Körmöcbányán készül a szlovák euró
2008. augusztus 15. írta: Ács Ferenc

Körmöcbányán készül a szlovák euró

Javaslom, hogy lassan mindenki kotorja elő a szlovák korona apróját a fiókból és december 31-ig ugorjon át egy sztrapacskára a Felvidékre. A hír: augusztus 19-én ismét kettőskereszttel ellátott pénzérméket gyártanak a körmöcbányai pénzverdék. Nem, nem fordult meg az idő, legalábbis arra nem. Annyi történt, hogy a mindig sikeres, kvázi-nyugat Szlovénia után két évvel az ideát nagy arccal másfél évtizedig lesajnált, azóta meciartalanított északi szomszédaink is búcsút intenek a kelet-európai játékpénzeknek. Miközben nálunk éppen arról folyik a roppant építő vita, hogy megáldják-e a hegyvidéki turult, avagy sem, sőt még inkább arról, hogy ki is a nyugdíjasok nagyobb védőszentje, a szlovák politika jelenleg az euróra történő zökkenőmentes átállás - immár apró technikai részletein - dolgozik. A elmúlt nyolc év ismeretében megjósolhatjuk: sikeresen teszi ezt. A „népbarát”  magyar politikusok ritkán beszélnek arról, hogyan jutott el mai sikerekig Szlovákia. Gyakrabban esik szó arról, miféle diliház vette át az irányítást Mikulás Dzurindától, akinek az eredményeiből profitál ma is egész Szlovákia. 

A lényeg az, hogy volt bátorságuk lemetszeni az ország erejét elszívó segélyezési rendszert. Nem emelték a végtelenségig a nyugdíjakat - fedezet nélkül, ahogy a Dunán innen szokás. Csökkentették az élő munka terheit, valós reformokba kezdtek, még ha útközben el is hagytak belőle egyet-kettőt. Képesek voltak konszenzust elérni az alapvető nemzetstratégiai ügyekben. Pozitív példa: adóreform. Negatív példa: Benes-dekrétumok megerősítése. Tehát kimozdultak abból az anakronisztikus, csodaváró tespedtségből, ami ma már csak a magyar élet sajátossága a térségben. Most minket megelőzve egy új Skodából integetnek nekünk, akik a leállósávban veszekedünk egy Trabantban, hogy pár száz kilométerrel korábbi kereszteződésekben merre is kellett volna fordulni, és hogy ki is tehet erről, és kinek is az anyját. Aztán kiszállunk a Trabantból és a tovatűnő Skodának mutogatva utánuk ordíthatjuk, hogy „mi voltunk ezen az autópályán hamarább”  - hát nagyjából ennyi maradt. És a rideg tény: vállalkozó barátunk felvidéki ügyfelei (magyarok és szlovákok) már csak euróban fogadnak el árajánlatot.

A vígan odébblökött schengeni határ helyett csendben új választóvonal alakult ki számunkra délnyugati, nyugati, és északi irányban, ezt euróhatárnak hívják. Pénzváltás a bódéban, az egykori határállomásnál. No comission, best rates! Mellette talán még olcsó távcső is kapható. Vajon a román eurót hol nyomják majd? Ígérjük, beszámolunk arról is.

Fotónkat Körmöcbányán készítettük.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr41615393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2008.08.15. 12:39:18

Játékpénz...

A magyar médiában soha egyetlen szó sem esik arról, hogy valójában miért is olyan szar nekünk, hogy még nincs eurónk. Szerintem ez az egész euró-ügy szimpla presztízskérdés, semmi más. Most komolyan: nem jár semmilyen előnnyel, ha egy országnak saját pénzneme és pénzügypolitikája van?

Világosítson fel valaki, mert nem vagyok közgazdász.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.15. 12:41:54

például megszűnik a lehetőség a trükkök százaira...

Francois Pignon 2008.08.15. 12:47:04

Nem túl szerencsés egy gazdaságban, a kiszámíthatóság és tervezhetőség miatt, ha a főbb kereskedelmi partnerek valutájához képest tíz százalékokat ingadozik az árfolyam. (Ki lehet ezt küszöbülni különféle pénzügyi műveletetkkel, de az meg többletköltségekkel jár.)

Nekünk meg lesz új kétszázasunk, bakker.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.08.15. 12:49:02

A gyakorlati hasznán lehetne vitázni, de itt Közép-Európában az Euró státuszszimbólum. Mint amikor az embert beveszik a klubba.

(Előny: nincs bűvészkedés a valutaárfolyammal, deficittel. Hátrány: nincs bűvészkedés a valutaárfolyammal, deficittel.)

Zetek 2008.08.15. 12:50:17

Trükközni nyugodtan lehet, miként azt a görög testvérek tették. Az igazi probléma, hogy már majdnem mindenki megfogadja Fletó tanácsát és áttelepíti a vállalkozását.
De amíg a demokrácia arról szól, hogy az segélyből és nyugdíjból élők, valamint a svédek döntenek arról, hogy miként osszák el a jövedelmet termelők bevételeit, addig nem lehet ilyen sommásan elintézni a kérdést.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.08.15. 12:52:49

Zetek: utána, utána. A görögök lehazudták a deficitjüket a zónához való csatlakozás előtt, ergo veszélybe került a stabil árfolyam.

Ács Ferenc 2008.08.15. 12:59:36

otvospeter:

- Alacsonyabb kamatok.
- Alacsonyabb banki és átváltási költségek.
- Kisebb pénzügyi kockázatok..
- Alacsonyabb infláció.
- Nem lehet megcsinálni olyan költségvetési gyilkosságokat, mint 2002-2006 között.
- A bevezetéséhez rendbe kell tenni a büdzsét, fegyelmet követel.
- Kényelmesebb utazások.
- A nyugattal való közös valuta talán kulturálisan is közelít Európához (ez persze kérdőjeles.)

Nekem elég ennyi, és akkor még a presztízsről nem is beszéltünk.

Zetek 2008.08.15. 13:00:04

JClayton! De máig csinálják, de idézhetném a franciákat és a németeket, akik 2004-2005-ben szintén ezerrel meghaladták a 3 százalékos deficit korlátokat és elérték, hogy kivételként ne induljon ellenük eljárás.

viks 2008.08.15. 13:00:20

Ne becsüljük alá a "státuszszimbólum" erejét sem.
Csak egy példa - ha Oroszország le akarná rohanni legközelebb Magyarországot - megtehetné, ha le akarná rohanni az Európai Egyesült Államokat nem tehetné - csak együtt mehet és okosan és aki nem ezt vallja annak még kell több vér.

Nincs mit nagyon Skn sem vergődni - mi Sk ban élünk és ti meg gondolom örültök neki, hogy az élelmes magyar testvéreitek ilyen jó lehetőséget kapnak egy jobb egzisztenciára és ha sikerül végül eltüntetni mindenféle korlátot a fejekben is - az a pénz meg az a terület úgyis közös lesz.

Rwindx 2008.08.15. 13:02:20

Ergénél a pont.

