Új, élet, vár - lakóparkok Magyarországon
2008. június 05. írta: robin masters

Új, élet, vár - lakóparkok Magyarországon

 Kétszáznegyven lakópark épült. Csak Budapesten, és csak az elmúlt hat év leforgása alatt. Ez harminchétezer lakás, ami bődület, és - elnézve a Szigony utca, a Marina Part vagy a Duna City fejlesztéseit - messze még a vége.

 Két apropónk is van, hogy véleményt mondjunk a lakóparkokról. Először is a könyvhétre időzítve, tegnap mutatták be Cséfalvay Zoltán új könyvét a témáról (Kapuk, falak, sorompók - A lakóparkok világa). Másodszor meg, vasárnap este adja a TV2 a Stepfordi feleségek című reprót, ami könnyed, LSD-hatású betekintést enged az amerikai gated community-k életérzésébe.

 A lakóparkok milyenségét erősen vitatjuk. Sokan kapitalista panelt, mások viszont nívós és biztonságos otthont látnak bennük. Egyesek szerint a lakópark menedzser-rezervátum, míg az ellen szerint fogyasztói igénytelenség. Van, aki az újgazdagok fényűzésének tartja, megint mások parasztvakításnak tekintik. A lakópark mint jelenség szociológiailag, közgazdaságilag és építészetileg egyaránt érdekes világ, nem csak a szakmai fórumok, az önkormányzatok vagy a beruházók, de az egyszerű városlakó számára is. A lakóparkok tele vannak ellentmondásokkal.

 Például a frissen megjelent kötetből tudtam meg, hogy lakóparkok csak bizonyos típusú társadalmakban vannak. Miközben a nyugat-európai jóléti országokban (a Norvégia és Észak-Olaszország határolta területen) szinte alig találunk, a déli és keleti vidékeken nagyon is elterjedt. A szerző szerint a lakópark olyan helyeken jön divatba, ahol az állam/helyhatóság nem akar/nem tud fenntartani kifogástalan színvonalú közszolgáltatásokat. Az önszervező Amerika esetén nyilván az első, míg Magyarországon a második (esetleg mindkettő) opció lehet a magyarázat.

 Tisztaság, biztonság, kiszámíthatóság, szervezettség - a szerző szerint ezt keresik azok, akik kapuk, falak, sorompók mögé húzódnak a hagyományos lakóhelyekről. A lakópark (tiszta utcák, karbantartott játszóterek, működő közvilágítás, rendszeres takarítás, biztonsági személyzet, őrzött parkolóhely, stb. formájában) olyan közjavakat kínál, melyeket az államtól hiába vár, akinek minderre fokozott igénye van.

 A lakóparkban lakók tehát elvileg jól járnak. Az önkormányzat szintén profitálhat mindebből, hiszen területén úgy létesül infrastruktúra, hogy az pénzébe nem kerül, sőt a telkek értékesítéséből bevétele lesz. A „kívül rekedteknek” pedig, ha előnyökkel nem is jár egy-egy, a szomszédságukban felhúzott lakópark, hátrányuk csak nem származik belőle. Nehezen vitatható, hogy ez - szemben a pártutasítás szerint épített és benépesített lakótelepekkel - egyfajta „önkéntes szegregáció”, amivel ennél fogva nincs is morális probléma.

 A lakóparkokkal ettől még akadhatnak komoly gondok. A jól hangzó márkanevek (ilyen-olyan residence, amolyan apartments) mögött ugyanis sokszor alacsony színvonalú ingatlanfejlesztés, szar konstrukciók, gyenge kivitelezésű lakások állnak. Ennek tudható be, hogy az alacsonyabb státuszú magyarországi lakóparkok tulajdonosainak közel fele elégedetlen, és akár már holnap távozna új otthonából. Ami engem még zavar, a városképről legtöbbször tökéletesen elfeledkező építészeti koncepció: nem nagyon láttam még kreatív, környezetbe illeszkedő megoldásokat. Eléggé séma-szerűen zajlik minden nagyobb ingatlanfejlesztés Magyarországon; a pesti lakóparkok többségét helikopterekkel átcuccolhatnánk akár a CSI:Miami díszletei közé, az sem tűnne fel senkinek.  

 Végül szívesen venném, ha nem kellene minden nagyobb ingatlanbiznisz mögött korrupció-szagú politikát, vagy politika-szagú korrupciót sejtenem. De sejtek.

 A lakóparkok nem jók vagy rosszak, viszont sokfélék. Mivel hazai terjeszkedésük ténykérdés, a cél inkább az lehet, hogy az ingatlanfejlesztőket vásárlói és hatósági oldalról rászorítsák a minél jobb minőségre. Tartósabb és szebb kivitelezés, kisebb ökológiai lábnyom, valósághűbb és kevésbé irritáló PR. Úgy mindenesetre kevesebb embert zavarna, és a Stepfordi feleségek sem lenne olyan frappáns, mint így.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr35503635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.05. 11:22:08

A gated community peldaul Nagy-Britanniaban is nagyon elterjedt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.05. 11:31:34

Doom,
azért Európában nem látsz olyan szögesdrótos, fegyveres őrős gated community-ket, mint a harmadik világban.
Én inkább a holland-osztrák-brit kertvárosokra szavazok.

heima (törölt) 2008.06.05. 11:35:14

én ellentmondásokat értek a cikkben, most akkor kizárólag a lakóparkokról, mint parkszerűen beépített, családi házas, elzárt stb, (minden ami fel van sorolva) övezetekről beszélünk, vagy minden újépítésű társasházról/apartmanházról úgy összesen.
Előbbiből nem hiszem ugyanis h épült 37 000 lakás (itt egy jó táblázat www.penzcentrum.hu/images/content/200803/12-bp_orsz_90_07.jpg ), a Corvin Sétány vagy a Marina Part meg pláne nem lakópark.

