All in
2007. november 26. írta: TuRuL_2k2

All in

Tévedtünk. Nem kicsit, nagyot. Kicsinyhitűek voltunk és úgy gondoltuk, nem lesz jó vége a meglehetősen eldurvult RMDSZ-Tőkés vetélkedésnek. Pedig a dolgok jelenlegi állása szerint az lett: az RMDSZ 2 mandátuma mellett Tőkés László is bejutott az Európai Parlamentbe. Részletes elemzésünket a jövő héten megjelenő, decemberi Reakcióban közöljük, úgyhogy most csak röviden.
 Bejött a Fidesz erősen rizikósnak tűnő húzása is, Orbán Viktor egyértelmű kiállása nélkül biztosan nem így alakul az eredmény, tényleg jutott hely a nap alatt az RMDSZ-nek és a független jelöltnek is. A versenyhelyzet felrázta a romániai magyar választókat, messze nagyobb arányban vettek részt az EP-választáson, mint román polgártársaik. Hargitában 45, Kovászna megyében 40%-os volt a részvétel, szemben az országos 29%-kal.
 A szavazatok összesítése még folyik (jóval lassabban megy, mint itthon), de 85%-os feldolgozottságnál látszik, hogy Tőkés és az RMDSZ helye is biztos - ráadásul a Nagy Románia Pártot kiszavazták a brüsszeli valóságshowból. A részletes eredmények még nem mindenhol ismertek, de Kovászna megyében már tudjuk, hogy Tőkés nagyon megverte az RMDSZ-t: 45,77%-ot ért el a párt 28%-os eredményével szemben (időközben kiderült, hogy Hargitát is Tőkés nyerte). Az RMDSZ így most először szembesül komoly vetélytárssal a magyar szavazatokért. Bár Frunda szerint ha Tőkés nem indul külön, akkor öt magyar képviselő juthatott volna be, ez biztosan nem így van: ha nincs ez a kiélezett verseny, akkor jóval kevesebb magyar veszi a fáradságot, hogy szavazzon.
 Reméljük, a kettős siker nem a szembenállást fokozza tovább, hanem az immár kellőképpen tisztázott erőviszonyoknak megfelelően sikerül megállapodni. Most jól sült el a dolog, de ha a parlamenti választásokon is egymás ellen indulnak, valószínűleg nem jön össze még egyszer a nagy mutatvány. Hiszen ott a románok is jóval nagyobb kedvvel szavaznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr15242256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergé 2007.11.26. 12:59:14

a Nagy Románia végül bejutott.

ergé 2007.11.26. 13:01:15

vagy nem jutott be? összezavart az index :)
index.hu/politika/kulfold/romep9043/

medve 2007.11.26. 13:01:21

Örülök, hogy kollektíve képesek leszünk átértékelni Orbán szerepét. Megjegyzem: Tőkés a Székelyföldön megvert az RMDSZ-t.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 13:03:35

ergé:
Nem jutott be. Több szavazatot kapott, mint Tőkés, de nem érte el az 5%-os pártküszöböt.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 13:04:19

Ergé!

Ezt honnan veszed?
1. Nincs még végeredmény.
2. A 82%-os összesítésnél (magyar idő szerint 2007. nov 26-án, 11.34-kor) ez volt az eredmény:
PRM - 4,15%. Ez jóval a küszöb alatt van.
3. Valószínű, nagyrészben a külföldi szavazások eredményei hiányozhatnak még. Ott nem hiszem, hogy a Nagy-Romániások tarolnának, bár ki tudja.

Elpet 2007.11.26. 13:07:05

Tényleg bejött Orbánnak. Kockázatos volt, de jól sült el. Örülök neki. Én nem tettem volna, de azt kell mondjam, ő látta jobban.

ergé 2007.11.26. 13:08:16

írtam, megtévesztett az index "nem győzte le Tőkés a nagyromániásokat" kitétele. Manipulálnak, manipulálnak! ;)

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 13:12:13

Azért én kiváncsi lennék a nem székelyföldi magyarlakta megyék eredményeire is. Látszik, hogy a 3 székely megye (Hargita, Kovászna, Maros) részvételt tekintve az első 5-ben van:
www.bec2007pe.ro/documente/REZPART_ORA21.pdf
És Bihar megye is a 7. a listán, de Kolozs és Szatmár megye az országos átlag alatti eredményeket produkált.
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy Székelyföld vitte be Tőkést, a Partium és a többi nem többségi terület viszont RMDSZ párti.

Manyi Béci 2007.11.26. 13:26:50

Pár kérdés:

- Elfogadható-e egy erősen rizikós húzás ilyen fontos ügyben – még akkor is, ha most éppen bejött?
- Elfogadható-e, hogy Orbán Viktor letette a voksát az egyik jelölt mellett egy csak és kizárólag az erdélyi magyar közösségre tartozó ügyben?
- Felrázható-e egy választóréteg a versenyhelyzetnek aposztrofált mocskolódás nélkül? Miért olyan biztos a cikk szezője abban, hogy:” ha nincs ez a kiélezett verseny, akkor jóval kevesebb magyar veszi a fáradságot, hogy szavazzon?” Miért nem gondolkodik el azon, hányan maradtak otthon, talán épp a most lelkesen dícsért verseny miatt?
- Általában milyen arányban megy el szavazni a magyar közösség a környező országokban?

Feltűnő a blog kommentelőinek elfogultsága ebben az ügyben (tisztelet a kivételnek), természetesen Tőkés úr javára, dacára annak, hogy az erdélyi magyar közösség nagyobb része az évek óta tartó „háborúskodás” ellenére az RMDSZ pártján áll.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.26. 13:33:40

Kedves Manyi Béci!

Nem gondolod, hogy jó nagy hülyeséget írtál az utolsó bekezdésben? Csak azért kérdem, mert azt írtál. A reakciósok többsége ellenezte (és ellenzi, legalábbis én pl. továbbra is) hogy az erdélyi magyarság politikusai megosztva induljanak a romániai választásokon. Én pedig azt is kifejezetten károsnak tartom, ha Budapestről bárki állást foglal, hogy kire kell szavazni odaát. A vabank most bejött, de ez csak egy futamgyőzelem volt. Tizenkilencre akkor sem okos és felelős dolog lapot húzni, pláne ha mások zsebére megy a játék.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 13:41:48

Manyi, teéjes jogos kérdéseid lennének ezek - ha nem kéne mimdegyik premisszádat, az rmdsz megkerülhetetlenségét, egyedüliségét stb stb - hmm hogy finom legyek: megkérdőjelezni... már sokakat , régóta nem hat meg a sírásuk, hogyaszonyga "milyen nehéz eredményeket elérni Bukarestben"-hangnemben, amit máris olvashatunk szerteszét a neten...

medve 2007.11.26. 13:50:08

kedves Szathmáry! Kovásznán nagyon nyert Tőkés, Hargitában is kisebb mértékben.

Elpet 2007.11.26. 13:58:11

A helyzet az, hogy egy kockázatos húzást az eredménye azért utólag igazolhat. Tele van a történelem ilyen dolgokkal, a politikus pedig kockáztat, mégpedig általában a mások bőrére. Ennek a dolognak ez a természete. Biztosra, minden oldalról, megtámasztott, kiszámított lépésekre ritkán lehet komoly, nagy politikai húzásokat alapozni. Kalandor húzás volt ez Orbántól? Meglehet. De bejött. Azt, hogy a romániai magyarság képviselete sokszínűbb, mindenképpen nagy nyereségnek kell tartani, még ha valakinek Markóék szimpatikusabbak is. Az jobb lett volna, ha a Tőkésben jobban bízó székelyek EU képviselet nélkül maradnak? Ne tudjuk már náluk jobban, hogy mi kell nekik. Az, hogy a székelyek kevésbé kompromisszumkészek általában, az lehet, sokakat bosszant. De ők ilyenek, és egy hasonlóan kemény álláspontot képviselő emberben jobban bíznak. Hadd legyenek már ők olyanok, amilyenek.

Manyi Béci 2007.11.26. 13:58:52

Lehet, hogy tévedtem.:)Megkövetlek.
Mindenestre a tegnapi kommentek erősen ezt mutatták, ismétlem: tisztelet a kivételnek.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 14:02:46

amúgy is ideje, hogy Brüsszel megismerkedjen a góbés viccekkel! :D
izzadnak majd a tolmácsok... :)

Manyi Béci 2007.11.26. 14:03:48

Szamárfül.
Nem válaszoltál e jogos kérdésekre:)

Az, hogy milyen százalékban hat meg embereket a "sírásuk," látszik a szavazati arányból.
Többeket hat meg, mint nem.

Most ugyanilyen stílusban Tőkés úrról, OK?
Az elfogultság az iylen stílusú mondatokkal kezdődik.:)

Marianna · http://egerentyu 2007.11.26. 14:05:55

Nem tudom az RMDSZ mit intezett az erdelyi magyaroknak, egyelore ugy latszik sok mindent nem. Es ha a magyar politikusoknak nem tanacsos barmit is mondani arrol, hogyan politizalnak az elcsatolt teruleteken akkor nem lehetett volna szolni Malina Hedvig, a megvert vajdasagi magyarok, az erdelyi egyetem magyar nyelvu tablainak kirakasa kapcsan, ugy altalaban semmiert. Az RMDSZ eloszor szoba sem akart allni Tokessel, aztan szinte konyorogtek, hogy induljon veluk, most megint elkezdtek nagy mellennyel folenyeskedni. Tokes mindig ugyanazt mondja, az RMDSZ ahogy a szel fuj. De azert nem baj, hogy bekerultek, viszont hogy Tokes nem fog veluk sok kerdesben megegyezni az biztos. A politika hazardjatekok sorozata nalunk, neha muszaj kockaztatni. Jol tette Orban, hogy elment, ezt sokan ertekelik.

Ardarich 2007.11.26. 14:07:14

Szamárfül: Az RMDSZ teljesítményéről én sem vagyok túl nagy véleménnyel, de Tőkéssel a román politika sosem fog szóbaállni. Örülök, hogy képviselő lett, de látványos és hisztérikus EP-beli felszólalásokon kívül semmit nem fog elérni, az borítékolható. A román közvélemény kábé Tudorral tekinti egy kategóriának, és annyira is érdekli őket, hogy mit mond. Eddig is ő volt a magyar szélsőséges mumus hús-vér megtestesülése az átlag román számára, és ez ezután is így lesz (vagy még ígyebbül).

