Stadtrundfahrt Budapest
2007. szeptember 18. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Stadtrundfahrt Budapest

Megérkezett hozzám egy katasztrófaturista - egy német -, aki arra volt kíváncsi: hogyan tüntet a magyar. Megmutattam neki mindent, a Corvin köztől a Parlament majdnem elfoglalásáig. Kicsit unta.

Az első képen vonulunk. A turistám a provokátorokat akarta kiszűrni, és egy vasalt fekete terepgatyás srácról megállapította, hogy beépített rendőr. Tényleg elég feltűnő volt: pont, mint aki a raktárból kapta a friss Londsdale-t. A németem kíváncsi volt a szlogenekre és egyáltalán nem tartotta félelmetesnek a rendőröket. Nem értette, hogy miért van kétféle zászlónk. Elmagyaráztam neki, és erre azt mondta: aha. Amikor mondtam,  bizottsági ülés volt arról, hogy miként meneküljenek meg a képviselők a Parlamentből a szörnyű tömeg elől, akkor hahotázni kezdett, és nem hitte el. Nem értette, miért félnek a képviselők azoktól, akikkel megválasztatják magukat?

Kérdezgette, hogy a fekete bomberdzsekis srác (akiből egyet láttunk) ugye skinhead, és a punk meg punk, és hogyhogy így együtt vonulnak?

Aztán kilenc körül láttunk néhány rohamrendőrt, akiket így sikerült lefényképeznem:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben összefutottunk egy rokonommal, aki busó álarcban jelent meg:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Én pedig felöltöttem a terrorista szerkómat, amit a német fotózott:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elmagyarázta, hogy náluk nincsenek ilyen pártos tüntetések, ők azért demonstrálnak, hogy ne menjenek a katonák Irakba, vagy tíz százalékkal nagyobb bért követelnek.

Kicsit fellelkesült, amikor úgy nézett ki, hogy páran be akarnak menni a Parlamentbe. Neki is megdobbant a magyar szíve, aztán lelohadt.

Nem értette, hogy miért van olyan rossz híre a német sajtóban Orbánnak, amikor Gyurcsány a hazug és a kommunista. 

Tehát nekem ilyen volt ez a tüntetés. Lehet már a századik. Nem hittem, hogy bármi is változik, de legalább idegenvezetőnek jó voltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr50168989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hiba 2007.09.18. 07:55:17

Kik a provokátorok? A kormány v. rendőrség által felbérelt, megbízott emberek akik direkt azért vannak ott, hogy vandalizmusra hergeljék az amúgy békés tömeget? Nem lehet, hogy civil ruhás rendőröket láttatok, akik azért vannak ott, hogy kiemeljék az agresszív egyedeket?

provokátor 2007.09.18. 08:03:14

hiba: az bizony ám nem lehet

ergé 2007.09.18. 08:04:51

Lola, a városi gerilla :)

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2007.09.18. 09:09:23

Fel kell zárkózni az unijóhoz tüntetésileg is.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.09.18. 10:23:25

Hiba, persze a német is azért nem félt a rendőröktől, mert nem úgy néztek ki, mint eddig. Most gratula a rendőrségnek!
Nem voltak provokátorok, csak néhány elkeseredett ember.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.09.18. 10:49:52

Azért rossz a híre Orbánnak, mert még sose hazudott, tudtuk meg hiteles forrásból, azaz magától Orbántól.

Szóval amelyik politikus képes ilyet mondani, annak nem lesz jó híre a sajtóban. Max. a fanyar önironikus humoráért tartják nagyra, amíg rá nem jönnek, hogy komolyan gondolta.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.09.18. 10:51:40

Egyébként nem volt vandalizmus. A turistám azon csodálkozott, hogy ahhoz képest, amit hallott a magyar tüntetésekről ez kifejezetten nyugodt volt, közelébe se ér egy német antiglobalizációs tüntetésnek.

Mézga Géza 2007.09.18. 10:53:13

Tetszel nekem Lola, lehet veled ismerkedni?

Zombika 2007.09.18. 11:03:21

Gyurcsány a kommunista? Megalol!
Olvass utána: hu.wikipedia.org/wiki/Kommunizmus

Aztán - ha tudod - hasonlítsd össze a kormány programjával, és Orbán Viktor beszédeivel.
Akkor esetleg rájössz, hogy ma Viktor a legnagyobb kommunista. Éppen ezért vonul együtt a skinhead a punkkal: Viktor egyszerre nacionalista ÉS kommunista, mindekttőnek megadja, ami kell neki.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.09.18. 11:13:15

Géza, nem lehet.

Zombika, Gyurcsány kommunista, KISZ és egyebek. Nem hiszem, hogy ez vita téma lenne.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.09.18. 11:15:48

erno, szerintem azért rossz a híre az Orbánnak, mert béna a sajtója, de ezen lehet változtatni.

Zombika 2007.09.18. 11:20:16

De teljesen az. Olvasd el a wiki-ben, hogy mi a kommunizmus. Meglátod, hogy Gyurcsány a megtestesült antikommunizmus. Gyurcsány szélsőségesen liberális (esetleg ennek a szónak a jelentését is megkereshetnéd).
Nem attól függ, hogy 20 évvel ezelőtt ki milyen szervezetnek volt a tagja, hanem hogy milyen elveket képvisel ma (egyébként a Fidesz 3/4-e KISZ tag volt akkoriban, ugyan

Zombika 2007.09.18. 11:24:58

ugyanis az volt az EGYETLEN ifjúsági szervezet

mikka 2007.09.18. 11:48:46

Kedves Zombika

Ne vitatkozz mar vazze, GYF kommcsi, ha meg eltel volna akkor,amit nem hiszek,akkor tudhatnad hogy a komcsi abbol el hogy forgatja a koponyeget,hazudik,nepet veret/sajat nepet/lop,csal ahogy lehet.
Hogyan lehetne Orbannak jo sajtoja,amikor meg az europai unio is azt hajtogatja / kulfoldon,otthon nem olvasol ilyet/ hogy ma magyarorszagon nincs szabad sajto, es hogy a kormanyzat jobban tenne ha levenne a kezet minden mediarol,beleertve a kozszolgalti tveket is.Ha mar nekik feltunt akkor neked miert nem tunik fol?????
Nem ertem hogy ugyan mar miert kell az oroszok segget nyalni megint? miert kellett nekik eladni a malevet? miert lesz az ovek a mol is? mert Ferike haverkodik,es az unio kozos politikaja ellen ugat az oroszok elonyere.
Es ha mar a ruszkiknal tartunk akkor ugyan tavaly epp e tajban miert rohangalt ferike a szu-ba??? Mert fontos volt?? ugyanmar... kell egy haver ha baj van,mert a nyugat nem fogja megvedeni.. azert.

