48 óra
2007. október 20. írta: AgentUngur

48 óra

Kapom az emilt, SAS (Sürgős, azonnal siess), indul az aláírásgyűjtés. Csatlakozzak, hogy 48 óra alatt meglegyen. Hát nem, akartam válaszolni, nemhogy nem fogok a Gyöngyösi utcai metrómegállóban álldogállni órákon át, de alá se írom. Akárhogy is nézem, a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj rendben van. Fletó először a szemünkbe hazudott, aztán ostobán, arrogánsan, előkészítetlenül vezették be (a főleg a szoci szavazókat sokkoló) kis ajándékcsomagot, de az elv az jó. A társadalmi szolidaritásnak érvényesülnie kell, de nem árt, ha az emberek érzik, ezek a dolgok nincsenek ingyen.  Ne legyen Amerika, ahol ha nincs biztosításod, akkor könnyen anyagi csőd egy betegség, de ne is folytatódjon az Állam Bácsi a Vöröskereszt komédia. Magyarország nem egy humanitárius ügynökség, így vagy úgy, de mindenképpen fizetünk. Most főleg a bérből és fizetésből élők, akik nem tudják kikerülni az adókat.

Orbán Viktor megint a könnyűnek látszó utat választotta, de ahogy az 2006-ban bebizonyosodott, ez már nemigen működik. A szocik kezdték "hülyéneknézemanépet" populizmust ebben az országban, emlékezzünk a nyugdíjas MALÉV ingyenjegyre (Horn Gy.), Megyó és Gyurcsány szézböszmézte az országot, de minek ezt folytatni? Az Index nem reprezentatív szavazásán bukott a  projekt, de bukni fog a valóságban is. Még akkor is, ha nyernek a kérdések, mert jó irányból fordulna vissza az ország.

És ahogy Orbán 2001 óta egyre romló politikusi teljesítményét nézem, attól tartok, hogy lesz folytatás. Megint 48 óra. Az X. kampány. És akkor elfelejthetjük 2010-et.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr17201908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.20. 13:48:28

"fiatalon a nyugdíjasokra fogni a problémákat, arra panaszkodni, hogy miért járnak annyit orvoshoz... Na, ez a netto demagógia"

Ezzel én is megszólítva érzem magam, és nem, nem demagógia, legfeljebb utólagos okoskodás, aminek azért annyi értelme mégicsak van, hogy be kell vésni a fejekbe, sportolni kötelező, mint az aktív megelőzés egyik lehetséges útja.

Ács Ferenc 2007.10.20. 13:53:15

otvospeter: hú, hogy ezért mit fogsz kapni azoktól, akik szerint nekik az jár, érted? Meg legyen minden ingyen. De legalábbis a legtöbb dolog.

Kieran Hayes 2007.10.20. 13:55:51

Zülejka,

Nem konkrétan kórházbezárásra gondoltam. Hanem pl nem kéne évente irodabútort meg mobiltelefont meg gépjárműparkot cserélni az államigazgatás magas szintjein.

Aztán valamit lehetne kezdeni a nagy adósságokat felhalmozó állami cégekkel (MÁV) de nem ám azt, hogy szétdaraboljuk és a nyereséges részeket eladjuk, a veszteségeset megtartjuk.

Épp az eü-ből és az oktatásból nem kéne további forrásokat kivonni.

De mondok egy provokatívat. Oszlassuk fel a Honvédséget. Ebben a formájában ui. egy rakás pénzbe kerül, viszont nagyjából semmire se jó.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.20. 13:58:14

"akik szerint nekik az jár, érted? Meg legyen minden ingyen. De legalábbis a legtöbb dolog."

Szerintem ilyenekkel vádolni másokat ugyanolyan leegyszerűsítés, mint azzal vádolni téged, hogy legszívesebben mindenkitől kéjjel az arcodon vasalnád be az utolsó filléreket is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.20. 13:58:31

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2007.10.20. 10:37:43
"Ezen a helyzeten ront tovább az általános tandíj."
"A kórházi napidíj és a vizitdíj tőlem maradhat, bár ott is akadnak kétségeim."

Örül a szívem, ha ilyet látok. Fiatal, felsőfokú végzettségű vagy, ugye, akinek barátai és ismerősei között sok egyetemista van? Ezzel szemben ritkán mész orvoshoz, ugye?

Mert ha ez igaz, pontosan az érdekeid szerint szavaztál. :-)

Egyébként Magyarországon az emberek többsége ilyen (a "prolik" főleg), csak néhány százezer "értelmiségi" tépi a gumicsontokat, úgyis mint a liberalizmus és konzervativizmus világméretű harca ... ;-)

Ács Feri 2007.10.20. 14:08:23

km: tévedés, mert az adótudatosság Magyarországon kirívóan alacsony, a fiatalok körében is. S ez sokkal károsabb és veszélyesebb a jelenre és a jövőre nézve, mint ha valaki a másik irányban végletes.

AgentUngur 2007.10.20. 14:14:11

Ismétlem,így vagy úgy, de mindenképpen fizetünk. Most főleg a bérből és fizetésből élőkből - akik nem tudják kikerülni az adókat - él rengeteg potyautas ebben az országban. Ha mindenki fizetne, a becsületesnek olcsóbb lenne, a becstelennek drágább. Akinek "elvszerűen" ez rossz, azzal nem tudok mit kezdeni, és magam részéről fel is adom. AgentUngur out.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.10.20. 14:17:44

Doomhammer:
Engem már nem érint a tandíj, a baráti-ismeretségi körömet sem (már nem sokan tanulnak, de rájuk sem fog vonatkozni a tandíj). A tanítványaimat igen.
A logikád szerint a vizitdíj ellen kéne tiltakoznom, mert idén már fizetnem kellett párszor. :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.10.20. 14:21:09

otvospeter:
Szerinted mennyibe egy nem otthon lakó egyetemista havi létfenntartási-taníttatási költsége? Bulik, miegyebek nélkül. Lehet dolgozni egyetem mellett, de akkor nem nagyon lesz ösztöndíj - vagy fordítva.

Őrnagy Őrnagy 2007.10.20. 14:24:30

Rossz hírem ven számotokra. Ma mentünk az Asszonynal piacra finom gyöngytyúkért, és nagyon nagy tömeg volt az aláíró azstalok körül, és zömmel nyuggerek. Mi is aláírtuk azért, pedig várni kellett jó sokat. Ami Gyurcsányéknak rossz, az tuti jó a Zembereknek ( a lakosság többségének), ilyen egyszerű ez. És ettől, hogy nincs ingyenebéd, mindig tök ideges leszek. Tipikus indexes bugris duma. Akkor minek fizetek én meg a cégem is egy vagon TB-t? Van valami bajom, mire kiderül, végigjárok 6 szakrendelést, azért othagyok egy kevés pénzt. Ha már több pénz kell,emeljék egy srázalékkal a tb járulékot (mondju ka nyuggereknek is legyen egy jelképes), és akkor ne mkelel a dminisztrálni a sok viztidíjat. Tandíj meg lehet, de mondjuk csak 3. félévtől, és csak annak aki az évfolyamátlag alatt van, vagy valami ilyesmi. Aki nem el szavazni, vagy nemmel szavaz egyértelműen Gyurcsány malmára hajtja avizet. Mondjuk lehet az lenne a legjobb 2010 -re gondolva, ha bebukna a népszavazás, elhúzna Orbán, de Gyurcsány maradna...de megint végéinnézni Lendvai Ildikó boldog fejét a népszavazás napjának végén..háááát.. ti tudjátok.

Ács Feri 2007.10.20. 14:25:59

Hát igen. Érdemes elgondolkodni a 800 ezer "rokkantnyugdíjason." Akikhez persze Fletó nem mer hozzányúlni, mert akkor tényleg elfogy a bázis. Kezd már nagyon uncsi lenni, hogy mindig mindent a középosztállyal fizettetnek meg, és mindenki az ő kontójukra akarja körberajongani a kádári kisembert.

