A középső birodalom visszavág
2008. július 08. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

A középső birodalom visszavág

 Éppen egy hónap múlva, augusztus 8-án kezdődik a pekingi olimpia, amely minden idők legkínaibb olimpiájának ígérkezik. Ez alkalomból tárjuk kedves Olvasóink elé az alábbi beharangozót, amely eredetileg az időközben sajnálatos módon online-osodó papír Reakcióba készült.

 KÍNA ÉS AZ OLIMPIA

 Az elmúlt kétezer évből nagyjából ezernyolcszáz a kínaiaké volt. Még 1800 körül sem volt túl sok olyan mutató, amelyben Kína ne a hímtag kellemesebb végén állt volna a Nyugattal szemben. Népsűrűség, ipari termelés, mezőgazdasági terméshozamok, technikai fejlettség, írástudás szintje – mindebben a kínaiak voltak a császárok. Nekünk, nyugatiaknak az ipari forradalmaknak köszönhetően mostanában volt kétszáz jó évünk, de a trend fordulni látszik, s hamarosan mehetünk a levesbe, legalábbis a pesszimista nyugati, optimista kínai jóslatok szerint. A pekingi olimpia nem szól másról, mint ennek tudatosításáról.
 
 A kínai kultúrában az egyik legfontosabb dolog az „arc”, vagyis a méltóság, tekintély, megbecsültség. Márpedig az 1840-es évek közepétől Kína elvesztette az arcát: sorra mosták fel vele a padlót a nyugati hatalmak, majd – ami még cikibb volt – a japán törpék is. Kína 1949-ben, a Népköztársaság megalakulásával nyerte vissza tényleges függetlenségét, de ekkor meg kénytelen volt a szovjetektől lejmolni némi fejlett technikát, amiért cserébe el kellett ismernie Moszkva vezető szerepét a kommunista világban. A nyugati országok évtizedekig embargó alatt tartották Maóékat, akik idővel az oroszokkal is csúnyán összevesztek, úgyhogy a 60-as évekre Kínát Enver Hodzsán és szűk baráti körén kívül lényegében mindenki utálta, s röhögött rajta viccesnek tűnő hülyeségei („népi kohók”, „vörös könyvecske” stb.) miatt.

 Visszavágót akarunk!

 Az évszázados megaláztatásnak, illetve elszigetelődésnek összetett hatása lett a kínai néplélekre: egyrészt en bloc igen zabosak a külföldiekre, másrészt irigykednek rájuk fejlett technikájukért, sok pénzükért és nagymellű szőke nőikért, harmadrészt pedig minden vágyuk, hogy világos választ adjanak a globális gettó örök kérdésére: ki a fasza gyerek?

 Én – jelenti ki határozottan Kína, s ebben a vezetés és a nép egységes. A kommunista párt legitimitása két dologra épül: a harminc éve tartó évi 10% körüli gazdasági növekedésre, valamint a hivatalosan is gerjesztett kínai nacionalizmusra. Ez utóbbi alaptétele, hogy a csúnya külföldiek kedvenc hobbija Kína szívatása, de a komancsok vezetésével a kínaiak a sarkukra álltak, s fokozatosan visszanyerik nagyhatalmi státusukat. Ennek a folyamatnak a megkoronázása lesz a 2008-as olimpia, ahol az egész világ láthatja majd, hogy a kínaiak bizony mostantól nem szarral gurigáznak.

 A pekingi olimpia tehát a legkevésbé a sportról szól: egy ősi szuperhatalom comebackje lesz ez. A modern korban ez lesz az első alkalom, hogy a globális közvélemény nem valami ipari méretű mészárlás vagy idióta kampány miatt figyel Kínára, s az esemény megpecsételi a tényt: Kína elfogadott tagja lett a nemzetek közösségének.

