Mit olvas a magyar?
2007. december 10. írta: szamárfül/pável

Mit olvas a magyar?

Egy kis olvasásszociológia

avagy balzsam a hazug ballib kultúrfölény marta sebekre…

Mutasd a könyved a hónod alatt, és megmondom, kire szavazol. Vagy netán nem olvasol ki egyetlen könyvet, egy év alatt sem? Akkor a felnőtt lakosság 60%-ához (!) tartozol. És ha férfi vagy közülük, jó eséllyel mszp-s is. (Most szólok, az alábbiak keservesek lesznek ’odaátra’…) Ez az arány a hatvanas években még „csak” 40% volt. Két emberöltő alatt a felnőtt lakosság újabb ötöde tette le végleg a könyvet.

„Csak az ember olvas” /Márai/, de ebbe most ne is menjünk bele, még arisztokratizmussal vádolnának – s nem is tagadnám, sikeresen álcázva ezzel enyhe sznobériámat. De vissza a beszédes számokhoz!)

Hadd mutassam be mindenekelőtt, kinek is citálom ide nemrég megjelent tanulmányát: Nagy Attila (1942) olvasásszociológus régóta foglalkozik a ki, mit és mennyit olvas kis hazánkban kérdéskörével – és az 1400 (18-39 éves) személy megkérdezésével készült 2005 őszi kutatás eredményeit szakaszosan publikálja (Tárki-OSZK). Ezúttal (Valóság, 2007/11.) az olvasás és a vallásos ill. politikai értékrend kapcsolatát elemezte. De beszéljenek a számok:

I.
Kezdjük (egy nem túl erős) fájdalomcsillapítóval a balos szavazók számára: ők, ha pici arányban is, de többséget alkotnak a 19. századi realista világirodalom ’falásában’ (Balzac, Dickens stb. – az írók példaként sorolásában a szerzőt követem – Sz.fül)

Az értékes (azaz nem lektűr) 20. századi, ill. kortárs szépirodalom (Ady, Bulgakov, Bodor Á. stb.) olvasótábora már erősebben megoszlik a pártpreferenciák tükrében: a fideszesek 3-6-szor többen olvasnak ilyet (össz. 8,9%), mint a szocik (2,5%). Hoppá Esterházy, hoppá Nádas, hoppá Spiró! Tudtátok-e, főleg kik olvasnak titeket?! Netán „jobbról” többször olvasnák újra Temesi Ferencet, csak hogy kijöjjön a statisztikai átlag…?! :-)
(És itt személyes megjegyzést tesz a blogger: bátyja kedvenc könyve - jobberként - Konrád György Cinkosa – s hogy e regény valóban a legjobbak közül való, arra maga Sz.fül is leteszi a nagyesküt… 

(És azért ez a fura 3-6-szoros szórás, mert a szerző a nemeket mindig külön vizsgálja – de erre még visszatérünk.)

A szocik tkp. két jellemző csoportban „vezetik” (1,5-3-szoros arányban) a mezőnyt: az áltudományos kiadványok (Nemere, ezoterika stb.) olvasásában (ők zömmel nők), illetve a semmit sem olvasásban, mint arra már fentebb utaltunk (ők jellemzően férfiak).

II.
Kutatónk az olvasottság mérése mellett a vallásos elkötelezettséget is összeveti a pártszimpátiával. Itt három fő csoportot különböztettek meg a kérdőíven: 1. nem vallásosak, 2. a maga módján, az egyházaktól függetlenül vallásosak, 3. szorosabban követik egyházuk rítusait stb. (’egyházias’). 

Aki nem ellenségesen tekint az egyházi iskolákra, annak nem lesz meglepetés az eredmény: a klasszikusok vonzása 3-szor erősebb, a lektűré pedig harmadával gyengébb az 'egyháziasak' körében, mint a nem vallásosak közt.  De hasonló, igényesebb attitűd mutatkozik a két csoport közt a szakkönyvek és az áltudományos művek kultiválásában is.

III.
Összefoglalva, a két nagy párt szavazótábora közt éles különbség van 3 fontos területen: az áltudományos művek elutasításában, a modern szépirodalom illetve a tudományos művek kedvelésében – mindannyiszor a jobbosok javára. Amit viszont nem indokolhat az iskolázottság-beli szintkülönbség: ugyanis csak a max. 8 általánossal rendelkezők közt van hátrányban (6%-kal) a szoci tábor, az ennél iskolázottabb (éretségizett, diplomázott stb.) csoportok kb. azonos arányban szerepelnek a 2 nagy párt hívei közt. A fent vázolt markáns különbség így más okokkal magyarázhatók (vallásos elkötelezettség, nemi szerepek, stb.)

 

Azt pedig nem tudom, mennyire másítja meg a felmérést, de a szerző is kötelességének érzete közölni az ugyanekkor (2005 ősze) mért párszimpátia-adatokat: ekkoriban a Fidesz vezetett (29%) a szocialistákkal szemben (24%). Ja, és a kis pártok szimpatizánsait szándékosan nem mérték: kis százalékaikkal csak áttekinthetetlenné tették volna a felmérést.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr18259777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.11. 02:35:04

Általában sem olvasnak nagyon az emberkék. Jelzem, az egyetemi hallgatók is csak muszájból, kényszerből, és inkább zanzából:( - tisztelet a kívételnek...
De én ezen az eredményen sem vagyok túlzottan meglepődve. Az átlag ballib nem túl olvasott (megönn csak tisztelet a kívételnek:))

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 03:17:40

Az átlag(!) jobbkonzi szintén nem túl olvasott


...na és?