és néhány extra:
1. Mivel az exportunk és importunk jelentős része az Eurozóna országaival történik, jelentős költség és kockázatcsökkentő tényező a fentiekkel foglalkozó vállalkozások számára, ha mi is eurót használunk.
2. Én is utálok eurót váltogatni állandóan, ha mennem kell valahova.
3. Az állami és a lakossági hitelállomány nem kis részben külföldi pénznemben van, márpedig egy volatilis forint ezeket is igen kockázatossá teszi. Az euró bevezetése ezt a kockázatot jelentősen csökkenti.
4. Úgy gondolom hogy az eurozóna inflációja jóval alacsonyabb mint a magyar infláció. Persze ez önmagában még nem igaz, de az euró miatt lenne egy kiegyenlítő hatás. Mivel kisebb a várható infláció, ezért nem szükséges olyan magas jegybanki kamatot fenttartani annak elensúlyozására, így az szintén jelentős költségcsökkenést eredményez (persze onnantól kezdve az már nem az MNB hatásköre)
5. És újra, ami a legfontosabb: a trükkök százainak módszertanából párat ki lehet húzni örökre, mint lehetőséget.

irrelevant 2008.08.15. 13:02:47

Rendben, és mik a hátrányai? A britek, dánok, svédek miért őrzik annyira a saját valutát? Az is csak presztízskérdés lenne?

Rwindx 2008.08.15. 13:03:44

Ács Feri gyorsabb volt.

odonkor (törölt) 2008.08.15. 13:07:03

Biztos, hogy negatív példa a Benes-dekrétumok megerősítése? Csak mert szerintem ugyanannak a nemzeti stratégiának a terméke, mint az, hogy fejlődnek.

Nekünk persze rossz, de az ő nemzeti öncélúságuk szempontjából helyesen járnak el. Éreztetik az ott élő magyarokkal, hogy "we want you out".. És ha azt nézzük, hogy az ottani magyarság csökken, akkor még sikeresek is. Ugyanez áll Erdélyre és a Délvidékre.

Igaz, ha azt nézem, hogy Magyarországon 1980 óta 10,5 millió magyarból mára csak 9 millió maradt, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy arrafelé is visszaszorulóban a magyar nemzet.

Ki fogja ezt megállítani?

Zetek 2008.08.15. 13:07:37

Nem csak presztízs, de indulásakor nagyon sokan sötét jövőt jósoltak. (Nem éri majd el az egy dollárt, a legendás olasz és görög pénzügyi fegyelem, stb.) A másik, hogy sokan - főként a britek - attól félnek, hogy ez a közös Európai Egyesült Államok előszobája, a politkai egységesülés lopakodó előkészítése.

Zetek 2008.08.15. 13:10:47

LG.LG.LG! Azért ne könnyezzük meg őket a szemétségükért. Ha az vígasztal ők jobban csökkennek - ott alig fele akkora lakosságnál majdnem akkora svéd kisebbség. Ugyanez a helyzet délen és és az oláhoknál is.
Ez a kormány biztosan enm.

movhu 2008.08.15. 13:17:15

otvospeter 2008.08.15. 12:39:18
Nem csak az a jó, ha lehet eurónk. Az még jobb lenne, ha teljesítenénk a feltételeket hozzá.
A trükkök közül pedig csak egy igen jól dugdosott, de értelmes emberek számára látható példa. Az államnak nem lehetne azzal kozmetikázni, hogy az erős forint miatt látszólag csökkennek bizonyos bugyrok hiányai.

Silcon 2008.08.15. 13:19:24

Az erős gazdasággal bíró országok saját érdekeik szerint alakíthatják árfolyam- és kamatpolitikájukat. Nekik egy határig megéri az önállóság.
Nálunk ki adna hitelt ennek a kormánynak, ha nem lenne csábítóan magas a kamat? (Az € zónában is el lehet szállni a hiánnyal, már volt rá német, francia stb. példa.)
A tagság további előnye: aránytalanul nehezebb bebuktatni az €-t, mint a forintot. Ne feledjük, Sorosnak az angol fontot is sikerült meghintáztatnia :)

zsögödbenő 2008.08.15. 13:23:42

Emberek, azért a tótok makróökó "sikereinek" ájult csodálata mellett nem lenne baj némi figyelemmel lenni a mikrószintre is!
Az igaz, hogy lemetszették a szociális támogatási rendszer számos elemét - részben nagyon helyesen...azonban azért nem biztos, hogy tapsikolnánk kis hazánkban, ha az ajróbeveztés másnapján kb. 400-at vagy annál is kevesebbet figyelhetnénk pénztárcánkban...merthogy ám a nagy büdös szlovák átlagbér nem fogja ezt meghaladni a valóságban...
Másik oldalról pedig ha az autógyárak elkezdenek kivonulni (már meg is kezdték az idén), akkor vissza fog esni a szlovák gazdasági növekedés, lufi-effektus a dolog erősen...

Samott 2008.08.15. 13:27:02

Azt is tegyuk hozza, hogy ok nem nepszavaztak a sajat egeszsegbiztositasuk reformjarol... ;)

movhu 2008.08.15. 13:29:24

zsögödbenő 2008.08.15. 13:23:42
Szerintem pontosan az a szép a szlovák csodában, hogy sokkal stabilabb, mint a mi gyengélkedő gazdaságunk. Mi sokkal gyorsabban eshetünk mélyebbre, mint ők.
Az meg, hogy mennyit viszel haza a pénztárcádba annyira mindegy. Lehet, hogy az ember egy bizonyos korban még élvez a pénzkötegek fogásától, aztán már csak a vásárlóerejét nézi. Nem kevés időt töltöttem már olyan helyeken, ahol euróval kell fizetni. Pillanatok alatt átszokik az ember, és nem vesz meg apróságokat, csak mert azok 2-3 euróba kerülnek, és az olyan kevés.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.15. 13:35:04

(a kilenc millió túlzás, pár tízezer fővel vagyunk tíz millió alatt)

Rwindx 2008.08.15. 13:40:50

zsögödbenö: Tegyük fel visszaesik a gazdasági növekedés. Miért ne eshetne vissza? De ez nem befolyásolja közvetlenül a bevezetés feltételeit. A lényeg az hogy ugyan hozzájuk települt ez+az, de ettől még sikeresen végrehajtottak egy olyan államháztartási reformot, amire a mi bősz mszp-s "reformereink" azt mondják lehetetlen. És persze a sorrend sem mindegy, ugyanis előbb voltak a reformok. Ezért pörgött fel a gazdaság, és ezért kezdtek el az átlag emberek kb azonos bruttó mellett magasabb nettót keresni, és ezért került egyensúlyba az államháztartás, és nem utolsósorban jöttek a multik.

Samott:
Az magyar egészségügyi rendszer "reformját" egy napon említeni azzal amit ott komplexen megcsináltak, azt finoman fogalmazva is a reform szó megcsúfolását jelenti. Lehetett volna itt vizitdíj, de nem így, hanem egy komplex újragondolt rendszer részeként, kb úgy ahogyan a szlovákok csinálták, azaz pl jelentős közteher csökkentések mellett. Utána már senkinek sem fáj a vizitdíj. Itt az volt a különbség hogy jelentős közteher emelkedések után vezették volna be a vizitdíjat. Ez nem megy. Elqurták. Ezt is.

Samott 2008.08.15. 13:45:59

Rwindx: persze, pl. semmibe nem kerult volna mondjuk havi 2 vizitdij osszegevel csokkenteni a TB befizetest cserebe bevezetni a vizitdijat. Mert ugye most csak az szop aki fizet tb-t, aki igenybeveszi az most se feltetlenul fizet erte. Bonyolult tema ez, de ez is hozzatartozik a kephez. Ok ezt is meg tudtak csinalni, es nem kerdeztek hogy, kell-e nektek?

