Ki nyert ma? - Romániai önkormányzati választások 10 percben
2008. június 19. írta: Szathmáry

Ki nyert ma? - Romániai önkormányzati választások 10 percben

  Vasárnap tartották a 2008-as romániai önkormányzati választások második fordulóját. Mint arról a szavazás előtti esélylatolgatónkban szót ejtettünk, a második fordulóra már csak a polgármesteri székek elosztása maradt. Az új törvények szerint ugyanis a helyi és megyei tanácsosokat, valamint a megyei tanácselnököket egy fordulóban választják. Csak a polgármesteri tisztségért van második kör, de az is csak abban az esetben, ha egy jelölt sem szerzi meg elsőre az 50%+1 szavazatot.

 A részvétel mind a két fordulóban elég alacsony volt. Az első körben a névjegyzékben szereplők 49,38%-a, a második körben a szavazásra jogosultak valamivel több mint 50%-a járult az urnákhoz (a második fordulóban ugyanakkor jóval kevesebb szavazásra jogosult volt, hiszen a legtöbb helyen már korábban eldőlt a polgármester-választás is). Az alacsony részvételt politikai elemzők azzal is magyarázzák, hogy 2-3 millió román jelen pillanatban is epret szed Spanyolországban, vagy olívabogyót sajtol Olaszországban. Persze ez csak az egyik lehetséges magyarázat. A román társadalom politikai (in)aktivitása hasonló más kelet-európai országokéhoz. Nem csoda hát az alacsony szavazási hajlandóság.

 A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy idén ősszel parlamenti választásokat tartanak Romániában. Nem mindegy tehát, hogy melyik politikai alakulat fordul elsőként a román nemzeti vágta célegyenesébe, netán bukik akkorát, mint Hajas László.
  Bejegyzésünkben Lengyel László-i magasságokba emelkedve próbáljuk értékelni a helyhatósági választások eredményét.

Rest of Szeklerland


 Alapvetésként szögezzük le, hogy a másfél milliós erdélyi magyarság fele a Székelyföldön kívül, interetnikus környezetben él. Persze ezen belül is lehet még további csoportokat létrehozni. Vannak azon megyék, melyekben a magyarság számaránya jelentősebb (15-40% közötti a számarány Szatmár, Szilágy, Bihar, Kolozs és Maros megyékben; a két magyar többségű megyéről, Hargitáról és Kovásznáról később), máshol elenyésző.

 Az RMDSZ jelentős sikert ért el azzal, hogy megszerezte Szatmár és Maros megye tanácselnöki tisztségét. Szatmárban nem volt MPP-s jelölt, Maros megyében az RMDSZ elleni román nagykoalíciót sikerült Lokodi Emőkének legyőznie úgy, hogy még MPP-s ellenfele is volt, Tőkés András (Tőkés László testvére) személyében. És majdnem csoda született Szilágy megyében is, hisz az RMDSZ jelöltje néhány száz szavazattal szorult csak a második helyre. Ehhez a történethez hozzátartozik, hogy itt az MPP is állított jelöltet, mi több, a polgári jelölt elvitt kétezer szavazatot. Természetesen az RMDSZ nem hagyta ki, hogy az MPP-t okolja a vereségért. Ugyanakkor mind Szilágy, mind Szatmár megyében az RMDSZ a magyarság számarányánál jobban szerepelt. Szatmár megye hat városából háromban RMDSZ-es polgármester ült be a székbe. A negyedikben egy független magyar polgármester nyert, aki viszont a választás után közölte, belép a szövetségbe. Az ékkövet azonban a 115 ezres szatmári megyeszékhely, Szatmárnémeti jelentette, ahol az eddigi RMDSZ-es polgármester, Ilyés Gyula újrázni tudott. A 41%-ban magyarok lakta városban a második fordulóban 58%-os eredményt ért el Ilyés. De más településeken is, ahol a magyarság kisebbségben van, tudott az RMDSZ polgármestert adni. Nem akarunk messzemenő következtetéseket levonni, de ezen a vidéken megszűnni látszanak az etnikai törésvonalak.
 