Zombika 2007.09.18. 12:10:41

Kedves Mikka, hagy vitatkozzak már. Tudod, szólásszabadság, amit hiányolsz :)
Ha lennének ismereteid, akkor tudnád, hogy a kommunizmus, a liberalizmus, a kereszténység, sőt még a nacionalizmus is mind szép eszmék. Nem kellene szitokszóként használni őket, mert azzal saját butaságodat árulod el. Az teljesen más kérdés, hogy ezen eszém nevében milyen kapitális bűnöket követtek el. De erről nem az eszmék tehetnek. By the way éltem akkoriban, én kint voltam a Kossuth téren, amikor '89-ben kikiáltották a köztársaságot.
Köpönyegforgatásból nézd meg Viktort: '92-93-ig liberálisabb, mint az Szdsz (kikel a klerikás reakció ellen, csuhásnak nevezi a papságot).
A '94-es választásokra hirtelen konzervatív lesz (benyomul az Antal József halálával keletkező űrbe). '98-ban még mindig konzervatív, teljes mellszélességgel az EU mellett áll. 2002-ben (amikor kiderül, hogy a szocik írják alá az EU csatlakozást), már azt mondja, hogy az EU-n kívül is van élet, kezdi pedzegetni a MIÉP-féle harmadik utas megoldást.
2006-ra már kifejezetten multi és globalizáció ellenes, visszaállamosításról (!) beszél, az állami tulajdon fontosságát hangsúlyozza, igazi kádárista népjóléti szöveget nyom. Teljes 180 fokos fordulat, 15 év alatt. És csodálkozik, hogy rossz a sajtója...

Zombika 2007.09.18. 12:11:21

ezen eszmék, sorry

Téglagyári Megálló 2007.09.18. 12:16:53

A kommunizmus nem szép eszme...

Beyonder 2007.09.18. 12:18:09

Nincs szólásszabadság? Hö-hö. Épp mostanában derült ki, hogy a Hír-tv megkapja az országos frekvenciát, ez is nyilván ősi komcsi taktika. :)

Zombika 2007.09.18. 12:22:08

A többi bornírtságra, amit felvetettél:
A Malév azért lett az oroszoké, mert senki másnak nem kellett. Vagy te hallottál olyanról, aki meg akarta venni, de a kormány elzavarta, hogy nem kell a pénze?
A MOL-t egyelőre nem az oroszok akarják felvásárolni, hanem éppen az úniós tag osztrákok (OMV). Erre a kormány hozott egy törvényt (LEX MOL, nézz utána) ami ezt megakadályozza.
Hogy az oroszok védenék meg a Gyurcsányt a hőbörgőktől??? Szerinted mi lenne, ha orosz fegyveresek behatolnának egy EU országba? Elmondom: világháború. Ekkora hülyeséget még nem hallottam, jó nevettem. Feri olyan jóban van az oroszokkal, hogy a kedvéért hadba lépnének az EU ellen. LOL

Zombika 2007.09.18. 12:23:54

Mi nem szép ebben TM?
"A kommunista ideológia kulcsszavai ugyanúgy a szabadság, egyenlőség, testvériség, mint a liberalizmusnak, de szabadságeszménye nem individualista. Az elnyomástól, a nélkülözéstől, a kizsákmányolástól mentesítő, de az értelmes munkát lehetővé tevő szabadságot mindenki számára biztosítani kell. Az ehhez vezető út a fennálló burzsoá struktúrák, intézmények megszüntetése, lerombolása, melyek gátolják sokak szabadságát és védelmezik kevesek kiváltságait. A kommunizmusban az egyén szabadsága nem kerülhet szembe a közösség szabadságával, egyik sem előbbre való a másiknál, mert egybeesik mindkettő érdeke. A szabadság egyaránt a közösség és az egyes ember jellemzője."

Viktor is pont ezeket mondja :))

Okoska 2007.09.18. 13:37:25

Zombika, ne égesd magad ilyenekkel, hogy "Erre a kormány hozott egy törvényt (LEX MOL, nézz utána) ami ezt megakadályozza."
Pedig már-már ígéretes, amiket írsz, de hogy a kormány törvényt hozna... nos, ezzel enyhén nevetségessé tetted magad.

gloire 2007.09.18. 14:43:40


Lola

Nem tudom meddig voltál, de a vége érdekes lett.
A "Közeli" presszóban fasza kis jamboree alakult ki.
Éjfél után, a bennfentes kemény mag alkohollal, üvöltözve,
a liberális sajtógárda koxal, röhögve én spanglival vigyorogva
ünnepeltem a jeles napot, miallatt a kb. 1500 nem túlbiztosító
rendőrt elszállították a helyszínről úgy röpke negyven perc allatt.

Abszurdisztán Über Alles!

Playmobil Soldat 2007.09.18. 14:58:14

"Erre a kormány hozott egy törvényt"

Ez valóban nagyon sötét, komor jövendőt mutat. :)

Zombi 2007.09.18. 15:00:15

Zombika fijjjam ezeknek hiába magyarázol, katasztrófálisak. Becsülöm a türelmedet de majd elfogy idővel.

Playmobil Soldat 2007.09.18. 15:26:15

...de majd elfogy idővel és jól hozunk egy minisztertanácsi rendeletet. :D

Playmobil Soldat 2007.09.18. 15:31:49

Teljesen felesleges itt politikai eszméken vitatkozni. Az eszmékre vonatkozó viselkedéstípusok viszont eléggé árulkodóak. Márpedig Gyurcsány ezt nézve velejéig romlott kommunista.

gloire 2007.09.18. 15:35:29


Na T.cica is abszurdozik egy jót,
komoly összefoglaló, csak ajánlani tudom:
www.tomcatpolo.hu/blog/

ezt a két zombit...

