Kreatív tüntetés
2008. június 26. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Kreatív tüntetés

 Amikor elkezdődött a tüntetés Gyurcsány öszödi beszédének kiszivárgása napján, felhívott egy nagyon jó barátom Vajdaságból. Ő régi otporos, igen aktív résztvevője volt a Miloseviccsel szembeni ellenállásnak. A plakátolásnak, a tüntetéseknek. Sőt, többször le is tartóztatták. Innen ismerem - interjúalanyból lett barát.

 Tehát felhívott 2006. szeptember 17-én. „Figyelj, menjünk?" Mondtam neki, hogy jöhetnek, de nem én szervezem a tüntetéseket. Hosszan magyarázta, hogy ezt nem így kell csinálni, kreatívnak kell lennünk. Folyamatosan legyenek programok az utcán, performanszok, koncertek. Figyelmeztett, ha ellaposodik a tüntetés, akkor nem változik semmi. Egyetértettem vele, de tehetetlen voltam. Nem tudok tüntetéseket, szabadtéri színdarabokat, koncerteket szervezni. Nincs ilyen szervezetem, kapcsolati hálóm, no meg nem is vagyok egy karizmatikus alkat. Amolyan hangember vagyok, aki néhány barátjával zászlót lóbál, kiabál, és elrohan, ha meglát egy menetelő rendőrt. Aztán beülünk a Kossuth tér közeli kocsmák egyikébe, megtárgyaljuk a részleteket, és nézzük a Hír Tv-t.

 Pedig a belgrádi kreatív tüntetések fortélyait megírta egy magyar szerző, Zilahy Péter. Mint kiderült, az ukrán narancsos forradalom idején a szervezők sűrűn lapozgatták ezt a könyvet és sok hasznos ötletet merítettek belőle. Én most olvastam el Zilahy könyvét (Az utolsó ablakzsiráf), de ha holnap lenne az MSZP Bukásának Esélye nevű tüntetéssorozat első napja, akkor se tudnám megszervezni. Szeretném, de hiányzik hozzá a szervezői kapacitás, az anyagi háttér és egy mozgalom.

 Azért kedvcsinálónak összegyűjtök ide néhány ötletet Zilahy könyvéből:

- Vicces feliratok városszerte (angolul és magyarul, hogy a külföldi tudósítóknak könnyű legyen a dolga). „Segíts a rendőrnek, verd össze magad!", „Én egy gyanútlan járókelő vagyok", „Én is szeretlek"

- A rendőröknek kedveskednek a tüntetők - csokit, virágot, sütit visznek nekik. A lányok házassági ajánlatokat tesznek. Azon versenyeznek, hogy mennyi idő alatt tudják elérni, hogy egy droid elpiruljon.

- Mindenki egyszerre indul haza. A menet, az emberek és az autók egyszerre nagyon lassan haladnak. (Azt hiszem, a Kurucinfó is ajánlott hasonlót, de nem jött össze soha.)

- Kutyával tüntetnek.

- Mindenféle kellékek: síp, sapka (lehetőleg vicces - bohócsipka, usanka, süveg), zseblámpa. Volt olyan is, aki az erkélyről kihajolva, háromágú csillárt pörgetett a levegőben. További kellékek: dob, hegedű, kereplő, busóálarc, füstölő, gyertya, ikon, tojás, paradicsom, vécéülőke, elakadást jelző háromszög, csörgő, merőkanál, lábas. Gyerekeknek lufi.

- Gyalogos jogosítványokat osztanak szét a tüntetők között, meg félelemkuponokat. Amikor megvádolják a diákokat, hogy ők nem is diákok, másnap az indexükkel mennek tüntetni.

- Rohamrendőr szépségverseny.

- Hógolyózás, röplabda rohadt gyümölccsel a kordon fölött. Sakk, foci, fogócska, kidobós játék a kordon elött. Futkározás a rendőrök elől.

- Rabruhába öltözött diákok sétája.

- Szabadegyetem. Az orvostanhallgató anatómiai órát tart a kordon előtt:  „Egy csontvázon szemlélteti a rendőr életmóddal járó egészségügyi ártalmakat. Ez itt a csontváz, erre vesszük fel a golyóálló mellényt, középen fut végig a gerinc, és meggörbül, ha túl nagy terhet tesznek rá."

- Egy büntetőjogi bíró a kordon előtt olvasni kezdi a törvényt a rohamrendőröknek, mennyit kaphatnak ezért, mert tudniuk kell, hogy jogellenes.

- Felhúzható játékkatonákat küldenek a kordon felé.

- Összehangolt légitámadás a legfelsőbb bíróság ellen (papírrepülővel).

- Az is kiderült, hogy a Kossuth téri ravatal se világszabadalom, a szerbek már 1997-ben felravatalozták a politikát.

 Nem állítjuk, hogy Gyurcsány Ferenc egy súlycsoportban lenne Miloseviccsel, de érdemes megnézni, mire jutottak ebben az ügyben déli szomszédaink: Belgrádban győztek a tüntetők, ezért a tüntetés szervezői ma hősnek számítnak (természetesen a maga idejében fasiszta csőcseléknek hívták őket). Ők is dobáltak köveket, de ez ma már lényegtelen.

A kép a 96-97-es belgrádi diáktüntetést bemutató oldalról való.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr38537242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.26. 12:26:55

láttam bakurát: rögtön jöttem, olvasni! :)

Francois Pignon 2008.06.26. 12:31:08

Bakura,
kellemetlen, ugye, amikor valaki a te blogoddal a nickje mellett írogat ilyesmiket?
Ennek ellenére csak nem bírsz leszokni a többes szám harmadik személyről.
A Reakció szerzőit, törzs- és alkalmi kommentelőit persze jó összemosni. Mi lenne ha ezentúl "mi" is olyanokat mondanánk, hogy "ti", Bakuráék, tömegbe akartok lövetni?

rockjano 2008.06.26. 12:38:55

Egy alapvetô kérdés:

Miért is kellett tüntetni az öszödi kiszivárgás utánn?????

Mert hogy hazugsággal nyert?? nem tudtátok hogy mi a helyzet gazdaságialag??? Hülyék vagytok?? Járay naponta háromszor mondta el (meg mások is)
2006-ot Orbán cseszte el, Mikolával meg a többi faszfejjel.

