Kulturizálás
2008. január 02. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kulturizálás

Az imént olvasott Tallián-bejegyzés hatására billentyűzetet ragadtam, hogy ideszösszentsek néhány gondolatot, mi is az a konzervatív kultúra (ha van olyan, egyáltalán). Teszem ezt, mint egyszerű kultúrafogyasztó és mint a Reakció kultúra rovatának szerkesztője.

Hogy egyből a közepébe vágjunk: szerintem nincs konzervatív kultúra. Lehet, hogy ez polgárpukkasztó gondolatnak tűnik, de rögvest el is magyarázom. Kiskáté, első szabály: a konzervativizmus nem ideológia, hanem attitűd. Elválasztani az értékeset a gagyitól, a búzát az ocsútól, a jót a rossztól - egyáltalán: választani tudni, nos, az a konzervativizmus. Miért kell azon görcsölni, hogy a jó konzervatív vajon hallgathatja-e az elmúlt negyven év popzenéjét, ellátogathat-e kortárs darabokra avagy nem?

Aki így tesz, épp az ún. Másik Oldal sztereotípiáinak tesz eleget, melyek szerint, aki konzervatív, az tudatlan, az mucsai, az nincs képben, az nem érti a mai világot stb. Hát, nem kell megtenni azt a szívességet nekik, hogy megfeleljünk az általuk felállított világértelmezésnek. Sőt, mi több, nekünk kell "alternatív" (höhö, ismerős szó furcsa kontextusban) kereteket felépíteni a korábbi, mára mainstreammé vált "alternatív" kultúrával szemben. Vagy éppen: megmutatni, hogy mi náluk is jobban értjük a világot, a kultúrát, amiben élünk. Éppen azért, mert nem vagyunk teljesen elveszve a poszt-posztmodern akármiben, mivel skrupulusoktól mentesen tudunk ragaszkodni a régi, időtálló értékekhez. Mert vannak olyanok.


És ami nem kis feladat: fel kell építeni az ellenkultúra ellenkultúráját. És - az eredeti ellenkultúrával szemben - nem kell megtagadni az elődöt, hanem annak (és a "hagyományos kultúrának") időtálló értékeit megtartva szintetizálni kell mindent, ideologikus-kommunitárius korlátoltság nélkül. Organikusan, szervesen, ahogy azt az okosok mondják. Lehet, hogy mindannyian más eredményre jutunk, de ez benne a szép, ez az élet, he.

Kis kitérő: nem volt véletlen az előbbi "ún. Másik Oldal" kitétel. Bár bizonyos szintig fontos különbséget tennünk az eltérő felfogású kulturális közösségek, "táborok" között, ez (a politikai értelemben vett táborokkal szemben) ne legyen már élethalálharc! Az, hogy ki milyen kulturális preferenciákkal rendelkezik, az ne okozzon akkora törésvonalat, mint a hazai (ex)kommunista-(ex)antikommunista táborok örök háborúja! Ugyanis utoljára a gimi első éveiben szakadhat illésesek-omegások / metálosok-depesesek / raverek-nirvanások mentén a közösség. Felnőtt, gondolkodó emberek számára a mai kor kínálta ezerszínű kulturális élet legfeljebb érdekes, izgalmas eszmecserék alapja lehet, nem a szembenállásé. És a határok legyenek átjárhatóak, mindenféle értelemben.

A sokat emlegetett komolyzene-könnyűzene vélt vagy valós határvonalánál húzott konzervatív - nem konzervatív kultúra szétválasztása már rég okafogyottá vált. Lehet, hogy a hatvanas évektől a nyolcvanasokig épp ott húzodott az idősebb és fiatalabb nemzedékek közötti határ, ami az ismert társadalmi-történelmi folyamatok miatt jóval több konfliktussal járt, mint a korábbiakban (és a későbbiekben!). De kérem, én 1981-ben születtem, huszonakárhány évvel az első Presley-lemez megjelenése után. Innen nézve, a könnyűzene és a kortárs populáris kultúra egyéb ágazatai már beleivódtak e sorok szerzőjébe, annak kisközösségeibe, sőt, már szüleibe is.

Ha ez a helyzet, akkor már nem lehet azt mondani, hogy "ha én konzervatív vagyok, akkor én kizárólag operába járok és klasszikusokat hallgatok CD-n, és semmi mást, mert az már gyanúsan újmódi dolog". Miért nem? Egyrészt, mert akkor ideologikusan gondolkodnék, ami lehetetlen, ha komolyan veszem a konzervatív jelzőt; másrészt: mint fentebb említettem, kizárnám magamat a jelenkor (és kortársaim) kulturális életéből; harmadrészt: mert egyszerűen ilyen az ízlésem. Jobban érzem magam, ha The Who-t (U2-t, REM-et, Sex Pistolst, Fatboy Slimet, Kaiser Chiefst) hallgatok, mint ha klasszikusokat fülelek le. Ugyanakkor elismerem azt, hogy utóbbiak zeneileg értékesebbek, mert több tudás, több művészet, több munka és ihlet van bennük, de még nem szereztem elég tudást, hogy a valódi helyükön kezeljem őket.

De pl. a klasszikus irodalmat és képzőművészetet is messze a kortárs fölé helyezem (utóbbiak egy jelentős része átverés, megúszás, önámítás, és itt most durván általánosítottam). Azért, mert mint az elején említettem: el tudom választani az értékeset az értéktelentől, a búzát az ocsútól stb., bár tudom, hogy nagyjából holtomig kell tanulnom, művelődnöm, fejlődnöm, ellentétben néhány fiatal megmondóemberrel, akik korán az ítélőmester szerepében tetszelegnek.

A novemberi lapszámban írtunk egy összeállítást a punkról, benne Pozsonyi Ádám és Para-Kovács Imre vendégpublijaival: megmutattuk, hogy átjárhatóak a határok, és még egy mai konzi számára is vannak értékek a punkban. Ez a felfogás lehet, hogy felháborítja a prűdebb konzervatívokat és a még prűdebb ballibeket, de hát mi a Reakció vagyunk, ez a dolgunk, szmájli.

És még valami: a "konzervatív kultúra" ideológiát jelentene, ami értelmetlen a k. betűs jelző használata esetén. Ez olyan, mintha "szocialista", esetleg "liberális kultúráról" beszélnénk, ami ugye irányított művészetet jelent, és az - bár vannak rá példák - minden jóérzésű konzi számára vállalhatatlan dolog. A dolgok szétválasztására egy példa: kiválóan tudom élvezni az Anima minőségi popzenéjét, függetlenítve Prieger Zsolt baloldali kirohanásaitól.

A konzervatív kultúra giccsszerűen hamvasi álomképe végezetül a következő: kora őszi napfényben, lugasban ülve, egyik kézben egy jó pohár bor, másikban egy jó könyv (esetleg Hamvas), amit hátradőlve, lustálkodva olvasunk. Az ideológiai határokon való görcsölést meg hagyjuk meg liberális és szocialista tesóinknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr26282417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Turbulencia (törölt) 2008.01.02. 19:50:56

Ha az számít neked, hogy mitől érzed magad jól, akkor liberális hedonista vagy. Ilyen alapon bármilyen szennyet meg lehetne védeni. Biztosan azt gondolod, hogy a The Who jobb, mint az utolsó diszkósláger, de az érveid alapján nem gondolhatnád ezt, mert mások ugye ettől érzik jól magukat.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.02. 19:56:36

nem a The Who a lényeg, hanem az, hogy konziként nem vonod meg magadtól azt, ami jólesik, ami számodra fontos valamiért, csak azért, mert az nem illik bele a "konzervatív kultúrába".

Az, hogy nem mondasz le ideológiai korlátok miatt semmiről.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.02. 20:02:28

még egy dolog, ha már a The Who kapcsán filozofálunk (ezért faszkorbács magamnak :)

Ha lemondasz róla, mit nyersz? Ha hallgatod, ha kedved szottyan, mit vesztesz? Lemondani valamiről= önmegtartóztatás= aszketizmus= fanatizmus stb :) a konzervativizmus tökéletes ellentéte. élvezz, de csak mértékkel. vazz, de bölcs és eredeti vagyok ma :D

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.01.02. 20:10:11

Ergé, írtam én valami ettől drasztikusan különbözőt? Nem hiszem. Mintha azt írtam volna: a konzervatizmus - számomra - leginkább egy befogadói attitűdöt jelent. Meg mintha azt írtam volna: meglepően sok minden fér bele a konzervatív kultúra-fogyasztásba.

Erre hoztam fel példákat, a klasszikusoktól a Kraftwerkig, megmutatva, hogy egy csomó minden hordozza magán a \"régi\" értékeket, nőtt ki mindenféle érdekes és értékes előadói vagy filozófiai hagyományból.

Igyekezetem szerint eleve nem olyasmit akartam írni, hogy mit _tilos_, és nem is nagyon írtam, csak néhány megformálásbeli példát.

Písz.

Turbulencia (törölt) 2008.01.02. 20:10:20

Nem azt mondtam, hogy mondj le az élvezetes dolgokról, hanem, hogy ha ez a te iránytűd, akkor nem vagy konzervatív. Ilyen alapon minden diszkós/drogos konzervatív lenne...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.02. 20:11:52

nem is vitatkoztam veled, hanem leírtam, amit a témáról gondoltam.

Písz, az valami hippie shit, nem? :D

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.02. 20:14:33

Turbulencia, én én vagyok, nem pedig egy eszmefilozófiai jelző.

irrelevant 2008.01.02. 20:17:24

Most mi köze van egy politikai ideológiának a zenehallgatási szokásokhoz? Minkét post akkora hülyeség, hogy csak úgy visszhangzik.

Adok még rágógumit:

- A banános süti konzervatív-e?
- Eszik-e egy igazi liberális meggylevest?

Kíváncsian várom a vitát :D

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.02. 20:23:35

Otvospeter, értelmezz, épp ezt hangsúlyoztam több helyen is az írásban!

Pl: "a "konzervatív kultúra" ideológiát jelentene, ami értelmetlen a k. betűs jelző használata esetén. Ez olyan, mintha "szocialista", esetleg "liberális kultúráról" beszélnénk, ami ugye irányított művészetet jelent, és az - bár vannak rá példák - minden jóérzésű konzi számára vállalhatatlan dolog."

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.02. 20:23:38

a dobozokba pakolászó kommentelők nem hatoltak a dolog "mélyére", úgy látom - nem fogták föl, hogy akár TM akár ergé mit akart mondani.

nämlich különbség van aközött, hogy egy ideológiai "előfeltétel" szabja meg, ki milyen zenét hallgasson/mit egyen, stb., meg aközött, hogy különbséget tegyen szemét és értékelhető dolgok között. És a kettő nem ugyanaz (de ha eszmei megalapozás kell, akkor már Arisztotelész is hasonlókat mondott:))
A drogosdiszkós példa már csak ezért sem helytálló.

"- A banános süti konzervatív-e?
- Eszik-e egy igazi liberális meggylevest?"

Épp ennek ment neki ergé - és szerintem részben TM is. Nem teccenek érteni... tán valami idejológiai dugasz van a "fülükben"?:)))

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.01.02. 20:25:34

Péter - a konzervatizmus attitűd, nem politikai ideológia. Épp ezért _bármiről_ meg lehet vitatni, hogy konzervatív-e. Vagy, hogy hogyan kell konzervatívan fogyasztani. A banános sütiről is. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.02. 20:26:58

a banános sütit - liberális hedonista módjára - zabálni kell :D

nénike · http://mandiner.hu 2008.01.02. 20:27:37

Bennem soha fel nem merült, hogy a zenei ízlésből világnézetre lehetne következtetni. Jól is néznénk ki; Bácsfi Diána Wagner rajongó lenne, Kóka János meg Pa-Dö-Dö.

Schmitt 2008.01.02. 20:35:39

Hatalmas tévedés, hogy az ideologikus konzervativizmusnak nincs létjogosultsága...

ergé 2008.01.02. 20:37:08

Schmitt, van létjogosultsága, de én azt nem fogom követni, főleg a kulturális szokásaimban.

Zser 2008.01.02. 20:41:42

Konzervatívok és a zene honi állapota őszintén lehangló, provinciális. Még itt a Reakcióban is elég gyenge a zene rovat, a Fidesz-közeli művészekről pedig ne is beszéljünk. Az MN egyik hétvégi számában volt egy elég jó cikk a honi állapotokról, akkor azt hittem, hogy elkezdődik valami, aztán persze mégsem. Szóval kedves Reakció a punkos dolog jó kezdet volt, de azért kevés. Hamár fiataloknak szóltok főleg akkor jóval kurrensebb és fontosabb albumokról kellene recenziót írni, ráadásul úgy, hogy kedvet is kapjunk tőle meghallgatni. Kultúrmisszióra fel.

ergé 2008.01.02. 20:52:20

hát, Babyshambles, Serj Tankian, Radiohead stb. lemezkritikákkal azért tartjuk a frontot. Nyilván nem alternatív zenei szaklap vagyunk, de a provincialitást elutasítom. Nem az a dolgunk, hogy az NME vagy a Quart legfrissebb felfedezettjeit übereljük egy még ismeretlenebb, még fiatalabb északkelet-angliai garázszenekar vagy egy újabb francia elektro-disco duó bemutatásával.

nénike · http://mandiner.hu 2008.01.02. 20:54:44

Én már pl. kellően öreg vagyok ahhoz, hogy legyintsetek az általam kedvelt előadókra, ezért csak a jegyzőkönyv számára mondom, hogy kevéske szabadidőmben azért belehajolnék a Péterfi Bori hajába. (Kezdetnek jó?)

Zser 2008.01.02. 21:08:09

A provinciális speciel nem is rátok vonatkozott.
És valóban nem vagytok zenei szaklap, de az állítás miszerint aktuálisabb és fontosabb albumokról is szót kellenne ejteni attól még igaz. Az sem mentség, hogy nagyon kevesen tudnak élvezhető lemezkritikát írni Magyarországon, így ti sem lógtok ki. Ezt QuartosNmésgarázsbandás dolgot meg hagyjuk is talán.

Ajánlom figyelmedbe például:
music.guardian.co.uk/newbands

nénike · http://mandiner.hu 2008.01.02. 21:14:37

Mi ez az anglikán vallás? Magyar fülbe magyar... harmóniát!

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.02. 21:21:27

Tisztelt nálam sokkal pallérozottabb elmék! (Hofi után szabadon: nem gúnyból mondtam! :) ) Nem lehetséges, hogy a válaszok jók, csak a kérdésfeltevés rossz? (Egészen pontosan kérdés-megfogalmazás.) Mert milyen értelmesek és találóak lennének a kommentek, ha a kérdés emígyen hangzana:

Létezik-e konzervatív kultúra percepció?

Amennyiben a konzervativizmust nem ideológiai determinációnak, hanem attitûdként definiáljuk, nem volna-e célravezetôbb, az e világképhez tartozó szemléletmód kultúrális oldalát vizsgálni? Attitûdöt keresni és nem regulát, tágítani a határait nem pediglen definiálni azt.

Megoldás talán sosem lesz se egyik, se másik úton, de az utóbbin hamarabb lelhetünk rá a konszenzusra...

Asidotus 2008.01.02. 21:25:52

Konzervatív az, aki ragaszkodik a régi, jól bevált dolgokhoz. Politikában van neki színe (alapvetően kereszténység), de az élet legtöbb területén valóban lehet konzervatívan gondolkozni, pl:
metal zenében az Iron Maiden.

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.01.02. 21:40:38

De mit keres itt a third culture? Az a dolog nem arról szól, hogy a bölcsészek és a tudósok azért néha szóbaállnak egymással? Vagy csak kellett egy kép a poszthoz? ;]

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2008.01.02. 21:58:48

Nem lehetne kicsit lazábban konzervatívnak lenni? Kicsit kevésbé görcsösen, kevesebb magyarázkodással?

A végére kezd számomra értelmes lenni a poszt, az Anima felhőtlen élvezetével kapcsolatban (bár szerintem álmomban is különbet fingok, mint az Anima, de ezt persze hagyjuk).

De nem ez a lényeg, a dolgok derűs élvezete? Az én drága Morrissey-m akkora baromságokat mond Amerikáról, hogy Hugo Chavez is megirigyelhetné, mégis a kedvencem, persze nem ettől. És nem fogok azért Bing Crosbyt hallgatni, mert Bush-nak az a kedvence (ha az, nem tudom).

napazapa 2008.01.02. 22:14:18

Csak én érzem furcsának az "ízlés" és a "kultúra" fogalmak összezagyválását ehelyütt?

Ha a konzervativizmus ideológia, azt érdemli mint a többi: cinizmust és feledést, mint a fasizmus vagy a szocializmus. (Azt is megkockáztatom, hogy a liberalizmusban az a legveszélyesebb, hogy már nem ideológia: nem mondja meg, hogy mit ne, sőt, nem is mond semmit igazán. Nem leleplezhető.)

Ha konzervativizmus attitűd akkor nem értem, mi köze a kultúrához. Akkor ízlés; az enyém, a tiéd vagy a Tallián-féléké, akik egyébként szeretnek ízlést formálni: megmondani, hogy szerintük "hogyan kell" enni a banános bármit. Ha ez részükről kultúra lenne, és nem ízlés, nevethetnénk rajtuk sokat és keserűt, mint mélynövésű musszolíniken.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.02. 22:26:52

Van konzervatív ill. liberális ízlés, csak azt hagyományosnak ill. modernnek szokás nevezni, ha művészetről beszélünk.

