Tessék választani
2007. május 20. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Tessék választani

Ugyanazt is lehet másképp mondani. Tessék választani.

Kövér: "A kongresszust rendkívülivé a szélsőséges, gátlástalan, kapzsi klikk teszi, amit az MSZP-SZDSZ koalíció hozott létre. Az ország olyan mély válságban van, hogy ilyenben a szuverén Magyarország még nem volt. Ilyen krízisben Kövér szerint utoljára Rákosi és bandája idején volt az ország. Az ország gazdasági, pénzügyi, megélhetési, politikai, kormányzati, erkölcsi válságban van. A kormány illegitim, mert a választók felhatalmazása és támogatása nélkül akarja véghezvinni az úgynevezett reformprogramokat, amikhez képest a török- vagy tatárdúlás építő jellegű baráti segítségnyújtás volt. A kormány jelszava: amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra. A demokráciába vetett közbizalom elenyészett, érlelődik a káosz, az anarchia, a diktatúra. A Horn kormány idején még csak a bűnözőktől kellett félteni gyermekünket, ma már attól kell félnünk, hogy a rendőrök tesznek erőszakot gyermekeinken. A hatalom harci kutyájává vált a rendőrség. Nincsenek politikai felelősök. Gyurcsány nem mond le, Petrétei, aki még a szobanövényei gondozására is alkalmatlan, nem mond le. A rendőrség mit tesz? Felmérést végez a rendőrök körében. 2002-ben, de még inkább 2006-ban odaadtuk lakásunk kulcsát a rablóknak, és most megdöbbenve tapasztaljuk, hogy kifosztanak, megaláznak, vernek minket. Egy láthatatlan, gigantikus lakásmaffia áldozatai vagyunk."

Kósa posztkádári korszaknak titulálta az ország jelenlegi helyzetét, szerinte a létező szocializmus ma is itt él közöttünk. "Vissza kellene vinni Kádárt eszméstül, mindenestül a temetőbe, ahova való" - fogalmazott a politikus. Kósa hangsúlyozta, hogy a Fidesz hisz a magántulajdonban, de a köztulajdonban és az állami tulajdonban is, anélkül, hogy etatista lenne. Az állam arra való, hogy a közjó kibontakozását, nem pedig a magánjó gyarapodását segítse, tette hozzá. A mostani vezetés az állam gyors lerohasztását tűzte ki célul, folytatta elemzését Kósa. A kádári kontárság uralkodik most a politikai rendszerben, "ha nem értesz hozzá, akkor legyél miniszter", mondta Kósa. Szerinte a totális abszurditást jelzi az is, hogy következmények nélküli ország vagyunk, Kósa Lajos a kakaóbiztos számítógépektől Gergényiig hosszan sorolta a kormányzati botrányokat, amikbe senki nem bukott bele. (forrás: index.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8184178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugris 2007.05.20. 14:33:47

Talán helyesebben tennéd, ha a beszédeket nem az index kétbekezdéses összefoglalójából ítélnéd meg.
Legalábbis Kósa beszédének ez az összegzése szerintem eléggé félrevisz, legalábbis nekem valahogy másmilyennek tűnt. Fel fog kerülni nyilván a videó a fidesz honlapjára, én azért ajánlanám megnézésre.

bugris 2007.05.20. 15:28:35

A szavazások eredményei:

Orbán 1608
Varga 1608
Kósa 1534
Pokorni 1509
Pelczné 1394

1714-ből. OV-ra 39 nem szavazat érkezett.


Amúgy, bár megfogadtam, de csak nem tudtam megállni, hogy nem nézzek bele az Orbán-beszédbe.
(Abban voltam biztos előtte, hogy nem mond semmi újat, de azért lesz két olyan mondata, amiről majd lehet két hétig cikkezni. Így volt-e...?)
Nos, sikerült pont azt a pillanatot elkapnom, amikor a szokásos, diákhiteltől Párkányi-hídig ívelő felsorolását tartotta. Vajon melyik évben jön el az a pillanat, hogy először mond beszédet ennek elhagyásával?

