Szocialista mélypont
2007. november 19. írta: TuRuL_2k2

Szocialista mélypont

A PoliDili kitűnő szaktopikján nevelkedve nagy rajongója vagyok a közvélemény-kutatásoknak, a 2002-es gigantikus bukta sem vette el tőlük a kedvem. Ma jelent meg az első novemberi fecske, a Századvég-Forsense telefonos kutatása (a telefonos módszer megbízhatóságát mintavételi problémák miatt többen megkérdőjelezik, de ez itt most mellékszál). Ennek fő megállapítása, hogy a teljes népességben mért 14%-os eredményükkel a szocialisták újabb mélypontot értek el, immár tartósan 15% körüli a támogatottságuk. A Fidesz 28%-on áll a teljes népesség és 61%-on a biztos pártválasztók körében (utóbbiak között 28% az MSZP eredménye). A biztos pártválasztók körében az SZDSZ 2, az MDF 5 százaléknyi táborral rendelkezik.



 Sajnos az életkor, iskolázottság és lakhely szerinti bontásból csak a szöveges elemzésben szemezgetnek, pedig érdekes lenne a teljes kutatás ilyen nézőpontból: "Különösen szembeötlő a változás a korábban biztos MSZP-bázisnak számító 65 éves és idősebb korosztály esetében. A szeptember óta eltelt 2 hónap alatt az 5 százalékpontos MSZP-előny novemberre 5 százalékos mértékű Fidesz-vezetéssé változott. Szintén jelentős a változás a fővárosiak körében, ahol a korábbi kiegyenlített helyzet két hónap alatt 9 százalékpontos ellenzéki előnnyé alakult át, és hasonló tendenciát tapasztalni a főiskolai végzettségűek esetében is."
 Az Orbán vs. Gyurcsány párharcban előbbi rendelkezik néhány százalékpontos előnnyel, ha a teljes népességet nézzük. Az SZDSZ-tábor "Gyurcsány o muerte" hozzáállása igazi politikai ínyencfalat, de mivel a részminta körülbelül 10 emberből áll, ezért nem érdemes túlságosan alapozni rá. Hasonló a helyzet az MDF-szavazókkal is, a kb. 30 fős minta miatt nagy a hibahatár, de az "egyikük sem, de a legkevésbé Orbán" nagyjából megfelel a Dávid-párt szimpatizánsairól kialakult elképzeléseknek.

 
 A politikai hangulattal elég jól korrreláló (változásaival azt rendszerint előrejelző) "hogyan mennek a dolgok az országban?" kérdésre adott válaszok sem sok jót ígérnek a kormánypártoknak. Majdnem totális a nem-lesz-ez-így-jó vélemények dominanciája.
 


 A megszokottól eltérően az online médiában nagyon hasonló címekkel közlik a Századvég-ForSense eredményeit:
Mélyponton a kormányoldal támogatottsága (Index)
Századvég-Forsense: Mélyponton az MSZP (Origo)
Kétszer akkora a Fidesz, mint az MSZP (FigyelőNet)
Századvég: mélyponton a kormánypártok támogatottsága (Hvg.hu)
Századvég-Forsense: az eddigi legalacsonyabb a kormánypártok támogatottsága (MNO)
Soha nem látott mélyponton a kormánypártok népszerűsége (Népszava online)

 Kérdés, hogy lesz-e valamilyen komolyabb politikai következménye az MSZP-ben és az SZDSZ-en belül a tartós mélyrepülésnek. 2004 augusztusában, Medgyessy menesztésekor sokkal kisebb volt a Fidesz előnye a szocikkal szemben: 32:23. Igaz, az egy másik helyzet volt (nem sokkal egy csúnyán elbukott EP-választás után), egy nagyon másik miniszterelnökkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr48234604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chicano 2007.11.19. 19:27:03

Mit is mondott Juhász, mikor váltják le fletót? Hány százaléknál? Vagy a sandaiopsopsnál azért még nem ilyen gusztustalanul alacsony a támogatottságuk? Hamarosan kiderül...
Egyébként a magam részéről a Mediánra várok, nekem úgy tűnik relatíve ők szoktak legkisebbet tévedni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.19. 19:29:23

Én is a Mediánra adok leginkább, szerintem az eheti HVG-ben jön a novemberi kutatásuk.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.11.19. 19:34:18

De ők nem közvélemény-kutatást, hanem választást akarnak nyerni :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.19. 19:42:50

Tegyük hozzá: ez rendre sikerül is nekik. '90 óta soha, senki nem verte meg az MSZP-t országgyűlési választáson, ha a listás szavazatokat nézzük.

Chicano 2007.11.19. 19:44:31

Drága nyugdíjas anyám a múlt hónapban már kezdett meginogni hitében hogy fletó és a ballibkormány mégsem annyira jó nekünk mint azt a szabadnép-atv-klubbrádió szentháromság hirdeti. (Igen, nekünk, mert meg van róla győződve hogy mint kisnyugdíjas értünk, fiatalabbakért szenved, nem ellenünk.) De azóta megjött neki a nyugdíj kiegészítés, úgyhogy most egy időre visszanyerte a hitét a létező szocializmusban. Attól tartok a decemberi felmérésekben majd átszűrődik a happy nyugdíjas fíling és kicsit vissza fognak jönni a kormánypártok. Egészen januárig amíg elfogy a hűség bére és lehet visszaválltani csirkefarhátra.

ImPaC 2007.11.19. 19:46:04

Sokak véleménye szerint Kövér László népszerűsége a szint a közvéleménykutatások politikusok személyére vonatkozó adataiban. Aki tartósan alatta marad azt leírható a politikai mezőnyből.
Fletó, Horváth Ágnessel és Kókával karöltve, hogy másokat ne is említsünk bizonyos közv.kutásokban már jó ideje (lassan egy éve) alatta van. De sose lehessen tudni...
Talán van remény hogy valaha eltakarodnak ezek a posztkommancs törtetők. Legalább a kormányból!

Elpet 2007.11.19. 19:55:59

Az a helyzet, ha elkezdik megint az Orbán Viktorral való riogatást, gyorsan összekapják megint a 2002-es és 2006-os szavazótábort. Nem szabad őket leírni, nagy hiba lenne. Kemény a komcsi párt, ahogy Cseh Tamás oly találóan dalolta, ha jól emlékszem.

medve 2007.11.19. 19:58:48

Szép lassan ez se fog segíteni rajtuk.

Elpet 2007.11.19. 20:02:47

Hát úgy legyen, medve. És akkor a nyakunkba szakad ez az egész szarás, nagy kaland lesz, mondhatom.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.19. 20:05:26

"Kérdés, hogy lesz-e valamilyen komolyabb politikai következménye az MSZP-ben és az SZDSZ-en belül a tartós mélyrepülésnek."

Hogyne. Annál keményebben kapaszkodnak a hatalomba. Ha most buknak, esetleg megtörténik a rémszcenárió és kétharmada lesz a Fidesznek.

Azt meg európai értelemben nem lehet engedni. Még a végén megnyernék a kultúrharcot.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.19. 20:06:31

Az a kérdés fel sem merül persze, hogy egy ennyire hiteltelen kormány mibe kerül az országnak.
index.hu/gazdasag/magyar/adord071115/

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.19. 20:44:39

Hatvanas korosztályról szólva: van nyugdíjas ismerősöm, aki azt mondta, korábban MSZP-sek voltak férjestől, de mára akkorát csalódtak, hogy a férje már a "Gyurcsány" szót se szereti hallani.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.19. 20:45:58

Maga a koalíció sem népszerű, az SZDSZ támogatottsága kisebb, mint korábban bármikor.

aranyhaj.blogspot.com

medve 2007.11.19. 20:48:44

Azért még vannak gondok:

1. Orbán-fóbia működhet.
2. Fidesz programhiányának kampánya.
3. Néhány Magyar Gárda és a radikális provokátorok, illetve Toroczkai-Budaházy-Vona-féle komcsi ügynökök.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.19. 20:53:17

Doomhammer:
Pont tegnap filóztam azon, mennyire hiányzik az arányérzék a politikából. Ha valaki a szomszédja helyett szavaz, nem megfelelő helyen mesél zsidóviccet, erősen sértő illusztrációt tesz fel egy hírhez, azt lemondatják. Ha valaki _szándékosan_ feláldoz párszázmilliárdot a közösből a választások megnyerésére, az maradhat és még oszthatja is az észt a fair playről.

volkov 2007.11.19. 20:55:27

akkor lesz panik, ha a fidesz elkezd folmenni, a szocik, szadi meg nem. amig van a lassu csokkenes mindenhol, sok bizonytalannal addig nem kezdenek aggodni szerintem, es jogosan. Az eles helyzet messze van meg, es egy jol behiszterizalt hangulatrol, mint ami a valasztasok korul szokott lenni, ennyi bizonytalannal gyakorlatilag semmit nem lehet mondani.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.11.19. 20:58:58

ize,
szoval ha rosszul mennek a dolgok sokak szerint (MDF drukkerek) de a szocik tamogatasa a melyponton van, de azert Orbant mar megse.
kedves MDF, ahol Gyurcsany 76%-ban elfogadhato, de 71% szerint rosszul mennek a dolgok, akkor mi a jo kombinacio?

Fidesz+MDF kormany Gyurcsany Ferenc miniszterelnokkel?

azt nem kerdezem, hogy a rosszul menesert ki felel, mert tudom hogy a Zorban.

argh.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.19. 21:03:11

volkov:
A mostani népszerűség-különbség nagyon durva, nehéz fokozni egy kvázi kétpárt-rendszerben.
Viszont ebből egyáltalán nem következik, hogy a Fidesz megnyeri a következő országgyűlési választásokat. Egyrészt kellő kitartással és érzékkel bármilyen helyzetből lehet bukást produkálni. Másrészt a Fidesz most nyilván úgy érzi, sikerre vezetett az idősek megnyeréséért folytatott gátlástalan stratégiája - aztán majd lesz nagy orcára esés a választások magasságában (ha mégsem, akkor pedig pár hónappal később).
Doomhammernek igaza van, az MSZP és az SZDSZ van olyan rutinos hatalom-gyakorló, hogy nem engedi el a gyeplőt erre a biztos 2,5 évre.

volkov 2007.11.19. 21:13:45

turul,

3[fidesz-mszp]~NT+NV

ilyen viszonyok mellett nem latom a kulonbseget olyan durvanak.
[a szamitasbol kihagytam az MDF-et, ki tudja hova kene adni, torpepartokkal, mint jobbik, SZDSZ :) most ne foglalkozzunk]

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.19. 21:28:00

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2007.11.19. 20:53:17:
"és még oszthatja is az észt a fair playről."

