A politikai elit 10+3 hibája
2008. február 12. írta: k|M

A politikai elit 10+3 hibája

 Felhasználóbarát szokás a tengerentúlon, hogy a technológiai blogok, elektronikai kütyük portáljai tízes, húszas, harmincas listákat állítanak össze különböző termékekről különböző témákban: a tíz legjobb külső DVD-író, a legjobb mp3-lejátszók, az öt legjobb pendrive, a legjobb wordpress-bőrök, a leghasználhatóbb CMS-rendszerek, a harminc legjobb ingyenes javascript-kód, és így tovább, a végtelenségig. De létezik lista a legjobb tintás írókról éppúgy, mint a jó/gyatra éttermekről, vagy a top10 turisztikai célpontról is.

 Mivel ez egy döntően közéleti orientációjú blog, közreadjuk a mi tízes – általánosító – listánkat a politikai osztály hibáiról. Ha kedvetek tartja, szemezgessetek és egészítsétek ki!

1.
 A politikai elit erős csoportok, rész-érdekek, illetve önmaga zsákmányszerzésének foglya. A III. Magyar Köztársaság egyik legfőbb jellegzetessége – és előtte a diktatúrát is ez jellemezte –, hogy nyílt és rejtett erőcsoportok határozott és azonnali befolyással rendelkeznek a törvényhozásra és a kormányzásra. Ez pedig a totális korrupció, a bizánci típusú szívességek és viszontszívességek kusza szövedékének melegágya.
 Hogy a politikai elit részérdekek foglya, annak bizonyításához elég emlékeznünk a lex MOL szemvillanás alatt lezavart kodifikációjára és átfutására, illetve megszavazására, és elég fölidézni csupán azt, hogy e sietős kapkodás ellenére több konkrét esetben az Országgyűlés ma is mulasztásos alkotmánysértésben él.
 Ugyanilyen egyéni-vállalati kijáró érdekeknek lett áldozata korábban a gyógyszerkassza. Igaz, az így jelentkező extraprofit eredményeként a Richter és az Egis regionális multivá nőtte ki magát.
 Naphosszat lehetne sorolni a példákat, amikor egy törvénytervezet az utolsó pillanatban megváltozik, magára égetve a kedvezményezett, vagy előjogaiban nem csorbított lobby-csoport kézjegyét (pl. a jövedéki törvény a Zwack Unicum Zrt-nek milliárdokat hozó módosítása, megvan?).

2.
 A politikai elit – parlamenti képviselők, városi polgármesterek, alpolgármesterek, állami cégek, vagyonkezelők vezetői –, nyugati életnívon élnek egy közép-európai országban. Nem sajnáljuk tőlük, ám eközben döntő többségük elfeledkezett arról, hogy a saját személyes családi élete jobban szituált, mint egy átlag magyar család élete. Ez a tévedés a valóságérzékelésre is hatással van.

3.
 A politikai elit kontraszelektált, az általános paranoia miatt a résztvevői bizalmatlanok. E sorok szerzője megfigyelése szerint mintha zárványként élnének a magyar társadalomban. A politikai elit nem sok szereplője állna meg a lábán a politikán kívüli életben, ha nem pártszövegeket kellene fölböfögnie nap, nap után – gondoljuk mi.

4.
 A jelenlegi politikai elitből hiányzik a mintaadás képessége, többnyire hiányoznak a nagyszerű és eredeti emberek – ugyanolyan átlagemberek mind, mint te, aki ezt most olvasod, vagy én, aki ezt írtam, csak éppen politikusok – tudásuk és képességük nem predesztinálja őket arra, hogy elitpozíciókat töltsenek be.

5.
 A politikai elit szűklátókörű. A ’70-es évek olajsokkját követő átrendeződéshez hasonlóan a globális gazdaság ma is a szemünk előtt esik át egy újabb és mélyrehatóbb szerkezetváltáson. Ez a második elektronikai-technológiai hullám ugyan nem most kezdődött, hanem a nyolcvanas évek végén, ám kár lenne ugyanúgy kimaradni belőle, mint a hetvenes években, amikor mi – a részérdekek foglyaként, hibás helyzetfölismerésből kiindulva – elavult technológiára költöttünk világbanki hiteleket (külszíni lignit-fejtés a Mátraalján, szénmosó Bátonyterenyén, ez talán csak a két legismertebb), a világ pedig akkor – ha még nem is IT-lázban –, de IT-hőemelkedésben égett már rég.
 Bár mindennapjaiban a nagy többsége iwiw-ezik és egyik-másiknak gmail-fiókja is van, azt már nem éri föl ésszel és látókörrel, hogy a digitális jelenvaló ilyen mértékű előretörése miként alakítja át a jövőben a televíziózást, a reklámpiacot, a hagyományos médiát, a ma még megkövesedettnek ítélt médiaviszonyokat, a demokratikus véleménynyilvánítás lehetőségét, és így magát a közösséget is.