2007.05.20. 16:27:27

Nem hiszem, hogy egyhangon kellene szólnia egy ilyen gyűjtőpártnak.

ergé 2007.05.20. 17:11:41

"...az úgynevezett reformprogramokat, amikhez képest a török- vagy tatárdúlás építő jellegű baráti segítségnyújtás volt"

"ma már attól kell félnünk, hogy a rendőrök tesznek erőszakot gyermekeinken" (Kövér)

Ez nem "egy hang", ezek nem szónoki fordulatok, hanem buta, ízléstelen, arányt tévesztett kiszólások.

Nyilván sok szavazatot lehet velük szerezni.

bugris 2007.05.20. 17:27:06

Szerintem mindenki hozta, amit megszokhattunk tőle. Kövértől például ezt.
Varga meg vicces próbált lenni, de ahogy előad... Senki nem nevetett, pedig pl. a kazah története megfelelő előadásban igazán humoros lett volna.
Pelczné meg simán szar volt.
Pedig mennyivel másabb lehetett volna az egész kicsit megkeverve. Például ha Kövér emlegeti a Mazsihiszt :)

ergé 2007.05.20. 18:12:36

"A Fidesz elnöksége a küldöttek nagy tapsa mellett a színpadra vonult és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) képviselőitől mindegyikük egy-egy nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret kapott."

Torgyánizmus?

suski 2007.05.20. 18:21:57

nincs Kövérrel semmi baj, nekem egyik kedvencem. A fidesz honlapján a naptárban ha megnéziket, nagyon sok helyre hívják. Kósa is jópofa, viszont neki sokkal primitívebb poénjai is voltak (nem most), azokra jobban illett volna a buta, ízléstelen jelzô.
Varga Misi- jólfésült pirulós kamaszgyerek
Pokorni- kiráz tôle a hideg
Ildikó- szimpi, de a gügyögését nem bírom hallgatni
Orbán - a táltos...

k|M 2007.05.20. 21:01:33

Az az érdekes, ha Kövér nem merül alá a kommunista kutya és a baconszalonna kapcsolatának elemzésébe, kifejezetten tisztességes és jópofa ember is tud lenni, de most tényleg elhajintotta a sulykot, jó messzire. Kósát a maga valóságában (Debrecen) csípem, de a bunkó beszólásaitól kiráz a hideg, Pokorninak a fáradtsága miatt azt kellene mondania, hogy viszlát, majd jövök, szegény Pelcczné meg a női kvótázás jellegzetes tünete: ha kvótázol, akkor nem a tehetségesek, hanem a kvótakitöltők lepik el a területet, és akkor semmi más nem marad, csak ez a családanyai gügyögés, ami óvodásoknak jó szöveg, na de kérem.

dionysos04 · http://oranje.blog.hu 2007.05.20. 21:40:35

Kósa jó elemzést adott a velünk élő Kádárról. Csak arról nem szólt, hogy a pártban is nagy kultusza lett az öregnek.

A Fidesz nem Kádár köpönyegéből bújt elő, de oda bújt vissza.

ergé 2007.05.20. 21:59:11

dionysos, szerintem a sorok között erre is utalt Kósa

OftF 2007.05.21. 10:45:03

Ma reggel a háttérben szólt a Kossuthon a Krónika, Orbán beszédéből idéztek, és arra kaptam fel a fejem, hogy nem hisz a piacban, de nem hallottam a kontextust. Nincs meg valahol a teljes beszéd?

:-S 2007.05.21. 10:58:37

Igen, ebbe a topicba akartam beírni én is, de félrement - a "Magyar rendőr velünk van" végén már ezt tárgyaljuk, ott megtalálod az (indexből vett) idézetet :-(

Az egészségügyről volt szó amúgy.

doomhammer 2007.05.21. 11:46:23

"Az egészségügyről volt szó amúgy."

Az amerikaiakon kívül senki sem hisz a piacban, ha az egészségügyről van szó. Ez a kijelentés a világon mindenhol közhely, csak Magyarországon követi felhördülés.