 Vízkocka és esőemberek

 A kínaiak – érthető módom – rendkívül büszkék a sikerre, az olimpiát nekik ítélő 2001. júliusi döntést követően perceken belül többszázezer pekingi tódult ki a Tiananmen térre, s hatalmas ünneplés kezdődött tűzijátékkal, Yanjing márkájú sörrel és Jiang Zemin akkori pártfőtitkár váratlan megjelenésével súlyosbítva. Azóta pedig ütemesen haladnak az előkészítő munkálatok: a lusta görögökkel ellentétben a kínaiak eddig mindent időben vagy idő előtt befejeztek, így hamarosan minden készen áll, hogy 2008. 08. hó 8-án, este 8 óra 8 perc 8 másodperckor megkezdődjék a globális jegyüzér-társadalom életének legfontosabb eseménye. (Kínában a 8-as hagyományosan szerencsés szám. Igaz, Kínában minden szám szerencsés, kivéve a 4-est.)

 Hogy legyen mit bemutatni a külföldieknek, a tízmilliós várost teljesen újjáépítették. Hivatalosan 2 milliárd dollárt költenek magukra a játékokra (az „arc” megőrzése miatt fontos, hogy az athéni olimpia 2,4 milliárdos büdzséje alatt maradjanak), de Peking kipofozására nem kevesebb, mint 40 milliárdot költöttek. A meglévő négy mellé még hét (!) metróvonalat építettek, és a fúrópajzsok nem akadtak el a Fővám térnél. A versenyek helyszínéül számos vadonatúj létesítmény fog szolgálni, amelyeket a világ legmenőbb építészei terveztek – hírügynökségi tudósítások szerint a Madárfészek (hivatalos nevén: Nemzeti Stadion) vagy a Vízkocka (Nemzeti Vízisport Központ, más néven [H2O]3) láttán a világ valamennyi arra járó építészetkritikusa maga alá vizelt. Mindezek mellett több száz kilométernyi új út épül, s több ezer új busz áll szolgálatba.

Pekingben kicserélték a hibás angolságú táblákat, kampányokat indítottak a köpködés és a hasonló kevésbé szimpatikus népi hagyományok ellen, az olimpia idejére eltávolítják a városból a koldusokat, zsebtolvajokat és mentálisan sérülteket. A rendőröknek átképzéseket tartanak, s megtiltják nekik, hogy bunkók legyenek (például tilos lesz számukra a csúnya beszéd).

 De az időjárást sem bízzák a Jáde Császár kegyeire: a Trantor bolygó mintájára időjárás-szabályozó rendszert építettek ki, amely állítólag képes megakadályozni, hogy eső mossa el a fontosabb eseményeket, s amely arra is alkalmas, hogy egy hirtelen vihar felkeltésével megtisztítsa a város levegőjét. (A rendszer 11 ezer légvédelmi ágyúból és rakétakilövőből áll, amelyek vegyi anyagokat juttatnak a felhőkbe.) Ez utóbbi projekten a nyugati tudósok egyelőre röhögnek, de ugyanígy röhögtek akkor is, amikor pár éve a kínaiak űrutazási terveiről hallottak.

 Indul a bulldózer
 
Persze ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. A nagy buzgárkodásban Peking egyedül szerethető helyeit, a több száz éves sikátornegyedeket többnyire ledózerolták. Külföldi források szerint 1,5–2 millió embert telepítettek ki Pekingből, hogy helyet csináljanak az olimpiai létesítményeknek (a pekingi hivatalos források 6000 család áttelepítését ismerték el). Az így otthonukat vesztett tömegek kevésbé lelkesednek az „Egy világ, egy álom” jelszó alatt futó projektért, de ha ezt nyilvánosan is kifejezésre juttatják, akkor igen könnyen „munka általi átnevelésen” találhatják magukat valami eldugott lágerben, egy kihegyezett bambuszbottal a seggükben. Ám a többség, János bácsi és Mari néni távoli kollégái, Wang apó és Li anyó jobban élnek, mint négy éve, s még jobban, mint negyven éve, így az olimpiának ők is örülnek. Nagyobb is mostanság a szájuk, mint az idén februárban megnyílt fővárosi repülőtéri gigaterminál.

