Építkezni szörnyű
2007. augusztus 15. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Építkezni szörnyű

Hiába próbálunk okosak lenni. Építkezni mindenképpen rettenetes. Az előzetes számítások a duplájára nőnek, mind pénzben, mind időben. A kivitelezők pedig a rémálmaimban se jöjjenek elő. Állandó kényszerhelyzet: elküldeni őket vagy megtartani.

Ha valaki valaha halott már korrekt kivitelezőről, akkor írjon róla. Időben elkészült, költséghatékony építkezésekről akarok hallani. Pozitív példákat. Rosszat ne!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr99140580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergé 2007.08.15. 14:07:05

Mi most kezdtünk hozzá egy frissen vásárolt, lelakott lakás totális felújításához. A vizeseknek előre elmondtuk, hogy mindent le kell bontani a fürdőszobában, ez alapján kiszámolták, hogy a brigáddal hány nap alatt, mennyiért készülnek el vele. Ma reggel jöttek meg, ahogy szétnéztek, elkezdték a fejüket vakarni, hogy ez nem az, amire számítottak, ennyi idő alatt nem lesznek kész... Így ketyeg tovább a pénznyelő automata.

A nyolcvanezerért felújított, kibélelt kéményjárat minőségét harmincezerért nyugtázza a kéményseprő hivatal, stb. stb. És még csak most kezdtük el a felújítást.

svepsz 2007.08.15. 14:09:23

én magam csinálom a felújítást. lakkozás festés vízszerelés, stb. lehet hogy kicsit lassabb, de az ember a saját munkájában bízik a legjobban. Ráadásul a napi 8 óra iroda után tökéletes kikapcsolódás még 4-5 óra fizikai munka.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.08.15. 14:12:53

ergé, ez rossz példa volt. De van olyan, akinek élmény volt az építkezés?

svepsz,

a sajátkezű munka az valóban jó. egyszer mi is felújítottunk egy lakást a barátaimmal. Két hónap alatt, minimális költséggel. Nem lehet olyan magyar mesterembert, kivitelezőt találni, aki korrekt?

ergé 2007.08.15. 14:21:41

Mondjuk, gyerekkoromban a Legóval élmény volt építkezni.

Egyébként a lift nélküli, régi építésű házban fel-alá szaladgálunk négy szint között a kidobandusz és felhozandusz dolgokkal, ósdi varrógéptől kezdve a radiátoron át a szétvagdosott konyhaszekrényekig. És ez jó, testmozgás és edzés szempontjából :)

jbb 2007.08.15. 15:27:38

Nekem is volt pár klassz élményem építkezéssel kapcsolatosan, a legszebb következzék.
A házunk felső szintje fából készült, olyan osztrák típusú faház. Nos, a tervek alapján az építő a teljes mennyiséget leszabta még a műhelyben, hogy rendben elő legyen készítve a munka.
A kőművesbrigád pedig sokáig csodálván a tervet, arra a megállapításra jutott, hogy a tervebn szereplő medence mellett kevés hely maradna a körbejáráshoz, ezért a ház bal oldalsó és hátsó falát pusztán szívességből 70 centiméterrel kijjebb építette meg. Majd persze rá a falakat is. És a koszorút. A faházasok megérkeztek, majd a gerendák bemelésekor kiderült, hogy beesnek a falak közé. :(
Juppi, kért pluszban az építő 1,6 milliót a plusz faanyagra, a cserépre, a mindenre, mivel a ház harmincvalahány négyzetméterrel nagyobb lett. Mondtam a kőműveseknek, hogy klassz, hgy nem lett 140 méterrel hosszabb a házam, akkor a teljes magyar szechenyi tervet erre fordíthanánk. (2000-ben történt mindez)
Szóval elképesztőek, nekem fél év volt a teljes csúszás, semmi nem olyan lett, katasztrófa.