És a másik oldal nem hazudott??? Komolyan???
Ja hogy nem nyertek... szarabbul hazudtak...

Ez egy ilyen gôzkieresztô balhé volt, cél és értelem nélkül. Aztán ellaposodott, hol vannak már a Kossuth téri klosárok???

Volt vagy van nállunk olyan diktatúra ami ellen Ukrajnában harcoltak??? Hülye vagy??? Nincs nem volt és nem is lessz (még Orbán alatt sem)

Fiatalok bohóckodása az volt ez, hogy legyen mit felvenni a mobil telefonnal. Meg néhány nagyon buta és nagyon naív idôsebb ember feltünôsködése.

Na ennyi, ilyen is volt túlvagyunk rajta, felnövekvôben lévô demokráciánk egyik gyúgyult gyermekbetegsége

jano

betanított magfizikus 2008.06.26. 12:40:35

ez most komoly? oké, kicsit dicsőítettétek az usa által távvezérelt tömegtüntetéseket tőlünk délre és keletre, ahol - a mi szempontjaink szerint - sokkal diktatorikusabb kormányok ellen léptek fel a tüntetők.
ámde: a Kossuth téri gyülekezet, ahogy én láttam, kb. a "bokorhugyozókból" (nem az én szakkifejezésem :)), és az opni bezárása után szabadultakból állt, ld. a már említett (nomen est omen) Debil és Satu kartácsok, vagy az emlékezetes index-videón a "gépzsírral és teniszlabdával a rohamrendőrök ellen" csávó. ezeknek vétek bármilyen kézikönyvet is adni, feltéve, hogy el tudják sajátítani, még több kárt okoznának a városban... és ez egyébként kizárólag Ferencnek jó, hiszen megint van olyan veszély, amiről szónokolhat. ha tényleg le akarjátok váltani, akkor bízzatok a demokratikus választásokban, és ne a Satu "marsallbotjában"... :D (ezen jót röhögtem...) na üdv.

Szibarita 2008.06.26. 12:40:44

Varganya rettento atlatszo provokator, balrol az ilyen megveszekedett hulyek sokkal feltunobbek, mint jobbrol a sokiranyba csavarodo DNS-uek vagy a kreativitasukban temetest vagy akasztast vizionalok, az egyes partok iranti szimpatiajukat (vagy antipatiajukat) utcai zavargasokban kielokkel es egyes fasiszta rendszerek diktatorainak megdontesehez hasznalt modszereket jogosnak, de legalabbis kovetendonek tartok kozul.

Ugyan a balon is vannak ilyen hulyek, de ilyenert kikozosites jar, mar amellett hogy mindenki megjegyzi korulottuk, hogy idiotak. Valahogy a jobbon ez nem divat, jo pelda az aranyerzek teljes hianyara a fenti bejegyzes is.

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.06.26. 12:47:58

Szamárfül: A Blogteren szegény SSDB Zoli kapta meg, hogy az én csatlósom. Pedig ő egyenesen Fidesz-tag.
Most meg vargánya.
Őt sem irigylem ezért...


FP: Igen, kellemetlen. És túléltem már durvábbakat is. Szamárfül tud erről mesélni ha érdekel.

A Bakura vs. Reakció ellentétet nem én kezdtem hanem a reakciósok! Én csak felveszem a kesztyűt amig addig a szinten van amíg egymás blogját, nézeteit cikizzük.
De politicus kérésére a blogomon megígértem visszafogom magam, és igyekszem ehhez tartani magam. Ehhez viszont ti is kellettek.
Viszont egy szint alá nem vagyok hajlandó menni, és eddig elismerem a reakciósok sem mentek.

Ezt a többesszámot pedig nem tudnám alkalmazni, ha amikor valaki marhaságot ír be ide, a reakciósok szembeszálnának vele, és nem biztatnák.
Ha lehetne nézetellentéteket látni.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.26. 12:51:45

Zoli, aki felvette az avatarod, az nem én voltam...

Vargánya · http://matula.hu/index.php?section=article&rel=43&id=528 2008.06.26. 12:53:20

18 éves liberális vagyok, és Bakura a példaképem. Nem vagyok provokátor. Ha meg valakik rendőröket vernek, gyújtogatnak tömegesen, azokra lőni kell.
Bakura, ha nem kellek, akkor nem reklámozlak többé.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.26. 12:53:55

Szibarita:
Havas Szófia is csúnyán ki lett közösítve mindenhonnan, nemde? :]

Francois Pignon 2008.06.26. 12:56:34

Értem, szóval rendszeres elhatárolódást várnál. Kicsit unalmasak vagytok.
Szerintem nincs annyi ideje az egész reakciós bagázsnak összesen, hogy minden ide beírt marhasággal vitába szálljon. Épp elég a pár kedvenc nagyokosra fordított figyelem. ;)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.26. 12:59:01

Bakura-fun. Hogy ezt is megéltem...! :P

Vargánya · http://matula.hu/index.php?section=article&rel=43&id=528 2008.06.26. 13:02:29

Már nem, megkért, hogy ne reklámozzam többé. Van még sok liberális blogger rajta kívül. Különben is ,alig lehet olvasni a betűi színe miatt.

Vargánya · http://matula.hu/index.php?section=article&rel=43&id=528 2008.06.26. 13:04:23

Szibarita te vagy provokátor, ráadásul nem is itt élsz, minek szólsz bele a mi ügyeinkbe.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.06.26. 13:07:11

A legjobb tüntetési kellék ever made, a Satu gumitehenes-dinoszauruszos botja volt.

plastik02 2008.06.26. 13:07:22

nem kell elhatárolódni, csak nem kell tippeket adni cirkuszi majmoknak. Milosevics és Gyurcsány között meg azért lehelletnyi különbség talán felfedezhető. a kossuth téri szerepjátékos félbolondokat a Milo ellen tüntetőkhöz hasonlítani szerintem sértés.

félre ne értsetek, monnyon le, nekem se hiányozna, de az a városarculat rendezés se hiányzik, ami 2 éve történt. demokráciában vannak normális tiltakozási formák, meg ugye választások is...

