György Péter kimondta
2008. január 30. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

György Péter kimondta

Egyéni, perverz szórakozásként szerdán ismét Bolgár György műsorát hallgattam az autóban.  György Péterrel beszélgetett - szerintem egy hülyeségről, miszerint az Index egyik cikke szélsőjobboldali. Mármint ezt állította György Péter ( Szerinte azért szélsőjobb oldali ez az írás, mert az van benne, hogy félünk a muszlimoktól és ezért írtsuk ki őket. Szerinte ez a cikk meghaladja az iróniát és a kuruc.info-ra való).

De a lényeg ezután jött: az esztéta fogta magát és valami okfejtés közepette a következőt mondta (nem szószerinti idézet, hanem csak úgy emlékezetből írom): "Mondjuk ki, és fontos, hogy itt a Klub Rádióban mondjuk ki: a Fidesznek és az MDF-nek, a két hagyományos, nemzeti, konzervatív pártnak semmi köze a szélsőjobboldalhoz vagy a Magyar Gárdához. Orbán Viktornak semmi köze Tomcathez, mint, ahogy Dávid Ibolyának sincs semmi köze bármelyik szélsőjobboldali figurához". Bolgár György nem reagált, de nem is helyesbített. Hát, ezt is megéltük.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr5318942

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törzskocsma 2008.01.31. 15:29:44

Gonzo kurucokKicsit gondolkodtam, hogy hülyeség-e az a gondolat, ami a híres Pákó-video megtekintése után motoszkált bennem. György Péter nyilatkozata azonban határozottan megerősített. Ha valaki bele akarja olvasni, akkor a Matula magazin írói már-már ps…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eN 2008.01.31. 09:13:45

GyP tenyleg klinikai eset

robin masters · http://reakcio.blog.hu 2008.01.31. 09:15:20

index.hu/velemeny/jegyzet/0801kinabede/

Ez a kérdéses cikk, és szerintem kurva jó írás. Csak a krónikusan önkonform Európában szenvedünk attól, hogy a legégetőbb kérdésekről tilos nyíltan beszélni. Tessék megnézni Amerikát, az elnökjelöltek frusztráció nélkül licitálnak egymásra az illegális bevándorlást érintő kérdésekben.

Európai liberalizmus = öngyilkosság szmokingban.

Feketedisznóvágás 2008.01.31. 09:15:35

Nemtudom ti hogyvagytok vele de szerntem GYé.Pé- nek olyan SS-Brigadeführer feje van, ezek után soha nem tudtam megérteni ilyen fejjel hogy lehet valaki ekkora liberális jogvédő:)

kitudja, lehet van valami sötét a múltjában:)

Feketedisznóvágás 2008.01.31. 09:18:44

a Transindex meg szegény erdélyi testvéreinket is GYéPével hülyíti..

politika.transindex.ro/?cikk=6654

eN 2008.01.31. 09:25:57

Feketedisznóvágás: GyP nem log ki a transzindexes tarsasagbol, ne aggodj. Az erdelyiek kibirtak mar ennel tobbet is.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 09:30:55

én is végigrágtam magam Bede Márton cikkén, szerintem is tök jó volt, kisebb könyvnek is beillene :)

Bedétől - számomra - ez az első fontos és elismerésre méltó írás, nem is tudom, korábban miért a Quarton görcsölt, hogy ő vagy a kommentelői tudnak-e még ismeretlenebb, még sznobabb zenekart bemutatni :) A Matuláról nem is beszélve :D

Látszik, hogy ennél milliószor fontosabb témáról tud, jól írni.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2008.01.31. 09:35:06

komolyan, gyp és társai annyira rettegnek még mindig orbántól, hogy mindenbe bele tudják szőni az elhatárolódós dumát? mint cato karthagóval?

az úgynevezett jobb oldal is szajkózhatná, hogy tessék elhatárolódni már végre apró antaltól, az összes ex-kommunistától és nem ápolgatni őket a sajtó előtt a kórházakban.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2008.01.31. 09:38:14

az meg jellemző, hogy a cikk 90%-a kínáról szól és a 10%-on kezdenek el csámcsogni, ahelyett hogy kínáról beszélgetnének. persze a 10% nélkül számukra nem lenne érdekes a cikk...

kzgy 2008.01.31. 09:43:09

Az ominózus cikk Bedétől szerintem a legjobb összegzés volt Kínáról és az egész problémakörről, amit az utóbbi néhány évben olvasni lehetett. Látszik, hogy első kézből és friss élmények alapján írta.

Az viszont siralmas, hogy a cikkről valakinek / akárkinek az jut eszébe, hogy szélsőjobboldali. Ááá, inkább nevetséges.

dowNLoad 2008.01.31. 10:10:39

Emlékszik még valaki amikor az Internetto alázta Gy.P.-t, a Matávellenes tüntetésen (internet kedvezmény megszüntetése vonalas telefonnál) Akkor is ott figyelt a kopasz a függöny mögül. (matáv kommunikációs tanácsadó volt vagy micsoda, hogy lehet ilyen kamuállásba kerülni, hogy "tanácsadó"???) Az ATV rendszeres vendége, (Fikusz most) arról esetleg nincs mondanivalója, hogy ha nem lesz komoly javulás EU IQ szinten, akkor meg fogunk dögleni? 3ország van versenyben, akik még előállítanak valamit, amire MADE IN **** valami van írva: KÍNA, USA , Németország. A többiek a mobilcsengőhang/fodrász/kertész szolgáltató vonalon próbálkoznak.

dowNLoad 2008.01.31. 10:13:45

JA Tomcat-nek meg jó , hogy nincs köze a pártokhoz, (ZÖLDPÁRT-nál már bizonyította, hogy az egész kopogtatócédulás rendszer kamu/csalás) mert ő NEM az elit tagja. Ezért is mondhat ki olyasmoket, amit ők csak gondolnak. (az elit semmilyen közösséget nem vállal az átlagemberrel Magyarországon)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.31. 10:29:59

Bede cikke kiváló, aki pedig szélsőjobboldali kijelentéseket talál benne, az találna egy Rorschach-tesztben is ("annak a pacának nagyon kampós az orra"). Gy.P. csak egy a közéleti Mórickák közül. :)

De azért érdekes, hogy ezt így kimondta. Kevesen tudnak kiszabadulni a mindennapi retorikából, akár csak percekre is.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.31. 10:30:48

Én is szoktam Bolgár Györgyöt hallgatni, mikor nagyon önkínzó hangulatban vagyok, de bevallom, nem bírom sokáig, túl primitív vagyok hozzá szellemileg.

Bede cikk: még megért volna egy fejezetet Szibéria jövője is. Arra nyomulnak majd a kínaiak, vagy inkább Tajvan, majd a Fülöp-szigetek felé. Flottát fejlesztenek-e? A nélkül nincs világatalom. Mindig a legerősebb hadiflotta tuljadonosa egyben a világ vezető hatalma is is, (kivétel Nagy Sándor, mongolok)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 10:39:16

Az egyik kérdés persze az, hogy a cikk miért csapta ki liberáliséknál a biztosítékot. Szerintem azért, mert letisztultan megfogalmazza a liberális félelmeket. Tényleg ilyen egyszerű az amerikai propaganda a muszlimokkal kapcsolatban. Csak ezt még senki se mondta ki. Így nyíltan. György Péter azért sápítozik, mert ezt így nem lehet, erről így nem szabad beszélni - a mainstream szabályai szerint.

A másik: a poszt címe azért lett az, hogy György Péter kimondta (úgy látom nem fogalmaztam egyértelműen), mert bármilyen abszurd, eddig mindig csak azt hallgattuk, hogy a Fidesz határolódjon el a magyar gárdától, a tévé ostromloktól. Állandóan úgy tesznek, mintha a Fidesznek bármi köze lenne a szélsőjobbhoz. Persze mindenki tudja, hogy nincs. A kuruc.info legalább annyit szídja Orbánt, mint a Népszava, de eddig egyetlen véleményformáló, baloldali értelmiségi se tette meg ezt a minimális gesztust, hogy kimondja: a Fidesznek az ég egyadta világon semmi köze sincs a szélsőjobbhoz. György most kimondta. Persze ettől még nem lesz jó fej. Csak kicsit.

grupi 2008.01.31. 11:11:32

Én elhatárolódom Bolgár Györgytől.

Ki az a Bolgár ?

Aki Bolgárra hallgat, - aki számunkra amúgy sem mérvadó, - (a bal-libsiknek meg csupán szartakarítója,) az megérdemli, mert én hallani sem bírom, úgy felnyomja az agyvizem.

Hányadék egy ürge, és hát leülni vele beszélgetni is már egy minősítés.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 11:19:35

Igazad van grupi, én is elhatárolodom Bolgártól is, Györgytől is...
Mondjuk ki: semmi közöm hozzájuk :)

oblomov 2008.01.31. 11:29:07

Huhhh, Bede Marcit két hónapos utazásokra kéne kötelezni (abcúg Frei!).

Lola! Minden perverz szórakozásodról számolj be ezután. Léccilécci. :)

hiba 2008.01.31. 11:34:23

Nem GyP volt az aki anno hisztigörcsöt kapott a Matulás IZSDB-től? Mindegy, Ő találhatott rá ezer más bizonyítékot, hogy az indexesek szélsőjobboldaliak. Úgyhogy azok. Fasiszta index: findex. Jajj de vidám kis barakk vagyunk.
Télleg az nem lehet, hogy GYP mint hivatásos államcsecsszopó már 2010re készül?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.31. 11:41:15

ha majd közelít megint az mszp és a fidesz, akkor majd jól kiamagyarázza magát gyépé... hogy hát persze hogy közük van egymáshoz, integráns, koherens, szubtilis és amit csak akartok a Bakosból... most csak jó fiú akar lenni szegény gyépé. igyexik, persze.
csak az bocsájt meg neki, aki senilis.


ss tiszt-arc: minden háborús filmrendező álma egy ilyen arc :D

dowNLoad 2008.01.31. 12:57:53

A képen GEORG balról a második, egy koszorúzáson, még a régi szép időkből.
www.germaniainternational.com/images/ssfuneralalbumsepp09.jpg

dowNLoad 2008.01.31. 13:06:49

hahaha elképzelem Gy.P.-t ahogy magyarázza: liberális multikulti, fekete barátaim, miközben a háziállatok ráugranak, és széttépik:
www.newsgab.com/wp-content/uploads/2006/07/Nigeria-hyenas-and-baboons.jpg

ergé 2008.01.31. 13:15:06

Download, ez a 2. kép :-D

Házőrző páviánok, sétáltatott hiénák... nagyon vadon.

quitz · http://bodicsek.blog.hu 2008.01.31. 13:28:50

Gy.P. már a Matulában sem sem szerette Bedét

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.31. 13:40:44

A szelsojobboldalisag baromsag, Bede megis elmarasztalhato, mint ujsagiro. Vegyuk az idezetet.

"Ma a muszlimoktól és Kínától félünk. Ez a két félelem azonban alapvetően különbözik egymástól. A muszlimoktól az életünket és a biztonságunkat féltjük,"

Bocsanat, legfeljebb Bede fel. A "muszlimoktol" altalaban en nem felek (naponta nagyjabol ezerrel talalkozom), csak a nehany ezer terroristatol (veluk nem talalkozom soha). Kinatol is csak azert felek, mert nem ismerem elegge a nyelvuket es a kulturajukat, ami meg hatrany lesz az eletem folyaman. De ez az en bajom.

Leszokhatnanak a barom ujsagirok arrol, hogy a "mi" nevunkben beszelnek. Ezt meg politikusoktol is rossz neven vesszuk, plane egy firkasztol.

Bede fel a muszlimoktol es Kinatol, az rendben van. Meg az is rendben van, ha azt mondja, hogy "en felek ezektol, mert szerintem a muszlimok mind terroristak". Ezt megteheti, mindenki azt erez, amit akar, de az en nevemben ne beszeljen.

Mert aki ezt csinalja, azt joakarattal kepzetlen ujsagironak nevezem, rosszakarattal manipulatornak.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.31. 13:42:02

hiba: most hogy mondod, tényleg. Ettől még viccesebb. :D

Freetibet (törölt) 2008.01.31. 13:45:52

A Bede cikk tényleg kiváló. Mondjuk volt benne pár gondolat amit nekem nem volt új, elsütötte már őket a kk.blog.hu -n is. Az ottani Kínáról szóló útleírásokat mindenkinek csak ajánlani tudom. Én egyhuzamban olvastam végig annyira tetszett/megfogott, rendesen kedvet kaptam oda elutazni.
György Péter - szélsőjobbos megjegyzés, nevetséges. A kiszólásban meg szerintem csak viccelt. A Fidesz hagyományos nemzeti, konzervatív párt lenne?! Vagy a mai MDF?! Á, ugyanmár... Mondjuk a szélsőjobbhoz, pár helyi koalíciót leszámítva, tényleg nincs közük.

Az IZSDBtől pedig emlékezetem szerint Lovas István és Király Linda anyukája kapott hisztigörcsöt;)

Őrnagy Őrnagy 2008.01.31. 13:55:24

Mondjuk valóban a Bede cikkben visszaköszön pár tipikus indexes magyar liberális közhely: pl a magyarok nem szeretnek dolgozni, nem szeretnek versenyezni, stb. Ezek nélkül jobb lenne.

kzgy 2008.01.31. 13:58:53

Doomhammer: Bede egyáltalán nem képzetlen újságíró, viszont nem is egy gazdasági/biztonságpolitikai lap szakértői rovatába írta, amit írt.
Manipulálni nyilván akart, de aki nem akar, az még kommentet sem ír ide...

A Khívától Keletre pedig az általam eddig olvasott legjobb blog. (Természetesen a jelenlévők mindig kivételek :)

És van egy olyan érzésem, hogy Bede nem veszi magát komolyan. Ami nálam az egyik legfontosabb tulajdonság.

kzgy 2008.01.31. 14:00:42

Bocsánat, Őrnagy megjegyzése miatt még én is hozzáteszek egy manipulatívnak szánt dolgot: személyes tapasztalataim szerint szerencsére Kínában sem szeretnek dolgozni az emberek! (Van egy tippem, hogy dolgozni a méhektől fölfelé senki sem szeret...)

eN 2008.01.31. 14:02:03

doom azert ebben a "felunk"-ben benne van egy jo adag ironia is. es ha nem egyeni szempontbol hanem mint NY-i civilizacioban elo nezed, akkor igenis ez van.

Pallos Levente 2008.01.31. 14:29:03

Őrnagy Őrnagy!

"Flottát fejlesztenek-e? A nélkül nincs világatalom."
Nem tudom, hogy fognak-e, de korábban rendelkeztek már a világ legnagyobb flottájával. A XV. század elejéig, amikorra fel is térképezték az egész világot.
www.1421.tv

Őrnagy Őrnagy 2008.01.31. 14:42:19

Kedves Levente!

Olvastam erről, érdekes lett volna, ha az a bizonyos császár nem állítja le ezeket az expedíciókat. Szép látvány lett volna, mikor a gigadzsunkák legázolják a portugálok, mellettük pöttöm, hajóit.

Pallos Levente 2008.01.31. 14:51:57

Érdekes a könyv is, most Karácsonyra kaptam meg.

Google 2008.01.31. 14:55:53

Ezzel a Transindex-es cikkel GyP. válaszol GyP.-nek.
"...mérhetetlen magabiztosság és önelégültség van Budapesten, amit a legjobban utálok.
Ezek az emberek - a magyar nyelvű médiából itt is ismert Farkasházy Tivadartól Mesterházy Ákosig és Mészáros Tamásig - azt képzelik, hogy kiismerik magukat a világban. Két eset lehetséges. Vagy nagyon rendes emberek ők, akik egyáltalán nem ismerik ki magukat a világban; vagy nem nagyon rendes emberek, de a tájékozottságuk ugyanannyi. És ők rendszeres médiaszereplők."
Elnézést a hosszú idézetért, több kérdésem lenne: Bolgár nem rendszeres médiaszereplő, ő kiismeri-e magát a világban, vagy?
És a kérdések kérdése: GyP. nem túl magabiztos-é? Végre egy friss, üde hang, a Bedéé, és akkor azt rögtön a kuruc.infohoz utalná!
Nem tudná inkább a kuruc.infot a szemétkosárba utalni? Vagy a kuruc.info segít?

hiba 2008.01.31. 15:00:10

Levente: átfutottam az oldalt, de nekem kicsit ilyen sumérmagyar meg kimaradt 300 év ízű a dolog. Vagy ez komolyabb? Mondjuk logikusabb mint más sláger elméletek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.31. 15:00:33

egy másik őrültről, Medgyesiről:
(az amúgy vérciki Melocco-szobor ügyében)
"(Megy.)írása ezzel a mondattal zárul: És a jobboldali lapok még csak le se zsidózták a költőt."
www.mno.hu/portal/540069

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 15:06:05

Levente, Őrnagy, én is olvastam azt a könyvet, tényleg baromi érdekes :)

mondjuk megjelent volna az óriásdzsunka-flotta Lisszabonnál, vagy Dovernél, és a császár nevében kitűzték volna a birtokbavételt jelentő kínai zászlót :)))

"és a tudatlan bennszülöttek meglepetéssel vegyes ellenségességgel reagáltak népünk követeire, pedig csak az egy igaz hitet és annak császárát jöttünk népszerűsíteni, stb..."

amit a kínaiak elnapoltak akkor, majd most pótolják.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.31. 15:15:18

Reméljük ergé sikerül őket Szibéria felé terelni :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.31. 15:42:02

kzgy 2008.01.31. 13:58:53 :
"Doomhammer: Bede egyáltalán nem képzetlen újságíró, viszont nem is egy gazdasági/biztonságpolitikai lap szakértői rovatába írta, amit írt.
Manipulálni nyilván akart, de aki nem akar, az még kommentet sem ír ide..."

Bocs, de itt van egy felreertes. En peldaul leirtam, hogy mit szurt el Bede, mindjart a cikkenek elso soraban. Ezzel lehet egyet nem erteni meg ilyenek, de a kijelentesem nem manipulativ. Rogton latszik rajta, hova akar jutni. Legfeljebb felreerteni lehet.

Ha azt mondod, hogy "mindenki manipulalni akar", az ugyanugy nem igaz, mint hogy "mindenki hazudott", hogy a Nagy Kormanyost es propagandistait idezzem.

A "nem felunk a farkastol" tipusu kijelentesek viszont egy klasszikus manipulativ taktikanak, az un. vakcsoportnak az eszkozei. A vakcsoport azt az emberi tulajdonsagot hasznalja ki, hogy csoportokhoz szeretunk tartozni es a valasztott csoporttal hajlamosak vagyunk egyeterteni (ez egy masik csapda, az un. csoportgondolkodas csapdaja egyebkent). A vakcsoportot hasznalo manipulator olyan megfogalmazasokat hasznal, amelyek azt az erzest keltik, hogy te meg o egy csoportba tartoztok es ennek a csoportnak neveben tesz kijelenteseket.

Nem akarok Bede cikkenek tul nagy feneket keriteni, de az ilyen osregi trukkoket fel kell tudnia mindenkinek ismerni, aki egy reklamokkal telitett fogyasztoi tarsadalomban el.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.31. 15:46:17

eN 2008.01.31. 14:02:03:
"doom azert ebben a "felunk"-ben benne van egy jo adag ironia is. es ha nem egyeni szempontbol hanem mint NY-i civilizacioban elo nezed, akkor igenis ez van."

Lehet, hogy ironia van benne, nem tudom. Gyorgy Peternel kiverte a biztositekot, en mar csak a fejemet csovalom egy evnyi Tota W. utan. Tota W. sokkal gatlastalanabbul hasznal csusztatasokat es manipulaciot, mint Bede. Erdemes megnezni a kormanypropaganda-rajzfilmjeit, tele van veluk az egesz cucc.
www.youtube.com/profile_videos?user=kgb2781&p=v

A nyugati civilizacioval kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy en biztos nem abban elek, mert "a muszlimokkal" kapcsolatban semmilyen felelmet nem tapasztalok. Az egyes gyanus vagy veszelyes emberekkel szemben igen, de nem egy egymilliardos kozosseggel szemben.

kzgy 2008.01.31. 15:55:30

Bocs, Doom, lehet, hogy én a manipulálni szót kicsit tágan értelmeztem. Nálam, ha egyenes szándékkal befolyásolni akarsz, az is manipuláció.

És nem azt mondtam, hogy mindenki manipulálni akar, hanem azt, hogy aki "közír", meg kommentel, meg blogol, az igen. Az emberek többsége nem teszi ezeket, mintahogy nem is hazudik :)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 15:56:59

Doom, ebben az esetben szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy ez az állítás: "félünk a muszlimoktól" mennyire hülyeség. Mert itt, Budapesten nem félünk a muszlimoktól. Másrészről viszont nyilvánvaló, hogy az amerikai propaganda azt erősíti, hogy félni kell a muszlimoktól. Tehát Bede írása ironikusan pont azt fejezi ki, hogy mekkora baromság ez, mármint azzal magyarázni a háborúkat, hogy félünk a muszlimoktól. Görbe tükröt tart a liberálisok elé: lám-lám ők is rasszisták.

OFF: Törzskocsma, egyébként György Péter beszélt a Pákó videóról is és érdekes volt, amit mondott. Ugyanis valami olyasmit állított, hogy kinevelünk bulvárhősöket, akik azt csinálják, amit mondanak nekik, aztán tessék. A Tomcat féle gonzók ezt ügyesen kihasználják.
Tehát a lényeg az, hogy teljesen hülye emberekből sztárokat képeznek, aztán csodálkoznak, ha a teljesen hülye nem úgy lóbálja a kezét, ahogy ők akarják. Hiszen a teljesen hülye mindig úgy lóbálja a kezét, ahogy kérik, amin mosolyognak. Ennek az lesz a következménye, hogy mindenféle celebek, akik szerepelni akarnak, bármit megtesznek és mivel már nem csak a tévék zárt világában lehet szerepelni, kontrolálhatatlan, hogy egy jól reklámozott celeb éppen olyan botrányt művel, ami tetszik és ki lehet rakni a Blikk címlapra, vagy éppen olyan botrányt, amit nem lehet kirakni a címlapra. Csavaros ez az egész.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 16:05:50

Doom, ebben nem értünk egyet: ha nem is félni, de óvakodni kell a rivális civilizációktól - olyan értelemben, hogy mi a fehér, keresztény-felvilágosult-jogállami-demokratikus hagyományokon alapuló civilizáció részei vagyunk, és merő önérdekből emellett kell kiállnunk.

