Trolibusz + Obama + Peace = San Francisco
2008. január 26. írta: Bozót.harcos

Trolibusz + Obama + Peace = San Francisco

  Miféle ország ez? – kérdezi a Lori’s Diner pénztáros hölgye, kissé furcsa arckifejezéssel forgatva a koronás címeres útlevelet, amikor csekkel történő fizetés okán azonosítom magamat. Magyarország – válaszolom, ez azonban láthatóan nem könnyít a helyzetén, sőt csak fokozza a zavart. A drámai feszültség feloldása tágabb értelemben vett hovatartozásom tisztázásával következik el, s a hölgy megkönnyebbülten jegyzi le a szelvény hátuljára: European. Jelentős visszalépés a pár nappal ezelőtti állapothoz képest, amikor Budapestet még Ausztriával azonosították. Csak hát az még az Öreg Kontinens impulzusaira jóval érzékenyebb Washingtonban történt – most azonban négyezer kilométerrel és három időzónával arrébb, a nyugati parton járunk. Egészen pontosan San Franciscóban, a borairól híres Napa- és a hi-tech Szilícium-völgyet is magába foglaló, hétmilliós Bay Area agglomeráció központjában.

 Idáig a távolság miatt európai turista ritkábban vetődik el. A kereskedelmi partnerek Ázsiában és a csendes-óceáni térségben keresendők, s az orientáció megmutatkozik San Francisco etnikai összetételben is. Az ázsiai országokból származó bevándorlók – főleg kínaiak – csaknem negyven százalékos aránya megközelíti a nem latin fehérekét, akik immár kisebbségben vannak. A változó demográfiai trendek egyik biztos jeleként a város önkormányzati iskoláiban nemrég bevezették a mandarin nyelv oktatását. Persze San Francisco nem csak a rég kinőtt chinatownból áll. Viszonylag erős a latin és a fekete jelenlét, a leintett taxisofőrök pedig urdu, bengáli és thai beütéssel meszticizálják az angol nyelvet (itt persze csak nagyzolunk, mert valójában fogalmunk sincs az urdu és a bengáli akcentus közti különbségről). A downtown utcáit járva a mozaikszerűség érzetét csak fokozza, hogy az elmúlt évtizedekben a továbbra is főleg fehér középosztály a csendes elővárosokba húzódott ki.

 A Csendes-óceánba simuló festői dombokra települt, mediterrán klímájú San Francisco sokak szerint az Egyesült Államok leghangulatosabb nagyvárosa. Ahhoz képest, hogy az 1906-os földrengés és a nyomában pusztító tűzvész gyakorlatilag egy atombomba erejével rombolta le – és akkor sokan fel is adták neki az utolsó kenetet –, a város neve mára az életminőség szinonimájává vált. San Francisco és a Bay Area irigyelt vidék, ahová mindenki törekszik és ahol a megélhetés bizony nem olcsó. Egyszerű utasként is bárki megtalálja, amit keres. Gigapanorámát – a lenyűgöző Golden Gate híddal – a Carnelian Room ötvenkettedik emeleti bárjából, csendes elmélkedést a Telegraph Hill babérlevelűinek árnyékában, pezsgő éjszakai életet a Union Square környékén, ínyenc halételeket a Fishermen’s Wharf éttermeiben, hangulatos kávézókat a North Beach környékén. (Tippünk a halászléhez hasonlatos chowder és a szójatejjel turmixolt chai tea.) Kötelező a híres cable car kipróbálása: bár a hollywoodi filmekben a jármű armageddoni szikrázás közepette szokott elszabadulni a meredek lejtőkön, a valóság ennél sokkal békésebb. Ha már közlekedés, akkor meg kell említenünk egyik legnagyobb revelációnkat is: ha provinciális emlékezetünk nem csal, mi bizony a szovjet blokkon kívül eddig egyedül itt láttunk trolibuszt – amire a környezettudatos San Franciscóban a gyengébbek kedvéért még azt is ráírják: zero emissions vehicle.

