Emlékszünk, mit tettek
2008. június 16. írta: tölgy

Emlékszünk, mit tettek


 A mai marketing-kormányzás legfőbb ellensége a négy évszakon túl az emlékezet. Emlékszünk, mit mondtak tegnap, mit egy éve, mit tettek egy vagy két, esetleg ötven éve. Korábban a balnak csak általában volt baja a múlttal, a XX. század után már azonban a saját múltját is leginkább eltörölné. De még a tegnapja is kínos.

 Október 23-a most már kétszeresen is kínos nap lett a honi baloldal, de napi opportunizmusuk miatt még a ballibák számára is (Gréczy Zsolt például így hitegeti magát és olvasóit egy friss blogbejegyzésben: „Szomorú vagyok, amiért 1956 ma sokak számára a veszekedés szimbóluma. Az ötvenedik évfordulón a legnagyobb ellenzéki párt által gerjesztett szélsőjobboldali, garázda elemek szétverték a nemzeti ünnepet, feldúlták az ország békéjét, komoly anyagi károkat is okozva a budapestieknek.”).

 Az erős ember, erős kormányzat képét mutatni akaró, egyre szánalmasabb Gyurcsány úgy járt, mint Keller az ellenzék 2002-es kriminalizálásával. Visszafelé sült el az igyekezet, nem kicsit. És ebbe nem más, mint a Magyar Köztársaság Elnöke veri bele visszatérően a miniszterelnöknek látszó alak orrát. Ne menjünk el e jócselekedete mellett szó nélkül.

 Sólyom László köztársasági elnök üzenete a Magyar Ügyészség Napja alkalmából (2008. június 9.):

„Míg e tekintetben okom van bizakodni, nem akarok szó nélkül elmenni amellett, hogy a másik alapelv sajnálatosan megingott 2006 őszén.

Szerencséje van az ügyészeknek, hogy legalább nem kaptak kitüntetéseket azért, hogy az első fokú bíróságokkal tökéletes összhangban futószalagon helyezték előzetes letartóztatásba azokat a tüntetőket és nem-tüntetőket, akiket a rendőrség elébük vitt. Vajon segít-e a történteken, hogy az ijedelem elmúltával azután a másodfokú bíróságok szintén futószalagon semmisítették meg ezeket a határozatokat?

A szeptemberi-októberi fővárosi tüntetések ügyeiben végül lefolytatott büntetőeljárásokkal kapcsolatban a jogállamiság súlyosan sérült. Ismerjük mindannyian a statisztikákat, a megindult ügyek és a vádemelések, illetve az elítélő bírósági ítéletek aggasztóan eltérő mennyiségét a hivatalos személyek ellen indított ügyekben, és azt, hogy ez az arány mennyire eltér a civilek ellen indított ügyekben ismert aránytól. A rendőri jogsértések zöme büntetlenül maradt. Ismerjük a tévéfelvételeket, a leírt, elmesélt, illetve a jogvédő szervezetek és újságírók által feltárt történeteket. Ismerjük a rendőrségi vezetők magatartását és viszonyulását, és az előző igazságügyi és rendészeti miniszter sajnálatos megszólalásait. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy az ügyészség és a bíróságok nagyon sok esetben eszköztelenek voltak, hiszen lehetetlen volt az elkövetők azonosítása.” 

 Köszönjük, Elnök Úr!

 Azonban mit kezdjünk az állammal, ha a korrupció terén az igazgatás mellé zárkózik az igazságszolgáltatás is?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr38521301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.16. 14:40:46

Maga már itt is írhat? Terjeszkedik a klerikális rekació?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.16. 14:46:06

Tölgynek itt ez már a második postja. Az elsőben egy hippit ekézett.

Zetek 2008.06.16. 14:49:58

Mit írjon szegény Gréczy? Most már a nagyszerű reformokat sem dícsérheti?! Mi marad, amivel lojalitását még igazolhatja?