Ötlet (szomszédom csinálta az építkezéskor): ő győri és onnan hozatott melósokat, mivel ott kevesebb a munka, ráadásul megjelentek az osztrák és szlovák cégek is, ergó igazi, szdsz mentes verseny van. Ennek köszönhetően nincs előrefizetés, pontos az elszámolás és még kevesebb is lett neki a munka. Van ilyen is. Itt Pesten katasztrófa a helyzet, nem tudom mit lehet tenni.

Sok lelkierőt minden építkezőnek, megyek nyaralni.

OftF 2007.08.15. 15:40:48

Strabag, ja. :-)

Mi úgy csináltuk a felújítást, hogy a zasszony építész, de még így is voltak kellemetlen pillanataink, mert kivitelezéssel ő nem foglalkozik, és olyan trükkök vannak, hogy ihaj.

Alapvetően két lehetőséged van.

1. Mindenről számla, előtte korrekt szerződés, amit szakember (mérnök, nyilván pénzért, ha nem haver) intéz.
Hátrány: Drágábbnak tűnik (de nem biztos, hogy az, lásd 2-es opció).
Előny: Kiszámítható, pont olyan lesz, amilyet szeretnél, garancia, minimális stressz.


2. Számla nélkül, amit csak lehet.
Hátrány: nem tudsz tenni semmit, ha nem olyan lesz, mint akarod, kiderülnek 'apróságok', hogy ja, akkor drágább, garanciát felejtsd el, idegeskedés, hogy kész lesz-e időre, lesz-e pénz a gyereknek cipőre stb., erős stressz. Ha rossz a minőség, és nincs mérnököd, aki ellenőrizze, akkor két év múlva egy vagyont rákölthetsz a beázásra, fűthetsz kétszer annyi pénzért, stb. Ha valaki elcseszi a dolgát, és nem jön vissza javítani, akkor megbízhatsz mást még egyszer ugyanannyiért.
Előnyök: Ha nem csesz el senki semmit (hahaha), akkor olcsóbb.

Ennek ellenére van egy burkolóm, akit nyugodt szívvel ajánlok, bármely lehetőséget választod. Ritkák a megbízható szakik, mint a fehér hollók. Ezért aztán lehet, hogy hónapokig előre be vannak táblázva, és nem is olcsók.

Őrnagy Őrnagy 2007.08.15. 16:42:41

Havernak 18,5-ért felhúztak egy 80 mn-es kérót szerződéssel. Igaz ikerház egyik fele. Megvették a telkeket, majd leszerződtek a céggel ,azután csak csempét stb választani jártak ki. Időre kész lett, jó minőségben, garanciával.
Mondjukk ez is vidéken történt.

Szerintem mindeképpen ez a legjobb út, csak akkor szabad másként belevágni, ha van időd magad csinálni, és vagy sok szakember ismerősöd van.


Szüleim nagyott szívtak a hülye építész meg a kőmíves miatt kb 2 millát buktak. Az építész azt mondta, hogy nem lehet úgy megsinálni a kazánházat meg a kamrát ahogy most meglett mégis építve utólag (bontással), a kőművesek meg leléptek úgy hogy nem fejezték be telejsen, nem lehetett befejezni a tetőt, jött egy nagy vihar...

sz_jani 2007.08.15. 18:07:58

korrekt kivitelezők (nagybátyám példája szerint):
én
apu
öcsém
após
sógor
másik sógor
unokatesók (4 fő)

sz_jani 2007.08.15. 18:09:24

azért építész, meg víz-, gázszerelő, stb. azért volt, de nem volt probléma

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.08.15. 19:28:00

Köszi a pozitív példákat!

OftF,

nálunk minden volt: profi szerződés (jogásszal), generál kivitelező, fizetett ellenőr, pénz, építész férj

Tavaly dec 15-re kellett volna elkészüljenek, de még mindig nincs kész a ház. A kötbér májustól ketyeg - napi 20 000 Ft -, de mégse halad. A kivitelező neurotikus lett, dünnyög, nem veszi fel a telefonját. Szakmailag egyébként jó, szépen dolgoznak, csak nem haladnak. Katasztrófális szervező, ugyanis. Egyszer le akartuk cserélni őket, hívtunk egy másik brigádot, azok meglopták ezeket, rondán dolgoztak és leléptek. De nem akarok panaszkodni, mert mindenkinek ilyen rémtörténetei vannak. Csak arra vagyok kíváncsi, hogy esetleg létezik-e korrekt kivitelező Budapesten?

