Januári számunkból
2008. január 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Januári számunkból

Tiszta lappal, minimáldizájnnal és online fehérterrorral indítva az évet, szemezgessünk egy kicsit januári lapszámunk tartalmából. Vegyétek és egyétek!

A nyitó és a záró cikk témája előre nem tervezett keretbe foglalja a lapot: Turul kolléga a fokozatosan oldódó határparáról és a step by step nemzetegyesítésről írt vezércikket.

A januári szám fő témájaként körbeszimatoltuk a négyes metró helyzetét, kiderült, hogy a metró és Demszky életrajza párhuzamba állítható, de Balogh Árpád metróprojekt-vezető gondolatait is a figyelmetekbe ajánljuk: "annyira ne legyenek kényelmesek az utasok, hogy a kis átszállást ne vállalják.”

Nagy interjúnkban Gyurgyák János Osiris-vezér értekezik a magyar nemzetfogalom alakulásáról, most megjelent könyve kapcsán. Ács Ferenc gyűjtéséből megtudhatjuk, hogy az SZDSZ ENSZ-csapatokat követelt Romániába - 1989 karácsonyán (aláírók: Haraszti, Kis, Demszky). A külpolitikában végignézünk a Balkánon és a chávezi vörösinges mozgalmon, majd Pártmustra sorozatunk utolsó részeként a Fidesz bajszát húzogatjuk.

A két reklám után Oli bácsi mongya meg a frankót Erdélyről, ahol "hajnal van, fúj a szél, és fenn, Felek felé egészen nyilvánvalóan látszik néhány tökéletesen érdektelen csillagkép".

Szociálkonzervatív olvasóink ezután időseket látogató dédiszitter fiataloknak örvendhetnek, majd ifjú keresztény közgazdászokat mutatunk be Civil Kurázsi rovatunkban. Kiterjedt gasztrooldalainkon az erdélyi konyháról és a kenyérkészítésről olvashattok, jelszó: "mindennapi kenyerünket süssük meg magunk!".

Aztán bobozunk, Robin Masters hazalátogat Mélyskóciába, majd a Reakció történetében először divatcikket olvashatunk, dekoratív hölgyekkel dekorálva. Elmegyünk uszizni is, majd Lelky Lola nagysikerű pszichosorozatát folytatjuk, most az überliberálisok vannak soron, akiktől "köszi, de nem kérünk pacsit".

A kultúra rovatban átmegyünk a sötét oldalra: gótika, misztika, sötét romantika minden mennyiségben, a középkori katedrálisoktól a Cure-ig. Riportot készítettünk a Petőfi rádió átalakulásáról, hogy is alakult a projekt az elmúlt fél évben. Molnár Niki elkezdi magyar rajzfilmekről szóló sorozatát, Egerben járt az Egon és Döncit készítő cyber-hippikommunánál.

P.T., a mi Egei Antalunk megsaccolja, mit is olvashatnak politikusaink: Bolgár, Kertész, Wass Albert és a többiek. Végül a konzervatív anarchista komcsizik egy jót, egyúttal a határok megszűnésén örvendezik, Faludyt, Ákost és Örkényt citálva.

A lapszámmal kapcsolatos óhajt, sóhajt, dicséretet, panaszt ide kérjük, örömmel!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1299490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zetalaki 2008.01.16. 16:07:35

csak egy apró, gonosz megjegyzés: miért véli úgy a Reakció szerkesztősége hogy angol kifejezéseket vegyíteni az magyar szövegbe a szellemesség jele? Ma már elvárható minimum egy szerzőtől az idegen nyelv(ek) ismerete, úgyhogy végképp nem tudom mire vélni, miféle stilisztikai értékkel bír a Step by Step címként vagy jelzőként való alkalmazása. (Rádásul láthatóan áthidalhatatlan problémát okozott a korrektornak, hogy az angol címeknél, pláne újságban, a releváns szavak nagybetűvel írandók. Itt ez nem sikerült.)
Nem egyedi jelenségről van szó, csak ezért teszem szóvá.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.16. 16:11:46

mert egyesek von aus haus anglofilek, azé'! :)))))

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.16. 16:13:32

a step by step nemzetegyesítésnek házon belül története van :) mink ilyen belterjesek vagyunk. mesél az illetékes?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.16. 16:14:05

zetalaki:
Ez a Step by step egy háztáji (hogynemondjam belterjes) célzás, elnézést, ha zavaró.

Téglagyári Megálló 2008.01.16. 16:17:07

ergé, Turul, a lépések végén Borneó és Celebesz visszafoglalása is szerepel?

