Olasz restart
2007. december 09. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Olasz restart

2006-os választási győzelme óta mélyrepülésbe kezdő baloldali kormányzat,  kemény következményekkel járó gazdasági reformok, ellenálló lakosság, jobboldali győzelem az önkormányzati választásokon - és persze a jobboldal igen aktív vezére, aki nem rest mindent megtenni, hogy visszakerüljön a kormányfői pozícióba: előrehozott választások követelése, nemzeti petíciók, sztrájkok támogatása stb. Izé, hol is vagyunk? Ja, Olaszországban.

Az elmúlt huszonöt év legnagyobb sztrájkja, két fős többséggel elfogadott állami költségvetés - nehéz idők járnak most Romano Prodi baloldali kormányára. A néhány évig nyugodtabbnak tűnő olasz közélet újra felbolydult, a választói elégedetlenség mérséklésére furcsa eszközt talált a bal- és a jobboldal: újraalapítják saját pártjaikat.

"Ideje beismernie a Lovagnak, hogy tévedett" - mondta megkönnyebbülten Romano Prodi olasz kormányfő, amikor november 16-án, kétfős többséggel sikerült keresztülvinnie a római parlamenten a 2008-as költségvetést. Prodi megjegyzésével Silvio Berlusconira utalt: a Lovag névre is hallgató jobboldali pártvezér és kétszeres exkormányfő ugyanis mindent megtett azért, hogy Prodi belebukjon a költségvetési szavazásba. A jövő évi olasz büdzsé szigorú számokkal operál: 2,2 százalékra szeretnék leszorítani a költségvetési hiányt, ami Berlusconi ideje alatt messze az euróövezeti tagsághoz szükséges három százalék felett járt.

A javuló pénzügyi mutatók azonban még nem teszik boldoggá az olaszokat. Az elmúlt huszonöt év legnagyobb sztrájkjára került sor november 30-án: a teljes tömegközlekedés leállt, nem jártak a buszok, a vonatok, a repülőgépek, de beszüntették a munkát az autókölcsönzők munkatársai és a sztrádasorompók alkalmazottai is. Az olasz gazdaságban és hétköznapi életben súlyos fennakadást okozó megasztrájk ironikus módon egy kommunista ellen irányult: Alessandro Bianchi, a kommunista párti közlekedési miniszter volt a tiltakozások célpontja. Az ideológiai zavarba került Bianchi azt nyilatkozta: "Tisztelem a sztrájk intézményét és megértem az okait is, de a szakszervezetek álláspontja őszintétlen számomra". Bianchi minisztertársa, a gazdasági ügyekért felelős Tommaso Padoa-Schioppa is két oldal között őrlődik: az EU és az üzleti körök a költségvetési hiány és a kiadások lefaragását követelik, ugyanakkor a baloldali szavazók a sztrájkolókkal együtt több állami támogatást és kiadást várnak.

A november 30-ai sztrájkhoz csatlakoztak a római taxisok is: blokád alá vették a főváros központját, mivel Walter Veltroni polgármester ötszáz új taxiengedélyt akart kiadni. Az elégedetlenség és a sztrájkhullám máris alááshatja Veltroni jó hírnevét, akit pedig az olasz baloldal új reménységének tartanak.

Passzió, misszió, vízió

Walter Veltronit ugyanis több mint hárommillió balközép szavazó választotta meg október 15-én az újonnan alakult baloldali néppárt, a Demokrata Párt (PD) élére. A korábban szétforgácsolódott, 13 pártocskából álló baloldal a remények szerint ezzel tehet szert a stabil egységre. "Passzió, misszió, vízió" - szólt Veltroni jelszava. Róma 52 éves polgármestere hosszú mozgalmi pályafutásra tekinthet vissza: karrierje a Kommunista Pártban indult, majd baloldali demokrata lett, és hosszú éveken keresztül dolgozott együtt Romano Prodival is. Veltroni politikai pályafutása mellett a baloldali L'Unita újság filmkritikusa és főszerkesztője volt. Polgármesteri népszerűségét többek között a Simon & Garfunkel és a Genesis római ingyenkoncertjének megszervezésével is erősítette.

“Olaszország betegsége a töredezettség” - mondta az újonnan megválasztott pártelnök a stílszerűen egy moziban tartott sajtótájékoztatón. Veltroni “bulimiás társadalomról” beszélt, amely szerinte “túl gyorsan váltogatja vezetőit és pártjait”. A politikus Tony Blairt és John F. Kennedyt tartja példaképének.

