Jak, csajok, satöbbi
2008. június 23. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Jak, csajok, satöbbi

 Kicsit túl a hétvégén, újabb állomásához érkeztünk az ázsiai könnyűzene dzsungelében folytatott kalandozásunknak. Visszatérünk a nyugati sztyeppéről, s egyenesen a világ tetején nézünk körül. Itt sem vár minket csalódás.

 Ha Ázsiában járunk, előbb-utóbb hatalmas hegységekbe ütközünk. Amennyiben nem fordulunk vissza, hanem megmásszuk a hegyeket, akkor elnyerjük méltó jutalmunkat, s belekóstolhatunk a valódi tibeti popzenébe. Ha a magasságtól nem állt el a lélegzetünk, ettől majd el fog.

 Tibetben az emberek bölcsek, megvilágosultak és fél lábbal a nirvánában élnek. Ám a másik lábuk még itt van, s bizony a sok jakterelgetés és vitatkozás után igényli, hogy megtáncoltassák. És ha a lábba egyszer beleállt a bugi, nincs menekvés, irány Lhásza valamelyik klubja, ahol különösen csinosak és jakvajszagúak a lányok, garantáltan csak a legmenőbb slágerek szólnak, s fergeteges a hangulat. Mint például az alábbi helyen:

 

 

 Hát ezért szép Lhászában az élet. Na meg azért, mert miután a méltán népszerű O-zone együttes halálos kecskefogat-balesetet szenvedett, a fiúk Tibetben születtek újjá, s rögtön új bandát alakítottak. A reinkarnáció tényét a XIV. dalai láma is megerősítette, de ez tulajdonképpen felesleges is volt, hiszen akinek van szeme, az az alábbi klip - a Csomala - alapján is biztosan látja, hogy mi az igazság:

 

 

 Sajnos a fiúk nem tibetiül, hanem kínaiul énekeltek (borzalmas akcentussal), de hát ez megbocsátható nekik, végül is annak idején a Newton Family is próbálkozott az angollal. A mélytibetiek azonban természetesen a tibeti nyelvű nótákat kedvelik, néhány éve például az alábbi, Két pillangó című szám vezette az autonóm körzet valamennyi slágerlistáját (ám a rapbetét sajnos ebben is kínai):

 

 Mondani sem kell, hogy a tibeti muzsikusok rajta tartják hüvelykujjukat a világ zenei fejlődésének ütőerén, úgyhogy a latin divat a lhászai popszcénán is átsöpört. Lássuk, mit tett le az asztalra a Himalája Jennifer Lopeze!

 

 

 Persze igényes popzene nemcsak Lhászában és a többi tibeti metropoliszban van, hanem a a pusztában is élénk zenei élet folyik. Egy egyszerű vidéki lány legalább olyan színvonalas produkcióra képes, mint a kifinomult lhászai kisasszonyok, sőt:

 

 

 Hasonlóan rusztikus és hangulatos zenét játszik a Yudrug együttes is. Álom című számuk klipjében minden benne van, amit egy tibeti férfiember a világról gondol. (A videó kissé homoerotikus elemei ne tévesszenek meg bennünket, a fiúk egyszerűen csak kedvelik egymást.)

 

 

 Reméljük, hogy az eddigiek alapján mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy aki jó zenét akar hallgatni, annak nem feltétlenül Londonba vagy Ibizára kell mennie - Tibet is gazdag muzikális kínálattal vár minden zenekedvelőt. Ebből csak néhány morzsát tudtunk ehelyütt bemutatni.

 Mielőtt végleg búcsút vennénk a tibetiektől, engedjék meg, hogy egy videó erejéig egy különlegességgel hölgyolvasóinknak is kedvükben járjunk. A legjóképűbb kínai férfi ugyanis egy tibeti popénekes, Purba Rgyal (Pu-pa-csia). Megnyerte a Shanghai TV férfiszépségversenyét - szerelmes hölgyek milliói szavaztak rá -, kínai nyelvű számai tarolnak a slágerlistákon, s még az idei paralimpia záróünnepségén is énekelt, ő képviselte Ázsiát. Kedves hölgyeim, tekintsék meg az alábbi, Pu-pa-csia legjobb pillanatairól készült videót! S ha netán csatlakoznának a szexi ázsiai fiatalember rajongóinak sorába, ne felejtsék, Kínai Kálmán kissé hasonlít rá. S nem utolsó szempont, hogy míg Pu-pa-csia messze van, Kálmán közel.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9532923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.23. 08:13:42

Az emberiség hanyatlásának biztos jele, ha latin popdiszkót gyártanak Tibetben, váhh...

:D

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2008.06.23. 10:01:49

most miért mindenhol élhetnek ostoba emberek, meg kínai ügynökök...

Téglagyári Megálló 2008.06.23. 12:24:30

Nekem minden egyformán popzene.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.23. 12:53:09

Nem értem ezt a Tónit. Most akkor neki tetszenek ezek a dolgok vagy sem?

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.23. 15:23:17

Tóninak bejönnek ,Kálmánnak nem. De melyik a balos? Hol van Tölgy?

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.06.24. 00:44:30

Na, ha nem lennétek olyan ofnerjüdisch-szagú antimagyarok, még haverok is lehetnénk...Jakok.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.06.24. 01:18:19

Őrnagy, pont fordítva. De az, hogy melyikünknek tetszenek, egyáltalán nem fontos, mi ugyanis tudományos ismeretterjesztést folytatunk. Loxon, ha mi nem lennénk, mit tudnál te a kortárs tibeti popzenéről? Őszintén!

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.24. 09:24:34

Mindent: már én is kutakodtam a jutyúbon.

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.06.24. 12:25:55

A tibeti nyelv sokkal közelenni hangzású egy magyar (MONDOM: MAGYAR !) fülnek...

Ez a fajta, elsődlegesen HAN, másodlagosan globális
szubkultúra
azonban több ezer éves kultúrán ejt sebeket, repedéseket, torzít és hamisít...

2008.06.25. 00:26:21

Hiába, nagy dolog ez a Youtube.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.25. 12:00:52

Csi, használja nyugodtan a jutyúb szót. Úgy bajuszpödrögetősebb.
süti beállítások módosítása