Szemelvények
2008. augusztus 13. írta: robin masters

Szemelvények

 „Lezárulhat a múlt pénteken a szakadár tartomány, Dél-Oszétia elleni grúz támadással kirobbant fegyveres konfliktus, miután a harcokba bekapcsolódott orosz elnök tegnap ideiglenes fegyverszünetet hirdetett.

 „Oroszország befejezte grúziai békefenntartó hadműveletét, s egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdet, mert elérte minden célját. Megvalósította a békefenntartó misszió mandátumát: helyreállította a status quot, megvédte a rendet és a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárokat."

 „Képünkön orosz békefenntartót gyászoló család."

 Megjelent a Pravda Magyar Nemzet 2008. augusztus 13-i számában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr26613855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.08.13. 16:04:39

Hogyan sikerülhet Szaddam és némely terrorszervezet után Putyinnak is szurkolni?

..... a lap ellensége.
..... barátja is a lap ellensége.
..... barátjának az ellensége a lap barátja.

A pontozott helyre mit helyettesítve kapunk helyes megoldást?

a) Ausztria
b) Mozambik
c) USA
d) Izrael
e) USA és Izrael

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.08.13. 16:19:12

Hmm ez érdekes, főleg így:
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=118764

Nem tudják az elvtársak, izé nem is tudom kik, hogy hová kell állni? Szerintem nem kérdés. Grúzia- Bár a lengyeleknél is zavar van pl. e téren. Lehet nem is érdemes a Nyugat érdekeiért kiállni, mert ha baj van tojnak ránk, mint mindig? Kemény dió.

nemkellnemzetivagta 2008.08.13. 16:34:24

a mn-t zombik írják. a fidelitas inkább vonuljon a szerkesztőség elé és lehetőleg gyújtsa fel azt nagyon gyorsan, ha jót akar magának

Gandalf Garaboncias 2008.08.13. 16:51:39

Hm, lemaradt az idézetből a mondat vége:

"- mondta tegnap Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz államfő a Nicolas Sarkozy francia elnökkel tartott megbeszélése után."

Ez azért megváltoztatja a dolog megítélését! ;0)

nemkellnemzetivagta 2008.08.13. 17:01:15

„Képünkön orosz békefenntartót gyászoló család.""- mondta tegnap Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz államfő a Nicolas Sarkozy francia elnökkel tartott megbeszélése után."
így gondoltad?

INkvizítor 2008.08.13. 17:01:56

Srácok folyik a kenyérharc? :))))

azért ennyire nem egyértelmű az mn állásfoglalása!
mint ahogy azt egyesek itt láttatni kivánják. pl:www.mno.hu/portal/578794

ezen felül persze a többi kritika teljes mértékben jogos. (pártzombik akik eladták a lelküket a strabagnak (is) )

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.08.13. 17:08:18

Pisti: a vezércikk kb. harmadában Medvegyev beszédét idézik, csak éppen idézőjel és az ellenoldal citálása nélkül.

De igen, ennyire egyértelmű az MN állásfoglalása.

Francois Pignon 2008.08.13. 17:08:19

Na jó, az MN-nél mindig zavart okoz egy orosz-amerikai hátterű konfliktus. (Bár úgy tűnik, az amerikaiak ebből nyilvánosan most kihátrálni látszanak.)

INkvizítor 2008.08.13. 17:13:47

robin master!
nem nem ennyire egyértelmű! lásd az előző kommentemben belinkelt oldalt.

sztem sokkal inkább az mn cikk írója gyökér...

amúgy a lap ettől függetlenül egyre szarabb.

plastik02 2008.08.13. 17:23:07

az ufi egyébként nem kevésbé elfogult a témában mint a nemzet, szóval vicces látni a felháborodást.

Reaktor 2008.08.13. 17:32:01

en nehezen lehetnek nem elfogult.
Sracok, tudomasul kell venni,melyik szovetsegi rendszerhez tartozunk, es realisan ertekelni.

A Szov, ize Oroszorszag vilagosan deklaralja a kozvetlen erdekovezetet es a gazdasagiakat is.
Szerencsere mi jelenleg a gazdasagiba esunk csak bele, Malev, Gazprom, stb. Sajnos ahogy a Lengyelek az eszaki aramlattal, mi a Borsodchemmel lathattuk, Nemetorszag vagy Ausztria pl. szarik rank. Nem veletlen, hogy a balti allamok atlanti orientacioja erosebb, mint a brusszeli lojalitas. Europa nyugati fele ugyanis csak sajat magahoz lojalis.

Itt nem dontobirok vagyunk, hanem jatekosok.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.08.13. 17:36:51

höm: az MN évek óta vállaltan és súlyosan orosz-barát lap. ők sem tagadnák, ha ezzel szembesítenéd az illetékeseket: stier gábort vagy lovas istvánt.

plastik: olyan hogy "ufi álláspont", nincs, lévén többféleképp gondolkodunk oroszokról, amerikaiakról is. de ha már..., akkor elfogultság és elfoltság között is lehet különbség. hadd legyen már az atlantizmus szalonképesebb nézet, mint az orosz-barátság, 40 év remek házasság után.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.13. 17:39:37

túlzás oroszbarátnak nevezni lovast - inkább: barátnak választja az ellenség (US) ellenségét... :)

Francois Pignon 2008.08.13. 17:47:43

Inkább pár éve emlékszem oroszbarátabb írásokra, Lovas szerelme Szingapúr, és persze az USA a gonosz birodalma. És mindenki jó fiú Dél-Amerikától Ázsiáig, aki betesz Amerikának.
De azért ez sem kutya, elég friss írás: www.mno.hu/portal/575151?searchtext=

Gandalf Garaboncias 2008.08.13. 18:06:43

A Natalia Kolesnikova-fotó egyébként tényleg elég erős a címoldalon, főleg a hozzáfűződő komment tükrében. És a holland újságíró orosz lebombázása csak a 9. oldalra kerül, a cikk folytatásához, ahogy a többi álláspont is.

Egyébként sokkal durvább ennél a 9. oldalon lévő "interjú" a grúz nagykövettel.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.08.13. 18:09:43

Lovas nem oroszbarát, és szerintem nem is okvetlenül Amerika-ellenes, hanem inkább arról van szó, hogy példaértékűnek tartja azt, amit Putyin elért Oroszországban. Putyinizmusa ugyanaz, mint a szingapúri elnök (nem jut az eszembe a neve) iránti tisztelete. Lovas valami enyhén (vagy nem enyhén) autoriter, kissé etatista, nacionalista vezetést szeretne, régebben "nemzeti progressziónak" nevezte az álláspontját, aztán lehet, hogy akkor szokott le róla, amikor Gyurcsi elkezdett hasonló kifejezéseket használni. Az Amerika-ellenesség nála a nemzeti függetlenség védelmének, ill. a nacionalizmusnak a folyománya, szerinte Amerika túlzottan beavatkozik Európa életébe, ezért az általa elképzelt "nemzeti" kormányzás a mai mainstreamhez képest "Amerika-ellenes". Valójában ez nem alapelv, hanem következmény nála. Lovasnál én leginkább egy igen határozott (és kissé kínos) fordulatra emlékszem: nagy bushistaként kezdte, és azóta 180 fokot fordult ez ügyben az álláspontja.

Francois Pignon 2008.08.13. 18:14:24

Egyre ritkábban figyelek oda Lovas írásaira, de nekem úgy tűnik, Amerikának nem az európai, hanem a közel-keleti beavatkozása csípi inkább a csőrét.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.08.13. 18:33:20

Hát,szerintem azért túlzás az orosz-barátság. Pl. Orbán megszólalásai a Gazprom ügyekben, a tavalyi Észt ügyek.

