Ejrópbajnokság - beharangozó II.
2008. június 03. írta: Francois Pignon

Ejrópbajnokság - beharangozó II.

 Már csak napok vannak hátra hogy elkezdődjön az év egyetlen jelentős sporteseménye, amit nem a kínaiak fognak nyerni. Ideje folytatnunk tehát beharangozónkat, mely segítséget adhat a reakciós közönség kényelmesebb részének az e havi kedvenc kiválasztásához. Mert továbbra se feledjük, szurkolás nélkül a foci EB is csak szimpla sörözés necctrikóban(-harisnyában?) a tévé előtt.

 A „B” csoport mind a négy tagjához erős kapcsok fűzték valamikor hazánkat. Nem is szaporítanám nagyon a szót, akinek kedve tartja, akár egy '48-as történelemkönyv segítségével is lejátszhatja, hogy Haynau, Jellasics, Bem apó vagy a Klapka GmbH országát preferálja-e.

 Akik mindenáron magyar érdekeltségnek szurkolnának, azok kedvéért ajánlom Ausztriát, ebben a válogatottban játszik az EB egyetlen magyarja, a Nápolyban légióskodó Garics György. (Igen, megcsinálta.) Reméljük, hiányát a magyar futball képes lesz esetleg olcsó kínai importból pótolni, talán Kálmán valamelyik üzleti kapcsolata segít majd nekünk.
Amúgy az osztrák válogatott játékereje még a magyarét is csak alulról közelíti, így azt is kitűnően modellezhetjük, mire számíthatunk, ha 23. nekifutásra végre mi is elnyerjük a rendezés jogát.

 Horvátország nem hivatalos világbajnokként is utazhatott volna az Alpokba, a magyar válogatott, a jószerencse és a játékvezető azonban megóvott minket attól, hogy az unalmasabb esős délutánokon amúgy szórakoztató UFWC-címmeccsekre pazaroljuk a drága blogfelületet. Szurkolhatunk nekik, mert irigyeljük kis országuk nagy öntudatát, mert oda járunk nyaralni, vagy mert ott nem tabu az ismét divatba jövő egykori magyar kormányzó.

 Már csak a polákvenger öntudat okán is kézenfekvő kedvence lehet Lengyelország bármely reakciós szurkolónak. A történelemi igazságtalanság és a nagyhatalmak azonban úgy akarták, hogy hányatott sorsú barátainknak még sajátjaikból sem a legjobb jutott. A világ legjobb lengyel csatársora ugyanis Németország válogatottját erősíti. Klose és Podolski mellett Trochowski, Kurányi, Odonkor és Mario Gomez is sok örömet szerezhet majd a német népnek. Deutschland, Deutschland über alles.

 Tutitipp: Bár a legtöbb szakértő véleménye szerint az osztrákok részéről a pontszerzés is bravúr lenne, véleményem szerint hazai pályán megfelelő motiváltsággal akár elődöntőig is vihetik, ahogy 2002-ben Korea. Természetesen a játékvezetők megfelelő motiváltságára gondolok. De ezt a lehetőséget leszámítva senki sem fogja halálra kaszálni magát, ha a németek és a horvátok továbbjutására fogad. Meglepetést a lengyelek okozhatnak esetleg.
1. Horvátország, 2. Németország, 3 Lengyelország, 4. Ausztria

 A „D” csoportra talán szót sem lenne érdemes vesztegetni, inkább csak az illendőség kedvéért. Görögország négy éve megmutatta, hogy nem minden fénylik, ami arany. Akkor legalább még szurkolhattunk a nagyot álmodó kiscsapatnak, de mára ők már csak a szürke focit játszó kiöregedett címvédők.
 És azt gondoltátok volna, hogy Oroszország csapatában szerepel a legkevesebb idegenlégiós? Szinte mindenki odahaza játszik, bizony, már a jó focira is telik druzsbáéknál. Lehet tippelni, melyik német csapatot költöztetik elsőként Moszkvába. Nyár lévén, ritkábban jut eszünkbe, hogy mi mindenre futja odaát a gázszámlánkból. Így akár drukkolhat is nekik akit nem zavar, hogy már a spájzban vannak.

