A Nagy Egészségügyi Orosz Rulett
2007. december 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A Nagy Egészségügyi Orosz Rulett

Útelágazódáshoz érkeztünk, kedves barátaim. Növekszik a feszültség, már szinte érezni lehet a puskapor illatát a levegőben: holnap lesz a Nagy Döntés napja. Megszavazzák-e az egészségbiztosítási reformot, avagy sem? Különös anyagból kellett gyúrni azt a szocit, aki nem esik kétségbe a lehetséges opciók láttán. Az egymásnak feszülő érdekek képviselői életveszélyes szituációba hajszolták magukat, ezért a holnapi szavazást akár egy kollektív orosz rulettnek is fel lehet fogni. Kérdés, kinek a kezében fog elsülni a jó előre betárazott pisztoly?

A játékosok:

Gyurcsány Ferenc: a reformkormányfőnek már biztos zabszem van a seggében, hiszen politikai túlélésének szinte egyetlen biztosítéka van: a saját maga által elképzelt reformok végigvitele. Fletót egyébként simán el tudnám képzelni egy dél-amerikai banánrespublika miniducéjének is: még jó, hogy egy uniós tagország vezetője, hiszen ha a 3. világban lennénk, még belelövetne a békés tüntetőkbe, akiket a bérsajtója fasiszta csőcseléknek nevezne, meg olyanokat is mondana, hogy majd úgyis megunják a tüntetést, aztán hazamennek. Nyilván a sztrájkokat is leszarná. Szóval, elszánásból és arcbőrből nincs hiány, pedig morális tartalékait rég felélte, az utolsók között sunnyog a politikusok népszerűségi listáján, és messze tűnt már az Országgyűlés-beli, önbizalomtól duzzadó szónoklatok korszaka is. Gyurcsány pandantja, Orbán Viktor is már úgy jön fel, mint a kibaszott higany. Könnyen lehet, hogy ha holnap bukik a reform, holnapután bukik vele a kormányfő is.

Az ismeretlen szocialista: igen, tudjuk, a kis magyar legendárium szerint vannak szocik, akik nem OLYANOK, mert a hazáért cselekszenek, lelkiismeretük is van, és nem csak a húsosfazékból akarnak újabb és újabb repetát kérni. Nos, ha valóban léteznek, akkor holnap van az utolsó lehetőség, hogy megmutassák magukat. De ha nem is a lelkiismeretük, hanem jól felfogott érdekeik miatt szavaznak nemmel, azt is megértjük. Az MSZP a szakadék szélén egyensúlyoz, az összes választópolgár 13 százaléka támogatja őket, és ilyen mélyre még nem süllyedt a párt. A parlamenti képviselőiknek halálközeli élményeik vannak, ha vidéki pártüléseken vesznek részt, amiken kiderül, hogy még a kutyafuttatóban is fideszesek vannak. Az MSZP maradék választóinak többsége is elutasítja az egészségbiztosítás reformját, a vizitdíjat, tandíjat és kórházi napidíjat, stb. Mindezek fényében az a kérdés: Gyurcsányban vagy saját szavazóikban látják-e a túlélés esélyét ismeretlen szocialistáink? Mit gondol majd Gyurcsány, ha jönnek páran, akik meg merik tenni?

A Szadesz: a magyarliberális párt egy fokkal kevésbé rossz helyzetben van. Persze, hiszen ők '94 és '98 között vesztették el nagypárti státuszukat. Bár a novemberi Reakcióban erősen győzködték Novák kollégánkat, hogy jól érzik magukat így, kispártként, de azért a Kóka "pannon puma" János alatt elért egy százalékos támogatottság biztos megrettentette őket is. A Szadesz és holdudvara szívesen tetszeleg a felvilágosult elit szerepében, akik a buta tömegek fölött összekacsintva tudják, mi a tuti, mégis, a felmérések szerint a maradék szavazóinak fele nem ért egyet például a kórházi napidíjjal, és akkor az egészségügy magánosításáról nem is beszéltünk. Szadesz-gyűlölő olvasóinknak külön felhívjuk a figyelmét arra, hogy az igen népszerű Horváth Ágnes szerint az igazi cél a tisztán magántőkével működő egészségbiztosítás. Horváth véleményétől még Kökény Mihály (!) és Havas Szófia (!!!) is elhatárolódott.

Gaskó és a szakszervezetek: régen éltünk már meg országos sztrájkot, de Gaskó István, a hiperaktívvá vált szakszervezeti vezér erre készül, ha holnap megszavazzák a reformtörvényt. Fletó filozófiája szerint majd most is megunják és hazamennek, de egyrészt határozatlan időre hirdetik a sztrájkot, és nem fognak hazamenni, sőt, senki sem fog tudni hazamenni, mert sztrájkolni fognak a vasutasok, a BKV-sok, a ferihegyi dolgozók, míg a gazdák ötven helyen útlezárásra készülnek. Ugyanakkor az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok is sztrájkra készülnek. A tiltakozás frontembere, Gaskó István tehát 19-re lapott húzott. Ha eredménytelen lesz a nagyszabású sztrájk, akkor elvesztheti a belé helyezett bizalmat.

A Fidesz: A jobboldali párt népszerűsége az egekben szárnyal, ez egyrészt annak köszönhető, hogy a pártok közül egyedüliként egyben tudta tartani táborát tavaly április óta, másrészt nagyon lassan, de növekszik is a rá szavazók létszáma. Most a szavazók kétharmada, a teljes népesség 38 százaléka támogatja az ellenzéki pártot. És ritka ez a szituáció, de most a Fidesz van könnyű helyzetben: a szocialisták csak a rossz és a rosszabb között választhatnak, és a Fidesz könnyen rá tud ülni az amúgy is másfél éve szított protesthangulatra. A "piszkos munka" nagy részét pedig a szakszervezetek végzik el (egyébként helyesen teszik, az ő dolguk a munkavállalók érdekvédelme). A Fidesz tehát bízhat benne, hogy nem az ő kezében sül el holnap az a bizonyos pisztoly.

Én, te, ő, mi, ti, ők: a játék azonban a mi bőrünkre megy. Ideje átérezni a helyzet súlyát. Civil szerveződések, balról és jobbról megpróbálják rávenni a kormánypártokat, hogy szavazzanak nemmel. És a kedves kormánypártok elfelejtették a közvéleményt tájékoztatni, hogy az egészségügy piacosítása a nemzetközi egyezmények miatt tulajdonképpen visszafordíthatatlan folyamat. Schiering Gábor közgazdász, a Védegylet szakértője a Magyar Nemzetnek nyilatkozva magyarázta el, hogy a GATS egyezmény miatt a már megnyitott piacot gyakorlatilag lehetetlen újra teljesen állami kézbe visszavenni. Így lettünk mi magunk az orosz rulett hatodik játékosa.

Kedves Olvasóink, mit gondolnak a holnapi meccs végeredményéről? Kérjük, tegyék meg tétjeiket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr74265623

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Beteg 2007.12.30. 20:01:43

Készüljönk vagy ne az egészségbiztosítási pénztárakra? Mi lesz még ebből...Az Országgyűlés név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatot. A nagy-nagy eseményről ami December 17-én történtEgészségügyi Minisz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizöntő 2007.12.16. 12:06:07

Részletek Horávth Ágnes Beszélő interjujából:

"Ha december 17-én az Országgyűlés elfogadja az egészségbiztosításról szóló törvényt a benyújtott változatban, akkor 50 méternél tartunk, a felénél. Sajnos az MSZP ennél tovább nem akar velünk futni, de látni kell, hogy még így is a szocialisták azok, akikkel a legmesszebb lehetett jutni. Ami a legfontosabb: a kompromisszummal elérhető 50 méter ugyanazon a pályán van, mint a 100 méternél lévő cél. Olyan megoldást nem fogadtunk volna el, amelyik más irányba vagy zsákutcába vezet. A most létrejövő rendszer továbbfejleszthető, és politikai döntés kérdése lesz később, hogy nekiindulunk-e valamikor a második 50 méteres távnak.

Én már elvesztettem a fonalat. Mi van a második 50 méteres távon?

A mostani modell elvezethet odáig, amit a liberálisok kezdettől javasoltak, tehát hogy tisztán magántulajdonú biztosítók működjenek. Ez lenne a 100 méteres táv vége. Ha egy jövőbeni kormány belátja, hogy az államnak nem feladata egymással versenyző cégekben szerepet vállalni, és a közvélemény is elégedett lesz az új rendszerrel, akkor talán könnyebben hozza meg azt a döntést, amit a jelenlegi kormány nem vállalt egy lépésben. Az állam szabályozó és ellenőrző szerepét azonban meg kell tartani. "

szvazdmeg 2007.12.16. 12:09:18

Szavazzák meg holnap, és még az 5% is kihívás lesz a MASZoPnak, hogy bekerüljön a parlamentbe. SZaDeSZ, meg már úgyis megszűnt országos párt lenni. Az egyetlen probléma, hogy évtizedekre tönkretették az országot.

dolphin 2007.12.16. 12:24:47

"Nyilván a sztrájkokat is leszarná."

Nyilvan Sarkozy is egy miniduce. Ja, nem mert o most officially A peldakep.
erge csak kb annyira vagy demagog, mint ide Angola...

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 12:27:16

Megszavazzák szerintem. Rendre lettek utasítva Karsaiék. Nyomatják majd a "ez nem is magánosítás, stb. dumát". Tegnap megnéztük a Sicko-t az Asszonnyal, sírt a végén, hogy itt is ez lesz, és mi lesz a szülőkkel. Alig bírtam megvigasztalni, sőt azzal, hogy azt mondtam "Gyurcsány megígérte, hogy mindenkinek lesz biztosítása" csak olajat öntöttem a tűzre... Elég hatásvadász film, de ha csak a fele igaz, akkor nem szabad hagyni, hogy a szadesz elérje a célját.

apuka · http://apuka.blog.hu 2007.12.16. 12:27:19

Én úgy hallottam, a bkv-dolgozók visszaléptek a sztrájktól, mert sikerült egy hónappal (!) elhalasztatniok a tömeges elbocsájtásokról szóló döntést. Szóval ők máris kidőltek. És félek, a többiek sem lesznek elég kitartóak. A gazdák is csak fenyegetőznek folyton. Nálunk valahogy minig minden önvédelmi fölhorgadás idő előtt "hamvába hol". Föl-földobott kő. Nem lesz itt semmi. Hó. És halál.

Syr Wullam 2007.12.16. 12:27:56

Nemileg off, de ez volt a tegnap fenypontja! :-)

Gasko nyilatkozott tegnap a Kossuthon a Tortenet hangszerelve cimu musorban. A vege fele (az 57. perc utan) arrol beszelt, hogy a fia az informatika irant erdeklodik es megcimkezve tolt le neki filmeket es zeneket a neccrol ...

No comment. Az online archivumban meghallgathato.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 12:28:39

dolphin, Sárközi választást nyert a reformok ígéretével, míg Gyurcsány...azt tudjuk.

buci 2007.12.16. 12:30:26

szavazzák meg, ha nem jó akkor majd módosítanak rajta, ha nem ők akkor a következő kormány /tuti nem az mszp lesz az/.
Az hogy a vasút sztrájkol na bumm, kit érint, maximum az ingázókat/300-400ezer ember, de lehet túlbecsülöm/, az alkalmi utasok majd elhalasztják, mással mennek, ha valami baleset van vagy vezeték szakadás azt sem tudja kezelni a máv és káosz van, mi lesz belőle egy kis pár soros hír. A mávnak hosszú és kitartó munkával sikerült elérni, hogy aki csak tud ne vele utazzon, így jelentőségéből is sokat vesztett. Az meg hogy tiltakoznak és zsarolnak, ellene van a képviseleti demokrácia alapelveinek, ilyen alapon nem a szavazati jog hanem az erő számít, ha meg az dönt akkor a hadsereg a legerősebb, akkor nekik kell irányítani? Egyébként abból, hogy a tüntetésükön először 5ezren majd tegnap ezren voltak látható, hogy nem olyan nagy a támogatottság, mint azt próbálják előadni. Nem jött be a 2006os tüntetéssorozat a kormány buktatásra, 2007-re már tavasszal sem sikerült nagyon mozgósítani, a fidesz most a szakszervezetekkel próbálja azt ami a tüntetéssel nem ment, ha nem jön össze legalább el lett hitetve, hogy azért sokaknak nem tetszik ami megy, aztán a népszavazás előtt még lehet erre hivatkozni, abban még reménykednek, persze amiben már ők sem bíznak azt a kérdést gyorsan el is hagyták. /gyógyszert csak a gyógyszertárból, ma már ez senkit sem érdekel/

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.16. 12:35:17

Szerintem megszavazzák. S jó esély van rá, hogy világhírű legyen a Magyar Modell. A megyei szinttel, a feles rendszerrel, mindennel. Csak győzzenek befektetőt találni hozzá, mert a hazai nagy biztosítók egyelőre nincsenek teljes izgalmi állapotban...

dolphin 2007.12.16. 12:38:20

Ornagy,

itt konkretan arrol a nemes arcelu gondolatrol van szo, hogy ha valaki leszarja a sztrajkolokat, akkor nyilvan egy karibi diktator. Ez onmagaban is egy vitathato elgondolas (kulonosen, hogy gyakorlatilag a Ligan kivul az osszes szakszervezettel megegyeztek), egy un. jobb-konzervativ blogon meg szinte szurrealis.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 12:39:11

Befektető lesz, ha más nem összedobnak gyorsan pár céget.
De valóban, komoly cég nem vesz ebben részt, vannak biztosítós haverjaim, több is mondta, hogy a cégük ilyen bizonytalan buliba nem visz pezsgőt.

medve 2007.12.16. 12:40:53

A törvény már szakmai berkekben is kritizált. Nem fog működni. A törvény elutasítottsága (illetve a sztrájk támogatottsága) nagyon magas, bár lehet, hogy ez inkább annak a közutálatnak köszönhető, amiben Fletó leledzik a két kormánypárttal, nem pedig a törvényterevezet ismeretének.

Ha megszavazzák (ez lesz szerinztem is), akkor tovább kopnak, különösen köszönhetően a 140 baloldali értelmiségi nyiélatkozatának és Szili Katalinnak (ezért nagyon becsülöm a házelnököt).

Ha nem szavazzák meg, az előre hozhatja Fletó bukását, ami lehet jó is és rossz is az MSZP-nek.

Remélem Sólyom megfontolásra visszaküldi a törvényt. Minéál inkább folyik róla szakmai vita, annál inkább többeknek leesik, hogy ez miről szól.

nem tetszik 2007.12.16. 12:41:23

"ha nem jön össze legalább el lett hitetve, hogy azért sokaknak nem tetszik ami megy"

az ország 80%-ának nem tetszik. Az ingyenélő közalkalmazottaknak persze igen, akik 7 havi prémiumot kapnak, mert hát megérdemlik. A többi paraszt meg fizesse minden hónapban az újonnan kitalált adókat. Közszféra fizetését kellett volna 2 évre befagyasztani, fele naplopót elbocsájtani, csak ehhez nem volt töke ferinek.

80-as években volt a nagy liberalizációs láz Nyugaton. Mára rájottek, hogy nem működik. TB, egészségügy állami kézben kell maradjon. Idei közgazdasági nóbel-díjat pont ezért osztották ki mert ezt bizonyította.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 12:42:37

Dolphin, megegyeztek az MSZOSZ-szel, ami az MSZP-vel kötött már 3 X is választási együttműködést. Húúú de komoly tárgyalások lehettek azok!!!!

Nem értetted meg a szerzőt, nevetséges dolgokon lovagolsz. Keress más támadási felületet.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.12.16. 12:44:16

Megszavazzák, nem is kérdés. A sztrájk kabaré lesz, ha az olasz kamionosok látnák a félpályán ácsorgó traktorosokat, a római taxisok az elégséges szolgáltatást nyújtó sztrájkolókat, hát fetrengve röhögnének. Az egész pedig hatalmas sikerként lesz majd propagálva, miszerint nem sikerült a fidesz gyúlölködő és megfélemlítő akciója. Népszerűség? Hol van még 2010...

irrelevant 2007.12.16. 12:45:33

Az én forgatókönyvem:

Az összes maszopos Gombnyomogató János (fogcsikorgatva, de szarok rá) megszavazza a tervezetet. Gyurcsány marad, Horváth marad, a Szadesz vigyorog, és még a ciklus végéig kizsarol mindent az MSZP-ből, amit akar. A fidesz-balfaszok (Cser Palkó, Szíjjártó, Mikola) majd nyomatják a szokásos rizsát vég nélkül. Magyarul minden megy tovább a régi kerékvágásban.

Gaskó Tong Pónak képzeli magát és harcol amíg bír, hja, miért is ne legyen pár százezer embernek elkúrva a karácsonya, ő úgyse jár vonattal, csak mercivel, meg amúgy is, nekünk Mohács kell, ha szar, akkor legalább legyen jóóó nagy a szar.

El kellett volna halasztani ezt a szavazást, á la Szili, dehát az túl normális dolog lett volna.

Mindenki elmehet a jó büdös francba.

dsf 2007.12.16. 12:46:25

Miért nem a postat adják el inkább, ha már kell valamelyik havernak valami állami vagyon. Az olyan faszán működik? Ja, hogy arra nincsenek rászorulva úgy az emberek, és nem hal bele senki, a nagy átalakításokba??????? (amik nem reformok, csak állami bevételnövelés)

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 12:47:04

Valóban közszféra bér és nyugdíj befagyasztás 2 évre,+ 13 havi bér,nyugdíj el a megszorítás helyett. ÉS akkor nem 0.9% lenne a GDP növekedés.
Kirugdosni nem kell őket ész nélkül, elég ha a nyugdíjasokat elküldik +nem alkalmazzák őket "vissza" szerződéssel a kirúgás után.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.16. 12:47:43

Megszavazzak, a szocialista kepviseloknek az egzisztenciaja fugg tole, az szdsz-nek pedig valami ennel is sokkal tobb, ez nyilvanvalo.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2007.12.16. 12:47:58

miért nem mentek inkább hógolyózni?
mindenki úgy dobálózik nevekkel, mintha tényleg ismerné az adott figurákat, illetve azok valódi érdekeit, motivációit.
karsai, gaskó, ... csak a médián átmosott karaktereikkel játszotok - vegyétek már észre:))

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 12:50:30

Alig van hó...
Valóban azok lennének érdekesek, akik a szadesz háta mögül nyomatják a dolgot.

Bit Rot 2007.12.16. 12:51:05

"S jó esély van rá, hogy világhírű legyen a Magyar Modell."

Ja, a Pannon Puma Visszavág! :-)

Nem hinném, hogy a Fidesz közel áll Gaskóhoz, hiszen 1998-2002 között volt sztájk többször, 2002 (kormányváltás) óta pedig nem nagyon. Biztos nem volt rá ok :-)

dolphin 2007.12.16. 12:51:07

Ornagy,
a tobbi leragott csont, ezer post volt mar kapcsolodo temakrol, hogy akkor most jo-e a magantoke es a profitorientaltsag a biztositasban vagy sem. Valakinek valtozott tole a velemenye? Nem. Meg az Eros Magyarorszag program megjelenesevel sem hiszem, pedig abban Navracsicsek ugyesen elrejtettek, hogy a kiegeszito biztositasok megjeleneset tamogatjak: ergo az egeszsegugybol szarmazo profit ezek szerint megsem lehet az ordogtol valo (es akkor most ne menjunk bele a patikak es gyogyszergyarak helyzetebe), tovabba a Fidesz ugyanazt a rendszert tamogatja, ami Angliaban faszan elerte, hogy azok akiknek van penze "kiegeszito biztositasra" gyorsabban jussanak jobb ellatashoz, mint az atalgpolgar. Ennyit az egalite, reszrol...

pekacsupi 2007.12.16. 12:53:26

"az ország 80%-ának nem tetszik"
ez az információ honnan is van?
még ha esetleg a közvélemény kutatások ezt is mondják, olyat is mondtak már, hogy a másik párt nyer nem az aki nyert. A lakás felújítás sem szokott tetszeni az embereknek, de néha az is kell, hogy pár napig össze vannak tolva a bútorok meg festék szag van, persze lehet anélkül is élni hogy felújítana az ember.
Még ha nem is tetszik sokaknak akkor is lehet aláírást gyűjteni és népszavazást kezdeményezni, nem pedig erősködni, hogy megbénítjuk az országot, aztán csak azok a szerencsétlenek szívnak, akik kénytelen vonatozni naponta, mert így találtak megfelelő munkát, és csendben tűrik a máv hozzá nem értését, mert minden nap késnek a vonatok, szakad a vezeték, görbül a sín, pont azok akik legjobban tartanak a tb reformtól.

Pallos Levente 2007.12.16. 12:54:18

Persze, szépen megszavazzák, és kész (nekünk).
A Fidesz tényleg ennyire töketlen, hogy nem tud 10 ötödrangú embert megvenni az MSZP frakcióból? Teljesen világos, hogy a parlamenti képviselők csak a fizetésükért ülnek ott, és amit mondanak nekik, azt megszavazzák. A lista végén ülőket kell ilyenkor megvenni, akik nagy eséllyel úgysem jutnának be 2010-ben. És kész.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 13:01:44

Persze dolphin, ez lerágott csont. De ezért kibontom: sosem lesz teljes egynelőség, és nem is volt. Ezt nem mondja senki. Akinek pénze van, több jut neki. De nehogymá a jog szerint járjon is. Most is lehet kötni kiegészítő eü biztosítást, ha valaki akar, (meg lehet menni e Telki Magánkórházba) alig bírtam 2 éve elzavarni a sok ügynök köcsögöt.

Jó lesz, meglesz az új rendszer, kiválasztom a leggusztustalanabbul nyomuló bitosítót , leszerződök velük, aztán eljátszok valami komoly bajt, hogy fizessék csak a CT-t, MR-t (csak aztán nehogy legyen is), aztán mikor ki akarnak rúgni, meg jól beperelem őket, mert elvére mindenkivel szerződniük kell. Szép lenne, de megy a fene orvoshoz, ha nem muszáj.

Angiláról van tapasztalatom ,várni kell valóban ,de ha komoly a baj, azért nem döglesz meg. És a sok szegény vendégmunkás (de nem feketemunkás), mint én is voltam ,nem tudná megfizetni a USA szintű bíztosítási árakat.

Wolff 2007.12.16. 13:01:51

Hát nem a korrektség példaképe a bejegyzés, kezdve azzala szakmailag teljesen indokolhatatlan beállíással, hogy az Mszp-nek a Gallup 13%-át veszik támogatottságnak, míg a Fidesznek a Medián 44%-át. Csakhogy ezek párban járnak, nem svédasztalosak, úghogy vagy 20% felett áll az Mszp (Medián) vagy "csak" 38%-on a Fidesz. (Ez nem kis, elhanyagolható probléma, hanem szimpla manipuláció, nem éppen a Reakció megszokott színvonala...)
Horváth Ágnesnek lehetnek álmai, de talán nem kellene abból kiindulni, hogy mindegyik valóra is válik, érdemes elolvasni az eredeti tevreket, mlég a Mihályi-féle csapattól és összevetni a mostani jogszabálytervezettel és és föld. (Oké, olvasni unalmasabb, mint észt osztani, megértem.)
A Védegylet szakértője meg ugye élég gyanús, amióta a több külföldi ösztöndíjat szerzett Boda Zsoltról kiderült, hogy nem tud angolul. (Illetve nyilván tud, csak könnyebb volt hazudnia a szent cél érdekében.) Ez a magyarázat is elég zavaros, kezdve azzal, hogy az Egészségbiztosítási Pénztárak nem nyújthatnak kiegészítő biztosítást, csak biztosítók ügynökeként tevékenykedhetnének (mondhatnánk, na ennyit a vezető közgazdászról, avagy íme a PISA- jelentés, diplomával sem tud olvasni a vezető közgazdász, csak sajnos sejthetően megint nincs másról szó, hogy bármit szabad hazudni a szent cél érdekében), így persze nem is nyílik meg piac. Ha meg az EU elmeszeli a speciális szabályokat és a Gt. alkalmzását rendeli el az EBP-k esetében akkor a többségi tulajdonos adja a mendzsmentet és hozza meg a nem minősített többséghez kötött döntéseket, úgyhogy ez megint nagy baromság, de lelke rajta, ráadásul a GATs korántsem automatikusan vonatkozik az egészségügyi szolgáltatásokra, a kompenzáció tárgyalásos alapú és nem automatikus és még lehetne sorolni (pl. akkor most az eü. szolgáltatások vagy a biztosítási szolgáltatások piacát nyitja meg a törvény, amikor a zolgáltató működtetése eddig is szabad volt - vö. magánkórház - a biutosítás meg nem biztosítás, mert nem biztosításmatematikai eszközökkel és nem kockázatalapú, egyedi díjszabással terhelnek meg.) Ennél azért a reakció megint csak okosabb szokott lenni.
Persze lehet azt hinni, hogy az USA modell van a törvénytevrezetben, de egy-másfél órányi olvasdás után kiderülhetne hogy nem. Ettől még nem lesz jó, mert nagyjából felesleges az egész herce-hurca, de se nemzethalál, se ellopott 1500 milliárd nem fenyeget (mielőtt valaki kérdezné: a pénz az államhoz folyik be ezután is - 4221/306 módosítás, de már a tervezetben is ez volt - az állam csak a havi működési költséget -3,5%, 1600 mrd esetén éves szinten 56 mrd - utalja automatikusan az EBP-nek, valamint rendezi az EBP egyenlegét, vagyis az EBP által megrendelt szolgáltatások árát kifizeti a szolgáltatónak - kórház, szakrendelő stb. - úgyhogy a pénz legnagyobb része nem is kerül az EBP-k számlájára, persze hacjkerekkel még ellophatják)
Na mindegy, további vidám sírást és kétségbe esést, s ha már elegetek van belőle, akkor végre utána lehetne nézni a forrásoknak is.

nem tetszik 2007.12.16. 13:09:05

"ez az információ honnan is van?"
megkérdeztem mindenkit :)

tisztázzunk már valamit:
én rendszerelméletetekkel foglalkozom. ekkora rendszereket, csak nagyon alaposan analizálva lehet átalakítani. de szades se, meg hu csicskaja se mondja, hogy vajon miert lenne jobb, ha privatizalnanak. attol nem lesz jobb. a refor az az, ha elore megmondod, hogy most ezt atalkitom, ezert, azt azert, akkor az egesz igy fog viselkedni, es ezert lesz jobb. az nem reform, hogy kihuzod belole a penzt, odatolod masnak, hogy akkor biztos jobb lesz. miert lenne jobb?

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 13:09:29

Hát Wolff sokat írtál, de minek.
Nekem annyi elég, hogy a szadesz áll mögötte, vagyis a többségnek tuti szopás lesz.
Én mentem sütni a pisztrángokat. Jó gyilkolászást!
Ergé védd meg magad!

mildi 2007.12.16. 13:09:46

"még jó, hogy egy uniós tagország vezetője, hiszen ha a 3. világban lennénk, még belelövetne a békés tüntetőkbe" oks ergé, nem szereted fletót, nem tetszik a törvénytervezet, de ez azért durva..:(

irrelevant 2007.12.16. 13:12:46

Szerintem nem durva, nagyon is találó.

Még akkor is, ha mások szerint egy jobbos oldalon szürreális azt felemlegetni, hogy az ország vezetője tojik a sztrájkra. Ez önmagában igaz is, de egy állítólagosan baloldali miniszterelnök esetében igenis jogos megjegyezni!

sfd 2007.12.16. 13:14:24

"oks ergé, nem szereted fletót, nem tetszik a törvénytervezet, de ez azért durva"

mert nem lőtték ki senkinek a szemét, ugye olyan könnygázgránátokkal amik nem is voltak akkor még rendszeresítve.
nem lőttek a fidesz nagyyűlesbe se?

irónikusan írta, mert így volt.

medve 2007.12.16. 13:15:22

Mborsik! Ismerve a magyar szakszervezetek történetét, én nem fikáznám le a Ligát, a OSZ és PDSZ és mások akcióját. Mindnenstre többet hoz az MSZP bukásához, mint Tomcat és a Magyar Gárda, remélem ebben egyetértünk.

Ötvöspéter! Ha valaki, akkor éppen Gaskó próbálja meg megtenni a legtöbbet. Kicsit demagóg nekem ez a mercis duma.

Többeknek: a közszféra további leépítése és basztatása annyit jelent, hogy az állam még tovább gyengül.

Dolfi! A kiigészítő egészségbiztosítást mindig támogatták.

Pekacsupi! Lassan megismerjük a reform-vallást. Minden észszerűtlen hülyeséget ezzel magyaráztok, és az ellenkezést elmaradottságnak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2007.12.16. 13:18:26

A jelenlegi helyzet tarthatatlan, mert felelőtlenséget generál.
Mindenki fizese a saját kezelési költségeit.
Nekem eddig még mindenért fizetnem kellett, majdnem.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.16. 13:21:29

Wolff:
A közvéleménykutatások számait illetően igazad van, javítottam. Köszönjük.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.16. 13:21:56

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2007.12.16. 12:35:17:
"Szerintem megszavazzák."

Persze, hogy megszavazzák. Hiszen a Nemzet Sorsa múlik rajta. De legalábbis a további baloldali kormányzás.