A kultúrák közi párbeszédnek helye van, nyitottnak kell lenni feléjük, de ez nem jelenti azt, hogy jelentéktelennek ítéljem meg az európai muszlim bevándorlók és a kínai gazdaság-politika miatti problémákat.

nem szeretném megélni, hogy mondjuk a muszlim szintű szabadságjogok avagy a kínai szintű környezetszennyezés, gazdaságszervezés váljanak mércévé Európában...

Tehéntőgy 2008.01.31. 16:17:26

Mitől lenne Tomcat "gonzó", az Isten szerelmére, árulja már el valaki. Miért kell kulturális kutyafülének kinevezni, ha valaki szimplán egy gátlástalan és sunyi vasárnapi hungarista, és ezzel pólókat ad el? Tomcat éppúgy gonzó, mint Fekete Pákó énekes, vagy TWÁ kiművelt emberfő.
Más: érdemes elolvasni a tegnapi MN-t. Az újságírói erkölcsről, ízlésről, és tisztességről vitatkozik benne-Kende Péter és Seszták Ágnes :-)

Pallos Levente 2008.01.31. 16:18:26

hiba!

Pont nem sumér meg Däniken, hanem adatokkal alátámasztott vélemény. A pacák tengerész, és térképek tanulmányozásával jutott a következtetésére, csak van fogalma róla.

Olvasd el a könyvet, az összeszedettebb. A honlapon csak a friss információk meg a képek vannak fent. Mindenesetre érdekes, hogy Kolombusz előttről volt karibi térképe a Portugáloknak meg Magellán az út közben mutogatta, hogy Patagóniánál ezen a részen kell majd átmennünk. Honnan tudták, ha még sosem járt arra senki? Cook meg, amikor elérte Ausztráliát, azt írta a naplójába, jó lesz ez a kikötőhely, csak kisebb, mint mondták. ???

plastik02 2008.01.31. 16:19:20

György Péter nem normális, ezt már többször bebizonyította, a dizlexia meg nem betegség, csak az agyuk máshogy működik, mint egy hagyományos tekervény, nézzük tehát el neki, hogy nem tud olvasni (mellesleg írni sem).

a cikk meg jó lett, még ilyet!

Tehéntőgy 2008.01.31. 16:29:32

Pallos: Határeset. Nem Daniken vagy Illig, és nagyon izgalmas dolgokra jött rá, de mindenképp hatásvadász kis könyv, és jóval többet hitet el az olvasóval, mint amit tényleg bebizonyít. A Jóreménység fokának kínai megkerüléséről és Nyugat-Afrika partvidékének feltérképezéséről szóló bizonyítékai eléggé erőltetettek, láthatóan amolyan "hová nem juttattam el még a kínai flottát" jelleggel íródott. Úgy általában, sokszor érv az a szövegben, hogy ha valamit egy dzsunkaflottával végre LEHETETT hajtani, azt meg is CSINÁLTÁK. Ausztrália és Amerika elérése kapcsán úgy tűnik, igaza van, meg a Karib-szigetek elérése is OK.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.31. 16:34:34

kzgy 2008.01.31. 15:55:30:
"Bocs, Doom, lehet, hogy én a manipulálni szót kicsit tágan értelmeztem. Nálam, ha egyenes szándékkal befolyásolni akarsz, az is manipuláció."

Akkor ez legalabbis nem a szokasos ertelmezes.
dictionary.reference.com/browse/manipulate
Hacsak nem egy gepet kezelsz, ezekben az ertelmezesekben mind benne van az oszintetlen, sajat erdekbol elkovetett befolyasolas.

Persze, mindenki befolyasolni probalja a masikat, en peldaul most arra proballak rabeszelni, hogy a "manipulalni" szot abban az ertelemben hasznald, amit en megszoktam. :-)

A manipulacio mas. Szerintem.

Krapulax 2008.01.31. 16:35:30

György Péter máskor még védte Bedét.

De ami súlyosabb, azt 2006 nyarán írta, idézem:

"A Fidesz elnöke kijelentette: "Mi pontosan tudjuk: nem az ellenfél programja, nem is az eszméi kerekedtek fölénk - valójában a pénzük vert meg bennünket, és mindenki láthatta, pénzük, az volt temérdek. Mondják, a pénznek nincs szaga, se színe. A pénznek valóban nincs, de a gazdájának van, és azt éreztük és láttuk is mindenhol, szerte az országban."

S akkor most - ha tetszik, ha nem - kezdődik a magyaróra. Nos tehát: milyen szaga is lehet a pénz gazdájának, mit mindenkinek érezni és látni (sic!) is lehet? Ó persze lehet, hogy a volt miniszterelnök arra gondolt, hogy a pénz gazdájának jó szaga van, de attól tartok, ez az értelmezés nem igazán hiteles. (...) ki is tehát a pénz gazdája, az a bizonyos, aki minden valószínűség szerint büdös. Na, itt vannak mindjárt a kapitalisták. (...) De vajon véletlen, vagy a nyelvérzék tehetetlenségi ereje, az anyanyelvem ismerete az, amiért ha a pénz büdös gazdájáról gondolkozom, nekem a zsidó is eszembe jut? "Büdös zsidó", ezt már hallottam mondani, de őszintén: a "büdös kapitalista", a "büdös pénzgazda" vagy "szagos pénzgazda" kifejezéssel mintha még nem találkozhattam volna.
(...) Csurka István beszél és ír így."

Forrás: www.es.hu/pd/display.asp?channel=MUBIRALAT0618&article=2006-0507-2211-09XWKW

Teljesen igaz, hogy Csurkának sincs köze Tomcathez, a Magyar Gárdához és az MDF-hez... de Gy.P. most talán többre célzozz. De ha György Péter ismét felvilágosít, akkor azt ne Tanárbácsiként tegye, hanem némi ön-reflexióval, ön-korrekcióval.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.31. 16:36:47

ergé 2008.01.31. 16:05:50:
"Doom, ebben nem értünk egyet: ha nem is félni, de óvakodni kell a rivális civilizációktól - olyan értelemben, hogy mi a fehér, keresztény-felvilágosult-jogállami-demokratikus hagyományokon alapuló civilizáció részei vagyunk, és merő önérdekből emellett kell kiállnunk."

Tok igazad van. Nyugaton joggal ovakodnak a kelet-europai civilizacioktol, mert azok peldaul olyan onkenyuralmi formakat szoktak meg, amelyeket Nyugaton nem.

Nezd csak meg Putyint vagy hogy mi megy Magyarorszagon. Ezek nem tartoznak a nyugati kulturkorbe, tisztan latszik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.31. 16:38:17

lelkylola 2008.01.31. 15:56:59:
"Doom, ebben az esetben szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy ez az állítás: "félünk a muszlimoktól" mennyire hülyeség."

Gyorgy Peter komolyan vette. Nem erti a viccet. :-)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 16:40:48

krapulax, köszi az idézetet. Szegény GyP szerintem mindig próbál valami meglepőt mondani. És tök mindegy neki, hogy ma az ellenkezőjét állítja annak, amit tegnap állított. Mindegy tegnap volt egy mondata, amit öröm volt a Klub Rádióban hallani. Vagy ő is azt mondja majd, mint Fekete Pákó, hogy megfenyegették :)

gloire 2008.01.31. 16:53:52

"..mindig próbál valami meglepőt mondani."
Kb. én is ennek tudom be ezt a kijelentését.
És szerintem bármikor csavarhat is rajta
egyet ha majd úgy hozza a szitu.

"...a két hagyományos, nemzeti, konzervatív pártnak semmi köze a szélsőjobboldalhoz vagy a Magyar Gárdához. Orbán Viktornak semmi köze Tomcathez. Ezek csak pojácák, kisstílű bohócok.

Ellenben sokkal komolyabb fenyegetést jelent az az igazi
bolsevik, embertelen, nemzetiszocialista, tömeghiszterizáló,
gátlástalan és gyűlöletkeltő manipuláció ami....bla bla..." : )

adgressor 2008.01.31. 16:56:01

Lelkylola-OFF, fentebb: "mindenféle celebek, akik szerepelni akarnak, bármit megtesznek és mivel már nem csak a tévék zárt világában lehet szerepelni, kontrolálhatatlan, hogy egy jól reklámozott celeb éppen olyan botrányt művel, ami tetszik és ki lehet rakni a Blikk címlapra, vagy éppen olyan botrányt, amit nem lehet kirakni a címlapra."

Dehát ez csodálatos! a celebek lázadása, öntudatra ébredése! az idomított celeb megteszi azt, amit a felnőtté válás kritériuma: autonóm módon cselekszik! függetlenül a külső tényezőktől (mint a média)! Emberek faragódnak!

Én pl. picit még ma is várom hogy Zalatnay "Cini" / "Cuni" Sarolta tényleg elmegy apácának. Merthogy amikor még sitten volt (a végefelé), ezzel az ígérettel került a bulvárcímlapokra.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 17:04:01

off A celeb nem lázad, hanem bohóckodik. Bárkinek, aki kéri. Aztán egy kicsit össze lesz kavarva az egész. Nem csodálkoznék azon, ha Pákó holnap Lenint éltetné, vagy Sztálint és vörös csillagos pólóban rohangálna. Csatlakozna hozzá Kelemen Anna és a többiek.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.31. 17:12:35

György Péter TGM-el a francia zavargások hatására írt hazai publicisztikák közül nem egyet lefasisztázott: Tóta w, és emlékeim szerint Váncsa is a nürnbergi vádlottak padjára került.

Folyt a könny a szememből, úgy röhögtem.

Később belegondolva semmi meglepő nem volt az egészben, az igazán korrekt PC két lépésnyi széles ösvény és kettőhússzal tartja a helyes úton a híveket.

Szellemi elitünk sok tagja egyszerűen a "kommunizmus" elvonási tüneteit enyhíti PC-vel. A gyógyszer hasonló hatásmechanizmussal oldja a valódi szabadsággal szemben érzett félelmeket.

Az új generációk szerencsére egyre felszabadultabban röhögnek rajtuk.

dowNLoad 2008.01.31. 17:19:35

Pallos, Tehéntőgy meg a többiek: HOGY micsoda? NEM Kolombusz volt az első? Ezt most még kimondhatod, de ha hangoztatod, akkor azt is elhiszed, hogy a Földön kívül is van élet, a Finnugor eredet mese, egy titkos háttérhatalom irányítja a világot, JFK-t nem egy db merénylő lőtte le, Amerikát először a Vikingek fedezték fel, stb..:) Hiába tényekkel mindent be lehet bizonyítani, de ki hisz a tényeknek? Nem elég ha igaz, az is kell hogy a FŐNÖK mondja, akkor lesz TÉNY! (ha bemondják a Híradóban, onnantól sziklaszilárd:)

Tehéntőgy 2008.01.31. 17:24:42

Váncsának az a cikke pedig marha jó vót. Szokásosan demagóg, de ezzel együtt is szokásosan jó. Kedvenc bon mot-jaim közé tartozik máig a "Magáról megfeledkezett fiatal az az, aki orális szexbe bonyolódik az óriáskeréken. Aki Molotov-koktéllal gyújtja fel a nyugdíjas nénit, az nem magáról megfeledkezett fiatal, hanem valami más."

Tehéntőgy 2008.01.31. 17:30:39

Downie, azért míg mondjuk Amerika viking felfedezése általánosan elismert tény, addig a finnugor elméletet mesének nevezni elsősorban olyanok szokták, akik nem is tudják, hogy igazából miről szól... má bocs.

kemotox 2008.01.31. 17:35:54

Na jó,jó, de ki a picsa az a György Péter?

Player71 2008.01.31. 17:48:55

Nekem csak most esett le, hogy melyik cikkről van szó, én is olvastam valamelyik nap, eszméletlen jó a cikk.
Dehogy ez a két szerencsétlen alak ezen is szélsőjobbozzon, egyszerűen nem hiszem el. Hát ezek tényleg klinikai esetek. Az utcára nem engedném ki őket egyedül...

dowNLoad 2008.01.31. 18:28:31

Tehéntőgy, MIT TANULNAK AZ ISKOLÁBAN A gyerekek? MI VAN a tankönyvekben? Nem a Vikingek, nem az összeesküvés, nem a.... Tehát minden egyes nebulónak rá kell jönnie, hogy egy nemigazországban, nemigaz dolgokat tanítanak neki. Amennyiben jól betanulja ezeket, akkor egyetemista is lehet belőle, utána meg akár médiaköcsög is!

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.31. 21:02:45

uramteremtőm. Ezentúl tán nem leszek fidesznáci. Mi lesz velem eztán?:((

kemotox 2008.01.31. 21:15:48

Látjátok kedves fideszes felebarátaim!

Elég volt a Fidesznek fél évig elhatárolódnia a "szélsőségesektől", kitüntetni Tom Lantost, máris itt a jutalom! Már nem is vagytok annyira szalonképtelenek !

Itt van tehát a recept!
Le kell menni kutyába, megalázkodni, és már repül is a kockacukor a szátokba!

További jó farkcsóválást és pitizést!

hiba 2008.01.31. 21:37:16

Kemotox: Ti viszont fél éve teli tüdőből nyomatjátok a cigányozást, niggerezést, EUszkepcitizmust és a burkolt zsidózást mégse bírtok elmozdulni a 2%-os támogatottságról. Mégis mindig úgy beszéltek mintha ti lennétek a magyar társadalom. Ami nem baj, mert az ember elnézegeti a homokozóba játszó gyerekeket, csak már kicsit fárasztó.

Krapulax 2008.01.31. 21:37:19

Szejler,

volt szerencsém meghallgatni egy kerekasztal beszélgetést akkoriban, amin GYP, TGM, Niedermüller antropológus Váncsa, Tóta, HVG-s, újságíró vett részt. Tóta W. önmagához hüen iszonyú arrogáns volt, rögtön nekiment GYP-nek - aki viszont TGM-mel karöltve iszonyú úszító, fasisztázó, baloldalinak gondolt retorikai tüzijátékot prezentáltak.

És a legszebb az volt az egészben, hogy TGM végül egy higgadtabb hozzászólásában kikotyogta, hogy a problémának van "etnikai" faktora - noha ez nem a leghangsúlyosabb... előtte meg mindenkit fasisztáztak, aki ezt szóba merte hozni...

TGM az aki vallási (világnézeti) alapon dönti el, hogy kinek milyen módon lehet feszegetni a problémát.

kemotox 2008.01.31. 17:35:54
Na jó,jó, de ki a picsa az a György Péter?

Kemotox: György Péter (akárcsak TGM) egyike azon nagyhangú baloldali-liberális értelmiségiek közül, akik 89 körül a fényes jövendő értelmiséginék számítottak - nagyon sokan azonban csalódtak benne és barátaiban is és azóta is rájuk vannak fixálódva, mint a rendszerváltás reményének egykori hordozójára... legalábbis ez az én magyarázatom...

de van más magyarázat is pl. egy olyan megmondó ember, akinek a véleménye aztán százak száján visszhangzik...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.31. 21:50:59

kemotox: tudod mit? Épp ideje volt már. Kicsit unalmas volt a konstans nácizás meg a világ mögötti láthatatlan összefügésről való traktátust hallgatni - egyrészt a White Pride - Fidesz viszonyról, másrészt a Zorbán alteregójáról, Luciferről. A fidesz tényleg mindent megtett az utóbbi időben, hogy a toporzékoló ballibák ne hisztériázzanak annyit.
a maradék, amit esetleg hiányolsz - másfajta traktárusok a világ zsidóságáról meg a pénzpiacról, a cigányok genetikai kódjairól, Blinky Billről aki a világ kormányának feje, stb. - az meg nem behajolás, hanem a common sense eredménye.

kemotox 2008.01.31. 22:01:08

Hát én még egy ember "száján" sem hallottam ezt a nevet, nemhogy a visszhangját.
Gondolom ez is a " Kis-körúton belül világhírű " kategóriába tartozó fószer, mint az itt emlegettett többi név.

Én azonban szerencsére távol lakom onnan.

kemotox 2008.01.31. 22:43:26

Gabrilo, lehet hogy most édesnek tűnik az odadobott cukor íze, azonban ezt éppen a választások előtt fogják megvonni tőletek!
Hallottál már a másik oldalon bárkit is pitizni az ellenfél holdudvarának?
Még soha!

Ők értenek a politikához, és "tétmeccsen" még a legreménytelenebb helyzetből is fel tudnak állni.
Ti rögtön elolvadtok a gyönyörűségtől, ha valamelyik régi ellenfeletek egy kicsit is hízelegni kezd nektek.
Fogalmatok sincs a politikáról. Mindig az ellenfél játékszabályai szerint játszotok. Így csak elbukni lehet.

Én nem akarlak meggyőzni téged, majd úgyis rájössz a következő, vagy az azt követő vereség után.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.31. 22:53:32

kemotox, mi nem vesszük ilyen komolyan Gyp-ét. Mondott valamit, azt kiemeltem, oszt ennyi. A kommentben azt is leírtam, hogy nem gondolom: holnap nem az ellenkezőjét mondja. No de Bolgár műsorában eddig nem mondtak ilyet. Ennyi és nem több. Senki se pitizik, meg ujjong.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.31. 22:54:03

Kemotox,

Egyáltalán nem ájulok el GYP megmondásától. Sőt, hogy őszinte legyek, azt is lefosnám, ha az ellenkezőjét mondta volna (azt sűrűbben nyögte). Nem esek hanyatt - azt mondom, ez a minimum. És, néhány jobboldali arc között én vagyok az aki a leginkább azt mondja, hogy nem kell aláfeküdni a ballib faroknak. De itt nem erről beszéltem.

kemotox 2008.01.31. 23:18:04

Hát persze, hogy most még lefossátok, hiszen gondolom neki még ez volt az első mosolya felétek.
Viszont az őskomcsi Csintalan ajkán már ott lógtok mindannyian, pedig néhány éve még utáltátok mint a szart, mint ahogy most is utálnátok, ha az MSZP soraiban ülne.

Néhány napja, mióta figyelem az írásaitokat, azt azért megállapítottam, hogy jó szándékú srácok vagytok, de sajnos a politikát abszolút nem látjátok át.
A legnagyobb hibátok az, hogy azt látjátok, amit látni szeretnétek. Mindíg a gombhoz keresitek és varrjátok a kabátot. Én is voltam ezzel így, úgyhogy bele tudom magam képzelni a helyetekbe.

Előbb vagy utóbb ti is kiszálltok majd ebből a mókuskerékből. Ehhez azonban hiányzik még egy-két vereség és csalódás.

dowNLoad 2008.02.01. 11:01:13

Kemotox, még egy fényes ballib győzelem, és megszűnik az ország!

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.01. 11:02:35

kemotox, szerintem ez lelki alkat kérdése. Van, aki megjárta a Gulágot és mégis bizakodó. Van, aki húsz évesen, tehetségesen, jó anyagi körülmények között is rossz kedvű.
Igazad van az óvatosságban, de ez csak egy blog, ahol kiemeltem GyP egyik elszólását. Emiatt nem gondolom azt, hogy többé nem leszünk lefasisztázva, vagy bármi komolyan változik. Csintalan személyisége is csak egy érdekes jelenség. Van ilyen is. Azt állította a 168 órában, hogy vezekel, azért állt át a jobb oldalra. Nem tudom, hogy tényleg így gondolja-e, mindenesetre van miért vezekelnie.
Naívan -, mint már írtad rólunk -, el tudom képzelni, hogy egy gazember jó útra tér. Kívülállóként nem akarom ezt Csintalan esetében sem megkérdőjelezni. De nem rajongok érte. Számomra háttér tényező a személye.

Téglagyári Megálló 2008.02.01. 11:46:13

kemotox, nem tudom miből vontad le a következtetést, hogy Csintalan a kedvencünk. Ne keverd össze a hirtv-t a Reakcióval. Ajánlom az előfizetést.

gabrilo 2008.02.01. 11:58:40

Bocsi kemotox, de nem szerecc általánosítani icipicit? Én pl. sosem kedveltem Csintalant, most sem csípem. Ahogyan sosem csíptem a jobboldal környékén rovarkodó ex-komcsikat, álá Szűrös és Pozsgay.
Attól, mert valaki "jobbos", nem kell mindenkit szeretnie akivel "egy oldalon" van - amit különben sem szeretek...
Fábry is mondta egy interjúban nemrég, hogy ő sem kamálja a jobboldalon legyeskedő komcsikat. Kinek a pap, kinek a paplan nemde?

Zser 2008.02.01. 12:02:42

Na ettől a korlátolt ürgétől nem is vártam mást (bár mindig meglep, hogy ennyire hülye). A cikk pedig jó.

Kuttor Kutya 2008.02.01. 12:22:49

GYP-nek igaza van, a Bede az új Szálasi. Én félek.

Google 2008.02.01. 13:46:53

Kemotox!
Azért nektek sem lehet olyan kellemes a lét, ha állandóan az ellenfél mozgását, cselekedeteit fürkészitek!
Nekünk nem jutott annyi nyereség, az igaz (nem jó a sikerek vonzásában sem élni!), de azért mint látod, ma (is) végre jó a kedvünk, és bizakodva megyünk tovább, mert tudjuk, hogy Gyurcsányon túl is lesz élet, marad élet. Kár lenne most a keserűségbe fulladni, lesz még jobb is nekünk! Ahogy a Párt propagandistái monják: Jár Önnek a jobb!
Hát ebben reménykedünk, és abban, hogy ahogy írtad: jószándékú srácok vagyunk! Azok is szeretnénk maradni.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.01. 14:41:14

kemotox

Az miért nyerő stratégia, ha minden gyanúsnak látszó árnyékra lövünk, olykor még a sajátunkra is?