Lassan majd olyan felmérések jönnek, miszerint a ballib farka nagyobb, de a jobbkonzi meg potensebb... A ballibesek a naaaagy csöcsökre buknak, míg a konzik a formás seggre... A ballibes hangosabbat fingik, a jobbos meg büdösebbet ..stb (vagy font pordítva)


Mi értelme ennek, Szfül?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 03:19:35

(volt egy hasonló - buta (és/de/ám külföldi) - femérés a zenehallgatásról, ott az jött ki, hogy a ballibes inkább hallgat dzsesszt, a jobboskonzi meg mittudoménmit... szintén baromság..)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 03:24:07

na és persze a mekdonaldszban is csupa panelproli ül, ők isszák a szar sört, ők eszik a szlovák szalonnát, ők szívják a csempészcigit, míg az arcosmagyarok tiffánt vedelnek mangalicakolbásszal és nyírségi dohánnyal tömik a pipájukat...?

na jó éjt, kihisztiztem magam

Csak amikor normális ember mond faszságot, az még jobban dühít, mint amikor hülye beszél hülyeségeket ("én ezen az eredményen sem vagyok túlzottan meglepődve")

Gera 2007.12.11. 04:02:38

Szerintem ahol olyan adatok jönnek ki, hogy 2,5%, meg 8,9%, ott nem lehet kultúrfölényről beszélni semmilyen szinten. Tökmindegy, hogy melyik oldal hányszorosa a másiknak, egyik se olvas semmit általában véve.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2007.12.11. 07:03:54

ELég célzatos felmérésnek tűnik. :)

Egyébként mi alapján számít valami áltudományosnak? Hogy a hivatalos tudományok képviselői annak nevezik? :)

A boldog középkorban minden annak számított, ami nem az ókori görög bölcselőkre hivatkozott... :)

Manyi Béci 2007.12.11. 07:24:00

Ó, ó.
Szamárfül polgártárs boldog. Kiderült, hogy mennyivel kulturáltabb. Mondjuk, eddig is tudta persze, de most végre le is írták!
Végre LE IS ÍRHATTA! Nagy Attila, évtizedes üldöztetések és meghurcoltatások után!

Milyen szánalmas ez az egész.:)
Tudományos felmérés….ja, aham.

Egy magamfajta zsigeri ember többek között az ilyen írások miatt nem fog sosem magát jobboldalinak aposztrofált pártra szavazni. Egyszerűen nem fordulhat elő.:)

Juzo 2007.12.11. 07:59:35

ergé 2007.12.11. 00:47:14:
Engem ugyan nem:D De a sok idiótát ismerve sokan azok lennének.

proteus · gumipitypang.blog.hu 2007.12.11. 01:07:05
Igen ennyi értelme van, de 20adrangú mérőszám.

ROMANI ITE DOMUM! 2007.12.11. 08:04:30

Édesistenem... hogy a picsába kerül ez a náci blog folyton az index főoldalára?

siqlum 2007.12.11. 08:06:42

Daily Shark, a boldog középkorban a görög klasszikusokat nem ismerték, az érett középkor végén (15. század) kerültek újra Európába, akkor fedezték fel újra, s így lett a reneszánsz. A középkorban inkább a biblia kommentárait, szent teológusokat, és az Iliászt olvasták, meg 1-2 hősregét, hősmondát az adott nép múltjából.

klebelsberg 2007.12.11. 08:19:34

Ebből a bejegyzésből két dolog világos:
1. a szerzőnek fogalma sincs a statisztikáról és a közvélemény-kutatási adatokról,
2. ennek ellenére görcsösen próbál valamit bemagyarázni az eredményekbe, amire tökéletesen alkalmatlan ez a kutatás.

Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam meg - ugye.
Nos, akkor számoljunk ugyanazokkal az adatokkal kicsit másképpen:
A lakosság 29% volt Fidesz-szimpatizáns, és a teljes lakosság körében 8,9% volt az aránya azoknak, akik jobboldali szavazók és olvastak XX. századi szépirodalmat. Tehát 20,1% NEM olvasott ilyet.
Ugyanez a másik oldalon: 24%-2,5%=21,5%
Hoppá, így valahogy nem jön ki az a kultúrfölény, amelyet a t. szerző próbált felskiccelni!
Persze ez a levezetés ugyanolyan baromság, mint az eredeti cikkben található összehasonlítgatás hibahatáron belüli adatokkal, de talán érthető, mire próbáltam rámutatni.

iksz 2007.12.11. 08:25:42

Az emberiséget két részre lehet osztani. Az egyik két részre osztja az emberiséget, a másik NEM.

flimo13 2007.12.11. 08:27:26

No ezen ne csodálkozzunk, mikor a kortárs szóra a legjobb szinoníma a szar. A szociológusok meg arra jók, hogy fűtik a ttk alagsorát, nem fagynak be a csövek gólyabálra.

Siqlum, a középkori tudomány Arisztotelészre épült, a mester tanítása majdhogynem másik szentírás volt.

szusi 2007.12.11. 08:44:55

klebelsberg jót ír!

viszont van más módszertani bökkenő is a dologban. méghozzá a 18-39. ugyanis ebben a korosztályban kb 2x többen vannak a fideszesek, míg a 29-24% nyilvánvalóan a teljes népességre vonatkozik, mivel másképpen nincs jelezve. másrészt 1400 főnél a hibahatár kb +/- 3% (most pontosan nem számolom ki) így 8.9-3=5.9, illetve 2.5+3=5.5 statisztikailag éppen csak különbözik. ezt a minimális eltérést pedig egyértelműen magyarázza a korosztályos szűkésétből adódó eltérés.

kedves reakció, kérlek a társadalomtudományos témákkal foglalkoztok kérlek bennetek kerítsetek valakit, aki valamennyire ért is a témához, mert különben lebőgés lesz a vége.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 08:47:36

hmm, mire ébredek... saját blogomon is sokféle komment érkezett... tisztelettel kéretik a tanumányíró N.Attilát semmiféle elfogultsággal sem vádolni, nála derekabb kutatót keveset ismerek,
arra pedig, hogy mit mondanak el a számok: nos, annál mindenképp többet, mint a gyakran csak 500 fős mintán alapuló pol.szimpis felmérések, de nem olyan sokat, hogy arról bármi egyetemeset elmondhassunk a balos/jobbso magyarokról - csak egy helyzetkép.
ja, és a szerző még kitért arra is: mindez majd a várhatóan (ha lesz rá pénz) 2009-ben megismétlendő felméréssel összevetve lesz igazán sokatmondó. Addig csupán érdekesség - bár beszédes...
:)