 Ha a minap képes voltam lúzernek titulálni a portugálokat, mit mondhatnék az ibériai nagytestvérre? Spanyolország az örök ígéret, hagyományos műsoruk, hogy esélyesként utaznak a világversenyre, aztán úgy 10 kellemes nap után már csomagolnak. Utolsó emlékezetes alakításuk a ’84-es EB döntő potyagólja volt:


 Miután most otthon hagyták Raúlt is, igazából nem is tudok mondani semmit, amiért érdemes lenne szurkolni nekik. Persze a sajnálaton kívül, ha ez valakit motivál.

 Mint az előző rész hozzászólásaiból kiderült, nem egy reakciós szív dobban Svédországért. Hogy ennek köze lehet-e svéd bikinis lányokhoz vagy északi barátaink hozzájárulásához a filmművészethez Bergmantól a felnőtt ismeretterjesztő művekig, nem tudom. Remélhetőleg elárulják majd, akik értük szorítanak.

 Tutitipp: Igazából teljesen mindegy, kik jutnak tovább ebből a csoportból, úgyis kihullanak a negyeddöntőben. Ha úgy gondolnátok, hogy ezen a nyáron az én tippjeim alapján veritek el a gyerek bringájára szánt pénzt:
1. Svédország, 2. Spanyolország, 3. Oroszország, 4. Görögország

 Napi écesz: A futballrajongóké egy fájóan szubjektív műfaj. Aki nehezebben viseli a másként gondolkodók véleményét, a blog.hu oldalának alján talál vezérszurkolói blogokat, ahol kedvükre nyalogathatják egymást a hasonló érzelmű szurkertársak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr52500603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2008.06.03. 15:30:56

Ó, csak az olaszok ne nyerjenek, könyörgök, Istenem!

Zetek 2008.06.03. 15:31:15

Remélem mindenki kegyetlenül megveri a lengyeleket. A "polákvenger öntudat" ugyanis nem létezik.

irrelevant 2008.06.03. 15:36:57

Amúgy Kim Dzsong haldoklik, mi meg a hülye foci EB-nkkel foglalkozunk. Botrány!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.03. 15:49:05

Ó, csak a franciák ne nyerjenek, könyörgök, Istenem!

Zetek 2008.06.03. 16:06:10

Kim Dzsong Il, esetleg very Ill? Tudom ez gyenge volt, de nem bírtam kihagyni

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.03. 16:16:29

Kim Dzsong-Il haldoklik? De hiszen máj. 30-án még színesfémkohót látogatott vidéken.

egri Fehér 2008.06.03. 16:17:31

zetek, már hogyne létezne. ha tudnád, mennyire szeretnek minket a lengyelek, meg ha nem lett volna kádárék 'a-lengyelek-nem-akarnak-dolgozni-azért-van-ott-áruhiány-meg-szegénység' propagandája a '80-as években, akkor te sem írnál ilyen butaságokat! :S

Zetek 2008.06.03. 16:25:32

egri Fehér Hagyjuk ki Kádárt a történetből. Nem tudok arról, hogy valamiben segítettek volna az elmúlt másfél száz évben. Az a néhány leharcolt forradalmár 1848-49-ben kevés. Viszont masszívan benne voltak a Monarchia szétverésében. A "polákvenger öntudat" arra a tévképzetre épül, hogy határviták híján nem voltak számottevő konfliktusaink. Ha rajongani akarnak tegyék, de nekünk abban mi a jó?

csóró · http://www.penzmagus.hu/msz 2008.06.03. 16:26:51

Lesznek vicces pillanatok, az biztos...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.03. 16:30:13

na a lengyel-osztrák rangadó az EB legizgalmasabb meccsei közé fog tartozni :)

Playmobil Soldat 2008.06.03. 16:43:15

Az egyik rendezőnek tovább "kell" jutnia és Ausztria lesz az, meglássátok!

