Másnapos szabadság
2008. április 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Másnapos szabadság

 Van a jólétnek az a skandináv változata, amelyben az embert megeszi az unalom. Csendes Volvók surrannak Dél-Svédország ritkásan lakott tájain, környezetbarát szélerőművek tucatjai sorakoznak az Öresund-tengerszorosban (igen, benne), Koppenhágában meg nincs egy szar hely, ahová menj, mert az olcsóbb helyeken 1600-2000 forint egy korsó sör, egy főétel áráról ne is beszéljünk.

 Néhány hete Koppenhágában jártunk, s ha már ott voltunk, megpróbáltunk keresni egy érdekes, izgalmas helyet a városban. Eltartott egy ideig. A félművelt világpolgárok előtt talán ismert Christiania sztorija. Elmentünk hát megnézni, hogy is működik évtizedek elteltével a Szabad Város.

 Christiania szabad városa Koppenhága egyik déli negyedében jött létre 1971-ben. Az elhagyott katonai terület épületeit és utcácskáit akkor foglalta el a környék lakossága: önhatalmúlag kidöntötték a kerítéseket, hogy újra birtokbavegyék a körzetet. Néhány hétre rá Jacob Ludvigsen, korabeli dán baloldali aktivista nagyívű manifesztumot adott ki arról, hogy Christianiában létre kell hozni a szabad emberek önkormányzó, önfenntartó közösségét. A liberális dán politika pedig - ha zöld utat nem is adott - de évtizedekig semmit nem tett a szuverenitásra törekvő közösség ellen.

 A Nyugat akkori korszellemének megfelelően az európai hippimozgalom és egyéb haladár közösségek Mekkájává vált Christiania. Az első évtizedek idealista hangulatban teltek, a régi „telepesek” történetéről, mindennapjairól egyórás, kor- és társadalomtörténeti értékű, bájosan naív dokumentumfilm készült Christiania You Have My Heart címmel 1991-ben.

 De hosszú idő telt el azóta: Christiania későbbi sztorija iskolapéldája a jóléti társadalmak kétoldali zsákutcájának. A szabad város egyre inkább a dániai kábítószer-kereskedelem központjává vált. Az évtizedek során többen belehaltak az elvileg itt is tiltott keménydrogok használatába, míg 2005-ben a város más részeit uraló kábszermaffia támadta meg az itteni dílereket, egy 26 éves férfi életét vesztette a lövöldözésben. A drogproblémával párhuzamosan a koppenhágai rendőrség sem könnyítette meg a helyzetet: kialakult gyakorlattá vált, hogy a városban összeszedett hajléktalanokat, drogosokat, illegális menekülteket bevitték és otthagyták a christianiai polgároknak.

 Az önmagát szuverénnek kikiáltó, önálló törvényekkel próbálkozó városnegyed nem tudott elszakadni a dán infrastruktúrától sem: a víz, az áram, a szennyvíz problémáját néhány házilagos próbálkozástól eltekintve nem tudták megoldani - igénybe vették Koppenhága szolgáltatásait, de a díj behajtása annál nehezebben ment.

 A 2001-ben hivatalba lépő konzervatív-liberális Rasmussen-kormány végre rendezni akarta az anarchikus helyzetet: 2004-ben kinyilvánították, hogy nem ismerik el az „autonóm” közösséget, rendezett bér- és díjfizetést követeltek a lakóktól, és (hivatalosan) betiltották a könnyűdrogok árusítását is. A tiltakozó christianiaiak többször barikádokat emeltek az intézkedni próbáló hatóságok ellen, és innen (is) indultak az elmúlt hónapok koppenhágai zavargásai. A korábban toleráns dán közvélemény az egyre nagyobb számú bűncselekmény miatt elfordult Christianiától.

 Úgy tűnik, mi a szabadság mámorának másnapján látogattunk el a környékre. A barakkok között sáros-pocsolyás ösvények húzódnak (harminchét év nem volt elég az önkéntes munkára?); sötét alakok méregetnek minket Christiania drogkereskedelemről elhíresült főutcáján, a Pusher Streeten; minden sarkon ki van rakva a tábla, hogy tilos fotózni; és persze a tiltás ellenére vastagon terjeng a fűszag. Apropó, tilalom: egy Christiania-kritikus újságíró tanulságos kísérletet végzett: néhány éve felállított egy sátrat a negyed közepén, mondván, hogy mostantól a Szabad Városban akar lakni. A lakók sietve elhajtották őt, hiszen nem lehet csak úgy idejönni és letelepedni.

