A politikai korrektségről (¡Viva España!)
2008. január 17. írta: AgentUngur

A politikai korrektségről (¡Viva España!)

 Megint nem született meg a spanyol himnusz szövege, már 1761 óta nincs nemzeti éneke a spnanyoloknak. Pontosabban Franco alatt volt, de az nem bizonyult polkorrektnek. 30 éve csak szenvedés van. Ehhez képest a 4-es metróóóó villám vili, de igazán nem a kis csúszás a vicces, hanem az, hogy miért bukott meg az új javaslat. Nos, az új javaslat szövege (mi, kevésbé spanyolos műveltségűek olvashatjuk angolul is) a Guardian szerint sértette a kisebbségeket. Mivel szeretjük a baszkokat (gora euskadi) és a katalánokat, ez tényleg gáz. A spanyol baloldalnak azonban leginkább a ¡Viva España! nem tetszett, mer' hogy a gonoszgeci Franco is használta a szlogent. Éljen Spanyolország! - micsoda rettenet lehet ezt hallgatni. Ettől biztosan összeszorulnak a gyomrok. Ez maga a fasizmus, vagy legalábbis a cinkos összekacsintás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62300694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hiba 2008.01.17. 19:22:21

na mondjuk mi is jól néznénk ki, ha Isten egyszer tényleg megáldana minket jókedvel, bőséggel és kereshetnénk magunknak másik himnuszt. Az se menne gyorsan. Ki lenne a szövegíró, zeneszerző? Geszti biztos visszatérne, mert szereti kihívásokat, még ha nem is tud megfelelni nekik. Ákos talán álnéven adna be pályamunkát,mert bár nem érdekli ez az egész, van mit mondania a nemzet jövőjéről. Gyurcsányék meg felkérnének egy leszálló ágban lévő világsztárt akit aztán nem bírnának kifizetni, mert túl sok ment el a büdzséből a himnusz előkészítő tanulmány megírására.

mithrandir 2008.01.17. 19:24:01

Tied a hangszóró... :-)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.17. 19:31:30

nácifasisztakokettálósok. Börtönbe a szerzőkkel.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.17. 19:33:47

Tényleg nem értitek? Szégyen. Én természetesen értem, csak nem tudom megfogalmazni. (o:

tölgy 2008.01.17. 20:03:43

Szigorúan nem pc!

www.youtube.com/watch?v=MBlSJKb8hL0

A róla szóló topicot törölte az index.

dowNLoad 2008.01.17. 20:45:32

Mi lehet az index célja ezzel? Ha majd ennél sokkal nagyobb gondok lesznek, akkor is a villalakó köcsögökkel foglakoznak majd? Kezd olyan érzésem lenni, mintha egy elb@szott RUNNING MAN filmet néznék, ahol a TV mogul (médiaköcsög, friderikusz frizurával, haha, 1986-ban!!) a kereskedelmi médiában nyomja a hülye vetélkedő , szórakoztató baromságot, CSAK nehogy kimenjenek az emberek az utcára, mert akkor MEGINT gáz lesz. A legnépszerűbb műsor a MENEKÜLŐ EMBER, lassan lehet tervezni, hogy ki lesz a magyarországi műsorvezető? Balázs profin nyomná azt is, haha. "a következő játékosunk Dezső, aki egy ORKfalun próbál meg átkelni, élvemaradási esélyei jók, 76,4%, tegyék meg tétjeiket"
www.youtube.com/watch?v=FgzNfOXW_CM&feature=related
A médiaköcsög elmagyarázza, haha

Toymao 2008.01.17. 21:50:54

Itt rohadtul nem a politikai korrektségről van szó. A Viva España-t Franco alatt írták, vezették be, szövegétől függetlenül a falangista rendszer szimbóluma. A bemondás része meg főleg!

Példa: Rákosi eredeti szándékának megfelelően eltörli az Erkel-Kölcsey félét, helyette jön egy komenista himnusz, aminek így kezdődik minden bemondása: "Éljen Magyarország, te kommunista menyország", és ez szeerepel benne vagy 16x. Ezt a rendszerváltáskor eltörlik, (de a zenéje megmarad) bár addigra mindenki jól megtanulta és megszokta. Aztán mondjuk 2010-ben kiírnak egy pályázatot, egy új szövegre, ami mopndjuk ez "Éljen Magyarország, te demokrata menyország." Mindenki ki lenne akadva, hogy ez nagyon is emlékeztet a komenista himnuszra, nemdebár?

