A Balaton legjobb éttermei
2008. szeptember 30. írta: TuRuL_2k2

A Balaton legjobb éttermei

 Valamelyik hírgyűjtő oldalon akadtam rá a hírre, miszerint Gyenesei István önkormányzati miniszter egy pénteki hajókiránduláson a Balaton legjobb vendéglőink szóló elismeréseket adott át. Balaton-mániákusként érdekelt volna, melyik éttermeknek, de az nem derült ki a cikkből. Hiába keresgéltem, sehol sem találtam neveket: a minisztérium honlapján is csak a turizmus érdekérvényesítő szerepéről, a kamarai értékelés rendszeréről és a szent tehéni státusz iránti vágyakozásról szóló tárcavezetői beszédről írnak, no meg az értékelési rendszerről: „A minősítésre a Balaton Régióba tartozó településeken üzemelő melegkonyhás vendéglátók önkéntesen jelentkezhetnek. A pályázók a megadott szempontrendszer alapján előbb elvégzik önmaguk minősítését, majd amikor ezt megküldték a kamarának, akkor egy más megyéből érkező szakértői bizottság végez - próbavásárlás keretében - ellenőrző minősítést. Amennyiben az üzlet eléri a maximális pontszám 80%-át, akkor megkapja a kamarai minősítő táblát. Az elmúlt hét évben Somogy, Veszprém és Zala megyében összesen 77 melegkonyhás vendéglátóegység szolgáltatásának minőségét díjazták védnöki táblával. A díjazottakról egy szót sem.

 Összeszedtem hát a saját kis best of listámat a tó környékéről. Íme három plusz egy személyes kedvenceim közül:

Kistücsök Étterem, Balatonszemes 
 A 7-es út mellett fekvő étterem kerthelyisége késő tavasszal, vagy nyáron maga a harmónia. A régi épület hangulata, a nagyszerű konyha és a visszafogott árak tényleg elhitetik az emberrel, hogy van (lesz) balatoni reneszánsz.   

Anita Panzió, Gyenesdiás
 A családi nyaralónktól néhány száz méterre fekvő panzió hosszú éveken keresztül német turistáknak épült, nádtetős hely volt a szememben, amitől távol tartottam magam. Aztán tavaly ősszel néhány barátommal kipróbáltuk és teljesen beleszerettem. Különösen a (balatoni) halételeik finomak, a kiszolgálás nagyon előzékeny és figyelmes. 

Majthényi Présház Borozó, Balatonlelle (Kishegy)
 Az európai értelemben véve idilli Kishegyen, a kápolna mellett fekvő présház nem annyira egyszerű, tisztességes ételkínálatával, mint a veranda panorámájával hódít. A tető árnyékába húzódva órákon át lehet csodálni a fényben úszó Balatont és a túlpartot egy-egy pohár pincehideg Konyári-bor mellett. Csak az autópálya zavarja egy kicsit az összhatást.

 Végül a plusz egy:

Halászkert Étterem, Balatonfüred
 A füredi étterem ételeivel és pincéreivel meglehetősen vegyesek a tapasztalataim, a műanyag kerti bútorokról nem is beszélve. Hogy mégis plusz egy lett belőle, azt kis bográcsban, láng fölött tálalt korhely harcs-halászlevének köszönheti, amihez foghatóval sehol máshol nem találkoztam. Imre barátom vendégeiként hajózás után sosem kellett csalódnunk.

 Kedves Balaton-szakértő kommentelőink, nektek melyik vendéglő a kedvencetek? (Egy borúsabb napon talán lesz worst of lista is a tópartról, azt egyelőre hagyjuk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr11685916

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Anita Panzió: nekrológ egy leégett étteremhez 2011.05.14. 08:10:19

  Egy lépcső és egy ajtó. Ennyi maradt a gyenesdiási Anita Panzióból, aminek nálam helye volt a Balaton legjobb éttermei között. Az épület a gyenesi erdőtűz másnapján kapott lángra és égett porig.   Amióta az eszemet tudom, a strand felé ve...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.09.30. 11:22:14

A worst of lista azt hiszem túl nagyívű vállalkozás lenne. :(

Manstein 2008.09.30. 11:31:56

legjobb (egyébként internacionális) siófoki éttermek:
- Roxy étterem
- Sándor étterem
- Amigo étterem

Ergé, szerinted?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.30. 11:33:40

hmm, azért ezt még tavasszal kellett vón összeírni :(

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.30. 11:39:32

Az Amigo az általam valaha kipróbált legjobb ár-érték arányú étterem. Szvsz tíz évvel ezelőtti árakon kínál laktató mennyiségű, ugyanakkor erős középkategóriás fogásokat. Oda szoktam vinni vendégeimet a legtöbbször.

