BKV-sztrájk + kerékpár-ajánló
2008. április 05. írta: TuRuL_2k2

BKV-sztrájk + kerékpár-ajánló

 Úgy néz ki, hétfőn a fővárosban leáll a tömegközlekedés, mivel tegnap nem sikerült megegyeznie a szakszervezeteknek a BKV-val. A dolgozók a vállalt finanszírozási bizonytalansága miatt készülnek a hétfőn délután 13 óráig tartó munkabeszüntetésre. A főváros vezetői évi 18,5 milliárd Ft-os többlettámogatást kérnek a BKV működésének finanszírozására.

 Igaz, ami igaz, nem ártana végre rendezni a közösségi közlekedés finanszírozását. Nem csak a BKV-ét, hanem a Volán-társaságokét és a MÁV-ét is. Megvizsgálni, hogy a direkt pénzügyi mutatókon túl milyen pozitív externáliái vannak az államilag finanszírozott tömegközlekedésnek (környezetvédelem, munkaerőpiaci és egyéb mobilitás, stb.). Végiggondolni, hogy a városok és a kis falvak lakói számára napi hány buszjárat méltányos, ha a Rózsadombon 4-10 percenként jár a busz. Megszüntetni a 65 év felettiek ingyenes utazását: a teljes jegyár 33%-át ők is igazán kifizethetik (érdekes, az esetükben nem ingyenebédezik Gyurcsány Ferenc és Hiller István), vagy legalább egy technikai jegyet kelljen venniük, hogy az alapján járjon az állami kompenzáció a közlekedési vállalatoknak.
 
 A hétfői sztrájkra készülve megmutatom az egy hete, a Vasúttörténeti Parkban rendezett Bringaexpón fotózott kedvenc tömegközlekedés- és autó-helyettesítő járműveimet. A bicikliőrültek nézzék el nekem, hogy csak egy lelkes amatőr vagyok, s a formákat többre értékelem, mint a százezrekbe kerülő, űrrepülőgépeken használt anyagokat. Elsősorban a városi, cruisernek nevezett biciklikért vagyok oda, ezek közül pillanatnyilag legjobban a Csepel Cruiser tetszik (különösen az ülése gyönyörű):



A 80 éves, ismét 100%-ban magyar tulajdonú gyár modelljének a jubileum tiszteletére most jelent meg egy speciális, kávékrémszínű változata (sajnos erről a kiállításon elfelejtettem képet készíteni, így a katalógusukból vettem az illusztrációt, ami nem igazán adja vissza, milyen jól néz ki ez a szín valójában):



 Itt egy másik, nagyon fáin cruiser, Unicum-dizájnnal (a Capriolo gyártja):



 Az igazi nagyvilági jármű az autómentes zónákban ez a trcikli lehetne (nem sikerült kideríteni, kereskedelmi termék-e):


 Ha valaki sztrájk idején is ragaszkodik a kötöttpályás közlekedéshez, akkor ez az ő járműve (pótkerekes kerékpár, vagy méginkább hajtány):

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr17412166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.05. 14:03:46

Kúl! Itt a tavasz, ideje kipolíroznom sokat tapasztalt, kamaszkorba lépő csótánybringámat :)

Szolg.közl: Április 20-án Critical Mass!

CrL 2008.04.05. 14:07:54

és beindult a Titanic filmfeszt is:

www.titanicfilmfest.hu/2008/

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.05. 14:44:12

Tök jó, hogy írtál erről. Éppen most készülök bringát venni. Akkor ez az új csepel a tuti?
Nekem olyan kéne, ami városi, de olyan nagy kerekei vannak, mint a versenybringának, azért néha lehet vele erdőben is menni, de főleg betonon. Legyen kényelmes, női vázas. Mit javasoltok?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.04.05. 14:56:13

Lola:
Ez a Csepel Cruiser abszolút olyan: elég robosztus kerekei vannak & szép is. A szerkesztőségtől 200 méternyire van a márkaboltjuk. :)

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.04.05. 15:27:22

És a gumiabroncsa sem túl vastag, városi közlekedéskor az hátrány; bár fogyókúrára ideális egy jó vastag kerekű monti.:)

Téglagyári Megálló 2008.04.05. 15:46:23

Turul, ott vettem a Csepelemet, mint lelkes hazaffy. És remélem nem bántódtál meg az éjszakai jelzőmön...

