Csengtui falfirkászok, szevasztok!
2008. június 01. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Csengtui falfirkászok, szevasztok!

 Itt az ideje, hogy a veszélyes és ingoványos budapesti utcákról egy még veszélyesebb és ingoványosabb területre vonuljunk át. Bizonyára kitalálták: ma a k-ázsiai hip-hopszcénáról lesz szó. Sok videó, kevés szöveg.

 Mint közismert, a rapzenét a kínaiak találták fel, oly sok minden más - például az esernyő és a talicska - mellett. Eredetileg kuaj-pannak hívták a műfajt, s több ezer évre tekinthet vissza. Bár ma már a fiatalok a dobgépes-lemezjátszós változatot kedvelik, még élnek a régi formák is:



 A kuajpant a nagy Cseng Ho admirális vitte el Afrikába, akinek ugyan nem volt töke (fiatalkorában levágták szegénynek), de a fekákat mégis ő oktatta tökösségre, megismertetve velük a Ming-kor igazi pekingi groove-jaival és beatjeivel. A feketék aztán Amerikában saját találmányukként adták és adják el a cuccot, s vesznek a pénzből krekket és rezgő seggű nőket.

 Na de borítsunk fátylat a múltra, nézzük, mi zajlik manapság Eurázsia egyelőre sárgább felén.

 Kezdjük mondjuk a mongolokkal. Na, Kálmán rühelli őket, egyrészt, mert egyszer ük-ük-ük-üknagyapját lenyilazták, másrészt mert a nyelvükben nincs magánhangzó, harmadrészt az alábbi és ehhez hasonló számok miatt:



 Kálmán jól meg is mondta nekik a magáét:



 Elnézést a kis kitérőért, ezt nem tudtuk magunkban tartani. Visszatérve a hiphophoz, a mongolok próbálnak keménykedni. De még ha összefog egyik legnépszerűbb rock-, illetve rapbandájuk - nem fogják elhinni, ez utóbbi neve: „Tatár” -, akkor is csak ennyit tudnak kihozni magukból:



 Ennyi épp elég a mongolokból. A japánokat a szívünk szerint kihagynánk, mert japánok; a hülye origamin, a valóban zseniális Pearl Harboron és az eszetlen gruppenszexen kívül semmit nem köszönhet nekik a világ. Nézzük meg, mire képesek a hiphopban:



 Hát, valljuk be, ez nem túl sok, Kálmánéknál már ennél kevesebbért is lőttek főbe embert. Ugorjunk is gyorsan Koreába, a kimcsi és a seggfelismerő szerkezet őshazájába.



 Valljuk be, ezért kár volt '50-ben visszaverni Kim Ir-szent. A koreai cowboy-gengszter viszont már jobban nyomja, nekünk ő a titkos favoritunk:



 Talán érdemes pár percet szánnunk a vietnamiakra is. Az itt látható srácokat lehet, hogy egyszerűen csak sokat verték kiskorukban. Angolul próbálkoznak, ami (anatómiai adottságukat figyelembe véve) meglepően jól sikerült nekik:



 A vietkongok becsületét ez a fiatalember menti meg, akinek minden mozdulatán érződik, hogy a zsigereiben van a rapzene szeretete, még azzal együtt is, hogy gyökereit ő sem tagadhatja:



 Na de térjünk vissza a rapzene szülőhazájába, Nagy-Kínába. Innen első választásunk egy remek kis filmzene az isteni Jay Choutól. Minden van benne, amit az ember egy tökös rapszámtól elvár: nagy piros dobok, fuvola, és olyan flow, amiről Tupac csak álmodozott.



 Természetesen a kínai gengszter-rap is legalább annyira világszínvonalú, mint maguk a kínai gengszterek. Bizonyságul álljon itt a Vasbambusz Klán remek klipje:



 Kis körutazásunk végén ismerkedjünk meg a kínai nyelvű hiphop muzsika királyával, Mc Hotdoggal: az első felvétel egy igazi freestyle összecsapást örökít meg (a szemüveges fiatalember ő), a másik pedig az Anyatigris című szám klipje, amelyben sok csinos diáklány szerepel.





 Reméljük, jól szórakoztak. Legközelebb a tibeti rapmetállal ismerkedünk meg. Már ha Uj Péter és Orbán Viktor engedélyezi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr94492638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.01. 16:09:43

Ez mind nagyon érdekes, de valahogy a reakció eddigi hangvételével és úgy általában egy konzervatív blog stílusával...hát, fene tudja.

Szerintem írjátok, ki, hogy matiné.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.01. 16:44:59

Max Power

Hétvégén lehet "könnyedebb", nem a blog "arculatába" tartozó poszt is ...

Ez pedig jó poszt, könnyed, vicces, érdekes ...