Kit érdekel a Fair Play kampány? Az átlagembereket biztos nem és engem sem.

Engem kizárólag az anyagi vonzat érdekel. Áldozatot kellett vállalnunk, ezt mondták. Pontosan miért is?

Guild 2007.11.19. 21:37:11

Az az érdekes, hogy a Fideszben leginkább Orbán nyomatja a baloldali szavazóknak szóló szöveget a proletárok és a középosztály összefogásáról (már amennyire én látom), és ehhez képest a fenti adatok alapján pont Orbán az, aki leginkább akadályozza a Fidesz további térhódítását.

dowNLoad 2007.11.19. 21:58:10

Ismét MEDVE elvtársnak: mielőtt Toroczkay-t, Budaházy-t lekocsiügynököznéd, ezt azért hallgasd meg elvtárs! (igazából Mossad és CIA ügynökök)
www.bombagyar.hu/index.php?post=249#music34
(a meghívottak: Budaházy, Toroczkay, Tomcat, Blogin, valamint komenista, CIA,Mossad, stb. ügynökei)
Nem tisztem megvédeni őket, de ekkora baromságokat, hogy komcsi ügynökök, valamint aki arra számít, hogy ezután valami jobb jön a fidesztől, az ugyanakkora barom, mint aki az mszp-re szavazott!! Bátorság, megcsinálod? Igen!
Elvtársak! Az 1 vödör sz@r és a 2 vödör sz@r közül NEM LEHET JÓL VÁLASZTANI!

szejler 2007.11.19. 21:58:47

Az alacsony választói aktivitás számomra elsősorban azt mondja, a jelen kánaán a jövőnkhöz képest.

Az élethalálharc Fletóból, az MSZP-ből és a szadeszből is gátlástalan költekezést fog kiváltani. Pontosabban: az marad a lovon, aki hamarabb kezdi szórni a pelyvát.

És magától értedődő, hogy a Fidesz minimum nemzetiszocialista sátánpárttá alakul, aki megszorít, megnyomorít. Célzottabban: mondjuk a nyugdíjasokat, romákat.

bónusz:
-ebben az ütemben Fletónak tavaszig kitellik az ideje. Nem vagyok járatos szocpárti berkekben, de a kiszivárgott hírek alapján tényleg bármikor pattanhat a húr.

- Ez volt a harmadik 1%-os SZDSZ-t mutató felmérés. Nem maradt kifogás, ez annyi. Még pár hónap Kókával és annyi is marad. Ha van még egy csepp eszük, 3 hónapon belül kirúgják a picsába.

Krapulax 2007.11.19. 22:02:44

Gorgiasz, ezen már én is gondolkoztam...

És arra jutottam: Orbán csak fél évig hírdette a plebejus politikát és most már egy ideje a \"polgári\" oldalt (akik valószinüleg többségben szintén nem középosztálybeliek) győzködi, hogy a \"a középosztálynak össze kell fognia a bérből és fizetésből élőkkel\".

Tarlósnak marad majd a kiábrándult Mszp-sek megszólítása...

irrelevant 2007.11.19. 22:03:36

dowNLoad

Én igazából nem tudom, mit gondoljak ügynök-ügyben, de ami ezt a bombagyár rádiót illeti (meghallgattam), nos az ügynökök általában nem árulják el, hogy ők tényleg azok :DDD

Szóval erre nem nagyon van mit adni.

Krapulax 2007.11.19. 22:05:29

Amúgy Orbán szerint fél év munkába kerül a kormány megbuktatása

még a HVG is hozta, pedig ők nem fogják az OVTV-t

hvg.hu/itthon/20071119_orban.aspx

dowNLoad 2007.11.19. 22:14:17

Ha ügynökök, akkor ők a legjobbak, miután itt befejezik a működésüket, valószínűleg kiképzők lesznek Tel-Avivban és Langley(Virginia)-ben.

irrelevant 2007.11.19. 22:18:33

"Az alacsony választói aktivitás számomra elsősorban azt mondja, a jelen kánaán a jövőnkhöz képest."

Egyetértek Szejlerrel. Az apolitikus tömeg a leginkább hajlamos radikalizálódni és rendszerellenes eszméket magáévá tenni. Igaz, hogy ez a rendszer már megérett a bukásra, de egy újabb rendszerváltás bazinagy felfordulással járhat.

Gyakran gondolkodom azon, hogy milyen lehetőségek néznek ki jelenleg.

1. A közömbös tömeg növekedése, radikalizálódása, gyökeres politikai átrendeződés, zavargások, gebasz, új rendszer?

2. A közömbös tömeg növekedése, radikalizálódása, zavargások, rendpárti politika, a demokrácia további gyengülése (nem akarom leírni, hogy rendőrállam)?

3. A közömbös tömeg növekedése a választásokig, a kampány újbóli benyalása mindkét oldalon, politikai megosztottság az idők végezetéig?

4. ...esetleg valakinek van még ötlete?

dowNLoad 2007.11.19. 22:24:23

A legjobban akkor jön ki az ÁTLAGEMBER, ha utoljára elvisel pár hónap sz@rt, és leradírozza a fost, vagyis alapokról újra felépíteni a kollaboráns minisztériumi döntéshozói, köztisztviselői, főrendőri, stb réteget. Ha nem, akkor tovább növekszik az államadósság, vagyis szép lassan kvázi országgá válunk, mert semmi sem marad a magyar állam tulajdonában, vagyis mindenki el is költözhetne, mert ez már csak ALBÉRLET.
Albérlő meg lehetek Svájcban is, az azért jobb.

Srí 2007.11.19. 22:28:26

Miért, volt rendszerváltás? Én mintha átaludtam volna az egészet. Túl békés volt az ahhoz, hogy igaz legyen. Nem is igaz. Leülhettek egy nagy kerek fehér asztalhoz sok bor mellé és megbeszélhették, ki mit kap, melyik nagyvállalat kié lesz pár forintért, melyik új párt melyik új nagyértékű ingatlant kapja meg székháznak és így tovább.

Majd most lesz valamikor rendszerváltás, remélem. Afféle igazi. Rablógazdálkodásból végre igazi kapitalizmus. Csak kevés időnk maradt, az a baj. Tudjátok, Peak Oil, klímaváltozás, a Föld teljes kizsigerelése. Visszafordíthatatlan folyamatok.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.19. 22:48:58

Nem akarok belerondítani a meghitt ellenzéki álmodozásokba a kormánypártok temetéséről, de azért ebben a felmérésben van pár érdekes adat. Ilyen a bizonytalanok (rejtőzködők) tovább növekvő nagy száma, GYF és OV alkalmasság-indexének (27 versus 32 pont) hasonlósága, illetve egy korábbi felmérés, amely szerint az ellenzéki szavazók negyede új pártot akar.

Azonkívül. A 2009-es EP-választáson a Fidesz igencsak tarolni fog, ez egyértelmű. Mint ahogy is eléggé sanszos, hogy rá egy évre pedig veszít - akár Fletó ellenében - ugyanis politikai stratégiája gyakorlatilag ugyanaz, mint az előző két bukott választáson. Az önkorrekció aránya lényegében nulla, a Fidesz órája jelenleg 2003-at mutat. De ez már off. Olvassátok inkább a pártokon átívelő közgyülőletnek örvendő Szigetvári Viktor véleményét. Szerintem érdemes figyelni a szavaira, mert ez a kicsit nagyszájú és szemtelenül fiatal gyerek elég komoly rutint szerzett a Fidesz-verésben. Most hátrahúzódott, de nyilván ugrana, ha kell. Vert már nagyon Fideszt (2002 ősz), hajszállal (2002 április) és úgy kényelmesebben, nagypapásan (2006 április.) Csodálkoznék, ha 2009-ben nem őt hívnák a romeltakarításra és az újabb győzelemért.

www.nol.hu/cikk/471393/

Guild 2007.11.19. 22:52:43

\"a középosztálynak össze kell fognia a bérből és fizetésből élőkkel\"

Magyarországon a középosztály nem bérből és fizetésből él? Nahát.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.19. 22:53:16

Ács Feri · reakcio.blog.hu 2007.11.19. 22:48:58:
"www.nol.hu/cikk/471393/"

Ezt mondja Szigetvári:
"Sokkal fontosabbnak tartanám, ha a kormány nem e mostani helyzetet magyarázná, hanem a reformhullám utáni konszolidáció menedzselésére készülne föl. Bonyolult rendszerekben kevés az önkorrekciós momentum, így az utóbbira kell összpontosítani."

Ez természetesen halandzsa.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.19. 22:55:30

"Az ellenzéki párt legnagyobb deficitje a kormányzati alternatívaállítás képességének hiánya."

Bocs, de ez elhitte saját propagandáját.

Chicano 2007.11.19. 23:12:04

Szerintem itt már akkora a gáz hogy ide nem egy Szigetvári hanem maga az atyaúristen se lenne elég.

Egyébként a "reformhullám utáni konszolidáció" nagyon teccik. A Merilyn Lynch szerint idén a 4. negyedévben 0.6% külül fogunk nőni. Jövőre is csak 1.7% lesz a növekedés. Miből lesz itt osztogatás? index.hu/gazdasag/magyar/no071116/ Hab a tortára hogy a Goldman Sachs szerint a forint 42%-al túlértékelt. Szóval nem konszolidáció lesz itten (mint ahogy reformhullám sem volt) hanem igen nagy sz*pás.

Krapulax 2007.11.19. 23:21:51

Mi a szösz, Gorgiasz? Talán nem ezért írtam, hogy a polgári eszmény híveinek sem sokkal kevesebb folt leledzz a büdös zoknián?

otvospeter, s mi van ha alacsony részvéllel a Fidesz-kdnp-nek egyszerü többsége lesz egy Mszp-szdsz (közöslista) mdfel szemben?

