Az Ákos-szindróma
2007. október 17. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Az Ákos-szindróma

Néha elgondolkodom azon, milyen lehet a duplacsavaros értetlenség. Amikor az önmagukat liberálisnak (bár talán, leginkább semmilyennek nem gondoló) véleménymesterek találkoznak valakivel, akinek teljesen más az alapállása. És a szabadgondolkodó álarca egyből lehullik, hogy görcsös fikázásba forduljon a kritika. Dogmatikus nézetekkel vádolja a kritika célpontját, de kiderül: a kritikus nála is dogmatikusabb.

Na, a zavaros beszéd helyett forduljunk egyenesbe: SzabóZé kritikát írt Ákos magyar MTV-n vezetett műsoráról. Leszögezés kezdődik: a műsor lehet szar. A kritikus lehúzhatja, ha gondolja.

De a kritika nem csak a műsorról szólt, sőt, arról a legkevésbé. Kábé a 2002-es szezonra tehető, rég lejárt, Heti Hetes-ízű humorbonbonok röpködtek Ákos zorbánviktori háttérvokáljáról, a polgári értékrend szerint szabott zakóról, előkerült Pörzse Sándor, Csintalan, sőt, nemzettestezünk is egy jót... Még Makovecz Imre, az egyetlen nemzetközi hírű építészünk, a világ organikus építészetének egyik, ha úgy tetszik, trendszetter nagymestere is megkapja a magáét: ő egy beszűkült mucsai bácsika, aki az elképzelt polgári körös összejövetelen "pornográf beatszámokról" hadovál.

A kritikus lesújtó ítélete: "Ákossal az a legnagyobb baj, hogy: költő. Művész." Itt már a klasszikus antiákosista hagyományokhoz értünk. Húsz év zenei pályafutás és több verseskötet után magát hogy merészeli valaki művésznek és költőnek nevezni magát, ugye?

Szóval, az a nagy büdös helyzet, hogy a kritikus nem érti meg a kritika célpontját. Értetlenségből mucsaizik egy jót, mer' az könnyebb. Az, hogy az ún. konzervativizmust nem érti meg, az legyen az ő baja. Súgok: az nem egy ideológia, nem zombikatonák sereglenek körülötte, nem egyenlő Orbán Viktorral, stb.

Ákos csinálhat szar műsort, sőt, szvsz uccsó lemeze sem tartozik a legjobb alkotásai közé, de akkor ne azon lovagoljanak már megint, hogy fú, ez a gyerek jobbos, akkor biztos agyhalott, elmaradott és nem érti a világot.

Mer' érti, ez van.

PS: a műsor egy másik kritikusával kommentekben vitázott Ákos, érdemes végigolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr57198948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergé 2007.10.17. 11:05:34

Egy komment a comment.com-on, az idézett kritika kapcsán, nagyjából egyetértek vele:

"Elösször is szögezük le , hogy ez a műsor egy nagy rakás szar volt.SZAR.pedig direkt odaültem a tv elé reménykedve, hogy majd a magyar mtv nek sikerül itt összehozni valami normális "közéleti" műsort, ráadásul nagyon megörültem neki, hogy a 3 műsorvezetöből most kivételesen csak kettő szadeszos.
De ez a műsor nem azért volt szar mert ákos fideszes, de nem ám kedves szabó zé.azért volt szar mert ákos szarul csinálta és ennek kurvára de kurvára semmi köze nincs ahoz hogy kire szavaz.meglehetősen elegem van belőle hogy a fidesz szavazókat, meg ami ezt körülveszi sótlan ,unalmas eddát hallgató pöcsöknek állítják(állítod) be és mintha eleve bukásra lenne itélve egy "könnyűzenei" műsor, mert azt fideszes vezeti.ezek szerint ilyen műsort csak jó szadeszos, esetleg ifjú szoci vezethet, mert őket nem közösíti ki a pártban a sok keresztény geci(akik azért néha biztos seggbedugják egymást)?az is lehet hogy mtv -t igazábol csak emeszpé és eszdéesz szavazó néz ,mert a fidesz szavazó huszonéveseket(ha egyáltalán van olyan) nem érdekli pop zene, ők csak kalákát meg kormoránt hallgatnak.ráadásul még a farkukat sem verik ki mert azt nem szabad.tiltja az egyház.
Amit az irományodban összehordtál abból bizony ilyenek következnek.és ez szomorú."

Pallos Levente 2007.10.17. 11:12:04

Leírtad, hogy milyen szerkezetűek az Index cikkei (nem csak a "jobbos" tárgy ellenében): találnak valami piszkálnivalót a témához lazán kapcsolódóan, amely szórakoztatja a törzsközönséget, és azon csámcsognak, magáról a tárgyról pedig szinte szót sem ejtenek.
És? Nem kell olvasni őket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.17. 11:18:08

Ákos kommentárjait valóban érdemes volt elolvasni, a többit nem. :-) Tegnap címlapon láttam a SzabóZé cikket, akkor nem kattintottam rá és milyen jól tettem. :-) Azért ti csak rávettetek. :-)

Ács Feri 2007.10.17. 11:23:00

Kovács Ákos valóban nem költő, hanem egy kiemelkedően tehetséges popzenész-üzletember. Költő Dsida Jenő vagy Radnóti Miklós.

ergé 2007.10.17. 11:27:11

Háát, határvonalat nehéz húzni: aki verset ír, az költő.

Még azok is, akik tinédzserkorukban, a saját fiókjuknak vagy szerelmüknek írnak verselményeket. Sőt, azok a legőszintébbek ;)

nénike · http://mandiner.hu 2007.10.17. 13:09:43

Akkor költő az ember, amikor éppen költ. Különben jogász, fodrász, vagy árumozgató menedzser.

Mondjuk Ákos kötetet nem vennék.

Memph 2007.10.17. 13:48:23

Valahol fenn van ez a műsor(Swung)? Sajna nem láttam.