Nem szép lehagyni egy idézett cikk végét, tipikus indexes fogás, és én bedőltem neki.

zeta 2008.08.13. 18:40:16

Ez egy nagyon nehéz kérdés onnantól, hogy most Saakashvili tette meg a kezdőrúgást és simán szétlövetett egy várost, ami ugye akárhogy is nézzük, háborús bűncselekmény.
A Nemzetben egyébként olvastam abszolút Grúz-barát írást is, más kérdés, hogy valóban putyinista az erőteljesebb vonalvezetés, bár olvastam a lapban Putyint fikázó írást is. Szerintem a magyar jobboldalon van egy nagy sértettség Amerikát illetően, tekintve, hogy Amerika a rendszerváltás idején és utána is egyértelműen a posztkommunista elittel való egyezkedés mellett dönött. Ezt persze ideje lenne kiheverni, de az tény, hogy ma Magyarországon, az elmúlt 18 év tükrében, nehéz szeretni Amerikát...
Lovassal kapcsolatban annyi, hogy én egyáltalán nem tartom Amerika-ellenesnek, következetesen a közel-keleti politika okán bírálja, miközben nem egyszer olvastam tőle Amerikát, az amerikai embereket igencsak kritikátlan, már-már kínos csodálattal illető sorokat. És hát a közel-keleti kiritkában legalábbis annyi igazság vagyon, hogy nem utolsó sorban ennek is köszönheti Amerika, hogy tekintélye a világszínpadon vészesen lecsökkent. Ez pedig nem jó.

zeta 2008.08.13. 18:43:24

dzsucse: ja-ja. Lovas amerikai hőse egyértelműen Ron Paul, akire ugye sokmindent lehetne mondani, csak azt nem, hogy ne lenne - gondolkodásában is- ízig-vérig amerikai

Francois Pignon 2008.08.13. 18:53:56

Ron Paul iránti vonzalma elég furcsa, tekintve, ha rajta múlna, nem is lennének adók, ráadásul azt hiszem marihuána-legalizás párti. Ez valahogy nem rímel a Lovas által imádott szingapúri erősállam- és rágótisbüntetni modellre. Vagy esetleg azt szeretné Lovas, hogy minden állam legyen erős, kivéve az USA-t? Csak erre tudok következtetni.

zeta 2008.08.13. 18:57:26

Ron Paul kereskedj mindenkivel de ne köss szövetséget senkivel régi alapelve szimpatikus gondolom számára, a Fed visszaszorítása, a "kisvárosi" Amerika. és tegyük hozzá, hogy az a fajta etatizmus, ami sok jobboldalinak szimpatikus, nem igényel különösebben nagy államot, csak akkorát, amellyel egyfajta protekcionizmus, a hazai előnyben felfogása érvényesíthető.

Francois Pignon 2008.08.13. 19:02:10

Na jó, én azért ebben elég erős számítást érzek, hogy nála csak amerikaiból jó a Ron Paul-féle liberális, máshol viszont nemzeti érdekérvényesítést látna.

nemkellnemzetivagta 2008.08.13. 19:04:44

bottom line: amerika=izrael

zeta 2008.08.13. 19:08:59

ebben akkor inkább megalkuvást lehetne keresni. vagyis, hogy a hazai konzervatív közösség mire vevő és mire nem. és lehet, hogy erre odafigyel.
de azért Ron Pault nem nevezném liberálisnak... az abortuszt például ellenzi, és nagyon érdekesen épp azért, mert a magzat helyett hozza meg valaki a döntést, azt a döntést, ami az egyén joga.
ez a fajta következetesség nem jellemző az ún. liberálisokra. mert ebből a következetességből azért elég sok érték származik, adott esetben konzervatívnak gondolt értékek is.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.13. 19:36:17

Hosszú ideje ez lesz az első normlis akciója a Fidelitasnak (mármin a grúzpárti tüntetés). Sőt még a közeményt is normlisan fogalmazák meg.
Kis örmök ebben a zavaros időkben... :)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.13. 19:37:23

nem akarnak leütődni a betűim - természetesen a normlis - normális

Ács Ferenc 2008.08.13. 19:58:01

Az igazgató-főszerkesztő úr Szemjon Mogiljevics ügyvédje volt. A kérdés az, hogy ezek után Egei Antalból lesz-e grúz önkéntes? Erről írjál glosszát, Pilhál Gyuri bácsi, ne a többi miépes cimbiről.

Lola: nyilván kaptak egy kis bátorítást "fentről" mert maguktól jó ideje semmi sem jutott eszükbe. Egyébként én nem tüntetnék egy közveszélyes balekért, aki rászabadítja az orosz hadsereget a népére. Szaakasvili ostobább a magyar politikusok átlagánál is, ami azért nem semmi.

irrelevant 2008.08.13. 20:04:13

Szegény Fidelitas mostanában igen erősen hajt a leghülyébb politikai ifjúsági szervezet címére, pedig a mezőny rendkívül erős. Arra lennék kíváncsi, hogy Ágh Péter vajon megtanult-e már beszélni, vagy még mindig csak makog?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.13. 20:22:32

Feri, itt az elv a lényeg - az oroszok megtámadtak egy független országot. Pont. És nyilvánvalóan nem Oszétia érdekében, hanem, hogy szétlőjék az őket elkerülő vezetéket.
Szóval ebben az esetben fel kell háborodni.
A Fidelitas pedig nagyon nehezen reagáló egység és örülök, hogy most ők léptek először, megelőzve a Jobbikot és a többieket.
Nem tudok elmenni a tüntetésre, de évek óta ez az első olyan fideltasos megmozdulás, amire jószívvel elmennék.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.08.13. 20:29:14

őrnagy: nem orbán viktorra írtam, hogy orosz-barát (ez vicces lenne), hanem az MN-re. ebben a kérdésben ellenkező álláspontot foglalnak el, ami egyébként igen, abszurd - erről is szól a poszt.

amúgy egyetértek lolával.

Gandalf Garaboncias 2008.08.13. 20:30:24

Ez itt érdekes:

"A grúziai konfliktusról elsősorban a kormányzatnak kell álláspontot kialakítania, a Fidesz eddig arra várt, hogy ez megtörténjen, ezért nem fogalmazta meg korábban véleményét, mondta Németh Zsolt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint sem a politika, sem a média nem segítette a magyar nép tájékozódását a grúz ügyben, például a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban egyaránt elfogult és tájékozatlan elemzések jelentek meg.

Például kimaradt, figyelmeztetett Németh, hogy Abházia és Dél-Oszétia Grúziának, azaz Grúziának a tartományai, amit 1992 és 1994 óta tartanak megszállva az oroszok."

Forrás:
atv.hu/videotar/2008_aug_a_gruzok_leveresevel_moszkva_magyarorszagnak_is_uzent.html

Van videó is csatolva a cikkhez.

Hangsúly és kiemelés a középső bekezdésen.

peru70 2008.08.13. 20:30:54

Az orosz békefenntartókról nekem a hatvanas évek klasszikus vicce jut eszembe:
"Az ITAR-TASSZ jelenti: a kínai hadsereg katonái határsértést követtek el tegnap az Usszuri folyó vidékén. Több sorozat lövést adtak le a Felix Dzserzsinszkij kolhoz tagjaira. Békésen arató kombájnjaink viszonozták a tüzet."

Ami az orosz Kaukázus-politikát illeti, érdemes elolvasni a nem hivatalos véleményeket, többek között a megöletett Litvinyenkóét, arról, hogy mi történt 1999. szept. 13-án Ryazan-ban (Rjazany?).

Közeleg a SZU feltámadása.

Carnivora (törölt) 2008.08.13. 20:40:33

Vicc ez a grúz vs. ruszki hadakozás ... a legvicesebb ez a vita, hogy vonulnak e ruszki páncélos osztagok v.hova vagy sem meg a grúzok támadnak e Abháziában, mikor egy szaros rizsszemet kitudnak már szúrni kémműholdakkal.

reality 2008.08.13. 20:54:27

Tényleg, minden sz@r, amit a jobboldalon írnak. Kivéve a Reakciót! :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 21:37:07

"Közeleg a SZU feltámadása."
Nagyon gyúrnak rá. )

Francois Pignon 2008.08.13. 21:43:30

Hogy politkovszkaja meggyilkolását hadszíntereken meghalt újságírókhoz hasonlítja, no comment.
De a Putyinnak járó nyelvcsapások tényleg a Pravdát idézik:
www.mno.hu/portal/380656?searchtext=

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 21:43:47

"A grúzok leverésével Moszkva Magyarországnak is üzent"
És még egy pár volt köztársaságának, és KGST tagnak.

Francois Pignon 2008.08.13. 21:51:05

A Fidesz külpol vonal és az MN külpol vonala közti némely differenciáról: Nyílt levél Németh Zsoltnak.
portal.jobbik.net/index.php?q=node/5868

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 21:53:27

FP
"az unió legfontosabb kihívása az
európai kereszténység megőrzése."

Ez érdekes kijelentés mondjuk. Mert ez egyben
nekik is kihívás, és igazából jobban állnak mint
az eu. Az "utolsó bástya" ők lesznek.

Francois Pignon 2008.08.13. 21:56:36

És Lovas István retorikai csúcsokra tör.
Úgy érvel Putyin mellett, hogy Medgyessyhez és Gyurcsányhoz hasonlítja.
gemenc.hu/sajtoklub/LovasI_%20Putyin.htm
Kíváncsi lennék, mennyi gáz-rubel késztethet valakit ekkora logikai bukfencekre.

Turbulencia (törölt) 2008.08.13. 22:04:11

"A grúzok leverésével Moszkva Magyarországnak is üzent"

Mit üzent egész pontosan? Hogy ne merészeljünk orosz állampolgárokat lemészárolni, még akkor sem, ha ezek az orosz állampolgárok nem Oroszország területén laknak?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 22:15:29

K. Göncová élőben jelentkezik Brüsszelből!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 22:22:30

Turbulencia, igen azt üzente. Gyakorlatilag egy maffia leszámolás
okán is bevonul ahova csak tud. Egyébként az oszétok kb. annyian
vannak, és annyira oroszok mint nálunk a szerb kissebségi
önkormányzat Szentendrén. )

Turbulencia (törölt) 2008.08.13. 22:37:57

gloire,

Az USA-nak sokkal kevesebb erkölcsi oka volt bemenni Irakba, mint most a oroszoknak Grúziába. Szaddám nem támadott ugyanis USA-állampolgárokra. Az USA is félelemmel tölt el téged?

