Télzeneszerelem IV.
2008. január 27. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Télzeneszerelem IV.

"This great Evil... Where's it coming from? How'd it steal into the world?" (UNKLE - Eye For An Eye)

Netes kószálásom közepette találtam rá erre a videógyöngyszemre, az UNKLE kollektíva Eye For An Eye c. számára. Az 1994 óta létező angol művészeti csoportban James Lavelle, a sokoldalú producer-művész a góré, négy-öt évente adnak ki egy-egy lemezt. Bár elsősorban zenéről van szó, az UNKLE-recept lényeges hozzávalója a megfelelő grafikai és videó-megjelenés is. Ebben nagy szerepe van a Futura 2000 névre hallgató veterán graffitis-grafikusnak is.

Klasszikus, 1998-as Psyence Fiction c. lemezüket akkoriban mérföldkőnek tartották az önjelölt és valódi zeneszakik: a különféle zenei stílusok keverésének egy teljesen új szintjére jutottak, amiben elektrós, triphopos, rockos, filmzenei elemek vagy éppúgy megtalálhatóak voltak, mint szomorkás női suttogások, britpopos himnuszok vagy harsány hiphop szövegelések. Ebben olyan zenészek voltak Lavelle-ék segítségére, mint a Metallica, a Beastie Boys, a Radiohead vagy a The Verve tagjai. Az Eye For An Eye a 2003-as Never Never Land c. lemezükön található. A klip meglehetősen felkavart, ugyanakkor elgondolkodtatott. Van megfejtésem a jelentésére, de kíváncsi vagyok, ki mit lát bele a szimbólumoktól és allegóriáktól hemzsegő videóklipbe. Vigyázat, felkavar.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr72313692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Istvan 2008.01.27. 17:52:39

Az agyatlan es vak szoci szavazok unjak mar a megyot, racuppannak gyurcsany f@szara, szetreped a rozsaszin buborek, es kiszabadulnak a luxusarisztokracia izeltlabu parazitai. Ezek aztan pumpolnak egy kis zset az agyatlan szocikba, akik ettol ugyszinten luxusarisztokratakka valnak.
Kozben az elhuzo repulok a politikai elet folyamatos haborus allapotat jelkepezik.

irrelevant 2008.01.27. 17:58:42

Pistuka, te hová akartál írni?

Istvan 2008.01.27. 18:03:08

Ide....
Jah, a smiley lemaradt, akkor igy utolag, jo? :)))))))))))))))

ergé 2008.01.27. 18:20:12

:-) végül is, ez is egy megfejtés!

exit · http://nubabel.blog.hu 2008.01.27. 19:01:43

nagy unkle és dj shadow fan voltam, új albumuk sajnos már nem fog meg.

a rabbit in your headlights videoklip abszolút kedvenc.

james lavelle mowax kiadója nem élte túl, viszont a ninja tune igen.

ha érdekel vkit van letölthető pár számuk for free:

www.independentonlinesolutions.com/SonyEricsson/Downloads/

RickyTerror · http://terrorizmusok.blogspot.com/ 2008.01.28. 10:15:12

Hmmm, véletlen, hogy a klip képileg nagyon hasonlít az Idő Uraira?

irrelevant 2008.01.28. 11:00:44

RickyTerror

Nekem is ez jutott eszembe...

Egyébként majdnem elaludtam a klip nézése közben. Valahogy sosem jönnek be azok a zenék, amikről az itteni ajánlókban olvasok. Ilyen az én szerencsém.

Istvan 2008.02.03. 20:02:48

Hat, erge, nem nagyon tolonganak a megoldasokkal. Te mire gondoltal?

adgressor 2008.02.03. 21:32:50

szép ocsmány klip. Nekem már az 5. mp-ben leesett, hogy valami homályos ámde Nagyon Fontosat akar mondani, kb. mint a Fal. Csak ezek a Nyugatról jövő Nagy Fontosságok talán itten nem úgy jönnek át, mint ott. Ötletek:

-- egy újabb allegória a Trójai Faló históriájára?
-- többiztosítós egypénztáras (vagy fordítva) rendszer bevezetése? (behúznak egy nagy csöcsöt és mindenki megszívja magának)
-- örülünk a külföldi tőke bejöttének, és miután leszámoltunk a naiv és öntudatlan szocialista emlékeinkkel (kis rózsaszín bigyók), mi is frankó kapitalisták leszünk?
-- jönnek az ilyen-olyan-amilyen megmondóemberek és agymosásban részesítenek minket / mást?

-- vagy egyszerűen csak: x hatására minden a-ból minden b lesz, miközben mind szám szerint egy marad?

nyertem?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.04. 16:36:43

sztem is komoly politizálás folyik a kis fehér gumimacik és a fekete darazsak ábrázolása során.

szvsz ez egy nagyon kiábrándult állásfoglalás arról, hogy rózsaszín álomban élő, öntudatlan alattvalók vagyunk, pedig a cukormázas felszín alatt minden rohad, és ha nem vigyázunk, márpedig nem vigyázunk, akkor majd meglepődünk, ha a hatalmat átveszik a tudatlan lakosságon élősködő paraziták.

de az is egy megfejtés lehet, hogy az egyik világ a bugyuta szocialisztikus utópia, míg a másik a laissez-faire kapitalizmus farkasvilága, és egyik szarabb, mint a másik... :)

noname 2008.02.04. 17:14:30

ergé, azt kihagytad, hogy gumimaciból lesz a darázs.
Ez egy ilyen manipulatív mese, hamis dilemmával. Ezért büdös nekem, hogy valami nagyon okos dolgot akar mondani (well, efféle nagyon okosakat én gimi harmadikban gondoltam).
Mert vagy rózsaszín vagy, vagy fekete. Nincs átmenet, se kecmec. Ilyen a modell.

De az igazi kérdés: ki húzza a repülőt? mert nehogymá' ezek a kis darazsak tudjanak má' repüllőt es csinányi. Meg vezetni. Összeesküvés-elmélet?
Ja, és valamit énekelnek is a képek alatt.

ergé 2008.02.04. 17:29:08

noname, ez egy ilyen világ, nincs átmenet, mindenkinek színt kell vallania :)

vizitdíj pro vagy kontra?
napidíj pro vagy kontra?
tandíj pro vagy kontra?

:D

ergé 2008.02.04. 17:31:57

még egy megfejtés: az államtól kapott, kényelmes diákhitelből bulizgató, evő-ivó fiatalok belekerülnek a nagy büdös valóságba, és akkor az állam gyomrából előjönnek a csúnya, rovarszerű APEH-ellenőrök, mert baj van a fizetőképességükkel :)

Istvan 2008.02.04. 17:36:31

Ezek nem is allnak olyan messze az en megfejtesemtol (1. komment) :)))
Pedig azt hittem, hogy ritka nagy baromsagot fogok beirni.... :))))

noname 2008.02.04. 17:42:48

háháhá, bárcsak ne valamiféle valóságérzéket hallanék itten beszélni... vagy lehet, hogy az áruhiteleket látjuk, aminek külföldi valuta az alapja (svájci repülősök?), a vége meg a belefeketedés az adósságba?

egy másik megoldás, de csak félve, és halkan, mert már túl sok szó esett róla itt meg ott, meg hát nem hiszem el, hogy nem esik le:

egy meg nem nevezett, jelenleg közel-keleti és rasszista ország hazugságon alapuló tanait ("Ószö*****g," kom****zmus) rátukmálja az egész világra, miközben ott ülnek fenn a repülőben. Idelenn mindenki beszopja azokat és mennek hódítani a repülősöknek újabb világokat.
süti beállítások módosítása