Nyíló Virág 2007.09.18. 15:37:42

A német tüntetések sokkal eröszakosabbak általában. A németek, nemzeti jellemüknek köszönhetöen sokkal komolyabban veszik a tüntetéseket. Persze ott egy politikus se merne ilyet mondani, mint Gyurcsány, hogy "majd megunják a tüntetést". Ebben a mondatában derült ki Gyurcsányról, hogy mennyire nem demokrata. Persze hogyan is lehetne, hol látta volna a jó példát?

Devil Inside 2007.09.18. 16:03:54

Zombika, nem, Orbán nem ezt mondja.
Képes összevissza beszélni, de ehhez a kis szösszenethez nem sok köze van.

Ok, tudom, Orbán szinte mindenkivel tökéletesen párhuzamba állítható akár az ókori Róma plebejus (!!! ilyet gyakran mond magáról) néptribunusaival, akár Montezumával és a szívkitépő papjaival, akár Cortezzel, akár Robespierre-rel, akár Napoleonnal (de még Madame Pompadourral is), hogy a gyakran emlegetett még újabb hasonmásait ne is említsük...
Igaz, ezekkel a hasonlítgatásokkal Orbánról nem igazán mondtok semmit, viszont remekül rámutat az (eszme)történeti ismereteitek súlyos hiányosságaira, illetve ez elemző gondolkozásra való képtelenségetekre.

Zombi 2007.09.18. 16:14:12

Lószart, a németek nem tüntetnek, ők "abwarten" azaz kivárják mi lesz aztán legfeljebb leszavazzák. Hülyeségeket ne beszélj kedves Nyíló Virág mert Zombi bácsi azért haragszik nagyon.

Devil Inside 2007.09.18. 16:25:46

Zombi:
Hallottad már azt, hogy az "internet mindent megváltoztat" ill. "google az én barátom"?
Mert ha nem, innentől érdemes figyelembe venni ezeket, mikor ilyen ...khmmm... légből kapott kijelentésekkel szórakoztatsz minket...

Zombika 2007.09.18. 16:28:55

Természetesen nyelvbotlás volt, hogy a kormány hoz törvényt. A kormány csak benyújt egy törvényjavaslatot, amelyet a parlament fogad el (a kormánypártok többségi szavazatával). Sorry a pontatlan fogalmazásért.

Zombi 2007.09.18. 16:34:54

Ha-ha, szerintem a kockafejű okoskodó emberek világának alapját teremti meg. Számomra fontosabb az a tapasztalat amit:
1) a német szociális piacgazdaság közgazdasági és politikai elemzésével (diplomamunka),
2) kultúrális összetevők társadalmi és szűkebb, szervezeti formák önszabályzó viselkedésére vonatkozó tanlumányokból ellestem,
3) elsőkezű tapasztalat abból az időszakból amikor Németországban éltem és dolgoztam.

Mehetsz a gugliddal a susnyásba.

Nyíló Virág 2007.09.18. 17:03:55

Zombi:
a németek nem tüntetnek,
1. érdekes, akkor mi volt, az a G8-elleni piknik a nyár elején?
2. sokkal lényegesebb, hogy itt kisebb botrányok után is távoztak miniszterek, illetve egy se merne ilyesmit mondani, hogy "a tüntetök majd megunják és hazamennek", mert ez a demorácia meggyalázása lenne.

matya 2007.09.18. 17:03:57

Azzal kezdenem, hogy nagyon orulok ennek a forumnak, meg egyaltalan, ennek a blognak, azzal egyutt, hogy nem vagyok jobboldali beallitottsagu. Eleg sokat olvasgatok mashol is posztokat is, kommenteket is, de alig latok olyat, hogy az emberek erdemi vitat folytatnanak a vegtelenul nagy egyetertes helyett.

Szoval en nemtom ki volt kommunista, vagy hogy ki az meg most is, csak az jut eszembe, hogy a Fidesz kormanyzasa idejen volt egy Milleneumi Orszagjaro nevu, kozpenzen finanszirozott es terjesztett kiadvany. Gondolom emlekeztek ra. Csak nekem jutott akkoriban eszembe rola az a nepamitas, ami korabban 40 even keresztul folyt az orszagban? Hisz' abban az ujsagban minden szep es jo volt, a tizeves Doncike boldogan irt be Ader Janosnak, hogy mennyivel jobb az o csaladjanak az elete, miota uj a csaladtamogatasi rendszer (vagy nemtom mar mi volt pont az apropo), es hasonlok, csupa vidamsag, pozitiv cikkek az egesz orszagbol. Ha valami jellemzo volt a kommunizmusra, akkor a nepbutitas az, nem? Szoval (bar nem a Fideszre szavaztam 98-ban de nem bantam hogy ok kerultek hatalomra, ugy gondoltam, miert ne probaljak meg) ezutan a huzas utan ellenszevesek lettek es ezen azota is nehezen tudok tullepni, ha roluk van szo.

Ha a Fidesz kerul kormanyra legkozelebb, legyen, nem zavar, bar most sem fogok rajuk szavazni. Szerintem az egyen boldogulasa szempontjabol majdnem mindegy, ki van hatalmon, az o elete nem valtozik meg gyokeresen tole (extrem esetektol eltekintve, mint a diktaturak, kommunizmus, nacizmus, stb). Nem lehet ugy kormanyozni, hogy mindenki egyforman elegedett legyen. Csak annyi a kerdesem hat, hogy szerintetek meg tud valtozni a Fidesz ilyen szempontbol? Vagy ti nem erzitek ugy, hogy kellene? En nem latom, hogy barmi valtozott volna, nekem ugyanolyan demagognak tunnek. A szocik/szadesz demonizalasa szerintetek nem olyan szinvonalu, mint az Orszagjaro rozsaszin irasai? Es ugyanugy idegesit, ha a masik oldalrol latok ilyesmit. Hogy lesz ebbol parbeszed?

En elhiszem, hogy vannak jo otleteik es jobban csinalnanak egy csomo mindent, mint Gyurcsanyek, de miert kell ezt igy csomagolni? Kivancsi vagyok a velemenyetekre.