6.
 Szintén a határok-nélküliséghez kapcsolódik, hogy jószerivel ma eldöntöm, hogy hová megyek, este összecsomagolok, holnap pedig elutazok. A megfizethető közlekedés és a legaprólékosabb információ elérhetősége ma lehetővé teszi, hogy ha bolyhossá és szűkössé vált a kifakult itthoni pulóver, akkor fogom magam, és a világ bármelyik sarkában munkát vállalhatok holnap.
 Ma szinte bárki lehet informatikus vagy programozó Dél-Spanyolország tengerpartjáról vagy Thaiföldről. Ugyanígy egyszerűen lehet Londonban, New Yorkban vagy Ausztráliában fotós az ember, és ezt a mindannyiunk által látott és megélt jelenséget az ismeretségi köreinket tizedelő elvándorlási hullám is érzékletesen mutatja. Itt Közép-Európában sincsenek már nemzetállamok, csak ezt a politikusok még nem tudják.
Ebből a jelenségből a politikai döntéshozói csapat szinte semmit sem érzékel: kívül esik ugyanis az élethelyzetén; ő maga és szűk családja, ismeretségi köre nem éli át a többnyire megélhetési kényszerből fakadó elvándorlást.

7.
 A politikai elit szinte kizárólag tábor-gondolkodású, éppen ezért kellően paranoiás. Ki kivel van, ki kinek az embere, hová van behálózva, becsatornázva játékot játszanak egymás között, ahelyett, hogy a teljesítményt értékelnék: így nem fordulhatna elő, hogy nyilvánvalóan alkalmatlan emberek minisztériumokat, háttérintézményeket, kórházakat, színházakat vagy médiumokat vezessenek. A paranoia teljesítményellenes és versenyszűkítő hatású, így súlyos kontraszelekciót okoz.

8.
 A politika döntéshozóinak szeme a múltat fürkészi, ahelyett, hogy a a jelen trendjeit és a jövőt vizslatná. Ám ez igaz a kulturális-művészeti elitre is: adomák és anekdoták tömkelegét idéz bárki az imádott és sokat idézett bálványtól, de közben mondj egy tagot, aki ért egyáltalán bármit is abból, ami ma csúcstechnológiának számít.

9.
 A politikai elit unalmas. Vagy a rémunalmas reformblablát, „a most ugyan tényleg nagyon szar, de holnap jobb már egy kicsivel lesz” sercegő bakelitét scratcheli és a megkerülhetetlen átalakításokról zeng érzelemmentes dalokat, vagy a múltba réved és az „igazságos Mátyás király” távoli, dögunalmas és parttalan víziójával dobálózik. Mindkettő egyaránt tartalmatlan és fölöttébb nívótlan. E sorok írójának sokszor az az érzése, az elit különböző okok miatt, de végletekig frusztrált és mániás.
 A tábori értelmiségiek, a művészek szintúgy unalmasak: megragadtak ott, annál, amivel egyszer tényezők lettek, majd konzerválták ezen tudásukat és a jól bejáratott közönségük előtt hakniznak vele.

10.
 A hatalmának elvesztésétől, vagy befolyásának csökkenésétől tartó politikai osztály gyakran él a médiaközvetített gyűlöletkeltés és fizikai félelemkeltés eszközével, amihez természetesen a magát értelmiséginek tartó, de értelmiségi funkcióit rég elvesztő hadseregek aktív támogatását is magáénak tudja. A félelmen alapuló kommunikáció viszont bizalmatlanságot szül és bizalmat teremteni sokkal embert próbálóbb feladat, mint lerombolni azt.
 
10+1.
 Átlagemberi felkészültségének köszönhetően, a részérdekek foglyaként és gúzsbakötöttségének hála, az elit elkövette azt a hibát, hogy a gazdaság összedőlésétől való félelmében a privatizációt és tulajdonosi szerkezetváltást a hazai tőketulajdonlás szinte teljes mellőzésével és kiiktatásával oldotta meg.