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.06.01. 16:51:04

Nekem bejönnek:). A konzervatívok nem veszik túl komolyan magukat, úgyhogy maximálisan illeszkedik bármilyen konzi blog stílusához a humor. (Lásd Teakraták.) A rendkívül szterotipikusan koloniális, kultúrfölényt éreztető inkorrektségért pedig pirospont a szerzőpárosnak, csak nehogy bekommenteljen a GyürgyPéter, hogy szélsőjobboldali médiahekk!:D

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.06.01. 17:14:40

A mongólokat kár leírni ennyiben:) A kazah megasztárban volt egy fószer, ő egész jót alkotott: youtube.com/watch?v=e6kRD0_qTbc&feature=related

Fo fo fo fo fristajlo :)

Vasbambusz klán viszont meglepően jó.

Osztom Hadrian véleményét, szerintem is belefér az ilyen jellegű poszt is:)

hhh. 2008.06.01. 17:40:02

azért micsoda rasszizmus megy itt, komolyan mondom...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.01. 17:59:52

Kedves Max, kíváncsi vagyok, szerinted mi fér(jen) bele egy konzervatív blogba? :) Mit szabad, mit nem szabad?

Nyomtatott UFi/Reakció volt valaha a kezedben? Akkor nem lennél meglepve :)

egyébként ez nem konzervatív blog, ez egy matiné blog :D

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.01. 18:13:39

Az itt felsorolt zenék egy része valóban az egzotikus hülyeség kategóriába tartozik, nagyon szórakoztatóak voltak. :)

De ha már távol-keleti hiphopnál tartunk, akkor hadd tegyem hozzá, hogy Japánban nagyon komoly szubkultúrája alakult ki a műfajnak.

A gengszterizmustól és a gagyi kivagyiságtól mentes underground/absztrakt hiphop egyik nagymestere is japán: DJ Krush.

www.youtube.com/watch?v=aVjgRlto8PI&feature=related

www.youtube.com/watch?v=tOeL-BEgGFw&feature=related

A fazon lemezei ifjonti életem egyik korszakának aláfestő zenéi voltak, DJ Shadow-val, Coldcuttal meg a többi hasonló előadóval egyetemben. Üdv innen Citromnak, Mr Herbnek, Fenyőnek, ha épp olvasnák a blogot! ;-)

...régi szép idők...

Francois Pignon 2008.06.01. 18:32:30

Tudom, hogy hip-hopban nem túl erősek, de talán meg lehetett volna emlékezni az észak-koreai könnyűzenéről is. Ajánlom figyelmetekbe a következő klip vidám életképeit:
it.youtube.com/watch?v=djyL0F38sqY

plastik02 2008.06.01. 18:36:07

nemtom, ha ez tényleg az ex-matula brigád egyik része, akkor igazán összeszedhetné magát.
kezd sas-kabarés lenni ez a stílus.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.01. 18:57:04

Túl szerények :DDD vagyunk ahhoz, hogy a Matula :D egyik örökösének hívjuk magunkat :-DDDDDDDDDD

2008.06.01. 18:57:16

Érzek itt némi erős kínai elhajlást. Pedig a klippek nem támasztják alá a fölényüket. Egyszerű helyi klónjai a nyugati popzenének.

Akik viszont távol-keletiek, de nem másoltak, hanem forrásként funkcionáltak a maguk idejében: Dj Krush (jappán), Dj Qbert (filippínó).
Utóbbi minden idők legjobb scratchere, minden túlzás nélkül. Az Ortofon külön lemezjátszót nevezett el róla.

AP (törölt) 2008.06.01. 19:00:23

jappán..
két pével!
és ez magyaráz arról, hogy mi a kínai eredeti, és mi a nyugati klón

2008.06.01. 19:11:36

elírtam. nippon járt a fejemben.
azért ne borulj ki nagyon.

Leeroy of SMV Design 2008.06.01. 19:12:03

Megszaladt a billentyűje. Van ilyen... Attól még Krush a király. :)

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2008.06.01. 20:23:12

A legjobb a linkben szereplo tibeti rapmetal. Ami inkabb funky-rock eleg hosszu rapbetetekkel, de a gitaros es a basszeros is teljesen jol nyomja.
Ilyenkor mindig megfordul a fejemben, hogy egy amerikai mit gondolhat pl. a Ghymesrol

Lacc78 2008.06.01. 21:17:15

Tök jó az Anyatigris-klip. Felidézi bennem eddigi egyetlen kínai utam emlékét, amikor két napig egyfolytában dőlt az égből a monszuneső, én meg a szobámban kínai tévécsatornákat néztem, mert semmi mást nem tudtam csinálni. A kedvenceim már akkor is a kínai írásjelek közé rejtett angol szövegek voltak (ebben pl. "queen" meg "song for u").