Bálint Csaba · http://srbija.blog.hu/ 2008.06.26. 13:16:19

Annyit tegyünk hozzá, hogy
1. Milosevicet végül rombolással és örjöngéssel távolították el.
2. Abban az időben nem nagyon lehetett az utcán hőzöngeni Szerbiában. Szerkesztőségeket söpörtek ki a rendőrök, embereket vittek be a lakásikból.

Összehasonlítani az akkori Szerbiát, a mai Magyarországgal fölösleges.

Gotama 2008.06.26. 13:20:00

A 18év mindent megmagyaráz...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.26. 13:21:57

igen, Misi lesz a legmegfelelőbb pótapu! ez bizti. csocsika!

Szibarita 2008.06.26. 13:25:20

Ha valasztanom kell az idiota, komcsi emlekeket apolo Havas Szofia es a kozveszelyes, lincselest vizionalo jobboldali nethuszarok kozott, akkor nem sokat hezitalok. HSz nem mondott meg olyanokat, amik mindennaposak a polforumon, nem mellesleg a holgy nem is politikai tenyezo.

En itt es most a kulonfele netes flamewarokon felvett szintekrol diskuralok, ezt pedig latja akinek van szeme. Pont azert ilyen udito kivetel a reakcio, mert itt keves szerzo szaja habzik.

Vargánya · http://matula.hu/index.php?section=article&rel=43&id=528 2008.06.26. 13:27:24

Mi a baj a 18 évvel? Végignéztem a most kapott Modern Képmesék Dvd-t is, rajtam kivül az osztályból senki.

[Sven] 2008.06.26. 13:27:53

Na igen ezek jók lesznek majd ha egyszer lesz egy cigánybűnözés elleni tüntetés.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.26. 14:11:18

Fentebb mondogattátok, hogy az otport a CIA irányította. Bitos, hgy az USA támogatta őket, meg adott nekik tippeket, de attól még az otporosok nagyon bátrak voltak. Rendszeresen megverték, lecsukták őket. Az egzisztenciájukkal játszottak és nem tudhatták előre, hogy mi lesz a vége.
A magyar tüntetéseket nem szervezte senki. Gonda beáldozta az autóját, és ennyi. Aztán még voltak kurucos, kapucnis rohangálások.
Egyébként a tévéfelgyújtást is Belgrádban kezdték, sőt ők még a Parlamentet is felgyújtották. Nincs új a napa alatt..
Amíg nem lesz szervező, addig ez marad.

Szegény Bakurát nemrég lehomofóbozták, úgyhogy ne bántsátok!
A tömegbelövetős kommentelő pedig nagyon nézzen magába, mert az ilyen hozzászólásokért cyberpofon jár.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.26. 15:15:16

Lola én voltam Vargánya. Bocsánat.
A Tótablogba próbáltam beépülni, hogy egy idő után lecseréljem a nick linjét a Tirpákra. Azt mindig törli :)Gondoltam itt is alapozok rá egy kicsit. Kicsit túljátszottam magam nála is, így már ki is tiltott. Bakura megérdemli, azért amit rólad írt Lola, Misitől meg ismeretlenül is elnézést kérek.
Különben azért lehetett ilyen tömegbelövő hangokat hallani balos körökből akkoriban,pl. a Tótablogon, onnan jött az ötlet.
Szibarita meg ügyesen kiszúrt, bár béna voltam, nem tudom hitelesen adni a liberálist. Tőle is elnézést kérek.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.26. 15:32:21

Unalmas , szürke kommentektet kell írnom + IP címet cserélgetni. Nincs kedvem, se időm, meg nem is megy, a véremben van tagadás. Pedig csak a demokráciáért tenném, a Mester 1984-et játszik a Tirpákkal.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.26. 15:33:11

Őrnagy Őrnagy · nagyregeny.blogspot.com/ 2008.06.26. 15:15:16

Kémnek ne menjél. Nem kicsit volt átlátszó. (DVD-s komment? WTF?).

Ha már itt tartunk: Will the_real_Lódi please stand up? XD

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.26. 15:34:59

Én műszaki vagyok, semmi kémkedés :) Az nem úriembereknek való:)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.26. 15:41:41

igen, és a misináél már nem hittem el azt sem, amit én írok :D

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.26. 15:53:57

Különben nem értem a Mestert. Miért nem rakja ki a linket, hogy van egy paródiablogja is. Én kiraknám.

Rwindx 2008.06.26. 16:37:14

Rockjano: ha jól értelmezem kb annyit tudsz 2006 őszéről, amit rettegve láttál valamelyik kereskedelmi csatornán.

Ez különösen megragadott:
"Miért is kellett tüntetni az öszödi kiszivárgás utánn?????" - Tehát akinek az véleménye hogy ez egy demokráciában megengedhetetlen ami az öszödi beszéddel napvilágra került, az maradjon kusssban? Roppant liberális, és demokratikus elgondolás.

"Mert hogy hazugsággal nyert?? nem tudtátok hogy mi a helyzet gazdaságialag??? Hülyék vagytok?? Járay naponta háromszor mondta el" - Tudtuk, de itt egy beismerés is történt.

"(meg mások is)
2006-ot Orbán cseszte el, Mikolával meg a többi faszfejjel." - Ez nem tudom hogy jön ide.

"És a másik oldal nem hazudott??? Komolyan???" - Azt hiszem te beteg vagy. Neked az érv arra hogy megnyugodj hogy ha saját oldalad átver, megaláz, meglop, hogy a másik oldal is átvert megalázott és meglopott? És ezt még harsányan kiabálod is? Szerintem kezeltesd magad.

"Volt vagy van nállunk olyan diktatúra ami ellen Ukrajnában harcoltak??? Hülye vagy??? Nincs nem volt és nem is lessz (még Orbán alatt sem)" - Pontosan mit tudsz az ukrán "diktatúráról"?

"Fiatalok bohóckodása az volt ez, hogy legyen mit felvenni a mobil telefonnal. Meg néhány nagyon buta és nagyon naív idôsebb ember feltünôsködése." - Egy fotelből, ellenérzésből (és a kezelés hiányából adódóan, lásd fentebb) valószínüleg más sem jutott volna más eredményre.

"Na ennyi, ilyen is volt túlvagyunk rajta, felnövekvôben lévô demokráciánk egyik gyúgyult gyermekbetegsége" - Még nem vagyunk túl semmin. Retteghetsz tovább... :)

üdv.