Ha nagyon modern, akkor pedig avantgarde (avagy ávángárd).

Az eddigi kutatások szerint a politikai és a művészi ízlés összefügg.
www.learcenter.org/html/projects/?cm=zogby
Példa:
"Liberals enjoy a broad range of music, while conservatives dislike most music genres.�

* Out of 15 musical genres, conservatives were more likely than the rest of the respondents to listen to only two of them: country and gospel. What genre are they least likely to listen to, compared to the rest of the respondents? Not punk or hip-hop, as you might expect, but world music. World music is also the music genre where we see the greatest difference between conservatives and liberals.
* Conservatives are the least likely group to listen to jazz (34% vs. 44% vs. 53%) and reggae (8% vs. 20% vs. 26%).
* Over 90% of conservatives said they never enjoy reggae, electronic music or Latin music. Over 95% said they never enjoy world music and punk music.
* Liberals, on the other hand, are more likely than other respondents to enjoy almost every music genre, including world, punk, Latin, hip-hop and rap, blues, reggae, electronica, R&B and soul, jazz, folk and traditional music. Rock was the most popular genre among liberals (67%).
* Although all political types claimed they enjoy classical music, moderates were the least enamored with it (55.5% listen to it compared to almost 62% of the rest of respondents). Moderates also showed their distaste for folk & traditional music (72.5% said they don�t listen to it, compared to 62.4% of the rest of the respondents), and they joined conservatives in their distaste for world music (90% said they don�t listen to it, compared to 71% of liberals.)
* Moderates� favorite music is rock (58%). Conservatives� favorite music is classical (60%) followed by country (56%) and rock (55%)."

Ehhez persze kell egy ország, ahol vannak konzervatívok. Magyarországon jelentősebb számban csak balkonzervatívok vannak (ld. komcsik), a jobbkonzervatív mező szinte teljesen üres. Hát persze, itt kellene lennie a birtokos mezőgazdálkodóknak, a városi polgárság egy részének (a másik része a jobblib mezőben lenne) és a történelmi osztályoknak.

Na, ezeket irtották ki a kommunizmus alatt. Ilyen rövid idő alatt természetesen nem tudtak visszanőni, ahhoz generációk kellenek.

Úgyhogy megnyugodhatunk: ebben az országban szinte mindenkinek "liberális" ízlése van.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.02. 22:28:06

Nűnű: a Maiden még van annyira "szemét" is, hogy idéz konziktól meg ilyenek:))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.02. 22:31:14

napazapa 2008.01.02. 22:14:18:
"Ha a konzervativizmus ideológia, azt érdemli mint a többi: cinizmust és feledést,"
...
"Ha konzervativizmus attitűd ..."

Konzervatív beállítottságú a társadalom egy része, a pszichológusok jó sokat dolgoztak erre alkalmas kategorizálásokon (pl. www.keirsey.com/)

Az attitűdből aztán a politikai érdeklődésűek ideológiát csinálnak.

Partizan 2008.01.02. 22:40:56

Sziasztok!

Szerintem a konzervatívizmus a kultúra területén is arról ismerhető fel, azzal határolható el más töltetű kultúrától, hogy él benne egyes ÉRTÉKEK TISZTELETE - röviden ennyi, ezáltal a művész alkotási szabadsága nem határtalan - hanem azt a művész önmaga korlátozza határok közé - de így is képes értéket teremteni.

Csak a konzervatív művész olyan aszketikus tehát, hogy bizonyos - számára értékkel bíró eszméket és az azokat tárgyiasító dolgokat tiszteletben tart akkor is, ha önérdeke mást kívánna...annyira, hogy pénzért, hírnévért, egyéb előnyért cserében sem hajlandó azt megalázni, kigúnyolni...Hogy ez az érték micsoda - az szinte mindegy.
Erre csak a konzervatív művész képes és aki erre képes az konzervatív művész.

napazapa 2008.01.02. 22:42:51

Doomhammer,
osztom a véleményed az ideológia "csinálásával" kapcsolatban, de a ki-mit-szeret statisztika nekem még nem támasztja alá, hogy lenne értelme "konzervatív kultúráról" vagy "liberális kultúráról" beszélni.

Maximum konzi ízlésről vagy libsi ízlésről...vagy az ízlés kultúrává ideologizálásáról is a pszichomukik tehetnek?

napazapa 2008.01.02. 22:46:26

Partizan:

Demagóg leszek de nagyon: ha én tisztelem a szerelmet, mint értéket, engedélyezném a melegházasságot. Ha tisztelem a Másságot, mint értéket, akkor is. Ha tisztelem az alapvető szabadásgjogot, mint értéket, liberális vagyok....

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.02. 22:50:14

napazapa: Házasság nélkül a langyik nem szerethetik egymást? Vagy hogy van ez?

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.01.02. 22:51:58

Egy apró gondolatocskát tennék hozzá a konzervatív kultúra ha nem is definíciójához, de behatárolásához:

számomra az nem lehet konzervatív, aki bár fogyasszon csakis W. A. Mozart saját kezűleg kipréselt szőlőjéből készült bort, meg csöves legyen az akváriuma de

pornófogyasztó, illetve nem határolódik el a prostítúciótól.

eztEgyed 2008.01.02. 22:55:02

Félelmetes!

Megértük Magyarországon, hogy a politikai szembenállás szerint megfogalmazott identitás kezd átszivárogni az élet más területeire is. (Ez akkor is bűn lenne, ha MO-n lenne politikai kultúra!!!) És ha ez nem lenne elég, néhányszor mindössze a \\\"Másik Oldal sztereotípiáinak\\\" szemben definiálja magát.
És ha már egyszer definiálja, de érzi, hogy saját izlése kissé kilóg, hát saját megnyugtatása érdekében kitolja definiciója határait, hogy mielőtt álomra hajtja fejét, nyugodtan mondhassa: \\\"Igazi konzervatív vagyok, nem hülye ballibsi. Huh.\\\"

Azt mondom hallgasd azt amit szeretsz. És ne félj attól, hogy a lugasban borivós, olvasós délutánról kiderül, hogy mégse konzervatív és abba kell hagynod. Folytasd nyugodtan, és akkor megvalósul a kívánságod: \\\"Az ideológiai határokon való görcsölést meg hagyjuk meg liberális és szocialista tesóinknak.\\\" No persze ekkor kiderül, hogy nem kell definiálnod mi a \\\"konzervatív kultúra giccsszerűen hamvasi álomképe\\\".

ps: fontos lenne, ha kialakulna értelmes politikai kultúra Magyarországon. Az igazi javulás azonban csak akkor következhet be, ha végre el tudnánk vonatkoztatni a magyar politikai pártok által definiált \\\"oldalaktól\\\". (Tőkét védő baloldal? Államosító jobboldal? És még van aki ebből vezeti le az izlését??? Höhöhöhö!) Amíg ez nem történik meg, addig mindkét oldal pont akkora birka, mint amekkorának a többieket gondolja.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.01.02. 22:55:50

Bocsánat, egy kis indoklás, talán túlmagyarázás: a pornót (és a kurvázást) én valahogy a kultúra alá sorolom, de legalábbis szorosan mellé (lásd még vállalati kultúra; szerintem egy konzervatív nem fúrja a kollégáját, de ebbe nem mennék bele).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.02. 22:56:29

Politikai pártokról nem esett szó a cikkben, úgy gondolom, ezt a posztszkriptet nem értem.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.02. 22:56:54

napazapa 2008.01.02. 22:42:51:
"Maximum konzi ízlésről vagy libsi ízlésről...vagy az ízlés kultúrává ideologizálásáról is a pszichomukik tehetnek?"

Hát szerintem a kultúra az ízlés intézményesült formája. Kinő belőle, mint az ország alapvető élelmiszerfajtáiból a konyhaművészete.

eztEgyed 2008.01.02. 23:00:22

Kedves Partizán!

Vajh Pataky művész úr munkássága minek minősül?

eztEgyed 2008.01.02. 23:11:21

ern0! Egy konzervatív ugyanúgy fúrja a kollegáit, mint bárki más. Egy erkölcsös ember nem fúrja. Az meg hogy valaki erkölcsös-e, az hál isten ideológia független. Jó lenne ezt megérteni végre.

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2008.01.02. 23:12:35

Erőt, egészséget!
A konzervatív anarchisták hová álljanak?
Höhöhö...

hcrules 2008.01.02. 23:13:51

Hmm... Pont nem is olyan régen beszélgettünk arról ergével hogy attól hogy komcsik a RATM még az egyik kedvencem, és hallgatok Black Sabbatot meg még cifrábbakat is attól hogy keresztény vagyok.

Zser
Nekem tetszenek a Reakció lemezkritikái. Van olyan ott amit hallgatok is meg olyan is amit nem, de tudom hogy értékes a maga műfajában.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.02. 23:28:31

Furcsa érzések kavarognak bennem, ha politikai eszmerendszerek/attitűdök irányából közelítünk kultúrafogyasztás vagy identitás felé. Bár biztosan létezik a kettő között összefüggés, de jómagam pl. Bukowsky, Hunter S. Thompson, Borroughs, Ady, Kosztolányi, Csáth-kedvelő vagyok, és furcsán érzem magam a Koltay-féle Wass-adaptácókat látván, vagy pl. a vidéki, progresszívebb színházak rendezőinek kiebrudallását és lecserélésüket habos-csókos pehelykönnyed-cukormázas színház-csinálókra.

Egyszerűen nincs ínyemre ez a belterjes kultúrharc és az állami-önkormányzati erőforrásokért (adóforintok) zajló eszeveszett küzdelem, továbbá mindezek járulékos hatásai (a médianyilvánosság telereszketése, ha az addig aktuális kult. bitalmik lapátra kerülnek) - persze kicsi az ország, a kultúrafinanszírozás meg olyan amilyen, jótett és támogatás helyébe mindenki szépen tudja a dolgát.

Épp a napokban gondolkodtam arról, hogy az a fajta kultúrális globalizáció, ami a pénzügyi-gazdasági mellett körbevesz bennünket, arra kellene hogy sarkalljon bennüket, mi is megmutassuk magunkat. Mert egy Pixar-animáció L\'ecsó, vagy egy South Park mellett az "igaz értékeket" bemutató Koltay-adaptáció rémkevés ám.

"szerintem egy konzervatív nem fúrja a kollégáját"

Ez meg csupán emberi minőség kérdése, nincs köze az ideológiákhoz.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.01.02. 23:45:42

Asszem rögtön az elején kénytelen vagyok visszakérdezni:

"Elválasztani az értékeset a gagyitól, a búzát az ocsútól, a jót a rossztól - egyáltalán: választani tudni, nos, az a konzervativizmus."

Te tudod, mi a jó, és mi a gagyi? Aki tud választani, az konzervatív, aki nemtud választani, az mi? Szerinted Bozsik Yvette a posztmodern hőse, vagy ócska kommersz? Ocsú vagy búza?

Én el tudom választani egy csomó mindenben az értékeset a gagyitól. Nekem például Ákos gagyi. Attól még lehet, hogy másnak érték az "az lesz a veszted, hogy örvénylik a tested". Én speciel értelmezni sem tudom, lehet, hogy igazából az örvénylik helyes olvasata a forgó nyílás.

Szerintem te azért vagy konzervatív (attitűdű, ha tetszik), mert te birtokában vagy a jó és a rossz tudásának globálisan, én meg azért szoclib, mert én csak individuálisan.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.02. 23:52:40

Számomra konzervatív az, aki folyton definiálni akarja a saját konzervativizmusát, saját világát, saját magát. Erőltetett módon határokat húz, hogy aztán azokat ő maga lépje át elsőként. Mindent megmagyaráz és beprésel a rendszerébe, a kivételeket és a kivételek kivételét is. Életét a jó-rossz, fekete-fehér, ellenség-barát, ocsú-búza szétválogatásával tölti, hogy aztán egy év vagy egy évtized múltán újra összeöntse az egészet és újra szétválogathassa, persze némileg megváltozott felfogásban. Ha meg ő maga képtelen rá, akkor azt mondja, hogy a piszkos munkát végezze el a szakma, válogassa ő szét az értékes-értéktelent. Közben persze görcsösen definíciókat gyárt arra is, hogy kit sorol a szakmához :-).

A liberálisok meg azok, akik a fenti dolgokat leszarják. Élnek boldogan, nyitottan, néha kicsit gátlástalanul, amíg csak meg nem halnak. Basznak mint a nyulak, és élvezik az életet. :-)

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.03. 00:04:59

dark future:

Szabadság! Egyenlôség! Testvériség!

Emlékszel még? Vagy ez csak egy bon mot volt???

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.03. 00:06:19

Tibor,

"Te tudod, mi a jó, és mi a gagyi?"

Ha hallod a rádióban Tanyasi Juliska és Falusi Amorózó szintipop duettjét, melyben biztosítják egymást arról, hogy az egyszer összefonódott kéz többé nem lesz eleresztve, majd ezt követően hallod mondjuk az Anima, az Amorf Ördögök valamelyik zeneileg és lírikusan is értékelhető számát, akkor el tudod dönteni, hogy melyik az űbergagyi, és melyik a tuti? Naugye.

Ugyanígy ha hallod Latinovitsot amint verset szavall, majd elmész egy felolvasóestre, ahol az elzsírosodott érettségiöltönyébe burkolódzó alanyi jogú költő a világ, fájdalom, szerelem, érzések és tombolás szavak furcsa egyvelegét tárja eléd a fejére húzott szenesvödör alól, akkor is azt mondod, hogy na jó... akkor 100x inkább Latinovits, vagyis választottál.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 00:07:36

"Számomra konzervatív az, aki folyton definiálni akarja a saját konzervativizmusát, saját világát, saját magát. Erőltetett módon határokat húz, hogy aztán azokat ő maga lépje át elsőként. Mindent megmagyaráz és beprésel a rendszerébe, a kivételeket és a kivételek kivételét is. Életét a jó-rossz, fekete-fehér, ellenség-barát, ocsú-búza szétválogatásával tölti, hogy aztán egy év vagy egy évtized múltán újra összeöntse az egészet és újra szétválogathassa, persze némileg megváltozott felfogásban. Ha meg ő maga képtelen rá, akkor azt mondja, hogy a piszkos munkát végezze el a szakma, válogassa ő szét az értékes-értéktelent. Közben persze görcsösen definíciókat gyárt arra is, hogy kit sorol a szakmához"

Szépen leírtad a baloldaliak és a liberálisok észjárását:)))

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.01.03. 00:09:53

Dark future, csak a neveddel nem tudok egyetérteni. 8-)

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.03. 00:13:29

Mélyen hívő ateista liberális konzervatívként én a www.myspace.com/pipiboyz-t választom, akármi is ez. Most kaptam nemrég.

Na, abbafejezem, rövidzár van. :)

eztEgyed 2008.01.03. 00:16:21

Gabrilo!

Azt írtad nem esik szó politikáról. Miért gondolod, hogy milyen a baloldaliak és liberálisok észjárása? (A kérdés dark future-ra is vonatkozik!) Most komolyan kit értesz baloldali alatt? (A liberálisnak, mint szabadgondolkodásúnak még csak-csak lenne értelme izléssel összefüggésben, de baloldalinak???)

Komolyan nézzen már mindenki magába, és próbáljon meg kitörni a bal/libsi/konz. ember nem lop/nem fúrja a kollegát/nem néz mónikasót/csak jó bort iszik hülyeségéken. Ne politikusok hülyeségeiből vezessük már le a mindennapi életünket!!!

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.01.03. 00:16:48

k|M, lehet, hogy nem fejeztem ki magam elég világosan. Én tudom, hogy Latinovits jobb, mint Usztics. De azt is tudom, hogy van, aki szívesebben hallgat Uszticsot, mint Latinovicsot, sőt olyan is, aki tudja, hogy Latinovits jobb, és mégis Uszticsot hallgat.

Én csak azt nem akarom, hogy annak is én (vagy ergé) mondja meg, hogy mi a jó és mi a gagyi, aki erre nem tart igényt. Én például minden tiszteletem mellett nem vagyok oda se az Animáért, se az Amorf Ördögökért. Konzervatív módon én mostanában Harcsa Veronikát hallgatok. 8-)

ember 2008.01.03. 00:21:47

Kedves ergé,

"A klasszikus irodalmat és képzőművészetet is messze a kortárs fölé helyezem" - írod, és indokaidat nem menti föl, hogy azt is odabiggyeszted, hogy magad is általánosítasz. Mit értesz klasszikus irodalmon? Ami évtizedek, évszázadok alatt kanonizálódott, vagyis ami szerinted átment az idő rostáján. Ebből a szempontból én is konzervatív vagyok: hiszek benne, hogy az idő ritkábban téved mint ahányszor helyesen ítél.

De: vegyük már észre, minden kornak saját kortársi kavalkádja volt, stiláris és minőségi sokféleséggel. A századforduló többszáz, szépirodalmat közlő sajtótermékét nem csak Adyk és Kosztolányik töltötték meg, hanem tengernyi "megúszós" "átverős" "önámítós" középszerű szerzők is, főleg. És mivel valamennyit konyítok a kortárs irodalomhoz, meggyőződésem, hogy ma nem születik kevesebb jó mű, mint bármikor korábban.