 Akárhogy is fáj, Liu most a sztár

 Persze a kínaiak a sportról sem feledkeztek meg. Néhány évtizede – szintén afféle presztízsberuházásként – átfogó edzési és utánpótlásképző programokat indítottak, melyeknek eredményeként folyamatosan törnek fel a különböző ranglistákon. Sokan csodálkoznának, ha Pekingben, hazai pályán nem ők gyűjtenék a legtöbb aranyat. Számos éremre számíthatnak pingpongban, tollaslabdában, műugrásban, tornában, lövészetben és súlyemelésben, de egy-két arany lényegében bármelyik sportágban becsúszhat (kivéve a csapatsportok többségét).

 A nagy fehér emberek hajlamosak a kínai sportolókat arctalan, névtelen, a semmiből előjött droidoknak tartani. Ez nemcsak nem píszi (az minket nem zavarna), hanem hülyeség is. Hazájukban az olimpikonok nagy sztárok, milliós rajongótáboruk, sőt saját egyéniségük van, s gyakori szereplői a bulvárhíreknek. Persze nem könnyű megjegyezni (vagy akárcsak helyesen kiejteni) egy olyan, nevet, mint a Liu Xiang vagy a Shi Junjie – de hamarosan nem lesz más választásunk.
 

Mint a talajvíz

A Kínai Népköztársaság először 1984-ben vett részt nyári olimpián (korábban Taiwan indulhatott Kína színeiben). Los Angelesben 15 aranyérmet, s összesen 32 érmet nyert, ezzel 4. volt az éremtáblázaton. 1988-ra a kínai sportolók némileg visszaestek (5 arany, 28 érem, 11. hely), majd Barcelonában és Atlantában már jobbak voltak (16/54 , illetve 16/50, mindkétszer 4-ikek lettek). Azóta jönnek fel: Sydney-ben 28 aranyat s 59 érmet nyertek (3.), míg Athénben 32-szer játszották el a „Fel emberek, kik nem akartok rabszolgák lenni, vérünkből és húsunkból építsük fel az új Nagy Falat!” kezdetű himnuszt (itt összesen már 63 érmet nyertek, s az éremtáblázaton másodikak lettek, 4 arannyal lemaradva az USA mögött).
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr66558178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.08. 09:23:23

klassz
de ööö ezt nem értettem: "az „arc” megőrzése miatt fontos, hogy az athéni olimpia 2,4 milliárdos büdzséje alatt maradjanak" - ?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.07.08. 09:24:23

"a kínaiak eddig mindent időben vagy idő előtt befejeztek, így hamarosan minden készen áll"

Ebben nem vagyok teljesen biztos, szerintem lesz még nagy kavarodás az első napokban (pl. a kínai cenzúra okozta körülményesség miatt). Meglátjuk.

Kopiás Attila Steve 2008.07.08. 09:27:26

murci: gondolom azért, hogy villoghassanak vele, hogy olyan ügyesek, hogy a görögöknél olcsóbban hozták ki a cuccot, ami még jobb is lett.

Francois Pignon 2008.07.08. 09:51:22

Némi hiányérzetem van. Például hogy a nagyszerű kínai utánpótlásnevelés mellett elfelejtettetek megemlékezni a teknősvér jótékony hatásáról.

Zetek 2008.07.08. 09:52:38

Úgy 40 millió nő hiányzik Kínából, már most is az egyik legjövedelmezőbb üzlet a nőrablás. Addig nem volt probléma a kínaiakkal amíg csendben egymással elvoltak. Ehhez a hagyományhoz kellene visszatérni.
Amúgy remélem a gyógyszergyári játékok apropójából ez az utolsó bejegyzés, ezzel letudtátok a feladatot.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.08. 09:52:43

Hannibál?