Btw a 37k minden szempontból nagyon kevés, nem hogy a lakásállomány megújításához, de még a szintentartásához is:(

Guild 2008.06.05. 11:39:23

Engem leginkább a lakások alacsony belmagassága riaszt. Mármint a vásárlástól.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.05. 11:44:48

tölgy · konzervativok.blogspot.com 2008.06.05. 11:31:34:
"azért Európában nem látsz olyan szögesdrótos, fegyveres őrős gated community-ket, mint a harmadik világban."

Ja, de az ilyen Magyarorszagon is ritka.
A briteknel a gated community pont a bunozes ellen van.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.05. 11:50:38

Nálunk még ritka,
de ahogy hanyatlik a közbiztonság és az állam, úgy lesz igény a biztonságos telepekre. most még csak kőfal és sorompó, kapus van.
Kiváncsi vagyok a középosztály elfogadja ezt, vagy fellázad, és inkább ny-európai életmódot kényszeríti ki.

Playmobil Soldat 2008.06.05. 11:52:33

Ha megtehetnénk, mi már holnap költöznénk, falura. Kapitalista panel, nem vitás. Igaz, esetünkben nem a portaszolgálatos, szögesdrótos fajtából. Jobb, mint egy lelakott bérház, ahol a lakás felújított, de maga a ház nem az - már csak a környezet miatt is. Viszont állagában hamarabb tönkremegy. Ugyanis itt is laknak olyanok, akik segítenek ezen: a falon járnak pókember módjára (erre utalnak a másfélméteres magasságban lévő bakancsnyomok), telehányják és -szarják a liftet, leverik a postaládákat, beverik az üvegajtókat stb. (elég gyakori jelenség). Az emberfia meg évtizedeket gyűjtögethente, hogy kiköltözzön a belvárosból valahová a kertvárosba. Úgyhogy remélhetőleg néhány év, és elhúzunk innen a fővárosból jó messzire, talán még Pest megyét is a hátunk mögött hagyva. Egy előnye van ezeknek a lakásoknak: az áruk. Még ezek a piacon a legmegfizethetőbbek városi szinten.

heima (törölt) 2008.06.05. 11:57:41

a legművészibb fal egyébként a csepeli Rákóczi Liget "lakópark" mögött van, eltakarva a csepelműveket és a gettót. Izrael is megirigyelhetné :)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.06.05. 11:59:34

Tölgy...Meg olyan is van, ahol se kőfal, se nem sorompó nincsen, csak ott élnek, és elslattyognak reggeliért a boltocskába. Aztán dél felé szépen barnán ejrópai viseletben mennek ebédelni valamely közelebbi város éttermébe...Nyuggerek, ahogy most illik nevezni őket, pedig csak úgy élnek ahogy valamikor eltervezték.Mert tervezhették.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.06.05. 13:12:42

A Marina Part klasszikus lakópark, ha nem hiszed, kérdezd a fejlesztőt (Autóker Holding), melynek elnöke a tegnapi könyvbemutató sajtájon erről tartott előadást.

heima (törölt) 2008.06.05. 13:23:40

Hát lehet hogy a tulaj lakóparknak akarja eladni (jó, az igaz, hogy a legtöbb tulajdonság igaz a marina partra is, különálló stb), de azért valljuk be más életminőség egy kertvárosi zárt lakóparkban egy 200 m2-es különálló házikó, mint egy 12 emeletes többszázlakásos toronyban lévő 50+m2-es apartman az angyalföldi hajógyár romjainak tövében...

az autókert meg lehetne kérdezni jó sok mindenről, a szinyeiben elkövetett mókáktól kezdve a kleopátra ház nevű merényletig a jóízlés ellen, tehát én azt se hinném el nekik amit kérdeznek.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.06.05. 13:24:02

Itt a környéken van egy állati jó, szemben a margitszigettel, s pont rálátni a víztoronyra. Vizafogó, hurrá. Aztán van egy utca, aminek a túloldalán már a klasszikus, szocreál panelek vannak - igazán mókás a kontrasztkép, s még épül belőle.

Viszont az orczy téri erődítmény-rendszer egy külön téma. Majd csinálok képeket, ha valakit érdekel.

Káposztakukac 2008.06.05. 13:29:11

kertváros: drága, jellemzően nagy alapterületű lakások, jellemzően külvárosban.