:-S 2007.05.21. 12:11:30

doomhammer

Lehet, de a kijelentés úgy hangzott, hogy _minden_ piacon csak egy láthatatlan kéz működik, a tolvaj keze.

Amúgy az egészségügy erősen a szolidaritásról is szól, így természetesen sehol nem működik tisztán piaci alapon - részterületein ugyanakkor sokhelyütt használják a piac szervező erejét. Hogy mást ne mondjak, a gyógyszergyártók és a patikák gyakorlatilag mindenhol piaci alapon működnek.

doomhammer 2007.05.21. 21:45:03

XVII. Benedek 2007.05.21. 12:11:30:
"Lehet, de a kijelentés úgy hangzott, hogy _minden_ piacon csak egy láthatatlan kéz működik, a tolvaj keze."

Nem vettem a fáradtságot, hogy megnézzem videón a szövegkörnyezetét, de ha tényleg ezt mondta, akkor nagy marhaságot mondott Orbán. Minél közelebb van a vevő az informált vevő ideális esetéhez, annál jobban működik a piac.

"Amúgy az egészségügy erősen a szolidaritásról is szól, így természetesen sehol nem működik tisztán piaci alapon - részterületein ugyanakkor sokhelyütt használják a piac szervező erejét. Hogy mást ne mondjak, a gyógyszergyártók és a patikák gyakorlatilag mindenhol piaci alapon működnek."

Tényleg, piaci alapon működnének? Akkor hogy van az, hogy a legtöbb gyógyszert mindenhol az állam veszi?

A megfejtés az, hogy a gyógyszerek nagy részén támogatás van és nem csak nálunk, hanem szinte mindenhol. Az állam vagy a biztosítási rendszer pedig a biztosítási körbe való bevonással és a felírás szabályaival szabályozza a gyógyszerek keresletét.

Ugyanis ha ezt nem tenné, akkor végtelen mennyiségű gyógyszer fogyna (enyhe túlzással).

:-S 2007.05.21. 22:37:08

Valóban, a keresleti oldalon leginkább az állam áll. (Ha jól tudom, mostanra odáig azért eljutottunk, hogy a hatóanyag arányában adják a támogatást.)

De olyat azért még nem sokat hallottam, hogy államosítsuk a gyógyszergyárakat.

Valami hasonló lenne a helyzet amúgy pl. a kórházak privatrizációja esetében is, ahogy a több-biztosítós rendszer sem tisztán piaci, hanem egyfajta hibrid rendszer.

Arra akartam csak utalni, hogy a piac szervező erejét ma is használják bizonyos területeken.

OftF 2007.05.22. 13:53:36

"Lehet, de a kijelentés úgy hangzott, hogy _minden_ piacon csak egy láthatatlan kéz működik, a tolvaj keze."

Én ezt biztos nem hallottam, ez egy másik részlet lehet. Szóval tudja valaki, hol lelhető fel a szöveg? A fidesz honlapján is csak egy összefoglalás van. (Vagy csak én vagyok béna)

Ördög Zoltán · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2007.05.22. 14:01:52

politikaikommunikacio.blogter.hu/?post_id=156804
Írtam egy talán nem annyira rossz elemzést a Fideszről.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.05.22. 14:46:28

Talán nem olyan rossz? Sajnos: de, olyan rossz.
Jólértesültnek akarsz tűnni, de nem vagy az. A Fidesz már 2002-ben is olyan színpadtechnikát használt, mint egy-egy nagyobb együttes. A Fidesz mellett is évek óta dolgoznak külföldi tanácsadók. A plazmatévékkel nem az volt a gond, hogy nagyon korszerűek, hanem az, hogy azon az MSZP által válogatott anyagok futottak volna. Azaz kb. olyan, mintha a Fidesz-politikusnak nem csak szoci vetélytársával, hanem a komplett MSZP-agytröszttel kellett volna vitatkoznia.