Zombika 2007.09.18. 17:20:39

Ugyanmár miért lenne a demokrácia meggyalázása, hogy "a tüntetők majd megunják és hazamennek"?
Az embereknek joguk van a demokráciában tüntetni, másoknak meg joguk van kiröhögni őket. Azt még semmilyen demokrácia értelmezésben nem láátam, hogy a tüntetőknek minden igazat kell adni, és azt kell csinálni, amit mondanak.
Ezt csak népszavazásról (abból sem mindegyik fajtáról) meg mondjuk választásról hallottam.
Újabban már tüntetéssel is megy? Hány fő felett kötelező érvényű?

Zombi 2007.09.18. 17:20:48

:-D
1) A G8 elleni tüntetések nem nemzeti jellegű megmozdulások, hanem globálisak. Ez azt is jelenthetné akár, hogy az idegen országokból származó tüntetők akár többségben is vannak a helyiekkel szemben. Azaz nem a németek "tüntettek", hanem egy összesegerlett globális csavargó banda. A konzervatív német családok a redőnyt is leeresztették, a zárakat is kétszer ellenőrizték. Ugyanígy óriási hiba lenne azt feltételezni (pláne önigazolási céllal), hogy Kanada a legerőszakosabb "vérű" ország, mert a quebeci tüntetés volt a legtöbb áldozatot szedő és kárt okozó összecsapás.
2) Valóban vannak akik távoznak, viszont nézzünk néhány német specialitást, pl Günter Grass vagy XIV. Benedek pápa múltját, esetleg néhány zöldét. Nem általános érvényű dologról van szó. A második tényező ezzel kapcsolatban az, hogy Magyarországon a "kvázi polgárosodás" történelmében talán egyetlen személy volt aki vállalta amit tett és mondott, és ő is önygyilkos lett. A több nem.

A demokrácia felfogására gyakorolt tényezők között az egyéni dolgokon (pl emocionális komponensek) túl vannak kultúrális, történelmi összetevők is. A kb 150 évvel előttünk járó centrumbéli országok felfogása nem ültethető át a periférikus országok gyakorlatába, sőt felfogásába se. Ezért is óvakodnék az olyan kijelentésektől, mint amilyen a "demokrácia meggyalázása".

Zombi 2007.09.18. 17:23:57

Jaj, és feltétlenül fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy milyen egy igazi német tüntetés pl az EU tagsággal kapcsolatos mezőgazdasági gondok miatt: a gazdák a szerződés aláírásának ünnepére a számukra előzetesen lefoglalt helyre (unter den lindenre a brandenburgi kapu elé) vittek több száz birkát. Lehetett őket simogatni. Mármint a birkákat.
Közlekedési akadályt valahogy nem sikerült képezniük...

Devil Inside 2007.09.18. 17:30:19

Akkor minden bizonnyal itt sem fogalmaztál pontosan, vszeg azt akartad írni, hogy a németek mentalitása sem olyan, hogy tüntetéseken jelszavakat ordibálva fejezzék ki az elégedetlenségüket. Hasonlóan hozzánk - csak ennek ellenére ahogy nálunk is, úgy ott is elmegy időnként ezért-azért- a kormány ellen tüntetni néhány 10e ember.
(Elsőkézből mindössze egy kölni tüntetésre emlékszem - igaz azok kurdok voltak.)

Zombi 2007.09.18. 17:46:34

matya, két dologban jobb a fidesz:
1) az állami devizaadósság kezelésében,
2) a konzervatív multikulti milliárdos üzleti lobbik érdekérvényesítő képessége náluk jóval alacsonyabb.
Csak nem ezt kérdezted. :-D

Nyiló Virág 2007.09.18. 17:46:45

Nem, a tüntetés céljaival nem kell egyet érteni. De tisztelni kell azon embereket, akik ezen jogukat gyakorolják. Nyilvánvalóan nem szabad egy, még akkor meg nem történt tüntetésröl ilyen lekezelöen nyilatkozni egy miniszterelnöknek, ahogy Gy. F. tette az öszödi beszédében.

Nyíló Virág 2007.09.18. 18:02:31

Zombi,

ez az "abwarten" (kivárás) nem fog sok hasznot hozni Magyarországon, mert eddig nem sikerült a kormánynak a kormányzási tehetség bárminemü jelét mutatni. Az ember-anyag egyszerüen nem jó. Ügyetlenek, póbálkoznak, de nem megy nekik. Háttrányba kerülünk, és ez nekünk nem jó. Pl. nekem se lesz még jó pár évig Magyarországon munkahelyem (természettudomány). Mehetek, ha nem akarok Németországban maradni, majd tovább bárhova, még a csehekhez is, de Magyarországra ne. Legalábbis nem úgy néz ki.

Devil Inside 2007.09.18. 18:10:12

matya:
Amiről beszélsz, az a csomagolás, a politikai marketing - ez ilyen volt és ilyen lesz, a kormányerők amit tudnak rózsaszínre festenek, az ellenzék amit tud, feketére. Nekem az a része nehezen fér bele, amikor egyes intézkedések magyarázataként társadalmi csoportok ellen hangolják a társadalom többi részét - bankárok, gyógyszerészek, vállalkozók, tanárok, stb. Ez pont ugyanaz, mint a cigányozás v. zsidózás, csak kevésbé feltűnő...

Azt pedig már egyáltalán nem gondolom, hogy mindegy ki kormányoz: '98-ban így gondoltam, csak nem igazán bírtam a magukat roppant demokratának valló őskomcsik fejét, 2002-ben is a választások után ezzel vígasztaltam magam, azt hittem, a szocik beszéltek mindenfélét a kampányban, de látják, hogy a gazdaság alapvetően jól áll, érdemes tartani az irányt. Aztán a Mikola-féle kórháztv. lelövése és 100napos után már nem gondoltam így és Gyurcsányék tevékenységére is sok évünk rámegy (euró bevezetés, gazdasági növekedés - ami az osztogatáskor sem volt kiugró, mostmeg pláne). Ugyanis egyszerűen nincs hosszútávú társadalompolitikai és gazdaságpolitikai koncepciójuk ill. jövőképük csak - az is főleg az SZDSZ-nek - világmegváltó elképzeléseik, amit aztán tűzön-vízen keresztülnyomnak mindenféle előzetes hatástanulmány, ésszerű vita nélkül... Pl. a kormány amúgy egyik legértelmesebb tagja, Bajnai Gordon is csak annyit foglalkozott a hosszútávú fenntartható fejlődésről szóló terveinkkel (25 év), hogy leadjuk az EU-nak, hamár annyira ragaszkodnak hozzá, nem érdekelte és nem is értette minek ez, pláne nem beszéltek róla egy büdös szót, hogy ugye ennek a 25 évnek az eleje a mostani 3, összhangban kellene lennie a mostani intézkedéseknek ezzel a tervvel... Így kapkodás és kiszámíthatatlanság van úgy bő 5 éve, ami kimondottan a kormányzáson múlik.
Ugyanis a "jó" kormányzáshoz csak ennyi kellene: koncepció és az intézkedések hatásának előzetes vizsgálata. Ezeken a területeken a jelenlegi koalíció komoly kihívásokkal küzd. Nem tudom, a jelenlegi Fidesz mit művelne, alakul valami koncepció (Navracsics vezetésével), de a napi politikai kommunikációban persze ez nem könnyen vehető észre (lsd. Szíjjártó).

