Párhuzamos valóságok
2008. január 09. írta: Szathmáry

Párhuzamos valóságok

Ez itt minden bizonnyal az ország legismertebb lakóháza. 1998. október 18-a óta magyarok milliói ülnek le este 8 után a tévé elé, hogy lássák ezt az épületet és lakóit. Igen, ez a Barátok közt ház. Az idén 10 éves fennállását ünneplő sorozatból eleddig a tisztelt nagyérdemű 4130 részt láthatott. És lévén, hogy egy alkalommal két rész elfogyasztása kötelező, így könnyen ki tudjuk számolni, hogy 2065 nap nem telt el Berényiék nélkül. Az epizódok 15 percesek így az is megállapítható, hogy aki mindent részt végignézett, az 61950 percet töltött Barátok közt. Az ország mentális állapotát ismerve, nem egy ilyen ember létezhet. Jómagam több olyan egyént ismerek, aki, ha valamiért nem tudja élőben követni a sorozatot, akkor videóra veszi, hogy később megnézhesse a Rózsa presszó és vidéke történéseit.


A magyar nép kábszere

A Barátok közt páratlan sikerszéria. Évek óta masszívan a legnézettebb tévéműsorok között van. Egyeduralmát senki és semmi nem veszélyezteti. Egy-egy epizódjának nézettsége gyakran eléri a 2 és fél millió főt. Nyugodtan kijelenthetjük: a sorozat a magyar társadalom legális kábszere. És hogy mennyire hat a tudatmódosítás? Egy mozgássérült ismerősöm mesélte, hogy amikor néhány évvel ezelőtt a Barátok közt Novák Lacija egy tolókocsis mozgássérültbe lett szerelmes és vagy fél éven keresztül szerepelt a sorozatban egy tolókocsiban játszó színész, a közhangulat is megváltozott. A Fény utcai piacon mindenki kedvesen bánt a tolókocsisokkal, segítettek nekik mindenben. (Innen nem messze található a Mozgássérültek Állami Intézete, így gyakran megfordulnak a piacon). Majd miután a fent említett szereplőt kiírták a sorozatból, minden visszaállt a régi kerékvágásba. Az emberek inkább elfordultak egy tolókocsis láttán, a baromarcúak még be is szóltak.


Nincsen Rózsa tövis nélkül

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a sorozatbeli Mátyás király tér, az tulajdonképpen a Wekerle-telepen van és Kós Károly térnek hívják, a Barátok közt ház, pedig e tér 4-es számú háza. Ugyanúgy, mint a sorozatban a Rózsa presszó, a valódi háznak az aljában is van egy műintézmény. No nem a belső udvarban, hanem a ház oldalában, és nem olyan flancos-puccos kávézó, hanem egy harmadosztályú késdobáló, a hetvenes évekből itt maradt belsővel. Legutóbbi látogatásomkor épp egy nyolc év forma kislány akarta hazarángatni a kocsmában fröccsözgető apját, aki a „menj anyádhoz!” szófordulattal próbálta lerázni gyermekét.


Ellenségek közt

A Wekerle-telep idén ünnepli centenáriumát. Az itt lakók közösségének van óvodája, általános iskolája és saját orvosi rendelője. Minden adott ahhoz, hogy azt mondjuk, ez maga a kisvárosi idill. Ennek a telepnek volt egy gyermekorvosi rendelője is. De azt valamilyen oknál fogva, néhány évtizeddel ezelőtt bezárták és a kerület egy másik, távoli pontján nyitották meg újra. A telepen élő kisgyermekes családoknak így kénytelen-kelletlen ebbe a – tömegközlekedéssel rosszul megközelíthető – rendelőbe kellett járniuk csemetéikkel. Hat évvel ezelőtt a gyermekes famíliák aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy ismét legyen a telepen gyermekorvosi rendelő. Hamar össze is gyűlt jónéhányszáz aláírás. A 2006. évi önkormányzati választáson szinte mindegyik párt zászlajára tűzte a népi kezdeményezést: a telepen legyen újra gyermekorvosi rendelő. Az újonnan megválasztott polgármester megtette az első lépéseket. Az önkormányzat pénzt különített el a projekt kivitelezésére és felajánlott egy önkormányzati ingatlant a telep központjában. Mit ad isten, pont kettő házzal Berényiék mellett. A Kós Károly tér 1, illetve 2. számú ház udvarán lévő régi mosókonyha épületét jelölték ki, amit addig az önkormányzat Kisebbségek Házaként működtetett.

