A tiszta kéz esete a bilivel
2007. május 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A tiszta kéz esete a bilivel

Bár az elmúlt 16 év politikai folyamatairól rengeteg tanulmány készült az idők folyamán, egy vállalkozó kedvű politológus arról a tendenciáról is írhatna egy kézikönyvet, amelyben felvázolná, hogyan lett a rendszerváltozás két legkisebb politikai erejéből a mai Magyarország két mammutpártja; és az 1990-es vezető páros, az MDF és az SZDSZ hogyan süllyedt le a parlamenti bejutás küszöbére (vulgárpolitológiai tanulmányt persze mi is csípőből rögtönözhetnénk, de most nem tesszük). A pártok népszerűségi listáján az MDF áll a harmadik helyen négy százalékkal, az SZDSZ két százalékon áll a választók teljes körében. A két kispárt politikusai azonban, talán a régi szép idők emlékének tudatmódosító hatása miatt, kora reggeli hangulatban nagyokat mernek álmodni.

Herényi Károly (MDF) és Eörsi Mátyás (SZDSZ) a ma reggeli Napkeltében úgy fogalmaztak a közvélemény-kutatási eredményekkel kapcsolatban, hogy választásokat kell nyerni, nem közvélemény-kutatásokat.

Szorítsunk hát együtt a normális konzervatívok avagy a magyarliberálisok 2010-es választási  győzelméért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr5388686

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://www.clubbelrose.Com.au/ 2019.01.20. 06:55:47

Jogdíjmutyi: a magyar kultúra szégyene - hacsaknem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugris 2007.05.29. 11:38:45

Nem hiszem, hogy a két pártnak, amelyek 89-90-ben elsők voltak, örökké ott kellene lennie. Azért az egy zavaros, zűrös átmeneti időszak volt, még kialakulatlan pártstruktúrával.
Emlékeztek még a 90-es, minden pártnak járó ötpercre a tvben? Megannyi vicces pártalakulat.(Akkoriban pár milla járt minden új háromfős pártnak is.)
És emlékszik valaki még a MDFP-re?
Amikor az első komoly közvéleménykutatás készült, az MDFP a népszerűségi listán a második ellenzéki párt volt. Kamupárt volt, mint még száz társa. De nevében volt a magyar, a független, és a demokrata is. Hát lehetett nem támogatni? :)
89-ben a Magyar Függetlenségi Demokrata Párt 8%-al az MSZMP és az MDF mögött harmadik volt. Most akkor sírjuk vissza?

dowNLoad 2007.05.29. 11:55:06

hahaha az szdsz-ben voltak a legnagyobb koponyák (idézet Farkasházy-tól) azért ez nem semmi, a NewWorldOrder hazai (nem bevallott) szószólói, a legjobb ötletek tőlük jöttek: (legtöbb nemzetközi kapcsolattal is a szadisták rendelkeztek)
a régi struktúra fenntartása, ill. más részíeinek erőszakos lebontása (erőltetett privatizáció, oktatatási reformok, adóreformok) most már lehet látni mi volt a cél: individualista, családellenes, drogbarát, állam-nélküli, szélsőségesen liberális, anti-patrióta, stb.. (javaslat: kötelező tanulmányút Szlovéniába, Svájcba és Svédországba, saját költségükön, költségvetés, egészségügy, demokrácia, adórendszer, korrupció, fellelősség, stb. megtekintése cékjából) hahaha és örsi matyi (kettős állampolgár) nem érti miért csökken a népszerűségük!

exit 2007.05.29. 12:02:10

hát ha mszp-szdsz és mdf összeáll, még nyerhetnek. de hol van még 2010...

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.05.29. 12:05:27

még mindkét párt előtt van kitörési pont. ahhoz az mdf-nek balra zárni, a szadinak jobbra nyitni kéne. a fidesz elkezdhetne komolyan aggódni. ibikéék így csak vesztegelnek, némi a szociktól lekoszlott kolonccal a nyakukon. a szadi meg képtelen jobbra nyitni. alkatilag. úgyhogy ők télleg készen vannak. de minthogy liberális pártra szükség van, a helyzet Újpárt után kiált. jönnek a görögdinnyék?

dowNLoad 2007.05.29. 12:14:33

Ilyen liberális pártra ne legyen már szükség (miért van szükség?) mert ez kurva sokba került nekünk!
(na jó pár ember meg jól járt, nagyon)
vagy liberális és tisztességes (korrekt) egyszerre nem lehet?

