Kis vizit, nagy vizit, online vizit
2008. július 02. írta: sHelf

Kis vizit, nagy vizit, online vizit

 Kiderült, hogy az internetes orvosi vizit hatékonyabb a - figyelem, dobpergés - tradicionális rendelőbe járós megoldásnál. Az Amerikai Orvosszövetség folyóiratában publikált tanulmány leegyszerűsített végeredménye ez az állítás, amely egyértelműen arra hivatott, hogy az egy tanulmány szerint, illetve a kutatók kimutatták kezdetű bulvárhírek tengerébe kerítsen még egy vízcseppet.

 Van azonban magyarázatunk is. A tanulmányt készítő kutatók a 778 magas vérnyomással rendelkező tesztpácienst 3 csoportba osztották. Az első csoportba tartozók a megszokott módon jártak kezelésre: rendelő, és a szokásos tesztek elvégzése.

 A második csoport tagjai ellenőrző felszerelést kaptak otthonra, és weblapokon keresztül instruálták őket, hogy miképp tartsák alacsonyan a vérnyomásukat. Ehhez hasonlóan a harmadik csoportba osztott páciensek is kaptak megfigyelő műszereket, és webes tanácsokat, de ők már azonnal el is küldhették emailben a teszteredményeiket a gyógyszerésznek, aki az így kapott adatoknak megfelelően állította össze a recepteket.

 Természetesen a harmadik csoportban alkalmazott módszer működött a legjobban, nekik sikerült a vérnyomásukat a normális szinten tartaniuk. A másik két csoportnak mindössze az egyharmada volt képes elérni ugyanezt a teszt ideje alatt. Az internet győz.

 Magyarországon van valakinek tapasztalata a netes orvoslással? Abban azért megegyezhetünk, hogy (legalábbis az ilyen megfigyeléses témában) ez a jövő? Ha igen, mennyire közeli?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62546600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2008.07.02. 07:20:27

Remélem a rendelőkben tartózkodó idős nénikék már ott ülnek a gép előtt és nyomulnak a neten.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.07.02. 07:23:18

hát GTA-val meg HL-lel lehetne kezeni az alacsony vérnyomásúakat.

btw: a neten keresztüli monitorozás tényleg hatékony.
de ne adja isten, amikor a vicces hekkerpalánták a nagyi pészmékerjén próbálják ki mit tudnak.

sHelf 2008.07.02. 07:47:29

szerintem a hekkerek jelen esetben viszonylag alacsony veszélyforrást jelentenek
de amit nem oldana meg sztem, az pont a rendelőfüggő nyugdíjasok (feltéve az optimális esetet, hogy addigra már netpozitívok lesznek), hiszen pont a dumálhatnékot fojtaná beléjük.
bár mondjuk akkor meg chatszoba.. :D

kispufi 2008.07.02. 08:49:48

Első lépésként a jól bevált weblap-készítőkhöz kell fordulni, akik az államnak - eü. minisztériumnak - és kormányzó pártja(i)nak olcsón és jól teljesítően megszámítják az illetékes honlapot, hiszen ilyenre van példa, és máris megvan a fejlődés első lépése, BB és DD bármikor készséggel elmagyarázza, miért is szép és jó mindez, és miért OV ármnáykodása ebben mögöttest keresni, meg miért nem kell hozzá közbeszerzés, etc. Na most a nagyiknak olcsóért internetelérhetőséget meg eleve, számítógépet biztosítani már keményebb dió, mert ahhoz át kéne venni az egész piacot egy hasonszőrű cégnek, akik jóképű, vastagon fogó állami támogatással hajlandók az ilyenre. És a végén persze elsütni egy-két aranyigazságot a piac mindenhatóságáról.

Széna Tomi 2008.07.02. 10:00:31

Mondjuk SuliNET helyett NagyiNET? :-)

Zetek 2008.07.02. 10:04:46

Kíváncsi vagyok, hogy a magyarországi nyugdíjasok hány százalékának a legfontosabb problémája a netezés?

is 2008.07.02. 10:50:07

(van, akinek mindenről AZ jut az eszébe, függetlenül a poszttól. nem baj, csak most másról szól a poszt)

Ausztráliát kell figyelni, mert ott a 2x millió ember Európa 70%-án él. ott már távműtét is van. az interneten keresztül kapja az orvos a képet, és a robotkarral műt, aminek a mozgását az internet elviszi a műtőbe. az orvos és a beteg között sokszáz kilométer van.

természetesen az online visszacsatolás (hogy ne mondjam, reagálás vagy Reakció) segíti a terápiát. sajnos a nyugdíjas-dumálhatnék jelenség tényleg van, és a vizitdíjat, ami ezt megakadályozta volna, sikeresen eltöröltük. úgyhogy valami mást kellene kitalálni.

qbr 2008.07.02. 10:52:33

kicsit on leszek:)
Jó lenne pontosan tudni a vizsgálat körülményekeit, de azok alapján amit írtál, olyanok lettek összevetve, akiknek volt közvetlen visszajelzésük a vérnyomásukról (mert kaptak otthoni mérőt) olyanokkal, akiknek nem volt otthoni mérési lehetőségük. Így azért nem olyan meglepő az eredmény, feedback-kel nyilván könnyebb a kontroll.