Az oszétok 70 000-en vannak, és soknak már orosz az anyanyelve.
Lásd: lemil.blog.hu/2008/08/10/a_kaukazusi_kretakor

A helyzet erkölcsileg egyáltalán nem egyértelmű, és aki itt fekete-fehérben látja a képet (gonosz oroszok, áldozat grúzok) az teljesen el van tévedve.

Azt helyeselnéd, ha Szerbia megtámadná Koszovót, hogy "helyreállítsa az alkotmányos rendet"? Aljas lenne-e a NATO, ha megakadályozná ezt? Neadjisten Magyarországnak is "üzenne" a NATO ezzel?

lynx (törölt) 2008.08.13. 22:54:44

Visz valaki 56-os zászlót a tüntetésre? Kéne. Nekem nincs (még).

Turbulencia (törölt) 2008.08.13. 23:01:03

"Visz valaki 56-os zászlót a tüntetésre?"

Nna, ez meg a másik baromság. 56-ban mi az orosz elnyomás ellen küzdöttünk, a grúzok meg azért harcolnak, hogy az oszétokat elnyomhassák. Gondolom, lesz elég idióta, akinek ez az apró különbség nem tűnik fel.

lynx (törölt) 2008.08.13. 23:07:31

Turbi,
az oroszoknak úgy tűnik nem volt elég Dél-Oszétia rendezése, megszállták Grúziát. Innentől kezdve a te interpretációd érvényét vesztette, de az 56-os párhuzam ellenkezőleg.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 23:07:31

"Az USA is félelemmel tölt el téged?"
Magyar szemszögből ettől nem félek, hanem
undorodom egyszerűen.

"Az oszétok 70 000-en vannak"
Tatabányán többen laknak. Az őseik főleg
szlovákok. Szerinted kiléphetnének a Magyar
köztársaságból orosz bábállamként?

Az anyanyelv kérdés konkrétan nem igaz.
Oszét az anyanyelvük, második a grúz,
harmadik esetleg az orosz. Orosz
anyanyelvűek a betelepült oroszok.

"Azt helyeselnéd, ha Szerbia megtámadná
Koszovót,"Mitrovice és Észak-Koszovó őket
illetné. Igen aljas lenne a NATO.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 23:15:32

Turbi, ez az oszét duma egy média hazugság
értsd már meg. Soha nem nyomta el őket senki.

Fel lettek tüzelve, le lettek fizetve. És ami a
leggonoszabb az egészben, hogy valójában
ők is áldozatok. De az oroszok áldozatai!

Nem fognak tudni érvényesülni többet a saját
szülőföldjükön. Hatvan kilóméterre a fővárostól,
nem tudnak többet Tbiliszibe iskolába, munkába
járni.

Turbulencia (törölt) 2008.08.13. 23:15:47

lynx,

Sajnos, úgy látom, nemcsak hogy nem tudod értelmezni a tényeket, de még tisztában sem vagy velük. Az oroszok NEM szállták meg egész Grúziát, csak egy biztonsági puffer-zónát Dél-Oszétia körül.

lynx (törölt) 2008.08.13. 23:23:21

És Abháziában?
Persze, és a csapatmozgások csak grúz hangulatkeltés? Azt kell higgyem, elfogult vagy.
Gondolom szerinted a háborúnak semmi köze az olajvezetékhez. Túl sok minden utal arra, hogy többről van szó, mint amit naivitásod elhitet veled.

Turbulencia (törölt) 2008.08.13. 23:24:24

gloire,

"Tatabányán többen laknak. Az őseik főleg
szlovákok. Szerinted kiléphetnének a Magyar
köztársaságból orosz bábállamként?"

Figyelj, ha akarnak, felőlem igen. Az oszétok már két népszavazást is rendeztek a kérdésről, és úgy döntöttek, hogy ki akarnak. A hasonlatod egyébként teljesen rossz, mert Tatabánya max. egy lehetőség, Dél-Oszétia viszont 92 óta de facto független.

"Turbi, ez az oszét duma egy média hazugság
értsd már meg"

Te értsd meg, hogy ez az "ártatlan áldozat grúz" duma egy médiahazugság. Részletesen:
exiledonline.com/the-cnn-effect-georgia-schools-russia-in-information-warfare/

"Fel lettek tüzelve, le lettek fizetve."

Mese. Olvass csak utána.

"Nem fognak tudni érvényesülni többet a saját
szülőföldjükön. Hatvan kilóméterre a fővárostól,
nem tudnak többet Tbiliszibe iskolába, munkába
járni."

Neked fogalmad sincs a kaukázusi helyzetről. Ha egy oszét Tbiliszibe járna dolgozni, az első nap elvágnák a torkát. Mondjuk, fordítva is így van...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 23:27:00

Biztonsági puffer-zónát, a biztonsági puffer-zóna körül?
Kurva jó! Kaparj már elő egy térképet. Grúzia gyakorlatilag
egy nagyon hosszú völgy. Ezen a völgyön végig fut egy
főútvonal, és egy vasút vonal. Ezeket most középtájt
(Gori környékén) éppen megszálva tartják.

Turbulencia (törölt) 2008.08.13. 23:30:19

lynx,

"Azt kell higgyem, elfogult vagy.
Gondolom szerinted a háborúnak semmi köze az olajvezetékhez. Túl sok minden utal arra, hogy többről van szó, mint amit naivitásod elhitet veled."

Én semmi olyasmit nem mondtam, hogy a háborúnak semmi köze az olajhoz. Majdnem annyi köze van hozzá, mint az iraki háborúnak. Az ellen is szoktál tüntetni? Én csak azt mondtam, hogy a helyzet nem fekete-fehér. Az oroszok a szart keverték Grúziában, az amcsik, grúzok és oszétok úgyszintén. Aztán a grúzok csináltak egy baromságot (ami gazemberség is volt mellesleg), amit most jól megszívnak. Ennyi.

Turbulencia (törölt) 2008.08.13. 23:34:23

gloire,

"Kurva jó! Kaparj már elő egy térképet. Grúzia gyakorlatilag
egy nagyon hosszú völgy. Ezen a völgyön végig fut egy
főútvonal, és egy vasút vonal. Ezeket most középtájt
(Gori környékén) éppen megszálva tartják."

Gondolkozz. Ha Grúzia egy völgy, nem lehet biztonsági zónát kialakítani anélkül, hogy a közepét el ne foglalnák. A fővárosba nem mentek be.

Ellentétben persze az amcsikkal, akik egész Irakot megszállták. De gondolom, az ellen már sokat tüntettél, és most újfajta tüntetésekre vágysz.

Ács Ferenc 2008.08.13. 23:36:24

Lola, az élet és a politika nem ennyire egyszerű, úgyhogy itt nincs pont, inkább csak vesszők és még inkább kérdőjelek. Figyelmedbe ajánlanám Turbulencia itteni hozzászólásait, mert hogy azok a helyzet másik értelmezését mutatják. És lehet azzal is vitatkozni természetesen. De az ötvenhatos párhuzam nem áll meg, más a szituáció. Nem érdemes engedni a csábító és hamis, de legalábbis féligazságokat sugalló sztereotípiáknak.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 23:37:21

"Ha egy oszét Tbiliszibe járna dolgozni..."
Ezrek jártak évtizedek óta, sőt évszázadok óta talán.
Neked nincs fingod semmiről, ami ott megy.
Oda jártak vásárolni, egyetemre stb.

Az Oszétek egy rejtett kissebség voltak mindig is.
Ők nem Azeriek (kis fekete fezzel a fejükön), nem
fehéringes örmények, nem nagyszakállú csecsenek,
hanem megjelenésre teljesen grúzok. Vallásilag sem
különülnek el, kulturálisan sem. Valójában egy
néprajzi tájegység csak.
Azaz volt addig, amíg el nem kezdték őket megosztani,
feltüzelni, lefizetni.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.13. 23:39:35

Fingom nincs milyen tüntetésekről beszélsz.

Ács Ferenc 2008.08.13. 23:41:30

Az is baj ezzel a magyar politikai elittel, hogy nem találja a russzofóbia és az oroszsegg-nyalás közötti arany középutat.

Francois Pignon 2008.08.13. 23:47:40

Ács Feri,
"Az is baj ezzel a magyar politikai elittel, hogy nem találja a russzofóbia és az oroszsegg-nyalás közötti arany középutat."