10+2.
 Az elit őszintétlen: abban a hitben tartja az ország lakosságát, hogy a „dolgok” majd „el lesznek intézve” – holott ahhoz, hogy egy ajtón bejussunk, klasszikus esetben le kell nyomnunk a kilincset.
 Őszintétlensége így abban is megnyilvánul, hogy képviselői soha, egyetlen alkalommal nem mernek őszintén kiállni és belemondani a kamerákba, hogy „…kedves jelenlévők, mélyen tisztelt televíziónézők, csak egyet ígérhetek: átkozottul nehéz lesz végigcsinálni mindazt, ami előttünk áll és ez jelentős áldozatokat kíván mindnyájunktól: sokkal többen, többet, és jobban kell dolgoznunk ahhoz, hogy végre egy perspektivikus jövőjű országban teljenek hétköznapjaink…”
 Kirívó őszintétlensége a kampányfinanszírozásban domborodik ki leginkább: nem akarja választójának megmondani, hogy egy választási hadjárat – a választó meggyőzése – bizony országosan kb. 7-8 milliárdos tervezési-, szervezési- és reklámköltséggel jár, ezért inkább fönntartja a nyilvánvalóan hazug szabályozást: 1 képviselőjelölt = 1 milla. Na ja.

10+3.
 A politikai döntéshozói elit a közösen megtermelt javakat felelőtlenül, vagy szűken értelmezett csoport-, és pártpolitikai érdekek mentén osztja újra. Ismerjük az irányított pályáztatás és közbeszerzés történeteit, ahol költségvetési milliók és milliárdok gurulnak el, hogy a horvát tengerparton vagy a francia Riviérán öltsenek villa-alakot; ismerjük az erőltetett ütemű – sok esetben szintén irracionális – autópálya-építésekről szóló híreket, hallottunk a nagysikerű Négyesmetróról, és tudunk az EU-s pénzek fölötti kontrollról is.
 De ugyanúgy ennek tudható be az is, hogy ma Magyarországon létezik egy EKHO és egy EVA elnevezésű adófajta, aminek haszonélvezői művészek, újságírók (igen, mi is – a Szerk.), a kulturális elit tagjai, azaz a véleménybiznisz vámszedői.

 Ez csupán egy felületes értékelés.
 De talán vitára ingerel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr38335814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simonmondja... 2008.02.12. 06:42:52

Nagyon rendben van.
Egyet tennék hozzá most:
A politikai elit nem tud magyarul.
Deformált szakmai nyelveket használ.
Van, aki
hivatalnok,
pedagógus,
jogász,
filosz,
közgazda,
PR,
és van, aki csak kocsmanyelvet.

kzgy 2008.02.12. 08:07:42

(Egy megjegyzés, off: nívón, hosszú ó-val)

Egyetértek, hogy a fő gond a kontraszelekció (félelmetes méreteket kezd ölteni), a mindenhol érvényesülő paranoid szemlélet.
Viszont nem gondolom, hogy nyugati nívón élnének, ha ez azt jelenti, hogy feltűnően kirínak az ország átlagából.
És nem hiszem, hogy a nemzetállamokat megszüntetné bármi az elkövetkező 100 évben. Persze nem ugyanolyanok, mint a XIX. században, de azért eléggé tartják magukat.

nemkellvagta (törölt) 2008.02.12. 08:55:39

jézusom, többet írtok, mint tolsztoj. ezt az egészet 3 pontba le lehetett volna írni. blablabla. (egyébként igaz.)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.12. 09:45:49

Érdekes lista, én azért hozzátenném:
3/b. A politikai elitben nem működik a természetes szelekció; a szekértábor-logika és a jogi körülbástyázottság miatt nagyon nehezen lehet belőle kibukni, de még nehezebb belekerülni. Hiányoznak azok a mechanizmusok, amelyek négy évenként lehetővé tennék az elit részleges lecserélését; a bejutási küszöb és az ellenőrizetlen kampányfinanszírozás egyértelműen a bentlévők malmára hajtják a vizet. A politikai elitből hiányzik a felelősségrevonástól (választások elvesztése, privilégiumok elvesztése) való félelem. A mozdulatlanság egyben intellektuális tespedéshez is vezetett; az újonnan kitermelt politikusok többnyire borzasztóan középszerű emberek, akik közül még jobban hiányzik a vizionárius politika, mint a régiekből. Végül: a mozdulatlan politikusi osztályban túlságosan felhalmozódtak a régi sérelmek, gyűlölségek és emlékek; ez rossz hatással van a politikai elit, egyben a hazai közélet, és végsősoron egész hazánk lelki állapotára.

Nem *teljes* elitcserére van szükség (Publius ezért hülyeségeket ír), hanem *folyamatosra*, állandó szelekcióra és evolúcióra. Időnként ki kell szellőztetni. :)

simonmondja... 2008.02.12. 10:31:22

Igazad van elGabor, de félek, kevés lenne a jelentkező.
"Komoly" ember nem szivesen áldozná fel a nehezen megszerzett civil és szakmai renoméját egy bizonytalan, néhány éves politikai kisérletért.
Ki vetné a kutyák elé a múltját, családját, barátait, üzletfeleit?
A szennyesturkász és lesifotós hadak megrohannák rögtön.
Előásnák a vécékefe és hotdogszámláját,
a sokéves orvosi leleteit
a család feketebárányát,
az antropológiai és
genetikai jellemzőit,
a gyerekkori fotóit,
a tulajdoni lapjait,
a büntetési cédulátit,
az óvónénivel való levelezését,
a hajbeültetését,
a bajuszfestését.........

