Zavargás Oroszországban! Verekedtek a képviselők! Csatorna a tengerig!
2008. január 30. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Zavargás Oroszországban! Verekedtek a képviselők! Csatorna a tengerig!

És még sok más bulvárosra vett cikkcím, egészen pontosan 1901 tavaszáról. Tulajdonképpen ma sem lepődnénk meg ezeken a sztorikon: elment néhány nemzedék, csak a hírfolyam nem áll meg sohasem. A huszadikszazad.hu szerkesztői történelemtanárok, akik most egy nagyszabású sorozatba kezdtek: 1900 január 1-jétől 1999 december 31-ig rohannak végig hazánk és a világ történelmén, korabeli újságok cikkeiből válogatva. Egy nap egy hónapnak felel meg. Az újságcikkek felölelik a politika, a gazdaság, a kultúra, a tudomány, a sport - sőt, a bulvár - területeit is.

Reakciós firkászoknak külön öröm a régies magyarsággal megfogalmazott czikkek olvasgatása: "Márczius 17-ikén nagy zavargások voltak Péterváron, a hol számos ifju elvérzett. A másik fővárosban, Moszkvában is a tanuló ifjuság föllázadt és a polgároktól támogatva, Szergiusz nagyherczeget, a kormányzót palotájában ostromolta; napokig tartó zavargás után tudta csak a katonaság véresen elfojtani az elégületlenség kitörését."

Hát nem édes?

Ma például megtudhatjuk, hogy gróf Tisza miért mondott le részvénytársasági állásairól, mivel sebesítették meg Vilmos császárt Némethonban, és milyen gigantikus gáztározókat hajozócsatornákat terveztünk, az Alföldtől az Adriáig.

Maradjanak velünk, a 20. századi napló a reklám után folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr55317919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XZ 2008.01.30. 16:54:27

Remek ötlet, gratula!

Hosszú idő óta a legértelmesebb kezdeményezés, amivel ebben az országban találkoztam...

ergé 2008.01.30. 17:10:04

még egy gyöngyszem :)

"Angol és orosz csapatok Tienczinben összevesztek egy kis vasúti töltés miatt, melyen a vonatok egymás elől ki szoktak térni. Angolok, oroszok vitatták, hogy ez a darab föd az övék.

Az angolok régi vasúti szerződésökre hivatkoztak, tehát tovább akartak ott épiteni; az oroszok is találtak okot, s ők jártak el gyorsabban, mert megszállták katonasággal a vitás területet. Az oroszok jól berendezkedtek katonaság tekintetében Khinában. Az angolok is oda vittek egyes csapatokat. Mindketten hadi lábra álltak. A helyzet nagyon fenyegető volt."

kzgy 2008.01.30. 17:52:07

Ez oltári jó!!!

hiba 2008.01.30. 20:46:55

Ferenc József születésnapjára:
"...Hiszen bátran kimondhatjuk, hogy ez idő szerint nincs nemzet a világon, mely mélyebben átérzett hódolattal környezné uralkodóját, mint amilyennel a magyar nemzet környezi koronás apostoli királyát...Találkozásai Deák Ferenczczel megnyitották az utat a magyar alkotmány helyreállításához. S azóta oly alkotmányosan uralkodik, hogy méltán mondható ő a legalkotmányosabb királynak."

Valahol itt lehetnek a magyar írásbeliség olyan gyöngyszemeinek gyökerei mint a "szenvedélyes igazságbeszéd"...:))

adgressor 2008.01.30. 23:46:29

töritanárs rulez!

kzgy 2008.01.31. 11:01:51

Ez a Ferencjóska szülinapi köszöntő üt. Akárha most írták volna!

tistedur 2008.01.31. 19:22:57

nincs új a nap alatt :) de néha kell egy kis emlékeztető..:
süti beállítások módosítása