Ez igaz, és nem csak a múltból halmozott érzelmi töltetek miatt.
Ha vezető médiumokat képes kilóra megvenni egy építőipari cég, milyen hatása lehet, már nemcsak a sajtóra, egy-egy nagyobb energiaipari cégnek, bárhonnan is jöjjenek...

Turbulencia (törölt) 2008.08.13. 23:54:54

gloire,

"Valójában egy
néprajzi tájegység csak.
Azaz volt addig, amíg el nem kezdték őket megosztani,
feltüzelni, lefizetni."

Hogy nevezhetsz egy teljesen más nyelvet beszélő népet "néprajzi tájegységnek"? Az albánok is szerb néprajzi tájegység?
Egész biztosan utánanéztél az oszéteknek? Például a 1918 és 1920 közötti oszét-grúz harcoknak? Akkor is Putyin bujtogatott/tüzelt/fizetett?

en.wikipedia.org/wiki/Ossetians

Különben, meg mindegy, hogy bújtogatták őket vagy nem. Könnyű Katát táncba vinni... A lényeg, hogy most demokratikusan megszavazták, hogy nem akarnak Grúziához tartozni.

Francois Pignon 2008.08.14. 00:01:33

A grúz vezetők nagy böszmeséget csináltak, de nehezem tudom elképzelni, hogy ezt úgy tették volna, hogy nem hisznek maguk mögött támogatást. Aztán hogy ezt a támogatást milyen alappal vélték, valószínűleg sosem fogjuk megtudni.

Szibériában meg Ural-tájon is ül pár nemzetiség nagy gázmezőkön. Nekik nyilván sosem fog eszükbe jutni függetlenedni Oroszországtól.

Amúgy örömmel olvasom ezt a vitát, mert itt semmi sem fekete-fehér, és a hozzászólók többsége nyilván nem is kap támogatást semmiféle energiaipari-társulástól. Így még esély is van itt árnyaltabb vélemények megjelenésére.

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 00:05:44

Ha már a népek hovatartozását nézzük: az oszétok a jászok rokonai, a jászok meg echte magyarok, vagyis aki az oszétokat bántja, minket bánt...:)

Sztálin viszont grúz volt, és sokat ártott a magyar népnek...

A következtetéseket vonja le mindenki magának :DDD

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 00:11:28

Francois Pignon,

"Szibériában meg Ural-tájon is ül pár nemzetiség nagy gázmezőkön. Nekik nyilván sosem fog eszükbe jutni függetlenedni Oroszországtól."

Na igen, a csecseneknek éppenséggel eszükbe jutott, de abban az esetben a népek önrendelkezése valahogy nem volt annyira fontos...

Francois Pignon 2008.08.14. 00:18:56

Turbulencia,
no igen, de azok ugye egyrészt nem határmenti területek, másrészt gondoskodtak róla, hogy az oroszok meggyőző többségbe kerüljenek. Nem mellesleg, többek közt egykori finnugor nemzetiségű autonóm területekről van szó. De az oroszok nem bíztak semmit a véletlenre, ahol kell, erővel oldják meg, ahol lehetett, meg jól tartják a bennszülötteket, vagy szimplán többséget hoztak létre. Nem is lesz ott soha elszakadási törekvés. Nem rossz reálpolitikusok, az biztos.

Invictus 2008.08.14. 01:12:28

Putyintól nemzeti érdekérvényesítésben példát vehetnénk, persze nekünk teljesen mások a lehetőségeink. Teljesen érthető, ha az oroszok nagy része támogatja, a Jelcin-éra és a nagy nemzeti megaláztatások után most végre büszkén dagadhat az orosz kebel. Mostantól még inkább, mint eddig.
Igen, szkizoid a magyar jobboldaliak egy részének viszonyulása Putyin Oroszországához, hiszen egyrészt "rohadt komcsik", másrészt "betartanak a rohadt zsidóknak és a zsidók irányította USA-nak", ugye. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 01:19:54

"..A következtetéseket vonja le mindenki magának"
Nézd, gondoltam, hogy innen fúj a szél nálad : )

Nekem is lehetnek akár szimpik az oszétek, de rossz lóra
tettek hosszú távon az biztos. 1918-20-ban, az orosz
polgárháborúban ugyanúgy megvezették a kis népeket,
hogy a vörösök, a fehérek, vagy a feketék mellé áljanak.

Francois Pignon 2008.08.14. 01:32:52

"Putyintól nemzeti érdekérvényesítésben példát vehetnénk"

Hát, már itt is idéztem Lovast, aki szerint nemzeti érdekérvényesítésben Putyin dícséretes, bezzeg ha az amerikaiak csinálják ugyanezt, fertelmes.

De hagyjuk is ezt. Egyrészt USA kapcsán is szokták mondani, másrészt oroszok kapcsán is figyelmünkbe szokták idézni, hogy "példát vehetnénk"

Maradjunk annyiban, hogy kicsit furcsa mindkettőt érvként felhozni.
Nem egy osztályban játszunk.

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 01:48:44

gloire,

"Nekem is lehetnek akár szimpik az oszétek, de rossz lóra tettek hosszú távon az biztos."

Egyelőre a grúzok bukták el a dolgot. Nekem sajnos nincs jóstehetségem, így a hosszú távról nem nyilatkoznék.

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 02:02:37

"Hát, már itt is idéztem Lovast, aki szerint nemzeti érdekérvényesítésben Putyin dícséretes, bezzeg ha az amerikaiak csinálják ugyanezt, fertelmes."

Nem nagyon szoktam Lovast olvasni, de tény, hogy Putyin jobb volt az oroszoknak, mint Jelcin (bár ebbe az olajár is belejátszott). Az amerikaiak viszont nem sokat nyertek az iraki háborúval.

Francois Pignon 2008.08.14. 02:20:23

Faja. Nem is komolyan idéztem ez esetben Lovast, csak mintegy "érdekmentes" újságírót, akinek fontos az oroszok érdekérvényesítő képessége, mintegy ennyit a nagymagyarságáról. Komolyan nem értem, akkor miért nem költözött még Szingapúrba vagy Moszkvába az ottaniakat oltani a nagy éceszeivel.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 02:45:46

Hosszú távon a Kaukázus az ott lesz még egy darabig.
És a ő szülőföldjük az azon az oldalán van, ahol a grúzok
is élnek. Pár tízezer ember hogy élhet elszigetelten sokáig?
És egyáltalán annak mi értelme van? El fognak vándorolni,
és eloroszosodnak lassan, a maradék meg elöregszik.
Ehez nem kell jóstehetség. )

lynx (törölt) 2008.08.14. 09:42:32

A mostani háború valóban nem hasonlítható 56-hoz, viszont az 56-os zászlóval 56-ra utalva ki lehet fejezni azt az aggodalmat, ami jogosan minden volt szovjet érdekövezetben lévő független államban felmerül: hogy az orosz nagyhatalmi törekvések a szovjet érdekszféra újbóli kiépítésére irányul, ami veszélyezteti a függetlenségüket. Ha oroszország el akarja oszlatni ezt a félelmet, változtatnia kell támadó jellegű konfliktusos külpolitikáján.
Innen nyilvánvalóan olyan dolgokra figyelünk fel.

kendeffybotond 2008.08.14. 10:27:16

A Fidesz külpolitikai vonala atlantista, érdemes megnézni a külpolitikai programot a Fidesz honlapján. Sok jó pontot szereztek ezzel az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Ma talán már jobban kedvelik Orbánt bizonyos fontos helyeken mint Gyurcsányt, és ezért sokat dolgozott a Fidesz külügyi csapata. A MN évek óta oroszbarát élesen szembe helyezkedve a FIdesz irányával. Sok budapesti nagykövetségen nem értik a sajtóattasék, hogy miközben a FIDESZ atlantista, miért nem az a Nemzet. Profi újságoknál azt úgy oldják meg, hogy van egy ilyen illetve olyan publicista. A Nemzetnél csak olyan van. Még, hogy nincs sajtószabadság a magyar jobboldalon?!

Tíz kicsi indián 2008.08.14. 10:40:29

Én nem aggófom Magyarországért, ami a grúz vitát illeti. Mi van nálunk, ami értékes? Se olaj, se gáz, se olcsó munkaerő ma már. Ellenberger egyre súlyosbodó magyar belviszonyok. Kell ez a ruszkiknak? Á, dehogy.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 10:45:36

Ja, most esett le, hogy sajnos nem arról van szó, hogy a Fidelitas gyorsan reagált (csodálkoztam is), hanem arról, hogy az SZDSZ újgeneráció kitalálta, hogy fogadják be a grúz menekülteket és ilyenkor a Fidelitasnak is gyorsan kell valamit lépni :(
www.szdsz.hu/hu/szdsz/hirek/20080812lederergruzia
Bár a tüntetés ettől függetlenül is jó ötlet.

Feri, abban igazad van, hogy erős volt a pont. Természetesen ezek nem tiszta kérdések, de érzelmi alapon azt támogatom, akit a nagyhatalmak megtámadnak nyilvánvalóan haszonszerzés miatt: Irakot és Grúziát.

