Játszma az ördöggel (Titanic Filmfesztivál)
2008. április 06. írta: TuRuL_2k2

Játszma az ördöggel (Titanic Filmfesztivál)

 Tegnap este megnéztünk a budapesti Toldiban egy vígjátékot a Titanic Filmfesztivál programjai közül: Játszma az ördöggel (The Devil Dared Me To) volt a címe. Az már a PORT.hu ismertetőjéből kiderült, hogy nem egy habkönnyű darabról van szó: Randy Cambell apja nyomdokait követve az Új-Zéland legmerészebb kaszkadőre címre pályázik. Nem számít, ki és hány végtagját veszíti el közben. A film szégyentelenül durva, felér egy állon ütéssel. Aki szereti a beteges humort (vér és kín van itt bőven), az ötletesen idióta kaszkadőrmutatványokat (mint például a felfordított fűnyírók átugrása) és a macsó erőfitogtatást, az most megtalálta a neki való filmet. A Játszma az ördöggel a legjobb választás az éjszakai mozizáshoz - főleg néhány üveg sör társaságában.” A trailerét nem néztük meg, pedig tanulságos lett volna:



 
 Így aztán kb. negyedóra után két barátunk távozásával fejezte ki véleményét a produkcióról. Addigra már túl voltunk néhány balul sikerült kaszkadőr-mutatványon és a film tétel-mondata is elhangzott a balesete után (egy sportkormánnyal a fejében) haldokló, a fiától búcsúzó idősebb Cambell szájából: „Remember Randy: no matter what, stunts are cool” (kb.: Jegyezd meg, Randy: bármi történjen is, a kaszkadőrök királyok).

 Általában én sem szeretem a durván véres jeleneteket (nem is bírom őket különösebben), de ennél a filmnél nem zavartak - valószínűleg épp a szándékolt eltúlzottságuk miatt. A sztori morbiditásával együtt szórakoztató: egy gátlástalan ficsúr által vezetett, lúzer kaszkadőr-trupp megkapja élete lehetőségét: Új-Zéland déli feléről egy menedzser elhívja őket az északi szigetre, ami álmaik netovábbja, maga az Igazi Élet. A fordulatok sokszor kiszámíthatóak, a trükkök láthatóan a sufniban készültek, de összességében mégis rendben van az egész. A legjobb az a jelenet, amikor a csapat tagjai buliznak útközben a kamionon és egymás fején törik szét a vodkásüvegeket: igen, a kaszkadőröknek így kell mulatniuk.

 A Titanicon még egyszer játsszák a filmet, csütörtökön 20.45-kor, szintén a Toldiban. Ha valaki kedvet kapott hozzá, ne hagyja ki a mozitól húsz méterre lévő Pumukli kávézót sem: nagyon jó a tonhalkrémes bageljük.

 p.s.: Ha nem érkezik időben az ember, könnyen úgy járhat, mint közülünk néhányan: csak a film utáni villanykapcsolást követően derült ki számukra, hogy a szinkrontolmácsot közvetítő vezeték nélküli fejhallgatón van frekvencia- és hangerőszabályozó is, csak sötétben nem nagyon lehet megtalálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr57413364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.04.06. 13:42:46

Épp a napokban láttam ismét Peter Jackson Braindead (Hullajó, port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=1111) című filmtörténelmi jelentőségű művét. Mondhat bárki-bármit, de nekem tetszik és röhögni is tudok rajta. Persze előtte nem szabad, utána meg nem lehet enni.
Szóval, nem tudom mi van Új-Zélandon a levegőben, de az idézett "beteges humorhoz" igazán értenek.
(Érdekes, hogy a fűnyírós motívum ott is előfordul, hát már nem a birkák nyírják a füvet ott a túlvégen?)

"Horthy-fasiszta" 2008.04.06. 14:33:38

Akinek ez a fajta humor bejön, annak ajánlom a Bad Taste (Izlésficam) c. darabot. Ez Peter Jackson első, kézikamerával és haver statisztákkal felvett alkotása, amihez képes az imént említett Hullajó például kifejezetten popart. Azért belegondolva, nem sírom vissza a kecsapvér/csirkebél agyvelős korszakomat...:)

CrL 2008.04.06. 15:20:59

FP: A hullajó klasszikus. Puding és kutyaevés höhö.

Ez itt Angliá-t ajánlom mindenkinek, még kinnt láttam premiert a rendezővel és az emberek tapsoltak a film végén. Téma: Brit skinheadek, bevándorlók, Tatcher kor, tipikus külvárosi életérzés stb.

www.titanicfilmfest.hu/2008/52-17220.php

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.06. 15:29:23

Így leírva, mint Tarantino mester alkotta retro. A halottszállító szerepében Danny Trejo.
süti beállítások módosítása