CrL 2008.06.16. 14:56:03

Gabrilo, most meg egy öregecskedő kiszes yuppie-t

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.16. 15:04:42

Hm mostanában nem volt időm olvasni. Azt Tölgy írta?
Pedig jó írás:)

Leskelődő 2008.06.16. 15:21:39

tölgy, megenyhült Presiden Hawk iránt?
Látja, nemcsak a Tubesre megy, hanem az politikai közösséggel is törődik :)

judge dredd (törölt) 2008.06.16. 16:37:47

"Azonban mit kezdjünk az állammal, ha a korrupció terén az igazgatás mellé zárkózik az igazságszolgáltatás is?" Mi ez a feltételes mód? Enélkül az összefonódás nélkül nem lehetett volna a pofánkba hazudni és ellopni a rendszerváltást, nem lehetne ma Magyarországon MINDEN, milliárdos gazdasági bűncselekményt KÖVETKEZMÉNY nélkül megúszni, nem működhetne lakásmaffia, soroljam még? Napestig lehetne....

Oblomov 2008.06.16. 16:42:08

Hoppá!

Igaza van Leskelődőnek, Index-címlapot érő írás láttatni, hogy a független és nem független államhatalmi szervek munkájára odafigyel egy dolgát tudó méltóság, amúgy reprezentációs feladainak végzése közben.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 17:11:39

dredd bíró,
ez az igazi nagy baj.
Mert egy konzervatív az bízik az állami intézmények, elsősorban az igazságszolgáltatásban, ennek a tekintélyét az egyik legfontosabbnak tartja. No de, ha már államfő - és nem a partikuláris saját benyomásaink, nem a bulvársajtó - ír a bírák és ügyészek korrupciójáról (akár anyagi, akár politikai is a korrupció), akkor mi van?
Akkor sto gyéláty?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 17:13:26

Körnagy,
ha nem figyel rám, a végén berántom egy dohos templom mélyébe és keresztvízzel lespricckolom!

Vicc volt! Vicc volt!

mr. pharmacist1 2008.06.16. 17:15:08

akkor nyilván le kell mondania. minek rontja a bizalmat az ilyen?!

judge dredd (törölt) 2008.06.16. 17:23:08

tölgy! Akkor kezdünk olyan szintre jutni a jelenség komolyságát tekintve, mely úgy tűnik már ilyen szinten is kibukik. Ez viszont tragédia, mert nem szeretném ha a magyar kormányfőt Putyinnak hívnák.
Az viszont elgondolkodtató hogy a magyar, oldaltól független gazdasági-politikai elit között hogy lehet, hogy a magyar államfő (akinek teljes, minden szemszögből tekintett függetlenségében kételkedni vagyok kénytelen, nem konkrét információk miatt, hanem mert egyszerűen így működünk) ilyen nyilatkozatokat tehet? Ennyire bohónak nézik? Ennyire nincs súlya a véleményének, hogy csak így átléphetnek rajta? Ez tűnik a logikus és egyúttal lesújtó magyarázatnak is. Aki pedig a mai Magyarországon bízik BÁRMILYEN állami intézményben, az alul van informálva...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 17:31:03

judge dredd 2008.06.16. 17:23:08
"Aki pedig a mai Magyarországon bízik BÁRMILYEN állami intézményben, az alul van informálva..." -
a dilemma az, hogy másban nem bízhatunk. A western filmekben, ha korrupt a sheriff, jön John Wayne, lepofozza a gonoszokat és állít egy rendes sheriffet, és a város él, ahogyan élnie kell.
De ez nem film, és nem reménykedhetünk John Wayne-ben sem.

Az viszont tényleg érdekes, hogy a politikai osztály nem figyelt fel Sólyom e mondatára. Az ellenzék sem. Itt, félek, mindenki a főhatalmat akarja, amit a karhatalom, a bíróság, a média és a lóf@sz egyaránt szolgál. A szuverén meg qrvára tudja a tutit és népboldogít.
Hogy a szocik ilyenek, tudtam. De az ellenzék? Vagy csak figyelmetlenek?

judge dredd (törölt) 2008.06.16. 17:36:20

tölgy! "Itt, félek, mindenki a főhatalmat akarja, amit a karhatalom, a bíróság, a média és a lóf@sz egyaránt szolgál." Ez számodra mit vetít előre, illetve milyen tanulsággal szolgál? Kíváncsiságból kérdezem.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 17:41:18

Elhúzni? Jó messzire?

Vagy buddhává válni?