A cikkből és a kommentekből semmiféle vágyat nem olvastam ki a Gyp és liberális megmondóemberek dícséretére.

Ezek az alakok nevetséges maradványai a Kádár kornak, hatalmuk, befolyásuk elenyészett az elmúlt évtizedben. Szánalmas hülyegyerekek, akikre mutogatunk, nem félelmetes milliók véleményét formáló médiaguruk.

Vedd észre: a népszabi példányszáma töredéke a tíz évvel ezelőttinek, a népszava réteglap, egy két kivételtől eltekintve a régi libkom bölények ATW-n meg klubrádióban osztják az igét százezres közönségnek, míg interneten milliók olvasnak azt amit csak akarnak.

Turbulencia (törölt) 2008.02.01. 14:53:06

Doomhammer,

"Bocsanat, legfeljebb Bede fel. A "muszlimoktol" altalaban en nem felek (naponta nagyjabol ezerrel talalkozom), csak a nehany ezer terroristatol (veluk nem talalkozom soha)."

Annyit nyugodtan kijelenthetünk, hogy ezer muszlimból egy (de inkább több) potenciális terrorista, valami gond lehet a röntgenszemeddel.

lelkylola,

"Mert itt, Budapesten nem félünk a muszlimoktól."

Mert itt, Budapesten, nincs sok muszlim, ezért (az indokolatlanul pozitív) előítéleteinkre vagyunk kénytelenek hagyatkozni.

Szejler,

"az igazán korrekt PC két lépésnyi széles ösvény és kettőhússzal tartja a helyes úton a híveket."

:D

"Szellemi elitünk sok tagja egyszerűen a "kommunizmus" elvonási tüneteit enyhíti PC-vel. "

Szerintem arról van szó, hogy minden igazi értelmiségi (nyugaton is) elő akarja írni másoknak, hogy mit gondolhatnak. És hogy ne kelljen szembenézniük azzal, hogy ez bizony náci szokás, megpróbálnak kifejezetten anti-náci dolgokat előírni, gyakran az abszurdumig hajtva a dolgot. Akárhogyan is, nem az elnyomottakkal való együttérzésről van szó, hanem a saját lelki görcseikről.

Tehéntőgy:

"Váncsának az a cikke pedig marha jó vót."

Ja, ha valaki nem olvasta volna, feltétlenül pótolja be:
www.es.hu/pd/display.asp?article=2005-1113-1942-55BWCX&channel=PUBLICISZTIKA0545

simonmondja... 2008.02.01. 14:55:26

Ezt a Bede cikket, nagy nehezen letudtam.
Ezt a Bedét én pályamódosításra küldeném.
Látott pár dolgot. Közlekedést, túristákat, kajáldákat, tévéreklámot, aztán írt egy közhelygyüjteményt, hogy milyenek a kínaiak.
Egyszer az jött eszébe, hogy lopósak,
egyszer az, hogy tiszteletlenek és törtetőek,
aztán az, hogy ötlettelen beosztott-tipusok.
Egyszer az, hogy nagy az arcuk,
hogy nincs is mire, mert szart gyártanak,
aztán az, hogy hogy a faszba, hogy mégis olyan kibaszottül jól csinálják.
Gond van velük, mert diktatúrában élnek, de még nagyobb, hogy mindenki azt csinál, amit akar.
Beszennyezik a levegőt, elnyomják szegény Tibetet, nincsenek emberi jogok, stb. stb.,
de
Jöhetne már Mao és az Al Kaida, mert jó lenne látni egy kis mészárlást köztük.

Az egész olyan gyermeteg, hogy nem is érdemel többet.
Az Indexre való, nem vitás.

simonmondja... 2008.02.01. 14:59:10

Ja, és az is jellemző, amikor kisebbrendűségi komplexussal és a - kik ázsia zsidói - kérdéskörrel próbálkozott.
Így kell cukrozni, hogy a fiatal olvasók bekapják a papit.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.01. 15:09:44


Kedves szejler,

Gyorgy Peterrol valoban sok minden rosszat el lehet mondani, de a Kadar-korszakhoz nagyjabol annyi koze volt, hogy elt akkoriban, en is egyebkent, no nem annyit mint o, de valamennyit.

Gyorgy Peterben eppen az a roppant idegesito, hogy o akarja megmondani az ujtutit. O baromira minden regituti ellensege, o az amerikai keleti-parti ertelmiseg nyelvet beszeli, aranylag sokat tanitott New Yorkban.

Gyorgy Peter szakteruleten a regituti is eleg jo tuti, de mondjuk a kozgazdasagtanban az ujtuti sokkal de sokkal jobb tuti mint a regituti. Es van olyan terulet ahol az ujtuti szart sem er, csak a regituti. Azt, hogy valaki mindig az ujtutira gyur, konzi korokben eleg necces bir lenni (meg ugy altalaban is az, de ezt csak ugy mondom).

P.S Amugy nem hiszem, hogy a PC az egy liberalis talalmany lenne, van am konziPC is, de meg mekkora, es amikor Acs Feri probalkozik a konziPC hatarainak tesztelesevel le is szoktak zsidoberencbolsevikozni a dragasagok.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.01. 15:26:58

Jo Tunder

Te tutira össze akarsz engem zavarni tutival:)

Komolyra fordítva, tudom hogy GYP a keleti parti módit beszéli, vagy mondjuk úgy, lelkesen palántázza a hazai terroirba. Azt viszont nehéz nem észrevenni, mennyire emlékeztet ez a görcsösen kérlelhetetlen lépésrend az egykori szocialista PC szigorúságára. Nemigaz? (szóbehelyettesítő játék?)

A szabályok, igazodási pontok változhatnak, gondolkodásmódunk már nem olyan könnyen.

Google 2008.02.01. 17:54:05

Nincs régituti és újtuti, csak tuti van. És azt GyP. sem tudja, ezért mondja el ezt is, meg az ellenkezőjét is (akárcsak TGM).
Kis előnye csak maradt azért a kommenizmusból, mert akármikor talál egy lehetőséget, picit ócska (ATV, Klubrádió), de lehetőség, hogy valakit, valamit, jelen esetben Bedét, íziben lesajnáljon.
Ballibék mindenkit ledorongolnak, hogy annál jobban érvényesítsék Gy.F. nevű csodafegyverüket! Habár picit már rozsdásodik.

tölgy 2008.02.01. 17:59:54

Jó Tünder,
ezzel a szöveggel a végén még tuti konzi leszel.

Konzi PC szvsz nincs. Az más kérdés, hogy egyes szavakat természetesen nem szeretnek a konzik, de a PC több a nem szeretemnél vagy viszolygásnál.
Ha a PC-t megsérted, akkor állásodat, karrieredet teheted tönkre az egyetemi világban, amit a ballibák uralnak (az US-ben mindenképp).

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.01. 20:04:42


Kedves tölgy,

Egy nagy fekete fenét. A tenured professorokat Amerikában és Kanadában iszonyúan védik, és az egész sokkal de sokkal kisebb ügy mint aminek beállítják. A nyolcvanas évek közepén egy rettentően konzervatív déli egyetem image-polishing okokból felvett az angol tanszékre tanszékvezetőnek egy pasit (Stanley Fisht) akinek mondjuk ultraliberális nézetei voltak, és aki odavett néhány olyan embert akitől az észak-karolinai bácsik-nénik lefejelték a falvédőt. Ez a történet az összes PC-legenda alapja. Nem volt az akkora durranás. Akkor történt, hogy egy Dinesh d'Sousa nevű figura elhatározta, hogy ő lesz az anti-PC pápája (és az is lett, az anti-PC-ből kiválóan meg lehet élni) és nyilvános vitára hívta ki Fish-t (akkor éppen Amerikában éltem). Gyakorlatilag végighaknizták Amerikát a liberális-konzervatív pankráció showjukkal és két anyázás között szépen elmentek teniszezni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.01. 20:12:45


Kedves szejler,

A katolikus egyház a tizenharmadik század környékén meglepően hasonló módon kezelt bizonyos problémákat mint Mao Ce Tung 1953-ban. A skizma és az indexre tétel nem kommunista találmány. De mégcsak nem is katolikus. A Homo Sapiens kreatív.

György Péter valóban kérlelhetetlen, de ez egy póz. Bayer Zsocinál is az.

gabo56 2008.02.01. 20:21:32

kedves mindannyian, az már eszetekbe sem jut, h gy.p. megszólalása 10%al emeli bede/index olvasottságát? rulez.

szejler 2008.02.01. 20:56:50

Jo Tunder

Persze, de GYP nem az autodafék korába és nem is a maoista kínába nevelkedett bele. Én a drága jó, mellesleg konzervatív, jobbos szüleimen tisztán látom a szocialista rendszer logikáját, ha más köntösben is.

Tán tévedek, de GYP dogmatikus, eltérő véleményeket megbélyegző gondolkodásában is sok párhuzamot vélek felfedezni az előző rendszerrel, ami ezek után nem lep meg.

Turbulencia (törölt) 2008.02.01. 21:00:40

Változik a világ, változik GyP. Ha elolvassátok az említett transindexes nyilatkozatát (politika.transindex.ro/?cikk=6654), láthatjátok amint óvatosan benyal a Fidesznek (egyedül antiglobalisták) és a katolikus egyháznak (szolidárisak), míg az MSZP-t csak átkozza (hülyék), a pesti ballibákról meg azt mondja, hogy Sztálinhoz hasonlóan a "Lófaszt sem értett, és lófaszra sem emlékezett" állapotban vannak.

Ebben a kontextusban kell értékelni a rádiónyilatkozatát is.

tölgy 2008.02.01. 21:23:16

Jo Tunder,

nem vagyok egy PC szagértő. Állítólag Fehér Ferencet a csajozás vádjával csinálták ki (gondolom ő tenured prof volt). Bár ha a tenured profokat védték is tényleg a PC vádaktól, az egyetemi világ maradék 98%-t azért szétszivatták vele.
Te most azt állítod, hogy kisebb ügy, mint gondoljuk? Azért a nyelvhasználatot eléggé átszabták - és elsősorban az egyetemi világban. A nemre, fajra, vallásra való utalások tilosak, mint a klasszikus black board példa, vagy a he/she.
És idehaza: egy budapesti egyetemen az emancipunci kifejezésből csináltak balhét. A vád meglepő módon: rasszizmus.

irrelevant 2008.02.01. 21:31:07

OFF

Mondjátok már meg, hogy néhány hónapja miért kezdett mindenki a PC-ről beszélni, meg arról, hogy az milyen rossz má'? Lehet, hogy rossz, én nem mondom, de hogy kurva unalmas és ciki már a PC-t szapulni, az tutifix.

Turbulencia (törölt) 2008.02.01. 21:56:41

otvospeter,

Tévedsz, a PC-t szapulni trendi, sőt 2008-ban nem is lehet sikeres ember az, aki a PC-t nem szapulja :)
Már az amerikaiak is csak nevetnek rajta: www.theonion.com/content/video/use_of_n_word_may_end_porn_stars

irrelevant 2008.02.01. 22:03:30

A PC-t szapulni ősi román szokás.

szejler 2008.02.01. 22:17:54

Turbulencia

Ez szép és érdekfeszítő, néhány gondolattal egyet is tudok érteni, de akkor hogy is lesz a Bede féle cikkből rasszista izé?

Csak ilyen önmagát végtelenül komolyan elgondoló dogmatikus elitista képes megrettenni egy magát a legkevésbé komolyan gondoló cikkről.

És akkor a hazánkban ásítozó ideológiai űrt, ami NY-ból nézve (jó, innen is) ugyan biztosan provinciális, azt pont az a GYP tölti fel trendi baloldali ideológiával (két hekto Derridát, és egy deci Sonntagot kérnék ), aki ködgéppel tolja a lila hülyeségeket az információs társadalomról, az információs gazdaságról nem is beszélve.

A hazai svejcibicska ideológusok, jelképesen is GYP, meg TGM lófaszt nem értenek meg a gazdaság működéséről, különösképpen semmit a globális gazdaságról.

Aki ilyen mondatokhoz adja a nevét nagy nyilvánosság előtt, mint:

"..az eszme >mármint szabadpiac< – amely Európa egész területére kiterjedt – nem a 20. század egésze számára hoz megoldást, hanem csupán a világ GPD-jéből túlrészesedő, de létszámában szerény euroamerikai övezet egy részének, és senki másnak. "

Az jobban teszi ha nem hánytorgatja mások szemére "a tudatlanság és a mozdulatlanság fölött >érzett< mérhetetlen magabiztosságot". Olvasson számokat az Ázsiai térség duzzadó középosztályairól, legyen elég önérzetes nemkínai sportcipőt vásárolni (ha van még olyan egyáltalán), vagy hallgasson szerényen ez ügyben.

Turbulencia (törölt) 2008.02.02. 00:02:39

Szejler,

"hogy is lesz a Bede féle cikkből rasszista izé?"

Izé... én nem GyP vagyok álnéven :) A műsort sem hallottam. Bede cikkét nagyon élveztem. Írt ő már olyanabbakat is, például:
matula.hu/index.php?section=article&rel=49&id=597

"Csak ilyen önmagát végtelenül komolyan elgondoló dogmatikus elitista képes megrettenni egy magát a legkevésbé komolyan gondoló cikkről."

A "végtelenül komolyan elgondoló dogmatikus elitista" címkében egyetértek.
Azt nem értem, hogy miért gondoljátok, hogy ez a cikk nem gondolja magát komolyan.
Persze a humanizmus és cinizmus Bede-féle sajátos keverését csak az értheti, aki az életművel (matula.hu) tisztában van.

"A hazai svejcibicska ideológusok, jelképesen is GYP, meg TGM lófaszt nem értenek meg a gazdaság működéséről, különösképpen semmit a globális gazdaságról."

Ez nem hazai specialitás, a globalizációkritikusok máshol is ugyanazt mondják. Nem nagyon tudják, mit is akarnak, szerencsére Váncsa leszűrte és öt pontba szedte:
(1) G8-csúcs ne legyen soha többé.
(2) Gazdag országok se legyenek.
(3) Minden ország legyen ugyanakkora.
(4) Az éghajlatuk se legyen különböző.
(5) Egyiknek a lakossága se legyen szorgosabb vagy ötletesebb, mint a többié, mindenki legyen lusta és hülye.
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0724&article=2007-0617-2013-03ELRE

Turbulencia (törölt) 2008.02.02. 00:08:29

otvospeter,

"A PC-t szapulni ősi román szokás."

Fúújjj, te rohadt utolsó náci, a "román" szót lealacsonyító, negatív értelemben használtad, ez nagyon nem volt PC! Fasisztaveszély, fasisztaveszély!!

dowNLoad 2008.02.02. 00:29:48

Tényleg hatalmas szerencse, hogy van Váncsa, kár, hogy kb.10évvel ezelőtt megőrült.
VAN nekem is 5 pontom.
1)Minden lényeges döntést a rendes, évi BILDERBERG gyűlésen hozzanak meg. (miért szólnánk bele a "nagyok" dolgába?)
www.youtube.com/watch?v=S0gzu-bBAMU
2)A gazdag országuknak JOGUK van pénz/nyersanyag "szivattyút" működtetni, és színes üveggolyókkal fizetni. (ahol ezt már megakadályozzák a vezető demokráciaellenes, esetleg rasszistafasiszta-nacionalista pl. PUTYIN, aki kirúgta a nagy olajcégeket, és azóta PÉNZT kapnak az OLAJÉRT/GÁZÉRT)
3)MAGYARORSZÁG LEGYEN KISEBB, igazságot a Szlovák és Román népnek!
4)Az éghajlatot nem, de pl. árvizeket, ciánozást, habos szennyet azért rendszeresen kérünk, és kapunk is, köszönet a feltörekvő fakitermelésnek, bőriparnak és a baráti szomszédos országoknak. (csak azt nézik szemét(lerakó) köcsögnek, aki hagyja)
5)Ebben is igaza van, természetesen rasszista lennék, ha elismerném, hogy a SVÉDEK/Norvégok/Dánok(északiak)/ Németek/ mediterrán népek/ Kaukázusiak /szlávok/arabok/ négerek lenne a fajok közötti sorrend. (a lista nem teljes)
Persze ha egy adott jó képességű és jó adottságú területet teljesen alkalmatlan, de extrém módon pénz és hataloméhes "elit" vezet, akkor az erősen torzitja a helyezést! Az egyik legjobb példa OROSZORSZÁG 1986-2000 között. (A hazai példát le sem írom)

Krapulax 2008.02.02. 01:30:17

Szejler, Turbulencia, ha már a globalizációkritikához elérkeztünk és akkor lécci idézzétek a számokat is a dagadó ázsiai középosztályról!

Csak a ballib hatékonyabb felszalámizása érdekében!

Turbulencia (törölt) 2008.02.02. 01:30:28

dowNLoad,

"Tényleg hatalmas szerencse, hogy van Váncsa, kár, hogy kb.10évvel ezelőtt megőrült."

Hát, a belföldi elemzései unalmasak, de a világ dolgait képes értelmesen látni.

"VAN nekem is 5 pontom."

Sajnos a pontjaid ellentmondásosak. Például ha minden fontos döntést a BILDERBERG gyűlésen hoznak meg, mi a garancia arra, hogy a többi 4 kérdésben azt fogják dönteni, amit mondasz? Az a baj, hogy fikázni és felháborodni könnyű, értelmes javaslatot tenni nehéz.

Turbulencia (törölt) 2008.02.02. 01:50:18

Krapulax,

Ázsiában, és főleg Kínában a "szociális érzékenységnek" nincsenek igazán hagyományai, ezért nem csoda, hogy mára a vagyonkülönbségek már nagyobbak mint az USA-ban, és a "közép" így vékony.
Másrészt a szegény kínaiak is jól jártak anyagilag a globalizációval. "Between 1990 and 2000 the number of people living on a dollar per day fell by 170 million, while total population rose by over 125 million. "

www.worldbank.org.cn/english/Overview/overview_brief.htm

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.02. 10:14:47


Kedves tölgy,

György Pétert a baloldali nézetei miatt nem nevezik ki egyetemi tanárnak, a rektor és a dékán könyörgése ellenére szavazták le. Szerintem ez kicsit gusztustalanabb dolog mint az összes többi együttvéve. A tudományt és a felsőoktatást a politikának békén kellene hagynia, és marhára nem teszi.


Kedves szejler,

GyP szerintem kisebb távolságot tart a szélhámiától mint amit én egészségesnek szoktam gondolni, de az biztos, ő a globalizációból él és nem a globalizációkritikából :))

Jellemző, hogy Amerikában az igazi nagy balhé a Social Text kontra Alan Sokal meccs volt, ha már Derrida és Sontag, és az nem egy baller-jobber ügy, mint a mi összes szánalmas madzsarisztáni kampfunk, hanem vicces és elegáns.

LT 2008.02.02. 11:57:22

oh jaj ebből tényleg ügyet csinálnak:

antagon.blog.hu/2008/02/02/a_nagy_bolgar_gyorgy_uj_szajhaboru_vihar_egy_pohar_vizben

Szóval: György Péter sosem lesz 'Pierre Bourdieu', az index pedig nem 'Guardian'.

dowNLoad 2008.02.02. 12:42:25

turbulencia, hol látsz te ellentmondást a pontok között? A valóság (sajnos) engem igazol. Bilderberg light: DAVOS (a gyengébbek kedvéért) Egyébként is túl sokat utazik Gönckinga/Fletó olyan helyekre, ahova semmi értelme nincs elmenni, de ők mindenképpen állami pénzen akarják bejárni a világot? (és ezt 4évente eljátszák) Lenne itthon is mit tenni. Igaz, az ilyen figurák inkább legyenek távol 364napot egy évben. (okozzanak kárt külföldön)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.02. 13:13:31


Megnéztem miket beszélt Bolgár György. Ez nagyon súlyos. Most azt találták ki, hogy az Index elment a szélsőjobboldalra. Ez az egész erről szól. Az Index amúgy Hammer Ferencet "jelölte" TV elnöknek, ő ugye adjunktus az ELTE médiaintézetében aholis György Péter a főnöke. Ergo, ki is áll még a szélsőjobboldal zsoldjában ? :))

Turbulencia (törölt) 2008.02.02. 13:33:57

Volt egy értelmes hozzászólás az antagon blogon (antagon.blog.hu/2008/02/02/a_nagy_bolgar_gyorgy_uj_szajhaboru_vihar_egy_pohar_vizben#c1395497):

"minden olvasó a nyugati civilizáció szülötte és (...) Bede meg sem próbálja eljátszani, hogy ő meg a nyugati-keleti tengelyen félúton álló pártatlan szemlélő, hanem őszinte és cinikus szemüvegen keresztül megpróbálja értelmezni Kínát. De nincs olyan, hogy akkor Kína most gonosz vagy ártatlan, Kína van és kész, az ilyen cikkek meg arra jók, hogy jobban érteni lehessen, miért és hogyan."

Lehetne a globalizációról is úgy beszélgetni, hogy ne osszuk fel a világot jókra és rosszakra? Ki lehetne hagyni Gyurcsányt a dologból? A kínai környezetszennyezés talán mégsem az ő külföldi károkozásai miatt van...

Krapulax 2008.02.02. 14:26:15

GYP a poszt-gyurcsányi baloldal ideológiai megalapozásán fáradozik egy ideje. Ennek az ideológiának persze ugyanaz a magyar valóságtól és politikától teljesen elrugaszkodott karaktere lesz, mint amit eddig leraktak haverjaival az asztalra...

amikor Orbánról van szó, akkor gúnyolódik az állitólagos kapitalizmus-ellenességen, máskor meg ő osztja az észt, hogy sajnos Kelet-Európában nem egészen úgy sikerült a piacgazdasági átmenet, mint régebben gondoltuk. (Akárcsak TGM az etnicitás kérdésében -- mást lefasisztáz, aztán maga is elismeri a problémafelvetés jogossát.)

