Államrul, tekintélyrül és annak hiányárul
2008. január 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Államrul, tekintélyrül és annak hiányárul

A téma könyvnyi tanulmányt érne, de most csak néhány méltatlanul rövid gondolatot vetek képernyőre, az elmúlt napok vitáinak tanulságait leszűrve.

I.

Igen, uraim, lehet azzal jönni, hogy ez egy konzervatív blog, ahová magukat konzinak gondoló figurák írnak, és akkor miért írunk pozitívan olyan kezdeményezésekről, amik nem éppen ebbe a világképbe illeszthetők bele?

Azért, mert ez egy ilyen ország. Ilyen ország persze nincs, ahogy Turul kolléga gyűjti szorgalmasan az abszurdnál abszurdabb, felháborítónál felháborítóbb tünetjelenségeket hazánk közéletéből. Ilyen ország mégis van.

Mankómul vettem Molnár Attila Károly Feljegyzések a kaotikus fegyházból c. instant klasszikus tanulmánykötetét, felütöttem a „Konzervatívok Állama” c. esszéjénél, hátha találok valami adekvát választ kétoldali kételyeimre.

Az írja a bölcs ember (ezelőtt 15 évvel!), hogy „az állam csak akkor őrzi meg tekintélyét, ha megfelel a tagjai erkölcseinek, szokásainak”. Bumm. Felteszi, a kérdést: „hogyan lehet rendet fenntartani, ha a hatalom nem az emberek erkölcsein alapul?” Mert ilyenkor fennáll a veszélye, hogy önkényes hatalom alakulhat ki, amely nem méri magát a régi, általános erkölcsi mércékhez.

Arról is ír MAK, hogy „a konzervatívok csak azokban a szokásokban, hagyományokban, erkölcsben és intézményekben bíznak, amelyeket a nem atomizált egyénekből álló társadalom alakít ki”.

II.

Sok más szép dolgot is leír a tudós, amivel minden jóérzésű konzi egyetérthet. Csakhogy: az állandóan hivatkozott angol konzervatív filozófusoknak megvan az a helyzeti előnyük, hogy - angolok és konzervatívok. Vezérük, Roger Scruton Wiltshire-beli udvarházában él, ahol filozofálgatása mellett kedvenc hobbijának, a rókavadászatnak élhet, és nem mellékesen két operát is írt a műkedvelő bölcsész.

De nyilván társai is tweedzakóban születtek, süppedő szőnyegű oxfordi tanszékeken kortyolgatják az ötórai teát, épp ahogy az apjuk és a nagyapjuk is tette, és a falon ott lóg a Királynő arcképe, mint a monarchia és a hagyományos, organikus-hierarchikus társadalom letéteményese.

Ott könnyen lehet az ősi hagyományokon, kiérlelt erkölcsi és filozófiai alapokon álló, az angolszász szokásjog szerint működő államhatalomról elmélkedni. Én is így tennék, majd hétvégén felhívám Lord Salisburyt, hogy mikor lesz pontosan a Cigar Clubban a meeting.

III.

És most belekezdhetünk örök sirámainkba: nálunk negyvenévnyi diktatúra, kezdetben szörny- később csak szörnyecske-állam telepedett az előző nemzedékekre. Ez az államhatalom random válogatott csoportokat likvidált, deklasszált, disszidálásra kényszerített, vagy épp elvette tőlük szorgalmas munkával összegyűjtött vagyonukat. Ahogy az az én nagyszüleimmel is történt.

Vajon milyen mély bizalmatlanságot örökölhettek utódaik, fiaik, lányaik, unokáik az államhatalommal szemben? Megvolt rá az okuk? Meg.

Sirám 2: igen, elkezdődött a rendszerváltás, ami sokak szerint félbemaradt, ködös összeesküvés-elméletekre adva alapot, mint pl.: az elvtársak időben elprivatizálták a korábban a mi családjainktól összerabolt állami vagyont, majd ők is túladtak rajta, potom pénzért külföldi kézbe juttatva az ország összvagyonát.

Az állami vagyon eltékozolása után viszont nem nyúltak hozzá az államigazgatáshoz. Újabb és újabb vízfejek nőttek évről évre, ahogy azt már Max Weber is megmondta a bürokrácia természetét illetően. És azok a vízfejek csak a javunkat akarták. A javainkat.

Ránk telepszik az államhatalom, újabb és újabb adónemeket kitalálva: apám vállalkozó, én is egyéni vállalkozó vagyok, és jövedelmem felét annak az államnak kell adnom, ami a terhek fenntartása mellett egyre kevesebb szolgáltatást nyújt nekem cserébe.

Vajon bizalmatlanuk vagyunk emiatt az államhatalommal szemben? Igen.

IV.

De nem elég, hogy a nyakunkon van egy bürokratikus vízfej-állam, ami nem engedi, hogy nagyobb mértékben rendelkezhessünk a jövedelmünk felett, amivel önállóbban dönthetnénk saját életünkről és sorsunkról.

Nem. Morális válságban van az egész ország (igen, az ország), legfőképpen az államhatalom. A régóta sűrűsödő feszültséget a Gyurcsány nevű ember őszödi beszéde robbantotta be.

Nem fogom elfelejteni azt a napokon keresztül tartó gyomorgörcsöt, ami akkor engem nyúzott. Mert nem voltam képes elhinni, hogy ez megtörténhet. A képviseleti demokrácia semmibevétele, az ország választóinak arculcsapása, az ő gondjaira bízott ország/nemzet lekurvázása - és az, hogy ennek semmilyen következménye nem lett, engem szabályosan megrendített.

És jött a véleményformáló értelmiség kiállása az erkölcsi hulla mellett, jött a rendőrség brutális fellépése a békés tüntetők ellen, jött a kitüntetés, amit Demszky adományozott Gergényinek, és az összes többi ügy, ami a rendszer, az államhatalom rothadására volt bizonyíték. A magyar államhatalom nem az erkölcsön, morális alapokon nyugszik, kedves konzervatív gondolkodók. Spanyolviaszt találtam fel, tudom.

Végleg elvesztettem a bizalmamat az államhatalommal szemben.

V.

És ha a felülről jövő kezdeményezésekben már nem lehet hinni, akkor körülnézhetünk, mi marad: alulról szerveződő, önkéntes aktivitáson alapuló szerveződések jelentek meg, amelyek közül nem egy ideológiamentesen, pragmatikusan, az emberek napi problémáira próbál választ találni.

Kevesen vannak, gyerekcipőben jár az egész, de támogatni kell őket. Vagy épp, részt venni bennük. Akár csak egy játékról van szó, vagy az élhető város melletti felvonulásról, vagy épp a hitelét vesztett hatalom elleni tüntetésről.

Mert válság van. Politikai, gazdasági, morális, pszichológiai, meg minden más. Az átlagmagyar napi négy órát tévézik, hétvégenként hatot. Menekülünk a valóság elől. A budapesti utcákon koraöreg zombik mászkálnak, akik fröcsögnek, ha valaki tüntetni mer a kormány ellen, ha biciklire mer szállni (egyedül, vagy csoportosan), ha megkéri őt, hogy szedje fel a kutyaszart, vagy ha fiatalok egy csoportja károkozás és személyi sérülés nélkül jól meri érezni magát a közterületen. Estébé.

Atomizált társadalom, amorális államhatalom.

Ha valaki konzinak tartja magát, az gondoljon a szervesen alakuló kisközösségekre, amelyekből összeállhat a közösségek közössége, a nemzet. Aktivizálni kell magunkat, vitázni, alkotni, a mainstream meg az underground felé egyaránt nyitni, máskülönben megette a fene az egészet.

Egy mai magyarországi konzinak tehát minden oka megvan arra, hogy bizalmatlan legyen az államhatalommal szemben.

A maradék józan eszűek nyissanak egymás felé, találják meg a csatlakozási pontokat, de közben ne felejtsék el, honnan jöttek, és mi a céljuk. Itt-ott-amott vannak gondolkodó fiatalok, rajtuk múlhat a jövő Magyarországa. Ne k*rjuk el, mint az előzőek, kérem.

Kelt: Tilcsákbeazország, Elfekvőváros, 2008.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr51307161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.22. 18:03:39

TirpákMester LOL!
na őt én pl. imádom! :)

kyle 2008.01.22. 18:04:29

miert, amerikaban honnan gyujtenek az elnokjeloltek? nem csak a multiktol... szoval mi. meg a kiabrandult vallalkozok. mar ha nem csak vinnyogni akarnak. csak el kell inditani

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.22. 18:13:30

hát, a jelenlegi gazdasági klímát nem érzem számottevően alkalmasnak arra, hogy bárki is adakozzon. a politika erkölcsi/morális/akármilyen megítélése már a béka seggét is elhagyta 200 méterrel.

gondolj bele a populizmus szerepébe idehaza. Az, hogy Gy nyert, az erősen visszavezethető a populizmusra. az, hogy a fidesz bazi nagy előnyt halmozott fel a kormánnyal szemben mostanáig, az a populista kommunikációra fogható. ez egy ilyen szar ország.
a populizmus pedig a fegyver.
Az állampolgárok többsége nem vevő az értelmes vitára meg a tényekre.
az bonyolult. ők a tévémeséket kajálják. meg az óriásplakátot.

persze értem az irányt. ha senki nem tesz semmit, mert nehéz, akkor örökre az marad, ami van.

kyle 2008.01.22. 18:17:32

jo de mi van azzal a 30%-kal akik nem mentek el legutobb sem szavazni? csak egy stabil bazis kellene (pl fiatalok, kb 300 ezer ember) es nehany hiteles arc. ha mas nem, megkerulhetetlen tenyezove tenne az uj partot a parlamentben, es akkor lehetne diktalni a nagyoknak, hogy se 14. havi nyugdijrol se eu palyazati penzekrol ne almodjanak. szerintem meg orulnenek is neki, "akartuk de sajnos nem lehet"

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 18:28:27

LT:
"És talán a legnagyobb hiba, ami tényleg a Kádári világot élteti tovább: a következménynélküliség."

Ja, egyedül Cusi nem eheti már a szusit. Vagy már ő is kijött?

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 18:32:55

denever

"te komolyan gondolod az új pártot? Ki gründöl hozzá pénzt és lobbierőt és pénzt? Ja, és még pénzt? "

Nem kell annyi pénz. Ezen a blogon is mindenki ingyen osztja az észt. A lobbierő meg jön automatikusan a népszerűségből. Megjegyzem, a Magyar Elit Pártban például nincs tagdíj. Igaz, tag is csak egy van.

simonmondja... 2008.01.22. 18:38:52

Ergé.