Bummer 2007.11.26. 14:13:21

Ardarich, tudod az a baj, hogy a román politikának csak a néma magyar a jó magyar. Az RMDSZ pedig ezt a politikát viszi: ott kussol a kormányban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 14:18:00

Ardarich, meglehet..
de brüsszel még nézhet rá másképp... hiszen most ezért a nyilvánosságért küzdöttek.
amúgy vajon hogy vélekedhetnek az rmdsz-esekről a bukaresti hatalomban..?
mi a jobb? ha legalább tartanak vkitől, vagy a háta mögött csak arról beszélnek, mennyibe kerül?
nem akarom megtippelni, milyen szavakat használnak a magyar mamelukokra maguk közt a román hatalmasok. még magamat kéne moderálni :)

Amúgy sokszor elhangzott itt, hogy Bucarest még a bizánci pol. stílust követi... ki hiszi, hogy az ilyennel szemben a píszí-ség a hatásos eszköz?
De nem állítok semmit, csak pofázom a hordómból... :P

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 14:18:43

Medve!

Tőkés Kovászna megyei nagy győzelme szerintem a 3szék-i református székelyek miatt van. Egy baróti református székely könnyebben pecsétel a Püspök úrra, mint egy csíkszeredai atyafi.

De a kérdésem továbbra is kérdés. Biharban, Kolozsban, Szatmárban mik az eredmények?

AgentUngur 2007.11.26. 14:20:46

Tőkés szerepe nem is az, hogy a román politika szóba álljon vele. Ő a rossz zsaru. Lehet értékelni politikai racionalitását így vagy úgy, de szerintem nagy eredmény, hogy felrázta az RMDSZ mocsarát. Így már nem ment. Most kellenek majd a kompromisszumok, mert a parlamenti választás már más műfaj.

Manyi Béci 2007.11.26. 14:20:47

Elpet 2007.11.26. 13:58:11
"A helyzet az, hogy egy kockázatos húzást az eredménye azért utólag igazolhat."
Tele van a történelem ilyen dolgokkal, a politikus pedig kockáztat, mégpedig általában a mások bőrére. Ennek a dolognak ez a természete."
:)
Ön rettentő megértő a politikusokkal szemben, kedves Elpet:) Öröm olvasni, hogy ennyire elfogadja, hogy adott esetben az Ön bőrére kockáztat az egyik vagy a másik.

At én véleményem viszont az, hogy Orbán is, Tőkés is az a típusú állandóan konfrontálódó, harcoló politikusok, akik a "háborúkban" igen hasznosak, ám a békében kifejezetten káros a működésük.

"Biztosra, minden oldalról, megtámasztott, kiszámított lépésekre ritkán lehet komoly, nagy politikai húzásokat alapozni."
Én eleve kétségbe vonom e húzás nagyságát, tudja.
Amennyire tudom, a magyarság mindig meglehetősen nagy számban képviselteti magát a környező országokban a választásokon, ez a kisebbség magatartása. Most is ez történt. Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy egy egységes, minden magyart összefogásra buzdító kampány legalább ilyen eredményes lett volna.

"Azt, hogy a romániai magyarság képviselete sokszínűbb, mindenképpen nagy nyereségnek kell tartani, még ha valakinek Markóék szimpatikusabbak is."
Nem a sokszínűséggel van a baj, hanem a kettészakadással.

"Ne tudjuk már náluk jobban, hogy mi kell nekik."
Egyetértek, ezt mondom én is.

VIII. Nagyapó 2007.11.26. 14:22:21

Nem tudom, tényleg tök járatlan vagyok a kérdésben, mostanság nem cikkeztnek ilyesmiről, de eredetileg nem valahogy úgy találták ki az RMDSZ-t, hogy a választásokon a magyarságnak egységes képviselete legyen, de a vezetőségét, képviselőjelöltjeit előválasztások keretében, még a választások előtt válasszák meg?

Ez a rendszer működött valaha? És van belőle valami mostanság?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 14:23:32

Manyi Béci 2007.11.26. 14:03:48:

Jogosak lettek v o l na , ha... ld. fent :)

és tekintve, hgy sok góbé eleve úgy adhatta le TL-ra a voksát, hogy az val'szeg elveszik, többet nyom6nak a latban Tőkés szavatazai, mint az Rmdsz-é... kb. ezt tudnám mondani a 2. bek.-re.

& nem jöttek még ki rajtam az elfogultság pörsenései, de a szimpátiámat télleg csak egyik fél bírja egy ideje...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 14:24:57

(de inkább kilépek a ringből, eggis is csak kibic voltam, csak beestem...)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 14:26:44

(Manyi, a kibicségemhez: én pl. sokáig azt hittem a pol. Markó =/= a költő Markóval... :) )

Elpet 2007.11.26. 14:32:46

Manyi Béci drága, a helyzet az, hogy én örülhetek, vagy nem örülhetek a politikusok bőrömre való kockáztatásának, a helyzet akkor is ez. A mostani kormány például felelőtlenül költötte a pénzt, azért, hogy hatalmon maradjanak. Ez nekik, meg a szocialista szavazóknak érték, nekem nem. Mégis viselem én is a következményeit. Politizálni így szokás.
Hogy Önnek jobban tetszik az RMDSZ, hát jobban tetszik. Én nem tudom, hogy nekem melyik tetszik jobban. Sok esetben nekem sem egészen passzol a konfliktuskereső politizálás. De a székelyek mégis választottak. Nem hiszem, hogy kényszerítették volna őket. Akkor meg hadd legyen meg nekik, amit szerettek volna. Ma Európában hadd engedhessük meg magunknak, hogy mindenféle szín legyen a palettán.

Manyi Béci 2007.11.26. 14:37:49

Elpet, kedves:)
Egészen meglep, hogy hirtelen mennyire elvesztette a megértését a mások bőrét kockáztatókkal szemben!:)P
Esetleg, ha az is bejön, visszatér ez a megértés?

inkább ne válaszoljon, kérem!:)))

Nem tudok állástfoglalni RMDSZ-Tőkés ügyben, nem is akarok.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 14:39:20

Manyi Béci 2007.11.26. 14:20:47:
"At én véleményem viszont az, hogy Orbán is, Tőkés is az a típusú állandóan konfrontálódó, harcoló politikusok, akik a "háborúkban" igen hasznosak, ám a békében kifejezetten káros a működésük."

Nekem meg az a véleményem, hogy talán jó lenne abbahagyni az olyan akciókat, hogy a nem tetsző politikai áramlatokat kamarillapolitikával kiszorítják.
www.origo.hu/nagyvilag/20030202rmdsz.html

Nagyon jól tudja, Béci, miről beszélek. Segítségképpen: ki vette rá 2003-ban az RMDSZ-t, hogy szorítsák ki Tőkést? Maga nagyon jól tudja a választ, de nem várom el, hogy nyilvánosan elmondja.

Demokrácia van, az a vélemény, amit a szavazók nagy része vall, képviselve lesz. Vagy így, vagy úgy. És ha trükköznek, akkor később felerősödve jön vissza. Hadd hivatkozzak itt az elkúrásra, mint adekvát példára.

Ja, és szomorúan látom, hogy az RMDSZ is felvette azt a szokást, hogy sértegeti a választóit.
index.hu/politika/kulfold/rmd071125/
Ezt a trükköt eddig csak Csepeli György használta - mérsékelt eredménnyel.

Szerintem Erdélyben sem lesz más a hatása. Mondjuk úgy, hogy tudom.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 14:39:48

VIII. Nagyapó!

Bár az előválasztásos rendszerről sokat beszéltek az RMDSZ vezetői, de sohasem valósult meg.

VIII. Nagyapó 2007.11.26. 14:42:45

No, akkor most épp ideje volna átverni :-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 14:46:27

(
Manyi- rég tudom már, de sokáig nem tudtam... :)
látom teccik a téma, mit valljak még be neked? :)
)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 14:47:32

Csepelire: ja, az feledhetetlen, hogy mindjárt 1. blogbejegyzésében lebunkósötétparsztozta összes somogyi választóját :DDD

Bummer 2007.11.26. 14:50:05

Bizony, a székelyek nem értik a politikát, ők még mindenféle idealisztikus, autonómiapárti, értékközpontú közügy-intézésben hisznek.

ergé 2007.11.26. 14:52:27

Szamárfül: Csepeli korabeli bejegyzése engem is kiakasztott, mivel pont abból a körzetből származok, és ott is szavazok :) Hidd el, a reaakciós propaganda terjeszteni kezdte, mit gondol a szadeszos képviselőjelölt saját választóiról. Aztán jót röhögtünk a siófoki polgármesterrel Csepeli három egész akárhányszázados eredményén ;)

Szotyi 2007.11.26. 14:58:38

Ez egy olyan szép történet.

Egy Ferenc testvér turnét Erdélyben azért még hiányolok, hogy megkoronázzuk az abszurdot.

Mert azért a határontúli magyarokért tett áldozatos szocialista külpolitikát valahol szeméyles jelenléttel is meg kéne koronázni!

Elpet 2007.11.26. 14:59:11

Manyi Béci, kedves.

Nem megértésről vagy nem megértésről beszélek, hanem arról, hogy a politika az ilyen. A politikusok a mások bőrére kockáztatnak, mások életét teszik kockára, nem a magukét. Gyurcsányék húzása meg nem nagyon néz ki úgy, hogy bejönne. A bejövésen én azt értem, hogy valamennyiünk jóléte, elégedettsége növekszik. Az ő szempontjukból persze bejött, és köreikben igazova is vannak, A szocialista szavazó mindenekfölötti lelki igénye, hogy amerre néz, megbízható komcsikat lásson a vezető pozíciókban. Akkor megnyugszik. Ezt megkapták.

Tőkés meg ott van pöttynek a bögrén. Nekem ez tetszik, akárcsak a székelyeknek, pedig teljesen más a habitusom, mint az övék. Legyen sokszínű a világ!

Téglagyári Megálló 2007.11.26. 15:12:38

Szotyi,

attól tartok, Udvarhelyen nem húsz ember fütyülné ki Fletót!

Szotyi 2007.11.26. 15:23:40

De miért fügyülnek, kérdem én, miért???

Na jó, ne Fletó menjen, mert szegény olyan személyiség, ahogy Manyi Buci mondta, hogy háborúba való, nem békébe.

Nyerni tud, de.. na, izé.

Menjen Eörsi Mátyás :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 15:24:46

azért asszem az is tény, hogy sokan csápolnának neki ott is... mindenhol mféle az ember...
Vagy én csak a már áttelepeültek közt látok sok ballib-kormány-hívőt/hívet?!

cé veres lajos 2007.11.26. 15:25:59

Tőkés bekerült, de ő sem (ahogy senki se) fog elérni semmit, mert az EU szarik az erdélyi magyarokra (a magyarokra is általában),
a románoknak jobb az érdekképviseletük + Frunda mester tenni fog róla, hogy Tőkést ne vegyék komolyan az EU-ban. Nem lesz kompromisszum, az RMDSZ meg rá fog kontrázni Tőkés izzó hevületű felszólalásaira, hogy nem is úgy van az, meg a románok a jófejek.