szabiaki (törölt) 2008.04.05. 15:54:47

a máv sztrájktól nem voltak így beijedve a népek, ez is mutatja a máv fontosságát. Leállatnának már ezekkel a sztrájkokkal már elérték amit kiadott nekik a vezér, Viktor lesz a király, lehet hogy még kicsit várni kell hozzá, de meg lesz az a bársonyszék.
Persze így majd jobban lehet mondani, hogy mi folyik ebben az országban, hát sztrájkok vannak!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.05. 15:58:16

kinek volt gyerekkorában Csepel Tacskó típusú kerékpárja? :)

azzal lehetett frankón egykerekezni, meg olyan chopperes kormánya volt! :D

Yasashi Tanuki 2008.04.05. 16:09:19

lelkylola:
Kb. Látogasd meg a Verseny utcai bolhapiacot - szombat v. vasárnap reggel a Keletinél 30-as busszal egy megálló aztán csak kövesd a tömeget.
Kb két hete voltam és láttam pár nagyon jó állapotban levő lomis bringát a sógorok levetett járgányai között.
Első körben ott érdemes körülnézni, ha nincs valakinek kedve/ideje lemenni a Devecseri cigányokhoz.

Tavaly figyeltem fel a helyre mikor vettem ott egy nagyon szuper bringát. A vásárlás előzménye, hogy tisztességben megőszült MTB-omra hátsó kereket akartam venni és a szakboltok azt mondták, hogy minimum 5 ezer de inkább 10 plusz munkadij ..stb, a bolhapiacon meg 5500-ra sikerült lealkudni egy jó állapotban levő osztrák city bike-ot lámpával, csomagtartóval, shimano váltóval. Recycle!!!

Téglagyári Megálló 2008.04.05. 16:12:58

szabiaki, rossz helyen jársz...

.ani 2008.04.05. 18:26:35

Helló,
A cikk alapvetően OK és ezért kösz. Egy korrekció jó lenne, miszerint:
A kistelepülés vs. Rózsadomb összehasonlítás ebben a formában némileg populista ízű. A járatsűrűség megítélésének alapja csak az lehet, hogy mennyien veszik igénybe azt, hányan utaznak rajta. Márpedig a 11-esen rengetegen. Egyetlen buszként kapaszkodik a hegynek arra az oldalára, ahol rengeteg család lakik, meg mondjuk van három gimnázium a vonalán. Csúcsidőben még így van, hogy nem lehet felférni a buszokra (!).

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.04.05. 18:40:35

ani.ani:
A járatsűrűség megítélésének alapja azért az is lehet, hogy melyikkel veszít többet a költségvetés: - fenntartja egy falu számára az értékelhető járatszámot (értsd: nem csak napi egy oda, egy vissza),
- vagy megszünteti és akik csak így tudtak munkába járni, azok vagy elköltöznek (de hova és miből?), vagy munkanélküliek lesznek, esetleg elindulnak az alkoholizmus biztonsága felé.

trewq 2008.04.05. 19:01:32

A verseny ucai piacon inkább lopott bringákat árulnak.

segabor 2008.04.05. 21:24:38

Én már egy hete bicóval járok dolgozni. Hétfőn sem lesz másképp.

dowNLoad 2008.04.05. 23:27:16

A BKV BUSZVEZETŐK KAPNAK MÉG citromlevet?? 1500Ft/l áron?? Szeretnék beszállító lenni, vennék új autót, meg egy nagyobb házat.
Hol és kinek kell borítékot adni, milyen vastag legyen az a boríték? vagy csak családi/kihalásos alapon lehet bekerülni?

Invictus 2008.04.05. 23:43:00

szabiaki, lehet viktorozni, de mintha az ő idejében is lett volna pl. vasutassztrájk. Persze akkor Gaskó nem fideszbérenc rohadék volt, hanem derék érdekvédő, aki mellesleg tökösen alárúg a fasiszta Orbán-kormánynak (ugyanez igaz Cser Ágnesre is pl.)

CrL 2008.04.06. 18:52:06

kicsit olyan taxiblokád retro aminek kinéz ez a holnap, habár pont a taxisok nem sztrájkolnak holnap. mi épp osztálykirándulni indultunk volna pont a taxisblokád napján. lett belőle tvnézős otthoniszendvicsmegevős nap a suliban. vicces, hogy tesómék épp Parlamentbe indultak volna holnap, nemtudom mi lesz belőle ;)
süti beállítások módosítása