Te tényleg úgy gondolod, hogy amikor bringázol, vagy metróbulizol, akkor

az a fröcsögő basztat téged, akinek ez nem tetszik,

amikor meg ráparancsolsz egy kutyásra, hogy tunkolja fel a kutyaszart,

akkor a kutyás a fröcsögő, aki nem pattan rögvest?

gloire · http://www.lachtelbahhtar.tk 2008.01.22. 18:44:52

Az egy közkeletű tévedés, hogy egy új párt az a nem szavazó
30%-kal egy 30%-os erő lehetne. A nem szavazás jórészt egy
teljesen független jelenség az itthoni beteg viszonyoktól.

Nagyjából hasonló arányban nem megy el szavazni a holland,
a német, a francia stb. Egy új politikai erő kívánatos lehet akár,
de biztos hogy nagyrészt a mai pártalakulatok csalódott híveiből
verbuválhatná csak a szavazóit. Ez se volna utolsó dolog egyébként,
de a mai viszonyok között 25-30% mindenképp lesz aki nem megy el.

ergé 2008.01.22. 18:45:14

Simon, ha nem látod a kollektív magyar frusztrációt, akkor nem ezen a bolygón élsz.

Itt egy interjúnk a téma szakértőivel, tanulságos adatokkal:
reakcio.hu/content/eletmod_20071207_stressz_lesen

gloire · http://www.lachtelbahhtar.tk 2008.01.22. 18:47:41

Tegnap láttam MGP-t (Luzsánszkyt), a dögranda kutyája
szarát maszatolta fel éppen. Mégis csak rendes ember lehet az...

simonmondja... 2008.01.22. 18:48:57

Boocs.
Láom, itt arról megy megint a vita, hogy mennyire bíztak szegény jobbosok a Gyurcsányban, és mekkorát csalódtak, pedig
addig azt hitték, hogy Gyurcsány szavával vizet lehet fakasztani.
Vagy arról, hogy milyen pofáraesés volt ez a kormánybuktatás.
Pont, mint a többi.

Kormányt eddig csak Gyurcsány tudott buktatni.
Más meg, ha földhöz verdesi magát, akkor sem.
Hát, lapozzunk akkor.
Mi lenne, ha legalább ellenzéknek jó lenne valaki?

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 18:59:58

kyle:
„es akkor lehetne diktalni a nagyoknak, hogy se 14. havi nyugdijrol (...) ne almodjanak”

Nem annyira az osztogatással van a baj (a svédek jól állnak az osztogatásuk ellenére), mint a mögötte álló gátlástalansággal. Azt kellene diktálni, hogy mostantól mindenki becsületesen dolgozik, hosszútávon gondolkodik és figyelembe veszi mások érdekeit is. Ezt egy kicsit nehezebb...

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.01.22. 19:01:47

Doomhammer,

akkor néz körül alaposabban. Például az utakon. Szerinted tényleg 1 % olyan van, aki szarik bele mindenbe, és 99 % meg minden szabályt betart (betűjében és szellemében egyaránt)?

Dehogy.

A másik meg: mivégre a nagy megdöbbenés? Nem, senkinek nem jutott eszébe, hogy itt elkúrás van folyamatban? Állampolgári tudatosság, meg ilyen szarságok - most lehet sírni értük, de nem árt, ha akkor is működnek, ha épp szalad a szekér.

Plusz ismét kérdem: mi a válasz arra az alapvető dilemmára, hogy az ún. népfelség nagy általánosságban megoldásnak az _elkúrás folytatását_ tartja?

Mert azért az ne felejtsük el, hogy az elkúrás maga az volt, hogy Gyurcsány teljesítette a népfenség akaratát. Adott.

Nem, nem kellett volna neki, és tudta, igen, ez botrány, hörr, hörr, stb. Szemét. Stb.

Nade: aki meg két ellentétes dolgot követel egyszerre (az elkúrás megszüntetését és folytatását), az meg hülye.

Most akkor tényleg az a választás, hogy az egyik hülye, a másik hazudik? Mert nekem nagyon így tűnik.

simonmondja... 2008.01.22. 19:04:48

Ergé.
Nagyon vicces kis link. Ezek a fránya nők halálba hajszolják szegény palikat.

Krapulax 2008.01.22. 19:05:08

Doomhammer

Új elit-elmélet: Egyetlen gátlástalan elem 99 olyan személyt képvisel aki eltüri.

Ergé,

jó lenne már definiálni, mi az a véleményformáló elit... Amúgy az Élet és Irodalom tele volt a gazdasági válságot előrevetítő cikkekkel.

Miért nem hívja el valami visszafogott és lehetőleg balliberális humánmüveltséggel (is) bíró konzervatív Konrád Györgyöt, Nádás Pétert, György Pétert egy öt órai interjúra. Ott legalább fel lehetne vetni egy két mérsékelt érvet és meglátni arra mi a válaszuk...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.22. 19:05:51

valaki szüntesse már meg azt a kibaszott 13. havi nyugdíjat.

Krapulax 2008.01.22. 19:09:31

tallian

szerintem egy nem általad gyártott, de rosszhiszemü séma alapján félreértelmezed a helyzetet.

A politikai realitásokból indulj ki... És ajánlom a megakapitalista Csaba Lászlóval készült decemberi Beszélő interjút - annak a végén megtalálod a Fidesz keserü politikájának implicit igazolását... ha nem találod, majd segítek...

simonmondja... 2008.01.22. 19:16:14

Krapulax.
Elárulod, mit tanultál belőle, vagy az titok?

jbb 2008.01.22. 19:18:28

Szerintem pedig igenis a baloldal tehet országunk elpusztításáért. Ennek okán mérhetetlenül nagy és soha el nem évülő felelősség terheli. A végbélnyílásokat nyálas szürcsölésekkel kényeztető sejthalmazok (lsd fent pl nyomibéci) a valós szégyen helyett érzett egészen szürreális felsőbbrendűsége egyszerűen pedig bicskanyitogató.

Vegyük csak számba a rohadékok hatéves kormányzását. Azt, amire büszkék lehetnek, a sokat emlegetett poliválság területeit.

A gazdaság területén végzett szakértő és áldásos tevékenységük során hazánk minden területen az eu sereghajtójává vált, némely területen még összeurópai, sőt világszinten is utolsók vagyunk. (Nagy taps.) Mellékesen mindezt az elmúlt évtizedek egyik legkedvezőbb gazdasági környezetében, az eu csatlakozás kínálta eufória mellett. Nem kérek zorbános magyarázatokat zombik, 6 év telt el és csak egyre lejjebb vagyunk.

A társadalom összeomlott. Sikerült minden egyes osztályt, csoportot, réteget egymás ellen hangolni, általánossá vált a gyanakvás, a bizalmatlanság, az elkeseredettség. Állami szinten ellátandó feladatokat leráztak magukról, míg szóra sem érdemes problémákból világszenzációt alkottak. Minden hagyományos értéket tagadnak, a családot, a közösségeket, a nemzetet, a hitet, a múltat, a tudást. Helyette (hangsúlyozom helyette, nem mellette) vannak melegjogok, nemzetköziség, öngondoskodás, ateizmus, a múltat végképp eltörölni érzés, butítás, stb, stb, stb. Csakhogy egy társadalom építőelemei a család, majd a belőlük felépülő kis közösségek hálózata.
Ezért mondták ki ezek a halálos ítéletet az értékekre. Ne foglalkozz a családdal, idejétmúlt. Ne foglalkozz a múltaddal, nem is úgy volt, ne nézz a szomszédod szemébe, becsap. AMúgy is szlsőséges, mást gondol mint mi, pedig más út nincs is. Győzikesó, elidegendés, bezárkózás, való világ. Ne menj az utcára, kilőhetik a szemed a kitüntetettek. Ne emeld fel a hangod, mert rádszáll az ávó, az apeh, az akárki. Ülj otthon, nézd a tv-inket, egyetlen kapcsolatod a világgal mi legyünk. Nemzeti gyökereink teljes és totális tagadása, üldözése, helyette (nem mellette) kisebbségi fesztiválok, beszélgetések, műhelyek, a másság felmagasztalása, történelmi örökségünk folyamatos pusztítása (korona, címer, árpádsáv, turul, tarsoly,....) ahol és amikor csak lehet.

Morális válság. Eszembe nem jutott 4 éve, hogy medgyóra (D209) mint valami grállovagra fogunk még valaha gondolni. Nála még felállt a gyanúba keveredett tárcavezető. Elmeháborodott El-Qró olyan sötét mocsárba döntötte a közerkölcsöt, hogy nem gondoltuk volna soha. Végleg elveszett a felelősség szó jelentése elit szinten. Adócsaló pénzügyminiszter, kozmetikázott adatok, körözött barátok. Plasztikázott frakcióvezető, elítélt kollegák. Panamázó képviselők, előzetesben szerveződő ifjúsági szervezetek. Bűnszervezetként működő párt, hamis beléptetések, fiktív tagok, felcserélt sorrendek. Kinevezett, kitüntetett barátok, rokonok, seggnyalók, médiaszemélysiégek, hetihetesek. Ájtatos képpel elsírt rémisztgetések, terrorsejtések, lövöldözésdek, megverések. (egy barátom szerint minden 5millás nyomravezetői díj az ávh saját akcióira vontkozik. Közös jellemzői, hogy sírni lehet, félni lehet, szélsőégesek követik el és soha nincsenek meg) Csalások, lopások, pályázatok. Manapság minden egyes nap újabb és újabb beszélgetések kerülnek felszínre és egyiből sem lesz soha ügy. Semmi következmény, semmi felháborodás. 6 év munkája.


Szociális válság. Egyre nehezebben eltartott szegényrétegek tömegei. PErsze nekik meg kell élni, fizesse meg akinek még van fizetése. Az adócsökkentés kormánya elveszi a "szerencsésektől" és saját szavazói bázisát erősítendő szórja a lecsúszottaknak. (én fizetem, hogy ezeket hatalomba tartsák a segílyesek). Növekvő elégedetlenség, növekvő szegénység, növekvő bűnözés, melyre a válasz nem a bűnözők megfékezése, hanem a magukat megvédeni igyekvők fasisztázása, bebörtönzése, elpusztítása. (lehet fújolni, nem érdekel) Családok ellehetetlenítése, gyerekvállalás megakadályozása (kell a hely másoknak, hmm..)

Politikai válság. Minden ellenzék által kezdeményezett felvetés tagadása, nevetségessé tétele, majd ujjal mutogatás rájuk, esetleg a múltban megtalálni az okokat. Alkotmányadta jogok megnyírbálása, rendőrség bűnözők helyett a lakosságra szabdítása. Elmozdíthatatlanság biztosítása, köztörvényes bűnelkövetők megmentse, mosdatása. Ellenzék megfélemlítése, adóforintok fecsérlése hazugságokra. Sólyomlászló bírálata.... Reggelig sorolhatnám.