 Hasonló a helyzet, csak más előjellel Marosvásárhelyen, ahol a magyarok ugyan a város lakóinak 47%-át adják, az RMDSZ-es jelölt Borbély László a szavazatok mégis alig 45 %-át szerezte meg. Az eddigi polgármester, Dorin Florea harmadjára is könnyen vette az akadályt, úgy, hogy jó néhány magyar szavazatot is begyűjtött. A választás után kajánul úgy nyilatkozott: ha a magyar szövetség szeretné, hogy RMDSZ-es polgármestere legyen Vásárhelynek, akkor ahhoz őt kell indítania. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy Marosvásárhelyen a megyei RMDSZ-es tanácselnök-jelölt, Lokodi Emőke 50% feletti szavazatot kapott. Borbély eredménye előre borítékolható volt. Ő egy népszerűtlen kormány népszerűtlen minisztere. Nagyobb esély lehetett volna, ha az RMDSZ elfogadja az MPP jelöltjét, Bölöni Lászlót, volt román szövetségi kapitányt, aki a románok között is népszerű.
 Szintén a vártnál gyengébben szerepelt az RMDSZ Bihar és Kolozs megyékben. Kiss Sándort, a Bihar megyei tanácselnök-jelöltet az első helyre várták, végül csak a második lett. Bíró Rozália, Nagyvárad RMDSZ-es polgármesterjelöltje a szavazatok 20%-át sem érte el (a magyarság számaránya Nagyváradon 27%). Szintén leszerepelt a kolozsvári RMDSZ-es polgármester-jelölt László Attila, aki 10 % alatti eredményt ért el és a helyi listán is csak 15%-nyi szavazatot szerzett az RMDSZ (a magyarság számaránya Kolozsváron 19%). A képhez hozzátartozik, hogy a városban külön listát állított az MPP is, igaz, az újabb magyar párt itt csak nanométerben mérhető eredményt ért el.

Magyar-magyar párharc


 Az igazi MPP-RMDSZ összecsapás Székelyföldön zajlott. A megyei tanácselnökséget mind a két megyében az RMDSZ hódította el. Hargitában az ifjú titán Borboly Csaba az MPP főnök Szász Jenőre vert rá jónéhányezer szavazatot, Kovásznán a szintén fiatal Tamás Sándor lett a befutó. Elesett ráadásul az MPP-bástya Székelyudvarhely is. A városnak először lesz RMDSZ-es polgármestere. Szász Jenő önkormányzati pozíció nélkül maradt, ugyanakkor a két székely végvár, Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklós polgármestere MPP-s lett. Nem sikerült viszont a Krónika című napilap korábbi főszerkesztőjének, Csinta Samunak (MPP) a bravúr: a legnagyobb székelyföldi város, Sepsiszentgyörgy vezetését nem tudta megszerezni. Mindezek ellenére az MPP a két székely megyében 9 polgármesteri, 19 megyei tanácsosi és 348 önkormányzati képviselői helyet szerzett. (Polgármesteri tisztséget az MPP a Székelyföldön kívül mindössze kettőt tudhat magáénak.) Szolgálati közlemény Tusványos rajongóknak: Tusnádfürdő polgármestere Albert Tibor, a Székely Fogadó tulajdonosa, az MPP jelöltje lett.