Esetleg bízni, hogy jön Wayne és mellé állni, de ennek a legkisebb az esélye. :(

judge dredd (törölt) 2008.06.16. 17:43:54

"Elhúzni? Jó messzire?" Na ezt NE! Ezt nem szabad hagyni. Egyet nem tudnak, csak nyílt diktatúrával megakadályozni: a társadalmi tudatosság lassú de biztos ki-, és továbbfejlődését. Ennek az egyik aprócska jele az ilyen és ehhez hasonló blogok léte. Lesz ez még jobb is, én ebben bízom. Ha nem, akkor meg marad John Wayne :(.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 17:48:56

Dredd bíró,
ez az optimizmus szakmai ártalom?
"Társadalmi tudatosság" a média-tömegdemokrácia korában?
Valamikor a sci-fit én is kedveltem :)

states 2008.06.16. 17:50:31

Sokat mondó, hogy a mostani hatalom pont úgy készül a júniusokra és az októberekre, és pont úgy fél a júniusoktól és az októberektől, mint a régi. Ami érthető, mert a mostani az a régi is egyben. Akasztani ugyan már nem tud, kénytelen megelégedni a szemkilövetéssel, de ne legyenek kétségeink, ha a helyzet úgy adódna, most se habozna...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 17:53:43

Tölgy, elvárom, hogy ezek után írjon egy posztot John Wayne-ről is.

Üdvözlettel,
John Wayne

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 17:55:11

Speciel, róla már régóta tervezek egyet :)

betyár (törölt) 2008.06.16. 17:58:53

states,
annyival nehezebb a helyzetük, hogy akkor csak harcolni kellett ellene, mármint a júniusiak és októberiek ellen, de most egyszerre akarják ünnepelni (vagy nem is akarják, de ezt még nem merik mondani - még egy-két választási győzelem, és majd merik), és tiltani az emlékezést. Nyilván ezt a kettősséget próbálták megoldani 1989-ben, amikor okt. 23-án kiáltotta ki Matyi bá a közt.-t.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 18:16:18

Betyár, igen, dolgoznak az ügyön. Azért a 2006-os "56 hordóból 56 száj 56 litert iszik, miközben 56 madár verdesi szárnyait az 56 égen" kísérlet már abba az irányba mutatott, amikor majd az ember 56-szor ásít, ha meglátja azt a dátumot, hogy okt. 23-a.

states 2008.06.16. 18:18:47

betyár
Tiltani már nem fogják, annál inkább kisajátítani. Meg vannak hozzá a kellékek, az olyanok, mint Mécs Imre, megélhetési halálraítélt és hivatásos visszaemlékező. Valamint Nagy Imre szelleme, amit Fletó szokott megidézni októberenként. Miközben szegény Imre bácsi valószínüleg úgy forog a sírjában, mint egy ringispil. Pedig, ha van valami, ami a lehető legtávolabb állt Nagy Imrétől, az az ilyen figurák, mint ez az frusztrált és retardált Gyurcsány, akinek mind a gesztusai, mind a szellemisége kizárólag a gyilkosaira emlékeztetné...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 18:28:27

Oblomov,
az csak jó, hogy az Index nem küldte ide a trolljait.
De, hogy nem is írtak erről a Sólyom szöbegről egy cikkecskét sem!?

judge dredd (törölt) 2008.06.16. 18:28:31

Az 56-os témába nem folynék bele, mert se ti, sem én nem tudunk a tényszerű valóságról SZART se. Teljesen mindegy hány könyvet, tanulmányt olvastatok el róla. Az akkor ott résztvevők sincsenek egy véleményen, akkor én hogy vehetném a bátorságot ítéletet mondani? Ennyire arcátlan nem vagyok. Annál egy "picit" komolyabb dolog ez. Egy biztos, 56 nem feket és fehér mint ahogy azt sokan beállítani próbálják, minden oldalról.
tölgy! Optimizmus? Mi sem áll távolabb tőlem. Mindössze ezeket vélem észlelni, a tévedés és aránytévesztés jogát fenntartva. ""Társadalmi tudatosság" a média-tömegdemokrácia korában?
Valamikor a sci-fit én is kedveltem :)" Ezért meg én kérjek elnézést az olvasóidtól? :D

betyár (törölt) 2008.06.16. 18:58:31

states,
nem azt írtam, hogy tiltani fogják, azon már túl vagyunk, azt írtam, hogy majd amikor már nem kell úgy tenniük, mintha ünnepelnének. Forradalmakat ünnepelni valószínűleg minden hatalomnak kínos, hisz olyasmit kell oltárra emelnie, amitől egyébként mint tettől kirázza a hideg. Itt a maszop esetében természetesen még személyesebb az ügy, hiszen okt. 23. ellenük volt. Nagy Imre legfőbb bűne pedig nyilvávalóan az árulás . Egy moszkovita kommunista elárulta a moszkovitaságot. A kommunizmust azért nem.