Csak épp a konzervatív kultúrafogyasztás és attitűd kényelmesebbnek találja nem belemászni a sok szar közé, és kihalászni a gyöngyöt, vagyis a jövő klasszikusait. Ráadásul: egy kis erődeszítéssel az is kiderülhet, hogy nem is annyira szar minden, amit korábban annak hittünk. Hogy vannak lényegtelen, de élvezhető, múlandó, de izgalmas, veretes, de unalmas, veretes és kurvajó, provokatív és zseniális, stb. stb. Nem csak ocsú és búza.

Nem attól leszek laza és trendi "konzi", mert a subbától átveszem a "faszkorbács" szót, hanem mert nem fogadom el, hogy a kultúra az csak csak "örökség" (Lásd: a NKÖM egykori siralmas elnevezése.) Hanem elfogadom, hogy élő, és eleven, és nincs feltétlen szükségem az időrostás kényelemre, hogy értéket keressek, hanem veszem a fáradtságot, hogy a kortárs kultúrába is elmélyedjek. Megéri.

(A legtöbb dologban igazad van amúgy, és biztos támadható az én kommentem is, csak éppen ebben a témában éppen nehéz összeszedetten írnom most.)

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.03. 00:22:40

Tibor: alakul ez, alakul. Ma Harcsa Veronika, holnap Beethoven... Kituggya :) Leszel te még konzerv :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 00:26:32

egyed: szezont a fazonnal. Én pártpolitikát mondtam, nem politikát, bocs.

Van, számos jellemzője van a baloldali és a libsi gondolkodásnak, nagyjából azok, amiket DF leírt.
Balos ízlés-izé... a "szocialista erkölcs" mond neked valamit?

Persze bekavarni nem akarok, de liberálisból is "több" van - jelen esetben a ma domináns irányzatot értem persze liberálisok alatt. (Kekes is azok ellen írja tonnaszám a könyveit:))

meg tudom, meghaladár módjára jussunk túl a balos/libsi/konzi dolgon. De én az ilyen meghaladár mítoszokban nem hiszek, sajna.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.03. 00:28:14

Harcsa Veronika rulz.

Az értem én, hogy te nem akarod megmondani Tibor, ezt respektálom is, de Alföldi Róbert, Gálvölgyi János, vagy Usztics Mátyás és a többi pártközeli kultúrkliensnek viszont kifejezett vágya, mert az erőforrások szűkösek, az állami zsozsó meg véges, és minden csoport azt tekinti releváns "kulturális értéknek" amit ő maga ad közre, lásd kirúgott Petőfisek jajveszékelése, hogy ha ők nem csinálnak kultúrát, akkor oda a haza, holott csak arról van szó, hogy nem költünk brutális pénzeket senkit nem érdeklő műsorokra (az emberi részét, hogy valakik elvesztik munkahelyeiket, kezeljük ettől külön), hanem a) vagy átadjuk ezeket az értékeket más csomagolásban, vagy b) sajnálattal, de lehúzzuk a redőnyt, és valami más után nézünk.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2008.01.03. 00:32:23

"és kihalászni a gyöngyöt, vagyis a jövő klasszikusait"

Mióta ráleltem Varró Dánielre, nem eresztem (jó, jó, igaz, a könyedebb, játékos dolgokat kedvelem).

Tipp még?

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 00:38:29

Azt hiszem, hivatalosan is eljött az idő, hogy az individualizmust elvegyük a ,,másik oldaltól" és beolvasszuk egészséges elitizmusunkba.

nemegyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.03. 00:39:04

Természetesen senkisemtől. :o) Utána meg persze a readeremben is feltűnt ugyanez, "nem tudtam nem észrevenni". :)

Mikor lesz "homoszexuális konzik" poszt? :) (Hadd ne én írjam ezt meg, nekem csomó más témám van! :o) )

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 00:39:50

"Azt hiszem, hivatalosan is eljött az idő, hogy az individualizmust elvegyük a ,,másik oldaltól" és beolvasszuk egészséges elitizmusunkba."

Ezt egy Oakeshott nevű bácsi már többé-kevésbé megtette:))

nemegyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.03. 00:40:02

Ja, lemaradt az előzőből:

Gabrilo,
...

eztEgyed 2008.01.03. 00:43:34

Gabrilo!

Én meg azt írtam, hogy az általad definiált bal/jobb/lib csak a magyar PÁRTpolitikában kap értelmet, mert egyébként a szocik kb anyira balosak, amennyire a fidesz jobbos. Semennyire.

Na és innentől vicces/szomorú ha valaki ráadásul ehhez képest akarja magát az élet más területén is beskatulyázni. Ha már az alapok is instabilak milyen lesz ami arra épül?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 00:48:43

alapokról kérdezgesd a macistákat, azok szeretik.

A szocik nem balosak? miért is nem? És a Fidesz nem jobbos? És szerinted nincsenek olyan emberek akik jobb-vagy baloldaliak csak ha fideszesek vagy mszp-sek? Én nem így látom.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 00:51:01

Gabrilo, látom, rendszeresen emlékeztetned kell engem arra, hogy én lófaszt sem tudok azokról az emberekről, akiknek a gondolatait amúgy magamévá tettem. (egyébként ez így van.) Nembaj, egyszer kerülj csak olyan helyzetbe, hogy elakadsz a folyamatminőség-menendzsment, vagy a marketing csatornapolitika rejtélyes dzsungelében, akkor majd én leszek a Tarzan a helyismerettel. :))

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 00:53:49

Ez felől nekem nincs is kétségem:)) Mondjuk pont Oakeshott az kb irodalmi mű, könnyedén olvasható akármilyen félkomoly szépirodalmi mű helyett/mellé is - és még szórakoztató is. Én amúgy vele kezdtem:))

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 00:59:10

Egyébként, ha már a zenénél kezdtük (és itt most lehet, hogy egy olyan félmondat jön, ami meg Tallián Mikinek ér fel kínzással), de a köztudatban leginkább baloldalinak sorolt zene, a punk sem lenne meg elitizmus nélkül. (És itt nem csak Bucóékról van szó, sőt)

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.03. 01:01:34

RE: Gabrilo

"Szépen leírtad a baloldaliak és a liberálisok észjárását:)))"

Egyrészt eleve faszság a jobbos/balos felosztás (én legalábbis kikérem magamnak, hogy besorolj valamelyik táborba). Másrészt faszság mindenbe/mindenre pártpolitikát vetíteni (=kényszeres kategorizálás). Harmadrészt amiket csokorba gyűjtöttem, azok a kijelentések és gondolatok (ha nem is szó szerint) tőletek származnak (ezt viszont most szó szerint idézem, a kedvedért: "Elválasztani az értékeset a gagyitól, a búzát az ocsútól, a jót a rossztól - egyáltalán: választani tudni, nos, az a konzervativizmus.") Akkor tehát most mi az ábra?

Az én olvasatom szerinti konzervatív-liberális szembeállítás ugyanakkor egyfajta görbe tükör is akart lenni. Libsi provokáció, ha úgy jobban tetszik :-).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 01:09:38

persze hogy baromság, hiszen egy originál meghaladár jobban tuggya:)))

pártpolitikát megintcsak nem én láttam bele, ezt más hozta föl - az ő fejére olvasd rá.

utóbbit pedig ergé írta, nem mi. Ez a kategorizálás mintha a te rákfenéd lenne:)))

btw a különbségtétel kacat, és érték, jó és rossz között, annak mi köze van a pártpolitikához? persze ilyen alapon "kategorizálás", de ha semmiféle "kategória" nincsen (jó-rossz, helyes-helytelen, értékes-értéktelen) akkor kikötünk a posztmócsing langymeleg szarjánál. A sokszínűség és összetettség elfogadása és az "anything goes"-szemlélet két nagyon különböző dolog.

A libsi provók meg a finom különbségtételekre továbbra is képtelenek, azt látom:)

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.03. 01:09:41

RE: Pásztor Tibor

"Dark future, csak a neveddel nem tudok egyetérteni. 8-)"

Thx. Nem illik a képbe a nicknevem?
Ja, azt még kifelejtettem: a liberálisokra jellemző a cinizmus, az irónia és az önirónia is :-).

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.03. 01:13:40

A liberálisokra a cinizmus mindenképp jellemző, de az irónia nem, még kevésbé az önirónia - ez utóbbi kettő inkább a konzervánsoknál szokásos:)))

Tudod az a baj, hogy a cinizmus és az irónia két nagyon különböző dolog. De megintcsak egy kategóriába pakolod:(( Ez a kategorizálási mániaa, kérlek...:):):)):

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2008.01.03. 01:16:53

k|M, asszem ez egy kicsit egyszerűbb is meg egy kicsit bonyolultabb is. Van, akinek sima túlélés kérdése a dolog. Siklós Mária soha nem tervezhetett volna Swajda házánál nagyobb épületet, ha nincs a politika, Cseh Tamás lemezeit viszont megveszem. Koltay és Koltai filmje egyaránt pénzkidobás, de Alföldi és Eperjes jók, és megélnek akkor is, ha nem tol alájuk a politika színházat (avagy nem a politika tol alájuk színházat). És itt a "megélni", "túlélni" nem a napi betevőre vonatkozik, hanem a művészi önkifejezésre is. Tiszta darwini harc, szerencse, hogy nem kell benne igazságosztóként részt vennem. :)

Nemrégen rákattantam a kortárs táncra. Bozsik Yvette-darabbal kezdődött, vicces sztori, de majd máskor. Ma úgy gondolom, hogy amit Bozsik csinál, annál van sokkal jobb is, és csak azért nem írom le, hogy gagyi vagy giccs vagy közhely, mert anélkül nem járnék Tünet Együttesre sem. Úgyhogy csak virágozzék száz virág, és reménykedjünk, hogy egy elolvasott könyvtől meg egy színházi előadástól mindenki műveltebb lesz, legyen az akár Lévai Anikó szakácskönyve vagy az Ember tragédiája a Nemzeti nyitóelőadásában. Hátha ezektől jön meg az egységsugarú polgár kedve színvonalas könyveket olvasni vagy jó előadásokat nézni.

Adofizeto 2008.01.03. 02:46:29

Mi a véleményetek egy olyan kijelentésről, hogy "zenében a MEZZO kinálata kb. az, ami konzervatív"? Hiszen értékes zenék mennek, jó előadásokban, és van kortárs zene is (nemcsak Ravel-operák, hanem mondjuk Ligeti György is), és persze értékes jazz is, kortárs pop-klipeket is láttam, de gyengét nagyon ritkán. Duke Ellington van, Lagzi Lajcsi nincs.

Adofizeto 2008.01.03. 02:55:31

Még egy kérdés: az avantgarde a konzervativizmusnak mennyiben ellentéte? Képzeljünk el valakit, aki Beethoven mellett a legkisérletibb, legmodernebb zenét hallgatja: Kurtág György, Pierre Boulez, számára már Bartók és Sztravinszkij is régi dolog, és szentül meg van győződve arról, hogy ez az avantgarde. Ugyanakkor reménytelenül konzervatívnak tartják azok, akik szerint a zene mondjuk a Beatles-nél kezdődött.

Adofizeto 2008.01.03. 03:03:14

Az előző post-hoz kapcsolódva (konzervatív/avantgarde): ennek a fiktív illetőnek ideológiája is van. Azt mondja: \\\"a tonális zenében, a hármas- és négyeshangzatok világában már a XIX. század végére felfedeztek és kiaknáztak minden lehetőséget, újat ilyen nem hozhat. A jazz világa újat hozott a ritmusban, a disszonanciák kezelésében, de még a Beatles dallamai is érdektelenek, mert már Schubert is 150 évvel azelőtt sokkal szebbeket, összetettebbeket, bonyolultabbakat, és ezért érdekesebbeket, értékesebbeket írt.\\\" Hiszen egy tudóst is kiröhögnénk, ha publikálni akarná Archimédesz törvényét.

Téglagyári Megálló 2008.01.03. 09:34:02

Adofizeto,

szerinted hanyan hallgatnak Schubertet kontra Beatles-t? Akik ilyet mondanak azok alapvetoen elfogultak a klasszikus zene irányába.

Egyébként meg Schubert sucks, barokk rulez, csak hogy konzervativ legyek :-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 09:37:44

én csak ahhoz, hogy mennyire fontos vagy káros címkézni, kategorizálni (mint erről fentebb írtak, vagyis pontosabban ellene) : a szóhasználat márpedig alapvetően fontos, a már emlegetett faszkorbácsot receptre kéne felírni azon jobbosoknak (is), akik megzabálva a különböző maszlagokat, pl. "a magyar liberális párt"-nak nevezik a szadeszt, szinonimaképp, csak mert nem akarják a párt nevét sokszor mondani egy mondaton belül - márpedig rég ezt teszi ostoba módon a hírtv, meg most épp Tarlós is... ó szent együgyüség! A szadesz nem véletlenül, épp ezért nyomja tele a világot ezzel, ahol csak tudja, hogy ŐK a liber. párt, De ha már a buta hírtv is ezt nyomja (mert náluk szitokszó), akkor sikerült az agymosás. És akkor a tótawé-i elit örölhet, mert a fogalom is ki van sajátítva.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 09:41:19

K/M, ha Varró vonala ízlik: akkor Kis Judit Ágnes: Nincs új üzenet,
vagy , khm..., Havasi Attila: 1001 magányos rinocérosz
hm?

Téglagyári Megálló 2008.01.03. 09:51:32

Hadd idézzem a Bibliát:

Mt 13,52 - Erre így folytatta: "Minden írástudó, aki jártas a mennyek országának tanításában, hasonlít a házigazdához, aki kincseibõl újat és régit hoz elõ."

Vagyis nem csak a régi dolgok iránt érdeklődik egy vérbeli reakciós.

mildi 2008.01.03. 09:56:37

hát én szerencsére ideológiailag eléggé tudatlan vagyok, ezért nekem nem kell a beállítódottságom/gondolkodásom mentén meghatároznom, ez most nekem való kultúra e v se; ennek következtében kétféle művészetet ismerek: jót (értsd: nekem tetszik), és rosszat (ergo nem tetszik).
további felosztást az egyéni ízlés szempontjából feleslegesnek tartok.
ha vki ún politikai/társadalmi értékrendje alapján határozza meg, hogy mit hallgathat v olvashat, az hülye. sőt, sznob.

Téglagyári Megálló 2008.01.03. 10:12:05

mildi: "ha vki ún politikai/társadalmi értékrendje alapján határozza meg, hogy mit hallgathat v olvashat, az hülye. sőt, sznob."

mildi, azért nem csak erről van szó. Van pár "művészeti alkotás", amivel nem tudok azonosulni vallási kötődésem miatt. Persze a libsik mondhatják, hogy milyen begyöpösödött vagyok, vállalom.

És hogy egy példát is hozzak, ami nem a saját vallásomat érinti, és mégse tudok elmenni mellette szó nélkül: a Laibach rajongói hosszan szokták magyarázni, hogy ez persze úgy hangzik, mintha egy náci induló lenne, de ez nem az, éshogy pont a "kritikája". No ezt nehéz elmagyarázni valakinek, aki átélt bizonyos dolgokat.

Csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy ha valakinek nincs igazi művészi tehetsége, akkor ne akarjon művészetet csinálni, csak mert azáltal a pórnép fölé akarja helyezni magát. Különben sok modern művésszel pont ez a bajom, az, hogy nem alázza meg magát, hanem magas lóról beszél a Zemberekről.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.01.03. 10:34:56

A bejegyzés ismét előhozta régi dilemmámat: ha egy konzervatív számára nincs, és nem is szükséges kulturális kánon, akkor nem vezet-e ez a posztmodern és az ezzel járó kulturális relativizmus zsákutcájába? Ha meg van kánon, akkor konzervatív maradok-e, ha ez nekem nem tetszik (mert nem tetszik)?

Hogyan lehetünk kulturálisan konzervatívok úgy, hogy a kecske jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon? Bevallom, tanácstalan vagyok.

(A Nemzeti Színház tetszik, a jobboldalon kedvelt irodalom zöme nem.)

mildi 2008.01.03. 10:38:15

t.m.
a vallás más tészta. eszem ágában sincs begyepesedéssel sértegetni vkit hite miatt. vallásosnak lenni nem sznobizmus.

Téglagyári Megálló 2008.01.03. 10:48:30

mildi, nem rád gondoltam, csak úgy kijött belőlem a Zindulat

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.03. 10:56:25

off

Gabrilo,
süketelsz csak össze-vissza. Amint egy konzervatív-liberális felfogást, attitűdöt, gondolkodásmódot elemző, hasonlítgató vitába ideb.szod azt nekem, hogy ez a tipikus "baloldali és liberális észjárás", abban a pillanatban vele együtt ideb.szod az aktuálpolitikát, mint a mai magyar valóság undorító és idióta hozadékát.

Baloldali gondolkodás szerintem pl. az, ha valaki egyetért az állam szerepének növelésével, a szociális védőháló erősítésével, a munkavállalók jogainak erősítésével blablabla. Mi a f.szom köze van ennek a fenti vitához? Hülye.

oblomov 2008.01.03. 11:10:57

Asszem, én szimplán csak elitista vok a művészet fogyasztásakor, és tömegember, mikor andalít a nem művészi tömegkultúra. Művészinek is azt gondolom, amikor erőlködnöm kell annak megértéséhez, hogy egy teremtett világban rá tudjak ismerni a hagyományos világképemmel nem komform ábrázolások relevanciájára. Amikor ez összejön, az teccik, de munkát feccolok bele. Akitől kapom, azt meg elkezdem tisztelni, lévén konzi. Viszont megkapja tőlem ugyanezt az is, aki csak szórakoztatni aki, és nem bánom meg a feledhető termékével eltöltött időt. Az ilyeneket is őrzöm, időnként újrafogyasztom.