Toma 2008.01.16. 16:19:09

Már megvan az újság! A blogra kérek egy posztot a Gyurgyák könyvről. Az ÉS-ben van kritika, de írjatok róla ti is.
Ha már metró. Terjesszétek mindenütt, hogy az M5 (szentendrei és csepeli HÉV összekötése a Duna alatt) igaz pénzpazarló ötlet. Szerencsére még csak ötlet, de meg kell fúrni :) Csepeli HÉV-et fel lehet vinni a Kálvin térig, onnan pedig: "annyira ne legyenek kényelmesek az utasok, hogy a kis átszállást ne vállalják.”

Téglagyári Megálló 2008.01.16. 16:20:40

Fijjuk, ez valami összeesküvés-elmélet vagy komoj?

www.gazdasagibergyilkos.hu/

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.16. 16:20:49

Toma: az 650 oldalnyi, kisbetűs, de nagylakú könyvet jelent... sz'tem az ÉS-beliek el sem olvasták! Ezt akarod? :)

Toma 2008.01.16. 16:30:28

Szamárfül!

Hát igen. De azért remélem valakik csak elolvassák. Én is meg akarom venni.

Szörny 2008.01.16. 16:57:56

Teccik a januári szám! Ezentúl minden cikk fennt lesz a neten? Merakkor mégsenem fizetek elő! :-)

szejler 2008.01.16. 17:00:10

Téglagyári Megálló

Utánanéztem a könynek. Háát...
Ott kezdődik a baj, hogy Korten dícséri. Az az ürge meg akkora ecosámán, hogy legszívesebben legyekkel ütöttem volna agyon a könyvét, nem fordítva. Bogár László is hajlamos a hmm.. alternatív megközelítésekre.

Komolyabb kritikusok kikeltek ellene: a bizonyítékok nem koherensek, sok állítása könnyedén cáfolható stb.

Vannak akik praktikusan netto haszonérdekből, vannak akik egocentrikus világmegváltó késztetésből (én tudom a frankót, mindenki más vak) írnak ilyen bombasztikus izéket, de az esetleges igazságmorzsákkal együtt nagyon erős fenntartásokkal kell kezelni az ilyet.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.16. 17:25:49

Szörny:
Igen, fent lesz. De a papír-kiadás marad szebb és hangulatosabb. :)

Istvan 2008.01.16. 21:16:31

En erdelyi eteleket akarok fozni! Minnel tobbet, kivancsisagbol, hogy mennyiben kulonbozik a magyartol. Ugyhogy kernem a recepteket, mer' azok nem voltak a lapban, irgum-burgum! Most vacsora utan olvastam ki az ujsagot, es megeheztem :)
Na, megyek potvacsizni :)

Chem 2008.01.16. 21:53:48

Tanár vagyok. Osztályomban rendszeresen szoktam olvasni a cikkeitek közül beszélgetés/vita indításaként. Persze nem mondom el honnan vannak a cikkek hiszen politikailag semleges kell,h legyek. :)
A "kis virág hadművelet", a magyar termékek vásárlása vagy a tudatos vásárlás is jó téma volt. Van kollégám aki régen publikált is nálatok (még az UFI-ban).
Szóval köszönet és várom a további jó cikkeket :)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.16. 22:06:49

Chem, és mit mondanak a diákok? Nem a cikkekről, hanem a témákról?

jbb 2008.01.16. 22:12:12

Egy cseppnyi lapzárta.

Nem szoktam különösebben derülni ezen a fél órán, de a mai este emlékezetes marad örökre. Gondolom nektek is. :-)
Ahogy Mr Reakció (és most tényleg az, képviselve minket), bátortalanul, ámde a cselekvés nyomásának prése alatt NEM HISZI EL magában azt, ami megtörténik. Élőben. Beleéltem magam, ritka nehéz jól kijönni ebből, pókerarccal rögtönözni, anya - apa - barátok - reakció közössége - sőt, a világ(!) előtt képviselni egy szellemi műhelyt, a jövőt, etc..

Amikor beláttam, hogy nincs mese, ez nem pixelhiba-folyam tévémen, szóval ahogy megláttam kúszni a gravitációs erő fogjaként a cseppet, - és ebben a viszonylatban helytálló példával élve -, a sötétoldalon bájosan csak mengelicának nevezett koalícióserő harca is gyermeteg próbálkozás ahhoz képest, hogy mennyire drukkoltam, hogy csak eddig, és ne tovább! Szinte dzsediként tartottam vissza növekedését, de amikor elengedte a felületi feszültség és gyorsítva megnyúlt, azonnal lefordultam a fotelből! :-)))))
Óriási arc vagy, privát Oscar-om a tied, egészen szürreális élmény volt. Olyan igazi Reakciós...