Ács Feri 2007.10.20. 14:30:57

Őrnagy Őrnagy: az igazi szociális válság az Ikeában tobzódik. Két hete voltam ott egy szombat délután, gyakorlatilag megfordulni sem lehetett, annyian voltak. A pénztárig 28 perces sor állt. És nem olyan kis szarságokat vásároltak _a zemberek_ mint én, hanem rendes nagy szekrényeket, stb.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.10.20. 14:33:42

Őrnagy Őrnagy:
Megértem, hogy idegesít a "nincs ingyen ebéd" emlegetése. Alapvetően nem butaság, el is fogadnám, ha mindenkire vonatkozna. De pl. úgy nincs-ingyenebédezni a tandíj vagy a diákok utazási kedvezménye kapcsán, hogy közben a 65 év felettieknek teljesen ingyenes a tömegközlekedés... Elég tenyérbemászó.

Kászoni 2007.10.20. 14:34:26

Gyurcsány mondjon le!!

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.20. 14:34:58

Érdemes elgondolkodni a 800 ezer "rokkantnyugdíjason."

Bizony. Amiből cca. 450e jogtalanul az, ami. Apró szívességért cserébe megbeszélte a háziorvossal, hogy na, hadd legyek az.

Egyébként én is azt látom és olyan hírek jutnak el hozzám, hogy pl. reggel 8-10 között elfogyott az aláírási ív, amit beterveztek erre a napra, plusz 3 óra alatt egy 20ezres kisváros 3%-a írta alé az íveket. Nagyon elegük lehet az embereknek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.10.20. 14:35:43

Amúgy az aláírásgyűjtés nyilván jól halad, szerintem kb. félmillió összejön 48 óra alatt. A szervezettség impozáns, csak sajnos nem sokat ér, ha a stratégia totális tévedés. :( Polgári Szociális Bázis... :)

Őrnagy Őrnagy 2007.10.20. 14:38:59

Szerintem ez a nyugger dolog kamu. Az emberek többsége utál orvoshoz járni, néha már túl későn is megy el sajnos (inkább ez a fő baj, a megelőzés, szűrések hiánya). De ugye ma egy qrva receptért is el kell menni, és ügy egyszerre csak egy dobozt írhat fel, szakorvosi beutalért is el kell menni, stb. Miért nem lehet pl. egy krónikus betegnek adni egy kártyát, ami alapján megvehetené a havi adagját havi új recept nélkül is? Meg ugye ők már idősek, több bajuk van, többet járnak. De hogy szórakozásként, beszélgetni? Arra ott a piac, kocsma,stb. Ez is egy tipikus, indexes-liberális városi legenda.
Összenőtt ami összetartozik. (Az is ilyen, hogy a BZMOT ugyanannyit károsítja a környezetet mint egy busz, hányszor olvastam már ezt a baromságot már az indexen és fórumain).

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.20. 14:40:10

"Őrnagy Őrnagy: az igazi szociális válság az Ikeában tobzódik."

Szerintem meg az igazi közéleti debilizmus az, hogy nagyjaink mindent pénzben mérnek, azaz ha a melós-dolgozó-vállalkozó-nyugdíjas-családos zsebe kitömve, akkor itt gond nem lehet.

Holott az életminőségnek csupán egy része, hogy mennyid van, a többi: az étel minősége, amit megeszel, a lakhatásod, levegő, amit beszippantasz, aktívan élsz-e, vagy a televízió szippantott magába, a zajártalom, ami körülvesz kulturális javakhoz történő hozzáférés, stabil érzelmi viszonyrendszer, erős, támogató közösség, estébé. Ezek nagyrésze épp nem pénzkérdés. Még akkor sem, ha a debilizmus jegyeit mutató elitünknek ez eszébe sem jut, hiszen számára természetes és megszokott, hogy az életminősége - az anyagi javakon túl -, adott és mindennapos.

Bummer 2007.10.20. 14:44:37

Oké, sok vizitdíjbuzi, legyen vizitdíj a nyugdíjasklub-rendelőkben. De akkor a kórházban miért van? Milyen beteg gondolkodás már ez, hogy az emberek SZÓRAKOZÁSBÓL járnak orvoshoz?
A tandíjról: ott a lehetőség az egyetemeknek, hogy megadják a minimálisan felveendő tantárgyak számát. Megjegyzem, nagyon sok egyetemistának a tandíjmentesség mellett is dolgoznia kell, hogy tudjon hol lakni (mi is lett a kollégium-építésből, elvtársak?), tudjon mit enni, tankönyvekre, számítógépre, internetre stb. Így a tandíj éppen arra ró plusz terhet, aki amúgy is gondban van.
De minden tandíjas pofázásnál egyszerűbb a képlet: Mo. egyetlen esélye a képzés, a rossz szociális hátterű emberek pedig ettől most egyszerűen elesnek, meg kell nézni, mennyivel esett a felvételizők száma.
A diákhitelre hivatkozni pedig botrányos, és pontosan jelzi a probléma gyökerét: a hitelező bankok profitját növeljük azzal, hogy a tandíj kifizetéséhez hitelfelvételre késztetjük a lakosságot. Ezt hívják JÖVEDELEMSZIVATTYÚ-nak. Ahelyett, hogy állam bácsi kvázi kamatmentes hitelként fizetné a tandíjat, bevonunk egy bankot a tranzakcióba.

Őrnagy Őrnagy 2007.10.20. 14:46:10

Pont ez az idegesítő, hogy itt ingyenebédeztek, és közben kedvenc laptok kedvenc pártja meg védi a nyuggereit.

Vagy amcsi model, vagy svéd.

De hogy mindkettőből azt veszsük át ahol fizetni kell ,ennek nem tudom miért ölültök.

Fizetek az orvosért, de akkor no tb járulék, stb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.20. 14:48:07

TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2007.10.20. 14:17:44:
"A logikád szerint a vizitdíj ellen kéne tiltakoznom, mert idén már fizetnem kellett párszor. :)"

Kivéve, hogy jól tudod, hogy te a befizetők közé tartozol (minden fiatal egyébként). Tehát minden módszer, ami használatarányos fizetést valósít meg (akármilyen szerény formában), a fiataloknak kedvez, az időseknek meg nem.

A csapda ott van, hogy miközben a 30 milliárdos bevételt hozó vizitdíjon rágódunk, a kormány TB-emelésben kábé 300 milliárddal vágta meg a munkavállalókat (nem néztem utána, de ez a nagyságrend). Tehát a vizitdíj egy ideológiai harc. A megnyerése is kábé annyit hoz.

Ismét mondom: én legszívesebben létező vizitdíjjal és tandíjjal mennék neki 2010-nek, különösen a vizitdíj hozna sokat a konyhára. Ez sajnos a Fidesznek nem létező opció, mivel a kormány elleni harcot várják el tőle és Orbán a népszavazást jelölte meg ennek eszközéül. Amikor pedig a népfelkelést is megjelölhette volna. ;-)

Őrnagy Őrnagy 2007.10.20. 14:59:09

"Őrnagy Őrnagy: az igazi szociális válság az Ikeában tobzódik."
Pont ez az. Az Ikea Nyugaton gagyinak számít. Azért van tömeg mert nagyon olcsó, és mert sok családnak ez a hétvégi "kirándulás" a Pilis helyett.
Egy a jó ott: a lazactáljuk.

Őrnagy Őrnagy 2007.10.20. 15:08:34

Hát sajna a népfelkelés demokráciában nem megy. Még a mindent jobban tudó, mindenkinél okosabb, hazuggsággal hatalomra jutó neoliberális vezetés sem jogosít fel a népfelkelésre Doomhammer. . Marad a népszavazás. Nem fogadható el minden eszköz, bár szent a cél.

Ezért vagytok szánalmasak ufisok. A liberális meggyőződésetek előbre való, mint a komcsik eltakarodása.
Nem lennétek ilyen liberálisok mondjuk, ha Vizsolyban szüllettek egy putiban az tuti, 300 forint is számítana...

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.20. 15:23:34

Óóó Őrnagy, ugyan már.

Ha az itt megjelenő sokszáz véleményekből nem tűnik ki, hogy javallott lenne a komcsik eltakarodása, akkor azt meg nem fogjuk megtenni, hogy minden sort azzal kezdjünk: "Nyilvánvaló, hogy az lenne a legfőbb, hogy a komcsik eltakarodjanak."

Mert nem először esnénk abba a csapdába, hogy az a legfőbb cél, hogy Azok elhúzzanak, nem pedig az, hogy Mi jobbak-eredményesebbek-hatékonyabbak legyünk mint Ők.

Zülejka 2007.10.20. 15:31:22

k|m, szomorú vagyok... Azt hittem az a cél, hogy Magyarországnak jobb legyen, és a vizitdíj meg a többi ennek van alá rendelve... és nem annak, hogy kinek a pártja mit nyer vele...