Vajon a posthoz szóltam hozzá? :)

táltos 2008.01.03. 11:12:49

Valószínűleg ebben a dologban is az lehet a helyzet, mint a politikában is, ahol a "jobb" meg a "bal" meg a "liberális" nem azt jelenti, amit valaha jelentett. Így lehet ez a kultúrában is (zene, film, festészet, építészet, tánc, stb.)
Mi kis magyar kulturális mocsarunkban dagonyászunk már évtizedek óta. Ha csak a zenei rádiózást nézem, elég silány a kínálat (nekem legalábbis), s ebbe az állómocsárba csobbant bele a Petőfi Rádió új arculata. Lehet, hogy a sem konzervatív, sem liberális, de nagyjából értékelhető zenét sugároznak. Emlékszem anno Miskolcon a 90-es évek közepén, ha valaki jó zenét akart rádióban hallgatni, akkor nem magyar zenei adót keresett, hanem rákapcsolt ez egyik szlovák zeneadóra. De más ország, pl Horvátország sem panaszkodhat. Legutóbb véletlenül az ő "Bartókrádiójukon" komolyzenei mű ként egy "metálszimfónia-szerű" darabot nyomtak le félórában.
Csak annyit akartam mondani, hogy Pl. a zenei ízlésből is lehet sokmindent következtetni, persze nem csodaszer.

oblomov 2008.01.03. 11:14:08

...aki csak szórakoztatni akar, és...

Google 2008.01.03. 11:17:56

Biztos, nem kellene beleszólnom, nagyok dolga, de nem állhatom meg, hogy ne.
Ha kultúrára gondolok, jelenkori magyar kultúrára, a semmi ízét érzem a számban. Semmi eredeti, csak majomkodás. Imitálni, lemásolni, az megy ezerrel. S ekkor azt kérdezni, hogy konzi ízlés? Nem tudom, mi az.
Negyvenévnyi bezártság után, amikor már nyugaton is hanyatlik minden, mi van?
Most már lehet menni, lehet utazni (ha van miből, és kinek van miből) és lehet világot fürkészni, mert kell a több életlátás, kell a más, kell a fantázia, kell az egyediség...
Ha valami értékes, az értékes bárkinek, akit érdekel a művészet, oldaltól függetlenül. Lehet, hogy vannak preferenciák, de semmi több.
Itt nálunk, amit nagyon ügyesen csináltak a liberálisoknak nevezettek, egy kultúra nélküli világban elhitették, hogy de igen, van kultúra, és azt ők csinálják. Aki pedig nem így gondolja, az tahó, paraszt és múcsai, és jobb, ha hallgat.
Na, most kezdett el beszélni! Minden kezdet nehéz, de meg kell lépni, önállósulni!

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.03. 11:31:40

Visszatérve a tárgyhoz:

"Elválasztani az értékeset a gagyitól, a búzát az ocsútól, a jót a rossztól - egyáltalán: választani tudni, nos, az a konzervativizmus."

Hmm. Ízlelgetem, ízlelgetem...

Nézzük csupán egyetlen aspektusból, a fenti példáknál maradva egy adott zenei műalkotás besorolásának szempontjából. Amikor az ember elmegy egy koncertre, ezen logika mentén egyből több szálon kezdheti meg a "szétválogatást".

Van maga a mű, abban a formában, ahogy anno papírra vetették. Ez (a fenti definíció alapján) lehet "jó" vagy lehet "rossz", lehet "értékes" vagy lehet "értéktelen". Ha magunk nem tudjuk eldönteni, akkor ugye bízzuk a döntést a szakmára :-), csapjuk fel a lexikont, olvassunk el kritikákat. Vagy bízzunk a többség ízlésében, és nézzük meg a lemezeladási statisztikákat :-). Ha lusták vagyunk erre, akkor nézzük csak magát a szerzőt, aki ugye (megint csak a fenti definíció alapján) lehet "jó" vagy "rossz". (Az persze ne zavarjon bennünket, hogy időnként a szakma sem ért egyet mindenben, sőt a szakma véleménye idővel néha változik is... Nem is szólva a közönségről.)

Aztán van a zenekar, akik megszólaltatják a darabot. Ha a Royal Philharmonic Orchestra vendégszerepel, az ugye a búza. Ha a Záhonyi Felharmónikusok, az az ocsú. (Többnyire. Néha persze nem.)

Aztán van a karmester, aki szintén lehet eleve "jó" vagy "rossz", a koncepciója lehet maradi vagy progresszív, a darabhoz való viszonya hideg/rideg vagy bennsőséges.

Aztán van az előadás, ami lehet bombasztikus és lehet lapos, lehet érdekes és lehet unalmas stb.

Meg vannak a körülmények. Hogy hány fok van éppen a teremben és mekkora páratartalom, tahók ülnek körülöttem vagy műértők, jó az akusztika vagy csapnivaló, van-e egyáltalán kedvem az egészhez vagy nincs, milyen a lelkiállapotom stb. stb.

Ezek összességéből kikerekedik aztán egy végső konklúzió. Ami persze általában nem bináris, hanem kellőképp összetett, finoman struktúrált.

Namost minden olyan megközelítés, ami ennél kevésbé árnyalt, az számomra blöff, sznob hozzáállás, leegyszerűsítés.

Akkor marad a Mozart jó, az ACDC rossz. A búza és az ocsú.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.03. 12:15:18

Még két közhelyes, de ideillő gondolat.

Mindennek megvan a maga helye és ideje.
Ha egy zseniális zeneszerzőpalánta megírná ma a Beethoven X.-et, bármennyire a Mester stílusát, zenei ízlésvilágát követné, az így születő mű maximum zseniális stílusgyakorlat lehetne. Tudomásul kell venni, hogy ahogy változik a világ, ahogy változik a befogadó közeg élet- és gondolkodásmódja, úgy változik a korízlés is.

Hiába "jó" sör a (mitto'mén) Heinekken, ha nem elég hidegen szolgálják föl. Hiába "jó" étterem a Gundel, ha neked éppen gyomorrontásod van. Persze igaz lehet ennek a fordítottja is. Lehet attól még Callast élvezni, hogy recsegő lemezről szól. Hiába üt mellé többször, jól hallhatóan Fischer Annie a h-moll szonátában, attól még a hideg futkározik az ember hátán. I tak dalse.

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2008.01.03. 12:26:38

Néha jobb egy New York Dolls, mint egy Muzsikás.
Néha jobb egy Muzsikás, mint egy Hamvas.
Néha jobb egy Hamvas, mint egy Almodóvar.
Néha jobb egy Almodóvar, mint egy Ovidius.
Néha jobb egy Ovidius, mint egy Russ Meyer.
Néha jobb egy Russ Meyer, mint egy Thomas Benrhard.
Néha jobb egy Thomas Bernhard, mint egy Walter von der Vogelweide.
Néha jobb egy Walter von der Vogelweide, mint egy krrrhjkdrerfrfff.
Néha jobb egy krrrhjkdrerfrfff, mint egy ggrrrrtrttrtt...

Téglagyári Megálló 2008.01.03. 12:37:41

dark future, a búza és az ocsú csak az Utolsó Itéletkor választódik szét. De ettől még nem kéne szitokszóként használni.

Matfu 2008.01.03. 12:51:17

Én csak annyit: akiket ismertem, igazi konzervatív öreg úriemberek, ludovikás katonatisztek, régivágású 'gymnasium-i' tanárok, öreg parasztemberek, 80 éves, bajszos vadászpilóta, mind-mind nem magyarázták, definiálgatták magukat, hanem csinálták.
De úgy, hogy messzire világított róluk az emberi tartás.
Mindenki tudja legbelül, mit kell tenni, hallgasson csak oda.
Aki meg nem, az meg csendben figyeljen másokat, akiket szerinte tisztelni érdemes.
Nehéz munka, fáradságos és sok alázatot kíván.
Uff.

Matfu 2008.01.03. 13:07:47

Pl.
Mondjuk ern0 · 2008.01.02. 22:51:58 - valahol ráérzett pl a pornóval arra, amit mondani akarok.
Lehet-e egy konzi pornó- támogató?
Ugye tudod te is belül, hogy nem? Ha erre a hangra hallgatsz, és le is mondasz valamiről emiatt, akkor lehetsz konzervatív.
Egy liberálist ez az egész nem érdekelne.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 14:17:28

a most +jelent L.Simon László-könyv is, hasonló témájú fejezetében (Kiegészítések Lánczi A. konz. kiáltáványához) erre fut ki:
a pol.-i konziság nem feltétlenül jelent esztétikai konziságot...
(ennyire volt időm egy könyvajánló helyett, bocs :) )

a könyvről:
img.kello.hu/IMG/K0121/K3000121291.jpg
avagy
www.kello.hu/Shop(bD1lbiZjPTUwMA==)/Public/showbookout.htm?matnr=000000003000121291

Istvan 2008.01.03. 15:39:05

"Adofizeto 2008.01.03. 02:46:29
Mi a véleményetek egy olyan kijelentésről, hogy "zenében a MEZZO kinálata kb. az, ami konzervatív"? "

En most is Fred Wesley-t hallgatok, New Mornings koncertek, Mezzo. Konzervativ is vagyok :)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.01.03. 15:47:35

Tényleg nagy az igény arra, hogy az emberek első körben kiderítsék egymásról, hogy jobb-, vagy baloldali és ez nem csak a konzervatívokra igaz, hanem mindkét oldalra.
Abból azonban, hogy milyen zenét szeret, vagy milyen könyvet olvas elég nehéz megtudni. Vannak egyértelmű utalások pl. ha valaki kijelenti, hogy Kertész egyáltalán nem érdemel Nobel-díjat és béna a könyve - valószínűleg jobbos az illető, bár egyáltalán nem biztos. Ha valaki nagy népzene rajongó, akkor valószínűleg jobbos, aki a Kis Tehént szereti, akkor valószínűleg, hogy balos (bár én pl. nagyon szeretem). Ugyanígy meghatározó, hogy valaki milyen kocsmákba jár, de az se egyértelmű.
De az tény, hogy sokan be szeretnék sorolni egymást (én is csak a miheztartás végett). Tegnap pl. átjött a szomszéd bemutatkozni és közölte, hogy ő a zászlós, mert nála addig lobog egy hatalmas zászló, amíg nem takarodik el Gyurcsány. Mi nem mondtunk semmit, mert éppen nem örültünk annyira a váratlan látogatónak, de ha körülnézett a lakásban nehezen tudott minket besorolni: még új a lakás, ezért csak egy tök festmény volt a falon, semmi kereszt, vagy valami kiinduló pont, úgyhogy szegény nem tudta meg, hogy ezek a szomszédok (mármint mi) milyen fajták vagyunk. Ilyen bonyolult kérdések ezek :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 15:51:05

lopótök vagy úritök van azon a képen? :)

nénike · http://mandiner.hu 2008.01.03. 15:51:43

A postban hivatkozott Pozsonyi Ádám mai Demós anyagát olvasta valaki?
Aki nem, annak jelzem, hogy a "mester" arról álmodott, hogy a pápa keresztes hadjáratot hirdet a technika, az egyenlősdi(?) a pozitív diszkrimináció ellen. A ministráns fiúk fegyvert osztanak. Kicsit blaszfém, de itt még nem áll meg.
És most figyeljenek a Tóta W. Baráti Társaság tagjai! Szó szerint idézek: "A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat teljes tagságát - és mindazokat, akik e gennyes, népbutító, faj- és nemzetáruló posvány terjesztésében közreműködtek - karó általi halálra ítélik."

Pontosan mi is a baj a (helyesen) segélyszervezettel? www.okumenikus.hu/

Pozsonyi anyagának nem a keménykedés a hibája, hanem, hogy értelmetlen. Szerintem.

ON

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.03. 16:16:49

off
amúgy boldog névnapot utólag az illetékesnek
on

szejler 2008.01.03. 16:19:35

Konzervatívot kultúrális érdeklődése szerint körülhatárolni..

Ha nagyapámból indulok ki, aki még Horthy idejében diplomázott, gyakorló katolikus. Nácikat és kommunistákat következetes megvetéssel (egyébként is következetes mindenben) kezelő polgár, akkor bajban lennék.

Erős elkötelezettség a klasszikus kultúra iránt, nyitott, de szkeptikus a kortárs felé. Esterházy HC virtuóz, de öncélú, JK megrázó. Képzőművészet: gyanakvás mindenre, ami a Pop-art óta született.
(raklap ytong kocka, tetején elfordított ytong kockával "zen" címmel, nála nem játszik a művészet térfelén belül).

Szóval, ha mindenképpen kellene definíciót adnom a konzervatív ízlésre, akkor az az alapállás, a viszonyítási pont lenne. Esetleg még a mesterségbeli tudás tisztelete.

A lényeg: ebből nem következik sem a kortárs, sem egy adott kortárs mű megítélése automatikusan. Bármi jöhet. Vagyok olyan erős, hogy aztán befogadjam, vagy elvessem.

szejler 2008.01.03. 16:27:50

majdhogynem :)

Marianna · http://egerentyu 2008.01.03. 18:14:37

Harry Potter es kistehen..elozot kategorikusan elutasitom, nem szeretem, nem tetszik, eroltetett, utobbit imadom jobboldali letemre.
Kulonben nincs oldalkategoria az izles meghatarozasaban, ido van es szazadok amik vagy elseprik vagy megorzik a remekmuveket es neha a bovlit is, ami az ido mulasaval akar ertekke is valhat. Manapsag gyujtok keresik a fogfajos kis keramiakutyakat es nyugaton sikk neha Trabantba ulni.. Az impresszionistakat a konzervativ polgarok kinevettek es paradicsommal dobaltak meg, ma ez az osztaly milliardokat kepes kiadni egy Van Gogh-ert es korbeutazni a foldet egy arveresert ahol mondjuk megvehetik Warhol egyik festmenyet vagy John Lennon gitarjat, akiknek kepeit es zenejet elmehunytnak tartottak meg par evtizeddel ezelott. Mozart is jokat rohogne, ha latna, hogy kugelek es sutemenyek formajaban is fogyaszhatova tettek, mikor szegenynek elete vege fele meg kenyerre is alig jutott.
Gauguin ugyancsak elcsodalkozna, ha latna, hogy a XX. szazad konzervativ nagypolgarai torik magukat egy-egy festmenyeert, ugyanezek osei pedig megvetessel setaltak tovabb egy-egy festmenye elott. Amennyiben hihet az ember olvasmanyainak es szemelyes tapasztalatanak a baloldal ha lehetseges meg konzervativabb es szigorubb volt iteleteiben, ezt a szokasat most is megorizte. Az esztetak, muiteszek es kritikusok mindket oldalon befolyasoljak osztalyaik velemenyet mint ahogy most is megteszik. Maguk a muveszek is. Nemreg milyen szegyenletes botrany volt Balazs Peter szolnoki szinhazigazgatoi kinevezese miatt..A balliberalis ertelmiseg ketsegbe vonta kepesseget, alkalmassagat - csakis azert mert jobboldali gondolkodasu - es muveszi itelokepesseget, gondolvan azt, hogy meg kepes lesz ertheto es klasszikus darabokat is eloadni az alternativ es sokszor erthetetlenul muveszi megnyilatkozasok helyett. Talan tenyleg letezik megosztottsag: a tarsadalom mostani kettossege es az emberek hulyesege okozza. Pedig szep az ami erdek nelkul tetszik. Kinek Esterhazy kinek Marai. Vagy mindketto. De ez mar ronda opportunizmus.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.01.03. 20:04:46

Basszusgitározok egy rockzenekarban, de szeretem Bach orgonamuzsikáját. Kedvencem a whiskey red bullal, de nem vetem meg a finom bort sem. Dan Brown könyvei tetszenek, Wass-éi nem. Most akkor liberális, vagy konzervatív vagyok? Az a baj, hogy mindenki liberális-baloldali-konzervatív skatulyába akar belehúzni mindent, holott először az értékeket kellene felismerni. A politikai ideologíában is. Néha átnézni a "túloldalra". Van ám ott is érték, bőséggel. Lehet, hogy kutyaszaros a fű picit, de lásd meg a virágzó növényeket is a kert másik oldalán....

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.01.03. 20:07:55

És egy idézet: "Everytime, I plant a seed, He says kill't before it grows..." Ne hagyjuk, hogy a sekélyes belpolitikánk "John Brown sheriffjei" döntsék el, hogy mi konzervatív, és mi baloldali, ad absurdum liberális... Szerintem a jóízlés és az egyszerű paraszti ész használata sokat segíthet az eligazodásban....

anyó 2008.01.03. 20:55:39

Én szeretem a Harry Pottert. Akkor most politikailag (vagy kultúrálisan) hova tartozok?

Kriszti · http://Partizan 2008.01.03. 20:59:08

Kedves Napazapa és Eztegyed!