Mennem kell sajnos, pedig most tényleg volna kedvem folytatni. Nem úgy mint kortársaimnak. Barátaim kb 25%-a már külföldön él. Mindegyik diplomás, gyerekes család, de itthon ezt érzik, így nem tudnak maradni. Egy végletekig lepusztított, meggyötört, kiforgatott átlagpolgár-ellenes országban. Velük beszélve pedig felmerül, hogy az ott szocializálódó gyerekeiket hozzák-e haza, kiszakítva a már ott kialakult életükből. A választ persze mindenki jól tudja, elvesztek örökre...

Szóval köszönjük szocialisták a jövőtlenséget. Üresül az ország minden szinten, jól haladtok ördögi tervetekkel. Tudjátok mit, ideje lenne megírni az újabb sorstalanságot. Az újMagyarországról.

Szép estét.

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 19:57:13

jbb, ez szép volt, elállt a lélegzetem. Szerintem (minimális változtatásokkal) legyen belőle vezércikk a reakción. Kedvenc részeim:

"Nem kérek zorbános magyarázatokat zombik, 6 év telt el és csak egyre lejjebb vagyunk."

"Ne menj az utcára, kilőhetik a szemed a kitüntetettek."

"Elmeháborodott El-Qró olyan sötét mocsárba döntötte a közerkölcsöt, hogy nem gondoltuk volna soha."

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.01.22. 20:00:42

Az V. pontod kicsit progrom-szagú, azt meg nem szeretem (akkorse ha igaz... :D), de egyébként a cikk kurvajó. MAK meg alap. :)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.22. 20:09:08


Kedves jó ergé,

Roger Scrutonnak is megvolt a maga Öszödje.

www.junkscience.com/jan00/scruton.html

Pár évvel később kiderült, hogy Scrutont egy japán dohánycég pénzeli. Utána a WSJ be is jelentette, hogy Scruton többet nem publikálhat náluk, és nem voltak egyedül.

Turbulencia (törölt) 2008.01.22. 20:23:03

Jo Tunder,

Scrutont egyszer egy másik blogon már én is lelepleztem, de Gyurcsánnyal nem vethető össze. Scruton meg tudta magyarázni a dolgot, ha kétes módon is (a pénzt elvileg tanácsadásért és nem a cikkekért kapta), Gyurcsány meg egyszerűen közölte, hogy hazudott, mert a hatalom ennyit megér neki, és kérte, hogy őszinteségéért tapsoljanak neki.

kököjszi 2008.01.22. 20:27:05

jbb, ez tényleg jó lendületes írás. nyomdába kéne adni valahol.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.22. 21:07:24

Tessék. a varázslás/ráolvasás folytatódik:

"A szocialista pártnak a népszavazással az a célja, hogy megakadályozza a Fidesznek az egészségügyi és az oktatási reform egy-egy elemének szétzilálására irányuló szándékát, akaratát"

most azt sugallják, hogy még van lejjebb. érted, ha a hülyék pártja széjjelzilálja a reformot. na, az lesz aztán a világvége.
döbbenetes.

és ez a nyelvtani fordulat:

a szoc. pártanak a (fidesz) népszavazás(ával) az a célja...

Ezeknek még az ellenzék kezdeményezésével is céljuk van :-) Biztos kézivezérlik a fideszt.

simonmondja... 2008.01.22. 21:10:59

Jbb írását nehogy metróbuli előtt osztogassátok, mert akkor inkább aláugranak a vidám srácok.

Krapulax 2008.01.22. 22:12:36

Simonnmondja,

sajnos nem tudom idézni, mert nem tették közzé a neten, de nagyjából ezt mondta Csaba László:

Ahhoz, hogy bármiféle reformot végrehajtsunk erős mandátum és a társadalom válsághangulata szükséges.

No komment.

Manyi Béci 2008.01.22. 22:14:29

Jbb

Ha már olyan kedvesen megemlített a fröcsögésében, egy-két kiragadott mondatra reagálnék a kommentelők által természetesen lelkesen dicsért szövegéből.:)

Elöljáróban először is azt javasolnám, kissé nyugodjon meg, mielőtt billentyűzetet ragad, hogy ne kelljen egy szösszenete után fél óráig a monitort törölgetnie.:)P


„A társadalom összeomlott. Sikerült minden egyes osztályt, csoportot, réteget egymás ellen hangolni, általánossá vált a gyanakvás, a bizalmatlanság, az elkeseredettség.”
Ez így természetesen ostobaság. Szép példája ennek az, hogy egyáltalán reagálok a szövegére, és az is, ahogyan reagálok egy ilyen írásra, tudja. Vajon Ön képes lenne-e erre?:) Legyen az.

„Minden hagyományos értéket tagadnak….Ezért mondták ki ezek a halálos ítéletet az értékekre…”stb.stb stb…
Gyűlölködés – rettentő buta dolog.. És természetesen nem igaz.

„Minden ellenzék által kezdeményezett felvetés tagadása, nevetségessé tétele, majd ujjal mutogatás rájuk, esetleg a múltban megtalálni az”
:) Olvasgasson utána, mi volt a Fidesz kormányzás idején, legyen szíves.

Ugye tudja, hogy a legtöbb felvetésének megvan a párja az ellenkező oldalon?:)

Jbb.
Ha kivesszük a szövegének kb. 90 %-át, ami sima gyűlölködés, mint fent jeleztem, akkor vannak igazságai. És – bánatomra - elég nagyok.:) Sajnálatosan azonban ezek elsikkadnak benne.
Így nem lehet.:) Ha a másik oldalt megelevenedett sátánként látjuk, akkor itt semmi nem fog változni. Lehiggadva próbálja felfogni, hogy vannak, akik másként gondolkodnak bizonyos dolgokról, mint Ön, és mégsem az ördögtől valók. Ne hagyja magát megtéveszteni ostoba előítéletektől és üres kliséktől, pártszlogenektől.
Abban a trutyiban, ami most van Magyarországon, minden párt hunyó. Aki ezt nem látja, az vak. Nem is értem, miért kell ezt újra és újra hangsúlyozni itt.

simonmondja... 2008.01.22. 22:29:42

Krapulax.
Csaba László arra utalt, hogy mi magyarok, vagy arra, hogy mi fideszesek hajtanánk végre reformokat?
És mondhatnád a kommentedet is, mert nem ismerlek és így nem értelek még félszavakból.

tölgy 2008.01.22. 22:30:21

Manyi Béci:
Ez így természetesen ostobaság. – Ez meg egy roppant cizellált érv.

Gyűlölködés – rettentő buta dolog.. És természetesen nem igaz. – lásd mint fent.

Lehiggadva próbálja felfogni, hogy vannak, akik másként gondolkodnak bizonyos dolgokról, mint Ön, és mégsem az ördögtől valók. – Talán nem tűnt fel, nem önmagában a másként gondolkodás a probléma önmagában (btw nem minden másképp gondolkodás tiszteletreméltó) – vannak eléggé kézzel fogható következmények. A komancs nézeteket tisztelheti valaki másságként, de attól még lopásnak számít az idegen tulajdon eltulajdonítása.

minden párt hunyó. - igen, ezt a maszatolós, felelősség-szétkenős technikát alkalmazza a Pojáca is 917 óta. Aki eladósít, hazudik, veret a hatalomban, az felelős érte. És aki még a lebukásuk után is mentegeti ezeket (vö. Nádas és a D209), az maga is tisztességtelen.

Manyi Béci 2008.01.22. 22:47:33

Örülök a dícséretének, tölgy.

Utálom ismételni magam, de magát még nem ismerem, tessék:
"Ugye tudja, hogy a legtöbb felvetésének megvan a párja az ellenkező oldalon?"
Ízlelgesse.:)

"de attól még lopásnak számít az idegen tulajdon eltulajdonítása. "
Igen.
Van, amelyik nem lopott, mondja?

"igen, ezt a maszatolós, felelősség-szétkenős technikát alkalmazza a Pojáca is 917 óta. "
Aham.
És mennyivel nemesebb az a technika, hogy mindenért a másik a felelős?

"És aki még a lebukásuk után is mentegeti ezeket (vö. Nádas és a D209), az maga is tisztességtelen."
Ugyan kérem.
Ki nem bukott le még itt? Ki nem mentegetett?

Egyik fél sem menthető fel morálisan.

Krapulax 2008.01.22. 22:49:24

simonmondja

ezt "általában" mondta a reformokról - ezenkivül azt is elmondta, már a Fideszből is sokan belátják a Bokros csomag szükségességét, továbbá ilyeneket:

"Ki van zárva, hogy a szociálliberális oldal véghez vigye a kiigazítást és újraválasszák"

"Matolcsy, Cséfalvay, Varga, Martonyi és Járai nyilatkozatai alapján egy az egyensúlyt feltáró (sic.), az eurót sürgető, fegyelmezettebb költségvetési politikát lehetővé tevő politikára lehet számítani."

Valamint:

„sok tekintetben osztom a nézetét Matolcsy Gyurinak (sic.) aki az euró bevezetését és a kinálati alapú gazdaságpolitikát tartja programja sarokkövének.”

A Kommentem csak annyi, hogy valóban ez lehet a Fidesz populizmusának magasabb értelme: a válságérzet politikai cselekvéssé formálása. Ebből a szempontból valóban szerencsésebb lett volna, ha a kormányt a "morális felháborodás", nem pedig a "szociális felháborodás" buktatja meg. A ballib már akkor is sikeresen mosta össze a kettőt. Most a szociális oldal felöl közelít a Fidesz, de a lényeg még így is a válságérzet.

Tehát nem az lesz, (de legalábbis ez a legbanálisabb értelmezés) amit Tallián mond - újra osztogatás, hanem olyan refompolitika, amit egy nagyon komoly, széles társadalmi felhatalmazással bíró kormány tud csak végrehajtani.
Ennek a feltételeit akarja megteremteni a Fidesz.