Dr. Minorka 2007.08.15. 20:25:29

Lehet, hogy végtelen naívságról teszek tanúbizonyságot, de nem lehet az ipartestületnél érdeklődni megbízható iparos iránt?

dowNLoad 2007.08.15. 20:41:22

hahaha ez jó, kivitelezőt keresek 146,6m magas gúla felépítéséhez: adatai: négyzetalapú, minden oldala egyenlő oldalú 3szög. 5ezer éves garanciát kérek, felépítésre adott idő 15-20év. (kötbér nincs, de a kivitelezők és családjaik életükkel felelnek a minőségért, csúszni nem lehet!)

OftF 2007.08.16. 10:18:36

Ha jól értem a kötbér eddig 2 milla. Mi áll a szerződésben, mikor rúghatod ki, és milyen feltételekkel?

Petykó Pajti 2007.08.16. 10:37:53

A napokban indítok egy blogot arról, hogy hogyan lehet építkezni a ti legatyásodásotok és mások indokolatlan megtollasodása nélkül. Remélem kis segítseget ad majd.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.08.16. 10:50:18

OftF, várjuk, hogy fejezze be. Két hét alatt megcsinálhatná, de csiga lassúsággal halad.

Őrnagy, kéne annak a korrekt kivitelezőnek a neve és a száma, aki időben és normális áron megépítette a házat.

mérnök, örülök a blogodnak, nagy igény van rá, de a legjobb lenne egy korrekt kivitelezők listája.

dowNLoad 2007.08.16. 11:26:49

A jó megoldást a nagy cégeknél láttam(Magyarépítő/strabag,stb), ők felveszik a munkásokat/szakembereket, és egy építésvezető felügyeli, ha kell leb@ssza őket, így olcsó(nekik) mert nincs benne felesleges vállalkozó, és a minőséget is tudják tartani, mert arra ott az építésvezető, aki szakember.(őt kell megfizetni, ho ne verhessen át, és őt se a munkások) ill. még egy: az alapanyagot mindig te vedd meg, mert a vállalkozó hajlamos kidobott/leselejtezett olcsón szerzett/lopott anyagokat beépíteni!

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.08.16. 11:36:17

Nálunk van építésvezető (fizetett) és generál kivitelező is, de ami lassú, az lassú - hiába tépi az építésvezető a haját.

kappel 2007.08.16. 12:13:19

ha teljesen reménytelen a helyzeted unokatesóimat nyugodtan merem ajánlani, fővárosunk nyugati agglomerációjában garázdálkodnak öt hat évi tapasztalattal a hátuk mögött
egyébként annak aki nem járatos a szakmában teljesen kiszolgáltatott a helyzete
önjelölt kőművesek hazája vagyunk. a segédmunkaerőről már nem is merek beszélni.azok egyszerűen nem értik a rájuk bízott-nem túl bonyolult-feladatot, csak ha hússzor ordítod el ugyanazt. ha önmagukkal szemben nem igényesek, veled miért lennének azok? a magára valamit adó, öntudatos mesterembereket a kommancs rendszer egszerűen kidobta magából.de vannak bíztató jelek.
a környezetemben rajtam kívűl szinte mindenki építész, műszaki arc, de még így sem egyszerű.
egy ismerősöm alvállalkozóként, kivitelezőként 10 millás megrendelésbe ment bele pacsira. most ott áll a bíróság előtt.ha építési szerződést kötsz, az utolsó tégláig bele kell írni mindent.csak keményen, csak legyen aki aláírja...

