Siófok anno
2007. június 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Siófok anno





















Mégiscsak felgerjedt bennem a lokálpatrióta szellem! Ha a budai zsúrleányok és zsúrfiak a Moszkva térnek nevezett gigantikus bombatölcsérről nosztalgiáznak, akkor a balatoni legény is hadd' tegye hozzá a magáét. Illetve: felmenőiét.

Íme, ezek voltak az idők, amikor a balatoni nyaralás még nem a részeg német diákhordák, balkáni kurvák és fukszos menedzsereik kerülgetésével volt egyenértékű, hanem társadalmi eseményt jelentett. A képen akár dédatyám, ifjabb Karlberger Rudolf vendéglős is rajta lehetne.

Ez az iszákos dzsentri napközben az akkori köznyelv által Zsidófoknak nevezett fürdővárosba érkező budapesti sertésnagykereskedőket, orfeumigazgatókat és szőnyegárusokat szolgálta ki éttermében, hogy aztán borozni siessen a helyi Nyilasházba. Nem, dédapám nem volt nyilas, leszarta a politikát. De határozott véleménye volt arról, hogy a Nyilasházban mérik a legjobb bort.

Feszültségét a siófoki Casinoban vezette le (a favázas épület elpusztult a világégésben, sic transit gloria, hahh). Ott húzatta a nótáját a cigánnyal, és a családi legendárium szerint egyszer megesett, hogy a hamis danolászás miatt elővette a pisztolyát, és a plafonba lődözött.

Felesége csendesen tűrte ifjabb Karlberger Rudolf ilyen irányú ténykedéseit, sőt, hálából három leánygyermeket szült neki. Az egyikük volt leendő nagyanyám.

Hát, így zajlott az élet Siófokon anno. Én, kései utóda e nagytermészetű vendéglősnek, már nem húzatom a nótámat a cigánnyal, nem járok a Casinóba és nem lődözök a plafonba. Ehelyett részeg német tinédzsereket, kopasz fukszos vállalkozókat és kurváikat kerülgetem a siófoki éjben. Tranzit glória, mondom én.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr89107644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugris 2007.06.28. 12:06:47

Ne aggódj, lehet még rosszabb is. Amikor majd részeg, lövöldöző német vállalkozókat, és kopasz tinédzser kurvákat kell kerüldözni.

(előbbiből ízelítő Őszödön)

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.06.28. 12:30:54

De hát ez csak víz és emberek. Nem látni Siófokot. Mi van, ha átversz minket egy velencei tavi fotóval?

nénike · http://mandiner.hu 2007.06.28. 12:40:46

Ez nem a Genfi tó? A víz állagából nekem úgy tűnik :)

ergé 2007.06.28. 12:54:35

Jajj, ti mindenben kételkedő, cinikusch pestiek!

www.siofok.hu/varosunkrol_hu.php

A svájci kapcsolat?:

"1866-ban jelent meg az első hirdetés "Balatontavi Fürdő Siófok" címmel a Zala-Somogyi Közlönyben. Végh Ignác bérlő a veszprémi káptalannal kötött 12 éves fürdőjog bérleti szerződést, amit újabb 12 évre meghosszabbítottak. 1878-ban készített el a "Magyar Tenger" feliratú fürdőházat, amely a Neuschlass építő cég tervei szerint épült, svájci stílusban, díszes homlokzattal, száz személyes társalgóval, vízre nyíló nagy ablakokkal, emeletes kilátószobával, nyolcvan fürdőkabinnal."

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.06.28. 13:17:51

nekem meg sombrérónak tűnik az a szalmakalap...
valld be Ergé, Mexiókóból jöttek azok az ősök..

ergé 2007.06.28. 13:26:05

nem, Argentinából.

gloire · http://www.youtube.com/watch?v=n8W4tslqVSg&mode=related&search= 2007.06.28. 14:02:53


Budai zsúrfiú létemre a dédapám (nagyanyám, apám) pont siófoki
nekem is. Mik derülnek ki, mi?
A Csóri Csuka Csárdáról meg nem is mondok semmit.

És hallgassátok szeretettel Lugosi Béla nekrológjá.
Szív küldi szívnek!

süti beállítások módosítása