Válassz, Ausztria!
2008. szeptember 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Válassz, Ausztria!

 Ausztria ma választ. Idén először öt évre választják képviselőiket a Nationalratba, és idén először - Európában egyedülálló módon - 16 éves kortól élhetnek választójogukkal a polgárok. A korábban felbonthatatlan kétpártrendszeréről elhíresült országban ma egyre erősödnek a kispártok, miközben a két nagy (az Osztrák Néppárt és a Szociáldemokrata Párt) féltékenyen őrizné pozícióit. A mostani, előrehozott választások is többek között ennek tudhatók be: a két nagy párt koalíciója két éven át tartó, jórészt értelmetlen torzsalkodásból állt, miközben egy nagy reformot sem tudtak elindítani. A kormányzást feladó nagyok attól is félhettek, hogy a választások további halogatása csak a kispártoknak kedvezne. Alfred Gusenbauer, a szocik nagystílű, de nem túl nagy kvalitásokkal rendelkező kancellárja felőrlődött a harcokban, és Wolfgang Schüssel, a konzervatívok nagy öregje is már csak a háttérből keveri a szálakat.

Nézzük, kik most a játékosok!

 A Színész: Werner Faymann, a szocik jelöltje a bécsi várospolitikából lépett ki a rivaldafényre. A korábban szürke pártfunkcit profin viselkedő politikussá képezték ki a spin doctorok: vigyorog, kezel, ígér, megköszön, majd megint vigyorog, és így tovább. A legutolsó felmérések szerint pár százalékos előnnyel győzelemre tudja vinni az SPÖ-t - de hogy ki fog kormányozni, az csak a bonyolult, sokszereplős koalíciós tárgyalásokon fog eldőlni.

 A Hivatalnok: Wilhelm Molterer, a néppárti vezér agrárközgazdászból lett pénzügyminiszter. Ennek megfelelően karót nyelt hivatalnok kinézete van, bár az utóbbi időkben sokat oldódott, és még a bécsi gettókba is elmerészkedett, hogy török munkanélküliekkel barátkozzon a kamerák kereszttüzében. A jóarcú politikusnak nincs könnyű dolga: a populista baloldallal és a szintén populista szélsőjobbal kell versenyeznie a mérsékelt konzervatívok győzelméért. Talán második helyen fut be, de nagyobb az esélye a kancellárságra, mint Faymannak.

 A Vagány: Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt (FPÖ) 39 éves, fogtechnikus végzettségű vezére vérbeli posztmodern politikus: sportkocsival jár, elegáns öltönyökben parolázik a kisemberekkel, diszkóba megy a fiatalokkal, és mindenhol ott lévő plakátjain vigyorog választóira: Jetzt geht's um Österreich! - mondja. És szidja a rendszert: a bevándorlást meg kell szigorítani, a bevándorlókat be kell fenyíteni, a drágulás ellen fel kell lépni, a korrupt nagy pártokat le kell győzni. A show bejön: három évvel a pártszakadás után az FPÖ újra ott lohol a nagyok nyakában: 17-18 százalék körüli eredményre számíthatnak.

 A Zöld: Alexander Van der Bellen a Zöldek vezéreként szép eredményt érhet el pártjával. A 12-14 százalék körül várható eredmény igazolná az egykori szocdem öregúr, van der Bellen mérsékelt zöld politikáját. Az osztrák Zöldek ugyanis - német tesóikkal ellentétben - kevesebb '68-as ideológiai maszlaggal és több realitásérzékkel rendelkeznek: korrekt környezeti politikájukkal sikerre vannak ítélve a természet védelmére a világon talán legkorábban odafigyelő országban. A Zöldek a mérleg nyelve lehetnek - és a néppártiak szívesebben közelednének hozzájuk.

