Élénkülés kerül megrendezésre
2008. június 26. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Élénkülés kerül megrendezésre

 A múlt héten kóstolgattuk egy kicsit egyik nem túl fontos, de azért nem kevés pénzt elherdáló komenistánkat, a kínai-magyar kapcsolatokért felelős Huszty Andrást. Egy-két kommentelőnek nem tetszett a cikk - ez természetesen szívük joga -, és csak akkor hagyták abba a kötekedést, amikor megkértük őket, hogy említsenek meg egyetlen olyan projektet, amely Husztyék közreműködésével valósult meg, s amelyből legalább három forint haszna volt bármely magyar vállalatnak. Mivel a kommentelőktől erre válasz nem érkezett, úgy gondoltuk, magát az illetékest kérdezzük meg a dologról. Ráuszítottuk hát a kormanyszovivo.hu iránt furcsa, kissé perverz vonzalmat érző Turul kollegát Huszty úrra, aki épp a minap tartott sajtájt. A sajtótájékoztatón a kormányszóvivő nem tette fel az online beküldött kérdést a miniszterelnöki megbízottnak, de később érkezett válasz a Kormányszóvivői Irodától.

 Íme:

 A kérdés:

 Tisztelt Huszty Úr! 2003 óta foglalkozik a magyar-kínai kapcsolatokkal,
előbb kormánymegbízottként, majd miniszterelnöki megbízottként. Mi volt az
elmúlt 5 év munkájának 3 legfontosabb eredménye? Jelenleg mekkora éves
költségvetéssel gazdálkodik?

 Kérdés időpontja: 2008-06-24 10:27
 Balogh Ákos Gergely | Reakció

 

 A válasz:

 Az elmúlt öt évben látványosan bővültek Magyarország és Kína között a
gazdasági kapcsolatok. A kínai import 2003-2008 között 27 százalékkal
nőtt, míg a magyar export mértéke közel az ötszörösére emelkedett. Több
száz magyar vállalkozó talált kínai partnerre, és egyre több kínai beruházás, tőke érkezik Magyarországra. A gazdasági kapcsolatok élénkülésének is köszönhető, hogy ugrásszerűen megemelkedett a hazánkba érkező kínai turisták száma.

 Huszty András a Magyar-Kínai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért, valamint a 2010. évi Sanghaji Világkiállításon való részvétel koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott és csapata jelentős szerepet vállalt a 2007 szeptembere és 2008 júniusa között megrendezett Kínai Magyar Évad megszervezésében, koordinálásában. A megközelítőleg tíz hónapon át tartó eseménysorozat legfontosabb rendezvényei több helyszínen, Pekingben, Sanghajban, és hat további nagyvárosban kerültek megrendezésre.
Az Évad elsődleges célja volt, hogy fejlessze a két ország kapcsolatát és felhívja a figyelmet a további együttműködés lehetőségeire.

 2010-ben kerül megrendezésre a Sanghaji Világkiállítás, melyen
Magyarország is képviselteti magát. A 2010-es Expo - melyre 70 millió látogatót várnak a szervezők - lehetőséget nyújt Magyarország számára a műszaki, tudományos, szellemi és turisztikai értékeinek bemutatására, valamint a róla kialakul kép formálására. A sikeres magyar részvétel hozzájárulhat többek között a hazánkba érkező befektetések volumenének növekedéséhez, a kereskedelemi kapcsolatok további erősödéséhez, a tudományos együttműködések kiszélesítéséhez, és nem utolsó sorban a turizmus élénküléséhez. Az előkészítés rendkívül hosszadalmas és
szerteágazó feladatainak koordinálásával a miniszterelnök Huszty Andrást bízta meg.

 Miniszterelnöki megbízottként Huszty Andrásnak nincs saját éves költségvetése, a szükséges infrastruktúrát, illetve munkatársakat a Miniszterelnöki Hivatal biztosítja.


 Válasz időpontja: 2008-06-24 15:51

  Nos tehát, Huszty úr lényegében ingyen dolgozik és repülőzik, szegénynek nincs külön költségvetése. Hogy a MEH-nek hány lélegeztetőgépbe kerül, azt nem kötötték az orrunkra.