 Azzal, hogy Szász Jenő nem jutott önkormányzati poszthoz, meggyengült saját pártjában. Ezzel elvileg lehetőség nyílik arra, hogy az MPP-n belül megerősödjön egy alternatív vezetői réteg, amely már a Szász utáni időket tervezhetne. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke az első forduló után üzent is Szásznak, amikor kijelentette: az MPP központja elmozdult Udvarhelyről. Ugyanakkor az MPP pártalapszabálya szerint Szász szinte kirobbanthatatlan. Sőt, amennyiben valamelyik önkormányzati képviselő, polgármester elkezdene mozgolódni, Szász könnyűszerrel kizárhatja a pártból. Politikai elemzők szerint a helyzetet nehezíti, hogy az MPP első embere konfliktuskereső személyiség, nehezen tűr meg maga mellett erős embert. Sőt, Tőkés Lászlóval sem felhőtlen a viszonya. Pedig Tőkés erdélyi népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, amit a tavalyi EP-választások is mutatnak. Szász személyének megítélése már korántsem ennyire egyértelmű a magyar közösség körében. Vélemények szerint a választásokon sem a legjobb MPP jelöltek szálltak ringbe. Szász azok indulását támogatta csak, akikben teljesen megbízik.

 Itt most ejtsünk szót a Fidesz romániai önkormányzati kampányban betöltött szerepéről. Érdemes a fél évvel ezelőtti európai parlamenti (EP) választásoktól nekifutni. Akkor ősszel szinte senki nem hitt Orbán Viktornak abban, hogy Tőkés László független jelöltként odaérhet Brüsszelbe. Orbán az EP-választásokat Tőkés mellett végigkampányolta. Tőkés nyert, és az RMDSZ is bejutott. A Fidesz vezetője akkor Tőkés sikerét történelmi győzelemnek titulálta. A legnagyobb ellenzéki párt arra számított, hogy a Tőkés-szavazók – ha nem is egy az egyben–, de nagy arányban az MPP-re fognak szavazni és így legalább hozható az EP-választások 61-39 %-os arányához (RMDSZ 61%-Tőkés 39%) közeli eredmény. Messze nem így lett. Annak ellenére, hogy a Fidesz határozottan kiállt Szász Jenő mellett, annak ellenére, hogy az egész Fidesz vezérkar végighaknizta Székelyföldet az MPP mellett, az eredmény meglehetősen szerényre sikeredett. Az RMDSZ 85-15%-ra lenyomta az MPP-t.

 Téves volt a hipotézis, hogy az RMDSZ elleni protestszavazatokat Szász be tudja gyűjteni. Míg ez ősszel Tőkésnek sikerült, addig most Szásznak nem. Ugyanakkor ez jelzés is az RMDSZ-en kívüli erőknek, hogy lehet létjogosultsága egy alternatív alakulatnak, de annak vezetőjeként csak Tőkés László jöhet szóba. Szász az eredmények láttán azzal védekezett, hogy egy három hónapja bejegyzett párttól ez is szép eredmény. Erre a gondolatra azonban pont Tőkés őszi sikere cáfol rá, hisz neki kiépült apparátus nélkül sikerült majd 180 ezer szavazatot szereznie. Szászék ennek felét sem szerezték meg.

 Ugyanakkor az is jelzésértékű, hogy – ellentétben az európai parlamenti választásokkal – a két magyar párt indulása nem késztette nagyobb szavazási hajlandóságra a magyarokat. Sőt, a verseny demobilizálta a választókat. Felmérések szerint például Bihar megyében a magyarok lakta településeken 10%-kal volt kevesebb a szavazási hajlandóság, mint a román falvakban. De összességében is megállapítható, hogy a magyarok kisebb arányban mentek el szavazni. Még a két székelyföldi megyében is nagyon alacsony volt a részvétel. Hargita és Kovászna megye mindig az élen jár a szavazási hajlandóság tekintetében, most az utolsó megyék között szerepelt. Ehhez jött még az is, hogy az MPP váltig bizonygatta: „éles helyzetekben” nem indít jelölteket, mégis akarva-akaratlanul az MPP a szórványban elvitt jónéhány szavazatot, ezzel megakadályozva a másik párt politikusainak pozícióba kerülését. Az alacsony magyar részvétel ellenére az eredmény mégis jobb a vártnál.

Hogyan tovább?