 A Túlélő: Jörg Haider sem veszett el: miután három éve - hogy a pártadósságoktól megszabaduljon és hogy újra a maga ura legyen - kilépett az általa felépített Szabadságpártból, létrehozta az Osztrák Jövő Szövetségét (BZÖ). Bár a párt szinte csak Karintiára, Haider „birodalmára” korlátozódik, a most ottani tartományfőnökként dolgozó Jörg népszerűsége miatt simán bejut a parlamentbe, csak a karantánok szavazataival. Haider arra is vigyáz, hogy koalícióképes maradjon: régi énjéhez képest kevesebb nacionalizmust, ugyanakkor szinte libertárius gazdaságpolitikát hirdet az osztrák közélet egykori fenegyereke, aki ma a legtapasztaltabb politikusnak számít a mezőnyben.

 A Lúzer: Alexander Zach, a Liberális Fórum fiatal, alig 32 éves elnöke hét éve vezeti a '99-ben parlamentből kiesett pártot. Az osztrák liberókra nem érdemes sok szót vesztegetni: a multik által szponzorált pártocska a teljes körű privatizáció, a gandzsa és a melegházasság legalizációja mellett áll ki. A négy százalékos parlamenti küszöbön billegnek, bejutásuk esetén balra húznának - kérdés, kinek a vezetésével? Zach ugyanis pár napja lemondott listavezető pozíciójából, mivel azzal vádolták, hogy az EADS nemzetközi hadiipari és űrtechnológiai cégnek lobbizott.

Az osztrák választási kampányról készült helyszíni riportomat itt olvashatjátok: kiderül, mit csinál Géza Molnár az FPÖ-ben, merrefelé „lopnak a magyarok”, és mit gondolnak politikusaikról és rólunk az egyszeri osztrákok.

Ma este kezdődik a bécsi keringő, téteket kérjük megtenni! Ti kire szavaznátok, ha osztrákok lennétek?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr45685451

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ungárische Mozart blogja 2008.09.30. 12:46:04

Lehet-e párhuzamot vonni az osztrák belpolitikával?Választások Ausztriában: intő jel a magyar belpolitika számára?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asz_tapasz (törölt) 2008.09.28. 12:07:51

fpö
már csak azért is mert oly csúnyán megzavarta békés rendezvényüket valami csőcsellék. itt biztos tudják kik lehettek, szerintem ott is a fasiszták randalíroznak

Zetek 2008.09.28. 12:28:42

A felhozatal a magyarországinál sokkal rosszabb. Igazából egyik bagázsra sem érdekes szavazni. Nem véletlen, hogy mind hangosabbak a választójogi reformot követelő hangok. Csak megjegyzem, miközben nálunk azon nyafognak, hogy fenyeget a kétpártrendszer, ott az öt-hat párti parlament miatt könnyen lehet marad a nagykoala. Az FPÖ egyszerűen kormányképtelen töketlenekből áll. Náluk még a kisgazdik is komolyabbak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.28. 12:32:03

Zetek:
Választójogi reform? Hogyan változna a választójog, és miért javítana ez a helyzeten?

Zetek 2008.09.28. 12:53:41

TuRuL_2k2! Az angol modellen gondolkodnak, ami csökkentené a kis pártok számát és akár egy pártnak is elég mandátumot hozna, hogy kormányozzon. Akkor a jelenlegi töketlenségeket nem lehetne a koalíción belüli egymásra mutogatással elintézni és világos lenne ki és melyik párt a felelős.

Fleateau de Qurcsany (törölt) 2008.09.28. 14:33:54

Haider libertárius?? Az egyetlen plakáton, amit pár hete láttam róla, szociálisabb államot ígért. Na de mindegy is, Strache az új Haider.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.09.28. 14:56:11

"Ti kire szavaznátok, ha osztrákok lennétek?"

Fogalmam sincs, leginkább senkire. Egyedül Haiderről hallottam eddig bármit is a felsoroltak közül, róla is csak rosszat.
Miért te kire?
Amúgy mekkora poén, hogy valaki egyszemélyben "legalize it" arc, és fegyverlobbista. :)

OFF

Örömmel látom, hogy újra van logout opció az oldalon.

ON

gapinthebreath 2008.09.28. 15:06:04

"idén először - Európában egyedülálló módon - 16 éves kortól élhetnek választójogukkal a polgárok."