Nem lesz nagy felhajtás, szépen kormányoznak... talán még egy Gráf Józsefet is megtesznek mezőgazdasági miniszternek, a békesség kedvéért.

medve 2007.11.19. 23:40:24

Download! Miután Budaházy (akit véletlenül tüntetések napján bukik le) és Tororczkai csak a kormányt segítik hülye akcióikkal, élek a gyanuperrel. Egyszer menj el Székelyudvarhelyre és érdeklődj kavarásai után. Meg fogsz döbbenni, kikkel és mivel hozható össze a srác, aki tele van zárös üggyel. Kedvenc CIA-d és MOszadod kutyapicsa hozzájuk. Igen, az MSZP egyik utolsó mentsvára ők.

irrelevant 2007.11.19. 23:40:30

Krapulax, én ezt a lehetőséget 3. kategóriába sorolom...

medve 2007.11.19. 23:42:15

Szejler! Pillanatokon belül Fodor lesz az SZDSZ elnöke.

medve 2007.11.19. 23:44:00

Krapulax! A hvg.hu elég korrekt mindenkivel.

medve 2007.11.19. 23:47:33

Ács Feri! Olyan biztos vagy abban, hogy a szocialisták lehetőségei most ugyanolyanok, mint 2006-ban? Azért történt néhány dolog.

dowNLoad 2007.11.20. 00:32:40

ITT a bizonyíték: Tomcat kipával a fején (Tel-Aviv-ból irányítják) mellette Blogadmin, aki kaftános ortodox zsidó ügynök! (mellékállásban a CIA-nak is dolgozik)
www.kuruc.info/galeriaN/hir/Tomcat-kipaban.jpg

dowNLoad 2007.11.20. 00:38:56

Fodor lehetne hajléktalanügyi miniszter, abban már bizonyított, fantasztikus képességei vannak, különben meg mindenhez ért, akár ipari-kisebbségügyi-környezetvédelmi-és hajléktalanügyi miniszter(+elnök) is lehet! Hajrá előre a kádári kontraszelekciós úton! Ez az szdsz végre tünjön már el a süllyesztőben, a kisgazdapárttal, keresztény/szociál-demokrata "pártokkal" együtt. Majd esetleg újraszerveződhetnek, de alulról, különben megin SZARBÓL LESZ VÁRÉPÍTÉS!

irrelevant 2007.11.20. 00:40:26

Bohócok...

És sokak szerint ők az ország reménysége. Tragédia, komolyan mondom.

irrelevant 2007.11.20. 00:41:27

Mármint Tomcat és bandája.

Krapulax 2007.11.20. 00:48:33

Medve,

akkor mi volt az a boritó a Fidesz-kongresszus idején?

A szadin már a Fodor se segít, elmulasztották a lélektani pillanatot!

\"Amikor a jól menő vállalkozó és az elvált asszony összefog\" -- jó duma! :)
inforadio.hu/hir/belfold/hir-162725

dowNLoad 2007.11.20. 00:50:01

A gáz az az, hogy szerintem ElQúró, veresjani, (flash)gordon, szilvásy, kókadtjani, görényi tábornok, demszkáj SOKKAL NAGYOBB BOHÓCOK, (komolyan mondom,hahaha), csak ők a mi pénzünket qúrják el, ill. egy egész országot csúsztatnak lefelé mindenféle nemzetközi listákon. Ehhez képest Tomcat és bandája rámutat egy csomó olyan problémára, amik egy jobb helyen (Ausztria, Szlovénia) nem fordulhatnak elő. Ja és Tomcat és bandája magánemberek, az igazi bohócok meg nem. (amennyiben az államtól kapnak juttatásokat, tudom ElQúró nem, de őt nyilván az eszmék, és egy hang a fejében vezeti) Ez a nagy helyzet peter. We are Fucked.

irrelevant 2007.11.20. 00:56:10

Ők nem bohócok. Ők sokkal nagyobb gazemberek annál, hogy röhögni tudjak rajtuk.

dowNLoad 2007.11.20. 01:01:22

Akkor mi vagyunk a bohócok, mert ez egy cirkusz, ők a porondmesterek? Ennél a maffia is jobban kormányozna, mert ott tiszták a hierarchikus felépítmények, lehet tudni, hogy mit akarnak, és a hiba esetén ki felel! (mert ott nem viccelnek és van felelős, ha hibázol-betoncsizma)

medve 2007.11.20. 08:45:51

Krapulax! A hvg.hu más szerkesztőség, mint a hetilap.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2007.11.20. 09:06:18

Ács Ferinél a pont. Medgyessy mélyrepülésekor és az EU-parlamenti választások után is sokan triumfáltak, de ez aztán olyan sokat nem segített 2006-ban. A szocialisták szereztek egy új vezetőt, az SZDSZ hozta az öt százalékot, és maradt a koalíció - sőt, fokozta a 2002-es előnyét.

A jobboldal makacs hibája az ellenfél alulbecsülése. Az MSZP sokkal mélyebben beágyazódott a magyar társadalomba, és sokkal jobban ismeri az állampolgárok természetét a többi rendszerváltó pártoknál. Üzenetei összecsengenek a hazai átlagember politikáról alkotott elképzeléseivel, amit a médiában rendszeresen ápol is. Egy ideig persze meginoghat a bázisa, de mi rá a biztosíték, hogy a ciklus végén is ez lesz a helyzet? Szerintem semmi. Elég lesz egy "eddig nem volt a legjobb, de lám, javulnak a dolgok, épül-szépül az ország" típusú kampány, és a szocialisták stabilan hozzák a szokásos szavazóikat (ahogy a Bokros-csomag után is hozták). Gyurcsány nem lesz népszerű, oké, de hol lesz ő 2010-ben? Van a Fidesznek ellenszere mondjuk Kis Péterre és Szili Katalinra (a jó rendőrök), vagy urambocsá Gráf Józsefre (egy kifejezetten jó, és a magyar viszonyok között tisztességes szakpolitikusra)?

Arra sem mutat semmi jel, hogy az SZDSZ biztosan kiesne a parlamentből. Jó, a társadalom nagy része elutasítja, oké. Ez azonban egy 5%-ra játszó pártnál édesmindegy, mert a 90-95% teljesen érdektelen számukra - sőt, szavazói szívesen tetszelegnek a társadalom hülyesége felett állók glóriájában (aki nem hiszi, olvassa el a W-blog bejegyzéseit és kommentjeit). Elég egy-két zavargás, provokatív gumicsont, és az elbizonytalanodottak undorodva, de ikszelnek, nehogy a sátáni mosolyú klerikál-nacionál szőlőbányász úsztassa a koronát a Nemzeti Gödörben.

Végül arra sem mutat semmi jel, hogy a Fidesz olyan nagyon kellene a többiekből kiábrándultaknak. Sőt, 1998 körüli szövetségeseit elvesztette, egyedül pedig évek óta képetlen befogni a partiképes jobboldal egészét. A "polgári" ötlet feladása óta nincs a társadalom képzeletét megmozgató üzenete; a "plebejus" semmit sem jelent Magyarországon, és senki nem is akar vele azonosulni. Különösen egy olyan társadalomban nem, ami mindenekelőtt polgárosodni szeretne, ha nem is értékrendjében és gazdasági viselkedésében, de legalább fogyasztásában.

Egyébként nem akartam reménytelenül sötét képet festeni. Van esély a győzelemre. De abban hinni, hogy a mostani botrányok maguk alá temetik a koalíciót és garantált a jobboldali győzelem, veszedelmes önámítás. Abban hinni, hogy a baloldal gyengesége elég, veszedelmes önámítás; és még veszedelmesebb, mert abba a hitbe ringat, hogy nálunk minden jól megy, és most már csak ki kell bírni azt a pár évet. Nem elég. Sohasem lesz elég. Soha.

Elpet 2007.11.20. 09:16:21

elGabor

szinte semmit nem tudok hozzátenni ahhoz, amit írtál. Vigyázz, mert ellendrukkernek gondolnak most sokan, pedig nem vagy az, velem együtt. Sajnos, mióta a jobboldal 2002-ben megtapasztalta az összetartozás örömét, azóta nagyon nehéz bármilyen kritikus hangot megütni anélkül, hogy ne gondolnák rólad: komcsibérenc bibsi vagy. Ráadásul a magyar jobboldal eddigi vesszőfutásait tekintve ezt nagyon nehezményezni sem tudom. De azért gondolkodjunk csak bátran.

Elpet 2007.11.20. 09:57:18

Eléggé nyakatekerten érthető bele a témába, de azért közzéadom:

www.delmagyar.hu/mako_hirek/csoke_attila_nem_kellett_orbannak/2038371/

Az első döbbenet után elgondolkodtam. Igazából értem a törekvést: ne fordulhasson elő, hogy oda nem való emberek vezessék a helyi szervezeteket. Mint például Szegeden 1998-2002, ami Szeged balodali elfoglalásával, mint következménnyel rémálom mindannyiunknak. De azért a hát borsódzik továbbra is: milyen információs csatornái vannak a pártelnöknek a döntéselőkészítésre? Nos, ezek a dolgok, amik hallatán az ember úgy érzi, az Orbán Viktort ért kifogások és bírálatok, noha nagyrészt eltúlzottak és igazságtalanok, rendelkeznek bizonyos valós alapokkal. Anélkül, hogy a konkrét esetben állást foglalnék.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.20. 10:04:57

Elpet:
Szeged igazi fideszes ígynemkéne-történet. Egy jó adottságú város hosszú időre elbaltázva. Szombathely a másik ilyen, no meg talán Pécs is...

Elpet 2007.11.20. 10:09:25

TuRuL_2k2

Pontosan így látom. Az a baj, hogy a városi pártszervezet szerintem a mai napig nem tudott ütőképes felállást produkálni. Persze két csúf vereség után elég frusztráltak is a szegedi fideszesek. Nemszeretem történet ez.

Téglagyári Megálló 2007.11.20. 10:35:19

Turul, Gyöngyöst is ide sorolhatnám...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2007.11.20. 10:40:42

Szegeden legalább (asszem) létezik Fidesz, mert ami Pécsen van, az, tisztelet a kivételnek (Mellár Tamás pl.), gyalázatos. Több korábban aktív és lelkes ismerősöm ki is lépett az utóbbi időben. De ez a városi politikai elit nagy problémája: kontraszelektált hülyék gyülekezete, akik a helyi/regionális érdekeknek még a felismerésére is képtelenek (v.ö. az Árkád felépítése és ezzel a belvárosi kiskereskedelem kinyírása, az EKF-ügy, a Király-ház, a gyenge országos érdekérvényesítés, stb. stb. stb.). Természetesen a felelősség a helyi szocialistákat terheli, de ez még nem menti a jobboldal csapnivaló teljesítményét sem.