Veltronit a sikeres jövő zálogának tartják az olasz baloldalon, amely 2006-os győzelme óta nagyot zuhanva népszerűsége mélypontján, 26 százalék körül vesztegel. A veterán, sokszor megfáradtnak tűnő kormányfő, Romano Prodi esetleges távozása után ő lehet az új baloldal erős embere. Prodi december 6-án azért túlélt egy bizalmi szavazást az olasz parlamentben. A frissen alakult Demokrata Pártnak komoly kihívásokkal kell megküzdenie: a májusi önkormányzati választásokon az olasz baloldal súlyos vereséget szenvedett: rengeteg, korábban balos többségű nagyvárosban át kellett adniuk az irányítást a Berlusconi vezette jobboldalnak.

A szabadság emberei

Az örökifjú Silvio sem várhat azonban ölbetett kézzel a győzelemig. A hetvenegy éves jobboldali politikus-mágnás – a baloldal megújulási törekvése láttán – maga is megreformálta pártját. "A Szabadság Emberei" névre hallgató új formáció a Forza Italia (Hajrá Olaszország) szövetséget váltja fel. "Még mindig én vagyok az a politikus, aki megérti az embereket" - mondta büszkén Berlusconi, majd hozzátette: "történelmi fordulóponthoz értünk: pártelnökök paktumai helyett úgy döntöttünk, hogy a polgárokkal indulunk új útra". Az újra energikus Berlusconi 2006 tavaszán elszenvedett veresége óta folyamatos össztűz alatt tartja a baloldali Prodi-kormányt. Májusi nagyarányú önkormányzati győzelme után az őszi költségvetési szavazások miatti kormánybukásban bízott, de régi vetélytársának, Prodinak sikerült túlélnie a próbatételt.

A vesztett csata miatt azonban nem vonul vissza Berlusconi: a Szabadság Emberei mozgalom erejében bízik. "Az ajtók mindenki előtt nyitva állnak. A szabadságot és a demokráciát akarjuk hirdetni a következő évtizedekben" - szónokolta latinos grandezzával az olasz jobboldal vezére. A Berlusconival örökös perpatvarban álló kisebb jobboldali pártok vezetői viszont egyelőre nem kívánnak szövetségre lépni az új párttal. Mindettől függetlenül: az olasz politika fókuszában továbbra is Berlusconi áll.

Az olasz politikai pártok tehát önmaguk újraalapításától várják a megújulás lendületét. Kérdés azonban, hogy az elöregedett, de minden hatalmat magánál tartó olasz politikai elit (Berlusconi 71, Prodi 68 éves) meddig tudja visszatartani az egyre türelmetlenebb középkorú másodvonalat, és mikor lépnek be a politikai életbe a fiatalok, akik között Francia- és Németországhoz hasonlóan egyre népszerűbbek a jóval radikálisabb baloldali és jobboldali nézetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8258016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Invictus 2007.12.09. 17:29:24

Ezta hülye spammert nem lehetne kiszűrni a bloghuról?
Mondjuk automatikusan törölni minden coolspace-es linket?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.09. 17:43:33

Invictus:
Mi elbúcsúztunk tőle.

2007.12.09. 17:50:00

Ez az újralapítás ősi olasz hagyomány lehet.
Kommunisták is újralapítottak, ezt a nevükbe is belevették, de a posztfasiszták is számtalan formában újraalapítottak.
Ez a nép szereti a változatosságot. :)

Krapulax 2007.12.09. 17:52:07

Ezt a Berlusconit a Néppártban sem nagyon csípik, igaz? Valamit lehet tudni, mit tekint problémának és milyen megoldási javaslatai vannak?

Miben állnak a fő vitapontok a baloldallal?

Istvan 2007.12.09. 18:05:24

"TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2007.12.09. 17:43:33
Invictus:
Mi elbúcsúztunk tőle."

A mikulasos topicbol is ki tudnad huzni?
Koszi + bocsi az OFF-ert.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.09. 18:38:21


Kedves Krapulax,

Az olasz baloldalon azt gondolják, hogy a jobboldal úgy huszonötéven keresztül egy titkos katonai szervezetet a Gladiot működtette Olaszországban, és ez a csoport állt az usticai repülőgépkatasztrófa, az 1970-es puccskisérlet, a bolognai főpályaudvar felrobbantása és a Moro gyilkosság mögött. Elképesztően vicces dolog olasz baloldali értelmiségiekkel beszélgetni erről. Én nem tudom mi az igazság, gondolom ez így túlzás, de azt azért lehet tudni, hogy egy csomó dolog megtörtént. Az olasz jobboldal pedig egyszerűen piszkos büdös komcsinak gondolja a baloldalt. Pontosan olyanok mint mi, csak jobb a konyhájuk.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.12.09. 19:05:57