Marianna · http://egerentyu 2007.12.11. 08:54:03

Nem kell minden konyvet elolvasni de torekedni lehet ra. Nehany kortars magyar iro viszont tulzasba viszi az irast.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 08:55:20

Béci, Klebersberg: a számokkal lehet vitázni (igen, bele lehet mászni a korosztályos problémába, hajrá), de azért k é r e t i k a k u l t ú r f ö l é n y k i t é t e l t (ami persze már nem a kutatótól ered), derék, szorgos polgártársaim, p o é n n a k venni! hm? aki itt komolyan antikultúrfölényezik, na az ciki.

Manyi Béci 2007.12.11. 09:32:25


"tisztelettel kéretik a tanumányíró N.Attilát semmiféle elfogultsággal sem vádolni, nála derekabb kutatót keveset ismerek"
:))
Húha, Szamárfül megmondta a tutit, Szamárfül cáfolhatatlan logikával, kivédhetetlen érvekkel lealázta a tamáskodó ostobákat!
Mi több! Szamárfül csak viccelődött, aki nem kacag, na, az a hülye.
És ezt is Szamárfül állítja!
Árpi mester szokott ilyeneket írni már legendássá vált blogjában, tudja, az a modest propoizés cikk például, az ilyen hülye címeket nemtom megjegyezni pontosan, mer a Nemere nem szok ilyesmiket írni.

A magamfajta egyszerűke mindig megkérdezi magától ilyenkor: Miért íródott ez a cikk, tanulmány? Mi volt a célja?
Köszike, hogy elmondtad: viccből.

Aztán a Szikolsky-Pittenberg tanulmány ismeri-e a zöldszemű macskák pubertáskori zavarairól? Abban is nagyon jó megállapítások vannak a pártpreferenciákról, tudta például, hogy a szocik sokkal jobban szeretik a fehér macskákat, mint a fideszesek?
Ez nem lehet véletlen.
És erről persze hallgatnak! HÁHÁ!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 09:38:42

min húztad fel magad ennyire, Béci?
amúgy úgy tudom, a szociológia nevű varázslás nem valamit akar bebizonyítani (rólad mennyit mond el, hogy mindenáron ebből indulsz ki..?), hanem megmutatja, amit talál. Ez zavar?

El Presidente 2007.12.11. 09:42:04

Az a baj, hogy ez nem sokat számít. Mert lehet mindenfajta tudás nélkül is elmenni szavazni. A szakközép sulimban 13. évben a 30 osztálytársamból (nem mellesleg ez Budapesten történt) 25 volt Gyurcsány mellett, 5 Orbán mellett köztük én is. És a 2. kérdés volt az hogy melyik pártba tartozik a választottjuk. Mszp-sek közül rögtök 6-an elvéreztek, fideszesek nyilván tudták(azért szavaztak rájuk mert tudták mi az, nem azért mert apuci azt mondta). Következő kérdés említsen 3 pártagot abból a pártból amire szavazott. Mondjam még, mszp-sek közül 21-en véreztek el.No comment. És az az 5 fideszes tudta, hogy Orbán fideszes, és, ismerte rogán antalt, Deutch-Für Tamást, Navracsics Tibort, Kósa Lajost......... És persze az mszp-sek közül is, azért mert ők ismerik hogy kire szavaznak és az milyen párt tagja és hogy mit szándékozik tenni a köv. 4 évben. That\'s all.

El Presidente 2007.12.11. 09:44:56

Remélem most nem az jön, hogy te hülye még helyesen sem tudsz írni. Mert az olyan MSZP-s, kerüljük ki a gondot és beszéljük másról, szerencsétlen hozzáállás lenne.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2007.12.11. 09:47:52

újabb szánalmas próbálkozás becsempészni a politikát olyan regiszterekbe, amihez semmi köze. mondjuk moa-on könnyen megoldható, további jó munkát

ergé 2007.12.11. 09:50:45

Romani, na így direktbe lenácizva még nem voltunk, te vagy az első, gratulálunk, gyere a szerkesztőségbe, várunk egy pezsgővel ;)

gyz 2007.12.11. 09:50:57

Kellene még sok kutatás, tegyünk különbséget ezer meg ezer szempont alapján a jobbos és balos szavazók között. Könnyebb lesz az azonosításuk, nem kell vesződni azzal, hogy felesleges beszélgetések során ismerjük meg a másikat. Tudjuk egyből, ki hol áll. Aki "odaát" van, maradjon is ott.

Ijesztően ostoba írás.

aranyhaj.blogspot.com 2007.12.11. 09:51:16

Mi az, hogy mit olvas a magyar? Nem olvas semmit. A főiskolai vagy egyetemi hallgatók között kétségbeejtően sok az olyan, akik legfeljebb magazinokat olvasnak. Napi-, hetilapok? Netán könyv? Ez már komoly irodalmi érdeklődést feltételez.

aranyhaj.blogspot.com

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 09:51:58

Fentebb ecseteltem a panelproli kertévénéző-mekibejáró-stb toposz faszságát


CSAK azért, mert valaki nem Fidesz-szavazó, még lehet pont olyan normális ember, mint aki az

És persze fordítva is


Amúgy is túlságosan átpolitizált világunkban mi szükség van még egy ilyen provokatív (és téves értelmezésen alapuló) poszt?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 09:55:05

Szfül, ÉRDEMI választ nem adtál ám sem nekem (18-39? jobbos-balos versus farokméret? stb), sem pl. klebelsbergnek


Romani!
Miért is lenne ez náci blog?
hüje vagy fiacskám, hejedre, egyes

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 09:56:09

Hanni, de hiszen itt pezsgőfürdesz a provokációban... úgy látszik van rá igény?

sztem pedig a reakciók egy része ijesztő...
gyz, irántad máris alsóbbrendűnek érzem magam...így jó?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 10:00:00

Hanni, ha a kutatás nem terjedt ki 40 fölé, nem szaladok ki az uccára magam pótolni azt... szted dugjátok össze kunóéval, aztán a nagyobbik lehet tenyészmén, ha nem rakoncátlankodik sokat... apamagyar lesz! (vö. apamén - ja és ezt ezennel be is nevezem a magyaros blogodra... :D )

Manyi Béci 2007.12.11. 10:04:35

"(rólad mennyit mond el, hogy mindenáron ebből indulsz ki..?)"
Ó, hohó!
:)
Kis pszichológia mélyelemzés?:)
Figyi.
Minden másik ilyen. To'od. Nem tehetünk róla.