Egyik cikkében lekicsinyli a provinciális magyar szellemi életet, miszerint Marxhoz még mindig rossz-beidegződések alapján viszonyulnak ellenben a felvilágosult Nyugattal(no persze könyvfordítás, recenzió, tehát az állitólag homály eloszlatására tett konkrét lépés semmi), máskor pedig Hegellel és Fichtével riogat...

Tehát teljesen kaotikus, rögeszméibe belebonyolódott ürge...

dowNLoad 2008.02.02. 14:40:06

Nekünk akarják elmagyarázni a Hegeli dialektikát? hahahahaha
ITT magyarázzák, mert ŐK még nem hallottak róla:
video.google.com/videoplay?docid=5133271006583487659

Turbulencia (törölt) 2008.02.02. 15:02:46

Az antagon blogon van link a műsorra, így összegyűjthettem GyP ott elhangzott legszebb aranyköpéseit:

- Matula: neodadaista vagy már neodadaizmusnak sem nevezhető felháborító ostobaság.

- A fiatal nemzedék nagyképű tagjai is olyan rettegő xenofóbok, akiken egy kéthónapos utazás sem segített semmit.

- Ez semmi más mint a magyar jobboldali avantgarde megjelenése a médiában.

- Uj Péter már a fogalmakkal sincs tisztában.

- Ez egyszerűen maga a szélsőjobboldali ostobaság.

- Az index semmi más, mint egy médiahekk.

- A magyar szélsőjobboldal radikális bulvármédia-hekket hajt végre minden áldott nap.

- Az 1930-as évek óta (amikor volt egy jobboldali avantgarde, amit nyilas mozgalomnak hívtak) nem láttunk ilyent.

tölgy 2008.02.02. 16:42:47

Jó Tündér,
nem ismerem GYP életútját (nagy doktorija meg-e van?). De az nem lehet, hogy a dékán és a rektor politikai okokból akarta kinevezni tanárnak? (Csak az ellen szavazóknál volt politikai szempont, a mellette szavazóknál nem lehetett?)
Az egyik eftás, Gerő kinevezéséről is keringenek anekdoták: rendőr motoros vitte Gönczhöz, aki térdig állva a Balaton vizében írta alá a tanári kinevezését. :)

Krapaluxnak igaza van, készülnek a poszt-gyurcsányi baloldali helyzetre. Megyó és főleg Fletó minden hatalompolitikai húzását lenyelték, sőt a hangosabbak igazolni is próbálták (Nádas). Most ha jön egy fidoxos kormány esetleg, és elkezdi legyalulni őket, elég hiteltelen lesz a morális felháborodás ősi balliba témáit használni.

Gabe 2008.02.02. 17:52:47

Tölgy, van egy PhD-ja...

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.02.02. 17:53:58

Nem, szerintem nincs igaza. figyi, nem unjátok még, hogy minden nem-jobboldali ember megnyilvánulását györgy pétertől az utolsó szódás sanyiig az alapján próbáljátok meg értelmezni, hogy bajban a gyurcsány kormány és most biztos menekülnek/helyezkednek/készülnek arra, ami utána jön? egyes esetekben tény, hogy így van, de így nagy általánosságban szerintem ez szánalmas és rosszindulatú rövidlátás.

én ismerem személyesen györgy pétert, mivel a tanítványa voltam, és elhihetitek, hogy nem az az ember, akinek a szavait a mindenkori politikai szélirány mozgatja. ráadásul aki jobban ismeri a gyp-t az tudhatná, hogy csomó olyan dolga van, amitől az átlagbaloldali is sikítófrászt kapna, például a trianon emlékmű, amit szerinte már régóta fel kellene állítani magyarországon.

A matulások egyébként a tanítványai voltak annak idején, és már akkor összeveszett velük, mivel róla is írtak nem túl hízelgőket.:)

Gabe 2008.02.02. 18:01:20

Small, én még ott tartok, hogy GYP fideszes...
És tényleg a tanítványa voltál vagy csak tanított.
(én már emaileztem vele, bebe)

szejler 2008.02.02. 18:17:58

smalladam

Eddig eszembe sem jutott így értelmezni GYP-t.
(van olyan hiú, hogy ne a politikai széljáráshoz igazodjon, sőt, akár csak TGM, szereti magát dafke, azzal szemben pozícionálni.)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.02.02. 18:18:14

fideszes? az mit takar? egyébként személyes jó viszonyban vagyok vele azóta is, ha ez így korrekt válasz.

Gabe 2008.02.02. 18:35:38

Ádám, elárulom, ha definiálod a nem-jobboldalit...

Krapulax 2008.02.02. 18:49:41

Smalladam, Szejler

GyP nagyon sokat tesz azért hogy felfesse a jobboldali ördögöt a falra és finoman fogalmazok, ha azt írom hogy maszatos kontúrokkal. Talán már unalmas a "kettős mérce" szöveg, de GyP és TGM, de az egész bal-balszárny ezt elég virtuózul nyomatja.

Egyszer baloldali melankóliába mártott kapitalizmus-kritikával jön, máskor pedig a jobboldali irracionális idegen és tőke ellenességről szövegel.

És nem teljesen mindegy, hogy valaki az egyetemi előadásán ad-e hangot a véleményének, vagy egy országos hetilapban. (Trianon emlékmü)

Amúgy tudom, hogy GyP tesz gesztusokat a jobboldal felé, pl. annak idején mondogatta hogy szükség van jobboldali médiára is. Egyszer ezt mondja, aztán pedig Kertész Imre Nobel-díja kapcsán lenyom egy szöveget, amelyben a Holokauszt politikamentesítését üdvözli, de úgy, hogy közben sorokon keresztül az Orbán-kormányról beszél.

Ezt nagyon nehéz megemészteni.

A poszt-gyurcsányi baloldalról meg annyit, hogy nagy valószinüség szerint "baloldali" fordulat várható a ballib oldalon és az ellenségkép definiálásában ismét nagy szerepet kapnak majd baloldali-szociális szitokszavak.

Nehezen tudom elképzelni, hogy olyan ember ne vállalna ebben markáns szerepet, aki az önkormányzati választás előtt ír egy Budapest állapotáról szóló cikket, amelyben egyetlen politikust említ név szerint... hogy kicsodát, találjátok ki, mert már leírtam itt a kommentben.

Google 2008.02.02. 19:13:33

Csak annyit, hogy azért különbséget kell tennünk a beszélgetőpartnerek között! Bolgár és György Péter egy napon nem emlegethetők! (Bár így vagy úgy mindkettő György, bocs)
György Péter furcsasága, hogy ő volt az, aki a Nap-keltét, a magyar tévét Friderikuszostul, Gyárfásostul, Jusztostul lesajnálta az ÉS-ben (2003), tehát nyitna, oszt még sem tud. Bolgár nem is nyitna!

Téglagyári Megálló 2008.02.02. 19:14:13

smalladam, ha már matula, te tudsz valamit arról, hogy ki "csinálta ki" a matulát? Vagy ez is csak egy mediahack, egyszerűen megunták csinálni?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.02. 19:25:20


Kedves tölgy,

György Péter honlapján nincs feltüntetve a nagydoktorija :)) Ettől még van neki.

tölgy 2008.02.02. 19:27:48

smalladam,
azt találtad mondani, hogy szánalmas és rosszindulatú rövidlátó lennék? Megint lebuktam, ballib értelmességiek iránti maradék jóindulatom a D209 táján elúszott. De rendes vagyol, hogy szánsz azé'.

Gabe,
PhD-vel fel sem merülhet a tanári kinevezése. Vagy nem igaz a "politikai áldozat szegény GYP" sztori, vagy legalább egy habilitációt le kellett nyomnia.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.02. 19:28:16


Google, miért gondolod, hogy tudósnak bármifelé is nyitogatnia kellene ? Nem látom azt a hihetetlen nagy tudományos munkásságot GyP mögött, és nagyon vicces amikor észt oszt az internetről, de ő azért nem egy navracsics.

Gabe 2008.02.02. 19:37:12

Revideálok: GYP az MTA doktora.
Bocs a figyelmetlenségért (azért ciki, ha egy kommunikációs főgurunak csak 2000-ig friss a honlapja)

gabrilo 2008.02.02. 19:40:22

Jótündér:

Az oké, hogy ámerikában vóttál egy ideig. Mostanában jártál-e nyugati egyetemen? az van, hogy kapcsiból he or she-t kell mondania a tanárnak, de ha ezzel nem akarja tölteni az időt, akkor she-t. Ilyen apróságokban érhető tetten a neo-enciklopédisták áldásos munkássága. Engem különösebben nem érdekel, de a nyugati diákok agyát rendesen átmosták ezzel. Az egyikük szénné égetett a tulajdon szemével amiért a "buzi" szót használtam. Egy biztos: Magyarországon ahhoz képest még csak emelkedőben van a PC, mint ami nyugaton van. És az embör figyeljen minden pillanatban hogy ne sértsen meg valakit különben bepanaszolják a Tanácsnál:))))

Tölgy már említett az emancipuncis példát. És ha emlékezetem nem csal, ugyanaz az egyetem, ahol ez megesett, sokkal tragikomikusabb dolgok is történtek már eme kérdésben. És akkor azt még nem is feszegettük, hogy ballib légkörben milyen "hivatalos pletyók" keringenek nem ballib emberkékről. Ha tudnád, sírnál.

Arról, hogy a balosok hogyan pozicionálják (újra) magukat ekkor meg akkor, inkább nem mondok semmit. Pedig ismerek néhány izgis sztorit.
Most hogy ez GyP-re is vonatkozik-e, avagy sem, azt nem tudom. Mindenesetre nem szokott szimpatikus dolgokat mondani:-(((

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.02. 19:44:44


Kedves tölgy,

György Péter 2005 óta akadémiai doktor. Hudecz rektor tavaly nyáron külön kérte a Szenátust, hogyha valakinek baja van Györggyel (mégegyszer, van nagydoktorija) akkor mondja szépen el. Dezső dékán is támogatta. Egyetlen egy ember nem szólalt fel ellene, majd szépen leszavazták. Ez van.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.02. 20:18:45


Nézd Gabrilo, a helyzet az, hogy igazán nagy gebasz szexuális jellegű viccelődésből esetleg valamiféle rasszista szövegből származhat. Szerintem a "buzi" szó durvább angol nyelvű változatait ne használd, és ne tegyél megjegyzéseket nőnemű felebarátod altestére. A he or she-ből garantáltan nem lesz semmi bajod.

Mao 2008.02.02. 20:18:58

György Péter miért nem ir blogot? Pedig...

gabrilo, amugy igazad van a pc-vel kapcsolatban.
Olvastad Bede cikkét? Az egy dolog h jó volt olvasni. De cikke pl nyugaton egy nagyobb - akár online akár offline magazinban - sosem jelenhetett volna meg főhelyen, esetleg egy blogban.

A PC beáramlásának hiánya többek között azért sem történhet meg mert (még?) nem él itt nagy (!) számban ezerféle etnikum (kinaiak, afriakiak, arabok) és azoknak ilyenolyan szervezetei, érdekképviseletei akik monjduk megvédenék magukat vagy formálnák a közvéleményt ilyen olyan elnevezések és sértő sztereotipiák ellen. Ugyanez igaz gondolom a meleg közösségek és szervezetek erőtlenségére is.

gabrilo 2008.02.02. 20:26:02

Jó tündér:

Kösz a jótanácsokat, de magam is tapasztaltam a bajokat. Ellenben a szexuális jellegűek hogyan lehetnek rasszisták? Vagy ma már minden ami "különbséget tesz", rasszista kijelentés? Szépen vagyunk. És ha célzásokat teszek a hölgyek testrésére, hogy mondjuk, esetleg mintegy közelebbről is szemügyre venném, stb., akkor az is vét a pécéizmus ellen?
Azért lásd be, ez elég gáz. Kukit dugdosnak a szólásszabaccság szájába:(((

Nem mondtam hogy a he or she-ből bajom lehet csak kicsit nevetséges, ahogyan némely tanár ügyel rá.

Szóval hogy van ez? Ne mondjam ki hogy "Fag", mer gyün a Tanács? Ez elég elszomorító:(((

Mao:

Szerintem ennek olyan sok köze nincs ahhoz, miből mennyi él hol. a PC szótárát ma nem a kisebbségek, etnikumok, egyebek gondozzák...

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.02.02. 20:26:14

tölgy, én általánosságban beszéltem, te vetted magadra. amit én akarok mondani az az, hogy az gondolatvilága, világképe olyan amilyen, de nem hinném, hogy a megértésére a feltétlenül jó megoldás, ha mindenáron a napi politikai erőtérbe akarjuk beletuszkolni, és abból az irányból értelmezni.

az igaz, hogy nem mindegy, hogy valamit az óráján mond, vagy az ésben ír le, de nem hinném, pl a napkelte-lesajnálást gesztusnak kellene venni. miért kellene annak venni? ez kb azt feltételezi, hogy a közéleti embernek ezek szerint nics is olyanja, hogy vélemény, mert amit mond, az lecentizendő, és annak az oldalnak a serpenyőjébe teendő, ahova a skála szerint passzol.

téglagyár, asszem egyszer kérdeztem az egyiküktől, hogy miért hagyták abba a matulát, de már nem rémlik mit modott:D

Turbulencia (törölt) 2008.02.02. 20:37:31

Miért utálja GyP a Matulát és Bedét? Hát tényleg nem az aktuális politikai széljárás miatt:

"György Péter a chartás médiaizé és félig angolul hadaró kopaszodó ember még kialakulatlan személyiség. Keresi az értékékeket amikbe kapaszkodhat, de egyelőre csak a pénzben tud tökéletesen megbízni. De neki más is kell, hisz mély ember, Lukács Gyuri bácsi harmadik generációs unokája, tudja hogy a szellem majdnem olyan fontos, mint a rendszeres futás. Keresgél magának tennivalót és képviselni valót. Hol ultraliberális, hol kőkonzervatív. Itt a teljes toleranciát, ott a kemény büntit követeli. De van egy fix őrülete: a cenzorkodás. "

"György szereti ha csak azt látja, ami tetszik neki. Ezt meg kell értenie minden kékharisnyának és bárányfejű barátjának: az esztéta bácsi szereti a rendet. A m_ATULA m_AGAZINig azonban nem ér el szőrös mancsa. [ez az állítás már nem igaz - a szerk.]"

matula.hu/pag/20011117gyorgy.html

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.02.02. 20:45:07

tudtommal ez volt az első és egyetlen cikk a matula történetében, amikor a t. szerkesztőknek bocsánatot kellett kérnük valakitől, ami a következő számok valamelyikében meg is jelent:)

Mao 2008.02.02. 20:46:21

gabrilo: persze, hogy nem ők alkották és éltetik, de a mindennapi PC mellőzésénél leginkább az adott közösség egyik tagja fog felháborodni. Itthon ha valaki kinaizik, cigányozik, buzizik, négerezik - akkor sosem az adott közösség háborodik fel. Hanem olyanvalaki mint pl GYP aki egy akadémikus, és arra finoman szólva pottyantanak a szélesebb tömegek.

Persze nem azt mondom h egy finomabb elnevezés bármit is változtatna, mindössze annyi hogy egyfajta elfogadás és tisztelet van abban ha forgalomban vannak olyan szavak is amik nem sértőek v nem sértik meg az adott közösséget.

gabrilo 2008.02.02. 21:03:49

Hogy mely szavak, kifejezések, mondatok illendőek és helyénvalóak ilyen vagy olyan szituációban arra vannak hagyományos konszenzusok:)))
De a ballibberek már csak ilyenek, ők mindent "megcsinálnak" maguk. Mert olyan dolog nem létezhetik, amit valakik nem "csináltak":-)))

dowNLoad 2008.02.02. 22:07:34

Small:
én ismerem személyesen györgy pétert, mivel a tanítványa voltam, és elhihetitek, hogy nem az az ember, akinek a szavait a mindenkori politikai szélirány mozgatja.
EZT EL IS VÁRTUK TŐLED, haha
(tényleg, akkor ez már a helyezkedés a mentőcsónakba? nem túl korai?)

Az amerikai PC aznap fog megszűnni, amikor az első ENERIA-ELLÁTÁSI őroblémák világossá válnak az átlagember számára is. Nehogy már az amerikaiak magyarázzák NEKÜNK a PC-t!!!!! Ahol a niggereknek külön WC és ülőhely volt a buszokon, ahol a világon ELŐSZÖR volt EUGENIKAI törvény(ek), és alkalmazták is!!! (jogosan szerintem, de akkor is) A PC egy idióta SOUTHPARK paródiát csinált abból az országból, most az egész világból azt akarnak. (itt nem mondhatjuk, hogy afroamerikai-csak Freitamás, haha, itt max. négerek, buzik, zsidók, cigányok vannak, meg néhány MAGYAR -még)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.02. 22:25:52


Gabrilo, túl sok Rush Limbaugh-t hallgatsz. A helyzet az, hogy Amerikában nem a "balliberek" büntették nem is olyan régen börtönnel a homoszexualitást, a pornóújságok birtoklását és a házaspárok közötti orális közösülést. Amerika bizonyos részein az "Oh my God" kifejezés blaszfémiának számít. Amerika iszonyúan prűd ország. Simán találkozhatsz olyan gyerekkel aki soha életében nem káromkodott, mármint a "shit" szót sem használta. És mindenfajta szexuális utalástól fizikailag lesz rosszul. Nem véletlen, hogy a szexualitással kapcsolatos gebasz amerikai dolog, ennek semmi köze a liberalizmushoz. Sokkal inkább a hihetetlen bigottsághoz. Ez az ország egy részére jellemző, és elég ijesztő tud lenni.

Másfelől egy tipikus amerikai egyetemen semmiféle bajod nem lehetsz, ha csak nem keresed a bajt, de akkor sem biztos.

gabrilo 2008.02.02. 22:35:56

Szeretem amikor a libik azzal érvelnek hogy mi volt mi nem volt:))) Tudom, inkvizíció is volt, és a gonosz keresztények öldöstek halomra. Meg minden.
Különben nem amerikai egyetemről beszéltem, de legyen elég az, hogy nyugati - a PC-t viszont ott találták ki. Jelenleg nem attól kell tartanom, hogy kimondom a "shit" szót, vagy bebörtönznek ha langyi vagyok, hanem attól, hogyha kimondom ha nem nyilvánulok meg pécéül, külön hatóságok vannak arra, hogy dádázzanak.
És ez még hagyján. A nyugati egyetemeken pl. nem tanácsos valakinek saját katolicizmusát, egyebeket emlegetni (eccer valami katolikus szerzővel próbáltam érvelni a nyugatiaknak: nem sorolom a reakciókat. Sőt, még amikor Edmund Burke nevét valamiért szóba hoztam, annak is szájelhúzás lett az eredménye...). Az abortuszról meg egyebekről alkotott véleményemet mélyen elhallgatom a nyugatiak előtt, mert abból a szarból, amibe ezzel kerülnék, sosem másznék ki.

Akkor kik a bigottak, kéremszépen?

dowNLoad 2008.02.02. 22:59:19

HAHA és akkor még Chomsky-t nem is hoztam szóba, igaz, hogy be van tiltva? AZ NSDAP/AO nincs,mert szabadon vonulhatnak, weboldaluk is van, a KluKluxKlán szintén. Na ezt hogy lehet összeegyezetetni az AIPAC-kel, ami viszont egy undorító szervezet. (a hazai libsiket kitenném BRONX-ban 1napra, hogy próbáljon életben maradni, csak szóbeli érvelést használhat, hahaha)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.02. 23:02:05


dánlód, te még Gabrilonál is szánalmasabb hülye vagy. Ki tilthatná be Chomskyt és hogyan ?

kemotox 2008.02.02. 23:03:18

Azért egy dologhoz értenek a magukat libárálisként meghatározó figurák.

Semmi mást nem tudnak felmutatni mint azt, hogy ők tulajdonképp üldözött zsidók, buzik, máskéntgondolkodók...
Ha közülük egy is elfoglal valamilyen pozíciót, maga köré kizárólag hasonló figurákat válogat.
Így szép lassan minden normális ember kiszorul onnan.

Ezek az anyaszomorítók aztán egymást nyalják fényesre, akadémikusnak, polihisztornak elitértelmiségnek nevezve a körön belül lévőket.
Ez a Gyp is egy ilyen gnóm, aki egy normális társadalomban már valószínűleg éhendöglött volna, nálunk azonban mint megmondóember osztja az észt.

Mao 2008.02.02. 23:22:12

gabrilo, mégha keretesebb is, inkább az legyen amit leirsz mint hogy mondjuk egy extrémszélsőjobbos kuruczinfonak és nyelvezetének létjogosultsága v egyfajta kultúrája épüljön ki egy országban - mint itthon. és ezzel nem azt mondom h ne legyen, legyen - belefér de egy nyugati országban nem jutna el odáig egy olyan portál ahova itthon jutott.

a PC meg lehet megszűnik, de a mindennapi nyelvezetben akkor sem lehet majd niggerezni-négerezni vagy fagezni-buzizni, mert az továbbra is szimpla bunkóságnak számit. Akár Tóta W irja le, akár egy kurucos.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.02. 23:25:57


Gabrilo,

Vazze Te Svédországból írsz. :)) Undergraduate vagy egy svéd egyetemen, és ebből általában a nyugati egyetemekre akarsz rettentően mély következtetéseket levonni. Hidd el Oxfordban tanítják a Reflectionst...

kemotox 2008.02.03. 00:01:31

Mao és T. szerkesztők!

Itt az ideje Kuruc.infot olvasgatnotok és átvenni néhány húzást, mert ha így folytatjátok végképp bedöglik a blog.