Itt (akár himnusz akár nem) bejön az, hogy egy dalnak a bemondás a legerősebb része, ahhoz kötik az egészet. (Gondoljunk rá, hány olyan dal van, amit a bemondás alapján emlegetnek, pedig nem is az a címe.) Hiába más a mondanivaló (amire soha nem figyel senki szinte), ha bemondás-része a refrénnek ugyanaz marad, akkor nagy változást nem látni.

burkus · http://wangfolyo.blogspot.com 2008.01.17. 21:53:04

Éppen Spanyolországban vagyok - munkám egy részét itt végzem -, és mind jobb-, mind baloldali barátaimmal (akik, odahaza szokatlan módon, többnyire egymásnak is nagyon jó barátai, mert az emberséget jóval előbbrevalónak tartják a politikánál) beszéltünk az új himnusz szövegéről. A szöveg egyik oldalnak sem tetszik. Összefoglalva, a baloldalnak nem azért, mert a hazát emlegetni fasizmus (itt a baloldal értékei között a haza is szerepel!), hanem elsősorban azért, mert frázisról frázisra egyezik a Franco-félével (szövegét lásd itt: gospain.about.com/od/spanishlife/qt/anthem_franco.htm), ami itt érthetően rossz emlékeket ébreszt. A jobboldalnak meg egyszerűen azért (amiért egyébként a baloldalnak is), mert a szöveg rettentően közhelyes. Sok más írás közül itt van erről egy részletes elemzés egy hírblogról, amely szellemében, tartalmában, sőt nevében is hasonló a jelen bloghoz ("Políticamente... conservador"):
politicamenteconservador.blogia.com/2008/011201-entre-heidi-y-el-parto-de-los-montes.-el-nuevo-himno-de-espana-anatomia-de-una-b.php

is 2008.01.17. 22:59:54

ha Franco használta, hangsólyosan, akkor bizony ez a fasizmus. kár, alapjában véve a nyilaskereszt is geometriailag szép alakzat. de attól még az is fasizmus.
sajnos, ami fasiszta volt, azt nem lehet többet használni. mint a penészes kaját: nem vájkálok benne, hanem az egészet kidobom.

Asidotus 2008.01.17. 23:08:32

magyar Himnusz helyett bármikor bedobható a Szózat. A Szövege sokkal jobb, zenéje is van, és mindenki tudja énekelni is.
A spanyolok egy kicst nagyobb gondban vannak, mert nem egy nép.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.18. 00:01:25

Hát, ha már a polkorrektségről van szó, akkor, bár illetlenség, de muszáj belinkelnem ezt, már csak azért is, mert egészen friss:
molnargoreny.blog.hu/2008/01/16/kanalas

loldongs (törölt) 2008.01.18. 00:10:05

szerintem imádnák a Bon bontól a Viva espana c. számot ha valaki megmutatná nekik

nánáná náná nánná
érted élek

SzocsO 2008.01.18. 00:14:54

Kodályt megkérték az 50-es években, hogy írjon új himnuszt, komcsi hazához máltót, de az öreg visszautasította, mondván, hogy "ami van, az épp elég jó".

dowNLoad 2008.01.18. 01:00:39

IS: ha Franco használta, hangsólyosan, akkor bizony ez a fasizmus. kár, alapjában véve a nyilaskereszt is geometriailag szép alakzat. de attól még az is fasizmus.
sajnos, ami fasiszta volt, azt nem lehet többet használni. mint a penészes kaját: nem vájkálok benne, hanem az egészet kidobom

BÁRCSAK A KOMCSI "ÖRÖKSÉGRŐL" IS ELMONDHATNÁNK EZT!
Abból meg sikerült az egyetlen olyat kidobni, amit meg kellett volna tartani: a világszínvonalú mezőgazdaságot. Gratulálunk! most az összes kaja: MADE IN POLAND, hahaha.(ahol üresek voltak a polcok, meg jegyrendszer volt, most onnan kapjuk a kaját, áááááááááá)

Nemecsek 2008.01.18. 01:38:41

Pontosan értem, azt hiszem. Senkit sem akarok Franco és bandájához hasonlítani. Ám az elutasítást pontosan érzem is. Apám (már nem él)un. 56 -os volt. Én a hatvanas években a vörös zászlót eggyeltem a magyar mellől 68 -ban, a Főúton. Könny jött a szemembe, és borsózott a bőrőm a maghatottságtól, ha zászlónkat láttam, a Himnuszt hallottam, vagy Erdélyről volt szó.
Ott sokszor jártam is.
Ma nem így van. A Vereckénél bejött fajmagyar vezénylő tábornok, klasszikus bányatulajdonos, szőlőbirtokos középnemes, aki az emberek szociális védelméért száll síkra, felette keringve a kéznemfogó, ujjlenyomat - megtagadó, nemzeti madarunk, a gárdakapitány - elvette...
Többen vagyunk így? Nem tudom.