Francois Pignon 2008.06.03. 16:47:19

PS,
én is írtam az első részben, hogy ez szükségszerű. Én viszont a kettő közül arra a csapatra tippelnék, amelyik erősebb, és nem mellesleg amelyikben az UEFA és FIFA székhelye is van. ;)

egri Fehér 2008.06.03. 16:53:04

Továbbra is kitartok amellett, hogy a lengyelek szeretnek minket, és mi csak a hülyeségünk miatt nem akarjuk ezt észrevenni. Úh. hajrá, Lengyelország! (mondjuk a csoportot a németek nyerik...)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.03. 17:06:38

elnézést, hogy teleszórom a blogommal a reakciót, de ez is tényleg ide tartozik:

Édes otthon
hannibal.blog.hu/2008/02/08/edes_otthon_1

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.06.03. 17:08:45

...és hajrá spanyolok

(tudom, lúzerek ..pont azért:)

vicso 2008.06.03. 19:51:24

"Mint az előző rész hozzászólásaiból kiderült, nem egy reakciós szív dobban Svédországért. Hogy ennek köze lehet-e svéd bikinis lányokhoz vagy északi barátaink hozzájárulásához a filmművészethez Bergmantól a felnőtt ismeretterjesztő művekig, nem tudom".

ez alapján szurkolni...

gáz

Playmobil Soldat 2008.06.03. 19:54:44

Ha már egri Fehér megemlítette, hogy a lengyelek mennyire szeretnek minket, én is csak megerősíteni tudom. Lengyelországban jártunkkor amikor megemlítjük, hogy magyarok vagyunk, mindig felcsillannak a szemek. Valahogy erről mi nem akarunk tudomást venni.

Nemrég volt az is téma, hogy a lengyel történelem érettségi tételeknek csaknem fele magyar vonatkozású volt. Ez azért nem semmi!

oktatas.origo.hu/20080522/magyar_tetelek_a_lengyel_tortenelemerettsegin

Mi emellett is elmentünk szinte szó nélkül, néhány helyen említették csak meg. Akár itt a Reakción is megért volna egy posztot, szerintem. Én pártolom a lengyelekkel való együttműködést, kapcsolatfelvételt, barátkozást. Hogy témába is vágjon ez a komment: az EB-n is jó szívvel fogok nekik szurkolni.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.03. 20:43:53

Lehet, hogy nem felejtették el, hogy segítettünk nekik a II vh. alatt, pl lengyel gimi is működött itt + az a királynék meg ugye a legnagyobb királyuk:)
Én is szurkolok nekik:)

A belgák is kiestek a csoportból 2000-ben.

Invictus 2008.06.04. 02:08:10

Sajna nálunk a 80-as években rendesen ment az ellenpropaganda a "lusta lengyelek ellen, akik folyton sztrájkolnak", meg a lengyelpiacok miatt is lesajnálta őket a magyar. Na meg katkók, még pápát is adtak, ez sem éppen jó pont volt a baloldal szemében.

Zetek 2008.06.04. 08:10:26

Egyéni perverzitások - lengyelszeretet, stb. - magánügyek, ha valaki csenben műveli, s a körükben érzi jól magát ám tegye. Én továbbra is állítom, hogy ebből az egyoldalú rajongásból elég sok kárunk származott. Amúgy néhány személyes találkozó és közhely - pl. katolikusok - alapján aligha lehet róluk ítélni. Mint már írtam itt nem a 80-as évekről van szó, hanem a XX. század első feléről, valamint a 90-t követő szemétkedéseikről. Ami II. János Pált illeti, ő bukaresti útjával bizonyította mit tart a magyarokról.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.04. 09:16:23

Hát igen Zetek, amit a róm. kat. egyház csángóügyben művel az botrányos.