Akármilyen fárasztó napom is volt, elgondolkoztam(!) a kritikáitokon és a kommentemet azzal tartom fenn, hogy az ott írt és az ”egyes” jelzővel ellátott ÉRTÉK fogalom jelzőjét „polgárira” pontosítom.
Kishazánkban ugyanis a konzervatívizmus nem azt jelenti mint a tengerentúlon, nálunk kb. annyit tesz mint a polgári értékek tisztelete és az azoknak megfelelő életvitel, értékrend. A polgári értékek pedig szerintem a protestáns etikából szépen levezethetően máig is a: CSALÁDCENTRIKUSSÁG, MÉRTÉKLETESSÉG-TAKARÉKOSSÁG, MŰGONDDAL ALKOTÁSRA TÖREKVÉS, MEGBÍZHATÓSÁG, PRECÍZITÁS, VALLÁSOSSÁG, EGO ÖNKORLÁTOZÁSA, EGYENESSÉG, SZOLIDARITÁS, ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYÁS, vagy röviden: tisztességesen élni, senkit sem bántani, mindenkinek megadni ami őt illeti (honeste vivere, alterum not leadere, suum cuiq tribuere).

A konzervatív művész alkotó tevékenysége során – valamilyen belső kényszertől vezérelten – ezen értékek sérülésmentességét tartja a fő kritériumnak, ezeket önérdeke ellenére is megóvja.

A liberális (vagy egyéb beállítódású ) művésznek ilyen belső késztetése nincs.

Partizan · http://Partizan 2008.01.03. 21:01:34

Kedves Napazapa és Eztegyed!

Akármilyen fárasztó napom is volt, elgondolkoztam(!) a kritikáitokon és a kommentemet azzal tartom fenn, hogy az ott írt és az ”egyes” jelzővel ellátott ÉRTÉK fogalom jelzőjét „polgárira” pontosítom.
Kishazánkban ugyanis a konzervatívizmus nem azt jelenti mint a tengerentúlon, nálunk kb. annyit tesz mint a polgári értékek tisztelete és az azoknak megfelelő életvitel, értékrend. A polgári értékek pedig szerintem a protestáns etikából szépen levezethetően máig is a: CSALÁDCENTRIKUSSÁG, MÉRTÉKLETESSÉG-TAKARÉKOSSÁG, MŰGONDDAL ALKOTÁSRA TÖREKVÉS, MEGBÍZHATÓSÁG, PRECÍZITÁS, VALLÁSOSSÁG, EGO ÖNKORLÁTOZÁSA, EGYENESSÉG, SZOLIDARITÁS, ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYÁS, vagy röviden: tisztességesen élni, senkit sem bántani, mindenkinek megadni ami őt illeti (honeste vivere, alterum not leadere, suum cuiq tribuere).

A konzervatív művész alkotó tevékenysége során – valamilyen belső kényszertől vezérelten – ezen értékek sérülésmentességét tartja a fő kritériumnak, ezeket önérdeke ellenére is megóvja.

A liberális (vagy egyéb beállítódású ) művésznek ilyen belső késztetése nincs.

Krapulax 2008.01.03. 22:41:02

Javasolnám a konzervatív kultúrafelfogásba a LOKALITÁS fogalmának bevezetését!

Lehet, hogy jópofa a Serj Tankian, meg jó lebegős a radiohead - de koncentrálhatnánk a környékre is! Mi történik Pozsonyban? Prágában? Bécsben? (Ciki, de én se tudom annyira...)

A másik: szerintem konzervatív-organikus "szintetizáló" attitüd nem feltétlenül az új ikonok megjelölésében van, hanem az a meglévők ÚJRAOLVASÁSÁBAN. (képzavar) Mit mondhat nekünk Nádas Péter, Kertész Imre, Bodor Ádám, Térey János, vagy éppen Krasznahorkai László - csak hogy néhány kultúrikont említsek - "konzervatív" szemmel - (ha ezt elvégezzük lehet, hogy arra is választ kapunk van-e konzervatív szempont egyáltalán.)

Harmadiknak: a konzervatívoknak a liberálisokkal ellentétben bátran számot kell vetniük a jobboldali, nemzeti hagyománnyal. Németh László, Hamvas Béla, Várkonyi Nándor mondjuk, stb.

Na most jól irodalmi példákat hoztam csak...

gyz 2008.01.03. 22:53:22

nénike,

Bucót ne is próbáld megérteni, felesleges energiapazarlás. Nem hiszem, hogy önmagán kívül lenne még valaki, aki komolyan tudná őt venni.

gabrilo 2008.01.04. 03:31:51

kedves DF, látom, stílusod még mindig nincs, és ahhoz már nyilván túl idős vagy, hogy nevelni lehessen - ez a hajó már elment!

Azonban a pártpolt továbbra sem én hoztam föl. De neked aztán beszélhet az embör, falra hányt borsó:((

Téglagyári Megálló 2008.01.04. 05:52:11

immortalis, ha Dan Brown könyvei tetszenek, akkor nem nagyon beszélhetünk arról, hogy konzervativ lennél, már ami a keresztény hit megőrzését illeti.

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.04. 11:43:13

Krapulax:
szerintem a megoldás (vagy ahhoz közeli állapot) a lokalitás integrálása helyett sokkal inkább a definiálandók szétválasztásával érhetô el.
A kérdés így kérdésekké válik, melyek már megválaszolhatók (a konzervativizmus általunk jelenleg ismert és adekvát definíciói alapján).

Létezik-e olyan, hogy konzervatív mûvész?
Létezik-e olyan, hogy konzervatív mû?
Létezik-e olyan, hogy konzervatív ember? (Ebben az esetben csak abban az értelemben, hogy létezik-e olyan, hogy konzervatív kultúra-percepció, vagy kultúra-befogadás?)

Ezek a kérdések már értelmezhetôk és megválaszolhatók. Viszont egy újabb kérdést eredményeznek: létrejöhet-e konzervatív kultúra-interakció abban az esetben, ha egy adott szituációban a feltett kérdések egyikére nemleges választ adunk?

Téglagyári Megálló 2008.01.04. 12:01:40

doktor úr, mindhárom kérdésedre igennel válaszolok. Más kérdés, hogy kevés, kevés.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.04. 12:09:57

"Én szeretem a Harry Pottert. Akkor most politikailag (vagy kultúrálisan) hova tartozok?"
Az attól függ, mugli-e vagy?

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.04. 12:20:05

Téglagyári Megálló: a minôség nem mennyiség kérdése :) Fogalmazhatnék úgy is (mint ahogy a magasságomra - izé, mélységemre - vonatkozó pikírt megjegyzésekre szoktam), hogy minél jobb valami, annál kevesebb adatik belôle :)

Téglagyári Megálló 2008.01.04. 13:28:15

doktor úr, remélem nem képzeled, hogy a magasságodra megjegyzést tennék? :-) Már ha látnálak egyáltalán. Én nem vagyok olyan "szakértő", aki egy blogkomment alapján következtet a magasságodra :-) Tudom, vannak olyanok, akik igen...

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.04. 14:09:53

tm: igazából arra értettem, hogy ha kevés is a konzervatív mûvesz és mûvészet, azért - reményeim szerint - ez minôséggel is párosul(hat)(na). :D

Krapulax 2008.01.04. 15:25:16

A kérdésekre nem tudok direkt választ adni, de azért elmondom a magamét.

A konzervatív ízlésről / kultúráról nekem alapvetően az arisztokratizmus / elitizmus ugrik be.

A konzervatív kultúra kérdése a blogon azonban azért merül fel, mert a "nemzeti oldal" kulturálisan paradox helyzetben van. A magyarországi magaskultúra -ami nemzetközileg is képviseli hazánkat -- politikailag markánsan pozicionálja magát méghozzá a politikai jobboldallal szemben és jó kapcsolatokat ápol a politikai baloldal részével a mozgalmi vagy az állampárti közös múltból kifolyólag.

A politikai jobboldalhoz tartozó kulturális elit viszont nem szervezi meg magát - mivel hogy meglehetősen fragmentált. Vagy éppen sokszor nem tart nemzetközi érdeklődésre számot, mint pl. a népi írók.

A jobboldal viszont éppen egy ellenkultúra megteremtésén fáradozott, de ez leginkább a nemzeti giccs tekintetében sikerült neki.

A konzervatívot, amelynek szerintem elitistának kell lennie joggal frusztrálja, hogy a hazánkban megjelenő relatív kifinomultság, elitkulturális öntudat politikailag számára vállalhatatlan módon kötelezi el magát, de legalábbis: NEM HATÁROLÓDIK EL!

Ezért mondom, hogy ha színesíteni akarjuk a hazai kulturális életet konzervatív vagy akármilyen árnyalatokkal - újra kell olvasnunk bizonyos szerzőket és levonni belőlük azokat a tanulságokat amelyet a baloldali gyökerü recepció egyszerüen nem von le... Kertész Imréből, Krasznahorkai Lászlóból, Bodor Ádámból... vagy éppen Tarr Béla, Bollók Csaba, Forgács Péter stb. filmjeiből...

UFF!

Turbulencia (törölt) 2008.01.04. 19:07:45

Nincs konzervatív kultúra, mivel nincs mit konzerválni (a kommunizmus szellemiségét senki sem akarja :)
Nincs polgári kultúra, mert nincsenek polgárok. Városiak vannak, újgazdagok vannak, de igazi burzsujok csak nagyon kevesen.

Idővel lesz minden, főleg egy igényes konzervatív kánon, amihez majd lehet igazodni.

dowNLoad 2008.01.04. 22:12:00

Itt aztán minden van, posztmodern gagyi, festmény ami egy vonal és egy pont, (elmebeteg) buzi-pedofil-drogos írók felkapott "szépirodalmi" "végtermékei", értelmetlen és értelmezhetetlen művészfilmek, tényleg nem látok én sem semmi olyat amit megtartanék. (1-2 azért van, de nagyon kevés)
Pl. a SOUTHPARK ilyen, de ez magyarországon nem hogy létrejönni nem tudna, hanem a HBO(köcsögök) NEM ADOTT LE 1 részt, mert a zsidókról volt benne szó. ÉS ez csak egy rajzfilm! Milyen elb@szott "értelmiség" lehet egy ilyen országban???? A jövőképet szerintem a sci-fi tudná bemutatni, ITT ILYEN van-e? Egyetlen sovány havilap, a GALAKTIKA. Önjelölt beképzelt, tehetségtelen pályázat/ösztöndíj-vadász degenerált ÁLÉRTELMISÉGI(copyright PUZSÉR) van rengeteg, és azt hiszik magukról , hogy igaziak! Sok köztük a megélhetési BUZI, ZSIDÓ és ma már CIGÁNY is előfordul, bár nekik az írás-olvasás nem erősségük.

ergé 2008.01.04. 22:38:50

DowNLoad, lassan ÖSSZEMOSÓDSZ Kündü barátunk stílusával, és ezt vedd MEGALAPOZOTT kritikának!

:)

dowNLoad 2008.01.04. 22:56:24

Bárcsak nem lenne igazam, de sajnos egy közeli rokon révén belelátok, egy velejéig rothadt maffiaszerű foshalom az egész művész-értelmiségi réteg.

szejler 2008.01.05. 15:48:28

Krapulax

A magaskultúra elismert képviselői en bloc nem pozícionálják magukat a jobboldallal szemben.

Sokan a pártpolitikában megtestesülő jobboldallal állnak szemben, nem a konzervatívizmussal. A magaskultúra minden területén vannnak elismert konzervatív/jobboldali kötődésű emberek, bár igaz, közel sem olyan egységesek mint a ballib kötődésű tábor alakjai. Ennek a fő oka azt hiszem egyrészt a konzervatív hagyományban beállt 40 éves szünetjel, és a kommunizmusban viszonylag nagy szellemi mozgásteret kínáló baloldali, főként lukácsista, iskola. Évtizedeken át ez utóbbi volt a hivatalos irányvonaltól eltérő gondolatok egyetlen játéktere(a tűrt kategória).

A mai liberális szellemi élet meghatározó alakjai a 70-es, 80-as években kivétel nélkül Lukácsista (alkalmasint Maoista) filozófiai térben mozogtak (szüleim benne voltak a társaságban), így aztán semmi meglepő nem volt a liberálisok baloldali fordulatában.

A jobboldali, konzi tábor és diskurzus ma Lovastól Láncziig terjed, és akinek a jobbszéle nem befogadható, végül vonzalma ellenére is inkább a jól ismert haveri körben marad.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.05. 16:43:05

Most itt a kultúráról a művészet vonatkozásában esik szó, a kultúra mondjuk több ennél, még a tudománnyal kiegészítve sem adja annak teljességét, de hagyjuk. Tehát nézzük a művészeteket. A művészetnek semmiféle abszolút értékmérője nem létezik. A műalkotás sem létezik igazán, csak a befogadóval együtt. Írhat valaki verset, semmit nem ér, ha nincs, aki olvassa. A műalkotást a szerző és befogadó együtt alkotja, mert annak lényege a hatás, a katarzis, mondjuk így, ami létrejön a befogadóban. Mivel tehát mindez erősen befogadóközpontú, nyilván a társadalmi közeg megosztja bizonyos mértékig a művészeteket, aszerint, hogy a kettészelt társadalom melyik része preferálja inkább ezt vagy azt a művészt. Mindehhez hozzátartozik még a kortárs művészek elköteleződése valamely oldal mellett, ami egészen a feje tetejére állíthat minden esztétikai és gondolati megfontolást. Olyan érdekes dolgok jöhetnek össze, hogy Temesi Feri a Magyar Nemzetben publikálja időnként erősen obszcén, hajdani nőügyeiről szóló tudósításait, amelyek hát hogyismondjam nem pont illenek a magyar konzervatív oldal gerincét adó keresztény polgári értelmiség életvitelének és moralitásának fő sodorvonalába, szóval itt érdekes dolgokat ad ki az élet. Szóval azért tudunk bizonyos irányokat szabni, meg derengenek egyes színek a ködben, de amint meg akarunk valamit konkrétan fogni, kicsúszik a kezünkből.
Vannak bizonyos konkrétumok, mert mondjuk Mécs Lászlót, Wass Albertet, Szabolcska Mihályt bajosan lehetne a baloldali liberális kultúrához sorolni, de mit kezdjünk Máraival? Márai nem szerette a kommunistákat, de konzervatívnak nagyon dekadens. Vagy Adyval, Petőfivel?
Nagyon zavaros. Mint ez az egész kommentem. Mindegy, van benne egypár gondolat, ami miatt azért elküldöm. Megfoghatatlan az egész. Jó sokat lehet róla írni, bármi eredmény nélkül.

Turbulencia (törölt) 2008.01.05. 17:00:50

A "world music" szerintem tipikusan liberális műfaj. Na nem önmagában, hanem a befogadásában. Hallgatja a liberális gyerek, és ha valóban autentikus zene, akkor semmit sem ért belőle, hiszen ehhez az adott kultúrában kellett volna felnőnie. A műélvezet tehát abból származik, hogy narcisztikusan gratulál magának közben, hogy mennyire nyitott.

Turbulencia (törölt) 2008.01.05. 17:02:21

A Matula már megírt mindent a honi művészet jelenkori helyzetéről:
matula.hu/index.php?section=article&rel=38&id=454
Igaz, volt egy emlékezetes ellenvélemény is:
matula.hu/index.php?section=article&rel=40&id=487

szejler 2008.01.05. 17:07:17

Turbulencia

Nono :) Fogalmam sincs a Zöld-foki szigetek kultúrájáról, de Cesaria Evora attól még fantasztikus.

Turbulencia (törölt) 2008.01.05. 17:26:25

szejler: Nem ismerem, a Cesaria Evorát, de persze ott vannak a diszkósított világzenék is, ahol az ember félig a diszkót élvezi, félig meg a narcizmusát. Ami fülbemászó, az nagyon gyanús, hogy nem autentikus.

Most rákerestem Cesária Évora-ra a youtube-on, és ez eléggé európai (spanyolos) zenének tűnik, így lehet, hogy igazán élvezed. Ez esetben az átverés abban van, hogy európai zenét adnak el afrikai csomagolásban. Vagy ha már Afrikában is ezt éneklik, akkor éljen az európai kultúrimperializmus!! :))

irrelevant 2008.01.05. 19:43:14

Turbulencia

"ha valóban autentikus zene, akkor semmit sem ért belőle, hiszen ehhez az adott kultúrában kellett volna felnőnie."

Légyszi nyugtass meg, hogy te kizárólag magyar népdalokat hallgatsz, különben azt kell hinnem, hogy csak a szád jár.

"ez eléggé európai (spanyolos) zenének tűnik, így lehet, hogy igazán élvezed."

Figyelj már, ki vagy te, hogy elbírálod, ki milyen zenét élvezhet "igazán" és ki nem? Szerintem ezt mindenki maga tudja eldönteni, nem pedig ilyen pattogó megmondóemberek.

Turbulencia (törölt) 2008.01.05. 21:00:43

otvospeter

"Légyszi nyugtass meg, hogy te kizárólag magyar népdalokat hallgatsz, különben azt kell hinnem, hogy csak a szád jár."

Sok minden más is tartozik ma már az európai kultúrához - de nem áltatom magam azzal, hogy megértek más kultúrákat csak azért mert három napot turistáskodtam, vagy mert valami diszkósított, egyáltalán nem autentikus vackot megvehetek a boltban.