Kinek hiányzik?

Talán nem kellett volna ezt a tempót így megszeretni.
Akkor nem csak a vastagbőrűek játéka maradna a közélet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.12. 10:51:35

Hosszu ideig en is azt hittem, hogy a politikai szakma muveloit valami betegseg tamadta meg, de ma egyszeruen azt gondolom, hogy olyanok, mint az orszag lakoinak tobbsege. Vagyis:

- Anyagiasak, ami nem baj, de piti modon anyagiasak. Nagyon olcson megvehetok. Mindenki megveheto, de nem mindegy, mennyiert. Az amerikai elnoknek is van ara, csak nagyon sok. Ezzel szemben Magyarorszagon mogyoroert lehet barkit megvenni, beleertve a politikusokat is.
- Onzoek, ami szinten nagyon emberi tulajdonsag, ezen alapul a kapitalizmus. :-) Magyarorszagon azonban a kozosseg (barmilyen kozosseg) tisztelete nagyon alacsony. Ezert rohad minden kozszolgaltatas.
- Egoistak, ami szinten nagyon emberi tulajdonsag. Magyarorszag azonban a 10 millio szuperego hazaja. Ez azt jelenti, hogy a jatszmak igen gyakran vegzodnek fatalis konfrontacioval (a fogolydilemmanak az a kimenete, ahol mindenki nagyot veszit). Ez igaz a politikai jatszmakra is.
- Eroszakosak, ami onmagaban szinten nem baj. Magyarorszagon azonban tul hamar nyulnak eroszakhoz a felek barmilyen jatszmaban es sok esetben nem allnak meg a pozolasnal, hanem tenylegesen akcioba lendulnek.

Ilyenek vagyunk, ilyenek a politikusaink is.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.12. 10:58:42

Doomhammernél a pont. Teljes mértékben egyetértek.

sHelf 2008.02.12. 11:06:44

szociális irigység. ez az amire Magyarországon a legtöbb anomália visszavezethető. erre építve lehet szavazatot szerezni, az embereket egymás ellen hergelni, olyan dolgokra rávenni, amit egyébként nem tennének meg, stb. sokszor egyszerűen ez vezérli az embereket a döntéseikben.

a post tökjó, agree.

simonmondja... 2008.02.12. 11:09:14

Doomhammer.

Erről az akciózásról meg a - Gaondoljuk újra IV. Nemzeti nagytőkések - téma jut eszembe.

Szerintem ma már csak az mer a pályára lépni, aki előtte csinált egy saját médiát ,
kellően mocsokturkász újságírókkal.

Ez előre elveszi a kedvét az ellenfél erőinek a próbálkozástól.

Asszem ezzel letettem a tippem az idén feltűnő jobbos pártvezér személyére.

kzgy 2008.02.12. 11:09:34

Doomhammernek van igaza: egyszerűen olyan a politikai elit, amilyet megérdemlünk. Miért pont a politika ne tükrözné a társadalom mentális helyzetét?

Hadd reflektáljak még az általam egyébként nem kedvelt Mészöly Géza fociedzőre: az országnak olyan a focija is, amilyet a társadalom állapota lehetővé tesz...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.12. 11:22:16

simonmondja...:
Széles, mint jobbos pártvezér? Nem hinném. Nagyon nem.

simonmondja... 2008.02.12. 11:38:47

Turul 2k2.

Jó, te biztos jobban ismered. Lehet, hogy a jelöltjéről van szó.

De a manőver már régen nagyon egyértelmű.

Meglátjuk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.12. 12:17:35

simonmondja... 2008.02.12. 11:38:47:
"Jó, te biztos jobban ismered. Lehet, hogy a jelöltjéről van szó."

Van itt egy tevedes, simonmondja. Egy olyan kaliberu politikust, aki meg tud nyerni egy orszagos valasztast, nem lehet kesztyubabkent iranyitani. Tavvezerelt droidok nem tudnak valasztast nyerni, mert a valasztok rajonnek, hogy nem magat adja, hanem szerepet jatszik. Nem hiteles. Jo pelda erre Gyurcsany. Akarki inditotta el, iranyitani mar regen nem tudja.