JézusKrisztus!
Ist Österreich auch vorbei?

sprenczl 2008.09.28. 15:33:00

nálunk is meg kellene állítani a kialakuló kétpártrendszert....
kisgazda.info

Zetek 2008.09.28. 15:40:54

sprenczl! Ausztriában éppen kétpártrendszert szeretnének. Torgyánok - mindjárt két pártban - ott is vannak.

Joschka Fischer (törölt) 2008.09.28. 16:21:28

én Van der Bellenre szavaznék...
... HC Strache pedig egy katasztrófa

Joschka Fischer (törölt) 2008.09.28. 16:25:51

ergé, kár, hogy a Krone-szerkesztőségben nem voltál, az szvsz nagyon érdekes félóra lett volna :-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.09.28. 16:40:48

a Hivatalnokra.
Álmom, hogy egyszer egy sima hivatalnok vezesse az államgépezetet, ne holmi színészek meg vagányok...

borsikm 2008.09.28. 17:30:58

Hmm, lássuk.

Ideológiailag nyilván az FPÖ, ám lehet, hogy akkor nem tanulhatnék a sógorok egyetemén, ha ők vinnék a prímet.

Szocik kizárt, kb pont ugyanazzal a stílusú "nem lesz gázáremelés" dumával nyertek önkormit, mint itthon.

ÖVP se megy a szomszédba, még két éve a Foci VB ideje alatt végig ingyensör volt a Rathaus melletti pártirodájukban.

Na mindegy, arra szavaznék, akire a Viktor mondaná :)

Fleateau de Qurcsany (törölt) 2008.09.28. 17:37:30

Az első nemhivatalos eredmények szerint az FPÖ és a BZÖ törtek előre a hagyományos nagy pártok rovására.
Százalékok:
SPÖ 28,8 (-6,5),
ÖVP 25,2 (-9,2),
FPÖ 17,9 (+6,8),
BZÖ 11,7 (+7,6),
Grüne 10,4 (-0,7)

Francois Pignon 2008.09.28. 17:45:49

A két nagy(?) párt 54%-ot kapott.

borsikm 2008.09.28. 18:30:54

Nagykoalíció megint?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.28. 19:21:16

Breko, breko, Erge a becsi parlamentbol jelentkezik be eloben a Reakcio blogra. Nepparti forrasaim szerint a nagykoalicio folytatasa varhato, mert nincs mas letrehozhato tobbseg.

Az elobb a lepcsohazban osszefutottam a legendas Schussel exkancellarral, aki tamogatasarol biztositotta Molterert.

A Neppart fohadiszallasan egykedvuen fogadtak az eredmenyt, halk csevely folyt tovabb. Molterer rovid beszedeben megkoszonte a kampanyt, elismerte a valasztasi vereseget. sajnalja, hogy Ausztriaban nincs fogadtatasa a valosagrol valo beszednek.

Az OVP es az SPO tortenetuk leggyengebb eredmenyet ertek el, epp hogy tobbseguk van. Ez egy uj korszak kezdete lehet Ausztriaban.

Europaban egyedulallo modon a ket jobboldali radikalis part osszefogva a legnagyobb part lehetne az orszagban. Ennek azonban nincs realitasa, mert Strache es Haider gyulolik egymast.

Tehat valszeg szoci vezetesu nagykoalicio folytatasa varhato.

Rajcsanyi Gellert
Reakcio
Becs

A szo a studioe.

Zetek 2008.09.28. 19:23:33

Ekőbb Molterert lemondatják. Nagyon más nem marad, mint a nagykoala. Strache ugyan bejelentette, hogy kancellár kíván lenni, de ez komolytalan.

Francois Pignon 2008.09.28. 19:34:04

Addig nagykoaláznak, amíg a végén együtt sem lesz többségük.

Amúgy érdekes, hogy az ORF mennyire tojik az egészre. Hiába, derék szomszédainknak nem olyan nagy show a politika. Még jó hogy ergé az osztrák politika ütőerén tartja a kezét. Még több helyszíni kapcsolást kérnék.

borsikm 2008.09.28. 19:58:46

Show vagy nem, azért a 78%-os részvételi arány ottvan..