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2008.06.26. 16:39:39

Bummer-elvtárs nagyszerű logikája két szólásban: Bummer 2008.06.26. 11:36:37 Talán meglepő módon, de a homok a gépezetben Orbán Viktor. Ő kezében akarja tudni az ilyen eseményeket. Bummer 2008.06.26. 11:57:20 A ballib kommunikáció ugye arról szól, hogy Orbán Viktor kiviszi az embereket az utcára. A poszt meg arról szól, hogy az utcai rendezvények miért ilyen gyenge hatásfokúak. Az ok az, hogy Orbán Viktor nem szeretné, ha túl nagy hatásfokúak lennének. Vargánya-doktortól köszönöm az egyszerű, de üdítő humort. A cikk lényege lényegtelenségében rejlik. Lásd kommentek (ó, jajj, az önkritika!)

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2008.06.26. 16:40:56

Na, és most már azt is tudom, mi az az Auto-BR. Most már a brazilokat is utálhatom, megyek is, áttranszportálom Milo bácsi maradványait, haha.

Bummer 2008.06.26. 16:59:35

Yusolein, nem hiszem, hogy az elvtársad vagyok.
De neked elég összefüggéstelenek a mondataid.
Nincs kedved kifejteni, hogy mi a baj a logikámmal?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.26. 18:28:47

Lelkylola, OFF:

Elmentem a jezsuitákhoz, ahová kérted, és azt hiszem, kellő alapossággal ismertettem a véleményemet.

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.06.26. 20:02:09

Őrnagy: "Bakura megérdemli, azért amit rólad írt Lola"
Nem is írtam soha semmit Loláról...
Erről és a többiről is no comment.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.26. 20:30:13

Bakura tényleg nem írt rólam. Egyszer idézett. Egyszer pedig egy hozzászóló annyit írt, hogy "Lelky Lola az egyik legsötétebb szerző a magyar sajtóban" - erre nagyon büszke vagyok.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.26. 20:47:51

Lola,

rendben van a cikk! Ballibákat vastagon és nagy ívben...

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.26. 21:06:05

Köszi tölgy, de én egyébként szeretem a ballibákat, mert fanatikusok, ahogy én is -, csak másban.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.26. 21:58:22

Nagyon gusztustalan volt, amit akkor Bakura meg a független haverjai műveltek Lola.

Tóta ma nagy formában volt, láthatóan boldog a félmillió mínusz miatt

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.26. 22:42:02

Őrnagy,
a félmillió nagyon jó.
De a Reformmal mi lesz? Nem érez szorítás a torkában?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.26. 22:49:42

Reform: "jobb ma a legrosszabb Gyurcsány, mint holnap Orbán"

Kopiás Attila Steve 2008.06.26. 23:09:05

Nagyon elemetekben vagytok, élvezet olvasni. A szabadság és a tank nemjobbolaliként is vicces volt, kár hogy olyanok csinálták, akik tankkal mondanág meg mit szabad és mit nem... Amúgy bejárta a nemzetközi sajtót a betűkép, én cnn.com-on láttam. A reakcióban meg tényleg az a jó, hogy kevés kivételtől eltekintve (barna veszedelem) nemrasszista, szerethető jobboldali attitűd, lehet beszélgetni akkor is, ha nem értünk egyet.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.26. 23:11:08

Őrnagy,
azt hiszem magát dicsérik itt.

tewton 2008.06.27. 02:40:05

Ornagy,
elore! Sagvarinak 32 neve volt a legendaja szerint, a tirpakos kodok egynek szamitanak. sajnalom, hogy a beepules nem jott ossze nagyobb leptekben.

Kopiás Attila Steve 2008.06.27. 02:58:33

Mmint én dícsérem? Dícsérek én mindenkit, akire akár ideiglenesen is illik ez. Egyrészt nem vagyok jobbofób, másrészt meg szerintem a reakció (az ifi polblog szcéna nagyrészével együtt) tök sokat tesz azért, hogy a különböző vélemények megvitatása ne a korábbi generáció stílusában történjen. Ok, van hova fejlődni még, mindig van hova fejlődni, nekünk is megvannak a mélyebb pillanataink, de azért szerintem ha "Rákosi/Szálasi idejében jobb volt" formáktól eltekintünk, akkor azért nagyságrendekkel kultúráltabb a viszony, mint egy Nszabi-Mnemzet párharc... Lehet, hogy csak én vagyok naív idealista hülye (ez mondjuk akkor is lehet, ha itt épp igazam van), de az itt csacsogók nagyrésze nem opportunista hülye, sokan képesek az egész politikai elitet kritizálni nem csak az egyik oldalt, néha még azt is kinézzük a másikból hogy nem gonosz vagy hülye csak épp nem értünk egyet stb. Ezek szerintem akkor is nagy feature-ök az ország jövőjére nézve, ha csak egy marék blogger és pártucat commentelő süti el.
Valahol valamilyen blogban olvastam, hogy amikor a melegházasság hollandiában parlament elé került, a helyi CDU vezetője valami olyasmit nyilatkozott, hogy pártjának értelemszerűen elég egyértelmű álláspontja van, dehát plureális demokráciában élünk, biztos benne, hogy meg fogják találni a kulturált kereteket. (És tényleg, még pár CDU képviselő is igennel szavazott és senki nem óbégatott pártfegyelemről.) Hát, fene se tudja, én azért örülnék, ha ez a hangulat menne nálunk is az egyet nem értő felek között...
Meg ráadásul itt lehet ilyen hosszú offtopic baromságokat írni és nem bannolnak érte, repes a szívem. :+)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.06.27. 08:15:40

"Őrnagy Őrnagy 2008.06.26. 15:53:57
Különben nem értem a Mestert. Miért nem rakja ki a linket, hogy van egy paródiablogja is. Én kiraknám."

Azért nem rakja ki, mert az elevenébe vágott. A Tirpákblog egy felfújt hebrencs *tökéletes* felfejtése. Nem lehet elismerni, mert ha megteszi, azt is elismeri, hogy ő maga egy nevetséges figura. Ezt pedig nem lehet, mert akkor oda a keményfaszú internetes megmondóember renoméja. Ha volna Árpinak öniróniája, akkor tényleg kirakná, de látványosan nincs; ha lett volna, valószínűleg Tirpákblog sem lett volna...