Gabe 2007.10.17. 14:04:36

Akkor hát:
- persze Winklerről nem így beszélnek, mert ő az ő kölkük, meg nagyon jó, még amikor dadog akkor is
- Szabózé a PPKE kommunikáció szakján (tetszettek már nézni, mi köze van annak a kommunikációhoz és a médiához?) Osztovits Á. lieblingjeként diplomázva nem tudom, miért veszi elő ezeket a frázisokat (kompenzálunk?)
- Ákos műsora lehet, hogy szar volt, de akkor azt kell írni, hozzátéve, hogy miért
- ceterum censeo: Ákos nem (jó) költő, amint Wass A. sem az
- de Karafiáth O. sem

arkhin 2007.10.17. 14:48:23

"PS: a műsor egy másik kritikusával kommentekben vitázott Ákos, érdemes végigolvasni."
Nálam a link nem működik...

Költészet ma: Kozsónak is jelent meg "verseskötete".
No comment.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2007.10.17. 15:08:37

Nekem Szabózé kritikájából nem az jött le, hogy az a baj, hogy Ákos fideszes. Csupán az, hogy Ákos egyszerre próbál két ellentétes irányba menni.

Egyrészt benne van egy olyan társaságban, ahol az illemet a jólszituált újbudai nyugdíjasok szokásai szabják meg, értsd: nemhogy a fasz, de a takony szót sem lehet pirulás nélkül kimondani, ha egyáltalán kimondják. Másrészt meg benne van az MTV-ben, ahol az egyik cél az, hogy kiröhögjék azokat, akik nem tudják pirulás nélkül kimondani, hogy fasz.

Szabózé szerint ezt az ellentmondást Ákos nem tudta kezelni, az egyik helyen adekvát hangütés belekeveredett a másik életbe. (És nem, nem mondta Szabózé, hogy fogalmilag _lehetetlen_ a jobboldali popzenész, csak azt mondta, hogy a mai magyar jobboldali elit retorikájával operáló popzenész paradox.)

ergé 2007.10.17. 16:12:18

jó költő vagy rossz költő, ez szubjektív. sztem jó:

old.sztupy.hu/hkonyv.php

főleg a honlap alsó részén

vajon 2007.10.17. 16:20:33

"ne azon lovagoljanak már megint, hogy fú, ez a gyerek jobbos, akkor biztos agyhalott, elmaradott és nem érti a világot."

Nem lesz könnyű olyan idézetet hozni a kritikából, ami ezt az állításod bizonyítja. Semmi más nem derül ki a szövegedből, csak hogy szimpatizálsz Ákossal, azért is, mert jobbos, és bánt, hogy bántják.

Ez most kevés lett.

vajon 2007.10.17. 16:22:52

Abban viszont sok, hogy sikerült pápább lenni a pápánál, mert az kiderül, h Ákos is szarnak tartja a saját produkcióját.

ergé 2007.10.17. 16:53:06

Nem, Vajon. Nem vagyok Ákos-rajongó, hanem inkább -kedvelő. És nem "jobbossága" miatt kedvelem, mert az nem minőségjelző, hanem gondolatai miatt. Sztori:

Másodéves jurátus koromban volt szerencsém részt venni egy szűkebb körű egyetemi pódiumbeszélgetésen, ahol Ákos provokáló, egyszerre komoly, ugyanakkor ironikus megjegyzéseivel indított be egy párbeszédet a résztvevő fiatal egyetemisták között.

Az az este máig meghatározó intellektuális élményeim közé tartozik. Jelzem: soha, egy egyetemi előadáson nem tapasztaltam ugyanezt, pedig az ELTE jogi kara nem a siófoki idegenforgalmi fősuli szellemi szintjén áll...

Nem vagyok pápább a pápánál, arról írtam, hogy felőlem szar lehet a műsor, le is húzhatja a kritikus, de akkor ne arról elmélkedjen, hogy egy jobbos (egy Makovecz!) csakis prűd, beszűkült, humortalan, megjátszós, stb lehet.

vajon 2007.10.17. 17:01:06

A kritikát persze nem érted, ez ismét kiderül. Ákosnak beleverték az orrát, hogy akármekkora összművész is ő, azért mindenben ő sem ofé.

Őrnagy Őrnagy 2007.10.17. 17:04:19

SzabóZé valamiért nagyon gyűlöli a jobboldalt, meg mindent ami, aki magyar, nemzeti. Tóta W hozzá képest szerelmes Orbánba.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.10.17. 17:05:38

az ugyan lehet, hogy szabóZ kicsit túlpörögte ezt a jobbos témát, de szerintem a dolog inkább arról szól, amit a tallián miklós írt. nekem is ez jött le belőle.

ergé 2007.10.17. 17:14:05

Jó, hasogassunk szőrszálat.

A hatás kedvéért játszadozzunk a politikai relativizmussal: volt Hajós Andrásnak (akit egyébként szintén kedvelek) egy késő esti beszélgetőműsora, ami a mostani Ákos-műsorhoz hasonlóan ironikus, humoros, ugyanakkor értelmiségi akart lenni.

Hajós megbukott vele. Na most, képzelj el egy kritikát, ami a műsor után azon élcelődött volna, hogy

"milyen műmájer ez a figura. Az a legnagyobb baj Hajóssal, hogy művész akar lenni, meg zenész, meg véleménye van a politikáról, pfujj. Hajós egyébként korábban az SZDSZ körül őgyelgett, amely párt a taxisblokáddal akarta az országot megbénítani.

Sőt, Hajós Demszky Gábor sajtósa volt, aki blokád nélkül is meg tud bénítani egy fővárost, meg egyébként is, Demszky egy leszedált figura, aki azt sem tudja, hol van.