Siófokon van még a Marcipán kávéház, amely tavaly a 3. legjobb lett az országos Kávéházak versenyén.

És a kikötő sarkán ott van a Cocktail bár, ami, mily meglepő, koktél bár. Több mint 15 éve tart nyitva, nagyon igényes lounge hely, sokszor élő zenével, első osztályú koktélokkal és jó fej pincérekkel.

smalladam 2008.09.30. 13:09:07

nekem nagyanyám kajája ízlik a legjobban a balatonnál, szorri:D

greg1749 2008.09.30. 15:23:15

sajnos a mákvirág Révfülöpön nem olyan jó...
viszont Révfülöpön a Hullám hostel szerintem a legjobb.
Mindig bogrács, csak egyféle!

merida4 2008.09.30. 16:10:27

Szent Donát Borház és Étterem. Csopakon fenn a domboldalon, fantasztikus házi kajákkal és borokkal, egész Balatonra való kilátással.

wendriner úr 2008.09.30. 16:50:44

Turul, a Halaszkert az bizony extra tre lett idenre. Most mar az egyentlen ok is eltunt, amiert meg neha odajartunk: az egyik pincer.

Kistucsok jo, azon kivul az osszes tobbi a beka feneke alatt.

superben 2008.09.30. 18:12:43

A Mákvirág sztem is kurva jó.

sebcsaba 2008.09.30. 19:24:18

Siófok, Lila Akác vendéglő.
Igazából semmi extra nincs benne, vasút melletti középkategóriás vendéglő, csak a pincér... de ő nagyon.... Általában kissé pityókás, de kifogástalan, jó humorú, hatalmas egyéniség. Nem véletlenül lett a vendéglő falán egy festményen megörökítve. (És külsőre Bordogi Gyulára hasonlít.)

Vasúti átjáró mellett, talán ez az:
maps.google.com/maps?ll=46.903424,18.03976&z=18

Mici_Sajnos 2008.09.30. 23:43:17

A Balaton mellett tudtommal a Kistücsök az egyetlen hely. Egy hónapja még majdnem bemondtam volna a Maurot Zamárdin, de azóta voltam és inkább nem.
Kistücsök review by Sajnos Crew:
www.sajnos.hu/?p=613

cometneni 2008.10.01. 19:00:51

Siófok Frei vendéglő a kórház felé! nekem nagyon bejön a hely.

Monkey_Business · http://gmintgeza.blog.hu/ 2008.10.02. 11:17:11

Az a Halàszkert plusz egy nekem kicsit necces. (Furcsa tapasztalataim voltak nekem is).

Ellenben Balatonfureden, bar nem a part kozeleben, a Koloska volgynel: Koloska Csarda. Az arak nem veszesek, van kert meg minden, ami kell.

Tihanyban Ferenc Pince: A felsziget nem parti bejarojanal be, majd le majdnem a revig, elotte nem sokkal egy pici emelkedo ut tetejen van. A teraszrol full panorama, nagyon jo szurkemarha kajak, kivalo kiszolgalas es (amig meg van) a kulonleges voros aszu. Az arak kicsit magasabbak, de megeri menezni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.10.02. 14:57:07

Monkey_Business:
A plusz egy a korhely harcsahalászlevüknek szól, semmi másnak.

A Koloska Csárdát nem ismerem. Egy tippem volt, de nem az. Amire én gondoltam, a sportcsarnok felé van, a domboldal közepén, a tóra néző panorámával. Egyszer megnéztük, de éppen zárva volt.

Sajnos a Ferenc Pincében sem jártam még.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.10.02. 14:58:01

Mici_Sajnos:
Miért a Kistücsök az egyetlen? Mi a gond a másik 2-vel, amikről írtam?

wan2bee 2008.10.03. 21:55:53

fuzfon a 7-es ut mellett. nem jut eszembe a neve, de kifejezetten kellemes. Utazasok alkalmaval mindig meglatogatom jovet-menet.

Illetve fonyodon volt regen a foldvar folott a 150 eves. Evek ota nem jartam ott. Igazi magyar parasztos, oriasi pincehelyseg, finom tanyerok..
süti beállítások módosítása