Ami az országban nagyban, az nálunk kicsiben.

dowNLoad 2007.11.20. 11:10:20

elgabor, a magyar viszonyok a határoknál véget érnek, globalizáció van(meg PC) ha valaki magyar viszonyok között jó politikus, az már ide kevés, főleg hogy ha a mezőgazdaságról(külügy is) van szó, amiben az EU szopatja az országot. Lengyel gyártmányú kajával van tele minden: Plus, Penny, Cora, Tesco, Metro, stb.. Már látom, mi az a mélyen beivódott szocialista gondolkodás...

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.20. 11:27:37

medve!

Az igaz, hogy 2006 óta történt pár dolog a szockóknál. A Fidesznél viszont nem. Semmi. Ezért fognak megint veszíteni. Szerintem. Egy vállalatnak nemcsak a versenytársak vásárlóira kell folyton figyelnie, hanem elemezni és feldolgoznia kellene a saját sorozatos bukásainak konkrét okait is.

A plebejus halandzsa pedig egész egyszerűen nem működik. Nemcsak azért, mert zagyvaság. A kádári kisember nyelvén Lendvai Ildikó és elvtársai beszélnek, mások nem, pont. Egy kihízott, virsliujjú, hipergazdag volt párttitkár mindig népszerűbb lesz Csepelen, mint szegény Kontur Pali bácsi a villáskulcsával. Ezen a pályán csak ők nyerhetnek és nyerni is fognak, ha itt lesz a küzdelem, mert mára tökéletesen kiismerhető lett a Fidesz és ők ismerik is. A kiismert ellenfél pedig a legtutibb ellenfél. Az más (átmeneti) kérdés, hogy ez a több millió kádári kisember jelen pillanatban morcos a szocikra és nem vállalja hovátartozását. 2002 és 2006 között sem nagyon vállalta. Majd akkor vállalja, amikor tétje lesz, a hopmo kádáricus vágja ezt a dolgot. Ez pedig a parlamenti választás.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.20. 11:30:09

hopmo kádáricus = homo kádáricus

Szigetvári Viktor · http://www.szigetvariestarsai.com 2007.11.20. 11:56:44

bár nyilván helyes az önkritika és a reális helyzetértékelésre való törekvés igénye, valamint az autonóm véleményformálás képességének és lehetőségének felmutatása, de azt hiszem, hogy a helyzet nem ilyen végletesen rossz FIDESZ szempontjából, mint amilyennek Ács Feri lefesti, bár elemzésével alapvetően egyet tudok érteni.

és bár az ellenfél lebecsülése (elGabor) valóban egy olyan fontos momentum, amit érdemes elkerülni, de szerintem az alapprobléma, ami miatt e tekintetben a FIDESZ nem mutatkozik képesnek az adaptációra, máshol lelhető fel.

egyrészt ott van a részben, egészében igazolhatóan indokolt, a párt történetéhet hozzátartozó antikommunista hozzáállás, amely bizonyos választói csoportok elvárásainak egyrészt megfelel, másrészt nem elvitathatóan politikai értékválasztása is számos honfitársunknak. ez azonban behatárolja egy alapvetően minden társadalmi csoport számára politizálni akaró néppárt lehetőségeit. bár demográfiailag és földrajzilag vannak eltérések a két nagypárt választói összetételében, de az antikommunista identitásválasztás (de leginkább ennek politikai következményei, amelyek között ismerjük az ellenfélnek a köztársaság legitim politikai közösségből való sokszoros kitagadását) gátolja a néppárti választói szerkezet kiteljesedését. a FIDESZ esetében – furcsa mód – éppen az ún. kialakuló városi polgári középosztály egyes csoportjaiban.

másrészt a néppárti belső kultúrafejlődés is mintha megállt volna. 2002 után volt egy nekilendülés, de ez 2004-re megfagyott, és szembekerült a párt újraközpontosításával. jelenleg a FIDESZ egyes részeit belső szecessziós folyamatok jellemzik, a magas népszerűség meggátolja akárcsak a belső politikai kritikát, így sokan vannak, akik a látszat szintjén egyelőre inkább ráhagyják az irányvonal továbbvitelét a pártelnökre és környezetére. a ciklus során hosszan kitartó, magas népszerűség miatt ebben nehezen állhat be változás. a belső kultúra átalakulása, a hagyományos néppárti beágyazottság hozza maga után az önkorrekciós képességet. jelenleg ez kevéssé van, a szimpatizáló értelmiségi nyomáscsoportok befolyása pedig legalább két irányba tart („így tovább, keményebben” vs. „így ismét vereségbe rohanunk”), így onnan sem jöhet egyértelmű iránymutatás.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.20. 12:14:05

"Elég egy-két zavargás, provokatív gumicsont, és az elbizonytalanodottak undorodva, de ikszelnek, nehogy a sátáni mosolyú klerikál-nacionál szőlőbányász úsztassa a koronát a Nemzeti Gödörben."
hej de igaz sajnos. meg a többi is.

Amúgy azon elfilózott vki, hogy milyen kényelmes a 49% is? épp mint egy Rt-ben. Vagy: igazi kiskirályság, felelősség nélkül. Láblógatás Zrt.
Rengeted vazallust lehet jóllakatni. A jobbágyokra meg szarunk, csak néha beleírjuk őket a beszédünkbe. A középkorban dukátusnak hítták az ilyet. Arra szeretnék példát látni, hogy egyáltalán akarnak-e ezek nyerni? A tangás-szinglis Mikolával? ezek mintha azt a kézikönyvet olvasnák, hogyan ne nyerjünk választásokat...
Áhh.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.11.20. 12:14:14

Viktor, ha tényleg te vagy az, akkor most leírom, hogy én, mint itt-ott sertepertélő fiatal kicsit irigykedve néztem-nézem azt a pályát amit a szockóknál befutottál - szerencsés időben találtatok Gyurcsánnyal egymásra, aki akkoriban kattant a blairizmusra, amikor te a szakdolgozatodat ebből megírtad.

És külön respekt azért, hogy egy szervezeti menedzsment és innováció tekintetében 2006-ban is jócskán elavult MSZP-szervezetből ennyi mindent kihoztatok - még akkor is így gondolom ezt, ha egyáltalán nem tartom üdvösnek az MSZP-kormányzást. Ám itt másra akartam utalni.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.11.20. 12:14:15

Sajnos egyet kell értsek azokkal, akik a fidesz vesztét jósolják 2010-re. Helytálló Ács Feri érvelése ezzel kapcsolatban, a Fidesz semmit nem tanult 2006-ból.

Meg lehet közelíteni ezt a problémát máshogyan is: Nem lehet egy játékban úgy győzni, ha az ellenfél által diktált játékszabályokat mindenáron betartjuk, miközben éppen az ellenfél az, amely ezeket a szabályokat szisztematikusan felrúgja. Főleg úgy nem, ha egyébként történelmi okoknál fogva már amúgy is a mi térfelünk felé fúj a szél.

Tomcat & Co. nem ügynökök. Valós problémákra világítanak rá, és a maguk módszerével adnak rá választ. Az, hogy ez a válasz a politikai hatalmi játszámban kontraproduktív, annak a következménye, hogy a kontraproduktivitást elszenvedő fél is képtelen saját válaszokat adni. Magyarul: a fidesz rossz stratégiájának egyik járulékos következménye a \"baloldalnak hasznos\" radikális jobboldal aktivizálódása. Erre pedig nem az a megoldás, hogy megpróbáljuk ellehetetleníteni őket, hanem az, hogy megváltoztatjuk az ő ilyen módon történő aktivizálódásukat kiváltó hibás stratégiát. Nem tudom, mennyire voltam érthető...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.20. 12:17:04

azért ugye az et.-aknak a Közt. téren nem ebben a stílusban ment a fejtág? :D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.20. 12:21:24

Hmm, laudáció helyett: az, aki Fletó mtrsaként szerepelt azokban a kampányokban (elég annyi, amit ebből az időből leír Debr.J. könyve), az nekem nem szalonképes... még blogban sem. pardon.


Az ügynökösségről: hülyeség. ezek mind önjáróak. Ellenben az ilyenek mellett biztos van valaki, aki tüzeli őket. Nagyijaink szókincsével: elkapattya...

k|M 2007.11.20. 12:24:15

Szamárfül, nem érted, amit közölni akartam, de lehet, hogy nem voltam érthető.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.11.20. 12:32:27

Viktor, ha jól értem szavaid, akkor szerinted éppen a magas népszerűség az, ami hoszzú távon akadályozza a szükséges megújulást a fideszen belül, és csökkenti ezzel a választás megnyerésének esélyét? És mi a helyzet a túloldalon? Lehet-e Gyurcsánnyal majd választást nyerni, vagy következik a menetrendszerű vezércsere?

Én azt azonban nem gondolnám, hogy a Szűrös-Pozsgay-Csintalan-Martonyi négyest kebleire ölelő fidesz "antikommunistasága" lenne a fő gátja a további néppártosodásnak. Sokkal inkább arról van szó, hogy a nembaloldal lényegesen plurálisabb összetétellel bír, nem lehet olyan könnyen egy erő mögé felsorakoztatni őket, mint amennyire az mszp saját potenciális szavazóit egységbe képes tömöríteni. Ehhez jön még hozzá az, hogy az mszp-nek társadalmi beágyazottság és a néplélek ismerete terén történelmi előnye van, ahogyan ezt te is kiválóan kifejtetted.

medve 2007.11.20. 12:33:59

Ács Feri! Ebben igazad van, de te is csak egy érvet szánsz megdönthetetlen tényként: korábban is ez történt. Nos, korábban nem álltak 14%-on, nem kellett átélniük, hogy mniszterelnökük alilszárnyalja a legnépszerűtlenebb ellenzéki polititkusokat, nem volt Öszöd, ők voltak a janik nemzetközileg, stb, stb. Én csak annyit mondok, nem biztos, hogy minden megismételhető. nem a Fidesz védelmében mondom ezt.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.20. 12:36:31

KM - nem Neked, "rád" írtam, csak ált.
vagy tényleg nem értek vmit... :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.20. 12:36:34

Szamárfül:
Szerintem a politikai/erkölcsi/whatever felelősség a politikusé egy kampányban, nem a szakmai stábé. Persze lehet olyan helyzet, hogy valaki azt mondja: köszönöm, ezt én már nem vállalom. Az MSZP 2006-os kampánya sajnos jobb & okosabb volt, mint a Fideszé. Bár akadtak benne hibák, ezeket a Fidesz nem igazán használta ki (a legnagyobb szívfájdalmam a Budapest fölé tornyosuló giga-Gyurcsányban rejlő lehetőségek kiaknázatlansága).