Playmobil Soldat 2008.06.04. 09:18:31

Ratzinger viszont szeret minket, ezt már bíborosként sem titkolta, úgyhogy visszább az agarakkal.

Playmobil Soldat 2008.06.04. 09:22:06

Visszatérve a lengyel témára is: Zetek, ha még nem tetted volna, látogass el Lengyelországba és beszélgess a helyiekkel! Meg fogsz lepődni a fogadtatáson és a reakción, ha van összehasonlítási alapod. Igenis ki kellene használni diplomáciailag is ezt a lehetőséget. Ritka kivétel, amikor egy ország nem utál minket. Mert valljuk be, minket nem sok helyen szeretnek itt a környéken, sem máshol.

Zetek 2008.06.04. 09:46:06

A helyiekkel való beszélgetésnek nem fordítható át diplomáciai eredményekre. A lengyelek sokkal pofátlanabbul nyomulnak mindenben mint a legtöbb nagyhangú állam. Most is ez a kretén banda blokkolja az uniós technológiai intézet Budapestre hozatalát. De miattuk szívtunk már az uniós csatlakozáskor is, mert az állat németek nem voltak hajlandóak nélkülük megcsinálni a bővítést. Ők pedig tettek a többiekre. Amúgy egyszer 1990-ben jártam ott. Az erre az életre kielégítette eme igényeimet. Számos konferencián találkoztam ezzel a műfajjal - hapsit kereső lengyel egyetemista - nem nagyon tapasztaltam mély vallásosságukat.

kispufi 2008.06.04. 09:53:23

A spanyolok hagyományos műsoráról írt megjegyzés gigalol! (Jaj, már felvettem az itteni nyelvjárást, más oldalon letolást kaptam a nyuggerek kifejezés miatt...). Nem csípem amúgy a Realt, de az élő ikonokat mindenhol megsüvegelem, ezért Raul otthon hagyását igenis zokon vettem, Aragones egyébként is egy agyatlan majom, született lúzer, meg amúgy is rég nyugdíjba kellett volna már küldeni. A továbbjutókkal - ha nem is ebben a sorrendbven - egytértek, az meg való igaz, hogyx a C-(avagy halál-)csoportból érkezők kivégzik az ittenieket a 8 között. A C egyébként majd küklön posztot kap? Ja, a görögök meg hulljanak el iszonyú gyorsan, ne gyilkolják sokáig a focit meg az idegeimet.
A lengyeleket történelmi okokból kedvelem magam is, viszont a horvátokból kinézem az EB (nem is annyira) meglepetés-csapatát, az első EB-poszt tippes kommentjénél bronzéremig "vezettem" őket, igaz, a németeket meg döntőig.

Sense&Sensibility 2008.06.04. 09:56:38

A várva várt folytatás! Végre :) Bár még mindig nem tudom, hogy kinek drukkoljak... :S
Ami a lengyeleket illeti, én Playmobil Soldat-tal értek egyet. A lengyelek valóban szeretnek minket. Krakkóban még Balaton nevű étterem is van, magyar konyhával, bár a lengyel tanárom azt mondta, hogy igazából nem sok köze van a magyar konyhához.

Zetek 2008.06.04. 10:06:24

Sense&Sensibility Amíg a lengyel-kérdés ezen a szinten mozog addig rendben, hinni, egyetérteni bármikor. Bár egy gagyi étterem miért érv valami mellett azt nem igazán értem. (Amúgy ők kit szeressenek, az összes szomszédjuk utálja őket.)