"Figyelj már, ki vagy te, hogy elbírálod, ki milyen zenét élvezhet "igazán" és ki nem? Szerintem ezt mindenki maga tudja eldönteni, nem pedig ilyen pattogó megmondóemberek."

Én csak elemezni próbáltam a liberális műélvezet folyamatát, és nyitott vagyok az ellenvéleményekre. Bocsika, ha érzékeny pontodra tapintottam.

irrelevant 2008.01.05. 21:09:35

Nem tapintottál érzékeny pontomra, sosem hallgatok világzenét. Csak kicsit elképedtem, hogy rákeresel valamire a youtube-on, belenézel egy dalba, aztán megmondod, hogy egy számodra vadidegen embernek az tetszhet-e igazán vagy nem.

A liberális műélvezeted meg egy nagy baromság. Ne akard már jobban tudni, hogy kinek milyen zene miért tetszik, mert ennél szubjektívebb dolog nincs a világon. Nem mindenkinek fülbemászó például az, ami neked az. Az a világzene, ami számodra "nem fülbemászó" tehát(!) autentikus (mekkora baromság ez is, hogy a kettő közé egyenlőségjelet teszel), az még lehet fülbemászó másnak.

A diszkósított vackokról egyébként egyezik a véleményünk, a műfajok ilyen primitív keverése nekem a giccs kategóriába tartozik.

De ne próbáld már összekeverni a zenehallgatást a politikával, és osztogatni a pecséteket, hogy "igen, ezt te tényleg élvezheted", mert kifutok a világból.

szejler 2008.01.05. 21:13:51

Ahogy írtam, Evora a Zöld-foki szigetekről származik. Nem spanyol, nem "csomagolt" zene. Autentikus.

bővebben: en.wikipedia.org/wiki/Ces%C3%A1ria_%C3%89vora

irrelevant 2008.01.05. 21:16:52

Autentikus??? És Turbulencia számára is élvezhető volt? Az nem lehet, akkor ez azt jelentené, hogy Turbulencia is egy liberális, narcisztikus műélvező! :DDD

Turbulencia (törölt) 2008.01.05. 21:42:10

otvospeter:

"megmondod, hogy egy számodra vadidegen embernek az tetszhet-e igazán vagy nem."

Hát, valóban feltételezem, hogy szejler NEM a Zöld-foki szigetekről származik. Szóljatok, ha tévedek :)

Nem azt mondtam, hogy ami nem fülbemászó, az autentikus, hanem azt, hogy ami autentikus általában nem fülbemászó.

Nem keverem a zenehallgatást a politikával, nem az SZDSZ-szavazókról beszélek, hanem a hú de nyitott kis sznobokról, illetve (ez esetben) a marketing által megetetett vásárlókról.

szejler:

Mit bizonyít az a wikipédia-oldal? Nem mondtam, hogy nem onnan származik. Használd a józan eszed talán. Még a Bésame muchot is éneklik - hát megsúgom, hogy a Bésame mucho NEM Zöld-foki tradicionális népdal, akármilyen szentimentálisan rezegteti is a hangszálait (bocsika, szubjektív vélemény! :) Cesária.

en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9same_Mucho

irrelevant 2008.01.05. 21:55:20

Turbulencia

Én is feltételezem, hogy szejler nem a szigetekről származik. Te viszont azt feltételezed, hogy aki nem onnan származik, az nem élvezheti az ottani zenét, legfeljebb "hú de nyitott kis sznob" lehet, hogy téged idézzelek. Pedig a youtube alapján hallgathatónak találtad ezt a bizonyos zenekart. Csak nem te is húdenyitott kis sznob vagy a saját definíciód alapján? :D

szejler 2008.01.05. 22:00:38

Nem voltam gúnyos, sem cinikus, csak rámutattam a prekoncepciód tévedéseire. És gratulálok, hogy találtál egy feldolgozást (találsz még, ha ez ennyire életbevágó).

Ha ettől egyben marad a világképed, én nem piszkálom. Ende.

szejler 2008.01.05. 22:10:08

Mi az hogy! Ősi Porto Inglesi családból származom, az anyatejjel szívtam magamba az európai elnyomók iránti megvetést. :)

A félreértések elkerüléséért: Cesaria Evora nem együttes, csak egy 130 kilós idős fekete hölgy. Alkalmasint igen jó hallgatni. Ajánlom.

Adios.

Krapulax 2008.01.05. 23:09:35

Szejler,

ez világos, én is tudom, hogy az ős-szdsz egy poszt-baloldali társaság és inkább a szocdemek örökösének indultak - a politikai pozicionálás miatt nevezték magukat liberálisnak.

Én viszont arról beszéltem, hogy azoknak az értelmiségieknek, akiknek büdös a jobboldal és ezért kb. totál elzárkóznak az egésztől, azoknak Eörsi István, Tamás Gazsi, Vásárhelyi Marcsi egyátalan nem büdös, a politikai elfogultságaikat, rágalmaikat egyszer sem igazították helyre, mondjuk, hogy "lassan a testtel". Vagy éppenséggel Konrád, Nádas, Heller hajmeresztő politikai állásfoglalásait egyszer sem "finomították", vagy éppen határolódtak el... (talán kiközizték volna őket?)

Félreértés ne essék, én elolvason az első három említett szaftos szerzőt is, csak akkor már a teljes ízpanorámt kedvelem, Marcsitól Tóth Gy.-n, Tőkéczkin át Bayerig és Lovasig.

A másik amit mondtam, hogy egy kimértebb konzervatív kultúr-, vagy folyóirat politikának nyitnia kellene a liberális "társaságban benn ragadt" alakok felé, mint pl. Kontler László (történész, Konzervativizmus szöveggyüjtemény szerkesztője), Kukorelly Endre (író), Térey János -költő, Vajda Mihály filozófus, Rakovszky Zsuzsa író -- ezeknek mind lenne olyan mondanivalójuk, amelyek segítenének "finomítani" a képet... (mondjuk az Inforadio Aréna beszélgetőmüsorak ebből a szempontból példaértéküüen válogatja vendégeit)...

ilyesmik...

szejler 2008.01.05. 23:53:26

A kommentem végén írtam, csak nem fejtettem ki. Igen inkább maradnak.

Érdekes, azt hiszem sok szempntból idevágó, vita zajlik egyébként a magyar irodalmi életről (könyves.blog, litera, Mancs).

Megjelent egy fiatal író/irodalomkritikus gárda, akik kimondják (többek között), a magyar irodalmi élet borzasztóan belterjes, valóságos klikket alkot, ahol egymást kritikával illetni tabu.

Az ország és az irodalmi színtér méretei miatt ez persze valahol érthető, de nyilván káros, hiányzik belőle az egészséges visszacsatolás, ellenben tele diszkrét félrenézéssel, barátian álszent öleléssel.

Az irodalmi tér ugye erősen keveredik, érintkezik a többi művészeti (film, színház, képző.) ág világával és a médiával is.

És még így is átfogható a mérete, kapcsolatrendszere.

Ez valahol egy ördögi kör. Nem létezik (valóban) egy jobboldali művészi kör, ill. ami létezik, nem befogadó a másik tábor irányába. Nincs átjárás.

Sajnos a jobboldali művészkolóniák, ez családi tapasztalat, néha egészen korlátolt, romantikus (csak autentikus népi, dogmatikusan keresztény) világba temetkeztek.

Valami köztes alakulatnak kellene kikristályosodnia konzervatív oldalról, ami azon kívül, hogy közvetíteni tudna, befogadhatná a "ancien regime" zárványaiból szabadulni vágyókat.

Turbulencia (törölt) 2008.01.06. 14:41:50

szejler:
"Nem voltam gúnyos, sem cinikus, csak rámutattam a prekoncepciód tévedéseire. És gratulálok, hogy találtál egy feldolgozást (találsz még, ha ez ennyire életbevágó)."

Valóban nem voltál gúnyos, ne haragudj, amiért e szempontból összemostalak otvospeterrel, aki rögtön személyeskedéssel kezdett.

1) Nyilván árulkodó, hogy ki mit választ ki feldolgozáshoz. Nagyon más stílust senki sem dolgoz fel, hacsak nem poénból.
2) Amennyire értem, a többi - nem feldolgozás - száma sem népdal, így Cesária autenticizmusa inkább a mezítlábas és whiskyspoharas fellépéseiben van, világzeneisége meg abban, hogy nem angolul énekel és még csak nem is angolszász popzenét koppint.

A lényeg azonban az, hogy a Cesária által énekelt "morna" zene alapvetően spanyolos/portugálos: európai dallamvilág, amit európai hangszereken kísérnek, így fel sem merülhet, hogy esetleg csak "kulturális turizmus" nálad a szeretete.

Én a nem-európai zenére gondoltam, szerintem is szálljunk le Cesáriáról.

szejler 2008.01.06. 16:17:29

Turbulencia

Nem akarok olyan közhelyekkel támadni, hogy a zene világnyelv, de japán, tibeti vagy brazil zenét is lehet élvezni. Én mindegyiket szoktam.

Nekem nyilván nem azt és nem annyit mond az ilyen zene, mint egy benszülöttnek, de a zene képes sejtetni, megmutatni egy teljesen idegen kultúrát is.

Sznobizmus olyan zenét hallgatni olyan kiállításra járni, ami neked közömbös, unalmas, de elvárják (vagy te várod el magadtól). Viszont a létező legnagyobb hülyeségek egyike elzárni magad zenétől (bármilyen művészettől) ami örömet okozna neked, csak mert idegen. Nézelődj, aztán dönts, ahogy jólesik. Ha nem tetszik, hát nem tetszik, senkinek sincs joga ezért leszólni.

Turbulencia (törölt) 2008.01.06. 17:48:10

szejler

Nem zárom el magam semmitől, csak hát én rettenetesen untam az autentikus indiai és japán zenét. Ez is egy tapasztalat, meg az is, hogy akár önbecsapásra is képes az ember puszta sznobizmusból. Azt persze nem tudom, hogy benned mi játszódik le, de jogom van spekulálni, különben a "tolerancia" puszta udvarias közönyösség. Neked meg jogod van kijavítani. Például részletezhetnéd, hogy milyen japán vagy tibeti zenéket szoktál hallgatni (remélem, nem valami popos diszkósítottat, az megint mellékvágány lenne), milyen gyakran, és milyen érzéseid/katarzisaid/akármijeid támadtak közben.

„a zene képes sejtetni, megmutatni egy teljesen idegen kultúrát is ”

Valamit persze sejtethet, de nagy kérdés szerintem, hogy a megsejtett rész, hány százalék helyes megérzésből és hány százalék előítéletből áll. Mindent, ami idegen, lehet egy olyan romantikus–egzotikus szemüvegen keresztül nézni, amihez valószínűleg semmi köze.

Nem akarok senkit sem leszólni, csak az önbecsapásoktól megóvni.

irrelevant 2008.01.06. 19:29:19

Turbulencia

Hozzá kell majd szoknod a személyeskedéshez, hogyha te akarod megszabni, ki mit hallgathat, vagy ha legalábbis (le)minősítgetsz zenei ízlés alapján.

"csak hát én rettenetesen untam az autentikus indiai és japán zenét."

Ne haragudj már, de ki a frászt érdekel, hogy te mit untál? Az te vagy. Másnak attól még bejöhet az autentikus zene, úgy is, hogy nem lesz az ember tőle "húdenyitott kis sznob". Most hogy mondod, George Harrisonról olvasgatva találkoztam először Ravi Shankar nevével, és az ő lemezei tetszettek, egy időban hallgattam. Nem tudom, mennyire számít ez neked autentikusnak, de nem is érdekel, és tartsd meg magadnak a minősítő jelzőidet is, ha kérhetem.

Nincs annál szánalmasabb, mint amikor valaki ideológiákat gyárt a zenehallgatáshoz.

Manyi Béci 2008.01.06. 19:37:43

" Elválasztani az értékeset a gagyitól, a búzát az ocsútól, a jót a rossztól - egyáltalán: választani tudni, nos, az a konzervativizmus"

Eszméletlen blődség, jó adag önteltséggel és arroganciával párosítva.
Az egész cikk az.

Turbulencia (törölt) 2008.01.06. 19:57:09

otvospeter

"Hozzá kell majd szoknod a személyeskedéshez"

Hát igen, a világ tele van vitaképtelen alakokkal...

"Ne haragudj már, de ki a frászt érdekel, hogy te mit untál?"

Ne haragudj már, de ki a frászt érdekel, hogy téged mi nem érdekel? Nem kötelező elolvasnod.

Ravi Shankar autentikus, és érthetetlen az európai zenevilághoz szokott fül számára. Az, hogy már nem hallgatod, mindennél világosabban mutatja, hogy csak sznobságból hallgattad.

"Nincs annál szánalmasabb, mint amikor valaki ideológiákat gyárt a zenehallgatáshoz."

Nem ideológia, és nem a zenehallgatáshoz gyártom, hanem mások megértéséhez. Szubjektív véleményem szerint, amihez semmi közöd, te vagy a szánalmas azzal, hogy mindenben a sérülékeny egód elleni támadást látsz :)

irrelevant 2008.01.06. 20:03:17

"Ravi Shankar autentikus, és érthetetlen az európai zenevilághoz szokott fül számára."

A te európai füled számára nyilvánvalóan. Nem bírod felfogni, hogy másnak más is lehet az ízlése? A zenei ízlés NEM objektív dolog.

"Az, hogy már nem hallgatod, mindennél világosabban mutatja, hogy csak sznobságból hallgattad."

Na elmehetsz a jelzőiddel a francba. Ne tudd már jobban, hogy én mit miért hallgatok, okés? Nem szoktam sznobságból zenét hallgatni. Azt hallgatom, ami tetszik.

"te vagy a szánalmas azzal, hogy mindenben a sérülékeny egód elleni támadást látsz :)"

Szerintem a te egód sérülékeny és ingatag, hogyha még a zenével kapcsolatban is olyan elméleteket kell gyártanod, amivel mások fölé helyezheted magad. Sovány vigasz lehet, de ha a te lelkednek erre szüksége van... Reméljük, majd kinövöd.

Manyi Béci 2008.01.06. 20:08:22

Turbulencia 2008.01.05. 17:00:50
"A "world music" szerintem tipikusan liberális műfaj. Na nem önmagában, hanem a befogadásában. Hallgatja a liberális gyerek, és ha valóban autentikus zene, akkor semmit sem ért belőle, hiszen ehhez az adott kultúrában kellett volna felnőnie. A műélvezet tehát abból származik, hogy narcisztikusan gratulál magának közben, hogy mennyire nyitott."

Rettentően ostoba hozzászólás, mert:
- a "world music" nem egyenlő az autentikus népzenével
- világnézethez köti a sznobságot
- hozzánemértését arroganciával párosítja

Manyi Béci 2008.01.06. 20:10:25

Világnézetet lehet javítani politikai attitűdre:)

Turbulencia (törölt) 2008.01.06. 20:28:02

otvospeter:

"Nem szoktam sznobságból zenét hallgatni. Azt hallgatom, ami tetszik."

Nem akarsz elgondolkodni azon, hogy miért tetszik neked valami - nagyszerű, én meg el akarok gondolkodni, ez van, vita lezárva.

"még a zenével kapcsolatban is olyan elméleteket kell gyártanod, amivel mások fölé helyezheted magad."

Írtam már, hogy ez az egész nem arról szólt, hogy ki van ki "fölött". Sajnálom, hogy neked ez jön le belőle. (Tudom, tabutéma, hogy egyeseknek bizony jobb az ízlésük, mint másoknak, de én nem is ezzel foglalkoztam)

Manyi Béci:

Még szerencse, hogy a te kinyilatkoztatásaidban nyoma sincs az arroganciának.

ergé 2008.01.06. 20:28:59

Manyi Béci, köszönöm részletes, vitaképes kritikádat, igazán szép volt tőled :D

irrelevant 2008.01.06. 20:34:41

Turbulencia

Gondolkodj csak vadidegen emberek alig ismert zenehallgatási szokásain, biztosan világraszóló bölcsességeket fogsz kitalálni.

"Írtam már, hogy ez az egész nem arról szólt, hogy ki van ki "fölött"."

Írod, aztán fél sorral később:

"egyeseknek bizony jobb az ízlésük, mint másoknak"

Ahaaaaaa, még jó, hogy nem az alá-fölérendelésről van szó nálad... Állandóan ellentmondásba keveredsz önmagaddal. Mostmár kíváncsi lennék, mire olyan nagy a szád, milyen szuper zenéket hallgatsz.

Turbulencia (törölt) 2008.01.06. 20:43:09

otvospeter:

"Gondolkodj csak vadidegen emberek alig ismert zenehallgatási szokásain, biztosan világraszóló bölcsességeket fogsz kitalálni."

Jó.

"Írod, aztán fél sorral később:"

Figyelj, tudsz olvasni? Azt írtam, hogy NEM arról van szó, amit te mindenáron ki akarsz olvasni belőle. A témától teljesen független az, egyeseknek bizony jobb az ízlésük, mint másoknak.
Az, hogy én milyen zenéket hallgatok, szintén nem tartozik a témához, hiába is reménykedsz abban, hogy kiszemélyeskedheted magad :)

szejler 2008.01.06. 20:46:42

Turbulencia

Eljutottál arra a pontra, ahol elméletekkel kezded körülbástyázni a világképed, és ezzel semmi baj, 18-24 korban természetes. Előbb utóbb eljön majd az is, amikor ezek összeomlanak, vagy alaposan kiszelektálódnak, lecsiszolódnak.