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.20. 15:32:51

"k|m, szomorú vagyok... Azt hittem az a cél, hogy Magyarországnak jobb legyen, és a vizitdíj meg a többi ennek van alá rendelve..."

Félreérthetően fogalmaztam, de ez a cél.

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 15:33:00

Bummer

A diákhitelt nem bankok adják, hanem az állam, államkötvény-fedezettel; a bankok csak az infrastruktúrájukat adják hozzá. Amúgy épp olyan, mintha ma fizetnék a taníttatásodat, és később beszednék a költségét adóként - csak ezt az "adót" nem úgy általában a társadalom dolgozó részére vetik ki, hanem személyesen Rád, aki korábban (amikor még nem volt diplomád, így pénzed sem) elköltötted.

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 15:35:52

A nyugdíjasklub-dolgot meg nagyon kérem, hogy ne urban legendezze le senki addig, amíg legalább 4-5, a területen dolgozó ismerősét. Nem épp MSZP-szimpetizánsok... de a jelenséget el szokták ismerni, hogy létezik.

(De ha a 60 éven felülieknek tényleg megszűntetik a viztidíjat, az tényleg felháborító.)

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 15:36:31

helyesen: amíg meg nem kérdezte legalább

gloire 2007.10.20. 15:39:13


Ez az ingyenebéd duma nagyon gáz.
Ez egy alapjaiban hamis és hazug demagógia
része, amivel a kormány a reformjait indokolja.
Egész pontosan a Kádár-rendszer felszámolójaként
adja el magát. Most akkor kezdjük innen? Hogy hol is
van ingyen ebéd, a "vadkapitalizmusban"
és kinek az elmúlt 20 évben?

Én nyitott volnék új érvekre, egy "reakciós" álláspontra,
de ez a poszt egy korábban már a ballib oldal által kreált
szlogennel operál, amit valszeg egy brainstormingon találtak
ki és ügyesen terjesztettek el. Ez az érvelés cinikus és rosszándékú.
Orosz Jószeftől eleget hallottuk.
Igazából most zavarban vagyok.

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 15:42:09

(Ja, és Bummer, a bér-adatsoraidat nagyon szívesen megnézném, forrással, ha volnál szíves. Meg a mindenféle egyéb jóléti juttatásokról ugyanezt. Mármint azon felül, hogy a 70-es évek statisztikája sz*rt sem ér - hiába lehetett valakinek a fizetéséből papíron Trabantot venni, he egyszer nem volt Trabant - számítógép, mobiltelefon és számos gyógyszer, ami ma azért számos embernek jár, pedig pláne nem. Meg akkor még talán fekete fizetés is kevésbé...)

Bummer 2007.10.20. 15:49:15

Nagyapó úr, a lényeg igazából nem is az ecostat honlapján látható hosszú idősorok (ecostat.hu), hanem az, hogy a GDP növekedés nem jár együtt a reálbérnövekedéssel. Egyébként Bogár László szokott ennél részletesebben is beszélni ezekről, tudastar.googlepages.com/bogarlaszlo
Egyébként a diákhitelből végső soron a pénztőke profitja lesz, hiszen ők a fedezetet jelentő államkötvények vásárlói. Ezzel a tandíjat diákhitelből program a jövedelmi olló további szétnyílását eredményezi.

Playmobil Soldat 2007.10.20. 16:12:10

Még néhány ilyen poszt (már volt eddig is) és a jövőben inkább nem adok pénzt a Reakcióért. Mintha túl sok mindenben nem értenénk már egyet. Ami persze nem baj, de ilyen esetben az egyik félnek lépni kell, nekem az egyszerűbb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.20. 16:15:17

gloire 2007.10.20. 15:39:13:
"Ez az ingyenebéd duma nagyon gáz.
Ez egy alapjaiban hamis és hazug demagógia"

Nem hazug, csak egyoldalú.
Az emberek nem egyenlőek lehetőségekben. Akinek szerencséje és jobb képességei vannak, többet ér el. Aki gyorsabban és tovább fut, messzebre ér.

Van azonban az alapvető igazságosság követelménye, ahol a társadalom, ennek képviseletében az állam belenyúl a versenybe. A belenyúlás helyeit és módját kell eldönteni, ezen vitatkozunk és ez a vita morális kérdésekre megy vissza.

Van például az élethez való jog, ami egyébként keresztény irányelv. Vannak peches embertársaink, akik tipikusan önhibájukon kívül betegek lesznek. Őket meg kell gyógyítani, mert erkölcsi alapelveink ezt diktálják. Az a helyzet, hogy általában a beteg ember szegény is, a gyógyítás költségeit tehát ők nem állhatják. Ez egy kommunisztikus megközelítés, ha úgy tetszik, aki a mai egészségügyi rendszert azzal támadja, hogy a "kommunizmust kell felszámolni", ezt az irányelvet támadja.

Van egy másik elv, miszerint a futásban ugyan lemaradhatnak egyesek, de legalább a startvonalon legyenek azonos esélyek. Ez az oktatáshoz való hozzáférés egyenlősége. Lehet mondani, hogy a felsőoktatás luxus, csak közben eltelt néhány évtized és lassan nem lesz olyan szakma, amit a hagyományos középfokú végzettséggel végezni lehet. A világ kissé bonyolult lett. A startvonal egyenlőségét tehát folyamatosan előre kell tolni, ami régen a kötelező alapfokú oktatás volt, abból folyamatosan kötelező középfokú oktatás lett (a csak 8-osztályos végzettséggel rendelkezők között legnagyobb a munkanélküliség, pedig nincsenek is sokan) és elérkeztünk abba a korba, ahol a társadalom nagy részének kell felsőfokú végzettségének legyen, különben versenyezhetünk a román és ukrán munkakerővel a kábeltekercselés árában.

Ezek a megfontolások csapódnak le abban, hogy a Fidesz a vizitdíj és tandíj ellen van, a taktikai kérdések csak papucs orrán pamutbojt.

Őrnagy Őrnagy 2007.10.20. 16:16:41

Nézzük ezt a dolgot meg a demokrácia szemszögéből.

Ugye Gyurcsán az ország előtt mondta, hogy Orbán hazudik mikor "gyószer-felírásí díjról" beszél, ezt is ígérte nem lesz tandíj. Így megnyerte a választást. Senki nem hőbörögne, ha bevette volna a programba és úgy nyer.
De mivel nem tte meg, így a népszavazás (és mivel ezek fontos kérdések, bárki bármit mond, és lenne még, pl. a tb biztosítás elve, csak még egy évig nem lehet várni) a demokrácia helyreállítása. Minden demokratának támogatni kel la népszavazást, elmenni, de perzse az hogy igen nem ,az már magánügy.

k|M Azt észrevettem, hogy a komcsik eltakarodását akarjátok, de amikor az indexen már ezerszer leírt dolgokat böfögitek fel, na akkor hajlamos vagyok elfelejteni, és az amúgy igen kiváló októberi számra krumlpit hámozok.

A vizitdíj lehet igen jó és fontos az ország fejlődése szempontjából, de a népnek jogában áll eldönteni, hogy kell-e neki. Választásokon, ha úgy nem hagyták ,akkor népszavezáson. És ne gyertek azzal, hogy az emberek hülyék, mi okosabbak vagyunk, unalmas. Demokrácia van, nem kell kurucinfós idiótaság, de indexes se.
Én amikor Megyó nyert szurkoltam neki, pedig nem oda szavaztam, mert hittem, hogy azért velük is jobb lesz az országnak.Tévedtem. Ilyen a demokrácia, de nincs jobb. Mindenkinek tiszteletben kell tartani.

sHelf · http://http//blog.shelf.hu/ 2007.10.20. 16:17:06

tandíj ok. a többi ellen viszont én szavazni fogok.

Őrnagy Őrnagy 2007.10.20. 16:20:56

GDP szinten amúgy kb. 1978 szintjén vagyunk. Reálbéren 70-72 kb.
Az most mindegy, hogy az mire ment, Trabantra vagy bármire.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.20. 16:25:38

Én a magam részéről nem nagyon szoktam olyan dolgokat felböfögni, mint az index, ezért nem is szoktam ingyenebédezni.

Azzal meg egyetértek amit mondasz, hogy vizitdíjazni lehet, ha nem titokban és suttyomban, elhallgatva, az ellenkezőjét állítva vezetik be.