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.20. 12:39:34

mborsik:
Nehéz dolog ez az ügynöközés. Nagyon nem szeretem, s Tomcat esetében szerintem méltatlan is. Budaházy és különösen Toroczkai már keményebb dió.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.20. 12:45:06

"elhatárolódásom" természetesen személyes jellegű volt, nem mások nevében történt... :)

és bőven volt olyan helyzet, amikor ki kellett volna rúgni a széket a saját seggük alól. Finnyás vagyok, na.

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.20. 12:59:33

Nekem az az emlékkép maradt meg, hogy az önkorm. választások alkalmával a Gyurcsány-plakátra nagybetűs graffitikkel felírták, "elkúrtad!" Ennél azért komolyabb propaganda kellene, ha akarnak valamit...

aranyhaj.blogspot.com

hiba 2007.11.20. 13:06:06

most jól érzékelem, hogy KM egyik kommentje törölve lett?

hiba 2007.11.20. 13:10:06

Még egy nagy kommunikációs aduja azért lesz Gyurcsánynak szerintem. Az amikor elkezdik azt nyomatni, hogy az ország érdekében még ezt a hatlamas népszerűségvesztést is vállalták, de megcsinálták a szükséges életmentő beavatkozásokat.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.20. 13:12:56

igaz..
mégis, eszembe jut erről:
csak vázlatosan, mert szakállas vicc:
felébred a beteg, hálálkodik az orvosnak - ő azonban Szentpéter... :D

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.20. 13:31:40

Kedves Viktor,

Abban nem értünk egyet, hogy az antikommunizmus lenne a gátja a Fidesz sikerességének. Először is: a Fidesz jelenleg - ellentétben mondjuk 1990 és 2002 közötti énjével, nem antikommunista párt. És itt nem a vulgárliberális vádakról van szó, hogyaszongya "Pozsgayszűrösmartonyi" meg effélék, nem ez a lényeg, hanem az az egyelőre puhának és kényelmesnek tűnő csapda, ami majd 2010-ben ragadja torkon a Fideszt. Azt gondolom, hogy eredménnyel tereltétek be a Fideszt a 14. havi nyugdíjas, demagóg, csirkefarhát-retorikába, sőt igazából sokkal nagyobb a baj: sikerült elérni, hogy az visszazuhanjon a közös nagy kádári mocsárba, holott Orbán történelmi érdeme, hogy pár évre kimelkedett ebből a Kárpát-medencében lassan öröknek tűnő ingoványból. (És mondjuk kormányozni is tudott, Fletóval ellentétben, de ez most nem tartozik ide.) A Fidesz romlása persze csak részben a ti hatásotok, hiszen nem ti irányítjátok azt, de legalábbis ügyesen pozicionáltátok abba az irányba, ami a potenciális szavazótábor-többletének vállalhatatlan, ezért a kulcsfontosságú választásokon menetrendszerűvé váltak a vereségek. A Fidesz rossz helyen keresi a szavazóit.

Nem gondolom, hogy a tényleg következetes antikommunista (és egyben természetesen antifasiszta) világnézet, vagy az ennek a talaján álló és cselekvő politika bárkit is kitagadna a "köztársaság közösségéből." Legfeljebb - erkölcsi értelemben - azokat, akik valóban nem valóak vezetőnek egy demokráciába, mert ezekben a diktatúrákban tevékeny, vezető szerepet vállaltak. Ez persze ma már elvi vita, ami elmúlt, elmúlt, a lusztrációs törvényeknek a kilencvenes évek elején lett volna létjogosultságuk. (Off: Antallt nagyon tisztelem és becsülöm, a maiakkal szemben valódi államférfinak tartom, de talán ebben lett volna más útja is.) On: Ma már nem is szájkaratés komcsizásra lenne szüksége egy tökös és ügyes polgári középpártnak, hanem világos, tiszta arcélre, tántoríthatlan magántulajdon-, és középosztály-barátságra, az adótudatosság támogatására, hiteles nemzeti érzékenységre (v.ö.: a romániai állampolgárok munkavállalásának kérdésében tanúsított összpárti szemforgatás, 2006 dec.) kőkemény anti-kádárizmusra és egyértelmű álláspontra a szélsőségekkel kapcsolatban. (Ez utóbbi az MSZP-nél is hiányzik.)Tény, hogy ma nincs olyan politikai erő, amely ezt a felfogást képviselné. Egyszer talán lesz. A Fidesz-bukták záloga pedig szerintem nem a kétségtelen és bizonyított taktikai szintű dilettantizmus, hanem az, hogy a politikai stratégia s legfontosabb kérdésekben rossz. Újra és újra.

Sok sikert politikai téren nem kívánok neked, mert szerintem rossz az országnak, amit az MSZP-SZDSZ művel, de ha minden így marad, négy év múlva ugyanerről beszélgetünk majd itt.

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.20. 13:44:27

medve: tudom, hogy nem vagy droid, nem kell utalni rá. A nemzetközi háttér ugye nagyon fontos, most kicsit jobban áll a Fidesz, de tudod, hogy egy gárdázós szerencsétlenkedés mennyit tud elvinni. Az ilyenek pedig be vannak kódolva a rendszerbe. Az öszödi beszéd pedig csak a jobboldalnak fontos igazán, ne hidd hogy a Havannán 2010 elején az lesz a téma. Egyáltalán: az átlagember politikai emlékezete nagyon rövid. 1998-ban sem a Bokros-csomag miatt buktak a szocik, pedig az sem volt egy Disneyland és később jött, mint az öszödi beszéd.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.11.20. 13:46:47

Az ügynöközéssel szerintem az a baj, hogy amíg nem igazolódik be, addig nagyon kényelmes önfelmentő magyarázat. nem tehetek semmit, és nem is kell, hiszen ezek az ellenfél beépített emberei. pont.

ugyanakkor toroczkaival kapcsolatban medvének szerintem igaza van. kering pár történet közszájon a különféle kapcsolatairól, ráadásul viszonylag megbízhatónak tekinthető forrásokból. a székelyudvarhelyes dolgot pl nekem is mesélték már.

Guild 2007.11.20. 13:49:54

Én sem látom ilyen egyértelműen a Fidesz köv. bukását, sőt ha fogadni kell a Fideszre teszek.
A fő ok, hogy nem látom Gyurcsány utódát. Bravúros volt ahogy Fletóék visszahozták a szarból a kormányzást, és közben minden (a törvényesség határát súroló, antidemokratikus és etikátlan) eszközt felhasználtak ehhez. Böszmeség amit csináltak, de ügyesen csinálták.
Azonban Fletó már nem tud visszamászni ekkora népszerűtlenségből, és nem látom azt a karizmatikus figurát, aki újabb trükkökkel ismét fordítani tudna 2010-re. Persze ettől még jöhet egy új messiás, aki elhozza a megváltást a baloldali szavazóknak, és ismét lelkesen húzzák az x-et az MSZP mellé, de még nem látom ki lenne az.
Mindettől függeltenül teljesen egyetértek a Fidesz kritikákkal, csak szerintem az MSZP olyan mélyre ásta magát, hogy a Fidesz bénasága ellenére is nyerni tud majd.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.20. 13:57:35

ha visszekerült a sínre a kocsi, akkor már nem harcos vezéralkat kell, hanem a nyugalom, a sínenvagyunk!-ember: szekeres vagy kisspé.
és imádni fogják a népek ezt a miemberünkvégre (kopasz, hájas, kenetteljes, bratyizó) elnököt.

dowNLoad 2007.11.20. 14:13:55

Na megjött kisádám, medve harcostársa, nem tudtok leállni, mi? Ha te hallasz valamit, akkor az már tény? hahaha Én meg azt hallottam, hogy smalladam Mossad kém, medve meg KGB-s. Láttam ahogy ballonkabátban diverzáns ügynökökkel titkos jelbeszéddel kommunikáltak. Közben alázták ElQúrót, hogy megtévesszék a tanúkat.
Inkább erről kellene egy POST VÉGRE MAGYARUL A K@RVAÉLETBE, mert senki nem meri előhozni a témát?? (wall-street-journal 1.oldal!)
online.wsj.com/article/SB119543677899797558.html

rognup 2007.11.20. 14:55:11

Hihetetlen, hogy ilyen értelmetlen közvéleménykutatásokat valakik finanszíroznak és ebből jól meg lehet élni!

ergé 2007.11.20. 14:57:34

sztem magában egy miniszterelnökcsere tíz százalék növekedést jelentene a szociknak

Szigetvári Viktor · http://www.szigetvariestarsai.com 2007.11.20. 15:15:34

k|M:
erre csak egy, a Machomediára méltó puncsolással tudok válaszolni: én pedig gyakori és figyelmes olvasója vagyok az ufi/reakciónak, de tényleg.

mborsik:
végtelen illetlenül a korábban linkelt nyilatkozatra kell, hogy utaljak, abban elmondtam, amit a „túloldalról” gondolok, és válasz a kérdésedre.

a másik felvetésre pedig úgy tudok reagálni, hogy más a törzsszavazók és a volatilis választói piacon ingadozók kezelésének útja, és ezt azért mindenki sejti, legfeljebb nem csinálja. nem hiszek abban, hogy a FIDESZ helyes útja az volna, hogy egyes – inkább baloldali – publicisták füttyszavára innen onnan elhatárolódgatna folyamatosan, ahogyan az MSZP is akkor teszi jó, ha nem hallgat a saját világát nem ismerő külső hangokra, de közben a legnagyobb párt képviselt politikai identitásával akkor is problémák vannak.

egy modern tömegpárt sosem tud annyira lekerekített és konzisztens lenni mint ahogyan azt a tankönyvekben írják, de közben más az, amikor egy párt tudja, hogy hol vannak a hozzácsapódni hajlandó bizonytalan választók, és alapvetően nekik politizál, nekik üzen, miközben tesz verbális, politikai és újraelosztási gesztusokat a támogatói magjának; és más az, amikor egy párt saját identitásának tisztázásától félve, bázisának fogjaként csak oda beszél, csak oda politizál, és ezen nyelvi, politikai kódokkal el is zárja magát az egyébként nyitott fülű bizonytalanok elől. Mindkét választói csoport fontos, foglalkozni is kell velük, de ha van különbség a két nagy párt között, akkor az épp ezen megközelítésmód. FIDESZ néha olyan, mintha az MSZP csak és kizárólag a városi nyugdíjasoknak politizálna, és csak kampányszerűen szeretné az ingadozókat – és ez most túlzóan leegyszerűsítő volt, csak magyarázatképp biggyesztettem ide az utolsó mondatot.