mernok 2007.08.16. 12:39:25

dowNLoad

Ki kell, hogy ábrándítsalak kicsit. A nagy cégek is alvállalkozókkal dolgoztatnak (összehasonlíthatatlanul gyakoribb az az építkezés, amin egy fia emberük nincs!!). Viszont valóban van mérnöki háttér, ami - és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni -, nélkülözhetetlen. Ez a háttér azonban az esetek nagy százalékában sajonos szintén kiábrándító. Félreértés ne essék, nem szarok oda, ahonnan eszem, itt nem érdemes cégnevet mondani, mert az építőipar semmivel sem rosszabb, mint a bankszektor, a biztosítók, a reklámügynökségek, a műszaki kereskedők, a rendszergazdák, az újságírás, stb. Szóval nagyon vegyes a kép. Egy cégen belül is találsz remek mérnököt és egészen pocsékot.

Családi ház nagyságrendű épületet viszont nagy cégek ritkán építenek, esetleg baráti alapon, vagy úgymond lakópark formájában, utóbbinál szintén ott a tömegtermelés összes baja.

Pont azért kényes szegmens a családi beruházás, mert általában elég stresszt jelent már maga a tény, hogy általában a családi forrásoknak arányaiban nagy részét emészti fel, ehhez jön az építőipar állapota.

Egy dologban igazad van:

Mérnök kell, anélkül nem megy, csak a mesében.
Kereken NULLA példát láttam az ellenkezőjére. Olyat persze rengeteget, amikor a hozzá nem értő megrendelő boldog és elégedett volt a pocsékul kivitelezett, mérnök nélkül épült házával, felújításával egészen addig, amíg egy szakember meg nem nézi az épületet, és elkezdi mondani neki, hogy miért van jó esélye a beázásra, miért nem szabad faanyagvédő szer nélkül tetőt építeni, miért nem szabad így fűrészelni a fát, hogyan kell toldani, hol fog megjelenni a rozsdafolt, miért fog a dréncsöve eltömődni két év múlva vagy éppen a lábazat a leszakadni.

Mutasson nekem valaki egy mérnök nélkül épült házat, ahol a Megrendelő a vállalkozótól átvett átadási dokumentáció alapján igazolni tudja, hogy tényleg a tervezettnek megfelelő betonminősége van a födémének. És ez csak a legalapvetőbb kérdés.

Petykó Pajti 2007.08.16. 13:16:03

lelkylola

Ilyen lista nincs, és nem is igen lehet. Rendes kivitelezőkkről lehetne listát készíteni, de nincs sok értelme. Az egyetlen igazán jó módszer ma az ajánlás első kézből, vagy/és a kivitelezést a projekt teljes folyamatában ellenőrző mérnök megbízása.

Kisebb kivitelező cégeknél elég egy nem fizető megrendelő ahhoz, hogy "megbízhatatlanná" váljon, esetleg egy másik munkahelyen ugyanilyen okokból határidőt nem tartó társ-alvállalkozó. Nem tud elkezdeni dolgozni ott, ahol súlyos kötbéres vállalása van, de a megrendelő szarik rá, hogy nem rajta múlik. Hozzád viszont nem tud felvonulni. Lehet, hogy ezt a generálkiviteleződ szívja meg, lehet, hogy te közvetlenül. Ha a generál, akkor őt szidod, mint a bokrot, ha te magad, akkor a vállalkozót, aki nem jön. Ez a helyzet. Mielőtt ma az építőiparban valakire epét hánysz, nagyon alaposan ismerni kell a körülményeket. Idegtépő a bizonytalanság, de hidd el, a vállalkozóknak, generálkivitelezőknek is. A

Olyan országban élünk, ahol egy ügyvéd a pofádba vágja, hogy nem fizet, mert csak, és három-négy év múlva igazad lehet, ha lesz, de pénzed még mindig nem feltétlen. Aki abból a pénzből akarja megfinanszírozni a következő munkát, annak kapufa, ő lesz a "megbízhatatlan".