Kieran Hayes 2007.05.22. 14:54:18

Meg szerintem szarul is emlékszel. Én úgy emlékszem, hogy a fideszes miniszterek várták a vitára az mszp szakpolitikusait akik mindenféle mondvacsinált okokkal nem mentek el. Már ha 2002ről beszélünk.

Ja és remélem széles a lakásajtó nálatok, mer nem tudom ekkora arc hogy fér be.

k|M 2007.05.22. 15:01:38

Meg hát nehéz megtalálni a logikai kapcsot aközött, hogy OV-nál nincs mobiltelefon és aközött, hogy Gy. a középutas választók szemében a külföldi tanácsadók miatt modernebbnek tűnik, és ezért nyert, de ez csak egy észrevétel.

A külföldi tanácsadó annyit ér, amennyire hajlandó beleásni magát az adott ország kultúrjába és történetébe. Ha ez elmarad, szélkakasozás lesz. Igaz, abból jó sok.

Bakura az okostojás · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2007.05.22. 19:20:33

De én legalább szövegértelmezési problémákkal nem rendelkezem...

1. Nem akarok jólértesültnek tűni, mert nem vagyok az, és hiteltelen lenne.

2. Egy szóval sem állítottam, az ellenkezőjét amiket itt írtok, sőt ezekkel tisztában vagyok.

3. Arra hoztam a pontokat, hogy a politikai iránt egyáltalán nem érdeklődő emberekben - magunkat nem sorolom ide, még ha láthatóan ti le is nézitek az embert - tudat alatt (közvetve és messze nem közvetlenül!) kialakulhatott egy kép miszerint OV túlzottan is maradi, - AMI TERMÉSZETESEN LEHET TÉVES IS - és ez (IS) a magyarázata annak hogy a hatalmas Fidesz előny ellenére, OV-t kölönböző mérések mégis alkalmatlanabbnak tartják miniszterelnöknek Gyurcsány Ferencnél.

4. Ha felfogtátok volna a leírtakat, legfeljebb leírtátok volna hogy szerintetek nem alakult ki egy ilyen kép a társadalomban, mindenféle sértés helyet, s legfeljebb nem értettünk volna egyet. Ami simán belefér. :)

5. A látványtechnikával rosszul fogalmaztam, én ugyanis nem a dolgok megvilágítását értettem rajta. (De ez az én hibám.)

6. Bennem igenis az a kép alakult ki, hogy ez technikailag más volt mint a többi. Viszont benne van a tévedés lehetősége, mert nem voltam ott! Ám ha másokban is ez a kép alakult ki, célt értek. :)

7. Nektek, egy olyan blog szerzőinek és olvasóinak amely teljesen mellőzi a véleményközlést a bejegyzésekből, talán el kéne fogadnotok, hogy a blog elvileg nem újság, (tudom mi az a publicisztika, mielőtt ezzel jöttök) és szerencsére akad, ahol a VÉLEMÉNY és a személyes benyomások nagyobb hangsúlyt kapnak.

Végül egy kicsivel több tiszteletet azért adhatnátok, és talán nem kéne mindjárt tudatlannak nézni a másikat.
Egyébkéntt kommentálhattatok volna nálam is.

Remélem sikerült magyarról magyarra lefordítani a postomat, úgy hogy még az UFI-sok is felfoghassák... (Bocsi ezért a szurkáért, de ez most nagyon kikivánkozott belőlem.)

Oli bácsi 2007.05.23. 11:30:16

Vajon miért van az, hogy Bakura bejegyzéseinek olvastán két szó tolul ajkaimra szüntelen:
provincializmus, frusztráció.

Válasz, valaki?

bugris 2007.05.23. 11:37:14

Mert rosszindulatú vagy? :)

Oli bácsi 2007.05.23. 11:44:44

Az nem is kérdés.:-)

Ugyanakkor Debrecen iránt, mint egykori Darabos utcai pozitívan elfogult. Ezért írtam be úgyszólván sírva a fentieket.

Ha majd Bakura erre téved, és elénekli az obligát sértettség-áriát, valaki megkérdezné tőle, hogy ha az ufi nem véleményeket közöl, akkor mi a fenét?