Cypriánus 2008.08.14. 11:04:42

valahogy nem érzem át, hogy rettegnem kellene a gonosz sátáni oroszoktól. Kevesebb lakosuk van, mint Franciaországnak és Olaszországnak együttvéve, és a gazdasásgi rejük jóval kisebb.
Magyarázza el már nekem valaki, hogy miért JOGOS hogy Koszovóban alányfutattók, drogdílerek, és autótolvajok létrehozhatnak egy államot, etnikai tisztogatással, és Szerbia szétbombázásával, míg ha az oroszok csinálják-az valami rettentő aljasság, és horribile dictu. Hogy van ez?!

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 11:09:17

lelkylola,

"de érzelmi alapon azt támogatom, akit a nagyhatalmak megtámadnak nyilvánvalóan haszonszerzés miatt: Irakot és Grúziát. "

Talán szögezzük le a tényeket: az oszéteket támadta meg a relatíve nagyobb hatalom Grúzia. Azzal kezdték, hogy szétlőttek egy várost. Nyilvánvalóan nem csak a terület visszaszerzése volt a céljuk, hanem az is, hogy minél több oszét meneküljön el az országból. Még mielőtt az oroszok bejöttek volna.

Eredményes PR-munkával sikerült a grúzoknak áldozatként beállítani magukat. Amikor "érzelmi alapon" őket támogatod, a jelek szerint csak azt teszed, amikor érzelmi alapon történetesen a legtöbbet reklámozott terméket veszed.

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 11:38:00

A jelek szerint bevált a grúzok aljas számítása, miszerint az olimpia kezdőnapja lesz a legjobb alkalom a támadásra. Nagyon sokan csak akkor kezdtek a hírekre igazán odafigyelni, amikor már arról szóltak, hogy Oroszország bevonult.

Talán csak azért van más véleményem, mint a legtöbbeknek, mert mivel nem nagyon érdekel az olimpia, már az első pillanatoktól követtem az eseményeket...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 11:58:57

Turbulencia, bocs, de iszonyú hülyeséget beszélsz.
Olyan nincs, hogy az "olympia árnyékában", meg hogy
azért nem figyelnek oda.

Ennek pontosan az ellenkezője az igaz. Az Olympia
miatt sokkal több ember nézi a tévét mint különben.
Akár másfélszer/kétszer annyi is mint egyébként.

A közvetítési szünetekre horribilis árat kérnek a
hirdetőktől, és média vásárlási rekordok dőlnek!
És ezekben a szünetekben mennek a hírblokkok is.

Érted? Magyarán lényegesen több ember értesül így
az eseményekről, mint bármikor máskor. Sokkal több,
úgyhogy nyilvánvaló, hogy miért így csinálták:
hogy lássa a világ, és nem azért hogy ne lássa.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 12:01:03

Turbulencia, szerintem Koszovónak nincs joga önállósulni. Sajnos ott is megismétlődhet ez az esemény, mert simán lehet, hogy egy-két év múlva a szerbek bevonulnak, akkor a NATO megint elkezdi bombázni Vajdaságot.
Nem vagyok világmegváltó és nem tudom hogy lehet olyan problémákat megoldani, mint az izraeli-palesztin, orosz-grúz, grúz-oszét, orosz-csecsen, szerb-albán, USA-Irak, USA-Irán stb.
Csak az a problémám ebben az esetben az oroszokkal, másik esetben Amerikával, hogy van egy ügy (tömegpusztító fegyverek, kisebbségek leigázása) és erre, ha odamennének megvédeni a népeket, azt mondanám, hogy milyen áldozatos, rendes emberek élnek a Földön.
Ez esetben viszont, odamentek megvédeni az oszétokat (ez szép), aztán elkezdtek bombázni kikötőt, olajvezetéket, meg mindent. Ez esetben viszont nekem úgy tűnik, hogy nem egy nemes cél érdekében harcoltak, hanem az oszétok megvédése egy előre kiprovokált ürügy, hogy egy füst alatt szét lehessen bombázni egy független államot és a mai energiaipari csetepatéban felül lehessen kerekedni. Ez a sztori Amerikára is érvényes, természetesen.
Eszem a libamájas kenyeret és közben nézegetem, ahogy szétlőnek városokat, hullákat szállítanak és akkor rossz érzésem lesz, lelkiismeretfurdalás féle.

Természetesen a grúz elnök is egy barom, ahogy bozótharcos leírta: reakcio.blog.hu/2008/08/11/kaukazusi_blitzkrieg

Samott 2008.08.14. 12:18:16

Nem ertem en ezt a Gruz, Oszet, Koszovo temat... Ha most hirtelen Zala megye azt mondana, hogy ok nem akarnak Magyarorszaghoz tartozni, ok sajat allamot akarnak maguknak... nem tudnek mit tenni ellene, sajnalnam a dontesuket, de nem mennek fegyverrel ellenuk.

kendeffybotond 2008.08.14. 12:28:53

Turbulencia, Lola!

Nem vagytok nemzetközi jogászok... Koszovóban sohasem voltak a szerb etnikai tisztogatás előtt NATO-katonák. A NATO humanitárius okok miatt vonult be!

Oszétiában és Abháziában szinte folyamatosan voltak orosz katonák, akik a kisebbségieket a grúz állam aláásására használtak fel. Most ezt erősítették fel. Szakértől szerint Osszétia lakosságának jó része nem is ott született, hanem az orosz hadsereggel jött. Osszétia független vezetői volt KGB-sek. Lehet, hogy Sakasvili beleugrott az orosz csapdába, de ami most folyik az oroszok kísérlete, arra, hogy újraírják a hidegháború utáni történelmét. Ha a Nyugat, Amerika és az EI megosztott lesz asszisztál az orosz imperializmus térnyerésének! A mai magyar kormány álláspontját inkább ne elemezzük!

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 12:32:02

gloire,

"Olyan nincs, hogy az "olympia árnyékában", meg hogy
azért nem figyelnek oda."

Úgy látszik, egy apróság elkerülte a figyelmedet: az oszétok elleni támadás nem volt az olimpiai játékok része. Nincs olyan sportág, hogy melyik ország hadserege tud a leghamarabb teljesen lerombolni egy oszét várost, beleértve a kórházat is.
Nyilván ha az emberek az olimpiát figyelik, kevésbé figyelnek oda másra.

HToma 2008.08.14. 12:33:48

Kendeffy!

Van álláspontja a magyar kormánynak a közhelyeken kívül?

Francois Pignon 2008.08.14. 12:36:03

A magyar kormány egyelőre azzal is kivár, hogy humanitárius segítséget nyújtson, még erre sem jutott álláspont.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 12:48:04

"Nyilván ha az emberek az olimpiát figyelik,
kevésbé figyelnek oda másra."

De ez tételesen nem igaz. Dolgoztál már olimpia alatt
reklámügynökségnél, esetleg média vásárló cégnél?
Azzal, hogy nyilvánvaló dolgokon kötekszel,
csak magadat égeted.

Vagy szerinted egy autógyár pl. miért fizet ki
ilyenkor kétszer annyi pénzt, mint általában
azért, hogy leadják a 40 másodperces spotjukat?
Igen, biztos azért mert ilyenkor az emberek
kevésbé figyelnek oda másra, mi?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 12:49:04

Kedves Kendeffy!

Nagyon messze vagyok attól, hogy értsem. Köszi a segítséget.

Koszovó ügye szerintem is más, de azért az is egy kicsit fura, hogy ott az elszakadás esetében olyan engedékeny Amerika. És ugyanúgy okozhat konfliktust, mint Grúziában, mert ha egyszer lesz újra egy Milosevics féle vezető, akkor újra megtámadhatják, úgy ahogy most a grúzok Oszétiát.

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 12:49:08

lelkylola,

"odamentek megvédeni az oszétokat (ez szép), aztán elkezdtek bombázni kikötőt, olajvezetéket, meg mindent. Ez esetben viszont nekem úgy tűnik, hogy nem egy nemes cél érdekében harcoltak, hanem az oszétok megvédése egy előre kiprovokált ürügy, hogy egy füst alatt szét lehessen bombázni egy független államot és a mai energiaipari csetepatéban felül lehessen kerekedni."

Én soha nem mondtam, hogy az oroszok szentek, hanem azt, hogy ebben a történetben senkinek nincs joga morálisan felsőbbrendűnek mutatni magát, a grúzoknak a legkevésbé.

Egyetértünk, hogy ez a történet nem csak az oszétokról szól, és szerintem nem is csak az olajról. Oroszország nyilván annyira örül Grúzia NATO-belépési szándékának, mint amennyire az USA örülne, ha Mexikó hirtelen orosz szövetséges lenne. Meg a nemzeti önbecsülésről is szól: a hidegháború óta az amerikaiak a beképzeltség állapotában éltek, az oroszok meg a sértettségben, megalázottságban. Most az egyszer rúgtak ők is egy gólt, és hirtelen az amerikai politikusok arcán tűnik fel egy funny arckifejezés...