"Pontosan olyanok mint mi, csak jobb a konyhájuk." :-)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2007.12.09. 19:58:36

Es egy före esö GDPben majdnem ketszer vernek minket. [17k USD/fö vs. 30k USD/fö]

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html

irrelevant 2007.12.09. 20:00:45

Jo Tunder

Azért akkora megosztottság nincs náluk mint nálunk... Természetesen nem a politikai nézetekre gondolok, hiszen ott a szélsőbal és a szélsőjobb is sokkal erősebb, mint itthon, mégsem megy annyira "vérre" a dolog, legalábbis hétköznapi szinten. Családokat például nem szakít szét a politika, akármilyen szenvedélyesen is tudnak róla vitatkozni.

Ezen kívül az olaszoknál általános, hogy például a művészek nyíltan kiállnak politikai elkötelezettségük mellett, az olaszok mégis el tudnak ettől vonatkoztatni, és nem zavarja őket a művészi alkotások megítélésében. Azért ez irigylendő szerintem.

Krapulax 2007.12.09. 20:54:52

Őrület... látom a Democrazia Cristiana, meg a jobboldal kissé jobban be van ágyazódva mint nálunk. Ők adták eddig a miniszterelnökök nagy résztét.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.09. 21:35:29


A Kereszténydemokrata Párt már nagyon régen szétesett. Olyan korrupciós ügyeik voltak, amelyeket mi el sem tudunk képzelni. Ez volt Berlusconi szerencséje.

irrelevant 2007.12.09. 21:45:13

1991-92 környékén a teljes olasz politikai berendezkedés szétzilálódott a Tangentopoli-botrányban. A DC-vel együtt bukott óriásit a PSI is, ha jól emlékszem. Tőlük is indult a botrány, nem a jobboldaltól, méghozzá, azt hiszem, Bettino Craxi miniszterelnök egyik unokaöccse bukott le valahogy... De aztán kiderült, hogy szinte mindenki, minden pártban elképesztően korrupt. Ebben tényleg olyanok, mint mi :D

irrelevant 2007.12.09. 21:53:42

A Tangentopoli volt az igazi restart! :D

Trebitsch 2007.12.09. 22:07:29

Jo Tunder,

az, hogy "ez így túlzás", az enyhe kifejezés. Beszélgettem én is pár olasszal, baloldaliakkal is, és szerintem azért ennyire nem hülyék. Emlékeznek a Brigade Rossora, amelyik deklaráltan szélsőbalos volt, elrabolta és megölte Aldo Morot, fölrobbantották a bolognai pályaudvart, satöbbi. Ezeket büszkén be is jelentették, "vállalták a felelősséget".

fonak 2007.12.09. 22:07:32

A Gladio az nem valami balos összeesküvés-elmélet, tényleg létezett.

en.wikipedia.org/wiki/Operation_Gladio

fonak 2007.12.09. 22:13:26

A Bolognai pályaudvart amúgy hivatalosan egy neofasiszta csoport robbantotta fel, nem a Vörös Brigádok.
Az a helyzet, hogy valóban voltak titkos jobboldali összeesküvések a kommunista hatalomátvétel megakadályozására, Dél-Európában és Dél-Amerikában, a CIA támogatásával. Ebbe belefértek a hamis zászló alatt elkövetett terrorakciók és egyéb piszkos ügyletek, véreskezű diktátorok támogatása, a maffiával való együttműködés stb.

Trebitsch 2007.12.09. 22:41:32

Hát ja.
www.mult-kor.hu/cikk.php?article=13571
"A Securitate közvetítői szerepet játszott Aldo Moro olasz kereszténydemokrata vezető 28 évvel ezelőtti elrablásában és meggyilkolásában - állította egy interjúban a Ceausescu rendszer egykori kémfőnöke. Ion Mihai Pacepa azt is mondta, hogy a Vörös Brigádokat az egykori jugoszláv titkosszolgálat irányította és pénzelte. "

dowNLoad 2007.12.10. 00:14:49

Szerencsére, ma már csak Dél-Amerika és a Közel-Kelet környékén operálnak ilyen módszerekkel, itt már a médián és a bankokon keresztül mennek az akciók. (vagy csak nem tudunk róla?)