Dr Kangörény 2008.08.15. 13:46:11

Ács Feri, ne hagyd ki az időszakból a fidesz időszakot sem! Ők is simán trükköztek, nem kevésbé pofátlanul, mint a szocik! (Infláció alultervezésére emlékszel?)

Egyébként a szlovák euro-nak ára volt természetesen. Amit azok, akik most a szlovákokra mutogatnak, bizony nem akartak megfizetni és nem hiszem, hogy jövőre valamiért meg akarnának fizetni. Hiszen csak egy népszavazás kell és minden népnyúzó intézkedést meg lehet akadályozni, nem? Valaki ezt sulykolta az emberek fejébe, kíváncsi vagyok, hogy ki fogja ezeket a hülyeségeket most kiverni onnan?

Mellesleg én személy szerint hasznosnak tartanám az euro-t (Mostanában érdeklődve nézegetem azokat az árcédulákat, ahol euro-ban és forintban is szerepelnek az árak. Meglepő módon forintban 30%-al magasabb árakat látok, kivéve ha 300 Ft/euro árfolyamon számolnak. Ha átállnánk, akkor legalább a címkéket cserélniük kéne, hogy ne nézzenek teljesen hülyének.)
Csakhogy ha nálunk most éppen új kétszázast akarnak bevezetni, akkor belátható időn belül nem várható az euro.
Bár ebben sem vagyok biztos, mert ha az adófizetők pénzének elherdálásáról van szó abban profi az állam, tehát ha holnap bevezetnék az új forintot, attól még holnapután simán lecserélnék eurora, kerül amibe kerül.

gapinthebreath 2008.08.15. 13:54:43

Ne felejtsük el, hogy a pénzügyi szektornak 10 milliárd Ft-okban mérhető nyeresége származik abból, hogy itt nincs EUR. (árfolyamok közötti marge) Így a bankoknak a jelenlegi helyzet legalábbis kielégítő.
Ehhez még hozzá lehet tenni, hogy a bankok az eurózónán belüli utalásokért is brutális jutalékokat számolnak, 1-2% között mozog a jutalék, ez olyan nagyságrendű, mint a készpénzes tranzakcióknál felszámított jutalék!

Zetek 2008.08.15. 13:58:04

Kangörény! ÁF eleget cseszteti a Fideszt. De meséld már el mi volt abban a borzasztó trükk? Hány százalékról beszélünk?

Rwindx 2008.08.15. 14:02:06

Samott:
Szlovákiában nincs vizitdíj ugyanis kb 2 éve eltörölték. De nem a vizitdíjról van szó, hanem arról mi a tényleges reform és azt hogyan akarják megvalósítani. Ha ügyesen reformokat csináltak volna itt is (és nem odaszarnak az asztal közepére), akkor itt sem lett volna népszavazás.
Amit nálunk reformként akartak eladni az az volt amikor 2006-ban kiderült a választások után (és veresék véle adateltitkolások után), hogy 10% feletti államháztartási hiány várható. Nos, ezt a 10%-ot kezdték lefaragni. Bevételnöveléssel, bármi áron, a többi csak rizsa volt, reform szó csak a szavakban szerepelt.

"Mert ugye most csak az szop aki fizet tb-t, aki igenybeveszi az most se feltetlenul fizet erte. " - Ma Magyarországon mindenki fizet TB-t, valamennyit 18 év feletti ember. Mondjuk ezt tudom méltatni, mást nem. Régebben nem így volt. Viszont ha megnézed igazából ez is tökéletesen passzol a bármi áron történő bevételnöveléshez.

No mindegy, nem szeretném elvinni az irányt egy kell vizitdíj/nem kell vizitdíj vitába, mert úgysem az a lényeg.

isti77 2008.08.15. 14:02:55

Azért megnézném, hogy az emberek többsége - főleg, akik még a 300 FT-os vizitdíjat is sokallották - egy "erős" Szlovákiában élnének szívesebben, vagy egy "gyenge" Magyarországon.
Mert ugyebár az köztudott (na jó, ez túlzás), hogy itt az emberek mindig is jobban éltek és többet kaptak állambácsitól annál, amit az ország teljesítőképessége, termelékenysége, gazdasági és pénzügyi helyzete megengedett volna, nagyrészt ettől gyenge ez az ország, és emiatt (pontosabban ennek az ellenkezője miatt) erős Szlovákia.
És amíg az emberek mentalitása nem változik, politikusaink pedig "egyéb okból" annak szellemében irányítják az országot, hogy ezt a mentalitást maradéktalanul kiszolgálják, ez így is fog maradni.

dimitrij 2008.08.15. 14:12:05

"Ma Magyarországon mindenki fizet tb-t, midnen 18 év feletti ember."

ez komoly?

zsögödbenő 2008.08.15. 14:13:58

movhu,
mire alapozod, hogy stabilabb? Mondjuk persze a magyar gazdaság igen instabil, nem is azt ecseteltem, hogy olyan jók lennénk, csupán nem hiszem, hogy hasra kéne esnünk a szlovák "csodától"...Ami meg a pénztárcás problémát illeti...szerintem nem kellemes 300-400 euróból családot eltartani, és azt gondolom, nem vagyok ezzel egyedül...

Rwindx,
pont arra próbáltam utalni, hogy a szlovák bruttó (és nettó is, még az adórendszer különbsége melett is)alacsonyabb a valóságban, mint amit hiszünk...ne a pozsonyi bérből indulj ki...ez lsz az az ok, ami miatt hidegzuhany lesz január 1. vagy 2. az átlag szlovák pógárnak... és a felpörgött gazdaságuk jórészt lufi - vö. az odatelepült multikat, akik kb egy hét alatt telepíthetik át a termelést valahova keletebbre....

dimitrij 2008.08.15. 14:15:39

hát meg****hatjuk a jobb szociális hálónkat, ha belegebedünk annak áldásos hatásaiba, illetve emellett átláthatatlan, pazarló, fölös kiadásokkal és korrupcióval átitatott az állam működése... ráadásul az még súlyosabb problémákat eredményez, ha a szociális rendszer arra kondícionál teljes rétegeket, hogy abból próbáljanak megélni, hogy nem csinálnak semmit, legfeljebb rengeteg gyereket, akiket azután képtelen eltartani, felnevelni, iskoltáztatni.

porthosz 2008.08.15. 14:21:47

"Azért megnézném, hogy az emberek többsége - főleg, akik még a 300 FT-os vizitdíjat is sokallották - egy "erős" Szlovákiában élnének szívesebben, vagy egy "gyenge" Magyarországon."

Hát ez attól függ hogy éppen milyen "munkakörben" vagy magyarországon. Mert ha nyugger vagy vagy "segíjen" élő akkor egyértelmüen magyarországon a pont. Ha viszont hogy olyan szépen fogalmazzák hogy bérből és fizetésből (és nem minimálbérből), akkor meg szlovákiában a pont.

Na most elnézve a tendenciát b@szhatod te a gyenge magyarországot, ha majd itt lesz a 10 millió segélyen élők országa, szlovákiában meg a 10 millió bérből élő, aztán kiváncsi vagyok hogy miből adsz itthon segélyt ha mindenki aki dolgozni tud már szlovákiába adozik a jobb adórendszer miatt? Mert a vége ez lesz tuti. FŐleg ha újraválasztják ezt a majom fletót, aki most is kijelentette hogy mindent a nyugdijasokért semmit a fizetésből élőkért...