A Tirpák üt, és közben nagyon, nagyon szórakoztató. :D

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.27. 10:32:30

KA Steve, örülök, ha jól érzed magad itt. Én speckó elfogult és vaskalapos vagyok, de ez nem jellemző a Reakcióra. Én se vagyok balfób. Te mi vagy?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.27. 10:39:02

Gábor,
a tirpákság feltétele a Mester folyamatos olvasása, figyelmes és gondos értelmezése, erre csak elvetemültek képesek. Mondjuk én feladtam a Mester 1-2 posztja után.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.27. 10:59:35

Hát igen, állandóan képben kell lenni, szinte fanatikusan. KGB nagyon jól csinálja, az biztos.

Bakura - Szabadság, egyenlőség, testvériség · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2008.06.27. 12:41:36

Na ne, tegyétek csak vissza vargánya mellé az én blogom elérhetőségét! Legyen csak dokumentálva! Éppen most írom róla a bejegyzést...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.27. 13:06:01

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ, bejegyzés:) Ez több, mint amire vágytam.:)Köszi Bakura:) Megkértél rá, hogy vegyem le,levettem, de visszarakom, ha úgy óhajtod :DDDDDDDDDDDDDDD

Vargánya · http://matula.hu/index.php?section=article&rel=43&id=528 2008.06.27. 13:09:36

De inkább beraktam a kedvenc írásomat az imádott pártodról bakura, ha nem baj.:DDDDD

Vargánya · http://matula.hu/index.php?section=article&rel=43&id=528 2008.06.27. 13:14:29

Sajnos, ha egyszer átállítod a linket, és újra kommentelsz utánna, akkor az összes előző kommenten átírja. Ez tudnod kéne, elvégre több blogod meg nicked volt már, mint Gyurcsánynak programja

mrbadger 2008.06.27. 14:09:25

TV-ostrom utáni napon tanítási szünetet rendelt el a rektor a BTK-n és a TÁTK-n. Vajon miért?!!! (Mert a BTK-HÖK elég jobbos)
Amikor egyszer Maléter Pál özvegyével interjúztam az 56-os intézetben, ő erről persze semmit sem tudott!

A Kossuth téri tünti első tiz napján a több ezer ember hatvan százaléka jól szituált egyetemista volt. A lapok és portálok mégis ugyannak a kopasznak fotóját mutogatta. A pisilős-kakilós bográcsozás és nagymagyarországos kirakodóvásár egy hét múlva kezdődött csak!

Mellesleg személyes felelősséget is érzek, hogy a nem járultam hozzá a posztban hasonló valami kiokoskodásához... egészen máshogy festett volna az ügy nemzetközileg is, ha (tegyük fel) szőke hippik gitároztak volna ott, virággal a szájukban. Ebben a Fidesznek és köreinek is van felelősége persze...

De természetesen az sem elhanyagolandó, hogy nem Amerikából pénzelték a murit (www.nonviolent-conflict.org/), ahogy az OTPOrt és társaikat, sőt akadályozták.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.27. 14:16:19

Átlagosan hány perc alatt reagál Tóta egy tirpáklink-tartalmú bejegyzsére? Kísérleteztek már vele?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.27. 14:17:52

cap. dickinson 2008.06.27. 14:09:25

Tudtommal azért, mert a HaHá rendezvényt hirdetett meg oda, és az egyetem vezetése "felfordulástól tartott".

Kopiás Attila Steve 2008.06.27. 14:58:19

Lola: És elfogultnak neki rossz? Én spec baromi elfogult vagyok a somlói galuskától (+) a cecelégyen (-) át nagyon sok dologig.
Az meg, hogy mi vagyok... Az ember bárhogy definiálja ezeket, ha más nem ugyanazt érti ezalatt, akkor tök mindegy. Gabrilovan pár napot témázgattunk azon, hogy létezik-e mszpellenző antiautoriter baloldaliság, szerinte nem, mert a baloldal mindenképp diktatórikus, szerintem meg a diktatórikus rendszerek max baloldalinak hazudják magukat, de a szolidaritás-együttérzés témakörhöz nincs közük, amire a reakció az volt, hogy node ezek régebbi értékek, mint a baloldal és akkor ezen eltémázgattunk még egy darabot.
Szóval kérdés, kit kérdezel. Ha engem, akkor mondjuk öndef alapján pragmatikus idealista/globkrit humanista. Ha Gabrilot, akkor asszem hülyehippi. Ha kurucot, akkor ifjú héber, mutáló hangú buzoid (erre külön büszke vagyok, 4 jelzőből 0,5 találati arány, édesek).

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.27. 16:09:19

>Gabrilovan pár napot témázgattunk azon, hogy létezik-e mszpellenző antiautoriter baloldaliság

Ez melyik topicban volt?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.27. 16:13:12

dzsucseharcos · songun.blog.hu 2008.06.27. 14:16:19:
"Átlagosan hány perc alatt reagál Tóta egy tirpáklink-tartalmú bejegyzsére? Kísérleteztek már vele?"

Amikor felebred.
Reggel altalaban van, amikor kiloki a postot (ha kiloki). Ekkor altalaban eltunik kora delutanig. Aztan valtozatos a helyzet, de altalaban csak keso este jon vissza es akkor marad egeszen kesoi/korai oraig (hajnali 2-3 nem ritka).

Azzal lehet szamolni, hogy kb. de. 10-du. 2 kozott szabad a palya.

Kopiás Attila Steve 2008.06.27. 21:47:02

dzsucse: huhh, jó kérdés, nem tudom már. Kb egy hete lehetett, de még abba sem vagyok biztos, hogy nem-e a konzervatóriumon volt. Passz, hátha Gabrilo emlékszik rá...