 A Reakció előretolt választási megfigyelője persze nem múlathatja kizárólag élvhajhászással az idejét. A február 5-i szuperkeddhez közeledve – mikor huszonkét államban, köztük Kaliforniában tartanak jelölőgyűléseket és előválasztásokat – már javában dúl a kampány. A maga 34 millió lakosával Kalifornia az unió legnépesebb állama, s egyben a liberálisok fellegvára. Ezért itt inkább a demokrata versenyt érdemes nézni: a felmérések alapján stabilan Clintonnak áll a zászló. Megérzésünk azonban azt súgja, hogy San Francisco inkább Obamáé. A város társadalmi kérdésekben még Kalifornián belül is durván (bal)liberálisnak számít, ahol termékeny talajra hullhat az illinois-i szenátor – sokak által üres blablának minősített – imázskampánya, háborúellenes retorikája és persze színesbőrű mivolta. A Reakció munkatársa erről személyesen is meggyőződhetett, mikor a Market Streeten váratlanul belebotlott a Martin Luther King emlékére rendezett felvonulásba. A feketék érthető és nagyszámú jelenléte mellett WASP pacifisták, lerobbant értelmiségiek és középosztálybeliek valamilyen tibeti hangszer ritmusára együtt skandálták az „Obama, Obama, Obama and Peace” bokorrímes hexametert. A jelöltet már-már dr. King reinkarnációjaként ünneplő tömeg a városháza melletti téren berendezkedett tamtamdobos humanista-gyűléshez csatlakozott, ahol addigra megjelentek az abortuszmániás-anarchista-szocialista forradalmárok is. (Utóbbiak Che Guevara-Malcolm X-The Jewish Question-tengelyen mozgó könyves standja egyébként még a Fiatal Baloldal és a Magyar Gárda szimbólumvilágához szokott magyar szem számára is tartogatott ínyencségeket.) Hilaristát a téren csak egyet láttunk kissé tanácstalanul téblábolni.

Miként vendéglátóink is elmondták, a balos demokrata bázis szempontjából konzervatív Clinton aligha fekszik jól e városnak. Azonban látszik, hogy az iraki háború témájának háttérbe szorulása és az amerikai gazdasági recesszió minden mást elhomályosító réme országosan a tapasztalat kulcsszavával kampányoló egykori First Lady malmára hajtja a vizet a stílusban erős, de tartalomban szoftos, idealista húrokat pengető Obamával szemben. A New Hampshire-ben és Nevadában elszenvedett vereségeket követően utóbbinak ma meggyőző fölénnyel kell nyernie Dél-Karolinában ahhoz, hogy továbbra is esélyes jelöltként tekintsenek rá. Clinton személyisége ugyanakkor megosztó, elutasítottsági indexe kiemelkedő a jelöltek között. Ezért, ha a centrum és a republikánus bázis között viszonylag jól egyensúlyozó McCain lendületét a jövő héten Floridában nem töri meg a konzervatív bázis által gyűlölt Giuliani, akkor az őszi Clinton-McCain meccsen a demokraták minden előnye és a Bush-kormányzat összes bénázása ellenére általános vélemény szerint szoros eredmény várható.

De ez már egy másik történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62311923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.26. 10:59:26

Miben hasonlít az amerikai választás a magyarra és miben teljesen más?
Ott is vannak ezek a becsöngetős sztorik? Ott több a show? Mennyire érdekli az embereket?

robin masters · http://reakcio.blog.hu 2008.01.26. 11:35:01

Sőt, onnan hoztuk magát a becsöngetős sztorit:)

Kendeffy 2008.01.26. 14:24:31

Érdekes lehet egy McCain-Obama vagy McCain-Hillary párbaj. A tudatlan szemlélőnek, és ezt bozótharcos szaktárs riportja is bizonyítja, hogy ölég nagyok a törésvonalak a demokrata táborban. Ha az ember WASP szavazna-e Obamára McCain-nel szemben vagy ha színes szavazva-e Hillary-re? Nem kizárt egy meglepetés, főleg azután, hogy Rambo is NcCain-t támogatják.