"S jó esély van rá, hogy világhírű legyen a Magyar Modell. A megyei szinttel, a feles rendszerrel, mindennel. Csak győzzenek befektetőt találni hozzá, mert a hazai nagy biztosítók egyelőre nincsenek teljes izgalmi állapotban..."

Fognak befektetőt találni. Hiszen kis reszelés a százalékokon (talán egy héttagú titkos tanács csinálja, ha jól emlékszem?) és finoman szabályozható az állammal társult magánbiztosítók profitja.

Ugyanezzel a módszerrel penderíthetők ki a befektetők a rendszerből.

Addig egy jó páran meggazdagodnak abból a pénzből, amit egészségügyi ellátásra kellett volna költeni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.16. 13:22:20

(Nem hinném, hogy manipulációs célja lett volna ergének azzal a hat százalékponttal, egyszerűen csak nem reál beállítottságú. :))

tréfás kedvű felhasználó 2007.12.16. 13:22:25

rosszul tudom, hogy Nagy Britaniaban visszaallamositottak a vasutakat? Ha azt meglehetett, akkor ezt is meglehet!

mildi 2007.12.16. 13:23:00

péter,
találó? nem értettél félre? :) én kifejezetten, és csak a tömegbe lövetés feltételezését nehezményeztem (ilyet én senkiről nem mondanék, de lehet én vok túl "széplélek")
balosként szarik a sztrájkra-mi mást tehetne? végig akarja vinni a reformot...arról nem is beszélve, hogy gaskó csak a saját kis pecsenyéjét sütögeti, annyira érdekli a dolgozó nép, mint fletót (v se)

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.12.16. 13:26:53

Ugyanezt kicsiben már eljátszottuk. Gyógyszerárusítás liberalizációja, mert ha a benzinkúton is lesz gyógyszer, akkor 1) tönkremennek a gyógyszertárak 2) mindenki belehal a benzintartalmú gyógyszerek szakszerűtlen beszedésébe. Megoldás: legyen róla népszavazás!

Most mi van? Gyógyszertárak működnek, viszont ha éjjel egykor kéne egy levél lázcsillapító, akkor nem kell ügyeletes gyógyszertárat kajtatni, és ügyeleti díjat fizetni. És még népszavazás se lesz.

A fölös ágyak megszüntetése is meglepően csöndben lezajlott, néhány hivatásos rikoltozón kívűl a TB kassza több tízmilliárdos többlete az eredménye.

Lássuk, mi lesz a törvény elfogadása után! Vagy nemzethalál (a Fidesz, a Liga, az MSZP Társadalompolitikai Tagozata és ergé szerint), vagy nem. Kell-é többet fizetni? Nem. Lesz-é, aki fizet járulékot, de nem kap szolgáltatást? Nem. Érdeke lesz a pénztárnak a gazdagabbat kimazsolázni? Csak nagyon áttételesen. Lehetősége lesz-é? Nem igazán. Több pénz lesz az ellátórendszerben? Mindenképpen. Nagyobb lesz a hatékonyság? Remélhetőleg.

A Fidesz golyója ergé revolverében az, ha a rendszer működni fog. Lesznek befektetők, tőke megy az egészségügybe, elindulunk az egészséges Kánaánba. Még az is lehet, hogy a Fidesz maga lép vissza a nemzethalál-víziójától, ahogy visszalépett a benzinkúti paracetamol ügyében. És akkor én, aki két okból sem fizet vizitdíjat, mit fogok csinálni a népszavazáson?! (Persze a kérdés költői.)

oblomov 2007.12.16. 13:28:12

buci 2007.12.16. 12:30:26
"Az meg hogy tiltakoznak és zsarolnak /ti: A Ligások/, ellene van a képviseleti demokrácia alapelveinek...".

Kifejtenéd?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.16. 13:32:40

Tibor:
Ez a rendszer annyira abszurd lett a sok egyezkedés eredményeképpen, hogy sokkal több hibalehetőség van benne, mint akár a mostaniban. Nem vagyok nagy szakértője az egészségügynek, de úgy tűnik, a kidolgozott javaslattal talán csak az MSZP és az SZDSZ pártpénztárnokai lehetnek elégedettek.

1istvan 2007.12.16. 13:36:33

mondjuk arról nem beszélt az "észlény" eü miniszter, hogy melyik irányba fogják futni a második 50-et.
visszafelé?

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 13:38:24

A gyógyszerügy még nem futott ki, valamiért nem jelentek meg a külföldi befektetők. Nem járok Tescóba, így nem tudom, hogy ott pl. lehet-e venni már gyógyszert.
Ott inkább a gyógyszerészek, mint magyar kisvállalkozások védelme volt a lényeg nem?
Meg za, hogy vidéken ne zárjanak be a kis patikák. És ot nem lett jobb az ellátás, igaz rosszabb se.

Biztosító 2007.12.16. 13:38:30

Az egyik nagy biztosítónál dolgozom és speciel mi biztosan beszállunk ebbe, ha megszavazzák.

Amúgy meg elképesztő az emberek tudatlansága az egészről... ebben persze sáros a kormány is, csak azért nem a Fideszt, meg a HírTV-t kellene információforrásként kezelni az magánbiztosítók megjelenése kapcsán.

Ez az egész kb. most olyan, mint 1989-1990 táján az ellen tiltakoztak volna az emberek, hogy ne szüntessék meg a Merkúrt, mert akkor jönnek a profitérdekelt autókereskedők, akik meg akarnak gazdagodni.
Vegyétek már a fáradságot és olvassátok már el a törvénytervezetet!!!
A biztosítóknak ebben az lesz a biznisz, hogy hatékonyabban tudják/tudjuk működtetni a mostani szar rendszert.

Ha nem tudnátok: a vérvételi állomások jelentős része már évek óta magánkézben van. Spec. a mi kerületünkben ez úgy néz ki, hogy régen 5-en dolgoztak a laborban, most 2-en. Helyben nem elemzik a mintákat, hanem egy központi laborban, ahonnan neten küldik vissza a véreredményeket. Mindez sokkal hatékonyabb, mint a régi rendszer, csak bele kellett dobni közel egymilliárd forintot a központi laborba. A hatékonyabb működés révén viszont szépen-lassan visszanyerik a befektetett pénzt.

Mit érez ebbeől a beteg? Semmit! Nem szelektálnak, hogy kitől vesznek vért, kitől nem... Sőt gyorsabban kész vannak az eredmények.
Ez aztán a rettegett magánosítás.

2007.12.16. 13:40:17

A szavazás végeredménye döntetlen lesz. A gazdák csak az út felét zárják le, a tüntetők a Kossuth tér felét foglalják el, a sztrájkolók félmunkát végeznek. Az orvosok a betegek egyik felét gyógyítják majd meg, a pedagógusok csak a gyerek arcának egyik felére adnak pofont.

A frakciók félszavakból is megértik majd egymást, Sólyom László pedig a FÉLelem legcsekélyebb jele nélkül bezáratja ezt az egész kócerájt.

Jönnek majd új féleszűek!

Chicano 2007.12.16. 13:44:11

Megszavazzák. És ebbe fognak belebukni. Nem kicsit...
A sztrájkolók pedig kifutnak az alapból és kénytelenek lesznek felvenni a munkát. Komoly presztizsveszteség lesz.
A Fidesz meg örülhet mert ha ők jönnek akkor kétharmados többségük lesz a parlamentben és a súlytalanná vált szakszervezetekkel nem kel sokat törődniük. A Fidesznek ez egy win-win situation. És még esélyük van arra is hogy a tavaszi népszavazásból is jól fognak kijönni. (Még akkor is ha nem bukik a kormány, amit én sem hiszek.)

duncan 2007.12.16. 13:45:30

mire ez a nagy negatívság??? és ha mégis jó lesz? és ha tényleg csak azok hőbörögnek, akik az eddig adómentesen zsebükbe vándorolt forintokat féltik? miért is baj, ha végre egy kormány csinál is valamit?
mellesleg inkább kifizetem vizitdíjat, mnthogy a gyermekemnek tanítás előtt megint a csonkamagyarországnemországot meg a magyar hiszekegyet kelljen szavalnia és újra kötelező legyen kilencedet fizetni

tréfás kedvű felhasználó 2007.12.16. 13:50:21

ollé, megjöttek az agymosottak is!

medve 2007.12.16. 13:51:58

Biztosító, ha nem lenne már olyan negatív tapasztalata a társadalomnak veletek, akkor még el is hinném. Nem hiszem, hogy nem lesz szelektálás, mert minden biztosításban a nagyobb kockázatit ejtitek, vagy drágítjátok, és remélem, ha majd beszálltok, 2010-ben ki kell szállnotok, bár addig jó zsozsót lenyúltok.

Kedves Tibor! Leszámítva azokat, akik már a "reformot" vallásként kezelik, a hülyeségek ellenkezését meg "pogányságnak", miért van mindenki ellene ennek a kibaszott magánosításnak?

bl! Vissza kell államosítani!

Epikurosz! Szétadózzuk az agyunkat, vagyis hazugság, hogy ingyenes a rendszer!

Doomi! Igazad van.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.16. 13:52:14

Biztosító 2007.12.16. 13:38:30:
"Az egyik nagy biztosítónál dolgozom és speciel mi biztosan beszállunk ebbe, ha megszavazzák."

Naná, hogy beszálltok, garantált a profit. Így találták ki a rendszert.

"Amúgy meg elképesztő az emberek tudatlansága az egészről... ebben persze sáros a kormány is, csak azért nem a Fideszt, meg a HírTV-t kellene információforrásként kezelni az magánbiztosítók megjelenése kapcsán."

A Fidesz nyomja a propagandát, de most az a helyzet, hogy nekik elhiszik, a kormánynak meg nem. Ez azt jelenti, hogy aki beszáll ebbe az üzletbe, az a rablóbáró kategóriába fog kerülni. Sokat segít majd a brand-nek.

"Ez az egész kb. most olyan, mint 1989-1990 táján az ellen tiltakoztak volna az emberek, hogy ne szüntessék meg a Merkúrt, mert akkor jönnek a profitérdekelt autókereskedők, akik meg akarnak gazdagodni."

Hogyne, de az autókereskedők nem az adómból élnek, ha jól tudom. Ha akarok náluk autót venni, veszek. Ez csak az autókereskedő és az én belügyem. A biztosító viszont úgy kezeli az én adóbefizetéseimet, mintha az állam lenne. Ha meg nem elég neki, akkor szól az államnak, hogy ugyan, emelje meg már az adót.

"Vegyétek már a fáradságot és olvassátok már el a törvénytervezetet!!!
A biztosítóknak ebben az lesz a biznisz, hogy hatékonyabban tudják/tudjuk működtetni a mostani szar rendszert."

Szar rendszert?
A megyék túlnyomó többsége már most is nyereséges.
www.origo.hu/itthon/20071109-nyereseges-megyeket-hozhat-az-egeszsegbiztositasi-reform.html

"Ha nem tudnátok: a vérvételi állomások jelentős része már évek óta magánkézben van."

Most csúsztattál. Nem a szolgáltató-oldali privatizációról beszélünk, hanem a biztosító privatizációjáról. Ha tényleg olyan nagyon értenél hozzá, akkor tudhatnád, hogy ezek különböző szerepek.

Itt arról van szó, hogy orvosok helyett biztosítói adminisztrációra költjük az adóforintokat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.16. 13:54:24

Pásztor Tibor · pasztortibor.hu 2007.12.16. 13:26:53:
"Most mi van? Gyógyszertárak működnek, viszont ha éjjel egykor kéne egy levél lázcsillapító, akkor nem kell ügyeletes gyógyszertárat kajtatni, és ügyeleti díjat fizetni."

Höhöhö, most voltam éppen az ügyeletes gyógyszertárban. Két benzinkutat látogattam meg, egyik se tartott gyógyszert.

Chicano 2007.12.16. 13:54:25

"Mit érez ebbeől a beteg? Semmit! Nem szelektálnak, hogy kitől vesznek vért, kitől nem..."

Jesszus, ha ilyen érveid vannak akkor minek froclizod a kormányt hogy nem kommunikálja a dolgot rendesen? Szerinted evvel a példával kit győztél meg? A vérvétel ugyanannyiba kerül bárkitől veszik. Ott nincs mérlegelési jog, el kell végezni mert a doki oda küldte a beteget. A példád rossz. Én egyébként hagynám magamat meggyőzni mert tény hogy ami most van az is egy katasztrófa. De amit eddig hallottam a "reformról" az arról győzött meg hogy így nem szabad megcsinálni. Egyszerűen nem látom mitől lesz nekem így jobb.

oblomov 2007.12.16. 14:00:18

Tőkével is beszállnak a biztosítók? Nemcsak know how-val?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 14:02:51


A magyar közgazdászok Mellárral, Matolcsyval, Bogárral, Bod Péter Ákossal és persze a GKI-s fiúklányokkal együtt három dél-amerikai ország MÖGÉ és a béka segge ALÁ kerültek a nemzetközi rangsorban. Ezt is annak köszönhetik, hogy két jónevű amerikai közgazdászt magyarnak számoltak el, különben afrikai országok szintjén lennénk. Itt mindenki szakértő, itt mindenki nagyon okos, csak közben egészen véletlenül ruandai teljesítményt produkál. A FIDESZ "szakértői" is, és a szadeszszocik is. Itt mindenki "szakértő" egyébként. Ez a szakértők országa, az egészségügybiztosításszakértők, futballszakértők, vizeletmintaszakértők, alkotmányjogszakértők országa. Mindenki okos, kiváló, nagyszerű, csak összefogtak ellenünk. A tehetséges nép, a középhatalom, a kárpátmedencei kultúrfölényesek ellen. Szörnyű.

oblomov 2007.12.16. 14:08:02

Ksz, TuRuL_2k2.

Jó Tündér! Beszélgetünk mi itt. Kérdés, felelet.

Biztosító 2007.12.16. 14:12:52

Doorhammer

- Miért is tudtak nyereségesek lenni a megyék? Vizitdíj -- > reálisabb szintre csökkentek az orvos-beteg találkozók + végre valakinek eszébe jutott, hogy aki nem fizet biztosítást, az ne kapjon már érte szolgáltatást a többiek pénzéből (sok illegális jövedelemből élő elkezdett legalább eü. járulékot fizetni)

- "garantált profit" ---> pont a belinkelt cikkben van, hogy az ország túlnyomó részén még mindig veszteségesen üzemelnek. Amúgy a mobiltelefon-koncessziót sem szabadna kiírni, mert az magában rejti a kvázi garantált profit lehetőségét? Ja, és ne felejtsd el, hogy a biztosítók nem ingyen fognak beszállni, hanem tenderen és tejeleni fognak ezért. Nem is keveset.

- A vérvételes példát azért hoztam fel, mert van egy olyan általános nézet, hogy a magántőke csak gonoszságokra képes az egészségügyben.

- "ha akarok náluk veszek autót, ha akarok nem" ---> itt is válaszhatsz a különféle egészségpénztárak között

- "a biztosító úgy kezeli a befizetést, mintha állam lenne" ---> eddig az OEP úgy kezelte, de mostantól ügyfél leszel.

- "biztosítók adminisztrációjára költjük a pénzt" ---> a jelenlegi eü-biztosítási rendszernek akkor nincs adminisztrációja??? :) Azt a fantáziádra bizom, hogy mennyire hatékony. (Amennyire egy állami szervezet általában).

+ 1 bónusz track:
Eddig, ha extra szolgáltatást akartál igénybevenni a kórházban, akkor 1. eleve nem volt erre lehetőség 2. tejelni kellett valakinek (ha nem voltál haver) pl. az egyágyas szobáért stb.
Ezentúl lesz annyi plusz, hogy ha nem 4 ágyas kórtermet akarsz, ahnem egyágyasat, ha szeretnél wifizni a betegágyon is, ha külön nővért akarsz, akkor plusz pénzért kaphatsz és nem főnővért/főorvost kell kvázi megvesztegetned.
Persze ezek kialakítása (egyágyas szobák, tévé, wifi) is pénzbe kerülnek. Az állam ezt nem fogja soha megfinanszírozni. Majd a gonosz, profitérdekelt biztosítók. És igen, ebből nyereséget akarunk látni. A piacgazdaság, már csak ilyen.

A fenti egyébként saját tapasztalat. Voltam tavaly korházban és először nem tudtam elérni, hogy egy hatágyas kórteremből egy legalább kétágyasba átkerüljek, pedig két szoba is üresen állt. Végül egy orvos ismerős révén sikerült ezt nagy nehezen elintézni, akinek ezt (kp. boríték) utána meg is háláltam.
Pedig kész lettem volna legálisan is fizetni ezért.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 14:15:53


Nem mondod kedves oblomov. Beszélgessünk elliptikus differenciáloperátorok index elméletéről, egy kérdés, egy felelet, egy kérdés, egy felelet. Itt Wolff kartácsot és talán még két embert kivéve senki sem tudja, hogy miről van szó.

Én megértem azokat akik azt mondják, hogy egy ilyen történet után a kormány ne alakítsa át az egészségügyiztosítási rendszert, teljesen megértem, lehet, hogy emiatt ellene szavaznék ha képviselő lennék. De akkor mondja ezt. És ne beszéljen olyasmit aminek a világon semmi értelme.

Chicano 2007.12.16. 14:17:36

Szerintem itt senki nem azért cidrizik hogy nem lesz WI-FI a kórteremben. Attól félünk hogy gyógyulás nem lesz. A drága társadalombiztosítás meg marad. És ebből a szempontból nézve semmi megnyugtatót nem hallottam eddig az tervezett rendszerről.

oblomov 2007.12.16. 14:20:21

Az elliptikus differenciáloperátorok indexéhez közöm? Szerteném tudni, hogy itt miről van szó, mert nem igazodom el. Sorry.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.16. 14:21:12

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.16. 14:02:51:

"A magyar közgazdászok Mellárral, Matolcsyval, Bogárral, Bod Péter Ákossal és persze a GKI-s fiúklányokkal együtt három dél-amerikai ország MÖGÉ és a béka segge ALÁ kerültek a nemzetközi rangsorban."

A sok hülye. Ideje lenne már, hogy egy külországban képzett elit felvilágosítsa őket.

"A FIDESZ "szakértői" is, és a szadeszszocik is. Itt mindenki "szakértő" egyébként."

Igen, Tündérem. Ugyanis ez nem szakértői kérdés, hanem értékválasztástól függ.

"A kanadai egészségügyi rendszer szóba sem jöhet az amerikaiak számára. Még akkor sem, ha az jól működik is Kanadában. Itt két nagyon különböző országról van szó. Amerikát az életre, a szabadságra és a boldogság keresésére alapították, Kanada viszont a békére, a rendre és a jó kormányzásra épült. Ezek nagyon különböző értékek."

Victor R. Fuchs, Stanford University

Guild 2007.12.16. 14:22:31

MSZP közeli ismerős tippje:
Megszavazzák, majd az MSZP kormánybiztost nevez ki a folyamat felügyeletére, aki elabortálja a magánosítást.

vagy:
Ezzel etetik a szoci képviselőket, akik nyugodtan megszavazzák a törvényt, aztán mégis csak jön a magánosítás.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 14:23:15

Biztosító!
A vérvétel reformjáról tudnék mesélni, ugye tényleg 2 ember van csak valóban az 5 helyett, és terhes anyukák 1, 1,5 órát várnak étlen, max vizen. Köszi.

Más. Egy közeli ismerős csipőprotézisra vár, 5 év múlva kerül sorra. Addigra jó eséllyel nem tud járni, sőt kis szerencsével meg is hal. Köszi.

Ez nem a Hírtv , ez családi tapasztalat.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 14:24:16


Én 1989 végén a Michael Moore féle szörnyű Sicko rendszerben feküdtem egy amerikai kisvárosi kórházban. Egyedül voltam, nem is volt másik ágy a szobában, külön fürdőszoba, az ágy szerintem műszakilag jobban hasonlított egy lamborghinire mint egy hazai ágyféle dologra, legalábbis több volt benne az elektronika. Jött egy nővér, a műtét után néhány órával, hogy akkor most sétálunk, mert ez van előírva. Felálltam, és úgy hánytam végig, hogy nem látszott tőle a köpenye. Elment. Visszajött tiszta köpenyben, mosolygott, és kellemes déli akcentussal ismételten közölte, hogy most sétálunk, mert ez van előírva. Nem lehet amerikaira lefordítani a hálapénz kifejezést úgyhogy nem próbálkoztam. Ezt csak úgy megjegyzem, mint sajátélményt.

palika 2007.12.16. 14:24:54

nem tetszik 2007.12.16. 12:41:23
Az ingyenélő közalkalmazottaknak persze igen, akik 7 havi prémiumot kapnak, mert hát megérdemlik. Közszféra fizetését kellett volna 2 évre befagyasztani, fele naplopót elbocsájtani, csak ehhez nem volt töke ferinek.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 12:47:04
Valóban közszféra bér és nyugdíj befagyasztás 2 évre,+ 13 havi bér,nyugdíj el a megszorítás helyett. ÉS akkor nem 0.9% lenne a GDP növekedés.


Nem szoktam hozzászólni fórumokhoz, de most nagyon felb*sztátok az agyamat. Miért sokalljátok az ápolónők, könyvtárosok, pedagógusok (egyébként nem is magas) fizetését? Miből gondoljátok, hogy hét havi prémiumot kapnak? (A közalkalmazottak fizetése egyébként évekig be volt fagyasztva, aztán 2004-ben emeltek egy nagyot, azóta az inflációt sem követik az esetleges emelések.) Menjetek el egy kórházba a sz*rt kimosni a betegek alól, és közben kiabáljátok boldogan, hogy milyen sokat kerestek, és dicsekedjetek a hét havi prémiummal, ***ök.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.16. 14:26:47

Biztosító 2007.12.16. 14:12:52:
"- Miért is tudtak nyereségesek lenni a megyék? Vizitdíj -- > reálisabb szintre csökkentek az orvos-beteg találkozók + végre valakinek eszébe jutott, hogy aki nem fizet biztosítást, az ne kapjon már érte szolgáltatást a többiek pénzéből (sok illegális jövedelemből élő elkezdett legalább eü. járulékot fizetni)"

Fejts ki nekem, légy szíves, hogyan csökkenti a vizitdíj az orvos-beteg találkozásokat. Szeretek tanulni az okosabbtól.

"- "garantált profit" ---> pont a belinkelt cikkben van, hogy az ország túlnyomó részén még mindig veszteségesen üzemelnek."

A belinkelt cikkben ez van:
"Biztosra mehetnek az új egészségbiztosítási rendszerbe beszálló cégek egy szakrendelőket tömörítő szervezet számításai szerint. Ebből kiderül, hogy az országban 14 olyan megye létezik, amelyik már eddig is hatékonyan működött, azaz hasznot termelt és mindössze öt megye fenyeget veszteséges működéssel."

Na most ezzel milyen viszonyban van a te állításod?

"Amúgy a mobiltelefon-koncessziót sem szabadna kiírni, mert az magában rejti a kvázi garantált profit lehetőségét?"

Megint csúsztattál. Senki sem kényszerít, hogy mobiltelefonod legyen. Főleg nem szedik be a díját adóba.

oblomov 2007.12.16. 14:28:29

Meggyőztél Tündér. Ez kell nekem. Jó??? :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.16. 14:28:50

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.16. 14:24:16:

"Én 1989 végén a Michael Moore féle szörnyű Sicko rendszerben feküdtem egy amerikai kisvárosi kórházban. Egyedül voltam, nem is volt másik ágy a szobában, külön fürdőszoba, az ágy szerintem műszakilag jobban hasonlított egy lamborghinire mint egy hazai ágyféle dologra,"

A GDP hány százalékát költi az USA egészségügyre? 15 vagy 18, most hadd ne keressem ki. Ezzel szemben áll a magyar 8-9% (amiből kb. 6%-ot fizet az állam, a többit a betegek fizetik zsebből).

Az egyszerű magyarázatok gyakran a leghihetőbbek.

Guild 2007.12.16. 14:28:56

Biztosító:
Szerintem te baromira nem látsz át semmit.
Folyamatosan kevered az egészségbiztosítást és az ellátást. A Wifit és magánkórtermet a kórház kínálhat nem a biztosító. A biztosító legfeljebb kiegészítő biztosításban ajánlhatná, de a törvénytervezet szerint az eü biztosítók nem köthetnek kiegészítő biztosítást (elvileg, de biztos ki tudják kerülni ezt a megkötést is).
Adminisztációs költség most is van, de most 22 eü biztosító lesz, marketing költségekkel, ügynöki jutalékokkal, profit elvárással miegymással, ráadásul megmarad az OEP is Nemzeti Egészségbiztosítási központ néven a pénzelosztásra.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 14:30:11

Palika!
Én nem sokallom a fizetésüket, sőt az ápolónőkét emelném is ezerrel, de sajnos kiadást kell csökkenteni, vagy legalább nem növelni a költségvetésben, ez tuti. Elqrták.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 14:31:58


Kedves Doomhammer,

Kanadában a felső-középosztálynak rettenesen elege van a kanadai egészségügyből, Amerikában pedig az alsó-középosztálynak és egyes kismagánvállalkozóknak nagy szívás a drága biztosítás.
Victor Fuchs akit idéztél egy biztosítási rendszer kisérlet névadója, amelyik most képzeld el magánbiztosítás alapú, de részben egy állami voucherrendszer finanszírozza. Az NEM a kanadai rendszer, és sokkal privátabb mint a magyar lesz. Abszolúte támogatnám ha amerikai lennék, Mrs Clinton is támogatja.

kvadratik 2007.12.16. 14:33:16

Biztosító
"A vérvételes példát azért hoztam fel, mert van egy olyan általános nézet, hogy a magántőke csak gonoszságokra képes az egészségügyben."

itt a döntő többség nem gondolja, hogy a magántőke eleve rossz. szakítani kellene már azzal a demagóg gyakorlattal, hogy aki örömében nem pisálja össze magát a reformoktól, az egyből piacellenes is.
amúgy (ahogy már mások leírták) 1. a vérvétel költsége mindenkinél ugyanakkora, 2. ez a szolgáltatói oldalon történő magánosítás. ergo kurvára nincs köze a magánbiztosítókhoz.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 14:36:17

Biztosító azt magyarázd meg nekem, tudatlan, hülyének hogy hogy lesz verseny a szolgáltatók között egy vidéki kisvárosban ahol egy rendelőintézet van? No meg egy megyei biztosító lesz csak ott? Vagy a másik megyei biztosító is működni fog a területen? És ha rosszal szerződöm, mert pl. ad 10% Tesco kedvezményt, akkor lehet 80 km-re kell járni pl sebet kötözni?

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 14:38:19

A fogászatokat, meg a CT-ket a Fidesz alatt magánosították. Akkor nem emlékszem, hogy bőgött volna valaki. Jól működött egész az Elqrásig. De pénz nélkül a maszeknek se megy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2007.12.16. 14:39:21

Nos, nos...

Most hallom, hogy kábé négyszázezer emberről nem tudja a tébé, hogy van-e neki biztosítása (fizet-e utána valaki) vagy nincs-e neki biztosítása... Ezeknek a jóembereknek egy jelentős része valahol a társadalom perifériáján tengődik, és január elsejétől nem látják el. Egy másik része után fizetnek tébé-díjat, csak a hivatal elkavarta a papírokat, és január elsejétől ezeket sem látják el. Nem az adminisztratív káoszt kellene először rendbe tenni? Ha valaki a zűrzavar miatt meghal (márpedig meg fog halni), akkor ki lesz a hunyó?
üdvözlettel bbjnick

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 14:42:32


dear Doomhammer,

15 százalék, 6000 dollár per kopf és 40000 dollár a per kopf GDP.
Magyarországon 8.3 százaléka a GDP-nek a hivatalos költség, de szerintem ez PPP-ben elszámolva nagyobb. Egy amerikai orvos átlagban mondjuk százötvenezer dollárt keres. Magyarországon meg a legtöbb orvos húszezer dollár alatt. Rohadtul alacsonyak az orvosbérek, és ez nem fog sokáig menni.

oTTo$$ 2007.12.16. 14:45:15

visszaallamositani mi?? piacgazdasag van sracok!!
nem kommunizmus!! ti nagyon felhettek a kedves allambacsi nelkul ... szanalmas...
UFF

Syr Wullam 2007.12.16. 14:50:34

nem tetszik 2007.12.16. 12:41:23
"Az ingyenélő közalkalmazottaknak persze igen, akik 7 havi prémiumot kapnak, mert hát megérdemlik."

Kozalkalmazott vagyok es a budos eletben nem kaptam -- nem hogy 7 havi, de egyetlen oranyi -- premiumot sem. Ugyhogy: up yours.

Kerdes: Mikor kap vegre minden allampolgar RESZLETES kimutatast az eddig befizetett jarulekairol es azok felhasznalasarol? Az erdekelne, hogy az elmult husz evben fizetett eu-jarulekombol mekkora osszeg kerult az allam zsebebe. Ebbol le lehet vonni az eddigi (nem tul gyakori) ellatasom koltsegeit es akar meg a gyerekem hasonlo koltsegeit is hozzacsaphatjak. Errol miert nem beszel senki? Szoval?