Google 2008.01.22. 23:01:14

Itt a Gyurcsány-kormányról van szó, és nem azokról, akik másként gondolkodnak, mint jbb, vagy inkább JBB. A baloldaliak ne vegyék magukra, ha valaki, valakik elítélik a kormányt, és kikérik maguknak, hogy ilyen alakok vezessék, mint ez a Gyurcsány. Gáz ez az alak, nagyon gáz, nem hiszem, hogy valakinek is azonosulnia kell vele, persze normális körülmények között. Egy jobboldali, de nem egy jobboldali, mást mondok, egy pallérozottabb ember azt mondja ezidőtájt, hogy kösz szépen, de én nem kérek abból, hogy egy ilyen surmó alak mondja meg a tutit. Egy egész országnak. Magyarország többet érdemel. Mennyire igaz, Istenem, a szocialistáknak (posztkommunistáknak, a helyesség kedvéért) ez a szép mondása. Azt hiszem, közülük is már többen érzik, hogy Magyarország a jelenlegi kormánynál többet, mit mondjak: kormányt érdemel!
És azt, hogy a JBB írásának 90% gyülőlködő, azt én kérem ki magamnak, magunknak! Nehogy már éljenek olyan emberek, akik azt hiszik, ha ők valamire azt mondják, hogy ez gyülőlet, attól az az is. Na nem! Azért mert valaki baloldali és nem szereti a Zorbánt, azért még nem kell magából kivetkőznie! Tudom, hogy baloldalinak lenni enyhítő körülmény, de azért mégis!
Minden párt hunyó, ho, ho, ho, hogy oda ne rohanjak! (Nem fogok.) 1998 és 2002 között miért nem volt minden párt hunyó?
Talán csak nem azért, mert a szoclibek mindent úgy elqúrtak, hogy azt még Gyurcsány sem tudta volna elképzelni (és ez nem kis dolog!), és ezt oly nehéz beismerni! Könnyebb szétteregetni a bűzös gumit. A környezet és a szervezet még bírja. Még. De nem javul, sehogyan sem. És nem is fog, amíg a probléma meg nem oldódik. És tetszik, nem tetszik a probléma: Gyurcsány.
A konzervatív is számít!Kell hogy.

tölgy 2008.01.22. 23:03:31

Egyik fél sem menthető fel morálisan. - ez az erkölcsi relativizmus. Ettől van szarban az ország.
Az áldozat is felelős, miért ment oda...

Ki nem bukott le? - hát ki volt itt D209 -es ügynök? ÉS ki mentegette? És ki mondta az öszödi igazságbeszédet. Mindennnek van párhuzama a másik oldalon? Mi a szent szar? Ki lopott? Volt egy kiflicsücsök a tescoban?
Így az országot még egy kormány sem borította be, mint a tsz párttitkár-szinesfémorgazda pm. Meg a volt gyakorlati-biológia tanár min.elnök. Ha mások is loptak, legalább nem tették működésképtelenné az országot.
1990 óta azon dolgoznak a szocik, hogy az erkölcsi hátrányukat feledtessék - ennek egyik technikája az hogy más is bűnös. Egy másik pedig az, hogy az áldozat is felelős. A harmadik az, hogy amit tettek, az nem is bűn, igazából nemes és hősi tett, harcoltak a KGB ellen és rendszertváltottak...

Nem mindenért más a felelős, de a puskán aravaszt nem a szemevesztett áldozat húzta meg. Ha komolyan venné magát, remélem nem teszi, akkor senki sem felelős semmiért.
Győzött a relativizmus!!! Hurrá, és akkor igaza van a postnak és jbb-nek is.

Az a nagy baj, hogy a fasiszta-náci-szemét Orbán az elvtársalnál jobban tudott kormányozni. És az a másik nagy szar maguknak, hogy a nagy modernizációs-reform szart is csak a hitelekből megvásárolt nyuggereknek lehet(ett) eladni, meg néhány hivatásos rettegőnek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.22. 23:07:34

Manyi Béci 2008.01.22. 22:47:33:
"Van, amelyik nem lopott, mondja?"

Ejnye, Margit, maga maszatol. A lopás a komancs nézetekkel van kapcsolatban. Vagyis azzal, hogy valaki szerint jogos elvenni a más tulajdonát, ha az a Haladást szolgálja.

Ferire ez vonatkozik:
"Aki eladósít, hazudik, veret a hatalomban, az felelős érte."

Erre mit lép?

Manyi Béci 2008.01.22. 23:11:14

Tölgy, kedves.
Ön figyelmetlenül olvas:)
"akkor senki sem felelős semmiért"
Nem.
Mindegyik felelős.Ezt mondtam.
Az ország ezért van szarban. És nem fog kijönni belőle addig, amíg mindenki a másikra mutogat.
Maga most ezt teszi.:)

"Ha mások is loptak, legalább nem tették működésképtelenné az országot." :) = "Győzött a relativizmus!!! "
:)

"Orbán az elvtársalnál jobban tudott kormányozni. És az a másik nagy szar maguknak, hogy a nagy modernizációs-reform szart is csak a hitelekből megvásárolt nyuggereknek lehet(ett) eladni, meg néhány hivatásos rettegőnek."
:)
Maga tökagyú:)
Izé.
Ki is nyert a választásokon?
Na.
Mentem aludni.

simonmondja... 2008.01.22. 23:11:50

Krapulax.
Hát, mit mondjak.
Ezek az urak, főleg Járai, asszem elég sok időt kaptak, hogy kiérlelt reformokat csináljanak.
Az időt nem erre használták.
Mostanra eljutottak oda, hogy értik, miért kellett a Bokros- csomag.
Mintha 10 év fáziskésésben lennének.

A válsággerjesztést pedig nem kell közgazdászoknak megmagyarázni.
Nekik inkább a decemberi Fideszprogramba kellett volna sok-sok számot írni.
Jó és hiteles számokat a politikájukhoz.

Mert a magyarázkodás az nem, viszont a sarokszámok és konkrét, vállalható gazdaságpolitikai prognózis pontosítása -
az ő dolguk lenne.

Nem csinálják.

Krapulax 2008.01.22. 23:26:43

Erre csak azt tudom mondani, hogy "2002-ben az ország reformkész állapotban volt" , de ezt is csak hallottam valakitől.

Amúgy meg azt mondanám, hogy a Fidesz kézben tartotta a költségvetést, amikor volt erre lehetősége illetve voltak reformlépések is és nem ész nélkül osztogatott, hanem humánerőforrásba fektetett.

Ez nem helyettesítheti a "sarokszámokat" és a gazdaságpolitikai prognózist. De biztos, hogy a számok lettek volna a legfontosabbak abba a programba? Szerintem ilyen alaposságú jövőképből is éppen eléggé hiányt szenvedett a politika az utóbbi években.

A számokat a közgazdászoknak kéne kimondani, pár lépéssel hátrébb a programtól... (igaz, ezt nem teszik)

tölgy 2008.01.22. 23:27:16

Mélabéla, olvasni tudni kell!
Nem tök, hanem tölgy.
És nézze meg az aktívaknál melyik párt nyert, és ki nyert a nyuggereknél.
Érvei nem voltak eddig sem, ez már így marad. Sir Robin!
Kis balos jellemrajz:

Robin, a bátor elszaladt
Bátran elfutott, el ő
A vész láttán ahogy tudott
Farkát behúzva elfutott
Ment messzire s ina szakadt
Midőn nyúlként bátran szaladt
Előre csak lassan jutott
Mert közben többször elcsúszott
Bátrak bátra hős Sir Robin

Nyúlként futott a hegyen is túl
A porba hasalt és talpat is nyalt
Hány embert megfúrt, hány seggbe bebújt
Leszúrta ő(t) ki éppen arra járt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.22. 23:28:27

Manyi Béci 2008.01.22. 23:11:14:
"Izé.
Ki is nyert a választásokon?"

A választásokon Gyurcsány Ferenc nyert, mert hihetetlen felelőtlenséggel majdnem államcsődbe vitte az országot.
www.hirado.hu/nyomtatas.php?id=227637
Utólag azt mondta erről, hogy ő nem is tudta, hogy ilyen rossz a helyzet, ami külön döbbenetes.
www.indavideo.hu/video/Tenyek_es_hazugsagok_I_-_A_deficit

tölgy 2008.01.22. 23:29:21

MB:
a relativizmus és a mérlegelés különbségének meg nézzen utána. Hátha valaki segít magának

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.22. 23:55:48

muhaha, Sir Robin-szindróma, újra.

A menet mindig ugyanaz:

1, a komcsik hazudnak/lopnak/csalnak/csődbevisznek, de melyik nem csinálja ugyenezt? (Ja, és különben senem komcsik, mert vannak párttagok a fideszben is, miazhogy, stb.)

2, oké, a jobbosok nem hazudnak/lopnak/csalnak/visznek a csőd felé annyit/annyira, mint a komcsik, de most mán legyen nyugi, törődjünk mással, és béketáborozzunk intenzíven.

3, oké, a jobbosok nem hazudnak/lopnak/csalnak annyit, és a komcsik tényleg így meg úgy, szemetek is, lopnak is, csődbe is visznek... de azok legalább nem nácik!

Akármilyenek is voltak a r.v. utáni kormányok, azt még egyik sem engedte meg magának, mint a mostani koala. Horngyufa necces, de ezt még tán ő sem.
Undorító, hányinger, mocsadék, förtelmes. Majd mindezek után GyF az erkölcsi hős szerepében pózol.

Ezt tényleg egye meg azt, akinek az ízlésével komoly gondok vannak.

dowNLoad 2008.01.23. 00:19:16

JBB gratula, szórólapon kellene osztogatni, mert van ahol csak TV2/RTL híradó van.
Az a nagy helyzet, hogy ez a helyzet termelte ki magából a TÁNCOS-KOMIKUST, és attól félek, hogy a másik oldal is kénytelen kiállítani egy hasonlót, ami aztán végképp betesz nekünk(bennszülött átlagembernek) Szét kellene osztani egy nagykoalícióba a feladatokat: melegjogok : mszp-szdsz, a többi meg a fidesz, különös tekintettel az MNB meg a gazdasági minisztérium vezetése. A külügyet felbérelt profi ROMÁN diplomatákra bíznám, a belügy és rendőrség egy volt FBI ügynökre(megfizetjük), az EÜ pedig egy olyan amerikai aki az ottani rendszerben dolgozott, tehát azokat a buktatókat ki tudná itt kerülni. Az APEH-et vezethetné egy AMISH vagy MORMON. A képviselők 99% mehetne ahová akar, csak a hagyják el az országot. (a megtakarításaikat úgysem itt tartották a vagyonbevallásaik alapján, hanem valahol Cipruson, Máltán, menjenek oda lakni is akkor)

Manyi Béci 2008.01.23. 06:36:31

"Nézze, Tölgy.
Mire vár maga tőlem cizellált érveket?
Erre:
„Ezért mondták ki ezek a halálos ítéletet az értékekre.”
Vagy ezekre:
„Győzikesó, elidegendés, bezárkózás, való világ”
„Ne emeld fel a hangod, mert rádszáll az ávó”
„jól haladtok ördögi tervetekkel”
??
Mit lehet erre írni? Hogy hülye vagy, kisfiam?
Ilyesmire legfeljebb egy ugyanilyet lehet írni a másik félről, annak pedig mi értelme lenne?
És tudja, az az érzésem, hogy sokan meg sem értenék itt, miért írtam. Nem vennék észre a hasonlóságot, még akkor sem, ha ugyanazokat a szavakat használnám.
Pedig az az első lépés.
Mutasson, vagy írjon cizellált érveket, és megpróbálok válaszolni rájuk


„És nézze meg az aktívaknál melyik párt nyert, és ki nyert a nyuggereknél.”
Mutassa.
Amúgy nincs túl nagy jelentősége. Demokrácia van, és a nyugdíjasok sem ostoba állatok, tudja. Nincs értékes, és kevéssé értékes szavazó.