A választásról meg annyit, hogy Basescuék NEM FOGJÁK MÉG EGYSZER MEGENGEDNI, hogy a magyarok bármilyen módon is jól jöjjenek ki egy választásból!
Meg fogják szavazni a román választási rendszer átalakítását, és akkor nem lesz több "probléma" a magyar pártokkal, mert nem fognak bejutni sehova.
De amőgy se lesz gond 20 év múlva azzal, hogy ki képviselje a magyarokat, látva a népességi mutatókat.

Manyi Béci 2007.11.26. 15:28:16

"Nekem meg az a véleményem, hogy talán jó lenne abbahagyni az olyan akciókat, hogy a nem tetsző politikai áramlatokat kamarillapolitikával kiszorítják.
Nagyon jól tudja, Béci, miről beszélek. Segítségképpen: ki vette rá 2003-ban az RMDSZ-t, hogy szorítsák ki Tőkést? Maga nagyon jól tudja a választ, de nem várom el, hogy nyilvánosan elmondja."

Olyan izgalmas a vélemények sokszínűsége, Doom, ugye?:)
No, mit hallott, hol hallotta, mit beszélnek erről, Doom?
És azt hallotta, hogy…hm..tudta, hogy…

Doom.
Ne fárasszuk egymást.
Maga lelkesen felháborodik következményeken és nagyvonalúan semmibe veszi az előzményeket..
A határontúli magyarok megosztása a Fidesz kormányzása idején kezdődött el, azzal a támogatáspolitikával, ami egyes, az akkori kormányzatnak szimpatikus szervezeteket hatalmas pénzekkel látott el, míg másokat teljesen ellehetetlenített. A Fidesz a mai napig jogot vindikál arra, hogy a környező országok magyarságának ügyeibe beleszóljon, mérhetetlen károkat okozva ezzel. A Fidesz pár napja orosz rulettet játszott az erdélyi magyarokkal.
És akkor maga ezzel a történettel jön? Tőkés feljelentette az RMDSZt egy bukaresti bíróságon, majd „szüneteltette elnökségét a szövetségben.” Saját magát szorította ki.


"Demokrácia van, az a vélemény, amit a szavazók nagy része vall, képviselve lesz. Vagy így, vagy úgy. És ha trükköznek, akkor később felerősödve jön vissza. Hadd hivatkozzak itt az elkúrásra, mint adekvát példára."

Óriási hiba az RMDSZ-Tőkés ellentétre ráhúzni a szoci-fidesz árkot.
És Doom.
Ne legyen elfogult.
Trükközik ez is, az is. Erdélyben is.

Manyi Béci 2007.11.26. 15:31:15

Szotyi, nem prosztó maga véletlenül? Csak a Buci miatt kérdem.

Fletó inkább olyan szerző-mozgó, túlmozgásos figura, nem gondolja?

Manyi Béci 2007.11.26. 15:35:02

"A szocialista szavazó mindenekfölötti lelki igénye, hogy amerre néz, megbízható komcsikat lásson a vezető pozíciókban. Akkor megnyugszik. Ezt megkapták."

Milyen hülyék ezek a szoci szavazók, őrület!
Félelmetesen jól látja ezt, kedves Elpet.

Szotyi 2007.11.26. 15:36:03

Manyi Béci, maga nagyon ért ehhez a határon túli ügyekhez.

És ahogy azt leszögezi, hogy a határontúli magyarok megosztása mikor kezdődött el, az valami fergetegesen ütős.

Maga egyenesen egy határontúli szagértő. Mit sem ront az összképen, hogy a szag az ügyben impotens emeszpé buké.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 15:36:47

Manyi, szeretném hallani véleményedet a Megyó-féle koccintós külpol. ereményeiről...

Szotyi 2007.11.26. 15:43:05

A koccintós politika konszenzus-kereső volt...
(Szigorúan fhanszia pezsgővel, kérem.)

Elpet 2007.11.26. 15:43:18

Ha jól tudom, most a felvidéki meg romániai magyar képviselőkkel együtt 30 magyar van az EU parlamentben. Kérdés, képesek leszünk-e komoly kérdésekben en bloc együttműködni, vagy a határon túli képviselők odaülnek a hazai lövészárkok megfelelő oldalaira, és a hazai hadakozásokat folytatja ott is. Nagy kérdés ez, mert ha nem fogunk össze, elmehetünk a halál náthás f...ra mindannyian. Gyanítom, hogy román vagy szlovák szomszédainknál ez az összefogás nem lehet kérdés...

Téglagyári Megálló 2007.11.26. 16:16:44

Elpet kedves, látszik, hogy más vidékről származunk, nálunk a halálnak véreres van...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.26. 16:21:16

vagyis a halálnak húsf*sza vagyon :DDDD (ld. EP vér- és húsf** dichotómiája. Bár e felfedezés még nem tom mire jó, de jegyezzük meg...)
na, ide hogy is konkludáltunk? :D

Elpet 2007.11.26. 16:28:42

Megálló

Nálunk lehet még kóchengeres, rongybacsavart...

:))

De elég legyen a trágárságból. Az erős kifejezést szavaim nyomatékául kívántam használni, nem megbotránkoztatásul.

dolphin 2007.11.26. 16:45:25

Szathmáry 2007.11.26. 14:39:48
"VIII. Nagyapó!

Bár az előválasztásos rendszerről sokat beszéltek az RMDSZ vezetői, de sohasem valósult meg."

Akkor ezek pl. itt biztos egy parhuzamos valosagban kovetkeztek be...:

href.hu/x/41dx
2000. április 18. Folynak az RMDSZ-előválasztások és jelöltállítások
politika.transindex.ro/?cikk=2737
ELŐVÁLASZTÁS 2004 - Verestóy, Eckstein és Sógor újabb mandátumot kaptak
belpol.transindex.ro/?hir=6463
Szondy Zoltán szerint csaltak a csíki előválasztásokon

medve 2007.11.26. 16:53:56

5.52-n zárt az RMDSZ, 3.43-an Tőkés. Csak jelzem: ekkora magyar részvétel mellett is hajszálon múlt az RMDSZ. A magyar szavatok 40%-a Tőkésé. Ezek után Frunda nyilatkozata még elképesztőbb.

dolphin 2007.11.26. 16:54:30

Egyebkent a Transindex szerint igencsak necces, hogy Csibi bejut-e.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 17:05:33

dolphin:
Szerintem a Transindex rosszul számolja a mandátumokat. Már ha jól értem a módszert.
Van 35 mandátum, ebből egy Tőkésé, a többi 34-et osztjuk ki a pártok között, d'Hondt módszerrel. A 99%-os feldolgozottságnál nálam a PNL-nek még mindig 6 mandátuma van, ráadásul az utoljára kiosztott mandátum nem is az övék. Ha nem értek valamit nagyon félre, akkor bejut Csibi Magor.

dolphin 2007.11.26. 17:08:44

Turul,

lehet igazad van, nekem is valoszinutlennek tunik, a dolog, de en lusta vagyok utanaszamolni. ;)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 17:12:59

Manyi Béci 2007.11.26. 15:28:16:
"Tőkés feljelentette az RMDSZt egy bukaresti bíróságon, majd „szüneteltette elnökségét a szövetségben.” Saját magát szorította ki."

Sajátosan interpretálja az eseményeket. Valójában ez történt.

"2002. Október 8., kedd

Nem lesz RMDSZ-kongresszus?
Tőkés László a fővárosi bírósághoz fordult a belső választások kiírásáért

Érvénytelennek nyilváníttatná Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke az SZKT azon határozatát, amely az RMDSZ VII. kongresszusa összehívásáról rendelkezik – derült ki a püspök tegnapi sajtótájékoztatóján.

Panasszal fordult az RMDSZ Szabályzatfelügyelő Bizottságához Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke. A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szeptember 21-i határozata ellen a püspök semmisségi kéréssel fordult a fővárosi bírósághoz, amelyben az SZKT-határozat érvénytelenségének kimondását indítványozta – tudtuk meg Tőkés László tegnapi sajtótájékoztatóján.
Az október 2-án keltezett dokumentumban az RMDSZ tiszteletbeli elnökének hivatala több ponttal indokolja a panaszt, valamint a kifogásolt határozat semmisségének kimondását: „Az RMDSZ 1999. május 15–16-i, csíkszeredai kongreszszusa belső választások megtartását rendelte el, másfelől az akkori SZKT tagjainak mandátumát a választásokig terjedően határozta meg” – olvasható a hivatal közleményében. A belső választásokat a következő kongresszusig kellene megtartani, a soron következő VII. kongresszus összehívásáról pedig a választások nyomán felálló új SZKT hivatott dönteni – érvel a tiszteletbeli elnök –, azonban mivel a belső választások elmaradtak, s a régi összetételű SZKT nem jogosult a kongreszszus összehívására, jelenleg az SZKT törvénytelenül működik – következésképpen a kongresszus 2003. február 1–2-ra való összehívására vonatkozó határozata is törvénytelen.
Tőkés 2001 szeptemberében határozati indítványban kérte a törvényesség helyreállítását, 2002. szeptember 20-án kelt levelében pedig újból sürgette a belső választások és a belkörű népszámlálás megtartását. Indítványait azonban az SZKT még csak napirendre sem tűzte. "

Erre jött az a válasz Markótól, hogy Tőkést tulajdonképpen meg se választották, majd a 2003 februári szatmárnémeti gyűlésen megszüntették a tiszteletbeli elnöki címét.

És most itt vagyunk, 4 évvel később, és kiderül, hogy az RMDSZ nem felel meg az erdélyi magyarok jókora részének. Az RMDSZ csodálkozik: hát hogy lehetett ez?

Nyilván egy kötekedő, háborús lelkű ember magánakaciójáról van szó.

Még elmondanám, hogy az "Orbán háborúzik, Gyurcsány megegyezést keres" a szoci propagandista szövegkönyvből van. Szigetvári Viktor, ha olvassa ezt, most biztos mosolyog.

How do you define success?

OftF 2007.11.26. 17:17:51

Őszintén örülök a kocsilónak (részemről inkább ulti, mint póker). Itt lenne az ideje a megbékélésnek. De Markón nem látom a jelét az ehhez szükséges gesztusnak.

Azt egyébként miből gondolják páran, hogy Orbánnak ilyen nagy szerepe volt benne? Hiszen a versenyhelyzet nélküle is fennált. Nekem úgy tűnik, őfelsége inkább csak bemászott ezen egész történet mögé, hisz szereti, ha fényesítik az Ő nagy kobakját.

medve 2007.11.26. 17:24:08

Doomi! Ugye azért az RMDSZ ezek után elgondolkodik? Mégis ilyen magyar részvétel mellett ért el 5.52%-t, vagyis így is hajszál. Ami Orbán illeti, szerintem az ő felelőssége most abban lesz, hogy visszafogja esetleg azokat a máásik oldalon, akik nem akarnak megállapodni. Amúgy Markó valójában egyetlen polititkai hibáját nyögi: mi a túrónak kellett kizárni Tőkést annó? Mindenki tudta, hogy lehet képezni elélensúlyt, de akkor sem tudták volna átvenni a szervezetet.

dowNLoad 2007.11.26. 17:24:41

El lehetett volna játszani a románok/szlovákok EU csatlakozása előtt, hogy EU szintű autonómiát kérünk? Lehet az is bejött volna valamilyen szinten.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 17:33:54

medve 2007.11.26. 17:24:08:
"Amúgy Markó valójában egyetlen polititkai hibáját nyögi: mi a túrónak kellett kizárni Tőkést annó?"