De ennek a két háznak a lakói, amelyeknek udvarán az önkormányzati épület található, mint Berényi Miklós a Klaudiával való kibékülést, egy emberként utasították el a funkcióváltást. Tárgyalni sem voltak hajlandók az önkormányzattal és a civil kezdeményezés képviselőivel. „Nem szeretnénk, ha nap, mint nap beteg gyerekek járkálnának az udvaron, nem szeretnénk, ha a kölkök zsibongása megzavarná a pihenéshez való jogunkat, nem szeretnénk, ha szirénázó mentőautóktól lenne hangos a környék; és nem szeretnénk, ha függönyt kellene tenni az ablakunkba a kíváncsi gyermekszemek előli védelemként.” – hangzottak a ház lakóinak sérelmei. A gyermekorvosi rendelőt sikeresen megfúrták, így várhatóan marad minden a régiben. A film viszont forog tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr23290198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pallos Levente 2008.01.09. 08:18:30

Primitív barmok. De legalább arra lenne törvény, hogy aki ilyesmit néz, az ne szavazhasson. Azért, mert nem tud mit kezdeni az életével, az enyémet ne tehesse tönkre.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.09. 08:46:16

Ejnye, ejnye. Ha neznem sem ereznem primitiv baromnak magam, egy-egy negyedora nem a vilag. A Szabo csalad hany evig is ment a radioban? Es a Dallas valamint kulonbozo sorozatok? Dosztojevszkij es Stockhausen ugyan felemelo pillanatokat szerez de nem feltetlenul es mindenkit kapcsol ki egy-egy ugyfelekkel es targyalasokkal zsufolt nap utan..A focimeccsek kozonsege, ha eppen nem tetszik neki a vegeredmeny, tor-zuz-gyujtogat es orjong, ott valoban primitiv indulatok szabadulnak el. Pedig csak jatek, nem igaz?
Ha mar valakiktol megvonnam a szavazati jogot, akkor inkabb ok lennenek azok, de idaig azert ne menjunk el meg veluk kapcsolatban sem.

Őrnagy Őrnagy 2008.01.09. 09:07:45

Az a baj, hogy tv nézés miatt gyakorlatilag nem élsz. Nincs közösségi, csaláfi élet, mindenki otthon bámulja a trubadúrládát, és kész. Én mióta nem nézek tv-t, több szabadidőm van, jut olvasásra, netezésre meg egy kis sportra is, nagy családi esti sétákra, stb.. A tv kikapcsolása felszabadít.

Emlékszem még a 80-as években is a falvakban kinn beszélgettek az emberek a házak előtt a padon. Most meg: nézik a Barátok köztet, kihalt a falu.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.09. 09:09:49

Pallos Levente:
Nem hinném, hogy ez a megoldás. A poszt sem arról szól, hogy primitív a BK-közönség, sokkal inkább a mi-újság-a-való-életben-a-BK-ház-táján.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.01.09. 09:10:32

Őrnagy Őrnagy:
Évek óta nem nagyon nézek tévét, cserébe eszméletlenül sok időt szúrok el netezéssel. Tradeoff, hehe. :/

Őrnagy Őrnagy 2008.01.09. 09:27:45

Nemrég megmutattam az Asszonynak Wekerlét, el volt ájulva tőle :)

Hát igen Turul, én is órákat tudok elnetezni sajna.