 Huszty úr (illetve a Kormányszóvivői Iroda) az elmúlt öt év három legfontosabb eredménye közé sorolja, hogy két év múlva Shanghaiban expó lesz, s az ezen való magyar részvétel „hozzájárulhat... a hazánkba érkező befektetések volumenének növekedéséhez” stb. Ehhez ezúton is gratulálunk.

 A másik nagy eredmény a kínai magyar évad megszervezésében való részvétel volt. Nos, az évadot minisztériumok szervezték (elsősorban a GKM és a Hiller-féle OKM - olyan is lett), bár igaz, hogy gazdasági találkozók összehozásán Husztyék is munkálkodtak. Az évad azonban önmagában nem eredmény, ilyen jellegű programot szervezni olyan, mint feladni egy hirdetést - pénz kell hozzá, és kész. Eredményről akkor beszélünk, ha a reklám vevőket is vonz - mivel azonban a rendezvénysorozat pár hete ért véget, ilyen tapasztalat még nem állhat rendelkezésre.

  A legproblémásabb „eredmény” a kereskedelmi kapcsolatok fejlődése. A kínai import növekedéséhez, van egy olyan érzésünk, nem kellett volna kormánymegbízott. Ami a Kínába irányuló magyar export bővülését illeti, ez valóban gyorsan nő (bár a lényegében nulláról az ötszörösére növekedni nem olyan eget verő siker), kérdés azonban, hogy ennek van-e köze Husztyék munkájához. A kétoldalú kereskedelem nagy részét ugyanis multicégek bonyolítják egymás közt, ezek ügyeibe Huszty remélhetőleg nem szól bele.

 Korábbi interjúiban Huszty egy belső-mongóliai libafarmmal reklámozta magát, amelyet magyarok építettek. Nos, azóta a technológiát a kínaiak ellopták, a betanított alkalmazottakat átcsábították, s a magyar telep szomszédságában felépítettek egy még nagyobb libafarmot, ami miatt a magyar vállalkozás tönkrement. Hát ez az egyetlen konkrét projekt, amelyről Huszty valaha is be tudott számolni saját munkája eredményeként. A „több száz magyar vállalkozó talált kínai partnerre” jellegű beszámolókkal nem érdemes foglalkozni. Márcsak azért sem, mert Kínának gyakorlatilag a világ minden országával hasonló ütemben növekszik a kereskedelme, függetlenül attól, hogy van-e az adott országban kínai kormánybiztos.

 Most sem állítjuk, hogy Kínával nem kell kereskedni, s hogy a keleti nagyhatalom nem érdemel meg különleges kormányzati figyelmet, akár egy külön miniszterelnöki megbízottat. Azonban az ötéves ténykedés tényleges eredményeiről szóló beszámolókat továbbra is várjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr27539694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2008.06.26. 14:03:08

A kereskedelmi kapcsolatok meg fokozódnak.

Drömögödömötör 2008.06.26. 14:04:43

Irigykedtek mi ????? Ti még egy ilyen állást sem tudtok kifogni magatoknak bi-bi-bi
Huszty úr intézte az olimpiát is nem tudtátok ??? csak szerénységből nem említik

Azhát 2008.06.26. 14:05:26

"Bús düledékeiden, Husztynak romvára megállék; Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold. Szél kele most, mint sír szele kél"

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.26. 14:10:21

Nagyon rászálltatok erre a szerencsétlen elvtársra ...

Honnan ástátok elő a nevét ? xD

soseleszekelső 2008.06.26. 14:11:18

Most jöttem rá, hogy mi került 200MFt-ba a kormányszóvivő.hu-n.
A szuperintelligens bullshit generátor, ami ezt a választ készítette.

ex-Zep 2008.06.26. 14:16:33

Hihtetlen rózsaszín porhintés a válasz. Nagyjából pont mint 25-30 éve. Győzelmi jelentés.

ekkerjoz 2008.06.26. 14:25:36

Mivel foglalkozott, mivel foglalkozott, hát csinálja az egérutat a többieknek, valamiből élni kell, ha kiesik a bársonyszék lába.
De még csapata is van neki, vajon hány fős? És mit játszanak?

Hogy néz ki ez a Huszty, az egyik képen Hiller, a másikon Ferencz, akkor talán a libafotó lenne?