irrelevant 2008.01.26. 15:01:41

Nekem meggyőződésem, hogy WASP elnöke lesz az USA-nak újra. Magyarán akit a republikánusok indítanak, az fog győzni, mert sem egy feketére, sem egy nőre nem fog az ország többsége szavazni. Bár már most unom az előválasztásokról és az Obama-Clinton csörtéről szóló médiahype-ot (itt most nem az ilyen remek reakciós cikkekre gondolok ám!) úgy látom, hogy annyira nyomják Clintont és Obamát, hogy mire elérkezik a választás, teljesen el fognak kopni. Egymást járatják le a demokrata berkeken belüli szardobálással.

Aztán majd jön a vén McCain, és viszi a zsetonokat.

irrelevant 2008.01.26. 15:14:59

Jav.: meggyőződésem, hogy WASP férfi(!) elnöke lesz az USA-nak újra.

dowNLoad 2008.01.26. 16:55:29

Érdekes környék az a BAY AREA, van ott minden, hi-tech, kínai negyed, Golden-Gate híd, meg egy csomó ***** dolog is: kézfogás után kézmosás!!!
www.youtube.com/watch?v=dPb-PN9F2Pc

kendeffy 2008.01.27. 08:09:17

Igazad van ÖtvösPéter,én is valami hasonlóra gondoltam és lehet, hogy a surranópályán bejön McCain. Megjegyzem, érdekes, hogy Giuliani egy kicsit eltaktikázta magát és MCCain sem teljesen biztos, hogy győz.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.27. 09:44:03

Heh, Friscóban grasszálni egész király lehet. Jöhetne még poszt sok képpel.

ergé 2008.01.27. 10:53:21

itt egy fotó:

a Queen Mary 2 megérkezik San Franciscóba.

Tíz méter marad a Golden Gate és a hajó kéménye között. Überbrutál kép indusztriál rajongóknak :)

flickr.com/photos/sutanto/380283367/

dowNLoad 2008.01.27. 12:25:31

Azért arra vigyázz, hogy lehajolsz-e egy leejtett negyed$-ért, hahaha. Már Nixon-nak sem tetszett, hogy kézfogás után kézmosás!
www.youtube.com/watch?v=dPb-PN9F2Pc

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.27. 13:56:11

Biztos hogy Obama nem nyerhet. Néger elnök egyelőre elképzelhetetlen: pártpreferenciától függetlenül a fehérek nem fognak rászavazni, még ha jelöltté is válna. Obama jelöltsége újabb republikánus ciklust eredményezne.

Carnivora (törölt) 2008.01.27. 15:06:05

Molnargoreny · molnargoreny.blog.hu 2008.01.27. 13:56:11

Ez egyértelmű még 1-2 évtized kell, akkor viszont színes lesz az USA elnöke meg a pápa is ...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.27. 15:29:48


Az Amerikai Egyesült Államok választási rendszere winner takes all. Bizonyos államokat a republikánusok akkoris megnyernek ha egy halottat indítanak el elnöknek, más államokban ez áll a demokratákra. A kérdés az, hogy a battleground államokban mi történik. Kb. tizenöt állam számít valóban "contested"-nek.

Másik kérdés, lesz-e credible spoiler, egy új Ross Perot, mondjuk Michael Bloomberg. Esetleg történik valami addig, valamiféle durva és Amerikát érintő világpolitikai dráma.