Épp ezért így fogok én is elmenni szavazni: hééé, ácsi kisapáim, az arcátlanságot nem kedvelem.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.10.20. 16:34:41

a tandíj mellett talán még fontosabb: a szakmukásképzés jövője. Ez az iskolafajta szitokszóvá lett + kihalnak, mint a dínók, miközben egy ilyen végzettséggel a diplomás minimálbér többszörösét is meg lehet keresni (vö. parkettás - matektanár). Ezzel kéne foglalkozni "odafent".

hmm,
a kallódó bölcslészlányoknak meg pl. kurtizáni technikusi képzést tennék lehetővé :D
(szamarful.blogter.hu/?post_id=83846)
pardon... :P

Árva Gábor 2007.10.20. 16:38:06

A kiindulópont téves, kedves barátom-tudniillik a népszavazás nem a kérdésekről szól csupán (persze arról is), hanem arról, hogy volt itt egy hazug kampány amiben a szocik azt állították, hogy az hazudik aki azt állítja, hogy ők tandijat, vizitdíjat stb. vezetnének be. Nem arról van szó tehát, hogy ki igért nagyobbat (pld.14.havi nyugdíj és még ezzel sem tudtak nyerni a fideszék), hanem arról, hogy az EU-tól kezdve minden magyar állampolgárig mindenkit becsaptak. És akkor mi legyen? Forradalom? Á, az nem megy nekünk. Van egy ilyen népszavazósdi-persze másra találták ki, de ez JOGILAG legitim út, jelezni a kormány felé, hogy NEM EBBEN ÁLLAPODTUNK meg, amikor rátok szavaztunk.(már aki...)
Az ingyenebédről , pedig annyit, hogy soha-semmi nincs ingyen, és egészen gusztustalan az az olvasat, mintha például eddig ingyenes lett volna a felsőoktatás, vagy az egészségügy. Ingyen csak az van amit ellopnak. Most éppen a TB-kasszát igyekeznek. ERRE KÉNE ODAFIGYELNI.

Bummer 2007.10.20. 17:02:30

Őrnagy Őrnagy, az ecostat.hu hosszú idősorai szerint (ld. Indikátorok menü a honlapon) nem egészen. De a lényeg látszik, bár csak 2005-ig van adat (emlékeztetőül: most rosszabb a reálbér, mint 2005-ben)

1978: GDP-index: 265, reálbér: 163
2005: GDP-index: 408, reálbér: 176

A reálbér kemény 7 százalékkal nőtt. A GDP 53 százalékkal. Ez 7.5-szeres különbség.

Őrnagy Őrnagy 2007.10.20. 17:28:58

Igen ám de a 78-as GDP-be ez elvtársak nem számoltak be egy csomó mindent amit ma igen..pl szolgáltatások, utólag meg már igen nehéz korrigálni. Most voltam nemrég egy előadáson , ami arról szólt, hogy nem kéne gazdaságilag az elmúlt 17 évre nagyon büszkének lennünk..és nem szíriuszi szervezés volt.

Bummer 2007.10.20. 17:54:14

Őrnagy, jó, akkor nézzük 1991-től:
GDP: 269, reálbér: 132

51%-os GDP növekedés. 33%-os reálbér-növekedés.
Magyarul a Medgyessy-féle "osztogatás" is még csak szorosabbra zárta az így is elég széles ollót. De ez a 33% azóta már nincs meg, hála az MSZP-SZDSZ tevékenységének. 1991-hez viszonyítva tehát továbbra sem jó a helyzet. És azt se felejtsük el, hogy a reálbér változását úgy számolják, hogy a fogyasztói árindex növekedésével korrigálják az összeget. Nincs benne az, hogy a jövedelem egyre nagyobb része megy el a létfenntartásra. Azt beleszámítva sokkal rosszabb a helyzet.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.10.20. 18:53:33

Playmobil és a többiek: a bejegyzés nem szerkesztőségi álláspont, hanem egy blogger magánvéleménye.

Egy másik reakciós magán-álláspont itt:

reakcio.blog.hu/2007/10/20/meg_egyszer_a_nepszavazasi_kerdesekrol

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 19:20:49

Bummer

Az általad említett módszerrel a pénztőke profitja lesz minden olyan kiadásból, amit nem fedeznek az állam bevételei. Szóval ebben az esetben tessék konkrét forrásokat megjelölni, ahol növelni akarod a bevételeket, hogy fedezd az oktatás költségeit.

De ezt amúgy is elég sokféleképp lehet megközelíteni.


Másrészt gondolom, erre gondoltál:

www.ecostat.hu/download/idosorok/Adattablak-II.xls

Nem tudom, hova kellene feltennem a grafikont (még az is lehet, hogy csinálok majd belőle egy blogbejegyzést), de énszerintem próbáld meg azt, hogy egymás mellé teszed a két idősort egy grafikonon, és átsúlyozod az 1960-asról az 1989-es értékre. Ne a '91-esre, mert ott épp esett egy nagyot a GDP is, amit a reálbérek késve követtek. Énszerintem meg fogsz lepődni.

És pár dolog, amit nem szabad elfelejteni a dologgal kapcsolatban:

- A 89 előtti béreket fedezetlenül fizették, egy fenntarthatatlan helyzetben, gyorsan növekvő államadósság mellett. Csődbe is ment beléjük az ország. Ezt az adósságot kb. 2001-ig egész szépen sikerült ledolgozni.
- Az összehasonlításhoz a reálbérek alakulása édeskevés, mert a jövedelmek ennél több forrásból származnak. + meg lehetne nézni azt is, hogy az államtól kapott juttatások (pl. egészségügy) hogyan változtak - nem tudom, mi derülne ki belőlük pontosan, de sztem helyenként ezek éppen hogy nőttek.
- Az persze megint egy külön kérdés volna, hogy a bértömeg hogyan változott, ugyanis elég sokan eltűntek a munkaerőpiacról - ebben lehet, "Kádár alatt jobb volt". Ezek viszont kapnak mindenféle segélyeket, amik akkoriban nem voltak, továbbá nőttek a nyugdíjak is, stb.
- Ugyanakkor ma már sokat fizetnek feketén.
- A fizetés pedig a Kádár-korszakban sokszor nem volt valós jövedelem, mert nem lehetett mire elkölteni. Kb.: úgy osztottak el 100 almát, hogy mindenki kapott kajajegyet összesen 200-ra, aztán az vihette, aki előbb odaért.

(A tábla amúgy a GDP esetén nem emleget semmiféle módszertani váltást, de amúgy is: miért kellene egyáltalán elhinnem bármi ilyesmit az elvtársaknak?)


Őrnagy őrnagy

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 19:24:46

Szóval Őrnagy Őrnagy,

A fogyasztóiu árindex éppen azt mutatja, hogy hogyan nő a fogyasztói kosár ára - nem tudom, mi ezzel a probléma...

Srí 2007.10.20. 19:37:18

Hááát fiúk, elkeserített ez a poszt. És éppen ma fizettem be a csekket, az éves Reakció előfizetést. Félek, meg fogom bánni. Továbbá arra kérek mindenkit, hogy az idős korosztálynak (is, mint minden embernek) adja meg a tiszteletet. Nyuggerek helyett helyesnek tartanám a nyugdíjas szót használni.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.10.20. 19:41:07

Srí, olvasd el a legutolsó reakciós bejegyzést. Ez Agent Ungur magánvéleménye, az én magánvéleményem más.

Nincs "fiúk", mert egyik sem szerkesztőségi álláspont.

irrelevant 2007.10.20. 19:41:56

Bummer:

"a hitelező bankok profitját növeljük azzal, hogy a tandíj kifizetéséhez hitelfelvételre késztetjük a lakosságot. Ezt hívják JÖVEDELEMSZIVATTYÚ-nak."

Abszolút igazad van, csak az a baj, hogy így is felveszi a diákhitelt a sok marha a semmire. Tudod hányan szórják el a később kamatostul visszafizetendő pénzt nem fontos dolgokra? Így legalább értelmesen használnák fel...

És tandíjra szükség van, diákhitellel vagy anélkül, de akkor is.

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 19:50:05

Ja, és a reálbér a netto fizetés. Jövedelemadó pedig nem volt '89 előtt.

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 19:50:46

(illetve fene tudja, mikortól van pontposan, de '70-ben még nem volt.)