A Szadesz meg egy belterjes bagázs, akiknek fingjuk sincs arról, hogy mi folyik az országban, mert nem dugják ki az orrukat Újlipóciából stb. Hajós tehát egy nagyképű, megjátszós műmájer, egyáltalán, miért megy a tévébe, miért hiszi azt, hogy mindenhez érthet?"

Hol jelenhetne meg ilyen kritika: nagyjából a Kuruc.infón.

Na, a fenti Ákos kritika ugyanez, pepitában.

vajon 2007.10.17. 17:27:22

NA, ez meg jó üldözési mániás lett, erről írt a napokban a tótawé :-))))))

ergé 2007.10.17. 17:31:33

hát ezt meg honnan szűrted le?

egyébként csodálatos egyszerre egy kuruccal meg egy labanccal szópárbajozni, ajánlom mindenkinek :D

vajon 2007.10.17. 17:36:38

Az elég gyengén sikerült példádból kiderül, h továbbra is úgy érted, a kritika szerint azért volt szar a műsor, MERT Ákos jobbos. Ez pedig a szokásos toposz.

Pedig nem erről szól az írás. Azért volt szar, mert Ákos hiteltelen volt a produkcióban.

ergé 2007.10.17. 17:39:00

Vajon, az a baj, hogy benned is a duplacsavaros értetlenség működik (micsoda elmélet, hahh, szabadalmaztatom).

Értetlennek, elvont gondolkodásra képtelennek, üldözési mániásnak véled a másikat, egy olyan komment miatt, ami nyilvánvalóan az értetlen, elvont gondolkodásra képtelen, üldözési mániás kritikát parodizálja.

Éérted?

Tegyek kacsintó szmájlikat, ahová kell?

vajon 2007.10.17. 17:39:28

A Zen-Taxiból amúgy kiderül, ugyanezt a remek mentséget megtalálta Ákos is - bántanak, mert konzi vagyok.

vajon 2007.10.17. 17:43:16

Megpróbáltál paródiát írni, nem sikerült. Biztos elkapkodtad, tudom, hogy megy ez jobban is neked. Ne vonj le abból messzemenő következtetéseket, hogy szóltam érte.

ergé 2007.10.17. 17:50:56

Elbeszélünk egymás mellett: Ákos nagyjából azt mondja, amit én: lehet szar a műsor, lehet kritizálni, de ne arról szóljon, hogy azért szar, mert ő egy furcsa lény, akinek sok mindenben konzi nézetei vannak, ami a kritikus szerint egyfajta ideologikus, dogmatikus gondolkodás, ami azzal jár, hogy az ember nem lehet humoros, nem lehet szellemes, nem mondhatja ki, hogy fasz, mert Makovecz bácsi megrója ezért stb.

Ez egy baromság, mert épp a konz. az egyetlen eszmerendszer, ami NEM ideologikus és dogmatikus, de ahhoz többet kellene eszmefilozófiát olvasnia, Scruton, prof Molnár, Lánczi, Oakeshott, de ez már NAGYON messzire vezet..., nem tartozik egy tévékritika kritikájához :)

Ákos egyébként csak bizonyos tekintetben konzi: zenéjére erős hatással van rá mondjuk a Nine Inch Nails vagy a Union Underground sötét, töredezett, indusztriális elektro-rock világa, aminél kevés progresszívebb létezik az ún. könnyűzenében.

vajon 2007.10.17. 18:34:46

Hát, nemtom, valóban van ilyen hatás is, de a Sting-párhuzam nagyon betalált szabóZnél. Ákosra nagyrészt a legmegfelelőbb szó az, hogy ártalmatlan.

De lassan elhatolunk arra is, ami nekem az egyik fő bajom vele (nem mintha számítana). A zenéje nem jöhetett volna létre, ő maga pedig sehol sem lenne a Depeche Mode nélkül - amit viszont kézzel-lábbal, reggel, este és éjszaka letagad.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2007.10.17. 20:35:06

Ergé, az egész Szabózé cikkben nincs is leírva a jobboldal szó. Konkrét figurák vannak: Orbán, Makovecz, Csintalan, Pörzse, Havas Henrik.

Ebből 4 a mai magyar jobboldali elit figurája. Akikről egyenként sokat lehetne vitatkozni, meg sokat lehetne őket értékelni. Egy azonban közös bennük: személyiségük, és az általuk meghatározott beszédmód MTV-inkompatibilis. És ha Ákos felveszi ezt, akkor ő is az lesz.

"ne arról szóljon, hogy azért szar, mert ő egy furcsa lény, akinek sok mindenben konzi nézetei vannak" - SZVSZ nem erről szól a kritika. Nincs benne általánosítás, nincs benne a _nézetekre_ való hivatkozás.

Szabózé úgy látta, Ákos túl sokat vitt be ezekből a _konkrét figurákból_ az MTV-be.

vajon 2007.10.18. 11:06:31

mit kezdesz ennyi labanccal? itt van mégegy...

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.10.18. 18:53:24

Nemtom,na. Szerintem Ákos amikor még Banzaios volt tudott csinálni jó dolgokat. Mint szólóelőadó írt pár jó albumot, ezt nem lehet elvitatni, sőt pár olyan száma is van, amiket nem lehet kihagyni a bestof 90-es évek zenéi közül.

a politikai szerepvállalásai azért neccesek, mert egy művész mindig mókás, ha ebbe beleesik. ahogy pl. lovasi esetében is mókás, amikor érdeket véd EGYÉBKÉNT, vagy lehetne sorolni a többi MELLESLEG politikai kinyilatkoztatásokat is tevő emberkét. Az más kérdés, hogy Ákos hova állt, ez az ő véleménye, joga, megteheti.

Az már viszont a baloldali sajtó hibája, hogy életművét is átpolitizálják, és mint élő paródiát fikázzák, eggyel több alap, ami miatt bele lehet kötni a polgári életbe. Más kérdés hogy ez a szóösszetétel szerintem a világon semmit nem jelent, kb. annyit mint a liberális látásmód...