Tudom hogy így kényelmesebb, és érthetőbbnek tűnik a világ, de ez az érzés elmúlik.

Easy

Turbulencia (törölt) 2008.01.06. 20:51:04

szejler,

Értelmesebbnek gondoltalak ennél az olcsó pszichologizálásnál. Most valami összeomlott bennem, örülhetsz :)

Manyi Béci 2008.01.06. 22:32:00

Ergé,

sajnos nem vitaképes az írásod.

Manyi Béci 2008.01.06. 22:34:50

Turbulencia,

Igen, az arroganciára gyakran kap válaszként arroganciát az ember.
Ez egy igen igen kemény, kemény világ:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.06. 23:01:52

Manyi Béci 2008.01.06. 19:37:43:
"" Elválasztani az értékeset a gagyitól, a búzát az ocsútól, a jót a rossztól - egyáltalán: választani tudni, nos, az a konzervativizmus"

Eszméletlen blődség, jó adag önteltséggel és arroganciával párosítva.
Az egész cikk az."

Ugyan már, Margit, mik ezek a kemény szavak?
Nem önteltség, csak útkeresés.
Ezek a fiúk-lányok itt a konzervativizmus szóba próbálnak tartalmat tölteni. Konkrétan zenei oldalról is, mert ez érdekli őket.

Az eredmény egy nagyon sajátos magyar konzervativizmus-fogalom lesz. De ez nem baj. A liberalizmussal is megtörtént ez már és kit zavar? Időnként tapasztalatlanok a fejükhöz kapnak, mit neveznek errefelé liberálisnak, aztán megy az élet tovább.

Ezek ugyanis nem valódi, értelemmel bíró fogalmak ebben az esetben, hanem hívószavak, mint az aktív mélymosó hatás.

Téglagyári Megálló 2008.01.07. 08:53:49

Turbulenciával egyetértek, a világzene fogalmát a liberális lemezmogulok találták ki. Nem hiszem, hogy Sebestyén Mártát dramendbézz alappal kellene hallgatni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 11:27:14

Valami rettenetesen személyeskedő, buta, nagyképű, sznob vita alakult ki itten. Semmi értelme az egésznek, de tényleg. Vannak művészek meg művek, meg vannak emberek, mindenfélék, akiknek tetszik ez meg az. Ostobaság bármilyen kategóriákat felállítani ezzel kapcsolatosan, embereket, gondolatokat, műveket nem lehet egységdobozokba gyömöszölni. A művészeti stílusirányokat is csak távlatokból lehet megalkotni, azáltal, hogy bizonyos közös jellemzőket kiemelünk, és kinevezzük azokat stílusjegynek, de ez még akkor sem lehet abszolút fokmérő. Hagyjuk ezt az egészet. Az egésznek semmi értelme, nem lehet rájönni sem a postból, sem a kommentekből, hogy az egésznek van-e eleje vagy vége. Ha az eredeti felvetés az, hogy nem lehet besorolni semmit sehová, akkor meg a nagy semmiről beszélünk. Ha meg az a lényege, hogy ugyan nincs kategóriába sorolhatóság, mégis, mi, konzervatívok vagyunk azok, akik az igazi értékítéletet meg tudjuk tenni, és bennünk van az abszolút mérce, nos hát ez olyan undorító nagyképűség, amelyhez hasonló felsőbbrendűségmítoszok miatt szépen el lehet a jobboldali konzervativizmustól riasztani az ártatlan érdeklődőket.
Mindenki számára javaslom a következőket: alázat, megértés, elfogadás. Értsétek ezeket jól.

Azt meg külön szeretem, amikor nevekkel dobálózik valaki, hogy lássák belőle, milyen kifinomult jófejség jellemzi az ízlését.

Téglagyári Megálló 2008.01.07. 12:13:34

Húha Elpet, ezt nem fogod kimagyarázni, Manyi Béci egyetért veled :-)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 12:39:38

Téglagyári Megálló

:))

Milyen összetett ám az ember, soha nem lehet megjósolni, kinek milyen gondolatai támadnak.

De a te véleményed is érdekel ám, bár e témában nehéz bármi megfoghatót találni.

szejler 2008.01.07. 13:13:27

Elpet

A p..ba, már te is sznobizmussal, meg kifinomult jófejséggel kínálsz? Ha megemlítek egy rel. (mert a szigeten jó pár ezren halgatták) kevésbé ismert előadót, akkor a nekem kedves zenészből, meg a vitához odacsapott példából rögtön valami hülye értelmiségi magamutogatás lesz.

Gondolom én azt, hogy aki nem ismeri, az tahó?

Egy olyan világban, ahol 5 perc alatt bármilyen zenére rábbukkanhatsz, ez nem előkelőség, vagy informáltság kérdése, csak ízlésé.

Az meg nem vita tárgya. Én is ezt mondtam, te is ezt mondod, akkor meg minek kell hátsó szándékot ráolvasni.

Turbulencia (törölt) 2008.01.07. 13:17:02

Elpet,

"Ostobaság bármilyen kategóriákat felállítani ezzel kapcsolatosan, embereket, gondolatokat, műveket nem lehet egységdobozokba gyömöszölni."

Ki gondolta volna, hogy az esztétika "ostobaság"? Sőt, ilyen alapon bármilyen vita vagy értelmezés ostobaság. Gondolkodásnak hívják azt, amit annyira kritizálsz. (Te például jó sok kommentelőt raktál egy egységdobozba)

"és bennünk van az abszolút mérce, nos hát ez olyan undorító nagyképűség"

Hát mond meg, hogy szerinted hol a mérce. Ha van olyan, hogy "jó ízlés", akkor valahol mércének is kell lennie.

"Mindenki számára javaslom a következőket: alázat, megértés, elfogadás."

Fogadd el te is, hogy mások gondolkodni szeretnének ezen is.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 13:40:37

szejler

Ne vedd magadra, ha nem a tiéd. Én jelenségről beszéltem, nem rólad. Mindazonáltal, amikor valaki egy marginális művészcsoportról úgy beszél, úgy használja hivatkozásul, mintha az mindenki által ismert kellene legyen, joggal feltételezem a finnyásorrú értelmiségi arisztokratizmust, meg azt, hogy mindenkit kizár a beszélgetésből, aki nem ismeri.

Turbulencia

Nem az esztétika ostobaság -bár tegyük hozzá, nagyon sok haszna nincs, nyithatunk erről is vitát, ha akarod -, hanem a mi vagyunk a kifinomultak, a másik meg bunkó kategorizálás.

Szerintem művészetben nincs abszolút mérce. Egy falusi templom festett Mária-szobra a kis Jézussal émelyítő giccs egy városi entellektüelnek, a falusi nénikének, aki végiggürizett egy életet a részeges férje mellett, nos neki a leggyönyörűbb alkotás a világon, mert neki az élete egyetlen vigasztalását jelentette sok nehéz napon. Nincs jó ízlés. Emberek vannak. Alkotások vannak. Köztük levő viszonylatok vannak. Meg vannak pesze alapértékek, de ezek nem esztétikaiak.

A gondolkodással egyetértek, de sajnos ebben a vitában gondolatot nem sokat találtam, inkább csak hivatkozásokat, megbocsáss.

Turbulencia (törölt) 2008.01.07. 13:51:52

Elpet,

"a falusi nénikének, aki végiggürizett egy életet a részeges férje mellett, nos neki a leggyönyörűbb alkotás a világon"

Hát, a falusi nénikének már mindegy, de a falusi leánykának érdemes lehet szólni, hacsak nem az a célod, hogy aki parasztnak született, az parasztként is haljon meg.

Téglagyári Megálló 2008.01.07. 13:59:10

Elpet,

volt egy-két szösszenetem a témában, de megpróbálom bővebben kifejteni. Van egy belső iránytűm, ami a neveltetésemmel (reakciós, horribile dictu még zeneiskolába is jártam) is összefügg. Ez mond valamit arról, hogy milyen művészeti alkotások férnek bele az izlésembe, mit tekintek konzervativnak.

Először is az alázat, ahogy már fennebb fejtegettem. Hogy a művész nem Művész, aki pukkasztja a polgárokat, hanem "művész vagyok, alázatos szolgája" (ennek különben párja a hozzá tartozó közönség - a múltkor a Müpa-ban egy öregúr (!) arról értekezett a lemezboltban, hogy Kiri Te Kanawa már milyen öreg, és majdnem szétesett a szinpadon. Na nem ilyen közönségről álmodom). Van mesterségbeli tudása, nem gegeket akar eladni művészetként.

Ha a képmutatás ellen lép fel, akkor nem a kátóllikus egyházat tekinti elsőszámú célpontnak. Merthogy sokunk ott kapta meg a leckét, mi is az a képmutatás (az irástudók, ugye), és hogy kell az ellen küzdeni (nem fegyverrel, hanem önvizsgálattal).

Hagyomány kontra modernség: amint már emlitettem, számomra Sebestyén Márta dobgéppel a hülyeség kategóriába tartozik. Viszont mezőségi primás lambada-feldolgozása vicces, és tisztában van az ember azzal, hogy sok ma már hagyománynak tekinthető dallam külföldről érkezett. De ugyanez a primás nem cseréli le a hegedűt szintire és nem kezd el manelét játszani. A szar a májtól, ugye.

Végül egy angol kifejezést szeretnék haszálni, ez pedig az "acquired taste". Vannak művek, amiknek a befogadását tanulni kell. A huszadik század második felére a zsigerekre való hatás volt a jellemző. Getnó, például. A Goldberg-variációkat meghallgatni azért más.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 14:05:06

Turbulencia

Ezt a kijelentésedet a parasztokról ignorálom. Attól félek, nem fogod érteni, miért. De nem is akarok belemenni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 14:08:01

Téglagyári Megálló

Válaszodat köszönöm, de hosszabb megfontolást igényel, este megpróbálom reagálásomat abszolválni

Téglagyári Megálló 2008.01.07. 14:18:58

Elpet,

a parasztos kijelentéssel kapcsolatban az a subbacultcha (hát ez télleg nem konzervativ) hirlevél-beli felmérés jut az eszembe, melyben az volt a körkérdés: miért jobb vidéken élni, mint Budapesten? Dobogós helyet kapott az a válasz, hogy: "mert kevesebb a paraszt".

Manyi Béci 2008.01.07. 14:22:41

Hát kérem szépen.
Tutimegmondás jön.
"Elválasztani az értékeset a gagyitól, a búzát az ocsútól, a jót a rossztól - egyáltalán: választani tudni, nos, ez TURBULENCIA maga."
Na.
Így már nem is blődség.:)

szejler 2008.01.07. 14:23:57

Téglagyári Megálló

"Vannak művek, amiknek a befogadását tanulni kell."

Nagyon, egyetértek! Bármely művészeti irányzat (mű) megkedveléséban (legyen az zene, képző, vagy szépirodalom) egyszerűen segít, ha érted a szerkezetet a hátteret stb.

Amitől még nem fogod okvetlenül élvezni is, de leg. egyengeti az utat.

Elpet

Te lőttél, és körbenézve én voltam az egyetlen, kritériumnak megfelelő vad. Csak azon kaptam fel a vizet, hogy pont te.

És ahogy már leírtam, ma már senkit sem lehet kizárni a beszélgetésből egy marginális művész említésével. Turbulencia pl (tök normálisan) pikkpakk rákeresett a youtubeon, aztán véleményt mondott róla (furcsa véleményt igaz).

Aki ma azt hiszi, hogy bizonyos művészeket ismerni kiváltság, pláne előkelő, az már nem sznob, csak ostoba.

Turbulencia (törölt) 2008.01.07. 14:31:58

Elpet,

"Ezt a kijelentésedet a parasztokról ignorálom. Attól félek, nem fogod érteni, miért."

Hát van egy tippem: szerinted a probléma szőnyeg alá seprése egyenlő a probléma megoldásával.
Az a helyzet, hogy a falusiak jobban szeretnének a városban lakni, mint fordítva. És nem a te hatalmas együttérzésedre van szükségük, hanem iránymutatásra, hogy hogyan lehet ebben a bonyolult világban boldogulni. Az nem segít, ha te a Mária-szobrot ajánlgatod nekik.

Amúgy egyetértek, hogy vidéken "kevesebb a paraszt". A proliknak és a városi félértelmiségieknek is nagy szükségük van az iránymutatásra.

Turbulencia (törölt) 2008.01.07. 14:36:05

Manyi Béci:

"Elválasztani az értékeset a gagyitól, a búzát az ocsútól, a jót a rossztól - egyáltalán: választani tudni, nos, ez TURBULENCIA maga."

Ezt dicséretnek veszem :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 14:40:33

szejler

Na, téged megbántani aztán igazán nem állt szándékomban. Mégegyszer mondom, mint általában, most is jelenségről beszéltem, nagyon durvát kell mondani ahhoz, hogy én bárkire személyesen rátámadjak. Ha megbántottalak, kérlek, ne haragudj. Amit így írtál, az korrekt. Művészetekben meg nem biztos, hogy csak a nagy ismert bölények alkotnak élvezhetőt és katartikusat.
Az meg, ha olyan emberre találunk, akinek valami kevéssé ismert dolog, mondjuk divattól függetlenül tetszett, és amúgy is kiderül, hogy egy csomó másban hasonlóan gondolkodunk, nos ez, az élet nagy örömei közé sorolható. Tehát érdemes bogarászni a kevéssé ismert dolgokat, és ezt másokkal megosztani. Már ha van rá energia.

Manyi Béci 2008.01.07. 14:43:34

Igen, sajnos annak:)

"A proliknak és a városi félértelmiségieknek is nagy szükségük van az iránymutatásra."
Ó, jaj :D
Megtennéd, Turbulencia? Mutatnád az utat az ostobáknak? Hivatásod van, ez már világos!

Menthetetlen teremtés.:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 14:49:21

Turbulencia

Nem találtad el. Nem is fogod, azt hiszem. És nem is fogom elmagyarázni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 14:51:10

Manyi Béci

Maga már csak velem nem tegeződik :)

Kitüntetésnek vehetem?

Turbulencia (törölt) 2008.01.07. 14:51:39

Manyi Béci,

"Megtennéd, Turbulencia? Mutatnád az utat az ostobáknak?"

Nem, a magadfajta nem akar tanulni. Én azokra gondoltam, akik igen. És nem mutatom az utat, csak rámutattam, hogy kell legyen út.

Manyi Béci 2008.01.07. 14:59:35

Magamfajta....
Jaj, istenem.:)
Keményen megmondtad, Turbulencia!
Azért fáj ám, hogy lemondtál rólam.

Most megyek, hallgatok egy kis ócska világzenét a libsibuzi haverokkal, aztán beszívok, és magamba döföm a szitáromat.
(sír)

Turbulencia (törölt) 2008.01.07. 15:20:59

"Most megyek, hallgatok egy kis ócska világzenét a libsibuzi haverokkal, aztán beszívok, és magamba döföm a szitáromat."

Helyes. Azért valami giccses Mária-szobrot is szerezz be a politikai korrektség kedvéért.

(sátáni kacaj)

Manyi Béci 2008.01.07. 16:01:32

Jaj, Turbi. Te nem tudsz leállni, ugye?

Nézd, megtudtuk tőled, hogy mi is az a világzene, hogy a sznobok mind libsik, hogy a prolik, parasztok lenézendő bunkók, általában az a kultúra, amit te annak tartasz, minden más egy rakás szar, vagy ostobák észjátszása. OK, megismertük Turbulenciát, aki van. Őrizd a lángot tovább, és viseld el azt a terhet, hogy ez magányos feladat.
Sátáni kacaj az űrbe...minek? Senki sem hallja, senkit sem érdekel.

Turbulencia (törölt) 2008.01.07. 16:12:49

Manyi Béci,

Semmit sem értettél abból, amit írtam. Nem fogom még egyszer leírni, elolvashatod. Vagy ha nem érdekel, nem kötelező elolvasnod. Csak arra kérlek, ne engem utálj amiért vannak nálad értelmesebb és jobb ízlésű emberek is, tényleg nem én tehetek róla.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 16:20:19

Turbulencia 2008.01.07. 16:12:49:
"ne engem utálj amiért vannak nálad értelmesebb és jobb ízlésű emberek is, tényleg nem én tehetek róla."

Hahaha, Margit, ezt megkapta!
Látja, ezt teszi az empátia és a kivételes
intelligencia, ami Turbulenciának van. Nem kellett
neki megnéznie a maga számítógépét, Turbulencia
megérezte a Csonka Pici zenéinek kisugárzását.
Vajon egy MP3 fájlnak is lehet aurája? Kezdek
hinni benne, hogy igen.

Manyi Béci 2008.01.07. 16:32:30

Na, tessék, épp az imént hiányoltam magát, erre megjelenik.

Vegye tudomásul, hogy Csonka Pici zenéjének kisugárzását MINDENKI megérzi, csak az olyan reménytelenül botfülűek nem, mint maga. Üszkürü négyes, mi? Alawi, na persze.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 16:40:43

Manyi Béci 2008.01.07. 16:32:30:
"Na, tessék, épp az imént hiányoltam magát, erre megjelenik."

Feljebb egy finoman entellektüel, ámde énemre
oly jellemzően genya hozzászólást nyomtam, de
rá se bagóztak itten.