Ács Feri:
a dolgok nyilván nem feketék, fehérek, és van igazság abban is, amit te mondasz, de az „antikommunista szájkarate” az igen is jelen van, és sok bajt okoz.

van még legalább két elem: egyrészt a 2002-es vereség okainak rosszul és intenciózusan summázott „tanulsága”, másrészt – és csak ismételni tudom – a kormányzati alternatíva állítás hiteles bemutatásának hiánya. az előbbi úgy foglalható össze, hogy „volt itt nekik a ronwerber, jártak ajtóról ajtóra, meg csaltak is a választás napján, ergo mi is járjunk ajtótól ajtóig és legyen személyes mobilizációs hálózatunk. nem azzal van a baj, amit mondunk és ahogyan politizálunk, hanem azzal, ahogyan kampányolunk és amilyen a szervezetünk”, na ez okozott némi problémát 2006-ra nézvést…az utóbbi pedig lényegében arról szól, hogy a már elfeledett Jövőnk vitairat bevezetőjét kivéve a FIDESZ úgy tesz, mintha nem itt élne, úgy véd egy már teljességgel tarthatatlan status quo-t „hősiesen”, hogy mind a célcsoportja, mind pedig értelmiségi elitjének egy része pontosan tudja, hogy az út nem arra van. ez nyilván végtelenül hiteles… ha én FIDESZ volnék arról beszélnék, ami TÉNYLEG van (a rendszerváltás végére mindenkit elérő illúzióvesztés és intellektuális kimerülés, független intézmények nélküliség, túlzott gazdasági nyitottság és fennmaradó tőkeigény, stb.), azokkal a szavakkal, ahogyan mindenki teszi, horribile dictu méltányosan és előremutatóan. de amíg a „büdöskomcsikkal” még csak részben azonosat gondolni is tilos, addig marad, ami van.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.20. 15:21:02

asszem a kétféle pol. markec különbségéről elmondja a lényeget a vendégkommentátor úr honlapján látható (most metaforikus leszek, amúgy respekt érte) "gyengénlátó verzió"... :D

Stadler Mari 2007.11.20. 15:48:08

Örülünnk, hogy vagytok!
Ezentúl fogunk mi is írni.
A Cukor utcai Belvárosi Polgári Szalon Média- tanulói nevében: Kovács Zoli

Ács Feri · http://reakcio.blog.hu 2007.11.20. 15:58:15

Egy másik problémára is felhívnám a figyelmet a jobboldal szempontjából: még emlékszem, mekkora röhögés fogadta a 2005-ös szoci imázskampányt, hogy mekkora értelmetlen f@szság is az. Aztán kiderült, hogy a fiatalok megnyeréséhez kevés Fata Jánosné, az olcsóbb gáz, meg a 14. havi nyugdíj vagy a Budapest-ügyi minisztérium ígérete. Fletó viszont szinte végig a fiataloknak kampányolt, és frankón be is jött neki. A Fidesz a saját legfőbb bázisát morzsolja fel azzal, hogy elhanyagolja őket. Ez is visszaüt egy fontos pillanatban. Most, amikor a fiatalkorilázadás, vagy a neopunk tényleg jobboldali lehetne, nem az, mert a politika a nyugdíjasokra hajt.

Guild 2007.11.20. 16:03:11

Szamárfül
"ha visszekerült a sínre a kocsi, akkor már nem harcos vezéralkat kell, hanem a nyugalom, a sínenvagyunk!-ember: szekeres vagy kisspé"

Szerintem ennyi kevés lesz a győzelemhez, még a plebejus Fidesszel szemben is. 2006-ban sem sokkal nyertek a 14.havinyugdíj Fidesszel szemben. A saját törzsszavazók persze örömmel szaladnak vissza a párt kebelére, de ez még nem jelent győzelmet.
Erős pesszimizmus uralkodik a jobbfélen a Fidesz töketlenkedése miatt, de azért a másik fél töketlenkedését nehéz überelni. Pl. az eü reformot nehéz lesz úgy megvalósítani, hogy utána az MSZP és az SZDSZ is hozza a 2006-os formáját. Vagy kérdés az is, hogy Fletó olyan szépen lecserélhető-e mint Megyó?
Na de majd meglátjuk mi lesz. :)

Istvan 2007.11.20. 18:04:21

Gorgiasz 2007.11.20. 16:03:11
Szerintem ennyi kevés lesz a győzelemhez, még a plebejus Fidesszel szemben is.

Wishful thinking [sigh...]
Az ilyen wishful-thinking miatt padloztunk el 2002-ben es 2006-ban is.
Stockholm szindroma, gyerekek, Stockholm-szindroma, ertsetek mar meg.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.11.20. 18:14:04

Viktor

Bocs, valóban csak a hozzászólás után olvastam el az interjút, meg is kaptam a választ.

Ha még figyelemmel kíséred a beszélgetést, az lenne a kérdésem - és ez szerintem többeket is érdekelne - hogy te el tudsz-e képzelni olyan fideszes politikát, ami megfelel az általad vázolt kritériumoknak, miszerint egyszerre képes mind a törzsszavazók, mind a bizonytalanok felé szólni? Főleg arra lennék kiváncsi, hogy ezt figyelembe véve egy nagy pártnak, vagy egynél több párt szövetségének lenne-e nagyobb létjogosultsága a jobboldalon? Persze nem várom most tőled, hogy konkrét tippeket adj, elvégre ezért fizetnek, de úgy mégis nagy vonalakban ha fel tudnád vázolni az ezzel kapcsolatos elképzeléseidet, az biztosan sokakat érdekelne.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.11.20. 18:25:46

Még annyit tennék hozzá, hogy az ingadozók kampányszerű megszólítása (14.havi nyugdíj & co.) előtti időkben is baromira elégedetlenek voltak a törzsszavazók a fidesszel, nem hinném, hogy "városi nyugdíjas" mszp-s valaha is ennyire ne érezte volna magáénak pártját, mint amennyire a jobboldali törzsszavazók a fideszt. Az MSZP-nél meg az az érdekes, hogy én igazából nem érzékelem a különbséget, hogy mikor szól a "sajátjaihoz" és mikor próbál édesgetni. Nekem úgy tűnik, mintha mindkét csoportnál ugyanaz a politikai marketing lenne a nyerő. De lehet hogy csak nem vagyok elég figyelmes, és ők tényleg jobban ismerik a társadalmat, mint bárki más.

dowNLoad 2007.11.20. 18:52:53

Drágajóbolgárúr, nehogy elküldjék a mi ferinket, mi lesz akkor velünk? Maradjon 2010-ig, és nulláza le végre ezt a rákos daganatot, amit mszp-szdsz-nek hívunk. Totális és végleges bukás kell, hogy valami változás megindulhasson. Valahogy a médiát is meg kellene tisztítani, mert ott még 1983-van és VISSZAFELÉ kezdett járni az órájuk.

gloire 2007.11.20. 19:00:23


Nem, a médiánál 1984 van,
és megállt az órájuk.

ALL PIGS MUST DIE!
www.youtube.com/watch?v=6cUC0s0tHBw

dowNLoad 2007.11.20. 19:25:08

Kinyírjuk a mocskos disznókat! mikiegereket, mangalicákat, patkányokat, görény(i)ket, stb..

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.20. 21:24:47

dowNLoad, gloire:
Szerintem nem ilyen drámai helyzet. Igaz, tévét nem nézek, de szerintem az online médiára nem nagyon lehet panasz.

dowNLoad 2007.11.20. 21:49:04

Azt hiszed? az internet nagy része reklámokkal telezsúfolt TV-shop szerű portálokból áll,a forgalma nagyrészt torrent, p2p letöltések, az internethasználók kis része TUD tájékozódni, mert angol, német, és nagyon kevés magyar nyelvű oldalt érdemes olvasni, és a LAKOSSÁG KIS RÉSZE használja a net-et. (Magyarországon) Nincsenek nonprofit pártfüggetlen oknyomozó riporterek! Ha nyernék a lottón, akkor lenne ilyen, esetleg.

fonak 2007.11.21. 01:58:15

Elpet: "Sajnos, mióta a jobboldal 2002-ben megtapasztalta az összetartozás örömét, azóta nagyon nehéz bármilyen kritikus hangot megütni anélkül, hogy ne gondolnák rólad: komcsibérenc bibsi vagy"

Szigetvári Viktor: "amíg a „büdöskomcsikkal” még csak részben azonosat gondolni is tilos, addig marad, ami van."

Nagyon igaz, a jobboldali törzsszavazók nagyrészt ilyenek (pl. a szüleim is, hiába értelmes emberek, amit a Fidesz, a Viktor meg a Hír TV és a MN mond az úgy van, még akkor is, ha engem a 90 előtti komcsi propagandára emlékeztet (pedig akkor még tizenéves voltam), aki kételkedik a vezérlő tábornokban, az áruló stb.)
Nem vagyok Orbán-fóbiás, sőt alapvetően szimpatikus számomra a Viktor, bár az 1994-2000 közötti énjére igaz ez inkább, a maira már egyre kevésbé. De sajna szerintem a fidesz így marad, és nem fog nyerni, amíg Viktor nem megy. Ergo mennie kell... Csak hát a törzsközönség szemében ő a félisten, és kérdéses, hogy rajta kívül más össze tudná-e tartani a Fideszt. Remélem azt mondanom sem kell, hogy sokkal jobban örülnék, ha a Fidesz megnyerné a következő választásokat Orbánnal, mint ha megint bukna, de ha mégis, akkor viszont mindenképp buknia kell Viktornak is. Még azon az áron is, ha esetleg a Fidesznek is annyi, vagyis több részre szakad. Akkor más utat kell keresni a jobboldalnak...

gloire 2007.11.21. 03:36:47

Hát ha tényleg marad ami van az
azért nem a bukást vetíti előre.
90 előtt tényleg fiatal lehettél,
tippelek: 11?