Megerőltethetnéd magad néha, hogy nyelvzsonglőr létedre egy-egy kerek mondattal kommentáld az olvasottakat :)

Téglagyári Megálló 2008.07.08. 10:03:02

Ő annyira érti, hogy mi van, hogy fölösleges szavakba öntenie :-)

cato fong 2008.07.08. 10:16:03

jo poszt. mivel sajna (egyelore) nem jutottam (es ugy nez ki egy darabig nem is jutok) el kinaba de erdekel az orszag es a regio, probalok a neten tajekozodni. az egyik legjobb forras szerintem az Asia Times (www.atimes.com) nagyon bitang elemzesekkel.

szépmező 2008.07.08. 10:29:22

Gyerekek azér ne kezdjük el szopogatni a Nagy Kinai Falloszt.

Kár, hogy szétkúrálják a környezetüket mielőtt visszavághatnának.

A különböző szociális és etnikai feszültségekről nem beszélve.
Kína gazdasági sikere a rabszolgamunkán alapul. Ennek és a fehérellenes rasszizimusnak nem hozsannázni kell, hanem támadni, ahogy lehet.

ehhh 2008.07.08. 10:46:00

"Gyerekek azér ne kezdjük el szopogatni a Nagy Kinai Falloszt." pedig igy talan kevesbe fog fajni, amikor a vegbelunkben latjuk viszont.

szépmező 2008.07.08. 10:50:08

ehhh már itt van a végbelünkben és már fáj.
könnyűipar: tönkrebaszva
acélgyártás: majdnem tönkrebaszva
mikroelektronikai ipar: majdnem teljesen tönkrebaszva
stb stb
eredmény: javíthatatlan, gyorsan tönkremenő szarok, környezetszennyezés.

úgyhogy épp ideje kihúzni a Kínai Nagy Falloszt onnan hátulrúl.

ehhh 2008.07.08. 10:59:36

ez igaz (talan meg az emberi jogokat lehetne hozzairni a sorhoz, marmint a hianyat), de nekem van egy olyan rossz erzesem, hogy egy kicsit meg bejjebb lesz az nyomva.

asztrov 2008.07.08. 11:09:18

vagy kihúzni vagy elkezdeni élvezni...

Reaktor 2008.07.08. 11:10:57

Sajnos egy ideig meg el fog tartani, amig a nyugati vilag eszhez ter. Mar ha eszhez ter. Egyelore meg kuzdunk az egyenlosdiert. Megszuntetjuk az elit iskolakat, fontosabb, hogy mindenki egyenlo eselyekkel induljon az eletnek. Kozben Kinaban tobb doktorandusz van, mint a vilagon mindenutt mashol osszesen.

Sirunk a szocialis halo lebontasaert, minimalberert, es ezzel egyidejuleg azert, mert elviszik a gyarakat keletre. A nemetek, franciak fel vannak haborodva, hogy jonnek fel a kinaiak.

A liberalis enem azt mondja: a kinaiaknak is joguk van mercedest venni, repulogeppel egetni a kerozint.

Masreszrol pedig ossze kell szedni magunkat, mert kicsit elkenyelmesedtunk.

Egyebkent a cikk csak reszben igaz. Pl. az elmult 2000-bol max 1100 volt Kinae, bar ez is megdobbento. Masreszt meg probaljuk meg a kinai nevek magyar helyesiras szerinti atiratait hasznalni, ne az amerikait (mellesleg altalaban jobb is a magyar atirat).

Cook kapitány 2008.07.08. 11:45:20

Csak csendben, morgolódva...

Jiang Zemin (és tsi) még magyarázható, hogy ugye a Pinjin a nemzetközileg elfogadott, de "Taiwan" legyen már Tajvan, irgumburgum.

krumplifejűpalacsinta 2008.07.08. 11:46:51

1. nem eszik olyan forrón a kását
2. a fák nem nőnek az égig
3. sem a nyugat, sem az oroszok nem fogják hagyni, hogy a kínaiak befejezzék, amit elkezdtek.
Kína környezetileg már félig tönkrement abban, hogy a dolgok nagyrészét, amit használunk, ott gyártják le. Képzeljük el, mi eltt volna, ha itt kell azt a mértékű környezetszennyezést véghezvinni.
4. Ne felejtsük el, hogy ott is mi csillog: Beijing, Shanghai, Hong-Kong, esetleg Dalian, Changchung..
a többi kb 1000-800 millió nyomorban ökörrel, kunyhóban.