Pallos Levente 2007.08.16. 13:40:25

"Olyan országban élünk, ahol egy ügyvéd a pofádba vágja, hogy nem fizet, mert csak, és három-négy év múlva igazad lehet, ha lesz, de pénzed még mindig nem feltétlen."

Ilyenkor lenne jó az angolszász (gondolom, máshol is van, én Hongkongban ismertem meg) small claims tribunal nevű gyorsított bírósági eljárás. Kizárólag kis (3 millió Ft alatti) követelések rendezésére való, ügyvédet nem vehetnek igénybe (gondolom, az időhúzás elkerülésére is). Néhány héten belül elrendeződik az ügy, lehet menni a kasszához fizetni :-)

dowNLoad 2007.08.16. 14:37:29

Először feketelisták kellenének, hogy kivel/kikkel ne!!! Pl. egy ismerős cseréltetett ajtókat/ablakokat, de szart kapott, adott még pénzt, hogy majd javítanak, azóta nem látta a fószert. Az ilyen figurákat kellene egy internetes/A4-es lapokon terjesztett listán felsorolni, nehogy te is megszívd! (csak utólag fizetni, mert a vérükben van, hogy inkább meglépnek a pénzzel, még ha a rendőrséggel keresteted utána akkor is!)

Pallos Levente 2007.08.16. 15:00:49

dowNLoad!

Aztán meg jól beperel a szorgos munkásember, hogy rontod a jóhírét. És fizethetsz, mint a katonatiszt.
Fordítói listákon is sokat próbálkoznak a nemfizető ügyfelek listázásával, de mindig abba botlanak bele, hogy beperelik őket.

dowNLoad 2007.08.16. 15:31:57

A megoldás : amerikai, vagy Fiji szg-i szerver, és perelhet! (olyat kellene mint a hálapénz.hu volt, de mindenben, garancia-szgép, háztartási-gépek, internetszolg., kaja, kórházak-orvosok, stb..)

Pallos Levente 2007.08.16. 15:49:41

Külföldi szerver:
És mindenki név nélkül, ellenőrizetlenül teszi fel a vádjait? Szép kis dögöljön meg a szomszéd tehene is történetek fognak kikerekedni. Az lesz a lényeg, ki tud több rosszat leírni a versenytársairól. Ha meg névvel vállava írsz, akkor ugyanott vagyunk, mint előtte: mindegy, hogy hol a szerver, az eset közzétevőjének kell vállalnia a következményeket.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.08.16. 16:32:28

Nem vagyok híve a feketelistáknak, inkább az ajánlott szakemberek listájának. Persze ott is lehet csalni, hogy valaki csak reklámozza magát, de ha ismerősök ajánlása, vagy blogpajtások ajánlása alapján állítjuk össze, akkor hiteles is lehet.

mernok,

a mi kivitelezőnk is erre hivatkozik, hogy a többiek késnek - ezért decembertől meghosszabbítottuk a szerződést májusig, de még most sincs kész. Nem tudom sajnálni. Mi korrektek voltunk - hosszabbítottunk, mindig rendesen fizettünk. Ő meg nem halad. Nem rendeli meg időben a dolgokat.

dowNLoad 2007.08.16. 17:15:28

Akik az interneten kerülnének a feketelistára, azok vszínű még nem is hallottak erről a médiáról, akik meg igen azok az ajánlott listát azonnal önreklámra használnák! Egyelőre egyszerűbb/gyorsabb lenne egy hiteles feketelistát összeállítani. Most egyik sincs, így ugyanazzal a trükkel a "vállalkozók" évekig elvannak, a megrendelők meg szívnak.

Petykó Pajti 2007.08.16. 17:16:25

lelkylola

5 hónap hosszabbítás bármilyen címen több, mint korrekt. Próbáltam direkt úgy fogalmazni, hogy véletlenül se gondold azt, hogy a ti építkezésetekkel kapcsolatban okoskodom. Úgy tűnik, nem sikerült!:)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.08.16. 18:47:28

mérnök,

bocs, hogy magamra vettem. Mikor lesz blogod?
süti beállítások módosítása