Turul, ne vedd annyira komolyan,
groteszk feketehumor a részemről.
Ellensúlyozásként gyönyörű a zene.

dowNLoad 2007.11.21. 11:02:03

Amíg mérhető a maszop és a szadisták "támogatottsága" addig nincsenek elég mélyen. Lassan a helyükre kerülnek, csak az a 80-100MILLIÁRD körüli államadósság is tűnne el velük együtt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.21. 11:47:39

Megismétlem: az a halandzsa, amit a Szigetvárinak nevezett kommentelő lenyom és ami a Népszabi cikkben is van, tökéletesen elfedi a valóságot. Lehet, hogy van Budapesten néhány százezer ember, aki imázskampány és hasonló baromságok miatt szavaz - és velük meg is lehet nyerni a választásokat - de az MSZP nem emiatt nyert, sem 2002-ben, sem 2006-ban.

A tömegeket egyszerűen megvették, 50%-os közalkalmazotti fizetésemeléssel, 100 napos programmal, 10%-os hiánnyal, amit valakinek ki kell fizetnie. Magyarországon az "életszínvonal" olyan jól ismert hívószó, amit még a multik is használnak.

Ez nem modernitás, ez nem Blair, ez a Kádár-recept. A dolog vége pedig ugyanaz, mint a Kádár-rendszernek: tönkremegy az ország. Ez folyik most és a Kádár-rendszer összeomlásához is kellett az államcsőd.

Jó kérdés, mit lehet tenni ellene. Most, hogy a csőd jól érződik, talán átjut az üzenet, hogy a felelősségteljes kormányzásnak értéke van, ld. Orbán 1998-2002. Sajnos a "fogd a pénzt és fuss" mentalitás Magyarországon nagyon jellemző, tehát megéri kisajtolni választási időben egy rakás pénzt a kormányból, aztán megoldani, hogy más fizesse vissza kamatostul.

Amíg azonban ez van, ez az ország nem fog fejlődési pályára állni.

Szigetvári Viktor · http://Www.szigetvariestarsai.com 2007.11.21. 12:48:33

Mindig is híve voltam az empatikus és nyitott vitakultúrának.

Kedves Doomhammer, a világ nyilván fekete és fehér, s a jó meg a rossz évezredes, atavisztikus harcáról szól.

98-02 jó és felelős, 02-06 rossz és felelőtlen. Milyen egyszerű is a világ.

Ha a "szavazatvásárlás" átalad leírt momentuma oly kizárólagos drive volna a választói döntéseknél, mint ahogyan azt véled, akkor egyrészt az MSZPnek több mint kétharmaddal kellett volna nyernie, hiszen programjai mindenkit érintettek, így a te értelmezésedben mindenkit "felvásároltak". Mint tudjuk nem ez történt.

Másrészt, ha igazad volna, akkor a FIDESZnek kellett volna nyernie 2006ban, hiszen nagyobb redisztribúciós ígéreteket tett a "felvásárlásra" mint ellenfele. Mint tudjuk ez sem történt.

Hozzá kellene szokni szerintem, hogy a világ és benne a választoi döntések is bonyolultak. Nem fekete fehérek. Ráadásul a te logikádból az a hagyományos jobboldali félreértés következik, hogy csak az az erkölcsös, nem félrevezethető, felelős választópolgár, aki a jobboldalra szavaz, és mindenki, aki nem oda, az valamilyen normasértés áldozata, vagy mert félrevezették, vagy mert hagyta magát, vagy mert nem elég felvilágosult. Hiszen vannak akiket "fel lehetett vásárolni", és "vannak akiket mégse".

Márpedig szerintem egy plurális demokráciában ez nem így van, lehet tisztességgel és erkölcsösen, ideális avagy relatíve kisebb tájékozottsági szinten felelős döntést hozni, ide is, oda is.

fonak 2007.11.21. 12:56:49

gloire, akkor lettem nagykorú.
Arra gondoltam, hogy a Fidesz nem képes számottevő embert átcsábítani a kiábrándult maszopszavazók közül, a tábora nem bővült lényegében, csak az MSZP-é zsugorodott, és amíg Orbán marad, addig szinte biztos, hogy nem is fog (akibe 8-10 év alatt kondicionálódott bele a már szinte irracionális szintű Orbán-gyűlölet, annak már túl nagy kognitív disszonancia lenne a Fideszre szavazni (esetleg akkor, ha ő a megfelelő pillanatban megy, vagy menesztik), még akkor is, ha a szocik bejelentenék, hogy agyonlövetik minden második nyugdíjas szavazójukat a költségvetési kiadások csökkentése érdekében:)) A legtöbb, amiben bízni lehet, hogy esetleg elég sokan otthon maradnak, de egy jól megcsinált, természetesen (egy kis osztogatás mellett) elsősorban az Orbánnal (meg a vele összemosott szélsőjobb veszéllyel) való riogatásra hangszerelt kampánnyal újra mozgósíthatók lesznek. És nyugodt lehet mindenki, lesz új Kövér, Mikola, magyargárda vagy akármi, amit sulykolhatnak. És az a néhány százazer elsősorban bp-i középosztálybeli szavazó sem lényegtelen, akiket Doomhammer emleget, akik nagy részét sikerült a fidesztől végleg elvadítani (persze nem kis médiasegítséggel). A "prolik" meg a "nyuggerek" megvételére meg nyilván akad majd pénz 2010-ben is, hála az EU-nak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.21. 13:13:31

Szigetvári Viktor · Www.szigetvariestarsai.com 2007.11.21. 12:48:33:
"Kedves Doomhammer, a világ nyilván fekete és fehér, s a jó meg a rossz évezredes, atavisztikus harcáról szól."

Érdekes, hogy ezt gondolod, szerintem nem így van.

Javaslom a játszmák abbahagyását, én se ma jöttem le a falvédőről.

"98-02 jó és felelős, 02-06 rossz és felelőtlen. Milyen egyszerű is a világ."

Kár, hogy ezt például Gyurcsány Ferenc elismeri a kormányprogram bevezetőjében. Idézzem, vagy emlékszel rá?

"Ha a "szavazatvásárlás" átalad leírt momentuma oly kizárólagos drive volna a választói döntéseknél, mint ahogyan azt véled, akkor egyrészt az MSZPnek több mint kétharmaddal kellett volna nyernie,"

Nem mondom, hogy kizárólagos. Többször is elmondtam, most is megismétlem, Budapesten üldögél néhány százezer "értelmiségi", akiket kultúrharcos témával befolyásolni lehet. Ezek eldönthetik a választást, így kiélezett helyzetben érdemes foglalkozni velük. Ez többek között Szigetvári Viktor munkája is.

A kérdés, hogy lehet ilyen kiélezett helyzetet létrehozni, hogy Szigetvári Viktor megnyerhesse a választást. Úgy, hogy mondjuk Gyurcsány megakasztotta Medgyessy álamháztartás-kiegyensúlyozó erőfeszítéseit (láss csudát, az EP-választás előtt az MSZP mélyrepülése pont egybeesik ezekkel az erőfeszítésekkel) és hihetetlen mennyiségű pénzt szórt szét olyan felelőtlenséggel, hogy 2006 nyarára már az államcsőd fenyeget. Ennek kijavításához pedig recesszióba viszi a gazdaságot. Neki megérte.

A kétharmadhoz pedig javaslom, számold végig, mi lett volna a 2006 tavaszi eredmény, ha nincs a töredékszavazat-mechanizmus az egyéni választókerületi rendszerben.

"Másrészt, ha igazad volna, akkor a FIDESZnek kellett volna nyernie 2006ban, hiszen nagyobb redisztribúciós ígéreteket tett a "felvásárlásra" mint ellenfele."

Kivéve, hogy neki nem hitték el, ugyanis pont Orbán volt az, aki tücsköt-bogarat ígért 1998-ban és komoly megszorítást végzett helyette. A politika a hitelességről szól. Ezért nem nyerhet Gyurcsány soha többé és ezért nagyon nehéz, majdnem lehetetlen Orbánnak valaha is nyernie.

Ismered a mondást a profi és az amatőr teniszjátékosok nyerő taktikáiról? A profi megnyeri a mérkőzést, az amatőrnek viszont elveszti az ellenfele. Ez Orbán egyetlen esélye. Gyurcsány Ferencnek hívják.

Pallos Levente 2007.11.21. 13:14:55

"Ha a "szavazatvásárlás" átalad leírt momentuma oly kizárólagos drive volna a választói döntéseknél, mint ahogyan azt véled, akkor egyrészt az MSZPnek több mint kétharmaddal kellett volna nyernie, hiszen programjai mindenkit érintettek, így a te értelmezésedben mindenkit "felvásároltak". Mint tudjuk nem ez történt."

Csúsztatás. Természetesen nem kizárólagos, de van egy borzasztó széles kör, amelyik nagyon könnyen befolyásolható ilyen ajánlatokkal. Elég jelentős ahhoz, hogy a jelen helyzetben választást lehessen nyerni velük.

medve 2007.11.21. 13:46:33

Ha nem korrigálják addig, a csütörtökön megjelenő Medián még dúrvább, mint a Forsense.

medve 2007.11.21. 13:48:56

Kedves Viktor! Milyen érzés annak a pénzéből megélni, aki kitalálta a 23 millió románozást?

k|M 2007.11.21. 14:00:46

Hát Viktor azt te biztosan nagyon jól tudod, hogy ha a redisztribúciós gépezet 110%-on pörög (családtámogatás, nyugdíjak, fészakrakó, babakötvény, gazdahitelek - csak néhány választói szegmens), akkor bizony a lakosság jövőbeli gazdasági várakozásai emelkednek (hiszen a jelen érzetet hitelezik meg a jövőre nézvést), ami szignifikánsan (legalábbis az elmúlt 15 évben) korrelál az MSZP-támogatottságával. És 2006-ig épp azért volt bőkezű a kormányzat (általad említetten: figyelt a választói magjára) a tág bázisával, hogy a bőkezű juttatások ellenére jelentkező választói elégedetlenséget a napi pol.komm. szintjén az ellenzékre irányíthassa, de közben ő maga arra is rámutathasson, jobban élsz, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

Szerintem a 2005. szeptember-november imázskampányt érdemes erről leválasztani, és külön kezelni: az egy össztársadalmat (főként városi népességet) célzó hadjárat volt, aminek GyF nyújtott kézzelfogható és extrapolálható újdonságértéket és érzelmi bevonódást elősegítve az MSZP-re nézve (de persze bakikkal: az MSZP jelenlegi piros négyzetes - zöld hátteres corporate identity-je eredetileg a német SPD-é).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.21. 15:05:59

Pontosítanám az előbbi kijelentésemet, miután átgondoltam.