"Kinaban tobb doktorandusz van, mint a vilagon mindenutt mashol osszesen." jah, persze, ott aki kb. annyit tud, mint itt egy középiskolás, már vastagon doktor...elképesztően tudatlanok és buták is, ha nem vitt volna oda a nyugat technológiát, kapával gyártanák a traktort
A kőkemény diktatúra hajtja őket,meg a tömegben rejlő erő
Mindenesetre én nem fogok nekik sem drukkolni sem lefeküdni, basszák meg azt, akire én gondolok....

kzgy 2008.07.08. 12:12:40

Bizonyos tekintetben igazat adok a krumplifejűpalacsintának, még akkor is, ha hátul ül a vonaton :)

Én azt tapasztaltam Pekingben, hogy:
1. A kínaiak munkához való hozzáállása nem alkalmas arra, hogy befogják a "Nyugatot"
2. A kreativitás és a csapatjáték hiánya meg már olimpián is látszani fog.

Téglagyári Megálló 2008.07.08. 12:55:21

kzgy,

az általad felsorolt két pont ügyében a magyarok hogy állnak, szerinted?

ValleyFloydRoad 2008.07.08. 12:56:20

Én sem igazán tudom, hogy most melyik végén is vagyunk annak a bizonyos kínai fasznak, élmény szempontjából viszont abszolút nem mindegy, mondjuk én egyiket sem igazán kívánom:-)
Az biztos, hogy lengetik azt a sárga tagot rendesen.

De sok igazság van azért abban, hogy még nem kell feltétlenül beszarni. Valahol olvastam pl. azt (és a kzgy és krumplifejűpalacsinta által elmondottakat igazolja is), hogy annyira le vannak (le lettek) butítva szerencsétlenek, hogy pl. egy munkafolyamatot kint Kínában az atomokig le kell bontani, mert mondjuk 3 alkatrészt már képtelenek összerakni, a kreativitás totál ki lett belőlük ölve, ellentétben pl. a japánokkal.

A kínai aranyérmekkel kapcsolatban pedig azért valljuk be, vannak rossz érzéseink. A teknősvéres sztorit elég nehezen vesszük be természetesen. Az hogy egy közel másfél milliárdos országnak pedig már csak a statisztika szerint is el kéne vinni majdnem az összes aranyat, még mindig nem megnyugtató magyarázat.
Sokkal inkább az a tény, ami valamelyik Heti Válaszban volt mostanában, hogy a feketékkel és a fehérekkel ellentétben a (nevezzük őket most)sárgáknak sokkal kevesebb enzimet tartalmaz a szervezetük, ezért pl. nem tudják a szteroidokat lebontani annyira mint mi és a feketék, ezért a vizeletükbe is csak nagyon kicsi eséllyel kerül bele,azaz nehezen kimutatható,ezáltal sokkal nagyobb a lehetőségük a simlizésre. Ez az enzimhiány náluk hasonló ahhoz az enzimhiányhoz, amivel nem tudják úgy feldolgozni az alkoholt, ezért van az, hogy szegény japánok, kínaiak, koreaiak, stb. totál becsápolnak egy pohár bortól is akár.Nem kell persze azt gondolni rögtön, hogy minden kínai sportoló simlizik, de azért mindannyian láttunk már olyan kínai sportolónőt, aki jóindulattal is duplája volt méretben a régi NDK-s úszócsajoknak.

kzgy 2008.07.08. 13:13:34

Téglagyári, azt én egy szóval nem mondtam, hogy mi jól állunk. (Bár szeretünk úgy tenni, mintha mi lennénk a "Nyugat", és nemcsak a kerítés előtt posztoló zsibárus.