CrL 2008.09.28. 20:00:01

ergé, üdv Paul Lendvainak ;]

Francois Pignon 2008.09.28. 20:02:04

Kötelességtudó emberek. ;)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.28. 20:21:55

A liberók sehol nincsenek? Mi lesz veled Haladás? Mi lesz veled Piac? Oda kell küldeni Kóka Jánost iziben!

Francois Pignon 2008.09.28. 21:22:31

Érdekes, hogy az osztrák pártok vezetői a választás estéjén is leülnek egymással egy vitára.

Francois Pignon 2008.09.28. 21:25:12

Jujj, és csak most esett le, kire emlékeztet Faymann a gesztusaival együtt: tisztára Thürmer.

Joschka Fischer (törölt) 2008.09.28. 21:40:04

@ Francois Pignon,
én is ezen gondolkodtam ma az ORF híradóját nézve, hogy vajon kire, de most, hogy mondod, tényleg kísérteties a hasonlóság :-DDD

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.28. 23:29:51

Tiszteletem! Most már Pestről írok az osztrák politika iránt érdeklődő perverzeknek. Kora esti bejelentkezésemhez képest nem tudok sok mindent hozzátenni: lényeges tény, hogy egy ilyen földcsuszamlásszerű politikai változás estéjén is nyugodtak, kimértek maradnak az osztrákok, még az egyes pártok főhadiszállásain is.

Az FPÖ és az ÖVP nagysátrát egy parlament melletti utcasarok választja el, az SPÖ-é meg a park túloldalán van. Mégis, mindenhol sörrel, borral vagy éppen üdítővel a kezükben csevegnek az emberek, nem dől össze a világ, pedig a két nagy párt az elmúlt hatvan év legrosszabb eredményét érte el.

Ma este a pártok vezérei a parlament oszlopcsarnokában gyűltek össze, hogy az ORF riporterének néhány kérdésére válaszoljanak. Udvariasak voltak egymással szemben,még a Zöldek sem riogattak fasisztaveszélyről, pedig tény: a radikális jobboldal 29 (!) százalékát kapta a szavazatoknak.

Utána pont az én irányban vonultak ki a politikusok, hogy szóba elegyedjenek a sajtóval: vicces, hogy épp a posztom sorrendjében mentek el mellettem kábé 30 centire a tömegben :)

Azért komoly élmény volt ilyen közelről látni Haidert, akitől egykor egész Európa rettegett :) Pedig mára csak egy megfáradt idősödő playboy, aki ravaszul mosolygott egész este, hogy a BZÖ nevű blöffje csak a saját varázsa miatt több, mint 10 százalékot kapott.

Ja annyi, hogy Molterer - bár nem önszántából - de le fog lépni az ÖVP éléről. Egyik forrásom szerint az ő felelőssége a fiaskó: ő lépett ki a kormányból nyár elején, és akkor még a párt vezette a népszerűségi listákat - most meg elszívták a szavazóit a radikáljobberek.

Továbbra is a nagykoala a legesélyesebb variáció.

"Horthy-fasiszta" 2008.09.29. 01:07:53

Ha mondjuk franciák lennénk, netán hollandusok, akkor akár fel is ülhetnénk ama ordas szemfényvesztésnek, miszerint Ausztria "a természet védelmére a világon talán legkorábban odafigyelő ország", nade kérem... Mindössze annyi történt, hogy örök semlegességet fogadott országként nem jutottak nukleáris technológiához, a többi az ügyes marketingesek műve.

Amennyiben újraköttetik a nagykoala, az jó eséllyel mindkét történelmi párt végét hozza. Felfoghatatlan, hogy ez miért lenne jó az EU-nak... A szellemet néha bizony ki kelle engedni a palacból, aztán hagyni a kormányzás súlya alatt megrogyni.