Pallos Levente 2008.01.18. 08:07:25

Kis kihagyás után az oroszoknál is visszatért a szovjet himnusz, csak most már szöveg nélkül, ha jól tudom.

tistedur 2008.01.18. 08:32:53

új szövegett írtak a régi dallamhoz.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.18. 08:51:14

Nemecsek: fenét vették el, sosem volt a tiéd, ha olyan könnyen ment. Fajmagyar vezénylő tábornok, gárdakapitány, jaj, jaj, a darutollas pribéket és a klerikális ellenforradalmárt kihagytad. Csak nem személyesen Kartal Zsuzsához volna szerencsénk? Mer' úgy írsz, mint egy Népszava-publicisztika. :D

AgentUngur 2008.01.18. 09:00:23

Tomayo, szerintem az éljen Magyarország erősen politikasemleges lenne akkor is, ha a kommancsok agyba főbe használták volna, bár erre télleg nem került sor. Betámadhattam volna mással is, mert példa az ideologikus idiotizmusra van elég. Mindenre rásüthetünk bélyegeket, állíthatunk tabukat, kialakíthatunk egy vicces újbeszélt. Kérdés, az ilyesfajta kultúrharcok hova vezetnek.

Esténként, amikor 11-kor kezdődik a South Park, azért tudom, még van remény :-)

bomi 2008.01.18. 10:00:52

Miért van olyan érzésem, hogy ezek a Nemecsek-félék nem emberből vannak? Valahogy nem bírom elképzelni, hogy logikamentes hadovájuk kitalált, fiktív személyiségeket takar... Vagy ez csak egyszerűen amolyan őszinteség-beszéd (ala gyurcsany@oszod)?

bomi 2008.01.18. 10:23:00

helyesen: NEM kitalált...

dowNLoad 2008.01.18. 11:58:20

IS: ha Franco használta, hangsólyosan, akkor bizony ez a fasizmus. kár, alapjában véve a nyilaskereszt is geometriailag szép alakzat. de attól még az is fasizmus.
sajnos, ami fasiszta volt, azt nem lehet többet használni. mint a penészes kaját: nem vájkálok benne, hanem az egészet kidobom

BÁRCSAK A KOMCSI "ÖRÖKSÉGRŐL" IS ELMONDHATNÁNK EZT!
Muszáj még1X, mert megint elfelejtik, hogy ITT főleg komcsi "örökség" van, de nem akarnak felejteni, állandóan arra a pár évre mutogatnak, ami 39-44-ig volt.

vasika 2008.01.18. 12:11:47

azért siralmasak vagytok ti "reform" jobbosok, ugyanazokat a szar fóbiákat toljátok, mint a nem "fiatalosan trendi konzervatív" fidesz, most komolyan, mi köze az egész pc tematikának ahhoz, h ha én baszk vagyok, a büdös életben nem fogom akarni azt mondani, h éljen spanyolo. a minimum is az, h 30% sansszal az eta aktuális politikai fedőpártjára szavazok. ha már a nagy nacionalistáskodásotok közepette empátiátok nulla, akkor segítek: mondjuk fölvidéki magyarként énekelnétek, h "éljen soká szvatopluk és a mi drága szlovákiánk"

mondjuk eleve nem értem, a kisebbrendűségi érzésen túl mi szükség van olyan baromságokra, mint himnusz, de hát nyilván sok egybites idióta barom csak szimbólumokban képes megélni bármit is

ergé 2008.01.18. 12:14:22

Vasika, micsoda görcsös hörgést produkálsz, látod, mi nem ilyenek vagyunk.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.18. 13:00:31

Vasika: nézd, itten éppen te meg Nemecsek pörögtök, mint a veszett búgócsiga.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.18. 13:53:29

vasika, dúdolj el egy padödöt, meg dobj fel egy priznicet és mingyá' jobb lesz...