Nem nagyon sok, de legalább sokféle Kínában szerzett tapasztalatom azt mondatja, hogy egészen máshogy dolgoznak arra a népek. Ahogy VFR (bocs a rövidítésért) mondja, sokkal kevesebb önálló munkafolyamat + sokkal kevesebb egyéni innovatív megoldás + lassan, de állandóan végzett munka + munka közben/helyett alvás az nem egy jó kombináció.

Reaktor 2008.07.08. 14:13:14

Igazandibol eleg, ha jo utemben lopjak el nyugatrol a technologiakat. A kinaiak ebben fejlodtek a legtobbet: az asszimetrikus versenyben. A par eve alapitott tavkozlesi ceguk, a Huawei tobb bazisallomast adott el, mint akar a Nokia-Siemens, akar az Ericsson, az IBM pc gyarto reszlege mar regen a Lenovo kezeben. Minden kutatasban dolgozo baratom megerositi, hogy a kinaiak jelen vannak minden szabvanyositasnal. Termeszetesen nem azert, mert sokat hozzatesznek, hanem mert igy altalaban ingyen megkapjak a technologiakat.

Teny, hogy szelarnyekban gyorsan kozelitenek. Kerdes, hogy lesz-e elegendo erejuk az elozeshez. Talan igen, talan nem, de mar a felzarkozas is ujrarendezi a vilagot. Az iraniakkal mar nem lehet lacafacazni, mert eladjak a gazt Kinanak, az afrikai diktatorokat nem lehet bojkottalni, mert Kinabol barmikor vasarol fegyvert, az acelarakat a fejlett orszagok nem tudjak alacsonyan tartani, mert Kina barmit felvasarol, Hongkong utan Tajvan kovetkezik, es kozben minden nyugat multi bebukja a technologiait, mert nem teheti meg, hogy nem nyit gyarat kinaban...

Szoval talan nem kell elozniuk, eleg csak utolerniuk Indiaval, hogy a jelenlegi relativ joletunk semmive essen.

Szerintem a tuleles miatt el kell felejtenunk egy idore a korlatlan liberalizmus luxusat.

kzgy 2008.07.08. 14:49:39

Szerintem meg az utolsó két rövid bekezdésedben nincs igazad, Reaktor. Egyrészt a relatív jólét elég nehezen megfogható fogalom.

Izzadok, izzadok itt egész júliusban, de vazze, legalább látom az út túloldalát, ellentétben azzal, ami tavaly volt Pekingben. (értsd: szmog)

És bár nem vagyok liberális, de ha úgy érted, hogy kicsit vegyünk vissza a túlságosan messzire vitt egyenlősdiből, szociális vívmányokból, akkor nem értek veled egyet. Érzésem szerint még most is ezek viszik előre Európát.

Baj akkor lesz, ha az emberek inkább Kínában akarnak majd élni, mint mondjuk Koppenhágában.

(Téglagyárinak még egyszer: nem Budapest, Koppenhága.)

ÁrPi 2008.07.08. 18:55:56

""Még 1800 körül sem volt túl sok olyan mutató, amelyben Kína ne a hímtag kellemesebb végén állt volna a Nyugattal szemben.""

Egy-egy punci is megfigyeléseim szerint gyakorta nem érzi úgy, hogy rossz oldalán van a hímtagnak,
tehát vajon, (forduljon fel Fukuyama) nem lehetséges -ée tisztelt kinai, hogy az a sok ezer esztendő nem egy szodomita szexuális aktusként reprezentálható csupán - az emberiség sa annak civilizációinak fejlődési történetében?

Márminthogy:

"mehetünk a levesbe, legalábbis a pesszimista nyugati, optimista kínai jóslatok szerint. A pekingi olimpia nem szól másról, mint ennek tudatosításáról."
süti beállítások módosítása