Ez fáj nekem, fáj, fáj, fáj!

Lehet, hogy kapásból azzal kellett volna kezdenem, hogy beszólok a többieknek a zenei ízlésük miatt.

Trash metálból most éppen melyik gitárzseniért van oda?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 16:55:11

Az a baj, hogy túl sokat jártam egyetemista koromban bizonyos társaságokba. Bizonyos, a művészetekben fontos neveket kellett emlegetni mindig, ismerni nem kellett igazán a műveket, csak bizonyos kulcsszavakat beleszőni a beszélgetésbe, melynek megadott szintaktikája és szerkezete volt. És mindenekelőtt ismerni azokat a neveket, amelyek még épp eléggé újak voltak ahhoz, hogy az igazán bennfentesek elismerően rám hunyorítsanak, és a nagyobb rész ne ismerje a hozzájuk tartozó címkéket. Nőt is lehetett így fogni természetesen. Valahogy ezen a poston belül kicsit megérintett ennek a hangulata, ennek hangot is adtam, amin szejler sajnos megbántódott. Lehet ám, hogy mindenkivel igazságtalan voltam, de hát... Nézzétek el a midlife crisis kezdeti szakaszán küzdő lényemnek, hogy mindenről eszembe jut lassan valamilyen emlék.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:04:15

Elpet 2008.01.07. 16:55:11:
"És mindenekelőtt ismerni azokat a neveket, amelyek még épp eléggé újak voltak ahhoz, hogy az igazán bennfentesek elismerően rám hunyorítsanak, és a nagyobb rész ne ismerje a hozzájuk tartozó címkéket."

Nagy Koppány Zsolt, anyone?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 17:06:14

Doom

Nem értem, sajnos. Félek tőle, butább vagyok, mint gondolod. Ki ez a férfiú?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:09:43

Elpet 2008.01.07. 17:06:14:
"Nem értem, sajnos. Félek tőle, butább vagyok, mint gondolod. Ki ez a férfiú?"

Muhahahaha, győztem, győztem!
Pedig a te játékod, mégis győztem!
Most lenézlek. (lenéz)
Reakció, decemberi szám (lenéző hangon)

Manyi Béci 2008.01.07. 17:11:38

Mert ilyen hülye kisbetűkkel írja a nevét!

Képzelje, mostanában egy Clutch nevű együttest hallgatok, egész jók, persze maga nemn ismeri őket.

Egyébként mostanában leginkább az énekesek fognak meg, a gitárosok csak akkor, ha magasak és borostásak!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 17:11:50

Doom

Nem kaptam meg Szegeden, vazeg.
Igaz, csak 3 helyen kerestem, és nem nagy intenzitással.
Akkor ebből kimaradtam most.
(szégyelli magát)

Manyi Béci 2008.01.07. 17:12:40

Nagy Koppány Zsolt?
Az az alacsony, szemüveges hárfás?
Lejárt lemez.

Manyi Béci 2008.01.07. 17:15:39

"Bizonyos, a művészetekben fontos neveket kellett emlegetni mindig, ismerni nem kellett igazán a műveket, csak bizonyos kulcsszavakat beleszőni a beszélgetésbe, melynek megadott szintaktikája és szerkezete volt."
:)
Szerintem ez ma is így van
A sznobság fiatal korban tulajdonképpen teljesen normális dolog.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 17:18:31

Manyi Béci

Én akkoriban, fiatalon is utáltam a sznobságot. Az én sznobizmusom az volt, hogy utáltam a sznobizmust. Az volt a pózom, hogy utáltam a pózolást. Megvan? Máig ilyen vagyok, úgyhogy vigyázzon.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:25:14

Manyi Béci 2008.01.07. 17:11:38:
"Képzelje, mostanában egy Clutch nevű együttest hallgatok, egész jók, persze maga nemn ismeri őket."

De, hallottam róluk. Nem ők azok, akiket valamelyik magas biztonságú amerikai börtönben toboroztak különösen erőszakos bűncselekmények miatt bevarrt bandatagokból?

"Egyébként mostanában leginkább az énekesek fognak meg,"

Vigyázzon, ezen a konzervatív (khm,khm) blogon lehet, hogy nem veszik jó néven az énekesekkel folytatott kapcsolatainak taglalását.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:26:43

Elpet 2008.01.07. 17:11:50:
"Nem kaptam meg Szegeden, vazeg."

Hehe, szoci város. Biztos visszafordították a szállítmányt a városhatáron.
A Kálvin téri Relay-ben halmokban állt a két ünnep között.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:33:19

Manyi Béci 2008.01.07. 17:12:40:
"Nagy Koppány Zsolt?
Az az alacsony, szemüveges hárfás?
Lejárt lemez."

Nem, maga összekeveri azzal a futballistával 20 évvel előttről. Na, az tényleg lejárt lemez. Tulajdonképpen magán kívül ki is ismeri azt a futballistát?

Akiről én beszélek, az ávángárd (nazális n) hasbeszélő és légtornász. Látta legújabb performánszát (nazális n), amiben Nietzsche néhány ütősebb megállapítását hasbeszélte a Művészetek Palotája homlokzatára függesztett drótkötélen himbálózva a 80 km-es erejű hóviharban? Képzelje, teljesen fehérre volt festve (a szeme is), ez egészen különleges jelentést adott a produkciónak.

Csak azért mondom ezt, mert maga biztosan nem volt ott. Névről ismerem mind a három nézőt (a művészeti elit tagjai egytől egyig), Béci nevű nincs köztük.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 17:33:27

Volt egy zenekarunk az egyetemen

Én voltam az énekes, mert nem tudtam semmilyen hangszeren játszani.

:)))

Doom

Szoci város, hehe. A Demokrata ott világít mindenhol. Vagy... csak nem azt akarod mondani... Te jó ég...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:38:05

Elpet 2008.01.07. 17:33:27:
"Volt egy zenekarunk az egyetemen"

Az ilyen sznoboknak, mint te vagy, mind volt zenekaruk az egyetemen.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 17:40:56

Doom

az ávángárdban az a jó, hogy ma is ugyanazokkal a klisékkel dolgoznak, amelyek mondjuk a múlt század elején, max a 20-as évekig bezárolag voltak újnak és szellemesnek mondhatóak, helyenként kis jóindulattal. Nincs konzervatívabb dolog ma az ávángárdnál, na erre kössetek nyakkendőt.

Téglagyári Megálló 2008.01.07. 17:47:24

Végzet kalapácsa, te mindig olyan visszafogott, hogynemondjam konzervativ vagy, hogyhogy Elpet kihozta belőled a másokat lesznobozó állatot?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 17:48:17

Doom

Csak nem azt akarod mondani...!!!

Hogy a hetvenéves embernek volt a legtöbb barátnője fiatal korában, és minél öregebb lesz, annál több volt?
Hogy ily rossz szándékkal belémkötsz, ezt nem gondoltam...
(ajkát lebiggyeszti)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:49:06

Téglagyári Megálló 2008.01.07. 17:47:24:
"hogyhogy Elpet kihozta belőled a másokat lesznobozó állatot?"

Úgy éreztem, Elpet arra kért minket, hogy lesznobozzuk.

Empátia, bazmeg.

Téglagyári Megálló 2008.01.07. 17:50:59

Hm, Doomie, ilyet nemi erőszaktevők szoktak mondani "a tekintetével arra kért, hogy ..."

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 17:53:23

Téglagyári Megálló

Köszönöm, köszönöm...

Doom, ez igazán fájt...

(könnyes szemmel néz a jegenyesoron túlra)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:57:43

Elpet 2008.01.07. 17:53:23:
"Doom, ez igazán fájt..."

Jajj, most látom csak!
Mit is cselekedtem!
Én igazán nem akartam fájdalmat okozni, de látom ám, milyen kétbalkezes voltam!
Bocsánatot kérek mindenkitől, akit akaratlanul, saját ügyetlenségem mián megbántottam!

Elpet! Meg tudsz bocsátani?
(kezébe harap, hogy megpróbálja visszafojtani a röhögést)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 17:59:07

Téglagyári Megálló 2008.01.07. 17:50:59:
"Hm, Doomie, ilyet nemi erőszaktevők szoktak mondani "a tekintetével arra kért, hogy ...""

Nagyon szomorú, hogy ilyen hímsoviniszta véleményekkel azonosulsz. Most jól elástad magad. :-(

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 18:12:51

Doom

Megbocsátok, hogyne.

Csak tudod, ha a porcelán egyszer eltört, megragaszthatod ugyan, egyben lesz, de soha tökéletes nem lesz többé.

(kézfejével letörli könnyeit)

Manyi Béci 2008.01.07. 18:50:41

"Nem, maga összekeveri azzal a futballistával 20 évvel előttről. Na, az tényleg lejárt lemez. Tulajdonképpen magán kívül ki is ismeri azt a futballistát?"
A szomszédasszonyo. Ő is megvette minden lemezét, mert van neki ízlése! Senkinek sincs olyan hangja, mint a Károlynak, sose nem is lesz.

"Akiről én beszélek, az ávángárd (nazális n)"
Na, a félműveltség hogy kiütközött magából megint, nazális n, az r-t meg ropogtatja!
Hova kerültem????

"hasbeszélő és légtornász. Látta legújabb performánszát (nazális n)"
Pőfomansz, maga szerencsétlen alulművelt! Ne köpködjön, nem rövid ö, hosszú ő!

," amiben Nietzsche néhány ütősebb megállapítását hasbeszélte a Művészetek Palotája homlokzatára függesztett drótkötélen himbálózva a 80 km-es erejű hóviharban? Képzelje, teljesen fehérre volt festve (a szeme is), ez egészen különleges jelentést adott a produkciónak."
(:DDDDD, te hülye ló)

"Csak azért mondom ezt, mert maga biztosan nem volt ott. Névről ismerem mind a három nézőt (a művészeti elit tagjai egytől egyig), Béci nevű nincs köztük."
Inkognitóról még nem hallott??? Igenis, részt vettem, Manyiként vettem részt, hát nem tűnt fel magának, hogy eggyel több oszlop van a bejáratnál? Persze, magának gőze sincs arról, hogy hány oszlop van a bejáratnál, ugye?
Krakéler.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 19:02:51

Manyi Béci

Az mind semmi.
Olyan pörformacot láttunk F.I. barátommal az Egyetemi színpadon, nem mondom, kik voltak előadók, nem vagyok sznob ilyen formában, hogy a közönség meg akarta őket verni, olyan felháborítóan szar volt az egész. Persze lehetett duplacsavarral ez az igazi előadói cél, kiprovokálni egy ilyen fordulatot. Mindenesetre jól szórakoztunk. De ef Zámbó meg Waszlawik Gazi az Almássy téren azért tényleg jó volt, hogy most már én is nevekkel nagyképűsködjem. Gazitól mély titkokat tudtam meg szünetben.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 19:04:10

Pörformanc, helyesen. Pedig nincs ám rajtam műköröm, mégis elrontom.

Manyi Béci 2008.01.07. 19:36:23

Nincs műkörme?

Hát, akkor kárba veszett fáradtság volt a bazsalygásuk Doomie-val, ha megtudja, soha többet nem áll szóba magával. A műköröm a mindene, neki is van kettő a bal kezén.

Lehet, hogy találkoztunk anno egy Bizottság-koncerten, nem maga volt az a vöröshajú, szeplős fiatalember,kockás térdnadrágban, aki megelőzött a büfé előtti sorban és megvette előlem az utolsó szalámis zsömlét? Ha igen, inkább tagadja le. Még mindig fájó emlék.
:)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 19:56:01

Manyi Béci, most már hiába tagadom, én voltam. Nem tagadhatom, mert rájött.

Alföldi papucsban voltam ráadásul. De a zsömle nem szalámis volt, az már előbb elfogyott. Rántotthúsos volt az az utolsó, ráadásul Utasellátó stílusban, nem oldalt, hanem felülről ferdén vágva bele a zsemlébe, egy vékony karika csemegeuborkával. Ha tudom, hogy ekkora szenvedést okozok Önnek, még akkor megmondtam volna, sose sajnálja, mert szikkadt volt és cigarettafüst-ízű. Én jártam rosszabbul, higgye el, bár ez magatartásomat nyilván nem menti. Őszintén sajnálom, nem tudom, lesz-e alkalmam ezt valaha jóvá tenni. Mindenesetre legközelebb meghívom egy fasírtosra.

Manyi Béci 2008.01.07. 20:00:48

Hol kapni ma fasírtos zsömlét, miket beszél?? Azt hiszi, mindent beveszek?
Szóval ezért nem jutott csemege uborka a zsíros kenyeremre.
Szerintem maga egy jobber. Egy rendes, libsi alter sosem tudott volna így viselkedni!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.01.07. 20:06:31

Manyi Béci

Műegyetem, Goldmann menza büfé, ott vettem november végén. Annyira nem is volt rossz.
Na, ha engem akar valahová sorolni, nagy baja lesz vele, mert amit gondol rólam, annak még az ellenkezője sem igaz. Tudja, milyen összetett és zavarbaejtő egyéniség vagyok.
Ette volna hagymával, az volt bőven, és jobb is.

Gabe 2008.01.07. 20:26:54

Faszkalapok...
(amúgy NKZS-ot ösmérem, hogy basszon mög a jegös essö)

Elpet 2008.01.08. 11:40:46

Gabe

Ennél szebb elismerést nem kaphattunk volna...

:DD

nénike · http://mandiner.hu 2008.01.08. 12:30:32

Két óriási ütést vitt be a mai nap a Reakció szegényes toposzai között szédelgő olvasóinak álkapcsára:

1. Ákos távozik: www.origo.hu/teve/20080107-mtv-music-television-kovacs-akos-elmegy.html

2. Albi bácsiról verset írt Csontos János: www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=141252

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.08. 12:34:15

hehe, most már minden - akár ki nem mondott - fenntartásomat is visszavonom AMA üggyel kapcsolatban... érik a helyzet! :DDDD

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.08. 12:35:13

a Csontos-vers melletti cikk ráadásul szándékodan félremagyarázza Faludy idézett sorát... :(
(vagy csak hülye)

Elpet 2008.01.08. 13:45:49

Nem vagyok egy igazi Wass Albert rajongó, de ismerek olyan, számomra mértékadó és fontos embereket, akik szeretik. Én nem tartozom közéjük ilyen tekintetben. Ámde.
Roppant gyerekes ez a fikázás, ami vele kapcsolatosan folyik. Legalább olyan nevetséges, mint az a pátosz, amivel némely rajongói övezik. Író volt, van akinek tetszenek a művei, van, akinek nem. Engedtessék meg mindenkinek a választás. Olvassátok el, amit Szőcs Géza írt a Heti Válaszban. Tisztességes, mértékadó írás.
www.hetivalasz.hu/cikk/0801/hat_wass_paradoxon
Óhh, esztétikai ítélet, óhh, választani tudás, óhh, felsőbbrendűség!

ergé 2008.01.08. 14:30:24

asztakurva, Faludy versét így félremagyarázni, egyszerűen szánalmas: az '56 leverése utáni napokról írt, amikor Kádárék elől átmenekült a határon!

Ezt a kiragadott, félremagyarázott verssort, mint Faludy hazafiatlanságát szembeállítnai Wass hazafiasságával... nos ez tényleg egy mélypont!

itt a vers:

"1956. november

Az ég mint kormos, csillagtalan kürtő,
a lápföld sík és pőre.
Vagy százan vánszorgunk a Fertő mellett
és igyekszünk előre.

Mellettem kövér, szovjet tiszt civilben,
rumszag árad belőle.
Egy gyermek sír. Patakon gázolunk át,
s nem leszünk nedves tőle.

Majd: osztrák lámpák, mentőkocsik, szendvics,
mosolygó piszkosszőke
járőr. Mögöttünk puskaszó, sötétség,

remények temetője.
Furcsa haza. Az ember fellélegzik,
mikor kiér belőle."

nénike · http://mandiner.hu 2008.01.08. 14:50:59

Apáti Miklós csúnyán elbánt Gyurka bácsival. Itt bukik ki az újságírói felelősség.

ergé 2008.01.08. 14:51:25

"Wass két-három regénye maradandó érték. Ezt akkor is leírom [de nincs nekem úgyis elég bajom?], ha erre egyaránt felhördülnek azok is, akik szerint egyetlen jó művet sem írt, meg azok is, akik szerint legalább negyven örökbecsű, kikezdhetetlen, klasszikus alkotást." - írja Szőcs a Heti Válaszban. Na, ezzel teljesen egyetértek.

Google 2008.01.08. 15:01:10

Nagyon szép ez a Faludy vers, és főleg ez az utolsó sor. Az ember fellélegzik, amikor kiér belőle, vagy az élet itt ítélet, vagy magyar ugar, sőt holt vidék.
Valahol komolyan utat tévesztettünk, és vajon ehhez nincs-e köze az itt tomboló kommunizmusnak, amelyik mindig megmondja, hogy miről és mit és mennyit és hogy és mikor és miért, summa summarum: helyettünk gondolkodik, pedig nem kértük rá, még azok sem, akiken nem segít ima (ma reformnak mondanák).
S ha már Wass Albert, azért az Antikrisztus és a pásztorokat el kell olvasni! Ez is egy szempont, egy támpont, egy adalék, hogy megértsük, miért jött, mit tett a bolsevizmus akkor és most az elöbb.
süti beállítások módosítása