Varom kulonosen Pasztor Tibor valaszat.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 14:59:16


Syr Wullam,

Mindennek utánanézhetsz, hiszen a TB kasszák negatív eredménye mindig látható volt. Te NEM azért fizetsz amit várhatóan el fogsz fogyasztani, ez ugyanis egy progresszív biztosítási járadékrendszer. Az a kérdés, hogy a TB-ben arányosan rád jutó (nem progresszív módon számolva) eső összeg hányszoroság fizetted. Ha három alatt van ez a szám, meglepődök.

oblomov 2007.12.16. 14:59:53

oTTo$$!
A kommunizmusban elhal az állam. Ott is félnénk a logikád szerint.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 15:00:48

Meg azt sem értem kedves Biztosító, hogy miként lehe taz, hogy pl a közigazgatásban a regionális, meg a centralizált felépítés a jó (pl megyei Közig hivatalok kinyírása) , vagyis fúj megye, az eü biztosításban pedig egy közpponti helyett lesz sok megyei.Ami ott rossz ,az itt jó? Nem értem. Mert Gyurcsány azt mondta ma, hogy egy biztosító lesz, csak sok pénztárral. Akkor hol a verseny?

fonak 2007.12.16. 15:03:41

Egy biztosítós, aki elismeri, hogy a cége be kíván szállni ebbe az üzletbe, még jó hogy védi ezt a reformot. Az lenne furcsa, ha nem tenné. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2007.12.16. 15:04:27

A tébénél, a nyugdíjigazgatóságnál és az államkincstárnál is elég nagy a káosz. (Személyes példám is volna, csak kicsit hosszú és bonyolult, hogy hogyan nem működik az adminisztráció.) De mindenki, aki kicsit nyitott szemmel-füllel jár, tömegével hallhat-láthat olyan eseteket, hogy hogyan nem tud a hivatal elszámolni a munkájával. Nyugdíjmegállapítás, de egy szimpla munkábaállás során is rengeteg bonyodalom adódhat abból, hogy sok régi dokumentum egyszerűen nincs meg (elveszett?).
Szóval, ha tétre kezdenek el játszani januártól, akkor bizony bármikor bármelyikőnket érheti nagyon komoly meglepetés.:-(
üdvözlettel bbjnick

fonak 2007.12.16. 15:09:44

Syr Wullam

"Kozalkalmazott vagyok es a budos eletben nem kaptam -- nem hogy 7 havi, de egyetlen oranyi -- premiumot sem."

Elhiszem, de nem tetszik szerintem a köztisztviselőkre gondolt. Ők bizony kapnak, "nem tetszik" nem a levegőből vette, van olyan hely, ahol 2 havonta osztanak 1 havi fizunak megfelelő prémiumot, ha nem is mindenkinek, csókosoknak igen. Megszorítások ide vagy oda.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 15:16:02


Tibor, ez azért túlzás. Annyira azért nem vcbvvv.

1istvan 2007.12.16. 15:17:50

Biztosító!
csak kapkodva, kapásból, háttértudás nélkül.

- elég rosszul teszitek, ha beszálltok. remélem két év mulva fizetnetek kell annak a költségeit amibe ez a kaland kerül majd nekünk.
- én pl azért nem olvasom a tervezetet, mert nincs meg. nem tom te honnan olvastad, pénteken még a képviselők se ismerték. ahogy a médiát figyelkem, lehet persze, hogy hazudnak, nekik sincs meg, mert a törvénytervezetet talán a hétvégén fogják a netre kitenni.
- a labormunka kb olyan lehet mint a vesekezelés. többek szerint mióta magánosított, azóta megy. csak ezt felejtik el hozzétenni, hogy megy, mert a magáncég megkapja a díjat érte. amit a köz nem kapott meg. a magáncég meg arányaiban nagyobbat is kap. egyébként honnan került elő az 1000 milla? ugyen nem a tb kasszából?
- bármi is van az új törvénytervezetben: nagyon örülnék neki, ha elmagyaráznád miért szálltok be. gondolom nem a társaságod a jótündér aki az emberek boldogulásáért küzd. gondolom profitot akartok. gondolom e nektek kifizetett profit csökkenti a kassza egészségügyre fordítható arányát. egyébként meg elvileg 5 év mulva vehettek ki 2 %-ot. de minek a 2%-át? annak amit befizettetek, vagy a teljes kasszáét? gondolom te tudod. biztosan van biztosítási matematikusotok. és vélhetően elmondta, hogy ekkora összegért nem érdemes. jobb ha államkötvényt veszel.
- a bónusz trackra. de bizony volt. ha egészséges voltál, és kötött veled a biztosító szerződést, osztán mégis beteg lettél évek mulva, a nem csekély összeg fejében igénybevehettél egészségügyi szolgáltatási extrákat. nem minden lerobbant korházban persze, erre kiépültek a nagyon kellemesen berendezett, gondolom én hatékonyan és nyereséggel üzemeltetett magánklinikák.

dolphin 2007.12.16. 15:19:46

medve,

"Dolfi! A kiigészítő egészségbiztosítást mindig támogatták."

1.) dolphin, es nem Dolfi. plz.
2.) igen, epp ezert el a kerdes: szerinted, tizes skalan, ezek utan kb. mennyire demagog ugyanazzal a szuflaval kijelenteni, hogy az egeszsegugybol profitot csinalni tabu...?

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.12.16. 15:23:18

Opsz, asszem a fiam is hozzászólt a témához. :D

1istvan 2007.12.16. 15:24:53

JÓ Tündér.
biztos vagyok benne, hogy nem számoltad ki miért negatív a tb kassza MOST és miért volt pozitív szaklójú, mondjuk a háború előtt. (ha az volt)
a negatívhoz hozzájárult pl a nagy állami vállalatok a levont egészségügyi hozzájárulást SEM fizették be, pl a máv sem.
vagy az, hogy sok milliomos bácsi meg néni minimálbér vagy azután se fizetett járulékot, orvoshoz meg járt.
én meg annyit fizettem be az biztos, hogy bőven maradt ahhoz, hogy pozitívvá is válhatott volna ha a tied többet vitt volna el.

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2007.12.16. 15:30:24

De hogy én is hozzászóljak, arra azért fölhívnám a figyelmet, hogy a Fidesz alternatív megoldása nem más, mint a TB-önkormányzatok visszaállítása! Majdnem tíz év azóta, hogy a Fidesz-kormány egyik legjobb húzásával megszüntette azokat, de a rendszer a ráncfelvarráson (hehe) túl ugyanaz lenne.

csak úgy 2007.12.16. 15:31:53

Biztosító
Egyágyas szoában fekhetek, wifizhetek? És hogyan? Ki fogja fejleszteni?
Mikor egy kórházzal több pénztár, biztosító is szerződhet, hogyan lesz fejlesztés? Kié lesz az egyágyas szoba? A generalis pénztáré vagy az Axa-sé? Vagy az ágyat adja a generális, a festést a másik, a wifit a harmadik? Komolyan elhisszük, hogy egy kórházban közösen fognak fejleszteni??

A tervezett rendszer szerint csak háziorvost választhatok, azokkal szerződnek a pénztárak. És mivel az új módi szerint minden betegséget minden kórházban szinte már nem gyógyítanak, honnan tudjam előre, hogy melyik pénztárat válasszam az előre nem látható betegségeimhez? Az általam választott pénztár pl. a közelemben levő kórházban gyógyítja az urológiai panaszokat, viszont tüdővel kapcsolatos problémákra meg az ország másik végében lesz a kórház?

És hogy fizetik majd a táppént (munkáltatón felüli részt), gyes, gyedet? Ennek a költségeivel is szépen el lehet szállni, ha rosszul toboroznak ügyfeleket. Egy fiatal ember lábtörése is legalább 6 hét táppénz a fekvőgipsz miatt. Pedig ő elvileg jó páciens, hiszen kisebb valószínűséggel van komolyabb egészségügyi problémája.

Honnan lehetek abban biztos, hogy nem elavult gyógyszerekkel és módszerekkel kezelnek a költséghatékonyság miatt?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 15:42:31


Kedves 1istvan,

A háború előtt egyáltalán semmiféle biztosítása sem volt a parasztságnak. Tudtad ? Egészen más volt a költségvetés szerkezete mint ma (bár formailag elég hasonló, az első tétel az mindig Horthy Miklós tiszteletdíja volt, ami egyébként 1930-ben 120000 pengő volt, miközben 1.4 milliárd pengő volt a teljes kiadás. Nem semmi :))

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 15:50:38

Kedves Tibor! Ön ügye mszp politikus, nem tudom etikus-e, hogy itt kommentel. Mondjuk odaírná, hogy pasztortibor.mszp.hu. Akkor talán.
Kifejtené ezt a Tb önkormányzat dolgot bővebben?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.16. 15:53:33

Meg fogják szavazni. A kormánynak sincsen hová hátrálni, Gyurcsány meglengette a frakció orra előtt a róluk szóló titkosszolgálati dossziékat, a sztrájk meg kifullad hamar.

Mi pedig megyünk a levesbe, mert ezt visszacsinálni nem lesz lehetséges. Vagy kitör a forradalom, bár a tél arra nem a legkedvezőbb időszak, főleg így karácsony előtt... Mindenesetre ha kitör, én is kérem puskát.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 15:56:05

Nekem valami jó kis orosz ismétlő karabély kell majd, Tokarev, vagy valami hasonló.

1istvan 2007.12.16. 15:59:12

tudtam Jó Tündér.
te tudtad, hogy miután bekényszerítették a parasztságot a tszbe, hirtelen ötlettől eszébe jutott valakinek, hogy jó lenne ha nekik is járna eü ellátás. ingyen. mert fizuetni se ő, a szerencsétlen, se a tsze nem tudott.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.16. 16:01:02

Őrnagy Őrnagy:
Ott van a neve mellett a sajátblog url-je, szerintem ez így rendben van. Meg a legtöbben amúgy is tudják róla, hogy MSZP-s képviselő - sikerült országos ismertséget szereznie, bár nem vagyok róla meggyőződve, hogy örül neki.

1istvan 2007.12.16. 16:03:57

nem tudom Pásztor Tibor. jó húzás helyett szerintem kényszerhúzás volt. gondolom nem volt ha hiányzó 300-400 milliárdja a költségvetésnek, egyesek szerint legalább 600 kellett volna, hogy tényleg önkormányzattá válhassanak.
na meg a szabályok se annak kedveztek. mármint a megalakulási szabályok, meg a működésiek.
hogy a mostani ugyanaz e. nem is tudom

medve 2007.12.16. 16:05:51

MG! De a forradalom élén ugye nemTomcat és a Magyar Gárda fog állni?

Őrnagy! Ott lehet kommentálni és annak, aki akar.

Pásztor Tibor. Amit a Fideszről ír, az butaság.

Dolphin! Ez ugye nem komoly. Ha valaki egyágyas, hifi-tornyos és plazma TV-s korházi ágyat akar, kapjon. De gondolom te is tudsod, mi a különbség eközöztt meg a mai alapellátás között.

Kvadratik! Mivel nincs érv egy hobrid barom törvény ellen, ezért jön ez a duma: te piacellenes vagy. Ezért kezdenek lassan úgy viszonyulni a mai helyzethez, hogy a "reform" lassan vallást pótol. Ugyanis nincsenek érvek, ilyen irracionális magyarázatok kellenek.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.16. 16:06:44

Most is lehet egy agyas szobaban fekudni, wifizni es kulon kosztot rendelni, vannak maganklinikak most is. Csak sajat zsebre megy mint ahogy nagy resze a maganbiztositoknal is majd ugy lesz. Hacsak nem fizet valaki horribilis osszegu biztositast. Ja igen, a versengo maganbiztositok egyik legjobbika egy ismerosomnek a 60. szuletesnapja utan ket nappal boldog szuletesnapot kivant, egyben kozolte, hogy ettol a pillanattol fogva jobban kell vigyaznia magara, mert a jarobetegrendelesre valo szaladgalast, gyogyszereket es egyeb laboratoriumi vizsgalatokat sajnos nem all modjaban ezentul teriteni. Persze a biztositasi dijban a klinika es mutetek benne vannak..bizonyos hatarig. Hogy meddig, azt nem mondtak..Igaz ez nem Magyarorszagon van hanem egy olyan orszagban, ahol mar jol bejaratott ez a rendszer. Hozza kell tennem az igazsag kedveert, hogy nagyon kedvesek, udvariasak es minden csaladtag szuletesnapjara, valamint ujevben minden jot es sok boldogsagot kivantak.

Komplikato 2007.12.16. 16:13:35

Megszavazzák vagy sem, egyre megy.
Mindenki tudja, hogy a jelenlegi ex-népköztársasági rendszer nem működik. De ha a jelenlegi kormány klnyszerűségekből, hozánemértésből, gyávaságból és kompromiszumokból épített megoldása lesz a "nyerő", arra ráfaragunk.
Ha meg úgy marad, ahogy van akkor is. :(
Na most kinek "drukkoljak"?

Őrnagy Őrnagy, mi bajod a jó öreg AK47-el, meg annak magyar klónjaival?

Gyulabá 2007.12.16. 16:15:12

Most, hogy mindenki azt mond - már majdnem azt írtam, hogy gondol - amit akar, vagy hallott, derül ki, hogy micsoda sötét egy csürhe él itt szabadjára eresztve, ön és közveszélyesen. Ez döbbenet. Mindeközben olyan szavakat használva, aminek értelméről fogalma sincs, mint a papagáj és azzal azonos szellemi szinten is alkalmazva azokat.

dolphin 2007.12.16. 16:16:41

medve,
itt nem a plazma TV-rol van szo, hanem az (allitolagos) elvrol: hogy az egeszsegugybol barmi modon profitot szerezni erkolcstelen. Ez egy eros tezise a mai Fidesz kommunikacionak, pedig igazsaga minimum erosen megkerdojelehzeto. Ha igy lenne, ui, nem artana tuntetni a sarki maganpatika, vagy a Richter kozpontja elott sem...

dowNLoad 2007.12.16. 16:19:06

Azt eddig is tudta mindenki, hogy a hatalom az agyban degenerációt/leépülést/ skizofréniát/paranoid téveszméket okozhat, de sok idő kell hozzá. Erre cáfolt rá horváth "mangalica" ágnes. Milyen óvodás elképzelés, hogy majd jönnek a jóságos cégek és befektetnek, hogy a kovácsnéninek jobb legyen a kórházi ellátása. A kórházakban főleg nyugdíjasok vannak, ők a jó piac? Az eddigi PPP konstrukciók is csak arra voltak jók, hogy a lehető legtöbb pénzt kihúzzák az állam zsebéből. Ismerek egy kft-s figurát, aki berendezéseket szállít kórházaknak (rajta keresztül szerzik be) AKKORA házat épített (a 2.-at), hogy a kórház gazdasági igazgatójának van csak nagyobb!!! (azért azt megvizsgálnám, hogy a nagy megszorítások között, hogy telik **** professzor fuvarozására új BMW és sofőr?????? igen jól látod)
MI VAN MÉG ELADÓ?? Semmi komoly, a TB kassza, Busztársaságok, MÁV, Tömegközlekedés, de fasza lesz, 300Ft-os buszjegy, és akkor leelőztük a köcsög osztrákokat! ÉLJEN A REFORM, ÉLJEN A PÁRT! ÉLJEN NAFTALIN! szűnni nem akaró vastaps!!! Kanada befogad-e?

viktor134 2007.12.16. 16:19:07

a libaralizációnak az lesz a lényege, hogy az ingyenélő felkduzzasztott tömeget nem az államnak kell elbocsátania, hanem egy magáncég küldi el. aztán ha utána visszakerül minden a régibe, akkor már gazdaságosan lehet akár üzemeltetni.

ezért kell a máv posta bkv vonalat is privatizálni. írtsa ki a 40 év ottmaradt hordalékát.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 16:22:25


Tévedsz Marianna, nálunk a magánbiztosítók egyből ki fogják nyírni az embereket hogy utána eladhassák a veséjüket. A Maganbi Ztosito egyébként egy mozambiki terrorszervezet, amelyet Samora Machel és Che Guevara Junior alapított. Gyurcsánynak van egy timföldgyára ahol hologrammokat gyártanak, és azokat fogják beállítani a magyar polgárok helyett, hogy senki se vegye észre a hiányt, miközben ő Dobrev Klárával wifit hallgat és vért szürcsöl, persze magánvért és magánwifit. Torgyán akadémikust akarom, és most !!!!!

dowNLoad 2007.12.16. 16:26:51

Félelmetesen sötét hozzászólásokat látok, de az, hogy nem jut eszébe senkinek, hogy A TAKARÉKOS megoldás az az lenne,ha MINDEN Magyarországi KÓRHÁZ BESZERZÉSE 1db CÉGEN(állami vagy NAGYON megfigyelt magáncég) keresztül menne, és MINDENT KÖZVETLENÜL A GYÁRTÓTÓL VENNÉNEK! (árengedmény + 60-90napos fizetés+egyéb engedmények, mivel nagytétel + minden adatot közzétenni a net-en!!!!) Esetleg a kórházak beszerzései lehetnének VÁM és ÁFAMENTESEK! Utána nézzük meg , hogy mi az amin még lehet spórolni! De nem, b@zzeg hanem széfet vesznek minden ágyhoz!!! ilyen hülyének néznek mindenkit? a k**szott mangalica k**va anyját horvátágnesnek!

Biztosító 2007.12.16. 16:27:25

Azért a törvényi környezetet ne rajtma kérjétek számon. Mi ahhoz fogunk alkalmazkodni, amit elfogad az Országgyűlés.

Próbálom visszakeresgélni, amiket írtatok...

"vérvétel reformja - kismama sokat várt" ---> ha sokat várt, akkor korábban is sokat várt. A fenti példában, amikor 5 alkalmazott volt, akkor is egyszerre csak 1 vett vért. 4 adminisztrált. De mit? Most a Prodiánál 1 ember megoldja ezt.
Az OEP-finanszírozás pedig ugyanaz, mint más vérvételes állomásoknál. A vérvétel azért jó példa, mert párhuzamosan működnek egymás mellett "állami" és maszek rendelők. Ugyanabból a pénzből az egyik szenved, a másik pedig nyereséget termel.

"Vizitdíj - csökkentheti az orvos-beteg talikat. hogy?" ---> már tény, hogy csökkentette. Sokan kezdetben ezt is kétségbe vonták. A kedvencem az volt, amikor az orvosok azt részletezték, hogy ez mekkora adminisztráció. Hát nem tudom, lehet, hogy rossz orvoshoz járok, de nekem a receptekkel együtt kinyomtatják pluszban és annyi. Addigra a pénz meg már ott van a bögrében...
De a kérdésre válaszolva: pénzzel remekül ösztönözhetők az emberek. Még, ha nincs is nagy összegről szó, de arra tereli a kedves beteget, hogy feleslegesen ne menjen orvoshoz. (Anno ebben én is kétkedtem, de bejött).
+ 1 prózai ok: már nem csak 1 hónapra lehet gyógyszert iratni, hanem kettőre.

Doomhammer: tavalyi intézkedések óta van pozitív szaldó, előtte azokban a megyékben sem volt...

valaki reagált a bonusz trackra, hogy eddig is volt ilyen (extra pénzért jobb ellátás az állami kórházban): nem volt ilyen.

Csak úgy-nak: mondjuk Aegon megyéjéhez tartozik a veszprémi kórház. Azt az Aegon fejleszti, de ha beesik mondjuk egy Axás beteg, akkor az Axa fizet utána. Fordítva, a mi betegünk után hasonló módon az Axának fizetünk.

Egyágyas szoba, wifi: persze, de csak akkor ha fizetsz érte külön. Ha nem, akkor azt kapod, amit eddig.
Ha megnézed a kórházakat, akkor eddig sem a társadalom alsó rétegei foglalták az egy-két ágyas szobákat.

"Honnan lehet tudni, hogy nem elavult gyógyszerekkel, eszközökkel kezelnek, mert az költséghatékonyabb?"
Pont, hogy az elavult műszerek és gyógyszerek a drágábbak, már rövid távon is. Nagyon nem mindegy, hogy beteg vagy, szar gyógyszert/kezelést kapsz és még visszajársz emiatt hatszor. Vagy egyszer jössz és mondjuk drágább eszközzel, vagy gyógyszerrel, de végleg meggyógyulsz és tíz évig be sem dugod a képed a kórházba, csak tejelsz.

Pont ezzel vág egybe az is, hogy a vizitdíj el lesz engedve annak, aki elmegy 1x egy évben tüdőszűrésre, anyajegyvizsgálatra (!) a nők pedig méhnyakrák-szűrésre + mammo-ra... Aki baxik rá, az pedig kifizeti a vele járó plusz kockázatot.

El Condor 2007.12.16. 16:28:07

Remélem megszavazzák, ez az egyetlen esélye ennek az országnak. Reform nélkül visszasüllyedünk a pártállami kilátástalanságba.

Gyulabá 2007.12.16. 16:28:28

"Gyurcsánynak van egy timföldgyára ahol hologrammokat gyártanak,"
Szabadlábon van a teljes állomány az elmegyógyintézetekből?

dowNLoad 2007.12.16. 16:33:13

Ennyire nem lehetsz degenerált(csak nem vagy képviselő, vagy a gyereke???) A liberalizáció a jó működéshez NEM KELL! Ahhoz józan parasztész kell és gerinc. Mintha Ausztria, Németo., Kanada is működne állami tömegközlekedéssel, kórházakkal, stb.. De nekik lehet, hogy maradt egy kevés a józan parasztészből és a gerincből? (szinonímák még : korrekt, fair, átlátható, világos,stb.)

El Condor 2007.12.16. 16:33:37

A poszt írójáról pedig süt a gyűlölet.
Itt mindenki meghülyült? A Fletó a véresszájú, rohadék diktátor, az antikrisztus, akinek csak egy cél lebeg a szeme előtt: megsemmisíteni a magyarokat. A Fidesz pedig a jótét, angyali lelkek gyülekezete, akik mindíg a legjobbat akarják nekünk.
Ugyanmár!
Ébresztő emberek, orbánnal az ordas idők jönnek vissza. Lásd gárda!

Komplikato 2007.12.16. 16:34:16

"Szabadlábon van a teljes állomány az elmegyógyintézetekből?"
No mind nem, de mióta bezárták a Lipótmezőt, azóta vannak érdekes történések ...

El Condor 2007.12.16. 16:35:43

Nem liberalizációt írtam, hanem reformot.

El Condor 2007.12.16. 16:37:29

Érdekes, a magánnyugdíjpénztárak ellen miért nem uszítanak a fütyeszesek? Az ugyanez a formula.
És működik.

dowNLoad 2007.12.16. 16:37:52

Csak jelezném az elvarázsolt ($$$$$ jelekkel kelő-fekvő) hozzászólóknak, hogy a TÜDŐSZŰRÉS MÁR NEM INGYENES, MEGSZŰNT AZ LENNI, VÉGE, HA AKAROD, AKKOR, FIZESS! Ez érdekes lesz, a TBC gyógyítása, esetleg a járvány elhárítása az államnak kb.10000X többe fog kerülni!
Nemrég még megbüntettek (helyesen) ha nem mentél el egy évben 1X.

Komplikato 2007.12.16. 16:39:01

Kedves dowNLoad, gondolom az tiszta, hogy az összes ilyen helyen vesztességes is a tömegközlekedés. Az a nem mindegy, hogy van a zseton finanszírozni a vesztességet?
Más kérdés, hogy ha magáncég kezében lenne a Bp-i közlekedés, akkor mennyi lenne egy jegy? 600Ft? 1000?

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 16:39:32

Az eü törvénnyel kapcsolatos fenntartásaimat (jó sok idézettel megtámogatva) TótaW blogjára feltettem ma és tegnap éjjel. Érdemi vita persze nem alakult ki róla.

A gombnyomogatás eredménye sajnos borítékolható. Talán a név szerinti, nyílt színi szavazás segíthetne. Kormányoldalról egy-két ellenszavazatot (Szili? Társ.tagozat?) várok, meg néhány tartózkodást.

A soktucatnyi felügyelőbizottsági (pénztáranként négy pozíció), igazgatósági tagság, állami képviselet a managementben, plusz a Díjtétel Bizottság és a Fejkvóta Bizottság (isten bizony, nem kamu, a tervezetben utána lehet nézni) elég vonzó lehet az önkormányzati bukta után a szoci képviselőknek ahhoz, hogy ne nagyon tiltakozzanak. Rossz kurvák és stricik gyülekezete.

El Condor 2007.12.16. 16:39:50

Tévedsz Marianna, nálunk a magánbiztosítók egyből ki fogják nyírni az embereket hogy utána eladhassák a veséjüket. A Maganbi Ztosito egyébként egy mozambiki terrorszervezet, amelyet Samora Machel és Che Guevara Junior alapított. Gyurcsánynak van egy timföldgyára ahol hologrammokat gyártanak, és azokat fogják beállítani a magyar polgárok helyett, hogy senki se vegye észre a hiányt, miközben ő Dobrev Klárával wifit hallgat és vért szürcsöl, persze magánvért és magánwifit. Torgyán akadémikust akarom, és most !!!!!

Jo Tunder ez egy kib.szott jó írás, csak az a baj, hogy a sok agymosott viktoros el is hiszi. :)

Biztosító 2007.12.16. 16:41:23

Azért azon gondolkodjatok el, hogy nem biztos, hogy csesztetésből, meg szivatásból akarják bevonni a magánbiztosítókat az egészségügybe!

Illetve azon is, hogy van egy nagy hatalmú orvosi réteg, akinek ez nagyon szar lehet.
Az egészségügy nem lehet üzlet? Akkor nézzétek meg az orvosi parkolót egynémely kórház mellett. Egy osztályvezető sebész-főorvos, bruttó 400 ezer forintos fizetéséből, hogy a francba vesz Audi A6-ot???
Tőlük nem sajnáljátok az illegális jövedelmet, csak a biztosítóktól a legálisat?

Biztosító 2007.12.16. 16:43:00

Download: rosszul tudod! A tüdőszűrés ingyenes, mint minden szűrővizsgálat!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.16. 16:43:42

Az, hogy a dilinyósok csakugyan szabadlábon vannak, itt jó néhány reformpárti kommentből látható. De aki védi a védhetetlent, legalább valamilyen értelemben demokratikus okból - saját személyes szabadsága érdekében - teszi...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.16. 16:44:12

Biztosító:
Nem csesztetésből, hanem nagyon is jól felfogott érdekek mentén. :]

Biztosító 2007.12.16. 16:45:59

Turul: és akkor kérdezném, hogy a Fidesz milyen jól felfogott érdek mentén védi a jelenlegi hálapénzes rendszert?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 16:49:18


ElCondor,

Az orbáni ordas idők eljövetele és a magánbiztosítós nemzethalál között olyan nagy különbséget nem látok.

"Ha majd megteremtjük a biztosítás alapú egészségügyet, s annak működéséről elegendő tapasztalatot szereztünk, akkor- és csak akkor- lesz érdemes megviszgálni, hogy az egységes és állami felügyelettel, valamint kiterjedt hitelgaranciával működő társadalombiztosítás kisebb-nagyobb része átalakítható-e versengő magánbiztosítássá. Bevallom, erre én a következő években nem látok sem indokot, sem lehetőséget. "
(Gyurcsány Ferenc, 2005, személyesen Jó Tündérnek szignálva, halálkomoly)

El Condor 2007.12.16. 16:49:47

Egy a lényeg, bárhogy kapálóznak a felhergelt ostobák, holnap megszavazzák a törvényt és a gaskó a vikivel elmehet a búsba!

qrvaélet 2007.12.16. 16:49:52

Na megint megszólalt egy orbánfóbiás...
Condor:mit kellene még csinálnia ennek az elba.....tt bandának, hogy ráébredj, nem jól van ez így?
Eddig mindent elqrtak, mit kéne még?
Talán majd ha (nem kívánom senkinek, de azért gondolkozzel rajta) egy közeli hozzátartozód megy el az örök vadászmezőkre, a nagy reform következtében akkor kezdesz gondolkodni?
Vagy hiszel a reformokban?
Szegény...
Akkor csak sajnálni tudlak

tréfás kedvű felhasználó 2007.12.16. 16:50:20

reformot akarok! meg többet! ide a szemem közé!!
minnyá hányok...

Biztosító 2007.12.16. 16:51:05

A Fidesz a patika-nyitási kvóta eltörlése ellen is tilatakozott, mert sértette a gyógyszerészek érdekeit.
A legviccesebb az volt, amikor az aranyórás gyógyszerészek mentek tiltakozni ez ellen.

Ez olyan, mintha én azt mondanám, hogy elég annyi biztosító, mint amennyi most van Magyarországon. Ne legyen több, mert akkor versenyeznünk kell velük, nő a reklámköltségük stb.
Komolyan sokszor az az értésem, mintha épp a Fidesz sírná vissza a kommunizmust. Ha 1989-ben valaki ezt elmeséli nekem, akkor kiröhögöm.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.16. 16:51:12

Jo tunder
azt meg nem tettem hozza, ha valaki dagadt, vesebaja van, migrennel kuzd, cukorbeteg, depresszios, magas a vernyomasa, izuleti fajdalmai vannak es egyeb tartos betegsegei, az jobb ha nemigen probalkozik vagy meg jobb ha a biztositas megkotesenek napjara megprobalja osszeszedni magat, mert kulonben nem allnak vele szoba. Tenyeket irok, nem kitalalom. Eleg kulonben ha valaki a lakas es autobiztositokra gondol, hogy micsoda cirkuszokat kell vegigadminisztralni mire valamit kifizetnek. Reform kell, ami eddig volt valoszinuleg tenyleg nem jo, de reformokat elo szoktak kesziteni es foleg bevonjak a szakembereket. Nem fel honapig, nem hat honapig hanem evekig tanulmanyoznak valamit, foleg ami az egeszsegrol szol. Es mivel raadasul meg azt is tudjuk mar, hogy mire kepesek az mszp-szdsz koalicioban azert hogy a hatalmat megtarsak, akkor meggondolando, hogy elhigyjem-e azt, hogy ez az egeszsegugyi reform kizarolag ertem (is) lesz.