 Az RMDSZ eredményeit nézve igaz ugyan, hogy majd 300 önkormányzati képviselővel kevesebb jutott, mint az előző ciklusban, de például a polgármesterek számában kettővel növelni tudta a négy évvel ezelőtti eredményét. Ráadásul a megyei listákon leadott szavazatok szerint az RMDSZ masszívan átlépi az 5%-os küszöböt (kb. 5,5%), míg az MPP ebben a tekintetben 1%-on áll. Ha azt is hozzávesszük, hogy az RMDSZ az önkormányzati választásokon mindig 0,5-1 %-kal kevesebb szavazatot kap, mint az országgyűlési voksoláson, megállapítható: az őszi parlamenti választásokon nincs mitől tartania az RMDSZ-nek. Nincs tehát megegyezési kényszer, amit viszont most már a polgáriak erőltetnének. Szász Jenő elmondta, hogy várja az RMDSZ segítő jobbját. A megegyezés jelen pillanatban távolinak tűnik. Igaz, a fél évvel ezelőtti MPP álláspontból (a lista fele-fele arányban történő elosztása) visszavettek és jelenleg az 1/3-2/3-ad arányt erőltetik. Az RMDSZ szemszögéből, és figyelembe véve az önkormányzati választáson elért eredményeket, még ez is túlzott követelésnek tűnik. Információink szerint az RMDSZ vezérkar is hajlott volna a tárgyalásokra, ha az MPP egy kicsivel jobb eredményt ér el. Így jelen pillanatban a megegyezés lehetősége a nulla felé konvergál. Ugyanakkor intő jel lehet az RMDSZ számára, hogy sok magyar most is otthonmaradásával szavazott. Az erdélyi közvélemény szívesen látna valamilyen megegyezést. Bár azt is sokan hozzáteszik, hogy ez Markóval és Szásszal nem fog menni. A két ember egymás foglya. Abban viszont hasonló a sorsuk, hogy a választások eredményeként pártjukon belül meggyengültek. 
Szász Jenő már az első forduló után úgy nyilatkozott, hogy innentől kezdve pártépítésbe kezd. A feladat nem egyszerű, hisz az MPP-nek komoly szerepe csak a Székelyföldön lehet. És bár léteznek szervezetei szórványban is, a választók egyértelműen kinyilvánították: interetnikus környezetben nem fogadnak el két magyar pártot. Az MPP szórványban történő szereplése értékelhetetlen.
  
 Mindezek ellenére a második magyar párt megjelenése több pozitív eredményt is hozott. Egyrészt, ha az önkormányzati eredményeket összeadjuk (RMDSZ+MPP) úgy látszik, hogy a magyar pártok mind a polgármesterek számában, mind az önkormányzati képviselők tekintetében (195 polgármester, 2773 helyi és megyei önkormányzati képviselő) a 2004-es választáshoz képest növelni tudták a magyar jelenlétet a helyhatóságokban.  Az is érdekes, hogy míg a magyarság számaránya Románián belül 6,6%, addig a Romániai települések majd 10%-át vezeti magyar párt színeiben indult polgármester. Ha ehhez még hozzávesszük a független magyar jelöltek által elért eredményeket (pl. Szék), az arány még magasabb. (A román önkormányzati rendszer nem hasonlatos a magyarhoz. Nincs minden településnek külön önkormányzata, általában több település alkot egy helyhatóságot.)

 Paradox módon az MPP színre lépésének a másik pozitívuma az RMDSZ belső megújulásának, ha úgy tetszik, elitváltásának elindulása. Észlelhető, hogy a Markó vezette szárny egyre kevésbé tud ellenállni a feltörekvő, a '90-es évek ifjúsági mozgalmaiban edződött új nemzedékeknek. Ráadásul a Markó vezette vásárhelyi lobbi, Borbély kínos vásárhelyi kudarcával tovább gyengült, míg az ifjak jelentős sikereket értek el. Ennek legjobb példája Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnöki győzelme, akinek köre információink szerint Kóródi Attila környezetvédelmi minisztert látná szívesen az RMDSZ elnöki székében. Ugyanis Markó már korábban kijelentette, elnöki ciklusa végeztével nem kíván újra indulni. A Markó által „kijelölt” utód Kelemen Hunor lehet, de a következő RMDSZ kongresszuson, vagy előtte nagy meccs várható. 


