Megakadt a Drazsé Gyurcsány torkán
2008. február 13. írta: politicus

Megakadt a Drazsé Gyurcsány torkán

Alább egy történet arról, milyen folyamatok zajlottak le 2005 elején, a miniszterelnök hivatali beiktatása utáni hónapokban a pénzügyek területén. A miniszterelnök személyes elbeszélésében. Íme:



 

„A legnagyobb gondot ebben az időszakban a következő dolog jelenti. Draskovicsról van szó. Természetesen az első dolgom, hogy leülök Draskoviccsal: hol tartunk, hogy állunk. Költségvetés, államháztartás. Az akkor érvényben lévő év végi hiányprognózis 4,6%. Az elemzők azonban ennél érdemben többet mondanak. A Draskovics mögötti pénzügyminisztériumi apparátusból közvetlenül is szerzek információkat, és azok sem nyugtatnak meg. Leülök Tiborral, mondom neki ezt a dolgot, de ő azt feleli, hogy márpedig az : 4,6. elmondja, hogy mi miért. Nem nyugszom meg, tovább beszélgetek különféle emberekkel, összehívok bankárokat a saját lakásomon, találkozom Surányival. Hol álunk? Minden arról győz meg, hogy itt valami nem stimmel. De Tibor nem akar engedni, ragaszkodik a 4,6-hoz. Ekkor már az a kérdés, a döntő kérdés, hogy mi lesz a pénzügyminiszterrel. Nem sok magyar ember sorsa érdekli igazából a világot, de a pénzügyminiszter személye érdekli. Erre finoman rá is kérdeznek, én pedig kikerülöm ezt a kérdést. Tibort közben nyugtatgatom, mert ő is kérdez, hogy nyugi, te csak tedd a dolgodat, miközben egyre világosabb számomra, hogy ez a 4,6-es hiány, ez nem tartható. Nekem itt nem mondanak igazat.

Egyik este hazamegyek, és fölhívom Draskovicsot. Először elmondom neki, hogy szerintem nincs igazad. Nem tudom, hogy tényleg rosszul látod-e, vagy csak nem mondasz nemem igazat. De azt mondom neked, hogy 4,6 nem maradhat. Ez képtelenség. Csak amit én látok kockázatot, abból 60 milliárd egészen biztosan be fog következni, ezért azt mondom, hogy legalább 4,9-et kell mondani. Holnap reggelig meggondolhatod. Ebben nem alkuszom veled. Ha 4,9, akkor maradhatsz miniszter. Nem mondom ki nyilvánosan, de te megnyugodhatsz. Gondolkodjál reggelig. Reggel felhívom: azt mondja, hogy 4,9. jó. Dolgozom tovább. Lassan elkezdem látni a mélységét is ennek a történetnek: ez nem fér bele a 4,9-be se!. Én itt át vagyok verve. Ezt vagy most meg tudom csinálni az elején: tiszta lappal elindulni, hogy év végén az a szám, amit mondok, igaz legyen, vagy soha. Most megtehetem. A várakozásba be van építve. Ötössel kezdődő számokat mond mindenki. Ekkor elkezdek pénzügyminisztert keresni (…) ez az egyetlen igazán fontos kérdése, a legfontosabb kérdése a kormányátalakítás és a kormányprogram ügyének. (…) Aztán egy napon bemegyek hozzá (Draskovicshoz – a szerk.), úgy tizedike táján. Személyesen, kora reggel, már ott van a zsebemben az új miniszter neve. Mondom neki: Tibor, ezt most eldöntjük. Ez nem 4,9 százalék, ez: 5,2. amit te mondasz, abban legalább 120 milliárd forint hibádzik. Ez 5,2; önkormányzatokkal együtt: 5,4; pénzforgalomban: 6,3. most vagy egymás kezébe csapunk, vagy végeztünk egymással. Ha igent mondasz, akkor ma bejelentjük, hogy te maradsz a pénzügyminiszter. Ezt tudom neked adni garanciaként. Ha nem: nem. Ezt az ügyet most lezárjuk, nem játszom tovább ebben a dologban. Nem alkuszom: ez 5,2. És annyi lett. Elfogadta.”[1]

Hajrá szocialisták, hajrá Draskovics!