Playmobil Soldat 2008.06.04. 10:06:29

Zetek, én nem feltétlenül a vezető politikusaik alapján ítélem meg a lengyeleket, hanem a "zemberek" alapján. Elég baj lenne, ha minket is a politikusaink alapján ítélnének meg mások - ahogy meg is teszik sokan. :) Diplomáciai szempontból is meg lehetne azért lovagolni ezt a magyar vonatkozású érettségi tételes dolgot. Ez azért jelent valamit a szimpla közhelyeken kívül is.

Playmobil Soldat 2008.06.04. 10:08:36

"Amúgy ők kit szeressenek, az összes szomszédjuk utálja őket."

És mi kit? Az összes szomszédunk utál minket, mi is őket. :)

Playmobil Soldat 2008.06.04. 10:09:27

Na jó, a horvátokkal kevés problémánk volt eddig, de ez még szerintem nagyon kevés a jó kapcsolathoz.

Zetek 2008.06.04. 10:13:05

Szerinted mi következik az érettségi tételeikből? Semmi, azon lehet lovagolni. Nekem a "zemberek" sem voltak különösebben szimpatikusak, de ez engem nem érdekel. nem a vezető politikusaik alapján ítélek róluk - az legyen az ő bajuk - hanem a politikai elitjük által képviselt célok alapján. Ez az egyetlen ami érdekel és ez alapján nem látom a nagy lelkendezés okát.

Zetek 2008.06.04. 10:17:48

Playmobil Soldat Senkit. Ugyanis a lehető legtermészetesebb, hogy az embernek a környezetében, a környezetével van a legtöbb baja. Ezért nem értem ezt a görcsös igényt, hogy "szeressenek". Mit veszítettek pl. a németek, hogy őket szeretik a lengyelek?

Francois Pignon 2008.06.04. 10:20:16

Zetek, a politikai elitjük, félretéve mindenféle érzelmi dolgot, szigorúan a sajátjaik érdekeit tartja szemük előtt. Micsoda önzés, hát a világon sokfelé így van ez. ;)

A "minden szomszédunk utál minket" meg szerintem valami posztrianonikus trauma után belénk rögzült elképzelés. Kettőre minden további nélkül igaz, de a többi inkább közömbös.

Sense&Sensibility 2008.06.04. 10:21:14

Az éttermes példát nem mindent elsöprő érvként hoztam fel természetesen. Egyébként meg milyen "szinten" kéne mozognia ennek a dolognak szerinted?

Playmobil Soldat 2008.06.04. 10:22:33

Az, hogy a történelem érettségi tételeknek csaknem fele magyar vonatkozású, azt nem "Bogumil" bácsi, a sarki zöldséges döntötte el, hanem ez valamilyen szinten állami elismerés is. Tehát örülni kellene, ha valahol csak ennyire is tisztelnek minket. Nekem legalábbis üdítő kivétel a sok mocskolódó szomszéd környezetében. Ha erre a "kit érdekel" a válasz, az mentális hiba részünkről is.

Zetek 2008.06.04. 10:26:46

Francois Pignon Azért hál' Istennek szívnak rendesen. Amúgy nem is vádként fogalmaztam meg, pusztán azért írtam, mert nem értem ezt a lengyelbarát lelkendezést. Legfeljebb két semlegesről - Ukrajna és Szlovánia - beszélhetünk, de ez természetes. Ismert a híres román mondás az ország egyetlen jó szomszédja a Fekete-tenger.

Zetek 2008.06.04. 10:27:42

Sense&Sensibility A "szint" a cukorral, vagy anélkül szereted a kávét.

Francois Pignon 2008.06.04. 10:32:05

"Szlovánia" Ez jó, sokaknak úgyis gondot okoz a két ország megkülönböztetése, földrajz-történelem alapszinten bevezethetnénk az oktatásban. ;) (Abba már bele sem merek gondolni, hányan tudják hol van Szlavónia.)

Zetek 2008.06.04. 10:34:53

Playmobil Soldat Természetesen aki akar az örüljön. Engem inkább a feltett kérdésekre adott válaszok érdekelnek. Pl. az 1918-at követő kártevésükkel kapcsolatban. Dembinskyt befogadni, pedig az egyik legrosszabb döntés volt 1848-49-ben.