Látjátok a "Pákós" téma milyen népszerű volt. Ma már ezt eszik az emberek, nem pedig az értelmiségi nyavajgást.

noname 2008.02.03. 00:33:31

Mao, a PC helyett talán jobb (kevésbé doktrínér) lenne az illem meg az udvariasság meg az intelligencia (az első kettő tanítható). A PC úgyis a nyilvános megnyilvánulásokra áll, nem?

Nem-buzizni inkább illem dolga, a néger magyarul nem sértő (mondjuk a nigger, feka stb. inkább az, de ezek is inkább az amerikai filmek szinkronjával jönnek, mint a magyarság néger-tapasztalatával). Vagy bohóckodjunk az "afro-európai" kifejezéssel? És PC, ha a cigányt indo-magyarnak mondom, vagy rasszista, vagy csak vicces? Persze idő, amíg kiköhögik az okosak a teljes szótárukat minden lehetséges esetre.

Jo Tunder / Gabrilo: talán egy lutheránus országban próbáltál katolikus szerzővel érvelni? :)

szejler 2008.02.03. 00:55:32

kemotox

Havonta egyszer átfutom. Az olyan mint a gyökérkezelés, utána minden szebbnek látszik.

dowNLoad 2008.02.03. 01:11:08

Te nagyon h*ly*p*cs@ tündér (micsoda szánalmas név), hogyne tudnák betiltani? (PERSZE nem úgy , mint a Szovjetunióban 1982-ben) hanem , hogy egyszerűen sehonnan nem kap felkérést, a MAINSTREAM MÉDIA indexre teszi. (Itthon sem láthatod pl.) EGY ELNÖKJELÖLTET is tud szinte IGNORÁLNI a Mainstream-köcsögmédia, egy ilyen filozófust, mint Chomsky, simán kiszorítanak az alternatív szélekre.
ITT egy példa a COLBERT Show-ból:(Ron Paul)
www.youtube.com/watch?v=fKsC_0fMjr0
(többet hittem az itt kommentelőkről, de kiderül , hogy sokan az indextopikon is csak közepesek-bölcsészek biztos-úristen- lennének, csak ITTszerencsére nincs véreskezű moderátor)

noname 2008.02.03. 01:19:16

bocsanat, most latom, hogy tkp. olyasmit irtam mint a fenti okosabb emberek :)

De: egy másik probléma a PC-vel az, hogy tkp. a fejedbe rakja a cenzort. Megtanít arra, hogy hogyan írjál és olvassál a sorok közt (ld. Leo Strauss), miközben a hatalom által elvárt nyelven, az elvárt fogalmakkal operálsz. Újratermeli a kódolást.

És azért mégiscsak a hiperérzékeny liberális értelmiség az, aki ezt nyelvhasználatot elvárja és kialakítja, és megszabja azt is, hogy milyen tartalmakat szabad és nem szabad ezen a nyelven elmondani. És ezzel jön a gondolatbűn, a szóbűn, és persze ezek mind büntethetőek legyenek.

Lásd a "cigánybűnözés" vitatott fogalmát / tabuját, ami ugye pártállástól függően egyszerre "fasiszta-rasszista képtelenség" vagy létező és gyomorszorító jelenség. (Utóbbihoz még szélsőjobbernek se kell lenni, elég olyan lakóhely)

És itt van az a cinikus gyakorlat is, hogy politikai meg hasraütéses alapon bármi lehet anti-liberális (és itt a végtelenbe tágulunk: anti-szemita, anti-humanista, anti-emberi, anti-szép és anti-jó), nekik csak el kell dönteni, hogy "kódoltan" vagy nyíltan az-e.

de javítsatok ki, ha...

dowNLoad 2008.02.03. 01:25:11

Igazad van noname, a bölcsész-szociológus-politológus nyavajgások miatt tart itt a közbeszéd, (főleg azok miatt akiknek a nyelve a patkóbélig hatol a kormány hátulján) egy ÉPESZŰ JÓZAN ember már nem is érti, miről pampognak. Értelme az már régen nincs. EZ NEM ÉRTELMISÉG, hanem ÁL-értelmiség, semmilyen hasznosítható tudásuk nincs, azon kívűl, hogy ŐK képesek ebből megélni. (sajnos!!!)

Mao 2008.02.03. 01:43:41

közbeszédben tapasztalatom szerint azt érdemes használni amit az adott közösség nem tart sértőnek vagy elfogad. lehet ezt nyelvi illemnek is nevezni igen. ha a 'néger' nem zavarja az itt élő afrikait v afromagyart akkor azt. szlengben meg talán akkor már inkább 'csoki' mint 'feka'.

még taszáron dolgozó tolmácsismerős mesélte h egy afroamcsi katonát megkináltak negro cukorkával, az egyszerűen lefehéredett mert azthitte hogy ez egy ócska rasszista vicc. miután elmondták neki mivan akkor ő is tudott jól nevetni rajta, vitt is haza pár zacskót mutatóba hogy ilyen is van.

angliában pl nagy vita volt abból hogy egyik bbc rádiócsatorna 'black music'-al hirdeti magát, miközben a black mint kifejezés nem bántó és elfogadott de valahogy a rádió szlogenjében mégsem hangzik ugyanúgy. szóval talán örök vita ez.

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 03:01:21

Mao,

Addig rendben van a PC, amíg arra használod, hogy ne sérts meg szándékosan másokat. Ez esetben nem igazán különbözik az alapvető illemszabályoktól és a jó ízléstől.

Akkor lesz gáz, amikor arra akarod használni, hogy bizonyos gondolatok elgondolhatatlanok legyenek, mint Orwellnél. Ha mániákusan cenzúrázni akarsz, mint GyP. Ha nem elég, hogy nem utálod az afroafrikaiakat (vagy hogy kell mondani?), hanem elvárják, hogy rituális bűntudatot érezz csak azért, mert fehér vagy (extra adag bűntudatot, ha ráadásul férfi is vagy!). Ha nem mesélhetsz viccet (szinte minden vicc sértő egy csoport számára). Ha a bérgyilkos helyett humán ügyintézőt kell mondani, nehogy sértő legyen az érintett (és üldözött!) kisebbség számára :)

Amúgy Mao (a kínai diktátor, nem te) vezette be a kifejezést, persze már előtte Sztálinék is előírták, hogy például a nácikat mindig fasisztáknak kell nevezni, nehogy a nemzetiszocialista szó második tagja nemkívánatos asszociációkra vezessen (ez már nem a jó ízlésről szólt, hanem györgypéteres gondolatrendőrség akart lenni).

noname 2008.02.03. 03:56:16

Turbulencia, Mao, igen. A gond az, hogy

1) ezek a normák fájdalmasan importáltak és tájidegenek. Mért is kell NEKEM, az anyanyelvi beszélőnek ELŐRE kisakkoznom, hogy mi bánt(hat)ja meg őt, meg mi nem? Mért tegyek előre gesztust, ahelyett, hogy egyenlő alapról indulnánk? Jöhetnek a humanista mesék.

2) másrészt: a cenzúra tényleg betelepszik a fejedbe és meghülyít. Idomít. Paranoiássá tesz. Kapsz egy nagy Aput, ha nem vigyázol.

Pl. egyszer egy ilyen helyen le akartam írni egy jelzős szerkezetet. Arra gondoltam, hogy valaki totálisan liberális, tökre, kib***ul és teljesen, abszolút és k***ára liberális. Csak túl nagy a szókincsem és az lett belőle, hogy "vérbeli liberális".
Aztán kicsit leizzadtam, hogy ebből két lépésben ki fogják hozni, hogy "antiszemita". Érted, höhö. A vér, höhö. Meg liberááális, höhö. Na kire gondol, höhö. Eléggé paranoid?

Pedig piszkosul nem gondoltam senkikre, csak egy választékosabb határozót kerestem, csak nekem nincs meg a liberális tabuszótár.

Szóval meddig is kell mások esetleges asszociációit, lelki bajait, hasfájását figyelembe venni?
Meddig is morális ezt elvárni a másiktól?

Téglagyári Megálló 2008.02.03. 10:53:11

"Cigánybűnözés" - az a kérdés, mire jutunk azzal, ha ezt a politika zászlajára irjuk. Csökkenni fog a bűnözés? Kötve hiszem. Ellenben magunkra haragítunk egy csomó embert.

Más kérdés, hogy a rendőrségen belül, hangsúlyozom, belül, érdemes szociológiailag vizsgálni a dolgot. De ebből nem kell propagandát csinálni. Nem "cbűnözés" osztály létrehozásával, hanem ha mondjuk valaki színesfémlopási ügyeket vizsgál, akkor vizsgálhatja az ezt az elkövetést körülvevő kultúrát. Neadjisten megelőző intézkedéseket javasolhat, a kultúra ismerete alapján.

Annyit hozzá, hogy még Blair Tóni is egyszer odanyilatkozott, hogy bizony némely elkövetési módoknál szignifikáns az etnikai hovatartozás....

No, meg is találtam:

www.guardian.co.uk/frontpage/story/0,,2055148,00.html

dowNLoad 2008.02.03. 11:50:34

Kurv@ra egyszerű: MEGOLDANI akarják a problémákat, vagy felhasználni a saját céljaik érdekében???? Akkor NINCS cigánybűnözés/megélhetési erdőirtás, stb.. CSAK BŰNÖZÉS VAN, legyen szó akár Lákátosról, akár a pü-miniszter zsaroló fiairól. NEM látom a törekvést a MEGOLDÁSRA.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.03. 12:04:31


noname,

Ez egy tipikus Straw Man argument. Azt mondod, a liberálisoknak ezésez a váleménye, persze egy rendkivül hülye véleményt adsz a szájukba, majd nézel bele a világba, hogy húúú.

Ez kb. olyasmi mintha én azt mondanám, hogy konzervatívok meg akarják ölni azokat akik kritizálják az Egyházat. Konkrétan Joseph de Maistre főkonzervatív ezt szorgalmazta (kurva régen) és konkrétan Gabrilo őt választotta példaképül. Kész, mit kell ezen vitatkozni. Ilyenek a konzervatívok. Mind.
Persze ez is túl van spilázva, egyszerűbb ha azt írom hogy a konzervatívok szerint mindenfajta haladás rossz. Ez ugyan egy hihetetlen nagy faszság, de jól hangzik és lehet rajta csámcsogni. Na ezt csinálod te.
(akkor olvastam Burke-öt amikor Gabrilo még ágybavizelő volt, és azt gondolom, hogy elég konzervatív (is) vagyok)

György Péter (TGM, Vásárhelyi Mária, stb stb stb) valóban szomorú hülyeségeket szokott beszélni, de ő azért alapvetően egy marginális figura, és ha mondjuk nem beszélne szomorú hülyeségeket a nevét sem ismernénk. Magyarországon ugyanis hülyeségek beszélésével lehet nevet szerezni. És meg is éri, hiszen ma az a kiváló tudós, akinek ismerik a nevét, azért ismerik a nevét mert faszságokat beszél, ergo...

amúgy dánlód szegény soha az életben nem hallott volna Chomskyról ha Chomsky matematikai nyelvészeti munkásságát befejezvén nem lép a hülyeségbeszélés széles és vonzó mezejére.

tölgy 2008.02.03. 12:31:43

Jó Tündér,
téged rendre elragad a frazeológiád.
Csak a pontosság kedvéért: de Maistre idejében még nem létezett a konzervatív címke, így ő nem lehetett az.
Az, hogy másnál előbb olvastad Burke-t, mert öregebb vagy, mire érv? Arra, hogy talán már el is felejtetted, szenilisebb vagy, vagy mire? ÉS ha olvastad is, nem biztos, hogy értetted. Ez az a ki olvasott mit és előbb... nem elegáns érv.
Ismered Reagen bon mot-ját? "How do you tell a communist? Well, it's someone who reads Marx and Lenin. And how do you tell an anti-Communist? It's someone who understands Marx and Lenin."

Érzem én, hogy GYP, TGM, VM szok hülyeségeket beszélni, de nem olvasom sehol, hogy rendre elküldenék őket libsi barátaink. Sőt, mintha a hülyeséggel még teret is kapnak - ebből akár arra is következtethetnék, hogy sokan egyetértenek a véleményükkel ballib oldalon.

dowNLoad 2008.02.03. 13:37:32

Sajnos túl sok libsi könyvet olvastál tündér, ezért az agyadat károsították, én nem skatulyáznék be senkit, a legkorrektebb a PATRIOT fogalom lenne, de KI AZ AKI A SAJÁT HAZÁJA ELLENÉBEN tesz bármit is? Elmebeteg, vagy csak simán egy megfizetett pszichopata? Ha rajtam múlna, akkor RAB lenne. A többi fogalom csak a megosztást, és a degenerált elitet szolgálja. (és az ÚJ Világrendet, ami most úgy néz ki, hogy egy -szóban-szélsőségesen PC, komcsi-fasiszta ZÖLD-diktatúra lesz)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.03. 13:58:58


Kedves tolgy,

En nem erveltem, hanem ironizaltam. Magyarorszagon nagyon sokan beszelnek hulyesegeket, sok mindenrol. Kik lennenek azok a hires konzervativok akik nem beszelnek hulyeseget ?
:)) A feldebil Fricz Tamas is teret kap, most a Bayerlovastorkos fele egeszdebileket hagyjuk, mindenki teret kap, ez egy teretkapo's orszag. Az igaz, hogy GYP eleg aggressziven mondja a hulyesegeit, de meg ez is eleg tipikus kicsi hazankban. A magyar jobboldalisag konstrualt. Egy jegkorong meccs szuneteben konstrualta egy olyan fiatalember, akinek minden felmenoje komcsi volt, a liberalizmus kifejezetten idegesito modon konstrualt Magyarorszagon, a neobaloldalisagnak legalabb vannak gyokerei, csak nem tulsagosan kellemesek :)) Ez van, ezt kell szeretni. Nagy szajat itt nem nyithat senki.

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 14:17:07

noname,

"ezek a normák fájdalmasan importáltak és tájidegenek."

Hát például svábbogár helyett illendőbb csótányt mondani, és ez nem Amerikából jön.
Igaz, ez esetben nem a csótányok érzékenységéről, hanem a svábokéról van szó :)

Jo Tunder,

"Magyarországon ugyanis hülyeségek beszélésével lehet nevet szerezni."

Mondjuk úgy, hogy a hülyeségek beszélése egy jó alkalom az egyetemi-tudományos rang népszerűségre való váltásához. Chomsky is hasonló pályát futhatott be. Ugyanakkor a hülyeség is tartalmazhat egy hasznos fél-igazságot vagy század-igazságot...

szejler 2008.02.03. 14:35:55

Jo Tunder

"..jegkorong meccs szuneteben konstrualta egy olyan fiatalember, akinek minden felmenoje komcsi volt"

Ez azért több mint necces, ez már vicces. A kommentárban ennél kicsit szofisztikáltabb képet adnak a magyar konzervativizmus történetéről, fejlődéséről, de emlékeim szerint van egy érdekes beszélgetés Romsics és Hankiss között is a témáról.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.03. 14:58:22


Kedves szejler,

Magyarorszagon az a "konzervativizmus" amit ezen fiatalember baratai es uzletfelei annak neveznek, es nem az amit a Kommentar vagy a konzervatorium ifju konzijai gondolnak. Nem baro Kemeny, Kolnai Aurel, Thomas Molnar vagy mitomenki jelenti a magyar konzervativizmust, ezt te is tudod. Elhiszem, hogy Lanczi Andras komolyan gondolta a "Konzervativ Kialtvany"-t, de ennek semmi jelentosege sincs. Konyorgom, nepszavazunk eppen, a konzik hulyesegeket beszelnek, a libik gusztustalansagokat (azert lekadaristazni azt aki nem ert velunk egyet, eleg randa dolog), a szocik orulnek, hogy lyuk van a seggukon. Ez lathatoan nem egy ideologiai meccs, ez egy hatalmi meccs, es allitom, hogy mindennek a lenyegi gyokere az, hogy 1994-ben uresedes volt a jobboldalon.

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 15:07:45

Téglagyári Megálló,
""Cigánybűnözés" - az a kérdés, mire jutunk azzal, ha ezt a politika zászlajára irjuk. Csökkenni fog a bűnözés? Kötve hiszem. Ellenben magunkra haragítunk egy csomó embert."

A konfliktuskerülés jegyében javasolnám, hogy kerüljük az "ifjúkori/fiatalkorú bűnözés" kifejezést is, hiszen vannak becsületes fiatalok is :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.02.03. 15:24:52

Van egy luftie a Stádionban
Forrás:
uniformimagery.blogspot.com/2008/01/van-egy-luftie-stdionban.html

Van egy luftie a Stádionban.
Megjelent: Magyar Népnemzeti Szabadság Hírlap, 2008. jan. 19.

Minden kedves polgártársunk nagyképernyőn kivetítve kísérheti figyelemmel a Ferencvárosi TC – Ogyesszai Dinamó hosszabbításos zsebpiszokrúgó mérkőzés– + örökrangadót és örök visszavágót, amely egyben Világbajnoki és Világkupa döntő is. Jegyek örökké kaphatók, minthogy a tizenegyesekkel eldöntendő, parádés csata soha nem ér véget: hol amaz luftot rúg, hol a kapus hárít bravúrosan, hol mindkét fél betalál. A közvetítés prókátori színvonalú! Az eredmény jelen pillanatban 11012-11010 a Dinamó javára. A lelátón díszvendégként foglal helyet Orcsány Vikrenc és Gyurbán Fektor is, valamint a pápa kivételes "Gyurcsi et Orbi" áldását küldte Rómából a résztvevőknek, figyelmeztetve őket a testvéri szeretet és a szociális szív megdobogtatásának fontosságára napjainkban.

Tíz- és százezrek a lelátókon, valamint a nagyképernyők előtt! A "B" közép, a kemény mag hangos "Ria Ria Hungária" bíztatással csap a rakéták [? – szerk.] közé, míg az ogyesszai tábor "halpiac" feliratokkal bíztatja kedvenceit. A lelkes zűrzavart Iszaak Babel műveinek fennhangon történő felolvasása növeli a krímiek szurkolótáborában, mire válaszul fehér szalagok és Szabó Dezső-kötetek érkeznek a pályára a túloldalról. A rendőrség úgy próbál úrrá lenni az elvadulni készülő helyzeten, hogy Franz Kafka gumiból elkészített novelláival tüzel vissza a rendbontókra, akik a kerítésen átmászva fanatikus mutatványokba bocsátkoznak a stadion gyepén. A legutóbbi fiaskó egy kucsmás rendőrnő látványos kiborulása volt azon, hogy ukránnak nézték, holott ő világéletében a zöld-fehéreknek szurkolt. A rendőrnő több lapnak is leadott nyilatkozata szerint a "piros-fehér-zöld, ez a magyar föld" skandálása közben csak a "piros"-ig jutott el, s ekkor egy zöld-fehér rajongó "ruszkik haza" kiáltással üldözni kezdte, valószínűleg megtévesztő kinézete miatt. Az időközben elkapott szurkoló szerint azonban a rendőrnő homofób jelszavakat súgott a fülébe, s ő egyszerűen leteperte a kamerák szeme láttára, most pedig a hölgy csak a melegek részéről érkező esetleges inzultustól való félelmében nyilatkozik így, és hogy privátim mint tősgyökeres kárpátmedencei, különben is szereti a szláv nőket, különösen télvíz idején, tehát a kucsma nem zavarta, ellenkezőleg. Valamint, hogy alátámassza őszinteségét, idézte a nagymorva Szvatopluk fejedelmet is, mondván "országomat egy nőért".

Az ogyesszai vallásegylet közleményt adott ki, amelyben mélyen elítéli az olyan világi hívságokat, mint – idézzük – hangoskodás, gömbölyű tárgy féktelen és felhevült kergetése, valamint agresszív, sőt ésszerűtlenül notórius, ingerülten taktilis úton történő kontinuus-motorikus delokalizációja. A nyilatkozatot a labdavédők is támogatták. Valamint hozzátéve a számos halpiaci közéleti szereplő aláírásával megtámogatott tiltakozáshoz, a már világszőttesen is olvasható irat említést tesz a – szerinte a – ferencvárosi kultúra lényegét alkotó labdacshajhászat szánalmas és egyszersmind veszélyes voltáról.

A Ferencvárosi Puskás–Szabó Kör válaszában az ogyesszaiak fizikai felkészületlensége mellett a halpiacon terjengő orvosolhatatlan bűzről tesz sematikus és gyűlölködő hangnemű megjegyzéseket, majd kitér a vallásegylet tagjainak aktuális korrupciós ügyeire, amelytől már az egész világ undorodva húzogatja a száját. Nem hagyja ostorozatlanul az évtizedek óta dúló krími háborút sem, amelyért nyilvánvalóan a piac és ezzel együtt a halbűz sok méteres terjeszkedése, illetve az emiatti, több mint érthető felháborodás a felelős.

Közben, mivel a tizenegyesek már több hónapja nem hoztak eredményt, a csapatkapitányok kölcsönösen rituálisan megégetett zászlókat cserélnek, hogy elkezdődjön a 666. félidő. Vajon kié a kezdőrúgás és melyik fél helyezkedik el szemben a vakító napsütéssel? Ezt a már valamit jó szimattal sejtő sportítészek is csak óvatos és hangsúlyozottan pártatlan cikkekben latolgatják a Sportfogadás hasábjain. Például: "Beint a partjelző", "Achilles bokasérülése", "Lesben álló csatárok", vagy olyan főcímek, mint "Kapufák mindkét oldalon – nyilatkozik a ferencvárosból józsefvárosba költözött edző". Vajon mit szólnak majd ahhoz, ha megerősítést nyer a hír, hogy "Abrabanel" jövő évtől átigazol az Ogyesszától a Ferencvároshoz?