(magyar) lakóparkok: kertvároshoz képest olcsóbbak, jelentős méretbeli különbségek vannak tehát igazodik az igényekhez és pénztárcákhoz, általában jóval központibb elhelyezkedésűek

(régi) bérház: javarészt leromlott állapotú, ha a lakás fel is van újítva úgy a környezet még mindig nagyon lehanguló tud lenni, általában nincs megoldva a parkolás se

panel: teljes panelprogramon átesett épületek esetében nem is olyan rossz de nem az az ár- és presztízs-szint, mint egy lakóparknál

amint látjuk az egyesek lakásformák nem konkurrenciában állnak egymással, mivel egészen más igényeket elégítenek ki. amúgysem értem, hogy egy lakóparkból miért csinálnak ekkora szociológia esettanulmányt. mintha más országokban nem épülnének ilyen helyek.

heima (törölt) 2008.06.05. 13:30:47

Demo, ő rá www.riverloft.hu/ gondolsz? Ez tényleg jó ház, nem is árulják lakóparknak, klasszikus városi apartmanház, abból is a jobbik fajta.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.06.05. 13:31:19

heima: több kategóriában is épülnek lakóparkok (erre utalok a bejegyzésben is), az olcsóbb státuszú projektekkel elégedetlen a beköltözők fele is.

Playmobil Soldat 2008.06.05. 13:40:38

Az Orczy téri erődítményben a legszebb a legkülönfélébb cuccokkal telehalmozott erkélyek látványa (tárolóhelyiség vagy nincs a lakásokhoz vagy az is dugig töltve). Az üzletekben ott még a fodrász és a cukrász is kínai. :)

Ha már szóba került a Kleopátra, azért a Cézár-ház sem kicsit giccses nem sokkal beljebb, a Visegrádiban.

heima (törölt) 2008.06.05. 13:40:49

robin, definicíós problémét véltem felfedezni, az én értelmezésemben ugyanis a lakópark az, amit leírtam már, családi házak, zárt, egységes képben, zöldövezet stb, amibe semmiképpen nem fér bele még egy kevés lakásos társasház sem, nemhogy egy többszázlakásos monstrum. Ha ezt a definiciót vesszük alapul, akkor viszont nem látom, hogy hol van a több kategória, meg azt sem hogy hol épült ebből 37k.

Ha bővítjük a kört, és lakóparknak veszünk minden zárt közösségű, biztonsági szolgálatos társasházat is, akkor se jutunk el a 37k-ig, ugyanis a linkelt táblázatból látszik, hogy nagységrendileg összesen épült ennyi újlakás Budapesten, amiből elég valószínűtlen, hogy a mégis drágább lakópark szorítja ki a 9x részt.

Ha meg lakóparknak veszünk minden újépításű lakát, akkor meg nem tudom, hogy mi alapján csinálunk szociológiai kutatásokat, amikor is a kínálat iszonyat széles az általad leírtak szerint is.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.06.05. 13:48:26

heima: a társasházak több lépcsőházas komplexumként, zárt parkkal, meg egyéb közsszolgáltatásokkal kiegészülve szerintem már annak számítanak (Mandala Kert, Cézár Ház, etc.).

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.06.05. 13:49:42

Háát a Riverloft is egy nagy halom szar!
Én nap mint nap járok ide. Szóval minden lakópart modern lakótelep. Csak épp nem panelből.

heima (törölt) 2008.06.05. 13:56:00

robin: felőlem lehet az, de akkor tényleg nagyon kevés újlakás nem lesz "lakópark", és elveszik a kategória teljesen az újlakások között.

A könyvet el fogom olvasni, kíváncsi vagyok a szerző hogyan oldotta fel ezt az ellentmondást.

heima (törölt) 2008.06.05. 13:57:43

cowboy, hát igen azt is csak izraeliek építették :) de az elhelyezkedése és a koncepció (iparépület felújítása) kifejezetten pozitív.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.06.05. 13:59:56

heima ebben igazad van.
Csak háát a kivitelés még mindenhol erőteljesen megkérdőjelezhető.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.06.05. 14:14:05

Orczy tér "Az üzletekben ott még a fodrász és a cukrász is kínai. :)"

Vietnámi.

Tájfájter 2008.06.05. 14:15:07

reggelt,

Engem az bosszant a lakóparkokban, hogy elbaszott egy lakás elrendezs tartozik a legtöbbhöz.

Valaki írta a belmagasságot, hogy kicsit, namármost ezen túl minden más kicsi, rendesen egy család be sem tudna költözni ezekbe. Legalábbis, ha a családnak olyan igényei lennének, mint amennyi pénzt kipengetett a lakásért.

Szóval az igénytelenség itt jelentkezik, hogy aránylag nem kevés pénzért veszel egy új építésű kapitalista panelt, amiben nem sokkal lesz nagyobb a helyed mint a régi szoci panelban, de legalább többször annyit fizettél érte.

Playmobil Soldat 2008.06.05. 14:21:42

A legjobbak a 40-55 nm-es lakások, amiben simán elférne 1+fél szoba, de helyette van egy hodály, konyha, szoba, minden egyben. Ha nyugalomra vágyik az ember, el lehet vonulni a fürdőszobába (mondjuk ha fáraszt a Született feleségek és a Dr. House). :)

heima (törölt) 2008.06.05. 14:23:23

azért a legolcsóbb kapitalista társasház is nagyságrendekkel jobb életminőséget jelent, mint egy panel: normális, szabályozható fűtés van, a legtöbb amerikaikonyhás (hiába akkora alapterületre a konyha mind a két típusban, nem egy zug érzetét kelti az egybenyitott tér), időben vásárolsz, számos változtatást eszközölhetsz, jobb esélyel el lehet kerülni a kádárkorszakból ittmaradt réteget, van mélygarázs, esetleg több extra, zárt belső kert, normális lift stb.