Előre is kösz.

bugris 2007.05.23. 11:57:21

Most olvastam csak ezt a politikaikommunikációs blogot. Érdekes, hogy egyébként mennyire elterjedtek ezek az amúgy felületes vélemények. Bár talán ez meglep téged, Zoli, de a modern politikai kommunikáció meghonosításában a Fidesz úttörő volt. Már a 90-es kampányban is.
Az, hogy valakinek nincs mobilja, szerintem az emberek többsége számára nem azt az üzenetet hordozza, hogy OV elmaradott lenne, hanem hogy „nagy ember” (másik olvasatban, hogy a seggét is kinyalják).
Szerinted a hétvégi kongresszuson „látványos fénytechnikával” újítottak. Hát, pedig ez kifejezetten puritánnak tűnt a korábbi hasonló rendezvényekhez képest. A szavazógép egyébként vonalkódleolvasó volt. (Persze lehet, hogy te másfajta szavazógépről hallottál (: ) Talán nem kellene elemzéseket írnod fél füllel hallott dolgok alapján.

:-S 2007.05.23. 12:08:25

Nézd, bugris, ha Zoliban kialakulhatott ez a kép, akkor más felületesen tájékozott emberekben miért ne lehetne meg ugyanez? Ennyiben mindenképp figyelmet érdemel a posztja.

Aztán persze ha egyszer ezek véletlenül belenéznek egy valódi Fidesz-kongresszusba, hát hozzá hasonlóan piszkosul meglepődnek...

Bakura az okostojás · http://bakura.buzz.hu 2007.05.23. 14:37:15

"Bár talán ez meglep téged, Zoli, de a modern politikai kommunikáció meghonosításában a Fidesz úttörő volt. Már a 90-es kampányban is."
Már mért lepne meg?!
"Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!" Cseng még mindig a fülembe 1990-ből. Már akkor az érzelmekre hatottak. Ha nem lettek volna annyira jók, korosztályi pártként be sem juthattak volna a parlamentbe. (Pedig akkor még 4 százalék volt a küszöb.) Majd egészen mondjuk 2001-ig messze ők voltak a legjobbak e területen. Majd felzárkózott mellé a többi is.

"Az, hogy valakinek nincs mobilja, szerintem az emberek többsége számára nem azt az üzenetet hordozza, hogy OV elmaradott lenne, hanem hogy „nagy ember” (másik olvasatban, hogy a seggét is kinyalják)."
Legfeljebb ebben nem értünk egyet, belefér. :) Én még most is nehezen hiszem el, hogy nincs neki...

A fénytechnikákat fentebb korrigáltam/pontosítottam. De véletlenül se zavarjon.

"A szavazógép egyébként vonalkódleolvasó volt. (Persze lehet, hogy te másfajta szavazógépről hallottál (: )"
Nem, én is ilyesmiről hallottam.
És mint tudjuk ez annyira elterjedt más pártoknál is, és a Fidesz már az őskorban is ezt használta. :DD

"Talán nem kellene elemzéseket írnod fél füllel hallott dolgok alapján."
Talán nem kellene ennyire rosszindulatúnak és igazságtalannak lenned.

Oli bácsi: "Ha majd Bakura erre téved, és elénekli az obligát sértettség-áriát, valaki megkérdezné tőle, hogy ha az ufi nem véleményeket közöl, akkor mi a fenét?"
Az áriát nem ismerem. Arra pedig semmi szükség, hogy más kérdezzen, válaszolok neked is.
Jó esetben tényeket, rosszabb esetben csúsztatásokat, hazugságokat közöl.

k|M 2007.05.23. 14:41:34

"Jó esetben tényeket, rosszabb esetben csúsztatásokat, hazugságokat közöl."

Na, ma se dolgoztunk hiába.

Bakura az okostojás · http://politikaikommunikacio.blogter.hu 2007.05.27. 08:34:08

OV lúzerezését még ki is felejtettem!
Erre állítsátok, hogy ez már volt korábban is.
És megkockáztatom tőle azért senki sem várta volna!
süti beállítások módosítása