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.08.15. 14:23:03

A saját nemzeti valuta feladás a saját pü politika maghatározását is feladja. Persze ilyen Mo.on már régen volt.
Lehetne jó a hazai valuta az Euróval szemben/mellett, ha volna értelme. Ilyen gazd. viszonyom belf/külf nincs.

Arról ritkán lehet olvasni, hogy az olaszok (ok. ők a trükközés miatt) és a németek is visszasírják a saját pénzüket. Nem csak a polgárok. Belgiumban most is ki van írva sok helyen frankban, mi mennyit ér.

dimitrij 2008.08.15. 14:26:14

off: mondjuk amilyen a mi formánk az euro bevezetése után nem sokkal az egyik oszlopos tagja az euro-zónának ki fog ugrani. de ne legyen igazam.

zsögödbenő 2008.08.15. 14:28:29

off: mondjuk arra se biztosan fogadnék nagy tétben, hogy eurózóna lesz még 50 év múlva...

Rwindx 2008.08.15. 14:29:52

dimitrij: Lehet hogy nem ilyen egyszerű ahogy írtam (már régen néztem), ha jól rémlik a minimálbér 9%-a a minimum. Nappali tagozatosoknak, meg még pár esetben az állam fizeti.

Devil Inside 2008.08.15. 14:30:31

Kangörény_:
Minden költségvetést az infláció alulbecslésével kellene csinálni, ugyanis a bevételi oldalon nominálisan ez jelenti a worst-case szcenáriót. Azaz alultervezett inflációval a legnehezebb elszálni, ami jó és nem trükk.
Az más kérdés, hogy az ebből keletkező többletet a Fidesz-kormány teljesen saját hatáskörben próbálta felhasználni. A szociknak vszeg ez b*szta a csőrét, az elmúlt hatéves ténykedésük alapján pedig a szakmai indokait nem is értették, ezért aztán jól összemosták.

isti77:
Mindig ez a siránkozás a zemberek mentalitásán.
Vessük már össze, a két országban a brutto jövedelem hány százalékából várja el az állam az az öngondoskodást és az önrész kifizetését állami szolgáltatások után.
Ha pénzt kereső középosztályt nem fejős tehénnek tekintené ez a kormány, nem iszonyú arrogánsan próbálnak átverni átgondolatlan "reformokat", vernek szét rosszul, de valahogy működő rendszereket anélkül, hogy az új rendszerről nem igazán lehet látni semmit ill. ha némileg ismernék a "felelősség" fogalmát, akkor nem küldik el őket az emberek márciusban oda, ahova Horn Gábor is gondolta. Az csak önáltatás, hogy itt azért nem lehet semmit átvinni mert, az az emberek nem akarnak adózni, de legalább mindent ingyen akarnak: nem, az emberek - ahogy bármilyen vásárlásnál ill. a normál üzletti életben is - csak korrekt ár-teljesítményt akarnak. Lehet, valójában a kormány mentalitása nem megfelelő ehhez?

Samott 2008.08.15. 14:32:46

Rwindx: nem is annak a bagazsnak koszonhetik a fellendulest, amelyik eltorolte ket eve. ;)

Rwindx 2008.08.15. 14:38:26

Samott: Ez igaz, de a lényegen nem változtat :)

andrush 2008.08.15. 14:41:59

Azért nem kell hasra esni Szlovákiától sem, bár ők tényleg jó úton vannak. Végrehajtottak egy csomó reformot, amely szükséges volt. Egyébként Mo legnagyobb baja az állam túlzott szerepvállalása az élet minden területén. Ezért magasak az adók is, hogy ezt lehessen finanszírozni. Jó példa erre a GDP, ami Mo-n azért esett vissza, mert az állami beruházások is visszaestek (az Orbán-éra óta az állami szektor húzta a növekedést). Ha meg jön egy befektető, akkor elzavarjuk (lásd Gyöngyös), vagy egyből elkezdjük számolgatni, hogy mennyi támogatást kapott, és miért nem magyar vállalkozások kapták (lásd Daimler). Ezek a legfőbb gondok ma a gazdaságban.

szobatars 2008.08.15. 14:42:32

zsögödbenő
"szerintem nem kellemes 300-400 euróból családot eltartani, és azt gondolom, nem vagyok ezzel egyedül..."

A szlovák bruttó átlagbér kb. 660 Euro... a nettó kb. 440... Ez nagyjából a mai magyar nettó átlagbér is.. szóval nálunk sem kellemes ebből eltartani a családot, ráadásul az itteni árak magasabbak...

szóval, amit írsz, azt szokták demagógiának nevezni..:-)

Devil Inside 2008.08.15. 14:46:58

off
andrush:
Most olvastam a gyöngyösi sztoriról - ha így igaz, az szánalmas. Nem vagyok nagy rajongója ezeknek a jövő-menő gyáraknak, de ha néhány évig munkát ad 900 embernek, akkor az bizony hasznos, pláne az országnak azon a táján...

zsögödbenő 2008.08.15. 14:48:51

szobatárs
honnan veszed a 440-es nettó adatot szlovákiáról?
Másrészt látod, erre utaltam, hogy nem kéne siránkozni, mlyen szar nekünk (bár az, ez vitathatatlan), BEZZEG a tótoknál, hiszen náluk kb. ua. csapódik le mikroszinten (ha elfogadom az adatod, sztem kevesebb is), és ez is részben virtuális..
Az egy más tészta, hogy Mo. valaha is kikászálódik ebbből a fosból, amiben van.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.08.15. 14:51:59

"Az csak önáltatás, hogy itt azért nem lehet semmit átvinni mert, az az emberek nem akarnak adózni, de legalább mindent ingyen akarnak: nem, az emberek - ahogy bármilyen vásárlásnál ill. a normál üzletti életben is - csak korrekt ár-teljesítményt akarnak."

Nem(csak). Az itt a gond, hogy a magyar politikai közbeszédben és így a nép tagjainak nagy részének fejében képtelenség egy "A, mert B" szerkezetű mondatot elhelyezni. Túl bonyolult, nincsenek ehhez szokva.

Szalahadin 2008.08.15. 14:54:48

Némileg leegyszerűsítve a kérdést: könnyű azoknak az országoknak szárnyalni, ahol nem pusztít, zülleszt egy SZDSZ nevű bűnszervezet és az általa pórázon tartott elektronikus média. Ha tőlük sikerülne megszabadulni 2010-ben, akkor nyerne az ország 4 évnyi lehetőséget arra, hogy végigvigye azokat az intézkedéseket, amiket az irigyelt szomszéd meglépett. A segélyezés és egyáltalán az ország életerejét elszívó élősködés megszüntetésének reformját nélkülük és az alantas módon bűnpártoló "jogvédők" nélkül kellene megtenni, annyi biztos.