Van itt jócskán egyéb politikai döntés is, amit az RMDSZ most nyög. Mindenekelőtt adottak a szórvány- és a tömbmagyarság érdekei és az általuk elvárt politika különbözősége. Aztán itt van az, amit fentebb is láthattál: az RMDSZ vezetősége tesz arról, hogy nehogy kihívójuk akadjon.

Ennek csak tünete az, ahogy Tőkést kiszorították.

Szigetvári Viktor 2007.11.26. 17:53:43

*mosolyog*

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.26. 18:09:22

dolphin 2007.11.26. 16:45:25

Igazad van. Volt ilyen és az RMDSZ szabályzataiban is benne van a belső választás. Ezt gyakorlatilag csak 2004-ben vették némileg komolyan. Akkor volt egy előválasztásnak nevezett bohóckodás, amit Markóék megrettenve Szásztól és az MPSZ-től a belső pluralizmus jegyében hirdettek meg "nagy nyilvánosság" előtt.
És ezeken a helyeken is csak RMDSZ tagok szavazhattak. Ami valljuk be nem az erdélyi magyarság egésze.
Egy előválasztás úgy nézhetne ki, hogy minden magát magyarnak valló szavazhat. (Ezt lehetne bármihez kötni pl. előzetes regisztráció, magyar igazolvány stb.)
Tőkésék pont azt követelték, követelik Markóéktól, hogy legyen közösen szervezett, igazi előválasztás:
erdely.ma/dokumentum.php?id=26634

Az RMDSZ előválasztásról bővebben:
adatbank.transindex.ro/html/cim_dok247.doc

Manyi Béci 2007.11.26. 18:42:12

Hol interpretáltam sajátosan, Doom?
Feljelentette Tőkés az RMDSZ-t?
Igen. A pert amúgy elvesztette.
„A bukaresti II. kerületi bíróság hétfôn késô délután mondott ítéletet a Tôkés László versus RMDSZ perben. Az ítélet véglegesen és visszavonhatatlanul elutasította a tiszteletbeli elnök keresetét. Tôkés múlt év októberben perelte be a szövetséget, követelve a bíróságtól, hogy nevezze illegitimnek a Szövetségi Képviselôk Tanácsát, illetve annak döntéseit, és kötelezze az RMDSZ-t a január végére összehívott kongresszus elhalasztására.

Szüneteltette a tiszteleTbeli elnökségét a szövetségben?
Igen. Az ön által beidézett cikk szerint is.
A tiszteletbeli elnöki funkció megszüntetése ez után történt.:)
A véleményem, hogy ezekkel a lépésekkel saját magát szorította ki a szövetség vezetéséből, mely szövetségnek tudtommal még tagja.

Olyan jól elbeszélgetünk egymás mellett, figyeli? Ön ezerszer is leírja, hogy „RMDSZ nem felel meg az erdélyi magyarok jókora részének”, én erre ezredszer is azt válaszolom, hogy a többségnek igen, a többség az RMDSZt választja ebben a vitában.

„Nyilván egy kötekedő, háborús lelkű ember magánakaciójáról van szó”
Te mondád..
:)


"Még elmondanám, hogy az "Orbán háborúzik, Gyurcsány megegyezést keres" a szoci propagandista szövegkönyvből van."
Egy szót sem ejtettem Gyurcsányról ebben a vitában:)
Orbánt konfrontatív, harcoló típusú politikusnak neveztem.
Nem az?

dolphin 2007.11.26. 18:49:08

Szathmary,

en nem allitottam, hogyflottul mukodott valaha is az elovalasztasi rendszer, de azert az megsem igaz, hogy nincs/nem volt ;-).

Ha lesz elovalasztas (ami most szerintem , valszleg a legnormalisabb elv az lenne, hogy az igazolt RMDSZ tagok ill. a konkurens kepviseleti szervezetek tagjai ingyen szavazhassanak, masok pedig valami jelkepes osszeg (pl 1 euronak megfelelo RON) fejeben. (Valami ilyesmit probaltak ki a kozelmultban Romaban a balkozep partok, es ha jol emlekszem nekik egeszen bejott.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 18:49:24

Manyi Béci 2007.11.26. 18:42:12:
"Hol interpretáltam sajátosan, Doom?
Feljelentette Tőkés az RMDSZ-t?"

Részigazság. Miért jelentette fel?

"Orbánt konfrontatív, harcoló típusú politikusnak neveztem."

Szemben a többiekkel, akik nem azok. Nemdebár?
Debreczeni Józsefnél is elolvashatja.

Szigetvári Viktor egy pillanatra abbahagyhatná a mosolygást és elmondhatná, ki találta ki ezt az üzenetet. Kreditpont jár érte.

Manyi Béci 2007.11.26. 19:15:35

Feljelentette. Igazság.
Ő maga szüneteltette az elnökségét. Igazság.

Sem az RMDSZ belső ügyeiben, sem a Tőkés-RMDSZ vitában nem akarok igazságot tenni, már mondtam.
Tényeket soroltam fel, időrendben, nem mindősítettem azokat.

"Szemben a többiekkel, akik nem azok. Nemdebár?"

Már ne is haragudjon, de egy Medgyessyt nem neveznék annak, sem egy Kis Pétert:) Herényi? Boros? Magyar Bálint? hm?:))
áááááááááá
most jókat röhögtem, amint elképzeltem ezeket harc közben, Doom.:)

medve 2007.11.26. 19:17:02

Doomi! Milyen kihívókat lehetetlenítettek el?

Manyi Béci 2007.11.26. 19:19:52

Izé.
Kicsit hülyén néz ki a fenti szösszenet ezzel a két igazsággal, majd a nagy állítással, hogy nem akarok igazságot tenni:), olvassa a két első igazságot ténynek, OK?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 19:28:45

medve 2007.11.26. 19:17:02:
"Doomi! Milyen kihívókat lehetetlenítettek el?"

Én azt írtam, hogy az RMDSZ vezetése tesz arról, nehogy kihívójuk maradjon. Az előválasztások elszabotálása nem felel meg példának? Ilyen miatt tiltakozott Tőkés.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 19:31:45

Manyi Béci 2007.11.26. 19:15:35:
"Feljelentette. Igazság.
Ő maga szüneteltette az elnökségét. Igazság."

Éppencsak a lényeg nincs ott. Miért tette? Tiltakozásképpen, mert az RMDSZ nem a '99-es kongresszus határozatai szerint működött.

"Herényi? Boros? Magyar Bálint?"

A minap ment a Reakción a Herényi-videó, ahol bocsánatot kértek. És kívánom, ne találkozzon Magyar Bálint rossz oldalával. Esetleg megjelenik a rendőrség.

Érdekes, hogy Gyurcsányt, Lendvait vagy ha már az RMDSZ-nél tartunk, Frundát vagy Kelemen Hunort nem említette.

Manyi Béci 2007.11.26. 20:30:51

Nem akarok igazságot tenni, Doom.:)
Ön úgy gondolja, Tőkés jól tette, hogy feljelentette az RMDSZ-t. Ön úgy gondolja, ez egy helyes lépés volt.
Ön igazságot tesz.:)
Én leszögezem a tényt.
Feljelentette, szüneteltetett, a pozíciót megszüntették.
Ennyi.


„Érdekes, hogy Gyurcsányt, Lendvait vagy ha már az RMDSZ-nél tartunk, Frundát vagy Kelemen Hunort nem említette.”
Már, mikor elküldtem a szöveget, tudtam, hogy ebbe majd beleköt.:)
A politikusok alapvetően rendelkeznek bizonyos tulajdonságokkal, hiszen azért választják ezt a pályát.
Hogy Orbánnál a konfrontálódást külön megemlítettem, ez azért van, mert nála ez erősebben jelen van, szerintem.
Igen, az a véleményem, hogy erősebben, mint Gyurcsánynál.
Természetesen lehet, hogy rosszul látom:)

Szigetvári Viktor · http://www.szigetvariestarsai.com 2007.11.26. 20:45:44

off.

valaki hozzászólt ide a nevemben, nem én voltam, csak elbitorolta a nevemet.

Szigetvári Viktor · http://www.szigetvariestarsai.com 2007.11.26. 21:28:40

off.

Valaki elbitorolta a nevemet ÉS a webcímemet. Elégtételt akarok.

Elpet 2007.11.26. 21:44:42

Hová írjam ezt? Ide írom. Az MNO-n ismét Malina Hedvig összevert, feldagadt arcú fényképe. Minden egyes esetben ezt a képet hozzák. Fel vagyok háborodva. Amikor a cikkben épp a megaláztatásaival kapcsolatosan írnak. Ez nem megalázás? Egy fiatal nő, aki nyilván igyekszik csinos lenni, éppen szeretne normális életet élni, mint mások. Az MNO pedig olcsó politikai hatásvadászatból újra és újra ország-világ elé tárja azt a szörnyű fényképet. Hedvig emberi és női méltósága iránti tiszteletből ezúton tiltakozom.

eN 2007.11.26. 22:10:49

béci, hammer. ez a magázós urambátyámos stílus elég ciki itt, a neten.

az rmdsz pedig az érte el a nagy komprommisszumkészségével, hogy a román hatóságok akár ünnepnapon is képesek eltávolítani a törvényesen kihelyezett magyar nyelvű helységnévtáblát. lol. de beszélhetünk a többi sikerről is: egyetem, bármilyen autonómia vagy önkormányzatiság, vagy akár bármilyen, a két nép együttélését elősegítő gesztus román részről? nos a semminél az is jobb ha valaki kompromisszumképtelen, de nem mond le a jogairól.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 22:17:33

eN 2007.11.26. 22:10:49:
"béci, hammer. ez a magázós urambátyámos stílus elég ciki itt, a neten."

Mi a túrót ugatsz a lepcses száddal, he?
És még finom voltam.

Nekem ne mondd meg, milyen stílus menő a neten, moron AOL user.

dowNLoad 2007.11.26. 22:26:07

Ezek itt apróságok, ezt nézzétek meg, és akkor a helyi nagyon kicsi apró problémák nevetségesnek fognak tűnni! Persze attól még meg kellene oldani , mielőtt komolyabbá válnak
(lehet hogy pont az a cél?)
video.google.com/videoplay?docid=-3641043830777908106

eN 2007.11.26. 22:32:59

finom voltál mint egy kocsis.
aol user?!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 22:37:36

Döbbenetes, hogy ez az eN nevű user milyen stílust enged meg magának ezen a szolid blogon.