VIII. Nagyapó 2007.12.10. 00:38:21

A szomszédban Meciarék azért nem is olyan régen csináltak már emberrablást... Meg egy-két túlfűtött aktivista olykor meggyilkol pár politikust (ld. Svédország, Hollandia) - de ezek állítólag nem szervezettek... Terroristák is vannak, pl. a Spanyoloknál...

De a mainstream esetében talán tényleg kevésbé divat a dolog :-)

fonak 2007.12.10. 00:46:59

Pacepának sem kell azért szentírásnak venni minden szavát. Már azért is, mert a jugóknak nem hiszem, hogy sok érdekük fűződött volna ilyesmihez. A KGB hihetőbb lenne... (de a jugók nem voltak a szovjet tömb része ugyebár)

gloire 2007.12.10. 03:56:11

"1992. november 7-én halt meg, egy néhány héttel korábban autóbalesetben elszenvedett sérülései következtében.
A pozsonyi Slávičie Údolie-ban temették el.

Dubček élete legnagyobb részében Csehország
és Szlovákia uniója mellett volt."

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2007.12.10. 09:20:50

Az általam ismert olaszok nagy erénye, hogy nem veszik olyan véresen komolyan a dolgot, mint mi. Nagyon erős bennük a helyi/regionális öntudat, kiállnak a városukért vagy tartományukért, és késhegyre menő vitákat tudnak arról folytatni, hogy akkor most Pistoia, Firenze vagy Pisa a tuti. Vannak olyan nagyvonalúak, hogy a mindennapos kormányválság nem zavarja őket az élet élvezetében. Szerintem jó volna tanulni tőlük (pl. azt is, hogy ha nem tetszik a miniszeterelnök, el lehet zavarni, és ez nem egy nagy ügy). :) Nekem az északolasz kapitalizmus is nagyon rokonszenves; egy hamisítatlan kispolgári kultúra. Délen nem jártam, az állítólag teljesen más világ és rossz vonásaiban hasonlít ránk.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.10. 10:32:26

Tony Blair es a mi Gyurcsany Ferencunk is szivesen igenybevette Berlusconi (magan) vendegszeretet. A valodi demokracia es szabadsag tamogatoi.(-:

dowNLoad 2007.12.10. 10:48:09

Délen, ha elérsz 1 bizonyos méretet, mint cég, akkor megkeresnek, hogy "megbeszéljék" veled a fizetési feltételeket. A kis cégeket békén hagyják, azokat csak az USÁ-ban "adóztatják" a mexikóiak. (ott mindenkinek fizetni kell)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.10. 14:28:51


Szia Trebitsch,

A bolognai fopalyaudvart tuti szelsojobboldaliak robbantottak fel. Aldo Moro volt az a keresztenydemokrata politikus aki hajlando lett volna bevonni a kommunistakat a kormanyzasba, ami a legsulyosabb tabu volt Olaszorszagban.

fonak !

az a wikipedia oldal tele van dezinformacioval.
en megprobaltam tegnap megkeresni az EP hatarozatat
Gladio ugyben, es szerintem az egy hoax.

szejler 2007.12.10. 14:44:30

Olaszország sajátos politikai tér. Vérbeli kommunisták és maffiózók vidáman csajoznak együtt a spiaggan, miközben persze ordasul szidják a másik nézeteit, a pálmák alatt.

A helyi kommancsok még ma is komolyan gondolják Lenint, szerintük az egykor létezett szocializmus csak félresiklott, az eszme örök. A templomba betérve keresztet vetnek, de szerintük, aki olaszországban nem kommunista az maffiózó.

Jót beszélgettem egy autentikus vörös lacoste polóban sört hörpölő Marxal (ez volt a keresztneve) az augusztusi kommunista ünnepi napokon, majd másnap este, - kommancs barátainkkal együtt -, meglátogattuk a Ndrangheta (calabriai maffia) főnökének klubját, aki puszta kedvességből hívott meg minket (tucatnyi magyar egyetemistát), az egyébként meglehetősen exkluzív helyre.

hcrules 2007.12.10. 14:59:11

Roma utcain egymast erik a keltakereszt es voros csillag graffitik, valamint a Che es Duce kepek (annal tobb mar csak Roma es Lazio van). Van Mussolini, Hitler, Lenin es Sztalin bor is a boltokban - kinek mi tetszik. Szoban megy a fasisztazas meg a kommunistazas ezerrel.

De olasztol valahogy nem nagyon hallottam ezt a "miert veszekednek a politikusok, miert nem egyeznek mar meg" stb szoveget. Nem vagyok annyira otthon olasz teren, ez veletlen vagy tenyleg nem jellemzo ott az ilyesmi?
süti beállítások módosítása