Devil Inside 2008.08.15. 14:55:53

zsögödbenő:
A mikroszinthez vedd hozzá, mennyibe kerül egy vállalkozásnak, ha az alkalmazottjai a 440€-t keresnek. Ez is számít hangulatban, költségekben, perspektívában...

zsögödbenő 2008.08.15. 15:05:18

Rwindx
én is láttam ilyen statisztikát, csakhogy ez nem egésen adekvát a valósággal...és mint fentebb utaltam rá, elég masszív különbségek vannak tótország egyes régiói között (persze, tudom, itt is). Egyáltalán nem állítom, hogy ami ma itt zajlik és amilyen perspektívák kinéznek, az jó, helyes, egyéb...de fel nem foghatom, miért pozitív példa szlovákia - talán ha 10 év múlva is megnézzük, mi lett belőlük, abból levonatunk következetéseket...mindazonáltal azt nagyon helyesen tették totszkában, hogy megnyirbálták az ingyenélők segélyeit, de ezt itt ugye egyik politikai oldal sem meri bevállalni...ennek okait most nem részletezném, Kállai Ernő nem örülne neki :P

Devil,
hozzáveszem...csakhogy nem mindenki egyéni vállalkozó illetve cégtulajdonos, elég sokan alkalmazottak akár privát- akár állami szférában és őket bezony kevéssé hatja meg, hogy mennyibe "kerülne"...
Ez a vállalkozós sírás amúgy is kissé túlspilázott: ha körülnézel bármely tetszés szerinti időpontban egy magyar településen, nem azt látod, hogy a remek magyar vállalkozók 70e nettót tartanak meg maguknak (vö. a mindenkori éves statisztikákat a bevallott adóköteles jövedleem mértékéről szakmánként....jófajta sci-fi) és beledöglenek....természetesen egyes közterhek abnormálisak, de tegyük hozzá, a jó részét be se fizetik vagy legalábbis nem valós mértékben...egy általános járulékcsökkentés Mo-n nem biztos, hogy beválna az ellenőrzési rendser szigorítása nélkül...de messze kalandoztam...

Tibéériusz 2008.08.15. 15:08:27

Gyík szlovákok. Annyira fosnak tőlünk, hogy mindent elkövetnek a 1 lépésnyi előnyért.
Ha előny.

Rwindx 2008.08.15. 15:11:58

zsögödbenő:
"én is láttam ilyen statisztikát, csakhogy ez nem egésen adekvát a valósággal"
Valamiből azért ki kell indulni hogy valami alapja legyen annak amit állítunk. Nem dobhatok 27 oldalú kockával hogy meghatározzam a magyarországi és szlovákiai netto fizetések mértékét :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.08.15. 15:12:32

Azok a felelősek ,akik 2002-ben bevették a Jóléti Rendszerváltást dumát. Pl. a polóárus barátotok is az MSZP-re szavazott akkor.

porthosz 2008.08.15. 15:14:24

zsögödbenő:

lehet magyarázni hogy nem is olyan jók a szlovákok meg nem olyan jó szlovákiában élni meg miegymás, csak tudod akkor nem értem hogy MAGYAR cégek miért helyezik át a telephelyeiket szlovákiába, MAGYAR emberek miért szlovákiában tartják üzemben a gépkocsijukat (cégekről szintén nem is beszélve) és igy tovább és tovább... És ahogy elnézem a lista csak bővül, szóval ha mi annyira jók vagyunk és a szlovákok annyira sz@rok akkor nem értem hogy a magyarok miért mennek szlovákba...

Az a baj hogyha egy 160 centis magyar mellé odatennénk egy 190 magas szlovákot (csak hogy triviális legyen a példa), egyesek (pl az szdsz) akkor is csak azt bizonyigatná hogy a magyar a magasabb...

szpal 2008.08.15. 15:21:56

"Veszekedünk" a leállósávban - mintha fele-fele arányban oszlana meg a politikai jobb- és baloldal felelőssége abban, hogy nálunk 2013-ban sem lesz euró.

A tény ezzel szemben az, hogy 2002 óta Mo-on balliberális kormányok voltak hatalmon, és a rendszerváltás óta eltelt 18 évet nézve is azt látjuk, hogy ebből csak 8 évig volt jobboldali kormány.

Arról nem is beszélve, hogy a gyűlöletpolitikáért 90%-ig a Gyurcsány-vonal a felelős, karöltve a hazai "mértékadó" médiaelittel.

meg egyáltalán: Veres János - mint pénzügyminiszter? Ezek után?

andrush 2008.08.15. 15:23:13

Magyarországon utóljára Bokros Lala idején volt jó gazdaságpolitika. Azelőtt és azután nem. Egyébként a vállalkozásokat terhelő mindenféle terhek tényleg komoly gondot jelentenek, és ebből a legkomolyabb probléma a foglalkoztatás. Remélem sikerült átvinniük a biznicembereknek a javaslatukat, mert lehet így meg úgy sajnálni a kisembert, de ha nem tud neki a nagyobb rendes munkát rendes fizetésért adni, akkor cseszheti. Ennyi a lényeg, és erre jöttek rá ott fenn. Itt meg azt hisszük, hogy a mélymagyar vállalkozó majd korrekt lesz csak azért mert kap Széchényi hitelt...hát nem lesz. Ma csak és kizárólag a tőkeerős külföldi cégek képesek tisztességes bért fizetni alkalmazottaknak. Ezen kell javítani.

andrush 2008.08.15. 15:24:19

szpal: na most magad mutattad meg, milyen az a veszekedés:))) pl. Gyöngyös tökéletes példája

zsögödbenő 2008.08.15. 15:30:14

porthosz,
szerintem félreérted, amit mondok...NEM azt akarom bizonygatni, hogy Mo-n valójában nem is olyan szar, mint amilyen, hanem at, hogy nem kéne hanyattesnünk a tót adatoktól..arról nem is beszélve, hogy a mindennapi valóságból kéne kiindulni...(ennyit a statisztika és a sokoldalú dobókockák viszonyáról is...)
A magyar cégek áthelyezése nagyjából érthető (bár persze ha nagyon moralizálunk, akkor mindazok, akik ezt teszik, talán ne siránkozzanak, hogy Mo-n mennyire szar szolgáltatást kapnak már téren is - mert ugye nem igazán járulnak hozzá adóforintjak szorgos csörgetésével...).
Az autók tót rendszámmal ellátásáról: egyrészt ez illegális, pusztán a bizonyítási nehézségek miatt nem fognak meg senkit vele az amúgy is balfasz magyar szervek - másrészt elég érdekes lelkivilágra világít rá, ha valaki magyarként Mo-n tót rendszámú autót használ (vö. eltorzult magyar alkat, miegyéb) :D

Rwindx 2008.08.15. 15:31:56

andrush:
"Remélem sikerült átvinniük a biznicembereknek a javaslatukat"

index.hu/gazdasag/magyar/pmadt080815/

"...A pakkot alighogy bemutatták a készítői kedd délután, a Pénzügyminisztérium gyorsan feltette honlapjára és szétküldte a sajtó munkatársainak közleményét arról, hogyan is vélekedik az elképzelésről. Lényegében egyetlen jó szava sem volt az adócsomagról és ugyanúgy, pillanatok alatt lesöpörte az asztalról, ahogyan tette azt az Oriens cég égisze alatt készített komplett programmal, az MDF és a Fidesz egy, illetve két mini-adócsomagjával..."