Minden politikus vegul is sajat magat jatsza el, aki nem, az lebukik a valasztok elott.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.12. 12:29:30


Kedves kzgy,

Elefántcsontpart társadalmi állapota hogyismondjam, sajátos, bővebben időnként lőnek. Drogba, Zokora, Kalou, Kone, Keita viszont külön-külön többet ér mint a teljes magyar futballválogatott :)

k|M · reakcio.blog.hu 2008.02.12. 12:33:53

"Jo pelda erre Gyurcsany. Akarki inditotta el, iranyitani mar regen nem tudja."

Ez szerintem tévedés. Gyurcsány egy évtizedig készült a politikai visszatérésre. Emlékezetesek állítólag azok a megapartyk, amiket házassági évfordulóin adott, és a teljes értelmiségi-politikai-kulturális elit meghívókártyával érkezett.

Gyurcsány Ferencet Gyurcsány Ferenc fedezte fel és találta ki, miután megunta a szürke vállalkozói hétköznapokat.

simonmondja... 2008.02.12. 12:43:20

Doomhammer.

És, ha fordítva? Széles is lehet valakinek a valakije.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.12. 12:44:31

k|M · reakcio.blog.hu 2008.02.12. 12:33:53:
"Gyurcsány Ferencet Gyurcsány Ferenc fedezte fel és találta ki, miután megunta a szürke vállalkozói hétköznapokat."

Hat lehet. A nevezetes Debreczeni-konyv szerint 2002-ben meg Medgyessy farvizen hajozott. Utana megprobaltak ejteni, de nem sikerult.

Akarhogy is, egy szamomra rendkivul hiteles kommunikacios szakember szerint 2006-ban azert volt jobb Gyurcsany show-ja, mert Gyurcsany sajat magat adta (komolyan hitt abban a sok baromsagban, amit nyomott), mig Orbant egy olyan szerepbe kenyszeritettek a tanacsadoi, amelyet nem tudott hitelesen adni.

Mondjuk tovabbra is meg vagyok gyozodve, hogy a a 2006-os valasztast Gyurcsanyek meg a kampany elott megnyertek azzal, hogy hihetetlen mennyisegu penzt szortak szet. Ez Gyurcsany felelotlensege es cinizmusa es ezert van bajban az orszag.

Visszacsatolnek az onzesre es egoizmusra fentebb. Valamint az anyagiassagra a valasztoi oldalrol ...

Ezek a korulmenyek adottak, a valasztokat nem lehet levaltani. Ilyen korulmenyek kozott kell nyerni. Ennyit az elitrol.

simonmondja... 2008.02.12. 12:53:09

Doomhammer.

Ez volt eddig a taktika.
De állítólag ezt a választók kábé 70 százaléka nem szereti.
Elég sok ahhoz, hogy tutira menjen egy új arc.
És egy új előadás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.12. 13:03:05

simonmondja... 2008.02.12. 12:43:20:
"És, ha fordítva? Széles is lehet valakinek a valakije."

Mit forditva? :-) Szeles nem lehet jelolt, nem tudja maga melle allitani az embereket. Arra gondolsz, hogy valakinek a stromanja? Hat az meglehet, akiknek a nevet ismerjuk, azokra altalaban igaz ez.

De sem Szeles, sem mas sokat emlegetett uzletember nem tud megnyerni egy valasztast. Aki pedig meg tudja nyerni, azt meg nem lehet majd taviranyitani.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.12. 13:09:01

k|m,

az eva nem baj. nem csak ti elvezitek, hanem a teljes szolgaltatoi szektor. ugy ertem a SOHO resze.

az eva jo, mert nem lehet csalni, megall a korbetartozas. egyszeru, konnyu ellenorizni. a legtobb evas korabban himihumizott a minimalnyereseggel vagy papiron veszteseggel. most legalabb adoznak.

a 15%os eva vicc volt. a jelenlegi egy realis adoszinvonal.
en orulnek neki, ha az osszes feketevallalkozo csak 25%ot befizetne.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.12. 13:09:39

Ok Doom, de akkor Medgyesi hogy a faszba nyert választást?
Gyakorlatilag nem tud beszélni se, és állandóan látszottak
a damilok amin huzogatták.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.12. 13:14:43

denever

Én példálul most (talán nem meglepő módon)
épp dolgozom. Hívom a megrendelőm, hogy
adja meg a címét a számlához, asszongya:
- kössz nem kell számla.
- miért? (kérdem én)
- evázok, nem kell köszi...
nem értem.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.12. 13:21:23

Gloire,

ertem en. de neki nem lesz jobb, erted? o az adozott jovedelmebol azt vesz, amit akar. termonuklearis raketakilovot, pl.
pont kurvara erdektelen, hogy van-e papirja rola.

itt az eladon van a vilag szeme, neki ugyanis minimum afa fizetesi kotelezettsege van. tehat ha mindenki tartja magat a nincs afamentes ar iranyelvhez, akkor meg jo is lehet. az evas csorikamnak papirral es nelkule is ugyanannyit kell fizetnie.
azontul az atlagallampolgarnak se kell a szamla. hol tudja elszamolni?
megis kap blokkot a boltban.

magyarul ha adocsalo akar valaki lenni, akkor nem kell hozza meg egy evas, megy az egyedul is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.12. 13:38:43

gloire 2008.02.12. 13:09:39:
"Ok Doom, de akkor Medgyesi hogy a faszba nyert választást? Gyakorlatilag nem tud beszélni se,"

Ezt viszont oszinten adta es tetszett a valasztoknak.