"Eszem a libamájas kenyeret és közben nézegetem, ahogy szétlőnek városokat, hullákat szállítanak és akkor rossz érzésem lesz, lelkiismeretfurdalás féle."

Te speciel teljesen ártatlan vagy a dologban :)

Ács Ferenc 2008.08.14. 12:53:23

Pignon: a magyar kormánynak gyakorlatilag semmilyen jelentős külpolitikai kérdésben nincs álláspontja.

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 12:57:30

kendeffybotond

"Szakértől szerint Osszétia lakosságának jó része nem is ott született, hanem az orosz hadsereggel jött."

Milyen szakértők? Az oszétok mindig is ott éltek (kivéve azokat, akiket a grúzok üldöztek el 92-ben a Dél-Oszétián kívüli grúz területekről).

en.wikipedia.org/wiki/Ossetians

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 13:03:39

gloire,

"Vagy szerinted egy autógyár pl. miért fizet ki
ilyenkor kétszer annyi pénzt, mint általában
azért, hogy leadják a 40 másodperces spotjukat?"

Mert a spotok közvetlenül a sportesemények közé vannak bevágva, így az emberek kénytelenek végignézni. Volt olyan spot is, amit a grúz állam fizetett, és amiben büszkén közölték, hogy a modern grúz hadsereg akár 1 nap alatt is képes egy várost földig rombolni? Ha igen, akkor neked van igazad...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 13:07:06

"Az oszétok mindig is ott éltek"
És jártál is ott, és láttad is, hogy az oszétok valójában
pont úgy néznek ki, mint az orosz katonafeleségek?
Vörös dauerolt hajuk van természetesen, és a virágos
otthonka is ősi oszét népviselet. )

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 13:21:24

gloire,

"És jártál is ott, és láttad is,"

Nem, nem jártam Dél-Oszétiában. Te jártál, vagy csak pofázol összevissza? Sok baromságot olvastam már a témában, de azt, hogy az oszétok valójában álcázott oroszok, még nem... Különösen érdekes az érvelésed annak fényében, hogy tegnap még azt bizonygattad, hogy az oszétokat azért nem szabad az oroszoknak megvédeni, mert az oszétok valójában grúzok (és semmi közük az oroszokhoz)...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 13:35:42

Jártam Grúziában. Az oszétok nem grúzok, és nem oroszok.
Viszont metróvezetők, vagy buszsofőrök Tbilisziben, boltosok,
vagy irodisták, semmi extra. Otthon a falujában meg oszétul
beszél a nagyi, ennyi.

Ahol most a grúzok támadtak, az egy kollaboráns kissebsége
az oszétoknak, mehetnek is az orosz raktárakba pakolni,
vagy a laktanyát takarítani, más munkájuk nemigen lesz.

kendeffybotond 2008.08.14. 13:49:51

Azért érdekes utána nézni kik vezetik az abház illetve osszét népet, és főleg, hogy kik tartják őket hatalmon.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 13:53:01

Gloire,
Ez nagyon érdekes. Mikor jártál Grúziában?

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 13:59:54

gloire,

Aha, a grúzok és az oszétok mindig is békességben éltek, amíg a fránya oroszok be nem kavartak? Biztos voltak olyanok, is akik békében éltek, de az is tény, hogy már 92-ben spontán tízezerszámra kergették el egymást a lakóhelyükről. Ha meg csak "kissebbség" lenne a függetlenségpárti oszét az oszétok között, akkor nem szavazták volna meg két népszavazáson is az elszakadást.

Biztos a koszovói albánok között is sokan voltak, akik "buszvezetők akartak lenni Belgrádban". A többség meg inkább függetlenséget akart. Ennyi.

kendeffybotond,

Naná, hogy az oroszok. Ha a világon senki sem akar nekik segíteni, akkor bizony az oroszokra vannak szorulva. Ettől függetlenül ők nem oroszok, és nem az oroszokkal kerültek oda.

kendeffybotond 2008.08.14. 14:05:16

Nincs kétségem az osszét illetve abház kisebbség akaratát illetően, de az orosz geopolitika játékszerei és átakarják rajzolni az 1989 utáni geopolitikai valóságot.

Ez nem a Nyugat érdeke, és ne felejtsük, hogy EU- és NATO-tagként mi ennek vagyunk részei!

Itt nem Grúziáról, hanem a világrendről van szó.

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 14:17:18

kendeffybotond,

"Nincs kétségem az osszét illetve abház kisebbség akaratát illetően, de az orosz geopolitika játékszerei"

Csak annyira, amennyire Irak vagy részben Grúzia is a amerikai geopolitika játékszere.

"és átakarják rajzolni az 1989 utáni geopolitikai valóságot."

Ez a "geopolitikai valóság" kissé ködös fogalom. Úgy is lehetne mondani, hogy Putyinék alatt az oroszok rájöttek, hogy a "geopolitikai valóság" nem olyan tragikus, ahogy Jelcinék alatt kinézett.

"Ez nem a Nyugat érdeke, és ne felejtsük, hogy EU- és NATO-tagként mi ennek vagyunk részei!"

Hát beszélhetünk így is, hogy persze mi sem vagyunk erkölcsösebbek, de követjük az érdekeinket.

Ha viszont az oroszok elzárják a gázcsapot, akkor baszhatjuk, hogy mi "a nyugat részei vagyunk". Nem lesz helyette amerikai gáz. Szóval egyáltalán nem érdekünk, hogy az orosz-amerikai viszony elmérgesedjen, még akkor sem, ha a hülye Szaakasvili ezt nem bánná.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 14:20:15

Lola, amióta alkaloidás lettem, a vezérem sajnos
nem enged bármiről nyilatkozni. )

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 14:25:55

Megnéztem a blogod. Látom rend és fegyelem honol ott, no meg kendő. Így már értem :)

kendeffybotond 2008.08.14. 14:48:51

Irakban nem volt megválasztott kormány, Grúziában van. Irak elfoglalása valószínűleg az amerikai külpolitika egyik legnagyobb baklövése az utóbbi években.

A geopolitikai valóság az, hogy a Szovjetunió bukása után Oroszország nem olyan hatalom, amely leigázhatja és lerohanhatja szomszédait.

Igen, én személy szerint inkább a Nyugathoz tartoznék, ha neked ez nem jó kérjél oszét vagy abház állampolgárságot...

Nem véletlenül függünk az orosz gáztól. Minden meg kell tenni, hogy ne függjünk. Addig is meg kell tenni mindent az orosz monopólium ellen.
Különben az oroszok sem tudják hamarosan kielégíteni az európai keresletet. Persze nem kapunk amerikai gázt, de az USA támogatása nélkül, nehéz lesz ezt a monopóliumot megtörni.

Ja és a gázért nem kell elfogadni az oroszok imperializmusát.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 14:58:36

Tessék: Orbán 56-hoz hasonlítja a grúz helyzetet:

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_az_oroszokrol_az_elmult_20_evben_nem_volt_pelda_ilyen_nyers_eropolitikara.76188.html

Mai állás:
Grúzpárti: Fidelitas - Új Generáció - Orbán Viktor
Oroszpárti: Magyar Nemzet - barikad.hu - MSZP (hallgatás-beleegyezés alapon)

Ács Ferenc 2008.08.14. 15:36:38

Jé, tényleg a báránykád.hu címlapján Putyin a sztár!

Francois Pignon 2008.08.14. 15:41:07

Persze rögtön USA-Izrael felütéssel, ahogy azt kell.
Ilyenkor sajnálom, hogy nincs kurucinfo, ők miket írogatnának...

Francois Pignon 2008.08.14. 15:44:46

...bár jobban belegondolva, a báránykád érvkészletben és stílusban is kezd betörni a kurucék kiesésével megnyílt piaci résbe.

Ács Ferenc 2008.08.14. 15:45:30

A báránykád.hu afféle kuruc light. No cukor.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 15:47:21

Ezt épp most olvastam a Barikádon:

"A rendszerváltás nem a baloldal bukása, hanem a konzervatív jobboldalé. Azé, amely hol konzervativizmusába, hol gyávaságába beleragadva, sohasem merte megtenni azt, amit szavazói tőle elvártak. Ezért kell leszámolni a konzervativizmussal. Hogy sikeresek lehessünk."

barikad.hu/node/4180

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 15:47:42

A Jobbikosok is hallgatnak. Elég nagy zavar lehet odaát a fejekben.
Valószínűleg az lehet, hogy Lovas nekik a tótumfaktum, de azért kicsit büdös ez az orosz sztori.

Ács Ferenc 2008.08.14. 15:51:26

Ez már tényleg milyen meghasonlás lehet szerencsétleneknek: beteges Amerika-, és zsidógyűlölet alapon kényszeres oroszsegg-nyalás és chávezizmus. Ergo Fidel Castro is jó csóka. Kim Ir Szent talán még nem vállalják be, bár pár év, és...