[1] Debreczeni József: Az új miniszterelnök, Osiris Kiadó, Budapest, 2006, 298-299. oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6337332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.13. 11:44:06

Meglatta a melyseget a dolognak.
Hehehe.
Aztan meg egyszer atvertek, 2006-ban.
Akkor sem tudta.
Most nem keresem ki a reakcios videot, ahol a kozgazon ezt birta mondani.

Tartok tole, trukkok itt mar nem segitenek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.13. 11:47:28

D. visszakerülése a legeslegrosszabakat juttatja eszembe.
Azon túl, hogy csak nem káderhiány van?
Meg azon túl, hogy mennyire megalázták - megérdemelten - az elődjét.

kispufi 2008.02.13. 11:58:12

Jó, hát a pénzügyekhez nem ért, vannak ilyen szakemberek, kisebb cégeknél ezért kell pl. a kovácsmesternek elvégezni az adócsalást a főkönyvelő helyett. Ellenben Dr. Askovics alighanem van olyan lojális, ha másért nem, a sok általa birtokolt tárcáért (legutóbb tárca nélküli tárcáért...), hogy első adandó alkalommal kiadja a tűzparancsolatot.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.13. 12:09:48

En nem akarom Draskovicsot agyondicserni, de az a penzugyminiszter egy megszorito csomagot vert at. Nezzuk a szamokat. Gyurcsany azert alazza, mert 4.6% helyett 5.2% lett a hiany (a valosagot most nem ellenoriztem). Na bumm. 2006-ban pedig 6% helyett lett majdnem 10.

Draskovics egyszeruen nem az o embere volt. Sima belso hatalmi harc, csak az MSZP-seket kell erdekelje. Valtozni semmi se valtozik.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.13. 12:23:42

mennyi esélye van, h. visszajön megyó? :DDDDD

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.13. 12:24:04

Ugy erti, hogy Feri "szopoagra" kerult?
marmint a mszp frakcio szockobb (e.g. nem verliberalis nem hardcore piacfundi) fele betolja a (inkább) saját emberét a tuz melle.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.13. 12:35:41

Draskovics annyira "verliberalis", amennyire egy ven szoci az lehet. Nem, itt egyszeruen szemelyi kapcsolatokrol van szo. Draskovics nem Fleto embere volt akkor. Most mar lehet, hogy az, nem tudom.

Megjegyzem, Draskovics lecserelese egy uj korszak nyitanyat jelentette 2005-ben. A "bator" koltsegvetesi politikaet, ami majdnem csodbe vitte az orszagot 2006-ban. Anelkul, hogy ismernem a hatteret, megkockaztatom, hogy Draskovics egyszeruen nem volt eleg "bator" ahhoz, amihez Veres igen.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.13. 12:46:22

most nem tudom, hogy a táncos monológja mennyire realisztikus, de annak tökre olyan kihangzása van, mintha Drazsé lenne a hunyó, Ferenc meg az igazság keresztesvitéze. A szemét pénzügyminiszter csak zsarolva mond le a tarthatatlan számok frissítéséről. a PM mint PR szervezet.

Ezek után a kazánkovács által csőbehúzott Veres úr szívatja meg egy évre ra a tisztánlátó minelnököt?

nekem nem vág össze a dolog. ha Drazsé a régivágású szocik embere, akkor miért kerül most a haver helyére? A régi söprű most kezd hardkórba fordulni az elvonásokkal, lecserélné egy osztogatósabbra?
vagy már nem értek megint semmit, és ebben az egész átszervezésben sincs logika?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.13. 13:09:31

Nekem az a velemenyem, hogy mostanara kelloen elfajult a helyzet a kormanyon belul ahhoz, hogy valami latszattevekenyseggel el kelljen utni az idot. Hat cserelgetnek nehany szeket. Amig a zurzavar elnyugszik, addig se a kormany teljesitmenyerol kell beszelni.

Hallottam olyan osszeeskuvesteoriat is, hogy Draskovics valami olyanra kell, amit Takacs nem mert volna elvallalni. En nem hiszek ebben. Szerintem egyszeruen Takacsot lehetett lecserelni es Draskovicsnak hely kellett.