mindegy 2008.01.20. 22:05:16

Anélkül hogy belefolynék a vitába, csak a történelmi tények kedvéért:

Ad 1: A francoista állampárt hivatalos köszöntése az "Arriba Espana" (előre Spanyolország) volt, habár a linkelt himnuszban a Viva Espana is szerepel. Ettől függetlenül, az tuti h a francoista köszöntés "Arriba Espana" volt, ez valóban lejáratódott ott.
A második világháború végéig gyakran használták a náci karlendítést is hozzá, de ez akkor be lett tiltva (konkrét forrást nem tudok most, de a 10 kötetes spanyol nyelvű Spo történetében benne van valahol)

Ad 2: az állampárt hivatalos indulója ami kb. nem hivatalos himnusz volt (kb mint a komenista országokban az Internacionálé), a Cara al sol (arccal a nap felé ) címet viselte.
Ennek utolsó sora is Arriba Espana.
en.wikipedia.org/wiki/Cara_al_Sol
Line 22: Falangists use Arriba España ("Onward Spain") instead of the more usual Viva España ("Long live Spain").

Amúgy viccesek ezek a himnuszviták. Anno a 90-esben Boszniában pont ez volt (már nem a diktatórikus múltra való utalás, hanem a kisebbségileg aggályos himnuszszöveg).
Történt ugyanis h a központi kormány 92-ben, a függetlenség kikiáltásakor elrendelte egy régebbi bosnyák népdal alá szöveg írását és ezt "Jedna si jedina" (egy és egyetlen) címmel himnuszba is adatta.
en.wikipedia.org/wiki/Jedna_si_jedina
Az "egy és egyetlen" miatt verték is az asztalt a szerbek és a horvátok a "bosnyák unitarizmus" kapcsán, és el is húzódott a vita a háború utánra, megegyezés nem született, ezért a nyugatiak (akiknek a protektorátusa volt már akkor Bosznia) kiadták egy ottani (amúgy boszniai szerb) zeneszerzőnek, hogy szerezzen himnuszt, szigorúan _szöveg nélkül_ és szigorún "Bosznia-Hercegovina nemzeti himnusza" cím alatt. Aztán rendeleti úton be lett vezetve, ellenvétes nincs.
en.wikipedia.org/wiki/Intermeco
www.ohr.int/decisions/statemattersdec/default.asp?content_id=354

A spanyolok legalább saját maguk dönthetnek lol.

balka 2008.01.20. 22:35:56

Azért annyira nem dobtak ki mindent, ami Francohoz köthető. Pl. még a mai napig is ugyanabban a díszes sziklasírban fekszik, isznek virágot, stb, és senki sem akarja újratemetni. A probléma inkább azzal van, amit már leírtak, hogy lényegében ugyanazt a himnuszt írták meg újra, kicsit átfogalmazva. És tényleg elég gyenge is a szövege, jó kis közhelyekkel.
Amúgy meg úgy tudom, ettől még elfogadták a szöveget, most lesz vmikor a hivatalos bemutatója (Domingo fogja énekelni).

burkus · http://wangfolyo.blogspot.com 2008.01.21. 09:37:27

Nem fogadták el. Eredetileg valóban úgy tervezték, hogy 21-én (azaz ma) ünnepi gálaműsorban mutatják be és Placido Domingo énekli, de az olimpiai bizottság nagy mértéktartásról tanúbizonyságot téve végül már elfogadásra sem ajánlotta a szöveget. Ezt még múlt szerdán jelentették be: www.elpais.com/articulo/espana/himno/Espana/vuelve/quedarse/letra/elpepuesp/20080116elpepunac_2/Tes .

A spanyol himnusszal egyébként van egy másik érdekes csavar is. Nemcsak a szövege hajaz a Franco-félére, hanem a dallama (azaz már a Franco-féle himnusz dallama is) egy 11. századi szúfi misztikus által írt vallásos himnuszéra, olyannyira, hogy sokan állítják (pl. yahel.wordpress.com/2008/01/15/la-nueva-letra-propuesta-para-el-himno-de-espana-dice-mucho-de-su-realidad-actual/) hogy ténylegesen abból is származik. Ha Franco - aki betiltotta a muszlim vallásgyakorlást Spanyolországban - ezt tudta volna...
süti beállítások módosítása