„a relativizmus és a mérlegelés különbségének meg nézzen utána”
Morális ügyekben nincs mérlegelés. A lopás az lopás akkor is, ha a másiknak már nem jutott annyi, ezért kevesebbet vitt el. Mikor helyzetbe került, meglépte ő is. Ez ilyen egyszerű.

A versikéjéhez:
Néha még a magamfajta libsikomcsi rohadék is elálmosodik, bár kétségtelenül különleges anyagból vagyunk gyúrva.:)
Ám feltennék egy kérdést magának: melyik a „bátrabb”:) (már a felvetés is röhej, amúgy) lépés egy ilyen blogban: együtt bégetni a nyájjal és bőszen bólogatni, helyeselni a másiknak, egymásnak, vagy felvállalni egy ilyen vitát egy ilyen közegben?
Maga nekem ne beszéljen személyes bátorságról, bogárka.

Manyi Béci 2008.01.23. 06:39:37

Doom

"Aki eladósít, hazudik, veret a hatalomban, az felelős érte."

Erre mit lép?"

Hogy ez így van.
Kiegészítésül ismét:
"Gyurcsány pont azért maradhatott, mert az ország rohad, hogy ezt a szemléletes képet használjam magam is.
És a rohasztásban mindegyik párt hunyó."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.23. 08:23:49

Manyi Béci 2008.01.23. 06:39:37:
"Gyurcsány pont azért maradhatott, mert az ország rohad, hogy ezt a szemléletes képet használjam magam is. És a rohasztásban mindegyik párt hunyó."

Itt néhány konkrét eseményről van szó, Margit.
Lehet ilyeneket pufogtatni, hogy az ellenzék nem konstruktív, a kormány meg nem hallgat senki másra. Ezek szavak, üres frázisok, forró levegő, a napi tematizálás eszközei, hogy a médiában a pártok is megjelenjenek.

Itt ennél sokkal komolyabb dologról van szó. Gyurcsány Ferenc tönkretette az országot és ez nem forró levegő, ezt számokkal, Gyurcsány saját számaival és kijelentéseivel lehet bizonyítani. Most mindenki azért szív, mert az az ember hihetetlen felelőtlenséggel kormányzott és az egyetlen indoka erre az volt, hogy a "szélsőség ne kerülhessen hatalomra". Itt már nem a mindennapi médiapetárdákról van szó, hanem elvesztegetett évekről, az ország életéből, mindenki életéből.

És mint ilyen, a kár felbecsülhetetlen.

Még csak kidumálni sem lehet, mert a tényt saját maga ismerte be az őszödi beszédben. Nem, mintha nem tudta volna mindenki, aki egy kicsit is érdeklődött Gyurcsány Feri országlása iránt, de a politika iránt közömbös állampolgároknak ez megrázó élmény volt, elhiszi vagy sem, mindegy. Erről beszélünk. Gyomorpanasz volt-e vagy sem, nem tudom, de a sokk a mai napig érezhető. Ezt nem én mondom, ezt például Török Gábor is mondja.

Ehhez asszisztált neki az egész magyar ballib "elit" és asszisztált és asszisztál a mai napig hozzá maga is.

Gondolkozzon el ezen. Ez miért éri meg?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.23. 08:35:48

csak egyszer essen már be ide egy olyan ballib szavazó, aki nem frusztrált 'agyrákos' barom (cop.Rob.), sem nem droid, ill. kataton mód visszamutogató szerecsenmosdató, mint Bécike... hanem aki szégyenli is magát...

Kukoricagóré 2008.01.23. 08:40:27

Most kövezzetek meg, de én a következőkre emlékszem: már februárban tudni lehetett, hogy szar van a palacsintában. Nem kellett hozzá közgazd. szakembernek lenni. Minden sajtóorgánum megírta, hogy az államháztartási hiány hogyan áll, és hogy Veres sumákol (a kormánypártiak is, csak nem üvöltöttek közben, hanem kicsit sumákolva elmondták a lap alján). Egészen gyengék kedvéért Orbán a két forduló között, minden mindegy alapon elmondta, hogy olyan megszorító csomag jön, hogy ahhoz képest a Bokros-csomag piskóta volt.
Szóval pontosan lehetett tudni, hogy mi a helyzet. Lehetett tudni, hogy Gy. F. hazudik, ha nem voltál teljesen hülye. És azt is pontosan lehetett tudni, hogy Orbán a nyolcvanhetedik havi nyugdíjával dettó hazudik.
Az őszödi beszédből egyetlen újdonság derült ki: hogy milyen tág a miniszterelnök szókincse a káromkodás terén.
Kivéve az újszülötteket, a funkcionális analfabétákat, és az MSZP legostobább szavazóit, akiknek a számára nyilván megdöbbentő újdonság volt minden egyes mondat.
Nade az újszülöttek még szopnak, a másik két kategória meg kit érdekel? Ők arra valók, hogy a választásokon átverjék őket. Ezeket az embereket átverték eddig minden egyes választáson, a győztes is, a vesztes is, és húsz év múlva is át fogják verni.
Ezek után mindenki nekiállt képmutatni. Egyrészről a kormánypárti értelmiség nekiállt egy káromkodáshalomból igazságbeszédet gyurmázni, és közben porig égette magát. Másrészről viszont a Fidesz-naggyűléseken megmutatkozott a hazudozáson felháborodott nemzet dicső erkölcse. A Fidesz-naggyűléseken főképp azon a ponton mutatkozott meg a hazudozáson felháborodott nemzet dicső erkölcse, mikor Marjai Imre, úgy is mint volt párttag és a Németh-kormány magánosítási kormánybiztosa nekiállt kommunistavicceket mesélni és a rendszerváltás hazugságairól meg a csúúúnya privatizációról mesélni. Érdekes volt. Az okos és nyilván hihetetlenül tájékozott tömeg, ami soha-soha többet nem hagyja magát becsapni, lelkesen tapsolt.

kispufi 2008.01.23. 08:41:33

Szvsz GyF nemcsak azért maradhatott hatalomban, mert rohad az ország, hanem ezért is kerülhetett oda. Azaz a rothadásnak nem oka, hanem következménye, vagy leginkább kicsúcsosodása. Sőt, már az is egy következmény hogy ekkora őt hatalomba segítő bázisa van. S ennek - e bázis kialakulásának - az oka, na, az nem írható le egy pársoros kommentben, de visszanyúlik néhány évtizedre.

Kukoricagóré 2008.01.23. 08:49:05

Szamárfül: miért szégyellné magát a kormánypárti szavazó? Szégyellje magát Gyurcsány Ferenc, mert hazudott. Szégyellje magát az olyan kormánypárti szavazó, aki a hazugságai miatt szavazott rá.
Én nem azért szavaztam rá, úgyhogy nem szégyellem magam. Ha átverte a szavazóit, az ő dolga, majd legközelebb nem rá szavaznak.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.23. 08:50:24

asszem a téma miatt érik Sz.Viktor ex- és leenedő főmájer leszállása a magasból, hogy ismét megossza velünk újabb titkiait a hatalom megszerzi technikákról, a maga műmagyar nyelvén... :-p

kemotox 2008.01.23. 09:22:34

Nem unjátok még ezt a jobboldal-baloldal, Fidesz-MSZP vitát? Húsz éve ezen a faszságon rágódunk, mégis az Ország egyre lejjebb csúszik.

Ebből mindenkinek látni kéne, hogy a valódi problémák ennél sokkal mélyebbek.

Szálljon már egy kicsit mindenki magába, és kezdjen el gondolkodni, mielőtt még nem késő!

Széna Tomi 2008.01.23. 09:42:46

Számomra az igazi törés nem is az őszödi beszéd volt, hanem az, hogy Gergényit nem tették azonnal szöges lapátra, amikor azt mondta, hogy "nem volt vipera", meg hogy "leestek a jelvények". Igen, és még ki is tüntették.
Azt gondolom, hogy ez mindennél jobban jellemzi a mai Magyarországot.
És ne jöjjön nekem senki a zorbánnal, meg az összehasonlítgatásokkal. Az első, hogy azok a véglények, akik ezt hagyták, húzzanak el a halál véres péniszébe, AZTÁN kezdhetünk tárgyalni.

Manyi Béci 2008.01.23. 09:50:51

Doomhammer • tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2008.01.23. 08:23:49


„Gyurcsány Ferenc tönkretette az országot és ez nem forró levegő, ezt számokkal, Gyurcsány saját számaival és kijelentéseivel lehet bizonyítani.”

A Gyurcsány-kormány elképesztő cinizmussal, a választási győzelem megszerzésének érdekében éveket vett el az országtól felelőtlen kormányzásával. Igen.
Jobb helyeken ennek kiderülése azonnali lemondással jár, hogy egyebeket ne is említsek.
Hogy nem járt azzal, az az ország morális állapotával függ össze, amiben viszont mindegyik fél hunyó.
Ez van.

„És mint ilyen, a kár felbecsülhetetlen.”
Az.


"Ehhez asszisztált neki az egész magyar ballib "elit" és asszisztált és asszisztál a mai napig hozzá maga is."
Azzal, hogy létezem?:)
Mivel asszisztálok, Doom? Hogy felhívom a figyelmét arra, ostobaság elmebetegnek aposztrofálni Gyurcsányt, az egész balos tábort, hogy megpróbálom megértetni magukkal, hogy itt hosszú folyamatok, nem egyszeri történések zajlanak csupán? Hogy borítékolható volt szinte minden, ami idáig vezetett?

Értsék már meg, hogy AZ EGYIK CSAK A MÁSIK ELLENÉBEN KERÜLHETETT HATALOMBA, MARADHATOTT OTT, ÉS EZÉRT MINDKÉT FÉL FELELŐS!
Kényszerpályák. Lépés lépést követ.
Mit nem ért ezen??

Miért bukott meg a Fidesz?
Miért nyertek a szocik?
Másodszor is nyertek, Doom. A szarból is megnyerték. Gondolkozzon már el ezen, és válaszként ne a szokásos klisékkel operáljon.

dowNLoad 2008.01.23. 09:59:39

Egy kis párhuzam:
Atyja, a történetírók által rossz természetűnek, kapzsinak és kegyetlennek leírt Cnaeus Ahenobarbus az előkelő köztársasági Domitia gens sarja volt:
Nero anyja, Agrippina sokáig irányította a fiát.