El Condor 2007.12.16. 16:51:47

Jo Tunder akkor most melyik oldalon is állsz?

El Condor 2007.12.16. 16:53:53

Szerintetek most jól működik az egészségügy?
Mert ha nem, akkor változtatni kell.

Biztosító 2007.12.16. 16:53:53

El Condor: egy jobber írta jó Tündér nevében :/

dowNLoad 2007.12.16. 16:54:36

Kondor ez valami bibliai sötétség ami belőled jön. (szárnyalj messze az Andok felé inkább, vagy valami indexes topikba) Vagy csak vicc akart lenni? Akkor bocs, de ez komolyabb téma sajnos. hagyjuk már a liberalizációt meg a reformot, az még SOHA nem hozott igazi erdeményt EBBEN AZ ORSZÁGBAN. (nincs meg hozzá a szükséges józan ész és gerinc)
Ahelyett, hogy ilyen
www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/index.aspx
www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/da_vinci_s_tech_ovw.swf
cuccokat használnának legalább 1-2 kórházban (Bécsben már van!) hülyeségekkel kábítja az embereket a malacfejű h.á.

tréfás kedvű felhasználó 2007.12.16. 16:55:10

megmonnyátok hova lett ez a bejegyzés? reakcio.blog.hu/2007/12/12/ugyanolyanok
ez a fránya feed reader hát nem fogta magát és lementette?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 16:55:36


Igazad van Marianna,
.....................................

453.§ (3) Aki migrénnel küzd, cukorbeteg vagy
magas a vérnyomása, azzal nem szabad szóba állni. Azonnal jól fejbe kell verni és el kell tenni vegyesbefőttnek.
............................................

Ez egy részlet a készülő törvénytervezetből.

El Condor 2007.12.16. 16:55:54

Persze, ha a cigánykirály reformálna, akkor imádnátok a több biztosítót.
Nem rólatok szól ez gyerekek, hanem a politikáról.
Egymásnak ugrasztják az embereket, ők meg jókat röhögnek a bársonyszékekben.

aFx 2007.12.16. 16:56:36

legalább addig maradjon egybe kishazánk, amíg meglesz a diplomám. aztán remélhetőleg már nem fog érinteni.

a reform alapvetően jó dolog. csak itt éppen egy kritikus feladatról van szó, amit nem lehet hűbelebalázs módra csinálni. mert jelenleg ez van. ötvenmillió tervezet, belemutyizás, ennyi haxolás után kizárt, hogy működjön.

kritikus rendszerről van szó. és ha meghal pár ember közben, az még mindig nem a legnagyobb tragédia, ami összejöhet. az akkor jön össze, ha teljes lesz a káosz (alakul, mert a gyógyításban érintetteket se szokták tájékoztatni... egy két évvel ezelőtti reformkor kb két hónapig nem volt biztos, hogy akkor magánrendelőben lehet e gyógyszert felírni némi joghézag miatt... és elég sokan járnak oda is, ne álszenteskedjünk), az eü még ennyire se fog működni, nő a betegek száma, nő a betegséggel eltöltött idő, ennek hatására pedig a GDP csökken. mert az eüt azért tartjuk, hogy a munkaképes ember ne otthon feküdjön betegen (mert akkor viszi el a pénzt), hanem hogy egészséges legyen, és ezáltal munkaképes, produktív. és mivel valószínűsíthető, hogy a dolgozó megbetegszik, ami az adminisztrációs teher mellett (pótlást kell találni) kieső bevételt is jelent (túlóra, összproduktivitás vagy minőség csökkenése). na emiatt érdeke mindannyiunknak a _folyamatosan_ jól működő egészségügy.

ha a reform befuccsol, azt a GDP keményen meg fogja érezni, mert egy dáthás ember munkaképessége is csökken (nem lát ki a fejéből, levert, fejfáj), durvább esetben pedig hosszabb betegszabadsággal számolhatunk. emiatt kéne a jól összerakott, rendes tervezet, ami nem bestcase esettel számol és nem egyszerűsít agyon, valamint minden előre látható problémára felkészül és figyelembe veszi a sajátságokat is. de semmiképpen nem a hurráoptimista "ha reform, az csak jó lehet" szellemben fogant, mert annak katasztrofális következményei lehetnek. utóbbira enged következtetni, hogy a képviselőknél pénteken nem voltak ott még a papírok.

kéne javítócsomag, de nem így, mert ennek ordenáré vége lesz.

a pesszimizmust meg vállalom:)

Biztosító 2007.12.16. 16:56:51

Marianna: könyörgöm ne írjál már ilyen hülyeséget! Nem lehet majd szelektálni a betegek között!!!

Ez már annyira unalmas, hogy "jaja, majd a betegekkel nem kötnek szerződést, csak az egészségesekkel".
Elmondaná már végre valaki, hogy miként lehet ezt megvalósítani, amikor mindenkit be kell léptetni válogatás nélkül?!
Komolyan! Várom a válaszokat. Súgja már meg valaki! Beterjesztem házon belül! :DDD

zoli27 2007.12.16. 16:57:55

A több-biztosítós rendszer kapcsán hazug propaganda folyik az országban, ugyanis a kormány azt állítja, hogy csak 2 lehetőség létezik: vagy a mostani - valóban rossz - rendszer marad, vagy pedig be kell engedni a magánbefektetőket.

Azt, hogy ez nem igaz, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal törvényjavaslata bizonyítja, amely megmutatja, hogy egy állami biztosító is működhet hatékonyan, támaszthat minőségi követelményeket a kórházakkal szemben, vagyis mindazt el tudná végezni, amit a kormány kommunikációja szerint csak a profitérdekelt szereplők képesek behozni a rendszerbe.

Ez egy teljesen nyilvánvaló hazugság, még csak szakembernek sem kell lenni hozzá. A különbség az, hogy az egységes állami biztosítónak nyilvánvalóan kisebb lenne a működési költsége (hiszen nem lenne 22 db külön pénztár 51% állami és 49% magántulajdonnal), illetve profitot sem venne ki a rendszerből, hanem az összes forrást gyógyításra, illetve fejlesztésekre költenék.
Ezt az MSZP szakpolitikusai is tudják, most mégis úgy tűnik, hogy egzisztenciális okokból befogják a szájukat, és lehunyják a szemüket. A probléma csak az, hogy ezzel egy talán visszafordíthatatlan folyamatot indítanak el, ami nagyon rossz lesz az országnak.

Jellemző a magyar média-viszonyokra, hogy bár az "ez az egyetlen út"-propaganda hazugságra épül, a main-stream média mégsem szembesíti ezzel a kormányt (sajnos a Fidesz sem, mert mindvégig demagóg jelszavakat harsogtak, ahelyett, hogy megpróbálták volna elmagyarázni a helyzetet az embereknek).

Csak remélni tudom, hogy holnap nem lesz meg a parlamenti többség a törvény megszavazásához.

Isten legyen irgalmas Magyarországhoz!

1istvan 2007.12.16. 16:58:51

el condor, hülyeségeket beszélsz. a magánnyugdíjpénztár ÉPPEN MOST DÖGLIK BE.
menekül aki tud, a pénze meg azért nem vész oda, mert az állam garanciát vállalt.
ezek után ne fideszezz, hanem térj észhez. ha tudod mi az. mármint az ész.

Flea 2007.12.16. 16:59:18

Van egy rossz, kitekert, hülye koncepció. Azt, hogy miért rossz csak néhányan próbálták megfogalmazni.
1. Rossz mert elaprózza a biztosítási piacot. Ha biztosítási alapon nézzük, akkor a veszélyközösségek alig néhányszázezer fősek, ezen belül is csak alig 100-150 ezer fő lesz a költségviselő. Minden betegség előfordulásának vannak számszerűsíthető kockázatai. A biztosításban nem az a kérdés, hogy a káresemény bekövetkezik-e mert biztos, hogy bekövetkezik, hanem az, hogy mondjuk 100 ezer biztosítottra nézve adott időszakban hányszor. A ritka és drágán gyógyítható betegségekre vonatkozó biztosítási kockázatközösség tehát 100 ezer fizető esetén túl kicsi, így ezeknek a betegségeknek a gyógyítása minimum elnehezül.

2. Rossz, mert egy óriási regionális eltéréseket mutató országban regionális megosztást alkalmaz. Azaz a fejlettebb régióban működő biztosító több befizetésből jobb ellátást tud biztosítani, mint a kevesebb befizetésből gazdálkodó, fejlettlen területen működő biztosító. Ez a regionális különbségek növekedését okozza.

3. Rossz mert az állami többség miatt nem érvényesülhetnek a piaci folyamatok, holott a piacalapú szemlélet nem felétlenül rossz, ha megfelelő közösségi felügyelet van. Az valósíznűleg miondenki számár nyilvánvaló, hogy egy korrupció által olyan mélyen átitaott országban mint Magyarország az állami felügyelet hatékonysága a nullával egyenlő.


A baj az, hogy senki nem adott alternatívát hanem azt mondják úgy jó ahogy van. Az meg, hogy az Orvosi Kamara tesz javaslatot az egészségfinanszírozásra az olyan mintha a farkasok döntenék el, hogy ki, hogyan és hol kell legelteti a birkanyájat.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 16:59:43


Kedves ElCondor,

Miért is kellene nekem bármelyik oldalra is állnom ? Nem tudok én instállom alássan, az ordasorbán és az elkúrónépnyuzeráncsfletó dichotómiákban gondolkozni. Tudod azért mert túl buta vagyok ehhez, nem érem fel ésszel. Azért engedtessék már meg nekem, hogy ilyen kis csököttke legyek.

El Condor 2007.12.16. 17:00:18

dowNload neked nagyon hiányos lehet a történelemtudásod, ha azt állítod, hogy a reform még SOHA nem hozott igazi erdeményt EBBEN AZ ORSZÁGBAN.
Már a kereszténység felvétele is egyfajta reform volt István részéről, anélkül sehol sem lennénk.

Biztosító 2007.12.16. 17:00:27

zoli27: akkor mondd el légyszíves, hogy ha ez a kerekasztalos tervezet olyan hüdejó ötlet, akkor 1998 és 2002 között miért nem ezették be?

1istvan 2007.12.16. 17:00:37

Biztosító! nem válaszoltál, mkiért jó nektek ha nincs profit?
ha meg van honnan veszitek el?
és mekkorát?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 17:02:21


Na jó. Feladatom bevégeztetett, mindenki ért már az egészségügyi közgazdaságtan elméletéhez. Annyit szeretnék kérni,hogy az L2-kohomológiákhoz ne tessenek ennyire érteni. Azt hagyjátok ki, de a többi mehet. Csók.

Biztosító 2007.12.16. 17:02:45

Én nem tudok róla, hogy ebből nem lesz profit. :)

Az pedig, hogy honnan már ezerszer leírtam: a hatékonyabb működésből. Ami - és ezt is leírtam - nem azt jelenti, hogy gyógyszer helyett placebót kapnak a betegek, mert az olcsóbb.

El Condor 2007.12.16. 17:05:06

Érdekes szlovákiában jól működik a dolog, jobb lett az ellátás és profit is van a biztosítóknak.

dowNLoad 2007.12.16. 17:06:58

Ti gyengeelméjű kretének!!! (csak szdsz tagok vagytok? John Emese írogat itt álnéven?) Ha valami veszteséges , akkor megszüntetik??? A tömegközlekedés/személyszállítás mindenhol az b@zzeg! MÉGIS VAN, MERT AZ ÁLLAM FENNTARTJA, HOGY MŰKÖDŐKÉPES LEGYEN AZ ORSZÁG. (azért van az állam, nem azért, hogy üzleteljen a haverokkal) A tüdőszűrésről jövök, CSAK HA A HÁZIORVOS ELKÜLD, AKKOR JÖHETSZ, ahhoz 2Xvizitdíj tartozik, meg egy csomó SORBANÁLLÁS KÉTSZER!!! (egyszer a házio.-nál egyszer a tüdőszűrésnél)

Biztosító 2007.12.16. 17:07:07

De eszembe jutott egy jó példa, amit egy holland kollégáktól hallottam.

Nem a pontos számok a lényegesek azt előre mondom, hanem az elv.

Lehet olyan CT-gépet kapni, aminek kezeléséhez 2-3 ember kell és kerül 100 foritba a gép.

Van gép 150 forintért is, de ahhoz elegendő egyetlen ember.

Jelenleg, ha egy magyar kórház beruház ilyenre, akkor a 100 forintosat veszi...

qrvaélet 2007.12.16. 17:08:19

biztsító,a uje kocog, és elqrtad kondor a nem normális MONNyon le!
:-DDD

Flea 2007.12.16. 17:08:47

Biztosító

A szegény-gazdag biztosító minimum regionálisan kialakul. Szerintem elég nyilvánvaló, hog Szabolcs-Szatmár Beregben kevesebb bevétele lesz egy biztosítónak, mint mondjuk Győr-Sopronban. Ez ugye azt jelenti, hogy ugyanazt az ellátást kevesebb pénzből kell megvalósítani. Fog ez sikerülni? Nem valószínű.

Biztosító 2007.12.16. 17:09:38

Download: évente egyszer, amikor jön az értesítés, akkor ingyenes a tüdőszűrés. Mi kb. 1 hónapja voltunk a komplett családdal.
Ha neked máshoz (pl. munkához) kellett soron kívül az más tészta!!!!

El Condor 2007.12.16. 17:10:20

dowNLoad bárhogy mocskolódsz, akkor is meg lesz szavazva és te megpukkanhatsz!
hahahahaha

naiva 2007.12.16. 17:10:41

valaki leirni miért is jobb ez a hybrid mint a többiztositos modell?

Biztosító 2007.12.16. 17:11:24

Flea: azokon a területeken ez kompenzálva lesz.

El Condor 2007.12.16. 17:12:30

Nem lesz kevesebb bevétele a szegényebb megyékben sem a biztosítónak, mert a központi pénzt egyenlően osztják el.

Flea 2007.12.16. 17:12:48

Plusz a hatékony működés biztosítása nem a finanszírozás, hanem maga a szakmai működés szintjén történik. Az nem jó, ha a biztosító mondja meg az orvosnak, hogy milyen vizsgálat fér bele, de az sem jó, ha az orvos olyan vizsgálatot rendel el, amiért jó finanszírozást kap a kórház. Tök mindegy ki finanszíroz, amíg nincs átláthatóság, mert a pénz vagy a kórházban vagy a biztosítónál eltűnik. Nyugodj meg a 150-es CT-t veszik meg, de nem észérvek alapjá. Ez attól függ melyik forgalmazó pakol több pénz a döntéshozók zsebébe.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 17:13:30

RE: El Condor

"Érdekes szlovákiában jól működik a dolog"

Ja, olyan kurva jól, hogy mostanában próbálják éppen felszámolni.

"Szlovákia felszámolná az egészségbiztosítási piacot

A szlovák kormány hadat üzen a magántársaságként működő betegbiztosítóknak, mert megengedhetetlennek tartja, hogy a biztosítottak pénzének egy részéből a magánbiztosítók hasznot képezzenek. A tervek szerint akik után az állam fizeti az egészségügyi járulékot, jövőre kötelezően az állami egészségbiztosító ügyfelei lesznek.

A négy magánbiztosító az eddig haszonként elkönyvelt és szabadon felhasználható pénzt a jövőben köteles lesz visszaforgatni az egészségügybe. A kormány szerint ugyanis ez a haszon ma az egészségügytől idegen területre áramlik."
index.hu/politika/belfold/bizt345/

fonak 2007.12.16. 17:13:47

Biztosító: Tudtommal Szlovákiában is szívnak a több biztosítós rendszerrel, nem akkora sikertörténet az (esetleg a biztosítók számára), és a Fico többek között azzal nyert választást, hogy megígérte, hogy visszacsinálja. Persze ez nem ment olyan könnyen, egyelőre fel is adták, ha jól tudom. Ja és azzal, hogy eltörölte az előző kormány által bevezetett vizitdíjat.

fonak 2007.12.16. 17:14:34

dark future megelőztél, köszi :)

qrvaélet 2007.12.16. 17:14:53

Komolyan:ha olyan rossz üzlet TB. akkor mi a fittyfenének állnak sorban a biztosítók (akik-amik köztudottan nem emberbaráti "intézmények"), hogy kihasíthassanak egy szeletet a tortából. Minek pedálozik az egy százalékos judeo párt annyira?
Mert ezzel az üzlettel biztosítják be magukat amíg világ a világ. Utána már nem is kell a parlamentbe kerülniük- nem is fognak hál istennek- diktálhatnak azon kívül is.
Csak ezt én szívom meg, meg még sokan mások...
Nem mindegy, hogy a szopott fa....-nak melyik oldalán áll az _ember._

El Condor 2007.12.16. 17:16:38

Ez is mekkora baromság!
A sok sóher magyar rühelli kifizetni azt a bagatell 300 (évi max 6000) ft-ot, de telefonálásra min a tízszeresét költi havonta.

qrvaélet 2007.12.16. 17:18:10

sötét jövő: na, igen ez egy jó hozzászólás volt, majd tanulmányozom a módszereidet :-D

El Condor 2007.12.16. 17:18:10

qrvaélet Már vártam, mikor fordul zsidózásba a vita. Tőled megkaptam, köszi!

dowNLoad 2007.12.16. 17:19:54

Sok minden működik sok MÁS ORSZÁGBAN, itt nem igazán, egyiksem. A matáv gyakorlatilag a vezetékes piacon ma is kvázi monopólium, az ADSL is csak rajtuk keresztül mehet az egész országban, látszik is, hasonlítsd össze a NÉMET ADSL2 árakkal.
(segítek : itthon drágább és szarabb) Persze kókadtjani meg még páran NAGYON jól jártak, félek hogy a EÜ is hasonlóan sikeres lesz. Lesz minden, de drágábban és szarabbul mint Csehországban/Szlovéniában, és még kevésbe lesz összhangban a magyar ÁTLAGFIZETÉSEKKEL, mint a kajaárak, buszjegy, víz/villany/gáz, stb.. A nagyszerű szlovák biztosítókból is egy JÓLJÁRT figura a Bahamákról (onnan nincs kiadatás) üzen haza, hogy nem is ő lopta el a kasszát. Talán a CNN adta a riportot. Osztrák fizetésből persze olcsó, de az itt lakók 99%-a nem osztrák fizetést kap. Kondor már lecsapna a hullákra méltán a nevéhez. (mint a keselyűk)

qrvaélet 2007.12.16. 17:21:09

kondor: nem az összeg számít, te nagyon buta, hanem az elv. Ha már nem ingyenes- te mennyit fizetsz be havonta a tb-be?- akkor bármikor lehet 3000 vagy akár 30000 is, merthogy a nemzetközi piacon emelkedik az ellátás ára...:-D

qrvaélet 2007.12.16. 17:22:34

Te cigányozol, én zsidózok...
Mi a különbség???
Ja és a bantuk is elmehetnek a pi...-ba.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 17:22:57

A CT gép nem jó példa mert az 50 forint különbségből kijön a 2 ember 10 évi bére...

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 17:24:19

RE: dowNLoad

No igen, anno úgy próbáltak piaci versenyt kialakítani, hogy felosztották az országot területileg a versenytársak között... (Mint most a párducmintás eü-reformban.)

Jó kis verseny kerekedett belőle... Az ADSL árak még magasabbak is lennének, ha nem lenne alternatíva a szolgáltatásra (UPC kábel, mobil szélessáv, WLAN-os szolgáltatók).

dowNLoad 2007.12.16. 17:25:26

biztosító ennyire nem lehetsz sötét! Évente egyszer szoktam menni, és most ezzel fogadtak. ÁLLJ SORBA 2X és FIZESS!
LEHET, hogy működne a rendszer , DE NEM EZEKKEL A FIGURÁKKAL, akik most mögé álltak, sőt velük biztos , hogy nem fog menni. Végül is telefon is van 5 perc alatt, DE SZARABB és DRÁGÁBB mint Németo.-ban. Így lehet , hogy menni fog. Ezzel tényleg a biztosítók és az üzletileg érdekeltek fognak jól járni, kovácsnéni meg kifingik.

mithrandir 2007.12.16. 17:29:14

Biztosító 2007.12.16. 16:43:00
"Download: rosszul tudod! A tüdőszűrés ingyenes, mint minden szűrővizsgálat!"

Ha a vizitdíjat tekintjük, akkor nem az. Tudom, hogy így van, most voltam.

Ha behívnak, akkor az, de ma már csak néhány, TBC-veszélyeztetett megyében van szervezett tüdőszűrés, ahol én lakom, ott nincs.

Rólad azt gondoltam, előző hsz-eid alapján, hogy vágod a témát, de, vagy kamuztál, vagy tényleg az egyik eljövendő biztosító nevében írsz, és akkor Isten könyörüljön rajtunk, ekkora szakértelem láttán... :-)

El Condor 2007.12.16. 17:33:09

Pont ezt a szemléletet kell megszűntetni, hogy INGYENES ORVOSI ELLÁTÁS. Ilyen soha nem volt és nem is lesz, csak a paraszt azt hiszi, hogy minden ingyen van, mint a kommunizmusban.
A Tb-járulék mértékét pedig a parlament határozza meg, úgyhogy nem kell félnetek jön a viki és lecsökkenti 20 Ft/fő/év-re!

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 17:34:20

Egyébként ha néhány szoci képviselőnek lenne egy kis esze, holnap akár kormányt dönthetnének. Nincs az a Kövér és Mikola, aki meggátolhatná a 2010-es mszp-s buktát, így érdemes lenne a realitásokkal számolni...

Egy korrekt baloldali pártra igény lenne, itt a történelmi pillanat a kiszállásra, a süllyedő hajó elhagyására. Az mszp 13%-os népszerűségét és az szdsz felmorzsolódását kihasználva lenne realitása egy új párt alapításának.

Erre szükség is lesz kormányváltás után, mert egy komolyan vehető, nem agyonamortizált hitelességű pártnak kellene kiegyensúlyozni egy esetleges "polgári" ámokfutást (mivel semmi garancia arra, hogy nem kerülünk csöbörből vödörbe).

El Condor 2007.12.16. 17:34:31

Miért lovagoltok azon a nyamvadt 300 Ft-on?
Ennire sóher banda vagytok?

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 17:38:44

Te Kondor, hogy járnál úgy ,mint a kaliforniai rokonaid. Vagy csak itt vagytok ilyen nagy számban felülreprezentálva? Vagy az index címlap az oka?
INGYENES EGÉSZSÉGÜGYRŐL SENKI NEM BESZÉL. Ingyen senkinek sincs, még a nyugdíjasoknak is azért jár, mert anno fizettek tb járulékot meg sztk-t. Ingyen a segélyből élő népcsporotnak van, de pc okokból nem mondjuk ki az elnevezésüket.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.16. 17:40:25

Ha egyszer má' fizettem járulékot, akko' nem fizetek megin', oszt kész. Csak annak kéne fizetni, aki nem jár szűrésekre, de jó annak sokat

LT 2007.12.16. 17:41:23

dark future · www.andocsek.hu 2007.12.16. 17:34:20

mivel egy hét múlva karácsony, igy ez kivitelezhetetlen.

de ha szilinek lett volna esze, akkor szervezkedik.

nem tette, marad a bukta. elnapolva.

fonak 2007.12.16. 17:42:35

El Condor, ez a primkó stílus nem ide való sztem menj tóta haverod blogjára, ahol megbeszélhetitek, hogy milyen szörnyű buta ez a jobbos söpredék, akik agyatlanul ismételgetik a cigánykirályuk jelszavait, és nem értik meg hogy NINCS INGYEN EBÉD BASSZAMEG:) Buta vagy, mint a föld, de okosnak, felsőbbrendűnek képzeled magad. Ez a legrosszabb kombináció. :P Ha hülyét csinálnak belőled, észre sem veszed, és egy elképzelt, végsőkig leegyszerűsített "pofozóbábuval" hadakozol, ami a fejedben van a "jobbosok", "fidesz", "orbán" stb. címszónál, nem pedig a fórumba író személyekkel és véleményükkel. Pedig ide tényleg nem csupa primitív jobber írogat, ha eszed lenne rájönnél. Ez annyira tipikus nálatok ballibsiknél:)

qrvaélet 2007.12.16. 17:43:05

Na erről van szó!
Nem ingyenes, fizetek érte( kondor van neked fizetési papírod- nézd már meg!!) + még a cégem is fizet érte...
És akkor legyek öngondoskodó...
Na most mondom azt, hogy a qrvq annyukat.

is 2007.12.16. 17:43:40

még nincsenek végrehajtási rendeletek, ezért érdemes leírni a holland helyzetet, abból mindenki tájékozódhat, lévén ez példaként szolgál a magyar tervezett szabályozáshoz:
- a rendszert 2006-ban vezették be, és 2008. január 1-től módosítják; tehát itt is elég új
- van egy alapcsomag, ezt minden biztosító KÖTELES megkötni veled. ehhez NEM kérhet semmilyen egészségügyi adatot, egy formanyomtatványt kitöltesz a neveddel, címeddel, TB számoddal, és a biztosító KÖTELES ez alapján szerződni veled. PONTOSAN ugyanaz, mint a KGFB (kötelező gépjármű)
- az alapcsomagban benne van a háziorvos, és minden, amit ő javasol. magadtól nem járkálhatsz sehova.
- az alapcsomag gyerekeknek 18. évig ingyenesen jár
- az alapcsomagban Hollandiában nincs benne a kórházi szülés, a fogorvosból csak évi egy felülvizsgálat ingyenes
- kiegészító biztosítást is köthetsz, ehhez a biztosító kérhet egészségügyi vizsgálatot. nem köteles kötni, ha azonban megkötötte, NEM MONDHATJA FEL. tehát nincs olyan, hogyha biztosítva vagy, és megbetegszel, azaz neki fizetnie kellene, akkor felmondja.
- eddig volt no-claim, azaz, hogyha nem mentél egy évben egyszer sem orvoshoz, akkor visszakaptál a befizetett pénzből (az itteni liberális párt javaslata alapján). 2008-tól ezt megszüntetik, és bevezetik a kötelező önrészt (a fogorvosi vizsgálat viszont eddig nem volt része a csomagnak, az meg éppen januártól lesz)
- önrészt ugyanis magad is vállalhatsz, és akkor kevesebb a díj, amit fizetned kell. egy fiatal, egészséges fiú vagy lány vállalhat magas önrészt, és akkor neki alacsonyabb lesz a díj.

még hozzá kell tenni, hogy Hollandiában (csakúgy mint Magyarországon) célzott szociális támogatások vannak, és létezik a biztosítási segélyezés is: ha keveset keresel, akkor az önkormányzatnál igényelhetsz támogatást a TB díjadra (max. az alapcsomag díjának kb. 30%-át adják).

El Condor 2007.12.16. 17:45:55

Primitívség mindkét oldalon van, de nem mindegy milyen formában nyilvánul meg.
Miért primkó stílus ez? :

Miért lovagoltok azon a nyamvadt 300 Ft-on?
Ennire sóher banda vagytok?

Mert nem tudsz rá értelmesen válaszolni?

Komplikato 2007.12.16. 17:46:36

dark future - ez nagyon rosz példa volt, a vonalak nagy része, majdnem az összes, az ex-fatáv Deutche Tele ... izé, T-Com kezében van, és a kábeltévéknek a fele. Gyakorlatilag majdnem az összes ADSL a kezükben van, tök mindegy ki a szolgáltató. Ezen még a hurokátengedéses móka sem javít.

oblomov 2007.12.16. 17:47:12

Condor, nekem is az a benyomásom, hogy ami mellé te odaállsz, az correkt dolog nem lehet.

qrvaélet 2007.12.16. 17:48:12

qrvaélet 2007.12.16. 17:43:05
qrvaélet 2007.12.16. 17:21:09
ez nem válasz?

mithrandir 2007.12.16. 17:50:21

El Condor 2007.12.16. 17:33:09
"Pont ezt a szemléletet kell megszűntetni, hogy INGYENES ORVOSI ELLÁTÁS. Ilyen soha nem volt és nem is lesz, csak a paraszt azt hiszi, hogy minden ingyen van, mint a kommunizmusban."

Na látod, fején találtad a szöget. Rohadtul nem ingyenes. Nekem magyarázod? Baromira nem az, kb sok pénzembe kerül.

Épp azért nem akarom, hogy Kóka és Co. haverjai is lenyúlják.

Egyébként, valaki magyarázza már el, hogy miből fog összetevődni az a 49%, amivel a magántőke beszáll. Mit visznek be az üzletbe?

