "szociális rendszer arisztokratáit" viszont, akik csak kiegészítik a jövedelmüket könnyen jött támogatásokkal, kevésbé fogja érinteni a dolog. A csalás és a korrupció ellen kell küzdeni (az igénytelenség ellen nem lehet és nem is kell). Szerintem az lenne a megoldás, ha sokkal kevesebb típusú támogatás létezne (lehetőség szerint max. 1- vagy 2-féle), és a csalásokat, visszaéléseket szigorúbban ellenőriznék (a rászorultsági elvet és a munka kikötését azért nem említem, mert ezek jelenleg is érvényben vannak). Fogadni mernék, hogy hiirtelen kiderülne, hogy valójában nagyon hatékony, a legsúlyosabb szegénységtől ténylegesen megóvó szociális rendszert lehet működtetni ebben az országban sokkal kevesebb pénzből.

zoli27 2008.10.24. 16:04:46

dszucseharcos,
akkor végülis ugyanarról a dologról beszéltünk, és egyetértünk:)
süti beállítások módosítása