Zombika 2007.09.18. 18:17:18

Orbán Viktor, ma: "...elég volt, hogy egyre kevesebb jut azoknak, akik gürcölnek, gyereket nevelnek, miközben egyre több jut a léhűtőknek, a hazudozó milliárdosoknak..."

Kedves Devil Inside, mi ez, ha nem a legkommunistább kommunista szöveg?

Van még:
"Európa szakított néhány téveszmével, jelentette ki Orbán. Hogy a pénz mindent jól mér, hogy az egészségügyet és az oktatásügyet piaci alapra kell helyezni, hogy a magántulajdon jobb, mint a közösségi."

A közösségi tulajdon jó, magántulajdon rossz. Marx és Lenin tapsol a hátsó sorokban :)))

matya 2007.09.18. 18:45:26

Devil Inside:
Nem tudom sajnos megitelni, hogy mennyire voltak helyesek/helytelenek az altalad leirt intezkedesek, mint ahogy azt sem, ki miatt csuszik az eurobevezetes, akadozik a gazdasagi novekedes. Nem erzem magam kompetensnek ebben. Annyit latok, hogy a mostani (es az elozo) kormany csak kapkod, tenyleg koncepciotlannak tunnek. Nem kizart, hogy a Fidesz kepes lett volna, kepes lesz jobban csinalni.

Viszont nem ertem, ha a kerdesemre a valasz pusztan a \"politikai marketing\", akkor ez mas orszagokban miert nincs ilyen megoszto hatassal az emberekre.

Hogy juthat el odaig egy orszag, hogy baratok, testverek vesznek ossze halalkomolyan a politikai meggyozodes miatt? Nem latjak a politikusok, hogy nekik kene peldat mutatniuk es tisztelni/meghallgatni a masikat, vitazni vele? Nem ellensegnek tekinteni a masikat es egyenlosegjelet tenni kozte es a gonosz kozott? Hisz' ezt ok sem hihetik el, tudjak jol, hogy vannak jo es gyengebb kepessegu politikusok, onzetlenek es onzo emberek mindket oldalon.
Mi hianyzik a parbeszedhez? Egy csomo jo otlet veszhet igy karba, ha csak azert belyegzik meg es vetik el azt, mert a masik oldalrol jon.

Devil Inside 2007.09.18. 18:56:35

Zombika
Elég régi motoros vagyok már ilyen politikai vitákban az interneten és elég sok olyan ember hozzászólását láttam már, akik minden kijelentést, történést képesek úgy értelmezni, ahogy a hitük diktálja. (Kit érdekel, hogy Orbán itt a középosztályról beszél, majd a Gyurcsány-Kóka társulatra utal ill. felvilágosítja a '80-as évek végén a világbanki gyorstalpalók óta megragadt neolib elvtársakat, hogy a nagyvilágban már túlléptek azon a doktrínán, hogy a "magántulajdon jó, állami tulajdon rossz" - ezeknek osztályharcos kommunista kijelentésnek kellett lennie, mert így _hiszed_.)

Nyugodtan oszd meg ezt a Nagy "Orbán kommunista" Sejtésedet az Index polidilijén (ha eddig nem tetted volna), ott örülni fognak neki nagyon és még olyat is találsz, aki hajlandó ezzel az idétlen hülyeséggel vitatkozni.

Orbánról nincs kedvem ennél többet beszélgetni, nem akkora haverom, amúgyis neki kellene azt képviselnie, amit én szeretnék, nem nekem, amit ő.

Ha majd lesz (lehetőleg saját, gondolkodással kialakított) véleményed a munka utáni jövedelmet terhelő adók és járulékok mértékéről, a gyerekneveléssel összefüggő költségek állami támogatásáról ill. az egészségügyi szolgáltatók tulajdonviszonyairól, akkor esetleg érdemes visszanézned.

Zombika 2007.09.18. 18:58:43

Kedves Matya, Viktor ezt is megmondta:
"Orbán azt mondta, hogy Európában új szelek fújnak, új szelek fújnak Németországban és Franciaországban, új kulturális áramlat söpört végig a kontinensen. Minden relatív volt, de Európa szerencsére kilábalt a bódulatból, és a korszellemből nem kért többé. "Megint van jó, és van rossz, a dolgok nem relatívak.""

És hogy ki/mi a jó és a rossz, azt majd ő megmondja. Ilyen egyszerű :)

Zombika 2007.09.18. 19:04:43

Kedves Devil,
Nemcsak nekem jutott eszembe az, ami nyilvánvaló:
index.hu/velemeny/glossza/bttnynmsmdvs/
Jó olvasást! :)
Az általad felvetett témákról IS van saját véleményem, majd megosztom őket ha lesz kedvem. Esetleg reagálok a te véleményedre. Ha már mindenképpen észt akarsz osztani, kezdheted.

Zombi 2007.09.18. 19:27:51

Kedves Nyíló Virág,

"Nyilvánvalóan nem szabad egy, még akkor meg nem történt tüntetésröl ilyen lekezelöen nyilatkozni egy miniszterelnöknek, ahogy Gy. F. tette az öszödi beszédében."