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.05.29. 12:23:09

éppenhogy egyszerre kéne tisztességesnek meg liberálisnak lenni. ez a rabmadaraknak bizonyítottan nem megy. ettől még csak kell vkiknek képviselni a magamfajta jobblibeket is, nem?

doomhammer 2007.05.29. 12:26:48

Mit szóltok a következő, egészen rövid elemzéshez?
A társadalmat csak nagyon kis mértékben érdeklik a liberális-konzervatív tengely zajló kultúrcsaták, ezért ezen tengely két végpontja nagyon kevés érdeklődést generál.

Csak a rendszerváltás felfokozott légkörében volt képes valami érdeklődést generálni a téma.

ergé 2007.05.29. 12:32:18

Na jó, Doom, de szerinted a mai MDF a tengely konzervatív végpontján áll???

cziffra plachta zasztava · http://www.cziffra.blog.hu 2007.05.29. 12:36:14

doom, igaz, ami igaz. de a véleményformáló értelmiség meg épp ott van a végpontokon. ettől aztán hangos a csatatér. olyan jó kulturkampfolni. majdnem annyira jó, mint amikor az asszony odabújik hozzád. meg aztán élni is kell vmiből, na)

VIII. Nagyapó 2007.05.29. 12:57:32

"A társadalmat csak nagyon kis mértékben érdeklik a liberális-konzervatív tengely zajló kultúrcsaták, ezért ezen tengely két végpontja nagyon kevés érdeklődést generál."

Hát kb. azt, hogy nem igazán ennek következtében szűntek meg nagypártnak lenni.

Amit Te mondasz, az folyamatos süllyedést okozna. Ezzel szemben az SZDSZ '94-ben vesztett egy csapásra nagyon sok szavazót, az MDF pedig az MDNP kiszakadása körül bukta el a vezető szerepét a megmaradt ellenzékben - amennyire én tudom. A Fidesz sztem azzal nyomult be a helyükre, hogy "ezek jóval profibbak, átveszik itt a szerencsétlenkedő vén majmok helyét"...

Ha pusztán az ideológiák iránti érdektelenség lett volna az oka a dolgoknak, azt szerintem még csak leküzdötték volna valahogy, fokozatos alkalmazkodással.

___________________________ (törölt) 2007.06.06. 23:13:07

Pásztörperc az Index fórumon nagyon szépen megmagyarázta, hogy miért ment le az MDF és az SZDSZ és miért ment fel az MSZP és a FIDESZ: mert hazudtak a választóiknak. Az SZDSZ radikális kommunistátlanítást, "tavaszi nagytakarítást" ígért, majd a Charta idején összefeküdt az MSZP-vel, jól. Az MDF az SZDSZ-nél mérsékeltebb baloldali (!) néppártként definiálta magát 1989-ben majd a választási győzelem után Antall közölte, hogy önök tulajdonképpen egy jobbközép kereszténydemokrata pártra tetszettek szavazni.

Ehhez képest az MSZP '94-'98-as "szakértő kormány" (miközben sok minden szakmailag is vitatható volt), a Fidesz '98-2002-es "polgári kormány" (miközben a megalvadt struktúrák szétrobbantása és a valódi verseny bevezetése helyett ellenstruktúrákat építettek) c. hazugsága nem volt annyira nagy, ezért csak választást veszítettek és nem mindent.

Nekem tetszik ez az elmélet, de még valamit hozzátennék. A Fidesz sikeresen szólítja meg a kimondottan liberális, alig-alig konzi, de antikomcsi középosztálybeli értelmiségitől a populista majdnemszélsőjobbosig az embereket. Az MSZP sikeresen szólítja meg a liberális, alig-alig baloldali, antifasiszta középosztálybeli értelmiségitől a kádárista majdnemkomcsi prolikig az embereket. Ehhez képest az MDF-nek és az SZDSZ-nek nincsen ilyen széles skálája. És vegyük hozzájuk harmadiknak a Jobbikot is - az is értelmiségi rétegpárt, még ha nem is szeretjük értelmiséginek nevezni őket, mert tapló módjára fogalmaznak. De attól még - sajnos vagy nem sajnos - azok.
süti beállítások módosítása