Ráadásul egy társasházi lakás nem teljesen zsákutca értéknövekedésileg, míg a panel kevés kivételtől eltekintve igen.

heima (törölt) 2008.06.05. 14:29:10

playmobil: ezek egyedülállóknak vannak tervezve, ahol ezt nézel a tévében amit akarsz:) azért jó a kapitalista lakáspiac, mert ha megházasodsz, családot alapítasz, mehetsz nagyobb lakásba, a régi eladása (értéknövekedése) pedig jó alap a továbblépésre, még panelből ritka a 80m2-es nagyobb, és az értéke se változik, tehát az újabb, nagyobb lakásokhoz képest (mivel azok ára ált nő) elértéktelenedik.

Playmobil Soldat 2008.06.05. 14:40:59

Heima, végülis igazad van, az lenne az ideális, ha a szinglik használnák. De szerintem túlnyomó többségben vannak a kb. hasonló méretű lakások (40-50 nm), míg van kisebb arányban 100-120 nm-es is, a kettő között viszont kevés lehetőség van. Az átlagembernek huszon-, harmincéves korában nincs a nagyobbra pénze, így sokan kénytelenek akár kihúzni jópár évet is egy ilyen méretű, 1 szobás lakásban (míg a gyerek mondjuk óvodás, iskolás korú nem lesz). Éppen azért ezekben a lakásokban, mint amit írtál korábban (értékállóság stb.), innen könnyebb továbblépni. Jónéhány ismerősöm ilyenben lakik. Pontosan azért tartom jobbnak azokat a házakat, ahol a lakások belső falait lehet variálni még az építés előtt, ahol ki lehet alakítani akár egy plusz fél szobát.

kiscica33 (törölt) 2008.06.05. 14:53:33

Lakóparkok hátránya a panelekkel ellentétben, hogy míg régen a lakótelepekre húztak fel ovit, bölcsit, sulit, boltokat stb, most erre a befektetők nagy ívben sz..
bolt még csak megtelepszik a fizetőképes kereslet miatt, de a többi nem nagyon.

heima (törölt) 2008.06.05. 14:56:59

Playmobil: ez így van, de a tömeges továbblépés hiánya nem a lakáspiac hibája, hanem az általános politikai és gazdasági helyzet eredménye. (a generációs politikáról írt reakció cikk pont ideillik). A lassú gazdasági fejlődésnek az ilyen jelenségek a kivetülései, ha elenzéki politikus lennék, ilyen példákkal lehetne megmagyarázni jól a zembereknek, hogy mit is köszönhetnek a rossz gazdasági mutatóknak.

Ahogy én tapasztalom egyébként, újabban a 20-30m2 kikopott, a 40-60m2 az induló, ebből van a legtöbb egy házban, 60-90m2 a második kategória (kb 15-30%), a nagyobb lakásokból meg csak mutatóba megy, főleg a tetőre penthousenak, ami nem is baj, nagycsalád már ne egy társasházban lakjon:)

Valamint földrajzilag is van egy törés, a kis lakások a rosszabb környékeken gyakoribbak (Józsefváros, Kőbánya, Csepel), ami nem hat felemelkedésnek, de Angyalföld, Zugló hasonló státuszból mára a középosztály és a közepes lakások birodalma lett, tehát van pozitív példa is. Igazából ezeket a folyamatokat is profin irányítani kéne, de amíg a lakásügy egy titkárság csupán gyenesei bohóctárcájánál, addig sok jóra nem lehet számítani...

Playmobil Soldat 2008.06.05. 15:06:46

Heima, egyetértek, nem is akarok vitatkozni, laikusként én is hasonlót tapasztalok. Úgy látszik, nagyobb rálátásod van a dolgokra, talán ingatlanos vagy?

heima (törölt) 2008.06.05. 15:07:49

Kiscica, a lakótelepek mellé azért kellett ilyen intézményeket építeni, mert általában a semmi közepére épültek, míg ma egy újépítésű társasház esetében a legfontosabb telepítő tényező, hogy jó legyen az elhelyezkedés, közel mindenhez.

Btw a panelek legnagyobb hibája, hogy szociális/családügyi szempontból vannak a legjobban alátervezve, pl egy panellakásban nincsen értékelhető méretű étkező, de egyúttal nincs megteremtve a közösségi étkeztetés sem, sok tervezett intézményt kispóroltak az építés alatt, az üzlehelyiségek is jobbára garázsboltok, nem kereskedelemre tervezve stb. Ez a sok kis apróság pedig sokkal inkább élhetetlenné teszik a paneleket (főleg gy család számára), sokkal jobban mint a műszaki színvonal.

minerel 2008.06.05. 15:09:55

Hát én egyszerűen Luxus-gettóknak nevezném ezeket a "lakó"parkokat. Mi különbség is van a lenézett, lesajnált panel lakótelepek és az úgymond trendi lakóparkok között életttérileg? Marina part pl? Nem láttam egy olyan szoci ltp-et aminek házai annyira közel lennének egymáshoz, hogy röhögve ugrok át egyik erkélyről a másikra. Orczy tér kör alapú emeletes ház alsó szintjei és bunker szerű ablakai? Röhejes, városképbe nem illő irreálisan magas árú oduk ezek.