A műsor nézhetetlenül szar volt, ezt sem szabad vitatni szerintem, mélységesen alulmúlhatatlan, ami mellesleg ákosnak is köszönhető, aki kb. úgy vezetett műsort, mint egy médiaiskolából frissen kikerült műsorvezetőtanonc, és kb. annyira volt vicces mint sasjózsef. itt jegyzem meg, hogy pont hogy jól állna neki az önirónia, nem értem miért nem nyomja felszabadultabban...

ennyi. az indexes kritika sablonokból összepakolt valami, igazából csak egy nevet kellett volna meg egy címet írni, és én megírtam volna a cikket, mert ennyire kiszámítható ritkán lehet valaki. mellesleg ez nem csak szabózének kritika, hanem az összes bértollnoknak is... ja igen, még mielőtt: nem csak az indexnél vannak ilyenek...

szabóZ · http://comment.blog.hu 2007.10.18. 20:06:49

Kedves ergé!
Te nem érted, de tényleg, nyugodtan megint elmagyarázom, tisztán, mindenféle humorbombonok nélkül.
Nézzük először, amit te mondasz: Ákos igenis művész. Na ja, de maga szerint csupa nagy betűvel. komoylan veszi magát, és a költészetét, ezért is kár, hogy nem annyira jó. A művészet már azért jó régen nem erről szól, kikacsintás, idézőjelek, posztmodern faszkodás talán, de a lényeg, hogy nem hisszük azt, hogy azért művészek vagyunk mert egy mondatba tudjuk sűríteni a naplementét a szerelemmel. Merthogy már négymilló művész csinálta meg az utóbbi háromezer évben.És hát Ákos ezért rossz gyakran, még ha, ahogy a kritikában is szerepel, a zene igényes stb.
2. Makovecz: Ne röhögtess, annak az embernek már tizenöt éve nem meri senki megmondani, hogyha szar, amit csinál. És hát egyre több a szar. Organikus építészet? Túlgondolt, jelképekkel zsúfolt valami, amiben rossz létezni. Jártál mondjuk a Stephaneumban? Biztos tök jól kifejezi a férfi principium ősmagyar befogadását, de kzben nincs egy hely benne, ahol mondjuk el lehet vonulni megenni egy zsömlét. Plusz a nagy etremben midnenki rosszul lesz, mert nincsenek egyenes vonalak. Plusz ugy nez ki mintha valaki fellokte volna r2d2t de ez mar mas kerdes.
3. A Fidesz es Akos kerdese. Azert eleg sok peldat lattunk arra, hogy Akos nem jobbos, hanem fideszes sajna, ami hat azert is rossz, mert ezek szerint nem gondolta vegig, hogy mit is jelent konzervativnak lenni. Marmint a komcsizason kivul, ami szerintem is jo dolog.
4. Miert baj hogy Akos jobbos, es magyar ertelemben vett konzervativ, es milyen hatasa van a musorra? Hat az van, hogy a Music Television egy liberalis dolog, ezen lehet fujolni, meg hogy jaj ne, de megis igy van. A konzervativoknak azert nem olyan fontos a rasszizmus ellen kuzdelem, a homoszexualisok elfgadasa es integralasa, a drogkerdes stb. stb. Meg ha azert az Egyesult Allamokban a konzervativ kurvara nem jelenti azt, hogy valaki az MTV kampanyaival nem ertene egyet. De Magyarorszagon ezt jelenti. Akos eppen ezert kurvara nem ert egyet ezekkel a dolgokkal, es ez kiderul a musorbol. A pornot szidni egy adon, ahol utana Cartmen megbassza Szaddam Huszeint? Vagy ahol a Jackassban egymas seggebol isszak ki a sort? Ne mar.
Es a legrosszabb, hogy ezt Akos is tudja, ezert kenyelmetlenul erzi magat, mismasol, alnevet vesz fel, es elharapja a mondatok egy reszet. Plusz erre rajon, hogy meg soha nem csinalt tevemusort.
Erted vegre? Allando politikai tamadast felesleges keresni ott, ahol nincs. Itt elvileg annyit mondtam, hogy a vilagnezete nem kompatibilis az MTV-vel, de azert nem irnam le, hogy konzervativ. Mert az nekem nem ez, es nem igy. Hanem mondjuk Stephen Colbert a comedy Centralon, bar ez most egy ujabb vita lehetne, mert hat demokratanak vallja magat, de melyen vallasos, es azert osztja rendesen a demokratakat. Csak hat nalunk ilyenek nincsenek (illetve eddig azt hittem, hogy a reakio ilyen), es Akos sem ilyen, az o konzervativizmusa inkabb jobboldalisag magyar muszoval, vagy hogy fideszes.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.18. 20:15:51

SzabóZ, már majdnem meggyőztek, hogy Ergé túlpörögte az Ákos-kritikád kritikáját, de ez a hozzászólásod sajnos összerombolta ezt a hitemet.

Aki egy zenei televízió tréfásnak szánt műsorát a konzervatív-liberális küzdelem szemüvegén látja, az beteg.

Bocs.

És itt most nem arról van szó, hogy - mint azt Ákos maga is elismerte - a műsor rossz volt, se arról, mekkora művész Ákos.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.18. 20:22:48

Ja, és a többi hajmeresztést csak most olvasom.
Hogy mi van az USA-ban, arról talán olvasd el ezt.
www.newsweek.com/id/43356

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.18. 20:29:04

Ha liberális helyett fogyasztóit csereberélünk be szabóZ írásába, akkor még érthető is, amit ír - súlyos amerikai bulvárfogyasztói tartalmakat nyomató MTV vs. Ákos, az Örök Értékek Propagátora.