Abban teljesen egyetértek az Elnök úrral, hogy hősiessége nem a forradalombeli viselkedésében rejlik, hanem abban, hogy nem volt hajlandó legitimálni Kádárt.

Loxon, biztos tájékozatlan vagyok, d nem egészen értem, mire utal.

states 2008.06.16. 19:00:29

judge dredd
Én azért néhány ténnyel a segítségedre sietnék, hogy ne szenvedj infohiányban.
1. A népharag elsöpörte 1956. október 23-án Gyurcsány szellemi elődjeinek diktatúráját.
2. Ugyanezen szellemi elődök a Vörös Hadsereg segítségével vérbe fojtották a forradalmat és szabadságharcot.
3.A már említett Gyurcsány-elődök megtorlásként bitóra küldtek közel 400-at a forradalomban és szabadságharcban résztvevők közül, tízezreket pedig börtönbe juttatak.
Remélem, sikerült oszlatnom a homályt...

judge dredd (törölt) 2008.06.16. 19:08:20

states, légy oly kedves és ne sértegess, meg lennél lepve, mennyi mennyi mindent VÉLEK tudni 56-ről, pont emiatt nem bocsátkozom vitába.

mithrandir 2008.06.16. 19:31:39

"This is supposed to be a happy occasion, let's not argue about who killed who..."

www.youtube.com/watch?v=466sYeHC8dA

:-DDD

Egyik kedvenc részem, mindig a mi kis komenistáink jutnak eszembe róla... :-)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.16. 19:52:52

Betyár, csak arra utaltam, amit 2006-ban rendeztek itt "hivatalos megemlékezés" címszó alatt. Még a kakukkosórából is ötvenhat madár mondta, hogy "kakukk".

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.06.16. 20:51:23

judge dredd.." teljesen mindegy hány könyvet,tanulmányt"...stb.Muszáj gratulálnom. jó, néha ilyet is hallani...Auschwitzban kivártam, hogy egyedül lehessek a gázkamráknál - vártam valami érzésfélét, hogy majd megérint....Csak a huzatot éreztem..."SZART" se tudtok..? Akkor se tudták - magasrangú tisztek, a Fő utcán. Olyannyira nem , hogy XXXX őrnagy a zárkaparancsok, egy vita alkalmával felszólitotta a jelenlévő tiszteket, hogy a 23- át megelőző hét minden napjának eseményeit sorolják el.Részletesen.. A tisztek, még ilyen helyzetben is teljesitették a parancsot Kiderült, hogy hogy minden helyőrségben, majd minden ezrednél volt riadókészültség - a legmagasabb fajtából néhány ezrednél egész 23-ig....Miért....? Nem adta meg a választ, de végül mégis kibukott belőle. Nem titok - sokan sejtik, vagy sejtetik, kering jó néhány mendemonda az én tizenötéves "forradalmár" lelkemet mindenesetre pocsékká zúzta.

judge dredd (törölt) 2008.06.16. 21:34:03

inszeminator · inszeminator.blog.hu 2008.06.16. 20:51:23 Ne haragudjon, valószínűleg én vagyok nagyon lassú, de mi rosszat mondtam?
Amit a végén ír az nagyon durván hangzik, ha jól értem....