Nem tudjuk. De amíg ez kiderül, addig is jó szurkolást kíván a tudósító: Intellgencziay–Mucsa Alfonz ben Lévy-Röhm von Lumpen (Warrgghhaa Balázs)

noname 2008.02.03. 16:55:38

Köszönjük a novellát.
Jo Tunder, melyik a straw man szerinted?

A "cigánybűnözés" szerintem egyetlen szó, ami egy jól leírható jelenségcsoportot ír le. Egy pragmatikus kifejezés, nem több. Nem következik belőle, hogy minden cigány bűnöző, de azért segít kezelni a valóságot.

A "magunkra haragítás" meg már amúgy is megvan, attól tartok.

"A fenyegetésekben a kis gyerekeket is a „gádzsók viszik el”, ha rosszak; a „gádzsók rabolják el”, ha elhagyva a telepet a faluba mennek; és a „gádzsók lövik le”, ha kimerészkednek a szõlõbe…"

www.mtaki.hu/docs/kisebbseg_es_kultura/horvath_kata_parasztkep.pdf

Erről az oldalról valahogy semmit se tudni, csak hogy milyen kiszolgáltatott, meg elesett, meg hogy micsodás kultúrája van (cinikusabb barátom szerint épp az a baj, hogy nem is áll meg a ceglédi kannánál meg a hagyományörzésnél.)

A Kuruc.info szintén haragszik, sokmindenért és összevissza és vitathatóan, de legalább látszik a neten és sejthető, hogy kb. mit gondol. És én, kirekesztő-rasszista, még egyetlen gárdabűncselekményt se láttam.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.03. 17:29:49

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.03. 14:58:22:
"Magyarorszagon az a "konzervativizmus" amit ezen fiatalember baratai es uzletfelei annak neveznek, es nem az amit a Kommentar vagy a konzervatorium ifju konzijai gondolnak."

A konzervativizmus, mint politikai kategória változásra hajlamos a pillanatnyi érdekeknek megfelelően. Vegyünk egy mintaszerűen konzervatív pártot, mondjuk az angolt.
Ezek most éppen balfelé mozognak és mindezt a telivér konzervatív Cameron vezetésével. Úgy találták, hogy a Labour korábban azért verhette el őket nagyon, mert túl vonalasan adták a konzervatívot. Például nem segített, hogy a "töröljük el a tandíjat" javaslatukból ki lehetett számolni, hogy a szegényebbek rosszul járnak, mert rosszabb feltételekkel kapnak hitelt a tanulmányaikra.

Most ezért igencsak kereszténydemokraták újabban.

Hiába, aki nyerni akar, annak a centrumba kell igyekeznie, ez így van akár Obamának, akár Gyurcsánynak hívják az illetőt. A centrum pedig ott van, ahol az ország történelme meghatározta. Magyarországon például az enyhén bal, enyhén lib környékén.

Krapulax 2008.02.03. 17:52:30

Ez az új cikke viszont egész érdekes,
(mondjuk a cikk folyamán van egy olyan kiszólása, ami nem egészen összeegyeztethető a cikk címével szerintem.)
cikk itt:
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0805&article=2008-0131-1135-58WJST

dowNLoad 2008.02.03. 18:10:13

A centrum pedig ott van, ahol az ország történelme meghatározta. Magyarországon például az enyhén bal, enyhén lib környékén.

HA ESETLEG elfogadod, hogy az ország NEM csak Bp-ből áll, akkor ez nem igaz. A "vidékiek" nem liberálisok, a vidéki nagyvárosok is csak pár %-ban. Az ország történelme egy FKGP szerűséget kérne, persze nem egy olyat, amilyet nem kért, de kapott. (rózsadombi parasztok, haha)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.03. 18:24:59

dowNLoad 2008.02.03. 18:10:13:
"HA ESETLEG elfogadod, hogy az ország NEM csak Bp-ből áll, akkor ez nem igaz. A "vidékiek" nem liberálisok, a vidéki nagyvárosok is csak pár %-ban."

Dehogynem. Szerinted mire ikszelnének a vidékiek egy "támogatja vagy elutasítja-e, hogy Budapestre nem lehet traktorral behajtani?"

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.03. 18:44:34

Jó tündér,

gondolom te csak oldalazva férsz be az ajtón - mer' az arcod akkora. Ami egy hivatásos semlegestől monnyuk nem meglepő.
Ellenben nem tudom, miből gondolod, hogy de Maistre-t választottam példakép gyanánt. Mert kint van tőle egy idézet? Nemá. Két hónapja egy Oakeshott idézet volt, előtte meg Voegelin. Akkor most mi van? Messzemenő következtetéseket levonni egy idézetből, ahhoz is köll butaság:-((

Ellenben azt én sem tudom, mi a jelentősége annak, hogy te akkor olvastad Burke-öt, amikor én még ágybavizelő voltam. Ez a pisisezés ballibeknél bevett érvelési technika? Pont te akarod a kort mint tekintélyt hasnyálni?:))) Bocsi, ha ezt kicsit mulatságosnak tartom:))

De amúgy teljesen mindegy, hogy hol vagyok, vagy voltam külföldön, mert ezek a nagyon nemzetközi programok megmutatják a nyugati világ arcait: mert akár Svédországban is lehetek, de ismerek franciát, amerikait, olaszt, stb.-stb. És amit mondtam, az mindegyikükre áll (ezzel nem a jellemüket akarom lefitymálni, jó viszonyban vagyok nem eggyel, csak jelzem, hogy ez nem függ attól, hol vagyok). Svédet is ismerek amúgy, na őrá pont nem jellemző a PC számonkérése és tartása, leszarja. Mondjuk Monty Pythonon nőtt fel, annyira nem lep meg:))

De ezen kívül is ismerek jónéhány nyugati arcot, én sem burokban nőttem fel, még ha őméltóságos tündére úgy is gondolja.

De rájöttem, hogy neked az fáj, hogy vannak "pisisek", akik a magyar konzervatőrséget nem Bayerban vagy Lovasban lássák (az a könnyebbik pálya akkor, ugyi), hanem Láncziban, Molnár A.-ban, G. Fodorban, stb.
Szokj hozzá a gondolathoz:))))))

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.03. 18:53:18


Az FKGP tagjai talán korrektebbek voltak a szabaddemokratáknál?
Vannak vidékiek, akik legszívesebben egy megfelelő konzervatív gazdapártra szavaztak volna, ennek hiányában viszont épp a liberálisokra adták le a szavazatukat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.03. 19:08:00

aranyhaj.blogspot.com · aranyhaj.blogspot.com 2008.02.03. 18:53:18:
"Az FKGP tagjai talán korrektebbek voltak a szabaddemokratáknál?"

Nem, az FKGP tagjai egyszerűen hülyék voltak. Torgyán addig irtotta a második vonalat, amíg tönkrement bele a párt. Mire Torgyán kilépett, már senki se volt, aki a helyére álljon.

Nagy tanulság egyébként.

"ennek hiányában viszont épp a liberálisokra adták le a szavazatukat."

A statisztikák ismeretében nem lehettek sokan. Az SZDSZ gyakorlatilag megsemmisült vidéken. Nem is meglepő egy olyan párttal, amelynek egyik nagy arca Csepeli György.

Carnivora (törölt) 2008.02.03. 19:37:57

nekem eleve neccesen gyanús, hogy a kurucok, partizánok meg ez a györgy péter egy bagázs, és egymás szórakoztatására keverik a kakit ... -

szejler 2008.02.03. 19:57:53

Carnivora

Lehet hogy rátaláltál az atombomba nyomógombjára. Szépen elkezdjük összeboronálni TGM-et Bolgár urat a kurucokkal, mire pikkapakk olyan zavart keltünk a erőben, hogy a többi már Riói karnevál.

A poén ugye az, hogy ez sok tekintetben nem is annyira lehetetlen.

dowNLoad 2008.02.03. 20:02:43

Nem akarom előhúzni torgyánt a naftalinból, de amelyik pártnak ő vezére lehetett, azt hogy hívhatták FKGP-nek? A rózsadombi parasztvezér? Szerencsétlen vidék, szerencsétlen városlakók, mindenki megkapta a maga vég(bél)termékét.

dowNLoad 2008.02.03. 20:05:18

Szejler, ez egyszerűen kideríthető: kérnék tőlük egy-egy leírást, hogy MILYEN AZ ÁLTALUK ELKÉPZELT IDEÁLIS MAGYARORSZÁG? (összevetném, de nem valószínű , hogy hasonlítanának)

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 21:12:00

Krapulax,

Húha, GyP dicséri a Reakciót :D

Ugyanakkor kiderül, hogy a Született feleségek "morálfilozófiai tévésorozat"!!

Az indexet ezúttal nem szélsőjobbozza, csupán azt leplezi le, hogy "a csúnya szavak gyakori használatával fedi el a kapitalizmus iránti lelkesültségét". Micsoda remek álcázás!

Amúgy az egész cikk üzenete az, hogy kedves ballibák, egyedül én menthetlek meg benneteket a nyilas veszélyről, mert ezek a fasiszták már jobban értik nálatok a médiát, de szerencsére én még náluk is jobban értem.

noname 2008.02.03. 21:52:45

Tényleg ez van, de van ott más is:

megsimizi a Heti Válasz kis fejecskéjét is, plusz utálattal de elismeréssel néz a "Magyar Rádióra, a Hír TV-re vagy épp az Echo TV-re"

"a Magyar Gárda médiapolitikája fényévekkel a politikai rendszer által ismert előtt jár."

de ilyet is mond ám: "egyrészt a "másság" tolerálásának fetisizálása" -- hoppá hoppá!

A született feleségeknek az utolsó 2 perce a morálfilozofálás (recens divat amerikai importfilmeken). Na az a rész az, amikor olyanokat tanulsz a hangalámondásból, hogy pl. "Lucy-nek fájt a szakítás. De mindig ilyen ez, amikor el kell válnunk attól, akit szeretünk. Kinek könnyebb, kinek nehezebb, de egy biztos: nehezen feledhető."

Persze ezen at alapon az összes mostani amerikai importsorozat "morálfilozófiai," mert a háttérben fő témáik a szülő-gyerek, férfi-nő, egyén-törvény viszony (igen, pont mint a magyarnótákban.)

Mao 2008.02.03. 22:27:38


Turbulencia 2008.02.03. 03:01:21

A gondolatrendőrség az Internet miatt nem fog megvalósulni. Ha valahol van akkor a 'diktatúrákban' él meg jól, lásd Kina. Nyugati demokráciákban de akár nálunk is ahhoz képest szuperszabad a száj és a vélemény. Attól meg nem kell tartanunk, hogy ipari kamerával bemérjenek és elvigyenek amikor épp elejtesz egy kormányellenes v bármilyen közösséget sértő viccet mondjuk. Azt viszont tudom, hogy egy munkahelyen rosszkor buzizol, négerezel, cigányozol egyet akkor rövidtávon repülsz, ahogy itthon is volt már egy szinházban rá eset.

noname 2008.02.03. 03:56:16

Szóval meddig is kell mások esetleges asszociációit, lelki bajait, hasfájását figyelembe venni?
Meddig is morális ezt elvárni a másiktól?

Az a kontextustól függ. Rajtad múlik felismered vagy nem. Hibázni lehet, majd a reakcióból kiderül hogy sikerült.

A standup komedisták és a vigjáték sorozatok -főleg az agyonPCfikált USA-ban - épp ezeket a mesterséges határokat - tabukat döntögetik Chris Rocktól South Parkon át a napi sorozatokig, szóval viccelni lehet a témával simán, csak érzékkel. Erre most az irónikus rasszizmus nevet találták ki, a matula.hu is folyamatosan ezt csinálta. Lásd IZSDB. Van akit az sértett és sok volt, van aki értette az iróniát. A gond akkor kezdődik, hogy sokan ezzel a nagy szabadságfelültettel úgy élnek vissza, hogy akkor mostmár mindent lehet, hiszen az csak jó 'hecc' (bombagyár - Pákó ügy)

dowNLoad 2008.02.03. 22:59:19

EZ a PC hozzáállás AZNAP fog megszűnni, ahogy itt (is) komolyan érezhető lesz a gazdasági bukta. Az előszele a Housing Bubble kidurranása, amit próbálnak befoltozni a TE pénzedből is. (a magyar tőzsde azért esik, mert amerikaiak pilótajátékot játsznak)

Turbulencia (törölt) 2008.02.03. 23:27:57

Mao,

Amikor Orwellt emlegettem, nem az ipari kamerákra gondoltam (bár azokból is egyre több van, és a leghátborzongatóbb, hogy HASZNOSAK is a bűnözés visszaszorításában - szívesebben élnék egy olyan világban, amely kamerák nélkül is működik), hanem az "újbeszélre".

Az is relatív, hogy mi ironikus. GyP a rádióban például "leleplezte" Bedét, hogy szándékosan úgy ír, hogy ironikusan is lehessen értelmezni, de közben a "szélsőjobboldali" üzenet is átmenjen.
Mondjuk szerintem is van "üzenet" benne az irónián túl is, bár az egyszerűen csak realista.

dowNLoad 2008.02.04. 01:26:05

Érzi gyp is, hogy ha jön a recesszió/bukta időszak, akkor nagyon esélyes egy (szélső)jobboldali vezetés, csak hogy az ország működőképes maradjon, annál csak a szétesés lenne rosszabb. (a libsik meg majd elmenekülnek, hasznuk úgysem volt)
Problémás időszakból egy baloldali vezetés nem tudná ki-max. belevezetni az országot.

Krapulax 2008.02.04. 01:57:43

A konzervativizmus helyzetére röviden visszatérve .-- kétségtelenül igaz, hogy a ballib megmondók amelyek anti-fideszes álláspontjukat különböző ideológiai felhangokkal cifrázzák (TGM, Kis János) a politika felöl érkeztek.

Molnár Attila és Lánczi és társaik ezekre létrejött értelmiségi reakció. Sosem voltak olyan közel a a politikához, mint a liberális ideológus társaik. Tehát részben igazat kell adnom Jo Tundernek, noha én is ezeket reklámozom, mint a "jobboldal mérvadó hangjáit" (Bár most itt van ez az új kezdeményezés is, aminek némi köze lehet köreikhez: kommentar.info.hu/a_kozjo.pdf


A fideszes konzervativizmust eddig inkább Martonyi, Matolcsy és a Batthyányi Kör jelentette, másodsorban a "Fidesz rejtőzködő liberálisa" (c. hirszerzo) Cséfalvay. De ugyanennyire az előbbitől legtávolabb álló Bogár László....

És azért azért ne feledkezzünk meg a fő spirituális vezetőről sem, akinek azért lead néha figyelemreméltó gondolatokat.

De az is igaz, hogy Navracsics személyében bekerült egy új hang, aki tényleg vállalja azt a z intellektuáls konzervativizmust, amit Gabrilo dícsér (előadás: fidesz.hu/index.php?Cikk=106537)

No, ezzel zárul a kis ideológiai körkép.:)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.02.04. 11:35:27

Krapulax, mi a véleményed Szájerről?

Téglagyári Megálló 2008.02.04. 12:17:08

"A konfliktuskerülés jegyében javasolnám, hogy kerüljük az "ifjúkori/fiatalkorú bűnözés" kifejezést is, hiszen vannak becsületes fiatalok is :)"

Turbulencia,

te ha hazafelé mész, akkor a "Szevasztok, cigánybűnözők!" felkiáltással üdvözlöd roma honfitársainkat? Vagy ilyenkor te se vagy konfliktuskereső? :-)

noname 2008.02.04. 13:07:13

Megálló,
ez úgy van inkább felénk, hogy ők köszönnek rád elsőnek, valahogy így:
"Há álljál má meg, lécci álljál má meg, hé hallod ájjámámeg"
Már amennyiben nem szó nélkül lopózik utánam éjszaka.

Persze ebből még sok minden kijöhet... nem feltétlen bűnözés. És nem is kell kimondani a Titkos Szót. De én azért veszek egy paprikasprét.

dowNLoad 2008.02.04. 13:10:25

DE rasszista vagy:) én nikkelezett GLOCK-ot vennék, azt elég megmutatni, és ha sokan vannak, akkor max. egyet a levegőbe, és szétrebbennek.

Google 2008.02.04. 13:18:52

Nem azt mondtam, hogy egy tudósnak (ez lenne GyP)ajtókat kellene nyitogatnia jobbra-balra. Azt mondtam, úgy tűnik, GyP nyitna, csak aztán valami (félelem, gyávaság, bizonytalanság) megállítja. Az ő dolga.
De az, hogy hall egy fiatal, friss, egyéni hangot, és máris a Klubrádióban terem, hát...hát tudósra vall-e?
Akkora feneket kerítettek egyébként az ügynek, mintha Bede valami világrengető gyufát húzott volna ki! Hát ennyire fájnak az új idők, új dalai? Ennyire fáj, ha a régi kottákat semmibe veszik? Ennyire fáj a korszerűség? Ennyire fáj egy Uj Péter?

noname 2008.02.04. 13:19:12

:) kicsiben kezdem, aztán radikalizálódom

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 13:24:46


Kedves Krapulax,

A Batthyany korben van par okos ember. Ez az amit nem tudnek elmagyarazni Mihancsik Zsofianak, ha megfeszulok, akkor sem. De pl. a Mellar Tamas, vagy a Matolcsy olyan buta mint egy segg, es a Bod Peter Akos is. A Lanczi nem buta, sot o egy joakaratu, es korrekt figura, de azert o nem egy nemzetkozi szinten jegyzett ember. (A PBK-ban tobb ilyen ember van). Van egy olyan fogalom, hogy okos, ez egyebkent egy roppant konzervativ fogalom, az okossag egy nagyon gyakorlatias dolog, akkoris ha elmeleti okossagrol van szo. Es sokfele okossag van persze, de nem adjak ingyen, es a tarsadalomtudomanyi kontraszelekcio miatt, bizonyos teruleteken gyakorlatilag csak kozepszeru intellektusok lehetnek. Ez NEM ideologiai kerdes.

tölgy 2008.02.04. 14:42:38

Jó Tündér,
mond, honnan vagy ilyen jól értesült? Honnan tudod ki jegyzett nemzetközi szinten?
Ilyen kis országból nemzetközi hírű, divatos szociológus, filozófus és hasonló nem szok lenni - hacsak nem költözik az US-ba. (89 elött még könnyebb volt nyugaton villognak, bármi infonak örültek, ami a vasfüggöny mögül jött. Meg volt egy kis CIA szponzorációi is biztosan - az persz ma is lehet.)
Így Kiss János sem az, vagy TG? sem, legfeljebb a libsi vagy marcista szervezetekben ismert. Ismered a konzi szervezeteket és hálózatokat? Tudod, melyikben hogy és mennyire jegyzenek valamely magyarit?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 14:53:36


Kozgazdasz siman lehetne nemzetkozileg jegyzett, meg szociologus is, politikatudos nem nagyon. Az, hogy valaki nem az, nem feltetlenul jelenti azt, hogy rossz, de azt igen, hogy egy kontraszelektalt kozegben eleg nehezen fogjak szetvalasztani a politikailag gerjesztett tekintelyt a valosagostol.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.04. 14:57:19

Jo Tunder,

Sajna tévedel:-(( Ezeknek a nagy részét "jegyzik" külföldön is. Annyira biztosan, mint az említett Kis Jánost és TGM-et. Csak az említettek szakmai életrajzát megtekintetted már? Mondjuk a Lánczi-MAK-Körösényi tengelyen mozogva? Lesz lepetés.

Vagy monnyuk egy vendégtanítás a LSE-on smafu példának okáért?

volkov 2008.02.04. 15:05:57

Kedves Tunder,

"De pl. a Mellar Tamas, vagy a Matolcsy olyan buta mint egy segg, es a Bod Peter Akos is."

No, ez jol kifroccsent. Ha mar igy kint van azt is elarulod, hogy mire alapozod?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 15:11:36


Iszonyuan butak. A Hamecz Istvan az okos, de a Matolcsy vagy BPA buta.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 15:22:37


Gabrilo,

Lancziek a tranzitologiai hullamot tudtak meglovagolni, ahogy par kozgazdasz is. Valojaban a Schopflin Gyorgy az ismert ember, ha mar FIDESZ-kornyeke. Mondjuk o meg nem nagyon volt konzervativ amikor publikalt. A PBK-sok nemzetkozi beagyazottsagahoz kepest ez nem nagyon eros, hidd el. En azt tartom nemzetkozileg ismert tudosnak egy nemzetkozi teruleten, aki a terulet igen jol jegyzet ujsagjaiban rendszeresen publikalt. Es hat persze van par igazi nemzetkozi klasszis is Magyarorszagon, nem sok de van.

A liberalis onfenyezes szerintem durvabb mint a konzi, legalabbis Magyarorszagon biztosan. Ezt nekem nem kell mondanod, ezt en eleg jol latom.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.04. 15:23:52

Szó ami szó, a Professzorok Batthyány Köre által szerkesztett jövőkép riasztóan perspektívátlannak és középszerűnek bizonyult, pedig a jegyzői között több valódi természettudományos tekintély is van (akár Solymosi pl.). Ajándékba kaptam, becsületesen végigolvastam, nem győzött meg: a saját szakterületükön elért eredmény nem látszott egy elsősorban társadalomtudományi szemléletű anyagban. Lánczit és tanítványait én sokkal többre becsülöm náluk.