Valóban necces, az már más kérdés, hogy ha Ákos összeszedi magát, simán lehet jó, mert azt mondja, hogy önironikus vagyok és nevetek a nem álnévvel szórakoztató Ákoson.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.18. 20:33:53

Abban viszont másoknak van igaza - ahogy a vita utóéletét követtem a kommentekben, hogy a honi újságírásban és tömegmédiában a Fidesz-es jelző sokszor szánnivaló kis buta őssejt-gombócot takar, olyat, aki halálra meg van vezetve a kis vidékies ostobasága miatt és nem mellesleg tátott szájjal alél OV láttán. Ezt én se szeretem. Egyetlen kommer nyugdíjasnál se vagyok ostobább, még akkor se, ha nincs meg a 168órás Mészáros Tamás-összes összefűzve, aranyborítóban, töltőtollal dedikálva.

szabóZ · http://comment.blog.hu 2007.10.18. 20:35:28

A masodik kommentbol kiderul, hogy te gondolkodsz liberalis-konzervativ vonalakban az egesz vilagon. En csupan annyit mondtam, hogy a magyar jobboldal nem fer ossze az MTV-vel. De jo a blogod, teccik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.18. 20:40:38

SzabóZ, ezt írtad szó szerint:
"4. Miert baj hogy Akos jobbos, es magyar ertelemben vett konzervativ, es milyen hatasa van a musorra? Hat az van, hogy a Music Television egy liberalis dolog, ezen lehet fujolni, meg hogy jaj ne, de megis igy van. "

Nekem sose jutott volna eszembe egy zenetévé műsorát ilyen szemszögből néznem. Még szerencse, hogy nem nézek tévét.

Tóta W.-nek ne mesélj a blogunkról, nála még a blog említéséért is törlés jár.

szabóZ · http://comment.blog.hu 2007.10.18. 20:50:20

KM!
Igazad van, de hat az egesz magyar mediaert nem vallalok felelosseget. Ha talalsz olyan cikket vagy posztot, ahol benyalok a heti hetesnek, a nepszavanak, a napkeltenek, orosz jozsinak vagy mondjuk havas henriknek, akkor szolj! Szerintem ez a fajta baloldali media eleg gaz, de nem tudom, mi koze ennek a temahoz. Vagy tenyleg cikkeket kell kuldenem annak bizonyitasaul, hogy nem vagyok az mszp bertollnoka? (ja, ez a bertollnok hulyeseg, eleg ciki, mar ha azt jelenti, hogy penzert ir. Ugyanis oulok, hogy nem ingyen kell)

szabóZ · http://comment.blog.hu 2007.10.18. 20:51:34

hajaj doomhammer... szabadelvu, mondjuk igy. ha cafolod, en magam spammelem be a blogod cimet Arpadnak.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.10.18. 20:56:42

Ja, nem szabóZ, nem akartam én rajtad számonkérni meg elverni a port, én magam szily, ujp, szabóZ-fan vagyok (benyalás vége), nem nagyon van olyan írásotok az elmúlt 5-6 évből, amit ne olvastam volna, és ha már elemezgetés, én egyáltalán nem tartalak benneteket mszp-bértollnoknak, meg semmilyen bértollnoknak sem, szartok ti az egészre, az index.hu egy igazi vállalkozás abban az értelemben, hogy a kattintásszám az Úr, és ezért ha úgy látjátok, valamelyik pártkorifeus debil, akkor kikarikírozzátok, és így is van ez jól, ennek így kell lennie - persze a mértéktartás néha hiányzik, meg látszik az időfaktor, a netes újságírás gyengéje, de hát csak ott hull forgács, ahol baltával veselkedtek a fának.

hiba 2007.10.18. 21:04:51

hali, erre a művész komolyan veszi magát vonalra rugóznék rá kicsit. merhogy korábban én is azt gondoltam ákosról, hogy mekkora egy műmájer már ahogy ott áll szenteskedő arccal, aztán meg pláne hogy, mikor előrelendítette az arcát a politikai szélbe. de. azután elgondolkodtam, hogy az én kedvenceim vajon miben mások. akad köztük még olyan is aki hasonló igét hirdet mint Ákos, nekem mégse tűnik polbohócnak. arra jutottam, hogy ez az Ákos faszi egyszerűen nem nekem, szól és ettől látom csak műnek. Az enyémeket ugyanígy látja más máshonnan. túlkomolyanvevősnek.

ergé 2007.10.18. 22:19:56

'estét!

Az a baj, SzabóZ, hogy ezt a vitát tucatnyi szinten le lehetne folytatni, és ha az ákosozásnál maradunk, akkor csak a felszínt kapargatjuk... Nézzük a válaszodat, válaszolok rá hosszan, mert olyan kedvem van (előbb beboroztam egy német politológussal folytatott vita során, ami arról szólt, hogy a berlini vagy a hamburgi hiphop-e a jobb - súgok: a hamburgi, hajrá Fettes Brot), na de ez nem ide tartozik.

Most fölveszek egy szürke kardigánt és egy vastagkereted szemüveget ;)

1. az a helyzet valahol, hogy az egész világ egy felszínes faszkodás. A véleményeink különbsége valahol ott van, hogy te érted ezt a világot, élvezed a posztmodern faszkodást, és ennyi. Én nagyjából ott tartok most, hogy értem ezt a világot, élvezem a posztmodern faszkodást, DE tudom, hogy nem ez minden. Ezek fölött, ezek alatt van egy szféra, amiért érdemes az életet komolyan venni, a kikacsintások és az ön- és közirónia mellett. Erről nem írok többet, mert akkor olyan lennék szemedben, mint Ákos :)

2. az organikus építészet az utóbbi években új lendületet kapott, és nem csak fából meg népművészeti motívumokból építenek, kizárólag templomokat, nézd meg pl. a bilbaói Guggenheim múzeumot. Az organikus építészet ősi gyökerekből táplálkozik, ugyanakkor modernebb és előremutatóbb bármely üvegház-fetisiszta kockafej-építészetnél. Makovecz máig előremutató alkotó, és nemzetközi tiszteletnek örvend - ettől még a Stephaneum nem tartozik a legjobb alkotásai közé, tény.