El Condor 2007.12.16. 17:56:03

mithrandir az jobb lenne ugye, ha a viki és haverjai nyúlnák le?

fonak 2007.12.16. 17:56:30

"Egy korrekt baloldali pártra igény lenne"

Haha. Jelenleg tényleg a Fidesz áll balra gazdaságilag a piaci fundamentalista MSZP-SZDSZ koalával. Lenne igény valóban baloldali baloldalra az MSZP-ben (meg a szavazótáborukban), de ők túszai Gyurcsánynak és az SZDSZ-nek.
Kifordult helyzet van ebben az országban, az érzelmi baloldal pártja a gazdasági jobboldal és fordítva. Valahol összefüggés van azért itt azzal, hogy a volt MSZMP-KISZ nómenklatúrából nagyburzsoázia lett. (Meg komprádor burzsoázia, ahogy Marx nevezte a gyarmati országoknak a külföldi tőkét szolgáló elitjét). Nos ők megőriztek sokat a régi kapcsolatrendszerekből, érzelmileg vörösek, nosztalgiáznak, de közben úgy viselkednek, ahogy marxizmusból megtanulták a tőkésosztály szerepét. A "rendszerváltás vesztesei" (lásd "panelproli", "nyugger") pedig részben máig megőrizték az érzelmi kötődést hozzájuk, nekik dobnak is néha-néha koncot, meg ügyesen a "burzsuj" jobboldali középosztály (pl. 20-30 milliós támogatott lakáshitelt felvevők, hálapénzen meggazdagodott orvosok, Orbán szőlőbányája stb.) ellen irányítják a frusztrációjukat. :)

El Condor 2007.12.16. 17:57:10

Mert erre megy ki a játék, nem a ti két szép szemetekért. Jobb, ha tőlem tudod meg.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.16. 17:59:40

Biztosito es Jo tunder
legyen igaza annak aki ugy gondolja, hogy ez a fajta modszer majd jo lesz. Nem vagyok ellendrukker, nekem nem a szocialistakkal es liberalisokkal meg a reformokkal van bajom ugy altalaban, hanem azokkal akik jelenleg otthon mukodnek ilyen cimszavak alatt. Az otthoniakrol sem magamtol alakult ki a velemenyem, ok maguk naponta, hetente, evente tesznek rola hogy egyre ellenszenvesebbe valjanak a szememben es egyre tehetsegtelenebbnak lassam oket. A maganbiztositokkal valo kuzdelmem pedig mar eleg regen tart ahhoz, hogy levonhassam a kovetkeztetest, profitra dolgoznak es nem erdekuk koltsegesebb kezeles fizetese. Ennyi.

mithrandir 2007.12.16. 18:00:09

El Condor 2007.12.16. 17:56:03
"mithrandir az jobb lenne ugye, ha a viki és haverjai nyúlnák le?"

Ezt nyilván abból vontad le, amit írtam. Gratulálok.

Beteges dolog azt gondolni, hogy ha valaki ki van akadva Gyurcsányék ámokfutásán, az biztosan Viktor-hívő.

A kérdésemre adott választ külön köszönöm.

El Condor 2007.12.16. 18:00:55

Ha a feje tetejére áll is az ország, HOLNAP MEGSZAVAZZÁK A REFORMOT, ti meg átkozódhattok nyugodtan, tenni úgy sem tudtok semmit, szerencsétlen lúzerek!

Na, további okosodást, nekem mára elég volt! Pá!

qrvaélet 2007.12.16. 18:02:33

Condor: ha már itt tartunk- eddig egy kormány sem mert ilyen pofátlanul hozzányúlni a TB-hez, mert ugye minden dolgozó ember fizette, nagy felháborodás lett volna a dologból.
Van is!
De ez annyira pofátlan dilettáns kormány, és igen a judeo párt, hogy bátran belenyúlnak.
Oszt lehet menni tüntetni, majdcsak megunják, vagy ha nem hát kilőjük a szemét gumilövedékkel, oszt fizetheti a 300 Ft-okat, ami megint csak hozzájuk folyik be
POFÁTLANSÁG!!!!
Senki nem állítja, hogy rendben van az egészségügy, de ezt, így NEM!!!

Komplikato 2007.12.16. 18:03:24

IS - Köszi, talán az egyetlen érdemi hozzászólás.
Kérdés, hogy ha pont ilyet akarnának itthon bevezetni, akkor mit és hogyan szúrnának el benne?

qrvaélet 2007.12.16. 18:04:57

Condor:ez igen szép volt, gratula, híven jellemzi metélt fajtádat...

fonak 2007.12.16. 18:05:33

" El Condor 2007.12.16. 17:56:03
mithrandir az jobb lenne ugye, ha a viki és haverjai nyúlnák le? "

Hát ezt jól megfogalmaztad. A teféléknek tényleg csak ez a fontos, vagyis a lenyúlás vagy más gazemberség önmagában nem gond, amíg nem a viktor csinálja... Addig azt mondjátok vigyorogva, hát ez a dolgok rendje (és ha arról van szó, hogy jaj, de ha bukik a fletó, akkor a mumus visszajöhet, akkor inkább mindent lenyeltek... fő, hogy nem a cigánykirály uralkodik, más nem számít)

Funyi · http://Miranda1 2007.12.16. 18:06:23

El kel törölni a Vizitdíjat! A kocsmába két féldecit is adnak érte, vagy egy kávát. De majd kérdezzétek meg azt a háziorvost, aki már megszokta a havi 150-200ezer Ft-t, és úgy gondolta: na ebből veszek egy komolyabb eszközt! Így is tett, és a vizitdíjból fizeti a havi részleteket!! - esetleg abból több a fizetése az aszisztensnek! - vagy csak igyekszik rendbetenni a környezetét! A kórházak szintúgy.
Az egészségügyi törvényt meg simán meg fogják szavazni!
Ez már legalább huszonöt éve súlyos probléma, de senki sem mert hozzányúlni! Különben már a Hor-kormány is gondolkodott rajta, az Orbán-kormány is gondolkodott rajta, és most a Molnár-Horvát-ék Összefésülték, és kiegészíteték! Az egészségügyi minisztérium pincéje televan koncepciókkal.A Kökényék már csináltak egy tervet, de Gyula visszadobta! Gogl is megcsinálta az Ő koncepcióját: -Orbán visszadobta! a Mikola is megcsinálta az Orbán visszadobta! Mikolát meg lehetne kérdezni, hogy akkor miért javasolta a korházak privatizációját, ott is volt már vizitdíj, korházi napidíj, stb.. most meg miért ördögtől való?
Meg lesz szavazva! -eggyes részei már januártól múködik, a többi elemek fokozatosan jönnek be.
Aztán fésőbb még lehet alakítani, finomítani, demost muszály belevágni. Ha nem akkor jóideig biztos nem! A fidesz csak azért ellenzi hogy hátha nagyot tud ütni a kormányon.
Fideszes önkormányzatok eladták a korházműködtetést: - de nem ám kényszerből, hanem rájöttek, hogy hosszútávon olcsobb, és jobb lett. / És!.., szegény "Pistabácsi" sem az egészségügyi reformba halt bele, hanem a negyvenévi kitartó ivásba. ISTEN NYUGATSSA! - De Halász Jani egy kagyart azért ugrált rajta!

zoli27 2007.12.16. 18:08:56

"zoli27: akkor mondd el légyszíves, hogy ha ez a kerekasztalos tervezet olyan hüdejó ötlet, akkor 1998 és 2002 között miért nem ezették be?"

biztosító,
Ez nem a Fidesz tervezete, hanem a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalé. Hogy miért csak most hozakodtak ezzel elő? Nem tudhatom biztosan, de szerintem azért, mert a kormány elindult egy olyan irányba, amivel gyakorlatilag egyetlen szakember nem ért egyet, és éppen azt a hazug propagandát akarták cáfolni, hogy csak magánbefektetőkkel lehet a rendszer hatékony.

De még egyszer mondom: Ahhoz, hogy ezt valaki lássa, nem kell szakembernek lenni. Az miatt, hogy 22 pénztár lesz, és a magánbiztosítók profitra is igényt tartanak, kevesebb pénz jut a tényleges gyógyításra. Azokat a funkciókat pedig, amiket a magánbefektetőktől várnak, egy állami biztosító is el tudná látni.

fonak 2007.12.16. 18:09:47

qrvaélet, nem hiszem hogy zsidó lenne El Condor, mert ahhoz túl hülye, bár azt mondják ha egy zsidó buta, akkor nagyon az. :)
De tényleg nem kéne ezt most idekeverni, vagy te tényleg azt hiszed, hogy minden Gyurcsányhivő szoci zsidó? :O
A zsidózástól sztem akkor is okosabb tartózkodni egy jobbosnak egy onlie vitában, ha az ellenoldali veri a mellét, hogy ő az... csak arra jó, hogy megbélyegzéssel vitaképtelennek minősítsen minden ellenérv nélkül.

medve 2007.12.16. 18:09:51

Dophin! Igazad van, én nem tartom nagy bajnak, ha kimondjuk: nem az egészségügy az a hely, ahol profitot kell termelni.

El Condor arra példa, amikor a "reform" szó vallássá vált. Érvek nincsenek, a nyugdíjbiztosítás magánosítása, amit felhozoztt, köztudittan bukás, és még primitív is, cigánykirálynak nevezio Orbánt, amivel sikerül magát a szélsőjobbosok értelmi színvonalásra süllyednie.

Biztosító pedig kerüli azt a kérdést, hogy a nyugdíjbiztosítás magán része miért fuccsolt be, illetve úgy tesz, mintha nem biztosított volna autót vagy lakást, ami miatt a társadalomnak tele van a töke velük és nem hisz nekik.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 18:11:08

RE: Komplikato

Viszont voltak olyan részei is az országnak, ahol a kábel átkerült a Matávtól más szolgáltatókhoz (Invitel, Déltáv, mitt'omén). Anno még a modemes/isdn-es korszakban irigykedtek az előfizetőik azokra, akik Matáv területen maradtak... Hiába lett több piaci szereplő, a területi felosztás miatt semmiféle verseny nem alakult ki.

Az ADSL természetesen rendes verseny esetén lehetne még olcsóbb, csak azt jeleztem, hogy a jelenlegi árak sem annyira az ADSL piac szereplőinek versenye miatt alakult így, hanem az alternatív megoldások elterjedése miatt.

---

Egészségbiztosítási analógiaként azt lehetne párhuzamba állítani ezzel, hogy valós verseny nem a területi alapon felosztott (megyénként néhány kórházat szerződtethető, tehát lényegében választási lehetőség nélküli), 51%-ban állami tulajdonban maradó pénztárak között alakulhatna ki, hanem pl. akkor, ha havi x keresetig (pl. bruttó 2-300 ezerig) kellene a járulékot az OEP kasszába fizetni, az efölötti járulékról meg szabadon lehetne rendelkezni. Csak éppen ez a modell nem működne, a szolidaritás alapú rendszer alulfinanszírozottság miatt szépen összedőlne. Előbb tehát a bevételi oladalt kellene rendbe tenni (hogy lehetőség szerint ne az ország keresőképes lakosságának a 20%-a finanszírozza a kiadások 80%-át), aztán lehetne reformálni kínálati oldalon is, szolidaritási alapon működő általános és piaci kiegészítő biztosítás kombójával.

Szerintem.

medve 2007.12.16. 18:13:58

Qrvaélet! Menj te a picsába! Én nem fogalmaznéllk olyan finoman, mint fonák.

is 2007.12.16. 18:22:30

szerintem sose késő leírni az alapokat:
- a jelenlegi rendszer működésképtelen, mert 1. a világon egyedül csak Fr.o-ban tartottak fenn ennyi kórházat 100000 emberre, mint nálunk tavalyig; 2. a világon sehol sem jártak annyit a betegek orvoshoz, mint Mo-n;
1. gondolom érthető
2. érdekes, de sajnos Mo-n bizony a nyugdíjas, egyedülálló betegek egyrészt társaság kedvéért jártak doktorhoz, másrészt, ha az egyik doktor nem írta fel a kedvenc gyógyszerüket, akkor elmentek a másikhoz, meg a harmadikhoz addig, amíg az fel nem írta. továbbá a TV-ben mást sem látni, minthogy a szülő a műsorban hosszan ecseteli, hogy hogyan sikerült másfél év, és 8 orvos után találnia egy kilencediket, aki szerinte jól bánik beteg gyermekével. minden tiszteletem a szülőé, és biztos igaza is van, de az isten pénze sem elég arra, hogy ilyen rendszert fenntartsunk. mindkét példát tényként, és nem vitaalapként írtam.

a várakozási időkről: Hollandiában megtörtént eset: háziorvos megnézte a beteget és azt mondta:
- most beutalhatnám egy vizsgálatra, de két hónap a várakozás, addigra maga már meggyógyul. inkább menjen haza.
MINDEN országban van várólista, és nem rövid sehol sem. én szeretném, ha mindenkinek kalácsot lehetne tenni az asztalára, külön szobát fenntartani csak neki a kórházban, minden este feltankolni a BMW-jét, magántanárt adni a gyereke mellé (egyet angolból, egyet teniszre), de ha valaki nem érti, hogy nincs annyi pénz, illetve azt hiszi, hogy van, csak ellopják, akkor nincs értelme tovább beszélgetni.

szóval változtatni kell, de persze a hogyan még érdekes kérdés. azt érdemes elfogadni, hogy kapitlizmus van. nem saját találmány, de nagyon tetszik: ma Magyarországon az emberek összes megélhetési problémájának megoldásán (kaja, fűtés, víz, áram, ruházkodás, lakás) profitorientált vállalkozások segítenek (általában, azaz 90%-ban). aki szerint a betegség mint megélhetési probléma megoldása az állam feladata, az miért nem tüntet az ellen, hogy az élelmiszeráruházak profitorientáltak? vagy hogy az áramot profittal adják? nem lehetne rögtön MINDENT államosítani? hiszen a burzsoá nagytőke a munkásosztály elnyomásával és kizsákmányolásával foglalkozik csak! világ polgárai, ne hagyjátok magatokat kizsákmányolni! világ proletárjai, egyesüljetek!
... bocs, inkább felébredek. hiszen ezt kipróbáltuk 40 évig. aki szerint az állami fenntartás hatékony, sőt a leghatékonyabb, az valamit nagyon elnéz, és marxi nézeteket vall. nem szégyen, mindenkinek lehet saját véleménye; de én a többségnek javaslom, hogy ne kövessük azt, aki ilyen nézeteket terjeszt.
az állam csak azt tartja meg, amit nem tud piaci alapon működtetni, mert vagy monopolisztikus lenne a piac, vagy túl sokat kellene beavatkoznia.

- még egy érv a több biztosító mellett: KGFB. először volt 1 biztosító (Állami Biztosító), és mindenki nála volt biztosítva. aztán lett 2 (Hungária), aztán egyre több. és képzeld el, profitért adják még a KGFB-t is. mi történt? drágább lett? kiszívják a véred? vagy Te döntöd el, hogy olcsó-szar-húgy KÖBE-MÁV szolgáltatást kérsz, vagy pedig jobbat, drágábban (ja, a holland alapcsomag ára NEM azonos minden biztosítónal). és mindeközben mégis mindegyik biztosító Téged próbál leszopni minden novemberben, hogy hozzá menjél. miért lenne más a TB biztosító? miért? miért? mi a különbség a KGFB és TB között? a KGFB is ugyanúgy finanszíroz problémás eseteket, és statisztikailag számol, és profitot kíván realizálni. mégse látom, hogy úgy kezelnének, mint ahogy itt egyesek riogatnak. és ez nem elképzelés, hanem a KGFB tíz éves története.

- egy konkrét felvetés elhangzott a 100-150 ezer emberről: valójában 4-5-6-7 biztosító lesz, azaz egy biztosítóhoz több mint 1 millió ember fog tartozni. ez már elég méret. ha mégis többen indulnak, akkor is az lesz, mint a nyugdíjbiztosítóknál: felvásárolják a kisebbeket.

dowNLoad 2007.12.16. 18:23:10

Eddig az összes XX-XXI.sz-i reformot brutálisan megszívtuk. Az összes biztosító tapló pénzéhes bunkó, ha fizetni kell, akkor a végtelenségig pitiáner, inkább évekig húzzák, és perre visznek minden ügyet.(olyan apróbetűs részek vannak, hogy abból TE csak rosszul jöhetsz ki) Ezzel a mentalitással KIVÁLÓ EÜ rendszer lesz itt, mehetek megnézni, hogy Ausztriában hogyan kezeltethetem magam, ha szükség lesz rá. (A teljes parlament is odajár)
RÖVIDEN: BUKÓ EZT BESZOPTUK.

is 2007.12.16. 18:36:39

még Őrnagy Őrnagynak:
- a TB járulék az nem olyan mint a nyugdíj, hogy fizeted 40 évig, aztán kapjál belőle rendesen. azt tényleg havonta számolják el, és ha 25 évesen leszel beteg, akkor akkor fognak fizetni (kockázati biztosítás, nem megtakarítási, és amit Te befizetsz, abból valaki mást gyógyítanak éppen). és nem is olyan, hogyha 10300Ft-ba kerül, akkor azt csak egy helyre lehet fizetni. képzeld el, hogy a TB egy főre 10300-ba kerül havonta, de a munkád után csak 10000-t kérnek tőled. és ha nem mész orvoshoz, MEGTAKARÍTOTTAD a 300-at. minden hónapban. ha pedig elmész, akkor az 5000Ft-ból (vagy 500000-ből) 300 (3000) az önrész. ha nem akarsz önrészt, akkor majd kötelezően leveszik a munkádból. neked éppen az a jó, ha megtakaríthatod az önrészt, szerintem ne ágálj ellene.

is 2007.12.16. 18:39:38

bocs, dowNLoad: kifogyott az anitdepresszáns? mesélj bármit, ami neked tetszik az életben, tetszőleges témában, nem kell, hogy közélet legyen. valami pozitívat, bármit.

qrvaélet 2007.12.16. 18:50:07

fonák:igen, igazad van, és ismétlem, a futik is monnyanak le, főleg a centralista jobb, és bal... :-D
Ja, és a hutuk és a bantuk is.
Medve: a magyar, és nem csak a magyar köztudatban a zsidó jelző az ügyeskedő, más kárán gazdagodó embert jelölik.
Nem én találtam ki, és- mert ez jön- nem más véleményét szajkózom.
A cigányokról elterjedt, hogy lopnak:tényleg
A magyarokról elterjedt, hogyha egy forgóajtón utánad mennek be, előtted jönnek ki- télleg
Adj a tóthnak szállást, kiver a házadból
stb.
Nem ildomos ilyneket mondani, leírni, de a tapasztalatok sajnos mást mutatnak- Olvastad a tórát? Keresztény, hindu, iszlám, stb embert át lehet vágni, mert nem ember?
?
Ja és tényleg az én qrva anyámat
vdy558
Nézz már körül a médiában, és az üzleti életben...
Én látom, és átélem.

dowNLoad 2007.12.16. 18:52:34

pozitív, hogy ha sikerül egy-két kórházfelújításba bekerülni,(mint cég) akkor keresni is fogok a TB reformon. De lehetetlen, hogy ennyire sötét legyen mindenki, nem lehet nem észrevenni, hogy ezek a figurák annyira gerinctelenek és/vagy balfaszok, hogy egy lótifuti állásban sem felelnének meg, nemhogy egy több1000 MILLIÁRDOS kasszát bíznék rájuk??? Ráadásul azok a nagyarcú beszólások a sajtónak, mangalica ágnestől meg az a retardált beszéd, nem sok jót sejtet. TE ALKALMAZNÁD-E A CÉGEDNÉL HORVÁTÁGNEST? KÓKAJANIT? VERESJANIT? UNGÁRKLÁRÁT? (a kapcsolataik nem számítanak, csak a "tudásuk":)

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 18:55:56

RE: IS

"a jelenlegi rendszer működésképtelen, mert"

A két ezután következő kitétel igaz, de nem feltétlenül következik belőle automatikusan a fenti kijelentés.

"MINDEN országban van várólista, és nem rövid sehol sem"

Forrás? Vagy csak gondolod? (Vigyázni kellene a MINDEN ... kijelentésekkel, mert ha egyetlen kivétel van, már buktad az állításod.)

"az állam csak azt tartja meg, amit nem tud piaci alapon működtetni, mert vagy monopolisztikus lenne a piac, vagy túl sokat kellene beavatkoznia."

Hol a garancia arra, hogy ez nem fog bekövetkezni (mármint hogy nem kell majd beavatkoznia)? Ráadásul úgy, hogy 51%-ban ő a tulajdonos...

"vagy Te döntöd el, hogy olcsó-szar-húgy KÖBE-MÁV szolgáltatást kérsz, vagy pedig jobbat, drágábban"

Van autód? Tudod, hogy miről szól a gkfb? Mit értesz "jobb" szolgáltatásnak a gkfb esetében?

Egyébként meg ez az analógia akkor lenne korrekt, ha nem a gkfb-ről (aminek nem a befizető a kedvezményezettje) hanem cascoról lenne szó, aminek a díját egy központi, állami biztosító szedné be (némi apeh-segédlettel), a piaci biztosítók területi alapon szerveződnének, de évente egyszer biztosítót válthatnál, és függetlenül attól, hogy te mennyit fizetsz be, max. annyi előnyöd lenne a dologból, hogy olyan szervizzel szerződnének, aki viszonylag rendesen megcsinálná a kocsid, feltéve, hogy a környéken van olyan szerviz. Ja, és a díjat kapásból 5.5%-kal megemelnék.

"valójában 4-5-6-7 biztosító lesz"

4 eleve kizárt, a 2 milliós felső limit miatt.

qrvaélet 2007.12.16. 19:00:00

DN: nem, nem alkalmaznám.
A jó multkor Észak MO-on voltam, és útközben láttam egy helységnévtáblát: Kóka.
Na én a PM. helyében már átneveztem volna a községet. Akármire.
Kohn bácsi bemegy a hivatalba.
Szeretnék nevet változtatni..
Ezt csak komoly okok alapján lehet. Hogy hívják?
Kohn Fingós Adolfnak.
Ez komoly ok, mire szeretne változtatni?
Kohn Fingós Árminra.
Haha. :-D

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 19:08:15

RE: qrvaélet

Ja, zsidózni tényleg nem igazán kellene, mert azzal elég jó támadási felületet nyitsz magadon és az általad képviselt ügyön is. Egyébként sem ennyire egyértelmű a helyzet, gondolj arra, hogy a törvénnyel éppen szdsz-es zsidó politikusok juttatják bizniszhez zsidó befektető haverjaikat zsidó kórházi főorvosok ellenében :-).

Elpet 2007.12.16. 19:08:15

Megteszem tétemet

Szerintem a szavazáskor pontosan a szokott papírforma jön be.

Aztán, amikor tönkrebaszódott az egész egészségbiztosítás, majd azt mondják: úgysem lehetett másképp csinálni.

Most sem lesz másképp, mint általában

Ahogy végigpillantottam a poston, látni lehetett, aktivizálták a droidjaikat.

Úgyhogy, a rombolás folytatódik, majd egy idő múlva nekiállunk építkezni, addig meg alámerülünk, és kibekkeljük őket.

Sziasztok, jó éjt

qrvaélet 2007.12.16. 19:15:34

Akkor most mi van? Felborult az egész világom. Nem csak a zsidók, hutuk, reformerek a rosszak?
Affrancba.
Témához: az nem reform, hogy szétverünk vmit- ha jó, ha rossz. Ez csak házfelújításnál jó, de ott nem hal bele senki. Egy kicsit átgondoltabban kellene. ( Fixa ideám, hogy az egész "reform" csak a pénzről szól. És sajnos igazam van. )

dowNLoad 2007.12.16. 19:22:31

Akkor ennyi, EZT IS MEGSZÍVTUK, mint a privatizációt, víz/gáz/villany liberalizációt, meg a többi "reformot". Nem jött be, sorry. A "csókos" haveri kör üdvözletét küldi a birkáknak, faszán lehet nyírni őket, hahaha.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 19:24:19

"Egy kicsit átgondoltabban kellene"

No igen. Ráadásul tavaly ilyenkor a szocik (Gyurcsánnyal az élükön) még úgy gondolták (az szdsz ellenében), hogy nem lesz több-biztosító (vagy többpénztár, az elnevezése tökmindegy, a lényegen nem változtat), álláspontjukat érvekkel támasztották alá. Azóta meggyőzték magukat, hogy mégis inkább. Ráadásul szinte egyhangúan, meggyőződésből, önbizalomtól fűtve, gyakorlatilag aggodalmaskodó ellenvélemények nélkül (tisztelet a kivételnek). Bravo.

dowNLoad 2007.12.16. 19:29:30

Elsőnek az új szuperkórházba az összes mszp-szdsz képviselőt vinném be, és egy agytomográf(koponya MR/CT) vivzsgálatot végeznék, mert valami rosszindulatú elváltozásna kell ott lenni, és a gerincoszlopot is megnézném, megvan-e? Hihetetlen milyen szinten degenerálta ezeket az embereket a "pártfegyelem", hatalom, pénz, meg ki tudja még mi.

Istvan 2007.12.16. 19:29:33

Ha mar a vervetelrol van szo, had meseljem el en is a sajat tortenetemet.

Nyar elejen latogatott meg nemet allampolgarsagu, jelenleg Kanadaban elo kolleganom. Par honapos terhes volt, azon felul pajzsmirigy-alulmukodese volt. Elore szolt, hogy vervetelre kell mennie, kell merni TSH-t, T3 es T4 ertekeket, amiket el kellene kuldenie a nemet maganorvosahoz, aki ezen harom ertek alapjan megallapitja, hogy tobb vagy kevesebb gyogyszert kell szednie (a hormonproblemai elotte par honappal jottek ki, eppen a gyogyszerbeallitasi fazisban volt).

EU-palyazat kereteben jott, teljesen legalisan foglalkoztatva. Elore elinteztuk, hogy surgossegivel kerunk TAJ-szamot, erkezese utan masnappal meg is jott, elmentunk a szallasahoz tartozo korzeti orvoshoz. Haromszaz forint vizitdij leperkalva, de a korzeti orvos azt mondta, hogy o csak TSH-t tud merni, a tobbit nem, mert 50 ezer HUF-ra megvaghatjak, T3 es T4 merest csak szakorvos irhat fel.

Masnap reggel be a Janos korhazba, vizitdijautomatak eppen nem mukodtek, sorbanallas vizitdijbefizetesre (termeszetesen semmilyen idegennyelvu tajekoztatas nem volt). Vizitdijfizetes utan sorbanallas, de mint kiderult egesz Budapestre ez az egyetlen szakrendelo jutott, mert a tobbit bezartak. A varoban totalis kaosz, mint kiderult, csomo ember csak idopontot kapott, eloszor minket is el akartak zavarni, hogy majd harom honap mulva jojjunk vissza, de mondtuk, hogy nekink ezen a heten kell vervetel. Kozben a foorvos eltunt (mint kiderult vizitre ment), vartunk, es fogalmunk nem volt, hogy tortenik-e valami. Neha kijott egy asszisztens neni, az osszes nyugger megrohamozta, hogy kinek milyen papirja van, mi meg csak neztunk, hogy akkor most miert is huztunk sorszamot.

Kb. harom oranyi varakozas utan bejutottunk. A szamitogep lefagyott, a nyomtato nem mukodott, es a foorvost az asszisztens telefonan kerestek, hogy mondja be a gepenek az IP szamat, mert szoftvert frissitenenek az IT-sek, persze a foorvosnak fogalma sem volt, hogy IP cimet hol kell nezni. Kb. feloranyi szerencsetlenkedes utan kaptunk egy papirt, amivel lehetett vervetelre menni. Kb. delutan fel egy volt, reggel nyolckor ultunk be, reggeli nelkul, mert hat ugye vervetelre ugy kell menni. Mondom, harom honapos terhes volt a kollegam.

Ez mar a reform eloszeleben volt, gondolom, azota meg baratsagosabb a helyzet.

qrvaélet 2007.12.16. 19:31:41

Na, ja. Nem ezt mondták annó.
De ezzel már nem is jövök, mert senki nem emléxik rá, főleg a szavazóik. Kis részük még hisz a reformokban, de sokuknak egy életet kellene megtagadni, ha másképpen látnák a dolgokat. Pedig csak egy szót kellene kimondani:elqrtam.
GYF: Miért hazudik elnök úr, nem lesz az egészségügy fizetős... )GYF vs: OV. TV-s vita)
DL:igen, sajnos ezt is megszívjuk, nem tom mit lehetne tenni

dowNLoad 2007.12.16. 19:42:08

Egyet tehetünk: POKOLLÁ tesszük az elit életét, ezzel ők is szopóágra kerülnek, vagy fogják a arany MASTER/VISA kártyájukat es elmennek végre a halál retkes f@szára. Nekik ez egy aranybánya és egy terülj-terülj asztalka egyszerre. bocs

aranyhaj.blogspot.com 2007.12.16. 19:45:42

Nem biztos, hogy mi innen olyan könnyen tehetnénk pokollá bárki életét. Gyurcsány már nem tud úgy megjelenni nyilvánosan, hogy le ne fujjogják (kivéve a kis faluban pár nappal ezelőtt, ahol megéljenezték).
Egyébként se az ő életüket kellene rosszabbá tenni, hanem elsősorban a miénket jobbá.

aranyhaj.blogspot.com

mithrandir 2007.12.16. 19:46:53

Kedves "reformpártiak"!

Újra beírom kérdésemet, legyetek szívesek megválaszolni.

"Egyébként, valaki magyarázza már el, hogy miből fog összetevődni az a 49%, amivel a magántőke beszáll. Mit visznek be az üzletbe?"

dolphin 2007.12.16. 19:50:30

medve 2007.12.16. 18:09:51
"Igazad van, én nem tartom nagy bajnak, ha kimondjuk: nem az egészségügy az a hely, ahol profitot kell termelni."