Matolcsyt még nem tudtam elhelyezni; a dogmatikát szajkózó közgazdászoknál többnek tűnik, de nem tudom, ebből mennyi az igazi tudás és mennyi a szómágia. Inkább tűnik politikusnak, mint hozzáértőnek. Inkább ő, mint a piacot működtető társadalmi háttérintézmények, attitűdök és bizalom teljes negligálása a szlogendobálás mellett(mainstream magyar közgazdaságtan - az az egy Kornai). De ha tényleg választani lehet, akkor lehetőleg egyik se.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 15:31:46


elGabor,

Az mondjuk eleg nagy csoda lenne, ha egy szerveskemikusnak vagy egy reszecskefizikusnak hirtelen fontos otletei lennenek tarsadalomtudomany kerdesekkel kapcsolatban. Nem tudtak azt mondani, hogy "gyerekek hagyjatok minket beken, majd szepen mosolygunk legyen ennyi eleg". Nem, okvetlenul okoskodni kellett valamit. Apro emberi gyengeseg, nincs sok jelentosege valojaban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 15:56:42

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.04. 15:31:46:
"Az mondjuk eleg nagy csoda lenne, ha egy szerveskemikusnak vagy egy reszecskefizikusnak hirtelen fontos otletei lennenek tarsadalomtudomany kerdesekkel kapcsolatban."

Magyarorszag olyan hely, hogy alapveto, a vilagon mindenhol ismert tetelek leirasaval az ember mar vitat robbanthat ki, amelyben altalaban tul is orditjak a "nemzetkozileg ismert szakemberek".

En meg jol emlekszem 2002-re, amikor a nemzetkozileg ismert szakemberek azt talaltak mondani, hogy a magasabb inflacio es hiany tulajdonkeppen jot is tesz, az euro bevezetesevel pedig nem kell sietni. Bokros Lajos is ebbe a taborba tartozott (es tartozik a mai napig is). Vegrehajtottak es lass csudat, a gazdasagi novekedes befulladt az inflacio es a magas hitelkamatok miatt.

En nem publikalok nemzetkozi kozgazdasagi lapokban, de ezt en 2002-ben is megmondtam. Ez nem az en zsenialitasom, barmely alapszintu vegzettsegu kozgazdasz megmondta volna.

Kiveve a hazai zsenik.

Ilyen kozegben atertekelodik az, hogy ki az okos es ki a buta.

Itt jart a minap Kornai es elmondta a tudatlan magyar birkaknak, hogy a kapitalizmusnak a munkanelkuliseg elkerulhetetlen velejaroja.

index.hu/gazdasag/magyar/kor080128/

Ami persze minden tarsadalmi rendszerre igaz, csak Kornai (nemzetkozileg ismert kozgazdasz) azt felejtette el elmondani, hogy Magyarorszagon nem azert van munkanelkuliseg, mert az emberek lustak es nem szeretnek dolgozni, hanem azert, mert a dilettans gazdasagpolitika kifejezetten a vallalkozasok ellen dolgozik.

Bocs, de ilyen nemzetkozi tekintelyre nincs szuksegunk.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 16:11:24


Doomhammer,

Magyarorszagon gyakorlatilag teljes foglalkoztatottsag volt 89 elott, most meg nincs. Ezzel kapcsolatban jelezte Kornai, hogy a piacgazdasagnak egy kellemetlen velejaroja a munkanelkuliseg. Nem azt mondta, hogy Magyarorszagon a foglalkoztatottsagnak tisztan elmeleti okai vannak, hanem egy eloadasban elmondott valamit, aminek a magyarazatat mindenfele gorbek balra illetve jobbra tologatasaval elso (vagy masodevben) szoktak tanulni makrobol. Nem, nem mondta senki, hogy jo dolog a hiany, hanem egyes cuclibek szordinoba kapcsoltak hiany ugyben, es maradtak is jo ideig. Azt, hogy az jo, azt speciel nem mondtak. Az inflacioval kapcsolatban mondtak, hogy van neki bizonyos pozitiv hatasa akkor amikor nagyon magas strukturalis deficitet akarnak csokkenteni. Ez 1995-ben tortent nem 2002-ben. Szegeny Doomhammer, borzasztoan frusztralt vagy, lasd meg tirpakbokretas performance :))

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.04. 16:16:05

Doomhammer: Kornait nagyon igazságtalan összemosni a magyar közgazdász-átlaggal. A tervgazdaságokról írt kritikája zseniális és közérthető volt, lényegesen meghaladta a többi reformközgazdász teljesítményét. A rendszerváltás utáni gazdaságról is értelmesen írt (pl. Útkeresés című könyvében).

Újabban szerintem ott követi el a hibát, amikor a piacgazdaság ideáltípusából kiindulva érvel valami mellett vagy ellen, és nem veszi figyelebe azokat a társadalmi vagy politikai diszfunkciókat, amelyek nálunk torzítják a piac hatékony, jótékony és kreatív működését (pl. a piaci siker összefüggése a kapcsolati tőkével, az alacsony bizalmi tőke és a gyors, átlátható jogérvényesítés sérülése, mint a gazdasági tranzakciókat gátoló költség, stb.). Ezt egy kicsit furcsállom is, mert korábbi értékét pont az adta, hogy formalizálva leírta a diszfunkcionális rendszerek hibás működését.

De ő nem az átlagos buta kurzusközgazdász. Nem ő Fekete János. Hiba leszólni csak azért, mert a születésnapján ott csápol a fél MSZP, hogy sütkérezzen a hírnevében.

szejler 2008.02.04. 16:39:13

doom

Kornait én is védeném. Az EÜ rendszerről írt munkái a legkorrektebbek közé tartoznak, ami itthon komoly fegyvertény a rettenetes ködösítésben.(nem zseniális munka csak korrekt).

A gazdasagi novekedes befulladásának pedig az inflacio es a magas hitelkamatok sokkal kevésbé okai, mint a rettenetesen szar gazd/adó szerkezet.

- nálunk sajnos jóval lazább a kapcsolat a kamatszint és a tőkebefektetések között, mint az USA-ban, ráadásul a cégek már jó ideje devizahitelekekkel finanszíroznak (lásd: deviza eladósodás a magánszektorban).

Jo Tunder

Nem ismerem mind személyesen az általad lehülyézetteket, csak BPÁ-t. Nem zseni, ez kétségtelen, de jól képzett, korrekt!! szakember, ami sok kollegájáról nem mondható el. Én óvatosabban bánnék a minősítésekkel!

(Egy kivétel: Mihályi Péter, brrrrrrr, hogy aza..)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 16:47:01

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.04. 16:11:24:
"Nem, nem mondta senki, hogy jo dolog a hiany, hanem egyes cuclibek szordinoba kapcsoltak hiany ugyben,"

Ez sajnos nincs igy. Az ideologia ugy szol, hogy a lemaradasunkat azaltal lehet behozni, hogy nagy mennyisegu kulfoldi forrast vonunk be. Ez szuksegkeppen felnyomja a hianyt. A gazdasagi fejlodesre pedig a legjobb modszer az inflacio, mert az leertekeli a hazai munkaero es a szocialis ellatasokra forditott penz erteket es versenykepesebbek leszunk. Emiatt persze nem lehet az eurot bevezetni, de a gazdagsagnak ara van. Az eurot egyebkent is fejlett orszagokra talaltak ki, nem fejlodokre, mint mi.

Ezt a maszlagot eloszor Laszlo Csaba penzugyminisztertol hallottam 2002-ben es vegigfutott a hideg a hatamon. Azota az elemeit sok helyrol hallottam, peldaul Bokros szokott ilyeneket mondani. A nagyobb baj, hogy meg is valositottak.

Vudu kozgazdasagtan. Na ezekhez kepest penzugyi zseni Jarai. Nagyon alacsonyan van a lec.

dowNLoad 2008.02.04. 16:49:14

Magyarorszagon gyakorlatilag teljes foglalkoztatottsag volt 89 elott, most meg nincs. Ezzel kapcsolatban jelezte Kornai, hogy a piacgazdasagnak egy kellemetlen velejaroja a munkanelkuliseg.

MICSODA?????? Ennyit tudott a kádári közgazdász elit, 89-re 20milliárd$ adóssággal. A MAI elit még ENNYIT SEM tud, 110Milliárd$ adóssággal, és munkanélküliséggel, és teljesen ELADOTT(?) termelőkapacitással, tönkretett mg-gal, stb... MIRŐL BESZÉLÜNK?
Egyelőre Kádárjani sokkal fényesebben csillog, és akkor még a MADE IN HUNGARY felirat is létezett. Ma már az a 20MILLIÁRD USD egészen baráti összegnek tűnik, haha.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 16:53:58

szejler 2008.02.04. 16:39:13:
"Kornait én is védeném. Az EÜ rendszerről írt munkái a legkorrektebbek közé tartoznak,"

Kornai nemzetkozi kaliberu kozgazdasz. Tudom, hogy irt az egeszsegugyi reformrol es azt is, hogy nem valtotta meg a vilagot. Mondhatni, kozhelyeket irt le.

Viszont itt van ez a kis szepseg.
content.healthaffairs.org/cgi/content/full/20/6/299?ck=nck
"They have shown us the importance of going beyond purely technical deliberations by focusing most of their analysis on the facilitating environment for reform. This is particularly important for transition economies in the context of high expectations, economic decline, low institutional capacity, and often corrupt public service. In earlier publications Kornai demonstrated to his readers how, even after the collapse of socialism, some fragments of it have survived in the public sector. It is this evidence that reminds us that any successful reformer must have, in addition to his technical tool kit, an understanding of the idiosyncrasies of the country and the political mapping of stakeholders. "

Mintha a tulelo szocializmus felszamolasa lenne a masodik Gyurcsany-kormany politikajanak egyik alapkove. Kulonos tekintettel a mostani SZDSZ-kampanyra.

Sajnalom, de en nagyon pragmatikus ember vagyok. 2-300 ember dolgozik Gyurcsanynak, azokat mind meg kell talalni, plane, ha kozirok.

Utana a Gyurcsanyhoz kell kotni oket es szetrombolni a hitelesseguket. Ez a minimum, amit Magyarorszag megerdemel.

szejler 2008.02.04. 17:31:47

Doom

Alapvetően óriási különbség van a fogyasztás és a befektetés generálta mérleghiány között. Az előbbit megessszük, megisszuk, feléljük, utóbbi legtöbbször csak átmeneti hiányt jelent, hiszen nagy része export termelő beruházás. Ami nem az (pl Tesco, ami infláció leszorításán keresztül hat pozitívan a gazdaságra) , a roppant alacsony hazai befektetési rátának, a jövő gazdasági növekedésének életbevágóan fontos.

A jövedelmek elinflálása nem szoci találmány, és bár nem szerencsés, olykor az egyetlen eszköz az elszabaduló bérek korrigálására. Ez a lehetőség egyébként éppen Járai és az inflációkövető monetáris politika megjelenésével szűkült be (ellentétbe kerülne a fiskális és a monetáris politika). Az euro bevezétésének optimális időpontja, a kritériumok teljesítése mellett, több dologtól is függ (közgáz szemlén vannak jó tanulmányok a témában)

A tulelo szocializmus (Kádár örökségének) felszamolasa alapvető érdekünk, éppenséggel a jobboldalnak leginkább, akármit is kampányol a Fidesz. Nézd meg a pártok támogatóinak társadalmi, kor szerinti eloszlását: A középrétegek túlnyomó része a Fidesz felé hajlik, a leszakadó rétegek és a nyugdíjasok maradtak a szocik egyetlen bástyái. Előbbiek ugyan jelentős számban az egzisztenciális félelem miatt húzódtak a jobboldal felé, de szvsz, a Fidesz félreérti a szoclibekkel szembeni elégedetlenség fő okát. Az elsősorban a töketlenül kapkodó, de kapzsi és hiteltelen politikájuk miatt következett be. Nem a reformok perspektívája, hanem a reformok kétségbeejtő megvalósításának perspektívája nyomaszt.

Kornaitól a szocialista gazd. szervezés legelismertebb szakértőjétől egy. nem meglepő a szoc. rendszer maradványainak kritikája, és lássuk be, nem is alaptalan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 18:00:06

szejler 2008.02.04. 17:31:47:
"Alapvetően óriási különbség van a fogyasztás és a befektetés generálta mérleghiány között. Az előbbit megessszük, megisszuk, feléljük, utóbbi legtöbbször csak átmeneti hiányt jelent, hiszen nagy része export termelő beruházás."

Jo szoveg, meg igaz is. Kiveve, hogy a koltekezes politikai erdek volt es a fentihez hasonlo szoveggel legitimaltak. Amit most latsz, az az "exportvezerelt novekedesi palyat" tamogato gazdasagpolitika eredmenye. Legalabbis ezt mondtak a kozgazdaszoknak. Valojaban pedig a Kadar-modszert hasznaltak, hogy a bearamlo penzbol mindenkit megvegyenek.

Most eppen az EU-tamogatasokkal tortenik ugyanez. Az ideologia ugy szol, hogy az adok nem csokkenthetok, mert most arra van szukseg, hogy az eroforrasokat nehany kiemelt, az orszag jovojet meghatarozo projektre koltsek. Valojaban a magas adokbol jol meghatarozott, az MSZP es az SZDSZ klienturajaba tartozo csoportokat vesznek meg. A rendszer fenntarthato, ha az allami elosztas kelloen nagy, mert akkor mindenki ugy erzi, hogy kap (pedig valojaban elvesznek tole).

"A jövedelmek elinflálása nem szoci találmány, és bár nem szerencsés, olykor az egyetlen eszköz az elszabaduló bérek korrigálására. "

Mi az, hogy elszabadulo berek? Piacgazdasag van, vagy mi a turo. Kereslet-kinalat, nemdebar? Milyen jogon tur ebbe bele az allam monetaris eszkozokkel? Tudvan, hogy a magas inflacio az egyik legrosszabb, ami a gazdasaggal tortenhet es szinte mindig gazdasagi visszaesest hoz magaval.

"A tulelo szocializmus (Kádár örökségének) felszamolasa alapvető érdekünk, éppenséggel a jobboldalnak leginkább, akármit is kampányol a Fidesz. Nézd meg a pártok támogatóinak társadalmi, kor szerinti eloszlását: A középrétegek túlnyomó része a Fidesz felé hajlik, a leszakadó rétegek és a nyugdíjasok maradtak a szocik egyetlen bástyái."

Naivitas, mar megbocsass, szejler. Mar leirtam egy parszor, az elosztas szempontjabol a politikai paletta olyan egyszeru, mint egy pofon. Pont a tarsadalom fele el atlagjovedelem alatt es pont a fele folotte. Kiveve, ha mindenki szukseglete szerint, de az a kommunizmus. :-) Aki az atlagjovedelem felett el, annak az az erdeke, hogy az ujraelosztas csokkenjen, aki alatta, annak az, hogy nojon. Kepviseleti demokraciaban oket jobb- es baloldali partok kepviselik. Ez sose valtozik meg, sehol a vilagon. Az USA-ban a demokratak peldaul hagymanyosan az "adoztato-eloszto" part, a republikanusok pedig az ujraelosztast csokkento part (ld. Bush-fele adocsokkentes a gazdagoknak).

Ennek az eg egyadta vilagon semmi koze a reformokhoz. Kiveve, hogy Magyarorszagon szeles nepretegek buliztak ki, hogy rajuk az altalanos ujraelosztasi szabalyok ne vonatkozzanak. Ok az MSZP-SZDSZ hatalom potlolagos kliensei az atlag alatti jovedelmu tarsadalmi fel mellett. Igy jon ki a magyar baloldal 50%-ot meghalado tamogatottsaga.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 18:11:42


" Pont a tarsadalom fele el atlagjovedelem alatt es pont a fele folotte. "

Doomhammer,

1,2,3,4,5,6,7,8,9, es 10000 forintot keresnek egy tiz tagu tarsadalom polgarai. Fele el az atlagjovedelem felett es fele alatta ? :)) Ha ezt a Totawe latna.

tölgy 2008.02.04. 18:20:07

Dúmi mediánt akart írni, csak az meg szadeszes banda. Fúj, köpködők!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 18:30:04

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.04. 18:11:42:
"1,2,3,4,5,6,7,8,9, es 10000 forintot keresnek egy tiz tagu tarsadalom polgarai."

Ezt akkor ures kotozkodesnek tekintem toled, ugy is mint a nemzetkozi kitekintessel rendelkezo szakembertol. Te pontosan erted, mire gondolok.

Igen, ahogy Tolgy irja, medianrol van szo, ha pontosak akarunk lenni. Ha azonban sok ember jovedelmerol van szo valami realis eloszlassal, mondjuk normalis eloszlassal, akkor a median es az atlag egybeesik.

szejler 2008.02.04. 18:40:17

Doom

"Amit most latsz, az az "exportvezerelt novekedesi palyat" tamogato gazdasagpolitika eredmenye."

Ennek tényszerűen az ellenkezője igaz. (ellenőrizd!)

"..a magas adokbol jol meghatarozott, az MSZP es az SZDSZ klienturajaba tartozo csoportokat vesznek meg. A rendszer fenntarthato, ha az allami elosztas kelloen nagy, mert akkor mindenki ugy erzi, hogy kap (pedig valojaban elvesznek tole)."

Egyetértünk, szörnyű, többek között éppen emiatt a pazarló mutyi miatt nem segít az országon a beáramló EU támogatás, amennyit tudna. A bürokratikus úton szétosztott EU támogatásokat viszot ne keverd a magánbefektetésekkel.

"Mi az, hogy elszabadulo berek? Piacgazdasag van, vagy mi a turo. Kereslet-kinalat, nemdebar? Milyen jogon tur ebbe bele az allam monetaris eszkozokkel?"

Egy: nem az állam, a Nemzeti Bank folytat monetáris politikát. Az állam (kormány) fiskális politikát folytat. (így olvasd újra, amit írtam!)

Piacgazdaság van: is. A közalkalmazottak és állami tul. lévő vállalatok (MÁV) bérmegállapodásai jel. befolyásolják a magánszféra bérszintjét is. Az előbbi pedig függ a kormány gyávaságától, választási engedékenységétől (lásd. Megyó, Fleto).

elosztas: egyszerűmatematikailag így van. De!
Az állami újraelosztásnak költségei is vannak, ergo az újraelosztás csökkentésével a megmaradó pénz is nő a polgárok zsebében. Csakhogy itt nem egyszerűen az ujraelosztás mértékéről beszélünk, sőt leginkább nem arról. Sokkal inkább a közigazgatás és az államhoz kapcsolódó pazarlások leépítéséről (ismét: MÁV). Ennek átgondolt, rendszeszerű ésszerüsítése (nem ami most megy) minden polgárnak (az átlagjöv. alattiak is), + pénz, amit aztán az állam vagy eloszt, vagy adócsökkentés formájában az állampolgárokra hagyja az elosztást. Összekevered a fogalmakat.

Doom, van olyan érzésem, te autodidakta közgazdász vagy :)

Google 2008.02.04. 18:56:42

Csoda, ha valaki politikát, gazdaságpolitikát vél felfedezni a jelen kormány intézkedéseiben. Ahogy Hagyó mondja a MN-beli interjúban: nem az a lényeg, hogy szoc, vagy lib lesz a koalíció jelöltje 2010-ben, hanem az, hogy ne a Fidesz nyerjen! És ezt mondja Juhász és Gyurcsány és mindegyikük. És a közgazdászaik is ebben a szellemiségben mozognak, ehhez szabják az elméleteket. Kornai is. Bocs, hogy így látom.
A Tesco tényleg pozítivan hat a magyar gazdaságra (az infláció leszorításán keresztül)?
Ezt soha nem gondoltam volna! Ausztriában, Németországban is építhetnének párat! Több Tescot az emberiségnek! A piszkos tojásaikkal, a hazudott akcióikkal, amint tönkreteszik a hazai kiskereskedőket. Ez a jövő?

szejler 2008.02.04. 19:02:27

Google

Egyszerű kérdés! Hol vásárolsz és miért ott?

kemotox 2008.02.04. 19:10:44

Hát belőletek se lesz gyújtó hangú népszónok, én úgy látom!

Egyszerűen arról van szó, hogy a privatizációból, adóbevételekből, hitelfelvételekből származő pénzt nem a gazdaságba forgatják vissza, hanem elkúrják.
Szavazatserző segélyekre, luxusautókra, villákra
vagy egyszerően kimenekítik az országból.

Miután ezekből a lehetőségekből mára gyakorlatilag már csak az adóprés marad, így most ezt nyomják.
Persze ez csak tovább ront a helyzeten, de a jövö hetet még túlélhetik vele. Aztán meg csak lesz valahogy...

tölgy 2008.02.04. 19:17:42

Szejler,
mielött leoltasz, nem vagyok közgizda.
De nem úgy van, hogy a szocialista iparban eltartott képzetlen és butácska, lustácska nemzedék kimenekült a munakerőpiacről, bele elöbb a segélyek és rokkant nyugdíjak, majd az öregségi nyugdíjak világába. És 2006-ig világosan látta, hogy a szocializmus folytatása számára ez az állami újraelosztás (nem is "újra", hiszen jó részét hitelekből osztogatják) és az MSZP?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.02.04. 19:40:21


Doomhammer, értsd meg, a jövedelemeloszlás mocskosul nem hasonlít egy normális eloszlásra. Komolyan gondolod, hogy a nagyon gazdagok és a nagyon szegények valamiért azonosan oszlanak el egy társadalomban ? Miről beszélsz ?? Ha minden hónapban, p valószínűséggel kapna ugyanakkora fizetést a társadalom minden tagja, akkor igen, akkor normális jellegű lenne a jövedelem eloszlás hosszú távon. Csak ez nagyon nem hasonlít a valóságos társadalmakra. Huhh.. tirpákbokrétás, az... tuti kommunikációszakos Taktaharkányból, de nekem feltétlenül egy ilyen fasznak kell osztanom az észt. Én sem vagyok komplett. :(((

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 19:51:51

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2008.02.04. 19:40:21:
"Doomhammer, értsd meg, a jövedelemeloszlás mocskosul nem hasonlít egy normális eloszlásra."

Mit is hangsulyozol te itt, hogy nemzetkozi kitekintesu profikra van szukseg?
www.statistics.gov.uk/STATBASE/ssdataset.asp?vlnk=7751
Egyesult Kiralysag, 2001.

szejler 2008.02.04. 20:00:57

Nono Jo Tunder

Ez tunderhez igencsak méltatlan minősítgetés volt. Te sem kaptál ilyet..

tölgy

Ez igaz, azzal a kitétellel, hogy nem korlátozódik egy nemzedékre, és az állami gondoskodás iránti vágy nem csak rájuk jellemző (az igaz, hogy rájuk messze a leginkább).