Marianna · http://egerentyu 2008.01.09. 09:54:23

Bacher Ivan is ir a Helyek c. konyvben (Molnar Gal Peterrel kozos konyv) a Wekerle teleprol. Jo lehetett ott lakni, ma mar nem olyan biztos.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.01.09. 10:40:19

Valóban azt gondolná az ember, hogy a Wekerlén átjárja az embereket a hely szelleme...
De nem. Itt is ugyanolyanok az emberek, mint más lakóközösségekben.
Ha megnézitek a wekerletelep.hu-n folyó vitát láthatjátok: van olyan hozzászóló, akinek a Kós Károly téri templom harangjának zúgása is sérti a pihenéshez való jogát.

eternity · http://eternity.blogter.hu 2008.01.09. 11:25:53

A helyi politikusoknak lehetne annyi esze, h ebben az esetben nem széttárják a kezüket, h bocccs, nem tehetek róla, hanem kigondolnak valami megoldást.
Itt pl pont kapóra gyünnek a BK-s színészek. Szerintem ingyen is elvállalnának egy kis promóciós kapmpányt a környék lakói között, csak h lehozza őket a Blikk mint gyerekszerető tündibündiket.

Józan paraszt (törölt) 2008.01.09. 11:39:58

Hogy jön össze ez a két dolog?

Aki leszavazta a rendelőt az Barátok közt-öt néz?

Vagy aki ott lakik az bunkó, (és azért) mert egy szar sorozat képzeletben ott játszódik?

Yeto 2008.01.09. 11:40:20

Nyilván egyik lakónak sincs gyereke, de amelyiknek van is, az azon nyomban kidobja az ablakon, ne zavarja őt a nyavajás kölök. A fehér ember kihal, és meg is érdemli.

Yeto 2008.01.09. 11:41:44

mármint akkor dobja ki az ablakon a gyereket, ha beteg lesz, bocs. Ehhez a sorozatnak nincs semmi köze; véletlen egybeesés, hogy egy primitív sorozat forgatási helyszíne mellett primitív emberek laknak.

Lusthie · http://lusthie.blog.hu 2008.01.09. 11:43:18

És mi van a régi gyermekrendelővel, a régi Göcsej mellett? Most asszem Wekerle étterem...

Lusthie · http://lusthie.blog.hu 2008.01.09. 11:44:40

Marianna: jó volt ott élni. Én 26 évig laktam wekerlén.

Prophet 2008.01.09. 12:01:03

Lakótelepen a legtöbben nem tűrik meg a kölyköket: itt ne ricsajozzanak, meg ne tologassák az anyukák a babákat, nem lehet tőlük megmaradni (BK-t nézni), törnek. zúznak, azok a játkok is minek, úgy örölünk, hogy elvitték innen a játszóteret, de óvoda az ne legyen ám itt! Mondjuk hogy az ő gyerekét hol nevelte fel, és a szaros pelenkáját hova tette, azon nem gondolkodik el. Neki szabadott (mint mondjuk azoknak ingyér egyetemre járni, akik most a mellett kardoskodnak, hogy pár százezret megkeres az ifjú). És így kihasználatlanul állnak a jobbnál jobb területek (egy dunántúli megyeszékhelyről beszélek), esetleg a kutyások járnak le oda ebet "futtatni". Az önk. képviselő meg nem akar változtatni, fontos a környék lakóinak szavazata.

zsándárk 2008.01.09. 12:11:37

énse értem hogy jön össze a kettő.
ez megint annak az esete, hogy hogyan lehet egy népszerű dologgal "szenzációsabb" cikket összehozni.
pedig ez komoly dolog, érdemes is lenne róla beszélni, csak egy kicsit más kontextusban.
ettől a tipikusan magyar önző, irigykedő, közönyös magatartástól meg sírhatnékom van. csak egyszer legyen beteg bármelyik gyereke vagy unokája. egyből másképp fogja látni a dolgot.

Téglagyári Megálló 2008.01.09. 12:15:17

Prophet, hát ez elég szomorú.