Itt már az időrendi sorrend is jelentősen borul. :-D De! Ez még képes kiegészülni azzal, hogy ÉN mint állampolgár sem fogom "tiszteletben tartani" azt, aki az autómon ugrál, felborítja, szétveri. Aki felszedi az utcaköveket, fosztogat, tör zúz, majd mindezt másnap letagadja. Ha amerikai típusú republikánus (demokratikus!) felfogással rendelkeznék, kimennék az utcára és lelőném mint egy kutyát.
Továbbá ha már Németország a példa, nem hiszem, hogy eltűrnék, hogy az egykori NSDAP zászlóival vonuljanak ezek a bizonyos elégedetlenkedők.

Hogy mi jó Magyarországnak? Hát ez igazán vicces (hazudok, valójában tragikus) felvetés. Én nem is a válaszra (arra majd később), hanem arra élezném ki a mondandót, hanem magára a kérdés felvetésre. Mert a hely szocilógiája olyan, hogy ha egy olyan kérdőívet állítunk össze Magyarországon, amely olyan eldöntendő kérdést tartalmaz, aminél a "nem tudja" válasz is szerepel. Akkor mindössze néhány százalék választja ez utóbbi lehetőséget. Amennyiben azonban a követő kérdések konzekvens véleményindoklást, részletezést, okozati feltárást céloznak, ott a jelentős többség rettenetesen elbizonytalanodik.
Ezt még lehet tovább fokozni: a "mit javasol akkor, a helyett" kérdésre ugyanis mindössze 1-2% fog tudni válaszolni. Ezért az embereket meg sem érdemes kérdezni az állami ellátórendszerek reformjáról. Pl. De vannak más estek is. Általában többségi képviseleti demokráciában nem szokták megkérdőjelezni az alapvető kormányzati szándékokat. Mert azokban a rendszerekben (így Magyarországon is) a képviseleti rendszeren kersztül valósul meg a népakarat. Ennek legyőzésére nemhogy 10 ezer, de még 1 millió tüntető sem igazán alkalmas. De ez csak az elv.
A kérdésfeltételre visszakanyarodva: megpróbáltál válaszolni a miértre, ami a második kérdés. Mi a válasz a harmadikra?

Nekem van rá öteletem, kíváncsi vagyok másokéra is! Csak konzekvens, konstruktív javaslatokat szeretnék hallani, a "monnyon le" nem ilyen.

Zombi 2007.09.18. 19:32:45

Egyébként tényleg igaza van Orbánnak, a centrum országaiban új szelek fújnak. Az új szél: közösen keresik a kiutat. Vagy annak módját, hogy hogyan tudják fenntartani a repedező szociális rendszereket.
Mert egy valamit tudnunk kell: mind a német kereszténydemokrata szociális piacgazdaságnak, mind a skandináv típusú szociáldemokrácia intézményrendszerének bealkonyult.
Bealkonyult a kapitalizmusnak is, ez most már biztos, de hogy mi jön utána, mit fogunk kitalálni, azt még a legnagyobb jóstehetségek sem képesek megmutatni.

urambatyam 2007.09.18. 19:46:48

Zombi, nagy rád a mellény. Nyertem hangszórót?

Zombi 2007.09.18. 19:52:16

5.1-es hangfalcsaládot nyertél, nekem úgy sem kell, sajnos az alaplapi vezérlőmhöz már nem fognak Vista kompatibilis drivert készíteni, így csak sztereóban szól, nem megyek vele sokra...

Nyíló Virág 2007.09.18. 20:14:17

Mi lenne jó Magyarországnak?

Csak röviden és csak egy dolgot kiemelve:
A nyersanyagszegény országoknak csakis a szellemi javak termelése az egyetlen jó kilátás. Azaz a hazai ötletek ösztönzése és támogatása, a kutatói munka (ebben én is érdekelt vagyok) felértékelése és lehetövé tétele. Itt a legfontosabb az állam szerepe, mert a piacnak nincs a nemzet iránt felelössége. És nem ruház be olyasmibe, ami nem csak a saját érdekét szolgálja.

Szárnyas 2007.09.18. 23:59:26

Szóval találkoztál a "brutális rendőrterrorral"? aszta, ezmán a diktatúra.
arról is irjál már, hogy tegnap masszivan zsidóztak a kossuth-téri forradalmárok"....

Bill Dauterive 2007.09.19. 00:53:59

Aki nincs tisztaban azzal, hogy praktikusan a kormany hoz torvenyeket minden egyes nyamvadt nyugati demokraciaban, az remek helyen van itt, ahol is pontosan tudjak magukrol, hogy a megoldas reszei, annak ellenere, hogy

1) Szerintuk Gyurcsany kommunista

2) Lathatoan remekul megertettek az oszodi beszedet, mert valahogy mindig a hazugsagos ketmondatra koncentralnak

3) Minden harmadik posztjuk arrol szol, hogy ok milyen jofejek, mert milyen undorito emberek utaljak oket (az onmeghatarozasuk devalvalodasanak szep ive figyelheto meg)

4) Massal sincsenek elfoglalva, minthogy mentegessek (vagy csak lekomolytalanozzak) a kulonfele alavalo sopredeket, akik naci egyenruhaban flangalnak a varosban, vagy ha epp kifutyulnek (megdobalnak) valakit, mert nem ertenek vele egyet, akkor az nekik a szive joga, miert hazaaruloskodik a Mecs vagy valami masik komcsi

5) Azt bizonygassak, hogy a letezo naciknak semmi koze sem az egykori megboldogult polgari korokhoz, sem a Fideszhez, sem Orban hordoszonoklataihoz

Tenyleg nincs ertelme meg veletek sem vitatkozni, ha olyan alapveto tenyeket nem vagytok hajlandoak elfogadni, mint a hazaarulozas es az ebbol kihajto "polgari" csocselek randalirozasa kozti ok-okozat, a Fidesz elkepeszto elvmentessege, a teljesen altalanos es tokeletesen partsemleges korrupcio (ti: amikor a Fidesz akolmelegebol tolvajozik valaki, mennyire lehet hiteles?) vagy hogy az MSZP-ben nem kommunistak ulnek, akik ellen minden demokratanak szavaznia kell.

Merthogy aki Gyurcsanyt komcsizza, az nem demokrata, mint ahogy Orbant sem nacizza epeszu.

Sosem azzal vitatkoztok, amit a masik allit.