Zetek 2008.09.29. 07:40:56

Az osztrákok könnyű, az elmúlt 15 évben már vagy három-négy előrehozotton túl vannak, így persze, hogy nem érdekel senkit a ki lesz a kancellár. (Presze csak, ha valami csoda folytán nem nagykoala lenne, mert akkor a pártkönyv alapú befolyás elosztási rendszert újra kell gondolniuk.)
S mivel ma már mindenkinek van nagyobb baja is, még uniós bojkottól sem kell tartaniuk. Esetleg kölcsönadunk néhány barna eső elleni tüntetőt a következő Fletó charta fellépésig.

Ferdinand Navarra 2008.09.29. 09:22:19

Helló Walter! Gratula a jobboldali győzelemhez!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.29. 09:59:38

Őrnagy,

látta a tartományi eredményeket? Voralbergben a socik bírtak valami 14%-t kapni.

kurier.at/nachrichten/wahl/ergebnisse/7/detail/8/bundesland

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.29. 10:03:00

Ott is Nyugaton vannak a normálisabb tartományok politikailag? :DDD

cato fong 2008.09.29. 10:24:49

Molterer ugyanúgy, mint nálunk anno kovács "virsli" lászló, teljesen másképp viselkedik (mondhatnánk, meghülyült/teljesen antipatikus lett), mióta nem csak szakpolitikus - korábban agrárminiszter volt - hanem pártjának elnöke is (pénzügyminiszterség-alkancellárság mellett). Nyilván az új szerep megköveteli, hogy markánsabb álláspontokat alakítson ki és határozottabban lépjen fel, de ezzel a stílussal nem szerzett magának szimpátiákat. Gyakran egy sértődött faszkalap/hisztis picsa benyomását kelti.
(Természetesen nem azt mondom, hogy kovács laciért pártelnökké történt kinevezését megelőzően rajongtam!)
Strache-val kapcsolatban nem említi a cikk, hogy fiatalabb korában szélsőjobboldali paramilitarista jellegű gyakorlatokon (Wehrsportübungen) vett részt (amit ifjonti eltévelyedésnek beállítva elismer, egyben tagadva a rendezvények náci jellegét), ahol egyes fényképeken náci körökben egyértelmű jelentéssel bíró kézjeleket bemutatva szerepel (szerinte azok nem náci kézjelzések). egy pojáca egyébként, aki ráérzett a néphangulatra.
Van der Bellen higgadt és okos.
Faymann, hát nemtom, egy kicsit az ő Gyurcsányuk (lesz) talán. Ezerszer megírták már, de sikérét állítólag annak köszönheti, hogy nagy cimbije a Neue Kronen Zeitung c. populista bulvárlap kiadójának, Hans Dichandnak, amely újság 3 milliós olvasótáborát jól tudja ilyen vagy olyan irányba hangolni.

cato fong 2008.09.29. 10:33:09

jaj, és elnézést, mert teljesen off, de nem hagy nyugodni a kérdés, és itt politika iránti csillapíthatatlan érdeklődés okán valaki csak tudni fogja:
A (magyar) cucilista párt sajtótájékoztatóin (az utóbbi időben?) állandóan szerepel egy rövid hajú szőke nő, aki sosem mond semmit, csak bemegy elöl aztán ott áll az épp tájékoztató szoci grand mellett
(először mindig csak a bp-i szervezet sajtótájékoztatóin véltem látni, ezért azt hittem, hogy ő Butor Klára, aztán most már országos politikusok, legutóbb épp Gyurcsány mellett láttam többször is)
Kérdésem: "hirresss ember ő?" (copyright: scsipovicsné záhedli Krisztina, logopédussss)
ha igen, hogy hívják?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.29. 10:33:26

Faymann élőben egyáltalán nem meggyőző, nem az a Gyurcsány-féle krakéle típus. Inkább Medgyessy-féle felépített ember.

A Kronen-támogatást a szocdemek titkos fegyverének tartották valóban, de nem lett semmi eredménye: ők is több, mint 5 százalékot veszítettek.

Strache elképesztően pojáca: a tegnapi körkérdés előtt a parlamentben külön beállt a kifutóra vigyorogni és a győzelem jelét mutogatni, hol egy, hol két kézzel.