Srí 2007.10.20. 19:54:37

Ergé. Hiába mondod, hogy itt magánvélemények vannak, mindenki a Reakciót képviseli kivétel nélkül. Vagy írhat ide posztot akár Orosz József is? Ha valaki nem írja alá azt az ívet, akkor nem érdekli a népszavazás. Ha nem érdekli, akkor az MSZP malmára hajtja a vizet és a Fidesz 2010-es vereségét készíti elő. Ezt kapjam a Reakciótól? Ezt a hozzállást? Nem kell. Jó lenne, ha a Reakció tiszta irányvonalat képviselne, hogy tudjam, van-e helyem itt vagy sem. És nem szédelegne ide-oda, mint az Index. Utóbbiból már elég régen elegem van.

ergé 2007.10.20. 20:19:34

Drága Sri,

ez nem egy katonai alakulat, hanem önálló, értelmes, véleményalkotásra képes emberek önkéntes közössége, akik úgy érzik, a legtöbb dologban hasonlóan vélekednek.

de az sztem kifejezetten jót tesz mindenkinek, ha vannak olyan kérdések, amelyekben nincsen "tiszta irányvonal". lehet jól vitatkozni.

ne haragudj, de az vicces, ha azt feltételezed, hogy egy reakciós "az MSZP malmára hajtja a vizet".

ívaláírásra való felszólítást nem fogsz itt olvasni, mert ez a Reakció, nem a Fidesz honlapja.

az elmúlt öt évben kb. öt alkalommal írtam alá mindenféle kezdeményezéseket. örülök, hogy ennyit segíthettem a sikerért, és végre polgári-konzervatív politikát folytató, polgári-konzervetív kormánya van az országnak...

ergé 2007.10.20. 20:19:38

Drága Sri,

ez nem egy katonai alakulat, hanem önálló, értelmes, véleményalkotásra képes emberek önkéntes közössége, akik úgy érzik, a legtöbb dologban hasonlóan vélekednek.

de az sztem kifejezetten jót tesz mindenkinek, ha vannak olyan kérdések, amelyekben nincsen "tiszta irányvonal". lehet jól vitatkozni.

ne haragudj, de az vicces, ha azt feltételezed, hogy egy reakciós "az MSZP malmára hajtja a vizet".

ívaláírásra való felszólítást nem fogsz itt olvasni, mert ez a Reakció, nem a Fidesz honlapja.

az elmúlt öt évben kb. öt alkalommal írtam alá mindenféle kezdeményezéseket. örülök, hogy ennyit segíthettem a sikerért, és végre polgári-konzervatív politikát folytató, polgári-konzervetív kormánya van az országnak...

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 20:20:13

Ja, és igen: a kormány bukjon meg.

De ha egyszer ilyen népszavazásokkal karanténba zárja magát, akkor vajpon mit tehet a Fidesz, miután megnyerte a választást?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.20. 20:21:29

Srí · kalandozasok.blog.hu 2007.10.20. 19:54:37:
"Ha valaki nem írja alá azt az ívet, akkor nem érdekli a népszavazás. Ha nem érdekli, akkor az MSZP malmára hajtja a vizet és a Fidesz 2010-es vereségét készíti elő."

Vagy azt gondolja, hogy az MSZP-SZDSZ kormány leváltásának jobb módjai is vannak. Esetleg jobb módjai annál, mint amit a Fidesz képvisel.

Mivel a Fidesz két választást vesztett el egymás után, az ilyen útkeresésnek igenis helye van.

Én tökéletesen meg tudom érteni, hogy egy fiatal pozitív dolognak tartja a vizitdíjat. Majd nem fogja, ha nyugdíjas lesz, de nem várható, hogy ezt megértse most. Húszéves koromban engem se lehetett volna meggyőzni arról, hogy az a sok NYUGGER okkal ül a rendelőben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.20. 20:23:46

VIII. Nagyapó · nagyapo.blog.hu 2007.10.20. 20:20:13:
"De ha egyszer ilyen népszavazásokkal karanténba zárja magát, akkor vajpon mit tehet a Fidesz, miután megnyerte a választást?"

Kormányoz úgy, ahogy 1998-2002 között tette. Akkor eltörölték a tandíjat és nem vezettek be vizitdíjat, továbbá megakasztották a több-biztosítós rendszerre való átállást (pedig még 1999-ben is ment róla a témázgatás).

Most mégis boldog aranykornak tűnik a Fidesz-kormány ideje, nemcsak olyan elfogultnak, mint én, hanem egyre több embernek is.

Srí 2007.10.20. 20:33:27

nyugger... értem. Én kérek elnézést.

Gondolod, hogy a vizitdíjjal van bajom? Nekem tök mindegy, hogy van, vagy nincs. Persze el tudom képzelni, hogy sokaknak meg nem mindegy.

Egyetértek veled Doom, mert én sem értek egyet mindenben azzal, amit Orbán Viktor most képvisel.Tudom jól, hogy a Fideszen belül is vannak, akik nem értenek vele maradéktalanul egyet. De nem tudok jobbat, bár szerintem nincs is még egy olyan karizmatikus politikus a Fideszben jelenleg, aki a fidesz tábort ennyire össze tudná tartani. És ha más vezetné a pártot és emiatt szétesne a jobboldali szavazóbázis, akkor esély sem marad a választásokat megnyerni. De nem tudok jobbat, nem tudok más módot az MSZP végleges eltávolítására, mint a Fidesz győzelmét. Te mire gondolsz?

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 20:40:43

Doomhammer

A különbség, hogy akkor még egyensúlyban volt az államháztartás, és kicsit kisebb volt a nyomás pl. a bürokrácia leépítésére, hasonlókra.

VIII. Nagyapó 2007.10.20. 20:42:47

Sri

De ennek tényleg az a legjobb módja, hogy mindenben hasonlatossá válik a Fidesz az MSZP-hez?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.20. 20:43:28

Srí · kalandozasok.blog.hu 2007.10.20. 20:33:27:
"nyugger... értem. Én kérek elnézést"

A nyugger sértő kifejezés, de ez stílusvita. Majd megértik később. Nem is kell sok idő hozzá, 10-15 év elég lesz ... :-)

Gondolod, hogy a vizitdíjjal van bajom? Nekem tök mindegy, hogy van, vagy nincs. Persze el tudom képzelni, hogy sokaknak meg nem mindegy.

"Tudom jól, hogy a Fideszen belül is vannak, akik nem értenek vele maradéktalanul egyet."

Hogyne, ez természetes. Az évek során a Fidesz ideológiai profilja hihetetlenül szélesre nőtt. Az a csoda, hogy egyben lehet tartani.

"És ha más vezetné a pártot és emiatt szétesne a jobboldali szavazóbázis, akkor esély sem marad a választásokat megnyerni."

1998-ban két párt volt, a "patakvér" Torgyán által vezetett FKGP és a "racionális, polgári" Fidesz. Az MSZP több szavazatott szerzett mindkettőnél, mégse győzött.

"De nem tudok jobbat, nem tudok más módot az MSZP végleges eltávolítására, mint a Fidesz győzelmét. Te mire gondolsz?"

Én arra gondolok, hogy piszok nagy szerencse kell ahhoz, hogy a Fidesz egyedül győzzön. Túl nagy bázist fog be és ha most például balra húz, lepotyog a jobboldala és viszont.

Gyurcsány megteszi azt a szívességet a Fidesznek, hogy az egész országot egy táborba kovácsolja maga ellen, de mi lesz, ha a mi Ferink befejezi üdvös tevékenységét?

Srí 2007.10.20. 20:44:21

Ergé, nem feltételezek semmit. Arról van csak szó, hogy nem szeretnék csalódni a Reakcióban. Elfogadom az érveidet, igazad van. Én nem gondolkodtam helyesen az egészről.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.20. 20:44:32

Doomhammer · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2007.10.20. 20:43:28:

Hopp, ezt ki kellett volna törölnöm:
"Gondolod, hogy a vizitdíjjal van bajom? Nekem tök mindegy, hogy van, vagy nincs. Persze el tudom képzelni, hogy sokaknak meg nem mindegy."

Ez Srí szövege.

irrelevant 2007.10.20. 20:46:41

Srí, ne haragudj, de ez hülyeség. Épp az egy a tábor, egy a zászló elv miatt nem tud nyerni a Fidesz. Ha lenne 3-4-5 potens (tehát nem KDNP!) jobboldali párt, akkor sima lenne a kormányváltás. Mert egyetlen óriáspártba nem lehet mindenkit bepasszírozni a mérsékelt jobbtól (sőt, manapság már a balközéptől) a szélsőjobbig. Kicsi a takaró és valahol mindig kilóg pár százalék szavazat, akárhová húzod...