Ács Ferenc 2008.08.14. 15:56:18

Lola: az oroszok ezt meghallva azonnal visszafordulnak és meg sem állnak Murmanszkig. :) A németekkel nagy nehezen elbántak, de a Szent Korona Rádió szellemi támogatása túl nagy falat már nekik. :)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 16:00:17

Feri :)))
De azért ez igen vicces, hogy épp Grúzia téma kapcsán csapnak majd össze a széljobbok. Valami bomlasztást sejtek a háttérben :)
Ráadásul Orbán most hirtelen kikanyarodott eléjük ezzel az 56-tal. Mert azért a széljobb szavazók jelentős része szerintem kellő orosz undorral van megáldva és nem hiszem, hogy nagyon bologatnának a barikád kommentárjai láttán.
Hö-hö :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 16:03:18

A Barikád cikke is milyen már: odarakják Putyin izomtrikós, befeszítős fotóját, mint valami popsztár poszterét, "nem fél két pofontól" címmel. Brr.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 16:05:19

ergé, igen, az a fotó :) Egy igazi, hazafi macsó. Figyeltek? Mi ez, ha nem kommancs-szélsőjobb összeborulás?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 16:06:28

Barikád olvasói levél

"be kéne végre látni, hogy az amerikaiaktól (a kólán kívül)
semmit sem kaptunk az elmúlt 100 évben, - még olajat és gázt se - csak
egy nemzetáruló politikai elitet, (parlamenti, ún. jobb és baloldalak
beleértve), amely a legvégsőkig kiszolgáltatja és kiárulja az
országot"

barikad.hu/node/16793

Francois Pignon 2008.08.14. 16:06:45

ergé 2008.08.14. 15:47:21

Persze, a jobboldal bűne, hogy nem áll a most is az utcán elégedetlenkedő milliók élére.

Amúgy meg emlékszik még valaki, hogy a barikád.hu főszerkesztője a mostatában (szerintük) akkori töketlensége miatt is ostorozott egyik jobboldali miniszterelnök főtanácsadója volt, államtitkári fizetéssel?
Részemről benyelheti.

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 16:07:43

kendeffybotond,

"Irakban nem volt megválasztott kormány, Grúziában van."

Először is az az érv, hogy a "demokráciáknak mindig igazuk van", hülyeség (hogy sokat ne magyarázzak: Hitlert is megválasztották). Másodszor meg, a grúz demokrácia sem felel meg igazán a nyugati sztenderdeknek.

en.wikipedia.org/wiki/2007_Georgian_demonstrations

"Nem véletlenül függünk az orosz gáztól. Minden meg kell tenni, hogy ne függjünk."

Majd ha konkrétabb javaslataid is lesznek, nem fogom azt mondani, hogy álmodj csak, királylány :)

"Különben az oroszok sem tudják hamarosan kielégíteni az európai keresletet."

Vagyis akkor még jobban fogunk függeni.

"Persze nem kapunk amerikai gázt, de az USA támogatása nélkül, nehéz lesz ezt a monopóliumot megtörni."

Az USA csak azzal tudna segíteni, ha gázt szállítana. Amit persze nem tud.

"Ja és a gázért nem kell elfogadni az oroszok imperializmusát. "

Könnyen beszél az, aki azt hiszi, hogy van alternatívája az orosz gáznak.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 16:08:02

Barikád szerint holnap indul a kuruc, kíváncsi vagyok, hogy ők is Putyin imádóvá lettek-e.

Francois Pignon 2008.08.14. 16:10:43

Putyin első jópontja az volt Lovaséknál, hogy lecsukatta az egyik (vajh, milyen származású) milliárdost. Ezek után nem mindegy a KGB-s múlt meg a gázcsappal zsarolgató nagyhatalmi törekvés?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.14. 16:13:43

Francois, Írt erről Lovas, vagy honnan veszed?

Az is vicces, hogy a barikád jelmondata: "Döntsd el, melyik oldalon állsz!"

Francois Pignon 2008.08.14. 16:29:12

Lovas egyik kedvenc vesszőparipája, hogy a Nyugatnak csak azóta fáj a demokrácia hiánya Oroszországban, amióta Hodorkovszkijt lecsukták.
(Háttérben taps hallható)

A gugli ezt dobta ki elsőre a témában, a csapásirány azért benne van. ;) portal.jobbik.net/index.php?q=node/5542

Ács Ferenc 2008.08.14. 16:32:22

Erre a cikkre én is emlékszem, a Demokratában van egy tömeges nyílt levél rovata, ott szokta megdicsérni a fél-, vagy egész diktátorokat, ha azok valamilyen nyugati érdeket sértenek.

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 16:36:54

Egyébként a gáztól teljesen függetlenül is az az elsődleges érdekünk, hogy jó legyen a viszony Amerika és Oroszország között.

Sok kiskakas örül, mint majom a farkának, hogy most az egyszer végre az erősebbekhez tartozunk, de én speciel nem szeretnék a Don-kanyarban "a nyugati értékekért" hősi halált halni, és annak sem örülnék, ha egy eltévedt atombomba errefelé is lehullana.

Szaakasvili meg simán kiélezte a nemzetközi helyzetet - valószínűleg hogy elterelje a választói figyelmét a szar kormányzásáról. Na ezért nem kell a grúzokat a NATO-ba felvenni.

kendeffybotond 2008.08.14. 18:23:20

Persze legyen jó a viszony az USA és Oroszország között, ez igaz. De Grúzia lerohanása után ez nem lesz olyan könnyű. Érdekes kérdés, hogy mit is nyert Oroszország ezzel a kirándulással? Magára haragította a Nyugatot, amely technológiája nélkül nem tudja még a saját gázát sem kitermelni. Oroszország semmiképen nem szuperhatalom, max. regionális hatalom. Semmi innováció és versenyképesség. Plussz Sakasvili is marad, még népszerű is lett rövid távon.

Kiváncsi leszek, hogy lesznek-e tényleg európai békefenntartók Osszétiában?

Persze az is kérdés, hogy ezután fent lehet-e tartani a német-orosz barátságot, ami Schröder óta a biztosítéka a Nyugat megosztottságának.
Német források szerint is átlépte Oroszország a határt a katonai fellépésével. Ja és a lengyelek hirtelen meg akarnak egyezni az amerikaikkal rakétavédelem kérdésében...

Az biztos, hogy a következő hónapokban ez a téma, mármint mit is jelent az orosz fellépés, és hogy kell rá reagálni fogja uralmi a csúcstalálkozókat.

Francois Pignon 2008.08.14. 19:04:51

Az orosz nagykövetet undorral töltötte el Orbán nyilatkozata, aki szerinte az amerikai neokonzervatívok zsebéből beszél.

Hiába, nincs is megnyugtatóbb, mint amikor egy nagyhatalom követe udvariasan és véletlenül sem kioktatóan nyilatkozik. (nem először)

A magyar kormánynak továbbra is álláspontja.

CrL 2008.08.14. 19:11:07

FP: fúj, és a brit Labour külügyminiszterével is egy húron pendül:

news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/7557887.stm

Francois Pignon 2008.08.14. 19:17:00

(mármint a magyar kormánynak továbbra sincs álláspontja)

kendeffybotond 2008.08.14. 19:49:38

Van álláspont, csak nem merik mondani...
Értsd a szegény oroszokat provokálták a geci grúzok, és Poti és Gori visszabombázása a középkorba a Nagy Honvédő Háború folytatása grúz területen. Ebbe a gondolatmenetbe illik bele Turbulencia-gondolata, miszerint fogjuk be a pofánkat, mert nem kapunk gázt.

És Orbán aránylag karakán - Szavolszkij szerint neokonzervatív - fellépése is magyar-ellenes...

Már alig várom, hogy jöjjön Nyakó Pisti és Steel (Acél) Endre...

Ja és Miliband persze, többet erről az fco.gov.uk honlapon.

Végül idézet a tegnapi Népszabadságól:

"Embereket gyilkolnak házaikban, egy nukleáris hatalom bombázza egy szomszéd ország területét, és a külügyminisztere a szabadon választott államfő eltávolítását követeli. Az Európai Unió vezető politikusainak, térségünkben is, folyamatosan volt véleményük az eseményekről. Azok már rég túlnőttek a grúz-déloszét- orosz háromszögön. Ezekben a véleményekben Oroszország olyan hatalomként mutatkozik, amely katonai túlerővel érvényesíti érdekeit. Eddig azt latolgatta Európa, hogy az oroszok a Gazprom révén építik újjá a szétesett birodalmat. Most azt latolgatja, hogy fegyverrel is megpróbálhatják. Nem véletlenül hallani, hogy ez a katonai beavatkozás megerősítette az amerikai (feltehetően felesleges) ellenrakéta-rendszer melletti érveket Csehországban és Lengyelországban.

