Történészviták politikai szinten?
2007. október 20. írta: szamárfül/pável

Történészviták politikai szinten?

Nyílt titok, a történész szakma is erősen megosztott ’56 ügyében. Elég csak a Tóth Ilona vagy Mansfeld Péter-recepciókra utalnunk: ezek feldolgozásai, egymás mellé téve, inkább vitairatoknak tűnnek, semmint történetírásnak (vö. Eörsi László, ill. Jobbágyi Gábor, M. Kiss Sándor írásait).

Tudjuk jól, 1956-ban nem csak Nagy Imre járta be a paulusi utat, a fegyvert fogó felkelők közt is szép számmal voltak hithű baloldaliak, például Angyal Istvánék. Abban a korban az igazi baloldaliak jórészt börtönben raboskodtak (mint pl. Demény Pál, aki gyakorlatilag végigülte a Rákosi-rendszert), ezért is nehéz az akkor összekutyult fogalmakkal a mában kommunikálni. De egyéb fontos történésekről is folytak viták történészberkekben: mennyire volt baloldali a forradalom? Nagy Imre mennyire gondolta komolyan a teljes függetlenséget? Tényleg mindenki többpártrendszert akart? Stb. A vélemények, nézetek erős szórása elbizonytalaníthatja az embert – paradox módon épp azt, aki minél szélesebben tájékozódna a témában. Baloldali?! Melyik bal? - kérdezhetnénk vissza, ismerve a magyar történelem, khm, sajátosságait (amelyeket oylkor a sors perverzióinak is nevezhetnénk).

És ma, az októberi 23-i ünnepség felvezetéseként talán, tartanak egy konferenciát: Ötvenhat, mint a baloldal öröksége címmel, amelyen miniszterelnökünk is hozzászól a témához, s ezzel könnyen (kormány?)politikai szintre emelhetik a történészvitát. (Meg hátha megint Imrézik egyet.) Az egyik rendező az a Táncsics Alapítvány, melynek elnöke Baja Ferenc „baloldali szemszögű vizsgálatot” emlegetett a Népszavának… Hát én lassan elkezdtem félteni a múltat…

(Apropó: a történészszakmában is elvárható lenne már egy őszödi beszéd.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr59201991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syr Wullam 2007.10.20. 14:49:56

"Felkért hozzászólók:

Dessewffy Tibor szociológus, a Demos Magyarország elnöke ..."

Ha D.T. mint kozismert tortenesz hozzaszol 56-hoz, akkor minden rendben. Hianyolom meg Babarczy "Maust az ovisok kezebe" Esztert es Krausz "siraly a gulag" Tamast.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.10.20. 15:05:52

úgy látom, rámutatott a helyzet kissé skozoid voltára a k.fő... legalább nem volt véres beszéd. Meg aztán megint "szkanderezik Kádárral" :) Hát ezt a beszédét nem fogják a Moldovával egy húron pendülő kádárista időseknek terjeszteni... igaz, HavasSz.-t még mindig nem zárták ki a frakcióból...
Asszem leginkább semilyen volt a beszéd, és az már jó.

De Lendvai megint köpi az aranyat: "az érték és a felelősség a politikai szótár két legfontosabb szava"...

hírek:
a hírszerző aluszik...
www.mno.hu/portal/523786
www.nol.hu/cikk/468659/
index.hu/politika/belfold/forradalom18/

Playmobil Soldat 2007.10.20. 16:16:50

Jobbágyi Gábort volt szerencsém hallgatni már jónéhány alkalommal egyetemi éveim során. Érvei elég meggyőzőek, nem hinném, hogy eddigi munkái észérvekkel megcáfolhatók lennének (mind az 56-os, mind az abortusszal kapcsolatban).

Syr Wullam 2007.10.21. 00:10:33

"nem hinném, hogy eddigi munkái észérvekkel megcáfolhatók lennének"

Ajjaj, ez most komoly vagy valami szubtilis szivatas akar lenni?
süti beállítások módosítása