üdv nektek.

Chem 2008.01.16. 22:32:19

16 évesek. Abban a korban vannak amikor durván felvetnek kérdéseket a körülöttük lévő világról erős kritikai éllel. Évek óta arra próbálom nevelni őket,h az egyén csak közösségben, másokért felelősséget vállalva élhet értékes, boldog életet. A másik fő csapásvonal pedig az, h gondolkozzanak. Ne a média mondja meg,h mit gondoljanak a dolgokról. Ezért kell tanulniuk a lehető legmagasabb sziinten.

Szóval a kérdésre válaszolva :)
Az öko-témák mindig nyerők. Főleg ha fiatalos a hangvétele a cikknek (és ez mindig így van). Sokukban munkál (még?) a "mentsük meg a Világot" érzés.
Nehezebb falat megértetni velük a hazai gazdaság életben tartásáank fontosságát de nyitottak rá.
A Tudatos Vásáról Egyesülete szakkört is tartott nálunk pár éve.
Szóval értelmes gyerekek, fogékonyak sok mindenre de nem birkaként. Vagy legalábbis szeretném így látni.

Istvan 2008.01.17. 09:53:38

jbb, ezt kifejtened? En lemaradtam rola...

jbb 2008.01.17. 10:10:10

Elnézést, de tegnap sokkot kaptam a lapzártától és rögtön utána írtam a kommentet. Szóval Gergőek voltak tegnap a vendégek és megtörtént (bár így utólag visszaogndolva nem is biztos, hogy valóban azt láttam, de majd megerősítik vagy cáfolják maguk). FEjtegetés közben elcseppent. Ráadásul a felelősségtől lebénulva próbált tudomást sem venni róla. Rettentően sajnáltam, hiszen beleélve magamat a szituba, tényleg kezelhetetlen.
IStávn, várjuk meg, hogy mit mond madj Gergő.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.17. 10:15:40

jbb:
érti vki Jbb két utolsó kommentjét? :)

ergé 2008.01.17. 13:00:00

Chem, érdekel a "kis virág hadművelet" elkövetőinek elérhetősége? sztem szívesen beszélgetnének a srácokkal.

mildi 2008.01.17. 13:48:42

:D
szóval minden cikk fent lesz, most, amikor előfizettem (mert untam, hogy mifelénk nem kapni), és végre van saját gépem, tehát nem cseszeget a család, hogy szakadjak már le a netről...de tény, az online-t nem tudnám elvinni szolgálatba magammal :D

ergé 2008.01.17. 13:52:12

mildi, az archívumban, később valóban minden fent lesz. A színes szagos újság viszont friss, dizájnos és exkluzív marad, számotokra, az olvasók számára :)

Téglagyári Megálló 2008.01.17. 15:24:41

mildi: "az online-t nem tudnám elvinni szolgálatba magammal :D"

csak nem rendőr vagy? :-)

mildi 2008.01.17. 16:10:44

tm,
nem, rosszabb, vasutas :D

jbb 2008.01.17. 16:42:57

Szamárfül, nem akarom fokozni, elnézést. Mivel nyom nélkül maradt itt a blogon, most már nem is vagyok biztos benne, hogy jól láttam-e.

Remélem nem sértődött meg senki, ténlyeg nem piszkálás volt, inkább poén.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.17. 16:48:25

én csak eccerűen nem fogtam, miről írsz :)

-Claude- 2008.01.17. 17:14:13

Nekem marhán tetszett a lap, lehet h minimáldizájn, de jó a címoldal. És Oli bácsi cikke nagyon megpendített bennem valamit...

jbb 2008.01.17. 18:49:20

Szamárfül. Ok, kikényszeríted belőlem. Gergő volt a vendég a tegnapi lapzártában és éppen egy elemzést folytatott, amikor megjelent az orra bal lukában egy csepp, amit se nem mert letörölni (gondolom zsepihiány miatt), se nem szívott vissza (érthető okokból), de a csepp csak nőtt, nőtt, majd a száján megdobódva lecsöppent. Ekkor kb 15 centis volt. Gergő itt fejezte be a mondatot és ekkor kapták el a kamerát róla. :-))
Szerintem tök vicces volt, de mivel senki nem reagált rá, valszeg nem jól láttam.

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2008.01.20. 10:55:54

Konzervatív anarchista? Hát nem vagyok egyedül?
Pártot is alapítunk?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.20. 11:05:08

jbb:
Nehéz percek voltak... Amikor nem engem mutatott a kamera, töröltem, amikor bejátszások mentek, fújtam. Itt egyszerűen esélyem sem volt.
süti beállítások módosítása