Kopiás Attila Steve 2008.06.27. 23:25:49

Megvan:
konzervatorium.blog.hu/2008/06/17/miert_nincs_baloldali_mainstream_kozossegi_blog
Végül kiegyeztem magammal abban, hogy Gabriloval az autoriter rendszerek utálata lesz a közös pont, függetlenül attól, hogy én a diktatúrát radikális konzervatív elfajzásnak látom, ő meg a baloldaliságból és főleg abból fakadó egyenesági következménynek.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.28. 00:34:01

Steve,


bocs, de nem azt mondtam - újfent - amit szerinted mondtam. Azt mondtam, a baloldal_potenciálisan mindenképpen totalitárius, kollektivista, stb. Ez azért van, mert a baloldal eszmeköre, amióta létezik (Rousseau - ő nektek fontos kell, hogy legyen, mert az összes mélyzöld-romantikus-csurkapistás stb. gondolatok tőle erednek:), Marx, etc.), olyan gondolatokra épít, melyek következményei totalitáriusak (legfőképpen, ha reductio ad absurdumig viszik el őket). Ez nem jelenti azt, hogy_aktuálisan is totalitáriusok lennének. Ez azért fontos distinkció.

Azt viszont tartom, hogy azok, amiket következetesen "baloldali értékeknek" neveznek védelmezői, azok nem baloldali értékek. A szolidaritás, stb. sokkal régebbről erednek (caritas, pietas, etc.). A baloldaliság, ahogy indult, hát... nincs túl sok jó a számláján:DD Még ha a terrort le is számítjuk, a doktriner racionalizmus nem éppen szívmelengető cuccos - ettől még persze más rajonghat érte;]

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.28. 00:37:25

ps. "radikális konzervatív" = contradictio in adiecto. Valaki vagy radikális, vagy konzervatív:]

Kopiás Attila Steve 2008.06.28. 13:32:31

1, A radikális konzervatívot nem én találtam ki, valamelyik kurucközeli bagázsnak volt az öndefiníciója. Ami szerintem valid, ha a radikális szót a "jelenlegi helyzettől gyökeresen eltérő állapotra törekvő, annak kiemelt prioritást tulajdonító" jelentésében használjuk, ami ezáltal nem feltétlenül pejoratív vagy pozitív, inkább csak nyomatékosító jelző. Ez alapján radikálisan konzervatív az olyan arc, aki szerint nagyon-nagyon fontos lenne, hogy a maitól nagyon-nagy eltérő, vélt vagy valós hagyományokhoz térjünk vissza.

2, Szíved joga nem tekinteni baloldalinak x értékeket, definíciós kérdés szintén. Pont így merült fel a téma a "miért nincs baloldali blog" kérdéssel kapcsolatban, hogy egyáltalán mit értünk baloldali alatt. Ha azt, amit te mondasz, azaz Rousseau előtti hagyományokat perdef nem tekintünk baloldalinak, akkor sure, én is tudom, hogy amikor te ez alapján baloldalról beszélsz, akkor mit értesz alatta. Nem véletlenül nem használom öndefinícióm részeként a baloldalit én sem. De van olyan baloldali értelmezés, ami - megintcsak az én véleményemtől függetlenül - úgy definiál értékeket, amik jellemzően igazak rám is, ekkor ezt megintcsak tudomásul veszem és értem, hogy abban a kontextusban baloldalinak számítok.
Ez szerintem csak azért fontos, mert ha nem vesszük figyelembe, hogy egy másik ember egy adott szót milyen jelentéstartalommal használ - akár egyetértünk annak logikájával, akár nem - akkor könnyen lehet, hogy olyan dolgokat feltételezünk róla, ami nem igaz és akkor csak magunkat szivatjuk.

De ha már megint felmerült a téma. Ugye azt kifejtetted már, hogy a konzervatív hagyományoknak több évezredes történelme van, jócskán megelőzve a konzervativizmus cimke születését. Baloldalinak csak az utóbbi egy-kétszáz év bizonyos törekvéseit tekinted, ok. Csak hogy ne beszéljünk el egymás mellett: hogy hívod akkor azokat a baloldaliság előtti törekvéseket, melyek alapvetően az aktuális status quo megváltoztatásán munkálkodtak a szolidaritás-egyenlőség stb logikája mentén? Valami gyűjtőfogalmat keresek, amibe kulturális háttértől függetlenül beleférnek ezek a törekvések, így mondjuk Jézus és Gandhi is. Vagy ez a te szótárad szerint lehetetlen?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.28. 13:44:35

Steve,

1) Radikális konzervatív önellentmondás. Az, hogy a kurucok hasnyálnak ilyen képtelen összetételeket, az megint csak őket jellemzi. De a konzervatívoknál szinte az egyik legfontosabb dolog a radikalizmus kritikája a kezdetektől fogva. Ha belelapozol Burke-be, azért ellenezte a francia forradalmat, és az absztrakt őrültségeket (emberi jogok, egyenlőség, stb.), mert azok belebarmolnak a társadalom finom szöveteibe és a gyakorlatban nem úgy fognak kinézni, ahogyan elgondolták őket. Ezért a konzervatív címke születésével_egyidős a konzervatívok radikalizmus-kritikája. (Ezt maximum a Möser-Carl Schmitt stb. dolog módosítja egy kicsit, de nem cáfolja)

2) A baloldal eddig csak a múltat ab ovo akarta eltörölni, most már a saját történelmét is eltörölné szíve szerint:))))) Ebben számomra semmi új nincs. Így jönnek a mítoszgyártások, pl. a marxizmus forradalmi-felszabadító erőszakának apoteózisa helyett mára kreáltak belőle egy humanista-libsi kombinációt. Ettől még a marxizmus az maradt, ami volt mindig is. Tehát ha átfogalmazzák a történelmet, attól még az nem változik:))) Baloldal pedig 1789 előtt nem létezett (ahogy jobboldal sem, btw.)

3) Konzervatív címke előbb említett kataklizmák előtt nem létezett. Ellenben a konzervativizmusnak van egy olyan értelmezése, hogy az semmiképpen sem politikai ideológia, hanem beállítódás, habitus, stb. (Oakeshott) Én ilyen értelemben használom, hogy ti. ez a habitus létezett a címke előtt is (Swift for instance, vagy mondjuk Hume - Toryk akkoriban is voltak, csak nem hívták őket konzervatívnak:)). Baloldali habitusról nem tudok, és ez pont önnön logikájából fakad: az absztraktért való bolondulás, forradalmárkodás, stb. Vagy ha mégis, az lehet, hogy a baloldaliak számára nem lesz kedves:))) (Erőszakosság, fundamentalizmus, etc.)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.28. 14:25:32

Gabrilo · konzervatorium.blog.hu 2008.06.28. 13:44:35

"Radikális konzervatív önellentmondás."