Zetek 2008.06.04. 10:36:18

Francois Pignon Természetesen Szlovéniára gondoltam.

Francois Pignon 2008.06.04. 10:37:23

Az elsőre is világos volt, de az ötletet azért felkarolhatná az oktatási minisztérium. ;)

Zetek 2008.06.04. 10:41:53

Francois Pignon Nem elég nagy marhaság, ezért reménytelen.

kispufi 2008.06.04. 10:53:17

Zetek, akárhogy is számolom, az egyetlen szláv ország/nemzet/nép, amellyel nem volt számottevő konfliktusunk, nem okozott számottevő kárt nekünk, magyaroknak. A "nem vezet politikusaikkal, hanem politikai elitjükkel van gondom" meg, hát nem tudom, mennyire komolyan vehető, mert hát kikből áll a pol. elit, és mit alkotnak a vezető politikusaik? Különben is, az ikrek bejövetele óta nyugati mainstream körökben divatos fújni rájuk, hát nekem annál rokonszenvesebbek - ki tudnak állni magukért, saját érdekeikért, míg a gazsulálóknál meg sem fogalmazódik, hogy mi is az, amiért ki kéne állni.

Zetek 2008.06.04. 11:04:13

Kispufi! Sok kárt okoztak nekünk lásd pl. 1915-18-as időszakot. Vagy akár 1990 utáni garázdálkodásukat. Utána jól láthatóan nem olvastad el mit írtam.
"Nem a vezető politikusaik alapján ítélek róluk - az legyen az ő bajuk - hanem a politikai elitjük által képviselt célok alapján." Nekem a lengyelek politikai céljaival volt és van bajom. Aki magánzóként haverkodni akar velük, ám tegye.
Ugorjuk át a közhelyeket "nyugati mainstream" meg gazsula. Képtelenek voltak megfogalmazni az érdekeiket. Azt sem tudták eldönteni éppen ki ellen akcióznak. A németekkel az oroszok ellen? Vagy fordítva? A franciákkal a németek ellen?
Én kifejezetten örülök az ikreknek. Az utolsó hülyéből is kiverték a lengyelek iránti szimpátia maradékát. A történet arról szól, hogy sokan azt hiszik, hogy ők annyivel jobbak, ügyesebbek, vallásosabbak, stb. Pedig nem.

Francois Pignon 2008.06.04. 11:14:49

Nem hinném, hogy "valaki ellen" akcióztak volna. Amikor a sínekhez hegesztették a magyar kukoricát szállító vagonokat, nem azért tették, mert utálták volna a magyarokat. Ezzel persze okoztak kárt nekünk, de ezek nem érzelmi kérdések, egyszerű és persze bárdolatlan gazdasági érdekérvényesítés, nem rólunk, hanem róluk szólt, ennek semmi köze ahhoz, ki kit szeret és kit nem.

Zetek 2008.06.04. 11:19:00

Francois Pignon Persze, de miért kellene ezért szeretni őket? Volt abból valami hasznunk, hogy hülye módon százezer számra befogadtuk őket 1939-ben?

Sense&Sensibility 2008.06.04. 11:47:03

Zetek: Mindenhogyan utálom :P :DD

Zetek 2008.06.04. 11:56:12

Sense&Sensibility Nagyjából ennyire érdemes a lengyeleket is szeretni.

mithrandir 2008.06.04. 19:21:35

Nem hinném, hogy meg kellene tudnunk különböztetni Szlovéniát és Szlovákiát, ha már ő sem tudják...

Saját nyelvükön mindkettő Slovensko... :-D

kispufi 2008.06.05. 12:40:10

Hehe, egy kis bulvár, avagy adalék a vasárnap esti német-lengyel "háborúhoz":

www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=183407
süti beállítások módosítása