Rwindx 2008.06.26. 14:30:08

Őszintén. Másfajta válaszra számítottatok?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.06.26. 14:36:49

Szerintem ugyanezt a kérdést tetszôleges állami hivatalnokról fel lehet tenni, és tulajdonképpen sosem kapnátok érdemi választ.

Mitöbb ritka az az ember egy multinál is, akinek a nevéhez konkrétan kötôdne kiemelhetô eredmény.

Vegyetek egy OTP részvényt, és kezdjétek el egyenként megkérdezni, hogy ki mekkora hasznot hajtott a cégnek, és vajon nem kellene -e kirúgni :-D

Nem Husztyt védem, hanem azt, hogy egy szervezeten belül nehéz megmondani hogy valakinek a nevéhez köthetô -e eredmény. Amikor meg köthetô, általában az sem annak az egyetlen embernek a tehetségét dícséri, hanem egy csoportét, akkor meg abból van balhé, hogy namost miért a Józsi, amikor itt huszan gürcöltünk az 5%-os költségcsökkentésen.

Dr Kangörény 2008.06.26. 14:37:20

Azt nem tudom, hogy ez a fasz konkrétan mivel baszta el az idejét. De azért, mert nem lehet rábökni egy (2,3 stb.) dologra, hogy na ezt én intéztem el, attól még dolgozhatott is, akár eredményesen. Ahol én élek, ott működött egy gazdaságfejlesztési iroda. 3 évig (TÉNYLEG NEM 5, CSAK 3) semmi nyoma nem volt annak, hogy bármit is tettek volna. Aztán újabb pár év alatt kézzelfogható eredménye lett a munkájuknak. Szerencsére sem jobb, sem bal oldalról nem baszogatta őket senki a nihilnek tűnő első 3 évben.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.26. 14:39:40

Kangörény_:
Szerintem Kálmánéknak meglehetősen konkrét információi vannak a miniszterelnöki megbízott tevékenységéről. :)

2008.06.26. 14:41:05

És hány (én+ hányok) ilyen huszty lehet még (+a csapata)?

részben off: állást keresek, ráérek. annyi (országos hatáskörű)állami intézmény van honlappal (+anélkül), amiről életemben nem hallottam, de biztos jól elvannak...

pizsama 2008.06.26. 14:42:38

Én ismerek egy embert aki pálinkafőzdét üzemeltet kint, elég sikeresen. Mesélte, hogy az ottani gyümölcsökből is nagyon finom szeszek készíthetőek, igaz az ázsiaiaknak szedniük kell valami enzimet, hogy le tudják bontani az alkoholt... :D

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.06.26. 14:46:24

Egyébként meg a "Ti újságírónak tartjátok magatokat?" jellegü kérdésekkel ne törődjetek, a matula sem törődött soha, akinek van füle a hallásra, az hallja, hogy miről van szó, nyilván nem a pontos statisztikák voltak az előző bejegyzés lényege.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2008.06.26. 14:50:27

A kínaiak nagyjából mindent ellopnak és ez is igaz minden országra, akivel kapcsolatba kerülnek. Kihívásos a profittermelés.

hovi 2008.06.26. 14:57:54

Csak egy kérdés: Nincs tárcája.Ez eddig okés. Nem lehetne vajon megtudni, hogy _ténylegesen_ mennyi volt a ráforditás a saját projektjeire?

huta9020 2008.06.26. 14:59:53

A teljes politikai elitünk ilyen meztelen csigákkal van tele. Ez eredendő velejárója a demokráciának csúfolt "Szedd meg magad" akciónak.

wagabound 2008.06.26. 15:23:15

Vihar a biliben... Piti ügy. Van egy zsíros állása és kész. Nincs ezzel egyedül. Engem ennél sokkal jobban érdekel, hoyg az OTP (állami cég!) vezérigazgatója mi a jó édesanyjából tudta megvenni a fél országot? Csak azt ne mondja senki, hogy a fizetéséből!

demizson bobby 2008.06.26. 15:25:23

Ki hozta létre a munkakörét? Hogyan pályázott arra? Kinek tartozik elszámolással?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.06.26. 15:31:53

wagabound:
OTP állami? Aszittem a tôzsde az nem egy állami intézmény.

balage_81 (törölt) 2008.06.26. 15:48:48

wagabound, szeretem az ilyen felkeszult embereket, mint te.