"és állandóan látszottak a damilok amin huzogatták."

Ha latszottak volna a damilok, nem tudta volna oszinten adni a balfeket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.12. 13:43:36

denever 2008.02.12. 13:21:23:
"ertem en. de neki nem lesz jobb, erted?"

Denever, nem lenne baj az EVA-val, ha az egesz adorendszer igy mukodne. Igy azonban ket parhuzamos adorendszer van, amely mas logika szerint mukodik. A hataraikon a csalas vegtelen lehetosegei nyilnak meg.

Kepzeld el, hogy Gloire peldajaban a megrendelo es a megrendelest teljesito ugyanaz valojaban, csak ket ceg formajaban jelenik meg. Az EVA-s ceg fekete lyukkent tudja elnyelni a nem EVA-s ceg szamlait.

Azt meg mondjuk nem ertem, hogy ha az atlagber 50% korul adozik (beleertve nyugdijt, tebet, minden frinc-francot), akkor hogy uszhatja meg egy EVA-s 25%-kal. Tudom, a koltsegek. Papir, ceruza, szamitogep, internetkapcsolat. Mondjuk froccsontogeppel mar nem mukodik, de hat nem is ez volt a cel.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.12. 13:49:40

az evas se uszhatja meg 25-tel, mert akkor meg nincs fizuja.
marpedig munkanelkuli nem lehet.
tehat minimum minimalber + a 2xjarulekok.
na ja, ez nem tovabbi 25%, de legalabb valami.

az eva celja szerintem az volt, hogy a szolgaltatoszfera kimozduljon a feketebol. erre jo.

a szamlagyarakat meg lehet ellenorizni, erre van az apeh, nem?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.12. 13:52:34

Ja, tényleg, most nyögte be, hogy kevesebbet
akar fizetni, egy áfányival kevesebbet.)

A 8. ponthoz. Szerintem van olyan csúcstecnológia
amihez azért konyítanak sokan az említett elitből.
www.bmw.com/

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.12. 13:52:36

illetve az eva mint fekete lyuk.

elnyeli, de adozni kell utana. es szigoru a bejutas az evaba.
es nem vegtelen, hanem evi 25M brutto. es nem lehet a vegen kitolni egy offshore cegnek.

a korbetartozos afavisszaigenylos temakat lehet huzni az egig.
es hala a gyorsitott uzletmenetnek, uj ceget konnyen es gyorsan tudunk mar csinalni.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.12. 13:53:45

>gloire 2008.02.12. 13:52:34
>Ja, tényleg, most nyögte be, hogy kevesebbet
>akar fizetni, egy áfányival kevesebbet.)

Rajtad a vilag szeme.
(meg az apeh-e is)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.12. 16:04:23

denever 2008.02.12. 13:52:36 :
"elnyeli, de adozni kell utana. es szigoru a bejutas az evaba."

Nyilvan ezert van egyik adozsoke ismerosomnek 11 EVA-s cege.

Lehet ilyennel is tolteni az idot, de az elet tul draga ehhez.

backg 2008.02.12. 17:07:59

Kvázi offtopic, de mindenképpen kikívánkozik belőlem.

Említitek a külszíni lignitbányászatot: a konkrét esetet nem ismerem, de általában elmondható, hogy a lignit az egyetlen fosszilis tüzelőanyag, amely olyan mennyiségben van Magyarországon, hogy akár erőművet is lehetne rá építeni - és csökkenteni a függőségünket az import- és/vagy atomenergiától.

Lignit erőművek helyett mi pedig építjük hitelből a gázturbinásakat, amikkel klasszul növeljük a függőségünket az oroszoktól.

Republikánus Péter 2008.02.12. 17:25:31

OFF
Lola! szerinted Morvai néni nem éppen a "paramagyarok" egyik házisztárja? katt most: kuruc.info/
[ha már lekésted volna, a paraportál vezető híre: "Morvai: Sólyomnak módjában áll(na), hogy ne írja alá a törvényt"]

Téglagyári Megálló 2008.02.12. 17:29:07

Sziasztok,

egy kis önreflektorfény, véletlenül a politikai elit egy hibájáról:

gumigyar.blog.hu/2008/02/12/a_telek

Devil Inside 2008.02.12. 17:32:55

off
Republikánus:
Elszomorító, hogy Morvai hogy csinál komplett idiótát magából, a rendőri túlkapások tudatosításában játszott pozitív szerepe után.