Román erőviszonyok


 Érdekesen alakul a román pártok harca is. Az önkormányzati választás igazi vesztese Basescu elnök és pártja, a PD-ből PD-L-é avanzsált Demokrata-Liberális Párt. Bár a párt a listákon jól szerepelt (30%-ot megközelítő eredmény) és számos polgármesteri tisztséget hódított el, Bukarestet nem tudta megszerezni. A fővárosban a PSD-ből (Szociáldemokrata Párt) kivált függetlenként induló Sorin Oprescu nyert. Igaz a bukaresti közgyűlésben a PD-L már koalíciót is kötött a juhászból lett milliárdos, Gigi Becali Steaua-tulajdonos vezette nacionalista alakulattal, az Új Generáció Pártjával.

 A másik érdekes fejlemény a nacionalista pártok jelentős térvesztése. Mind a Nagy-Románia Párt, mind a már említett Új Generáció Pártja igen szerény eredményeket ért el. És ha jelentős átrendeződés nem lesz a román pártpalettán, az őszi választásokon egyik sem fog parlamenti széket szerezni. A Nagy-Románia Párt (PRM) szavazótáborát szinte egy az egyben a PD-L szippantotta fel. A PRM-nek hagyományosan az erdélyi megyékben volt a bázisa (emlékezzünk csak Funar kolozsvári polgármesterségére). Most az erdélyi megyékben a PD-L tarolt. Az önkormányzati választás igazi nyertese a PSD, amely ugyan a listákon csak a második helyet szerezte meg, de kitört a korábbi elszigeteltségéből. Szintén győztesnek érezheti magát az RMDSZ-szel kisebbségben kormányzó PNL (Nemzeti Liberális Párt). Bár az eredménye 20% alatt maradt, de a népszerűtlenségéhez képest ez nem is olyan rossz eredmény. Sőt, lassan formálódni látszik az őszi parlamenti választások utánra egy PSD-PNL-RMDSZ koalíció. Ami, valljuk be, magyar szempontból a jobbik szcenárió. Az RMDSZ kapcsolatai a PNL-vel és a PSD-vel ia jók, hiszen mindkettővel kormányzott már közösen. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr87527440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2008.06.19. 07:41:32

Vajon elképzelhető egy írás ilyen nagyszerű nyelvi lelemények nélkül, mint a Rest of Szeklerland?

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2008.06.19. 08:29:10

Az miért van, hogy a "megszűnő etnikai törésvonalak" - ha jól értem - örvendetes jelenségnek számít szerintetek [és tényleg az](bajuszos-pólós ember hónaljdezodort tesztel c. kép fölött közvetlen) akkor, ha románok szavaznak a magyar párt(ok)ra, de egy bekezdéssel lejjebb negrójátok az RMDSZ-t, hogy nem támogatta a MPP jelöltjét (Bölönit), így "A" románok kerültek pozicióba??

Zetek 2008.06.19. 08:50:17

A törésvonalak nem szűntek meg, csak a magyarokon, mint itthon is kitört a depresszió, így megdöbbentően alacsony volt a részvételük. Az RMDSZ ottani SZDSZ-ként mindenkivel összeállt, s mostanra tiszta hatalompárttá vált. Az MPP pedig oly sok mindent nem ígérhetett új indulóként. Ezért a magyarok meggyőzték magukat, hogy nincs értelme elmenni szavazni.