Devil Inside 2008.08.15. 15:36:59

peetmaster:
Nem tudom az arányokat, mennyien vannak értik meg legalább alapszinten az összefüggéseket, mennyien pedig nem.
Tudom sokan vannak, akik befizetik a 30e forintos buszos-félpanziós tengerparti nyaralást, aztán csodálkoznak - és reklamálnak, hogy csótányok mászkálnak az emletes ágyukon és két szelet turistaszalámi a reggeli, de akadnak, akik ennél kicsit belátóbbak.
Az állami elvonásokkal kapcsolatban is így van - a márciusi népszavazás eredményében sok egyéb szavazói szempont benne volt.

zsögödbenő:
Az a gond, sokszor nem azért kényszerül egy vállalkozó adóelkerülésre, hogy összeharácsolja a pénzt márvány-bidére, hanem hogy a vállalkozása életben maradjon, pl. kapjon elég megrendelést. Ha a versenytárs nem adózik az állam által elvárt szinten, akkor az árverseny miatt neki sem igazán éri meg: adózik és tönkremegy vagy nem adózik és megél. (Paradox, de az államnak is ez utóbbi hasznosabb.) És itt nem milliós, hanem átlagbér körüli havi keresetekről van szó. A többség ilyen, nem a 15 M-es autóval (rokkant-igazolvány az ablakban) villogó nagyon menő vállalkozó, akikről a sztereotípiák szólnak.
(Ezt a témát tudnám még spirázni - pl. a mindent nagyon rendesen befizető multik hogyan vernek ki a beszállítókból olyan árat, hogy csak adócsalással tarthatóak -, de nincs kedvem, az évek során elégszer leírtam. ;-)

states 2008.08.15. 15:39:57

Ki gondolta volna ezt 10 évvel ezelőtt, igaz ilyen szavakat sem ismertünk, hogy böszme meg gyurcsány, veresről meg azt hittük, hogy nyírbátori tájszó...

East69 2008.08.15. 15:42:24

Most nem érek rá elolvasni az összes hozzászólás, de a véleményemet elmondom.
1. Nem értek mindennel egyet a cikkből, de a költségcsökkentés rész igaz.
2. Engem egyáltalán nem érdekel, hogy kinél van EURO és kinél nincs, ha nekem van elég FORINTOM! :)
3. A minta ország SZLOVÉNIÁRÓL azt hallottam és olvastam 1 évvel az EURO bevezetése után, hogy kicsit keserű lett a leves; mintha megszökött volna az infláció, stb.

KÍVÁNOK MINDANNYIÓNKNAK NÉHÁNY RAKLAP FORINTOT!
ÜDV!

zsögödbenő 2008.08.15. 15:42:29

Devil,
persze, sok esetben nem olyan magas jövedelmekről beszélünk...de mst akkor döntsük el, mi a teendő...elfogadjuk, hogy "nem éri meg" az adót befizetni (megjegyzem, úgy egymillió embernek - álami szféra - nincs ilyen választási lehetősége - és ők sem a magas jövedeműek között vannak...) - avagy megpróbáljuk behajtani. Tőlük, a konkireciájuktól, mindenkitől...persze az utóbbi álomvilág, ez tény, de ami most folyik adóbevallás címén, az finoman szólva elképesztő...

Rwindx 2008.08.15. 15:43:16

zsögödbenő:
"hanem at, hogy nem kéne hanyattesnünk a tót adatoktól..arról nem is beszélve, hogy a mindennapi valóságból kéne kiindulni..."

Azt azért kérlek áruld már el hogy mi alapján méred, mivel jellemzed a mindennapi valóságot?

Úgy érzed hogy annyi az annyi? Úgy állnak a felhők? Vagy mégis mi? Ezt a mondatot párszor elsütötted, de tudod ennyiből megkérdezhetem a szomszéd kisfiát is, hogy ő hogyan érzékeli a szlovák mindennapi valóságot.

Mondd el kérlek mi a mindennapi valóság. És ne azt hogy a "440 sok", "ne essünk hanyatt", "nem egésen adekvát a valósággal", "talán ha 10 év múlva is megnézzük, mi lett belőlük, abból levonatunk következetéseket" satöbbi. Konkrétan mi a mindennapi valóság? Mert eddig nem mondtál semmit, csak azt hogy a statisztika semmit sem ér, meg hogy blabla.

Pls.

East69 2008.08.15. 15:44:04

Ja még valami!

Az EU a Szlovákokkal példát kívánt statuálni,
hogy "lám, lám aki ránk hallgat annak jár az euro" stb.
Lelkük rajta!

szpal 2008.08.15. 15:50:21

mármint a szlovákokkal, kisbetűvel.

zsögödbenő 2008.08.15. 15:59:23

Rwindx,
szép az iróniára való hajlam, bár kissé több tálentommal művelve élvezetesebb lenne produktumát olvasni..

Olvasmányok:
vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=229735
ujszo.com/online/gazdasag/2008/08/04/koltozik-a-volkswagen
ujszo.com/online/gazdasag/2008/08/04/az-unioban-a-mienk-a-3-legdragabb-aram
www.mkp.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=35&limit=1&limitstart=3

És ehhez mondjuk még sokat hozzátehet, ha jársz is arra néhanapján és megszemléled magad is, tapasztalatot gyűjtsz, miegyéb...mert még emlékezhetünk, hogy pannonpumakóka nagyotmondásai idején miket állítottak a magyar gazdaságról...csak valahogy belülről nem azt éreztük....na ilyen a tót helyzet itthoni interpretálása vs. valóság mérkőzés is

Devil Inside 2008.08.15. 16:03:45

zsögödbenő:
Nincs Magyarország kínai fallal elválasztva a szomszédoktól - sőt egy gazdasági közösség tagjai vagyunk elvileg szabad tőke és munkaerőáramlással -, ezért bármilyen ellenőrzéssel sem működik, ha határozottan más az adószintünk, muszáj közelíteni hozzájuk. Ez konkrétan az a verseny, amiről Gyurcsány vagy Kóka annyit szeretett beszélni, csak nem tudják, mi fán terem...
Az Orienstől a mostani javaslatokig mindegyik leírja ezt - csakhát mindnek feltétele, hogy az inaktívak kevésbé járnak jól, mint most. Legalábbis rövidtávon... Ezt pedig a kormány épp nem szeretné.

states 2008.08.15. 16:06:07

Kovács László anno megmondta, tanuljunk meg kicsiknek lenni, megtanultunk, igaz ilyen osztályfőnökkel nem volt nehéz...

zsögödbenő 2008.08.15. 16:07:57

Devil,
a helyzet az, hogy Mo. mai tragikus helyzetében egy adóközelítés, azaz csökkentés semmilyen érdemi pozitívummal nem járna...ismerjük a klasszikus tételt, miszerint adócsökkentés=növekvő állami bevétel, merugye a hajlandóság, miegyéb, csakhogy ez egyrészt a villamosítás=szovjethatalomra emlékeztet, másrészt sajna ma Mo-n az adóelkerülés jelentős részében sajnos nem kizárólag az adók magas mivolta játszik szerepet...

zsögödbenő 2008.08.15. 16:10:07

Az inaktívakkal meg valamit tenni kell, nyilvánvalóan indokolalanul és felháborítóan sokat kapnak illetve a semmiért kapják - de ezt semmilyen érdemi politikai erő nem vállalja fel (ld. fentebb)

pdjames 2008.08.15. 16:11:07

Kicsit off lennék. Nem tudom mi a helyzet Szlovákiában, de a a mi cégünk (kft) áprilisban módosított pár dolgot az alapító okiraton ( ha így hívják), az egész biznic került úgy 200 ezerbe, szerintem ez sok pénz. Ma letöltöttem az Internetről 1 cégkivonatot és még mindig az állt a releváns adatok mellett, hogy módosítás alatt. Négy hónap után. Na most akkor mit is akarunk? Cseppben a tenger, h közhelyes legyek.

porthosz 2008.08.15. 16:33:32

"az adóelkerülés jelentős részében sajnos nem kizárólag az adók magas mivolta játszik szerepet..."
Hát dehogynem. Illetve egy picit máshogy fogalmazva, az adók magas szerepe vs a cserébe kapott minősithetetlen szolgáltatások szintje...