Feketedisznóvágás 2008.01.09. 12:24:54

Szerintem a B. köztöt a férfilakosság jelentős hányada azért nézi mert viszonylag gyönyörü külső "tehetségű" színésznőcskék szerepelnek benne, a nyugdíjasoknak meg ott van példaképnek a Kertész házaspár. Szerintem ettől lehet ilyen nagy a nézettsége:)

stupidlovesong 2008.01.09. 12:33:45

mondjuk tényleg mi köze a bk-nak a rendelőhöz? a cikk háromnegyede a barátok köztről szól, aztán kiderül, hogy semmi közze semmihez. eleve nem is ott forgatják, hanem stúdióban, csak néha vesznek fel egy külsőt a kós károly téren.

Téglagyári Megálló 2008.01.09. 13:07:58

stupidlovesong és a többiek


van egy helyszin, amit sokan ismernek egy tévésorozatból (erről is ir a cikk), a szerk. pedig körülnézett, mi a helyzet a valóságban e helyszinen. Bonyolult ez?

Józan paraszt (törölt) 2008.01.09. 13:24:09

Téglagyári Megálló:

Hát igen, így már rohadtul logikus.

Párhuzamot vonva mondom akkor, szakpolitikusainknak sem ártana, az úgynevezett romákat csak és kizárólag a televízióból és a Mátyáspincéből ismerni.

Politikust minden putriba!

Google 2008.01.09. 13:33:55

Épp az a szép a cikkben, az a dicséretes, hogy szembeállítja a filmet, mely "kancsalul festett" világot ír le, a valósággal, amely olyan amilyen, bosszantó. Bosszantó, ha sírnak a gyerekek, ha a mentők szirénáznak, ha a harang zúg, de a legbosszantóbb az, hogy békétlenség honol e tájon is. Az idegen szép, mondták nemrég a toleranciabajnokok, (a Barátok közt is egy életidegen valami), jó lenne, ha a nemzettársat is szebbnek látnánk már, pár egy picivel! A magyar filmek (tisztelet a kivételnek) dialógusát pedig mintha földönkívüliek írnák, semmi köze a valósághoz, az élethez, semmihez! Mintha folyton oktatni szeretnék, hogyan nem szabad egy forgatókönyvnek kinézni!

Téglagyári Megálló 2008.01.09. 13:39:32

Depoman, egy asszociáció nem feltétlenül "logikus", bár nem egészen értem, hogy mit értesz e szó alatt.

Téglagyári Megálló 2008.01.09. 13:41:05

Ja és most nézem a cikk cimét: pont arra utal, hogy ugye van egy tévésorozat, ami a Wekerlén játszódik, erről is ir a cikk, aztán meg arról, hogy a Való Életben mi történik ott. Párhuzamos valóságok, ééérted?

Nicker 2008.01.09. 13:43:47

Én is wekerlén lakom, ha nincs kocsid, óriási szívás télen a megfázott gyerekkel elbumlizni a rendelőbe.

A ház lakóinak magatartása komolytalan és méltatlan, amiért én kérek elnézést a nevükben.

Valószínűleg nincs gyerekük, vagy van legalább 1 kocsijuk, amivel el tudják vinni a gyereket az orvoshoz.

Ettől eltekintve gyönyörű hely.

gyz 2008.01.09. 14:08:02

Nekem a dédszüleim voltak családom első wekerlei lakosai. Akkor költöztek oda, amint felépült. Ott született nagyanyám és nővérei, anyám és testvérei, stb, stb. Ma is rengeteg rokonom él ott.
A telep évtizedekig olyan volt, mint egy kis falu vagy kisváros a városban.

Sokan a 90-es évek után fedezték fel a helyet, és ekkortól kezdett halványodni a vonzereje. A nem létező építési szabályok, és műemlékvédelem eredményeként a mai szemmel már sokszor szűkös lakásokat/házakat megtoldották, átfestették, átalakították, leszarva az egységes városképet. Aztán nádfonatot nyomtak a kerítéseikre, és amögé bújtak. Az én házam az én váram.