Mire akarsz ezzel kilyukadni?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.04. 20:02:20

szejler 2008.02.04. 18:40:17:
"Ennek tényszerűen az ellenkezője igaz. (ellenőrizd!)"

En a dumarol beszelek, nem a valodi folyamatokrol. Ne feledd, hogy minden fordulonal eladtak a gazdasagpolitikajukat elvileg kepzett kozgazdaszoknak, azok pedig kisereglettek es elmondtak a nepnek, hogy milyen jol megy minden. Az ehhez felhasznalt ervek koszono viszonyban sem voltak a valosaggal.

"A bürokratikus úton szétosztott EU támogatásokat viszot ne keverd a magánbefektetésekkel."

Ha meglokod a hianyt es a hitelbol bearamlo penzt pl. nyugdijak, allami befektetesek es kozalkalmazotti berek formajaban szetosztogatod, az micsoda?

"Piacgazdaság van: is. A közalkalmazottak és állami tul. lévő vállalatok (MÁV) bérmegállapodásai jel. befolyásolják a magánszféra bérszintjét is."

Vegyunk egy peldat. X gyar cipot gyart es ciponkent 100 Ft nyeresegre tesz szert. Egy nap 1000 cipot gyartanak, ehhez 10 dolgozora van szukseguk (bocs a cipeszektol, ezek teljesen fiktiv szamok). Mindezek a szamok nem valtoznak. A vasutasok hirtelen kapnak 30% fizetesemelest. Hogyan hat ez a cipogyarban dolgozo cipeszek berere?

Google 2008.02.04. 20:03:26

Szejler,
azt hiszem, nem vagyok egy anglomán, és egyébként is a köztársaság híve, barátja vagyok, ezért nem Tesco, mert oda a királyok járnak, úgy hallottam. Vagy ez csak egy urbanreklama?
Ha már multi, akkor Cora, vagy Kaisers. Más kérdés?

szejler 2008.02.04. 20:29:53

Google

Misunderstood, én sem vagyok anglomán :)
(a TUSKO-t meg különösen rühellem)

Első kérdésre válasz: multi, de a második: MIÉRT itt a lényeges.

Nem akarom helyetted konkrétan megválaszolnia Kaiserst, Corát, bár nagyjából kiszámítható lenne. A lényeg: a multinaci áruházláncok a méretgazdaságosság miatt képesek a kis boltoknál olcsóbban adnia termékeket (tudom, hogy vallóságban nem felt. van így, de annak is van logikus magyarázata).

Nagy tételben beszerzés, egységes kínálat, jobb alkupozíció a beszerzőkkel> olcsóbb ár. (lásd: CBA, amelyik ugye nem multi, csak úgy működik).

Doomhammer

Csaba László hol mondott pl ilyeneket?

A hitelfelvétel és a működőtőke megint két külön dolog. Eddig tudtommal az utóbbiról beszéltünk.
A hitelért a hiteladót hibáztatni meg abszurd logika. Ha a hitelt veszel fel kifizetni a fűtésszámlát , mert eljátékgépezted a havit, miért a bank hülye, ha pénzt ad? Amúgy, Ha nem ad pénzt, megfagysz.

bérmegállapodás: ha állambácsi (100 napos program) drasztikusan emeli a béreket a közszférában, magánszektornak előbb utóbb követnie kell, különben dolgozó elmegy közsszférába. Éppen a szabad munkapiac miatt.

tölgy 2008.02.04. 21:35:09

szejler,
nagyon nem akarok kilyukadni sehá'. CSak "hangosan" gondolkodom Magyarország mai politikai gazdaságtanán (ezt a tantárgyat érdemtelenül kiirtotta a rendszerváltás, és ma a mikor és makro maradt csak, ha jól sejtem).
Az egykori politikai elit a hatalomból politikai kapitalizmust csinál, de ezt csak úgy tudja fenntartani, ha elég sok ember számára fenntartja a szocializmust, az állami járadékos helyzetet.

megjegyzo 2008.02.04. 22:22:23

szejler
"Piacgazdaság van: is. A közalkalmazottak és állami tul. lévő vállalatok (MÁV) bérmegállapodásai jel. befolyásolják a magánszféra bérszintjét is. Az előbbi pedig függ a kormány gyávaságától, választási engedékenységétől (lásd. Megyó, Fleto)."

de éppen ezért találták ki az inflációkövető rendszert, hogy a kormány inkább attól féljen, hogy nem tudja elinflálni a (többek között a béremelés miatt) megnőtt hiányt. amíg ugyanis az elinflálás ott van, mint végső eszköz, addig a béremelés és a hiány növelése mindig a könnyebb út lesz. monetáris eszközökkel strukturális problémákat nem illik orvosolni.

szejler 2008.02.04. 22:27:33

megjegyzo

Igen, erre már én is utaltam.

dowNLoad 2008.02.04. 22:31:51

látom itt mindenki közgázzseni, akkor még1X: hogy van ez?

Magyarorszagon gyakorlatilag teljes foglalkoztatottsag volt 89 elott, most meg nincs. Ezzel kapcsolatban jelezte Kornai, hogy a piacgazdasagnak egy kellemetlen velejaroja a munkanelkuliseg.

MICSODA?????? Ennyit tudott a kádári közgazdász elit, 89-re 20milliárd$ adóssággal. A MAI elit még ENNYIT SEM tud, 110Milliárd$ adóssággal, és munkanélküliséggel, és teljesen ELADOTT(?) termelőkapacitással, tönkretett mg-gal, stb... MIRŐL BESZÉLÜNK?
Egyelőre Kádárjani sokkal fényesebben csillog, és akkor még a MADE IN HUNGARY felirat is létezett. Ma már az a 20MILLIÁRD USD egészen baráti összegnek tűnik, haha.
Na ennyit a NEMZETKÖZI nagytudású szakemberekről. egy közepesen beszámítható parasztember, aki 100-ig el tud számolni, a PORBA alázná ezeket a köcsögöket, ha rábíznák a kasszát. Bokros, mint szakember? hahahaha Adjunk el mindent! Ez a verzió már egyszer megbukott, így lett 110 a 20milliárdból. Ja , hogy a mi kárunkon nem tanulnak, mert nekik ez NEM kár volt, hanem sikerdíj?

megjegyzo 2008.02.04. 22:42:05

szejler, ok, valójában arra írtam volna, hogy az elinflálás nem szoci találmány, amiben valóban igazad van. viszont abban meg Doomhammernak van igaza, hogy nálunk a szocik fedezték fel ismét ezt az eszközt, szembemenve gyakorlatilag az egész EMU monetáris alapelveivel. és ebben a ballib kötődésű közgazdászoknak igenis komoly felelőssége van, nem beszélve az egész elbaszott gazdaságpolitika aktív/passzív támogatásáról.

szejler 2008.02.04. 23:01:37

megjegyzo

Nézd. Nem vagyok makroközgazdász, hiteles szakmai véleményt a 95-ös tudatos inflációgerjesztő politika hasznáról/káráról nem tudok mondani.

Tény, hogy akkor az egyensúlyhiánynak ez volt az egyik általuk alkalmazott ellenszere, tény hogy Surányi közismerten nem kedveli az inflációkövető monetáris politikát. Az is tény, hogy az inflációnak évekbe telt visszatérni az eredeti pályára (bár ki tudja, mi lett volna anélkül, az átmeneti növekedés azért benne volt a számokban)

Valószínűleg emellett a politikai motivációk is komoly szerepet játszottak , kevésbé egyértelmű és kisebb konfliktusokkal jár a megszorítás ha elinflálod, mint ha direktben megemeled az adókat + annyival. Nem beszélve az adóteher növekedés egyéb káros hatásairól.

Szerintem nehéz megítélni, mivel buktunk volna nagyobbat. Az egy elég loose-loose szituáció volt, nyerő alternatívák nélkül.

megjegyzo 2008.02.04. 23:33:26

szejler, én nem a 95-ös kiigazításra gondoltam. valószínűnek tartom, hogy akkor bármilyen kormány kerül hatalomra, hasonló lépéseket tett volna.
én arról beszélek, hogy azóta megalakult az EMU, méghozzá arra a már széleskörben elfogadott elvre építve, hogy a monetáris politika felhasználása nem monetáris célokra sokkal több kárt okoz, mint hasznot. az inflációs célkitűzés bevezetése nálunk ehhez az elvhez való igazodást jelentette, konkrétan azt, hogy a fiskális problémákat fiskális eszközökkel kell megoldani. 2002 után pedig a ballib kormány ezeket az elveket rúgta fel azért, mert a mértéktelen osztogatást ők mégiscsak monetáris eszközökkel akarták ellensúlyozni. mivel az MNB erre nem volt hajlandó, elkezdődött Járai ekézése a balos közgazdászok aktív közreműködésével (ebben pl. Surányi élharcos volt), a függetlenség megnyirbálása és a monetáris politika totális lejáratása. és így állt elő az a faramuci helyzet, hogy a felelőtlen ktgvetési politika következményeiért a baloldalon még most is sokan Járait teszik felelőssé, és úgy tekintenek a monetáris politikára, mint aminek a kormányzati gazdaságpolitika támogatása a célja.

szejler 2008.02.04. 23:46:04

Ebben egyetértünk. Surányi mondjuk szakmai alapon támadta a monetáris politikát(akkor is, ha ezzel ma már a szakma többsége nem ért egyet).

Az infl. köv. monpol már az EMU előtt is terjedő népszokás volt jegybanki körökben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 00:56:53

szejler 2008.02.04. 20:29:53
"Csaba László hol mondott pl ilyeneket?"

László Csabát, Medgyessy első pénzügyminiszterét említettem. Ő mondta még 2002-ben, hogy a magas hiány, magas infláció nem baj és az euró várhat.

Forrást most nem keresek.

Manyi Béci 2008.02.05. 08:36:21

Jó Tündér,

Maga nagyon szimpatikus nekem. Szerintem mi rokon lelkek vagyunk! Ugye maga is gyakran érzi úgy, hogy ostoba barmokkal van körülvéve, akik egyáltalán nem méltányolják az erőfeszítéseit, a szellemi fölényét? Már a blogja miatt gondolom. És nagyon sajnálom, hogy már nem ír oda, miért pont akkor hagyta abba, mikor megjelent az első lelkes kommentelője?? Igazán meghívhatna egy kávéra, és ezt az e.g.-t is, jól kidumálhatnánk a sok hülyét itt körülöttünk a szánalmas kis erőlködéseikkel, ez a doomhammer például...tudnék mesélni! Hát még arra sem volt képes, hogy reagáljon a maga színvonalas megjegyzéseire, gyáva, gyenge alak, háromszor bukott meg alkalmazott differenciálfizikából, jobb helyeken az ilyet le se köpik.
Mennyire ismerős Taktaharkányban egyébként?

tölgy 2008.02.05. 08:59:45

Manyi úr, Ön csúnyán ironizál!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 10:23:56

tölgy 2008.02.05. 08:59:45:
"Manyi úr, Ön csúnyán ironizál!"

Nem ironizal, csak csusztat. Az igazsag ennel sokkal rettenetesebb. A vilagon mindenki megorult, csak nehany elitben pislakol meg az ertelem lampasa. Nehez ugy elni, hogy megkulonboztetett valaki. Ugy kell ezt viselni, mint valami nehez szolgalatot, aminem sotetsegeben csak neha villan fel egy masik ertelmes szellemi tars szikraja.

Szornyu vilag ez, de eppen ezert a k u l d e t e s u n k is komoly. Vigyaznunk kell a bolondokra, nehogy kart tegyenek magukban, szellemileg.

Ezen a blogon en vagyok az Ertelem Ore. En es a Jo Tunder.

Téglagyári Megálló 2008.02.05. 11:07:36

Végzet Kalapácsa, de jó, hogy ti vagytok nekünk, szellemi sötétségben tévelygőknek. Igazán hálásak vagyunk itt Taktaharkányban.

Google 2008.02.05. 11:11:41

Miért a Cora, miért a Cora?
Talán azért, mert az enyém. Legalábbis, ha levelet kapok tőlük, azzal zárják soraikat, hogy xy , az Ön árúházának igazgatója. Mondjuk, ezt én sem hiszem el, de jó ha-ha-hallani!
A viccet félre, de nem eltéve, a Corában, Kaisersban a mínőséget keresném. Mert nem minden a mennyiség, nem bizony!
Jobban meg is értem ezeket az üzleteket, ahogy egy francia, vagy németek embört is. Egy angolnál értem amit mond (legjobb esetben), de azt nem, miért mondja.
Úgy vagyok velük, mint az SZDSZ KREATÍV CUCCAIVAL, MIRE MEGÉRTENÉM, MÁR MÁST JELENT, VAGY TALÁN MINDIG MÁST IS JELENTETT!
(Nem volt szándékos a nagybötű, de már késő!)

dowNLoad 2008.02.05. 11:25:32

Úgy látszik a közgázegyetem is torzítja ám keményen az agyakat. Kiigazítás 95-ben, elinflálás, miről beszéltek? Az átlagember megszivatásáról, tartalékainak lenullázásáról, VAGY VALAMI megoldásról? Az adósságot VISSZA KELL FIZETNI, és lehetőleg nem belekeveredni egy ilyen kétes sz@rkavarásba. A többi csak forró levegő, kamu, hanta, okoskodás.
AZT HOL OKTATJÁK, hogy 20egység adósságból és 100egység vagyonból HOGYAN CSINÁLJ 110egység adósságot és 10egység vagyont????????????? A BLACK (jack) Johnny egyetemen, vagy Bokros University-n ??? Egy szennyvíz-vezetéket sem neveznék el róluk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 11:40:52

dowNLoad 2008.02.05. 11:25:32:
"Úgy látszik a közgázegyetem is torzítja ám keményen az agyakat. Kiigazítás 95-ben, elinflálás, miről beszéltek? Az átlagember megszivatásáról, tartalékainak lenullázásáról, VAGY VALAMI megoldásról?"

Download, van itt egy kis tevedes. A penznek nincs erteke, csak annyi, amennyi a tarsadalmi megallapodas. A rendszervaltas kornyeken megtort a tarsadalmi megallapodas es uj megallapodas jott letre, tehat a penz erteke megvaltozott. Magat a megallapodast lehet kritizalni, azt a tenyt, hogy a penznek nincs erteke, doreseg vitatni.

Ugyanez vonatkozik a nyugdijadra is peldaul, fuggetlenul attol, miben tartod.

Ha ez nem tetszik, tartsd a tartalekaidat valami olyasmiben, aminek mindig erteke lesz. Kiveve, hogy ilyen nincs. Veszel egy nagy hazat, aztan holnap a te hazadat jelolik ki aktualis feszultseglevezeto ovezetnek es rahullik egy bomba. Tartalekaidnak annyi.

Az elet nem habostorta, Download.

dowNLoad 2008.02.05. 12:22:31

A rendszervaltas kornyeken megtort a tarsadalmi megallapodas es uj megallapodas jott letre, tehat a penz erteke megvaltozott
????????????????
ERRŐL MOST HALLOK ELŐSZÖR.
VELEM senki nem állapodott meg, semmit nem írtam alá, semmi ilyenről nem kérdeztek, MIRŐL BESZÉLÜNK???
Csak nem az a kerekasztal valami, amit a fidesz+szdsz nem írt alá, és akkor az több mint 50%-ot jelentett????
Ez olyan megállapodás, mint amikor a PÁSZTOROK elveszik az üveggolyókat a kisebbektől?

Téglagyári Megálló 2008.02.05. 12:28:17

dowNLoad,

nem, ez olyan, hogy valaki azt mondja, az üveggolyó értéktelen, ma már a gitt és annak rágása a menő

szejler 2008.02.05. 20:15:36

Doomhammer

Kiigazítás, bocs: A pénz értéke nem társadalmi közmegegyezés, hanem az ország teljesítményének piaci megítélésén alapszik. (+- monetáris, jegybanki beavatkozások: inkl. kamatszint, közvetlen jegybanki intervenciók)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 22:27:27

szejler 2008.02.05. 20:15:36:
"Kiigazítás, bocs: A pénz értéke nem társadalmi közmegegyezés, hanem az ország teljesítményének piaci megítélésén alapszik."

Nyilván ez határozza meg, hány kiló szabolcsi almát vehetek a fizetésemből. Vagy ha már itt tartunk, hány kiló lengyel almát.

Nem, a szabolcsi almatermelővel én kötöm az üzletet (a lengyellel is), mi egymás között alkudjuk ki az árat (ez még a nagyáruházak jelenlétében is így van: ha drága, nem veszem meg). Ebbe belekavarhat egy jegybank, ha össze-vissza rángatja az árfolyamot, de előbb-utóbb beáll az egyensúly.

A piacok az országot nem ítélik meg (legfeljebb az államadósságot), csak engem, valamint az almatermelőket, úgy a szabolcsit, mint a lengyelt. Az állam erőszakmonopóliumával él és elvesz tőlem (és tőlük) pénzt, azt pedig elkölti. Így piaci szereplő lesz belőle és az ő teljesítményét is megítélik a pénzpiacok, ez pedig kihat arra, mennyi pénzt kell elvennie tőlem. Ha tehetségtelen balfékek irányították az államot, csak több pénzből tudják ellátni ugyanazokat a feladatokat, többet kell tehát az államnak elvennie. Ez történik most. De az én teljesítményemre, továbbá az almatermelők teljesítményének megítélésére ez nem hat, minket az államtól függetlenül bírál el a piac.

szejler 2008.02.05. 22:49:56

Doom

"A piacok az országot nem ítélik meg"
Ne hülyéskedj!

Akkor szerinted mit csinálnak a devizapiacokon, a kötvényaukciókon, mit mutat pl a jegybanki kamatszint. A forintot, annak értékét, ezen keresztül az ország teljesítményét nagyon konkrétan értékeli a piac.

A piac te és az almatermelő teljesítményét is értékeli, közvetve és közvetlenül is.

PL: Almatermelő virágzik, tonnaszámra exportálja a Jonagoldot, mire a piac válasza az, hogy ha ilyen jól megy nektek almatermelőknek, akkor a forint értékesebb a jelenlegi szintjénél. Ha a felértékelődött forint miatt viszont már kevesebb almát tud a termelő exportálni, csökken forint értéke.
(a fennti példa term. országos szinten érvényesül. Kicsit mikro-makro összevetés, ami nem teljesen, de nagyjából korrekt).

Arra kérlek, szerezz be egy Pénzügy, vagy Makro könyvet, így nem az igazi a vita. Részemről ki is szálltam.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 23:05:16

szejler 2008.02.05. 22:49:56:
"PL: Almatermelő virágzik, tonnaszámra exportálja a Jonagoldot, mire a piac válasza az, hogy ha ilyen jól megy nektek almatermelőknek, akkor a forint értékesebb a jelenlegi szintjénél."

Alkalmazd ezt a gondolatmenetet olyan helyzetre, ahol az árfolyamok fixek. Például ha mindenki euróban kereskedik. Akkor ki itél meg mit és hogyan?

A jelenlegi helyzetben egyvalaki ítél meg akármit is: minthogy a forint kibocsátási monopóliuma a jegybank kezében van, a jegybank befolyásolhatja a forintbőséget vagy hiányt. Minthogy az állam egy 800 fontos gorillaként ül a magyar gazdaságon, az ő piaci szerepléséhez kénytelen alkalmazkodni.

"Arra kérlek, szerezz be egy Pénzügy, vagy Makro könyvet, így nem az igazi a vita. Részemről ki is szálltam."

Nézd, azokat a tankönyveket még olyanok írták, akik akkor tanulták a szakmát, amikor az államtól elvárták, hogy szabályozza az életszínvonalat. Így ment a tervgazdaságban. Nehéz róla leszokni. Nemsokára nem lesz jegybank és akkor át kell írni majd azokat a tankönyveket.

szejler 2008.02.05. 23:18:13

Doom

Annál jobban respektállak, hogy ideírjam a véleményem, cserébe arra kérlek te is respektáld jobban a közgazdaságtudományt picit!
(te szakmádhoz ilyen vakmerően nem szólnék hozzá, az bizonyos)

Vagy visszafogottsággal a témában, vagy kiváncsisággal (lásd: előző ajánlat), szerintem utóbbival jobban jársz.

üdv

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.05. 23:38:08

szejler 2008.02.05. 23:18:13:
"Annál jobban respektállak, hogy ideírjam a véleményem, cserébe arra kérlek te is respektáld jobban a közgazdaságtudományt picit!"

Nincs szükség respektusra.
Mi történik az almatermesztőkkel, ha az árfolyamok fixek?

Visszafogottság az teljesen van. Ez az internet, az én huszonvalahány szónyi hozzászólásomba beleolvashatsz érzelmeket, de felesleges. :-)

Invictus 2008.02.05. 23:53:04

Őszintén szólva nem értek a közgazdaságtanhoz (sem), sok mindent nem értek, pl. hogy a mai globalizálódó világban miért van olyan mágikus fontossága az olyan dolgoknak, mint a GDP, vagy az export-import egyensúly stb.
Ha betelepül ide egy multi, adómentességet kap 10 évre (vagyis az EU tagság óta elvileg nem kaphat már, ha jól tudom), felvesz pár ezer dolgozót, exportálja a cuccait, akkor javul a fizetési mérleg, meg a GDP, vagy mi a fene? Miért? A multi nyeresége miatt? Amit simán ki is visz az országból? Az euró bevezetése után (ha bekövetkezik) van-e értelme a "nemzetgazdaságokat" külön vizsgálni, csak mert van saját állami költségvetésük? Elvégre az önkormányzatokra sem szokás import-export egyensúlyt számítani, meg GDP-t.
Persze nyilván utánaolvashatnék ezeknek, csak lusta vagyok... :)
süti beállítások módosítása