3. mutass egy felvételt, ahol Ákos azt mondja, ő fideszes. Jó, lefogadom, hogy a Fideszre szavaz, de felsorolhatnék 99 független értelmiségit, akikről szintén lefogadnám, hogy melyik pártra szavaznak. Na és? Van egy alapállása, amiről beszél is, de sohasem pártpolitikai céllal.

Nem hallottam még olyat, hogy Ákos egy orbánviktori szónoklatról azt mondta volna, hogy az egy őszinte beszéd/ igazságbeszéd/ retorikai mesterfogás. Célzást tessék érteni.

4. Ez a bekezdésed szimplán megmutatja, hogy a posztmodern, intertextuális, önreflexív-szabadelvű kritikus mennyire csak kategóriákban tud gondolkodni. Az MTV liberális? És utána a South Parkot hozod példának?

Te vagy tévékritikus, ismerhetnéd Matt Stone SouthPark alkotó kiszólását:

"I hate conservatives. But I really fuckin' hate liberals"

en.wikipedia.org/wiki/South_Park_Republican

5. "Állandó politikai támadást felesleges keresni ott, ahol nincs"

Sajnos, erről szólt a kritikád.

'éjt!

tallian.miklos 2007.10.18. 23:21:05

Ergé, az organikus építészet a kezdetekben _sem_ azt jelentette, hogy népművészeti motívumokból építkezünk. Sőt, még azt sem, hogy fából (pláne nem építünk uszodatetőt fából). Mégcsak a hagyományosság sem kritérium (sőt), a hagyományok "idézgetése" sem.

Frank Lloyd Wright írta:
"So here I stand before you preaching organic architecture: declaring organic architecture to be the modern ideal and the teaching so much needed if we are to see the whole of life, and to now serve the whole of life, holding no traditions essential to the great TRADITION. Nor cherishing any preconceived form fixing upon us either past, present or future, but instead exalting the simple laws of common sense or of super-sense if you prefer determining form by way of the nature of materials..."

Nem nagyon értek hozzá, de Makovecz számomra inkább egyféle organikus építész a sokféle körül, és ma nem is igazán trendszetter.

www.wrightclub.hu/galeria1.htm - nézd meg ezeket a Wright épületeket. Nagyon kevés hasonló van bennük, leginkább az, hogy a fentebb deklarált elveknek megfelelnek. Makovecz házai meg igen önhasonlók, ami fura, mert nem hiszem, hogy minden környezetbe ugyanúgy passzolnának. De ezt csak laikus szemmel mondom.

szabóZ · http://comment.blog.hu 2007.10.18. 23:24:29

Ertem. En nem tudom felfogni a valodi, lenyeges dolgokat, de te erted az en vilagom. Jo neked, hogy mindent tudsz. A South Park nagyon nem konzervativ, (plusz nem MTV, hanem comedy central) es en sem vagyok az, pedig egy ilyen helyzetben en is ezt mondanam. Es a hippiket is utalom, es TGM-et is, meg Gyorgy Petert. Es ertsd mar vegre jol, hogy az MSZP szabadelvu, liberalis csatorna, a szo nem ideologiai ertelmeben, ellenben ugy, ahogy azt a magyar jobboldalisag kizarja. Real World, Free Your Mind, Jackass, sztem erted ezt, csak tul sokat beszelgestz nemet politologusokkal.

ergé 2007.10.18. 23:28:58

Miklós, ezért nevezik organikus építészetnek: tervezőnként alakul ki egyéni stílusuk, ráadásul - számomra nagyon szimpatikus módon - a középkori "építőmester és tanítványa" viszonyban vannak a mellettük dolgozó fiatal építészekkel, akiknek munkaköri kötelességük egyszerre a hagyomány folytatása és a saját arculat megtalálása.

Ha a fenti idézetet a Wikipediáról vetted (gondolom :), akkor látod, Makovecz is ott szerepel a legnagyobbak között.
en.wikipedia.org/wiki/Organic_architecture

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.10.18. 23:31:52

"Es ertsd mar vegre jol, hogy az MSZP szabadelvu, liberalis csatorna, a szo nem ideologiai ertelmeben, ellenben ugy, ahogy azt a magyar jobboldalisag kizarja."

:]

ergé 2007.10.18. 23:41:59

1. LoL.

2. De tényleg, nekem bizonygatod, hogy kiket utálsz? De miért? Én spec nem utálom a hippiket, sem György Pétert, sem TGM-et. Érdekel az utóbbiak véleménye is, bár legtöbbször nem értek velük egyet, bár természetesen nem vagyok azon a szellemi szinten,mint ők.

Egyáltalán: újságíró miért "utál" valakit, valamit?

És miért kéne megértenem, hogy az MSZP, izé MTV kizárja a jobboldaliságot?

Mi ez a korlátozás, sablonokba zárás?

Nem épp szabadelvű nézetek...

szejler 2007.10.19. 00:10:51

Ákos már ki lett itt tárgyalva, ha jól emlékszem nem is feltétlenül pozitívan.

A műsorhoz annyit: SzaboZ lehet az a benyomásod ami, de egy műsor alapján akár tévedhetsz is. A CC-n gyorsan reagáltok, de tán érdemes lenne várni a végleges bunkóig, mert azért könnyen meglehet, egyszerűen csak nem érzett rá elsőre. (belelátott világnézet, meg Makovecz nélkül is akár)

És bár Makovecz ma már valóban nem trendszetter az organikus építészetben, de még mindíg a legelismertebb magyar építész nemzetközileg.
Szinte az egyetlen akit jegyeznek egyáltalán.
(az újjabb dolgain valóban túlteng a mitologikus csicsa).