Hogy értsd: ha holnap a bkv közölné hogy 3-szorosára emeli a jegyárakat és mellé még a felére csökkenti a jármüvek számát és többet nem is takaritja a maradékot sem, akkor valahogy én sem éreznék nagy kényszert arra hogy vegyek jegyárat... Minnél magasabb a szolgáltatás minősége és/vagy minnél olcsóbb valami, annál jobban fogy ez gyak világpiaci törvény alapvetően.

Ehhez képest ma magyarországon mindenben amihez az állam hozzányúl annak a végkövetkezménye az hogy többért kapsz kevesebbet... hát csoda-e hogy mindenki úgy probál ügyeskedni ahogy tud?

zsögödbenő 2008.08.15. 16:40:09

porthosz,
szépen felmondtad az szdsz alapfokú gazdaságpolitikai leckéjét...
csakhogy
akkor áruld el nekem, ha ezt elfogadjuk, mi lenne a váltzás módja, van-e megoldás? avagy törődjünk bele, hogy ez egy ilyen ország? persze ezt is lehet, de azért ez nem túl szép kilátás...
Mellesleg nagyon jól hangzik az állam és a szolgáltatások emlegetése, de ez azért elég eccerű ekonomi...az állam kissé több, mint pusztán adóért (bevételért) cserébe szolgáltatást adó/nyújtó cég...persze a szadesz-logikába ez már nem fér bele...

Pszt! 2008.08.15. 16:54:08

A sok ősmagyar miért nem tiltakozik az euró ellen? A forint az igazi magyar pénz, nem kell a nyugatiakat majmolni. Lóhátról íjászkodni az ilyenekre, fúj!
Más: Ha a köcsög viki nem akadályozza minden erelyével az ország előremenetelét, akkor talán lehetnénk mi is ott.

Rwindx 2008.08.15. 16:55:58

zsögödbendő:
Így már van értelme, akkor nézzük.

1. vg. idemásolja a népszabadság cikkét a szonda ipsos és népszabadság közös felmérését. Mit is hoznak ki: az alapvető termékek árai kb azonosak, valamint a nettó fizetés magasabb. Ők egész pontosan rámásztak arra hogy mit GONDOLNAK Magyarországon Szlovákiáról, és így hozzák meg az eredményt Szlovákia drágább és kevesebbet keresnek. Na de nem a Magyarországi számokhoz képest, hanem ahhoz a számokhoz képest amik a magyarok általában gondolnak. Nem mindegy!

2. újszó: költözik a Wolkswagen. Költözik az egyik gyártósor, igen. A multik ezt teszik, oda mennek ahol találnak kedvezőbbet, több támogatást, és jobb feltételeket. Ennyi. Most az hogy Boszniában jobb feltételek vannak mint Szlovákiában az miért jelenti azt hogy Magyarországon jobb feltételek lennének? Ezt nem fogom belátni.

3. újszó: Szlovákiában a 3. legdrágább az áram az EU-n belül. Nos ez gáz, tény. De vajon miért van ez? Nem lehet hogy köze van annak is hozzá hogy ott nincsenek ekkora támogatások mint nálunk, ami eleve a magyarországi problémák egy részét okozza? Másrészről mivel nálunk elég sok gázerőmű van (több mint a normális) ezért várhatóan a 30%-os e félévi gázáremelkedés éreztetni fogja a hatását az áramárban is...

4. Az MKP 2006-os választási programjának bemutatásával most nem foglalkoznék.

Akkor nézzük ezt is:
Mo vs Sk
ÁFA: 20% vs 19%
Társasági adó 16+4% vs 19%
Személyi jövedelemadó: 18-36% vs 19%
Ingatlan-átruházási és öröklési illeték:2.5-30% vs 0%
Egészségügyi hozzájárulás:1950Ft vs 0
Helyi iparűzési adó:2% vs 0%
Osztalékadó:20% vs 0%
Elvárt adó:van vs nincs
Kamatadó: 20% vs 0%
regisztrációs adó: sok vs 0%
TB: 29% a szlovákot sajna nem találtam meg, de a napi online szerint az élbolyban vagyunk.

Akkor mindezt vessük össze a valóban drága, nem agyontámogatott árammal.

Eltartott egy darabig míg mindent átolvastam, összeszedtem, és most el kell mennem.

Rwindx 2008.08.15. 16:58:32

Pszt!: jaja "viki" félrekormányozta és ezzel hátráltatta az ország előremenetelét az elmúlt 6 évben. A geci.

Rwindx 2008.08.15. 17:10:07

zsögödbenő:
Még valami amit kicsit benéztem:
A citált írás szerint Szlovákiában 13,7euro/100KWh áram, osztottam szoroztam az 32.88Ft/KWh (240Ft/euro)
Minap néztem: nálunk brutto 41.64Ft/KWh a nappali áram. Akkor valami nem stimmel.
Ha a szlovákhoz hozzáadom a 19% ÁFA-t, akkor is 39,12Ft/KWh-ra jön ki, szemben a 41,64Ft/KWh-val.

Akkor ennyit a drága áramról is.

zsögödbenő 2008.08.15. 17:16:06

Rwindx
1. a népszabisat pont azért linkeltem be, mert eddig is erről bséltem részben, hogy ez egy látszatháború számokkal és érzetekkel...tótország kb ugyanolyan vásárlóértékű a bérekhez képest mint Mo. Már sokadszorra írom le, hogy ez nem amelleti érv, hogy Mo-n voltaképpen nincs baj, válság (permanensen az van hosszú évek óta), HANEM hogy önmagában egyes szlovák adatok (sőt helyenként csak feltételezett számok) 1-2 éves összehasonlításban még nem feltétlenül jelentenek sikert szlovákiának
2. erről is írtam már, a gyártósorok bezony költözési hajlandóságúek, ez így lesz egy ideig még, épp ez mutatja, hogy a szlovák "csoda" is instabil alapokkal rendelkezik...
3. a szavazati joggal rendelekzők pedig ezt figyelik, nem az okokat...
4. pedig érdekes adatokat tartalmazott az egynelőten gazdasági szerkezetről stb...
5. Az 1%-os áfa-különbség talán nem oly mérvadó, az osztalékadó helyes intézmény (merugye jövedelem ez is, nemde?), elvárt adó dettó (ugye nem hisszük el, hogy oly sokan veszteségesen avagy nullszaldósan vállalkoznak...). Az ingatlan-átruházási és egyéb illetékek szemét dolgok, ez tény. De azért még cizellálva a fentieket, ez így egyszerre kevés állampolgárt érint...

zsögödbenő 2008.08.15. 17:18:49

persze, a cikk nem is a nominális árakról szólt, hanem egyfajta bigmek-indexet alkalmazott :)
"Az unió statisztikai hivatala a vásárlóerő standardját (PPS) figyelembe véve vizsgálta a háztartások költségeit. A PPS egy mesterségesen létrehozott pénznem, amelyet a nemzetközi összehasonlítások esetében használnak, ezzel egyenlítik ki az egyes országok lakóinak vásárlóereje közti különbséget"

porthosz 2008.08.15. 17:25:37

zsögödbenő:
figyelj azt vedd alapul hogy ők honnan indultak meg mi és hogy most ők hol tartanak és mi...
Mert hiába mondod hogy ott sem annyival jobb mint itthon, csakhogy ők indultak mondjuk 0 ról és elértek 50ig, mi meg indultunk 100-ról és ugyanannyi idő alatt elértük 50-re...
És ami a legrosszabb, ezt a kormányunk ugy probálja meg beállitani hogy mennyire f@sza is 100ről 50-re süllyedni, mert a szomszédaink is csak ~50-en vannak...