heima (törölt) 2008.06.05. 15:13:03

playmobil, nem vagyok ingatlanos még, de tervezem a piacra lépést:)

molekula 2008.06.05. 15:15:17

Gondoltam megveszem a könyvet, de ekkor megláttam ezt:

"Gondolat Kiadó és a Marina Part Beach Kft. közös kiadásában"

Ja, hogy egy lakópark építő adta ki, köszönöm ilyen összehasonlítás annyira nem hoz lázba.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.06.05. 15:23:10

molekula: a szponzoráció szerintem is gáz, de a tartalmon nem látszik. csé egyébként is igényesebb figura annál.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.05. 15:24:49

A hazai lakóparkok valóban kissé gettószerűek - a legtöbb ház nagyon közel épült a szomszédjához: ld. pl. pesti béke tér, vagy a fenti marina... és mindehhez képest nagyon drágák. Kaszt-kéző zárványok: megvásárolod, kik (melyik réteg) költözzenek melléd... míg máshol ebbe "nem szólhatsz bele".

Egy szerényebb lakóparlakó :)

Tájfájter 2008.06.05. 15:25:11

értékállóság:

Nem is tudom, én nem vagyok meggyőződve arról, hogy az értékállóság olyan nagy szempont lenne.

valaki azt írta, hogy első lakásnak jó a lakóparkos, mert míg az ember kihúzza addig, hogy kimenjen valami nagy családi házba a kertvárosba, addig el van, és növekedik a lakás értéke.

Igen ám, de ugyanilyen lakóparkot fel fognak húzni még sokat évről évre, és azoknak az ára szerintem alacsonyabb lesz, plusz, újak lesznek.

Egyszerűen még nem telt el annyi év ebben a nagy lakóparkosdiban, hogy lehessen látni, műszakilag mennyit bírnak ezek a lakások, illetve lesz-e rá olyan másodlagos kereslet, hogy megérje befektetésnek megvenni.

Nem mondom, hogy nem lesznek jó vételek, de tendencia szinten azért inkább csak a belvárosi lakóparkok fognak kelendőbbek lenni, amiket megéri majd relatív "haszonnal" eladni továbblépéskor.

KopaszMercis 2008.06.05. 15:25:46

nyilvan a gyurcsany nem tudja az utcakat felsoportetni...

nem arrol van szo, hogy az orszag lakossaganak 95%-a degeneralt idiota akasztando budos cigany... dehogy

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.05. 15:30:58

Tájfájter:
Szerintem is várni kell még néhány évet. Épp ma néztem lakást egy régi bérházban. Ferencváros, rehabilitációs övezet. A házat csupa új (néhány éves) épület veszi körül, de míg ez már vagy 70-80 éve áll és teljesen rendben van, addig az újaknál jó néhánynál komoly problémák jelentkeztek (a legdurvább, amelyik mozog, repedezik).

Én (többek közt újlakás-párti barátaim kárán tanulva) a klasszikus polgári lakások híve vagyok. A Marina-parton csak a Dunára néző, vízparti lakásoknak van értelme, de annyiért kapsz már lakást valamelyik rakparton is.

heima (törölt) 2008.06.05. 15:43:39

Szerintem azért van már annyi idős az ingatlanpiac és az újlakásépítés is, hogy lehessen tenni azért pár megállítást. A lakásárak addig nőttek mindenhol, mint a rakéta, amíg ment a gazdaság is (98-05), azóra leült ez az általános értéknövekedés, és jobban kijön a lakások minősége (ami alatt nem csak a műszaki színvonalat értem). A panel ára gyakorlatilag nem nő, ezáltal egy csapda, a régi, használt téglalakások és az újlakások közül pedig csak az, ami jó helyen van, és viszonylag korrekt műszaki színvonalú.

A legjobb az újszerű lakás: jó esetben egy újlakás komfortjával bírhat, és már kiderültek/kijavították a kivitelezési hibákat is. :)

De a kategóriánál is fontosabb a helyszín, pl Ferencvárosba nem költöznék, akármennyire rehab a környék meg új a ház...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.05. 15:50:15

Turul, egyetértek: négy albérletben laktam Pestre való felcihelődésem után, most végre saját lakásom van - és mindegyik régi bérházban található: magas szobák, nagy ablakok stb. Ezekből 3 teljesen felújított, de a másik kettő is elfogadható volt.

Egy jóbarátom egy nyár végén költözött be újépítésű lakásába a legfelső alatti emeletre. Fölötte félig tetőterasz volt, a plafon az első közepes eső után beázott, 2 héttel a beköltözés után...

hatja 2008.06.05. 16:05:16

szerintem a klasszikus lakótelep nagyon jó városi élettér LEHETNE... ha nem lennének ennyire elhanyagolva. szigetelt házak, egyedi fűtés, karbantartott közterek és közbiztonság. ezek a legtöbb pesti lakótelepet ideális hellyé tennék, mert a beépítés szerintem élhetően szellős és a legtöbb helyen a közl. és az infrs. is elég jó.

a belvárosi rehabilitáció is veszélyes ebben a formájában, hogy egy új társasház, egy bérkaszárnya. a válódi rehabhoz egyszerre kéne szanálni a nem odaillő házakat és embereket.

a jövő szerintem is a zárt lakóparkoké. ahogy mások is írták az állam gyengülése miatt. csak könyörgöm tervezzenek rendes lakásokat... két szobás lakás aminek az egyik szobája csak a másikból nyílik... nonszensz! marina part jó negatív példa a szűk lakásaival, hegyesszőgü (!) sarkaival vagy domború falaival.