Továbbra is azt gondolom, hogy a legfontosabb hatás politikai választásra Magyarországon a jólét. Pontosabban: kiről hiszik el, hogy az egyén életében a lehető legnagyobb jólétet hozza létre az egyénnek.

A kijelentés apró részletei óriási jelentőséggel bírnak: nyilván egy fiatal számára más a jólét garanciája, mint egy nyugdíjasnak. Valami, ami 20 év múlva hoz hatást nem jelent semmit se a nyugdíjasnak, a fiatalnak viszont igen. Mégis, ami holnap van, az fontosabb, mint 20 év múlva, ez igaz akár fiatalról, akár idősről van szó. Ugyancsak fontos az, hogy egy politika, ami valakiknek káros még simán lehet nyerő, mert a választó csak magával foglalkozik és nem érdekli más siráma.

Ezen felül vannak egyéb szempontok is, de ezek mellékesek. Vannak, akik aszerint szavaznak, hogy náci-e a jelölt (és azt gondolják, hogy a piacon levő pártok legalább fele náci). Vannak ilyenek, nem sokan, de kiélezett helyzetben érdemes őket megfogni.

Nem az a kérdés tehát, ki ígért többet, hanem hogy azt a nagyobb jólétet kinek hitték el. Gyurcsánynak elhitték, Orbánnak nem. Gyurcsánynak már sose fogják elhinni, Orbánnak is csak akkor, ha az ellenfele Gyurcsány (vagy Horn Gyula, de ennek kicsi a valószínűsége).

Manyi Béci 2007.11.21. 15:45:09

Nos, akkor szerinted, Gyurcsány lecserélésével győznek a szocik, miután Orbán lecserélése szóba sem jöhet, ugyebár.
Érdekes meglátás:)

medve 2007.11.21. 15:54:26

Orbánnak már polititkai hullának kéne lenni. Viszont a szocik oly mértékben meggyengítették az államot és tették tönkre az országot, hogy a folyamatok kiszámíthatatlanok. Többek között a 2006-ban másodszor vesztő Orbán pályán tartása is ide tartozik. És ami az MSZP legnagyobb baja: kiszámíthahtlan folyamatok vannak. Innentől kezdve furcsa számomra, hogy valakik megmondják, mi a tuti Fletóval és Orbánnal. Semmi. Miért, a választások után gondoltátok, hogy még a nyáron rögtön bejelentik azokat az intézkedéseket. Számítottatok Öszödre? A zavargásokra? Október 23-ra és a rendőri rohamra? Az önkormányzati választások eredményét ki merte volna ilyenre jósolni a parlamenti választások után? És arra számítottatok, hogy a "reformoknak" ennyire nem lesz se fülük, se farkuk? Gondoltátok, hogy lesz Nabucco ügy és Laborc ügy? Ki gondolta volna, hogy az erős ember, Szilvásy lesz az első komoly polititkai hulla, Kunczéval? Soroljam még?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.21. 16:03:05

Manyi Béci 2007.11.21. 15:45:09:
"Nos, akkor szerinted, Gyurcsány lecserélésével győznek a szocik, miután Orbán lecserélése szóba sem jöhet, ugyebár."

Helló, Margit. :-)

Mindenekelőtt se Orbán, se Gyurcsány lecserélését nem én döntöm el. Mindkettőjük lecserélése szóba jöhet, ha politikailag értelmes és a párton át lehet verni.

Az én állításom nem is erre vonatkozott.

Én azt mondtam, hogy most már mindkét vezető hiteltelen bár kettejük versenyében most éppen Orbán áll jobban. Egy Gyurcsány-Orbán meccset valószínűleg Orbán nyerne (az 1998-2000-es megszorító szakasz régebben volt és ügyesebben volt előadva) és nagyjából ez az egyetlen meccs, amit Orbán megnyerhet.

Ha a szocik cserélnek, a helyzet nagyban változik. Egy Orbán-új arc versenyből Orbán valószínűleg vesztesen kerülne ki, tehát ekkor a Fidesz oldalán is cserére kellene sor kerüljön.

Hogy megtörténik-e, azt nem tudom megmondani. :-) Legjobb tudomásom szerint megtörténne, legalább a 2010-es választás előtt.

Manyi Béci 2007.11.21. 16:22:12

Szia:)

Megtörténne Orbán leváltása?
Nos, csodálkoznék.
És az az érzésem, egy vezetőváltás a Fideszben sokkal nagyobb zavart okozna, mint a szociknál. Mondhatni, a szocik rutinosabbak benne:D
Elkésett a Fidesz, a választások után kellett volna meglépni ezt, egy helyes kis tiszteletbeli címmel Orbánnak.


Egyetértünk a két vezető hiteltelenségében
(fanfárok!:) )

De a meccs végeredményében nem. Még Gyurcsánnyal is nyerhetnek a szocik, pont azért, mert már mindkettő hiteltelen. Ne felejtse el, még két évük van ehhez.

Mondtam már magának, hogy nehéz időkben súlyos a döntés kényszere?:)
Ide is illik, tök jó mondat:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.21. 16:39:07

Manyi Béci 2007.11.21. 16:22:12:
"Megtörténne Orbán leváltása?
Nos, csodálkoznék."

Akkor örüljön.
Az én állításom annyi volt, hogy Orbán-új arc felállásnak a Fidesz jelentős hátránnyal megy neki. A Gyurcsány-kormány botrányai után nem állítom, hogy biztosan veszítene, de legalábbis a szociknak komoly nyerési esélyei lennének.

"És az az érzésem, egy vezetőváltás a Fideszben sokkal nagyobb zavart okozna, mint a szociknál."

Azt' mér'?

"De a meccs végeredményében nem. Még Gyurcsánnyal is nyerhetnek a szocik, pont azért, mert már mindkettő hiteltelen. Ne felejtse el, még két évük van ehhez."

Nem, Margit. Gyurcsány ebből nem tud kimászni. Nyugodtan elhiheti nekem, a húzásainak a hatásai a gazdaságban most kezdenek beérni. Egy évtized munkája tűnik el és kezdhetjük az országot újra eladni a befektetőknek, hogy ide érdemes jönni.

Persze miután Gyurcsány távozott. Addig semmit se fognak elhinni. Ami azt jelenti, hogy még rosszabb idők jönnek.

Bummer 2007.11.21. 16:53:11

Ha megnézitek, van a közvéleménykutatásokban egy 43 százaléknyi Nem tudja/nem válaszol. Na, ők az MSZP szavazói. Akik 4 évig nem MSZP-sek, de a szavazófülkében hirtelen azzá válnak.

Manyi Béci 2007.11.21. 16:55:12

Doomie...:)

Amennyire tudom, ez a vezetőváltás-gondolat már párszor, hogy úgymondjam, felmerült a Fideszben, meglehetős okkal, és mindenféle eredmény nélkül.
Rosszul tudom?
(Egy időben sokat beszélgettem ilyen témákról egy ismerősömmel telefonon, tudja;-) )

Nos, többek között ezért gondolom azt, hogy valamelyest nehezebben menne, mint a szociknál.

Nézze, én gazdasági kérdésekben mindenkinek mindent elhiszek, lévén egyáltalán nem értek hozzá.
A hiteltelenségről beszéltünk: szerintem, ha két hiteltelen ember közül kell választani, akkor egyiknek sincs nagyobb esélye a másiknál. És a szociknál van a pénz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.21. 17:29:17

Manyi Béci 2007.11.21. 16:55:12:
"Amennyire tudom, ez a vezetőváltás-gondolat már párszor, hogy úgymondjam, felmerült a Fideszben, meglehetős okkal, és mindenféle eredmény nélkül."

Akkor nyilván azt is tudja, hogy a Fidesz vezetőségében megegyezés van a politikai ellenfelek különböző lépéseire adott válaszokról. Ezen válaszok jó része úgy néz ki, hogy nem Orbán a miniszterelnök-jelölt.

Ez nyilvános információ.

"A hiteltelenségről beszéltünk: szerintem, ha két hiteltelen ember közül kell választani, akkor egyiknek sincs nagyobb esélye a másiknál. És a szociknál van a pénz."

Lehet, ezt nehéz előre megjósolni. Egy dolgot biztosan állíthatok: a pénz nem fog számítani. Most már nem. Orbánnak az lesz az előnye, hogy az ő irdalkozásai 1998-2000-ben történtek és annak 2010-ben már 10 éve lesz. Fletó emléke sokkal élénkebben él majd akkor.

Manyi Béci 2007.11.21. 17:35:51

Doom.

Orbán irdalkozásai folyamatosak.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.21. 18:51:44

A Medián szerint nem ilyen kicsi a szocik támogatottsága (21%), viszont sokkal nagyobb a különbség a két párt között:
hvg.hu/itthon/20071121_fidesz_median_mszp_kosa_orban_pokorni.aspx?s=hk

Kövér László pedig népszerűbb, mint Demszky Gábor...

Le Tagad 2007.11.21. 18:55:01

"Kövér László pedig népszerűbb, mint Demszky Gábor..."

LOL

Istvan 2007.11.21. 21:41:56

Orom olvasni a HVG-t :)
Egy baj van: nem most hetvegen lesznek a valasztasok.

Ez viszont iszonyatos nagy baj. Gyurcsany bukni fog, jon valami futottak-meg arc a maszopbol, es szopas lesz 2010-ben is. Most mar tutiboztos, hogy Stockholm-effektusra jatszanak a szocik, Gyurcsanyt csak 2009 utan fogjak cserelni. Bebukjak a kovetkezo EP-t is, csak hogy 2010-ben nyerjenek.
süti beállítások módosítása