Bambano 2008.08.15. 17:26:01

Nem az a fő előnye a szlovákoknak, hogy euró meg gazdaság, meg reform. Hanem az, hogy képesek voltak egy asztal mellé ülni és, bár egyes nem annyira fontos kérdésben acsarkodtak a külvilág számára, a fontos kérdésekben kuss volt és egyetértés.

Én már akkor is sokkal nyugodtabb lennék, hogyha fletó meg vitya megállapodnának, hogy a reformkérdésekben nincs egymás csesztetése, a politikai népszerűségre megfelel egy-két lepukkadt túloldali politikus nyaralóépítése is.

zsögödbenő 2008.08.15. 17:29:00

porthosz
a klasszikus tételt alkalmazva nulláról ötvenig könnyű elérni, innen jön a neheze, hogy lesz-e belőle 100. Ezért mondtam fentebb, hogy hűtsük le magunkat és majd meglátjuk, tényleg olyan dinamikusan folytatják a növekedést (és ez az, amit kétlek...)
Az egy más dolog, hogy kormánynk balfaszsága miatt mi eközben leküzdöttük magunkat...

heima (törölt) 2008.08.15. 17:37:23

a szlovák gazdaság és növekedés igen csak erős lábakon áll, téved az, aki azt hiszi, hogy az autógyárakat le fogják szerelni, ha éppen máshol olcsóbb a termelés. hát nem, egyrészről bonyolultabb dolog az annál, mint elképzelik, másrészről nem véletlenül mentek ezek a gyárak Szlovákiába. A világ más részén találhattak volna sokkal olcsóbb termelési helyszínt, ahol még 400 eurot se kell fizetni, és nem kell ilyen szintű gépesítés sem, tehát a beruházási költség is alacsonyabb, mégse tették ezt az autógyártók. egyszerűen a visegrádi országok stratégiai jelentőségű helyszín pl az autógyártásnak, vagy több gépipari, ipari ágazatnak, és azért mentek oda ezek a beruházások Szlovákiába, mert ott kínálták a legjobb üzleti környezetet. Ha 2002-ben nem hiszi el a nép h hitelből lehet tartósan jól élni, akkor lehet h már mi lennénk az autógyártó nagyhatalom, nem a tirpákok.

odonkor (törölt) 2008.08.15. 18:30:36

gloire:

A lakosság az valóban tízmillió körül van, nade a magyar lakosság száma már más tészta:). A statisztikákat meg nem hiszem el arról, hogy "csak" 600.000 cigány van. Biztos, hogy több.. ezt érezni lehet.

Én és TGM-mel ellentétben nem gondolom, hogy ők a politikai nemzet részei lennének.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.15. 18:50:04

Én is úgy tudom kb. egy évtized, és elérik az
egy milliót. Szerintem egyértelműen a nemzet
részei, de a jövőben tényleg választás elé kerülhetnek,
és ha esetleg megerősödik valamilyen szövetség a jelenlegi
határokon is átnyúlva (pl. pont kelet-Szlovákia esélyes) ez
megváltozhat. (Az még rosszabb lenne mint ami most van).

Machiavelli 2008.08.15. 19:43:50

Isti77! zsögödbenő!

Meg fogtok lepődni! Én öt kilométerre lakom a szlovák határtól. El tudom mondani: vegyes házasságok esetében a párok szlovákiában telepednek le és egyre többen vesznek ingatlant odaát, és dolgoznak kinti üzemekben. Nyilván nem azért mert kint rosszabb és most nem azokról beszélek, akik csak adózási szempontból települnek ki. Ezek TÉNYLEG kiköltöznek!

Machiavelli 2008.08.15. 20:06:19

Pszt!

Nagyon tudom csodálni, hogy valakinek ekkora hite legyen, mint neked.

Az ország kilencven százaléka biztosan nem tud elszakadni attól a földhöz ragadt gondolattól, hogy talán azok tehetnek valamiről, akiknek megadatott a jog kormányozni.

Tényleg tudom csodálni ezt az erős hitet!

borovi 2008.08.15. 20:12:18

Akárhányszor beugrom ide egy remek postot elolvasni, a kommentek mindig kiábrándítanak. Most sem folyik bennük másról a szócséplés, mint amit a postíró remek érzékkel megfogalmazott:"ki is tehet erről, és kinek is az anyját". Így azután tényleg érdeklődve várom, hol nyomják a román, sőt, a török eurót. Ja, hogy Törökország nem is tagja még az Eunak? Eurója mégis hamarabb lesz mint nekünk.

Zetek 2008.08.16. 11:16:53

Akkor beszéljünk komolyan. Nagy összeborulás Tóciában sem volt, a töketlen MKP-t az uniós nagykövetek tartották a kormányban, mivel hetente ki kívánt lépni a koalícióból, mert a gyakorlatban semmilyen programjukat sem hagyták az atyafiak megvalósulni. Ilyen alapon - neked kuss van - persze itthon is lehet nemzeti összefogásokat szervezni.
A segélyezés leállítása/kemény visszafogása pedig az egyetlen mód a megélhetési gyermektermelőket leállítsák. Ezt viszont beláthatóan itt is be fog következni. Ha már nemzet karakterológia, akkor ez az állandó öncsesztetés pl. az egyik szerves része a történetnek.

Ács Ferenc 2008.08.16. 13:22:12

Komolyan: nincs válság elvtársak, csak válságpropaganda. A nyugat nem fejlettebb, csak kizsákmányol. És egyébként is be fogjuk érni őket. Vagy: Gyurcsánytehetróla. Csak. Mindenről. Az útmenti és városközepi szemétdombokról, a sehová nem vezető, országot erkölcsileg tönkretevő szekértáborosdiról, erről is csak ő.

Szóval nincs semmi baj, honfitársak, a tükröt meg törjük össze. Aztán reggel keljünk időben, mert indul a kisbusz Romániába, vár a munka.

Zetek 2008.08.16. 13:33:48

Ács Feri! Elég a szekértáborokból, fogjunk össze, de miben? Ott a nagyszerű osztrák példa, megcsinálták a korszakos nagykoalát, csak éppen nem működött.

Tíz kicsi indián 2008.08.16. 15:45:47

otvospeter 2008.08.15. 13:02:47
Rendben, és mik a hátrányai? A britek, dánok, svédek miért őrzik annyira a saját valutát? Az is csak presztízskérdés lenne?

***

Lássuk: britek, nekik ott a Brit Nemzetközösség, gyk. egy második piac. Tehát ha nem boldogulnak az EU-val, oda fordulnak, vagy Amerikához, így gyakorlatilag tesznek rá, hogy az EU-ban mi folyik.
dánok, svédek: két olyan nemzet, ahol elég sajátos gazdaságpolitika van, jól szervezett pénzügyi politika. Leegyszerűsítve, vannak annyira gazdagok, hogy nyugodtan az EU arcába szarhassanak és azt mondják, euró nem kell.

Ezzel szemben nálunk gyakorlatilag a spekulánsok kezén van a forint, van egy fatökű MNB meg egy impotens PM, akik csak szétteszik a kezüket, ha gond van a forinttal. Akkor már inkább euró, 400 millió ember pénzét nehezebb dróton rángatni.
süti beállítások módosítása