Zombi 2007.09.19. 09:36:01

Kedves Nyíló Virág,
Hát megleptél! :-D Kicsit azért globálisabb és a fontos/sürgős negyedbe eső válaszra számítottam. Olyanra, ami a fiskális, kultúrálsi stb problémákat megoldja, e helyett egy stratégiainak nevezhető, már minden jó, de mit csináljunk a jövőben típusú választ kaptam. De nem baj!
Ha nem haragszol, egy kalap alá veszem a reakció programjának részletével, mert ha nem is szóról szóra azonos, de ugyanez a célkitűzés abban is szerepel.

Nos én az iparban munkálkodok (leginkább), néha K+F közelében, néha csak úgy sodródva, de egy dolgot itt megtanultam, az pedig az, hogy a magyar tudományos élet a leges-legritkábban foglalkozik olyan kutatásokkal, amelyek a piacon eladható termékek előállításában, fejlesztésében bármennyire is segítségünkre lenne. Egy szóval is le lehet írni: a tudományos élet ÖNCÉLÚ. Ostoba projekteket találnak ki az unatkozó doktoranduszoknak, akik mindössze azért maradnak az egyetemen, mert vagy nem akarnak vagy nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Ez az ipari, informatikai és vezetéstudomány területére egyaránt igaz. Néhány más területen akadnak kivételek, de az annyira ritka mint a fehér holló, mondjuk 5 évente történik egy használható publikáció... (az is addigra már általában az iparban ismert dolog). Márpedig abban azt hiszem, hogy erősen egyet kell hogy értsünk, hogy a kutatási eredmények a fejlődést kell hogy szolgálják, ha pedig egy gazdaságról van szó, akkor ELADHATÓ termékeket, eljárásokat kell felmutatni. Szándkékosan nem tettem bele a piac szót. Merthogy ez mehet egy szocialista típusú tervgazdaság keretében is, ahol az ipari termelést majd szépen hozzáigazítjuk a kutatás outputjához. Igaz, ebből nem fogunk megélni, sőt szépen csődbemegyünk.
Jónéhány multinacionális cég próbálkozott együttműködni magyar tudományegyetemekkel. Néhány kivételtől eltekintve katasztrófális az eredmény. Az egyetemek nem érdekeltek a közös munkában, legszívesebben egyszerűen odadobják a hallgatókat a cégeknek, hogy pénzt kapjanak értük. Csak ez érdekli őket, a közös munka és eredmények nem. Az öncélú "kutatások" mellett ez a másik jellemzője a magyar tudományos életnek.

Nem azt mondom, hogy nem kell erre költeni, sőt, azt mondom, hogy GDP arányosan többet is kell mint most, DE ennek két feltétele van. Az első a jelenlegi egyetemi vezetési felfogás, tudományos munka CÉLJÁRÓL kialakult gondolkodásmód gyökeres megváltoztatása, a területi struktúrák felrobbantása és újraszervezése.
Ugyanakkor a terület szerepét messze nem szabad túllihegni, a vállalati innovációra a nagy cégek Magyarország teljes éves költségvetésének sokszorosát képesek elkölteni, ezért ebben nem tudunk és nem is akarhatunk versenyezni.
Nekem erről ez a véleményem.

Akad még valamilyen ötlet, vagy megelégszel azzal, ami ha teljesülne, akkor a saját sorsod rendeződne?
Szerintem ez az ötlet is jellemzően öncélú volt. :-D

Devil Inside 2007.09.19. 13:06:02

Zombi:
Attól, hogy Tevan Imre jó cikkeket ír a közlekedésről, politikailag semennyivel nem relevánsabb a véleménye bárki másénál, még akkor sem, ha az Indexen jelenik meg. De legyen, maradj meg a hitedben, a nácikkal szövetkező kommunista Orbán egyszemélyben a Molotov-Ribbentrop paktum.

De legalább annyit elértél ezzel a baromsággal, hogy arról sincs kedvem írni, Orbán milyen hétmérföldes ökörségeket beszélt tegnap...

Bill:
2/ Koncentráltam én a többire is, de nagyjából az derült ki, hogy nem hülyék, hanem a választási győzelmüket fontosabbnak tartották az ország érdekeinél és még most (2006. május) sincsenek konkrét terveik, mert annyira titokban kellett tartani az elqrást, hogy csak néhány nagyon megbízható ember gondolkozhatott rajta, hogyan tovább. (Ez eddig szándékos károkozás és felelőtlenség egyvelege.) Ezen kívül természetesen beszélt róla, hogy ez így nem mehet tovább, majd ezután mennyire őszinte lesz és mostantól korszakalkotóan reformálnak.
A korszakalkotó reformálás bejött, ha az úgy-ahogy működő kórházi ellátórendszer szétverésére gondolt, de kidolgozott, hosszútávú koncepciót azóta sem sikerült kialakítaniuk, de legalább nem lettek sokkal őszintébbek (sőt még az általam eddig becsült Bajnai is ordasat hazudozik a vízágyúkról).

Így hadd ne gondoljam már, hogy ez egy "igazságbeszéd" volt és a valódi kapitalizmusban teljesen szokatlan módon annak kell rendbehoznia a dolgokat, aki elkúrta. Azt először is - tanulságként, az egyszerű emberek igazságérzetének a helyreállítása érdekében ki szokták rugni. (Ugyanis az egyszerű emberek rettenetesen őszinte magyarázkodására sem kiváncsi senki egy piacról élő cégnél, ha alaposan - ne adj Isten önös érdekből elkúrnak valamit...)

4/ Úgy csinálsz, mintha ez egy szélsőségesen jobbos egyedi hozzáállás lenne. Miközben Worluk is írt ilyen postot és Eörsitől Sólyomig többen elmondták, hogy kissé túl van lihegve az ügy...

A többi nem érdekel, a ballib hitvilág és összeesküvéselméletek axiómáit írod le.
Ezek mindig arra mennek, hogy az ember vagy elfogadja - és akkor máris Gyurcsány a kisebbik rossz, vagy vitatkozik vele és akkor egy elvtelen orbánhívő fideszbérenc, aki egy követ fúj a nácikkal. Pártdroidok számára az álláspontok primitív osztályozására valók az ilyen témák...