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.06.16. 22:06:30

Judge dredd..! Semmi rosszat nem mondott - Sőt....Köszönöm Amit pedig a végén írtam igaz. Megtörtént. Megirtam , kiadtam magánkiadásban, a blogomon most kezdtem javitott kiadásához Utazás hagymával szalonnabőrrel a cime.. ez a Fő utca....Félbehagytam, mert először muszáj a Kisfogházbeli dolgokat leirnom...Szurdi úr rumbája cimmel.S, hogy miért muszáj ? Nem muszáj, de kinn voltam az ujratemetésen, s ott szembesültem a ténnyel, hogy már nem létezünk....Elvesztek mind a papirok..Nem részletezem - röhej - helyezkedés, lihegés és taposás....na mindegy ..Lehet, hogy a papirok elvesztek, de gondoltam lehet még valamit tenni. A harmadik "Irakban kitört a forradalom" cimmel ez Sátoraljaujhely, Rejtői lepratelep - kicsit Csontbrigád, kicsit más. Nem a köldöknézős fajta....Azért jelentettem meg ezeket, mert ha más nem is, köteles példány van belőlük a Szécshenyi könyvtárban. Átadtam egy neves történésznek aki a korral foglalkozik, s amikor összetalálkoztam vele úgy kezdte - ...hát ilyet...! Tudom azért irtam...Jogom van hozzá..

betyár (törölt) 2008.06.16. 22:35:56

Oké, Loxon, most már értem. Mint a Lenin centenárium idején, ha bedugtad a vasalót, onnan is az folyt:DDDD

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.06.17. 08:12:57

betyár, lehet fanyalogni, de továbbra is csak a szélső pontok vannak felszinen. Számomra is unalmas - vízcsap, vasaló, kakukkosóra, nevezd aminek akarod. Én valami köztes utat keresek, és egyáltalán nem érdekel ha esetleg leköpnek mindkét oldalról. Elegem van a mindkét oldali megélhetési óbégatásból.

betyár (törölt) 2008.06.17. 08:47:31

inszeminátor
????
maga engem inszinuál?

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.06.17. 09:22:28

betyár - ha annak vette, valószinüleg félreértettem.Elnézést.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.06.17. 14:26:03

"A mai marketing-kormányzás legfőbb ellensége a négy évszakon túl az emlékezet."

Ez olyan szép mondat. Kicsit a múltra vetítve: emlékszünk még a beszolgáltatásokért felelős miniszter nevére? Négy évre rá ő lett a haza megmentője.

Emlékszünk az egykori pufajkásra, az MSZMP KB tagjára, külügyminiszterre? Négy évvel a rendszerváltás után elsöprő sikerrel vette a SZABAD választásokat.

Emlékszünk a Liberális Internacionálé vezetőségi tagjára? Ma ő a hazai konzervatívok vezetője.

Emlékszünk az egykori KISZ titkárra, állami vagyon ingyenes megszerzőjére, akinek külföldön bejegyzett cégéből származik a jövedelme? Ma ő a miniszterelnök, ő küld minket Szlovákiába.

Emlékszünk a Köztársasági Elnök megválasztási procedúrájára, a "titkos" szavazásra? Ma ő kíván az erkölcsi mérce lenni.

Ha van is az országnak dokumnetált emlékezete, akkor is szarik rá.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 14:43:16

Rambo,
Sólyom elkövetett valami erkölcstelenséget? Mit tudsz?
Lopta a krétát az egyetemről?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 15:37:37

A világ csak látszat, azt meg majd a médiával alakítjuk :(

index.hu/velemeny/jegyzet/080613jaksit/

judge dredd (törölt) 2008.06.17. 18:05:40

Tölgy! Mindenki sáros. Különben nem lehetne ott. Mindig ebből indulj ki.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 19:35:03

Dredd úr,
ha bíró, akkor tudja, hogy nem mindegy, valakire azt mondom megverlek, vagy meg is verem; sport csokit csórok vagy a fél országot, stb.
Mindenki sáros, persze, de ettől még vannak bűnösök, és vannak egészen nagy bűnösök. Különbséget tenni tudni kell.
Mindig ebből induljon ki. :)

mithrandir 2008.06.17. 21:49:45

tölgy

"sport csokit csórok vagy a fél országot"

Tényleg nem mindegy? Újabb morális kérdés...
Nekem mindenesetre megnyugtatóbb (lenne?) azt hinni, hogy van aki egyiket sem... :-)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 21:54:36

kedves mithrandír,
vannak szentek, gyógyítanak, bilokálnak, levitálnak, stb. De a többségünk nem az. Még én sem. De csitt!

mithrandir 2008.06.17. 22:01:36

tölgy

Szóval maga is politikus, és csak céljaiban szent?

:-D

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.17. 22:38:49

Nem vagyok az, de a céljaim is gonoszak :P
süti beállítások módosítása