Mi más lehet az ok?:)

Páran leírták már, hogy miért nem jó ez az írás, nem ismételgetek, egyetértek velük.

Szóval, miért? Mi volt a célja?

gyz 2007.12.11. 10:06:39

Szamárfül,

a magam részéről teszek rá, hogy érzed magad. Számodra pont arra volt jó ez a felmérés, hogy sok szmájlival vigyorogva butácska vagy blőd következtetéseket vonj le belőle, és aztán jól összekacsinthass a kis barátaiddal.

Én meg bátorkodom megjegyezni, hogy a f@szom tele van ezzel a magyar bal- meg jobboldali homokozóval, ahol a magadfajta idétlenek játsszák a hülye játékaikat.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 10:09:37

hogy legyen egy jó napod :)
vagy ha ezen túlleszel: egy érdekes cikk továbbadása. vagy ez kevés ok?
óvóbácsinak vajh', miért érzem magam?
na mentem, a dologomra.
Hanni, örvendtem, hogy téged is megihlettelek, ami a fingásügyi öszvevetést illeti. Sztem az ovikban, kicsiben ugyan, de csinlják.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 10:12:03

Most komolyan, Stfül, szerinted értelmes dolog lenne arról posztolni, hogy a pedofil papok 86.8%-a konzervatív?

És elvenni az élét pár mosolygóssal?

:)))


így?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 10:12:48

igen, azb ovis fíling lengi körbe ezt a posztot szerintem is

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 10:12:48

gyz, közben magadhoz is nyúltál..? ne kívánd őszinte válaszomat. anyázz még vmit, hogy jó legyen a napod, aztán írj jobbat (már a tanumánynál).

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 10:18:01

sztem meg ovis, aki egy talán neki kényelmetlen szociol. tan.-ról ilyenekt ír, mint fent a dühöngők. Hanni, a fenti pléda nem egészen állja meg a helyét... a fingós jobb volt.

legközelebb a vándor éji dalának 124. magyar fordítását teszem közzé, idegcsillapítóul.

gyz 2007.12.11. 10:23:26

"anyázz még vmit"

No, anyáztam volna? Idézzél gyorsan, biztos csak én nem vettem észre. Nem hiszem, hogy szándékosan hazudnál.

A tanulmánnyal egyébként az égvilágon semmi bajom nem volt. Kizárólag az az ostobaság, amit Te hozzátettél. Kár, hogy ezt így el kell magyaráznom, ráadásul feleslegesen.

kispé 2007.12.11. 10:26:41

spiró egy mocskos izraelita szemétláda.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 10:27:50

gyz, akkor "idétlenkedj" csak tovább... nem ismerve az eredetit, meg ugye oylan jól tudod, mit tettem hozzá, mi? mostantól kitüntetsz minden beszólásoddal.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.12.11. 10:28:51

Szamárfül. Én kedvelem, amiket írsz, de erről itt én is azt gondolom amit a kommentek matematikai átlaga reprezentatív mintán, korosztályra bontva, és rontva néggyel, ha xEn és 0 =/= n

Azaz.

1. Nagy Attilát senki nem vonja kétségbe, én talán egyszer találkoztam is vele még, de így ez a kutatás igazából nem mond semmit, a köznépeknek főleg nem (mielőtt bármi: én is ide sorolom most magam)

2. Arra viszont jó, hogy tovább bosszantsa azokat az embereket, akiknek szerintem jogosan van a tökük tele az olyan vizsgálatokkal, hogy a jobbos milyen meg a balos milyen nem.

Mindegy, hogy milyen szándékkal tetted ezt ide ki, mert igazából mindegyikkel a fenti két megállapítás valamelyikét vonod magadra. A mellé írott kommentárok pedig csak élezik ezt a fölösleges piszkálódást.

Tényleg, ha én jobbosból áttérek balosba, az meglátszik az olvasási szokásaimon?:)

romani ite domum nevű olvasó pedig tényleg megérdemli a pezsgőt..

Szem 2007.12.11. 10:32:22

Egyszerűen nem hiszem el, hogy már az olvasási statisztikákat is fidesz-mszp vonalon készítik. Asszem én lassan az újságokat és a 'közéleti' blogokat teszem le végleg.

Manyi Béci 2007.12.11. 10:35:14

Á, már megint egy titkos imádó, őrület!
Szóval direkt nekem írtad?
Nem kellett volna...
Miért nem küldtél egy szívecskés képeslapot inkább?
Az is idétlen, de azért mégsem ennyire.

Óvóbácsinak érzed magad, hát igen.
Milyen hülyék a másikak, ugye?
Őrizd tovább a lángot, ne törődj velük.
Ne is válaszolj a hülye kérdéseikre.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 10:37:01

emberek! Szem! rengeteg vizsgálat van, ez a tanulmányszelet épp ezt vizsgálta, vetette egybe!

húúú, asszem a kommentekből egy felnőtt Pisa-felmérés is összejönne...