Viselkedni láthatóan nem tud. Lekocsisozott.

Arra meg, hogy nem tudja, mit jelent a moron AOL user csak azt tudom mondani: muhahahaha, internet newbie!

Szotyi 2007.11.26. 22:38:23

eN: irónia

T'od.

Doomhammer anyósa 2007.11.26. 22:44:17

Doom, te most itt miről vitatkozol?

De méginkább, minek?

Már tudjuk, hogy ki kit osztott meg, és ki a konfrontatív. Orbán osztott és Orbán. Ha nem lett volna egyértelmű.

Amúgy meg menj haza, mert akkorát kapsz, hogy kiesik a szemed!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 22:46:36

Ezt a poént már láttam máshol és ott se találtam viccesnek. Mondjuk ott feleséggel volt előadva, nem anyóssal.

eN 2007.11.26. 22:50:01

lol. ha tényleg erre gondoltál. nem néztem ki belőled.
www.urbandictionary.com/define.php?term=AOL+User

és a mestered szavaival élve, hadd röhögjelek ki ha parasztnak öltözve, karikás ostorral vonulsz az andrássy úton. még akkor is, ha idézőjelben teszed.

Szotyi 2007.11.26. 22:38:23
ööö :)

Szotyi 2007.11.26. 22:52:00

Nézd, ha ilyen katonásan konfrontatív vagy (már-már militarista), akkor ne csodálkozz, hogy beletaposol a balliberális lelkembe, aztán majd járhatok pszichiátriai szakrendelésre akut bőrönd ki-becsomagolási komplexussal. (Vizitdíjasan!)

Mondjuk, a kedves Mama jól látja a helyzetet.

Én még ennyit szerettem volna hozzáfűzni és mélységesen meg vagyok sértve.

Szotyi 2007.11.26. 22:55:45

Elképzelem Doom-ot talpig idézőjelben vonulni. Az Andrássy úton.

Hát, azt hiszem, hogy nem csak bőrönd ki-becsomagolási komplexussal fogok pszichiátriai szakrendelésre járni.

eN 2007.11.26. 22:59:27

Elképzelem Doom-ot talpig idézőjelben vonulni. Az Andrássy úton.

kezében felkiáltójel. ez fontos.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 23:00:07

Szotyi, oda figyuzzon.

Ez az eN ismeri a Google nevű szolgáltatást.

Igaz, még nem volt az interneten elég korán ahhoz, hogy tudja, mi az AOL user, de igyekszik.

Lehet, hogy newbie-ből előléptetem junior user-ré.

eN 2007.11.26. 23:11:39

tudod kit léptess és hova.
megsúgom h elég beírni h "define vmi" a ff címsorába

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 23:12:22

Höhöhö.
"A közlemény szerint az MSZP EP-delegácója készen áll mind az RMDSZ képviselőivel, mind pedig a Tőkés Lászlóval való együttműködésre. *Úgy vélik, a Fidesz - rövid távú politikai céljai érdekében - megosztja a társadalmat, míg az MSZP a nemzet egysége érdekében kompromisszumokat köt és együttműködésre törekszik*."

A Fidesz feszültséget szít, az MSZP megállapodik.
Mintha a szövegkönyvből másolták volna egyenest.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.26. 23:13:25

eN 2007.11.26. 23:11:39:
"tudod kit léptess és hova."

Jó, ha nem, hát nem.
Akkor maradsz Internet newbie.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.26. 23:23:31

Úgy tűnik, jól számoltam a mandtáum-eloszlást & bejut Csibi Magor:
belpol.transindex.ro/?hir=16292

Ráadásul ha összeadjuk az RDMSZ és Tőkés szavazatait, akkor sem lenne 4-nél több mandátumuk, de jóval valószínűbb a 3 (az RMDSZ által emlegetett 6-tól nagyon messze van).

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.27. 01:25:30

Grrr, keddi Népszabadság (nol.hu/cikk/472853/):

"A küszöb alatt teljesítőkre leadott voksokat visszaosztják a bejutott alakulatokra, az RMDSZ valószínűleg két helyet szerez az EP-ben, miközben Tőkés László az egyetlen független képviselővé válik."

Valószínűleg 2? Egészen biztosan annyi. Nincs az a változás, ami ezen módosíthatna.

"- Az első látásra kiválónak tűnő erdélyi magyar választási siker figyelmesebb elemzés nyomán majdnem csőddé zsugorodik - fejtette ki a Népszabadságnak Bányai Péter, az erdélyi politikai élet egyik figyelmes követője és elemzője. Szerinte az elért eredményt az előzetes közvélemény-kutatások is jelezték, csakhogy azok 50, s nem pedig 30 százalékos részvétellel számoltak.

Tény, hogy miközben a 2004-es parlamenti választásokon, 57 százalékos országos részvétel mellett, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jóval több mint hatszázezer szavazatot kapott, a vasárnap lezajlott voksoláson a szövetségre és Tőkés Lászlóra összesen mintegy négyszázötvenezer személy voksolt."

Jaj... A magyarok részvételi arányát mindig a teljes részvételhez érdemes mérni, az abszolút számok alapján csődöt emlegetni kóklerség (lsd. A féltudású elit alternatívája).

"Az elemző ebből kiindulva adott hangot annak a véleményének, hogy a választások kapcsán sikeres kampányról, mozgósító szembenállásról beszélni nem lehet, hiszen a vasárnapi választáson a 2004-es szavazáson részt vevő magyarok legfeljebb kétharmada jelent meg az urnáknál."

Még1x jaj.

"Az RMDSZ azonban úgy látja, hogy ha Tőkés nem indult volna külön, s az egységes erdélyi lista érte volna el az 5,52 plusz 3,43, azaz csaknem 9 százalékot, a visszaosztással együtt az erdélyi magyarságnak legalább négy helyet sikerült volna megszereznie az EP-ben."

Legfeljebb 4 az a legalább 4. Kiszámoltam, ha Tőkés és az RMDSZ szavazatait összeadjuk, akkor épp csak megvan a 4. mandátum. Ha 5000 szavazattal kevesebbet kapnak, akkor már csak 3 - márpedig egy szokásos RMDSZ-szereplés (akár közös listábal) ennél jóval kevesebb szavazatot jelentett volna.

OftF 2007.11.27. 06:39:33

Doom, hadd pofázzak bele egy kicsit az egyik érvedbe (ez persze még nem cáfol semmit), de a Herényi-videóval érvelni más politikusok konfrontatív volta mellett azért egy kissé erős. Az a videó minden volt, csak nem konfrontatív. Attól a videóról max. a szánalom juthat értelmes ember eszébe, míg Orbánnál azért lényegesen más a helyzet. Ő vagy gyűlöletet, vagy elégedettséget vált ki a valóban konfrontatív megnyilvánulásaival, attól függően, hogy melyik oldalon hallgatják. A gyerekesen szánalmas csipkelődések inkább a sleppjének maradnak. Bár, hogy magam ellen is beszéljek - akár fontos is lehet, hisz az eccerü embert az szólítja meg. Sajnos.

OftF 2007.11.27. 06:41:26

Kimaradt egy hivatkozás, inkább átírom a végét:

A gyerekesen szánalmas csipkelődések inkább a sleppjének maradnak. Bár, hogy magam ellen is beszéljek - akár ezek is fontosak lehetnek, hisz az eccerü embert az szólítja meg. Sajnos.

OftF 2007.11.27. 06:46:17

turul, ki az a "Bányai Péter, az erdélyi politikai élet egyik figyelmes követője és elemzője"? :-)

medve 2007.11.27. 08:43:58

Turul,Bozót,Dommhammer! tartozom egy beismeréssel. Számításaim szerint ha csak 5%-kal több román megy el szavazni, kiesik az RMDSZ, ha 6%-kal több, akkor Tőkés is.

dolphin 2007.11.27. 12:02:31

Turul,

"Legfeljebb 4 az a legalább 4. Kiszámoltam, ha Tőkés és az RMDSZ szavazatait összeadjuk, akkor épp csak megvan a 4. mandátum. Ha 5000 szavazattal kevesebbet kapnak, akkor már csak 3 - márpedig egy szokásos RMDSZ-szereplés (akár közös listábal) ennél jóval kevesebb szavazatot jelentett volna.
OftF "

Minnel tobbszor olvasom, ezt "az RMDSZ azert szerepelt ilyen jol, mert versenyhelyzet volt" mantrat, annal valoszinutlenebbnek tunik. Ne a szazalekokat nezzetek, hanem a mogottuk levo szamokat.

Romaniaban kb 1.4 millio magyar el. Ha feltetelezzuk, hogy ezek kormegoszlasa megegyezik a romaniai tarsadalom egeszevel, ez durvan 1.2 millio szavazokoru polgart jelent. Ebbol osszesen 460,000 szavazott vasarnap, ami kb 40%. Ez ugye durvan egy Tokesnyi szavazotaboral kevesebb mint akik osszesen 2004-ben az RMDSZ-re szavaztak. Pedig az a 640,000 is epp csak tobb mint a szavazo koru magyar nemzetisegu, roman allampolgarok fele.

Ebbol latszik, hogy a.) Tokes rohadtul nem kepviseli az osszmagyarsagot, hanem annak 15%-at, b.) az RMDSZ pedig a sajat minimalis potencialis szavazotaboranak a negyedet volt kepes egy eles versenyhelyzetben mozgositani. (Mert tovabbra is allitom, hogy rommagyar viszonylatban tobb volt ez, mint egy "mezei" EP valasztas - erzesem szerint Tokes sikeresen az urnahoz vitte a vele szimpatizalok minimum 80%-at.)

Ezen szamok mellett, ha most arra a kovetkeztetesre jutnak a taborok, hogy a 66-33/60-40% menten van igazuk es kell reszesulniuk a Bukarestbol folydogalo anyagiakbol, akkor boritekolhato egy zako, ha nem is jovore, 2012-ben biztosan. Az hogy bejutottak az EP-be lehetove tenne, hogy kivetelesen ne egy Mohacs utan kelljen keresgelni, mi is a baj, hanem szisztematikusan felmerni azt. Sajnos nagyon gyanitom, hogy amig Verestoy Attilaknak, Szasz Jenoknek, Szilagyi Zsoltoknak Frunda Gyorgyoknek kozuk lesz az eljovendo "osszmagyar" strategia megalkotasahoz, ez nem fog bekovetkezni...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.27. 12:09:56

dolphin:
"Minnel tobbszor olvasom, ezt "az RMDSZ azert szerepelt ilyen jol, mert versenyhelyzet volt" mantrat, annal valoszinutlenebbnek tunik. Ne a szazalekokat nezzetek, hanem a mogottuk levo szamokat."