Kis kötekedés: és a polgári underground?

Persze meg lehet ideologizálni, ugyanúgy mint ahogy a széljobberek is megideologizálják, hogy ők radikális konzervatívok.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.28. 14:40:02

Úlfizé: ott a pont. Gabrilo ellen ilyen szép gólt ritkán lőnek:-)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.28. 15:48:11

Úlfizé,


A polgári underground egy brand. Amikor politikai irányról kérdezik az érintetteket, konzervatív-liberálisokként állítják be magukat. Tudom, mert láttam többször Turulékat nyilatkozni;] Steve viszont politikai eszmékről beszélt.

Hol a gól?:)))

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.28. 18:58:26

Perszepersze. Mondtam, hogy meg lehet ideologizálni. :P

Túl komolyan veszed ezeket a dolgokat...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.28. 19:08:08

Úlf,

még véletlenül sem. Csak tedd ki az iróniamétert;]

mrbadger 2008.06.28. 19:17:07

Gabrilo,

nem lehet, hogy bármilyen eszme reductio ad absurdumi hajtva káros. Tehát sem baloldali, sem jobboldali.

Te pedig általában "radikális" ítéleteket hozol a megfontoltság nevében. Nincs ebben valami ellentmondás?

Igazad van abban, hogy a szolidaritás eszméje jóval megelőzi a újkori gondolkodókat, akik úgy tesznek, mintha feltalálták volna a spanyolviaszt. De ez a felismerés még nem érvényteleníti totálisan (!) az ő gondolataikat és személyüket...

Már a kezdeteknél sok keresztény szakszervezetek alakultak, akik tudatosították szellemi gyökereiket.

Ami pedig a megfontoltságot és mérsékeltséget illeti, ez is csupán a konzervativizmus egyik (talán fő) sodrára jellemző. Ott vannak pl. Julius Evola és René Guenon féle tradicionalisták, akik radikálisak és baloldalinak semmiképpen sem nevezhetőek.

mrbadger 2008.06.28. 19:19:56

első mondat végére egy költői "?"

Kopiás Attila Steve 2008.06.28. 21:10:52

Gabrilo: mondom, én tök szívesen elfogadom amiket mondasz, de ehhez kell némi kapcsolódási pontot találni. Explicit módon kijelenteni, hogy "rossz" konzervativizmus és "jó" baloldaliság nem létezhet, fogalmazzunk úgy, hogy kicsit megnehezíti a mondanivaló befogadását...
Miközben nem reagálsz mindazon kérdésekre, melyek ezt feszgetik, figyelmen kívül hagyod azokat, amikre nem tudsz ebben a kontextusban reagálni.
Leírhatod még ötszor amiket most pontokba szedve leírtál, de az ismétlés nem pótolja a hiányzó véleményt.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.28. 22:38:13

dickinson,


Én nem vagyok a metafizikai tradicionalizmus híve. És még mielőtt, az Új Jobbé meg még kevésbé. Viszont nagyot tévedel, mert a Guénon-féle irányzatot már beleküldték a levesbe (mindjárt jön Loxony, és leolt, és különben is, erről vele kell értekezni:))

Steve,

Nem kell minden konzervatívot szeretni. Én pl. szeretem néhány írását, de messze nem vagyok fanja Scrutonnak. Pedig ő konzervatív. Itt az a nagy probléma, hogy a konzervativizmust a modern pol. ideológiák mintájára mint ideológiát képzeled el, és úgy gondolod, itt is elhatárolhatók szekták a "tisztázó viták" eredményeképpen, mint a balosoknál és a libsiknél. A valóság pedig az, hogy a konzervatívok kifejezetten rühellik az ilyen "tisztázó vitákat" és a szekták elhatárolását.

És hát, nyilván azért érzem magamhoz közel a konzervativizmust, mert azt jónak tartom, a balnyikságot pedig nem:))
Megpróbálom elmagyarázni, hátha:
maga a politikai ideológia is modern jelenség - ezért nem létezhetett baloldaliság a modernség hajnala előtt. A "konzervativizmus" mint címke, szintén nem létezett, a habitus viszont igen. Hogy a különbséget megvilágítsam: a különböző modern ideológiák egymással versenyeztek, melyiknek van igaza. A konzervativizmus pedig épp_a_pol. ideológiákkal_szemben jött létre. A konzik ezért is nem csípik a "konzervativizmus" címkét sem túlzottan, mert az is "izmus".

józan' 2008.06.29. 00:08:52

Már hogy lenne a radikális konzervativizmus önellentmondás?!

A radikalizmus nem a valóság megerőszakolása, hanem egy véleményhez vagy tézishez való végtelen ragaszkodás, amit a fentebb említett "paradoxon" leírója is gyakran alkalmaz.
Az viszont, hogy az a vélemény a feltétel nélküli reformról, progresszióról, vagy éppenséggel a testi fenyítés iskolába visszahozataláról szól-é, na az meg már részletkérdés.

Például a Brit National Party egyik intézkedése az lenne ha hatalomra kerülne, hogy haladéktalanul beszűntetné a bevándorlást és komoly erőkkel lépne fel a kisebbségekkel szemben.

Ez radikalizmus? Igen.
A valóság megerőszakolása? Nem. "Csupán" egy "erőskezű" intézkedés.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.29. 00:25:54

józan,


a radikalizmus nem ezt jelenti. A radikalizmus "visszatérést" jelent, méghozzá a gyökerekhez (radics) - innen a radikalizmus szavunk. Most akkor a szagértők próbálják meg összeegyeztetni a konzervatívok hagyomány-fogalmát (a felhalmozott tapasztalatok evolutív és lassú alakulását, formálódását) és a radikálisok jelennel való szakítását és egy vágyott állapothoz, a "gyökerekhez" való visszatérésének vágyát.
Tom Paine, amikor az emberi jogokról krákogott, akkor egy radikalizmust propagált, hiszen egy természeti állapotot és az ahhoz kötődő jogokat vizionálta. Ezzel szemben Burke ragaszkodott ahhoz, hogy jogaink csak a konkrét, társadalmi viszonyok között vannak (azaz: nem lehetnek egyszerre társadalmon belüli és azon kívüli jogaink). Az egyik radikális volt, a másik (talán rá mondhatni ma) konzervatív.
JElentős különbség.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.29. 10:16:57

józan,

tételezzük fel, hogy a konzervatívok számára fontos a magántulajdon, és képzelünk el egy rezsimet, amely el akarja törölni a magántulajdont.
Akkor a konzervatív szerinted csak abban az esetben nem radikális, ha belemegy, hogy csak a magántulajdon felét vegyék el?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.29. 11:03:00

Szerintetek a British National Party egy konzervatív párt?

mithrandir 2008.06.29. 11:14:40

gabrilo

A radikalizmus szó nem inkább a radikális, azaz gyökeres változások követeléséből ered?
(de igen... ;-)

Amúgy tied a hangszóró...