 Christiania távolabbi, nyugodtabb részein az őslakosok lakóházai sorakoznak, az érdekes építészeti és design megoldásokból ítélve az itteniek még tényleg akartak valamit alkotni. Tényleg hihettek valamiben. A szabadságban, ha úgy tetszik. Nem kell sokat magyaráznunk azonban, hogy az egyszeri magyar megmosolyogja az „elnyomó dán társadalomból” szabadulni vágyó hippiket és kései utódaikat. Utóbbiakat meg is veti: az egykori romantikus álomból mára annyi maradt, hogy pitbullos, pufidzsekis gangek szívják a gandzsát, a körülöttünk ólálkodó, tolvajtekintetű kölykök láttán pedig idegesen húzzuk össze a kabátzsebeinket, miközben pszichedelikus, tarka feliratokat tükröző pocsolyákon át ugrálunk a rend, a béke, a nyugalom felé - vissza Koppenhágába, a You are now entering the EU felirat alatt.

 Rossz trip lett a szabadságból, ha volt olyan valaha, egyáltalán.

A falfestmény felirata: The dream that never dies. Longing for freedom.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr48444732

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kis magán szélsőjobb 2008.04.28. 09:37:33

Egy példa a szabadságrólNem tanulmányozták eléggé sem Arisztotelészt, sem a Bibliát. Akkor tudnák, hogy a szabadság "potentia", nem "actus", és hogy az ember hajlamos a rosszra. Ergo, a filozófiának sok gyakorlati haszna van.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dekoninckx (törölt) 2008.04.28. 09:07:46

Na bumm. Orwell 1984-e azt vizsgálja (a könyv fülszövege szerint), hogy mivé lesz a rend szabadság nélkül Óceániában. Na erre itt az utópisztikus Krisztiánia, ami jó választ ad arra, hogy mivé lesz a szabadság rend nélkül.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.28. 09:53:38

Milyen igaz. Má' megint a reakciónak vagyon igaza.hihi

smalladam 2008.04.28. 10:13:34

haha ergé, közép-európában egy egész ország működik ezzel a mentalitással

Téglagyári Megálló 2008.04.28. 10:59:03

Én egyszer jártam arrafelé, olyan volt, mintha a Sziget egész évben tartana, és ezt nem dicséretnek mondom.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.28. 11:46:30

Ez tök érdekes Ergé, valahogy mindig valami ilyesmi lett a foglalt házak sorsa is.
Bár Berlinben a Tacheles nevű helyet megcsinálták turista látványosságnak és művészeket költözetettek bele, koncertek vannak, meg kocsma. Tehát valahogy átalakították profitorientált hellyé.
super.tacheles.de/cms/

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.04.28. 14:42:19

"Rossz trip lett a szabadságból" :)))))

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2008.04.28. 19:02:05

itt nemfeltétlen az volt a probléma, hogy az ember hajlamos a rosszra. Hanem az, hogy a külső társadalom mocska beette magát a toleráns közegbé, míg az feloldódott, és elszivárogtak a hippik. a 68as lendület alapvető hibái ütköztek ki cristiánián, azaz nem volt megfelelő gazdasági alapja az autarkiának. nem volt sem különálló termelő sem különálló szolgáltató szektor, csupán a kereskedelmi szektor, de az is afgán importól függöt.

plastik02 2008.04.28. 19:08:25

"smalladam: haha ergé, közép-európában egy egész ország működik ezzel a mentalitással"

bullseye :D

btw. a baj nem az, hogy elszivárogtak a hippik, hanem hogy beszivárogtak.

dr. Wilbur Swain 2008.04.29. 10:49:33

ez az egész hippi-dolog oltári utópizmus, meg ez a "nem bántalak-te se bánts"-dolog... valaki úgyis odamegy, aztán pofánvágja őket egy szívlapáttal

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.29. 12:03:01

én azt nem értem teljesen, hogy a világon sehol, se előtte, sem utána nem éltek olyan jól az emberek, mint a hatvanas-hetvenes évek Skandináviájában, a klasszikus jóléti állam északi változataiban.

és ebből menekültek...

aminek persze van egy magyarázata, de azt a magyarázatot meg minek kellett leönteni marxista-újbalos szósszal?

hiszen a megvalósult szocializmusban élhettek volna átlagpolgárként is.