Ezt lehet igy gondolni, csak akkor tessek a sarki maganpatika es a Richter kozpont ele is elfaradni tuntetni. Mert ok (is) az egeszsegbol csinalnak profitot. A Richter eseteben nem is keveset. Most gondolj bele, mennyivel olcsobb lenne a gyogyszer, ha az egesz gyogyszergyartast&terjesztest vertikalisan integralnak egy allami monopoliumba, es nem tenne ra a hasznat sem a magan gyarto, sem a magan forgalmazo...

qrvaélet 2007.12.16. 19:51:13

Azt amit én, a családi vagyont:aranyeret. :-)

medve 2007.12.16. 19:55:22

Dolphin! Mindennek mi köze a kórházi ellátáshoz?

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 19:57:09

mithrandir, nem vagyok reformpárti (pontosabban nem ILYEN reformpárti vagyok), de megválaszolom:

"(1) A EBP saját tőkéjének minimális szintje (a továbbiakban: minimális tőke) az alapítás évében 3 milliárd forint, az alapítás évét követő évtől a tárgyév január 1-jén, illetve átalakulás esetén a jogutód, átalakulás napján meglévő taglétszáma alapján, az adott évre érvényes fejkvóta mérték figyelembevételével számított éves szintű fejkvóta bevétel 5%-ának megfelelő összeg."

Tehát pénztáranként a befektetők beletesznek másfél milliárdot, törzstőkeként. Ennek fejében kapnak 3.5%-ot a fejpénzből (országos szinten majd' 50 milliárdot évente) működési költségekre + kivehetnek max. 2% osztalékot (kb. 27 milliárdot országos szinten).

medve 2007.12.16. 19:59:40

Na jó, Qrvaélettel sikerült a bolsiknak megint egy antiszemita segítőtársat nyerni. De unalamas és szánalmas ez, basszameg.

dolphin 2007.12.16. 20:00:39

medve,
mint mar tobb hozzaszolassal ezelott irtam, hogy en konkretan egy elvrol beszelek. Amely szerint az _egeszsegugy_ viszonylataban profitrol beszelni valamifajta szentsegtoressel er fel.

dowNLoad 2007.12.16. 20:01:52

Nem kell mellébeszélni, a gyógyszereknél mindenki tudja, hogy az a jó üzlet, ha évekig kell kezelni a beteget (addig is fizet) ahelyett, hogy drágább, de hatásosabb eljárással gyógyítanának. Igen a gyógyszergyártás üzlet. A GYÓGYÍTÁS NEM LEHET AZ. (vagy mindenki megszopja, kivéve kókadtjani, meg a többi akinek nem számít a pénz)

mithrandir 2007.12.16. 20:02:33

df

Köszönöm :-)

És a törzstőkéből mit finanszíroznak?
Ugyebár az egészségügyi ellátást nem, mivel azt a járulékokból teszik. Akkor mit? Hol jelenik ez meg az ellátásban?

És az osztalékot ebben az alulfinanszírozott eü-ben miből veszik ki?

Istvan 2007.12.16. 20:08:56

Ja egyebkent ket nevet hagy dobjak be a koztudatba:

Nyiri Viktor
Genoid kft.

Ezek biztos fognak nyerni a maganositason.

qrvaélet 2007.12.16. 20:11:15

Medve:se humorod, se éleslátásod.
Állítólag a medvék ilyenek, szag után mennek :-)
Igen egy szélsőséges állat vagyok, ha a családomról, meg rólam van szó. Miért van az, hogy ilyennek kell lennem, hogy meghalgassanak, vagy akár csak észrevegyenek????????
Helló itt vagyok, tudod a főnököd a választópolgár!!!

Komplikato 2007.12.16. 20:13:09

Kedves Dolphin, nem vagyok egy közgáz szakértő, sőt!
Szóval lehet butaságokat írogatok, de egyrészt a Richter pl. azon nagy cégek egyike ami még valamit tán hozzátesz a GDP-hez. Meg eléggé pörög a részvénye is ...
Egy állami cég általában nem szokott túl jól menni, igaz nem is az a dolga. Csak a fejlődőképességükkel bajok vannak. Szerintem.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 20:13:40

A törzstőke az törzstőke, ott figyel a bankban a számlájukon. A fejpénzek 96.5%-ából finanszírozzák az ellátást, a többit puccos irodára meg jó seggű titkárnőre költik.

Ha spórolni tudnak az ellátáson, akkor (szintén a fejkvóta terhére) 2% osztalékot kivehetnek. Persze a nagy üzlet nem ez lesz, hanem a kiegészítő biztosítások és egyéb szolgáltatások, amit ügynökként árulnak (hírleveleikkel és ajánlataikkal spamelve biztosítottjaikat).

"És az osztalékot miből..."

Szarnak ők rá, hogy alulfinanszírozott, ha törvény szerint kivehetik.

Meg vannak még egyéb nyalánkságok is, pl. ez (w blogjára már linkeltem korábban):

"(4) Az EBP az egyedi elbíráláson alapuló, a fejkvóta megtakarításból finanszírozandó, a tárgyévet követő években felmerülő egészségügyi ellátások és támogatások fedezetére a mérleg fordulónapjára vonatkozóan céltartalékot (a továbbiakban: egyedi elbíráláson alapuló ellátások céltartaléka) képezhet, ha a tárgyévi adózás előtti eredménye arra fedezetet nyújt. Az így képzett céltartalékot az egyedi elbíráláson alapuló ellátás, támogatás felmerülésekor, annak összegében, de legfeljebb a meglévő céltartalék összegében kell felhasználni."

Hogy ez pontosan mit jelent, számomra továbbra is nagy talány, ha erre jár vmi kompetens bennfentes, igazán elmagyarázhatná.

dowNLoad 2007.12.16. 20:23:22

A lényeget még1X: a gyógyítás NEM LEHET üzlet, a gyógyszergyártás, 1ágyas szoba, wifi a kórházban, a luxusprosti minőségű nővérek igen. Amit darkfuture linkelt az nagyon gázos, ezt qurvára megszívjuk, mint a privatizációt, ha megszavazzák. Valami komolyabb ellenállást kellett volna kifejteni, a képviselők azt hiszik, csak néhány ember hőbörög, de szerintem ők sem olvasták el amit darkfuture belinkelt. (pártfegyelem van agyműködés helyett?, szarnak, bajnak úgy sincs gazdája)

qrvaélet 2007.12.16. 20:28:59

Nagy a baj szeretve tisztelt hólgyeim-uraim.
Ha az egészségügy üzleti alapon szerveződik, Ti sem lesztek mások, mint munkadarabok, vagy szervdonorjelöltek a nagy betonkeverőben. Ha vki jól fizető "biztosítottnak" szüksége van egy vesére, vagy májra, mindent megad érte-esetleg a tiedéért, vagy vmelyik családtagodéért. És te odaadod, ha nem önként, akkor másként.
Üzlet-> és mint olyan, piszkos, és csak a haszonért vagy.
SCY-FI???
Ma még az, mint a mai világ is az akár a 80-as évekhez viszonyítva.
Nem történhet meg- csak egy őrült gőzös képzelgése???
Jó úton vagyunk, az első lépést most készülnek megtenni "nagyjaink"!!!!!
Nem szeretnék fele ilyen rossz jövőt sem, de nem tom mi lesz ha így folytatjuk.

mithrandir 2007.12.16. 20:34:30

df

Nem is veled akartam vitatkozni... :-)

Csupán azt szerettem volna levezetni, hogy, a demagóg propagandával szemben, a biztosítók egyetlen fillért sem hoznak magába az egészségügybe, hanem csupán egy gazdasági társaságba, ami maximum vésztartalékként funkcionálhat.
Magára az ellátásra továbbra is az általunk befizetett járulékokat fordítják, azzal a különbséggel, hogy nyilvánvalóan igyekszenek még azt a kis profitkát is kiszorítani belőle.
Egyszerűen nem látom be, hol van itt az előrelépés.
Azt a dogmatikus mítoszt leszámítva, hogy aszongya: "magántőke hatékony, állam hülye"
Kísértetiesen hasonlít arra, hogy "four legs good, two legs baaaaad" :-)))

Ha valakit érdekel, némi adalék:
www.tarki.hu/hu/services/hrc/files/20070601/kerek_23_vitrai.pdf

fonak 2007.12.16. 20:37:13

Érdekesség:

index.hu/gazdasag/magyar/forsense3646/

"A milliárdosok rokonszenvindexe egy-két kivételtől eltekintve a rosszabb anyagi helyzetben élők körében magasabb. A legfeljebb havi nettó 125 ezer forintból élő családokban, a lakótelepen élők, az 55 év felettiek között majd minden esetben átlag feletti a rokonszenvindex, és Széles Gábor kivételével ez elmondható az MSZP szavazóiról is."

Na valami ilyesmit írtam. A tipikus MSZP-szavazók szeretik a milliárdosokat, szeretik a "sztárokat" (kivéve a néhány jobbosként ismertet), és utálják azokat akik kétszer annyit keresnek, mint ők...

csak úgy 2007.12.16. 20:37:25

Eddig egy központi kockázatviselés volt. Most lesz 22.
Ez már arányában sem ugyanaz. Kisebb halmazokban kell kialakítani a gazdaságosságot.
Nem beszélve a 22 működési költségről.
Tuti biznisz. Fixen beszedett járulékok, garantált kifizetés, készen kapott ügyfelek, profit, garanciák, amikről még nem tudunk.
Magánnyugdíjpénztár 2.0.
Az is zseniális volt. Voltak biztosítók, és lesznek is még, akik csak ügyfeleket szereztek, majd eladták a céget.
ÁSZ jelentés szerint közel 30%-os működési költség és profittal dolgoznak a magánnyugdíjpénztárak, kötelező hozam nincs.

qrvaélet 2007.12.16. 20:38:36

Ha az állam hülye- most az, akkor alakuljunk át rt-vé, és szórjuk ki az összes ráfizetős osztályt. pl:nyögdíjasok-ki velük, gyerekek- szemétre, művészek, tanárok, egyéb inpruduktív állomány- falhoz, sortűz...
Hát már mindenki meghülyült???

dowNLoad 2007.12.16. 20:42:28

Mikor vesznek ilyet?

www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/index.aspx
www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/da_vinci_s_tech_ovw.swf

Meg lehet vele spórolni 4-5 sebészt gépenként, és ezek mehetnek 24/7-ben. Rövidülnének a várólisták, hamarabb gyógyulnának a betegek, kevesebbe kerülne egy-egy beteg gyógyulása, és nem lehetne benne hagyni a betegben szerszámokat, törlőrongyot, hahaha

Google 2007.12.16. 20:47:35

A farkas sem rontott be ajtóstul a házba. Először a két mellső lábával, aztán a hátsókkal, csak szépen, szisztematikusan. Lépésről, lépésre.
Ezek a biztosítók ha már kicsit is bennvannak a házban, akkor jogaik vannak, sírhatnak az uniónak, és hát a verseny, Uraim a Verseny! És az unió nekik segít, mert beszélő pénzük van.
Isten őrizzen minket attól, hogy a gyógyítás szelleme helyett a verseny szelleme járja be a kis, széfes kórházakat! Már járja!
Egyszerűen hihetetlen, hogy ilyen helyzetbe kerültünk, ismeretlen törvényt szavaznak meg emberek, és majd a tévé kövér ügyvédje, hétfőn este elmagyarázza! És ez nem vicc, annak túl durva.

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.16. 20:52:44

"ismeretlen törvényt szavaznak meg emberek"

ebben mondjuk rutinjuk van, sajnos nem most fog először előfordulni ilyen...

Funyi · http://Miranda1 2007.12.16. 20:55:36

VITAFÓRUM A "SZÓLÁSSZABADSÁGBAN"-MOST!

medve 2007.12.16. 20:58:54

Qrvaélet! Ettől senki sem figyel fel rád, csak szánalmassá válsz.

qrvaélet 2007.12.16. 21:00:55

Rájuk néztem. Megláttam horváth ágicát, kész voltam, aztán a seggnyaló balót, hánytam.Inkább gumimacikat nézek picilányommal.
költsék az összes pénzüket vizidíjra.....

qrvaélet 2007.12.16. 21:03:23

Jaj, jaj.
Inkább vagyok szánalmas mint hülye...
Na csá!
(Tisztára olyan lett a stílusom, mint szeretve utált minisztereinknek. Akkor még nekem is lehet bársonyszékem??)

Marianna · http://egerentyu 2007.12.16. 21:42:54

Van joszandek is a szocialista kepviselokben, ok azt hiszik hogy valoban jot cselekednek azzal, hogy ezt a rendszert bevezetik es talan nem is ertik, hogy Szili vagy Karsai miert ellenkezik. Szegenyeket az szdsz ugy vezetgeti ahogy akarja, el vannak ajulva attol, hogy ezek az okos emberek, a rendszervalto ertelmisegi szoba all veluk, sot kollaboral.(-:
Az mszp-s kepviseloket figyelve, ahogy dadogva, izzadtan es reszketo kezzel szorongatva a papirrol olvassak a felszolalasaikat a parlamentben, ugy tunik meg azt sem ertik vagy tudjak amit olvasnak. Szellemi vezeto kell mellejuk, hat ezt meg is kaptak: Gyurcsany es az szdsz kezenfogva vezetgeti oket. Borzaszto. Ervekre nem figyelnek, hajtogatjak ami kotelezo es a tenyek egyaltalan nem zavarnak kozuluk szinte senkit.

LT 2007.12.16. 22:04:03

Marianna, a szocik nagyrészének valóban fogalma nincs milyen részleteket tartalmaz az EÜ törvény, nem is értik. Pártfegyelem van kiadva és a
"csak legyünk már túl rajta..." ez az alapattitűd.

Arról viszont nem tudnak, hogy az a kormány aki EÜ reformba belefog, biztos bukik. Ha rossz modellt épitenek ki, akkor meg a reform is bukik.

Dupla buktára nyomnak igent holnap, ez benne a legszebb. Az országot most hagyjuk.

medve 2007.12.16. 22:10:45

Nem tudom, láttátok a vitát a Szólás Szabadságába. Én belenéztem. Nos, az egész tényleg totál biztonytalan, fogalma sincs senkinek, mit fognak holnap elfogadni. Vagyis a kormány az egészet ma már pusztán polititkai okoból nyomja. Ez fogja meghatározni az egészségügyi ellátásunkat.

Google 2007.12.16. 22:12:25

Igazad van, Marianna, mi vagyunk a hülyék, hogy ezektől vártunk, várunk bármit is. Nem értik meg, de még akik megérthenék, azok sem olvashatják el a tervezetet, mert még nincs meg, majd reggelre meg lesz, amennyi meg lesz belőle. Érdekli-e őket egyáltalán? Amíg a vezért látják, addig biztonságban hiszik magukat. Majd a Gyurcsányi, a nagy ember, túljár a multik, az ellenzék, az orvosok, a biztosítók, a nép, egyszóval a Mindenki eszén!
A Juszt majd juszt is megmagyarázza, csak azt nem tudom, hogy ő honnan tudja, hogy tudja. De kell-e tudnia annak, aki magyarázza? Vagy arra kell vigyáznia, hogy fel ne szisszenjen minden pillanatban?

dowNLoad 2007.12.16. 22:15:08

marianna, ugye te nem hiszed el amit írsz, vagy te szdsz-es vagy:
Van joszandek is a szocialista kepviselokben HAHAHAHAHAHAHA, meghogy szellemi vezető a szadisták???? Vak vezet világtalant, vagy vakok közt félszemű a király? melyik a pontosabb? Rosszindulatú pénz/hataloméhes vezeti a félszemű, félkegyelmű, féllábú, félkezű, féltudású(?) elitet. (vagy minek is nevezzem őket)

1istvan 2007.12.16. 22:24:29

hajlamos vagyok mariannának igazat adni. de ha igaza van, akkor ezek annyira buták, hogy fogalmuk sincs mit csinálnak, mire szavaznak.
és ezek alkotják a törevényeket, amivel irányitani kellene az országot ????

Istvan 2007.12.16. 22:24:51

En az m1-en neztem az eu minisztert. Aszondja Balo: akkor mi van az alapellatasban? Mire ez a vastagnyaku csirke: hat mindig az, ami a betegnek kell. Ha mandulagyulladasa van, akkor annak a gyogyitasa, de akkor nem finanszirozzak az epemutetet, ha eppen nem faj az epeje...
Nincs benne a mellplasztikai mutet...

Balo visszakerdezett: nincs ez pontosan leszabalyozva? Csirke: de nagyon pontosan jogszabalyokba van rogzitve. Balo: De akkor megis mirol van szo?

Vaze, ha nem a mi borunkre menne, a honap kabareja lenne...

medve 2007.12.16. 22:43:46

Vagyis neked is az az érzesed Istvan, hogy káosz az egész, és mostani erőltetése az nem szakma, hanem polititka?

dowNLoad 2007.12.16. 23:07:11

Tiszta Bundy család, Marcy (mangalica ági) a bankár szdsz, Jefferson lehetne a csókos baráti cégek köre (kitartottak, ingyenélők) Al a még megmaradt kevés dolgozó (mszp-s, értelmetlen a munkája, és rosszul keres, adófizető, mindig átqúrják) a semmirekellő szőke (agyilag is) Peggy/Kelly lehetne a lakosság pénzköltő/plázábajáró része, az okosabb, de szerencsétlen Bud (ifjabb Al, pénz és p*na éhes) próbál valamit csinálni, de mindig rácseszik a többiek balf@szsága miatt. Nem teljesen jó a hasonlat, mert degenerált milliárdosok nincsenek a sorozatban.

Bummer 2007.12.16. 23:22:09

Mégis, mit várunk attól, aki az őszödi böszmének bizalmat szavazott?

csak úgy 2007.12.16. 23:29:48

Medve,

néztem, siralmas volt. "22 pénztár lesz, de majd 6-7 lesz" mondta ezt Ágika.
Arra a kérdésre, hogy egyébként mi az, amit csak a magán befektetők tudnak, azt válaszolta, hogy az ösztönző rendszer.
Gratulálok. Talán vegyenek fel jó pénzért pár biztosítós embert, aki majd megmutatja a hatékony ösztönző rendszert. Olcsóbb lenne nekünk.

medve 2007.12.16. 23:32:43

Csak Úgy! Én elförmedtem, de nem vagyok objektív, nagyon el kívánom a francba a kormányt. Ezért kérdezek másokat is, hogy valóban ez érezhető-e, vagy csak én vagyok elfigult.

csak úgy 2007.12.16. 23:45:04

Medve,

nem vagy elfogult. Ahol ennyi tisztázatlan kérdés van, az gáz. De megcsinálják, utólag meg majd elmondják, hogy el...tuk.
Máshogy kellett volna megcsinálni.
Eddig is mindig ezt csinálták.
Miért változna meg most.

medve 2007.12.16. 23:54:36

Jó, de lagalább az fontos, hogy a nézők nagy átlagának ez lejön-e.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.16. 23:55:50

Eppen azt akartam irni, hogy mit lehet varni azoktol akik vegighallgattak azt az igazsagbeszedet Oszodon es aztan szo nelkul, lehajtott fejjel, engedelmesen kullogtak Gyurcsany utan. Ha valakit ugy megalaznak, semmibe vesznek es hulyenek neznek mint akkor oket is, es nem hagyjak rogton ott az egeszet, akkor utana mar barmit meg lehet tenni veluk. Meg partelnoknek is megvalasztottak ugy, hogy megzsarolta oket, meg azt is kikototte, hany szazaleknak kell meglennie ahhoz, hogy elfogadja a "megvalasztasat." Felnek tole, azt hiszem utaljak is, de mivel ettol az embertol fugg meg legalabb harom evig az egzisztenciajuk, kovetik es engedelmeskednek. Mint regen is meg kommunista korukban. Reform-kommunistak.

VIII. Nagyapó 2007.12.17. 00:01:25

Huh... Ez kemény menet volt, különösen a Condor-DowNLoad párharc - még jó, hogy a végére kitisztult...

Ahogy nő az olvasottság, előbb-utóbb menthetetlenül el fognak Tótásodni a kommantek :-(

Bummer 2007.12.17. 00:02:12

Nyugi, az évi 1500 milliárd forintból bőven vissza fognak osztani a biztosítók (bocscánat, pénztárak) 1-2 évig jóléti dolgokat, hogy előadják, hogy milyen jó ötlet volt a priv.

dowNLoad 2007.12.17. 00:22:48

Gyurcsány olyan mint a Hammelni varázsfuvolás, aki fuvolázik, és az összes patkány megy utána, megbabonázva. (pártfegyelem elvtársak!) Csak ő nem elvitte, hanem meghozta a patkányokat. (a patkány mentalitást is, az orra amúgyis akkora mint egy 190cm-es patkánynak, haha)

LT 2007.12.17. 00:24:33

Marianna, nem is lenne baj ha egy vezetőt követnének aki igazi vezető és nem egy túlélésért játszó erkölcsi nulla. Aki nemtudja előre a lépéseket, mindössze max kettőt, mert ennyi belső körének a tehetsége és a helyzet amit kialakitott ráadásul korlátozza minden döntését. Erre még szépen rárakódik a koaliciós kényszer, aminek vezérelve a profit és a hatalombanmaradás.

Végeredmény: torzszülött reformpróbálkozások, vagyis a már megint elkúrtuk. És újra nagyon.

VIII. Nagyapó 2007.12.17. 01:00:00

dark future

Sajnos nem olvastam a szabályozást, de a 2% a kezelt vagyon, és nem a befektetett összeg 2%-a? Én eddig az úgy gondoltam, az utóbbi; de az Általad mondott 27 mrd, az inkább az előbbire utal...

VIII. Nagyapó 2007.12.17. 01:02:08

Amúgy a biztosítók körében az üzletrészeket tudomásom szerint árverezik; szóval 1,5 mrd-nál várhatóan többet tesznek be. A szocik 120 milliárdos bevételt várnak - de majd meglátjuk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.17. 01:12:21

VIII. Nagyapó · torzskocsma.blog.hu 2007.12.17. 01:02:08:
"Amúgy a biztosítók körében az üzletrészeket tudomásom szerint árverezik; szóval 1,5 mrd-nál várhatóan többet tesznek be. A szocik 120 milliárdos bevételt várnak - de majd meglátjuk."

Itt a lényeg - ez az egész "privatizáció" igazából hitelfelvétel az egészségügyi fejlesztésekre. Minthogy bankhitelt már nem vehetnek fel, erre kényszerülnek.

A kérdés csak az: mekkora kamatra?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2007.12.17. 01:37:29

Az ember nem hiszi el amit lát.
Padlón az egészségügy és akkor az eü-miniszter hatszázmillóért kódzáras trezorokat rendeltet a kórházakkal. ezek valóban ennyire kispályás tolvajok vagy a kiürített Lipótmező átköltözött az eü-minisztériumba? Az egész elmébajos reformosdi tényleg csak arra megy ki, hogy néhány seftes megszedje magát?
üsvözlettel bbjnick

fonak 2007.12.17. 02:04:08

Horváth Ágnes valszeg egyszerűen csak tényleg annyira hülye, amilyennek látszik (Orvosi körökben közröhej tárgya, annyi szakmai baromságot nyilatkozott már, pedig állítólag orvos lenne ő is, igaz a szakvizsgája nincs meg tudtommal). Akik bársonyszéket adtak neki, az már más tészta.

VIII. Nagyapó 2007.12.17. 02:28:41

Doom

A lényeg természetesen nem a bevétel, ahogy a privatizációnak sem az volt a fő hozadéka, hanem hogy a kontraszelektált pártmegbízottak szerepe azokon a területeken lassan, de végérvényesen visszaszorult, az új tulajdonos pedig elvégezte mindazt a piszkos munkát, amit a politika sosem mert volna.

Más kérdés, hogy az új rendszer viszont minden illesztésnél szivárog...

Elpet 2007.12.17. 08:31:42

Szomorú a szívem ma, barátaim, halálosan szomorú. A magyar társadalom többségét reprezentáló MSZP a mai napon a hatalomért és nyomorúságos kis koncokért eladja mindazt, ami a társadalmi együttérzésből és szolidaritásból még megmaradt. Köszönöm minden baloldali kiállását, akik az emberség oldalán maradtak. Köszönöm, Szili Katalin, Ferge Zsuzsa, Gazsi, drága őrült barátom, és még sokan. Könnyezek most. Köszönöm, hogy legalább ti emberek maradtatok. Soha nem fogjuk elfelejteni. De amazoknak sem.

dekoninckx (törölt) 2007.12.17. 09:05:57

dowNLoad 2007.12.16. 20:42:28 - DaVinci robot.
Kicsit off leszek:
Ha ez a jövő, remélem, MINDEN munka min. 90%-át (fél)robotok fogják elvégezni. Téged is igazán felválthatna már itt egy chatbot, igazából észre sem venné senki, teljesen kiszámítható, hogy mire mit reagálsz. A kiszámíthatóság persze jó dolog.
Emberekre, emberi munkára - ez világos - már ma egyre kevésbé van szükség. Széles e határt egy IQ30 munkás felszántja és beveti génmódosított búzával pár nap alatt, amit gondozni sem kell, mert magától kinyír minden "kártevőt". Dél-Koreában határőr-robotok és nővér-robotok szivárognak a munkerőpiacra. Színészeket CGI-karakterek váltanak fel a filmvásznon. Kaját vehetsz étalautomatából. Tokióban a Yurikamome vasútvonal full automatizált, nem kell személyzet.
Mindez önmagában nem baj, ha pl. kreatív hobbikkal tudnánk kitölteni az értelmetlen életünket, na de ahhoz meg ebben a rendszerben még munka>fizetés kellene.

Elpet 2007.12.17. 09:20:39

dekoninck
Hát ez hogy jött ide?
Vagy drága dowNLoad barátom valamely agymenéséből extrapoláltál? Tulajdonképpen amúgy nem is annyira áll a témától távol a dolog. Felhívnám még a figyelmet a "Mondén géplegények" című képregényre, amely az "Új Sympozion" ban jelent meg annó, hogy hol tudnátok most megnézni, arról sejtelmem sincs, én papírbázison olvastam még egyetemista koromban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.17. 09:37:16

VIII. Nagyapó · torzskocsma.blog.hu 2007.12.17. 02:28:41:
"A lényeg természetesen nem a bevétel, ahogy a privatizációnak sem az volt a fő hozadéka, hanem hogy a kontraszelektált pártmegbízottak szerepe azokon a területeken lassan, de végérvényesen visszaszorult,"

Én nem akarom a tervgazdasági rendszert védeni, de azért az állami rendszerekben is volt fejlődés. Ha az OEP-et veszed, a kontraszelektált pártmegbízottak éppen az utóbbi időben kezdtek ott felbukkanni, lásd Ungár Klárát. Vegyél bármilyen piaci biztosítót és vegyed az OEP-et. Az OEP extra alacsony költséggel üzemel, nem túl jól, de egy magyar biztosító színvonalát hozza.

Az egy mantra, hogy a magántulaj majd mindent hatékonnyá tesz. Nem, a magántulaj maximalizálja a profitját. Ami nem baj, de az ilyesmit versenypiacon tegye, ahol van kereslet meg kínálat. Az egészségügyi biztosítási rendszerben adót fognak ezek a versenypiaci cégek elosztani. Az ilyen rendszerek híre elég rossz, elég, ha csak a francia adóbérlőkre gondolsz (forradalom tört ki miattuk). Az adókra épített versenypiaci cégeknél ugyanis nincs fék a keresleti oldalon. Nem mondhatom, hogy az adót nem fizetem be (de, mondhatom, én meg is tettem ezt a mondást), de a cég bármikor lobbizhat az államnál adóemelésért.

Ez úgy néz ki, mint egy újabb melegágya a korrupciónak.

Elpet 2007.12.17. 09:56:35

Doomi

Nézzétek csak az íveket:

Horn-Medgyessy-Gyurcsány

Csehák-Kökény-Molnár-Horváth

Csillag-Kóka-Kákosy (és még örülhetsz, hogy nem Garamhegyi)

Nem látjátok, tényleg nem?
Itt egy karrierista kis senkiházi csürhe keríti hatalmába az országot, és partvonalon kívülre tesznek mindenkit, aki bármihez is ért?
Az idióta MSZP-sek meg bűvölten mennek utánuk, mert azt hiszik, végre megütötték a főnyereményt? Mi van itt? Mi lesz így?

dekoninckx (törölt) 2007.12.17. 09:58:27

Elpet: hogyhogy hogy? A barátod írta azt, hogy hogy száz da Vinci robotot, ezeret! :) Én csak erre offoltam egy kicsinyt. De valóban nem áll túl messze semmitől, ami itt megjelenik.

Istvan 2007.12.17. 10:08:23

"medve 2007.12.16. 22:43:46
Vagyis neked is az az érzesed Istvan, hogy káosz az egész, és mostani erőltetése az nem szakma, hanem polititka?"

Meg ha politika lenne, vazze...
Ez siman mutyizas es lenyulas. Ez a csirke csak bab. Szakmai alapon majdnem osszekerultunk a Genoid kft-vel. Akkor eppen azt mondta a vezeto, hogy lehet, hogy o lesz az egeszsegugyi miniszter, aztan megiscsak egy babot tettek oda, az kevesbe bicskanyitogato, ok meg megmaradtak a hatterben.

Jo hogy szoba jott a Kakosy, az is nagy haverja a Nyiri Viktornak...