Persze, "módjában állna", csak az törvénysértés lenne és az egész politikai elitből leginkább Sólyom van annak tudatában, hogy nem tojhat a törvényekre...

kzgy 2008.02.13. 08:39:12

krisek: lehet, hogy lignitből sok van, de csak a tizedét számold bele az okozott környezetszennyezésnek a kalkulációba, és mindjárt kiderül, hogy mennyire rossz megoldás.

Devil: már bocs, de Morvai doktornő nem most kezdett komplett idiótát csinálni magából, 10 évvel ezelőtt már ilyen volt, csak nem került be a tévébe...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.13. 10:28:37

Doom.

a 11 evas ceges szamlahuszar spanod a hiba a rendszerben.
gondolom lehet tenni ellene valamit hatosagi oldalrol.

de meg mindig jobb igy, hogy legalabb 25% bemegy a kasszaba,
mert egyebkent vmi offshore cegben vagy hajlektalan altal tulajdonolt
3 millios kftben vegezne. papiron.

megegyszer: ha valaki adot akar csalni, azt megoldja eva nelkul is. eddig is megoldotta. ne legyunk mar naivak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.13. 10:49:55

denever 2008.02.13. 10:28:37:
"a 11 evas ceges szamlahuszar spanod a hiba a rendszerben."

Kerdes, hogy a rendszer olyan-e, hogy az ilyen hibak szuksegszeruek. Allitasom az, hogy igen.

"de meg mindig jobb igy, hogy legalabb 25% bemegy a kasszaba,
mert egyebkent vmi offshore cegben vagy hajlektalan altal tulajdonolt
3 millios kftben vegezne. papiron."

Ez egy jo allitas, alakitsuk at utosebbe. Vannak az adocsalok es a hulyek. Az adocsaloknak adokedvezmeny jar, mert igy legalabb megis befolyik valami. A hulyek meg fizessenek, muhahahaha, miert kell hulyeknek lenniuk!

Ugyis mondhatjuk, ez a rendszer ugyessegukert jutalmazza a csalokat. Nagyon illik ez a megallapitas a politikai elit 10+3 hibaja bejegyzeshez.

Téglagyári Megálló 2008.02.13. 12:10:42

Doom, sajnos igazad van (adócsalók vs. hülyék).

De mit lehet ez ellen tenni? Ha jönne egy akármilyen kormány, és mindenkit kötelezne az adófizetésre, lenne itt haddelhadd, meg a magyar ipar "tönkretétele"!

Kurvaság van itt, nem tudomány, hogy egy már-már klasszikust idézzek.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.13. 12:32:26

"Ugyis mondhatjuk, ez a rendszer ugyessegukert jutalmazza a csalokat. Nagyon illik ez a megallapitas a politikai elit 10+3 hibaja bejegyzeshez."

Ezt aláírom. de kötöm az ebet a karóhoz, hogy ezt nem az EVÁra kell ráhúzni, hanem a törvényhozásra, és a hozzáállásra.
azt a lovat dolgoztatják, ami húz. sokkal egyszerűbb ütközésig szopatni az állampolgárt, mert az úgysem tud mit tenni (max lelép).
illetve utálja a vállalkozót (a mocskos korrupt zavarosban halászó adócsalót). divide et imperam, vagy micsoda.

aztán a szopatás miatt lassul a gazdasági növekedés, nő a feketemunka aránya, csökken a bevétel. és akkor felvált a tisztelt törvényhozás az overdrive fokozatba a még intenzívebb elvonás érdekében.

és ami végkép kibassza a biztit, hogy a saját gigantikus baklövéseik foltozgatása ill. helyrehozása(?) miatt szívatják azokat, akik egyébként is szívnak a baklövések miatt.
ezt még megfejelik egy vérlázító retorikával, hogy minden értünk van.
jó, hogy nem teszik hozzá, hogy "kussolj bazzeg, mi így szoktunk segíteni!"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.13. 12:43:45

denever 2008.02.13. 12:32:26:
"Ezt aláírom. de kötöm az ebet a karóhoz, hogy ezt nem az EVÁra kell ráhúzni, hanem a törvényhozásra, és a hozzáállásra."

Onmagaban az EVA csak egy adofajta. Alacsonyabb adoszintet jelent, ez jo irany. Megis rossz ado, ket okbol.
- Nem kiterjesztheto a gazdasag egeszere, egy vegyipari kombinat nem alkalmazhatja. Nem csak azert, mert ma nem teheti: elvben sem lehetseges.
- Mas elven mukodik, mint az adorendszer egesze, tehat a ket rendszer hataran a csalasokat nem lehet megszuntetni.