Adam, egyes sztereotipiáűkat rombol, másokat megerősít... vagyis talán igazol. És sztem a kortárs, modern irodalomnál egyenesen érdekes. Bosszantni pedig...? kell ahoz egy kis önhergelés is, ahogy látom.

gyz 2007.12.11. 10:42:50

"nem ismerve az eredetit, meg ugye oylan jól tudod, mit tettem hozzá, mi?"

Nem, abszolút nem lehet észrevenni, mi a te hozzáfűzött kommentárod. Annyira jól el van bújtatva, hogy egyszerűen képtelenség.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 10:47:28

kispé - nagyon eltévedtél!
sajnos, itt nem divat a törlés...

nabazmeg abba is fejezhetitek mer innen ugysincs lejjebb 2007.12.11. 10:49:56

"Mutasd a könyved a hónod alatt, és megmondom, kire szavazol."
Felmérések szerint a jobboldali szavazók többsége balról JOBBRA, míg a baloldali szavazók többsége jobbról BALRA olvas.
hehe, érted ugye? hehe

Marianna · http://egerentyu 2007.12.11. 10:51:05

Milyen ideges lett mindenki. Es akkor mi van, ha en az Orbanra szavazo jobban szeretem azokat az irokat akiket a liberalis ertelmiseg kedvel? Mit valtoztat ez barkinek a vilagnezeten? Es mit valtoztat az, ha valaki falja a sok mostanaban megjelent szemetet? Mondjuk egy mszp-s elolvas egy evben ot konyvet ami "komoly" irodalomkent van aposztrofalva es valaki (fidesz-kdnp) otszazat a szemetbol akkor most ki az olvasottabb? Tenyleg mit olvas Gyurcsany, Orban vagy Fodor Gabor, Semjen Zsolt? Iranymutatast kerunk!!

ergé 2007.12.11. 10:54:29

Marianna: "Tenyleg, mit olvas Gyurcsany, Orban... iranymutatast kerunk!!"

Hű, te valamire nagyon ráéreztél!

Részletek a januári Reakcióban! :-D

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.12.11. 10:54:46

Jaj, úgy utálom ezt a képmutatást, hogy nebántsuk a polcaikon műanyagbabákat meg fröccsöntött kerámiakutyusokat tartó polgártársainkat, hát azok is csak kedves jószándékú emberek, meg egyébként is, nem szabad megkülönböztetni, mert a megkülönböztetés, ejnyebejnye, csúnya dolog, az egyenlőség mindenkit egyenlővé tesz.

Hát nem. Ránézésre, saccperkábé lehet következtetéseket levonni abból, hogy mik vannak a könyvespolcon. Aki figyelmes szemlélő, az meg kíváncsian meg is nézi ezeket például házibuliban. És de, lehet következtetéseket levonni abból, hogy a könyvespolcon mik vannak (ha van egyáltalán) - legalábbis a házigazda általános állapotáról, igényszintjéről ésatöbbi.

Hagyjuk már azt az ostoba képmutatást, hogy viselkedésből, kanál és villatartásból, fogyasztási szokásokból és kulturális érdeklődésből nem lehet következtetni általánosabb dolgokra, mondván, "egyenlőek" vagyunk - amellett, hogy kultúrfölényezni ostobaság.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.11. 11:02:57


Szamárfül,

Ez egy tipikus polgárháborús poszt volt, nagyjából az "árják vagy a zsidók mosakodnak-e többet" című von Schachtenberg tanulmány szintjén. Van egy szűk réteg amelyik rendszeresen olvas szépirodalmat, és egy Nagy Attila nevű emberbácsi a Valóság nevű tőkéczkiánus izében aki azt állítja, hogy ez a szűk réteg erősebben van reprezentálva a jobboldali szavazók között mint a baloldaliak között. És ezt te lehozod és közben szigorúan nézel. A mai fiatalok azt hiszem a megalol kifejezést használják erre.

1. Magyarországon reprezentatív mérést amelyben pártpreferenciák szerepelnek nem lehet végezni, csak roppant óvatossággal, ugyanis Nagy Attilát tipikusan elhajtják a francba, ha ilyesmit kérdez, az elhajtók magas száma miatt ezen felmérések megbízhatósága kb. nulla. Egy többé-kevésbé reprezentatív felmérés költségeit Nagy Attila nem nagyon tudná finanszírozni. Kérdezz meg erről egy közvéleménykutatót.

2. Magyarországon a "magaskultúrához szorosabban kapcsolódás" és a "háború előtti középosztályhoz való kapcsolódás" nyilván komoly korrelációban van, és ez utóbbi meg a jobboldali pártszimpátiával lehet komoly korrelációban. Erre vonatkozóan léteznek felmérések. Az, hogy valamilyen magaskultúra jobboldali pártszimpátia korreláció létezik nem igazán meglepő.

Lehoznál egy felmérést, amely a huszadik században jelentős tudományos eredményt elérő magyarok között az askenázi zsidó származásúak brutális felülreprezentáltságát boncolgatja ? Mert az is hatalmas faszság lenne. Nem csinálunk bizonyos dolgokat, mert hatalmas faszságok, kedves mami nem tanított meg erre ?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 11:11:06

kissé overszenzitív vagy, Tündér. ne keverd ide nekem az árjaságot a pártszimpoik mellé léccike, mert ott találod magad kispé mellett. Sztem. A polgháb.-t meg elmondjam ki kezdte? Cccö.

dr. porkolab 2007.12.11. 11:17:16

Itt megint rám van szükség! Szamárfül nevű blogíró NEM MOND IGAZAT! Ha alaposan megnézte volna a kutatás eredményeit (beleértve a színes grafikont a végén) akkor rájött volna, hogy a balosok ÁTLAGOSAN 27%-kal többet olvasnak, ÜNNEPI CSÚCSBAN, amikor a jobberek templomba meg Erdélybe járnak, akár 72%-kal is TÖBBET OLVASNAK! Ez világosan kiderül a cikkből, de Szamárfül politikai célzatainak ez nem felelt meg, így TORZÍTOTT!!! Szamárfül számai csak RÉSZEREDMÉNYEK, a végkövetkeztetések teljesen mást mutatnak. Balosok! 27% és 72%!!! Ezt vágjátok az öntelt jobberek arcába!!!!