Wolff 2008.06.19. 09:01:55

Zavaróak egy kellemes cikkben a ciki pontatlanságok, amikor a BEC honlapjáról elég részletes eredmények tölthetőek le. Pl. Borbély nem alig 40%-ot kapott, hanem 45-öt (44,86%) A PD-L nem ért el listán 30% feletti eredményt, csak 28,91%-ot (Bukaresti városi tanács és megyei tanácsi listák eredményeit összegezve)
A PD-L erdélyi szereplésére azért van magyarázat még a PRM (illetve eredetileg PUNR) bázis felszívásán túl is, elvégre az Erdély-Regát szavazói pártorientáció közötti különbségek elég régiek és a PSD ellenesség itt jelentős tényező.
Az MPP számára meg inkább az lehet komoly probléma, hogy két kisvárosban szereztek csak polgármesteri széket, ami nem alkalmas sem a szervezetépítésre, sem a párt mögött óhatatlanul felsejlő gazdasági érdekkörök kielégítésére. És nem valószíű, hogy akár Borboly, akár Tamás Sándor olyan kesztyűs kézzel bánna az utóbbi esetében gazdasági érdekeit is sértő politikai ellenfelekkel, mint a korábbi helyi RMDSZ vezetők.
Egyébként tényleg lényeges az eredmények értelmezéséhez, hogy a sikeres vagy annak tűnő polgármesterek könnyen hozzák a szavazatokat a másik nemzethez tartozók köréből, akár Váradról van szó, akár Kolozsvárról. (Az utóbbi esetében a városi tanácsban a két magyar alakulat eredménye nem nagyon maradt el a két évvel ezelőttitől, egy 75%-ot kapó jelöltet, mint Boc meg úgy sem lehet legyőzni.)
A részvétel terén visont a kiugró magyar eredmények már jóval korábban elkezdek eltűnni, az aktivitás szépen igazodik az általánoshoz (amit elvetemült alakok akár úgy is értelmezhetnek, hogy a magyar szavazók egyre kevésbé érzik, hogy nagy nemzeti problémáik lennének és ezért mindenáron szavazniuk kell, bár persze fenn áll a lehetősége annak is, hogy a rengeteg problémát megoldhatatlannak látják és belefásultak), lényegében most az EP választás tűnik kivételnek, de az is lehet, hogy csak aról van szó, hogy a magyar közegben intenzívebb a politika és a közéletiség (végül is a kisebbségi létben a közösség szolgálatát hajlamosak a nyilvánosságban is folyton tematizálni), iletve ennek jobban kiépültek a struktúrái és nem igen lehet negyven-negyvenöt százaléknál alacsonyabb részvételt elérni, ha csak nem teljesen érdektelen a történet.

Wolff 2008.06.19. 09:03:31

Persze Váradon a győztes nem volt polgármester, de helyben is ismert politikus.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.06.19. 09:14:08

Zetek!

Ha zavart a "rest of" akkor azért bocs, de egyébként én a mai napig zavarban vagyok amiatt, hogy hogyan lehet nevezni a Székelyföldön kívüli "magyar" megyéket. A szórvány kifejezés alkalmazaható a máramarosi vagy a vajdahunyadi magyar közösségre, de mondjuk a Maros vagy Szatmár megyeire már kevésbé. Egyébként Székelyföld és a Székelyföldön kívüli "magyar" területek politikailag is teljesen más képet mutatnak, ezért bátorkodtam a két kérdést különválasztani.

szürke_tapír
Egyrészről nem baj, ha magyarok román pártokra szavaznak, másrészről meg igenis. A politikai identitásváltás az asszimiláció egyik lépcsőfoka. Erre jó példa a vajdasági magyarság, ahol igen előrehaladott stádiumban van már az asszimiláció. A délvidéki magyarok több, mint 1/4-e most már folyamatosan szerb pártokra adja szavazatát, pedig ott most már létrejött a magyar egység.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.06.19. 09:24:21

Wolff!

Köszi a korrigálást. Javítottam.