Barack Obama (akinek olyan hófehér mamája volt, hogy csak na) simán megver egy rosszul felépített WASP jelöltet. Mi lesz ha vice-president candidate Obamaként indul ? Ki tudja. Rengeteg blog csak ezzel foglalkozik, és azokat olyanok írják akiknek ez a hobbyjuk.

dowNLoad 2008.01.27. 18:21:40

Ha választani kell, akkor inkább Obama mint Hillary (a fasiszta-komcsi Zöld új világrend nagy híve) McCain a háború hívő, vietnámi skizofrén/pszichopata veterán, vele aztán rácseszne a világ. Giuliani az ugyanaz mint Hillary, csak nég rosszabb, Kucinich talán,(ő is mormon) Huckabee baptista, Romney meg mormon, aki simán csak épeszű ember az Ron Paul, de ő esélytelen ebben az állatkertben.(nem is áll mögötte semmilyen lobbi, csak az átlagemberek összeadott aprópénze)

Turbulencia (törölt) 2008.01.27. 20:16:14

Clinton nagyon ellenszenves, de mégis neki szurkolok, micsoda poén lenne már, ha II Bush után II Clinton kerülne az USA trónjára!!
Dőljünk hátra és élvezzük a cirkuszt, nem csak nálunk fordul elő, hogy egyik jelölt szánalmasabb a másiknál.

www.theonion.com/content/video/poll_bullshit_is_most_important

irrelevant 2008.01.27. 20:17:56

Nagyon poénos lenne tényleg, hogyha a világ gazdaságilag és katonailag legerősebb államát tartósan, hosszú ideig két család tagjai, tulajdonképpen dinasztiák irányítanák. A demokrácia netovábbja!

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.27. 21:12:01


Kedves otvospeter,

Az Egyesült Államok második elnöke a hatodik elnök édesapja volt. Amúgy amerikai szokás, hogy megválasztják illetve szenátorok halála esetén kinevezik az özvegyet. Legutóbb Mary Bono lett Sonny Bono (Cher volt férje) utóda, összesen harmincöt kongresszusi képviselőt követett eddig az özvegye.

Invictus 2008.01.27. 21:31:40

Obama-t leginkább talán Adlai Stevensonhoz lehet hasonlítani a korábbi jelöltek közül, az idealista liberális nézeteivel. Ő volt a demokrata jelölt 1952-ben és 1956-ban is, mindkétszer jól kikapott Eisenhowertől. Ha Obama nyeri a jelöltséget, szerintem neki sem lesz esélye McCain ellen (az már szeintem több, mint valószínű, hogy McCain lesz a republikánus jelölt)

dowNLoad 2008.01.28. 00:25:50

NIXON-t senki nem meri kommentálni???? Vagy senki sem tud a Bohemian Grove-ról??
Ott van nem messze SF-tól, a tudósító ellátogathatna oda, a BBC channel-4 riportere már volt. (meg is lepődött)
www.youtube.com/watch?v=dPb-PN9F2Pc

Kieran Hayes 2008.01.28. 10:14:02

Nixon egy segg. Elvesztette vietnámot azzal, hogy hazudott kambodzsáról a kongresszus előtt...

Bravó. Milliárd dollárok és 55 ezer élet meg ment a levesbe...

irrelevant 2008.01.28. 10:50:40

Kedves Jo Tunder!

Lehet, hogy amerikai szokás, de attól még nem túl demokratikus.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.28. 10:56:21

Ne olyan hevesen, Kieran Hayes. Vietnam már veszett fejsze nyele volt, amikor Nixont megválasztották. Amennyire egy szuperhatalom teheti egy hidegháborús konfliktusban, sikeresen takarította el a romokat, amit Kennedy és Johnson ráhagytak. Ez abban a helyzetben egy óvatos leépítésre volt elég. Külpolitikájának többi része elsősorban pozitív hozadékú, a belpolitikában pedig olyan jól vitte a boltot, hogy meggyőző fölénnyel újraválasztották. A köztudatban a korszak inkább a hippik és a flower power idejeként él, de a "nagy, csendes többség", ahogy ő maga fogalmazott, másként élt, gondolkodott és választott. Ezek a helyi kultúrharcos hisztik távolról nézve már nem olyan fontosak. :)