TCrown 2008.06.05. 16:18:14

Egy ismerősöm lakóparkban lakik. Az egyik fürdőszobája furcsán kicsi, és a teremgarázs egyik helyéről alig lehet kiállni. Rákérdeztem. Kiderült, hogy a kivitelező kilopott egy métert a házból...
Egyébként szép hely.

De jövő mindenhol a lakóparkoké. Az egyre keményebben, egyre nehezebb fegyverekkel őrzött lakóerődökké. Új, high-tech középkor jön - ezek lesznek a várak.

johnplayer 2008.06.05. 17:05:27

Én ingatlanos (is) vagyok.
Röviden: ne menjél lakóparkba lakni ha jót akarsz.
Infrasturktúra? Az nincs, feltételezik, hogy mindenhová autóval mész, és plázázol. :-) Kicsik, és drágák. olcsó építés, nem jobb, mint a panel, legfeljebb előszörre nem látszik kia a kispórolt építőanyag, és a sz*r feketemunka. De pár év múlva, ha lejár a garancia/szavatosság akkor beüt a baj.
Amerikai konyha? Már akik megengedhetik maguknak, hogy otthon sohase főzzenek, mert vagy hozatják a kaját, vagy elmennek étterembe (mint Amerikában)
Megveszed a félmilliós garnitúrát, és szgolhatod rajta a káposztafőzeléket egész életedben.
Mint fentebb: nincs elvonulási lehetőség, dolgozószoba, stb.
Ennyi pénzért nyugodtan lehet kertes házat venni/építeni az agglomerációban, és a levegő is jobb, közlekedni úgyis autóval fogsz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.05. 17:11:09

A lakópark nem több, mint egy csicsás panel. Pont annyira hallatszik át, ha a szomszéd veszekszik, kefél, vagy éppen az Armageddont nézi. A lépcsőházat közösköltség fizetése ellenére a lakók takarítják, ami eleve harag és torzsalkodás alapja. Mert kinek a szintje koszosabb, és nekem kell takarítanom előtte két órán át, miközben előttem elég 3 percet eltölteni, mert nálam a lábtörlőről enni lehet, annyira tiszta. A gyerekem aludna, amikor szomszéd az új könyvespolcot fúrja fel. Ja, jó kicsit, ami a falra elfér, mert a panellakó sosem arról volt híres, hogy könyvtárat tart. A panellakó nem egy valamilyen szar helyzetben lévő ember, hanem egy emberfajta. A panellakó, ha családi házba megy, akkor is panellakó marad. Úgy épíkezik, hogy a telken előbb kivág minden fát, aztán ráépít a 90%-ára (papíron csak 65%), a maradék helyre felfújható gumimedencét vesz, meg néhány tuját.

Az országon belül Budapest helyzete egyébként is szubkulturálisan behatárolt. A diaszpórásodás jelei elég egyértelműek. Oda is lakóparkot építenek, ahol épeszű ember elképzelni sem merné. Jó példa erre az Egérút egy olyan szakasza, amit Kelenföldre érkező MÁV-forgalom, és az autópályáról áradó gépkocsiforgalom ölel körbe. A zajszint vetekszik egy reptér kellős közepére épített lakópark zajszinjével. Oda se neki!

Persze, azt el kell ismerni, hogy a kényszer nagy úr. Biztos van olyan, aki egyéb lehetőség híján választja a tégla-betonpanel vegyesépítésű, ma klasszikusan lakóparknak nevezett épülettömböt. Például nincs kocsija, hogy Diósdról, Érdről, Pátyról, stb. bejárjon. Aki elbarangon az ingatlan.com-ra, az láthatja, hogy Budapest agglomerációjában lakóparki lakás ára alatt vehetne szolíd nyugalmat. Azonban a homo panelonantropus budapestensis egyelőre nem hagyja el életterét. Evolúciója várat magára, de előbb-utóbb lemászik a betonoszlopról.

StopSzmog 2008.06.05. 17:54:24

"A „kívül rekedteknek” pedig, ha előnyökkel nem is jár egy-egy, a szomszédságukban felhúzott lakópark, hátrányuk csak nem származik belőle."

A fenéket nem. Irtózatosan megnövekedő kocsiforgalom, zaj, bűz, parkolási mizériák, állandó dugók. Ezt pl. garantálja, ha a környéken az addigi 2-3 lakásos földszintes házacskák helyére hirtelen felrántanak néhányat az egyenként minimum 30 lakásos silókból.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.05. 18:15:29

Mr Falafel: "Azonban a homo panelonantropus budapestensis egyelőre nem hagyja el életterét. Evolúciója várat magára, de előbb-utóbb lemászik a betonoszlopról."