Az igazan fontos kijelentes, amit a szemelycsere hireiben elrejtettek, az az, hogy a reformoknak vege. Most valtozik a taktika, elojon a regi jo szoci modszer es szisztematikusan megprobaljak megvasarolni a tarsadalmi csoportokat, elsosorban a fo tamogatoikat. A megemelt adokbol befolyt plusz penz jol jon majd ehhez. Lassan ideje elkezdeni, 2010 mar kozel van.

Hogy aztan eleg penzuk lesz-e a bevasarlasra, az majd elvalik. Elore fogadni nehez, de szerintem nem lesz eleg penzuk. Az ujabb adoemeleseket jelent, elsosorban a "modos" tarsadalmi csoportok fele.

Kenguru 2008.02.13. 13:12:22

Vicces sztori, kar hogy ketseges a hitelessege.
Ugye egy kozismerten szavahiheto ember meseli. :)


Kicsit olyan ez mintha a gravitaciorol alkudoznanak.
A hiany nem alku kerdese, azt ossze lehets szamolni. Ha hazudnak az kiderul, es az rosszabb mint a nagy hiany.

hiba 2008.02.13. 15:51:48

Érdekes lenne felállítani egy modellt a maszop és érdekkörében most dúló belső folyamatokról a friss személyi változások tükrében. Mondjuk nem túl bonyolult: Keller, Baja újra pozícióban = Gyurcsány gyengül. Na de hogy viselkedik most a többi érdekkör?
Előállhat az a sajátos helyzet, hogy Gyurcsány bukása a párton belül a lehető legrosszabb az országnak. Ha Keller meg Baja itt az alternatíva, akkor lassan elvonulok én is radikalizálódni.

Google 2008.02.13. 15:53:45

Hazugok egymás közt, rövidebben: hazugok közt.
A hiány persze, hogy nem egy adat, a hiány is alku tárgya, mert lehet ugye ezt is, meg azt is mondani, csak elhiggyék majd.
A fn.hu-n Demján arról beszél, az EU legszegényebb országa leszünk, az Index szerint a helyzet ennél jobb kellett volna legyen, szóval a jövő sem, Draskovics főrendőr sem kecsegtet semmi jóval.
A sarat biztosan jobban fogja állni, mint Takács, mert hazudni is tudni kell. És ha valaki, akkor ezek a jelenleg hatalmon levők tudnak!

Francois Pignon 2008.02.13. 16:11:41

Hát kit nem osztott még ki Gyurcsány, ha költségvetési számokról volt szó?
Emlékszünk ugye, az őszödi beszédben "Kornaitól Bokrosig, Békésitől Surányiig, Vértestől a jó ég tudja kicsodáig" mindenkit lehülyézett.
Ha már Demján is szóba került, róla például: "Sanyikám, normális vagy te? Hát legalább te tudhatnál számolni, áldjon meg a jó Isten."
Én már csak azt várom, hogy a PM-et is maga alá vonja ez a nagyszerű szakember.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.13. 16:20:33

No, a hab a tortán hogy Keller pénzügyminisztériumi államtitkár lett !

Mindenki vissza a fedélzetre! Iszonyű nagy szarban lehetnek ...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.13. 16:38:55

kész időutazás...
mondom, hogy még megyó is vissztér! :DD

valaki nézze már meg, mi van a határon a táblára írva, annak is a kifelé mutató oldalán, mi ez itt? valami labor?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.13. 16:48:55

mondom én, megyünk visszafelé az időben - újra terror-riogatás, Drazsé back, Keller közpénzügyi helyett pénzügyi államtitkár...