www.otpbank.hu/OTP_Portal/online/CH03020200000000.jsp

egyebkent az utobbi 10 ev egyik legsikeresebb cege... az idiota kommentedbol viszont kitunik hogy te barmit is csinalsz, abban nagyon szar lehetsz
udv
balage

acetofive 2008.06.26. 15:49:30

turul koma pedalozgat, hogy ujra bekerulhessen az alhirtv-be.. zakson.. amig vereb van (hirtv) szar is lesz benne...

delano 2008.06.26. 15:50:41

Miért nem lehet bevezetni a 'time-sheet' rendszert, ami a világ összes multijánál működik. Szépen órára lebontva leírja egy táblázatba, hogy minden alkalmazott (beleértve a főnökséget), hogy mivel töltötte a 8 órás munkaidőt.

Állami cég esetén ez a táblázat szépen felkerülne a netre.
Nem túl bonyolult.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.26. 16:18:32

acetofive:
Bármit megtennék, hogy bekerülhessek egyszer újra. Bármit. Segítesz? :]

Francois Pignon 2008.06.26. 16:21:59

"amig vereb van szar is lesz benne"

Ezt a mondást sem hallottam még így. ;)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.26. 16:29:41

Francois Pignon:
Extra arrogáns edition. :)

Francois Pignon 2008.06.26. 16:44:26

Ehh, végig volt ezzel a posszttal kapcsolatban valami furcsa érzésem, most végre leesett: Ne élénkülj, mert megmarkollak!

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.26. 16:55:18

Csak a hülye nem látja, hogy a Kínai magának akarja a zsíros léhűtőállást, azért áskálódik! Jó lenne közpénzen rokonokat látogatni Sanghajban, ugye Kálmán? :D

., (törölt) 2008.06.26. 17:19:19

kerül megrendezésre

látványosan bővültek Magyarország és Kína között a
gazdasági kapcsolatok

2010. évi Sanghaji Világkiállításon való részvétel koordinálásáért felelős miniszterelnöki megbízott és csapata jelentős szerepet vállalt

befektetések volumenének növekedéséhez

szerteágazó feladatainak koordinálásával

Ejh!! Ez szép! Mint a régi időkben. Tanítják ,még valahol ezt a fajta kommunikációt?

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.06.26. 17:25:24

Úlf..., nehogy azt hidd, hogy Kálmán lenne az egyetlen kínai, aki magyar közpépnzen, magyar diplomataútlevéllel látogatja Shanghaiban a rokonokat.

acetofive 2008.06.26. 19:59:57

akoska.. sajnos en segiteni nem tudok. de csak paszirozd a szart, elobb utobb felfigyel rad liszkay et., no meg fogynak is az elvtarsaid az alhirtvbol, ahogy szelesgabiba' csabittya a konkurenciahoz. szoval csak turelem...

REPARATUR 2008.06.26. 21:03:51

ahha. nagyon jó kis írás ez. Azt hiszem a többi részlegre is nyugodtan rá lehet ezt a válszt húzni

Kopiás Attila Steve 2008.06.27. 03:06:45

Én leginkább azon szórakozom, hogy mindez nem változott mióta (~2000) kicsit is figyelem a politikát. Van egy olyan tippem, hogy még az átkosban létrehoztak egy gyors- és bullshitíró szakosztályt és azok a kormányok brandjétől függetlenül végzik ugyanazt a munkát. Lehet, hogy robotok, akkor csak elemet kell bennük cserélni évente.
Egy időben amúgy piaci témában (marketing) kellett ilyen értelmes szövegeket írnom fizetésért, elég szar volt, szóval nem irigylem szegényeket...

leveliro1 2008.06.27. 09:05:14

Sokszor gondolkodtam, hogy az Internet és a mobiltelók korában mi a f*aszra kellenek a nagykövetek???? OK, legyen német, amerikai, mert égő, ha nincs. De a többi mi a szart csinál? Kaviáros szendvicsevésért minek fizetni embereket?

Bummer 2008.06.27. 09:13:12

Hogy ott éljen a másik országban. Éppen német meg amerikai nem túl hasznos, de egy szerb már igen.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.06.27. 10:58:28

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.06.26. 17:25:24

Gondolom. Ismered őket? Párat én is. A legnagyobb szemét az ??? ??????, de tudnék mesélni ????? ????-ről is. Ingyenélők! :DD
süti beállítások módosítása