Nem írtam ilyet. Azt írtam, hogy Tőkés + az RMDSZ _együtt_ a versenyhelyzet miatt szerepelt ilyen jól & közös lista esetén valószínűleg messze kevesebb szavazatot kapnak, mint így összesen.
Alapvető tévedés abszolút számokkal dobálózni itt. Meg kell nézni, milyen a teljes romániai választóközönség részvétele parlamenti választásokon, majd meg kell nézni ugyanezt a magyar nemzetiségűekre szűkítve. Így kapunk egy arányszámot. Most ugyanezt az összevetést végezzük el a mostani EP-választásra is. A két arányszámot összevetve látjuk, hogy az EP-n _sokkal aktívabbak_ voltak a magyarok az össznépességhez képest. Nem szabad az EP-n szavazók számát mérni a parlamenti választáson szavazókhoz, mert egészen más a tétje & fontossága a kettőnek a választók számára.

dolphin 2007.11.27. 12:20:00

Turul,

de epp ez az ami felrevezeto: abbol kiindulni, hogy ez egy ugyanolyan szavazas volt a romanok es a romaniai magyarok szamare. Mert nem. Nezd meg pl. az n+1 rommagyar ertelmisegi felhivast minden ujsagban es portalon, hogy mindenki menjen szavazni. Mindegy kire, csak menjen. Egy rendes valasztas korul sem lett volna nagyobb tam-tam. Es ahhoz kepest csak marginalisan szerepeltek jobban a magyarok, mint a romanok. Lehet, hogy most ugy tunik, hogy sut a nap, de ha egy picit elforditod a fejedet, nagyon durva viharfellegek latszanak mar.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.27. 12:26:15

dolphin:
Szerintem nem marginális a többletrészvétel. Nagyon nehéz befolyásolni egy-egy választáson kifejezetten egy társadalmi csoport (ezesetben a magyarok) részvételét úgy, hogy az érdemben változtasson a választási szokásain.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.27. 12:28:48

Feltéve, hogy az RMDSZ-re és Tőkésre csak magyarok szavaztak (ráadásul biztos voltak magyarok, akik román pártra adták a voksukat), a 9%-os eredmény a 6%-os népességarány mellett 50%-kal nagyobb részvételt mutat, mint a nem magyar választóké. Ez nagyon durván sok.

gloire 2007.11.27. 16:18:22

Hát..., mi meg 7.5, meg 15-20% -ot számolgattunk.

ergé 2007.11.27. 16:49:38

és ha az összes erdélyi magyar elmenne szavazni minden romániai választáson, akkor akár húsz százalékos képviselete is lehetne Bukarestben

:)

medve 2007.11.27. 18:56:21

1990-ben az RMDSZ 1 millió nszavazatot kapott. Ma 260.000-re (ami 60.000 kevesebb, ahány aláírást leadtak!) azt yilatkozta Markó: bebizonyosodott, hogy az erdélyi magyarság többsége őket támogatja. Hihetetlen.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.28. 10:26:45

Na végre itt egy írás a Tőkés-RMDSZ eredményekről, megyei bontásban:

KI HOL GÓRÉ?
Háromszéken tarolt Tőkés, Hargita döntetlen, a többi magyar az RMDSZ-t támogatta
Transindex [28.11.2007]

Az RMDSZ-re leadott szavazatok egynegyede jött a Székelyföldről, míg Tőkés támogatóinak közel fele háromszéki és hargitai. A független jelölt románoktól is kapott párezer voksot.

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint az RMDSZ 282 929 szavazatot kapott a november 25-i Európa Parlamenti választásokon, míg a függetlenként induló, a szavazólapon Tökés Ladislau néven szereplő Tőkés László 176 573-at.

A szervezetre és a független jelöltre a voksolók 5,52 illetve 3,44%-a szavazott – vagyis a 6,6%-os romániai magyarság jelöltjei az érvényesen leadott szavazatok 8,96%-át, 459 502 voksot gyűjtöttek be. A választáson nagyon magas, 4,59%-os volt az érvénytelen szavazatok aránya.

Nem lehet kijelenteni ugyan, hogy a magyar jelöltekre leadott szavazatok mind magyaroktól származnak, illetve azt sem, hogy a magyarok mind az RMDSZ-re vagy Tőkésre szavaztak volna – de minden bizonnyal túlnyomó többségben erről van szó.

Az adatok alapján feltételezhető, hogy a romániai magyarok nagyobb számban vettek részt a szavazáson az összlakossághoz viszonyítva, de ez sem bizonyítható: nincs pontos kimutatás arról, hány magyar nemzetiségű választójoggal rendelkező állampolgára van Romániának – elképzelhető például, hogy a magyar nemzetiségűek körében magasabb a 18. életévüket betöltöttek aránya az országos átlagnál.

Tőkés a két székelyföldi megyéből szerezte szavazatai közel felét: a rá leadott voksok 46,27%-a Hargita és Kovászna megyéből származik. Az RMDSZ esetében ez az arány 24,93%. Tőkés Háromszéken szerepelt a legjobban, ahol közel 12 ezer szavazattal megelőzte az RMDSZ-t.

A magyar jelöltekre leadott szavazatok megoszlása Kovászna megyében

Hargita megyében nagyon kiegyensúlyozott volt a szavazatok megoszlása a két fél között: százezernél valamivel több szavazat mellett az RMDSZ mindössze 789 vokssal előzte meg Tőkést.

Maros megyében egyértelmű volt az RMDSZ fölénye – egyébként a szövetség ebből a megyéből kapta a legtöbb szavazatát, szám szerint 55 179-et, szemben a Tőkésre leadott 20 006 vokssal. Közösen az érvényes szavazatok 47,45%-át gyűjtötték be.

A többi magyar lakosságú megyében – Bihart leszámítva, ahol a magyar jelöltekre leadott voksok 35,58%-a jutott Tőkésnek – mindenhol legalább kétszer annyian szavaztak az RMDSZ-re, mint a független jelöltre.

Szatmár megyében a 33806 szavazat 72,95%-a az RMDSZ-nek ment, Kolozs megyében a 34381 szavazat 69,34%-a az RMDSZ-é. Szilágy megyében 21308-an szavaztak a szövetségre és Tőkésre, ebből 77% illette az RMDSZ-t.

A felsoroltakon kívül egyedül Brassó megyében haladta meg az RMDSZ-es szavazatok száma a tízezret (11192). A magyar jelöltekre leadott voksok további két megyében (Arad: 8360-2294, Máramaros: 7643-3429) lépték túl a tízezres határt.

Érdekes jelenség, hogy Tőkés az olyan megyékben, ahol nagyon kis számban vagy egyáltalán nem élnek magyarok, többnyire lekörözte az RMDSZ-t. Vaslui megyében például az RMDSZ 167, Tőkés 1000 szavazatot szerzett – ez valószínűleg részben azzal a választói magatartással magyarázható, hogy egyes választók a jelöltek személyének kilététől függetlenül az egyéni indulókkal szimpatizálnak a pártokkal szemben (az EP-választáson pedig Tőkés volt az egyetlen független jelölt). A másik lehetőség, hogy ezekben a megyékben a temesvári forradalomban játszott szerepének köszönheti a voksokat.

Tőkés összesen többezer szavazatot kapott Argeş, Bákó, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Konstanca, Neamţ, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vâlcea és Vrancea megyékből – itt leelőzte az RMDSZ-t, míg a szövetség Dolj, Gorj, Krassó-Szörény, Mehedinţi és Olt megyékben gyűjtött több szavazatot a függetlenként induló püspöknél.

medve 2007.11.28. 10:40:29

A képet tovább lehet árnyalni. A székely megyék városaiban mindenhol Tőkés nyert, Gyergyó, Csíkszereda, ASzékelyudvarhely, Sepsiszentgyötgy, Kézdivásárhely. A székely falvakban vallástól függ: református és evangélikus vidékeken Tőkés, katolikusokban (csíki falvak) RMDSZ. Az RMDSZ gyakorlatilag Maros megyének köszöngeti a bejutást (bár Tőkés itt is kapott 20.000 szavazatot).

Döbbenetes számomra, hogy a kér magyar többségű megye mennyire eltér, akár már egy Marosvásásrhelytől is. Valóban egy kivétel van: Tőkés Biharban is kapott sok szavazatot (ott él).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.28. 11:04:00

denever 2007.11.28. 10:44:01:
"Worluk agya ledobta a láncot."

Dehogy dobta, ez régi história.
Én először TGM-től hallottam az ötletet vagy
10 éve, de az Eörsi-féle megnyilvánulás is
közel van hozzá.
maszol.ro/index.php?menu_id=55&cikk=12977

Ezt hívják Kelet-Európában liberálisnak mostanában.

A poén az, hogy máshol pedig Eörsi teli szájjal kiáll az egység mellett.
maszol.ro/index.php?menu_id=278&cikk=13900

Csak akkor kell az egység, ha a nekik szimpatikusok viszik a prímet.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.28. 11:22:37

Medve!

Te is tudod nagyon jól, hogy az erdélyi magyarság nem homogén egész, soha nem is volt az.
Az eltérésben valószínű a többségi/kisebbségi lét a meghatározó. Nem ugyanazokkal a problémákkal küzd egy kézdivásárhelyi székely, mint egy nagymajtényi magyar. A Székelyföldön kívül élő magyaroknak az egységes magyar képviselet a legfontosabb, ezért szavazott inkább az RMDSZ-re. A székelyföldinek meg az, hogy legyen már autonómia, ezért pecsételt Tőkés mellett.
Elismerve azt, hogy a székelyföldi autonómia a legfontosabb kérdés (nem tudom, hogy valaha megvalósul-e?), nem feledhetjük azt sem, hogy ezzel az erdélyi magyarság másik felének (kb. 700 ezer embernek) még nem oldottuk meg a problémáját.

Tóta W. meg Parászka Borókai magasságokba emelkedik írásval. Elmehetne egy kicsit Vásárhelyre téríteni a Hét-hez. Nem tudom miért gondolja, hogy Erdélyben nincsnek olyanok akiknek a legfontosabb a "szexuális önrendelkezés jogának" kivívása:
ahet.ro/noi/jogos/mit-kivan-a-noi-nemzet-1216-44.html

medve 2007.11.28. 12:23:56

Hihetetlen, hogy a tótaw-ék mennyire nem értik, miről szól a dolog. Amúgy tudom, hogy más a szorvány és más a tömb, de még nem tapasztaltam, hogy ez politikailag ennyire releváns.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.28. 12:38:39

Elpet:
Jaj.
"Székelyföldön az országos átlag kétszerese vett részt a referendumon. (...) Mert az országos átlag húsz százalék körül mozgott ugyan, s ehhez képest a hargitai negyvenöt százalék fantasztikusnak mondható, de ez egyben azt is jelenti, hogy az erdélyi magyarságnak több mint fele távol maradt."
Micsoda felkészültség...