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2007.10.19. 00:18:08

Az mindenesetre merész és öntelt dolog, ha valaki itten megpróbálja megmondani, mi "fér össze" a magyar jobboldallal, és mi nem.

Hogy a kultúra milyen politikával fér össze, és a politika milyen kultúrával, azt egy korábban másik rendszerben már igyekeztek az okosok eldönteni. Nem működött, megbuktak.

Vigyázzunk az ilyesmivel.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.19. 00:26:30

szabóZ · comment.blog.hu 2007.10.18. 20:51:34:
"hajaj doomhammer... szabadelvu, mondjuk igy. ha cafolod, en magam spammelem be a blogod cimet Arpadnak."

Természetesen nem tudom cáfolni, ha nem definiálod, mit értesz a szabadelvűség fogalma alatt. De te Ákost konzervatívnak nevezted - a vallás szerepelt a bűnei között?

Csak azért kérdem, mert az MTV (az amerikai) vallásról szóló vitaindítóját érdemes elolvasni.
think.mtv.com/044FDFFFF0002D79C001A00989990/

"The results of the study, which polled more than 1,000 people between ages 10 and 18, were released in January and show that two out of three young people say religion and faith are important to them. Of those, 92 percent want a stronger connection with their religion and 43 percent of those are unsure how to connect."

Na most elképzelem, amint Ákos a műsorában arról beszél, hogy a fiataloknak milyen fontos újabban a hit. Tuti, hogy megkapja, hogy konzervatív létére ne dumáljon az MTV-ben.

Te azért mondhatod, hogy az MTV liberális, mert az USA-ban mondjuk a Fox TV köreiben őket így nevezik. Hadd ne érdekeljen engem ez, mert mint te is mondtad, maga a "liberális" fogalma jelent mást az USA-ban. Például egy amerikai liberális valószínűleg vallásos, merne csak nem az lenni, sose lehetne elnök, de még képviselő sem.

Itthon meg ugye ...

Akkor milyen mérce szerint döntsük el, hogy a magyar MTV kellően liberális-e?

Tényleg bespammeled? Bírnám élvezni a kavarodást. ;-)

Bill Dauterive 2007.10.19. 10:58:19

Akos ebben a pillanatban erinthetetlen, mert ugyan minden (nem altala, vagy polgari rajongoi altal elore koreografalt) megnyilvanulasabol sut, hogy milyen egy onelegult, humortalan, sotlan okostojas, de politikai allasfoglalasa es sertepertelese okan ez nem lehet tema, mert akkor a tamadoja ugye azert tamadja, mert Fideszes.

En szemelyesen mar a Bonanza Banzaitol is a falra masztam, sosem ertekeltem semmit, amit alkotott es ennek az egadta vilagon semmi koze nincs ahhoz, hogy OV mogott arcoskodik, merthogy peldaul Beremenyit a mai napig igazan nagyra ertekelem, es Sandor Gyorgyot is hianyolom.

A problema ott van, hogy ezt a szerepet onmaga kereste, ennek megfeleloen nem cikibb azzal baszogatni hogy fideszes, mintha mondjuk allandoan lila pavatollal a gomblyukaban maszkalna es azzal egzerciroztatnak.

Aki nyiltan kiall a nep ele es teli torkabol uvolti minden masodik megnyilvanulasakent, hogy o bizony maga a megtestesult polgari ertekrend, azt elsosorban azzal lehet csesztetni, hogy o a polgari ertekrend, termeszetesen amellett, hogy egy po'zer, ugyanis gyk: ezt jelenti az, hogy "muvesz ur"-kent hivatkoznak ra.

Es ez igy van jol.

Beyonder 2007.10.19. 11:00:41

Azért az nem kicsit súlyos, hogy az MTV ideológiai (nem politikai!) hovatartozását itt magyarázgatni kell. Mindegy, hogy a magyar vagy az amerikai változat, de az MTV = a népnemzeti, konzervatív (hehe)fekete hip-hop kultúra (lásd: klippek) és életmód (Pimp my ride stb.) népszerűsítésével. Ja, kicsit "alterosabb" mint a Viva, de ettől még ugyanúgy mennek az "I want my own 50 cent" típusú agyatlan baromságok benne.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.19. 11:13:05

Bill Dauterive 2007.10.19. 10:58:19:
"Akos ebben a pillanatban erinthetetlen, mert ugyan minden (nem altala, vagy polgari rajongoi altal elore koreografalt) megnyilvanulasabol sut, hogy milyen egy onelegult, humortalan, sotlan okostojas, de politikai allasfoglalasa es sertepertelese okan ez nem lehet tema, mert akkor a tamadoja ugye azert tamadja, mert Fideszes."

Lemaradtál egy brossúrával.
Ákos szeretete vagy nem szeretete ízléskérdés, ezt már megvitattuk egy párszor. Én például nem vagyok érte hasraesve, de nagyon sokan igen. És azok a közül sokak közül le merném fogadni, a többségnek nem egyszerűen nincs fogalma arról, mit gondol Ákos a politikáról, hanem a magára a politikára tesznek magasról.

Amint azt Gonzo Géza leírta, az MTV nem erről az agyatlan vitáról szól. Az MTV arról szól, hogy egy jól meghatározott korosztályt szórakoztatnak kissé provokatív stílusban. Ha Ákos hozza a nézőszámot, maradhat, ha továbbra is ilyen szar műsorokat csinál, mint a bemutatkozó, akkor lecserélik. Mindehhez semmi köze nem lesz annak, hogy ott ült-e a Fidesz kampánypódiumján, vagy hogy kellően liberális-e.

Eredetileg nem gondoltam, hogy ezen rágódni kell, de most már belátom, ezeket a közhelyeket újra és újra le kell írni, mert itt némelyeknek kissé agyára ment az ideológiai csata.

Masters · http://robinmasters.blog.hu 2007.10.19. 16:39:29

Mi az hogy az MTV ideológiája? A Pimp my ride ideológiája? Miért kell ezt mindenre, mindig ráerőltetni?