Drömögödömötör 2008.06.19. 09:31:34

nem értem miért gond ha valaki esetleg helyi szinten nem egy magyarra hanem egy román nemzetiségűre szavaz az önkormányzati választások esetén nyilván a helyi érdekeket és lehetőségeket kell figyelni. ha adott esetben a román nemzetiségű személy vezette a várost és jól csinálja pusztán anyanyelvi alapon ellene szavazni nem érdemes . természetesen más az országos választás ahol a kisebbség egységes érdekvédelmének kellene megjeleni a parlamenti szinten. Továbbá nem tartom szerencsésnek a magyarországi politikai megosztottság exportálását Erdélybe, Szlovákiába stb. Véleményem szerint helyi szinten kell kialakítani a választás lehetőségét nincs szükség hogy a Fidesz vagy Mszp alakítsa ki a kinti politikai viszonyokat hisz a magyarországi viszonyok megfelelően mutatják mire megyünk ezzel . Bár már a rómaiak is megmondták " osztd meg és uralkodj"

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.19. 09:44:13

drömögődömötör: a rómaiak szerintem azt mondták, hogy divide et impera :-DDD (a plusz 't' betű meg ugye csak félreütés, I hope so). Szathmáry nem hiszem, hogy azt mondta, gond lenne, ha helyi szinten románra szavaznak.

Szerintem igen jó és alapos írás, megkockáztatom, az egyik legjobb, amit erről olvastam a magyar sajtóban. (Népszavát nem olvasok).

Kösz Szathmáry.

medve2 2008.06.19. 09:56:48

magyar fronton röviden: az RMDSZ.

Ács Ferenc 2008.06.19. 10:05:19

A laza nem lehet ellenzékben.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.19. 10:12:58

na jó, vicceltem, olvasok Népszavát.

Zetek 2008.06.19. 10:19:47

Szathmáry! Bárhogyan nevezheted, de ha lehet akkor magyarul tegyed. Ami az MPP-t illeti, legalább megpróbálták. Az igazi kérdés, hogy kell-e OV-nak minden alkalommal ott is kampányolnia?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.06.19. 10:28:18

Zetek!

Nem az MPP-vel van a baj, hanem a vezetőjével.

dolphin · http://adlibitum.hu 2008.06.19. 10:42:48

Oli bacsi,

"Szathmáry nem hiszem, hogy azt mondta, gond lenne, ha helyi szinten románra szavaznak."

Itt valoban nem, de a prequel kommentjei kozt volt egy aprobb asszonk ezzel kapcsolatban:

reakcio.blog.hu/2008/05/31/magyar_magyar_ellen_onkormanyzati_valasztasok_romaniaban#c2372379

eN 2008.06.19. 11:00:35

Tomor ertekeleskent Tokes volt sajtofonoket ideznem (tempetofi.freeblog.hu/archives/2008/06/18/Vokskonyveles/): "[...] ha elfogadjuk az RMDSZ vezérkar aritmetikáját, miszerint megismételték a 2004-es eredményeket, akkor az MPP eleve plusszot jelent (jó sokat), de ha az abszolút számokat nézzük, akkor is."

A legnagyobb problemat az MPP megjelenese altal felporgetett RMDSZ-beli fiatalitast latom, az olyan alakokkal mint Kovacs Peter vagy "Borboj", az RMDSZ Zushlagja (ot meg nem akarta bealdozni senki - sajnos).

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2008.06.19. 11:01:18

dolphin: OK, minden klasszikust én sem olvashatok valós időben :-D

Mit tegyek ha az akkori és a mostani Szathmáryval is egyetértek? Ugye nem baj?

Zetek 2008.06.19. 11:07:18

Tudom, de mindannyian csak hozott anyagból tudunk dolgozni. Ezért nem nagyon tartom kreatívnak az olyan hazai álkérdéseket, hogy mi lenne, ha létezne egy harmadik, negyedik, stb. erő.

medve2 2008.06.19. 11:29:54

zetek! Megpróbálták, és elnökük népszerűtlensége miatt elbuktak. Amit előre lehetett látni. Orbánnak nem kellett volna elmennie, ezt nevezik stratégiai hibának.

medve2 2008.06.19. 11:31:22

És ez azért baj Zetek, mert elrontották azt a lélektani helyzetet, ami Tőkés szereplése jelentett.