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.11. 11:17:34


Szamárfül,

Érzek bizonyos ovodista tendenciákat a posztjaidban. Amit most csinálsz az PONTOSAN ugyanaz mint amikor Miháncsik Zsófia és barátai kétszázhetvenhárom konzervatív okosembert keresnek. Beírásod semmivel sem jobb mint egy átlagos oroszjózsiskodás, és amikor azt mondod, hogy tancsinéni kérem ők kezdték, hát az extravicces.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 11:22:39

Tündérke, hajrá, te is...
de szólok, hogy beperellek a személyiségemet miattad ért torzulások miatt! Még a partedlit is leperelem rólad...
(a Mihancsik-hasonlat valóban igen sértő volt... :D )

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.11. 11:31:19


Szamárfül,

Szerinted te okosabb, műveltebb, képzettebb ember vagy mint Miháncsik Zsófia ? Csak kérdem.
Szeretnék egy olyan országot, ahol a CV számít. Nem az, hogy ki melyik majomfejűre szavaz.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.12.11. 11:36:51

Mihancsik Zsófia intellektusa pártszolgálat közben ragyogja be igazán a teret.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 11:36:56

Hogy jön ez (MihZs. ikúja stb.) a sértés-kategóriához? :D
A 2.ban végre egyetértünk.
Mellesleg, azért döntsd el, most szerelmes vagy-e Mihancsikba ("..."), vagy sem... hol véded, hol vele alázol...

dr. trafik nomac 2007.12.11. 11:43:35

Az áltudományt ne keverjük már a középkori fogalmakkal, ma is vannak vitatott tézisek, de azt semmiképpen sem nevezik áltudománynak. Viszont a vallástudomány részben áltudomány, tekintve, hogy a vallásnak csak pszichológiai, és szociológiai vonzata vam, illetőleg a történelmi ismereteink róla, minden egyéb csak mese.

Alezredes 2007.12.11. 11:54:29

Itt már mindenki a janári Reakcióról beszél, de hol a decemberi?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 11:57:52

na, odaát a blogtéren meglódult a fantasy:
egyben be is segítek a vérmesebbeknek, akik végre nem velem foglalkoznának:
egyrészt
vmi okos rátalált a kiséés valóban ná(r)cisztikus Dr. Nagy Attila vidéki orvos szerzőre, aki valóban sok elborult dolgot írkál (pl. Zsidó élettér, zsidó hazugságok, stb.), de csupán névrokona a "mi" olvasásszoc.-unknak... - Ezt csak azért, hogy még egyszer ne essünk ebbe bele.

másrészt
íme, bemutatom, pl. Adamnak, miért is tartalmazott újsonságokat a cikk: idézek egy kissé fanatikus, + gyanúm szerint hivatásos ballib bloggert, amit u.e posztra írt, máshol:
"...egyszerűen nem hiszem el hogy a primitív fidesz rajongói többet olvasnának-vagy nívósabbat mint a normális emberek-akik alapból inkább baloldali értékeket követnek, tehát a szolidaritást és a humánum előírásait követik, a nacionalizmussal szemben."
hát ezért... :P

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 12:01:23

nomac, végre vmi témába vágó kérdés... vallásdefiníciód kissé provokatív :) De ami a kutatásban áltud. lehetett: pl. a sumerológus nyelvészet, az ezoterikus tanok, Nemere fikciósított történelme, ilyesmik. Ezek azért (tudom, tudom, mit mondasz erre) elhatárolhatók a Bibliától (amit ugye másképp is olvasnak, a vaskalapok kivételével) vagy egyéb, tört.-i egyházak kiadványaitól...

volkov 2007.12.11. 12:26:30

Tunder,
"Lehoznál egy felmérést, amely a huszadik században jelentős tudományos eredményt elérő magyarok között az askenázi zsidó származásúak brutális felülreprezentáltságát boncolgatja?
Mert az is hatalmas faszság lenne."

miert is lenne faszsag? ez is faszsag?
www.mr1-kossuth.hu/index.php/HIR/Magazin/A-zsidok-vilag-legintelligensebb-emberei.html?mr=1/2007-11-27_07:05:01
vagy csak ilyet nem illik?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 12:31:56

volkov, lemaradt, hab a tortán: elkapta az éterben és továbbadta Zentai Péter,
a berlini hitbizományos... :D

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 12:32:51

Szfül, a hülyeség oldalfüggetlen

A baloshülyes pont olyan hülyemagyar, mint a jobboshülye...

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.12.11. 12:34:36

szamárfül, ebbéli igyekezeted érthető, de nekem az a negatív tapasztalatom, hogy az általad idézetthez hasonló mélységesen sötét és beszűkült elméknél az ilyen dolgok valamiért mindig csak erősítik az előítéleteiket meg az utálatukat...

és ez most nem a postod irányuló negatív kritika

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 12:44:03

Adam, hát lehet. de akkor mki leheteti a tollat, klavit... Avagy nincsen remény...
Hanni, akkor erre szíjjuk el a kutya mellől előásott békepipát :P (nincs apró betű, de úgy jegyzem meg: azért a kultúrszociológia csak kutat vmit... legalább hgy miért és mennyiben máshogy hülyék, mint az odaátiak..)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.11. 12:50:35

ROMANI ITE izéke a nemolvasósokat reprezentálja:(

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 12:53:11


nagyon ki akartál olvasni valamit a számokból - és sikerült (még ha esetleg nem is pont az és pont úgy van benne ...de hagyjuk)

békepipa

(de akkor meg minek az ilyen olaj-a-tűzre poszt...)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.11. 12:53:57


Kedves Volkov,

Ez a hír volt a motivációm. Zentai nem írta le miről is beszél, és szerintem ez az egész egy hoax. Utánanéztem, valóban megjelent pár ilyen jellegű cikiség, de tudományos publikációnak nevezni erős.