Egy bölcs kollega szavaival, "az élet nem 24 órán át tartó ideológiai készenlét."

Hagyjuk már a görcsölést, most és örökre.

RP admin 2007.10.19. 18:27:08

Nahát, milyen érdekes vitáról maradtam le.

Az a helyzet, hogy van a mainstream jobboldal, és van az underground, ami például a Reakció is. Nyilván a mainstream jelenti a többséget, a városnál kisebb közösségben élő, alacsonyan képzett népességet. Ez (valamint az ötven évesnél fiatalabbak) a jobboldali közönség törzse, gerince.

Elsősorban ezt a réteget szolgálja ki a Fidesz, mert ha nem, akkor jön egy új Torgyán Doktor, és ismét kihasít tizenvalahány százalékot - véli. Csakhogy ez a fajta provincializmus, mivel ez a főáram, erősen kihat jobboldal egészére, hogy ne mondjam, azonosul vele - amely jobboldaliságnak, hogy némileg általános definíciót adjak, mindennapos gyakorlata kultúrális/esztétikai kérdésekből ideológiait/politikait csinálni.

Vagyis, nem azért fujjong a seggből-söriváson mert az gusztustalan (minthogy az is), hanem mert erkölcstelen. És ez bizony beszűkültagyúság. Ákos és polgári körös környezete (legalábbis szabóZé szerint) ezt a fajta beszűkültagyúságot képviseli - ezért nem illik bele az MTV-be.

És ha egy szabóZé-szerű versenyző a jobboldalnak ront, nem rátok gondol, kedves ergé! Ti Tóta W. Árpád kedvenc blogja vagytok, még ha csak gesztusból mondta, akkor is - nem kell hát mások helyett megsértődni, azt megteszik ők maguk.

szabóZ · http://comment.blog.hu 2007.10.21. 10:33:26

Az mszp mtv eliras tipikus, ha valaki politikai kouzdelmekbe rangattok bele:))))
Tenyleg nem ertheto, hogy az MTV elvei (hagyjuk, hogy akkor ezek liberalisak-e vagy sem, pedig azt hiszem de facto azok, csak amerikaban az amerikai, europaban meg az europai valtozat) nem fernek ossze a magyar jobboldal (es hagyjuk, hogy ez most konzervativ vagy sem) elveivel?

szabóZ · http://comment.blog.hu 2007.10.21. 10:35:20

Ja es lezaraskeppen: Makovecz mint kozepkori epitomester es az o tanitvanyai:)))) muhaha nagyon. Kerdezz meg olyat, aki nala dolgozik, hogy kedves ember-e, vagy hogy csak lehet-e tole tanulni. Makovecz tipikus peldaja annak, hogy hoygan kur el teljesen egy embert ugy szakmailag mind emberileg a politika.

reactionary.underground 2007.10.23. 01:02:02

"Ez egy baromság, mert épp a konz. az egyetlen eszmerendszer, ami NEM ideologikus és dogmatikus, de ahhoz többet kellene eszmefilozófiát olvasnia, Scruton, prof Molnár, Lánczi, Oakeshott, de ez már NAGYON messzire vezet..., nem tartozik egy tévékritika kritikájához :)"

ergé: azt ugyi nem várod el az ilyen figuráktól hogy prof Molnárt, Lánczit meg Oakeshottot olvasnak hovatovább ismerik egyáltalán?:-))) ezen szerzők nem férnek bele a kánonba, nem is szabad ismerni őket, és a Frageverbot is tiltja. ezeket csak az ijen szemétláda, dogmatikus nem humorizáló a "fasz" kimondása esetén örök kárhozat végett belsőleg agonizáló marhákra marad, mint amilyenek mi vagyunk - szerintük.

Én inkább az Ablak-zsiráffal kezdenék esetükben. Meg a gőgös gúnárral. És hidd el, tanulságos lenne...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.08. 13:50:36

Gabe:
Igazi váteszi kommentet véstél be nekünk. :)

ergé 2007.11.08. 13:58:55

Nyihaha, láttatok már ekkora nyilvános benyalást? ráadásul egyik indexes a másikat? :-D

Turul, mondtam már, hogy mekkora őstehetség vagy a tévében? Te vagy az egyetlen, aki miatt egy értelmes embernek érdemes bekapcsolnia a tévét!

Csak nehogy kiderüljön, hogy Kovács Ákosról is pozitív a véleményed!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.01.07. 18:24:39

www.origo.hu/teve/20080107-mtv-music-television-kovacs-akos-elmegy.html
"Ákos elhagyja a magyar MTV-t

Kovács Ákos helyét Nagy Sanyi veszi át az élő esti beszélgetős műsorban. Ő a Z+, az első magyar zenecsatorna műsorvezetőjeként lett ismert, még Alex néven.

A magyar Music Television élő beszélgetős műsora a Swung, heti háromszor látható a csatornán. A műsorvezetők közül Ákos elbúcsúzik a műsortól, de Winkler Róbert és Erdélyi "Superman" Zsolt továbbra is a képernyőn marad.

Kovács Ákos január 7-én, azaz ma lesz a Swung adásának műsorvezetője utoljára. A búcsú egyben különleges program is lesz, hiszen a mai műsort a három ismert arc együtt fogja levezényelni.

"Ákos szerződése lejár január 14-én. A műsorstruktúra-váltásig terveztük a közös munkát. Jó volt vele együtt dolgozni, de megértjük, hogy ő elsősorban énekes, dalszerző, erre akar koncentrálni. Sok sikert kívánunk neki. Természetesen Ákos csak műsorvezetőként távozik a Music Television képernyőjéről, klipjei továbbra is kötelező darabok lesznek számunkra" - nyilatkozta Horváth Vanda, a csatorna főszerkesztője."
süti beállítások módosítása