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.28. 12:39:35

kormánypénzekkel kitömött nemzetgyilkos liberálisságom ellenére nem teljesen értem a mai tótawét:)mármint a logikáját igen, csak az értelmét...

Elpet 2007.11.28. 12:48:19

TuRuL_2k2

Asszem Bayer Zsoltival nem tudok neked örömet szerezni úgy igazán :) Pedig épp neked akartam kedveskedni vele
:DDD
Én szeretem, mert jó író. Hát kissé indulatos, az kétségtelen, nem illik bele a mai kúl ménsztrímbe. Nálam most azért felkerült az első vonalba, mióta átment a Magyar Hírlaphoz, és ezért saját elmondása szerint kifikázták a Magyar Nemzettől meg a Hír TV-től (HV-ben volt interjú vele asszem). A határon túli magyar területekről szóló sorozata régesrég a Nemzet szombati számaiban gyönyörű volt. Én azóta szeretem őt.

medve 2007.11.28. 12:52:15

Smalladam! Nem akarlak bántani, de totaw ihletője a Hírszerző romániai elemzője, Parászka Boróka, TGM kedvence (gondolom ő ajánlotta be). Boróka szerint a székelyföldi nőknél fontosabb a családon belüli erőszak mint az autonómia. Innen egy ugrás a buzi székelyezés és a magyar pártok feleslegessége.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.11.28. 12:52:25

Mind a két cikk ugyanannak az újságírói mentalitásnak a része amit az Index Publius Hungaricusa megénekelt a féltudású elitről.

"A románok nem értek rá, meg nincsenek is otthon – majd ötmillió román munkavállaló dolgozik külföldön." - kb. a fele. Egyébként meg külföldön is lehetett szavazni.

"Mert az országos átlag húsz százalék körül mozgott" - pontosabban 29,12%

"(RMDSZ) ...sem az egyházi ingatlanok visszaadását nem tudták kiharcolni nekik." - féligazság

"Odahaza voltam vasárnap, Erdélyben" - Mitől is volt ő odahaza? Saját bevallása szerint a 90-es évek végén járt először Erdélyben.

dolphin 2007.11.28. 12:52:35

Doomhammer,

minekutana a masik topikban bizonyitottam, hogy Eorsi es Tota nelkul is el lehet logikailag jutni erre a pontra (ertsd: a nemzetisegi parlamenti kepviselet csak addig eletkepes, amig a nemzetisegi kerdes kielesedett), lecci magyarazzatok el, hogy ez miert szentsegtores? Miert dobja "el az agy a lancot", ill a tobbi kozhely?
Ezek szerint a Mo-i zsidoknak zsidopartot, szovakoknak szlovak partot, szloveonknak szloven partot kellene alapitaniuk es csak es kizarolag e menten politizalni?

Ez a fajta egy dimenzios felfogas mire vezet? Hogy csak egy attributum van (jelen esetben magyar, de mas kontextusban lehetne protestans/katolikus, vagy kereszteny/muszlim), ami szamit?


A Commonwealth nemreg rendelt egy jelentest, arrol, hogy mi a legjobb ut ki egy-egy konfliktusbol. S bar a roman-magyar viszony, hala istennek, fenyevekre van egy valodi konfliktustol, tartalmaz erdekes dolgokat a kis fuzet a szoban forgo temaval osszefuggesben is.

www.economist.com/world/international/displaystory.cfm?story_id=10113873

"Instead of addressing, say, Protestants and Catholics and urging each “side” to think better of the other, it may be wiser to remind them that they have lots of other identities too: as parents, sports enthusiasts, believers in a political or economic ideology, music fans or whatever. [...] The existence of lots of competing affiliations which pull people in different ways is the best hope of silencing gloomy talk of a “clash of civilisations” [...]. As everybody knows deep down, the authors suggest, people belong to lots of categories (family, language, personal interests, political ideology) and spend their time shifting between them—unless some conflict arises in which a detail of family history becomes a matter of life and death."

Ha az erdelyi magyarok igazan jol erzik majd magukat erdelyi magyarkent, azt pont onnan lehet tudni, hogy nem valasztaskor nem az lesz a legfontosabb szamukra, hogy milyen a pecset alatt levo jelolt nemzetisege...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.28. 12:53:08

smalladam · www.hirszerzo.hu 2007.11.28. 12:39:35:
"kormánypénzekkel kitömött nemzetgyilkos liberálisságom ellenére nem teljesen értem a mai tótawét:)mármint a logikáját igen, csak az értelmét..."

A tirpákblog arra van, hogy megmagyarázza a tömegnek a Mester gondolatainak értelmét.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/11/megosztk.html

medve 2007.11.28. 12:53:39

Elpet! Én is szeretem, csak Erdélyhez nem ért.

dolphin 2007.11.28. 12:55:34

Szathmary,

a Publius irasrol egy dolog jutott eszembe: talalkoztam egy spartaival, aki azt mondta minden spartai hazudik...

ergé 2007.11.28. 12:56:16

Elpet, nem a kúlság hiánya miatt jajdult fel Turul, hanem Bayer felkészületlensége miatt: teljesen más számokról beszélt, mint ami a valóság volt, ez ciki egy országos hírű publicistától...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.28. 13:13:05

dolphin 2007.11.28. 12:52:35:
"Doomhammer,

minekutana a masik topikban bizonyitottam, hogy Eorsi es Tota nelkul is el lehet logikailag jutni erre a pontra (ertsd: a nemzetisegi parlamenti kepviselet csak addig eletkepes, amig a nemzetisegi kerdes kielesedett), lecci magyarazzatok el, hogy ez miert szentsegtores?"

Szentségtörésről szó sincs. Ez értékvita. Kérdés, hogyan látja az egyén a saját helyét a világban, milyen közösségekhez tartozóan.
A szokásos felosztás, amit én is magaménak érzek, az az egyén->család->kisközösség (beleértve a barátok)->város/falu->nemzet->emberiség hierarchia variációira épül fel. Minél nagyobb a csoport, amihez tartozónak vallom magam, annál gyengébb a kapcsolat.

Én ezt tartom normálisnak. Természetesen egyéb identitásaim is vannak, de ezek a fentiekhez képest alacsonyabb rendűek, gyengébb kötést adnak.

Mások meg mást tartanak normálisnak. Vannak, akik azt mondják, hogy ez a hierarchia bullshit, mert nekik a Civ-játékosok vagy a liberális EP-képviselők (globális) közössége erősebb kötelék, mint a fenn felsoroltak. Különösen a nemzettel kapcsolatban van itt egy kis görcs.

Én azt mondom, hogy ezeknek a pótidentitásoknak a felértékelése az illető identitászavarára utal, valami sokk érhette pl. a nemzet kapcsán. Félig asszimilált kisebbségeknél szokott előfordulni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.28. 13:16:58

Ja, és még egy, dolphin.
Ez nem logikai bizonyítás kérdése.
Én logikailag bármit be tudok bizonyítani. Csak az axiómákat kell ügyesen megválasszam.

Elpet 2007.11.28. 13:18:06

Szathmáry
medve
ergé

Barátaim, én azt mondtam, nekem tetszett az írás lényegi része. Bizonyára pontatlan, ezt ti jobban tudjátok. Hogy honnan vágtok ennyi adatot kapásból? Egy országos publicistának valóban illenék pontosnak lennie, még akkor is, ha az adatok ez esetben kevésbé támasztják alá a mondandóját.

Amúgy meg leírtam már: örülök, hogy Tőkés is, meg az RMDSZ is bejutott.

gloire 2007.11.28. 13:24:34

Beleolvastam, és egy ilyet találtam:

"Végre mondja már ki valaki: Egy adott ország vezetésének NEM kötelessége egy területén élő kisebbség nyelvi és egyéb értékeinek ápolása, oktatásának biztosítása, satöbbi.

Mit szólnának a kedves magyar nagyurak, ha a magyar állam által finanszírozott módon lenne cigány általános iskola, ahol cigányul is tanulhatnak a gyerekek, meg cigány egyetem, mondjuk Ózdon? Hümm? Pedig ők is kisebbség, csak ők éppen Magyarországon.

A román kormányt, vagy szlovákot miért kell azért baszkurálni, mert nagyívben szarik arra, hogy hol tanulhat valaki magyarul? Ha annyira magyarul akar tanulni, lelke rajta, keresse meg a megoldást. Menjem Mo.-ra tanulni, vagy hasonló. Ne a román/szlovák/ukrán/szerb állam pénzén tanuljon egy hivatalosan nem használt nyelvet, amely ráadásul rohadtul nem életképes a világkereskedelemben.
Jár itt és mindenütt mindenkinek a szája, hogy a magyar oktatás odakinn stb... Az a magyar állam feladata. Ő pénzelje, ő teremtsen kinn iskolákat, mert azok az ő népének leszármazottjai. Ha fontosak neki, akkor pénzelje őket. De olyat még a világ nem b*szott, hogy nálunk Oroszországban valaki kirgíz, kazah, vagy tudom is én jakut iskolába járna, csak azért hogy megőrizze a nyelvét és fejlessze a kultúráját. A nyelvet használják egymás közt és alapítsanak magánvagyonból - ha van, az anyaországból -, honi támogatásból pénzt, de ne a helyi államtól várják a pénzt és panaszkodjanak, ha nincs. Az csak egy gesztus. Ébresztő magyarkák! Én meg így gondolom."

Tudom nehéz megszólalni ezek után. Mit lehet erre mondani?
Honnan jön ez, hogy lehet? Mit akar? És mi a kapcsolat
az ő véleménye, és a drága publicista úr
"véleményformáló" munkássága között?
Elég szomorú, nem small?

Elpet 2007.11.28. 13:32:27

gloire

Azért ír ilyeneket, mert náci, és az erősek jogát ismeri el. Lehet, hogy nála is van azért erősebb, aki egy szép napon eltaposhatja őt is, mármint a drága publicista kisfiút. Sőt, ez általában így végződik. De ez már az ő dolga

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.28. 13:34:01

gloire 2007.11.28. 13:24:34:
"Beleolvastam, és egy ilyet találtam:"

Ez melyik cikk???

gloire 2007.11.28. 13:52:44

Még egy gyöngyszem:

"Találkoztam egy magát székelynek valló emberrel, aki azt mondta, hogy ő se nem román, se nem magyar, hanem székely és milyen jó lenne egy Erdélyország. Szerintem nincs egyedül ezzel az őrült ötletével. :S Na az ilyen emberekbe nem szabad pénzt ölni. Élősködőnek hívják őket mindkét oldalon."

gloire 2007.11.28. 14:02:15

Doom

Ez egy komment, reach nevű lelkisérült, de jó tanítvány ugye?
Ő megértette miről is van itt szó. Majdnem azonos stílusban
leírja azt, amit a mestere csak furfangosan, bújtatott módon
szokott. Ez van. Ezek az arcok mindig közöttünk fognak
járni, velünk élnek, és egy olyan megerősítést kapnak
véleményükben, hogy azt már soha senki
el nem veheti tőlük.

gloire 2007.11.28. 14:05:35

Nem gondolom, hogy én is náci volnék,
de az eltaposás megfordult a fejemben...