Vazze, nagy maffia az egesz, tobbet nem is meselek, mert aztan hazafele menet elut egy auto... (Tortenetesen az egyik maffiozo rokonat szemelyesen is ismerem, de hogy kit es honnan, azt el nem mondom, de vannak csaladi vonalon szerzett informacioim, eleg sotet a kep...)

Elpet 2007.12.17. 10:14:23

Értitek, amit mondani akartam?

Csillag István, emberek! Nem nagyon szeretjük, mert más gondolkodás, más szellemi fészekalj, de hát mégis... Azért mégis egy kaliber! Mégis egy olyan ember, akivel akár még beszélgetni is érdemes. És Kákosy? Ki ez, ugyan? Ifjú titán, ugye, Horváth Ágnes nemzedékéből? Rettenetes nagy itt a baj, kérem, rettenetes nagy!

dekoninckx (törölt) 2007.12.17. 10:48:40

Na jó, de mit tegyünk????
:) :(

dowNLoad 2007.12.17. 10:58:32

Horvát "mangalicafejű" ágnes helyett DaVinci robotot, 1db is elég lesz egyelőre:
www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/da_vinci_s_tech_ovw.swf
Bécsben van legközelebb.

ISTVÁN MESÉLJ MÉG, adatokat!!!! Csak meg tudod úgy fogalmazni, hogy nem jönnek rá, kitől szivárgott ki? AZ UFI ALIG VÁRJA, HOGY LEKÖZÖLHESSE!!!!
Mangalicafejnek az agyával biztos nem stimmel valami, látszott rajta a tegnapi baló műsorban, a szeme ugrált jobbra-balra, állandóan rázta a fejét, és még mindig úgy beszél mint egy retardált óvónéni.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.12.17. 11:21:11

Na Medve és a többiek, itt van nektek akkor a fantasztikusan hatékony, tomcat- és budaházy-alázó sztrájkotok. Rekeszizmokat felkészíteni, egy, két, há, és:

Az előzetes tervek szerint a Körös Volán munkatársai hétfőn délután is folytatták volna a munkabeszüntetést, ám az alacsony részvétel miatt ettől elálltak

Reggel hat órától megkezdték sztrájkjukat a vasúti dolgozók, ennek ellenére a Déli pályaudvar hangosbemondója folyamatosan induló és érkező vonatokról tájékoztat - mondta az InfoRádió helyszínen tartózkodó tudósítója.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gondokkal indult a munkabeszüntetés, miután Halmajon a Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint egy munkatársuknak a MÁV nem engedte felvenni a munkát, így nem engedte sztrájkolni. A Pécsről induló Baranya InterCity-n egy ember utazott.

A Malév gépei menetrend szerint közlekednek, mivel a járatokat külföldön tankolták meg - mondta a vállalat kommunikációs vezetője. Németh Krisztina szerint várhatóan minden Malév-járat időben elindul, annak ellenére, hogy 9 óráig az üzemeltetésen és az üzemanyag kiszolgálóknál sztrájkot hirdettek.

Annak ellenére, hogy Békés megyében a közlekedési dolgozók 80 százaléka jelezte előre, hogy csatlakozik a sztrájkhoz, hétfőn hajnalban mindössze 40 százalékuk nem vette fel a munkát. A munkabeszüntetés így fél 7-kor véget is ért.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban megkezdődött ugyan a hétfő reggel 7 és 9 óra közötti időre hirdetett sztrájk, de a dolgozók zöme visszalépett, így csak mintegy harmincan demonstrálnak a rendelőintézet földszintjén, a betegek ellátása pedig zavartalan.

Szöllősi József szerint a Liga Szakszervezethez tartozó és a munkát fel nem vevő mintegy 25 buszvezetőt helyettesíteni tudták.

Megfélemlítették az egészségügyi dolgozókat, ezért van az, hogy kevesebben csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, mint ahányan ezt előre jelezték - mondta az InfoRádióban az Egészségügyi és Szociális Ágazati Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Országszerte negyvenhat helyszínen lehet félpályás útlezárásra számítani hétfőn - félpályás? legalább nem kátyúsodik az út addig se, muhahahaha.

Sem Tolna, sem Zala megyében nem sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók hétfőn, szolidaritásuk jeleként kék szalagot viselnek. - esetleg Gyurcsány is kitűzhetné, hátha megbuktatja önmagát.

A Keleti pályaudvaron sztrájkoló vasutasok közül többet leváltottak a szolgálatból, és helyére olyan dolgozót helyeztek, aki felvette a munkát. Mivan?!

Marianna · http://egerentyu 2007.12.17. 11:54:24

Hogyhogy mi van? A csendes tobbseg a koalicioert dolgozik es vele ert egyet. El kell fogadni, hogy egyetertenek azzal ami ma van es ezt igy is kivanjak folytatni. Ez ellen aztan nem lehet tenni semmit. Szomoru de amig ra nem jon valaki a sajat karan hogy atvertek, becsaptak addig hiaba is mondjak neki, nem hiszi el.

medve 2007.12.17. 12:21:39

Mborsik! Sokkal többet tesz a te félnótásaidnál a Kiga, szóval hagyjál és drukkolj.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.12.17. 12:27:07

Nem arról van szó, azon az áron ne legyen igazam, inkább sikerüljön nekik, naná! De ez eddig nagyon vérszegény.

LT 2007.12.17. 12:29:50

"Perjési Klára (MSZP) javaslatot tett arra, hogy az új egészségbiztosítási rendszerről rövid rajzfilm készüljön, amely tájékoztatná az embereket az újdonságokról, így az számukra könnyebben érthető lesz és talán segít kialakítani egy reális véleményt. „Az emberek nincsenek képben a kétféle, kormányzati és ellenzéki kommunikáció miatt” - fogalmazott Perjési Klára."

Modern képmesék, EÜ mesék, egy ország fog meselázban égni.

medve 2007.12.17. 12:30:10

A semmináél több. És a híreket is figyelni kell:


Gaskó: az üres vonatok indításával a MÁV a sztrájkolókat járatja le
2007-12-17 11:58:41
A MÁV vezetése a sztrájkolókat akarja lejáratni, amikor üresen közlekedteti a vonatokat - mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) és a Liga Szakszervezetek elnöke.

Gaskó István szerint így tovább rombolják a vasút gazdasági helyzetét. A VDSzSz hétfőre beosztott tagjainak 95 százaléka nem vette fel a munkát - tette hozzá az érdekképviselet vezetője. Gaskó István szerint a vasúti közlekedés biztonságát veszélyezteti a MÁV vezetése, amikor az éjszakai műszak dolgozóit törvényellenesen újabb 12 órányi munkára kényszeríti.

medve 2007.12.17. 12:33:08

Na, majd meglátjuk. A törvényt megszavazzák, a sztrájk lanyhulni fog, de ezek az emberek gondoskodnak a hatásokról, szóval fel a fejjel:


Mintegy 25-30 orvos kezd sztrájkot déltől a kazincbarcikai kórházban. A borsodi város kórházának munkatársai a Magyar Orvosok Szövetségének felhívására tartanak kétórás munkabeszüntetést.

A munkabeszüntetéshez ugyan kizárólag orvosok csatlakoztak, hiányukban azonban az egészségügyi szakdolgozók is passzív résztvevői lesznek a sztrájknak - mondta az InfoRádióban Váradi József szülész-nőgyógyász.

A járóbeteg-szakellátás teljes egészében leáll erre az időre, a sürgősségi betegellátás azonban ezalatt is működni fog.

Az orvos közölte: a munkabeszüntetést azért nem a reggeli csúcsidőre hirdették, mert a sztrájkot nem közvetlenül a munkáltató, hanem a kormányzat tevékenysége váltotta ki. Elmondta azonban azt is: helytelennek tartják, hogy az önkormányzat privatizáció kapcsán egy erőltetett ütemet diktál.

Hétfőtől a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok hirdettek határozatlan idejű általános országos sztrájkot a társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására.

Azt várják, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

A hétfői általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál, illetve más szervezeteknél dolgozók vesznek részt.

medve 2007.12.17. 12:34:51

"Hódmezővásárhelyen mintegy 200 önkormányzati tisztviselő is részt vesz a hétfői munkabeszüntetésben."

medve 2007.12.17. 12:39:01

Csaknem 1500 traktor, munkagép és személyautó, valamint 3 ezer gazda vesz részt a MAGOSZ által hétfőre bejelentett félpályás útlezárásokban, 46 helyszínen - mondta a Független Hírügynökségnek a MAGOSZ főtitkára. A tiltakozó akciók 8 és 9 óra között kezdődtek és délután 4 óráig tartanak.

Van, ahol 5 kilométeres a kocsisor, de a kisebb helyszíneken is lassult a forgalom - közölte Obreczán Ferenc.
A legjelentősebb akció a 4-es számú főúton, Hajdú-Bihar megyei Téglás térségében van, ahol 160 traktor és 300 gazda foglalta el az egyik sávot. Ott 5 kilométeres kocsisor torlódott fel a MAGOSZ főtitkára szerint. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaménynél 118 jármű, a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen pedig 106 jármű lassítja a forgalmat. Heves megyében 300 gazda 41 traktorral tiltakozik az általános célok mellett az egri kórház üzemeltetésének magánkézbe adása ellen.


A 46 helyen zajló tiltakozásban részt vevők száma óráról-órára növekszik - közölte Obreczán Ferenc. A legutóbbi adatok szerint országosan 3046 gazda 1442 traktorral, munkagéppel, illetve személyautóval vesz részt a félpályás útlezárásokban.


A demonstrációk délután 4 óráig tartanak hétfőn. A további lépésekről még egyeztetnek a LIGÁ-val és a többi partnerszervezettel - mondta a MAGOSZ főtitkára. Az eszköztárukban még vannak olyan módszerek, amelyekkel ki tudják kényszeríteni a jogaikat és meg tudják védeni az érdekeiket - tette hozzá, konkrétumokat azonban nem árult el.


A MAGOSZ főtitkára tud arról, hogy nem csak az általuk szervezett 46 helyszínen vannak félpályás útlezárások. A rendőrség közlése szerint 65 helyen jelentettek be ilyen akciókat. Obreczán Ferenc közölte: a többi tiltakozásról nem rendelkeznek információkkal, mert a szervezők nem egyeztettek a MAGOSZ-szal.

(FH)

irrelevant 2007.12.17. 12:40:18

"az új egészségbiztosítási rendszerről rövid rajzfilm készüljön, amely tájékoztatná az embereket az újdonságokról, így az számukra könnyebben érthető lesz és talán segít kialakítani egy reális véleményt."

Az ilyenek tudják felcseszni az agyam.

Ha a nép nem ért egyet a kormány szándékaival, akkor a nép hülye. Ha a nép nem ért egyet a kormány szándékaival, akkor a demokrácia eddig tartott. Ha a nép nem ért egyet a kormány szándékaival, akkor nem a kormánnyal van baj, neeeem! TÖBB PÉNZT PROPAGANDÁRA! Még több plakátot, kisfilmet, röplapot, rajzfilmet, udvari politológust a pofájukba! Mossuk át az agyukat!

És egyesek szerint nem totális rendszerben élünk...

medve 2007.12.17. 12:45:54

otvospeter! Ez a logika egynesen következik abból, hogy minden rendben lenne, csak rosszul kommunikálunk. És néha a kommunikáció fontos is: nézd meg, mivel üres vonatokat indítanak, kezdünk elbizonytalanodni a rendszerváltás utáni legnagyobb munkavállalóui megmozdulás értelmén.

Komplikato 2007.12.17. 12:51:10

Otvospeter - Azért azt ne feledjük, hogy a nép nagyobb részének halványlila fogalma sincs az államgépezet működéséről. De legalább is biztos nem ismerik elég részletesen.
Ebben nem az a bosszantó, hogy csinálnak felhomályosító videót, hanem az, hogy azt nem elötte 3-6 hónappal, hanem a döntések UTÁN teszik meg.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.12.17. 13:03:00

Pesten - úgy tűnik - sikerült megbénítani a vonatközlekedést. Ugyanakkor inkább az utasok sztrájkolnak. Még a végén kijön, hogy kisebb lesz ma a MÁV vesztesége, mintha normálisan működhettek volna. Biztos jó lehet a traktorokkal félpályán álldogálni, csak éppen ennyi erővel állhatnának az m1-esen is keresztbe, vagy a logisztikai központok előtt biatorbágynál és környékén. Ennyire nincs vér már senkinek a pucájában? - kérdezem így a gép mellől. (Csak hogy magamba is rúgjak egyet...)

Istvan 2007.12.17. 13:04:59

"ISTVÁN MESÉLJ MÉG, adatokat!!!! Csak meg tudod úgy fogalmazni, hogy nem jönnek rá, kitől szivárgott ki? AZ UFI ALIG VÁRJA, HOGY LEKÖZÖLHESSE!!!!"

Eleg nehez, mert viszonylag konnyen kitalalhato, hogy ki vagyok.

Persze a nagyjarol, ami a fantasztikus 'uvegzseb' program kereteben nyilvanos, mar meseltem rola itt is eleg sokat. Csak bogaraszni kell az NKTH honlapjat, ott van bicskanyitogatoan minden tortenet. Egy reszet meg az index is megirta,

Ja, es a helyzet sulyosabb, mint amennyire az NKTH honlaprol latszik. De azokat nem mondom el, mert aztan elkezdek felni ebben a kis orszagban.


Szoval csak neveket, akik vagy kozvetlenul, vagy attetelesen, de rohadtul erdekeltek abban a buliban, amit ma lenyomnak a parlament torkan. Akkor kezdem:

1. Solvo-maffia. A kedves vezetojuk anno a Copy Generallal szedett maganak egy kis toket, majd gondolta, hogy beszall a biotech-be, mer' az olyan trendi. Irt rola az index meg a Heti Valasz is, hogy az egesz Solvo 'sikertortenet' gyakorlatilag a tobbszazmillios allami tamogatasnak koszonheto. Es tenyleg, a mennyei mannakent kapott vissza nem teritendoo tamogatasok nelkul a Solvo evekkel ezelott becsodolt volna.
A vezetoseguk benyomult az ELTE-re is, majd kirugtak oket a fenebe, illetve mielott kirugtak volna oket, megalapitottak egy ceget, a ValDeal Zrt-t, www.valdeal.com/
Az indulo toket a hattyudalat eneklo Boda adta, par nappal azelott, hogy kirugtak, 650 milliocskat csusztatott at a ValDeal-nek, hogy indulo vallalkozasokat 'inkubaljon'. A pofatlansag teteje az, hogy a szinten NKTH altal finanszirozott regionalis egyetemi tudaskozpontokba befurakodott maffiozok 'eredmeny'-kent tudjak feltuntetni azt, hogy a ValDeal tamogatja oket -- kozvetve, de ugyszinten NKTH-s penzbol.
A ValDeal is addig fog elni, amig el nem szorjak a 650 milliot, illetve majd kapnak megint nehany szamilliocskat.

2. Nyiri Viktor - Genoid maffia.
Ugyszinten allami penzbol kikupalt kis vallalkozacska. Benne vannak tobb Jedlik palyazatban, pl. a SOTE-n is nyomulnak, volt olyan ismerosom, aki azt mondta, hogy ha kedves az eletem, akkor tartsam magamat toluk. A Nyiri-Kakosy parosnak jo szimata van az allami penzek lenyulasaban, Nyiri az egeszsegbizniszen kivul pl. a tokoli repteret is ocsoer' vette, es most jo dragan arulja. Mivel Ferihegy forgalma kezd iszonyatosan megnoni, Tokol lesz a kovetkezo fapados repter, Nyiri baromi joll fog jarni vele.

3. Madarinfluenza-vakcinazo-maffia (Omninvest Development Kft.)
Ugye ebbe is beletettunk 2 milliard forintocskat, es emlekszunk is, hogy hogyan. Harom napos hataridovel meghirdetett palyazat, amit totalis felhaborodasra megvaltoztattak, hogy, idezem szoszareint az NKTH honlapjarol:
"A megadott eredeti határidő rövidsége ugyanis felveti annak a lehetőségét, hogy a pályázati felhívás nem juthatott el megfelelő időben valamennyi érintetthez."
(www.nkth.gov.hu/main.php?folderID=478&articleID=4418&ctag=articlelist&iid=1)
Aztn miutan 'minden erintetthez' eljutott a palyazati felhivas, termeszetesen az a ceg nyeri meg, akiknek a zset beigertek. Azota is nagyhatalom vagyunk madarinfluenza elleni vakconak gyartasaban, az a kis ketmilliard forintocska tobbszorosen megterult, ugye...

4. Liszievits-maffia.
Mint ugye mindenki tudja, nem csak madarinfluenzaban, de az AIDS gyogyitasaban is vilagelsok vagyunk. Csak egy egyszeru tapaszocskat kell ratenni a beteg karjara es mar meg is gyogyult. Persze ez idaig meg csak elmeletben van igy, de a projectbe belepumpalt milliardos allami tamogatas ugyanugy kamatostul fog megterulni, mint ahogy a madarinfluenzara koltott penz is mar most bosegesen megterult :-P

Es persze lehetnek meg joparan, akikrol en sem tudok. A Nyiri-fele vonal nez ki a legbrutalabbul jelenleg.

VIII. Nagyapó 2007.12.17. 13:13:11

Doom

Gondolhatjuk, hogy korábban nem volt kontraszelekció és rablás a rendszerben, de egyrészt az ilyen területeken dolgozó ismerőseim egybehangzó állítása szerint ez így azért nem igaz, másrészt ha volna is ideális párt, az MSZP örök, és szerintem nem is 2006-ban nyert utoljára választást. A nyomás mindenesetre mindig meglesz.

Az alábbi linken amúgy elolvashatod, mit tartanék én működőképes(ebb) rendszernek; a dolognak ezt az adóemelgatős részét szerintem is ki kell iktatni, de ez technikailag összeegyeztethető lehet a több biztosítóval, sőt a szolidarítással is.

torzskocsma.blog.hu/2007/12/13/egeszseg_1

medve 2007.12.17. 13:26:47

Mborsik! A nagy baj Budapest, sztrájk szempontjából. De erről nem is tudtam:

"A postások is kedvet kaptak

Értetlenül áll a Magyar Posta a kézbesítők sztrájkja előtt, mert annak céljait a szakszervezet nem ismertette a céggel. Ráadásul év végéig még érvényes a 2007-es bérmegállapodás, ezért nem lehetne beszüntetni a munkát. A Kézbesítők Szakszervezete keddtől hirdet határozatlan idejű sztrájkot, ha hétfő délig nem sikerül megállapodni a jövő évi bérekről. A kézbesítők 30 százalékos fizetésemelést szeretnének elérni.

A posta és a szakszervezetek között egyébként november eleje óta folynak a bértárgyalások és már részmegegyezések is születtek. A béren kívüli juttatásokat emelik 18 százalékkal, 160-ról 190 ezer forintra a 8 órás dolgozók esetében - közölte Tomecskó Tamás szóvivő."

hiba 2007.12.17. 13:48:21

István hozzászólásához:
Nem értek sokat az egészségügy reformjához, leginkább csak gondolataim vannak. Fő gondolatom az, hogy nincs az a pénz amit az ember ne költene szerettei és önmaga egészségére. Ebből adódóan az egészségügy rohadt nagy üzlet (itt nem csak a gyógyításra gondolok, hanem eszközök, eljárások, háttér ipar stb.), mint az látszik is a gyógyszeriparon. Ha ennek biztosítási-szolgáltatási üzletágába beengedjük a piaci versenyt akkor ott biztosan meg fognak jelenni olyan tőkések akik nem vádolhatók makulátlan tisztességgel. Lényeg a lényeg, hogy nem biztos, hogy a magánszektor bevonása a legrosszabb ami az egészségügyben történhet, de megnyugtatna ha szigorú állami kontroll lenne a folymatok felett. Az állami kontroll kikényszerítését pedig az ellenzéktől várnám, amint a szocik keresztülnyomták az reform indításához szükséges törvényeket.
István hozzászólása viszont kicsit olyan, mintha azt mondaná, hogy itt aztán aki NKTH pénzt nyert az mind gengszter. Megnéztem pl a ValDeal honlapját, és az amit csinálnak szerintem olyan dolog, ami nagyon fontos lenne és ha jól csinálják messze megérné az országnak állami pénzt is fektetni bele. Pont arra lenne hivatott, hogy elmozdítsa az országot a "haverok osztanak egy kis pénzt az NKTH-tól" stílusú, többnyire piacképtelen innovációkról. Azt se nagyon értem, hogy jönnek az egészségügyhöz, de mindegy.

medve 2007.12.17. 13:54:19

Azért, ha mindez igaz, ez se semmi:


Szponzorált linkek Hirdetőknek

Az MSZP képviselői biztosak abban, hogy a késő esti végszavazáson a koalíció valamennyi tagja az "igen" gombot nyomja meg. Az egyik Napi Online-nak nyilatkozó szocialista képviselő azt mondta: "a törvény egységes elfogadásának dacára többen ellenzik a jogszabálytervezet számos pontját. Abban bíznak, hogy a köztársasági elnök halasztó hatályú döntést hoz, amely a törvény újragondolására készteti majd a koalíciót."

Információink szerint az egészségpénztári törvény éjjeli órákban tartandó végszavazásán a koalíció egyöntetű jóváhagyása és az ellenzék határozott elutasítása várható. Úgy tudni, hogy az egyik független képviselő tartózkodni fog a végszavazáson.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának rendkívüli ülésén csupán technikai jellegű, apróbb módosításokról döntöttek, amelyek érdemben nem befolyásolják a jogszabálytervezetet. "

irrelevant 2007.12.17. 14:05:14

Az agyamat eldobom.

Horváth Ágnes egy elképesztően pofátlan logikai csűrcsavarral azt állapította meg az előbb, hogy a sztrájk és a tiltakozás az egészségügyi reformÉRT folyik, nem pedig ellene...

Hányingerem van!

Manyi Béci 2007.12.17. 14:09:13

" otvospeter 2007.12.17. 14:05:14
Az agyamat eldobom."

Ne izgassa fel magát, tudja, mennyit gondolkoztak a beosztottak ezen a mondaton?
Értékelje a munkát, és vegyen mély levegőket!

Elpet 2007.12.17. 14:16:29

Jó napot, Manyi Béci

Örülök, hogy látom. Örvendek ismét higgadt gondolatainak.
:))

szejler 2007.12.17. 14:18:10

Tegnap néztem az esti EÜ reform törvény vitát. Sajnos bebizonyosodott, hogy HÁ nem sumákolja a pontos válaszokat, egyszerűen fogalma sincs egy halom életbevágó \"részletkérdés\" megoldásáról.

Vérlázítóan semmitmondó, ostoba, a \"kérdésekhez köze nincs\" panelválaszokat nyomott. Úristen irgalmazzon nekünk, mert ezek felkészületlenebbek mint eddig gondoltam (pedig).

Komolyan kezdek azon aggódni, mi lesz itt, amikor a káosz rászakad az országra, a jelenlegi, amúgy is pattanásig feszült helyzetben.

medve 2007.12.17. 14:33:48

Ehhez a számhoz még hozzá lehet adni a PDSZ 10.000 sztrájkolóját. A mai napon a pedagógusok végre szolidárisak voltak egymással.


"PSZ: 22 ezren sztrájkoltak
43 ezren szalagot tűztek
A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tagjai közül 14 ezren kétórás sztrájkkal, nyolcezren egész napos munkabeszültetéssel fejezték ki szolidaritásukat hétfőn, 43 ezren pedig kék szalagot tűztek - nyilatkozta a szakszervezet elnöke az MTI-nek pénteken. Árok Antal elmondta: területenként eltérő mértékben vettek részt a sztrájkban, például Heves megyében alacsony volt a részvétel, míg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyében sztrájkolt a legtöbb pedagógus.
A részvétel arányait ismertetve az elnök közölte, hogy tagjaik 51 százaléka kék szalagot tűzött, a kétórás sztrájkot 18 százalékuk, az egynapos sztrájkot pedig kilenc százalékuk választotta.

Véleménye szerint az adatok alapján széleskörű volt a részvétel.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem a határozatlan idejű sztrájkhoz csatlakozott, hanem azt ajánlotta kollégáinak, hogy különböző módon fejezzék ki a szolidaritásukat.

Hangsúlyozta: nem a reformokat utasítják el, hanem azt kifogásolják, hogy nem volt kellő idő a széleskörű véleménynyilvánításra. Abban bíznak, hogy a demonstráció azt eredményezi: a következő lépésekről kellő formában történik majd az egyeztetés az érintett szervezetekkel.

Hozzátette: abban nem bíznak, hogy hétfőn a parlament másképp szavaz.

Árok Antal azt is elmondta, hogy határozatlan idejű sztrájkot nem tart elképzelhetőnek a pedagógusok részéről, hiszen a tanítási napok száma elő van írva, amelyeket később pótolni kell, és az sem a diákoknak, sem a pedagógusoknak nem lenne jó, ha meg kellene hosszabbítani a tanévet.
MTI"

volkov 2007.12.17. 14:48:37

szejler,
"Vérlázítóan semmitmondó, ostoba, a \"kérdésekhez köze nincs\" panelválaszokat nyomott."

pontosan. es mindezt a "hat ezt nem erteni hulyokeim" attituddel. omg.
(arra nem birt normalisan valaszolni, hogy melyik az az elem, ami magantoket igenyel es miert. nehany mantra elmormolasa utan a vegso erve az volt, hogy az allam szabalyoz.)

Es ehhez meg vegyuk hozza Kovacsi Zsombor "majd minden meg lesz oldva, nem kell itten aggodni" tipusu valaszait.

medve 2007.12.17. 15:01:00

"Sztrájk a kazincbarcikai és az ózdi kórházban
A sürgős eseteket ellátják
Sztrájkoltak az orvosok az észak-borsodi Kazincbarcika kórházában hétfőn, a munkabeszüntetés a járó beteg ellátást érintette - mondta a helyszínen az MTI-nek Trencsényi Erzsébet, az intézmény igazgatója. Huszonöt orvos vett részt a sztrájkban, a sürgősséggel jelentkező betegeket ellátták, és nagyobb fennakadást a tiltakozó akció - amely déltől két órán át tartott - nem okozott a kórházban - részletezte. Hangsúlyozta, hogy Barcikán nemcsak az egészségügy reformja miatt sztrájkoltak , hanem a helyi kórház privatizációja ellen is.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Ózdon, a városi önkormányzat által működtetett Almási Balogh Pál Kórházban 13.00 órától 15.00 óráig szüntetik be a munkát az orvosok, tizenegy orvos vesz részt a sztrájkban, ez a betegellátásban nem okoz zavart - mondta Eszenyi Géza, a kórház főigazgatója. Fazekas Éva, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) Borsod megyei elnöke azt mondta: a megyében minden egészségügyi intézményre kikerült a kék színű zászló, amellyel szolidaritásukat fejezik ki, illetve a dolgozók is viselik a kék szalagot. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.17. 15:24:48

LT 2007.12.17. 12:29:50:
""Perjési Klára (MSZP) javaslatot tett arra, hogy az új egészségbiztosítási rendszerről rövid rajzfilm készüljön, amely tájékoztatná az embereket az újdonságokról,"
Modern képmesék, EÜ mesék, egy ország fog meselázban égni."

Kérem, én már hazafias kötelességből bevetettem magam.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/12/wrong.html

Marianna · http://egerentyu 2007.12.17. 15:31:08

Van vajon koze valamilyen formaban a szciantologiai egyhaznak az egeszsegugyhoz? Persze lehet, hogy csak pletyka.
Mindenesetre Gasko es a fidesz annyira megfelemlitette az mszp-t hogy most mar csakazertis igennel fognak szavazni. Annyira szerencsetlenek, hogy meg azt sem tudjak ki felemliti meg oket igazan.:-)Tenyleg hulyek.

medve 2007.12.17. 15:39:37

Igen van, ami nem csak pletyka. érdemes maruóianna előszedni a heti Válasz hírhedt szcientológus számát. A Fidesz és gaskó nem tudja megfélemlíteni az MSZP-t, saját vezetőik zsarolják őket azzal, hogy vége a kormánynak, ha ez nem megy át.

medve 2007.12.17. 16:09:05

Elmarad a póstás sztrájk.

szejler 2007.12.17. 16:17:55

doom: kortárs gyerekmese?

Harry Potter és a fehérköpenyesek rendje.

Egész nyáron fehérköpenyes halálfalók zaklatják a varázslócsaládokat, BMW x5 típusú méregdrága seprűkön lovagolva.

A tarthatatlan helyzetet látva a mágiaügyi minisztérium új vezetője "láthatósági" bűbájt akaszt a fehérköpenyes halálfalókra, majd az egész rendet elosztja több részre, melyek élére külföldi varázslókat nevez ki.

Harry legnagyobb örömére, iskolakezdéskor bejelentik: A varázslóiskola anyagilag a csőd szélére kerül, ezért a minisztérium tandíjat vezet be, ami természetesen a szerény anyagiakkal megvert varázslótanoncok elemi érdeke, hiszen így motiváljuk őket a jobb tanulmányi eredmények és az iskola színvonalának emelésére. Harry és barátai titkos tanulókört alakítanak.