LOL

Zseniális :D

heima (törölt) 2008.06.05. 19:22:09

"Ennyi pénzért nyugodtan lehet kertes házat venni/építeni az agglomerációban, és a levegő is jobb, közlekedni úgyis autóval fogsz."

Napi 3-4 órát elkúrsz az életedből utazással, dugóban ácsorgással? Nem számít, lényeg, hogy az ingatlanügynöknek nagyobb a jutaléka a kertesházon mint az újlakáson :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.05. 20:13:26

heima:
Állj véres bosszút az ingatlanügynökön, és húzd le az életed panelban!

Egyébiránt családi házas övezetben úgy szokás ingatlant nézelődni, hogy a kiszemelt területet több alkalommal végigjárod autóval, összegyűjtöd a kapukon kinn díszelgő telefonszámokat, de a szomszédokat is megszólítod. Elájulnál, milyen kedvesek az emberek.

heima (törölt) 2008.06.05. 20:42:26

éltem már eleget keresházban, agglomerációban, hogy ne akarjak még ugyanennyit itt élni. ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy panelbe vágyódom, nem is tudom honnan jött ez.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.05. 21:35:07

heima:
túl nagy volt az evolúciós ugrás?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.06.05. 21:42:34

az amit a mai népzsargon (és a PR anyagok jelentős része) lakóparknak hív, az a tömbház. tök u.a mint a panel volt hajdanában: az ország aktuális színvonalához társuló technikai színvonalon kivitelezett soklakásos társasház.

jó esetben a lakótömb körülölel vmi udvarféleséget, ahol több kevesebb sikerrel füves terület, netán megtervezett kert is helyet kap. játszótér inkluzíve.

ami ténylegesen lakópark lenne, az ettől több. definíció szerint ott egy-két életminőséget javítani hivatott installáció is helyet kap, mint közös használatú uszoda, szauna, konditerem, squashpálya és az összes trendi hype. de ettől még általában ez egy magas emeletes ház, sok lakással.

extranagy lenyúlásként ott van még a penthouse lakás a tetőn, ami nem a sablon-alaprajzú lakások tervei alapján készül.

a walled garden dolog, meg egészen más - van előre épített, van építési telekre alapuló megoldás. de tipikusan családiházas dologról beszélünk. persze a végén a beruházó csak felhúz egy 12-24 lakásos emeletes házat, mert abból jön a lé.

szar dolog az ingatlan. messzemenően túlárazott a piac. a 300-500k/m2 áron nevetséges "luxust" adnak, legtöbbször vitatható minőségben előállítva. a millióközeli m2-ű presztizslakásokról nem is beszélve.
generálisan elmondható, hogy 200k/m2 árért állati dolgokat lehet már megcsinálni - prémium minőségű nyílászárók, modern gépészet, épületautomatizálás, minőségi hideg és meleg burkolatok és szaniterek, extrák, mint rendes kandalló, stb. de akkor az ember önmaga szervez. és beleőrülhet.
ezzel szemben a legtöbb építtető még a tegnapi vacsorát is kipréselné a megrendelőből, nevetséges spórolások vannak, kezdve a silány burkolatokkal, a műanyag nílászárókkal, alulméretezett terekkel és légtechnikával, nevetséges gépészettel, kritikán aluli homlokzati szigeteléssel. vagy akár papírvékony lakásközi válaszfalalakkal.
megerőszakolt, berendezhetetlen alakú belső terekkel.
mindent a több eladható m2 és profit érdekében.
körítve a jobbnál jobb hiteleket nyújtó, készséges bankokkal.

ez ma a mainstream lakópark idehaza. kaptár 4.0.

heima (törölt) 2008.06.05. 21:58:54

"túl nagy volt az evolúciós ugrás?" ??? születésem óta ugyanott lakom, nem ugrottam én sehova.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.06.06. 09:33:31

"A panellakó, ha családi házba költözik akkor ia panellakó marad".....Ha falura - méginkább.A telek nagy részével nem tud mit kezdeni - megveszi a házat - a 8oo- nöl feléröl lemond - az marad az eladónál. A telek még igy is nagy kaszálni kell - nem ért hozzá, a kocsmában valaki tanulókaszát ajánl, azt keressen...Keresi..(..ez olyasmi, mint a reszelőzsir..)És beindul valami,őrület amire nem számitott - minden az Ő nyakába szakad...Szenved, és visszasompolyog a panelba...Ott ha szép az idő kikönyököl az ablakon és ábrándozik....egyszer saját háza is volt - a torácon a szájába lógott a nagyfürtű fekete szőlő - szóló szőlő - de, történt valami amit nem értett akkor sem és most sem..Az ember áll és nézi amint amint lerohad körülötte minden..Miért...?..