Szerintem, a konzervatívot a szélsőségestől az különbözteti meg, hogy előbbi a céljaiban nem, hanem, a józan ész védelmében, legfeljebb eszközeiben lehet "radikális". Ebből következik, hogy a konzervatív sosem alkalmaz offenzív, legfeljebb defenzív erőszakot.
Ahogy a fehérterror mindig a vörösterrorra adott adekvát válasz volt. Amolyan természetes védekező reakció.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.29. 13:16:14

A gyökeresség nem kapcsolódik a visszatérés gondolatához. A radix inkább úgy merülhetett fel, hogy gyökerestül tépik ki a problémát, ill. lehatolnak az alapjáig, gyökeréig. Az orvostudományban a konzervatív és a radikális kezelés ellentéte elég világos. Pl. egy gyulladást lehet kezelni konzervatívan (pl. gyógyszerekkel), vagy radikálisan (feltárni a gyulladt területet, és műtétileg kiüríteni vagy eltávolítani). A konz/rad inkább az eljárásmódban, mint az alapelvekben jelent elsődlegesen különbséget, persze a kettőt nem lehet teljesen szétválasztani.

mithrandir 2008.06.29. 13:24:02

dzsucse

Egyre inkább kezdem azt hinni, hogy én vagyok a Láthatatlan Kommentelő :-)

Egyébként, örülök, hogy egyetértesz :-)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.06.29. 22:49:46


"...Harsányi Iván fontosnak tartotta megemlíteni a radikális konzervativizmus fogalmát, – ez egyes országokban nyilvánvalóan létezett, lásd például a Német Nemzeti Néppárt vagy az Olasz Nacionalista Párt formájában –..."

"A megállapodás értelmében a kormányfői széket a győztes
radikális konzervatív Törvény és Igazság párt elnökének,
Jaroslaw Kaczynskinak kellene megkapnia."

"Ausztriában egyre komolyabb pozíciókat szerez a radikális
konzervatív álláspont, például a bevándorlás kérdésében."

"A műtét lehet konzervatív és radikális. Konzervatív (méhmegtartó)
műtét során csak a daganatot távolítjuk el (enucletatio)"

Az orvostudomány még tartja magát ezek szerint, ők még precízen
fogalmaznak. De politikában úgy néz ki már létezik
radikális konzervatív. )

Kopiás Attila Steve 2008.06.30. 00:49:08

Hát, akkor kénytelenek leszünk nagyon sok embernek szólni, hogy Gabrilo megmondta, hogy ilyen nincs, úgyhogy hagyják abba azonnal. Van minimum párszázezer radikális konzervatívunk a világon, ők mondjuk szerintem szomorúak lesznek ezt hallva. Amikor a keresztény baloldaliak (spirituális kommunisták, Jézus baloldali volt stb) meghallják, hogy ők se léteznek, na ők viszont még jobban el fognak keseredni... :+)

mithrandir 2008.06.30. 06:34:39

KA_Steve

Én nem vagyok bztos benne, hogy radikális konzervatívnak határoznák meg magukat.
Sokkal inkább gyakori, hogy a sajtó aggatja rájuk ezt a jelzőt, hogy politikai ellenfeleit, a konzervatívokat összemoshassa az utcakődobálókkal.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.30. 23:32:34

Steve,

A kurucok szagértése hadd ne legyen mérce már. Én "radikális konzervatívval" nem találkoztam még, mert az önellentmondás. A konzervatív címke is a radikalizmusokkal szemben jött létre. Ha a konzerv radikális lesz, megszűnik konzervatív lenni, ilyen egyszerű.

A felvetésednek egy olyan esetben van értelme, mint pl. Mo helyzete a posztkommunizmusban: amikor bizonyos abból fakadó problémák "radikális" megoldásokat kívánnak. De ez a "radikális" irtózatosan messze van mondjuk a kurucok radikalizmusától - arról nem is beszélve, hogy egy olyan örökség felszámolását célozná előbbi meg, amely maga is radikalizmuson alapul
Érzed a problémát?:))

Felőlem persze mindenki annak hívja magát, aminek csak akarja, lehet radikális konzi, meg keresztény nihilista is. Maximum derülök rajta kicsit.

Jézus-oldalak témában már elmondtam a véleményemet: bármilyen politikai irányzathoz való kötését nevetségesnek tartom (ugyanezt mondanám arra is hogy "Jézus jobboldali volt", ami ugyanakkora nonszensz, mint a másik, csak a baloldalisággal való vádolás manapság gyakoribb - szegény Jézus, ha ezt hallja, aki az Úr JOBBJÁN ül, mit szólna hozzá?:)))))))))))

mithrandir 2008.07.01. 07:12:44

"Jézus-oldalak témában már elmondtam a véleményemet: bármilyen politikai irányzathoz való kötését nevetségesnek tartom"

Imagine, there is no right and left...
:-)

Ebből is látszik, hogy nincs jobb és bal. Legfeljebb rablóbandák önmeghatározása szintjén.
Ne idomuljunk már ehhez.

A mai valós problémákra adott válaszokat kb annyira képezi le, mintha guelf és ghibbelin pártokról beszélnénk. Meghaladta az idő.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.01. 11:57:44

mithrandir,

nem azt mondtam, hogy nincs right és left (szvsz. vannak jellemzőik), csak azt, hogy Jézusra ráhúzni politikai címkéket/oldalakat elég prosztóság;]
süti beállítások módosítása