és vajon miért nem vándoroltak ki a Vasfüggöny innenső oldalára? :)

CrL 2008.04.29. 12:07:27

ergé, nem jártak túl rosszul ha a mai svéd v finnországot nézem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.29. 12:17:31

ergé,

a hetvenes évekre ez annyira nem igaz már, csak részben. A hetvenes évek vége-nyolcvanas évek eleje már kissé válságos volt, és megjelentek a neolib kritikák is Skandináviában. Addig nagyjából közmegegyezés övezte a jóléti államot, utána már nem annyira:)
Csaxólok:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.29. 14:04:57

Gabrilo, szeretnék 2008 Magyarországán olyan gazdasági-társadalmi körülmények között élni, mint mondjuk 1980-ban a dánok :)))

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.29. 16:17:22

ergé, az tiszta, de a mi kúrmányunk inkompetenciájához és dilettantizmusához nincs mérhető! De akkoriban ott is gebaszok voltak, elkezdett csődölni a jóléti bizbasz.
Muhahaha.
(ez most kárörvendés vót)

egri Fehér 2008.04.29. 18:14:18

Voltam már ott kétszer is. Nem bírnék így élni. Christiania a hippilét állatorvosi lova.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.04.29. 19:13:31

"és ebből menekültek..."
Talán túl sok Bergman filmet kellett nézniük?

ponybitch · http://bputopia.blog.hu 2008.04.30. 11:45:09

Azért ismerek pár helyet, ahol csak 25-30 DKK egy korsó sör :)

Skål!

psychenova · http://akciospotencial.blog.hu 2008.05.31. 10:51:51

Bocs, de azért van ebben az írásban egy jó adag anti-hippi előítélet. Én éltem Koppenhágában egy darabig, és a Christiania az egyetlen élhető hely abban a városban. Kétségtelen, hogy sárosak az utcák, és nincs meg mindaz a komfort, ami kint megvan, de ez a narkóközpont-pitbullos dealerek fíling szerintem vagy egyszerűen nem igaz, vagy nagyon erősen torzított a szemüveged. Én akárhányszor jártam ott (márpedig mint említettem ez az egyetlen hely kábé, ahova érdemes este kimenni), mindig kifejezetten vidám, kedélyes helynek láttam.

A letelepedő újságíróval kapcsolatban: nagyon sokan szeretnének letelepedni Christianiában, ugyanis az ott lakók legjobb tudomásom szerint nem fizetnek adót. Ennek ugyan nem olvastam utána, de többen is mondták. És mivel ilyen kecsegtető opciókkal jár a letelepedés, a lakók teljesen érthetően kiszűrik azokat, akik csak emiatt, és nem a hely szellemisége miatt jönnének.

És hogy miért akartak ezek az emberek menekülni a jólétből? Fiúk, mintha más nem is létezne, csak a pénz. Aki gazdag országban él, az kussoljon, fogyasszon, adakozzon? Máskor meg mintha épp ez ellen ágálnátok nagyon. Én speciel nagyon is el tudom képelni, hogy ha valaki egy olyan helyen él, ahol nincsenek ugyan anyagi gondjai, de megszólja a szomszéd, ha a kertjében nem derékszögben nő a fű, akkor menekülni akar onnan.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.01. 12:48:16

@psychenova: még jó, a hippik meg akarták valósítani a mennyirszágot a földön. igen, előítéletesek vagyunk a hippikkel szemben (pedig régen menyi re bírtam őket, könnyűztenetörténettel meg a mai napig fogllakozom).
Ez a pénz dolog nem passzol ide.

Amúgy ma este fog előadni Szexuális forradalomtól a zöldpolitikáig vagy mi címmel DANIEL COHN-BENDIT, az az utolsó barom haladár nyárspolgár EP-képviselő az LMP szervezésében. Meg kéne dobálni macskakővel. NEm, elég lesz négány De Gaulle-kötet is.

Empty 2009.05.01. 15:44:41

@Vendéan (dszg):

Inkább Sartre kötettel dobálnám.

designerke 2009.09.04. 13:37:07

Üdv, érdekes ez a történet, tegnap az Öko-design kiállításon egy teljesen más képet festett a Dán nagykövet a témáról. Máshol meg azt olvasom, hogy egész éves Sziget-fesztivál, meg drogtanya, lebontással fenygeteik a várost a rendőrök és bírók... Én ezt úgy képzeltem el, hogy napkollektoro-szélmalmos-földházas neodesign házakra cserélték a régi katonai bázist mára és mindenki csendeen kerekezik nagyon öko módon... Egyébként igen, az éremnek 2 odala van és nyilván ezt sötétebbik oldalt, az Árnyékot, a Hold Sötét Oldalát ott a helyszínen nem fedhették fel. Nem erről szólt... lássuk be, azért nem lenne rossz nálunk se egy adó és közműdíj mentes nagyon tuti cool nyugis élet. Benne lennék...
süti beállítások módosítása