Kedves Szamárfül,

Miháncsik Zsófiát tisztességes jó szakembernek tartom (+ jel) aki elképesztő faszságokat is tud mondani (- jel). Nem láttál még ilyet ? Számos ember van, akiket becsülök ezért vagy azért, és megjegyzem, hogy néha elképesztő faszságokat beszélnek. Én is szoktam gondolom ilyesmit csinálni (faszságbeszélés), de csak civilben.
A Professzorok Batthyány Körében vannak olyan fizikusok, akiknek rendkivül pozitív szerepe volt a magyar tudományban, és ezzel mintegy paralel, akkora überbaromságokat tudnak beszélni politikai dolgokról, hogy leesem a székről.

Tehéntőgy 2007.12.11. 12:54:43

A "Fideszesek vagy maszoposok szeretik-e jobban a bolognai spagettit?" című, a magyar társadalomról hasonlóan lényeges és mély információkat közlő poszt mikor jön? ;-)
Amúgy, aki nem olvasta a Pharsaliát, a Sáhnámét, meg az Őrjöngő Lórántot, ne is szavazzon :-).

gyz 2007.12.11. 13:07:13

"Nem láttál még ilyet ?"

ne akard bemesélni, hogy van ilyen! Vagy komcsi ösztönlény vagy, ráadásul Nemerét olvasol (már ha egyáltalán), vagy magyargárdás náci, aki Szálasival a párnája alatt alszik el.

Minden felmérés ezt bizonyítja. Vagy legalábbis ezt olvassák ki belőlük.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.12.11. 13:08:05

Szamárfül! nekem is van egy különbéke-ajánlatom. Én nem vetem el azt, hogy az emberek között lehetnek olyan pártállásban is megjelenő gondolkodásbeli különbségek, amik kihatnak arra, hogy mit olvasnak, vagy raknak-e porcelánkutyát a csipkével leterített plazmatévé tetejére.

csak azt gondolom hogy az ilyen "kis szelet" jellegű kutatásokkal mint nagy attiláé, óvatosan kell bánni. főleg hozzá nem értők közegébe helyezve inkább csak téves általánosításokra jók, és tényleg arra, hogy okot adjanak a viszálykodásra, bármilyen jó szándék is vezérli azt (téged) aki megoszt ilyet a nagyközönséggel.

A hülyékkel szemben meg nem reménytelen a harc talán, csak alaposan végig kell gondolni, hogy érdemes-e velük szemben felesleges körök lefutásával pazarolni a saját drága időnket. A hülyeség viszont pártfüggetlen, ezt aláírom én is szívesen, ha 40-50 aláírót találunk még, akár az ÉS-ben is megjelentethetnénk:D

uff.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.11. 13:14:13


Kedves Szamárfül,

Nagy Attila tudományos kutató. Nem használunk tudományos kutatást politikai célokra. Pont. Az nem baj, ha egy tudományos kutató civilben vérnősző ballerjobber, de ha tudománynak álcázott pártpropagandát művel az nagyon ciki. És ez itt az. És te ezt még reklámozod is. Ugyanezt csinálja a seggfej Fricz Tamás is, és jó pár magát politológusnak kikiáltó baromarc, és mondjuk amikor a Dessewffyék tanulmányt közöltek "Azért Debrecenben sincs kolbászból a kerítés" cimmel az sem volt más. A tudósi integritás feladást jelenti az ilyesmi, és hasonlít a nagy nyilvánosság előtt elkövetett flatulációhoz.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 13:23:58

Jó T., nahát, nahát. el ne feledjük már a fenetebbi hangnemeket. ez 1 tréfás-tényközlő blogjegyzet volt, nem politikai pamflet. Most azok akarnak "lefegyverezni", akik a számok rengetegében is kőbaltákat és mérgezett nyilakat láttak. ugyan-ugyan. /itt: öncenzúra/

Adam, igen, óvatosan (én nem is ősembereztem le senkit - bezzeg pár kommentelő), de ennek a felmérésnek nem nagyon volt mostanában elődje... azért hoztam el ide.. na meg persze Bécinek! :D

látom, ebéd után lohad a fene nagy indulat, mkinek a telipocijában, hasi csakrájában lobog a vér, s már nem a fejében! :DDD

(s ezzel megidéztem a már piacon lévő dec.-i R.-t, amiben szó esik az elcsúszott csakrákról... :D )

volkov 2007.12.11. 13:24:15

Tunder,

nem tudom, hogy tudomanyos publikacion alapul-e Zentai cikke -- en az mr hirt olvasva ezt adottnak tettem fel. A reagalasom szempontjabol ez valojaban lenyegtelen: ugy tunt azt veted el, hogy a kerdes ervenyes, tudomanyos modszerrel megvalaszolhato, koruljarhato lehet.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.12.11. 13:24:55

A hangoshoz, vagy amiről nem lehet tudni, ki a gazdája?

eN 2007.12.11. 13:33:12

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.11. 13:14:13

Tunder ez szep es jo, de eddig nem lattam balra szavazot, akinel nem lett vegso erv az Ovi c.-zasa, mindez a \'kulturfoleny\' allando ismetelgetese mellett. Igy nem hiszem h a beidezettek ennyire figyelmen kivul lennenek hagyva. Ezt szepen igazolja a fennebb irkalo sok polforumos majom is.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.11. 13:33:23


Kedves volkov,

Én nagyon jól emlékszem arra, amikor a Bell Curve című könyv megjelent. Óriási vita lett belőle Amerikában. Az a könyv nem egy budapesti olvasásszociológuskönyvtártudományászati bácsi műve volt, hanem egy Harvard professzoré (R.J. Herrnstein) akinek komoly matematikai szociológiai munkássága volt. A könyvben hosszú statisztikai-valószínűségszámítási appendix található. Én ennek ellenére erősen ellenzem az ilyen jellegű tudományos kutatásokat. Nem tiltanám be, de erős morális kifogásaim vannak velük szemben.

szejler 2007.12.11. 13:35:05

Őrült jót szórakoztam a kommenteken. Köszönöm.