És ugyanígy a baloldal monolitikus megjelenése sem normális jelenség. Nagy-Britanniában működik, de az más :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.20. 20:50:46

VIII. Nagyapó · nagyapo.blog.hu 2007.10.20. 20:40:43:
"A különbség, hogy akkor még egyensúlyban volt az államháztartás, és kicsit kisebb volt a nyomás pl. a bürokrácia leépítésére, hasonlókra."

Jaj, Nagyapó, ez fáj. :-(
Még azt is kellene mondanod, hogy jól ment a szekér, mert Bokros rendbetette a gazdaságot. :-(

Horn 8% államháztartási hiánnyal adta át az országot és kábé 15% inflációval. Ha nagyon kíváncsi vagy, megnézem neked, mennyi közalkalmazottat épített le a Fidesz-kormány, az biztos, hogy 780 ezerrel 2001-ben volt a rendszerváltás óta a legkevesebb közalkalmazott. Most 800 ezer van, több hullámnyi leépítés után. :-/ Ha jól emlékszem 50-70 ezer közalkalmazottat rúgott ki a Fidesz-kormány.

Nem csoda, hogy a "prolik", ahogy az Index köreiben nevezni szokás az alacsony keresetűeket a mai napig félnek attól, hogy újra hatalomra kerülnek.

Erről szól a "szociális bázis".

Srí 2007.10.20. 20:56:29

És ha GYF befejezi üdvös tevékenységét, Doom? Akit az MSZP helyette jelöl majd, visszavonja a reformokat? Nem hinném. A nép pedig ( szeretem a nép szót:) ) Gyurcsányt a reformokkal együtt gyűlöli. Jön majd Szili Kati és? Vagy Kiss Péter és? Akkorát nem fordulhat az MSZP, hogy a nép támogatottságát visszanyerje. De az viszont tény, hogy igen messze van még 2010. Jó tanácsadókkal nyerhet az MSZP és ha olyan kampányt folytat, mint legutóbb, akkor veszíthet a Fidesz. A sikertelen népszavazás lenne a kudarc első jele. Ezért félek olyankor, amikor azt látom, hogy még a jobboldal sem egységes a népszavazás megítélésében ( mondjuk én azt, amivé a népszavazás fajult, bohóckodásnak tartom. De ha már van, elmegyek, hogy a Fideszt erősítsem).

Most is követ el hibákat a Fidesz. A helyükben nem mondogatnám annyira, hogy visszaállítjuk az egybiztosítós rendszert meg egyáltalán mindent, amit az MSZP összereformozott. Balul sülhet el ez is. Hátha az emberek nem akarják, hogy újabb ezer milliárdok menjenek el erre is. Hallottam ilyen véleményeket és nem az mszpsektől.

irrelevant 2007.10.20. 20:59:40

Srí

"jön majd Szili Kati és? Vagy Kiss Péter és? Akkorát nem fordulhat az MSZP, hogy a nép támogatottságát visszanyerje."

Ó, dehogynem, akár maga az új ember is jelenthet zsíros százalékokat. A szavazók túlnyomó része nem a gazd. pol. intézkedések alapján választ, hanem szimpátia alapján, benyomások alapján. Új miniszterelnök: új periódus, új MSZP, új tendenciák a közvéleménykutatásokban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.20. 21:05:21

Srí · kalandozasok.blog.hu 2007.10.20. 20:56:29:
"És ha GYF befejezi üdvös tevékenységét, Doom?"

Akkor gáz van. Márpedig be fog következni.

"Akit az MSZP helyette jelöl majd, visszavonja a reformokat?"

Nem, amíg az SZDSZ a koalíciós partner. De ajánlanék egy érdekes grafikont, ez a Medgyessy-Gyurcsány váltás idején az MSZP népszerűségi görbéje. Gyurcsány nem csinált semmit, mégis szárnyalni kezdett a párt népszerűsége. És ez tartott is egészen a 2004 dec. 5-i népszavazást követő kijózanodásig, elérte a mélypontját Sólyom elnökké választásakor, majd felszárnyalt és megnyerte nekik a választásokat.

Egy csomó ember hinni *akar* a baloldalnak. Ha csak egy kicsit is hihető dolgot hallanak, beikszelnek.

"Akkorát nem fordulhat az MSZP, hogy a nép támogatottságát visszanyerje"

Én is ezt remélem, de 1998-ban a Bokros-csomag után is majdnem nyertek. Ha emlékszel, az első fordulót meg is nyerték.

"A sikertelen népszavazás lenne a kudarc első jele."

Vagy pedig újabb kijózanító pofon, ami azt az érzést keltené a NÉPBEN, hogy EZEK mindent megtehetnek.

"Hátha az emberek nem akarják, hogy újabb ezer milliárdok menjenek el erre is. "

Az egybiztosítós rendszernek sok baja van, de legalább biztosan olcsóbb, mint a több-biztosítós. A többi politikai kommunikáció kérdése, ami már a reklámszakemberek területe.

Srí 2007.10.20. 21:09:52

Akkor ezt nem most fogják meglépni. Adnak talán még egy évet Gyurcsánynak, hogy csavarja ki még a sza...t is az emberekből és amikor megtörtént, majd 2008 végén váltanak. Gondolom. Aztán jön a hawaj, szavakban. Ááááá, nem érdekel a politika. menek vissza a blogomba.

Krapulax 2007.10.20. 21:12:06

Szociális bázis Tarlóssal egyetemben a prolik megnyugtatására van?

Srí 2007.10.20. 21:22:24

Ötvöspéter, tökéletesen igazad van. De NINCS 4-5 párt. Azért van együtt ekkora tábor.

Srí 2007.10.20. 21:29:20

Nagyapó, miközben a Fidesz hasonlatossá válik az MSZP-hez, az MSZP eszeveszett iramban távolodik saját magától. A Fidesz lesz szociálisan egyre érzékenyebb ( nálam piros pont), az MSZP pedig baloldaliságát levetette, mint egy jelmezt és belebújt a neoliberális rablógazdálkodásos vadkapitalista meg nemtommilyen szörnyen ellenszenves valamibe. Meg sem tudom határozni, kik ők most.

Bár azt tartom, amit a blogomban a Peak Oil című posztban írtam. Lassan már mindegy lesz, hogy MSZP vagy Fidesz. Az életben maradásról szól majd minden.

irrelevant 2007.10.20. 21:38:25

Srí

Van 4-5 párt a fideszen belül. Fel lehetne építeni akár központilag is, csak szervezés kérdése az egész. Lenne egy parasztpárt, egy jobbliberális, egy "populista", meg egy vallási alapon álló párt például. Egyből le lenne fedve minden. Sok helyütt működik ez külföldön.

volkov 2007.10.20. 21:41:01

Bummer,
az elvek szintjén a legfontosabb az egészségpénztár privatizálásának megakadályozása lenne, de ahhoz erőtlen Orbán, hogy keresztülvigye (az ő pártja is pénzből él...)

az o partja is penzbol el alatt mit ertesz?
egyebkent Tarlos, mikor rakerdeztek nala a meg fuggoben levo kerdesekre - nem tudjatok, a biztositos fuggoben van egyaltalan? - akkor kitero valaszt adott arra, hogy azokrol szavaztatnak-e. Felek, a Fidesznek nem a kerdesek maguk a fontosak, hanem a kormany elutasitottsaganak a demonstralasa szamit.

ergé 2007.10.20. 21:44:26

itt egy aduász az MSZP 2010-es győzelméhez:

2009 szeptemberében eltörölnék a hatvan év felettieknek a vizitdíjat.

MINDEN hezitáló coci nyugger feléledne, és menne Gyurcsányira szavazni, aki megkönnyítette a terheit, szemben Orbánnal, aki elvette a nyugdíjukat, ugye.

Mennyibe kerül egy célzott pozitív, illetve negatív kampány, mennyi veszteség lenne az államkasszának a hatvan év felettiek 300 forintjainak kiesése? Potom ár a győzelemért.

Srí 2007.10.20. 21:45:30

Ja így gondoltad, értem már.