A gazdag diákok (V!)oldemort nagyúr csábításának engedve, saját vérükkel írják alá a tandíj ellen és a fehérköpenyes rend visszaállításáért alkotott szerződést.

folyt

dowNLoad 2007.12.17. 18:45:35

Aztakurva ISTVÁN, lehet, hogy kurvanagy gáz lett volna nekik, ha 2006-ban veszít az MSZP, annyira, hogy szerintem összepakolva várták a váasztások végeredményét egy páran.
(Mentek volna függönyt venni Bécsbe, hahaha)
Ezt qurvára megszívta az ország, teljesen átcsúszott a vezetés a maffia kezébe, mi lehet az autópálya/metró-építésnél? HOVA megy ez a rengeteg lóvé? Csak mert nem látok ROLLS-okat, aranyozott Porsche-ket, stb.. (minden a Kajmán szg.-en van offshore számlákon?, ha nyerek a lottón körülnézek pár ilyen helyen, vannak-e "HONFITÁRSAK" arrafelé)

Istvan 2007.12.17. 19:21:53

"hiba 2007.12.17. 13:48:21
István hozzászólása viszont kicsit olyan, mintha azt mondaná, hogy itt aztán aki NKTH pénzt nyert az mind gengszter. Megnéztem pl a ValDeal honlapját, és az amit csinálnak szerintem olyan dolog, ami nagyon fontos lenne és ha jól csinálják messze megérné az országnak állami pénzt is fektetni bele."

Nincs igazad. Azt valoban nem allitom, hogy aki az NKTH-tol penzt nyer, az mind maffiozo (peldaul en is nyertem :) ), de nagyon frankon ott van a maffia is. Kb. ugy kell venni, mint a 2003-as Bolyai osztondijakat. A BOlyai osztondij alapvetoen teljesen jo, csak pl. 2003-ban Magyar Balintka kiadta az ukazt, hogy marpedig 70 osztondijat o fog kiosztani. Nyertek is olyanok akkor, hogy ize... Tessek megnezni a nyertesek listajat... Illetve... Hiszen nyertek nagyon jok is, ugyanabban az evben.

A ValDeal tortenet nagy becsapas. Dilettans barmok, es lehet, hogy tamogatnak nehany baromi jo otletet, amiert cserebe iszonyatosan nagy sapot persze levesznek. Es ami a szomoru az, hogy tokeletesen kontrolalatlan. Az ajandekba adott penz az nem kockazati toke. Nincs semmi kenyszer arra, hogy ertelmesen koltsek el a penzt, hiszen a konnyen jott penz konnyen megy el. Es nemutolsosorban a 'szokasos' nyertesek vannak a ceg nevezeseben, igy aztan elegge behatarolt az, hogy kik azok, akik nyerhetnek.

Az egesz Solvo-maffia uralja a hazai biotech-et is, nyilvan fogunk meg frankon megdotalt palyazatokrol hallani, hogy csili-vili biotech kialakitasat tamogatjak az emberi egeszsegert (ja, 2005-os RET palyazatokon nyeroszo volt az eletminoseg javitasa. Az egyik tudaskozpont eletminoseget javito gyogyszerek kifejlesztesere nyert palyazati penzt. Kerdem en: melyik az a gyogyszer, ami nem javitja az eletminoseget? "MEDIPOLISZ Dél-Dunántúli Innovációs Egyetemi Tudásközpont az Életminőséget Javító Gyógyszerek és Gyógyító Eljárások Fejlesztésére", www.nkth.gov.hu/main.php?folderID=841)

Istvan 2007.12.17. 19:27:32

OFF:
Ha mar 2005-os RET palyazatoknal tartunk, a legszebb nyertes az egri foiskola, hiszen egy foiskola is lehet _egyetemi_ tudaskozpont, miert is ne. Egyszer eljutott hozzam egy hazikonferenciajukrol szolo meghivo, kesz kabare volt. A konferencia a "funkcionalis elelmiszer"-ekrol szolt, minden eloadascimben szerepelt egy ilyen kifejezes. A kedvencem a 'tengerii halolajat tartalmazo funkcionalis tejtermekek' cimu eloadas volt...
ON

Istvan 2007.12.17. 20:46:43

Lesz kit bortonbe dugni 2010-ben...
Csak lenne mar egy tokos, ertelmes ellenzekunk, akiknek eselye lenne megnyerni a kovetkezo valasztast...

medve 2007.12.17. 20:46:51

Hát, ezt ma már látni lehetett. Maradt egy megoldás: Sólyom dobja vissza. Aztán megint megszavazzák.

medve 2007.12.17. 20:49:24

Kezdődik:

\"Egészségügyi reform: kiveszik az SZDSZ kezéből a megvalósítást?

FH
2007-12-17 20:39

Cikk továbbküldése e-mailben:

Ön neve:
Ön e-mail címe:
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:


Szocialista kormánybiztos irányítja az egészségbiztosítási reform végrehajtását.
hirdetés


Szocialista kormánybiztos irányítja az egészségbiztosítási reform végrehajtását. A tervek szerint személyéről még idén dönt a kormány - értesült a Független Hírügynökség szocialista forrásokból.

Információink szerint erről nem egyeztettek előre a szabad demokratákkal. A kormánybiztostól azt várják, hogy tartalommal töltse meg a reform végrehajtási rendeleteit, melyeket egyébként az SZDSZ vezette Egészségügyi Minisztériumnak (EüM) kellene elkészítenie. \"

dowNLoad 2007.12.17. 20:50:36

Kóka János egykori szabad demokrata miniszter átvonult a patkón, hogy cuppanós puszival köszöntse Horváth Ágnest győzelme alkalmából, az ellenzék fütyül.
idézet az indexről
(passzolnak egymáshoz, IQ-ban is)

ESZEM F@SZOM MEGÁLL!!
MEGSZAVAZTÁK, gyurcsány mint a Hammelni varázsfuvolás, mindenki követte, "csodálatos" képességű ember,(KARSAI IS IGENNEL SZAVAZOTT, pedig mekkora ellenzéki volt) születésekor kellett volna azonnal egy boncolást, hogy milyen elváltozások vannak az agyában? Ezért tenném kötelezővé a genetikai vizsgálatot mielőtt megszületik még egy ilyen, mert azt már nem fogja túlélni az ország.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.12.17. 21:15:11

egy megoldás maradt:

Általános sztrájkot és blokádot Magyarországon!

Marianna · http://egerentyu 2007.12.17. 21:26:56

Hagyd mar ezt a hammelni varazsfuvolat, nem patkanyok hanem megfelemlitett emberek. Ha nem szavazzak meg repulnek kifele a parlamentbol es mehetnek autot fenyezni. Gyulolkodessel kulonben sem megy senki semmire es eleg izlestelen is.

Az a sok, kover joltaplalt szocialista es szdsz-es kepviselo meg a cipojet is nyogve tudja csak megkotni, es gyalog valoszinuleg keptelen 100 metert megtenni, hat nem kivanhatja toluk senki, hogy most egyszerre vissza kelljen terniuk a valo vilagba.

Minden parlamenti ciklusban egyre koverebbek lesznek, csupa felfujt hajfej, Hiller, Szabo, Koka, Petho, Eorsy, Horvath Agnes ..egyedul a miniszterelnok lesz egyre sovanyabb es verszegenyebb szegeny.

Belebetegedett az egeszsegugybe, a tobbiek viszont hiznak rajta es tole. Foleg mostantol.Viszont ha kis szerencsenk van talan kigolyozzak egymast a harc kozben, hogy ki is felugyelje ezt az atalakitast: mszp vagy szdsz?

dowNLoad 2007.12.17. 21:59:04

Gyulolkodessel kulonben sem megy senki semmire es eleg izlestelen is.
Marianna, (mi ez a sz@r PC duma? még mindig?) ahogy itt a bennszülöttekkel bánik az elit AZ AZ ÍZLÉSTELEN, még a végén megsajnálom a szegény , megfélemlített képviselőket. Kötelező-e nekik ott lenni? Sajnos nekünk nincs nigger kisebbségünk, hogy élve megnyúzzák ezeket a patkányokat. Hihetetlen, hogy csak akkor képviselik a bennszülötteket, HA VÉLETLENÜL egybe esik velük az érdekük.
Most jön ki, hogy SOHA EGYETLEN KÉPVISELŐ NEM QÚRT MÉG RÁ, amiért hazudott.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.12.17. 22:06:26

Eredmények a köbön:

"A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok az elmúlt hetekben szervezett valamennyi demonstrációt és sztrájkot sikeresnek értékeli" - olvasható a két szervezet hétfőn este kiadott közleményében. "Az akciók a társadalom többségének támogatásával zajlottak... A koalíciós pártok felelőtlen magatartásukkal, hatalmon maradásuk érdekében feláldozták az európai társadalmak szolidaritáson alapuló rendszerének egyik utolsó védőbástyáját, az egységes, mindenki számára elérhető egészségbiztosítási rendszert... Mivel 2007. december 17-én az országgyűlés elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, - fontosnak tartva a karácsony nyugalmát, a munkavállalókért, azok családjaiért, illetve a társadalmi béke megóvásáért érzett felelősségünk tudatában - a sztrájkot a mai napon leállítjuk" - fogalmaznak.

Gyurcsány Ferenc fetrengve röhög.

svepsz 2007.12.17. 22:37:34

én nem értek ehhez az eü. témához, érdemben nem tudok hozzászólni, nem tudom, jó lesz-e nekünk vagy rossz - de, az hogy lesz(nek) aki(k) jól fog(nak) járni ezzel a biznisszel, az erre az arcra rá van írva.

www.origo.hu/i/0712/20071217egeszsegu.jpg

medve 2007.12.17. 23:10:52

Egyre inkább padlót fogok. Most néztem egy vitát at Estében, ahol Mikola, Csáky és Nagy lemosta Békit és Vojnikot, persze szerintem. Egyre inkább döbbenet az egész. Látta valaki?

Google 2007.12.17. 23:11:42

Azért ő sem fog mindig röhögni, mert abba belehalna az ő kordonokkal és rendőrökkel támogatott királyságában. Kordonok közt fetreng, vagy mi?
Várjuk meg, ki nevet a végén!
És ha nekik ez tetszik,az jó, mert nekünk tényleg keserű a szánk, és savanyú a szőlő és satöbbi. Ez most rossz nekünk, nagyon rossz, de a butaság ellen az Istenek is hiába harcolnak!Hát még mi!

Marianna · http://egerentyu 2007.12.17. 23:12:14

Nem PC duma, ezek az emberek nem politikusok, soha nem is lesznek, nincs felelossegerzetuk, fogalmuk sincs mi az, kepviselni a valasztoikat. Hivatalnokok partfegyelemmel. Es tenyleg nem kenyszeritette oket senki, miert is kellett volna kenyszeriteni ilyen kivaltsagokert, ennyi fisetesert barkit is?

medve 2007.12.17. 23:15:27

Mborsuk! Azért azt szögezzük le, hogy a Liga, a Munkástanácsok és a PDSZ minden elismerést megérdemelnek, mert mint szakszervezet mindent megpróbáltak, és én köszönöm minden munkabeszűntetőnek. Az sem vonható kétségbe, hogy az ellenzék a parlament fél éve mindent megpróbált, ami a parlamentáris keretzek között lehetséges. Ha mást nem, annyit elértek, hogy az emberek észlelik: veszélyes, ami most történt. Tudom, ez kevésnek is tűnhet. Kérdés, hogy Fletó erődemonstrációja beválik-e, vagy arroganciának fogják majd fel az emberek. Persze a kár kurva nagy lesz akár így, akár úgy történik.

dowNLoad 2007.12.17. 23:20:51

Nem PC duma, ezek az emberek nem politikusok, soha nem is lesznek, nincs felelossegerzetuk, fogalmuk sincs mi az, kepviselni a valasztoikat.

MARIANNA, kiborítasz, b@zzeg!! Akkor mi a f@szt keresnek a PARLAMENTBEN??????? Ha meg nem törvényesen kerültek oda, akkor nem kellett volna elhajtani őket a francba? Hagyjuk már ezt a PC dumát, a körülmények már rég meghaladták, nem svédországban vagyunk.

medve 2007.12.17. 23:29:51

Az egészben tényleg az MSZP-s képviselők a legérthetetlenebbek: ezek tényleg azt teszik, amit az SZDSZ diktál. De Karsai még meg is igérte, hogy ő nem fog választói ellen szavazni. És mondom, szakmailag instabil az egész, vazeg. Google abban igaza van, hogy meglátjukl, ki nevet a végén.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.17. 23:33:14

dowNLoad
nem idegesiteni akarlak, a tenyeket el kell fogadni. Kepviselonek lenni jo es hat ha ezek az emberek listan vagy szabad valasztas utan bekerultek a parlamentbe akkor ugy latszik nekunk ilyen kepviselokre volt igenyunk, mert nekunk sem kotelezo akarkit megvalasztani. Itt a felelosseg elsosorban a valasztokon mulik, az intelligenciajukon, itelokepessegukon es az igenyessegukon. A kepviselok es a kormany olyan amilyet megerdemlunk. Mi pont ilyet. Demokratikus uton ellenuk tenni mast nem lehet, amit medve irt az pont ugy van. Ez persze nem tesz boldogga, sot nagyon duhos es csalodott vagyok.

fonak 2007.12.17. 23:42:08

Pontosan, ez nem Svédország... De nézzük objektíven, a gyűlölködés nem vezet sehova, csak visszaüt. Van az országban pár százezer, ha nem több millió ember, akit taszít a "gyúlölködő jobboldal", neveltetésük folytán ők nem érzik azt az ösztönös irtózatot a szocik (és már jó ideje a szadesz) iránt, mint "mi", sőt azonosulnak is velük, főleg ha jobbról számukra érthetetlen dühvel támadják őket, sípolnak, kerepelnek a temetőben, randalíroznak az utcán (most az ő nézőpontjukat mondom). Higgadtan kell érvelni a kormány ellen, érzelmek helyett tényekkel, ha egyáltalan valaminek, akkor kizárólag ennek lehet hatása azok egy részére, akik ha most szégyenlősen le is tagadják Gyurcsányékat (úgymond nem szavaznának, egyik pártra sem), , 2010-ben megint belevihetők lesznek abba, hogy az ellenzék ellen protestszavazzanak.

medve 2007.12.17. 23:46:43

Igen Fonák, de jó sokan most ezt választási vereségként fogják fel, így megint megnő a hajlam a radikálisabb lépések iránt. Ez is fenáll veszélyként. Hogy vannak szakmai érvek, az látszott a legutóbbi TV vitákból. Hogy nagy a törvény elutasítottsága, az is látszik. Vannak szakszervezeti és baloldali értelmiségi megmozdulások. Még Szili Katalin is számított a közvéleményben. Most meg kell nyilváűnulnia a Fidesznek értelmesen, ami nem könnyű.

dowNLoad 2007.12.17. 23:48:40

Marianna, kiborítasz, ez egy sz@rból épített vár! ÉN NEM építenék sz@rból várat, de nem engednek oda a "várépítéshez", nehogy már felelős legyek érte, max egy komolyabb molotovkoktéllal adhatnék hangsúlyt, de komoly eredményt csak az adna, ha 1MILLIÓ ember(az csak 10%) kimenne az utcákra. (arra meg semmi esély, sok a degenerált, a panelproli, a téjékozatlan, aki eladta magát, aki apatikus, aki hisz(!!) fletónak, aki azt hiszi, hogy majd demokratikus eszközökkel, bla bla bla....
ennyi volt ki lehet írni:
FIN

volkov 2007.12.17. 23:50:45

Szili Katalin, jajj.

Az orok szembenallo, aki minden alkalommal, mikor
erot mutathatna elerotlenedik. Ma pl. veletlen ugy alakult, hogy nem szavazhatott.

dowNLoad 2007.12.17. 23:55:54

Szili
(milyen név ez? angolul :ostoba, jól mutatna nemzetközi helyeken, hahaha)
A tipikus félkegyelmű, féltudású, félkezű(bocs) elit tagja. Biztos fog sajnálkozni is, köszönjük.

svepsz 2007.12.18. 00:11:29

az ufis helyi érdekü jogászokat kérdezném tisztelettel, hogy mi a szitu ezzel a M. K. által kezdeményezett népszavazási csürés-csavarással? Fityinget ér vagy fabatkát? vagy télleg betolja egymaga a küllök közé a vasdorongot??

Marianna · http://egerentyu 2007.12.18. 00:23:56

dowNLoad
ne legy izlestelen es komisz, Szili Katalin tragediaja nem vicc! Es ne dobalj Molotov koktelokat mert elvisznek a rendorok teljesen jogosan. Orjongeni felesleges, minek nevetetne ki magat meg jobban az ember? Sirni csak a gyoztesnek szabad, ahogy ezt Szekely Eva irta. Meg nincs minden veszve, meg Solyom atnezi, odaadhatja az Alkotmanybirosagnak, meg lesz nepszavazas amin lehet nemmel szavazni. Tuntetni lehet, de azzal nem ertunk el eddig semmit.

dowNLoad 2007.12.18. 00:30:49

Picit komolyabb tüntetés (kel)lenne, ha teljes blokád lenne a parlament körül, mondjuk 5-600 ezer emberrel. (hogy NEM EZÉRT KÜLDTÜNK A PARLAMENTBE KÖCSÖG! táblákkal) Vezényeljenek ki 20ezer rendőrt, csak köpjön mindenki egyet, és megfulladnak ők is a képviselőkkel együtt. Rosszabbak vagyunk mint a niggerek , meg mint az indiánok. (és ők is hogy jártak? a mai bérmunkások és őslakók magyarországon kb. hasonló helyzetben vannak, csak ma már finomabb eszközökkel érik el ugyanazt)

Marianna · http://egerentyu 2007.12.18. 00:54:17

Igazan nincs kedvem humorizalni, de megjelent lelki szemeim elott az 5-600 ezer kopkodve menetelo ember a kocsog tablakkal..szoval szerintem nem biztos, hogy ez lenne a celravezeto megoldas bar ketsegtelenul eredeti elgondolas. A niggerezest viszont elhagyhatnad.
Aludj ra egyet.(-:

dowNLoad 2007.12.18. 01:05:49

Lehetnének PATRIÓTA, jóindulatú, 200-as IQ-val rendelkező gerinces, megvesztegethetetlen, brilliáns agyú képviselőink is, de akkor űrhajóval is járhatnánk bevásárolni a marsra, arra is ugyanannyi az esély. (lásd karsai)

Google 2007.12.18. 01:27:08

Marianna problémájára (mi szavazzuk be őket, már aki) egy kis válaszféle.
Kanadai ismerősöm mondja, hogy a fiatalok, 35 év alattiak, nem foglalkoznak szavazással, minek az? Úgy gondolom, nálunk sincs ez másként. Azért néz úgy ki a világ ahogy.
A reklámkészítők is főleg a 49 év alattiaknak dolgoznak, hát akkor legyenek azok is ők, akik számára a szavazás kötelező. Számítson az ő véleményük is, nyomjon eleget, többet a latba!
És hogy kerültek be a jelenlegi szoclib képviselők, hogy kerültek többsége? Hát például úgy, hogy ötéves adócsökkentési törvénnyel dobták meg a t. Választókat. A választás elött, persze hogy.

medve 2007.12.18. 08:53:00

Hű, fergeteges örörmmámorban a Nészabadság!

Istvan 2007.12.18. 08:54:13

Na, hogy mennyire naiv es joindulatu ember vagyok, es mennyire rossz vitapartner...
Ez a kedves csusztatas csak ma reggel esett le, hogy mit is irt 'hiba' kollegank:

"Ha ennek biztosítási-szolgáltatási üzletágába beengedjük a piaci versenyt akkor ott biztosan meg fognak jelenni olyan tőkések akik nem vádolhatók makulátlan tisztességgel. Lényeg a lényeg, hogy nem biztos, hogy a magánszektor bevonása a legrosszabb ami az egészségügyben történhet, de megnyugtatna ha szigorú állami kontroll lenne a folymatok felett."

AZTAKURVAELETBE!!!! EMBER, ITT NEM ARROL VAN SZO, HOGY 'BECSUSZIK' EGY-KET NEM TELJESEN MAKULATLAN MAFFIOZO!!! ITT A _HAVEROK_ JONNEK, ERTED???!!! KAKOSY JELNLEG A GAZDASAGI MINISZTER!!!

Sza'l Te vagy nalam is naivabb vagy, vagy pedig ezeket a maffiozokat akarod kimosdatni, rettenetesen sunyin.

Megkerdezhetem, hogy a ketto lehetoseg kozul melyik all fenn?

Istvan 2007.12.18. 09:10:27

Na, gyerekek, itt a ValDeal-tipusu sztori, forras: index.hu:

"Tönkre mehet-e amiatt egy kórház, hogy egyik pénztár sem akar szerződést kötni vele?

A pénztárak versenyre kényszerítik az egészségügyi szolgáltatókat. Lesznek olyan kórházak, szakrendelők, amelyekkel minden pénztár szerződni fog, ezek sok pénzhez jutnak és fejlődnek, illetve akadnak majd olyanok, amelyeket nem választ senki, ez pedig tönkremegy, ha nem képes javítania megítélésén. A területi ellátási kötelezettség azonban nem változik. Egy pénztár dönthet úgy, hogy bizonyos műtéteket (például szakorvos hiányában) az adott kórházban nem finanszírozza, de ezzel párhuzamosan gondoskodnia kell arról, hogy a pénztártag egy másik kórházban az ellátást megkapja."

A maganpenztarakba bekerulnek a haverok, ezutan a haverok korhazai lesznek a 'szinvonalas' korhazak, a tobbiek meg le vannak ejtve. Az allam bacsi kiszervezi a haveroknak az itelkezes jogat, utana meg szettarja a kezet, hogy hat ez a piaci verseny. Igy lehet a mutyizas latszatat elkerulni.

medve 2007.12.18. 10:09:44

Már a GKI is:

\"Az egészségbiztosítási törvény nagyon nehezen megvalósítható - jelkentette ki az InfoRádiónak a GKI Egészségügykutató Intézet elemzője. Rékassy Balázs úgy véli: nincs annyi egészségbiztosítási szakember Magyarországon, hogy minden regionális pénztár élére jusson egy.

Alapjaiban rossz az egészségbiztosítási rendszer módosításának koncepciója - jelentette ki Rékassy Balázs. Szerinte Európában sehol sem bizonyosodott be, hogy a több-biztosítós rendszer jobbá és hatékonyabbá tudja tenni az egészségügyi ellátást.

Az elemző szerint nagyon sok energiát kell majd fordítani a biztosítók és az állam közötti megállapodások megkötésére, nehezen megvalósítható ugyanis az az elképzelés, amely szerint az előbbieknek 49, az utóbbinak pedig 51 százalékos tulajdonjoga lesz.

Az egészségközgazdász úgy véli: komoly problémát jelent, hogy nincs Magyarországon elég egészségbiztosításhoz értő szakember a 22 pénztár élére. Az is gondot okozhat, hogy a rendszer egy idő után átalakul majd: egyes pénztárak felvásárolnak másokat, az elképzelések szerint hat-nyolc működik majd tovább. Ez azonban azt jelenti, hogy a 22 pénztár élére felvett szakértők közül többet el kell majd bocsátani - magyarázta.

Rékassy Balázs szkeptikus, szerinte nem lesz jobb a betegeknek az új rendszer bevezetése után, hiszen a költséghatékonyabb egészségügy megteremtése érdekében kórházi ellátásokat kell megszüntetni.

Az egészségközgazdász elmondta: alaptétel, hogy az egészségügyben vásárlói aszimmetria működik, vagyis a vásárló sosem lesz megfelelően informált, ezt pedig kihasználják majd a pénztárak is.

A pénztáraknak - véli a szakértő - nem az lesz a legfontosabb, hogy a minőséget javítsák, sokkal inkább a szolgáltatáshoz való hozzáférést csökkentik majd, ezáltal könnyebben lehetnek költségtakarékosak.

InfoRádió\"

Marianna · http://egerentyu 2007.12.18. 10:10:15

Hat ez tenyleg jo. Es tenyleg ennyire soteten hulyek, hogy a zsarolast is kepesek pozitivumkent felfogni.Persze mi mast tehetne a szerencsetlen. Felnek, ugyanugy mint annakelotte es foleg egymastol, ugyanugy mint mindig. Egymast fogjak tonkretenni elobb-utobb, nem kell ide ellenzek meg sztrajk sem. Csak az a baj, hogy amig ide eljutnak, tonkremegy minden amit a kezukbe kaparintanak. Es addig azert maradni fognak mig amit lehet meg nem szereznek.

dowNLoad 2007.12.18. 10:42:29

Marianna, ne kezdd megint! Itt lakik 99,99% bennszülött, akik szintén tönkremennek, ha ezek a barmok tönkreteszik azt amihez hozzáérnek, csak nekem(nekünk) NINCS Kajmán-szg-i (Ciprusi) OFFSHORE BANKSZÁMLÁM, meg házam még 2-3 országban. (itt se nagyon) Ki bukik nagyobbat? Az gyanús, hogy még a leggazdagabb is ITT épít 6-8szintes házat, tehát, vagy nagyon (maga)biztosak,(a jövőben) vagy teljesen hülyék, vagy mindkettő. (nem számítanak semmi olyanra, ami miatt el kellene hagyniuk az országot?)
Melyik kórház vesz ilyet először, a befolyt vizitdíjakból?
www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/da_vinci_s_tech_ovw.swf

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.18. 10:50:03

Marianna,
képzetlen vagyok. mi a bánat az a "egerentyu" ?

Marianna · http://egerentyu 2007.12.18. 10:53:49

Gondolom magabiztosak lehetnek, jogi uton nem lehet rajuk bizonyitani semmit, ezt az egeszsegugyi torvenyt ugy tudtak tàlalni hogy a szavazoik biznak abban hogy most majd tenyleg igazsagosabb lesz minden, a koltsegvetest elfogadta az orszaggyules, a 4-es metro epul. Eddig minden sikerult amit elgondoltak. Miert ne lennenek magabiztosak? A sztrajk kudarcba fulladt, az ellenzek vita helyett kivonul a parlamentbol, a jobboldali ujsagok olyan patetikus es hulye szovegeket irnak hogy epeszu ember csak legyinthet ha elolvassa, a Kossuth teri tuntetok ugyszinten, raadasul megtetezve rasszista, antiszemita gyulolkodessel, az europai unios penzekkel zsarloni lehet..A helyzet az, hogy egyre nevetsegesebbe valunk. Nem ok hanem mi. Es hol van meg a tavasz meg a nepszavazas. Ha egyaltalan akkor meg erdekelni fog valakit. De azert remenykedni lehet, azt hiszem ez az egyetlen ami maradt.
Ui: valamit muszaj volt irnom, az egerentyu jutott eszembe. (-:

Árpi 2007.12.18. 11:02:14

Gratulálok a sok birka f@sznak, hogy tétlenül végignézte az ország eladását. A terv ezennel bevégeztetett. Magyarország már csak volt. Amen.

LT 2007.12.18. 11:07:15

papirforma volt a szavazás.

RIP MSZP

denever mobile 2007.12.18. 11:21:12

Na, oszoljanak emberek. Mar nincs itt semmi latnivalo.

Istvan 2007.12.18. 12:41:12

"medve 2007.12.18. 10:09:44
Már a GKI is:

\"Az egészségbiztosítási törvény nagyon nehezen megvalósítható - jelkentette ki az InfoRádiónak a GKI Egészségügykutató Intézet elemzője. Rékassy Balázs úgy véli: nincs annyi egészségbiztosítási szakember Magyarországon, hogy minden regionális pénztár élére jusson egy. "

Oszt minek ide szakember? Nem eleg, ha haver? Esetleg hiba kollega majd megint ir egy szep kommentet, hogy hat nagyon szep dolog ez alapvetoen, csak hat a kezdeti nehezsegek, es tenyleg elofordulhat, hogy egy-egy helyre nem a legmegfelelobb ember kerul az elejen, mer' ha' a GKI is megmondta, hogy sajnos nincs itt ennyi szakember, es hat, ize, stb.stb.stb.stb.stb.stb.stb.

dowNLoad 2007.12.18. 12:43:53

Még meg lehet szivatni a sok köcsög ingyenélőt (segélyből élőt és képviselőt, csókos baráti vállalkozót egyaránt) Mindenki vegyen annyi FÖLDET amennyit csak tud, és MENJEN(megyek) ki dolgozni KÜLFÖLDRE. Itt nem lesz adófizető, de a föld magántulajdonban van, az ÁLLAM összeomlik végre, maga alá temeti a fenti vérszívó bandát, és akkor ki lehet pucolni őket. Érdekes lenne, ha 2-3millió ember elhúzna innen, csak a nyugdíjasok, cigányok, analfabéták, képviselők, és baráti céges haverjaik maradnának. hahaha de megnézném messziről, ahogy egymás torkának esnek.

Őrnagy Őrnagy 2007.12.18. 13:04:58

dowNLoad ez a folymat beindult. A tegnapi szavazás is szerintem jó pár embert "kizavart".

Istvan 2007.12.31. 11:13:21

Ejnye-bejnye traceback!! Irgumburgum!

Téglagyári Megálló 2008.01.02. 09:46:24

Ma volt egy remek összeállitás reggel a Lánchid Rádióban (fuj, reakciós!). Leadtak egy eredeti hangfelvételt Gyurcsány kétezervalahanyas kiadásától, amikoris kerek perec kijelentette, hogy a versenyző biztositók helyett a közös nemzeti kockázatvállalás kell legyen a társadalombiztositás alapja.

No és Karsait is idézték, hogy ő csak a szavazóira fog hallgatni, aztán meg a név szerinti szavazáskor leadott "igen"-jét lehetett hallani.
süti beállítások módosítása