Tanulságos, ahogy egy ilyen \"jelentős\" téma (médiahekk) ekkora indulatokat tud kiváltani.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.11. 13:39:47


Kedves eN,

Hosszú évek óta mondom, hogy NINCS ballib kultúrfölény. Egészen kicsi ballib kultúrfölény sincs.
Félek, hogy tudom mit jelent a c.-zás és kevés undorítóbb dolgot tudok találni még az ilyesmivel való viccelődésnél is. Akkor most láttál egyet... (én nem láttam még olyan embert, mármint effektíve nem volt a közelemben, aki a c-betűs dolgot csinálta volna, ha jól értem amiről beszélsz, és szerintem az ismerőseim többsége is megmosolyogja a ballib kultúrfölény legendáját, ezzel együtt többségükben nem a FIDESZ-re szavaztak, nem kell elhinni minden hülyeséget a másik emberről)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 13:50:13

kedves eN, ha elküldenélek-e a picsába, meg-e sértődnél-e?

Nem tudom, te is "polforumos majom" vagy-e - de ez: "eddig nem lattam balra szavazot, akinel nem lett vegso erv az Ovi c.-zasa" azt valószínűsíti, hogy igen...

dr. trafik nomac 2007.12.11. 14:32:17

Kisse eltertunk a targytol, azt meg csak ertem, hogy mszp/fidesz szavazo, de hogy ballib, meg kommunista, meg konzervativ ? Ezek milyen adatbol jonnek, nem latok a tanulmanyban ide voantkozo kerdest... Persze ott hulyeseg is, hogy ugye az mszp szavazo pont annyira kommunista, es balos mint a fideszes szavazo, a konzervativ kerdeskorok megoszlanak, de az, hogy templomba jarsz nem feltetlenul konzervativizmus, hiszen a scientologianak is van temploma, megsem neveznem oket hagyomanyos ertelemben vett konzervativnak. Nekem ugyan minden, ki milyen kovetkeztetesre jut, de teszek a szepirodalomra, egy baj azert van, hogy ennek ellenere olvasok ;) Mar azt sem tudom ki is vagyok, ehh a felmeresek, felmeresek...

eN 2007.12.11. 14:47:12

Tunder, en nem allitottam, hogy mindenki ilyen, csak ra probaltam vilagitani a zsigeri tiltakozas foloslegessegere, vagyis: ha nem rolad szol, szemely szerint, akkor miert ez a nagyfoku sertodottseg?

Hannibal, tudod, akinek nem inge...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.11. 14:52:10


Aha... Az "Én még nem láttam olyat aki" véletlenül sem általánosító, véletlenül sem sértő szándékú, lásd még az "én még nem láttam olyan fideszszavazót aki nem pedofil" nyelvi fordulatot, amely szintén nem általánosító, nem állítja, hogy mindenki ilyen, csak rávilágítós kedvesaranyos hiánypótló megjegyzés.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 14:54:32

látjátok, most már önjáróan utálkoztok... bár eléggé be kellett ehhez rúgni a blogmotort! :DDDDD

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.12.11. 16:17:13

off
na ezért nem polfórumozok már 2002 óta
on

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.11. 16:39:40

ezeknek? hát érdemes?! - kérdezte bástya et.
(vagy kicsoda)
:DDDDDDD

Hanni, tök igazad van. ezügyben tényleg f*sz vagyok :)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.11. 18:45:00


Kedves Szamárfül,

Megnéztem a cikket a könyvtárban. Khmm... Azt történt, hogy megkérdeztek embereket arról, hogy mi volt az utolsó olvasmányuk. És a választ meg jól komolyan vették. Véletlenül sem lehet arról szó, hogy népek szeretik ilyenkor fényezni magukat. Szamárfül, ez nem tudomány. Itt mostmár nem is a pártoskodásról van szó, ez elképesztően alacsony szinvonalú valamicsoda, amit nem lehet tudományos kutatásnak nevezni. Egyébként csak a 18-39 között talál valamiféle szignifikanciát. Ez a tipikus bulvártudomány, elképesztően alacsony szinvonalú faszkodás. Politikailag sokkal semlegesebb mint amit te erről előadtál, de annál szánalmasabb.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.12. 11:33:50

akkor olvasd tovább az első oldalnál.
(és megint: öncenzúra, veled szemben)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.12. 16:10:06


Végignéztem és megállapitottam, hogy ez nem tudomány. Ez van.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.12. 16:12:17

mondták, hogy visszafogottabann válaszoljak a vendégeimnek (ha már enyém a poszt: ezért
:öncenzúra, megint)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.12. 16:27:02


Kedves Szamárfül,

Én lementem a könyvtárunkba, fogtam a Valóságot és végignéztem mit irt Nagy Attila. Gondold meg, abból, hogy 580 férfi és 820 nő megkérdezett van, mennyire csúszik meg a reprezentativitás. És elképesztően kevés információt kaptak az emberektől.

P.S Az októberi számban újabb cikk a Gidai egyetem főhülyéjétől Szabady Balázstól. Alant egy link egy korábbi cikkre. Ez Tőkéczky lapja. Uramatyám.

valosagonline.hu/index.php?oldal=keres&tenyezo=5&kerkerdes=41

Google 2007.12.12. 18:01:30

Ha már így ráérek, mert ippeg nem olvasok (csak kommenteket egy idő óta)hát beírom, hogy szokom olvasni a Gyurcsány-féle Kisebb Bőszmeségek könyvét, és ott olvastam, hogy Klárikával egymás kezéből tépték ki a Da Vinci kódot! Biztos jó lehet, nem tudom, én ilyesmire nem gerjedek. Egy ilyen kisembernek, mint én, ezek túl nagy felfedezések, és nem tudnám hova tenni!
süti beállítások módosítása