Playmobil Soldat 2007.10.20. 22:14:39

Addig, amíg a szélsőjobboldaliak a Fideszt korbácsolják, amíg a magát konzervatívnak tartó MDF ma már baloldali pártnak mondható (közvéleménykutatások szerint is), addig felesleges arról beszélni, hogy ne legyen "egy a tábor, egy a zászló". A baloldalt jelenleg csak egy szövetségbe tömörülve tudjuk legyőzni. A közelmúlt példája is mutatja (MDF), hogy a parlamentbe bejutva sem biztos, hogy az esélyt kapó kisebb jobboldali pártok egymást tudnák segíteni önálló frakciót alkotva. Így viszont lenne egy teljesen szétforgácsolt jobboldal és egy együttműködni tudó 2-3 pártból álló baloldal. Ez kinek lenne jó JELEN ESETBEN? A Fidesznek pedig sokkal határozottabban kellene felvállalnia a jobboldali, konzervatív értékeket.

Istvan 2007.10.20. 22:26:44

Ez a legnagyobb urban legend, hogy szetesne a jobboldal Orban nelkul, meg ha tobb part lenne a jobboldalon.

Valahol kette kellene szedni a partot, hogy jobban le tudja fedni a nem szoclib reteget, es marha jo (es abszolut nem trivialis) kerdes, hogy mely vonalon. Par lehetoseg:

jobboldal - baloldal(keresztenyszocialis): ez pl. a jelen nepszavazasnal latszik, hogy van olyan Fidesz-szimpatizans, aki nem ert egyet a vizitdij eltorlesevel, pl.

konzervativ - liberalis: nagyon sok szavazot lehet eltavolitani a tulsagos konzervativizmussal, viszont a liberalis iranyba valo elmozdulas meg a radikalisabb konzervativokat bizonytalanitja el

kereszteny - ateista: nagyon sok jobboldali van, aki ateista, vagy nem kereszteny vallasu. A tobbseguket nem zavarja a keresztenysegnek a politikaba valo beemelese, de sokakat igen.

En annak idejen bizakodtam, hogy a KDNP - Fidesz menten fog tortenni valamilyen teruleti felosztas, de hat szegeny KDNP a mai napig merhetetlen, ebbol nem lesz ket eros jobboldali part 2010-re...

Playmobil Soldat 2007.10.20. 23:14:59

A legtöbb szavazót éppen azért veszítettük el, mert csökkent a Fidesz karakteres konzervativizmusa.

A jobboldali értékek közé tartozik a keresztény szemlélet. Akinek ez nem tetszik, még így is helyet találhat a Fideszben, mert nem ez a fő ideológiai vonal. Viszont a keresztény értékeket megtagadni vagy távolabb tartani a Fidesztől rossz lépés lenne néhány ateista miatt, ezzel többet veszítene a szövetség.

Nagyon fontos, hogy nem PÁRT-ban, hanem SZÖVETSÉG-ben kell ez esetben gondolkozni. Egyedül a KDNP megerősödését tartanám ésszerűnek.

VIII. Nagyapó 2007.10.21. 01:19:18

Doomhammer

Épp a 15% infláció miatt volt jóval komolytalanabb az akkori 8% hiány, mint a mai lenne. A (másodlagos) áht egyenleg ugyanis tartalmazza a kamatfizetéseket, amiket viszont nominálisan számolnak; így a magasabb infláció látszólag jóval magasabb kamatkiadásokkal jár, míg valójában annak jó része nem reálkamat, csak a kötvényállomány értékének a fenntartása.

Szóval igen, Hornék osztogattak egy szépet a választások előtt, de ezerszer kevésbé vágták tönkre az államháztartást, mint a Megyó-Fletó tandem a maga 4 éve alatt. Ez akkor látszik a legjobban, ha az államadósság alakulását nézed a hiányé helyett.

Másrészt pedig nem is arról van szó, hogy konkrétan feltétlenül a vizitdíjra vagy a tandíjra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság rendbe jöjjön. Arról viszont igen, hogy ha a Fidesz a jelenlegi helyzetben csak azért kerülne hetalomra, mert elhinnék róla, hogy akkor holnaptól egy csapásra minden jobb lesz, hát nagyon hamar hasonló helyzetben találhatnák magukat ahhoz, amilyenben most a baloldal van.

VIII. Nagyapó 2007.10.21. 01:30:26

Sri

Csakhogy az nem szociális érzékenység, hogy töröljünk el mindent, ami népszerűtlen, hanem Megyó zsákutcás és hosszú távon mindenkinek káros politikája.

Ennél ebben a pártban sokkal több volt. Korábban mintha azt üzenték volna, hogy maguk is felelősek vagyunk a sorsunkért - tegyük meg, ami tőlünk telik, és a kormány megteremti a feltételeket a boldogulásunkhoz.

Most meg... Á, hagyjuk.

Istvan 2007.10.21. 09:00:58

"Playmobil Soldat 2007.10.20. 23:14:59
A legtöbb szavazót éppen azért veszítettük el, mert csökkent a Fidesz karakteres konzervativizmusa"

IMHO ez is egy urban legend. A legkevesbe aktivabb valasztoi retegben (30+ es 50- ev kozottiek, durvan), nagyon sok egykori Fidesz-szavazo van. Es nem a kevesebb konzervativizmus miatt nem szavaznak a Fideszre, egyhen szolva...

Ezeknek a nagy resze nem megy el szavazni senkikre, ha elmennenek, a szoclibek 60%-kal nyertek volna 2006-ban. Viszont ha ezeket vissza lehetne hozni a Fidesz (vagy barmely jobboldali part) zaszlaja ala, akkor a szociknak semmi eselye nem lenne.

Persze kellene pontos kozvelemnykutatas, az allitasaim a tavalyi door2door kampany alatti nem reprezentativ minta valoszinuleg kicsit szubjektiv feldolgozasan alapszik...

Istvan 2007.10.21. 09:01:57

hurra, most nekem sem muxik a blogmotor...

Playmobil Soldat 2007.10.21. 10:41:53

István, én a törzsszavazókra gondoltam. Többen vagy nem mennek el most szavazni vagy keresik azt a nem létező független pártot, amely pótolhatja a korábbi Fideszt. Nézd meg a Századvég legutóbbi kutatásait! Hihetetlenül megnőtt azoknak a száma, akik a megoldást egy újonnan alakult pártban látnák. Ezeknek az embereknek a többsége a Fidesz óvatos politikája, a határozatlan kiállás miatt bizonytalanodott el.

suski 2007.10.21. 12:28:19

Nem olvastam az összes kommentet, úgyhogy bocs, ha már vki fölvetette, de én sehogyan sem értem, miért a vizitdíjról kell népszavazni, és nem pl arról, hogy ne lehessen az alapellátást privatizálni. Nem bírták megfogalmazni, vagy azt hiszik, hogy az emberek nem értenek meg a 300ft-nál bonyolultabb dolgokat? Továbbá mi van akkor, ha nem lesz akkor vizitdíj, de lesz helyette receptdíj, vagy tandíj helyett óradíj? Amúgy egyetértek ergé-vel.
A földrôl szóló népszavazás nagyon fontos lett volna, de azt meg ráadásul ejtik?
Azzal egyetértek, hogy úgymond fel kell kínálni a népnek, hogy véleményt mondjon Fletó mûködésérôl, de miért ezekkel a gagyi kérdésekkel?

suski 2007.10.21. 12:38:03

"De mondok egy provokatívat. Oszlassuk fel a Honvédséget. Ebben a formájában ui. egy rakás pénzbe kerül, viszont nagyjából semmire se jó."

a napokban éppen azon gondolkodtam, hogy ugyan minek a honvédelmi minisztérium ( akik vmi 60 millió ft-nyi piát isznak el, csak azt szeretném tudni, hogy naponta, hetente, havonta vagy évente az adófizetôk pénzén), ha nincs hadsereg és nincsenek fegyverek. Für Lajos a múltkor azt mondta, hogy Mo-n 12 db harckocsi van. ????

suski 2007.10.21. 12:47:11

no még egy...

azzal ne gyertek már, hogy ezután a nyuggerek nem járnak csevegni a rendelôbe, hiszen az orvos elküldheti a fenébe 1 perc alatt, akinek semmi keresnivalója nincs ott. A váróban meg hadd csevegjen, ha akar.