AZ erős, rossz természetű kapzsi, kegyetlen ANYÓS(apró) adott, az APA hiánya, és a GYENGE ANYA végzetes defektust okozott az ifjú Ferenc lelkivilágában. ÉS ezért most MI szívunk:

Mivel az előkelő rétegek körében elveszítette bázisát, dús juttatásokkal igyekezett megnyerni a plebs támogatását: növelte az ingyenélelem és a cirkuszi látványosságok mennyiségét. Nero kezdettől fogva előadói babérokra vágyott, így nem egyszer megesett, hogy saját szerzeményeivel lépett fel. Ugyan nem volt kiemelkedő tehetség, a közönség jól átgondolt érdekében kénytelen volt ünnepelni őt, amivel azonban csak elmélyítették művészi ambícióit.

ÚRISTEN!! Ez a mi ferencünk is ezt teszi, de mi lesz ebből?

A császár a közhangulatot bűnbak felmutatásával próbálta lecsillapítani, és választása a kis keleti szektára, a keresztényekre esett. Az ellenük indított megtorlásnak – tulajdonképpen az első keresztényüldözésnek – lett áldozata többek között Szent Péter is. Nero valószínűleg ezzel sem érte el, hogy megenyhüljenek iránta alattvalói.

AZTAKURV@!!! Kísérteties a hasonlóság!!!!

A történtek hatására a senatus bátorságra kapott, és anyagyilkossága ürügyén június 8-án halálra ítélte az uralkodót. Nero menekülés közben, másnap öngyilkos lett. Utolsó mondata Cassius Dio szerint úgy hangzott: „Iupiterre, micsoda művész vész oda velem!”. Suetonius ellenben úgy tudja, hogy a földön vérében fekvő császár haldokolva megpillantott egy elfogására érkezett centuriót, ám azt hivén, hogy a megmentésére érkezett, azt dadogta: „ez az igazi hűség”.


EGY JÓ PONT, ha piroskát kicsinálja, de a mi ferencünktől ilyen mondatokat ne is várjunk, helyette lesz: KURVAORSZÁG most KIFINGOK! stb..

Az utódlás:

Nero halálát követően több, mint egy évig tartó polgárháború kezdődött, ami 69-ben, a négy császár éve végén Vespasianus győzelmét vonta maga után.

A 2010-2014-ig tartó időszak BALHÉS lesz.
Utána jön VALAKI, aki eltakarítja ezt itt.

simonmondja... 2008.01.23. 10:26:11

Krapulax.

Én csak arra gondoltam, hogy, ha közgazdász lennék,
ami nem vagyok,
örülnék, ha kormányon lévő pártban lehetnék hangadó, és
azt a lehetőséget használnám reformok keresztülverésére, amelyiket megkaptam.

Már, ha lennének ötleteim.

És kurvára nem baltáznám el, mert lehet, hogy az életben nem fogok még egyszer ilyen ziccert kapni.

Mivel a fidesz-közgazdászok nem csináltak semmilyen reformot,
talán nem túlzás azt mondani, hogy

nem elég jók hozzá.

Próbálkozzon a Fidesz új vezető közgazdászokkal.
Vagy mondja azt, amit valszeg meg tud tenni:

Elhiszem, hogy le tud fékezni és meg tud állítani mindent, ami működik.

Elhiszem, hogy el tud lavírozni a vegetálás határán.

Elhiszem, hogy ki tudja osztani a beszedett adókat.

Elhiszem, hogy el tudja hallgattatni a siratókórust.

Elhiszem, hogy fel fogja vidítani a Big Braderben és Való Világban hiányt szenvedőket.

Elhiszem, hogy kokárdákat és zászlókat náluk senki nem osztogat hatásosabban.

De reformot nem fognak csinálni.
Ahhoz ők túl gumicsizmásak és nehézkesek.

Ha kormányra kerülnek, 4 év helybentopi.

Bummer 2008.01.23. 10:39:58

Krapulax. A Fidesz-kormányzás idején biztos nagyon buták voltak, de CSÖKKENT az államadósság és az EU (és régiós) átlag fölött NŐTT a gazdaság.
A mostani kormány aztán marha okos lehet, mert nő az államadósság, csökken a gazdaság, nő a munkanélküliség és csökken a reáljövedelem.
Inkább topogok helyben növő gazdasággal és csökkenő államadóssággal, mint reformálok károsan.
Persze az sem igaz, hogy nem voltak reformok, csak nem azzal a primitív logikával voltak, mint amit az SZDSZ keresztül ver.
Ja, és talán el kéne olvasni a Fidesz, illetve KDNP által készített reformjavaslatokat, a programot, a szakmai anyagokat az adózás, egészségügy, nyugdíj reformjáról.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.23. 10:50:36

most találtam, arról szól, honnan hová jutottunk: ne állj le az első soroknál..
mover.blog.hu/2008/01/19/belul_van_a_zurzavar
mi lesz a sok hitelt felvett családdal, ha tovább (r)omlik, akarom mondani dübörög a gazdaság... és a kádár-korban már tönkrement, szó szerint a társadalom eü.-i állapota (ld. az utca emberének fogai... meg az elhulló ötvenes férfiak stb.) - innen lejjebb már nincs hova. És mégis...! Kb. ennyit értünk el a rendszerváltással... (hű, nyomom itt a kádárizmust? :D )

simonmondja... 2008.01.23. 11:04:31

Bummer.
Szerintem ezt nekem akartad írni.

Ha a Fidesz idejében lettek volna reformok, az feltűnt volna, mert négy év alatt be is fejeződtek volna, és nem a kádári ellátórendszereken menne most a vita.

Hogy éppen mi csökkent, és mi nőtt, az válogatás kérdése.
Éppen melyik adatot nézzük, és melyiket nem.
Én nem olvasom a Magyar Nemzetet, ezért nem vagyok képben, hogy ma mi legyen fontos, és mi ne.
A szakmai anyagok pedig annyit érnek, amennyit a politika felhasznál belőlük.
A Fidesz politikája pedig 10 éve
deffenzív,
maradáspárti,
fékező,
ellenző,
tiltakozó,
büntető-jutalmazó,
egységesítő,
állampárti jellegű,
központosító,
begyöpösödött,
tanyasi nézőponthoz igazított,
és
parasztvakító cirkusz.

De lehetne jobb. Csak nem lesz.

Kukoricagóré 2008.01.23. 11:05:42

Nem Szamárfül, nem a kádárizmust nyomod, hanem demagóg vagy. Ahogy én is az voltam fenntebb :-).

dowNLoad 2008.01.23. 11:11:39

SIMONSAYS:
De reformot nem fognak csinálni.
Ahhoz ők túl gumicsizmásak és nehézkesek.
AKKOR ELŐ a gumicsizmákkal, mert annyira elszaladt a reform, hogy MINDENKIT lehagytunk! Lehet , hogy a TÖBBIEK NEM IS ERRE FUTNAK????

simonmondja... 2008.01.23. 11:15:28

DowNLoad.

Te úgy látod, hogy lehagytuk már a világot, annyira előreszaladtunk?

szejler 2008.01.23. 11:46:11

Mit éreztem az öszödi beszéd hallatán? Mintha részeg lennék. Eufóriát! Mint 89-ben. Hogy nincs több szemfényvesztés, kibúvó, önmagába forduló aljas körmondat. Azt, hogy ez a kormány mindenkinek!! vállalhatatlan.

Az a beszéd volt az ujrakezdés illúziója, aminek a fényében a kölcsönös vélt és valódi sérelmek nevetségessé válnak a kivágódó budiajtó előtt.

Nem ez történt. Az illúzió helyét pedig ledózerolta a felismerés, itt, mostantól a tények súlytalanná, a szavak értelmetlenné váltak. Ez az ország az anyanyelvét vesztette el, mióta a legelemibb fogalmak homlokegyenest az ellenkezőjét is jelenthetik.

Ez a mi válságunk, és minden válságunk édes jó szülőanyja.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.23. 11:53:29

Minden orszagnak olyan a kormanya amilyet megerdemel. A tobbseg olyan mint amilyen a valasztott kormany.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.23. 12:00:36

fletó őszödi beszédírójának (biztos voltak...) orwell a kedvence... aki úgy néz Orwellre, mint a tanítvány, akik gőgjében már lenézi mesterét...és bármi áron, de meghaladná. (Sz.Viktor uram..?)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.23. 12:07:14

kedves öszödi elemzők,
azt ugye észrevették, hogy a director's cut (GYF eredeti verzió) mennyiben tér el a moziba került változattól (parlamenti verzió). nem csak a kurvaanyázás hibádzik.
a kritikusok által (mszp) aposztrofált mondanivaló - az eredeti és a parlamenti változat közötti időben - már a halottmosdatás. igazságbeszéd. azt mondta hogy, de közben meg azt gondolta... és társai.

én speciel rühellem, ha valaki megmondja nekem, hogy valamit hogyan kell értenem. tudom én azt.

politikai marketingesek, szevasztok!

Krapulax 2008.01.23. 12:08:25

Simonmodja,

neked markáns a véleményed és jól fogalmazol. De nem ismerlek ezért nem tudom kitalálni, hogy pontosan mire gondolsz.

Kérlek vázold, hogy milyen reformokat tekintenél előremutatónak és miért!

Mi az a "helybentopogás" és merrevan előre?

dowNLoad 2008.01.23. 12:44:26

Engem is érdekelnének az eredmények? (hol vannak a reformok eredményei? 6év az 6év)
Szeretném átküldeni Szlovéniába és most már Szlovákiába is, mert ők irányt tévesztettek. (a szerencsétlenek, sehol egy csomag vagy reform, hogy élhetnek így?)
Miért volt akkor 2000-ben 1szinten az ország Szlovéniával, hazudott Brüsszel is? Valami Euro-t akartak bevezetni, DE NEM TALÁLT IDE, HAHAHAHA

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.23. 12:55:54

kedves reformpárti és helybentopogó állampolgárok.
a szomszéd országok valahogy mégis jobban nőnek, mint mi. és nem romániára gondolok, akinek van hova nőni. hanem azokra, akik már lehagytak, de mégis dübörög a háziállatuk.

ami most van, az duma. vetítőgép. kommunikáció. verbálmágia.

olyan nagy kunszt lenne ráállni egy szomszédos ország modelljére?
volt rá basszus 6 évünk. közben eu tagok lettünk, és teherautóval hozzák ide a támogatást. hogy a faszba lett ebből kvázirecesszió?

tökre érdektelen, hogy hazudik, csal, lop, öl, ver, diktál, ha legalább van eredmény. de itt még eredmény sincs. semmi, lófasz. ahogy UP írta, "4 év kormányzás eredménye látható a körúton égő kukák pisla fényénél."

tegyük fel, hogy mégis ők a faszagyerekek. per pillanat még az útra se sikerült visszatolni a szekeret az árokból, ahová közös munkával 4 év alatt beletolták.

vannak törvények. van parlament, van kormánytöbbség. mi a fasz kellene még, kedveseim? varázsceruza?
nehogy már a hülyék pártjának vonítása miatt nem hatékony a koala? vagy ennyi tényleg elég a fejlődés leállításához?
tudtommal nem csökkentek az adó/járulék bevételek. lehet az állampolgár elégedetlen a kormánnyal, de a törvényeket köteles betartani. hőbörgés ide vagy oda, fizet.

dowNLoad 2008.01.23. 13:02:01

ÚJABB REFORM!!!!!!
index.hu/gazdasag/blog/2008/01/23/gyurcsany_szerint_itt_az_alkalom_lefaragni_az_agrartamogatasokat/
Úgy kell a büdös parasztjának, nem érti meg, hogy a KAJA A TESZKÓBAN TEREM! Van kínai fokhagyma, jó az, makón is lehetne egy gumigyár, hahaha (az áram meg konnektorból jön) 80-as években a kukorica/búza/cukorrépa termésátlagok a világ élvonalában voltak, IDE jöttek tanulmányútra Hollandiából, USÁ-ból, stb.. Ma már elképzelni sem tudnának ilyet.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.23. 13:14:34

"mi kellene még, varázsceruza?" az..!
:-D

(ergé, lőjj le, ha még egyszer kommentelek ma)

simonmondja... 2008.01.23. 13:15:08

Krapulax.