Egyébként a témában a MedIQ blogon lehet többet olvasni, mind magyar, mind nemzetközi vonatkozásban.

Szusza 2008.07.02. 10:57:58

Én a fogorvosommal szoktam emilben megosztani bánatomat. Mindig megmondja mi a baj, és szépen ad egy időpontot. Én nem aggódom hogy jézusomkikellhúzninegyvenfogamat, ő meg tudja mennyi időt kell rámszánni.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.07.02. 10:58:46

Ne lepődjünk már meg az eredményeken. A 3. csoport előnye az eszköz+interaktív rendszer, a gyors reagálási lehetőség. Szerintem egyszerűen helyzeti előnyben voltak, és nem hagynám figyelmen kívül a kísérlet hatását sem. (Tudták, hogy kísérletben vesznek részt, ezért aktívabbak voltak.) Az eredmény nagyon is várható volt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.07.02. 11:11:38

Ennyire kozeli:
www.aal-europe.eu/aal-2008-1

Az EU egyik kiemelt kutatasi temaja, lassan varhatok az elso gyakorlati eredmenyek.

Francois Pignon 2008.07.02. 11:13:06

"Az online vizittel sokat spórolhatsz."

Mondjuk a vérnyomásmérés egy viszonylag egyszerű dolog, nálunk is terjed a házi vérnyomásmérők használata.

A nyugdíjasok orvoslátogatási szokásaira meg majd térjünk vissza hetvenévesen, hogy miért és mennyit járunk majd orvoshoz.
Amikor megfordulok a háziorvosnál, nekem nem szokott traccspartinak tűnni, és nyilván nagy igazságról sem rántom le a leplet azzal hogy vannak természetes élet- és lélektani okai annak hogy nem fiatalokkal vannak tele a rendelők.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.07.02. 11:14:25

Nállunk a jósnő szokot a távolba is gyógyitani, csak azér két felest kér, nem pedig eggyet, amikor például aszmongya a Károj, hogy úgy érzi, hogy a Miselle azér nem jöt ma a krimóba, mer agydaganata van, akkor a jósnő menenergiázza távolból, és másnap a Miselle meg megjön, mer már nincs neki agydaganata.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.07.02. 11:42:09

Nagyon fontos téma, erről írok is nemsoká egy posztot a MedIQ-en, mert órákat lehetne beszélni róla.

sHelf 2008.07.02. 11:53:14

(NCurse: innen amúgy a téma: www.reuters.com/article/InternetNews/idUSTON47303120080625?feedType=RSS&feedName=InternetNews bár gondolom egy orvosbloggernek nem kell segíten ;P)

tallian.miklos 2008.07.02. 12:35:43

Szerintem minden üdvözlendő, ami azt segíti, hogy az orvos az orvoslással foglalkozzon, ne pedig receptíró-pecsételőgép legyen...

kispufi 2008.07.02. 12:49:21

Nem poénból humorizáltam az elején (jó, tudom, fából vaskarika): hány olyan modern, előremutató stb. elgondolás, fejlesztési elképzelés volt mostanában, ami valóban önmagáról, és nem a baráti fejlesztők képbe hozásáról szólt? S vajon ördongösség volna-e ezt a "projektet" is ugyanígy lejátszani?

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2008.07.13. 19:15:39

Na végre eljutottam oda, hogy válaszoljak a kérdésekre.

Tapasztalat nem sok van. Örülhet bárki, akinek az orvosa például belemegy az e-mailezésbe. Pedig uniós felmérés szerint a magyar háziorvosok 100%-a rendelkezik számítógéppel (más kérdés, hogy ebből mennyi rendelkezik netes hozzáféréssel). Nálunk ez egyelőre nem igazán igény (mármint, hogy az orvos az online területeken is jártas legyen), merthogy a rendszernek köszönhetően nem vezet több betegkártyához.

Én nem mondom, hogy Jay Parkinson (jayparkinsonmd.com) mindenki számára a követendő példa, de egyre több olyan páciens lesz, akik bizony az e-patient kategóriába esnek, azaz mondjuk rákerestek kórképükre a weben, és az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre (hol nézzen utána bajának megbízható forrásban a neten) tudni kell válaszolni.

Ezért igen, ez a jövő (bár maga az orvoslás nem fog ennek köszönhetően -szerencsére - átalakulni). És nem, nincs messze. Már évek óta zajlik.
süti beállítások módosítása