Ez a mentalitás tükröződik ebben a szomorú esetben is.

gyz 2008.01.09. 14:20:20

Egyébként a Szt. József-templom ajtajára a következő felirat van kitéve:

"Jézus Téged is hív...,
de biztos, hogy nem mobiltelefonon. Kérjük, ha belépsz, kapcsold ki!"

:-)

mildi 2008.01.09. 15:45:44

a frászt hoztad rám Szathmáry: "az ország legismertebb lakóháza"-aha, 3percig ültem a képernyő előtt, és éreztem, megint ostoba vok nagyon, de hál'ég nem, csak nem nézek b.k.-t (mi öcsémmel anyátok köztnek hívjuk).
múltnap fürdőben voltunk családdal, anyám egyszercsak: -Te, ott a Körtvélyessy (így írják?)! Mondom, ki??? -Tudod, a buzigyerek apja a b.k.-ból! -Jó, akkor szólj, ha Hugh Lauriet látod-vissza gőzbe

városiak kényesebbek a gyerekekre, meg a zsivajukra, valószínű a túlzsúfoltság az oka, az állandó zaj, bűz..etc, itt falun senkit nem szoktak idegesíteni a kölykök, bár itt van hová elmenniük rumlizni, és el is merjük engedni őket, nincs többezer autó.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.01.09. 16:24:55

OFF:
a multkor voltam (2 eve) egyik ismerosomnel, aki ott melozik. bevitt a studioba. rohadt viccesen nez ki minden, egy teljes helyiseg sincs. csak 2-3 fal. es pl a sutoben ott figyel a garancialevel meg a hasznalati utasitas.
amikor nem neztek oda, nehany jelentektelen de felelmetesen okkult centimeterrel odebtettem az egyik kavefozot a set-en.
ON:

egyebkent nem ertem ezt a "mikozevanhozza" attitudot.
alternativ univerzum. the sun always shines on tv. bezzeg a kepcso fotel feloli oldalan meg nem. es ez tokeletesen jellemzi a mediat, a realitastartalmat. nezd megy ugyanazt eloben es felvetelen. hasonlitsd ossze. kulonbozik, ugye?
akkor gondolkozz ez azon, hogy mit lattal meg a szarladaban...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.09. 20:05:27

Kanfasztikus. Az egyik, hogy én nem nézek tévét (néha egy-egy hírműsort, de ott is már ugyanúgy a sorok között kell tudni olvasni, mint a hetvenes évek újságjaiban) - most belenéztem ebbe a "remek sorozatba", de sajnos úgy három perc után kiment a biztosíték. Még jó, hogy a gyerekek eleve állandóan lefoglalják a tévét a mesevideókkal, így még kísértés sincsen...

A gyerekrendelő mint zavaró objektum? Ezek állatok. Egyrészt a gyerek szinte mindenhol hangoskodik - csak a rendelőben nem, mert ott be van tojva, hogy jön a szuri. Másrészt egy körzeti gyerekrendelő sincs nyitva reggel nyolc előtt és este nyolc után - de általában már eset hatkor vége a gyerekrendelésnek. Harmadrészt a náthás gyerek azért nem egy biológiai bomba. Negyedrészt a mentő (ezt elég jól tudom...) körzeti gyerekrendelőben irodalmi ritkaságként fordul elő; a sarki kocsmából kieső kokerákok vélhetően sokkal nagyobb mentőforgalmat generálnak. Ötödször: hogy lehet ennyire hülye az önkormányzat, hogy ezeket az agrártekintetű dodlenyákokat (ezt az értékítéletet a kedves lakók véleményére alapozom) egyáltalán megkérdezi? Odatenném a rendelőt, és kész. Akinek nem tetszik, költözzön el... Én se kérdeztem a szomszédokat meg, amikor rendelőt építtettem egykoron: háromezernek kell, hát az a két-három esetleges tiltakozó eleve le van...
süti beállítások módosítása