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.28. 14:38:05

ebben a belinkelt vadlibsi kommentben az a vicces, hogy ezt akár tényleg egy true fajvédő náci is írhatta volna:)

dolphin 2007.11.28. 14:51:14

smalladam,

ez nem "vadlibsi" komment, ez egyszeruen hulye. Lehet, hogy reach azt hitte nagyon liberalis amit ir, de az igazsag az, hogy pont nagyon nem az.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.28. 15:09:56

dolphin ebben teremészetesen egyetértünk, a vadlibsi nyilván nem a tőkéletes kifejezés, csak azért gondoltam, mert a "mindenki legyen a maga ura" elvet élezte a csávó, kissé túlságosan is.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2007.11.29. 15:21:15

A hozzászóló jellegzetes példája azoknak, akik személyes szabadságeszményüket univerzálisnak hiszik, másokét pedig habzó szájjal elvitatnák. Az Index Polidili tele van ezzel a típussal, s amióta a Tóta-blog elindexesedett, azóta ott is gyakoriak. Csodálkozom, hogy figyelő, geszthi, Macisajt és a többi zombi még nem ütötte fel a fejét.

medve 2007.11.29. 16:34:37

Tegnap az RMDSZ megkérte Toró T. Tibor, Tőkés-párti képviselőjét, ne járjon frakcióülésekre. Úgy látom, Markóék nem a kiegyezés irányába indulnak.

Manyi Béci 2007.12.01. 22:34:38

Doom.

Van ez a levél, tudja, amit Tőkés írt a fidesz-vezetésű önkormányzatoknak.
Most nem akarom eljárni itt magának a kacsatáncot, és mindenféléket mondogatni erről, de azért azt megjegyezném, hogy a levél augusztus 26-i keltezésű.
A Tőkés-RMDSZ „megszeretnénkegyeznibaromira” találkozó pedig szeptemberben volt, két hétre rá.
Mi a véleménye?:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.07. 09:40:13

Nocsak.
www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30440
"Tőkéssel tárgyalt Băsescu

Az autonómia kérdése is szóba került Tőkés László európai parlamenti képviselő Traian Băsescu államfővel folytatott tárgyalásán. Az elnök tegnap délben fogadta a függetlenként mandátumot nyert református püspököt, elsősorban a brüsszeli teendőkről, de az itthoni helyzetről is szó esett a megbeszélésen.
...
,Elmondtam, azért kívántam találkozni vele, hogy e tekintetben egyeztessünk, véleményét és támogatását kérjem" ― hangsúlyozta Tőkés, aki szerint az elnök láthatóan értékelte gesztusát. Végigbeszélték azokat az ügyeket, amelyekben egyetértenek: Románia modernizációjának, európai szintre emelésének kérdését, a korrupcióellenes harcot, a szekusdossziék ügyét, a kommunista múlt bűntetteinek felfedését, a keresztyén értékek szerinti társadalmi megújulást, a politikai osztály reformját. Tőkés László elmondta, első témák között tárgyaltak a magyarság autonómiájának ügyéről. ,,Ezen a ponton előjöttek a nézetkülönbségek. Ő azon a véleményen volt, hogy az egész országnak kell az autonómia, az önkormányzatoknak, a régióknak, és ennek megvalósítása az általános decentralizáció, illetve az ország adminisztratív átalakításának keretében valósulhat meg. Ez az elnöki álláspont nem ütközik élesen a mi felfogásunkkal, elmondtuk, hogy mi is a teljes decentralizációval és közigazgatási átszervezéssel képzeljük megvalósítani a területi autonómiát" ― ismertette a találkozón elhangzottakat.
...
Tőkés László elmondta, a találkozón csak érintőlegesen, de szó esett az RMDSZ-ről is. Ismertette az államfővel, hogy ugyanazt az autonómiakoncepciót képviseli, amely az RMDSZ programjában is megjelenik. ,,Az államelnök kifejtette, hogy az RMDSZ a Székelyföldön egyfajta magyar FSN-vé (Nemzeti Megmentési Front ― szerk. megj.) vált, ezt tapasztalta nyári portyázásai alkalmával. Sajnos, ebben az állításban van igazság, és az EP-választáson a székelyföldiek rám leadott szavazatai ennek voltak a közvetett bizonyítékai" ― emelte ki Tőkés, aki azt is elmondta, hogy kénytelen volt az államfő közbenjárását is kérni, mert néhány demokrata képviselő megpróbálta megakadályozni Brüsszelben, hogy az Európai Néppárt frakciója soraiba fogadja. Băsescu kapcsolatba lépett már Wilfried Martens néppárti elnökkel, és támogatja, hogy Tőkés a frakció tagja legyen, de azt is megígérte, beszél a demokrata képviselőkkel, hogy ne folytassanak ellenpropagandát. Gyakorlatilag nincs esélyük meggátolni Tőkés László felvételét az ENP-frakcióba, erről biztosította őt Orbán Viktor néppárti alelnök is, ,,de nem volna egészséges, ha azzal indulna a romániai EP-képviselet, hogy konfliktusokat exportálunk" ― fogalmazott az EP-képviselő."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.07. 11:27:34

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30444
"A magyarság gyõzelmeként elkönyvelhetõ eredmények mámora után mintha még nem tért volna magához egyik fél sem. Folytatódni látszanak a kölcsönös vádaskodások, pedig lejárt már a kampány, mindkét fél belsõ ügyeivel van elfoglalva, eredményeket értékel, ki szankcionál, ki jutalmaz, ki lemond, ki megõrzi tisztségét.
...
És van valami Tõkés szavaiban, mint ahogy talán Markó Béla replikájában sem csak a cinizmus érzõdik. Egy hete sincs, hogy az államfõ által a Cotroceni-palotába konzultációra hívott RMDSZ küldöttsége dokumentumot nyújtott át az államfõnek, amelyben rögzítették, hogyan is képzelik el a hosszú távú oktatási paktumot. Kitértek a magyar nyelvû oktatás problémáira, követelték, hogy Románia földrajzát és történelmét is anyanyelvükön tanulhassák a kisebbségi diákok. Tették egyszóval a dolgukat, képviselték az erdélyi magyarság érdekeit.

Tõkés Lászlót fogadta Traian Bãsescu. A találkozót sikeresnek nevezte mindkét fél. Szó esett egyebek mellett az autonómiáról. Bãsescu a decentralizáció mellett érvelt. Tõkés tette a dolgát: képviselte az erdélyi magyarság érdekeit. Kitértek az oktatási paktumra. Az államfõi hivatal közleménye szerint Bãsescu és Tõkés egyetértettek abban, hogy olyan oktatási rendszert kell megteremteni, amely a kisebbségi iskolákban tanulók számára is azonos esélyeket biztosít a munkaerõpiacon való elhelyezkedésre, mint a román diákok számára. Tõkés, akárcsak az RMDSZ, és akárcsak Bãsescu, a hosszú távú oktatási stratégia szükségességét hangsúlyozta.

Úgy tûnik tehát, hogy ha önszántukból nem is ülnek le tárgyalni az RMDSZ vezetõi és az ellenzék képviselõi, a közéleti történések lassan, de biztosan megteremtik azokat a helyzeteket, amikor kénytelenek ugyanúgy fellépni, és ugyanazt állítani. Mint például az oktatás kérdésében. Már csak azt kellene belátni, hogy jóval hatékonyabban tudják ugyanazt mondani, ha együtt, és nem külön-külön teszik. Így lehet ugyanis eredményesen politizálni. Márpedig a választók az eredményességet, és nem az eredetiséget szokták díjazni."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.10. 11:25:01

www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php?k=0&ak=1&article_id=30448
"A szombati SZKT-n egyértelmûvé vált: az RMDSZ erõs, keménykezû, felülrõl irányított párttá kíván alakulni. Csúcsvezetése ebben látja a megoldást, hogy tovább vigye a szövetséget, és megõrizze hatalmát.

Versenyre készülnek, és nem kiegyezésre, s bár igyekeznek ezért Tõkést és az ellenzéket felelõssé tenni, a most meghatározott irányvonalak a kompromisszum legkisebb esélyét is ellehetetlenítik.

Nincs szükség kétszólamú politizálásra, s az egyetlen megszólaló hangot nekik kell meghatározniuk, mert õk tudják a legjobban, mit, milyen úton, hogyan lehet elérni — derült ki Markó politikai beszámolójából. Le kell számolni azokkal, akik mást akarnak, árulók, akik a vezetõséggel szemben fogalmaznak meg véleményt — köszönt vissza több vezetõ politikus szónoklatából. Párttal szemben csak szigorú pártként érvényesülhet az RMDSZ, az eddigi sem puha, sem kemény mentalitás nem folytatható — hangsúlyozta az ügyvezetõ elnök. Számon kell kérni a rosszul teljesítõ szervezeteket, le kell váltani azokat, akik gyenge eredményt produkáltak, az országos gyõzelem igazolta, nem fent, hanem lent van baj.

A székelyekkel szembeni harag többször visszaköszönt, nem csak a szórványból, Partiumból érkezettek felszólalásából, de Markó, Kelemen Hunor és más székelyföldi politikusok beszédeibõl is. A ,,hamis próféták" által elvakított székelység nem érzékeli az igazi veszélyt, a román elõretörést, biztonságban érzi magát, önzõ módon csak saját sorsa foglalkoztatja, pedig csak az erdélyi magyarság egésze, együtt lehet sikeres. Sok furcsa és torz gondolat elhangzott, többen a sajtót, az egyházak, illetve a pedagógustársadalom egy részét, az identitásukat vesztett városlakókat, a különc értelmiségieket okolták a székelyföldi vereségért. S kiderült, a csúcsvezetés legfeljebb azért hibás, mert nem büntette meg idejében a más véleményt megfogalmazókat, illetve, mert retorikája túlzottan jobboldali lett.

Határozott, erõs szervezetté kell tenni az RMDSZ-t, és ehhez elemzésre van szükség. Ha nem teszik fel jól a kérdéseket, és nem kapnak megfelelõ válaszokat, jövõben, az önkormányzati választásokon szembe mennek a gyorsvonattal — fogalmazott Kelemen Hunor. A szombaton felvetett kérdések és válaszok többnyire torzak voltak, ha ezen az úton halad tovább az RMDSZ vezetõsége, akkor az ütközés elkerülhetetlen lesz. Kaptak még egy esélyt — hangoztatták —, a gond csak az, hogy nem néhány politikus karrierje a tét, hanem az erdélyi magyarság jövõje."
süti beállítások módosítása