Nos. Én ipart telepítenék. Elsősorban élelmiszeripart és szilíciumvölgyet. Bár, lehet, hogy valakinek jobb ötlete van.

Túrizmusunkat teljes egészében a gyógyturizmus irányába fordítanám - hőforrástúrizmus.
Mert ez az, amiben tényleg jók vagyunk.

A mezőgazdaság számára kiépíteném a víztározás és öntözés országos rendszerét - aszály és vízözön helyett öntözés.
Ha India képes a monszunt és az aszályt kezelni, akkor mi is.

A nyugdíjakat az átlagkeresetben maximálnám.
Nem hiszem, hogy a többszázezres nyugdíjasok, pláne, ha még tovább is dolgoznak az eredeti munkahelyükön, ne lennének visszanyeshetőek.
A továbbdolgozást is megszüntetném. Valaki vagy eltartandóan öreg, vagy nem.

Az egészségügyben a hálapénzes szokásokat korrupcióként kezelném. A lebukott kenőpénzeseket a befolyással üzérkedés vádpontjai szerint megrendszabályoznám.

A kidől-bedől kórházak helyett új, korszerű központokat építenék. Tényleg kevesebbet, de nagyobbat.

A vasúti személyszállítást szigorúan üzleti alapokra helyezném.
Ha Ózdot be lehetett zárni, minden gyárat, bányát fölszámolni, akkor minek pátyolgassuk ezt a feneketlen pénznyelőt?
Ha képes nyereséget termelni, akkor szervezze meg, ha nem képes, busszal pótolnám. Ma már nem az ökrösszekér a másik választás.

Erőművet építenék, mert Paks hamarosan berozsdál.
Akkor meg majd visíthatunk a villanyáremelés miatt. Szlovákia nem fog baráti árat számolni.

Három gyerek után fizetett státuszt adnék az anyáknak - szigorúan a nevelőszülők szabályai szerint, vagyis tiszta, rendes, jól tanuló és erkölcsös nevelést - ellenőrizve.

Az adórendszert olyan egyszerűvé tenném, hogy egy nyolc általánost végzett ember is ki tudja kalkulálni az adóját.
Főleg fogyasztási adót javasolok.

Ugye nem is vártál ennél szakszerűbbet. Mondom, nem vagyok közgazdász.

Spórolnék az élsporton, a kultúrrendezvényeken, a valláskasszán,
ha rajtam múlna, erre semmit nem adnék. Mert ez mindenkinek a szabadidős, vagy szórakoztató tevékenysége.
Ha megél a szponzorokból és a bevételeiből, jó, ha nem, akkor sem állami feladat.

Spórolnék az önkormányzati képviselőkön is.
Mintha a fél ország önkormányzati képviselő lenne már. Nulla munka, sok fizetés és korrupció.
Megszüntetném az összes státuszt.

Most csak úgy ismerkedésként.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.23. 13:23:54

és 10 eurócent minden komment után :)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.23. 13:39:25


Kedves simonmondja,

Az nagyon jo, hogy sziliciumvolgyet akarsz Magyarorszagon csinalni, csak legyszives mondd meg, hogy milyen jellegu elonyunk van e tekintetben.

www.che.de/downloads/CHE_ExcellenceRanking_AP99.pdf

Ez egy friss europai felmeres, nem am a hulyes shanghai report. Nezd meg mondjuk Nemetorszagot, Nagy Britanniat es nezd meg hanyadik nemet, angol egyetem van ott ahol az elso magyar. Felhivom a figyelmed az excellence kategoriara.

Az EU tudomanyos Starting Grant masodik forduloba 559 embert hivtak be, ebbol osszesen 30 (HARMINC) volt a legutobb csatlakozott 12 orszagbol.

Minket inkabb gumi es kuplungipari regionalis kishatalomkent probalnak elkepzelni, nem ka'europai sziliciumvolgykent.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.23. 13:42:04

Denevérnél a pont. Magyarországon megállt a gazdasági növekedés, miközben a többi közép-európai országban ezt nem tette. Minden más lefety, púder és duma.

dowNLoad 2008.01.23. 13:46:10

A szilíciumvölgyhöz NEM GUMIKÓKA hanem Billgates szerű figurák kellenének, esetleg Stevejobsok, itt meg csak gumikókák vannak. Ebből még kuplung-középhatalom sem lesz, max. színesfémkereskedő nagyhatalom, (il)legális szemétlerakó középhatalom, helyi hadurakkal. Ahhoz megvan a tudás, szakéretelem, gyakorlat, akarat, stb..

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.23. 13:47:16


Folytatom kedves simonmondja,

Magyarországnak van pár érdekes helyzeti tudáselőnye, mondjuk a kisérleti orvostudományban vagy az elméleti számitástudományban. Ezek a gyógyszer és a szoftverfejlesztésekben jelenthetnének valamiféle versenyelőnyt. A világ elsőszámú szoftveróriásának elméleti kutatóintézetében pl. a magyarok és a magyar témák rendesen túl vannak reprezentálva, a kriptográfia-számitástudomány-algoritmuselmélet témakörben alapvető dolgokat csináltak meg magyarok (nagyobbik részük útlevelén egy nagy sasmadár van már).
Az izraeliek kicsit talán még jobban csinálták ugyanezt, és ők a versenyelőnyüket realizálni is tudták. Mi nem, és szerintem nem is fogjuk.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.01.23. 13:49:09

Még mindig a kultúrán kell spórolni? Azon spórolnak így is épp eleget a magyarok (legalább az állam ne tegye).

Az adóval kapcsolatos papírmunkával egyelőre nemhogy a nyolc általánost végzettek, de a diplomások sem boldogulnak.

A gyógyturizmus mellett a falusi turizmus vagy a Balaton sem elhanyagolható.

A vidéki embert (sokan vannak) nem biztos, hogy kisegítené az, ha az ütött-kopott helyi kórház helyett épül egy új, modern - ötven-száz kilométerrel a lakhelyétől.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2008.01.23. 13:52:31


elGabor,

Olyan jellegü növekedés amit te itt szeretnél, hogy legyen, máshol sincs. Szlovákiában sem. Egyébként idén amikor Szlovákia 9 feletti Q4-es GDP növekményt produkált Magyarország meg kb. 1-et, a per koponya FDI beáramlás még mindig nagyobb nálunk mint náluk (ha jól osztottam-szoroztam). Nem a 2007-es év a gáz, nem a 2005-2006-os khmmmpolitika az igazi gáz, hanem az, hogy ahol növekedhetnénk ott nem akarunk növekedni, ahol meg akarunk ott meg nem fog sikerülni.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.23. 14:09:26

Jo Tunder: félreértés ne essék, nem Szlovákiát tartom követendő modellnek. Ám lehetőségeinkhez képest csúnyán alulteljesítünk (amiben része van Gyurcsánynak is, a többinek is, meg a közmorálnak, tudásszintnek, stb. stb., de ezt neked nem kell magyarázni).

aranyhaj: a falusi turizmus néhány kivételes adottságú települést leszámítva nem megoldás a vidék gazdasági problémáira, és még ott is inkább csak a lakosság egy részének. Nyugat-Európában a közepes méretű farmok* diverzifikációjának egy ága, nálunk időnként a helyi értelmiség jövedelemkiegészítő tevékenységeként jöhet szóba. Nagyon túlbecsülik a jelentőségét, és ez ártalmas, mert kényelmes illúziókba ringat.

A gyógyturizmus valamivel többet ér, bár az sem mindenhol és mindenkinek.

* - Amit láttam, az 50-60 Ha körül volt; a tulajdonos szinte minden vendégeknek adott élelmiszert maga állított elő az olívaolaj és a bor kivételével.

szejler 2008.01.23. 14:14:25

Jo Tunder

Tudásintenzív ágazatok közül, amennyire tudom, biotechnológiában lenne keresnivalónk. Az infoszektor már elúszott, megvolt az infoforradalom, amibe pl finnek beleestek, de nekünk már késő, legf. bedolgozásra, jobbb esetben másodvonalbeli cégekre van esélyünk.

És a szokásos bajunk: nincs nemzetközileg is versenyképes menedzsment réteg, aki világpiacon is be tudna futtatni egy terméket, céget.

A graphisoft sajnos jó példa rá. Minden közhiedelemmel ellentétben, kevesebbet értek el mint ami lehetőség volt benne.

dowNLoad 2008.01.23. 14:34:20

Akkor ennyi volt, bezár a bazár, de lagalább a KAJA ne LENGYELORSZÁGBÓL jöjjön! Az sem megy? Kell a hely a szemétlerakóknak? Abban nagyobb a profit, az igaz. Tehát vesszenek a parasztok? Éljen a gumigyár? Az mégiscsak külföldi, tehát nem hazai büdösparaszt.

kriptográfia-számitástudomány-algoritmuselmélet témakörben alapvető dolgokat csináltak meg magyarok (nagyobbik részük útlevelén egy nagy sasmadár van már)
CSAK NEHOGY TURUL legyen az a madár, hahaha Dr. Wernher Brown érdekes lehetett, a saját Birodalmi SAS-t felcserélte egy másik Birodalmi SAS-ra. (az útlevelén)

simonmondja... 2008.01.23. 14:47:34

Aranyhaj.

Tele van a tököm, hogy egyesek szórakoztatására az adóforintokból költenek.
A szórakoztatóipar és a rendezvényszervezés nyereséget termelő ágazat.
Máshol.
Egy fillért se költenék rá a büdzséből.