A vicc az, hogy amikor már mindenki ott volt, akkor is elkezdte a mutogatást az elképedt politikustársak között. Haider fél pillanat múlva szintén elkezdte, és egymás mellett vigyorogtak felmutatott hüvelykujjal. Bődületes pojácagép mindkettő.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.29. 10:43:07

Vorarlberg, sóhaj:
flickr.com/photos/13934872@N02/1815555670/

Hegyek, mezők, fák, virágok, sehol egy komcsi, hahh.

cato fong 2008.09.29. 10:51:13

egy eredménye azért csak volt: sok osztrák elemző annak tudja be, hogy a szociáldemokrata párt néhány százalékos előnyre tudta változtatni a 3 hónappal ezelőtti 8 százalékos hátrányát, mert a Krone mögéjük állt (a Krone mostanában EU ellenes és Dichandnak állítólag tetszett, hogy az SPÖ az EU-val kapcsolatos kérdésekben közvetlenül meg akarja kérdezni a népet, aminek/amelyeknek az eredménye az EU mostani osztrák elfogadottsági mutatóival aligha lenne kétséges. Ez volt az ÖVP-nek az utolsó csepp). ugyan pürroszi győzelem ez, de elsők lettek (45 óta a legrosszabb eredménnyel, ugyanúgy mint a néppárt)
amikor azt írtam, faymann egy kicsit az ő gyurcsányuk, nem a karakterre értettem, hanem arra, hogy felelőtlenül ígérget (ennyi erővel tényleg mondhattam volna Medgyessyt is), pedig tudhatja, hogy - különösen a világgazdasági helyzet fényében - nem néznek könnyű idők elé. (lehet, hogy Kresky mottóját tette magáévá: "Ein paar Milliarden Schulden mehr bereiten mir weniger schlaflose Nächte als ein paar hundert Arbeitslose.")

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.09.29. 11:01:05

tolgy, erge,

a poszt lenyegetol kicsit fuggetlen kerdes: ha minden baloldali komcsi (aki, mint tudjuk, mindenkinel rosszabb, meg nyugdijat sem kellene kapjon), akkor minek mindig a sertodes, a minden jobboldali naci kitetellen...? Ugyanazt a humor-elemet tessek benne felfedezni ...

CrL 2008.09.29. 11:22:48

ergé és a szélsőjobb miért tört előre sógoréknál?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.29. 11:25:12

A posztban belinkelt helyszíni riportomban erről is olvashatsz :)

CrL 2008.09.29. 11:30:02

ok nézem, gondolom miattunk ;]

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.09.29. 12:34:13

Akkor nem Bécsben nyitok kávézót, hanem Sonntagban ültetek szarvasgombaspórás tölgyest.

Tokfalvi 2008.09.29. 13:27:15

Né, hová lett a címerből a sarló és a kalapács?

Cypriánus 2008.09.29. 17:01:51

asszem itt nem fog összejönni a tölgyes...ahhoz már túl hideg.
De amúgy szép táj!
a település gigantikus méretei alapján úgy saccolom, kb. 1 ember szavazhatott a szocdemekre, hogy kijött a 3%...:)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.09.29. 20:53:45

"CrL · teaszalon.blog.hu/ 2008.09.29. 11:22:48
ergé és a szélsőjobb miért tört előre sógoréknál? '

ergé is előretört a széljobb mellett?


Dolphin,
most még nem is komcsiztunk. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.29. 21:20:33

előretörtem Schwechat felől a császárvárosba, de késő estére visszavertek a magyar határ mögé.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.09.30. 09:33:35

tolgy,

"most még nem is komcsiztunk. :)"

Akkor nyilvan non-stop kaprazik a szemem...:

" ergé 2008.09.29. 10:43:07
Vorarlberg, sóhaj:
flickr.com/photos/13934872@N02/1815555670/

Hegyek, mezők, fák, virágok, sehol egy komcsi, hahh. "

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.30. 09:46:43

dolphin:
Már a „sehol egy komcsi” is komcsizás? :)
süti beállítások módosítása