Ezek utan az ember elgondolkozik, miert letezik. A valasz benne van a kerdesedben.

denever 2008.02.13. 12:32:26
"azt a lovat dolgoztatják, ami húz. sokkal egyszerűbb ütközésig szopatni az állampolgárt, mert az úgysem tud mit tenni (max lelép)."

Nem az allampolgart. Az allampolgarok egy bizonyos csoportjat. Itt atlepunk a politika teruletere. Szopatjak azokat, akik bert kapnak, kulonosen azokat, akik sok bert kapnak. Szivatjak tehat az alkalmazottakat es jutalmazzak az egyeni vallakozok egy csoportjat.

Ezt ugy is lehet hivni, hogy vallalkozobarat politika. En inkabb hagyomanyos "pork barreling"-nek, tehat politikai adomanyosztogatasnak hivnam. Akit szeretunk, az kap, akit nem szeretunk, az sziv.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.13. 12:51:00

Téglagyári Megálló · gumigyar.blog.hu 2008.02.13. 12:10:42:
"Ha jönne egy akármilyen kormány, és mindenkit kötelezne az adófizetésre, lenne itt haddelhadd, meg a magyar ipar "tönkretétele"!"

Bontsuk ezt ki, mert erdekes. A magyar vallalkozo rosszabb adopozicioban van, mint a multi, mert nem kap adokedvezmenyeket. Cserebe ezert adot csal, ill. legalis kiskapukat nyitnak neki (EVA, EKHO). A hianyzo adokat azokon hajtjak be, akik vannak olyan hulyek es alkalmazottkent dolgoznak, kulonosen a "modos" alkalmazottakon, akik mar szinte a nyugati minimalbert elero penzt keresnek.

Ez egy jovedelemtranszfer. A multit nem lehet megadoztatni, mert elmenne. Helyette az alkalmazottait adoztatjak meg, akikre amugy is csak a nyugati berszinvonal 60%-at kolti a munkaltatoja. Fizessenek a gazdagok. Az igy befolyt penzbol finanszirozni lehet a belfoldi vallalkozasok adocsalasait, akik kozul az EVA-korbe tartozok politikailag kivetelezettek.

Ezt ugy is lehet hivni, hogy allamilag tamogatott, korrupciomeghajtasu eredeti felhalmozas azoknak a karara akik eleg tehetsegesek/szorgalmasak/szerencsesek voltak ahhoz, hogy egy kulfoldi vagy egy jol meno magyar nagyvallalatnal dolgozzanak.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.13. 12:51:19

nana, a vállalkozóbarát téma azért túlzás.
a politikai adományosztást gondolom a médiafigurákra gondolod (Mester?). EVA és EKHÓ, a két jó barát.

de az evának van/volt pozitív hatása. gazdaságnövelő is, fehérítő is.

nem érzem jól magam most, de sokkal rosszabbul leszek, ha bebizonyítod,
hogy az egész EVA/EKHÓ mögött a kormánybarát firkászok kényeztetése áll. ennyire NEM LEHET SZAR A HELYZET.
ez nem adományosztogatás, hanem vesztegetés. korrupció.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.13. 12:59:09

egyébként meg mire is megy el az a rengeteg beszedett adó és járulék?
Ha a Mester fizujából elég lerántani az EKHÓt meg az EVÁt, akkor ehhez kellene igazítani a pórnép terheit is.

olyan fenenagy egyenlőség van már idehaza, hogy nem is tudom, mitől szopok annyit. biztos nem szoktam még meg ezt az egyenlőség témát.

no persze, a trikolór madarosok hozzák a legjobb személy/teljesítmény arányt a pénzpumpálásban. Bámulatosan kevés politikai jelentőség mellé párosul az igen hatékony pénzmozgás. ha nem csinálnánk mindent 3x annyiért és 3x annyian, talán nem kellene 65-70%-os teher az élőmunkára. mert a vállalkozóbarátság nálam nem ott kezdődik, hogy a spanok kapják a kutatási pénzeket meg nyerik a pályázatokat, hanem ott, hogy serkentik a munkahelyteremtést.

Téglagyári Megálló 2008.02.13. 14:06:46

Doom,

most akkor én vagyok a hülye, mert egy nagyvállalatnál dolgozom, bejelentve? Nemrég keresett meg egy kapitalista, hogy dolgozzak neki, de az annyira kapitalista volt, hogy csak számlára adott volna pénzt, no és azt se fix havit. Hát nemet mondtam neki. Rosszul tettem volna?
süti beállítások módosítása