A vietnami kölkök szintén jól nyomják. Tökéletesen ki tudják mondani azt, hogy "fucking" (tényleg, az kínaiul hogy van?).

2008.06.01. 21:36:10

Koreában meg erős a breakdance, világbajnokaik vannak: Physicx, Hong-10. Youtube-on megtekinthető.

Persze ha a párt kiadja az utasítást, akkor Kína itt is dominálni fog. Nem lennék azon sem meglepve, ha a breaktánc ősi kínai találmány lenne.

plastik02 2008.06.01. 22:09:22

"ergé 2008.06.01. 18:57:04
Túl szerények :DDD vagyunk ahhoz, hogy a Matula :D egyik örökösének hívjuk magunkat :-DDDDDDDDDD"

nem az ufiról beszéltem an bloc. persze, az ég és föld...

Endreszjú Ájven 2008.06.02. 01:32:47

Húzzatok már a vérbe, két imbecil-hebefrén köcsög !!

Ez itten ÉRTELMESSÉGHY BLOGG !!

Nem megy az ilyen shit outsider nyóckeres vaker !

Mégegyszer a mongol rappert NE SZIDD, wazze, gondolj Attilára, Taksonyra, Bulcsúra, Vazulra és
Koppányra:

ŐSI nyelvi rokonaink ők.

Monkey_Business · http://gmintgeza.blog.hu/ 2008.06.02. 02:22:15

ergé!

Nem tudom hallottál-e már arról, hogy július 30-án Krush tiszteletét teszi nálunk.

nem is akárhol: www.last.fm/event/637210

érdekes közönség lesz...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.02. 08:36:34

ne csak hallgassátok Tónit! ajánlom a linkjeit :) szétröhögtem magam rajtuk...

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.06.02. 12:51:51

Kedves Ájven! Ne is folytasd, pontosan értjük a problémádat. Kálmánnak még nem volt ilyen gondja, de nekem már szintén akadt egy periódus az életemben, amikor nem volt nőm. Tizenhét éves voltam, nagyjából annyi, amennyi most Te lehetsz. Borzalmas 12 nap, 4 óra és 37 perc volt. Először csak az a feszítő érzés, az a kellemetlen nyomás ott alul, biztos érted, mire gondolok. Aztán általános levertség, majd egyfajta kábaság az agyon. A mondatok nem állnak össze, a szavak nem jutnak az ember eszébe. Végül jönnek azok a szörnyű tévképzetek... Csaba királyfi szelleme, zsidó világösszeesküvés, szovjet ügynökök a sarki ecetfán, nemzetáruló tömeggyilkosok minden narancssárga szemetesben a nagykörúton... Moszad-ügynökök mindenhol, mindenhol, mindenhol! ... Aztán a vég, Lendvai Ildikó az ágyamban... Aztán szerencsére jött valami kenutúra, ott meg egy nem túl nehezen kötélnek álló barna, és mindez tovatűnt. De ha csak eszembe jut ez az egész, még mindig kiráz a hideg, nem kívánom mindezt a legmegátalkodottabb ellenségemnek sem. Téged is megértelek. Talán menj el kenuzni, vagy ha gondolod, találkozhatunk, s adhatok pár csajozási tanácsot. Üdv: Antal barátod

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.02. 13:16:17

öö

ez a kuaj-pan ez vicc?

vagy csak le van tiltva a gúgliról?

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.06.02. 13:22:47

Nincs letiltva, csak magyaros átírásban nincsenek találatok. Pinyin átírásban kuaiban, esetleg próbálkozhatsz a 快板-nal.

Stormbird 2008.06.03. 00:23:13

Ezt is láttuk:) Jót röhögtem rajta, így munka után ez pont kellemesen elkábított, legalább nem kell meleg tejcsi meg mese olvasás hogy elaludjak:D

csi: Kollaboration a fesztivál neve. David Elsewhere viszi a prímet, Heineken hej nekem:) sör reklámban ő az aki rázkodósdit játszik:) jútúbon van ezekről egy rakással.

Endreszjú Ájven: Mégegyszer a mongol rappert NE SZIDD, wazze, gondolj Attilára, Taksonyra, Bulcsúra, Vazulra és
Koppányra:

ŐSI nyelvi rokonaink ők.

Nem véletlen hogy elkoccoltak onnan, látták már előre milesz a vége a rokoni kapcsolatnak:D Kínai rap ide, szecsuán meg oda:D na jó ez kicsit erős volt:)

Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Te kis AtomAnti:D jól levezeted a verd ki a farkad:) komolyan, írásod zászlós hajóként tündököl, fórum karatés:D Stand up comedyn gondolkoztál? Litkai, Beliczai meg a többiek mellet?

Üdvözlet: Stormbird a 8kerből
süti beállítások módosítása