A magyar kormány és a politikai osztály képes másodpercek alatt reagálni egy szlovákiai habókos politikus zagyvaságaira. Ehhez képest a mostani visszafogottság egyenesen kínos. Gondolni sem merek rá, hogy a diplomácia, a hírszerzés ne készítette volna fel a kormányt a várható eseményekre. Ilyenkor szokták a bennfentesek azt mondani, hogy országunk kiszolgáltatott, energiafüggésben van, fontosak számunkra a piacok, ahol az élelmiszereket és más holmikat eladhatjuk."

No Comment!

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 20:15:30

kendeffybotond,

"Persze legyen jó a viszony az USA és Oroszország között, ez igaz. De Grúzia lerohanása után ez nem lesz olyan könnyű."

Mármint Dél-Oszétia lerohanása után ez nem lesz olyan könnyű.

"Magára haragította a Nyugatot, amely technológiája nélkül nem tudja még a saját gázát sem kitermelni."

Nyugodt lehetsz, a Nyugat technológiája továbbra is rendelkezésre fog állni. A nagy haragvás kimerül csúnya arcok vágásában és ostoba beszédek tartásában.

"Van álláspont, csak nem merik mondani...
Értsd a szegény oroszokat provokálták a geci grúzok, és Poti és Gori visszabombázása a középkorba a Nagy Honvédő Háború folytatása grúz területen. Ebbe a gondolatmenetbe illik bele Turbulencia-gondolata, miszerint fogjuk be a pofánkat, mert nem kapunk gázt."

Nem, nem, pofázni azért szabad. Az oroszok értik, hogy a nyugatiaknak milyen fontos, hogy hülyeségeket beszéljenek.

"Embereket gyilkolnak házaikban, egy nukleáris hatalom bombázza egy szomszéd ország területét"

Még szerencse, hogy Amerika soha nem bombázott más országokat. Ja, hogy azok demokratikus bombák voltak? Vagy távolabbi országokat etikus bombázni?

lynx (törölt) 2008.08.14. 20:56:59

Techet Péter = Harry Potter?

lynx (törölt) 2008.08.14. 21:04:40

Turbi, le lehet állni a propagandával. Ismerjük az érveidet, attól még nem fogadjuk el.

És ne lepődj meg, hogy az USát és Oroszországot nem egyenlő mércével bíráljuk, tradícióink és érdekeink ugyanis jobban harmonizálnak a nyugatival. Én legalábbis ezt vallom.

irrelevant 2008.08.14. 21:43:51

Szerintem a gyilkosság és a népirtás bűn, akárki is követi el. Asszem, ez sokkal inkább a nyugati értékrendet tükröző vélemény mint az, hogy az USA elfoglalhat egy országot az irakiak szabadságáért (értsd: az energiahordozókért), az oroszok pedig rohadék állatok, ha elfoglalnak egy országot az oszétek szabadságáért (értsd: az energiahordozókért.)

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 21:53:04

lynx,

"ne lepődj meg, hogy az USát és Oroszországot nem egyenlő mércével bíráljuk, tradícióink és érdekeink ugyanis jobban harmonizálnak a nyugatival. Én legalábbis ezt vallom."

Csak az lehet etikus - nyugati értelemben is - ha ugyanazzal a mércével mérünk mindent és mindenkit. Nem mondom, hogy minden helyzetben moralizálni kell, de csak így van értelme. De gondolom, ez neked úgyis magas, te "nyugati".

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 21:56:57

otvospeter,

"Szerintem a gyilkosság és a népirtás bűn, akárki is követi el. Asszem, ez sokkal inkább a nyugati értékrendet tükröző vélemény mint az, hogy az USA elfoglalhat egy országot az irakiak szabadságáért (értsd: az energiahordozókért), az oroszok pedig rohadék állatok, ha elfoglalnak egy országot az oszétek szabadságáért (értsd: az energiahordozókért.)"

Pontosan így gondolom én is.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 22:56:58

Tegnap azt írtam, semmi értelme a dél-Oszét függetlenségnek.
Most hallom, hogy megint megszavaztatják őket, és egyesítik
őket az északi területekkel. Természetesen csak ha akarják. )

Az ugye már orosz terület. Magyarán annektáltak Grúziából egy
megyét, és Oroszország ezek után átnyúlik a Kaukázuson.
50 kilóméterre a "vezetéktől".

www.youtube.com/watch?v=RTXvDeUR-6g&feature=related

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.14. 23:02:08

United forever in vast, endless space
created in struggle by unhappy race
we're sunrise of freedom
we're frozen in ice
united forever in great Russia's embrace.

From the Arctic Circle
To the southern seas
deserted forests
neverending steps
The unbreakable union
of fraternal states
united forever in Great Russia's embrace

Slavsya, Otechestvo nashe svobodnoye,
Slavsya, strana moya! My gordimsya toboy!

The rise - the prisoners of starvation
The rise - the damned of the Earth
let's get them together
let's break us free
the world is changing
At it's core

long live great Russia's motherland
built by the people and their mighty hands
long live young nation
united and free
shining in glory
for all men to see

Slavsya, Otechestvo nashe svobodnoye,
Slavsya, strana moya! My gordimsya toboy!

Turbulencia (törölt) 2008.08.14. 23:47:56

gloire,

gondolom, csak azért van annyira oda ettől a számtól, mert nem tudod, hogy a Laibach a NATO-nak egy egész albumot szentelt...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.15. 02:09:19

Mi? Ismerem őket. Elég rég.
'87-ben játszottak a Rádayban.
Az még egy kicsit nyersebb volt. )

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.08.15. 08:14:36

No, megvan az a vezércikk, amelynek Magyarország vezető konzervatív napilapjában kellett volna megjelennie: www.hirszerzo.hu/cikk.az_orszag_amelyik_ott_sem_volt.76085.html

"Kis ideig úgy tűnt, a kormányzati kommunikáció csúcspontja az a Népszabadságnak tett szerdai külügyi ígéret volt (lásd Miklós Gábor remek cikkét), hogy majd csütörtökön megtudhatjuk, mit is gondol Budapest az oroszok hátsó udvarában tartott könnyű nyári invázióról. Ez még aznap délután megdőlt: a csúcs az volt, amikor a kormányszóvivő és honvédelmi kollégája egy emberként cáfolta azt a cseh lapértesülést, hogy Magyarország fegyvereket adott volna el Grúziának, mondván, semmilyen fegyvert nem szállítunk konfliktusövezetekbe.

Marad a kérdés: miért is nem? Miért kell pironkodva tagadni, ha egyszer lehet büszkén is? Hölgyeim és uraim, nem szállítottunk ugyan fegyvert a grúzoknak, de nem is látnánk különösebb kivetnivalót az exportügyletben, hiszen kis ország vagyunk, tudjuk, milyen az, magunkra maradni, úgyhogy történelmi tapasztalataink alapján segítünk másokon egy jelentős agresszorral szemben.
...
Amit a magyar kormány - és persze az EU - művel, azt appeasement-nek hívja a szakirodalom, és ha valaki lemaradt volna a hírekről, már 1938-ban sem vált be: az agresszió csöndes tolerálása, Csehszlovákia odadobása Hitlernek nem vezetett éppen oda, hogy ne követte volna újabb, nagyobb agresszió.
...
Magyarország, az EU és a NATO tagja, a nyugati értékrend elkötelezett híve pedig tovább maszatol, mint a gázvezetékek ügyében, és próbál navigálni a nyugatnak szóló, EU-szervilis frázisok ismételgetésének Szküllája és a Moszkva-barát, olaj- és gáztudatos sunyiság Kharübdisze között. Ez ugyan képzavar, de semmiképpen sem véletlen."

Ez így korrekt. Nem mellesleg a Fidesz álláspontja is.

kendeffybotond 2008.08.15. 09:08:34

Ritkán értek egyet Seres Lászlóval, de ezzel egyet lehet és kell érteni. Érdekes, hogy sokszor bizonyos külpolitikai kérdésekben közelebb van egymáshoz a szadi és a fidesz, mint a szadi és a maszop...

Különben Orbán is ezt mondta csak paprikásabb retorikával. Különben tegnap megegyeztek az amerikaiak és lengyelek rakétavédelem kérdésében.

Mégis mire gondoltak az oroszok mit fognak ezután gondolni a volt kommunista országok kormányai - mínusz Magyarország és Szlovákia- ?!

Thulsa Doom (törölt) 2008.08.16. 11:19:55

Nem tudom mit várnak ezek a balfék fideszesek a nyalizásért cserébe. Pénzt? Egy új kampánytanácsadót? Vagy csak annyit, hogy ne kapjanak még egy pofont?
Ha az USA szerbiai albánok elszakadása mellett van akkor igaza van. Ha a grúziai oszétek, abházok elszakadása ellen van akkor is igaza van...

Ez nem politika, ez szimpla seggnyalás. Gusztustalan csürhe.

süti beállítások módosítása