Istvan 2007.10.21. 13:14:41

Kedves Playmobil Soldat,
lehet, hogy az utobbi egy evben leszakadtak jobbrol is szavazok, de a kozep/liberalis/stb. valamikor '98 utan csalodott szavazokat vissza kell szerezni, mert anelkul eselye sincs a jobboldalnak nyernie. Nemregiben volt egy elemzes az Index-en, hogy a jobboldalnak eleg stabil bazisa van, es akkor tud a jobboldal gyozni, ha a baloldali szavazok jelentos resze otthon marad. Nagyon materialistan fogalmazva: ako jobbrol leszakad, az sose fog a szoclibekre szavazni, de akit kozeprol nyer a fidesz, a kettos gyozelem, mert az nem csak plusz szavazo, de potencialisan a szoclibektol elrabolt is egyben.

Persze jo lenne a jobbrol leszakadokat egy masik partnak felszednie, es a ketto egyutt elegge sikeres lenne. Csak nem latom azt, hogy erre valaifele tudatos epitkezes tortenne. A Fiesz jelen pillanatban probalja a teljes jobboldalt a radikalisaktol a liberalisokig es keresztenyszocialista iranyvonalig lefedni, es nem bontakozik ki tisztan, hogy mit is akar lefedni, es melyet enged at egy masik jobboldali partnak.

Pedig a helyzet adott lenne: itt a KDNP, nevukben benne van, hogy keresztenyek, vinnenek egy radikalisabb jobboldali gondolatot, a fidesz pedig lehetne egy liberalkonzervativ part, es visszaszerezhetne azokat a szavazoit, akiket '98 utan veszitett el. Sot, akar azokbol is gyujthetne, akiket '94 korul veszitett el.

Jelen pillanatban azt latom, hogy ennek a lehetoseget tekozoljuk el, 2009 oszen nehez lesz egy ilyen arculatot kiepiteni.

Aszem legge offtopicok vagyunk itt, valamelyik Reakcios nem akar egy uj threadet inditani errol?

VIII. Nagyapó 2007.10.21. 13:33:21

És Viktor akkor vajon a KDNP-ben maradna, vagy a Fideszben?

Istvan 2007.10.21. 14:01:57

Hat ez az, hogy valoszinuleg a Fideszben maradna, pedig (az altalam elgondolt tuti recept szerint :) ) inkabb a KDNP-ben lenne a helye...

En le birom kepzelni, hogy emiatt nem lesz belole semmi...

fibonacci 2007.10.21. 14:02:17

Egyáltalán nem értek egyet a blogbejegyzéssel.
Múltkoriban kábé ugyanezt a (fals!) gondolatmenetet adta elő Bauer Tamás az ATV-n. Sajnos Tarlós nem adta meg neki az igazán ütős ellenérvet: nem hogy adócsökkentés nem járult ezeknek a pluszterheknek a bevezetéséhez, hanem egyenese NÖVELTÉK az ADÓKAT, párhuzamosan a tandíj, vizitdíj, stb. bevezetésével!

LehetNE vitatkozni bármelyikről, de CSAK AKKOR, ha csökkentenék az adókat, járulékokat!
De milyen agyament logika, milyen perverz gondolkodás az, amely azt mondja, hogy "gondoskodj magadról" - azaz fizess vizitdíjat, kórházi napidíjat, fizess tandíjat, de közben 3%-ponttal (havonta kb. 6-10 ezer forintot pluszban (!) elvonva az átlagfizetésekből) megemeli a járulékokat, emeli a legkülönfélébb adókat!!
Nem hogy nem csökkenti, emeli!!

Erre a perverzitásra én hangos nem-et mondok!
Még akkor is, ha nem vennénk a kormányzati hazugságok témáját.

Tehát:
NO tandíj, NO vizitdíj!!

dowNLoad 2007.10.21. 15:14:18

Amíg alapvető korrektségre "nevelő" célzata nem lesz az elitnek, addig, NEM A VÁLASZ minden ilyen kisstílű köcsög sarcra. Pl. lehetne egy törvény ami az ORVOSTANHALLGATÓKRA vonatkozik, hogy ha nem jönnek vissza 1-2év külföldi munka után, vagy 15-20évet nem dolgoznak itt mielőtt kimennek külföldre, akkor fizessék már vissz azt 10-15millió Ft-ot amibe az oktatásuk került az államnak!(a külföldi diákok még többet fizetnek, és van aki itt marad orvosként! hogy van ez???) Nem látom továbbá, hogy a nagyon drága (kórház) ingatlanok eladásából ilyet vettek volna:
www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/da_vinci_s_tech_ovw.swf
www.intuitivesurgical.com/corporate/newsroom/videos/index.aspx
Bécsben már van! (oda jár ki a mi degenerált elitünk is , ha műtétre van szükségük)
Horvát aka "SONKA-ÁGI" Ágnes vajon hallott-e ilyen berendezésről? (hahaha csak vicceltem)
Az egyetemekről meg ki kellene rúgni végre az oda betokosodott 50-80éves figurákat, akik még mindig azt oktatják ami már 15éve is elavult és felesleges volt! És még mindig megy a pofára osztályzás. (meg a dekoltázsra) Még ma sem lehet igazad egy oktatóval szemben, akármit is tett, mert te CSAK EGY DIÁK VAGY, KISKÖCSÖG! Csak most már fizetsz is érte, hogy hülyének néznek és szart kapsz naprakész tudás helyett.

Berliner 2007.10.22. 23:12:45

Kedves Hozzászólók, A FIDESZ nem a tárgyban forgó témák (vizitdíj, tandíj, napidíj) miatt támogatja a népszavazást, hanem egy olyan EGYÉRTELMŰ, a kormány legitimitásvesztését mutató eredményt szeretne, amelyhez témákat keres. Talán ezért is dobták a többi három témát. Nem a témához keres többséget, hanem a többséghez témákat. Fleto ebben a helyzetben nem tehet mást, mint megpróbálja kihozni DÖNTETLENRE a meccset, ezért próbálkozik (ő is) előretolt magánemberekkel, vagy parlament által támogatott népszavazással. Ha a pártok a parlamentben megegyeznek a tisztasági csomagjáról, nagyon izzadnia kell újabb kérdések kitalálásán, de lehet, hogy az MSZP és SZDSZ képviselők egységesen kiállnak majd a szieszta népszavazásra bocsátása mellett :) Annak azért tényleg örülhetünk, hogy 2004. decemberével ellentétben most "belmagyar" kérdésekről van szó, és a baloldal nem a határon túl rekedtek ellen kampányol. Ha egy népszavazás lesz, és a cédulán a Fidesz kérdései mellett Fletoéi is ott lesznek, vagy 2008-ban netán két népszavazás is lesz (egy a Fidesz, egy Felto kérdéseiről) akkor megvan a DÖNTETLEN. Azért ne aggódjatok, a választási rendszer és a szocik kisebb törzsközönsége miatt valószínűleg nem fognak túl jól szerepelni a 2009-es EP választáson. Kérdés, hogy Orbán VIktor addig mivel foglalkoztatja a híveit. Addig tényleg jöhet a 10. aláírásgyűjtés...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.22. 23:46:23

Berliner 2007.10.22. 23:12:45:
"Kedves Hozzászólók, A FIDESZ nem a tárgyban forgó témák (vizitdíj, tandíj, napidíj) miatt támogatja a népszavazást, hanem egy olyan EGYÉRTELMŰ, a kormány legitimitásvesztését mutató eredményt szeretne, amelyhez témákat keres."

Ezzel szemben a mi Ferink kizárólag az ország érdekében ténykedik.

Ez is mutatja, hogy Feri a jövő, a Fidesz meg a múlt.

AgentUngur 2007.10.24. 08:38:57

Mint azt már mások elmondták, amit írtam, magánvélemény. Néhány megjegyzésre reagálva azonban aláhúzom: azt tartanám elkeserítőnek, ha Fideszesként ugyanabból a kottából kellene olvasnom , mint a pártvezetésnek. Lehet kritizálni, sőt kell is, nem kell mindenben egyetérteni, csak így juthatunk előre.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.24. 09:32:48

AgentUngur 2007.10.24. 08:38:57:
"azt tartanám elkeserítőnek, ha Fideszesként ugyanabból a kottából kellene olvasnom ,"

Alapszabály#1: soha nem ismerjük be semmilyen párthoz való kötődésünket. :-)

Never, ever.

Tanulj a ballib publicistáktól. :-)

Amúgy igazad van.
süti beállítások módosítása