Sógorprom
2007. június 28. írta: Szmöre

Sógorprom

Először is a tényeket:

Vlagyimir Putyin nemrégiben Bécsben tett látogatást, népes delegációval. Népesebbel, mint amilyennel a baráti Magyarországra szokott jönni. Itt gyakorlatilag megegyeztek arról, hogy Ausztriában épül majd meg az a gáztározó, amelyet sok-sok nyalás után a Gyurcsány-kabinet magáénak hitt. Azt, hogy Ausztria és az OMV mivel kedveskedett ezért, eleddig nem tudtuk. Az elmúlt napok után azonban világosabb a kép. A lagymatagabb forgatókönyvek szerint az OMV tömeges MOL-részvény vásárlása "félresikerült együttműködési kísérlet" az osztrák cég részéről (ühüm). Esetleg azt a célt szolgálta, hogy a magyar cég magával legyen elfoglalva, ne pedig a regionális terjeszkedéssel.

Borús percekben ma már azonban egyre többen rebesgetik azt, hogy az OMV-hal azért kezdte el eszegetni a MOL-halat, hogy azután őt kebelezze be a Gazprom-hal. Idézzük csak az osztrák pénzügyminisztert, aki elképzelhetőnek tartja az üzletet, amennyiben az "a növekedés és foglalkoztatás biztosítását szolgálja". Nice. Fontos tény, hogy a MOL-részvények fele közkézen forog, így megannyi stróman közbeiktatásával bármikor bejelentheti az OMV, hogy újabb nagyobb tulajdonrészt szerzett. 33%-os részesedésnél már a Hernádi-féle menedzsmentet is szélnek lehet ereszteni.

Ha Gyurcsány Ferencet - joggal - elővették az európai szolidaritás ganéba tiprása miatt, akkor ez esetben Ausztria szerepén is elgondolkodhatunk. Az állam ugyanis mintegy 30%-os részesedéssel bír az olajipari óriásban. A Gazprom kétszeresen is profitálna az OMV-bekebelezésből. Egyrészt több, a MOL-hoz hasonló regionális vállalatban szerezhetne tulajdonrészt, másrészt kilőné a Nabucco-konzorcium egyik ékkövét. Az osztrákok viszont megkapnák a gáztározót, számukra ez a fontos.

A magyar miniszterelnök toporzékolhat. Nem tehet semmit, mint ahogy azt Veres János meg is erősítette. A nagymértékben MOL-alapú BUX-árfolyamnak persze jót tett a felhajtás. Medgyessy Péter szavait idézve: a tőzsde szárnyal. Kár hogy nem sok közünk van hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr44107878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dowNLoad 2007.06.28. 19:54:04

Ez igen, amihez nyúlnak arannyá válik, ja bocs szarrá. Le kellene szállni a gáz és olajtémákról (is) a kormánynak, mert nagyon nem sikerül semmi ezekkel. A makói gázt is sikerült sz@rért/húgyért eladni, pedig úgy néz ki egyre nagyobb szükség lenne önellátásra. Mit ajánlott fletó putyinnak? Emlékszik még valaki az utolsó nagy matula cikkre?
(kurvanagy gáztározó)
matula.hu/index.php?section=article&rel=50&id=615

Szmöre 2007.06.28. 23:54:03

Klassz volt a matulás cikk, vannak is benne igazságelemek, csak logikailag nem lehet az egyes tényezőket úgy összekötni, mint ahogy az írás tette. Ezt utólag a szerzők is bevallották, tehát egy hoaxról volt szó. Nem bagatellizálom el ugyanakkor a téma jelentőségét.

dolphin 2007.06.29. 10:12:23

Fleto nem volt semmivel sem kevesbe szolidaris, mint Merkel, Chirac, Blair es meg joparan ENy Europaban, akik a North Stream epiteset nyomatt(j)ak, Svedorszag es a Balti allamok tiltakozasa ellenere. (Igazan hangosan kulfoldon csak a "sogorok" tiltakoztak az ominozus kijelentes ellen, mondjuk akkor ugy tunt azert, mert a Nabucco naluk ert volna veget.)

Egyebkent ideje elfogadni a tenyt, (barmit is nyilatkozott a napokban Koka) a Nabuccorol: azzal, hogy Oroszorszag a mult honapban sikeresen leszerzodott (aron alul) szinte a teljes turkmen gazkapacitasra (news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/6649169.stm) a Nabucco ertelmetlen projecte valt. Hacsak nem a barati Iranbol akar az EU rajta gazt szallitatni, mert kulonben mi megy majd beleje....? Egy uresen kongo gazvezetek epitese helyett ertelmesebb lenne, ha mindazon penzt megujulo-energia technologia tamogatasra/fejlesztesre koltenek. Mert amig annyi gaz kell Europanak, mint amennyi, addig marad a jopofizas es bratyizas Putyinekkal minden kormany szamara, mert nagy moralizalas ide, nagy moralizalas oda, az politikailag eleg nehezen menedzselheto, ha "veletlenek" fatalis kozjateka miatt, barmely orszagban telen kiurulnek a gazcsapok.

___________________________ (törölt) 2007.06.30. 22:01:12

1. Az OMV csak nevében osztrák, rég felvásárolták az arabok.

2. Ebből következően - mivel azoknak kegyetlen sok pénzük van - nagyon nem kell félteni a Gazpromtól, bármikor betolnak egy olyan tőkemelést, hogy a fal adja a másikat.

Citrom ;) 2007.07.03. 13:52:39

Itt nincs ha!
Földrajzi stratégiai helyzetünk van.
Az EU. a megbízást nem vonta vissza.
Visszavonása esetén is meglovagolható az a gázvezeték, amit a ruszkik már építenek.
Ja! Mert szolidaritás, mint a németek a mindenkit kikerülő orosz-német "privát" tengeri gázvezetékükkel. ...és mennyi pénzt kaptak rá? Nekünk ahhoz képest filléreket szánnak az EU-ból. Annak részarányos költségeinek mintegy 10-15%-át. ...és még egyesek moralizálnak.

A helyzetből adódóan mutatkozik, jóval több lehetőségünk van érdekeink érvényesítésére e projektben, mint előtte az osztrák gazdákkal kötött "zsebszerződések" érvénytelenítésére. :)

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2007.07.03. 21:47:41

Most Putyin cár kért segítséget az osztrákoktól, hogy lenyomja a magyarokat. 1849, 2007
Egyébként fasza csávók ezek az osztrákok, csak azt nem értem miért is sógorok ők? Az elmúlt 1100 év 90%-ban csak szívtunk miattuk. Kibaszott jó PR-osaik vannak, hogy elhitették velünk a komaságot.

Szmöre 2007.07.04. 15:32:36

shenpen,

nem teljesen állja meg a helyét amit mondasz, az OMV még mindig 30%-ban osztrák állami tulajdon. Nem véletlen, hogy egy miniszter nyilatkozott a kérdésben.
süti beállítások módosítása