áprilisra várok egy kétmilliós Kossuth-téri nagygyűlést, aztán OV visszatértét a hatalomba :)

Négy év múlva meg Horn Gyulát :D

CrL 2008.02.13. 16:52:31

bármilyen nagy is a káosz, Gyurcsányt nem lehet (kivülről) megbuktatni és lemondani nem fog, szinte mindent csinálhat és csinál is. Ellenzék mintha nem is létezne, népszavazás súlytalan, a lényeges törvényeket átverte a kormány.

viszont Kovács Lászlót is vissza kéne hivni, igy lenne igazi a tér és időhajlitás.

regnak 2008.02.13. 17:12:36

És persze mindez a sok össze vissza táncolás csak jót tesz az államszervezetnek, önkormányzatoknak, magának a gazdaságnak. Csak így tovább hajrá megxcsináltuk!!!
Kezd az őskáosz kialakulni, a hatalmi centrumok önmagukba hajlanak. Aztán majd lesz csodálkozás, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy kitalálták a spin doktorok és egyéb okosok.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.13. 17:59:36

biztosan nem gondoljátok, de ettől a sok logikus lépéstől baromi hitelesnek néz ám ki az ország külföldről.

Devil Inside 2008.02.13. 17:59:45

A a sztori úgy reálisabbnak tűnik, hogy Feri számolgatott, mennyit kellene gyorsan eltapsolni, legyen esélye választásokat nyerni és hiába alkudozott Drazséval, az csak nem akart 4,6-nál nagyobb hiányt.
Bár így meg Drazsé a pozitív hős, mégsem tetszik ez a verzió sem...

jbb 2008.02.13. 18:01:49

Most a sírás és a röhögés határán egyensúlyozok, nem tudom még mi fog feltörni. Szerintem Feri most már tényleg lehetne az Elnöki Tanács Elnöke!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.13. 18:06:59

...és Szűrös Mátyás kikiáltja a köztársaságot? :P

Francois Pignon 2008.02.13. 18:13:42

Hát, Kádár apánk is kiszállt már a sírból...

tevevanegypupu 2008.02.13. 18:29:31

Berecz elvtars egyszer nemsokara majd kerunk valamit..(:

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.13. 19:00:55

Szamárfül,
elég nagy fejetlenség lesz, ha Kádár felkel a sírjából...

Francois Pignon 2008.02.13. 19:13:46

Jaj, hagyjuk már az idétlen szóvicceket! (Legalább eljönne valóban a prolik ideje, és nem a fejesek diktálnának.)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.13. 19:41:19

Ja, és már a népszavazás ELŐTT ekkora a káosz ...

MI LESZ AKKOR UTÁNA ?!

exit · http://nubabel.blog.hu 2008.02.14. 04:47:16

zero: A Miniszterelnök utolsó tánca.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.14. 07:48:19

Francois: "Legalább eljönne valóban a prolik ideje"

Winston Smith is erre várt az 1984-ben...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.14. 10:08:02

Draskovics az újabb allround government-man, a szintén csodás tehetségű Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika és Fodor Gábor után. Mindegy neki, milyen minisztésium, csak bársonyszék legyen...

Takács Albert meg eleve egy kuriózum volt. Az elvileg jogvédő feladatú ombudsmani székből a hazugságügyi és polgárveretési miniszteri székbe átülni (és immár terrorcselekménynek minősíteni azokat a falkormozásokat, amelyeket oly óvatosan végez a titkosszolgálatunk...) nem egyéb, mint a "pandúrból lesz a legjobb rabló" megvalósulása. Nyilván többen érzékelték, hogy így Takácsnak sem a jogvédő, sem a jogtipró tevékenysége nem volt elkötelezett - amiből csak az előző a probléma, mert azt elvileg kormányfüggetlenül, sőt, olykor a kormány ellenére kellett volna végeznie.

Porcelán az elefántboltban 2008.02.14. 10:41:04

Hazudtak a Gyurcsánynak? Nem mondták meg neki a valódi pénzügyi helyzetet?

Ez naggggyon csúnya dolog!!!!!!!!! Ilyen nem szabad csinálni, ugye gyerekek? Szegény Gyurcsány bácsi! Át akarták baszni. Borzasztó.

Tehát mindenről ez a Draskovics tehet. És most ez a gonosz kis csaló lett az IGAZSÁGÜGYMINISZTER!!!!!!

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.02.14. 11:15:32

Buborék, jól mondod.
Egyet meg kell jegyezni Gyurcsány-nyal kapcsolatban:
még a hazugsága sem igaz!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.14. 11:20:00

utoljára az ötvenes években voltak ennyire multikompatibilis (így mondjuk? :) ) minisztereink
süti beállítások módosítása