Tulajdonképpen másfél, minden egyéb tekintetben jól alakuló elnöki ciklusát egyetlen súlyos hiba árnyékolja be, a Watergate-ügy. Emiatt tartják sötét alaknak, máskülönben már rég bevonult volna a Nagy Amerikai Elnökök közé. Ez a kép is átalakulóban van. Mostanában Alan Greenspan memoárjait olvasom. Ő nagyon jó véleménnyel van a kormányon nyújtott teljesítményéről (bár a személyiségével már akkoriban sem volt kibékülve, és ezért nem vállalt szerepet a Nixon-kabinetben), mint ahogy Gerald Fordot és Clintont is dícséri.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.28. 12:29:03


Kedves otvospeter,

"Az Egyesult Allamok nem demokracia hanem koztarsasag." Ezt nagyon sokat olvastam konzervativoktol. :) Amerikanak sajatos modon VANNAK hagyomanyai, sokfele hagyomanya van, egymasnak ellentmondo hagyomanyai vannak. Nekunk nincsenek hagyomanyaink, marmint legfeljebb mestersegesen rekonstrualhato hagyomanyaink vannak, maga a Reakcio is egyfajta rekonstrukcio.

dowNLoad 2008.01.28. 12:37:19

De ezt a Nixon lehallgatásból idézett részt már nem meritek meghallgatni?
www.youtube.com/watch?v=dPb-PN9F2Pc
NEM TUDTA, hogy lehallgatják, tehát valószínű, hogy igazat beszél.

Google 2008.01.28. 13:17:00

Dehogy nincsenek hagyományaink! Jó kis kommunista hagyományain! A KISZ még Gyurcsányt is ránk hagyta, hogy a macska rúgja meg!
Az, hogy az elhalálozott szenátorok helyét az özvegyük vette át, hát az is egy necces dolog, dicsekedni azzal sem nagyon illene, sőt szólni kellett volna, na de az, hogy a férj nem indulhat, hát akkor indul a feleség, az már gáz, azt hiszem.
Edwards már labdába sem rúghat? Nem figyeltem eléggé, azért kérdezem.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.28. 15:35:05


Google,

Az Amerikai Egyesult Allamokban a szenátorokat nem választották hanem kijelölték egészen 1913-ig. Elhalálozásuk esetén időleges utódjukat ma is az állam kormányzója jelölheti ki. Hétszer történt meg az Egyesült Államok történetében, hogy egy szenátor özvegyét jelölték ki szenátornak. Hillary Clinton New York állam szenátora miért ne indulhatna a választásokon. Brutális tekintélye van a demokrata párton belül.

dowNLoad 2008.01.28. 21:22:04

DE MIRE FEL? mert nagy a feje? vagy mert a s*gg* nagy? másra nem lehet büszke. ITT egy ember, akiből nem lesz elnök, sajnos, vagy ha mégis, akkor ő a XXI.sz. JFK-je.
hungary4ronpaul.blogspot.com/

Kieran Hayes 2008.01.29. 09:04:29

elGabor,

Ajánlom figyelmedbe a Jó éjt, Saigon c. kötetet. 1973-ban az USA kivonult vietnámból. Viszont egy rakás felszerelést és hadianyagot otthagytak a délieknek.

Ekkor évi 2,2 mrd dollárral támogatta az USA dél-vietnámot. Nixon hazugsága miatt azonban a kongresszus évről évre megfelezte ezt az összeget 1975-ig.

A déliek meg tudták volna nyerni a háborút egyedül is, az amerikai pénzügyi támogatással. Mégpedig azért, mert 1975-re a SZU gazdaságilag már nem tudta finanszírozni észak-vietnámot, ezért már nem is igen szállítottak hadianyagot az északiaknak. Az 1975-ös hadjárathoz az északiak mindent összekapartak amilyük maradt és mindent egy lapra tettek fel. Bejött nekik.

Ezt nem más mondta el, mint Tran Van Tra tábornok, a vietkong akkori főparancsnoka. Ha azt a hadjáratot dél-vietnám kibekkeli, észak omlott volna össze, mivel semmi tartalékuk nem maradt.

Kieran Hayes 2008.01.29. 09:06:16

Ja és a romokat szerintem inkább Ford takarította el. Trükkös Dick összes szarságával egyetemben.
süti beállítások módosítása