Zombi 2007.09.19. 13:41:00

Te Devil Inside, a Zombi meg a Zombika az nem ugyanaz. :-D
Zombi szerint Orbán csak szimplán demagóg ha kérdezik, ha pedig magától beszél, akkor előkészített beszédeiben torz plagizálás elemei követhetőek nyomon. Amikor pedig irányít (kormányoz), akkor leosztja a feladatokat és onnantól nem érdekli hogyan, csak az eredménye a dolgoknak jó* legyen. Mint egy sziciliai keresztapa.

*jó = csak olyanba kezdünk bele ami népszerű, és az nem baj ha kicsi eredménye is van, igaz, nem feltétel. A piszkosmunkát más végzi el. A piszkosmunka mással való elvégeztetése viszont veszélyeket hordoz: mi lesz ha nem lesz más aki megcsinálja, ha éppen egy dekonjunktúra közepébe csöppen bele a társaság. Na itt jön elő a demagógiából következtethető (de nem automatikusan következő) rém a spájzból: ráfogja valakire (népcsoportra, politikai hitvallásúakra, stb). Nem bizonyítható, hogy ez történne. Egyáltalán nem biztos, hogy ez történne.
Viszont morfondírozok rajta, hogy jó lenne-e ha kiderülne. :-D

Devil Inside 2007.09.19. 15:50:08

Zombi:
Sajnos csak oldalt látok egy kis darabot a hozzászólásodból, nem akar megérkezni ide...

Tudom, hogy Zombika más, természetesen az ő hozzászólására reagáltam csak eltévesztettem. Mea culpa.

Bill Dauterive 2007.09.19. 15:51:33

Ezek nem oncelu lozungok, a fenti cikkbol is kiderul, hogy a szerzo konkretan kommunistazza Gyurcsanyt, amirol minden epeszu ember tudja, hogy ordas nagy baromsag. Az Erzsebet hidi esemenyeket meg mindenki belatta, hogy Orban valasztaselcsalasosozasanak egyenes kovetkezmenye, marpedig a szeljobb hosok ennek a legendariumnak a hatan lettek nemzetmento torzsfonokok.

Persze hogy nem muszaj foglalkoznotok vele, ellentetben a masik oldallal, en meg csak nem is hazaarulozlak titeket erte (ugye masik iranybol egy privatizacio is eleg), de meg csak ki sem futyulom a rendezvenyeteket.

Azon, hogy bizonyos tenyekkel valo nemfoglalkozas jot tesz a politikai onerzeteteknek nem csodalkozom, amin viszont igen, az az ahogy az itteniek el tudjak adni magukat mersekeltnek, mikozben komcsiznak, nacikat mentegetnek es (kozelmult-) tortenelemhamisitanak.

Ez pedig meg csak nem is partos hozzaallas.

Az peldaul, hogy Gyurcsanynak le kellett volna-e mondania peldaul, mar egy abszolut masik vita lenne, ha ezeken a pontokon vegre tul tudnank lendulni. Eloszor viszont ezeket kell tisztazni.

A fideszbol ugyanis hianyzik egy oszodi beszed, abban is kb ugyanannyi aljas dolog lehetne, mint a masikban volt.

Az nem jarja, hogy a Fidesz vegigcsinalja azt, amit az utobbi 10 evben es -ellentetben a masik oldallal- semmivel sem kell szembeneznie.

Szeretnek latni a mersekelt jobboldalon mondjuk a Tolgyessihez hasonlatos onmarcangolasokat, mint ahogy a masik oldalon ez napi rendszeressegu.

Zombi 2007.09.19. 16:25:07

"ugye skinhead, és a punk meg punk, és hogyhogy így együtt vonulnak"

És amúgy is milyen német az olyan aki ezen csodálkozik, talán még sosem járt az Alexanderplatzon sötétedés után? :-o
A fiatalok ott is együtt "buliznak".

Zombika 2007.09.19. 17:07:49

Devil, nem írtam nácikkal szövetkező kommunista Orbánról. Sőt részletesen leírtam (2007.09.18. 12:10:41), hogy látom én O.V. politikai fejlődését. Ha azzal kapcsolatban van valami, amivel nem értesz egyet, írd meg. De azt ne játszuk, hogy kitalálsz egy hülyeséget, úgy állítod be, mintha én mondtam volna, aztán hülyeségnek nyílvánítod. Nem komoly emberhez illő módszer, pedig íráskészséged alapján az vagy.

dowNLoad 2007.09.19. 19:52:15

zombi, te reősssen félrebeszélsz. Ki a kommunista? pl. TE!
DE EZ ITT A LÉNYEG:
két dologban jobb a fidesz:
1) az állami devizaadósság kezelésében,
2) a konzervatív multikulti milliárdos üzleti lobbik érdekérvényesítő képessége náluk jóval alacsonyabb.
Inenntől kezdve, megin az tudom mondani, hogy KETTÉ KELLENE VÁLASZTANI A POLITIKAI ÉS A GAZDASÁGI VEZETÉST. utána rikoltozhat az mszpszdsz, hogy mi a van transzvesztitákkal, meg a pirézekkel, de az alapokat nem baszhatja el pár homloklebenysorvadásos degenerált, akik szociál-liberálisnak hazudják magukat. Amúgy szerintem, itt már kampó, aki teheti meneküljön, mert ennél csak rosszabb jön. (globális recesszió, peak-oil, valami Alan Greenspan vészmadárkodik)

Zombi 2007.09.19. 20:53:03

Én a számra se vettem a "kommunista" kifejezést, valakivel összetévesztesz. De nem baj az sem, itt szabad. Ha viszont kocsmában lennénk, pofánnyomnálak rendesen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.09.26. 21:50:26

Stadtrundfahrt _in_ Budapest.

Vegyetek már fel egy német szakos embert ...

hhferi · http://www.reiseleiter-ungarn.hu 2008.08.10. 21:31:52

Érdekes lehetett egy külföldi szemével végignézni a tüntetést. Én pont idegenvezetőként keresem kenyerem és azon a bizonyos 2006 október 23.-án egy busznyi német turistával belefutottunk a Blahánál a tüntetésbe. Mondanom sem kell, hogy csak úgy záporoztak a kérdéseik és nem értették pontosan mit is látnak.
süti beállítások módosítása