IHCS 2008.06.19. 11:50:12

Bár identitási oldalról osztom a magyarok szavazzatok magyarra elvet, amit könnyű nekem Budapestről hirdetnem, de a személyi (polgármesteri) és a listás szavazatok nyilván identitásban is különbözőek. Ezt politikai identitás oldalról itthon is mindenki megtapasztalhatja, lásd pl. a szadeszes polgármestereket a fideszes képviselő testületek mellett.

Pontosabban azonban csak akkor külömbözőek ha a lista nem perszonalizált (Zetek kedvéért, megszemélyesített, csak ez nekem kicsit hülyén hangzik itt). A kérdésem ezzel kapcsolatos. Van a román választási rendszerben a szlovákhoz hasonló megoldás, hogy a listán a kedvenc politikust is meg kell (vagy lehet) jelölni, ezáltal befolyásolva, hogy a listáról ki jut be?

IHCS 2008.06.19. 11:52:47

Apropó nem értem, hogy az amerikai előválasztási rendszert miért nem alkalmazhatná a két magyar párt az országos választások előtt, vagyis regisztrált magyar szavazók előre megszavazhatnák melyik magyar jelölt/lista induljon az adott körzet képviselőségéért. Ez tán még a szavazási hajlandóságot is növelni a magyaroknál, igaz kicsit költségesebb.

Na jó az elemzésből is kitűnik, hogy az RMDSZ számára ez most miért nem "igény".

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.06.19. 12:01:24

IHCS
Tudtommal a listán nincs lehetőség a kedvenc politikus bejelölésére. És tudomásom szerint az önkormányzati képviselőket is csak listán választják, nincsenek egyéni kerületek.

Amit pedig az előválasztásokról írsz, valóban ez lehetne a megoldás. Az RMDSZ is próbálkozott, próbálkozik ilyesmivel, de nem erőltetik túl magukat.

IHCS 2008.06.19. 12:41:24

Kösz a választ, de a "tudtommal" és "tudomásom szerint" kitételek kicsit meglepett. Ezek szerint tényleg Lengyel Lászlói magasságokból írtad az elemzést vagy csak nagyon szerény akartál lenni a tudásoddal kapcsolatban?

Zetek 2008.06.19. 12:46:09

medve2! Ez a fránya demokrácia baja, hiába tudjuk előre az eredményt a meccset - a választást - le kell játszani. Az igazi kérdés a mi lesz ősszel a parlamenti választásokon, addig meg tud-e állapodni a két magyar párt, vagy kibuknak? Reméljük OV-nak addigra már itthon lesz kampányolni valója.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.06.19. 13:21:49

IHCS!

Abban a tekintetben a Lengyel Lászlói magasságok igazak, hogy jelen pillanatban Romániában még nincs szavazati jogom, de ha maradnak a magyarországi közállapotok lehet, hogy a 2012-es románia önkormányzatin már én is szerepelni fogok a névjegyzékben.

medve2 2008.06.19. 13:39:40

Zetek!

A baj az, hogy az RMDSZ nincs rákényszerűlve az összefogásra. 5,6%-ot ért el magában, és a parlamentin még jobban fog érvényesülni a "szavazz az RMDSZ-re, mert különben nem lesz magyar képvislet" elv. Ami az egyéni körzeteket illeti Székelyföldön, ott meg az RMDSZ nem 80%-kal, hanem mondjuk 58%-kal fog nyerni. Innentől kezdve hibának minősült, hogy Szász Jenőre épült az ellenzék, és ez egy stratégiai hibna , amiben vaskosan ludas a Fidesz is és aminek meglesznek a következményei.

arta 2008.06.19. 16:10:29

OVI meg a hájfejű Jenő elhúzhatna a g..cibe!!! Levesbe velük!!!!!!!!

IHCS 2008.06.19. 17:04:50

Szathmáry! Ahogy elnézem ez a verzió többünkben felmerült. Ha elég sokan lépünk és egyszerre, akkor lesz még Kolozsvár magyar város. ;-)
süti beállítások módosítása