Rivud 2008.06.06. 10:46:55

LAkópark=panel. Mindenekelőtt életfilozófiájában, társadalmi igénytelenségében, egoizmusában, a lokálpatriotizmus, polgári életérzés, szolidaritás teljes hiányában, izoláltságában, elsősorban pedig és mindenekelőtt családellenességében. Lehet normális családi életet élni egy panelban, 50 nm-en, közösségi terek, kert nélkül, úgy, hogy még a szomszéd nevét sem tudod? A lakópark lényegében semmiben sem különbözik ettől. (ja, hogy ott van egy zsebkendőnyi, lezárt játszótér, ahova lebattyoghatsz a negyedikről? Hát ilyen a lakótelepen is van...)
Mr Falafellel nagyon egyetértek, kivéve az agglomerációról írtakat, ugyanis ott is óriásiak a különbségek. Mi most költöztünk el Érdről nagy-nagy örömünkre, ott úgy éreztük magunkat mint egy "kertes panelban" (mi rosszabb részen laktunk, de ha jobb helyre kerültünk volna, akkor készseggel mondanám, hogy "lakóparkban"), a szomszédok nem ismerték egymást, nem voltak közösségi terek, 1-2 ócska játszótér, a város központja egy körforgalom, nincsenek óvodák, iskolába is inkább becibálta a gyerekét a városba. Ahogy mi tapasztaltuk, ott az élet általában a kocsikázásra épült, mindenki bebújt a maga kis kerítése mögé élni saját kis önző életét.
Vannak helyek azonban, ahol az ember megtalálhatja amit keres: szolidáris emberi közösséget, jó levegőt, jó közlekedést, élhető,családbarát környezetet. Nagyon kell ma keresni ezeket, és egyáltalán nem egyszerűen pénzkérdés, hogy megtalálja-e. Igény kérdése csak - pontosan ezért van olyan kevés belőle ebben az országban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.06.06. 16:10:02

Tényszerű, hogy vannak emberek, akik nem tudnak mit kezdeni egy telekkel. A mi házunk 1400nm-en csak 80nm-es, igaz, három szinten. Adott volt, én nem így terveztem volna, de alatta van egy borospince, és az emeleti teraszról a Dunára látok. A szuterénben van a dolgozószobám. Szóval elvagyunk. Az évek alatt annyi fát, bokrot és virágot ültettünk a meglévők mellé, amennyit csak bírtunk. Az udvaron örvösgalamb, cinke és rozsdafarkú fészkel. A kapu melletti óriási tiszafán szarka, mellette a diófán seregély és harkály. Saját baglyunk van, ami ideszokott enni. Egyszer a cicánkat majdnem elvitte, amikor az még kicsi volt. A rengeteg veréb idevonzott egy karvaj párt. A szomszédom is nagy madárbuzi. Együtt gyártjuk a madárodukat, és jobb időben egy sör mellett nézzük, ahogy a rozsdafarkú hordja akaját az apróságoknak, vagy az örvösgalamb óriásbébije legelészik az eperfán. Hétvégente a kemencében sütögetünk, s amíg az étel készül, a mellettünk lévő, elhanyagolt önkormányzati telkeket gaztalanítjuk önszorgalomból.
Mindezzel arra akarok kilyukadni, hogy a telken a ház arra jó, hogy legyen hol aludni, de élni kinn lehet csak igazán.
Itt mindjárt szeretném hozzátenni, hogy az ingatlanunk ára kevesebb volt, mint a tőlünk nem messze épült Tópark lakópark lakásainak ára.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.06.06. 16:36:32

Na ehhez csak annyit, hogy én sajnos nem látok rá a Dunára, csak a ribizlibokrokra - szépen piroslik már mindegyik, a cseresznyék, meggyek váltják egymást,amúgy pedig mindenben egyetértek.Persze egy dög vagyok,mert van olyan Pesti leköltözött, akinek nincs hova visszamenni, én meg hazajárok a Hüvösvölgybe vasárnapi ebédre..Én viszem a bort...Meg a gyümölcsöt..A frisset - a bióóót.

Rivud 2008.06.07. 09:21:12

Mi Érden 60-as- 70-es években a Bp. környéki gyárakba odatelepített (telepedett) munkások - prolik között éltünk. A különbség a panelprolikhoz képest csak annyi (ami elismerem, nem kis különbség), hogy ezeknek volt kertjük, tehát azért dolgoztak veszettül. Egyébként alkoholista volt az összes szomszédunk, és totális zülöttség mindenütt. Ez is az agglomerációs lét egyik arca. A szép rózsaszín -citromsárga mediterrán csodákat már a gyerekeik húzzák fel. (ahogy a lakóparkokba is nagyrészt a panelban felnőtt, tehetősebb gyerekek kerülnek...)
Ráadásul Érdligeten iszonyatos a talajvíz, úgyhogy mi igazából csak a szúnyogokkal ismerkedtünk meg behatóbban, azok miatt nyáron nem is lehetett kint maradni a kertben.
De amit írtok, teljesen igaz: nagyon körül kell nézni, és nagyon klassz, élhető helyeket lehet felfedezni, ahová sokkal olcsóbb kiköltözni, mint egy felkapott lakóparkba.
Mi is megtaláltuk ezt a helyet, ráadásul Bp. közig. határain belül, van kertünk, a szomszédban kis színház, sportpálya, a gyerekekkel bicajjal megyünk oviba-isibe, és fél év alatt, mióta itt élünk, már a fél környéket név szerint ismerem. Ezért a pénzért, amiért ezt vettük, egy egyszerűbb lakóparki lakást tudtunk volna venni...

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2008.06.09. 08:35:23

A mai New York Times globálban érdekes cikk az indiai gated community problémáról:

www.iht.com/articles/2008/06/09/asia/09gated.php
süti beállítások módosítása