Falusi túrizmus - éljen meg, ha tud.
Balaton - nem fejleszteném.
Fejlessze az a sok vállalkozó, aki körbebetonozta.
Különben sem jó irány, mert
- 2 hónap a szezon
és 12 hónapig élnek belőle a vállalkozók.
Vagyis rossz a hatékonysága.

Jó Tündér.
Szeiler.
Ha én lennék a minelnök, biztos figyelnék rátok.

Google 2008.01.23. 14:51:09

Gyurcsány Orbán miatt jött (szóval ezért is ő a hibás), mondják a baloldali mindig okosabbak. Hát akkor ajánlanék egy dealt, jöjjön vissza most Orbán Gyurcsány miatt. Úgy hat évre, és lássuk, ki mit csinál, csinált. Mert könnyű azt mondani, hogy ő sem tudna jobbat, szebbet! Lássuk!
És kételkedjünk, mindenkor kételkedjünk. Mert a duma tovább dübörög!
Nem a zsemle kicsi, hanem a szánk nagy, mondta a baloldal egyik jeles figurája (sok ilyen jeles figurája volt neki). Ma ezt úgy mondják, túl sok gyógyszert, abból is a "luxustablattákat" kapkodnánk be (a nagy szánkba). Azt a beteges fajtáját, jó dolgában zabálja a pirulákat, mást sem tud! Legalább az olcsóbbat szedje, ha már az államot terheli a hóbortjával! Nem jó levegővel, hanem gyógyszerekkel gyógyítják a légúti megbetegedésben szenvedőket, mondta Ágnes asszony. Már azzal sem?
És így tovább, minden téren. Csömörig és vissza.

ÁrPi 2008.01.23. 15:50:29

Google ,

A levegőért még nem kell fizetni (és amúgy (ebben is) az öngondoskodás az fontos )!

A jó levegö viszont jobb ingatlan-privatizációs opció mintsem az asztmás gyermekek levegővételi öngondoskodási törekvései (Meggyógyulása.)

A légúti betegeknek majd ellátjuk a baját olcsó gyógyszerekkel! (c) Ágnes

Ez KiKristályos Hörrr.

jbb 2008.01.23. 16:01:27

Na, dübörög az oldal, jól látni.
Egy nap távlatából már nincs értelme válaszolnom, úgyis az orbán a hibás és kész. Ennyiből a falnak is mondhatnám, bár ki tudja kit drótoztak már be a nato-barát kgb egyetemisták. Ja, erről jutott eszembe. Láttátok a Fő-fő elhárító labanc, őő laborc bizottsági meghallgatásának tv bevágásait? Mindig felröhögök magamban, amikor eszembe jut a legképzettebb, a legfelkészültebb, a leglegebb titkosügynök belépője. Emlékeztek? Látván a sok tv kamerát elővette a jamesbondi trükköt, a mobiltelefonosat. Bárgyú mosoly és kamu telefonálás, majd a biztonságot nyújtó ajtó mögé érve telo a zsebbe...
halivudi szuperprodukció volt, bár ha a plafonról ereszkedett volna le, biztos szívébe zárta volna őt is a pongyolás hadtest.

kyle 2008.01.23. 16:30:35

simonmondja kormanyprogramjat kiegeszitenem azzal, hogy a Magyar Televiziot el kene torolni a fold szinerol, es helyette megtenni a Dunát egyetlen kozszolgalati csatornanak. sokat sporolnank, elsosorban bosszusagot. ami a Szlovak peldat illeti: szepen fejlodnek, de nagy resze az autoiparnak koszonheto, es mint tudjuk az nem egy stabil agazat. ha bedol, bedolnek ok is. raadasul egy csomo helyen szegenyseg van, inkabb varosiasodas jellemzo ott is, ha a gyar kozeleben elsz ok, ha nem, megdoglesz. tudasiparban igenis legyozhetok, de az NEM eltomegesitett felsooktatassal, tisztasagimenedzser-kepzokkel kepzelheto el. ezugyben a kormany (lehet karomkodni) tett ezt-azt, ahogyan a mezogazdasagi politikajuk sem az az eletkeptelen baromsag, hogy termeljenek (es tamogatodjanak) a csaladi gazdasagok. azert igy lenne (majdnem) teljes a kep asszem

dowNLoad 2008.01.23. 17:41:40

Ha bedől, ha nem, ha, ha hahahaha,
Az a legnagyobb gond, hogy a mai magyar elit NEM ÉRZI úgy, hogy itt fog élni nyugdíjas korában is, vagy nem érzi magáénak az országot, VAGY túlságosan is magáénal érzi, és haza is viszi, átutalja Ciprusra, Máltára, mert HÜLYE azért nem vagyok, hogy adót fizessek,azt CSAK A BALEKOK teszik. Magyarul az ország merre megy azt lesz@rom, az a lényeg HOGY ÉN JÓ IRÁNYBA megyek. (nő a bankszámlám, nem? Na ez a lényeg)
(kókasystem Hungary)

kyle 2008.01.23. 17:51:50

nagy a kisertes download hogy lemenjek a szintedre, de most inkabb nem tennem meg, beszeljenek a tenyek. koka egyebkent egy tehetsegtelen kocsog, de elarulnad hogy jon ide? amit felsoroltal az mitol kokasystem? es mi koze ahhoz, hogy lesz-e magyarorszagon valaha minosegi felnottkepzes, meg ilyenek...

ÁrPi 2008.01.23. 17:59:02

"" tudasiparban igenis legyozhetok, de az NEM eltomegesitett felsooktatassal, tisztasagimenedzser-kepzokkel kepzelheto el. ezugyben a kormany (lehet karomkodni) tett ezt-azt, ""

Ki lenne olyan kételkedő aki káromkodva vitatna ezt-azt a kijelentéseid közül?????? :-))

Itt a jobboldali underground blogjában ki lenne az a pesszimista hitehagyott, aki a példádban szereplö szlovák tudásipart máris reménytelenül behozhatatlan előnyünek látná?

Oho, Kormányunk a homálybavesző múltban eltömegesítette a felsöoktatást ( vagy használjuk a szót: Elkúrta ) aztán rákövetkezöleg másabb irányba igyekez(het)ne reformlépéseket tenni?

Mezőgazdaságról pedig:
A végeláthatatlan szlovák búzamezőkről se feledkezzünk meg amikor mezőgazdaságukat lessük!

kyle 2008.01.23. 18:04:38

nekem kicsit zagyva amit mondasz. a lenyegre meg nem valaszoltal. egyebkent nem fleto akart 50%-nyi fiatal diplomast

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.23. 18:16:42

kyle 2008.01.23. 18:04:38:
"nekem kicsit zagyva amit mondasz. a lenyegre meg nem valaszoltal. egyebkent nem fleto akart 50%-nyi fiatal diplomast."

Hanem Tony Blair.
Egyebkent pedig:
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/06/orszgtervez.html
(kattints a grafikonra)

A kibontakozas UT-JAROL pedig:
www.newsweek.com/id/91613
Lehet figyelni. Kozonseges csavarok eladasaval is le lehet nyomni a vilagot. Csak valami olyasmit kell csinalni jol, ami nehez. A csavarok eseteben azt jelenti, hogy 86 orszagban kell tudni ugyanazt a keszletet teriteni heti het napban, napi 24 oraban.

Ismetlem: csinalj valamit nagyon jol, amit nehez. Ennyi a trukk. Tovabba okos emberek, akik hajlandoak egymassal racionalisan egyuttmukodni szuperego-kakaskodas helyett, ami Magyarorszagon annyira jellemzo. Hany ceget lattam mar tonkremenni azon, hogy az alapito-tulajdonosok osszevesztek valami baromsagon ...

dowNLoad 2008.01.23. 18:35:31

KYLE talán ha figyelnél, találós kérdés: ki az aki MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐ? Te vagy én? hahaha
KÓKA 10000000X annyit tehet mint az átlagember, de sajnos nincs hozzá 10X annyi IQ-ja sem, nemhogy arányosan több. A nagy IT szakember, a MANAGER/ÜZLETEMBER, majd ő megmutatja. A saját sikerei f@szán megvannak, kár hogy az ország abból csak a BE NEM FIZETETT adót látja, hahahahaha OFFSHORE, kár hogy én nem kaphatom így a fizetésemet. Na ezt melyik egyetemen oktatják, ill. a beházasodást, és utána a szerzett küldetéstudatot, tévedhetetlenséget, elvitathatatlanságot, álmából felébresztve is hazudni tudás képességét, stb...

kyle 2008.01.23. 19:07:10

na, mondom én download hogy hozod a szintet, éreztem! a továbbiakban a kommentjeidre ízlésbeli okokból nem válaszolok. amúgy meg nézd meg mit írtam kókáról.

simonmondja... 2008.01.23. 19:14:14

Doomhammer.
Igazad lehet.
Azzal lehet lenyomni a világot, amit jól csinálni nehéz.
De a blogod nem tetszett. Szerintem Tótát kiröhögni az nem nehéz.
És nem is csinálod jól.

simonmondja... 2008.01.23. 19:19:21

Kyle.
Megkapod az M1-et. Fel is szánthatod a helyét.
(M2-n még gondolkodom, láttam náluk jóságot, csak keveset nézek tévét, ezért vagyok bizonytalan)
Duna elég szerintem is. Sokszor még sok is.
Megdumálhatsz arra is, hogy mind röpüljön.

dowNLoad 2008.01.23. 19:22:18

KYLE mit is írtál? semmit.
ITT egy IGAZSÁGOS ÍTÉLET a ZSANETT ügyben érintett rendőröknek: (hahaha, huh)
www.youtube.com/watch?v=f6UPxdK65JU

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.23. 22:19:36

simonmondja... 2008.01.23. 19:14:14:
"De a blogod nem tetszett. Szerintem Tótát kiröhögni az nem nehéz.
És nem is csinálod jól."

Nem az én blogom.
Te jobban tudnád csinálni?
Küldök meghívót.

ficsor feri 2008.01.29. 22:59:17

Üdvözlök mindenkit!
Nem belefolyva az aktuál politikába, csak az egyik hozzászólásban elhangzott, hogy meg kéne írni az újabb sorstalanságot a mostani Magyarországról.
Csak halkan megjegyzem, hogy a Mai sorstalanság… című, önéletrajzi könyvem megjelent, amiben az életemen keresztül sok mindent mutatok be az elmúlt 48évről, ami kishazánkban lezajlott. A könyvemmel kapcsolatban egy blogot is működtetek, aminek az elérhetőségét ide is kiteszem. Üdvözletem: Ficsor Feri
ficsorferencmaisorstalansag.blog.hu/
süti beállítások módosítása